Mladi

 

 

 

18.10.2017.

 

Predavanje "Moja američka priča"

 

 

 

 

Engleska rok ikona 90-ih godina, muzičar STING, u svojoj poznatoj pesmi Englishman in New York, prkosno poručuje ovom velikom gradu na istočnoj američkoj obali, da on pije čaj, a ne kafu, da voli da je njegov tost pržen samo s jedne strane i da nikako nema nameru da skriva svoj britanski akcent.
Boris Nimčević, nekada učenik Tehničke škole „Ivan Sarić“, danas inženjer informatike i računarstva koji je studije završio na Univerzitetu u Nju Jorku, a danas živi i radi u Kaliforniji, u Los Anđelesu podeliće sa posetiocima kako se, najpre u Nju Jorku, pa potom u Los Anđelesu, snašao, kako je savladao sve zamke života u ovim megalopolisima i kako je krčio sebi trnjem posutu stazu kojom se ide ka zvezdama, kako kaže poznata latinska izreka.
Druženje sa Borisom će se održati u utorak, 18. oktobra 2017. godine u Omladinskom klubu “Skladište“ sa početkom u 18 časova.
Ulaz je slobodan.

Predavanje Moja američka priča - Boris Nimčević organizuje se u sklopu stalno otvorenog konkursa “Uskladišti svoju ideju“ kroz koji Fondacija „Danilo Kiš“ podržava mlade Subotičane u realizaciji njihovih ideja u oblasti kulture, umetnosti i nauke.

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

15.10.2017.

 

USKLADIŠTI SVOJU IDEJU

 

 

Nakon uspešne prve radionice “Na sav glas!!!” koja je održana u maju, u oktobru Fondacija “Danilo Kiš” organizuje drugu radionicu “Na sav glas 2 !!!” na koju su dobrodošli i novi i stari polaznici!
Mladi, stari, veliki, mali, instrumentalisti (koji se ne libe zapevati), perkusionisti, veseli, tužni, aktivni, pasivni i svi oni koje pevanje inspiriše ali i oni koji se pevanja i svog glasa plaše dobrodošli su na Radionicu pevanja „Na sav glas 2!!!“ koja se organizuje u okviru konkursa "Uskladišti svoju ideju" i koju će voditi Gloria Lindeman.

 

 

 

 

Dvodnevna radionica će se održati u Omladinskom klubu "Skladište" u petak, 20. oktobra 2017. godine od 19.30 do 21.30 sati i u subotu, 21.oktobra od 16.00 do 18.30 sati. Učešće je besplatno ali je neophodna prijava putem telefona 024/ 523-566 ili slanjem mejla na adresu office@danilokis.rs.
Radioničari će biti u prilici da probude svoj glas, da se osmele da pevaju na sav glas kao i da uživaju u pevanju. Voditeljka radionice Gloria Lindeman vodiće polaznike kroz vežbe zagrevanja glasa i tela (jer je glas deo tela), uz vokalno-ritmičke igre i improvizacije, a polaznici će naučiti i nekoliko pesama iz raznih krajeva sveta.


Gloria Lindeman je rođena u Subotici. Završila je Srednju muzičku školu (klavir). Posle završenih studija komparativne književnosti i španskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počela je da uči đembe i druge tradicionalne zapadnoafričke instrumente, te da peva u ženskom etno horu Čipkice. Bila je dirigentkinja horova Le Zbor i Čipkice iz Zagreba. Pohađala je međunarodnu radionicu etno muzike Ethno Sweden (Rattvik, Švedska), a zatim je završila edukaciju za voditelje radionica u organizaciji Ethno World, pod pokroviteljstvom Fondacije Grundtvig. Učestvovala je na mnogim vokalnim radionicama tradicionalnog srpskog, hrvatskog, makedonskog i bugarskog pevanja, kao i na radionicama koje povezuju telo, glas i emocije. Vodila je radionice pevanja (samostalnih i u sklopu festivala) u Hrvatskoj, Srbiji i inostranstvu. Radila je kao horovođa/vokalni pedagog/izvođač na predstavama nekoliko hrvatskih i stranih pozorišta (Montažstroj, HNK Split, Anagoor).

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

12.10.2017.

 

Edukacije povodom Svetskog dana hrane

 

 

Centar za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Subotica će povodom Svetskog dana hrane organizovati 12. oktobra edukativni seminar o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane, sa ciljem osposobljavanja mladih da biraju zdrave navike u ishrani. Polaznici su po 1-2 učenika iz svih razreda Gimnazije “Svetozar Marković” koji će naučeno preneti svojim vršnjacima. Sadržaj edukativnog seminara: uvodno predavanje o pravilnoj ishrani i njenim poremećajima i 3 radionice (“Pripremi svoj jelovnik – priprema recepata i izrada jelovnika”, „Medijska pismenost i ishrana – snimanje video poruke mobilnim telefonom”, “Promocija pravilne ishrane – izrada plakata, lifleta, novinskog članka”). Seminar će se održati u prostorijama škole u terminu od 8 do 12 časova. Seminar će voditi nutricionista i dva lekara Zavoda za javno zdravlje Subotica.

 

 

 

 

U prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni 13. oktobra učenici i nastavnici Gimnazije ”Svetozar Marković” će upriličiti bazar zdrave hrane uz učešće lekara Zavoda za javno zdravlje Subotica. Tema ovogodišnjeg bazara su “Palačinke”.
U prostorijama Politehničke škole 19. oktobra u terminu od 9 do 13 časova i 20. oktobra u terminu od 13,30 do 16,30 časova biće organizovan edukativni seminar o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane, a polaznici su 1-2 učenika svih razreda ove škole. Sadržaj edukativnog seminara: “Piramida pravilne ishrane”, “Pripremi svoj jelovnik”, „Posledice nepravilne ishrane”, “Anoreksija i bulimija” i ”Rešavanje problema nepravilne ishrane”. Sadržaj će budućim edukatorima biti prenet kroz predavanja i radionice uz interaktivno uključenje učenika. Seminar će voditi nutricionista i lekar Zavoda za javno zdravlje Subotica. Edukativni seminar istog sadržaja će biti održan 23. oktobra u prostorijama Srednje hemijske škole u terminu od 9 do 13 časova za učenike drugog razreda ove škole.
Na Svetski dan hrane, 16. oktobra, u TC „Univerexport“, Segedinski put 80, u terminu od 9 do 12 časova održaće se promotivna akcija kontrole zdravlja. Svi zainteresovani sugrađani mogu proveriti stepen uhranjenosti i kompoziciju mišićne mase i masnog tkiva, izmeriti krvni pritiska, šećer i masnoće u krvi.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

12.10.2017.

 

Tartan podlogu dobio i sportski teren u Prvomajskoj ulici

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pomoćnica gradonačelnika Timea Horvat i član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Nemanja Simović, otvorili su sportski teren u Prvomajskoj ulici, na kom je postavljena tartan podloga. Radovi su u potpunosti finansirani sredstvima iz gradskog budžeta, a njihova vrednost iznosi 1,5 miliona dinara.

 

 

 

 

 

- Vidite i sami da koliko god možemo, radimo na obnovi svih sportskih terena, a sledeći će biti sportski teren na Paliću. Nadamo se da sledeća sezona, Prvomajski uranak neće biti dočekan sa onim ruglom koje tamo stoji već decenijama, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban i dodao da se danas otvara i javna nabavka, nakon čega će se znati izvođač radova i ostali podaci vezani za investiciju klimatizacije Hale sportova.
- Tako da ćemo ove godine završiti i taj posao, da bi sledeću godinu dočekali spremno zbog brojnih takmičenja koja nas očekuju u Subotici. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

10.10.2017.

 

Pretpremijera predstave „Samo sam hteo da probam”

 

 

U Politehničkoj školi je održana pretpremijera predstave „Samo sam hteo da probam”. Predstava je glavna aktivnost projekta koji je realizovalo Udruženje građana „Omladinski građanski parlament Subotice”, a finansijer projekta je Pokrajinski sekretarijat omladine i sporta.

 

 

 

 

Glavni cilj projekta koji je trajao od maja je prevencija zloupotrebe narkotika i podizanje nivoa svesti učenika o štetnom uticaju droga.
Tokom narednih meseci predstava će biti održana u svim srednjim školama u Subotici koje budu zainteresovane.

 

Udruženje „Omladinski građanski parlament” se na ovaj način pridružilo preventivnim aktivnostima smanjenja zloupotrebe narkotika.

 

Udruženje građana „Omladinski građanski parlament Subotice”

 

________________________________________________________________________________

 

10.10.2017.

 

Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva 2017. godine

 

 

Pozivamo sve mlade koji se bave stvaralaštvom da osmisle jedan ili više prizora na temu "Slučajevi" i svoje radove pošalju na Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva 2017. godine.

 

 

 

 

Kao inspiracija za temu konkursa odabrana je zbirka priča ruskog pisca Danila Harmsa "Slučajevi", ali ne predstavlja uslov i osnovu za odabir prizora koji mogu biti predstavljeni u formi: likovnog rada, skulpture, fotografije, filma, muzike, književnog ili pozorišnog izraza i sl. Svaki autor slobodan je da odabere prizore iz svakodnevice, od ustaljenih do neočekivanih, od banalnih i rutinskih do grotesknih i apsurdnih, umetničkih, apstraktnih, odnosno predstavu nekog svog slučaja. Situacije koje prikazuju rutinske radnje, neobične ili obične situacije, ličnosti, nemoguće ili izmaštane priče...

 

Tajanstveni nestanci, nesrećni slučajevi, neverovatni i nepovezani događaji, ubistva, tuče, ispadanje ljudi kroz prozor – sve su to groteskne i crnohumorne slike sveta u neobičnim antipričama slavnog ruskog parodičara Danila Ivanoviča Harmsa. I sam pisac, veseljak i ekscentrik, Harms se oblačio kao Šerlok Holms, u restoranima tražio nešto plavo za jelo, izvodio mađioničarske trikove, predstavljao se kao svoj nepostojeći stariji brat i sablažnjavao savremenike nesvakidašnjim ponašanjem i izjavama.
Danil Ivanovič Juvačev (1905–1942), poznatiji pod pseudonimom Harms, jedan je od najistaknutijih predstavnika ruske književne avangarde između dva svetska rata. Zbirkom priča “Slučajevi” stekao je svetsku slavu i kultni status, naročito među mladima.
Bio je pesnik, dramaturg, stvaralac predmeta, posednik lule, i uopšte, po vlastitom priznanju, fenomenalan čovek.

 

Na konkursu mogu da učestvuju autori iz Subotice ili oni koji trenutno prebivaju na teritoriji Subotice. Pravo učešća na konkursu imaju autori ili grupe autora od 15 do 35 godina starosti. Konkurs je otvoren od 10. oktobra do 10. novembra 2017. godine. Uz radove je potrebno priložiti podatke: Ime, prezime, godište, broj telefona, e-mail adresu i naziv rada.
Radovi se mogu predati poštom ili lično na adresu: Fondacija "Danilo Kiš", Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica - Omladinski klub "Skladište".

 

Radovi kojima se konkuriše ne smeju biti ranije objavljivani, izlagani, prikazivani ili izvođeni. Nakon završetka konkursa odabrani radovi će biti prikazani na zajedničkoj multimedijalnoj izložbi. Nakon izložbe radovi se mogu pokloniti Fondaciji ili preuzeti u prostorijama Fondacije najkasnije do 31. januara 2018. godine, nakon čega Fondacija nije u obavezi da radove vrati autorima.

 

Pristigle radove na konkurs će pregledati i odabrati tri najuspešnija članovi žirija: Laslo Antal, likovni umetnik i muzičar, Petar Mitrić, filmski selektor i muzičar, Ivana Marić, likovna umetnica, Ivana Matić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, i Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti.

 

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 17. novembra 2017. godine.

Prva nagrada: laptop
Druga nagrada: bicikl
Treća nagrada: toster

 

Odabirom teme i obima konkursa koji obuhvata sve vidove umetničkog staralaštva Fondacija "Danilo Kiš" želi da usmeri pažnju na aktuelnu umetničku scenu Subotice, koju čine umetnici različitih izražajnih kapaciteta i stilova.

 

Više informacija na telefon 024/523-566, office@danilokis.rs ili lično u prostorijama Fondacije (Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica).

 

 

Biografije članova žirija:

 

 

 

 

Laslo Antal je rođen u Subotici, studirao je na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, a master studije je završio u Berlinu na Universität der Künste. Od 2010. godine živi i radi u Berlinu kao muzičar, vizuelni umetnik i režiser. Osim sopstvenih projekata, radio je filmove sa norveškom pozorišnom kompanijom Vinge-Müller, i učestvovao u predstavi "Baumeister Solness" u produkciji Berliner Volksbühne i Berliner Festspiele. Na turneji je sa svojom muzičkom grupom Sixth June, po Evropi i Južnoj Americi.

 

 

 

 

Petar Mitrić je rođen 1974. godine u Subotici. Učestvovao u mnogim nezavisnim no budget filmskim projektima u periodu od 1996. do 2000. godine u svojstvu glumca, autora, montažera i autora muzike. Jedan je od osnivača udruženja građana KLJUN (Klub ljubitelja umetnosti i nauke) u Subotici (1994-2002), organizatora Jugoslovenskog festivala jeftinog filma krajem devedesetih. Selektor Festivala evropskog filma Palić i osnivač programa Mladi duh Evrope i Underground Spirit. Član žirija na filmskim festivalima Crossing Europe u Lincu, programa Directors Fortnight u Kanu i drugim. Svirao u grupi Pionir 10 a trenutno u eksperimentalnom muzičkom sastavu Bitef smrti.

 

 

 

 

Ivana Marić je rođena 1991. godine u Subotici. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Vlade Rančića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2014. godine. Master studije završava 2016. godine pod mentorstvom prof. Lidije Marinkov Pavlović. Osim samostalnih izložbi u Savremenoj galeriji, Subotica (,,Prostori razmene“ ) ,,Klein house’’, art galeriji, Subotica, Galeriji ,,Hol“, Akademije umetnosti, Petrovaradin i u Filmskom klubu "Orijent“, Bioskopa Aleksandar Lifka, Subotica, učestvovala i na mnogim grupnim izložbama: u Galeriji Omladinskog kluba "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" (,,Lične revolucije“), SKC fabrici, Novi Sad (Masteri), na kolonijama, Akademiji ...

 

 

 

 

Ivana Matić je rođena u Đakovu, Hrvatska. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost i južnoslovenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređuje, lektoriše i piše sve vrste tekstova: službene dokumente, edukativne i prodajne sadržaje internets stranica, statuse za Facebook, jezične savete u lokalnim novinama i kratke priče. Voli lepu književnost, tango i jezične igre, pohađala je školu kretivnoga pisanja, a za sebe kaže da je Grammar Nazi. Od 2013. godine živi u Subotici i radi kao profesor.

 

 

 

 

Borislav Stanić je rođen 1983. godine. Završio je studije srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavio je knjigu poezije "Rupe" (Matica srpska, 2012). Svaštari kroz rad neformalne skupine Zarni Vlač. Najnovije uradci (remiks književnih i popularnih tekstova) mogu se pratiti na blogu (de)montaža atrakcija (http://de-montazatrakcija.blogspot.com/). Njegovi tekstovi su objavljivani i u kultur propagandnom časopisu Fondacije "Danilo Kiš" Karton.


 

 

Ebben az évben várjuk azok jelentkezését, akik művészetekkel foglalkoznak, hogy egy vagy akár több munkával is jelentkezzenek a Véletlenek elnevezésű pályázati felhívásunkra.

 

A pályázat témáját az orosz író Danyiil Harms azonos című műve insprálta, de ez egyáltalán senkit sem kell, hogy befolyásoljon a munka elkészítése során, ami lehet, festmény, gafika, szobor, fotó, film, zenei, irodalmi vagy színházi alkotás, és hasonlók. Minden alkotó szabadon választhatja ki milyen formát ad munkájának, amely a hétköznapokból inspirálódik, legyen bármi a megszokottól a meglepőig, a banálistól és rutintól a groteszkig és az abszurdig, és így tovább, művészeti, absztrakt, vagy éppen valamilyen ezektől eltérő sajátos elképzelés. Olyan helyzetek, amelyek rutinos cselekvéssorokat, vagy éppen szokatlan vagy teljes mértékben megszokott helyzeteket, személyiségeket, lehetetlen vagy éppen hamis történeteket tárnak fel.

 

Titokzatos eltűnések, szerencsétlen véletlenek, hihetetlen és ismeretlen események, gyilkosságok, verekedések, ablakon kieső emberek – mindezen groteszk és fekete humorral tarkított dolgok jellemzőek az orosz származású Danyiil Ivanovics Harmsz munkásságára. Mint különc író úgy öltözködött, mint Sherlock Holmes, az éttermekben mindig valami kék ételt kért, mágikus trükköket mutatott be, sokszor játszotta el a saját nem létező bátyját, szokatlan viselkedésével és kijelentéseivel arra engedett következtetni sokakat, hogy elítélte kortársait.
Harmsz szövegei olyan időben születtek, amikor a világ különösen értelmetlennek és ellenségesnek tűnt, amikor a realitás maga vált abszurddá. Elméleteket gyártott, hogy megfogalmazza, mi az értelmetlenség, a semmi, a nulla, a végtelen. Az abszurd az abszurd valóság egyetlen adekvát kifejezési formája. A valóság abszurditásának felismerése valóságábrázolás is, világértelmezés. Szigorú és pontos logikával jutott el a logika felszámolásához. Kronologikus eseménysorai nem logikusak. Filozófia és paródia borotvaélén táncol. Azért szedi szét a nyelvet, hogy új értelmet adjon neki.
Danyiil Ivanovics Harmsz (1905–1942) az orosz abszurd egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Műveit racionális elemekből összeálló irracionalitás és nyelvi mágia jellemzi. Témái az értékek és fogalmak relatívvá válását érzékeltetik. Írásaiban bohózati elemek, nyers brutalitás és lírai attitűd egyszerre jelenik meg. Versek, és gyermekversek mellett írt fekete humorral megragadott karcolatokat és egy színművet is.

 

A pályázaton részt vehetnek olyan szabadkai alkotók, akik jelenleg Szabadka területén élnek. 15 és 35 év közötti alkotók és csoportok jelentkezését várjuk. A pályázat 2017. október 10-től november 10-ig tart nyitva. A munkák mellé kérjük mellékelni: név, teljes név, születési év, telefonszám, e-mail és a munka címe.

 

A munkákat postai úton vagy személyesen várjuk a következő címen: Danilo Kiš Alapítvány, Raichle Ferenc park 12a, Szabadka – Raktár Ifjúsági Klub.
A pályázaton részt vevő munkák előzőleg nem jelenhetnek meg sehol. A pályázat lezárulása után a munkákat bemutatjuk. A munkákat az Alapítványnak lehet ajándékozni, vagy érte lehet majd jönni a fentebb megadott címre, legkésőbb 2018. január 31-ig, mely dátum után az Alapítvány már nem köteles visszaszolgáltatni az alkotásokat a szerzőknek.

 

A beérkező munkákat zsűri tekinti meg és bírálja el, választja ki a három legjobb alkotást: Antal László, lépzőművész és zenész, Petar Mitrić, filmes szakember és zenész, Ivana Marić, képzőművész, Ivana Matić, horvát nyelv és irodalom tanár, Borislav Stanić, költő, szerb nyelv és irodalom tanár.

 

A pályázat eredményét legkésőbb 2017. november 17-én tesszük közzé.

Első díj: laptop
Második díj: kerékpár
Harmadik díj: toaster

 

A témaválasztás illetve maga a pályázati kiírás is azt a célt szolgálja, hogy a beérkező munkákon keresztül az Alapítvány
bizonyos tekintetben fel tudja hívni a figyelmet a szabadkai aktuális művészeti mozgásterekre.


Bővebb információ a 024/523-566-os telefonszámon, az office@danilokis.rs címen, vagy személyesen az Alapítványnál (Raichle Ferenc park 12a, Szabadka) kapható.

 

 

A bírálóbizottság tagjainak életrajza:

 

Antal László Szabadkán született, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója volt, mester tanulmányait a berlini Universität der Künste-ben fejezte. 2010 óta Berlinben él és dolgozik, mint rendező, vizuális művész és zenész. Számos projektje mellett filmeket készített a norvég Vinge-Müller színházi társaságnak, valamint a Berliner Volksbühne és a Berliner Festspiele közös produkciójában készült Baumeister Solness c. darabban is közreműködött. Zenekarával a Sixth June-nal már Európa és Amerika szerte turnézott.

