Gradske vesti

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

17.01.2018.

 

Otvorena angio sala u Opštoj bolnici

 

 

U Opštoj bolnici u Subotici, predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović svečano je otvorio angio salu, opremljenu najsavremenijom opremom, koja je pored Zrenjanina i Sombora treća po redu, za čije je funkcionisanje iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 190 miliona dinara.

 

 

 

 

 

- Ovo je slika ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine, u koji je u poslednjih godinu i po dana uloženo preko 1,8 milijardi dinara, rekao je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i izrazio zadovoljstvo što su na podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga ostvareni rezultati, kakvi po njegovim rečima, decenijama niko nije ostvario, gde je postignut standard - jedna angio sala na 300 hiljada stanovnika.

 

- Zahvaljujući naporima Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, sada će pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima biti lečeni po najvišim svetskim standradima, imaće mnogo kraći period hospitalizacije, brži oporavak, manji stepen invalidnosti, a stopa smrtnosti će biti mnogo manja, rekao je direktor Opšte bolnice u Subotici, dr Slobodan Puškar.

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je naglasio da je ovo veliki dan za Suboticu, jer se sada na adekvatan način mogu spasiti ljudski životi, ne samo kada je reč o sugrađanima.

- Ovo nije bitno samo za Suboticu, već za ceo region Severnobačkog, Severnobanatskog okruga i siguran sam da ćemo i u buduće, uz pomoć pokrajinske i republičke Vlade nastaviti sa projektima koji su značajni za naše građane, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

17.01.2018.

 

Otvoreno privremeno Prihvatilište za beskućnike

 

 

Grad Subotica, Centar za socijalni rad, Crveni krst i Karitas, organizovali su rad privremenog Prihvatilišta za beskućnike, kojima je tokom 24 časa obezbeđen smeštaj, ishrana i uslovi za održavanje lične i kolektivne higijene u periodu niskih temperatura.

 

 

 

 

Korisnicima Prihvatilišta je obezbeđeno 25 kreveta sa čistom posteljinom, tri obroka dnevno, garderoba i lekarski pregledi, za šta je iz gradskog budžeta opredeljeno 407 hiljada dinara.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

14.01.2018.

 

Lampone meridian pobednik 45. Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu

 

 

Večerašnjim, finalnim utakmicama okončan je 45. Novogodišnji turnir u malom fudbalu. Pobednički pehar i ček u vrednosti od 400.000 dinara u seniorskoj konkurenciji osvojila je ekipa Lampone meridian, koja je u finalnom meču bila bolja od Šeki enterijeri Real impeksa – 8:3 (5:1). Pobednik Prvog dečjeg (godište 2009.) novogodišnjeg turnira je ekipa FK Subotica, koja je posle velike borbe i dinamičnog suseta sa minimalnih 1:0 savladala vršnjake iz ekipe Arena.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Finalni dan ispratila je mnogobrojna subotička publika koja je Halu sportova ispunila do poslednjeg mesta. Ekipa Kuće zdravlja se, bez opravdanja organizatorima, nije pojavila na utakmici za treće mesto, te je Agrarpromet bez utakmice osvojio pehar i medalje namenjene trećeplasiranoj ekipi. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

06.01.2018.

 

Божићна честитка градоначелника

 

 

 

 

Свим суграђанима који славе Божић по јулијанском календару упућујем најсрдачније честитке, уз жељу да празничне дане проведу у миру, благостању и породичној срећи.
Нека нас овај велики хришћански празник подсети на значај међусобног поштовања, уважавања и разумевања.
Мир Божји, Христос се роди!
Градоначелник Суботице
Богдан Лабан

 

A polgármester karácsonyi üdvözlete

 

Kívánom minden szabadkainak, aki a Julián-naptár szerint ünnepli a karácsonyt, hogy az ünnepeket családja körében, örömben, békében és jólétben töltse.
A kereszténység e jelentős ünnepe emlékeztessen bennünket az egymás iránti tisztelet és megértés fontosságára.
Bogdan Laban
polgármester

 

Božićna čestitka gradonačelnika

 

Svim sugrađanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, uz želju da blagdanske dane provedu u miru, blagostanju i obiteljskoj sreći.
Neka nas ovaj veliki kršćanski blagdan podsjeti na značaj međusobnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja.
Mir Božji, Hristos se rodi! Gradonačelnik Subotice
Bogdan Laban

 

 

Божићна честитка председника Скупштине града

 

 

 

 

У име Скупштине града Суботице и у своје име, свим нашим суграђанима који славе Божић по јулијанском календару честитам Божић.
Желим вам да празничне дане проведeте у кругу својих најмилијих, миру, срећи и благостању.
Мир Божији, Христос се роди!
Председник Скупштине града
Тивадар Бунфорд

 

A képviselő-testület elnökének karácsonyi üdvözlete

 

Szabadka Város Képviselő-testületének nevében és a saját nevemben minden szabadkainak, aki a Julián-naptár szerint ünnepli a karácsonyt, boldog ünnepeket kívánok.
Kívánom, hogy az ünnepeket szeretteik körében töltsék, békében, örömben és jólétben.