 

Petar Mitrić 1974-ben született Szabadkán. Számos független filmes produkcióban dolgozott közreműködőként 1996 és 2000 között, színészként, szerzőként, vágóként és zeneszerzőként egyaránt. Alapító tagja a KLJUN Egyesületnek (Művészet és Tudomány Kedvelők Klubja 1994-2002), amely a kilencvenes évek végén megrendezte a legendás JFJF-t (Olcsó Filmek Fesztiválja). A Palicsi Európai Filmek Fesztiváljának szelektora, a Fiatal Európai Filmesek és az Underground Spirit elnevezésű filmes programok alapítója. Zsűri tagja a linz-i Crossing Europe Film Fesztiválnak, a cannes-i Film Fesztivál Directors Fortnight elnevezésű programjának, és így tovább. A Pionir 10 nevű zenekar tagja volt, jelenleg a zenei színtéren kísérleti zenével foglalkozik, saját együttesében, a Bitef Smrtiben.

 

Ivana Marić 1991-ben született Szabadkán. Az Újvidéki Művészeti Akadémián Vlada Rančić professzor osztályában szerzett diplomát 2014-ben. Mester tanulmányait ugyanitt Lidija Marinkov osztályában végezte. Önálló kiállításai voltak Szabadkán a Kortárs Galériában (volt Képzőművészeti Találkozó), a szabadkai Klein House-ban, a Hol galériában, valamint a Lifka Sándor Art Mozi által üzemeltetett Orijent galériában is. Számos csoportos kiállításon szerepeltek munkái: A Danilo Kiš Alapítvány Raktár Ifjúsági Klubjának galériájában, a Személyes Forradalom elnevezésű tárlaton, az újvidéki SKC-ben, művésztelepeken, az Akadémián…

 

Ivana Matić Horvátországban született. Horvát nyelv és irodalom szakon szerzett diplomát a Zágrábi Bölcsészettudományi Karon. Szerkeszt, dolgozik lektorként és többféle szövegírással is foglalkozik: hivatalos dokumentumok, internetes kereskedelmi szövegek, közösségi háló bejegyzések, nyelvi szövegek helyi újságokban és kisprózák. Szereti az irodalmat, a tangót és a nyelvjátékokat, tanult kreatív írást is, magára azt mondja, hogy egy Gramatika Náci. 2013 óta él és dolgozik tanárként Szabadkán.

 

Borislav Stanić 1983-ban született. Az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar szerb irodalom szakán végzett. Verseskötete: Rupe (Matica Srpska, 2012) Munkái megjelennek a Zarni Vlač nevű független formáción keresztül is. Legújabb munkáit a (de)montaža atrakcija (http://de-montazatrakcija.blogspot.com/) nevű blogon lehet követni. Szövegei megjelentek a Danilo Kiš Alapítvány által kiadott Karton c. folyóiratban.

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

07.10.2017.

 

Emocionalna pismenost, bes i agresija

 

 

Aleksandra Radulović Zelenika: Mlade privlači virtuelni svet, identifikuju se često sa nekim agresivnim uzorima i vrlo malo su fizički aktivni

 

 

 

 

Izazove današnjeg vremena mladi ljudi najčešće pronalaze u "trećem roditelju" - informatičkoj tehnologiji, kaže Aleksandra Radulović Zelenika, psihološkinja i edukantkinja na naprednom nivou REBT, iz Centra za lični razvoj "Spektrum".

 

Sa izazovima današnjeg vremena mladi se veoma teško nose, zbog toga što su oni u periodu odrastanja kada formiraju neki svoj identitet i postavljaju sebi pitanja: Ko sam ja? Da li vredim? Šta treba da radim? Mislim da su im nekako suženi vidici. Porodica se dosta gubi i roditelji su dosta zauzeti. Stoga su prepušteni sami sebi i to jeste jedan od problema i razloga zašto ih privlači virtuelni svet koji nameće nerealne uzore smatra Aleksandra Radulović Zelenika i dodaje da se mladi često identifikuju sa nekim agresivnim uzorima i vrlo malo su fizički aktivni. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

04.10.2017.

 

TAYLOR SWIFT PREDVODI NOMINACIJE ZA 2017 MTV EMA NAGRADE


 

Sara Jo, Ničim izazvan, Nina Kraljić, Marin Jurić – Čivro i Koala Voice u trci za najboljeg regionalnog izvođača

 

 

 

 

 

GLASANJE JE POČELO NA: MTVEMA.COM I TRAJE DO 11. NOVEMBRA U PONOĆ

 

MTV je danas objavio nominacije za željno iščekivanu dodelu MTV evropskih muzičkih nagrada, 2017 MTV EMA. Svetska pop ikona Taylor Swift nominovana je za čak šest nagrada, uključujući i one za najbolji spot za pesmu “Look What You Made Me Do” i za najboljeg izvođača. Sledi kanadska zvezda Shwan Mendes, koji će se takmičiti u pet kategorija, a prate ga Kendrick Lamar i Ed Sheeran sa po četiri nominacije.

 

 

 

 

Sheeranov mega hit “Shape of You” nominovan je u kategoriji Najbolja pesma, a konkurencija su mu “Whild Thoughts” DJ Khaleda, “There’s Nothing Holdin’ Me Back” popularnog Shwana Mendesa, letnja himna “Despacito” koju izvode Luis Fonsi & Daddy Yankee i vesela numera benda Clean Bandit “Rockabye.”

 

 

 

 

MTV je danas objavio i imena pet izvođača iz regiona koji će se takmičiti za nagradu MTV Best Adria Act na ovogodišnjoj dodeli evropskih MTV nagrada. Nominovani u ovoj kategoriji su: Sara Jo, Ničim izazvan, Nina Kraljić, Marin Jurić – Čivro i Koala Voice.

 

Glasanje za MTV Best Adria Act počinje 4. oktobra, na adresi www.mtvema.com i trajaće sve do 11. novembra u ponoć, kada će biti poznat pobednik u ovoj kategoriji.

 

Svečana dodela 2017 MTV EMA održaće se u nedelju, 12. novembra u The SEE Areni u Londonu. U ulozi voditeljke programa naći će se pevačica Rita Ora.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.10.2017.

 

Otvoren novoizgrađeni sportski teren sa tartan podlogom u OŠ"Jovan Mikić"

 

 

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez i član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović, posetili su danas Osnovnu školu "Jovan Mikić" gde je zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade i Grada Subotice, otvoren novoizgrađeni sportski teren sa tartan podlogom.

 

 

 

 

 

- Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i lokalnoj samoupravi, u okviru „Dečje nedelje“ u dvorištu naše škole otvaramo novi sportski teren, umesto dotrajalog i neupotrebljivog sportskog terena starog skoro 50 godina, izjavila je direktorka OŠ „Jovan Mikić“, Marija Milodanović.
Po njenim rečima teren će pored 483 učenika ove škole koristiti i rekreativci kojih u MZ "Kertvaroš" ima zaista mnogo.

 

Za izgradnju ovog terena Pokrajinska vlada je obezbedila 2 miliona dinara, a iz gradskog budžeta je izdvojeno 450.000 dinara.

 

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez je izjavio da su izgradnja sportske infrastrukture, adaptacija i rekonstrukcija sportskih terena jedan od prioriteta Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koji je nakon rebalansa budžeta, u junu tekuće godine dodelio i sredstva za sanaciju poda fiskulturne sale u OŠ „Ivan Milutinović i za izgradnju otvorenog terena u subotičkoj Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“.

 

- Učenicima OŠ "Jovan Mikić" predajemo na upotrebu novi sportski teren sa tartan podlogom koji poboljšava kvalitet nastave fizičkog vaspitanja i smanjuje opasnost od povreda. Nakon rekonstrukcije fiskulturne sale u OŠ 'Sveti Sava" ovo je još jedan zajednički projekat Pokrajinske vlade i Grada Subotice, rekao je član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović i dodao da će već idućeg ponedeljka, građanima na upotrebu biti predat još jedan teren sa tartan podlogom u okviru Sportskog centra u Prvomajskoj ulici. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

02.10.2017.

 

Pet medalja Spartakovih džudista

 

 

20. Međunarodni i 10 Memorijalni džudo turnir “Željko Nikolić“ Bečej 2017, okupio je 320 takmičara iz 48 klubova a učešće su uzele ekipe iz Slovačke, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Češke, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

 

 

 

 

Džudo klub Spartak je učestvovao sa sekcijom iz Bajmoka, a osvojeno je 5 medalja.
- Rezultat je mogao biti i bolji, ali je većina naših takmičara tek zašla u novu starosnu grupu pa im nećemo mnogo zameriti, kažu u Džudo klubu Spartak.

 

Drugo mesto su osvojili, Mateja Borojević do 60 kg u mlađim pionirima, Matej Imrić u poletarcima preko 55 kg i Nikolina Tatalović do 38 kg u poletarkama. Treći su bili Dušan Vukas do 55 kg u kadetskoj konkurenciji i Ana Štefković do 48 kg u mlađim pionirkama.

 

Ekipu na turniru su vodili trener Milan Bogić i Vladimir Tanasković.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.10.2017.

 

BELDOCS EHO:“Poslednji ljudi u Alepu”

 

 

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa Festivalom dokumentarnog filma Beldocs nastavlja projekcije filmova iz selekcije Festivala 2017. godine u okviru ciklusa BELDOCS EHO.

 

 

 

 

Prvi u nizu filmova koji će biti prikazan u Omladinskom klubu “Skladište”je dokumentarni film “Poslednji ljudi u Alepu” u utorak, 3. oktobra 2017.godine sa početkom u 19.30 časova.

 

Ulaz je slobodan.

 

Beli Šlemovi se bore da ostanu zajedno. Alepo se bliži propadanju, poslednji meseci grada kakvog ga poznajemo. Ljudi su konstantno izloženi opasnosti. Kako se nositi sa strahom od smrti? Nakon pet godina rata u Siriji preostalih 350.000 građana u Alepu pripremaju se za opsadu. Kroz volontere Belih šlemova vidimo svakodnevni život, smrt i borbu na ulicama Alepa. Khalid, Subhi i Mahmud su osnivači organizacije i prvi koji ulaze u uništene zgrade, kroz ruševine u potrazi za preživelima. Oni su izabrali da ostanu u Alepu kako bi sačuvali svoje ljude tokom beskonačne opsade. Mnogo života, uključujući decu i odojčad, je izgubljeno tokom bombardovanja. Ali svaki novi dan takođe predstavlja i dilemu – da li ostati i rizikovati ili treba izaći i spasiti svoje porodice kao i mnoge druge?

 

Režija: Feras Fayyad
Montažer i koreditelj: Steen Johannessen
Snimatelj: Thaer Mohammed Mojahed Abo al Joud
Prodcent: Søren Steen Jespersen
Assistant director: Hasan Khattan
Trajanje: 104`

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

29.09.2017.

 

Održana Noć istraživača

 

 

Ovogodišnja Noć istraživača u Subotici, koja se održava pod nazivom "Znanje na prvi ogled" okupila je preko 130 učesnika. Dve visokoobrazovne ustanove, pet osnovnih i četiri srednje škole, udruženja građana i kompanija "Infostud", predstavili su više naučnih oblasti, od matematike, fizike, hemije, do robotike, informatike i elektronike.

 

 

 

 

 

Posetioci su imali priliku da testiraju svoje znanje preko kompjuterskog programa, odgovore na što više pitanja za što kraće vreme, dokažu da su "hot" istraživači i osvoje nagrade. Predstavljeni su dronovi, 3D štampač, plazma zvučnik, koji generisanjem visokonaponskog električnog luka varira pritisak vazduha, što ljudsko uho percipira kao zvuk. Zbog visoke temperature, vazduh oko zvučnika je u plazma stanju.

 

Posetioci su imali priliku videti i hemijske vatre, vruće eksperimente, tornado u boci, klackalicu od sveća, "šašavu" vodu, topli led, vatreni tornado, hibridne motore rakete, raketu od makarona i jestivi most, što je samo deo ovogodišnje čarolije Noći istraživača.

 

Srbija se uključila u Noći istraživača 2010. godine, a Subotica uzima učešće već naredne, 2011. godine. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

27.09.2017.

 

Vedran Zavišić: Za uspeh su najbitniji ideja i vera u tu ideju, a novac se nekako nađe

 

 

Predavanjem „Pravila i unapređenje prodaje“ u Poslovnom inkubatoru je započela realizacija projekta o unapređenju ekonomskog razvoja, kog je odobrila Razvojna agencija Srbije, a današnji predavači su osim pravila i načina unapređenja prodaje, okupljenima predstavili i svoja iskustva, na planu uspešnog pozicioniranja na tržištu kompanija koje su osnovali i u kojima zapošljavaju preko 200 ljudi.

 

 

 

 

 

- Cilj projekta je da mladim ljudima koji kreću sa start apovima pokažemo sa kojim problemima će se susresti i kako da te probleme reše. Zato smo doveli dva mlada preduzetnika koji imaju veliki broj zaposlenih, da pokažu zainteresovanima kako su te probleme rešavali, rekao je direktor Poslovnog inkubatora, Srđan Ivanović.

 

Predavači Vedran Zavišić, osnivač i direktor Icom Communications i Bojan Božović, direktor Smart Com Solutions, okupljenima su između ostalog, predstavili svoje početne korake u poslovanju i svoje današnje, zavidne pozicije u poslovanju, kao dokaz da odlazak u inostranstvo nije jedino rešenje.

 

Vedran Zavišić je dugi niz godina proveo u inostranstvu, ali je odlučio da se vrati i započne biznis u Srbiji. Sa dosadašnjim iskustvom kaže da kod ulaska u preduzetništvo nije novac taj koji je presudan, već su "najbitniji ideja i vera u tu ideju, a novac se nekako nađe". ...dalje

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

26.09.2017.

 

Najveći IT događaj u zemlji - Treći “Znam da možemo”

 

 

Najveći domaći IT događaj ove godine održaće se u sredu, 27. septembra i to u 9 gradova u zemlji. Priče domaćih preduzetnika, uspesi domaće IT industrije i najave novih velikih stvari.

 

 

 

 

IT industrija je ove godine dobila najveću pažnju do sad i to opravdano, jer je najzdravija privredna grana u zemlji sa izvozom u vrednosti od 740 miliona evra. Stoga će ovo, treće po redu okupljanje pod nazivom „Znam da možemo”
biti najveće do sad i održaće se paralelno na 9 lokacija u zemlji i namenjeno
je svima koji su zainteresovani za domaću IT industriju, bilo da su već njen deo, ili tek žele to da postanu.

 

Posetioci će imati priliku da čuju sve o rezultatima domaće zajednice na svetskom nivou, lične priče domaćih preduzetnika i pogledati šta je sve urađeno kako bi ova industrija dalje napredovala, što od strane države, što od strane industrije. Primera radi, informatika je konačno obavezan predmet za naše osnovce, a Digitalnu Srbiju su pokrenule neke od najostvarenijih domaćih IT kompanija.

 

Kako kaže Zoja Kukić iz Startita, Posebna pažnja posvetiće se i razvoju koji se dešava van Beograda i Novog Sada:
- U Startitu verujemo da sledeća velika prilika za srpski IT leži u kreiranju
lokalnih zajednica tamo gde je potreba za ekonomskim razvojem i
znanjem najizraženija i gde živi najveći deo našeg stanovništva – izvan velikih gradova. Iako u tom poduhvatu teško može biti lakih ili brzih pobeda,
verujemo da je to u ovom trenutku najbolja investicija koju možemo napraviti
na dugi rok.

 

Između ostalih, predstaviće se i Milan Simić, izvršni direktor za
IT u Telekomu Srbija, Igor Bogićević, osnivač kompanije Seven Bridges,
Nemanja Čedomorović ispred Digitalne Srbije i Vukan Simić, osnivač Fishing
Bookera. Iz organizacije najavljuju i najavu barem jednog velikog novog
projekta, kao i uočavanje trendova koji će pratiti ovu industriju u Srbiji.

 

Događaj je besplatan za posetioce i održaće se u sredu, 27. septembra sa početkom u 18h. U Beogradu će se održati u Domu omladine Beograda, a
prenosi će se gledati u Startit Centrima ( Novi Sad , Valjevo , Zrenjanin , Vršac, Inđija, Subotica ), kao i u Mokrin House-u i Šapcu .
U Subotici u Startit Centru, Korzo 1 (pasaž bivšeg bioskopa Korzo), II sprat u sredu 27. septembra od 18 časova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.09.2017.

 

Uskoro “Na sav glas 2 !!!”

 

 

Nakon uspešne prve radionice “Na sav glas!!!” koja je održana u maju, u oktobru Fondacija “Danilo Kiš” organizuje drugu radionicu “Na sav glas 2 !!!” na koju su dobrodošli i novi i stari polaznici!

 

 

 

 

Mladi, stari, veliki, mali, instrumentalisti (koji se ne libe zapevati), perkusionisti, veseli, tužni, aktivni, pasivni i svi oni koje pevanje inspiriše ali i oni koji se pevanja i svog glasa plaše dobrodošli su na Radionicu pevanja „Na sav glas 2!!!“ koja se organizuje u okviru konkursa "Uskladišti svoju ideju" i koju će voditi Gloria Lindeman.

 

Dvodnevna radionica će se održati u Omladinskom klubu "Skladište" u petak, 20. oktobra 2017. godine od 19.30 do 21.30 sati i u subotu, 21.oktobra od 16.00 do 18.30 sati. Učešće je besplatno ali je neophodna prijava putem telefona 024/ 523-566 ili slanjem mejla na adresu office@danilokis.rs.

 

Radioničari će biti u prilici da probude svoj glas, da se osmele da pevaju na sav glas kao i da uživaju u pevanju. Voditeljka radionice Gloria Lindeman vodiće polaznike kroz vežbe zagrevanja glasa i tela (jer je glas deo tela), uz vokalno-ritmičke igre i improvizacije, a polaznici će naučiti i nekoliko pesama iz raznih krajeva sveta.

 

Gloria Lindeman je rođena u Subotici. Završila je Srednju muzičku školu (klavir). Posle završenih studija komparativne književnosti i španskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počela je da uči đembe i druge tradicionalne zapadnoafričke instrumente, te da peva u ženskom etno horu Čipkice. Bila je dirigentkinja horova Le Zbor i Čipkice iz Zagreba. Pohađala je međunarodnu radionicu etno muzike Ethno Sweden (Rattvik, Švedska), a zatim je završila edukaciju za voditelje radionica u organizaciji Ethno World, pod pokroviteljstvom Fondacije Grundtvig. Učestvovala je na mnogim vokalnim radionicama tradicionalnog srpskog, hrvatskog, makedonskog i bugarskog pevanja, kao i na radionicama koje povezuju telo, glas i emocije. Vodila je radionice pevanja (samostalnih i u sklopu festivala) u Hrvatskoj, Srbiji i inostranstvu. Radila je kao horovođa/vokalni pedagog/izvođač na predstavama nekoliko hrvatskih i stranih pozorišta (Montažstroj, HNK Split, Anagoor).

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.09.2017.

 

Zasijalo „Sunce“ na folklornom nebu Subotice

 

 

Subotica je od danas bogatija za još jedan Folklorni ansambl koji je poneo naziv „Sunce“. Nešto više od pedeset članova već upisanih u mlađu, stariju, omladinsku i rekreativnu grupu počelo je – u Ulici Dragiše Mišovića 19, kod Senćanske crkve, u prelepom ambijentu – da uz pomoć Zvezdane Bičanin i njenog oca Miroslava Bičanina, poznatog subotičkog harmonikaša, uči korake i pravila folklora.

 

 

 

 

 

Nakon velikog uspeha u kulturno-umetničkim društvima u Liparu i Aleksi Šantiću, gde su uspeli da omasove folklorne grupe, ovaj dvojac pokušaće da i u Subotici napravi jednu lepu priču kakvu samo folklor može, jer to nije samo igra nego i druženje, fizička aktivnost, tu su i prijateljstva, putovanja, doživljaji za pamćenje, a to najbolje znaju oni koji su decenijama u ovoj „igri“.

 

 

 

 

 

Jedan od njih je sigurno Miroslav Bičanin čije će iskustvo pomoći njegovoj ćerki Zvezdani da „Sunce“ bude folklorni ansambl za primer.
-Cilj društva je okupljanje dece i omladine sa željom da se očuva tradicija i baština narodnih igara, da na lepom i ugodnom mestu uče i vežbaju razne koreografije, da se dobro i kvalitetno druže, da stiču brojna poznastva i sklapaju nova prijateljstva. Želimo da ovo bude jedna lepa, ničim opterećena priča lišena politike i bilo kakvih podela. Hoćemo da kreiramo ambijent u kome će se svi osećati dobro. Pokušaćemo da afirmišemo i uzdignemo folklor na što je moguće viši nivo. Izvesno je da to ne može da se postigne za mesec ili dva i da je za realizaciju jedne takve ambicije potrebno dosta vremena, odricanja, volje, snage, vežbanja... Ali to je naša zamisao. Uveren sam da ćemo u tome uspeti, tim pre što ćemo svi u ovom ansamblu pripadati samo folkloru, dakle dobroj igri, muzici i druženju – ističe Miroslav Bičanin.