Bunford Tivadar
a képviselő-testület elnöke

 

Božićna čestitka predsjednika Skupštine grada

 

U ime Skupštine grada Subotice i u vlastito ime, svim našim sugrađanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru čestitam Božić.
Želim vam da blagdanske dane provedete u krugu svojih najmilijih, miru, sreći i blagostanju.
Mir Božiji, Hristos se rodi!
Predsjednik Skupštine grada
Tivadar Bunford

 

________________________________________________________________________________

 

26.12.2017.

 

Novogodišnji prijem za predstavnike medija

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i zamenica gradonačelnika Timea Horvat, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za predstavnike medija, uputili su čestitku sa željom uspešnog rada i dobre saradnje u nastupajućoj godini, na planu objektivnog informisanja.

 

 

 

 

U obraćanju predstavnicima medija, gradonačelnik se osvrnuo i na rezultate ostvarene u ovoj godini i najavio buduće aktivnosti vezane za razvoj grada.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

26.12.2017.

 

Stabilna i ekonomski uspešna 2017.godina

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford, održali su u Velikoj većnici Gradske kuće prijem za predstavnike državnih organa, na kom su se zahvalili na dobroj saradnji tokom ove godine i izrazili nadu nastavka partnerskog odnosa i u narednoj, a godinu na izmaku ocenili kao godinu političke stabilnosti i uspeha na ekonomskom planu.

 

 

 

 

 

- Pored toga, što je bila stabilna i ekonomski uspešnija od prethodnih, godina je bila i budžetski dosledna, rekao je predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford i posebno istakao da su ostvarene uštede gde god je to bilo moguće, a tokom ove godine, donošenjem ključnih urbanističkih i planova detaljne regulacije, stvorena je platforma za budući razvoj grada. On je takođe istakao da su ciljevi ostvareni u ovoj godini rezultat dobre saradnje sa republičkim i pokrajinskim organima, a posebno je istakao dobre odnose sa Mađarskom koji, kako je rekao "od prvih krunisanih glava, nikada nisu bili na ovako visokom nivou", što ima dobrobit za sve građane Subotice, na kulturnom i ekonomskom planu, rekao je Bunford.

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je podsetio okupljene na pokretanje višedecenijskih kapitalnih projekata, po kojima je Subotica bila poznata. Nastavljena je izgradnja Ipsilon kraka, zgrade Narodnog pozorišta, započet projekat sanacije jezera Palić i Ludaš, kao i otvaranje novih fabrika u Privrednoj zoni Mali Bajmok, koje su obezbedile nova radna mesta.

- Izvesno je da nas i u 2018. godini očekuju nova iskušenja na koja bi trebali odgovoriti intenzivnim i adekvatnim radom i saradnjom između lokalne samouprave i državnih organa. Na nama je da se i u narednoj godini trudimo da donosimo odluke koje su bitne za razvoj grada i unapređenje života naših sugrađana. Takođe, moramo se osvrnuti i na socijalne potrebe i da pokažemo brigu i društvenu odgovornost prema našim građanima, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

23.12.2017.

 

Божићно-новогодишња честитка градоначелника
Суботице Богдана Лабана

 

 

 

 

Свим суграђанима који славе Божић по грегоријанском календару желим да празничне дане проведу у миру, благостању и породичној срећи.
Нека нас овај велики хришћански празник подсети на значај међусобног поштовања, уважавања и разумевања и да је веома важно да и убудуће будемо средина препознатљива по неговању различитости у нацији, вери и култури.

 

 

Bogdan Laban szabadkai polgármester
karácsonyi és újévi köszöntője

 

Minden polgártársunknak, akik a Gergely-naptár szerint ünneplik a karácsonyt, kívánom, hogy az ünnepnapokat békében, jólétben és családi boldogságban töltsék.
Kívánom, hogy ez a nagy keresztény ünnep emlékeztessen bennünket az egymásközti tisztelet és megértés jelentőségére, továbbá, hogy közösségünk a jövőben is a nemzeti, vallási és kulturális másság ápolásáról legyen ismert.

 

 

Božićno-novogodišnja čestitka gradonačelnika
Subotice Bogdana Labana

 

Svim sugrađanima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru želim da blagdanske dane provedu u miru, blagostanju i obiteljskoj sreći.
Neka nas ovaj veliki kršćanski blagdan podsjeti na značaj međusobnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja te da je veoma važno i ubuduće biti sredina prepoznatljiva po njegovanju različitosti u naciji, vjeri i kulturi.

 

 

Божићно-новогодишња честитка председника Скупштине града Тивадара Бунфорда

 

 

 

 

Срећан и благословен Божић, мир и срећу у кругу својих најмилијих желим свима који славе Божић по грегоријанском календару.
Свим нашим драгим суграђанима желим да година стара однесе све што немир ствара, а донесе много разлога за осмех и срећу, пуно успеха, како на пословном, тако и на приватном плану. Срећни божићни празници и Нова година.

 

 

Bunford Tivadar Városi Képviselő-testületi
elnök karácsonyi és újévi köszöntője

 

Családi körben eltöltött áldott, boldog karácsonyt, békességet és sok szerencsét kívánok mindazoknak, akik a karácsonyt a Gergely-naptár szerint ünneplik.
Minden kedves szabadkai polgárnak azt kívánom, hogy az óév vigyen el magával mindent, ami békétlenséget teremt, és az új évben minél több okunk legyen a nevetésre és boldogságra. Sok sikert kívánok a munkában és a magánéletben egyaránt! Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt!

 

 

Božićno-novogodišnja čestitka predsjednika Skupštine grada Tivadára Bunforda

 

Sretan i blagoslovljen Božić, mir i sreću u krugu svojih najmilijih želim svima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.
Svim našim dragim sugrađanima želim da godina stara odnese sve što nemir stvara, a nova godina donese mnogo razloga za osmijeh i sreću. Obilje uspjeha, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu. Sretni božićni blagdani i Nova godina.

 

________________________________________________________________________________

 

20.12.2017.

 

Novogodišnji paketići obradovali decu Kolevke

 

Kompanija "Dunav osiguranje" je u sklopu tradicionalne akcije podele novogodišnjih paketića obradovala korisnike Doma za decu ometenu u razvoju " Kolevka".

 

 

 

 

 

- Poklon je najlepši način da izrazimo osećanja i da se sa nekim sprijateljimo. Naša kompanija na ovaj način želi da obraduje mališane, a božićne i novogodišnje praznike im učini lepšim, rekao je direktor Dunav osiguranja Branislav Vitas i zahvalio se na dobrodošlici i priredbi, upriličenoj ovim povodom.

 

Direktor Kolevke, Nenad Kozomora kaže da, iako je decembar mesec vreme darivanja, na sreću u ovoj ustanovi su svih dvanaest meseci, meseci darivanja.
- Želeo bih se ovom prilikom zahvaliti svim društveno odgovornim preduzećima, što sa teritorije grada, tako i Vojvodine i Srbije, koji nas posećuju i misle o ovoj deci tokom cele godine, rekao je Nenad Kozomora.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

19.12.2017.

 

Predrag Radivojević: Ostvaren dobar rezultat, a u tom smeru ćemo nastaviti i u narednoj godini

 

 

Iza Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje je dinamična godina u kojoj je ovo najmlađe javno preduzeće, nastalo formiranjem od dva direktna korisnika budžeta, prema rečima njegovog direktora, Predraga Radivojevića, sa tri puta manje zaposlenih, realizovalo 70 posto poslova koje je nekad obavljala Direkcija za izgradnju grada.

 

 

 

 

Tokom ove godine je donet set odluka vezanih za upravljanje opštinskim putevima, nova odluka o upravljanju putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, o oglašavanju na teritoriji grada Subotice i odluka o naknadama za upotrebu lokalnih puteva.
- Sve to nam je dalo mogućnost da mnogo bolje upravljamo sa putnom infrastrukturom i naravno to je bio preduslov da povećamo učešće sopstvenih prihoda, kaže direktor Predrag Radivojević i ističe da od ukupnih prihoda od 488 miliona dinara, sopstveni prihodi preduzeća iznose 59,7 miliona, prihodi od naknada 33,5 i subvencija od strane Grada iznose 325 miliona dinara.

 

- Među prvima u državi smo postupili u skladu sa Zakonom o javnim putevima i doneli Odluku o naknadama. Predvideli smo da ćemo od tih naknada prihodovati između 14 i 15 milijardi, a na kraju će prihod od naknada biti između 32 i 34 milijarde dinara, što je veoma značajno jer toliko sredstava manje potražujemo iz budžeta. Prema Zakonu o javnim putevima sva ta sredstva su strogo namenska i mogu se trošiti samo za poboljšanje putne infrastrukture. Na taj način ćemo uraditi mnogo više nego ranijih godina. Imamo dva osnovna ugovora planske popravke kolovoza za šta je prošle godine utrošeno 34, a ove godine 38 miliona dinara i održavanje saobraćajnica postavljanjem horizontalne i vertikalne signalizacije, što je prošle godine iznosilo 36, a ove 38 miliona dinara. Kada tome dodamo sredstva od naknada, uradiće se više nego ranijih godina. Takođe, sopstveni prihodi, ne računajući naknade, iznose 59 miliona, od toga urbanizam učestvuje sa 48 miliona, a u okviru toga je rad sa trećim licima podignut na viši nivo tako da ovaj segment učestvuje u nivou od 20 do 25 posto ukupnih prihoda urbanizma. Sve to u zbiru čini dobar rezultat, a u tom smeru ćemo nastaviti i u narednoj godini, kaže direktor Radivojević.

 

U tekućoj godini izvršene su rekonstrukcije ulica: Starine Novaka, Vlasenička, Bregalnička, Moravska, Kralja Zvonimira, Kolubarska, Stevana Mokranjca, Šabačka, Slavonska, Vuka Mandušića, Sivački put, Đure Daničića, Vase Stajića, Majšanski put. U Bajmoku Preradovićeva, Vojvođanska i Sajmište. Ukupna dužina rekonstruisanih ulica je 5 kilometara. Javna nabavka je bila vrednosti od oko 36 milijardi dinara.
- U toku je izgradnja u ulicama Pionirska u Malom Radanovcu, Šištak u Verušiću, Višnjevcu, odobrena su sredstva u visini od 50 miliona dinara od strane Fonda za kapitalna ulaganja APV za Sutjesku ulicu, Petrinjsku i Anke Butorac. Rešen je dugogodišnji problem parkiranja u ulici Jo Lajoša na Prozivki,gde izgrađeno 28 novih parking mesta, popločanih i ulica je u tom delu proširena. Završen je carinski terminal, tehnički prijem je u toku i verovatno će biti otvoren do Nove godine, kaže Radivojević i dodaje da je u nastupajućoj godini planiran nastavak asfaltiranja Majšanskog puta i asfaltiranja ulica prema prioritetima mesnih zajednica.