 

 

 

 

 

Pored nekih renomiranih autora koreografija iz naše zemlje, folklorni ansambl „Sunce” ima i 13 koreografija čiji je autor Zvezdana Bičanin. Dakle, ogledala se u umetničkom stvaranju i njena dela su na smotrama folklora doživela zapažen uspeh.
- Zvezdana je autor koreografija i stručni rukovodilac folklora. Ona se obrazuje na seminarima, pomažu joj stručnjaci iz Srbije, a i ja sam tu kao neko ko je više od četiri decenije u folkloru, kao igrač ili muzičar, da joj pomognem da od ovog ansambla stvorimo mesto gde će mladi rado da dolaze, da uče razne igre koje brišu sve moguće razlike među njima. A odrasli, željni da, rekreativno, nauče folklor već su pokazali zavidnu zainteresovanost – naglasio je Miroslav Bičanin.

 

 

 

 

 

Ulaganja u folklorni ansambl su velika, od zakupa prostorija do kupovine narodnih nošnji. Zvezdana i Miroslav, za početak, imaju ono najvažnije, dobru nameru, zainteresovanost svih uzrasta da uče folklor i podršku mnogih ansambala širom Srbije. Za sve ljubitelje folklora kontakt telefon je: 064/51 21 911.

 

T. Aleksić

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

21.09.2017.

 

Željko Crnjaković: Posla ima, ako želimo nešto da naučimo

 

 

 

 

Koordinator Infostud hub i Startit centra u Subotici, Željko Crnjaković poručuje mladim ljudima da se pokrenu, a kako kaže "Posla ima, ako želimo nešto da naučimo". Jedno od mesta gde će se moći dodatno edukovati, ili bar zainteresovati za širi spektar oblasti je upravo novootvoreni prostor, u kom najavljuje niz korisnih i zanimljivih predavanja.

 

 

 

 

 

- Prilika ima. U današnje vreme je sve dostupno, posebno ako smo voljni da naučimo nešto. Frilensing se često poistovećuje sa zaradom ostvarenom "kliktanjem" najčešće na reklamne sadržaje. Nema ništa od toga, tu nema zarade. Većina toga su prevare. Posao na internetu nije vezan isključivo za usko stručne sfere. Ja sam dobar primer. Pre 4 godine sam ušao u frilensing, posle toga u preduzetništvo. Nisam programer, niti dizajner, što se smatra IT sferom u okviru koje se može baviti nekim poslovanjem. Danas se možete baviti frilensingom samo ako znate engleski, ako znate da pišete, ili da budete nekom virtualni asistent. Na primer, nekom u Kini. Oni to plaćaju kako nebi trošili vreme, s obzirom da je ono najdragocenije. Naravno, što ste stručniji, što više znate i izučite više oblasti, od virtuelnih asistenata, menadžera, marketing menadžera, do programera, dizajnera, analitičara, toliko ćete biti bolje plaćeni. Narvno da će onaj, ko samo unosi neke podatke u tabelu biti mnogo manje plaćen, od nekog programera. Ali, ono što ja želim poručiti ljudima je da moraju da se pokrenu. Mi smo tu da damo savet, kaže Željko Crnjaković. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

21.09.2017.

 

Održano predavanje na temu "Kako i da li osnivati firmu u Srbiji"

 

 

 

 

 

U Infostud hub i Startit centru u Subotici gostujući predavač Milan Trbojević iz knjgovodstvene agencije "Knjigovodstvo Knjiški moljac" iz Beograda, predstavio je sve začkoljice koje se mogu očekivati kod uplovljavanja u preduzetničke vode.

 

 

 

 

 

Trbojević je okupljenima predstavio sve pojedinosti vezane za otvaranje firme i njenim oblicima, a u posebnom razgovoru za naš portal je istakao i koje bi osobine morao imati budući mladi preduzetnik/preduzetnica. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

18.09.2017.

 

Kalabrija - odrednica Kluba putnika Fondacije "Danilo Kiš"

 

 

U septembru Klub putnika Fondacije "Danilo Kiš" vodi nas u Kalabriju, regiju zanimljive istorije, sjajne hrane, neverovatne prirode i bogate kulture. Nemanja Mutić će nam uz fotografije, video zapise i priču dočarati južnu Italiju. Saznaćemo kako je istraživao Obalu Bogova, živeo mediteranskim stilom života, jeo sladoled od kaktusa i marmeladu od crvenog luka, izučavao Muzej Antičke Grčke i još mnogo toga.

 

 

 

 

Susret avanturista i ljubitelja putovanja održaće se u utorak, 19. septembra2017. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu "Skladište".
Ulaz je slobodan.

 

Nemanja Mutić je diplomirani turizmolog, autor YouTube kanala Putopisi (gde snima dokumentarce o svojim putovanjima), predavač na radionicama i obukama na temu turizma i višegodišnji turistički vodič. Živeo je i radio u zemljama Evrope, Azije i Afrike. Zaljubljenik je u avanture i promoter neklasičnih (masovnih) putovanja.

 

U Omladinskom klubu "Skladište", na neformalnim okupljanjima "Kluba putnika" razmenjuju se priče i fotografije, recepti i prospekti, linkovi i kontakti, saveti i sve korisne i zabavne informacije vezane za nepredvidivi svet putovanja. Održavaju se degustacije i prezentacije pojedinih zemalja i egzotičnih destinacija, razmenjuju se autostoperski i ostali vodiči, čuje se muzika inspirisana putovanjima, a imate priliku i da se informišete i naučite o kulturama koje vas zanimaju i privlače.

 

Uz podršku Fondacije "Danilo Kiš", posetioci Kluba putnika mogu da pozovu i odaberu gostujuće predavače, kao i da predlože zemlje koje bi voleli bolje da upoznaju.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.09.2017.

 

Vikend posvećen mentalnom zdravlju

 

 

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa psihoterapeutima, savetnicima i edukantima psihoterapije Centra za lični razvoj Spektrum 16. i 17. septembra 2017. godine organizuje još jedan vikend posvećen mentalnom zdravlju.

 

 

 

 

Kroz predavanja, iskustvene radionice i interaktivne diskusije istražujemo raznovrsne oblasti. Teme ovog meseca su: emocionalna inteligencija u teoriji i u praksi, za ljubitelje Jungove psihologije bavimo se nesvesnom simbolikom, a obzirom na veliki uspeh ponovićemo temu uloge žene u savremenom porodičnom sistemu. Novina u programu je interaktivna diskusija “Pričajmo o psihoterapiji uz kafu”.

 

Ukoliko želite da učestvujete u nekoj od radionica koje su psihoterapeuti pripremili, pozivamo vas da se prijavite.
Učešće je besplatno ali je prijava obavezna zbog ograničenog mesta u grupama.
Prijave na: office@spektrum.rs


 

Subota, 16. septembar

9:00-9:45
“Pričajmo o psihoterapiji uz kafu”
Uz opuštenu atmosferu, kafu ili čaj, dva psihoterapeuta ili edukanata psihoterapije razgovaraće o temama vezanim za proces psihoterapije, uz uključivanje prisutnih. Ako volite psihologiju, rad na sebi i zanima vas šta, kako i zašto rade u psihoterapiji, dođite na kafu sa nama!
Voditeljke: Karolina Vörös (psihodramska psihoterapeutkinja) i Nina Racić (edukantkinja integrativne psihoterapije)

 

10:00-13:00
Radionica: „Magična mapa - traganje za značenjem i smislom u priči sopstvenog života"
Opšte je poznato da imaginativna upotreba metafora i simbola oslobađa i komunicira sa dubljim i kompleksnijim značenjima sveta koji nas okružuje. Materijalizacija ili projekcija individualnog i kolektivnog nesvesnog kroz mitove, nestvarna bića, magične scene, koje ne mogu da se dese u realnosti, dovode do promena unutar pojedinaca, koje se na kraju ispolje u svakodnevnom životu. To je efikasan način da se eksternalizuju sadržaji i funkcije našeg uma i otkrije način na koji možemo da se suočimo i nosimo sa sopstvenim podsvesnim i nesvesnim.
Na ovoj iskustvenoj radionici ćemo istraživati „magičnu mapu“ sopstvenog uma. Zašto magičnu? Dešifrovanje simbola pokreće intuiciju i otkriva dublja značenja skrivena ispod površine. Pokretanje mašte, sveta simbola, bajki otvara čitav novi izvor lekovite energije (magije) potreban za pokretanje promena i istrajavanje u njima u realnom svetu.
Voditeljka radionice: Milana Jovićević, psihološkinja i psihodramska psihoterapeutkinja.

 

18:00 – 20:00
Radionica: “Žena u porodici i njena (ne)moć”
Da li je žena u porodici menjala svoje uloge ili ih je samo nasleđivala od svoje majke, bake? Da li se modernizacijom i društvenim promenama promenilo njeno funkcionisanje u porodičnom sistemu ili su se neke uloge samo dodale? Da li žena ima moć u porodičnom sistemu ili ne? Dođite da zajedno otkrijemo kakva je uloga žene u 21. veku.
Voditeljka radionice: Jelena Janjić, specijalna pedagoškinja i porodična psihoterapeutkinja.

 

Nedelja, 17. septembar

16:00 – 17:30
Radionica: “Emocionalna pismenost“
U svakodnevnoj komunikaciji, mi se ne oslanjamo samo na reči kao izvor informacija, već izgovorenim rečima pravo značenje daju emocije koje čitamo iz neverbalne komunikacije sagovornika. To znači da su one ključna veza između nas i spoljašnjeg sveta.
Emocionalna pismenost podrazumeva razumevanje sopstvenih osećanja i onoga što ih uzrokuje kao i upravljanje svojim emocijama.
Na radionici ćemo obrađivati sledeće teme:
Šta je emocionalna inteligencija i koje su njene glavne komponente? Kakvu ulogu imaju emocije u svakodnevnoj komunikaciji? Koja je njihova važnost? Možemo li razvijati veštine njihove kontrole? Kakva je veza između misli, osećanja i ponašanja i na koji način možemo da preuzmemo odgovornost za svoje emocije i upravljanje njima.
Voditeljka radionice: Aleksandra Radulović Zelenika, psihološkinja na naprednom nivou REBT edukacije.

 

18:00 – 20:00
Radionica: “Izrazi svoje emocije na pravi način“
Često smo u komunikaciji, često razmišljamo da li da kažemo svoje mišljenje, da li da izrazimo svoju ljutnju ili nezadovoljstvo, da li da pokažemo svoju tugu ili strah... Dešava nam se da prećutimo, dešava nam se da planemo, često i na pogrešnu osobu - najteže je izraziti svoje emocije na pravi način u pravo vreme, na pravom mestu i prema pravoj osobi.
U bezbednom okruženju, uz podržavajuću atmosferu i diskreciju, učinite korak ka većoj svesnosti, učinite korak ka balansiranju izražavanja vaših emocija, prijavite se na našu radionicu.
Voditelj radionice: Boris Telečki, psiholog i psihodramski psihoterapeut.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.09.2017.

 

Stipendije učenicima deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke


 

 

Član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja Nataša Aleksić uručila je učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke ugovore o stipendiranju za školsku 2017/2018. godinu. Na konkurs je stiglo 65 prijava sa zahtevom za stipendije, a odobreno je trideset. Grad Subotica već drugu godinu za redom dodeljuje stipendije učenicima koji upišu neko od deficitarnih zanimanja.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Obraćajući se medijima uoči uručenja ugovora u Plavoj sali Gradske kuće, Nataša Aleksić je izjavila da danas ugovore potpisuju stipendisti koji su upisali prvu godinu na trogodišnjem smeru u jednoj od tri srednje škole: Srednjoj tehničkoj školi „Ivan Sarić”, Politehničkoj i Hemijsko-tehnološkoj školi.

– Prošlogodišnje iskustvo pomoglo nam je da se i ove godine opredelimo za ovaj vid stipendiranja. Stipedija se isplaćuje u deset jednakih mesečnih rata, visina mesečne rate iznosi 3.000 dinara s tim da stipendisti, ukoliko imaju negativne dve ocene na polugodištu, gube stipendiju. Ove stipendije su pospešile upis u deficitarna zanatska zanimanja , koja su neophodna našem gradu za razvoj privrede – rekla je Nataša Aleksić.

 

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola, Iso Planić istakao je da je dodelom ovih stipendija subotička lokalna samouprava pokazala da prepoznaje deficitarna zanimanja i njihov značaj i da brine o razvoju i perspektivi ovog grada.

On je naveo da je zanatsko zanimanje stolar u Politehničkoj školi u prethodnih deset godina zamrlo, da je poslednje odeljenje stolara imalo svega pet učenika i da je u ovoj školskoj godini za operatera za izradu nameštaja primljeno 30 učenika.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

13.09.2017.

 

Sutra počinje 3. Dead Lake Horror & Wine Festiva

 

 

Treći Dead Lake Horror & Wine Festival održaće se od 14. do 16. septembra pod sloganom „Uskrsnuće horora i vina!“ u bioskopu Abazija kraj jezera Palić i predstaviće 6 zapaženih ostvarenja horor žanra, uz dve atraktivne specijalne projekcije.

 

 

 

 

Specijalni gost festivala biće slavni italijanski reditelj i scenarista Ruđero Deodato, ovogodišnji dobitnik nagrade „Bela Lugoši“, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti. Njemu će nagrada biti uručena na zatvaranju Festivala, 16. septembra, a tom prilikom biće prikazan Deodatov kultni film „Holokaust ljudoždera“ (20h).

 

Sutra (14. septembar) u 13 časova Ruđeru Deodatu biće u Beogradu dodeljena Plaketa Jugoslovenske kinoteke.

 

Gošća Festivala biće i Karlota Moreli italijanska glumica koja igra u novom filmu Ruđera Deodata - „Balada u krvi“.

 

Festival će sutra u 20 časova otvoriti holivudski horor „Amitivil: Buđenje“ (scenario i režija: Franck Khalfoun) sa Dženifer Džejson Li u ulozi majke koja se sa decom useljava u sablasnu kuću. U pitanju je novi film iz čuvenog serijala o ukletoj kući, započetog još 1979. godine filmom „Amitivilski užas“, kojeg je pratila kontroverza da je baziran na istinitim događajima.

 

Iste večeri, od 22h, biće prikazano ostvarenje „Zlokobna aplikacija“ (r: Abel Vang, Burlee Vang) nakon kojeg ćete zasigurno oprezniji koristiti vaš smartfon. U filmu jezivo naprirodno biće teroriše pet prijatelja nakon što su skinuli misterioznu aplikciju.

 

Drugog festivalskog dana publiku očekuje pomenuta „Balada u krvi“ Ruđera Deodata. Nakon što su proveli Halloween konzumirajući drogu i seks, češka studentkinja na razmeni Lenka, njen dečko Džejms i njegov prijatelj Djuk otkrivaju leš mlade studentkinje iz Engleske Elizabet, koja je sa njima provela noć. Niko se ne seća šta se zapravo desilo...

 

Nemiran san, obezbediće pobednik Grossmanna – španski film „Noć device“ (The Night of the Virgin, r: Roberto San Sebastián), za koji je žiri slovenačkog festivala izjavio da dodeljuju nagradu filmu za koji se nadaju da ga više nikad neće videti koliko je strašan. Film prati naivnog dvadesetodišnjaka Nika koji je rešio da se po svaku cenu reši svoje nevinosti tokom jedne novogodišnje zabave. Nakon što upozna atraktivnu i lukavu gospođu Medeju, shvatiće vrlo brzo da će cena njegovog nauma biti veoma visoka, i krvava...

 

Između ova dva horora drugog festivalskog dana biće kao specijalni bonus prikazan kratki film „Život po Moskriju“, fantastični omaž kultnom i prerano preminulom reperu Davoru Bobiću Moskriju iz benda Prti Bee Gee. Ovaj kratki film već je stekao kultni status, iako je snimljen pre samo tri meseca.

 

U subotu, 16. septembra, očekuje nas Wine Jam, a uz odlična vina uživaćete u poslastici - specijalnoj projekciji jednog kultnog filma, čiji će reditelj biti specijalni gost festivala, nakon koje sledi strašni „Februar“ (The Blackcoat's Daughter, r: Oz Perkins) o dve devojke koje se bore se zlom silom kad ostanu same u internatu tokom zimskog raspusta. Glavnu ulogu u ovom filmu igra Ema Roberts, bratanica Džulije Roberts, koja se proslavila ulogama u filmu „Vrisak 4“ i seriji „Američka horor priča“.

 

Program trećeg Dead Lake Horror & Wine Festivala zatvoriće jezivi horor „Najdraža sestra“ (Dearest Sister, r: Mattie Do), koji je imao zapaženi uspeh na svim većim festivalima horor žanra. Film prati devojku sa sela koja dolazi u glavni grad Laosa – Vientiane, kako bi brinula o bogatoj rođaci koja je oslepela, ali u isto vreme i dobila neočekivani dar – da komunicira sa mrtvima.

 

Cena dnevne ulaznice iznosi 150 dinara, dok je za pojedinačne projekcije potrebno izdvojiti 100 dinara.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.

 

Izvor: Dead Lake Horror & Wine Festival

___________________________________________________________________________

 

12.09.2017.

 

22. Kanjiški džez festival od 14. - 16. septembra

 

 

U četvrtak 14. septembra započinje dvadesetdrugo izdanje Kanjiškog džez festivala, na kom će nastupiti pet različitih muzičkih produkcija koje će izvesti umetnici iz osam zemalja.

 

 

 

 

- Poklonici festivala već dobro znaju, a nije na odmet to ponoviti, da su bine kanjiškog džez festivala još od njegovih početaka mesto susreta muzičkih korena i savremene improvizacije, a poslednjih godina i mesto za prezentaciju slobodnih umetničkih formi, muzičkih eksperimenata, fuzija i inovacija. Tako i ovogodišnji program žanrovski pokriva polja koja se dotiču fri-džeza, savremene improvizovane muzike, čak i muzičkog hiper-spektralizma, kaže umetnički direktor festivala Dejan Vujinović.

 

Otvaranje festivala je zakazano za četvrtak 14. septembar od 20.00 časova u ateljeu kanjiške slikarke Laure Sagmeister, gde će se u jednočasovnom programu publici predstaviti mađarski sakosfonista Akoš Selevenji i bubnjar i violista Aron Porteleki.
- Mesto i povod za ovaj koncert nisu ni malo slučajni: Laura i Akoš se poznaju godinama, a od kada je on postao makar i samo povremeni stanovnik Kanjiže, kuju se planovi da zvuk njegovog saksofona oplemeni Laurin atelje. Poslednjih nekoliko godina, koje se poklapaju sa njegovim povratkom iz Francuske gde je živeo preko dve decenije, Selevenji učestalo sarađuje sa Portelekijem na različitim projektima. Spoj iskustva i mladalačkog poleta, verujemo da je recept za dobru atmosferu na otvaranju 22. Kanjiškog džez festivala, dodaje Vujinović.

 

 

 

 

U petak 15. septembra festival se seli u Dom umetnosti, svoju staru i prepoznatljivu lokaciju, gde će na maloj bini od 20.30 časova publika imati priliku da čuje slovenački duo koji čine Ana Kravanja (violina, vokal) i Ina Puntar (vokal). Od 21.30 na velikoj sceni nastupa dugo očekivani američki trio koga čine saksofonista Džon Dajkman, kontrabasista Vilijem Parker i bubnjar Hemid Drejk (John Dikeman, William Parker, Hamid Drake).
- Dajkman je pripadnik mlađe generacije američkih umetnika, koji je godinama živeo i radio u Kairu, Budimpešti i Parizu, a od 2008. godine odabrao je Amsterdam kao svoju stalnu rezidenciju. Njegovu speciifičnu tehniku i virtuoznost muziciranja prepoznali su mnogi muzičari sa kojima je sarađivao, a svakako da krunu njegove dosadašnje karijere čini saradnja sa verovatno najboljom fri-džez ritam sekcijom proteklih decenija, koju čine upravo Parker i Drejk. Dok je Parker pripadnik njujorške scene, kontrabasista koji iza sebe ima preko 40 godina na svetskim binama, više od 150 snimljenih albuma i saradnju sa velikanima popur Sesila Tejlora, za Drejka možemo reći da je izdanak velike čikaške škole. Spada u red najtraženijih džez bubnjara današnjice, a sasvim sigurno i u sam vrh svetskog džeza svih vremena. Trio Dajkman-Parker-Drejk ima iza sebe dva snimljena albuma, a trećoj evropskoj turneji nastupaju u poznatim klubovima kao što su londonski Cafe Oto, ljubljanska Gromka, te festivali Free Form u Trondhajmu i naš festival u Kanjiži, napominje Vujinović.

 

 

 

 

Subota 16. septembar na bine donosi dve premijerne produkcije: od 20.30 časova na maloj bini planiran je naszup bečkog čeliste i eksperimentalnog umetnika Arnolda NOID Haberla i novosadske pijanistkinje Marine Džukljev. Ovogodišnji festival zatvara internacionalni ansambl Hajperion rumunskog kompozitora i dirigenta Janku Dumitreskua (Hyperion International Ensemble).
- Na marginama tadašnjeg totalitarnog režima, Dumitresku 70-ih godina pokreće projekat Hajperion sa kojim se u različitim formacijama, bavi istraživanjem spektralne muzike, transformacionim i akuzmatskim muzičkim izvođenjima. Spada u red najpoznatijih kompozitora savremene improvizovane muzike. Orkestar trenutno okuplja 14 umetnika iz 6 zemalja, a na aktuelnoj turneji kojom promovišu svoj putujući festival Spectrum XXI, nastupaju u Bukureštu, Krakovu, Varšavi, Kanjiži i na kraju u Beogradu. Turneju na žalost obeležava i prerani odlazak ko-dirigentkinje i kompozitorke Hajperiona Ane-Marije Avram, koja je prošlog meseca preminula u 57. godini života, kaže Dejan Vujinović.

 

 

 

 

Ulaznice za festival 15. i 16. septembra će se prodavati po ceni od 200 dinara, dok se otvaranju festivala može prisustvovati besplatno.

 

Ovogodišnji pokrovitelji festivala su: Opština Kanjiža, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Societe Generale banka, Austrijski kulturni forum i Infostud grupa, medijski partneri su RTV Panon i Panda radio, a produkcioni partneri su Obrazovno-kulturna ustanova CNESA, Art garni hotel iz Kanjiže, Atelje Laure Sasgmeister, Audio Solutions d.o.o, Vojvođanski omladinski forum (VIFÓ) i Muzička škola iz Subotice.

 

Sve dodatne informacije, detaljan program, adrese održavanja događaja, rezervacije mesta i karata:
Telefon: 060 0 300 620
Email: jazz@kajazz.org
Web: www.kajazz.org
Društvene mreže: www.facebook.com/kanjizajazz

 

 

Program festivala

 

14.9.2017 - Atelje Laure Sagmeister (Nikole Tesle 13, Kanjiža)
20.00 h: ATELIER IMPROVISATIONS - SZELEVÉNYI Ákos – PORTELEKI Áron duó (HU)
15.9.2017 – Dom umetnosti (Glavni trg 9, Kanjiža)
20.30 h: Ana KRAVANJA & Ina PUNTAR duo (SLO)
21.30 h: John DIKEMAN – William PARKER – Hamid DRAKE (USA)
16.9.2017 – Dom umetnosti (Glavni trg 9, Kanjiža)
20.30 h: NOID a.k.a. Arnold HABERL – Marina DŽUKLJEV duo (AT, SRB)
21.30 h: HYPERION INTERNATIONAL ENSEMBLE (RO, HU, SRB, USA, GB, ISR)

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

10.09.2017.

 

Tribina „Razvijanje i upotrebe alata e-uprave na lokalnom nivou”

 

 

 

 

Mreža Evropskog pokreta u Srbiji u saradnji sa USAID organizovaće javnu tribinu u Subotici na temu „Razvijanje i upotrebe alata e-uprave na lokalnom nivou” u okviru nacionalne kampanje “JA u centru pažnje”
Tribina će se održati u četvrtak, 14. septembra 2017. godine, sa početkom u 12 časova u Savremenoj galeriji Subotica (Park Ferenca Rajhla 5, Subotica).

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

10.09.2017.

 

Završen filmski festival "FROM"

 

Tokom prethodna tri dana, u Malom Iđošu u Državi umetnosti, State of Art, prikazano je preko dvadeset filmova kratkog metra sa romskom tematikom. Festivalska publika bila je u prilici da sagleda na koji način reditelji iz celog sveta vide ovu nacionalnu zajednicu, probleme sa kojima se susreću kroz život, ali i filmove koji Rome prikazjuju na jedan sasvim drugačiji način koji odstupa od utemeljenih klišea.

 

 

 

 

Foto: State of Art FB

 

Pored filmskog festivala, otvorena je i Država umetnosti, State of Art, kojom će ove godine predsedavati glumica Ana Sofrenović, za koju je ovo oaza umetnosti i kreacije.

 

Gran pri festivala nagradu "From state of art", žiri u sastavu reditelja Slobodana Šijana i Janka Baljka, dodelio je filmu Mangava Disco Punk, reditelja, Saše Stanišika iz Makedonije.

- Nakon odgledanog programa žiri sa zadovoljstvom konstatuje izuzetan kvalitet selektovanih filmova na Prvom festivalu filmova s romskom tematikom u Malom Iđošu. Imali smo utisak da smo ovih dana doputovali u pravu državu romske umetnosti. Autori iz najrazličitijih zemalja otvorili su gomilu tema i svetova u raznorodnim žanrovima. Naša jednoglasna odluka je da nagradimo zanat, precizan i jasan filmski jezik koji priča univerzalnu ljudsku priču, rekao je u ime žirija, član Janko Baljak.

 

O samom festivalu, ideji i utiscima, osnivač State of Arta, umetnički direktor festivala Zoran Tirović, kaže:

- Ovaj festival sadrži dva aspekta. Spoljni i unutrašnji. Spoljni aspekt direktno inklinara na moju davnašnju ideju o Vojvodini kao personifikaciji evropske provanse 21 veka. Ona ima bogatstvo, za koje se plašim da ni sami Vojvođani ne razumeju. Celokupna vertikala i horizontala vojvođanskog kulturnog nasleđa u korpusu sistema evropskih kulturnih vrednosti, nosi esenciju smisla interkulturalizma, koji je do dana današnjeg prilično nespertno definisan u najpragmatičnijem smislu reči. Potencijal je tu. Slovaci, Rumuni, Mađari, Srbi, Romi, Bugari, Bunjevci, Hrvati.....u najboljem smislu reči čine kumulativnu umetničku, kulturnu bombu, koja kada bi u skaldu sa akulturacijom mogla da se izvaja u jedinstvenu monolitnu vojvođansku skulpturu zvanu brend kultura - fascinarala bi zasigurno svet. U prevodu, imamo toliko kulturnih darova koje nismo do danas uspeli da povežemo u rukoveti kulture. Vojvodina jeste ajnzic karta Evrope jer je ta koncentracija različitosti prava slika idealnog sveta. U unutrašnjem aspektu, u sklopu decentralizacije kultre tražimo modus u kojem će pristupačnost u zajednici, a u koreposdenciji sa lokalnom samoupravom iznaći snage i mogućnosti da inicijalno pokaže spremnost da kultura postane sastavni deo realiteta običnog građanina . FROM bi trebalo da bude katalizator ova dva aspekta koja komuniciraju sa internaconalnim prostorom.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.09.2017.

 

U Subotici otvoren Infostud hub

 

 

U centru Subotice uz podršku i zajednički rad Infostud grupe i organizacije Startit, otvoren je Infostud hub, sa ciljem da ovo bude coworking prostor, edukativni centar i mesto gde će se okupljati svi koji su zainteresovani za IT sektor, razvijati preduzetništvo i razmenjivati ideje.

 

 

 

 

 

Cilj Infostud hub centra je da pre svega okupi mlade ljude, informiše ih i edukuje o upotrebi novih tehnologija i da im pomogne da unaprede svoje lične i profesionalne potencijale, u cilju povećanja zaposlenosti i motivacije mladih da pokrenu svoje tehnološke firme u Subotici i okolini. ...dalje

 

___________________________________________________________________________

 

07.09.2017.

 

Filozofski klub "Novi surferi" na temu "Imati ili biti"

 

 

Septembarski Filozofski klub "Novi surferi" na temu "Imati ili biti", biće održan u petak, 8. septembra 2017. godine sa početkom u 20 časova u Savremenoj galeriji Subotica kao deo pratećih programa izložbe Kolekcija: 55 razloga za razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti, kojom SGSU obeležava 55 godina rada. Na ovoj izložbi predstavljena je i grafika "Imati ili biti" umetničkog para Dejana Anđelkovića i Jelice Radovanović, koja je nastala u Grafičkom ateljeu SGSU.

 

 

 

 

 

"Imati ili biti" je naslov čuvenog filozofsko-antropološkog dela Erika Froma u kome on izlaže osnovne fenomene čovekovog postojanja viđene kroz prizmu dva osnovna egzistencijalna modusa - imanja i bivstovanja. Imati, ili biti je egzistencijalna disjunkcija, odlučujuća za suštinu čovekovog postojanja - na način posedovanja, ili na način bivstvovanja. Imati, ili biti je dilema koje svaka osoba treba da bude svesna kao uslova mogućnosti lične slobode - u simulakrumu posedovanja, ili istini bivstvovanja. Kada se ovako postavi, stvar izgleda kao da je već odlučena: valja biti, ne valja imati. No, da li je izbor moguć, ili tačnije, da li se uopšte radi o izboru...

 

Voditelj Filozofskog kluba Novi surferi je Boris Čegar, profesor filozofije.

Filozofski klub Novi surferi Fondacije "Danilo Kiš" je namenjen onima koji žele da: se poduče dobroj komunikaciji i aktivnom slušanju, uče kako da oblikuju misao u reč, zadobiju samopouzdanje i otvorenost za drugačije mišljenje, razviju veštinu vođenja otvorenog dijaloga i argumentovane rasprave, unapređuju svoje govorne i komunikacione veštine, nauče kako se gradi dobar argument, osete atmosferu kvalitetne rasprave, te svetu pristupaju kritički i kreativno.

 

Učešće je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.09.2017.

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio Suboticu

 

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas Suboticu. Nakon prijema kod gradonačelnika, zajedno su obišli Osnovnu školu "Sonja Marinković", gde je završen deo rekonstrukcije u koju je država uložila 48 miliona dinara.

 

 

 

 

 

Zamenjena je vodovodna i kanalizaciona mreža, renovirane su učionice i toaleti, instalirano novo osvetljenje, uređena fasada, a uskoro će biti renovirana i sala za fizičko vaspitanje.
- Veoma sam zadovoljan načinom na koji lokalna samouprava brine o obrazovno - vaspitnim ustanovama, ali i načinom funkcionisanja škole, rekao je ministar Mladen Šarčević i dodao da ga raduje činjenica da su rukovodstvo i zaposleni u ovoj školi zainteresovani za unapređenje nastave.
- To dokazuje činjenica da se u školi realizuje nekoliko projekata, a jedan od njih je sa kompanijom Univereksport o učenju i stvaranju kompetencija u oblasti preduzetništva, u kojem se nalazi ukupno 40 škola, rekao je ministar Šarčević.

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban se zahvalio Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi što su samo tokom ove godine uložili više stotina miliona dinara u škole.
- Zahvalan sam što smo u prilici da učenicima obezbedimo bolje uslove, ali i nastavnicima, jer će na taj način biti u mogućnosti da podignu lestvicu znanja. Smatram da svi zajedno, kao zajednica, možemo mnogo da uradimo na tome, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

Ministar Šarčević je najavio i osnivanje subotičkog centra za obuku i usavršavanje nastavnika, koji će biti jedan od 12 u Srbiji.
- U tim obukama želimo da iskoristimo znanje koje ova škola ima, njihovih nastavnika i svih naših kolega, koji su do sada već prošli mnoge obuke. Oni će biti treneri, ali to neće biti volonterski nego profesionalno. Želimo da upravo ovi centri obave tu veliku ulogu, jer pred nama je obuka od skoro 80.000 ljudi.

 

- Nadamo se da će i druge škole krenuti ovim putem. Republika je uložila velika sredstva da bi naša škola danas izgledala ovako, kako izgleda. Voleli bismo da nastavimo ovako dobru saradnju sa gradom i republikom, rekao je direktor OŠ„Sonja Marinković“, Pajica Bašić.

 

Tokom posete Subotici ministar Šarčević je obišao i radove na izgradnji studentskog odmarališta na Paliću.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.09.2017.

 

Donacija računarske opreme u OŠ „Karas Karolina“ u Horgošu

 

 

Horgoš, 6. septembar 2017. godine – Uručenjem računarske i prateće opreme za informatički kabinet u OŠ „Karas Karolina“, kompanija Telekom Srbija počela je realizaciju projekta „Stvaramo znanje“ koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Osnovna škola u Horgošu jedna je od 20 škola kojima je dodeljena donacija Telekoma Srbija povodom obeležavanja dvadeset godina postojanja kompanije. Informatičku opremu u OŠ „Karas Karolina“ uručili su generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk, i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

 

 

 

 

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, zahvalio se Telekomu Srbija što je prepoznao važnost opremanja škola računarima i informatičkom opremom i podsetio da od ove godine petaci imaju priliku da Informatiku i računarstvo uče kao obavezan predmet.
- Informatika će učenicima na kreativan način približiti svet programiranja, stvoriti dobru osnovu za kasnije obrazovanje. Sledeće godine isto ćemo uraditi i sa šestim razredom i tako sukcesivno. Istovremeno, daćemo više prostora odeljenjima za nadarene u gimnazijama, povećavati kvote na fakultetima, vršiti prekvalifikacije. Sve to ima za cilj da kod učenika razvijemo digitalne veštine kako bismo povećanjem broja IT stručnjaka uhvatili korak sa četvrtom tehnološkom revolucijom. Kako bi i učenici šestog, sedmog i osmog razreda imali priliku da unaprede informatička znanja, pripremamo besplatne online obuke, koje će im pomoći da spremniji dođu do srednjih škola, izjavio je ministar Mladen Šarčević.

 

- Kompanija Telekom Srbija tradicionalno veliku pažnju poklanja obrazovanju, kao jednom od najbitnijih aspekata društva u kome posluje. U skladu sa tim, povodom obeležavanja 20 godina postojanja, odlučili smo da značajna sredstva usmerimo ka školstvu čime nastavljamo sa ulaganjem u unapređenje našeg obrazovnog sistema. Time našim mladim naraštajima pružamo podršku i obezbeđujemo kvalitetnije uslove nastavnicima da na što inovativniji i kreativniji način prenesu znanje, a učenicima da lakše uče i ostvaruju izvanredne rezultate, izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija.

 

Škola „Karas Karolina“ jedna je od 20 škola koje su građani odabrali tokom internet glasanja u kojem je učestvovalo 40 osnovnih škola predloženih od strane Ministarstva prosvete.
- Iskoristio bih priliku da se u ime čitavog kolektiva OŠ „Karas Karolina“ zahvalim kompaniji Telekom Srbija kao i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na tome što je naša škola uključena u nagradni konkurs. Posebnu zahvalnost dugujemo mnogobrojnim građanima koji su svojim glasovima odlučili da se baš našoj školi dodeli vredna donacija koja će pomoći našem nastavnom osoblju u radu i našim đacima u savladavanju školskog gradiva, izjavio je Valentin Sekereš, direktor OŠ „Karas Karolina“.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.09.2017.

 

12. Noć istraživača 29. septembra u jedanaest gradova Srbije

 

“Znanje na prvi ogled”

 

 

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača, manifestacija čiji je cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača, naučnika.
U Srbiji osma Noć istraživača biće održana u jedanaest gradova širom zemlje (Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici), ove godine pod sloganom „ZNANJE NA PRVI OGLED!“

 

 

 

 

 

Na nacionalnoj pres konferenciji, održanoj danas u zgradi Rektorata novosadskog Univerziteta, o detaljima programa u svakom gradu, govorili su: Jovana Zdjelarević, Information and Media Officer, EU Info Point Novi Sad, Marjana Brkić istraživač-saradnik Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković, koordinator projekta “ReFocuS” Noć istraživača, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerzitet u Beogradu, Marko Grković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, dr Aleksandra Pavlović, vanredni profesor PMF Niš i prof. dr Tijana Prodanović, redovni profesor PMF, Novi Sad.
„Svake godine prikazujemo i približavamo druge nauke i istraživače da bismo pokazali raznovsnost ali i međusobnu povezanost različitih nauka u Srbiji. U vremenu kada smo okruženi savremenim tehnologijama i kada nam je svaka informacija dostupna za nekoliko klikova, veoma je teško zainteresovati mlade, a još teže ih zadržati naučnim igrarijama. Verovali ili ne, većina stanovnika planete koristi internet i mobilne telefone, a ne zna na kojim principima oni rade. E zbog toga smo mi tu, da im probudimo istraživački duh. Ne moraju da postanu istraživači kada porastu, ali želimo da nastave da istražuju i da ne izgube dečju znatiželju tokom odrastanja“, rekla je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković i koordinatorka Noći istraživača.

 

U okviru ReFocuS projekta, migracije će biti glavna tema Noći istraživača, 29. septembra od 17 do 22 časa, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Petnici, Inđiji i Požarevcu.

 

U Beogradu istraživači će dočekivati posetioce, na čak deset lokacija, i to u Francuskom institutu, Gete institutu, Galeriji nauke i tehnike SANU, Muzeju Vuka i Dositeja, Naučnom klubu Beograd, Kalemegdanu (Savskom šetalištu, Fontani Borba, Muzičkom paviljonu i Letnjoj sceni) i po prvi put u tržnom centru Big Fashion.

 

U Požarevcu akcenat je na gljivama i antibioticima a posetioci ce imati priliku da saznaju šta je to drugačije među narodima kad je u pitanju mozak. Niš na čak četiri lokacije (Niška tvrđava, Univerzitetska biblioteka, Narodni muzej i Medijana) predstavlja istraživački posao kroz upoznavanje rimske vile, lokalitet Medijana kroz mape koje skrivaju odgovore i istraživanje vakuuma. Kragujevac je za osmu Noć istraživača spremio pravu arheološku igraonicu gde će posetioci učestvovati na pravim arheološkim iskopavanjima,dešifrovati hijeroglife i tako upoznati drevnu egipatsku civilizaciju ali i pomoći Kolumbu da otputuje do Amerike.

 

U Pirotu će se 29. septembra pričati o migraciji senki, tektonskim pločama na Zemlji, uzrocima zemljotresa i vulkana kao i raznolikosti i širenju engleskog jezika u svetu.

 

Evolucija mozga, migracije ljudi i navike u ishrani kao i migracije ćelija i molekula biće glavne teme Noći istraživača u Petnici.
Koji su strahovi zastupljeni kod različitih naroda danas i čega su se plašili Egipćani a čega Inke i praistorijski ljudi jesu samo neka od pitanja čije će odgovore dobiti posetioci ove naučne fešte u Inđiji.

 

“Ovogodišnju Noć istraživača smo posvetili HOT nauci odnosno gorućim temama i pitanjima iz nauke i visokim temperaturama, čime, nakon prošlogodišnje COOL nauke zaokružujemo dvogodišnji projekat Cool&Hot Noć istraživača. Naime, osim toga što se kroz ovakve manifestacije konstantno trudimo da širimo i negujemo ljubav i interesovanje, kako mladih tako i šire javnosti prema nauci, ove godine smo želeli da skrenemo pažnju na aktuelna istraživanja kojim se bave naši naučnici. Istraživačke grupe iz Srbije, i pored zaista velikih izazova sa kojima se već godinama nosi nauka u zemlji, daju rezultate koji su u rangu svetske nauke. Naše HOT istraživačke grupe i goruće teme kojima se oni bave će Novosađani moći da upoznaju u toku septembra na bilbordima po gradu, ali i u opuštenom razgovoru na “Kafi sa naučnicima” u samoj Noći istraživača u TC Big. A da nauka zna da bude i zabavna, dokazaće mladi posetioci u potrazi za dobrim provodom, koji će nam se pridružiti u centru Startit i doći maskirani u svoje naučne idole, superheroje, fenomene ili bilo šta što ima veze sa naukom” rekla je između ostalog, profesorka dr Tijana Prodanović.

 

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Šapcu od 16 časova pa sve do ponoći, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne „VRUĆE“ eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu da se i naučnici u Srbiji bave „gorućim“ temamam. Već tradicionalno, program za najmlađe počinje od 16 sati – Naučno igralište, a do 22 sata će posetioci uživati u zanimljivim eksponatima, interesantnim radionicama, uz toplu čokoladu razgovarati sa naučnicima… Oni stariji pozvani su u klub Startit od 19 sati, gde ih čeka predavanje o društvenim mrežama, virtuelnom scenskom dizajnu, direktna veza sa naučnicima u CERN-u, naučni maskenbal i po običaju, odlična svirka.

 

Kao uvod u ovu Noć, Novosađani su pozvani da već 22. septembra prisustvuju naučno-popularnom predavanju najboljeg mladog naučnika novosadskog PMF-a, Tina Lukića u klubu STARTIT, od 20 sati. Za one nestrpljive, klub Starit će već od 10. septembra biti domaćin kompletne interaktivne izložbe "Spektri" Centra za promociju nauke.

 

Posebnu pažnju Novosađanima skrećemo na Naučni kamion, koji se svake godine nalazi u dugom gradu. U nedelji u kojoj će se održati Noć istraživača, Naučni kamion Centra za promociju nauke će prvi put gostovati u Novom Sadu!

 

Tokom cele nedelje prizemlje Naučnog kamiona će biti domaćin dela interaktivne izložbe "Spektri" koja će moći da se pogleda svakog dana od 25.9. do 29.9. u periodu od 16h-22h, dok će se na spratu odvijati naučno-popularni program koji su pripremili nastavnici i učenici novosadskih osnovnih i srednjih škola.