 

Što se tiče planske popravke kolovoza, u koordinaciji sa infrastrukturom Železnica Srbije, izvršeno je nanošenje novog asfaltnog sloja u zoni pružnog prelaza u Tolminskoj i ulici Đorđa Natoševića kod Javnih skladišta, gde su se na dugogodišnji problem žalili građani i firme koje tamo posluju.
- Sada je to rešeno i imamo povratne informacije koje svedoče da su građani zadovoljni i zahvalni.

 

Uređeni su pešački prelazi u Aleji Maršala Tita, gde je poboljšana bezbednost saobraćaja i omogućeno nesmetano kretanje pešaka.
-Takođe, što se tiče vertikalne i horizontalne signalizacije, s obzirom da se kroz Suboticu odvija intenzivan teretni saobraćaj, zvršena je zamena putokaznih tabli na raskrsnicama državnih puteva za potrebe vođenja saobraćaja na raskrsnicama Maksima Gorkog -Trg Lazara Nešića, Trg Lazara Nešića - Đure Đakovića, Maksima Gorkog - Zagrebačka, Zagrebačka - Preradovićeva, Beogradski put - Bajnatska i Bajnatska - Senćanski put. Postavljeno je ukupno 17 putokaznih tabli, a vrši se i zamena dotrajalih i nestalih saobraćajnih znakova.

 

Prema rečima direktora Predraga Radivojevića, kod postavljanja horizontalne signalizacije ove godine je akcenat stavljen na obeležavanje hladnom plastikom, zato što je dugotrajnija, u odnosu na raniji način obeležavanja.
- A, u organizaciji rada, uveli smo pravilo da se ti radovi mogu izvoditi samo u vreme smanjenog intenziteta saobraćaja, od 23 časa uveče, do 6 časova ujutro. Više je pozitivnih efekata, ne stvaraju se gužve, kakve su se dešavale ranijih godina, posebno na najfrekventnijim lokacijama - kod Patrije i u Štrosmajerovoj. Što je posebno važno istaći, prilikom rada u vreme smanjenog intenziteta saobraćaja ne dešava se prelaz preko postavljene signalizacije. Prema Pravilniku JP "Putevi Srbije", prelazi biciklističkih staza preko saobraćajnica su obeleženi crvenom bojom. Pravilnikom je tako definisano s obzirom da su biciklisti i pešaci najranjivija grupa u saobraćaju. Tako je urađeno u Beogradu i Novom Sadu i možemo da se pohvalimo da pratimo te trendove.

 

Što se tiče rasvete, prema zahtevima mesnih zajednica, izvršeno je poboljšanje osvetljenja u Tolminskoj u MZ "Aleksandrovo", u Đurđinskoj ulici u Mišićevu, u MZ "Mali Bajmok" u Fočanskoj, na Paliću u ulici 39. Nova, Jovana Mikića i na drugim lokacijama, prema zahtevima mesnih zajednica.
- Na internet prezentaciji GIS Subotica, građani mogu prijaviti problem sa rasvetom, što je od velike pomoći našim stručnim službama.

 

U cilju povećanja bezbednosti učenika, u blizini škola na 10 prioritetnih lokacija je postavljena vertikalna signalizacija koja je mnogo uočljivija vozačima.
- Ovim su obuhvaćene osnovne škole: OŠ "Hunjadi Janoš" u Čantaviru, OŠ "Matija Gubec" u Tavankutu, OŠ "Majšanski put" u Subotici, OŠ "Miroslav Antić" na Paliću, OŠ "Miroslav Antić" u Šupljaku, OŠ "Petefi Šandor" na Hajdukovu, OŠ "Petefi Šandor" u Bačkim Vinogradima,OŠ "Sonja Marinković" na Prozivki, OŠ "Đuro Salaj", u MZ "Novo Selo" i OŠ "Vladimir Nazor" u Đurđinu. Sa ovim aktivnostima ćemo nastaviti i u narednoj godini, nakon analize po prioritetu, a obuhvatajući 5 do 10 škola.

 

U okviru programa održavanja sportskih terena, izvršeno je asfaltiranje sportskih terena za košarku i mali fudbal u Aleksandrovu i Bajmoku, kao i postavljanje tartan podloge na sportskom terenu u Prvomajskoj ulici.

 

Služba stanovanja nadležna je za održavanje 318 stambenih zajednica sa 9.212 stanova i 537 poslovnih prostora.
- U tekućoj godini izvršeno je oko 250 građevinskih intervencija, sanacija 4 ravna krova, a u toku su još dve sanacije. Izvršene su 72 intervencije na postrojenjima za povišenje pritiska vode, 180 intervencija na popravci električnih instalacija i uvedeno 6 novih sistema video nadzora i 3 interfonska sistema.

 

U Sektoru za urbanističko planiranje, ove godine je urađeno 9 planova detaljne regulacije, 2 plana generalne regulacije, usvojena su 2 plana generalne regulacije - Plan generalne regulacije 13 - zona prostorne jedinice MZ "Dudova šuma", MZ "Novo Selo" MZ"Gat" i MZ"Ker", kao i PGR za naselje Stari Žednik, gde su definisani infrastrukturni koridori, saobraćajni koridori, što je preduslov da bi se odredila namena zemljišta i da bi se ono privelo nameni.
- Među najvažnijim planovima detaljne regulacije su: PDR za blok 144, severno od Segedinskog puta i istočno od ulice Partizanskih baza, izmena PDR za sanaciju i rekultivaciju gradske deponije, PDR za regulaciju obalnog pojasa Ludoškog jezera, PDR za deo radne zone "Zorka", PDR za deo radne zone "Mišićevo". Doneti su i planovi privremenih i postavljanja manjih montažnih objekata. Aktivno smo učestvovali prvenstveno u parcelaciji i preparcelaciji za deo obalnog pojasa Palićkog jezera u projektu Kfw banke koji se odnosi na zaštitu biodiverziteta jezera Palić i Ludaš. Urađeno je 10 urbanističkih projekata, kaže direktor Radivojević.

 

- Mi smo krčili put za projekat sa Kfw bankom, kaže Petar Janjić rukovodilac Službe urbanističkog planiranja u Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.
- Radili smo na planskoj dokumentaciji, PDR za istočni deo obale Palićkog jezera, preostali deo III i IV sektora, a u aprilu bi trebao da bude usvojen PDR za obalu Ludoškog jezera. U toku ove godine smo izradili sve projektne parcelacije za preostali deo Palićkog jezera i započeta je projektna parcelacija Ludoškog jezera. Otvoren je postupak javne nabavke, a vezano za geodetske radove je završena i proglašen je javni interes. Što se tiče rokova, mi ćemo ih ispoštovati, onako kako je neophodno za dalju realizaciju, kaže Petar Janjić.

 

U toku je izrada Generalnog urbanističkog plana Subotica - Palić do 2030. godine, PDR-a za deo prostora MZ" Željezničko naselje" u blokovima 13-1 i 13-2 i projektat preparcelacije uz obalni pojas Ludoškog jezera.

 

Rukovodilac Službe urbanističkog planiranja, Petar Janjić kaže da je ključni dokumenat ove i naredne godine Generalni urbanistički plan Subotica - Palić do 2030. godine.
- Upravo je završen rani javni uvid, sačinjen izveštaj, javnost je obaveštena o njegovoj izradi i početkom naredne godine sledi priprema za izradu Nacrta plana. U sklopu toga će biti pojačane aktivnosti vezano za pribavljanje svih potrebnih uslova od nadležnih organa i organizacija i što je veoma bitno, očekujemo učešće javnosti gde je svaka dobronamerna sugestija dobrodošla, posebno od strane privrednih subjekata, u smislu prepoznavanja njihovih problema i njihovog rešavanja. Granice građevinskog reona će biti promenjene na prostorima obuhvaćenim Generalnim urbanističkim planom. Nastavljamo istim tempom po pitanju vangradskih mesnih zajednica. Uskoro pokrećemo izradu Plana generalne regulacije za Šupljak, a u izgledu su i izrade PGR za Mišićevo i Đurđin. I naravno i dalje ćemo insistirati na Paluću, što je generator svih ostalih aktivnosti. Akcenat će biti na onom delu koji je ranijim Master planom bio predviđen za golf terene, što će biti izmešteno i prema Master planu i programu za razvoj turizma treba da se završi i PDR za istočnu obalu. Radićemo ono što je za grad najprioritetnije, ne zanemarujući segment trećih lica - za pravna i fizička lica. U završnoj fazi je PDR radne zone Mali Bajmok, a u toku je i PDR za deo Senćanski put - južni deo Palića. Završeno je deset urbanističkih projekata, a dva su u izradi, kaže Janjić.

 

Generalni urbanistički plan sadrži i uslove JP"Železnice Srbije", vezano za izgradnju brzih pruga, gde su intenzivirane aktivnosti, potpisan ugovor CIP-a sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prostorni plan područja posebne namene koji je usvojen početkom tekuće godine, sproveden je na delu od Beograda do Novog Sada i već je započela realizacija, a za ovaj prostor će se raditi novi Prostorni plan područja posebne namene.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

18.12.2017.

 

Ahmed Šeih Hasan: Suboticu i Srbiju ću pamtiti po dobru i gostoprimstvu

 

 

 

 

- Zavoleo sam Srbiju i Suboticu. Pamtiću je po dobru, gostoprimstvu i toplini koju smo tu doživeli, rekao je Ahmed Šeih Hasan nakon prijema upriličenog povodom obeležavanja 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, kod gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban sastao se danas sa predstavnicima migranata iz Prihvatnog centra za migrante u Subotici, koji su se ovom prilikom zahvalili na gostoprimstvu i podršci koju im pruža lokalna samouprava.

Gradonačelnik je istakao da je Subotica oduvek bila grad otvorenog srca.
- Mi smo na to ponosni. Ponosni smo kao grad koji svakodnevno dobija pohvale, ne samo od međunarodnih organizacija, već i od ljudi koji nađu svoje utočište u zapadnoj Evropi i tamo hvale srpski narod, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban i dodao da su lokalna samouprava, Prihvatni centar, kao i javno - komunalna preduzeća, bila na usluzi migrantima i kada ih je bilo i preko hiljadu na području grada.

 

Današnji pijem je upriličen povodom obeležavanja 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, u okviru više akcija koje je tim povodom organizovao Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2017.