 

Naučni kamion je ove godine već obišao Pirot, Užice, Leskovac, Smederevo i Suboticu.

 

Naučno-popularni program od 16 pa do 22 sata, očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane kod Zelene fontane i Šapčane na Glavnom trgu.
Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.
Svi sadržaji su besplatni.

 

U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot.
Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.
Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

03.09.2017.

 

Međunarodni filmski festival kratkog metra sa romskom temom –FROM

 

 

Prvi put u Srbiji će biti održan Međunarodni festival kratkometražnih filmova posvećenih romskoj temi - FROM, od 07. do 09. septembra u "Državi umetnosti", "State of art", u Malom Iđošu.

 

 

 

 

Tokom tri festivalska dana, publika će biti u prilici da pogleda domaća i svetska filmska ostvarenja kratkog metra, sa romskom temom. Prvog festivalskog dana 07.09, u 19.00 časova zakazano je svečano otovaranje Države umetnosti “State of Art”, kojom će u narednih godinu dana predsedavati glumica, Ana Sofrenović.

 

State of art biće otovreno mesto za sve koji žele da žive i stvaraju kreaciju i umetnost. Nakon svečanog otvaranja i koktela u 21.00 čas, pubika će biti u prilici da pogleda film”Kenedi se vraća kući”, autora Želimira Žilnika, koji je po mišljenju organizatora, jedan od najuticajnijih autora koji je svoj rad posvetio upravo romskoj temi.

 

Drugog dana festivala, 08.09. u 18.30 sledi otvaranje izložbe fotografija autora Ranka Đurovića, dobitnika zlatne medalje na Međunarodnom salonu fotografije “Njujork – Menhetn 2017”., nakon koje u 20.00 h započinje projekcija takmičarskih filmova. Trećeg dana festivala u isto vreme, na programu je Takmičarska selekcija 2 , a u ponoć proglašenje pobednika ovogodišnjeg FROM-a.

 

Veliku čast prvom festival, kao članovi žirija, ukazali su i jedan od najvećih srpskih reditelja, Slobodan Šijan, koji će ove godine predsedavati žirijem festivala, proslavljeni dokumentarista, Janko Baljak, Antal Silard, reditelj i profesor režije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. U muzičkom delu programa publiku će poslednjeg dana zabaviti bend “Jovica i Luluđi”. Sva tri dana, publika će biti u prilici da uživa u vinskim, poslastičarskim i mnogim drugim delicijama Iđoških majstora.

 

Selektor ovogodišnjeg festivala, reditelj, Filip Markovinović od mnogobrojnih pristiglih filmova iz celog sveta, odabrao je dvadeset filmova koji će se u dva festivalska dana takmičiti za nagradu State of Art-a, koju će dodeliti direktor festivala, Zoran Tairović.O selekciji ovogodišnjeg FROM-a, selektor kaže da ni ona nije mogla puno da pobegne klišeu utemeljenom o ovoj manjinskoj zajednici. Filmovi koji će biti prikazani u takmičarskom delu festivala najčešće razmatraju jednu od gorućih tema, bitnih za romsku populaciju- filmovi koji za temu imaju težak socijalni položaj, značaj obrazovanja, problem ranog sklapanja brakova kao i kulturoloških razlika koje se na ovaj, ili onaj način prevazilaze. To samo po sebi, naravno, nije ništa loše, čak bi se moglo reći da je i očekivano i normalno, jer položaj Roma diktira te teme.

 

Organizator manifestacije Interkulturalni teatar iz Novog Sada, poziva publiku da bude deo festivala i učestvuje u rušenju predrasuda utemeljenih o ovoj manjinskoj zajednici, kao i da u tri festivalska dana bude svedok jednog drugačijeg pogleda na svet i umetnosti.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

03.09.2017.

 

Naučni kamion od 4. do 8. septembra u Smederevu


 

 

U susret osmoj Noći istraživača, Naučni kamion kao putuјuća laboratoriјa i prostor za radionice, izložbe i predavanja, dočekuјe sve zainteresovane posetioce u Smederevu od 4. do 8. septembra.

 

 

 

 

U Naučnom kamionu pripremljen je bogat program interaktivnog tipa, bez obzira na uzrast i predznanje, iako je manifestacija Noć istraživača, koja će se 29. septembra održati u 7 gradova Srbije, prvenstveno namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola.

 

Noć istraživača, kroz projekt ReFocuS, koordiniše i vodi tim iz Instituta za biološka istraživanja ”Siniša Stanković”, a u projektu učestvuju Centar za promociju nauke, Beograd, Prirodno matematički fakultet, Niš, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Kragujevac i kao partner, naš Regionalni centar u Smederevu.

 

Ideja Noći istraživača je demistifikacija nauke i približavanje naučnih koncepata i načina razmišljanja širem delu populacije, kao i upoznavanje sa istraživačima i njihovim radom. Sem toga, želja nam je da ovim aktivnostima povećamo i poboljšamo mišljenje stanovnika o značaju nauke i njenom doprinosu svakodnevnom životu.

 

Načni kamion biće postavljen ispred Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, zgrada „Monopola“, Goranska bb u periodu od 4. do 8. septembra 2017.

 

Detaljan program nalazi se na fotografijama u prilogu a kontakt za medije u Smederevu jeste dr Aleksandra Patenković, IBISS, na broj 0638417213

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

02.09.2017.

 

Održan Prvi subotički polumaraton

 

 

Na Prvom subotičkom polumaratonu učestvovalo je preko 530 trkača iz zemlje i inostranstva, a najbolji u trci na 21 kilometar bio je Ivan Miškeljin koji je ovu dužinu istrčao za 1 sat,18 minuta i 38 sekundi. U kategororiji žena, prvoplasirana je bila Nora Sabo. Na stazi "Trke zadovoljstva" najbolji su bili Adrian Malagurski i Katarina Pohlod.

 

 

 

 

 

- Prvi put sam u Subotici i prvi je put da ovde trčim. Bilo je odlično i oduševljen sam koliko ovaj grad ima zelenila, pa iako je bilo vruće, ovoliko krošnji i drveća mi je olakšalo trku. Verujem da će ova sportska manifestacija postati dugogodišnja tradicija, rekao je Ivan Miškeljin. ...dalje

 

__________________________________________________________________________

 

29.08.2017.

 

U subotu počinje 1. Subotički polumaraton

 

 

U okviru proslave Dana grada, u Subotici će se održati 1. Subotički polumaraton, na kom se za učešće prijavilo nekoliko stotina takmičara iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Austrije, Australije i Norveške, koji će trčati trasom dugom 5, odnosno 21 kilometar, kroz centralne gradske ulice. Trka nosi naziv "Trka kroz istoriju". Početak trke je u 10,30 časova. Za najmlađe učesnike od 3 do 10 godina, u centru grada organizovana je"Trka zadovoljstva", dužine od 100 - 300m, u zavisnosti od uzrasta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

 

 

 

 

 

Zamenica gradonačelnika, Timeа Horvat je istakla da je ovo veoma značajna manifestacija za naš grad, jer njen međunarodni karakter, između ostalog ima za cilj promociju našeg grada u turističkom smislu. Zbog značaja ove manifestacije, ona je zamolila građane za razumevanje što će neke gradske ulice biti zatvorene.
- Građani treba da budu svesni da ćemo iz bezbednosnih razloga morati u fazama, od 10 -14 časova, zatvarati neke ulice u širem i užem centru grada, te ih molim za razumevanje, ali i da daju podršku jednoj prelepoj manifestaciji koja je od izuzetnog značaja za grad iz više razloga, rekla je Timeа Horvat.

 

Promoterke 1. Subotičkog polumaratona su bivša košarkašica Nataša Kovačević i državna rekorderka na 50 kilometara Nora Trklja koja kaže da je oduvek maštala da trči i u svom rodnom gradu.

- Zaista sam mnogo trka trčala, ali uvek sam maštala da jednu trku, trčim u svom gradu. Mogu da kažem da je Subotica dobila sportsku manifestaciju kakvu zaista zaslužuje. Slogan trke je "Trči kroz istoriju", a tračaće se kroz najuži centar grada, što daje posebnu draž, jer ćemo imati priliku da uživamo u lepotama Subotice, Takođe, naši gosti će imati zanimljivu turističku turu kroz naš grad. Ova trka će biti jedna od najslađih i najlepših trka u Srbiji, rekla je Nora Trklja. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

24.08.2017.

 

Konkurs za dodelu sredstava za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice

 

 

 

 

Komisija za dodelu sredstava za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice objavila je Konkurs za dodelu sredstava za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice.
Tekst konkursa i obrazac za prijavu, dostupan je na zvaničnoj internet stranici Grada, www.subotica.rs/ konkursi i oglasi. Rok za podnošenje prijava je 08.09.2017.godine.

 

B. Balaban

 

__________________________________________________________________________

 

20.08.2017.

 

Valentino Kujundžić: U svakom matematičkom zadatku postoji logika koja je svugde primenjiva

 

 

Valentino Kujundžić je petnaestogodišnjak iz Subotice, koji uskoro započinje srednjoškolsko obrazovanje u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, na prirodno-matematičkom smeru. Nakon osmogodišnjeg školovanja, brojnih osvojenih nagrada i diploma na takmičenjima iz matematike, fizike i engleskog jezika, ponos je roditelja, nastavnika, ali i Subotice, čije je ime predstavljao uvek u najlepšem svetlu.

 

 

 

 

Valentino je treće, najmlađe dete Antuna i Marije Kujundžić, ali uprkos uverenju da su najmlađa deca - najraznaženija, Valentino je vrlo rano spoznao teret odgovornosti. Uporedo uz sticanje znanja, od ranog detinjstva je zajedno sa ocem pomagao u zdravstvenom oporavku obolele majke. Iz situacije, koju bi mnogi koristili kao validno opravdanje za neuspeh, Valentino je nizao pobedu, za pobedom, usavršavajući svoje znanje i proširujući polje interesovanja.

 

Pored uspešnih učešća na takmičenjima iz engleskog jezika, zainteresovao se i za druge jezike, te pored redovnog školovanja pohađa časove nemačkog i ruskog jezika. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

12.08.2017.

 

Obeležen Međunarodni dan mladih

 

Međunarodni dan mladih, uprkos lošem vremenu, snažnom vetru i kiši, obeležen je na košarkaškim terenima na Prozivki. Zbog kiše su otkazani neki od sadržaja planiranih u okviru obeležavanja praznika mladih, ali su učesnici basket turnir 3x3 Pro-zivka 2017, ipak izašli na teren uprkos vremenskim (ne)prilikama.

 

 

 

 

 

- Prijavilo se 16 ekipa, basket je počeo i stigli su do pola. Momci iz Bar Devils-a su u okviru ulične gimnastike pokazali par stvari što rade i to je to...pala je kiša. Mislim da će, što se tiče basketa turnir nastaviti sutra. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

07.08.2017.

 

Obeležavanje Međunarodnog dana mladih 2017.

 

Ove godine Kancelarija za mlade Grada Subotice na Prozivci organizuje obeležavanje Međunarodnog dana mladih koji će obeležiti sportsko rekreativni i umetnički sadržaji za mlade.

 

 

 

 

Takođe, od 16h – 23h biće održan basket turnir 3x3 Pro-zivka 2017 , kao otvoreno prvenstvo Prozivke u basketu 2017. Potrebno je prijaviti se na telefone: 063 8942970 i 0600118545. Prijavljivanje za basket turnir traje do 10.08.2017.

 

U toku popodneva, počevši od 18h biće prezentovani ekstremni sportovi Ground level fest udruženja, aktivnosti slackline-a – hodanja po traci, fitnes programa zumba, street work out-a i aerobik karatea.
U sklopu aktivnosti na Prozivci, Crveni krst će se predstaviti sa vežbama za pružanje prve pomoći, a Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Učiteljskim fakultetom će mladima omoguciti merenje indeksa telesne mase i određivanje kompozicije mišićne mase i masnog tkiva na aparatu Inbody, a na smokilajzeru merenje koncentracije ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu.
U istom prostoru, biće održana izložba radova radionice japanskog pop stripa Manga i Anime, a takođe, i stvaranje poezije koju će voditi URLIK- grupa za kulturni aktivizam.

 

U 21.30 sledi projekcija kratkog filma organizacije LDA.

 

Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština UN 2000. godine, a obeležavanje u Srbiji počelo je posle formiranja Ministarstva omladine i sporta, 2007. u Subotici se ova manifestacija obeležava već devetu godinu za redom.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

31.07.2017.

 

Sutra počinje Međunarodni volonterski kamp - ReBicycle II

 

Pančevo će i ovog leta biti domaćin četrnaestoro volontera koji dolaze iz zemalja širom sveta, koji će u Streljani 1813, provesti dve nedelje, u periodu od 1.08. do 14.08.2017. 


 

 

 

 

Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva "Connecting" organizuje Međunarodni volonterski kamp ReBicycle II, od 1. do 14. avgusta 2017. godine u Pančevu.

 

Za vreme trajanja kampa, učesnici će sastavljati, popravljati i ukrašavati stare bicikle i promovisati biciklizam kao ekološki tolerantan vid transporta. 

 

Organizacioni tim Rebicycle kampa uveliko radi na prikupljanju starih bicikala i njihovih delova, i pozivaju sve sugrađane da se pridruže akciji ukoliko imaju neki stari bicikl koji više ne koriste.

 

ReBicycle II ima za cilj promociju biciklizma, reciklaže, ekologije, zdravih stilova života i interkulutralnosti. Nakon završetka kampa reciklirani bicikli postaće deo ReBike servisa za iznajmljivanje bicikala u Pančevu.

Međunarodni volonterski kamp Rebicycle II i ovog leta organizuje Regionalni volonterski centar Pančevo, kao deo organizacije Connecting, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.07.2017.

 

Šumski performans

 

 

Avgust, Dudova šuma, performans, druženje, muzika, jezici, kulture, naše sličnosti i različitosti.

 

 

 

 

Ako voliš naglas i u društvu da misliš, sviraš, recituješ, pevaš, plešeš, pišeš, želiš da naučiš novi jezik na multimedijalan način, predstaviš svoj ili neki drugi jezik sredine (srpski, mađarski, romski, nemački, rusinski, slovački...) i kulturu iz koje potiče(š) u obliku koji sama/a dizajniraš, a imaš više od 14 godina, pridruži nam se!

 

Šumski performans je umetničko-obrazovna akcija koju Fondacija “Danilo Kiš“ organizuje u avgustu sa ciljem da se međusobno upoznaju građani/ke Subotice koji/e govore različitim jezicima i potiču iz različitih kultura i povežu se u zajedničkom stvaralačkom radu. Tokom tri dana radionice učesnici će uz mentorsku podršku profesorice Aniko Kiš iz Subotice osmisliti performans koji će biti zasnovan na muzici, govornim vežbama i igrama, plesu i drugim kreativnim procesima.

 

Voditeljka stvaralačkog procesa je Aniko Kiš, profesorica klavira sa dugogodišnjim radioničarskim iskustvom. Učesnici će sami biti scenaristi, reditelji, glumci, plesači, muzičari, pantomimičari, pevači, prevodioci...

 

Radionice će se održavati od četvrtka, 17. avgusta, do nedelje, 20. avgusta 2017. godine, za kad je planiran Šumski performans u Dudovoj šumi sa početkom u 19 časova. Radionice će trajati od 17 do 20 časova. Mesto održavanja radionica i performansa je travnjak kod jezera u Dudovoj šumi.

 

Učešće je besplatno, uz neophodnu prethodnu prijavu putem mejla na: office@danilokis.rs ili telefona na broj: 024/ 523-566.


Izvor: Fondacija DANILO KIŠ

 

___________________________________________________________________________

 

25.07.2017.

 

Započele radionice Manga i Anime

 

Po treći put, Kancelarija za mlade, u okviru svog letnjeg programa, organizuje radionicu japanskog stripa i animacija Manga i Anime.

 

 

 

 

- Kao i u prethodnim godinama, učesnici radionica biće u prilici da se upoznaju sa kulturom Japana, kroz medije mange i animea, stripa i animacije. ...dalje

 

 

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

25.07.2017.

 

Preko 7.500 ljudi na jubilarnom 15. Summer3p festivalu

 

 

Petnaesto, jubilarno izdanje Summer3p festivala juče je završeno izuzetno posećenim Porodičnim danom, a ovogodišnje izdanje festivala koje se održalo od 20. do 23. jula posetilo je ukupno preko 7.500 ljudi!

 

 

 

 

 

Oni su na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić uživali uz verovatno najatraktiviniji muzički program do sad i jedinstven miks kvalitetne zabave i atraktivnih kulturnih sadržaja, uz obaveznu dozu aktivizma.

 

Čuveni nemački DJ Eric Sneo imao je nezaboravan nastup u petak uveče, koji je uključivao i virtuozno sviranje na drum pedovima, dok je superstar duo iz Severne Irske – Loco & Jam dan kasnije protutnjao napravivši odličnu žurku. Ništa manje publika nije dobila i od Ilije Đokovića, koji je pokazao zašto je jedan od najboljih domaćih Djeva, dok je Daniel Blade preneo atmosferu fenomenalnih žurki sa Malte na palićki Muški štrand. Pored njih nastupili su i Robin Futaki iz Mađarske, Andrologic iz Hrvatske, Hibrid (BiH), Needle, Kibz & Dfndr, Hansol, Chrono, Ascaloon b2b Kohajda, i u sklopu Porodičnog dana Andy Dee i Poison Charlie.

 

“Produkciono, ovo je bio najbolji festival do sad: imali smo odličan program, publika je bila veoma zadovoljna, a Porodični dan, koji je okupio veliki broj mladih, dece i njihovih roditelja, je izuzetno dobro prošao. Prilazili su nam ljudi u velikom broju i čestitali... Ali primetan je odliv mladih koji u velikom broju na žalost napuštaju Suboticu i Srbiju i odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Sa druge strane, bez obzira na odlične rezultate koje postižemo i na to što smo prepoznati u našoj lokalnoj zajednici kao značajna manifestacija, kao i u Srbiji pa i u Evropi, podrška Pokrajine je ove godine izostala, iz nama nepoznatih razloga. Želeo bih ipak da se zahvalim na podršci koju smo dobili od Grada Subotice, bez njih Festival bi bilo gotovo nemoguće održati, kao i Kancelariji za mlade Subotice i Fondaciji „Danilo Kiš“, kaže izvršni direktor Summer3p festivala Oliver Tomić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.07.2017.

 

Otvoren konkurs za stipendiranje srednjoškolaca tehničke struke

 

 

Konkurs se odnosi na dodelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanimanja tehničke struke. Za školsku 2017./ 2018. godinu učenicima će biti isplaćeno ukupno 30 stipendija, u 10 jednakih mesečnih rata, od po 3.000 dinara.

 

 

 

 

Pravo na stipendiju ostvaruju učenici koji su državljani Republike Srbije i koji prvu godinu srednje škole deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke III stepen, upisuju kao redovni učenici.

 

Konkurs je otvoren do 11. avgusta, a zainteresovani prijavu mogu preuzeti u Gradskom uslužnom centru, kao i sa zvanične internet prezentacije Grada Subotice.

 

Dodatne informacije o uslovima Konkursa, mogu se doznati u Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Subotica, Trg slobode 1, III sprat soba 305, ili putem telefona 024-626-883.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

21.07.2017.

 

Poziv za učešće na Eko bazaru 2017 „Nova Energija“

 

 

Eko bazar 2017 „Nova Energija“ kog organizuje Udruženje za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva „Connecting“, a finansiraju Trag Fondacija, kroz program „Aktivne zajednice“ i Grad Pančevo, održaće se 13. avgusta, od 17:30 – 22:30 časova, u dvorištu ispred Streljane u Pančevu (Ulica Bore Stankovića 2).

 

 

 

 

Eko bazar 2017 će imati prodajno – edukativni karakter i biće posvećen zaštiti životne sredine. Centralne teme bazara su reciklaža i „zelena ekonomija“ koje predstavljaju razvojnu šansu Pančeva i Srbije, a ove teme će biti obrađene kroz 5 tematskih celina: Zona Zelenih Biznisa, Zelena Edu Zona, Eko Paviljon za Decu, Green Movie Zona, Muzička Zona.

 

Eko Bazar 2017 okupiće zelene eksperte/ekspertkinje koji će tokom panela „Pančevo: Pametni grad“ dočarati posetiocima značaj, potencijale i mogućnosti „zelene ekonomije“ za održivi razvoj grada.
Broj izlagača na bazaru je ograničen na 20, te je neophodno na vreme obezbediti svoje mesto.

 

Da bi se prijavili za učešće, potrebno je da popunite prijavni formular koji se nalazi na: http://bit.ly/ekoizlagaci

Za sve dodatne informacije, zainteresovani se mogu obratiti putem mejla:  nikola.veljkovic@connecting.org.rs, telefona: + 381 64 27 09 709, ili doznati putem
zvanične stranice Connecting-a http://www.connecting.org.rs/eko-bazar-program/

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

13.07.2017.

 

Otvoreno Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju

 

 

Na Velikoj terasi na Paliću otvoreno је Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju na kome će se do 16. jula (nedelja) nadmetati 466 veslačkih posada, sa 83 univerziteta iz 23 evropske zemlje. To je do sada najveći broj država učesnica na veslačkim takmičenjima na jezeru Palić koje će u oazi veslačkog sporta na severu Bačke ugostiti blizu 600 učesnika, gostiju i ljubitelja veslanja. Organizator takmičenja je Univerzitertski sportski savez Srbije, uz tehničku podršku veslačkih klubova „Palić“ i „Danubius“, kao i podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Na svečanom otvaranju prisutan je bio i Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu koji je pozdravio sve učesnike i podsetio na odličnu saradnju sa subotičkom lokalnom samoupravom, kako u organizaciji ovog događaja, tako i u mnogim drugim segmentima vezanim za sport i omladinu.

– Pokrajinski sekretarija za sport i omladinu je Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju prepoznao kao manifestaciju od posebnog značaja za Pokrajinu. Ovo je odlična prilika za razvoj veslačkog sporta ali i za promociju Palića i Subotice. Svi možemo da budemo prezadovoljni sa brojem takmičara kojih u ovom momentu ima 466, sa 83 univerziteta iz 23 evropske zemlje, što dovoljno govori o kvalitetu samog takmičenja. Mi i u Vojvodini, inače, imamo bogatu tradiciju u ovom sportu, osvajače olimpijskih medalja – naglasio je Batez.

Predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, Siniša Jasnić, naveo je značaj Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju.

– Želja nam je da vratimo sport na univerzitete i čestitamo Ekonomskom fakultetu u Subotici, jednom od retkih koji je uspeo u tome. Subotica se pokazala kao odličan domaćin i u razgovoru sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom i članom Gradskog veća zaduženim za sport i omladinu, Nemanjom Simovićem, razgovarali smo o mogućnosti da sledeće godine ovde održimo Univerzitetske igre Srbije, gde očekujemo nekoliko hiljada studenata – rekao je Jasnić.

Nemanja Simović je rekao da će lokalna samouprava raditi više na spoju sporta i turizma i da su u naredna četiri dana skoro svi kapaciteti na Paliću popunjeni.

– U narednih nekoliko nekoliko dana ostvarićemo više od 2.000 noćenja, praktično smo popunili sve smeštajne kapacitete, uključujući Dom učenika i Studentski centar u Subotici. Želimo u kontinuitetu da organizujemo manifestacije na obali jezera. Posle jedriličarske i veslačke regate, pre nekoliko dana imali smo i takmičenje 'City games’, nekadašnje ’Igre bez granica’, a sada smo opet domaćini jednog velikog evropskog takmičenja. Pored sporta, na Paliću se održavaju i razna kulturna dešavanja. Za vikend počinje tradicionalni Festival evropskog filma Palić i gostima smo sugerisali da ostanu još koji dan i uživaju na Paliću i sadržaju koji im se pruža – kazao je Simović.

Danas ste ovde sa nama, dodao je, kao takmičari i studenti, a naša iskrena želja je da budemo dobri domaćini i da se za nekoliko godina vratite na Palić, kao turisti.

– Došli ste u naš grad sa željom da ostvarite što bolje rezulate, a naša želja je da Vam obezbedimo što bolje uslove. Na nama je da budemo dobri domaćini i već sada smo u pregovorima da sledeće godine budemo ponovo domaćini jednog univerzitetskog takmičenja – istakao je Simović.

Ceremonija dodela medalja i zatvaranja Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju na Paliću obaviće se kod Velike terase poslednjeg dana, 16. jula 2017. godine, od 16.30 do 18.30 časova.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

12.07.2017.

 

Mesečne karte za učenike srednjih škola

 

 

Sekretarijat za društvene delatnosti grada Subotice obaveštava učenike srednjih škola, koji koriste usluge javnog prevoza, o uslovima za ostvarivanje prava na određene benificije kod izdavanja mesečnih putnih karata.

 

 

 

 

Učenicima subotičkih srednjih škola, mesečne karte za putovanja rešavaće se u srednjim školama u koje su upisani. Ovo važi samo za učenike koji su stanovnici Subotice.

 

Učenici koji iz subotičke opštine putuju za Bačku Topolu, Kanjižu, Sombor, Novi Kneževac ili neku drugu opštinu, zahteve za regresirane mesečne karte predavaće u Gradskom uslužnom centru Subotice, od 31. jula do 14. avgusta. Potvrde za mesečne karte izdavaće se od 21. do 31. avgusta, i to od 10 do 13:30 časova u Gradskoj upravi, na adresi Trg slobode 1, III sprat, soba 305.

 

Ukoliko učenici do ovog datuma ne završe praksu ili upis u naredni razred, potvrde će se izdavati i naknadno.

 

Za regulisanje prava za mesečnu kartu učenici treba da prilože:

-fotokopiju lične karte (ako učenik nema, onda jednog od roditelja);
-potvrdu škole o upisu (potvrda mora sadržati obrazovni profil i napomenu da učenik prvi put upisuje razred) i
-dokaz o pozitivnom uspehu (overena kopija đačke knjižice koja mora biti potpisana od direktora škole i odeljenskog starešine i overena pečatom škole ili overena kopija svedočanstva).

 

Učenici lošeg materijalnog stanja, koji nisu u mogućnosti da plaćaju cenu regresirane mesečne karte, treba da se obrate Centru za socijalni rad grada Subotice, koji se nalazi na adresi Alekse Šantića 27, za oslobađanje plaćanja učešća za cenu mesečne karte.

 

Napomene:

-Učenici linearno plaćaju 1.800 dinara od pune cene mesečne karte.
-Učenici srednjih škola, koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji su verifikovani u srednjim školama u Subotici, plaćaju punu cenu mesečne karte.
-Učenicima srednjih škola koji ponavljaju razred, plaćaju punu cenu mesečne karte.

 

Za dodatne informacije pozovite na broj telefona 024 626 883.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

11.07.2017.

 

Održano takmičenje „City games“ na Paliću

 

 

- Potpuno smo iznenađeni pobedom. Išli smo na nju, ali je stvarno nismo očekivali", bile su prve reči oduševljenog kapitena pobedničke ekipe Barstrong stars iz Novog Sada na završetku City Games takmičenja, održanog sinoć na Palićkom jezeru.

 

 

 

 

Foto: Jan Mastrović

 

Nakon Čačka, drugi po redu 'challenger' u sklopu srpskog dela ovogodišnje City Games turneje održan je nedaleko od Subotice, a okupljena publika mogla je da navija za 6 veoma dobrih ekipa. Vodena alka, spasavanje turistkinja, trka magaraca i veslo bile su igre u kojima je bilo potrebno pokazati dovoljno sportskog duha i spretnosti kako bi se zaslužio prolaz u finale.

 

Iako nisu imale ranijeg iskustva s igrama ove manifestacije, sve ekipe su vredno trenirale i nastojale da na najbolji mogući način dođu do više bodova. Još jednom se pokazalo da ništa nije gotovo do samoga kraja: domaći tim Sportski savez Subotice bio je u vođstvu sve do poslednje igre, vesla, kada je vođstvo i ukupnu pobedu preuzela ekipa Novog Sada Barstrong stars koja je I pobedila na ovogodišnjem takmičenju “Ja imam talenat”. Treće mesto zauzela je Kanjiža, nakon koje redom slede ekipe iz Novog Sada Barstrong ulični trening, Sombor i Zrenjanin.

 

 

 

 

 

Foto: Jan Mastrović

 

"Okupili smo se tek pre dva dana i formirali dve ekipe, nismo do poslednjeg trenutka zapravo znali ko će da igra u kojem sastavu. Nismo baš bili upoznati ni sa pravilima igara, pa smo pratili druge ekipe i učili na njihovim greškama. Ključ našeg uspeha svakako je timski duh," otkrio nam je kapiten Barstrong stars, posebno ističući jednu članicu ekipe, devojku rođenu bez ruku, našu paraolimpijku tekvondoa Dejanu Bačko. "Ceo tim je ponosan na našu Dejanu, bila je stvarno hrabra večeras i svakako važan deo naše pobede! Došli smo da se svi skupa zabavimo i steknemo neka iskustva, a vraćamo se kući s kartom za finale! Kao sportisti, uvek želimo pobedu, ali znamo i gubiti, tako da ćemo i na Zlatiboru učiniti sve da pobedimo, ali nećemo biti tužni ako nam to ne uspe."

 

Jednako pozitivnog raspoloženja bili su i u ekipi Sportskog saveza Subotica: "Događaj je savršeno organizovan i zadovoljni smo s drugim mestom. Ovo je prvi put da igramo ove igre i sjajno smo se proveli. Naša srebrna medalja je za nas zlatnog sjaja."

 

Ekipu iz Kanjiže sačinjavali su sportisti iz različitih sportova, koji su dali sve od sebe. "Čestitam svojoj ekipi, kao i ekipama koje su izborile finale. Hvala i organizacijskom timu koji je priredio ovaj sjajan događaj. Svakako se vraćamo dogodine," naglasio je njihov kapiten.

 

City Games karavan nastavlja svoj put po Srbiji, već večeras na rasporedu je sledeći challenger u Zrenjaninu, na kome će nastupiti I ekipa Espresa. Najbolja srpska ekipa predstavljaće Srbiju na internacionalnom polufinalu u Beogradu krajem avgusta, a najbolji od najboljih potom putuju u Biograd na More, gde se 2. septembra održava veliko internacionalno finale.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

01.07.2017.

 

Šta dalje?

 

 

Maturom se završava jedna životna etapa, nakon koje si kao na nekoj raskrsnici, ni dovoljno svestan/svesna i siguran/sigurna u to šta želiš dalje, ni gde vode svi ti putevi. Primećuješ i da neki putokazi nisu baš tačni, ili ti se cilj čini mnogo dalji, od broja kilometara upisanog na putokazu. Možda su najsrećniji oni koji znaju šta hoće, ili su bar sigurni u ono što neće.

 

 

 

 

 

Stefan Stegić

 

 

 

 

-Želim da upišem softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a druga želja mi je računarstvo i automatika. Odlučio sam ovo da upišem jer se veći deo života bavim tehnologijom, a ponajviše računarima i uvek me je zanimalo kako bilo koji sistem funkcioniše. Planiram da se potrudim da ostanem u zemlji i želja mi je da osnujem sopstvenu firmu sa prijateljima iz iste struke posle fakulteta. Iz srednje škole ću teško zapamtiti jedan događaj, ili aspekt koji se izdvaja, jer smatram da se svi previše puta menjaju kroz tinejdžersko doba, te postoji previše različitih iskustava i sećanja koja su jednako dragocena. ...dalje

 

 

________________________________________________________________________________

 

01.07.2017.

 

Informisanje mladih

 

 

Koliko smo informisani? Kakve informacije nam nude mediji?

 

 

 

 

DJ RIVO (Božo Marjanović)

 

- Smatram da sam nedevoljno informisan jer je danas nemoguće doći do potpuno pouzdanih informacija. Većinu informacija dobijam preko interneta, dok televizor retko gledam i novine jos ređe čitam. U medije skoro pa i nemam poverenja, jer su više puta dokazale da daju lažne informacije. Mislim da mediji ne bi trebali da daju ljudima lažne informacije, samo da bi se novine što više prodavale i čitale.

 

 

Nora Stanić

 

Sebe ne smatram previse informisanom osobom jer ne čitam novine i ne gledam televizor. Ne verujem medijima, jer mislim da ne prenose uvek verno informacije, nego onako kako im kažu, ili preuveličavaju kako bi privukli pažnju i gledanost. ...dalje

 

 

________________________________________________________________________________

 

26.06.2017.

 

Sjajan rezultat Subotičanki na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“

 

 

Na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“, održanom u nedelju, 25. juna u Somboru, u konkurenciji 20 gradova iz Srbije, devojčice iz Subotice osvojile su 32 poena i podelile sa Nišlijkama prvo mesto. Predstavnice našeg grada: Mina Stanković, Maša Čegar, Nikolet Jakša, Eleonora Zedi, Henrieta Maronka, Enike Meznerić i Aleksandra Ziđarev izvanrednim nastupom i modernim plesom i pesmom predstavile su državu Portugal.

 

 

 

 

- Devojčice iz Subotice imale su podršku Grada Subotice, vredno su se pripremale, imale sjajan nastup i ostvarile odličan rezultat. Međutim, po propozicijima takmičenja, ako dva grada imaju isti broj poena – bolji plasman zauzima grad koji je od grada domaćina dobio više poena, pa će tako naredne godine učesnike manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“ da ugosti grad Niš – kaže Miroslava Babić, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture.

Na ovom takmičenju Subotica je od žirija dobila 14, a Niš 17 poena. Glasanje publike putem slanja SMS donelo je Subotici 18, a Nišu 15 bodova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.06.2017.

 

Subotički srednjoškolci - volonteri na prvom subotičkom polumaratonu

 

 

U okviru pripreme za prvi polumaraton u Subotici, u Gimnaziji "Svetozar Marković", održan je edukativni sastanaka sa budućim volonterima.

 

 

 

 

Za vreme održavanja polumaratona koji će se održati 2. septembra, na stazi dužine od 21 kilometra, kao i trke za rekreativce, na stazi od pet kilometara, učestvovaće preko 200 volontera, od čega su 130 subotički gimnazijalci. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

20.05.2017.

 

Phobos pobednik 36. Festivala Omladina

 

 

Beogradski metal bend Phobos pobednik je ovogodišnjeg Festivala Omladina, održanog u HKC "Bunjevačko kolo", u organizaciji subotičke Kancelarije za mlade. Kao nagradu osvojili su 20 sati snimanja u Studiu 11, nastup na dva festivala - Bedem Fest iz Nikšića i Selfest Selenča, kao i skulpturu u izradi subotičkog umetnika Arpad Slančika. Phobos čine: Stefan Šijaković, Milan Veselinović, Miroslav Veselinović, Boris Plivelić i Luka Trišić. Ovogodišnji Festivala Omladina okupio je oko 500 posetilaca.

 

 

 

 

 

Foto: KZM

 

Pobednički bend Phobos, nastao je 2012. godine i iste godine pobeđuje na Palilulskoj olimpijadi kulture, sledi učešće na Exit festivalu 2013. godine, pobeda na takmičenju Belgrade Demo Fest Live 2015.godine. Prošle godine bend je objavio dva singla: Microsaccade i Leap.

 

Pobednika festivala Omladina odabrao je žiri u sastavu: predstavnik grupe Artan Lili (Bojan Slačala) i E-play (Maja Cvetković), Vladimir Todorović (grupa Paniks, profesor gitare), Nevena Pejčić (pijanistkinja, studentkinja džez akademije u Beogradu) i Vladimir Grubor (Studio 11).
Organizatori festivala Omladina su odlučili da zbog visokog kvaliteta nagrade subotički bend - Iz principa, snimanjem dve pesme u Studio 11 kao i organizaciju koncerta u Subotici ispred HARD Booking-a za bendove Dogs in Cavala (Beograd) i Harvo Jay (Osijek). ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

16.05.2017.

 

Festival „Omladina“

 

 

U subotu, 20. maja u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“, održaće se 39. po redu Festival „Omladina“, a treći u organizaciji Kancelarija za mlade, na kom će nastupiti bendovi iz Makedonije, Hrvatske i Srbije. Program festivala počinje u 20 časova takmičarskim delom koji će trajati do 22h, nakon čega će nastupiti bendovi Artan Lili i E-play iz Beograda.

 

 

 

 

 

- Kancelarija za mlade nastavlja sa celokupnom organizacijom Festivala. Važno nam je da na ovom festivalu mladi prepoznaju svoju ulogu kao volonteri i na taj način budu uključeni od početka u proces kreiranja kulturnih događaja u našem gradu. Preko 20 mladih ima priliku da prođe obuku, kako bi što aktivnije učestvovali u Festivalu i jednog dana bili i sami kreatori kulturnih događaja, rekla je Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade i članica organizacionog tima.

 

Pobednika će odabrati žiri u sastavu: predstavnik grupe Artan Lili i E-play, Vladimir Todorović (grupa Paniks, profesor gitare), Nevena Pejčić (pijanistkinja, studentkinja džez akademije u Beogradu) i Vladimir Grubor (Studio 11).

 

Do 21 čas ulaz je besplatan, a nakon toga cena karte je 400 rsd.

 

Bendovi koji će nastupiti u takmičarskom delu festivala su:
1. Iz principa (Subotica)
2. Monoglitch (Skoplje)
3. Dogs in Kavala (Beograd)
4. Eastock (Užice)
5. Harvo Jay (Osijek)
6. Slonz (Šabac)
7. Sirius (Subotica)
8. Phobos (Beograd)

 

PROGRAM 20.05.2017.
20h do 22h Takmičarski bendovi – osam takmičarskih bendova
22.30h do 23.30h E-play (Bg)
23.30h – proglašenje pobednika festivala Omladina 2017
00.00-1.30h Artan Lili (Bg)
1.30h do 3h DJ SET:NEOMODERN/MONA LACKO (Šablon) (Su)

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

15.05.2017.

 

Preventivna akcija „Matura“

 

 

U Gimnaziji „Svetozar Marković“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova održali su predavanje maturantima o prevenciji nasilja, bezbednosti u saobraćaju, zloupotrebi alkohola i droga.

 

 

 

 

 

Predavanju u okviru preventivne akcija „Matura“, prisustvovala je i članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić. Po njenim rečima, primećeno je da se upravo u vreme matura dešava najviše saobraćajnih nesreća.

 

Pojam i vrste nasilja predavači su detaljno objasnili, kao i njegovo sankcionisanje u pogledu načina sankcionisanja i visine kazne.
U okviru dva školska časa, maturantima su predočeni najčešći prekršaji mladih vozača, a to su vožnja u alkoholisanom stanju, ili pod uticajem psihoaktivnih supstanci, zatim nepropisno parkiranje i zaustavljanje, kao i prekoračenje brzine. ...dalje

 

__________________________________________________________________________

 

10.05.2017.

 

U Politehničkoj školi predstavljeni međunarodni volonterski programi

 

 

Mladi istraživači Srbije u saradnji sa Centrom lokalne demokratije (LDA) Subotica, održali su u Politehničkoj školi prezentaciju međunarodnih volonterskih programa, u zemlji i inostranstvu, evropskih programa mobilnosti u okviru Erasmus + programa Evropske komisije i još brojnih mogućnosti. Svi predstavljeni programi su prilika da mladi ljudi korisno provedu slobodno vreme, nauče mnogo toga ali i otputuju, upoznaju nove kulture i običaje i predstave našu zemlju.

 

 

 

 

 

Mladi istraživači Srbije - Volonterski servis Srbije, unazad 28 godina organizuju međunarodne volonterske kampove u Srbiji, a zainteresovanim volonterima i volonterkama omogućavaju da volontiraju na kampovima u 90 zemalja sveta. Tokom prethodne godine razmena volontera je obavljena preko 88 organizacija iz 41 zemlje sveta, a naši volonteri su najčešće išli na kampove u Nemačku, Italiju, Španiju, Francusku, Rusiju, Portugal, Češku Republiku i Belgiju. ...dalje

 

___________________________________________________________________________

 

29.03.2017.

 

Mladim matematičarima uručene nagrade

 

 

Učenicima osnovnih škola, od četvrtog do osmog razreda, koji su na okružnom takmičenju iz matematike ostvarili zapažen uspeh, danas su u Velikoj većnici uručene nagrade, priznanja i pohvale.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Okružno takmičenje za osnovnoškolce održano je 25. marta. Učestvovalo je 136 učenika, iz Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša. Domaćin i organizator takmičenja bila je OŠ „Kizur Ištvan“. ...dalje

 

___________________________________________________________________________

 

17.03.2017.

 

Održan Dan talenata Vojvodine

 

 

Vojvođanski savet za negovanje talenata organizovao je, u Gradskoj kući, peti po redu Dan talentovanih učenika, s ciljem da se nagrade učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti visokoškolskih ustanova koji su već postigli zapažene rezultate na različitim takmičenjima i manifestacijama u oblastima društvenih i prirodnih nauka, sportu, likovnoj i muzičkoj kulturi. Svečanosti, u okviru koje su dodeljene nagrade u nekoliko kategorija, prisustvovala je i zamenik gradonačelnika Subotice Timea Horvat.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Predsednica Saveta za negovanje talenata Vojvodine (VTT), Ibolja De Negri, rekla je u svom pozdravnom govoru da je cilj organizacije, koja je osnovana 2010. godine, pomoć u ispoljavanju talenta i briga o talentima.

– Talenat je veliko blago, i njegovo prepoznavanje, podrška predstavlja veću odgovornost i od uobičajenog – naglasila je De Negri.