 

Sedam decenija postojanja JKP „Čistoća i zelenilo“

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće JKP „Čistoća i zelenilo“ svečano je obeležilo 70 godina postojanja i 130 godina organizovanog načina održavanja čistoće grada. Ovom prilikom predstavljena je i monografija koja hronološki dokumentuje početke u ovoj oblasti, a predstavljena je i buduća vizija ovog javno - komunalnog preduzeća, kako u pogledu održavanja i uređenja grada, tako i sa ekološkog aspekta u oblasti održivog načina upravljanja otpadom.

 

 

 

 

- To je pre svega, uključivanje u Regionalni plan upravljanja otpadom. Očekujemo da počne da radi Regionalna deponija i da će Čistoća biti moderan servis građana, da će imati bolji način tretmana otpada u gradu, rekao je direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, Slobodan Milošev.

 

Današnji sistem organizovanog načina održavanja čistoće grada, okupljenima je predstavio tehnički direktor Čistoće, Veselin Šuković ističući da se komunalni otpad prikuplja od oko 30 hiljada domaćinstava i preko 1800 pravnih lica. Prevozi se sa 15 komunalnih vozila, a godišnje se za ovaj posao izvrši 14 hiljada tura transporta, sa oko 42 hiljade tona komunalnog otpada.
- Da bi ovo prevezli, vozilima se pređe 320 hiljada kilometara, što je poređenja radi, dužina kojom se 8 puta može obići planeta, rekao je Veselin Šuković, a trenutak u kom Čistoća obeležava jubilej od sedam decenija postojanja, momenat je u kom razmišlja o budućnosti.
- Ta predviđena budućnost viđena iz našeg ugla, obeležena je spremnom tehničkom dokumentacijom, koja otpad ne tretira kao balast, nego mogući izvor stvaranja novih vrednosti, u vidu proizvodnje iz obnovljivih izvora, uz maksimalno poštovanje i uvažavanje životne sredine, rekao je Veselin Šuković.

 

Svečanom obeležavanju jubileja od sedam decenija postojanja Čistoće, prisustvovali su predstavnici državnih i pokrajinskih organa, Grada kao osnivača, javnih preduzeća i mesnih zajednica.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2017.

 

Socijalno uključivanje pripadnika romske nacionalne zajednice do 2025. godine

 

 

U Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak predstavnika Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji sa predstavnicima lokalne samouprave i nadležnih ustanova u vezi uspostavljanja saradnje institucija na temu unapređenja položaja Roma i Romkinja.

 

 

 

 

Cilj Nacionalne strategije za socijalno uključivanje romske nacionalne zajednice do 2025. godine je da Romi postanu potpuno ravnopravni članovi društva.

- Želimo da to pitanje više ne bude pitanje o kojem stalno razgovaramo i merimo napredak. Nije ovo pitanje nama postavljeno tako visoko zato što je deo Poglavlja 23, već zato što su Romi integrativni deo srpskog društva i obaveza države i svih nas koji se bavimo građanima ove države je da im pružimo mogućnost da budu potpuno afirmisani, rekao je predsednik Saveta Vlade Srbije za poboljšanje položaja Roma, Nenad Ivanišević.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2017.

 

Predstavljen radni tekst Nacrta Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

 

 

Predstavnici radne grupe koja je radilna na izradi teksta Nacrta Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, organizovali su javnu konsultaciju o radnom tekstu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji je okupio predstavnike državne uprave, Pokrajinske vlade, Severnobačkog upravnog okruga, političkih stranaka i savete nacionalnih manjina.

 

 

 

 

 

Najznačajnija zamerka nacionalnih saveta na tekst Nacrta je to, što nisu bili uključeni u njegovu izradu, a Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara čak smatra da je novi nacrt lošiji od prethodnog.
- Smatramo da su ponuđena rešenja u radnoj verziji teksta Nacrta Zakona, u stvari korak u nazad, jer se kulturalna autonomija i njen izlog, zapravo urušila, kaže predsednik DZVM, Aron Čonka.

 

- Nacionalni saveti su dobili svoju konačnu definiciju, odnosno punu pravnu formulaciju, a kao takvi u našem sistemu imaju mogućnost da predlažu, ali ne i da odlučuju u drugim merama, osim da sprovode sopstvena ovlašćenja, vezana za pojedine delove sistema. Uzeli smo u obzir racionalno i bolje upravljanje finansijama, što nam je sugerisano, kao i dalju depolitizaciju, rekao je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak.

 

Prema rečima Mirka Bajića, predsednika Saveza bačkih Bunjevaca, o ovoj temi se još može razovarati, ali ne kako je predviđeno u radnom tekstu Nacrta Zakona, gde stoji da članovi rukovodstva političkih stranaka nacionalnih manjina ne mogu biti članovi nacionalnih saveta.

- Političke stranke nacionalnih manjina su Zakonom uređene i postoje u skladu sa Zakonom i ukoliko su registrovane i postoje u skladu sa Zakonom, logično je da imaju pravo da učestvuju na izborima Nacionalnih saveta. Naročito tada trebaju da imaju to pravo jer se te stranke i registruju zbog ostvarivanja interesa i prava nacionalnih manjina, kaže Bajić i dodaje da je po njegovom mišljenju ova odredba potpuno besmislena.
- Čak mislim i da je u suprotnosti sa ustavnim pravima o slobodnim biranjima i pravima na izbor i biranje. Nadam se da će to biti promenjeno, kaže Bajić.

 

O Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina odlučivaće Skupština Srbije u prvom kvartalu 2018. godine.