 

Timea Horvat je u ime subotičke lokalne samouprave i svoje ime čestitala nagrađenima i poželela im puno sreće i uspeha u daljem radu.

 

Izrazila je, takođe, i zahvalnost Vojvođanskom savetu za negovanje talenata na višegodišnjem radu, kao i roditeljima nagrađenih učenika koji su, kako je rekla, odgojili tako dobru i talentovanu decu pružajući im pomoć u postizanju rezultata.

– Mesto dodele nagrada, svečana sala naše Gradske kuće je naš ponos. Ali danas, dragi nagrađeni učenici, vi ste ponos Subotice, i nadam se da ćete otvorenog i čistog srca, puni znanja i dobrote, izgraditi jedno lepše i bolje sutra – naglasila je Timea Horvat.

 

VTT je pre pet godina pokrenuo tradiciju izbora Malih talenata (osnovne škole), Obećavajućih talenata (srednje škole), Izvanrednih talenata (visoko obrazovanje) odnosno priznanja Ambasadora talenata, s kojom se želi privući pažnja na primerne rezultate, važnost rada pedagoga i one istaknute javne ličnosti, koje predstavljaju putokaz mladima.

 

Na 5. Danu talenata u kategoriji Mali talenti nagrađeno je 10 osnovaca, u kategoriji Obećavajući talenti 11 srednjoškolaca, a u kategoriji Izvanredni talenti dva studenta. Nagrada Mladi talenat dodeljena je Timei Lerinc. Likovni umetnik Endre Penovac i pijanistkinja Rita Kinka izabrani su za ambasadore talenata.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.03.2017.

 

„Fashion day“ u Hemijsko-tehnološkoj školi

 

 

U Hemijsko-tehnološkoj školi, danas je po prvi put organizovana manifestacija „Fashion day“. Cilj manifestacije je predstavljanje dugogodišnjeg uspešnog rada, bivših i sadašnjih učenika, u oblastima tekstilstva i kožarstva, odnosno obrazovnog profila – modelar odeće.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ideja vodilja manifestacije „Fashion day“ je da se pokaže šta se sve u okviru obrazovnog profila modelar odeće, na praktičnim časovima iz oblasti tekstilstva i stručnih predmeta stvara i kreira.

Na Fashion day bili su pozvani svi bivši učenici, koji su nastavili da se bave ovom profesijom i u tekstilnoj branši ostvarili uspešne rezultate.

Današnja manifestacija imala je tri dela: revijalni, izložbeni i promotivni, a svojim prisustvom, podržala je i članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

02.03.2017.

 

Dodeljene diplome najboljim matematičarima

 

 

Najboljim mladim matematičarima Subotice u dosadašnjim ciklusima takmičenja u tekućoj školskoj godini, danas su u Velikoj većnici Gradske kuće uručene diplome i priznanja.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Da subotički osnovci vole matematiku, govori broj onih koji su učestvovali na gradskom takmičenju – njih 375, od kojih je 140 ostvarilo zapažene rezultate, zahvaljujući kojima su se plasirali na okružno takmičenje, koje im predstoji za oko mesec dana. Učenici srednjih škola su korak ispred, te je već poznato ko odlazi na republičko takmičenje, koje će se održati 11. marta u Beogradu.

 

Među šestoro srednjoškolaca koji su se plasirali na republičko takmičenje su i Marko Mijatović, Đorđe Njegić i Teodor Sakal Francišković, učenici Gimnazije „Svetozar Marković“.

Dodela diploma i priznanja je način da se ovoj talentovanoj i vrednoj deci ukaže pažnja i pokaže da se rad i trud isplate.

Pred našim školarcima su novi izazovi, za koje se marljivo pripremaju, a one koji ih uspešno savladaju, čeka ponovni susret u Velikoj većnici poput današnjeg, kao podsticaj da istraju u ljubavi prema nauci, u ovom slučaju matematici. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

22.06.2016.

 

Uspeh naših učenika na izložbi inovacija, održanoj u Zagrebu

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja, Blaško Stantić, uručio je danas priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola, za ostvarene rezultate na 16. Izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Inova-mladi 2016“, koja je održana u Zagrebu.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Inova-mladi je tradicionalna izložba dostignuća mladih zagrebačkih inovatora koja se od 2001. godine svake godine održava prve subote u maju. Izložba okupljan sve generacije od predškolskog uzrasta pa do studenata, uz učešće inovatora iz skoro svih država stare Jugoslavije. Ove godine izložba je okupila čak 465 izlagača koji su predstavili oko 400 inovacija, uglavnom u tehničkim predmetima, ali su se mogle videti i novine iz svih ostalih programa. Naš grad već petu godinu za redom učestvuje na ovom takmičenju. ...izvor

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

09.06.2016.

 

Pohvalnice za zapažene rezultate na republičkim takmičenjima

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće danas su dodeljene pohvalnice učenicima subotičkih osnovnih i srednjih škola koji su u školskoj 2015/2016. godini ostvarili zapažene rezultate na republičkim takmičenjima iz kalendara Ministarstva prosvete. Pohvalnice je uručio Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U ime Sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotice prisutnim nastavnicima, profesorima, direktorima škola i učenicima obratila se Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

- Sa velikim zadovoljstvom pozdravljam učenike subotičkih osnovnih i srednjih škola koji su svojim rezultatima na republičkim takmičenjima iz kalendara Ministartsva prosvete dostojno predstavili sebe, školu, i svoj grad, osvojivši prvo, drugo ili treće mesto. Grad Subotica, tim povodom, drugu godinu zaredom uručuje pohvalnice za postignute rezultate sa nadom da ćete, kada završite svoje školovanje, svojim znanjem imati priliku da na najbolji način pomognete svome gradu – istakla je Jasmina Stevanović.

Tivadar Bunford je, takođe, izrazio zadovoljstvo što ima priliku da kao predsednik Skupštine grada Subotice pozdravi talentovane učenike koji su u školskoj godini koja je na izmaku postigli zapažene rezultate na republičkim takmičenjima iz raznih oblasti.

- Moram da vam kažem da smo ponosni na vas. Poznato je da za postizanje uspeha nije dovoljno samo roditi se sa talentom. Talenat je tek delić tog procesa. Za postizanje izvanrednih rezultata potrebna je puno izdržljivosti, truda, rada i odricanja. Nastavite da se trudite i radite marljivo, kao što ste to i do sada činili, a ako ostanete na tom putu iskreno verujem da ćete nizati uspehe – kazao je Tivadar Bunford.

On se zahvalio i roditeljima, nastavnicima i profesorima čiji su, kako je rekao, nesebičan rad i podrška u velikoj meri doprineli da učenici na takmičenjima postignu zapažene rezultate, i podvukao da su za napredak i razvoj Subotice od vitalnog značaja talentovani, sposobni, vredni i pošteni ljudi.

- Naš zadatak, i zadatak grada Subotice je da obezbedimo adekvatne uslove i mogućnosti da ova talentovana deca ostanu u našem gradu, da što bolje iskoriste svoje znanje i veštine i da jednog dana postanu cenjeni i priznati stručnjaci. Samim tim i da imaju mogućnost da svoje stečeno znanje i iskustvo prenesu novim generacijama. Želim vam puno sreće i uspeha u narednim godinama i da ostvarite zacrtane ciljeve – naglasio je Tivadar Bunford.

Na današnjoj svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, koju su svojim prigodnim programom uveličali učenici Muzičke škole iz Subotice, ukupno je dodeljeno 106 pohvalnica: 72 učenicima srednjih škola i 34 učenicima subotičkih osnovnih škola.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.03.2016.

 

Uspeh tamburaškog orkestra Gimnazije na Danima Balkana u Minhenu

 

 

Tamburaški orkestar Gimnazije „Svetozar Marković“ i vokalna solistkinja Tamara Babić, uspešno su predstavili Suboticu i Srbiju na 10. festivalu „Dani Balkana“ održanim od 26. februara do 12. marta u Minhenu.

 

 

 

 

Tamburaški orkestar Gimnazije „Svetozar Marković“ i vokalna solistkinja Tamara Babić su nemačkoj publici predstavili tamburicu kao instrument, kroz tradicionalne numere narodne muzike ovog dela Bačke, klasične muzike i spletom vokalno - instrumentalnih numera.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

23.03.2016.

 

Uručene nagrade za uspehe postignute na takmičenju iz matematike

 

 

Najboljim mladim matematičarima, učenicima osnovnih škola Severno-bačkog okruga, u Velikoj većnici Gradske kuće, danas, su uručene nagrade i pohvale za uspehe postignute na okružnom takmičenju iz matematike.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

U OŠ „Kizur Ištvan“, 19. marta, održano je okružno takmičenje iz matematike na kom je učestvovalo 177 učenika. Najbrojniji takmičari bili su učenici četvrtih razreda, a najuspešniji ove godine su bili učenici šestih razreda, među kojima su dva učenika ostvarila maksimalan broj bodova i originalno rešila postavljene zadatke.

Ljubica Kiselički, predsednica takmičarske komisije, izrazila je nadu da će subotički školarci ostvariti zavidan uspeh i na državnom takmičenju iz matematike, koje će se održati 23. i 24. aprila u našem gradu. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

_______________________________________________________________________________

 

03.03.2016.

 

Nagrade za najbolje matematičare

 

 

Mladim matematičarima Subotice, koji su postigli najbolje rezultate u dosadašnjim ciklusima takmičenja u ovoj školskoj godini, predstavnici Grada su na današnjoj svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće uručili diplome i priznanja.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ognjen Tešić, učenik petog razreda, osvojio je prvom mesto na gradskom takmičenju i pobedio sve ostale petake. Ana Marija Tumbas bila je najbolja među sedmacima. Oboje kažu da su se intenzivno spremali i da se sve može postići uz naporan rad i trud.

Predstavljanje uspešnih matematičkih talenata u našem gradu traje od 2006. godine i ovo je deseti put da im se na ovaj način ukaže pažnja, za rad i trud koji su uložili i uspehe koje su postigli.

Svaki uspeh mladih je ne samo njihov uspeh, već i uspeh ove zajednice, istakao je gradonačelnik Subotice, Jene Maglai.

Pred mladim subotičkim matematičarima je Republičko takmičenje za srednjoškolce, koje će se održati u Kraljevu, dok će za učenike osnovnih škola biti organizovano u našem gradu. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

22.12.2015.

 

Nagrađeni najbolji učesnici literarno-likovnog konkursa „Subotica moj grad“

 

 

Najboljim učesnicima konkursa raspisanog na temu „Subotica moj grad”, povodom 10. oktobra, Dana oslobođenja Subotice od fašizma, danas su, u Plavoj sali Gradske kuće, uručene diplome. Na konkurs je ukupno prispelo oko 300 likovnih i literarnih radova učenika iz osam subotičkih osnovnih škola. Diplome nagrađenim učenicima, kao i zahvalnice njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima za doprinos razvoju saradnje između osnovnih škola i Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, uručio je Blaško Stantić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja.

 

 

 

 

Na konkursu „Subotica moj grad” - likovni radovi – nagrađeni su:

Niži razredi:

1. Teodora Stokin, II razred, i Jana Kresić, II razred, OŠ „Kizur Ištvan” – učiteljica Tatjana Parag; 2. Oliver Marton, III razred, OŠ „Miroslav Antić“ – učiteljica Žužana Zec; 3. Sonja Kabiljev, II razred, i Peter Varga, II razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Emilija Grubanov Martinek.

Viši razredi:

1. Klaudija Salai, VII razred, OŠ „Petefi Šandor“ – nastavnik Ester Salai; 2. Melinda Babarci, VIII razred, OŠ „Majšanski put“ – nastavnik Ksenija Kovačević; 3. Mila Vojnić Tunić, VI razred, OŠ „Sečenji Ištvan“ – profesor Nora Evetović, i Andrea Šinković, VII razred, OiSŠ „Žarko Zrenjanin“ – nastavnik Julijana Vajda.

Na konkursu „Subotica moj grad“ – literarni radovi – nagrađeni su:

Na srpskom jeziku:

1. Milena Mićović, VII razred; 2. Mina Stamenković, V razred; 3. Jovana Milošević, V razred, svi iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Aleksandra Samardžić.

Na mađarskom jeziku:

1. Lila Juhas, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ - nastavnik Marija Šmit Šuranji; 2. Hunor Marki, IV razred, OŠ „Jovan Mikić“ – učiteljica Hajnalka Agardi; 3. Laura Kovač, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Marija Šmit Šuranji.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

21.04.2015.

 

Prijem za mlade matematičare

 

 

 

 

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, upriličio je prijem za mlade matematičare, učenike osnovnih škola koji su se plasirali na republičko takmišenje iz matematike.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

05.03.2015.

 

Uručene diplome i priznanja najboljim matematičarima

 

 

Najboljim matematičarima subotičkih osnovnih i srednjih škola, koji su se dokazali na dosadašnjim takmičenjima u 2014/2015. školskoj godini, u Velikoj većnici Gradske kuće svečano su uručene diplome i priznanja.

 

 

 

 

Diplome i priznanja mladim matematičarima su uručili gradonačelnik Subotice Jene Maglai, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Blaško Stantić, predsednik Društva matematičara Subotice Nebojša Gvozdenović i predsednica Takmičarske komisije za mlade matematičare Ljubica Kiselički.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

28.01.2015.

 

Solistički koncert Nevene Pejčić

 

 

U Koncertnoj sali Muzičke škole Subotica, Nevena Pejčić učenica IV razreda Srednje muzičke škole, u klasi profesorke Sóti Szobonya Emőke, održala je solistički koncert.

 

 

 

 

 

Nevena Pejčić se na večerašnjem koncertu publici predstavila: Bahovim Preludijumom u B-duru, Betonovom Sonatom, Šopenovim Nokturnom, Etidom Morisa Moškovskog, kao i delom Isidora Bajića "Sanje". Na zahtev publike, Nevena je na bis, još jednom odsvirala "I got rhythm" Džordža Geršvina, čime je nagovestila svoje buduće opredeljenje, s obzirom da nakon završene Srednje muzičke škole planira upisati Džez akademiju.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

Stefan Šabić - Svet po mojoj meri - VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Tema classica – Nevena Pejčić

 

 

 

Nevena Pejčić je učenica VIII razreda Osnovne škole "Jovan Mikić" i VI razreda Niže muzičke škole u Subotici.
Muzički talenat je primećen u ranom detinjstvu i od tada započinje proces učenja i usavršavanja.Od prvog takmičenja 2005. godine, do danas osvojila je više nagrada na regionalnim, republičkim i takmičenjima međunarodnog ranga. Muziku je odabrala ne kao hobi, ili drugu vrstu satisfakcije, već kao svoje profesionalno opredeljenje.

 

…opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojoj meri - Ištvan Pišćak / VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

The World on my size - Sebastiaan Janssen - VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojoj meri - Dejan Zvekić - VIDEO

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojoj meri - Sonja Jovičić VIDEO

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojoj meri - Srđan Olman i Radivoj Paroški

 

 

 

 

Gradeći svet po svojoj meri glavni junaci ovog izdanja emisije pod tim nazivom, poznati su subotičkoj javnosti, kao deo ekipe lokalne Yueco televizije, a osim u televizijskim informativnim formama, neke od tema sa kojima se susreću predstavili su i iz drugog ugla. Tako su nastali dokumentarni filmovi "Pruga" i "K2 poslednji uspon", ostvarenja kojima zajedno sa kolegom montažerom Draganom Čukanovićem 2009. godine osvajaju nagrade Press vitez na Regionalnom festivalu tv minijatura. Radivoj Paroški kamerman i Srđan Olman novinar Yueco televizije.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojo meri - Bojana Damjanović - VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojo meri - Vladimir Blagojević - VIDEO

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

“Svet po moj meri”

 

 

 

Emisija koja će nastojati da na neki način usmeri mlade ljude ka mogućnostima ostvarenja njihovih ciljeva, u svetu i vremenu koje možda i nije toliko škrto, koliko se u prvi mah čini. Prva u serijalu ovih emisija će kroz intervju sa Pavlom Budinčevićem biti upoznavanje sa JCI, Komorom mladih Subotica.

 

JCI istorija i sadašnje aktivnosti

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Novi uspeh balerina Baletske škole "Raičević"

 

 

 

 

 

Dijana Radić i Lola Berta učenice Baletske škole „Raičević“ na nedavno održanom Republičkom takmičenju baletskih škola u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, osvojile su I i II nagradu. Dijana Radić se takmičila s varijaciojom iz baleta "Konjić-grbonjić". Njen nastup je respektabilni žiri sastavljen od stručnjaka iz Švedske, Švajcarske i Slovenije smatrao dostojnim prve nagrade. Dijana je prošle godine položila audiciju za milansku Skalu. Lola Berta je osvojila II nagradu, a takmičila sa varijacijom iz baleta "Uspavana lepotica" Petra I. Čajkovskog, što je varijacija koja je predviđena za prvi razred srednje baletske škole. Pored toga što mnogo vremena provode u baletskoj školi, Dijana i Berta su odlične učenice.

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Uspeh naših sugrađana na festivalu u Budimpešti

 

Dalji uspesi šestoro mladih ljudi zavisi od potencijalnih donatora

 

 

 

Šestoro korisnika Dnevnog boravka za umereno i teže mentalno nedovoljno razvijena lica iznad 18 godina pri OISŠ“Žarko Zrenjanin“ u Subotici učestvovalo je 21. decembra na Svetskom interkulturalnom festivalu folklora i kulture u Budimpešti kao jedini učesnici sa smetnjama u razvoju. Na festivalu je učestvovalo 15 zemalja, a među njima Jordan, Turska, Izrael, Moldavija, Mađarska, Egipat, SAD, Venecuela, Gana, India, Kenia. Posebno snažan utisak naši predstavnici na ovom takmičenju ostavili su na organizatorku festivala Eržebet Johnson i Johna Johnsona predsednika Interkulturalne organizacije Mađarske. Naši sugrađani su na ovom takmičenju nagrađeni diplomom , a usledio je i poziv za učešće na Festivalu folklora koji će se održati od 1.- 8. aprila 2012. godine u Al Ramthi u Jordanu. Učešće naših sugrađana je moguće jedino uz podršku donacija, te je upućen apel svim ljudima dobre volje da doprinesu humanom cilju odlaska naših takmičara na ovaj festival. Roditelji će svojim sredstvima platiti kotizaciju, a pomoć je neophodna za kupovinu avionskih karata. Uspešan nastup na ovom takmičenju je samo jedan u nizu uspeha ovih mladih ljudi. Kao prestavnici Srbije pobedom na nacionalnom takmičenju učestvovali su na Evropskom muzičkom festivalu za mentalno nedovoljno razvijena lica u Portugaliji 2007. godine.Već naredne 2008. godine vokalna grupa boravka boravila je na festivalima u Mađarskoj i Holandiji. A 2009. godine folklorna grupa na 8. Međunarodnom festivalu mladih Evrope- Primorsko 2009. u Bugarskoj.Višestruko nagrađivani filmovi dokumentarnog karaktera koji govore o životu, radu i dostignućima osoba sa smetnjama u razvoju prikazivani su na festivalima u Srbiji i zemljama u okruženju. Dvojezične dramske predstave takođe su jedan od načina prikazivanja sposobnosti ovih mladih ljudi , kao i njihove ogromne želje da se predstave u što boljem svetlu i pokažu šta mogu, znaju i umeju.Učešće na pomenutim festivalima , nagrade, pohvale utiču na jačanje njihovog samopouzdanja, samostalnosti i važan su deo socijalne integracije, adaptacije i bolje komunikacije i uvek su u skladu sa njihovim intelektualnim sposobnostima i mogućnostima. Osobe sa invaliditetom su različite u sposobnostima, ali jednake u pravima. Zadatak celokupne zajednice je podići nivo senzilibilizacije opšte zajednice prema OSI, omogućiti aktivno uklanjanje prepreka za kvalitetniji život ovih mladih ljudi, pobediti strahove i predrasude.

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Kičijevim stopama - VIDEO

 

Atila Koso i Lorencio Lupulesku

 

 

 

Od sredine prošlog veka kada se u Evropi, ali i na brojnim svetskim takmičenjima ime Subotice vezivalo i za ime Vilima Harangozoa, Mesaroša, Kalinića, Gavrilovića i poduži spisak ambasadora subotičkog sporta, u ovom gradu se od "Kičijevog zlatnog doba" malo toga promenilo u pogledu poboljšanja uslova u kojima treniraju neki aktuelni i budući asovi, koji su neka vrsta konstante, koju ovaj grad uvek ima i sa kojom uvek može računati. Dakle, malo je toga drugačije, sve do ove 2011. godine kada će uslovi uskoro biti srazmerni talentu, radu i ambiciji onih, po kojima je ovaj grad bio, ili će i nadalje biti prepoznatljiv. Neki od momaka koji danas teže dostići i prestići legendarnog Kičija, ostaće trajno vezani za stonoteniski klub Spartak, ili će krenuti nekim drugim vodama, čiste savesti jer su ovom sportu i klubu poklonili značajan deo najlepšeg perioda mladosti i odazvali se impulsu skrivenom u genima, da nastave igru sa kojom su se upoznali u najranijem detinjstvu.
Pored stola pregrađenog mrežicom, spoznaju se i pomeraju vlastite granice izdržljivosti, koncentracije i veštine. Suočava se sa saigračem, ali i vrednovanjem sebe kao ličnosti i poimanjem stvarnog značenja pobede.
Od Kičija i asova koji su krenuli njegovim stopama, kroz odlučujuće mečeve stasalo je u ovom gradu još mnogo mladih ljudi rešenih da reketom i lopticom pobede svet. I uspevalo im je. Danas, smo možda pod utiskom izveštaja sa naslovnica o nesportskim dešavanjima na sportskim terenima, posustali u veri da će se održati smisao i uloga sporta, no kako se čini još uvek ima ko da nas razuveri i postane predvodnik nekim budućim borcima.

 

B. Balaban

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Pionirke KK “Prozivka”

 

 

 

Košarku su odabrale iz različitih razloga, a jedan je i to, što je košarka u porodici, uslovno rečeno generacijsko nasleđe. Tridesetak devojaka sastavni su deo KK “Prozivka”, a ovog puta upoznaćete: Sabinu Ludaić, Saru Poljaković, Nađu Vidaković, Milicu Ćuk i Jovanu Stešević.

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

 

Pioniri KK "Prozivka"

 

 

Od 10. avgusta 2009. godine, kada je osnovan KK “Prozivka”, okupio je preko stotinu najmlađih članova. Osim što ovde izrastaju u prave, a možda i velike košarkaške asove, na parketu između dva obruča oni se pripremaju za buduće mečeve, ali i neke kasnije važne životne utakmice. Šta kažu o pobedama, porazima i drugim temama: trener Ivan Ivković i igrači: Danijel Livingston, Nemanja Lukić, Denis Dautović, Stefan Ljubović i Filip Barna ?

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Uspeh subotičkih učenika na sajmu Inova 2011 u Zagrebu

 

 

 

U ozbiljnoj konkurenciji među 300 učenika i preko 230 predatih radova, učenici osnovnih škola Ivan Milutinović, Kizur Ištvan, Matko Vuković, Ivan Goran Kovačić, Matija Gubec iz Tavankuta i srednje škole Ivan Sarić, iz Zagreba sa sajma Inova 2011, vratili su se sa 4 zlatne, 3 srebrne i 2 bronzane medalje.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

Svakodnevne varijante "liposukcije" (vađenje masti) koju vam protiv vaše volje vrše, što vama bližnji i dragi, što oni koji su u vašem životu "prolazni likovi", "statisti" uglavnom sa osnovnim zadatkom da vam pokvare dan, najčešće i bez njihovog umeća siv i "jedan od onih", sve ove situacije čine vas dakle, sve manje otpornim na stres i sve strastvenijim kritizerom svega i svih iz vašeg okruženja. Polako, ali dosledno postajete sve sličniji dvojici matorih mapetovaca, koji sa gornje galerije sipaju najotrovnije kritike na račun aktera s pozornice. Kada sindrom "matorih mapetovaca" pohara mlađe naraštaje, prvi simptom je, da su sve njihove zamerke usmerene ka starijoj populaciji koja ih ne razume. Ovaj simptom je sličan nekim pubertetskim, pa i ne mora uvek uzrokovati hronični “namćoritis”. U zrelim i poznim godinama ovaj sindrom čini ljude vrsnim namćorima, ustremljenim uglavnom na mlade koji nikad ne ustupaju mesto u autobusu, po ceo dan ništa ne rade, samo kuckakju po telefonu i kompjuteru i nemilice urnišu novac, koji su njihovi roditelji "krvavo" stekli...itd.
Na posebnom udaru ovih i ovakvih mapetovaca, su deca uticajnih, poznatih, uspešnih ljudi i političara, gde i kod namćora početnika, predstava o dotičnima, izgleda otprilike ovako:
1. Bude se između 15 i 16 h po lokalnom vremenu.
2. Nakon zombiranja po kući, oko 22, 23, ili oko ponoći kreću u provod, tek da naprave neku svinjariju, koju će jadni, inače u svemu uspešni roditelj kasnije svojim uticajem sanirati.
3. Bude se između 15 i 16 h po lokalnom vremenu.
4. Nakon zombiranja po kući, oko 22, 23, ili oko ponoći kreću u provod, tek da naprave neku svinjariju, koju će jadni, inače u svemu uspešni roditelj kasnije svojim uticajem sanirati.
... itd. ....Niz se ponavlja do beskonačnosti.

Da to baš i nije (uvek) tako, na ovoj stranici vam je (preventivno) ponuđena mogućnost da bliže upoznate momka, koji se ni najmanje ne uklapa u gore navedeni profil. Kažem preventivno, jer su manji izgledi da ubuduće namćorastomapetovski gledate na neke mlade, a uspešne i ni malo razmažene, neke nove klince na kojima ostaje svet.

 

 

Vedran Kuntić

 

 

 

Upoznala sam ga kroz saradnju u stvaranju sadržaja i izgleda ovog sajta i bila mu (i nadalje ostajem) beskrajno zahvalna što nijedno moje stručno pitanje nije ostalo bez odgovora i nijedan problem bez adekvatnog i pravovremenog rešenja, a pri tom bih naglasila da po prirodi pripadam ljudima koji ono što žele ostvariti, ne žele SAD! i ODMAH!, nego JUČE! Po ozbiljnosti i korektnosti koju je dokazao u ovoj saradnji, iznenadio me podatak da ima svega 23 godine. U paramparčad razbija sve predrasude o deci političara, bar moje, a to znači (mene) kao okorelog manekena pesimizma, paranoje itd.

Politikom se ne želi baviti profesionalno, iako je član DSHV, ali obzirom da u porodici ima priliku videti da ozbiljno bavljenje politikom zahteva celog čoveka, stoga ne želi da to bude nauštrb profesije kojom se venčao iz ljubavi. Osamostalio se veoma rano, ali kako sam kaže porodica, roditelji su i dalje bitna podrška.
- Mogu reći da imam roditelje koji me u svakom smislu podržavaju moralno pre svega, pa onda i u svakom drugom smislu. Onog momenta kada se budem odlučio za formiranje sopstvene porodice, sasvim je sigurno da će mi moji roditelji biti uzor.

Vedran je rođen u znaku Strelca, 14. decembra 1987. godine, a u horoskop ne veruje, već isključivo u ono što sam zacrta i ostvari.

 

Uloga porodice...

- Ako je haos u porodici, onda se taj haos proširuje i na širu zajednicu. Veoma je važna stabilna i jaka porodica.

 

O tradiciji...

- To sve polazi od porodice. Ako je takvo vaspitanje i ako se u roditeljskom domu nauče negovati neke tradicionalne vrednosti, onda to ostaje u čoveku. Mislim da moja generacija zna poštovati tradiciju.

 

O religiji...

- Vrlo sam religiozan i smatram religiju veoma važnom. Sva životna iskušenja, uvek će lakše prepoznati i prevazići religiozni ljudi. Kroz religiju čovek nauči poštovati pre svega sebe, a onda i druge ljude.

Emotivni status Vedrana Kuntića je - slobodan, a kada se bude odlučivao za ozbiljnu vezu, ili za brak, devojka koja bude konkurisala za poziciju životne saputnice, mora pre svega imati (osim prijatne spoljašnosti, koja je važna u kontekstu: "...da mi se sviđa" ) i druge osobine koje su mu veoma važne.
- Mora, pre svega biti lepo odgojena i moraju se poštovati neki tradicionalni kodeksi. Da se zna ko je glava porodice. Mora biti upućena u neke osnovne kućne poslove.
Između pričalica i povučenijih devojaka, više mu se dopadaju ćutljivije i lepo vaspitane, koje govore onda kada imaju šta da kažu i na način koji odgovara ženi u svakom smislu te reči.

O današnjim devojkama kaže:

- Čini mi se da primećujem izvesnu razliku između devojaka moje generacije (1987.) i devojaka rođenih u one ratne devedeset i neke godine, posebno kod onih gde je tih godina otac, kao važna figura u porodici, bio odsutan. Takođe, čini mi se da na tu generaciju više u negativnom smislu utiču rialiti programi i mediji čiji programi vode ka zaglupljivanju.

 

 

 

 

Kada je profesija u pitanju, Vedran je podjednako uspešan grafički urednik u jednom uglednom tržnom centru, gde uređuje akcijske kataloge, bilborde i ostalo, za potrebe pet ogranaka tog tržnog centra. Pored toga, direktor je reklamne egencije Studio "Tehnix", pretežna delatnost mediji i izdavaštvo, izrada web prezentacija, postavljanje ozvučenja, snimanje, fotografisanje itd. Angažovani su širom Srbije, ali i u inostranstvu, što je jedan od pokazatelja uspešnosti. Odabrao je profesiju koju voli i konstantno se usavršava, a svoj dosadašnji uspeh pripisuje pravilnom izboru profesije.

 

 

 

Kao predpostavljeni, uglavnom nije strog, ali zna to biti, ako se desi da vlada opuštena atmosfera u momentu kada je potrebna ozbiljnost i brzina.

Kada su izlasci u pitanju. Hronično mu nedostaje vremena za izlaske i druženje s prijateljima, jer Vedran najviše radi subotom, koju njegovi vršnjaci koriste za provod i opuštanje. Nedelja je ipak rezervisana za odmor i izlaske. Kada je u pitanju druženje s prijateljima, Vedran kaže da su roštiljijade i druge gurmanske fešte prevaziđena kategorija. Uglavnom su to izlasci u grad i druženja u kafićima. Nema dovoljno vremena za druženje s prijateljima, ne onoliko, koliko bi želeo.

Kada su u pitanju prijateljstva, Vedran smatra da je prijatelj, titula koju treba zaslužiti i dokazati.
- Imam svega dva, tri prijatelja, koje s pravom nazivam tim imenom, a ostalo su poznanici. Prijatelj je neko, ko zaista treba da te razume i da ti da savet, onda kada ti je to potrebno.

 

 


Filmovi, literatura...

- Za filmove nemam vremena, a što se tiče literature, nalazim vremena za čitanje, a to je pretežno stručna literatura i tu sam strastveni čitalac. Ne interesuje me beletristika i slično, a u vreme školovanja me užasavala lektira, jer je ne adekvatna mojim interesovanjima. Uredno sam je skinuo s interneta, ali čitao ...

Koja bi bila najoptimalnija srazmera ideja i novca, kako bi se u životu ostvarili željeni ciljevi?

- Podjednako je važno. Ideje ne vrede mnogo, ako nemaš novca da ih ostvariš, a opet, kada postoje ideje, onda se nekako pronađe i novac za njihovu realizaciju.

 

O muzici…

 

- Slušam sve od narodnjaka, do Chill out-a, ali češće slušam stranu muziku...ređe narodnjake.

 

Sport, rekreacija, hobi…

 

- Što se tiče sporta trenutno se rekreativno bavim biciklizmom, trenirao sam fudbal, tri godine plivanje i nešto malo košarku. Što se hobija tiče, svirao sam tamburicu 10 godina i bilo mi je to veliko zadovoljstvo.

 

 

 

 

Za razliku od onog što ste pročitali u uvodnom tekstu, Vedran Kuntić je decu političara uvek zamišljao baš onakvima, kakav je i on sam. Osim svog primera navodi i primer sinova predsednika Tadića, za koje kaže da su deca, ni u kom smislu opterećena roditeljskim političkim pozicijama. Za sebe kaže da je uspeo izgraditi svoj integritet, ne kao sin uspešnog oca, već kao Kuntić junior koji je izgradio svoj identitet. Još 2002. osvojio je nagradu za prvo mesto na najvećem amaterskom filmskom festivalu Žisel, a nagrada mu je dodeljena za montažu.
- Verujem, da će i moje buduće zalaganje i napredovanje dati priliku da se dalje dokazujem, kaže Vedran Kuntić.

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

 

19. Republičko takmičenje iz Poslovne imformatike

 

 

 

 

Srednja Ekonomska škola "Bosa Milićević" iz Subotice domaćin je 19. Republičkog takmičenja iz Poslovne informatike, koje će se održati 9. aprila. Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 26 srednjih škola, a tim sastavljača pitanja sa Ekonomskog fakulteta Subotica, težio je da ovo takmičenje na neki način regrutuje buduće vrsne informatičare. Maksimalnih sto bodova će osvojiti, upravo takvi.

 

... opširnije – VIDEO

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Nagrade baletske škole "Raičević"

 

 

 

 

Nakon 21 školske godine, koliko ih je iza Osnovne baletske škole "Raičević", do sada su brojna takmičenja i nagrade, a najnovije su predstavljene na današnjoj konferenciji za medije....

 

 

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________

 

 

Koncert kao priprema pred Republičko takmičenje

 

 

U svečanoj sali Gradske biblioteke 15.marta (utorak) u 19.30 održaće se koncert duvačkog odseka.
Učenici i profesori ovog odseka Muzičke škole uveliko se pripremaju za ovogodišnje Republičko takmičenje. U sklopu priprema za najveće takmičenje na nivou Srbije, odmeriće "snage" i pred subotičkom publikom. Veći deo duvačkog odseka predstaviće se pojedinačno (solo izvedbe) i u kamernom sastavu. Nastavnici koji ih u tome usmeravaju su Nikola Peić, Karolj Tokodi, Lazar Kondić, Laslo Barat, Jozef Skofljanec, Gabor Bunford, Kristina Molnar VIncer, Stojan Grubić, itd.
Subotička publika će imati priliku uživati u zvucima klarineta, flaute, saksofona, a u svakom slučaju ohrabriće naše takmičare pred veliko i važno takmičenje.

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Koncert duvačkog odseka

 

 

U četvrtak, 10.marta u 18.30 u svečanoj sali Muzičke škole, duvački odsek će održati koncert na kom će nastupiti učenici, koji se spremaju za Republičko takmičenje. Pripremaju ih profesori: Nikola Peić, Gabor Bunford, Jozef Skofljanec, Karolj Tokodi, Lazar Kondić, Kristina Molnar Vincer, Laslo Barat, i Barat Emilija (solopevanje). Duvački odsek se može pohvaliti i nagradama na takmičenju u Beogradu:
Nikola Peić , profesor Daniela Varge dobio je I nagradu ("E" kategorija),
a Daniel Varga I nagradu ("D" kategorija).

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Nagrade subotičkih mladih pijanista

 

 

 

 

Na 15. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu, održanom od 1.-5.marta, učenici Muzičke škole Subotica u klasi: prof. Mate Kristine i prof. Soti S. Emoke u nižoj školi; prof. Biro Tirjung Ildiko i prof. Sekelj Marije u srednjoj školi, ostvarili su zapažen nastup i po tradiciji osvojili nagrade.

Klasa: prof. Máté Krisztina
Matković Kristina I nagrada
Lévai Boglárka II nagrada

Klasa:prof. Sóti Sz. Emőke
Pejčić Nevena I nagrada
Dafna Katarina II nagrada

Klasa: prof. Biró T. Ildikó
Bulović Aleksandra III nagrada
Bálint Melitta III nagrada

Klasa: prof. Székely Mária

Csőke Andrea II nagrada
Kuktin Adrienn II nagrada
Forgó Timea III nagrada
Német György pohvala

 

Na XI takmičenju mladih pijanista u Zrenjaninu 6. marta zapažen nastup je imalo četvoro učenika Muzičke škole Subotica.
Minja Vuković u klasi spec.prof. Biró Tirjung Ildikó, I/2 nagrada
Tót Zsuzsanna u klasi spec.prof. Biró Tirjung Ildikó, I/5 nagrada
Milica Janović u klasi mr Mikrov Stes Mirna, I/1 nagrada
Bognár Nóra u klasi prof. Szálas Angéla, I/6 nagrada

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Nagrade sa X Međunarodnog takmičenja harmonikaša

 

 

 

 

Na 10. Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Novom Kneževcu, održanom 18. i 19. februara, učenici Muzičke škole Subotica, još jednom su osvojenim nagradama proslavili ime svoje škole i profesora, a u svom daljem muzičkom obrazovanju upravo osvojene nagrade će ih obavezivati na dalje napredovanje.
U klasi profesorice Binđesko Tot Veronike, kao najbolji u kategoriji proglašen je Zvezdan Bašić Palković (laureat). Prvu nagradu sa osvojenih 99 bodova ponela je Aleksandra Rukavina. Drugu nagradu i 88 bodova osvojio je Stefan Radoja, a takođe II nagradu sa 84 boda osvojio je Ivan Lajsner. U klasi profesorice Aleksandre Lukić, prva nagrada dodeljena je Anji Jagodić (97 bodova ) i Mate Mesaroš (95 bodova). Lejli Rustemović dodeljena je II nagrada (87 bodova).

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Novogodišnji koncert Subotičke filharmonije - VIDEO

 

 

 

 

Pod dirigentskom palicom maestra Miroslava Homena iz Rjeke, koji je takođe autor jednog dela programa, održan je tradicionalni Novogodišnji koncert Subotičke filharmonije, a posetioci su imali priliku čuti izvedbe dela Štrausa, Bizea i Rosinija. Kao gošća koncerta nastupila je solistkinja Rebeka Bobanj sopran, koja je muzičko obrazovanje stekla u Subotici, Alenka Ponjavić sopran, profesor u Muzičkoj školi Subotica. Rođena je u Subotici, a 20 godina je živela i nastupala u Londonu
Treća solistkinja je gošća iz Mađarske, Katica Ilenji, koja se subotičkoj publici predstavila mini koncertom u okviru Novogodišnjeg koncerta. Katica potiče iz porodice muzičara. Svira violinu na način Stefana Grapelija.

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Koncert učenika duvačkog odseka Muzičke škole Subotica - VIDEO prvog dela koncerta

 

 

 

 

 

Crkva Sv. Jurja, 9. novembra bila je adekvatan ambijent za koncert muzike baroka, renesanse i romantizma, koje su izveli učenici flaute, oboe, trube, klarineta, saxofona i trombona, duvačkog odseka subotičke Muzičke škole. Publika je imala priliku čuti dela Hendla, Farkaš Ferenca, Paganinijeve Varijacije, a za razliku od izvođenja dela Johana Sebastijana Baha i njegovog najmuzikalnijeg sina Karl Filip Emanuela Baha, u koncertnim salama, doživljaj slušanja muzike ovih kompozitora u ambijentu crkve, za koju su oba Baha komponovali mnoga dela, bilo je čudesno iskustvo, koje se teško može doživeti slušanjem dela ovih autora, putem bilo kog nosača zvuka.
Na koncertu u crkvi Sv.Jurja, uz profesora Gabor Bunforda i korepetitora profesora Filipa Milisavljevića nastupili su: Szakál Zsóka (flauta), Švorc Mihaela (flauta), Faragó Krisztina (flauta), Hényel Gábor (klarinet), Molnár László (klarinet), Baráth László (klarinet), Lackó Arnold (bas klarinet), Stefanović Isidora (oboa) profesor Saša Grunčić (orgulje), Spasojević Nikola (saxofon), Korać Draško (saxofon), Grmača Jelena (flauta), Salling Melissa (flauta), Varga Daniel (trombon) Kuktin Adrien (orgulje), Klučovski Anet (klarinet),

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Kao oni

 

Subotica je grad koji se oduvek mogao pohvaliti talentovanim, kreativnim i mudrim mladim ljudima. Neko bi te nekadašnje mlade ljude, od pre više decenija svrstao u jednu posebnu, neuobičajenu vremensku odrednicu, u: „neka srećnija vremena“, što je diskutabilna kategorija i u pogledu tačnog lociranja, oscilira plus-minus 10 godina, u zavisnosti od generacijske pripadnosti onog ko koristi ovu frazu. I pored činjenice da su živeli u tako okarakterisanom dobu, da su imali brojne talente, mnogo entuzijazma, čini se ipak da im tadašnji mediji (tada malobrojni), nisu posvećivali dovoljno pažnje. Kao i današnji (uzgred budi rečeno, mnogo brojniji), bili su zauzeti nekim važnijim (?) temama.

Iz tog razloga ćemo se truditi da ispravimo ovu grešku i ovaj deo sajta posvetimo našim mladim, pametnim i talentovanim sugrađanima, koji već proslavljaju ime Subotice na brojnim takmičenjima. Od njih već sada možemo mnogo naučiti i biće zaista zadovoljstvo zajedno sa njima učestvovati u kreiranju jednog novog, zajedničkog srećnijeg vremena. U emisiji «Kao oni» upoznaćete pametne i lepe, sada već bivše subotičke gimnazijalce: Marka Baroša, Helenu Peić-Tukuljac, Ivanu Križanović, Katarinu Parać, Stefana Dulića, Stefana Janjića, Sanju Mormer, Sinišu Terzija i Vladimira Nimčevića.

 VIDEO

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

 

Video galerija


PREČICE