 

D. Bicok

 

________________________________________________________________________________

 

12.12.2017.

 

Donatorski koktel

 

 

U Hotelu Galleria održan je donatorski koktel sa ciljem da okupi predstavnike privrednika i javnih preduzeća, organizacije i pojedince voljne da donacijama pomognu poboljšanje uslova funkcionisanja subotičke Opšte bolnice.

 

 

 

 

 

Subotičkoj Opštoj bolnici je već putem donacije Fondacije "Bačka štiftung", privrednog društva "Fiva" i kompanije "Bama", obezbeđen mobilni rendgen čija je vrednosti 30.000 evra, ali je po rečima direktora subotičke Opšte bolnice, dr Slobodana Puškara, njegova upotrebna vrednost mnogo značajnija za ležeće i teže pokretljive pacijente, kojima obezbeđuje mnogo komforniju dijagnostiku.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

11.12.2017.

 

Svečano obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

 

 

Prigodnim svečanim kulturno-umetničkim programom i uručenjem nagrada najuspešnijim učesnicima literarnog konkursa „Reći ili ćutati“ na kom je učestovalo 40 učenika srednjih škola, u Velikoj većnici Gradske kuće svečano je obeležen Međunarodni dan ljudskih prava, kog je organizovala Kancelarija zaštitnika građana.

 

 

 

 

- Naša deca ne samo što lepo pišu, već mislim da su dobro procenili aktuelni trenutak. Dopada mi se njihovo mišljenje u odnosu na stvarnost koja nas okružuje. Nagrada za najuspešniji literarni rad iznosi 8 hiljada dinara, nagrada za drugoplasirani rad je 6 hiljada, a treća nagrada iznosi 4 hiljade dinara. Svi radovi pristigli na konkus su predivni i žao mi je što ne možemo da nagradimo sve učesnike. Ali, svi radovi će biti dostupni na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Subotice, rekao je ombudsman Zlatko Marosiuk.

 

Najuspešnija na konkursu, na srpskom jeziku, bila je Isidora Petronijević, učenica drugog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“, a njen rad je posvećen dečaku iz Niša, Aleksi Jankoviću, koji je kao žrtva vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo. Isidorin rad nosi poruku da se nesme ćutati o vršnjačkom nasilju.

 

Prvo mesto za rad na hrvatskom jeziku osvojio je Alen Gabrić, a za najuspešniji literarni rad napisan na mađarskom jeziku nagrađena je Kristina Tot Đonka.

 

Međunarodni dan ljudskih prava se obeležava od 1950. godine, dve godine nakon što je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. ...dalje

 

__________________________________________________________________________

 

08.12.2017.

 

Vodovodna mreža duž Segedinskog puta – Nosa biće izgrađena pre ugovorenog roka

 

 

Zamenik gradonačelnika Timea Horvat, gradski menadžer Zagorka Panić, pomoćnik gradonačelnika Žužana Magoši i članovi Gradskog veća, Akoš Ujhelji i Šimon Ostrogonac, obišli su danas radove na izgradnji vodovodne mreže duž Segedinskog puta – Nosa, kao i radove na zameni stolarije na zgradi Mesne zajednice „Bački Vinogradi“.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Zagorka Panić je, tim povodom, izjavila da su radovi na realizaciji projekta „Izgradnja vodovodne mreže duž Segedinskog puta – Nosa“ počeli 13. novembra, da se izvode kvalitetno i da se već privode kraju, iako je rok za završetak radova bio 90 dana od dana uvođenja u posao.

 

Navela je da će dužina vodovodne mreže biti oko 1,5 kilometara, da će se na novoizgrađenu mrežu priključiti 504 korisnika i da je za realizaciju ove investicije, vredne oko 14 miliona dinara, Grad Subotica obezbedio oko šest miliona, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo osam miliona dinara. ...dalje-izvor

 

_____________________________________________________________________________

 

07.12.2017.

 

Poseta delegacije Trgovinsko industrijske komore Županije Bekeš iz Bekeščabe

 

 

Privrednu komoru Srbije - Regionalnu privrednu komoru Severnobačkog upravnog okruga, danas je posetila delegacija Trgovinsko industrijske komore Županije Bekeš iz Bekeščabe i Mađarsko - Srpske trgovinske industrijske komore, a zaključak današnje posete je obostrana zainteresovanost za unapređenje saradnje, čemu bi trebao doprineti i sastanak privrednika dve regije, planiran za narednu godinu.

 

 

 

 

- Za male i srednje privrednike ova regija je najvažnija. To znači da je omogućena njihova delatnost u krugu od stotinak kilometara, što regiji južne Mađarske, odnosno severne Srbije donosi kontakte i saradnju tih malih privrednika, rekao je generalni konzul Mađarske u Subotici, Janoš Babić.

 

Privreda Severnobačkog okruga sa Mađarskom beleži promet od preko 150 miliona dolara na godišnjem nivou, a za prvih deset meseci ove godine, čak i 10 miliona dolara više.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

07.12.2017.

 

U Vodovodu održan štrajk upozorenja

 

 

Sindikat Nezavisnost JKP „Vodovod i kanalizacija“ održao je jednočasovni štrajk upozorenja sa zahtevom za povećanje zarada zaposlenih u javnim preduzećima Srbije.

 

 

 

 

Zaposleni u JKP „Vodovod i kanalizacija“, danas su od 8 do 9 časova održali štrajk upozorenja, sa kog su Vladi Srbije uputili zahtev za povećanje zarada za 10 odsto, za zaposlene u javno - komunalnim preduzećima.

 

Za zaposlene, čije se zarade finansiraju iz budžeta, plate se vraćaju na nivo pre smanjivanja. Međutim, to ne važi i za 70.000 zaposlenih u javnim preduzećima čije zarade finansiraju ta preduzeća, iz ostvarenih prihoda. Zakon u ovom segmentu ne dozvoljava povećanje zarada i koeficijenata.

 

"Smatramo i zahtevamo da se i zaposlenima u javnim komunalnim preduzećima kroz povećanje mase sredstava za isplatu, zarada poveća za 10%. Ujedno, predlažemo da se kroz socijalni dijalog i argumentovanu analizu razmotri izuzimanje JKP iz primene člana 4. Zakona o privremenom uređenju osnovice za obračun i isplatu zarada i drugih primanja. Taj član proglašava ništavnim odredbe Kolektivnog ugovora kojima se osnovice plata povećavaju, koeficijenti i drugi elementi na osnovu kojih se povećava iznos plata i drugih stalnih primanja, kao što su npr. topli obrok i regres, koje su donete za vreme primene ovog zakona. Očekujemo da kao odgovorni socijalni partneri iznađemo rešenje za nastalo stanje i zajednički iznađemo utvrđivanje zakonske regulative za zarade zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima u Srbiji." navodi se u zahtevu upućenom Vladi Srbije.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

06.12.2017.

 

Tokom 2018. intenzivni radovi na realizaciji projekta „Zaštita biodiverziteta
jezera Palić i Ludaš“

 

 

U narednoj godini intenziviraće se radovi na realizaciji projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, vrednog 6,5 miliona evra, potvrdili su na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, direktori JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Đerđ Šugar i Marta Dobo, kao i projekt-menadžer Ervin Molnar.

 

 

 

 

 

Implementaciju projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, finansiranog od strane nemačke KfW banke, aktuelno rukovodstvo Grada je, prema rečima gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, započelo odmah po preuzimanja vlasti, a eksproprijacija zemljišta predviđenog za zaštitni pojas oko jezera, koja je do tada trebala biti završena, nije bila ni započeta.

- Dakle, nijedan predmet nije bio rešen. Za nešto više od godinu dana Grad Subotica je ispunio sve preduslove, neophodne za početak implementacije projekta i 17. novembra potpisan je ugovor između nemačke KfW banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“. Na izgradnju kanalizacione mreže naselja Palić i spojnog potisnog voda koju će buduću mrežu povezati sa prečistačem biće opredeljeno 67 posto sredstava, 23,8 posto predviđeno je za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš, što podrazumeva biciklističke i inspekcijske staze i ozelenjavanje, 6,2 posto odlazi na unapređenje prečistača otpadnih voda, a 3 posto za biomanipulaciju, odnosno izlov ribe. U ovom momentu se očekuje angažovanje stručnih konsultanata od strane Ministarstva, nakon čega ćemo, uz njihov nadzor i kontrolu, pristupiti raspisivanju tendera za nabavku radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Palić i spoljnog potisnog voda. Takođe, otpočeće se i sa pripremnim aktivnostima za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš, kao i aktivnostima za biomanipulaciju, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i dodao da će se u nastupajućoj 2018. godini intenzivno raditi na realizaciji projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“.

 

- Siguran sam da će tempo biti energičan. Imamo ceo tim iza kog stoji Grad i uveren sam da će tokom 2018. godine biti intenzivni radovi na terenu, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

05.12.2017.

 

Inkluzivni omladinski forum teatar

 

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje „Zajedno“ je u Srednjoj medicinskoj školi u saradnji sa četiri subotičke srednje škole organizovalo predstavu forum teatra, što je rezultat projekta „Inkluzivni omladinski forum teatar“, realizovanog tokom protekla tri meseca, finansiranog od strane Centra lokalne demokratije – Subotica, Lokalne inicijative mladih (Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana).

 

 

 

 

 

Projektom je bilo obuhvaćeno 15 srednjoškolaca sa invaliditetom – članova Omladinskog programa Udruženja „Zajedno“, Dramske sekcije Školskog centra sa domom učenika “Dositej Obradović” i 80 srednjoškolaca - učenika subotičkih srednjih škola (Srednja medicinska škola, Srednja ekonomska škola “ Bosa Milićević” i Gimnazija “Svetozar Marković”).

 

Tema danas odigrane predstava se odnosila na diskriminaciju učenika, koji je došao u novo odeljenje iz druge škole, a podeljena je na tri scene, tri dela.
Prva scena dešavala se na času, u okviru koje se učenica pojavljuje u novo odseljenje, nezainteresovan profesor je uvodi i isto tako predstavlja. Učenica koja glumi glavnog agresora je ismeva.
Druga scena se dešava na velikom odmoru. Dobra učenica koja je želela da novoj učenici pokaže školu popušta pod pritiskom vršnjaka i ostavlja je samu.
Treća scena se dešava na ekskurziji.
Problematična učenica - glavna agresorka podvaljuje novoj učenici alkohol dok je ona u toaletu, a zatim to prijavljuje profesru. Profesor optužuje novu učenicu, ne veruje joj, viče i preti...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE