Gradske vesti

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

21.03.2018.

 

Saopštenje Udruženja poslodavaca Subotice

 

 

Udruženje poslodavaca Subotice podržava pronatalitetne mere

 

Udruženje poslodavaca grada Subotice (UPS), koje je kolektivni član Unije poslodavaca Srbije, daje punu podršku novim merama Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, а koje su predložene u cilju stimulisanja pronatalitetne politike i zaustavljanja bele kuge u Republici.

 

 

 

 

Udruženje poslodavaca u Subotici putem svojih članova maksimalno će uticati na sve poslodavce da se položaj sadašnjih i budućih majki učini što lakšim kako za vreme trudnoće tako i nakon porođaja.

 

U cilju popravljanja privrednog ambijenta Udruženje poslodavaca javno se zalaže i pismeno poziva Vladu Republike Srbije da se u najkraćem mogućem vremenu pristupi smanjenju poreza i doprinosa na plate kako bi se rasteretila privreda i stvorio prostor za povećanje plata svim zaposlenima.

 

Takođe predlažemo da se konkretnije nastavi borba protiv sive ekonomije i to pre svega kontrolom i proverom kod ne registrovanih preduzetnika i poslodavaca.

 

Smanjenje poreza uz povećanje plata i penzija kao i suzbijanje sive ekonomije pozitivno će uticati kako na potrošnju tako i na proizvodnju.

 

Ove mere dovešće do rasta tržišta, povećanja životnog standarda i do rešenja trenutno najvećeg problema u Subotici i Srbiji a to je odlazak ljudi na rad u inostranstvo.

 

p>Udruženje poslodavaca svoju ulogu vidi kao partnera Vlade kroz Uniju poslodavaca Srbije i kao partnera lokalnoj samoupravi i svim reprezentativnim sindikatima u gradu i drugim udruženjima, a sve u cilju ostvarenja socijalnog dijaloga i napretka.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

20.03.2018.

 

Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom

 

 

- Podizanje stepena samostalnosti u svim oblastima života doprinosi da osobe sa intelektualnim invaliditetom stiču bolji uvid i u oblast ljudskih prava.Trudili smo se da idemo težim putem, da podignemo sposobnosti osoba sa intelektualnim invaliditetom, do nivoa da ostvare uvid u sebe, oblast samoodređenja i odgovore na pitanja „Ko sam ja? Kako se osećam u svojoj sredini? Koja prava imam? Gde mi se ona krše i šta ja mogu da uradim da ih zaštitim?”, rekla je defektološkinja Vesna Gavrić ispred Udruženja „Zajedno“, organizatora današnje tribine „Ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji“, upriličenoj povodom Međunarodnog dana socijalnog rada, na kojoj su, između ostalog predstavljeni i rezultati monitoringa projekta “Samozastupnici za osnovna prava osoba sa invaliditetom” kog je realizovalo ovo udruženje, a kog sprovodi Asocijacija za promovisanje inkluzije Srbije - API Srbije, uz učešće nekoliko organizacija civilnog društva i institucija iz cele Srbije.

 

 

 

 

 

Tribina je okupila predstavnike nekoliko subotičkih institucija i ustanova socijalne zaštite, a zakonske okvire, njihova različita tumačenja, kao i subotička iskustva na polju ljudskih prava osoba sa invaliditetom, predstavio je zaštitnik građana grada Subotice, Zlatko Marosiuk.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

19.03.2018.

 

Tribina posvećena pravima osoba sa intelektualnim invaliditetom

 

 

Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada, Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama "ZaJedno", organizuje tribinu koja će razmatrati tematiku prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji. Tribina će biti održana u utorak, 20. marta na Otvorenom univerzitetu, sala 213, sa početkom u 11:30.

 

 

 

 

Na tribini će o subotičkim iskustvima na polju ljudskih prava osoba sa invaliditetom govoriti Zlatko Marosiuk, zaštitnik građana grada Subotice, nakon čega će biti prezentovan Izveštaj o monitoringu prava osoba sa intelektualnim invaliditetom u Srbiji, nastao u okviru projekta ”Samozastupnici za osnovna prava osoba sa invaliditetom u Srbiji”.

 

Po završetku izlaganja uslediće diskusija i razmena iskustava u kojoj će osim stručnih radnika Centra za socijalni rad Subotica, Doma za decu sa smetnjama u razvoju “Kolevka” i Gerontološkog centra, učestvovati i članovi samozastupničke grupe Udruženja “ZaJedno”- osobe sa invaliditetom uključene u projekat ”Samozastupnici za osnovna prava osoba sa invaliditetom u Srbiji”.

 

Projekat “Samozastupnici za osnovna prava osoba sa invaliditetom” sprovodi Asocijacija za promovisanje inkluzije Srbije-API Srbije, uz učešće nekoliko organizacija civilnog društva i institucija iz cele Srbije (Bgd, Niš, NS, Jagodina, Subotica, Pančevo, Novi Pazar, Vlasotince), a finansiran je od strane EU.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

14.03.2018.

 

Uručene prve Penzionerske kartice

 

 

Član gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Ilija Đukanović i direktorka Republičkog fonda Penzionog i invalidskog osiguranja, subotičke filijale Snežana Marić, uručili su prvih petnaest besplatnih Penzionerskih kartica penzionerima iz našeg grada.

 

 

 

 

Penzionerske kartice će penzioneri u Srbiji koristiti umesto penzionog čeka i na osnovu nje će ostvariti popuste. Današnja podela prvih sto kartica je najava akcije tokom koje će svaki penzioner u našoj zemlji do kraja aprila na kućnu adresu dobiti besplatnu Penzionersku karticu, koja će biti izrađena u 1.750.000 primeraka.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

12.03.2018.

 

Ambasador Crne Gore posetio Suboticu

 

 

Ambasador Crne Gore u Beogradu, Branislav Mićunović posetio je Suboticu, a prilikom njegove prve zvanične posete, sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, vođeni su razgovori o budućoj saradnji Severnobačkog regiona i Crne Gore.

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je istakao dobre i partnerske odnose Subotice, sa Kotorom, Bjelim Poljem i Beranama, kao i trgovinsku razmenu sa Crnom Gorom koja, kako je rekao dostiže blizu 23 miliona dolara.

- Razovarali smo i o našoj kulturnoj baštini, multietničnosti Subotice čime se ponosimo, a bilo je reči i o turističkim potencijalima Subotice, razvoju Banje Palić gde bismo mogli iskoristiti iskustva Crne Gore, kao prepoznatljive turističke destinacije, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban, koji je ambasadoru Mićunoviću prilikom današnjeg sastanka predstavio i Industrijsku zonu u Malom Bajmoku, koja zapošljava preko 6.000 ljudi.

 

- Ono što je najvažnije - mi smo jedni drugima stavili na raspolaganje sve svoje mogućnosti, kako bi zajedno unapredili međusobnu saradnju, rekao je ambasador Crne Gore i istakao da odnosi između dve države nikada nisu bili bolji, a današnja poseta je još jedan korak ka učvršćivanju i unapređenju dalje saradnje Srbije i Crne Gore.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

09.03.2018.

 

Nepromenjen rad u zdravstvenim stanicama Bajmok i Čantavir

 

 

Povodom novonastale situacije u zdravstvenim stanicama Bajmok i Čantavir, Služba hitne medicinske pomoći je na današnjoj konferenciji za medije objavila izmene do kojih je došlo zbog ograničenog broja zaposlenih, a rad u zdravstvenim stanicama Bajmok i Čantavir ostaju nepromenjeni.

 

 

 

 

Služba hitne medicinske pomoći kadrovskim planom ima ograničen broj zaposlenih (23 lekara, 35 tehničara i 32 vozača), a zaposleni imaju skraćeno radno vreme i produžen godišnji odmor. Zakon o radu propisuje da doktori i medicinske sestre koji imaju skraćeno radno vreme zbog teških uslova rada ne mogu da budu duže angažovani, dok se odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti mora obezbediti kontunuitet rada sa postojećim kadrom u zdravstvenoj ustanovi.
Da bi sve to bilo ispoštovano, u SHMP našli su rešenje da lekari i medicinske sestre iz Opšte medicine dežuraju u ambulanti SHMP tokom cele nedelje - od 20 – 24 h; subotom od 14 h do 24 h i nedeljom od 08 h do 24h, čime će rad u zdravstvenim stanicama Bajmok i Čantavir ostati nepromenjen, dakle:
- SHMP radi noću, od 20 h-07 h, tokom cele nedelje
- vikendom od subote od 14 h do ponedeljka u 07 h.
- SHMP radi tokom državnih praznika


Ovakav način rada počinje od večeras.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

07.03.2018.

 

Završena klimatizacija Hale sportova

 

 

Nakon 50 godina od izgradnje u Hali sportova je danas svečano pušten u rad sistem klimatizacije.

 

 

 

 

Za izgradnju klimatizacije Vlade Srbije je obezbedila 20 miliona dinara, a grad je opredelio 4 miliona dinara.
- Veliko mi je zadovoljstvo što smo uspeli da završimo klimatizaciju Hale sportova i da u budućnosti možemo da organizujemo velika evropska i svetska takmičenja u našem gradu. Zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na čiju inicijativu su odobrena sredstva Vlade Srbije od 20 miliona dinara, a grad je učestvovao sa četiri miliona dinara. Lokalna samouprava pokušava da sve što obeća i uradi, a pored reflektora na Gradskom stadionu, balona u Dudovoj šumi, sada je završen i projekat klimatizacije. Tokom leta ćemo imati renoviranje atletske staze na Gradskom stadionu, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

- Ugrađene su dve toplotne pumpe, koje će omogućiti hlađenje tribina velikog i malog terena i grejanje u prelaznom periodu. Ugrađeno je 8.000 kilograma limenih kanala i 5.000 kilograma čeličnih nosača, što je iziskivalo veliki napor izvođača, rekao je direktor "Cim Gasa", Vladimir Bijelović, a kako je rekao prema iskustvima ove firme, troškovi grejanja u prelaznom periodu će biti manji za oko 50 odsto.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

07.03.2018.

 

Izlagači sa Sajma knjiga donirali knjige "Kolevci"

 

 

Izdavačke kuće prisutne na ovogodišnjem Sajmu knjiga donirali su knjige deci Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“.

 

 

 

 

Reč je pretežno o knjigama bajki, basni i slikovnica, vrednih 25 hiljada dinara, a prema rečima socijalne radnice Doma “Kolevka”, Aleksandre Rakić ova donacija će mnogo značiti kako deci "Kolevke", kojoj će ulepšati svakodnevicu, tako i stručnim radnicima ove ustanove.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

06.03.2018.

 

Besplatna edukacija za privrednike „Update your business – daj polet svom poslu“

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga, 7. marta, sa početkom u 13 časova, biće održana dvočasovna besplatna edukacija za privrednike.

 

 

 

 

Razvoj globalnog tržišta je u velikom procentu uticao na promenu modela komunikacije sa kupcima. Internet omogućava uvid u svetske trendove. U isto vreme utiče na činjenicu, da je danas mnogo teže izazvati pažnju kupaca, a isti se još teže zadržava.

 

Cilj dvosatne (besplatne uvodne) edukacije je da prikaže kako možemo privući pažnju potencijalnih kupaca, odnosno koje su te kritične tačke u kojima se najlakše gubi poverenje klijenata.

 

Edukacija pod nazivom „Update your business – daj polet svom poslu“ je nastala na osnovu više od 10 godina iskustva domaće privredne prakse i modelovanjem poslovne prakse iz susednih zemalja.

 

Sadržaj tema edukacije objedinjuje poslovnu psihologiju sa praksom, a u isto vreme ih prikazuje kroz PRIMERE.

 

Edukacija je dizajnirana za privrednike i za sve one koji rade sa klijentima, uzimajući u obzir sledeće situacije iz svakodnevnog poslovnog života:

· Loši međuljudski odnosi među zaposlenima,

· Preveliki broj neopravdanih reklamacija,

· Nezadovoljena očekivanja privrednika od prodajnih kampanja,

· Konflikti među zaposlenima u administraciji i prodajnog osoblja,

· Pritisak radnika na šefa, konflikti zbog neizvršenih radnih obaveza,

· Pojava nove konkurencije, ili konkurentskog proizvoda

· Promena tržišnih uslova

· (Stalne) promenjene navike kupaca pod uticajem interneta

· Veći pritisak na prodaju nego što to ona može podneti

· Gubitak poslovnog partnera i pronalazak novih partnera


Sve su ovo signali da je vreme da se preduzmu određeni koraci. Svaki unutrašnji konflikt i nerešena situacija se reflektuje kao ogledalo na tržište prema kupcima, a sve navedene situacije se mogu klasifikovati u četiri kritične tačke:

· Konkurentska prednost

· Konflikti u organizaciji

· Planiranje prodajnih kampanja i

· Predstavljanje preduzeća na tržištu.

 

Svaka od ovih tačaka će biti ukratko prikazana na edukaciji kroz vezu „uzrok-posledica“, kroz diskusiju i prikazivanjem primera iz prakse.

 

Glavni problem koji se provlači kroz ove kritične tačke se nalazi u osnovnoj ljudskoj potrebi SIGURNOSTI: sigurnost preduzetnika da ima stalne kupce, zaposlene od poverenja, da preduzeće bude dobro pozicionirano, a na kraju i da sam privrednik oseća veliku meru sigurnosti.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

03.03.2018.

 

Обавештење купцима о нормализацији испоруке топлотне енергије

 

 

 

 

ЈКП “Суботичка Топлана” обавештава купце топлотне енергије да је на следећим објектима:
1. Пошта 1 – Првомајска 2
2. Првомајска 18
3. Првомајска 20
4. Луке Сучића 17
5. Беле Габрића 4
6. Хуга Бадалића 7
7. Иве Лола Рибара
Поново успостављено снабдевање купаца топлотном енергијом, након завршених санационих радова, услед претходно наступеле хаварије на вреловоду.Суботичка топлана се овим путем захваљује својим купцима са наведених адреса на стрпњељу и разумевању.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.03.2018.

 

Obaveštenje o nastupanju vanrednih okolnosti u isporuci toplotne energije

 

 

 

 

Zbog havarije na vrelovodnoj mreži koja je uzrokovana termičkim dilatacijama cevi pri ekstremno niskim temperaturama I aktivnosti koje je potrebno sprovesti na sanaciji puknutog vrelovoda, JKP “Subotička Toplana” obaveštava kupce toplotne energije da će u subotu 03.marta, od jutarnjih sati biti obustavljena isporuka toplotne energije za sledeće objekte:

1. Pošta 1 – Prvomajska 2
2. Prvomajska 18
3. Prvomajska 20
4. Luke Sučića 17
5. Bele Gabrića 4
6. Huga Badalića 7
7. Ive Lola Ribara 4

Prekid u isporuci toplotne energije će trajati dok se sanacioni radovi ne završe, a normalizacija snabdevanja za navedene objekte očekuje se u roku od jednog dana od momenta prekida isporuke. Kako predmetna havarija na vrelovodu utiče na održivost rada celokupnog sistema daljinskog grejanja, Subotička toplana primorana je na obustavu isporuke toplotne energije za navedene objekte priključene na oštećeni vrelovod i moli kupce toplotne energije sa navedenih adresa za razumevanje.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

01.03.2018.

 

Civilna zaštita unapređena – poruka sa obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite

 

 

Prvog dana marta obeležava se Svetski dan civilne zaštite. Tim povodom u prostorijama Severnobačkog upravnog okruga održan je sastanak, na kom je zaključeno da su uz pomoć lokalnih samouprava, načinjeni krupni koraci u unapređenju ove oblasti.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Uključivanjem lokalnih samouprava u aktivnosti civilne zaštite i formiranjem jedinica opšte namene, ojačani su resursi Odeljenja za vanredne situacije na teritoriji cele države. Sa novom organizacijom, potpomognuto službama vojske, policije, vatrogasaca i zdravstva, Odeljenje za vanredne situacije je spremno da adekvatno odgovori u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća i opasnosti.

 

Svest građana o vanrednim situacijama je na visokom nivou, ocenjuju predstavnici Odeljenja. Poslednjih godina beleže porast broja građana koji se dobrovoljno prijavljuju u jedinice civilne zaštite, a potom zahvaljujući dobrim rezultatima rada postaju i članovi specijalnih jedinica. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

22.02.2018.

 

Subotica na 40. Međunarodnom sajmu turizma

 

 

Na Beogradskom sajmu otvoren je 40. Međunarodni sajam turizma na kome će se od 22. do 25. februara, pod sloganom „Odmor te čeka!“, predstaviti više od 1.200 izlagača iz 55 zemalja. Sajam je svečano otvorila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Grčka, a prvi put će učestvovati Maroko i Južnoafrička Republika. Na ovoj prestižnoj manifestaciji predstaviće se, sada već tradicionalno, i Turistička organizacija grada Subotice (TOGS) zajedno sa preduzećem „Park Palić“.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Otvarajući jubilarni 40. Sajam turizma predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je da je turizam jedna od najuspešnijih i najunosnijih privrednih grana u Srbiji i da će se ulaganja u turizam nastaviti.

- Pokazalo se da svaki dinar uložen u turizam, nama vrati jedan evro i da svaki gost koji ovde dođe, sutra sa sobom dovede još nekog. Zahvaljujući vama Srbiju ponovo prepoznaju i sve više njih zna koliko je lepa, gostoljubiva, bogata i koliko su svi koji u nju dođu, dobrodošli – poručila je premijerka turističkim poslenicima.

 

Direktor Turističke organizacije grada Subotice Nešo Radulović izjavio je, obraćajući se medijima, da ga posebno raduje veliko interesovanje turističkih radnika Subotice i Palića za ovu manifestaciju i činjenica da je više od 20 suizlagača uzelo učešće u aktivnostima na štandu TOGS-a. Svi oni će, rekao je, tokom četiri dana trajanja Sajma imati priliku da prezentuju svoje proizvode i usluge, tako da će posetioci moći da vide zaista bogatu ponudu Subotice i Palića kao turističke destinacije.

– Turistička organizacija grada Subotice pripremila je redizajniranu, dopunjenu brošuru Vinskog vodiča, brošure Subotice i Palića i Vodič ruralnog turizma. Posetioci će imati priliku da se upoznaju i sa kalendarom najvažnijih manifestacija za 2018. godinu. Kao i prethodnih godina, TOGS će predstaviti i specifičnu subotičku arhitekturu u stilu secesije, sa naglaskom na renoviranoj Sinagogi, čije se otvaranje očekuje do kraja marta ove godine – istakao je Radulović.

 

Planovi Turističke organizacije grada Subotice za 2018. godinu su ambiciozni, ocenio je direktor Radulović i dodao da će TOGS ove godine biti domaćin turističkog foruma koji će se održati na Paliću, od 9. do 12. maja, uz učešće više od 200 turističkih radnika lokalnih turističkih organizacija iz cele Srbije, kao i brojnih zvaničnika i stručnjaka.

– Pored naših redovnih aktivnosti, kao što su: izdavanje brošura i promotivnih materijala, prezentacija naše destinacije na sajmovima u zemlji i inostranstvu, rad sa strankama u turističkim informativnim centrima, prodaja suvenira, organizacija brojnih manifestacija, u toku je realizacija IPA projekta sa partnerima iz Osijeka, a pred potpisivanjem smo i IPA projekta sa partnerima iz Segedina. Cilj svih aktivnosti predviđenih ovim projektima je stvaranje novih turističkih proizvoda i povećanje vidljivosti kulturnog turizma Subotice i Palića na mapi Evrope, što će rezultovati značajnim povećanjem broja dolazaka i noćenja na našoj destinaciji – kazao je Nešo Radulović.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.02.2018.

 

Dodeljene nagrade u akciji Medalja „Lajoša Vermeša“

 

 

Svečana dodela nagrada u akciji Medalja „Lajoša Vermeša“ kroz koju se, već dvanaestu godinu, nagrađuju najbolji sportisti Subotice, održana je danas u restoranu „Spartak“. Vermešove medalje dodeljuju se u apsolutnoj kategoriji, a na osnovu glasova tridesetočlanog žirija. Za najboljeg sportistu u 2017. godini po oceni žirija proglašen je rvač Davor Štefanek, drugi je dizač tegova Tamaš Kajdoči, a treći fudbaler Đorđe Ivanović. Medalje im je uručio Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Sportisti plasirani od 4. do 10. mesta nagrađeni su Vermešovim plaketama. Četvrto mesto dele Leona Rogić (umetničko klizanje) i Martin Mačković (veslanje), peti je Andrej Barna (plivanje), šesti Aleksandar Maksimović (rvanje), sedmi Uroš Kecman (odbojka), osmi Gabor Sagmajster (moto-sport), deveti Miloš Nikolić (košarka), dok je deseto mesto zauzeo je teniser Filip Mandović.

 

Vermešovu medalju za najbolji klub u 2017. godini dobio je Rvački klub Spartak, a medalju za sportski podvig godine stonoteniser Luka Andrašić koji je sa reprezentacijom Srbije postao prvak Evrope za osobe sa invaliditetom.

 

Nagradu Medalja „Lajoša Vermeša“ organizuje Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860“, odnosno sportski novinar Nikola Stantić uz pomoć medijskog partnera „Subotičke novine“, i podrškom Grada Subotice, resora za sport i omladinu, Sportskog saveza grada Subotice i drugih partnera.

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine, nemanja Simović, čestitao je sportistima na uspesima i osvojenim priznanjima, ali i organizatoru na uspešno priređenoj manifestaciji.

- Iskrene čestitke svim dobitnicima ovog priznanja i Nikoli Stantiću kao organizatoru koji već dvanaestu godinu uspešno organizuje ovu manifestaciju. Iza nas je uspešna godina kada je reč o našim sportistima i njihovim rezultatima. Kao i uvek, i u 2017. godini su se potrudili da nas u više navrata obraduju osvajajući razna odličja na raznim takmičenjima. U želji da sportistima olakšamo rad, ispunili smo mnoge planove vezane za infrastrukturno opremanje sportskih terena, a završena su i dva velika projekta: pokrivanje bazena u Dudovoj šumi novim balonom i postavljanje reflektora na Gradskom stadionu. Čeka nas realizacija još dva veoma važna projekta: izgradnja atletske staze na Gradskom stadionu, koja bi trebalo da se uradi na proleće, i pokrivanje Gradskog klizališta – istakao je Nemanja Simović.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

20.02.2018.

 

Njilaš posetio OŠ „Majšanski put“

 

 

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, posetio je OŠ „Majšanski put“. Tom prilikom obišao je završene radove na školi, nakon čega je usledio radni sastanak sa upravom škole.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Od sredstava dobijenih na konkursima AP Vojvodine, u OŠ „Majšanski put“ obnovljen je sajt škole, izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju krova i sportskog poligona. Prva faza zamene PVC stolarije završena je u januaru ove godine, što je jedna od najvećih investicija, vredna 3,2 miliona dinara. Na glavnoj školskoj zgradi na prvom spratu, zamenjeni su svi prozori, ukupno 105, kao i tri ulazna portala.

 

Pokrajina je za oblast obrazovanja i ove godine raspisala konkurse, u okviru kojih će biti podeljeno 413 miliona dinara. Kroz akciju „Sekretarijat bliži školskim klupama“, koja je počela ove školske godine, predstavnici Pokrajine obići će ukupno 566 obrazovnih ustanova u Vojvodini i tom prilikom upoznati se sa njihovim konkretnim problemima. Danas je to bila prilika u OŠ „Majšanski put“. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

12.02.2018.

 

Đerđ Šugar: Prečistač normalno funkcioniše

 

 

- Nije bilo havarije na uređaju za prečišćavanje otpadnih voda, on neometano funkcioniše i ekološka slika jezerske vode nije ugrožena, rekao je direktor JKP "Vodovod i kanalizacija“ Subotica, Đerđ Šugar na konferenciji za medije, a povodom informacija da se pogoršao kvalitet vode Palićkog jezera zbog havarije na prečistaču.

 

 

 

 

Na uređaju za prečišćavanje otpadnih voda je instalirana i nova oprema, koja osim količine protoka prerađene vode meri ph vrednost izlazne vode i elektroprovodljivost, što koristi za detekciju ukoliko dođe do nekog zagađenja.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

09.02.2018.

 

Javno privatno partnerstvo i koncesije

 

 

Javno privatno partnerstvo bi moglo biti dobar model, uz aktivnu uključenost javnosti, učešće svih aktera i punu transparetnost, zaključeno je na tematskoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 27 „Javno privatno partnerstvo i koncesije u oblasti životne sredine“, održanoj u Narodnoj skupštini. Sednica je okupila preko 60 učesnika, predstavnika Stalne konferencije gradova i opština, lokalnih samouprava, poslanika u Narodnoj skupštini, predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora i pojedinaca, saglasnih da je neophodan dalji rad na ovoj tematici, kao i u vezi sa upravljanjem Zelenim fondom.

 

 

 

 

Foto:CEKOR

 

U oblasti zaštite životne sredine predviđaju se mnogi projekti kroz model JPP, posebno u oblastima kao što su tretman otpadnih voda i tretman otpada, a kako je istakao pomoćnik Ministra za zaštitu životne sredine, Filip Abramović, "u nedostatku sopstvenih finansijskih sredstava za potrebne infrastrukturne investicije u oblasti voda i upravljanja otpadom, neophodni su privatni partneri koji bi kroz JPP modele mogli da reše decenijski zanemarivane ekološke probleme i dostizanje evropskih standarda u ovoj oblasti".

 

Koliko su javno privatna partnerstva dobar model, te koje su prednosti i koje su zamke ovakvih partnerstava i ugovora koji ih definišu, bila je tema diskusije. Srbija nema mnogo primera javno privatnih partnerstava u oblasti zaštite životne sredine, a ugovor za deponiju u Vinči je konkretan primer i pitanje koje je najviše isticano na skupu, koji je i odslikao glavni problem koji javnost ima: transparentnost i detalji ugovaranja javno privatnih partnerstava su problematični, studije opravdanosti ulaska u ove modele se rade, ali se javnosti ne prikazuju, kao i nedostupnost javnih analitičkih podataka i analiza, mogućnosti korupcije, povlašćene cene, „obećani“ inputi za ove ugovore i niz drugih problema. ...dalje

 

___________________________________________________________________________

 

09.02.2018.

 

Femus od 16. do 18 . februara

 

 

Koncertna sezona klasične muzike u Subotici započinje internacionalnim festivalom "Femus“ koji će se održati od 16. do 18. februara, po osmi put i okupiti 90 umetnika iz Austrije, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Norveške, Crne Gore i Srbije. Koncertni deo programa će se održati u Velikoj većnici Gradske kuće, a takmičarski program u koncertnoj sali Muzičke škole. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

 

 

 

 

 

Svečano otvaranje festivala započinje 16. februara u 20 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, koncertom „Njihove pesme ______ snovi“, a konačnu verziju naziva ovog koncerta odrediće publika, prema svojim utiscima. Kristijan Boroš – klarinet, Radoslava Vorgić Žuržovan – sopran, Vesna Mišić Milikić – klavir, izvešće dela nemačkih kompozitora, predstavnika muzičkog romantizma: Franca Šuberta, Roberta Šumana, Riharda Štrausa i Franca Lista.

 

Drugog dana festivala, 17. februara u Velikoj većnici Gradske kuće, od 20 časova započinje solistički koncert flautistkinje Anje Malkov uz klavirsku pratnju Filipa Milisavljevića.

 

Nakon završetka takmičenja po kategorijama, 18. februara u Velikoj većnici Gradske kuće, u 20 časova započinje završni Gala koncert laureata festivala Femus.

 

Organizator festivala Femus je udruženje Electe iz Subotice.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

08.02.2018.

 

Dečiji karneval na Paliću

 

 

Dečiji karneval ove godine održava se četvrti put za redom na Velikoj terasi, u subotu 10. februara sa početkom u 10 časova.

 

 

 

 

Pozvana su sva deca da se maskiraju i učestvuju na karnevalu. Karneval pod maskama podrazumeva predstavljanje maskirane dece, zajednički ples i na kraju simbolično spaljivanje lutke od slame, što će po tradicionalnim narodnim verovanjima „oterati zimu“.

 

Posetioci će moći da se posluže tradicionalnom poslasticom, fancima.

Ulaz je besplatan, a najatraktivnije maske će dobiti poklon.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.02.2018.

 

Završena adaptacija OŠ „Sonja Marinković“

 

 

Svečanom priredbom, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima, direktori osnovnih i srednjih škola i predstavnici Školske uprave Sombor, u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ obeležen je završetak radova na adaptaciji školske zgrade. Sredstva za preuređenje kompletnog objekta, u visini od 48 miliona dinara, obezbedila je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Direktor OŠ „Sonja Marinković“ Pajica Bašić rekao je, tim povodom, da je, po završenoj javnoj nabavci i odabiru izvođača radova, u junu 2017. godine počela rekonstrukcija školskog objekta koja je obuhvatila: kompletnu zamenu prozora; izolaciju školskog objekta; sređivanje fasada; potpunu zamenu oluka; zamenu podova; kompletnu rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže; potpunu zamenu osvetljenja LED rasvetom i rekonstrukciju i krečenje školskog objekta. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

07.02.2018.

 

Najavljen 2. Subotički polumaraton

 

 

Subotički polumaraton će biti tradicionalna sportska manifestacija, u okviru proslave Dana grada, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su svečano uručene plakete sa medaljama, svima koji su doprineli uspešnoj realizaciji ove manifestacije, koja je prošle godine po prvi put organizovana i prema rečima organizatora okupila 500 takmičara i oko 300 najmlađih učesnika u dečijoj trci.

 

 

 

 

 

Ovogodišnji 2. Subotički polumaraton će biti održan u nedelju, 2. septembra, a zainteresovani učesnici se već sada mogu prijaviti putem zvanične internet prezentacije www.subotickipolumaraton.com.

- Prošlogodišnji, 1. Subotički polumaraton pod nazivom "Trči kroz istoriju", bio je uspešan i u potpunosti ispunio naša očekivanja, u pogledu organizacije i broja učesnika. Više od 500 takmičara iz zemlje i regiona, promovisalo je zdrav način života, podsticalo rekreativni sport i razvoj turističkog potencijala grada, rekao je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i napomenuo da je Atletski savez Srbije uvrstio Subotički polumaraton u jedinstveni kalendar atletskih takmičenja za 2018. godinu, a lokalna samouprava će ovu manifestaciju i ubuduće podržavati.

 

- Mislim da bez lažne skromnosti možemo reći da je 1. Subotički polumaraton bio jedna od najuspešnijih manifestacija u Subotici u poslednjih nekoliko godina, rekao je član Sportskog udruženja „Horizont“, Balint Pastor i zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ove manifestacije.

 

Organizator Subotičkog polumaratona je Sportsko udruženje „Horizont“, suorganizator Gradska uprava, a realizaciju 1.Subotičkog polumaratona pomogli su: javna i komunalna preduzeća, Policijska uprava, Crveni krst, Hitna pomoć, pojedinci, preduzetnici, mediji i velik broj volontera.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

06.02.2018.

 

Svečano uručeni ugovori za kupovinu kuća za 30 izbegličkih porodica

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće svečano su uručeni ugovori za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za 30 izbegličkih porodica, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, za šta su obezbeđena sredstva u iznosu od 330 hiljada evra iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope.

 

 

 

 

 

- Ovo je prvi put da Subotica učestvuje u ovim projektima. Lokalna samouprava će u njima učestvovati i ubuduće da bi zadovoljili potrebe naših sugrađana koji su od devedesetih godina prošlog veka bez rešenog stambenog pitanja i bez osnovnih uslova za život, rekao je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

 

Pored gradonačenika Subotice, korisnicima su ugovore uručili: državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Bojan Stević, komesar za izbeglice i migracije, Vladimir Cucić, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, Duško Ćutilo, Sem Hili, regionalni koordinator za izbeglice u Američkoj ambasadi, Džozef Melot, zamenik šefa misije OEBS i Andrej Kazakov, šef operacija u predstavništvu UNHCR u Srbiji.

 

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovače i Mađarske.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

02.02.2018.

 

Bolnica dobila laser za fizikalnu terapiju

 

 

JKP "Subotičke pijace" doniralo je Opštoj bolnici Subotica, laser za fizikalnu terapiju vredan 142.000 dinara, a od naredne nedelje očekuje se da će Opšta bolnica dobiti i mobilni rendgen.

 

 

 

 

Odeljenje za rehabilitaciju i fizikalnu medicine Opšte bolnice u Subotici dobilo je "Ekomediko-Laser" za terapiju bolesnika koji se oporavljaju od posledica moždanog udara i drugih zdravstvenih problema zbog kojih su teže pokretni.

- Svetlost koju emituje laser, deluje antianalgetski, što znači da ublažava bol, deluje antiinflamatorno, odnosno smanjuje zapaljenje i deluje biostimulativno, odnosno pospešuje regeneraciju. Lagan je za aplikaciju, deluje sa produženim dejstvom pa je, unazad nekoliko decenija, postao omiljena fizikalna procedura, rekla je načelnica Službe za rehabilitaciju i fizikalnu medicinu Opšte bolnice u Subotici, mr sc dr Ljiljana Đurović Manojlović, .

 

Sredstva za nabavku lasera za fizikalnu terapiju prikupljena su od donacija posetilaca Zimskog vašara "Winterfest".

- Verujemo da će ovaj aparat služiti na dobrobit svih Subotičana i ne samo njih već svih pacijenata kojima je ovaj aparat neophodan u procesu izlečenja, rekla je direktorka JKP "Subotičke pijace", Ilinka Vukoja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

31.01.2018.

 

Uručeni ugovori za realizaciju kapitalnih projekata


 

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore za realizaciju 36 projekata na teritoriji 26 gradova i opština u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Ukupna vrednost tih ugovora je 2,3 milijarde dinara imajući u vidu sredstva koja su obezbedili Pokrajina i lokalne samouprave. Na osnovu javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, koji je početkom januara raspisala Uprava za kapitala ulaganja AP Vojvodine, Gradu Subotici je odobreno 55,370,842.80 dinara za projekat izgradnje turističke infrastrukture na Paliću - uređenje i urbano opremanje Velikog parka na Paliću u okviru Master plana.

 

 

 

 

Pored projekata u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, projekti odobreni na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine odnose se i na oblasti saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja i zaštite vode, predškolskog obrazovanja, razvoja sporta i oblasti energetske efikasnosti.

 

Igor Mirović je rekao da su najvažniji projekti pred nama, a između ostalih to su izgradnja postrojenja za pijaću vodu u Novom Bečeju, rekonstrukcija atletske staze u Zrenjaninu, rekonstrukcija puta od Bača do Plavne i drugi.

 

Od jula 2016. godine, preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine potpisano je 157 ugovora koji se realizuju efikasno i transparentno. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

30.01.2018.

 

Milan Maličević: Ako želimo da radimo, samo je nebo granica

 

 

Direktor Regionalne razvojne agencije Panonreg, Milan Maličević najavljuje u ovoj godini nastavak saradnje u realizaciji IPARD projekta sa Republikom Hrvatskom, edukaciju poljoprivrednika u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, a uskoro se očekuje realizacija pilot projekta javno - privatnog partnerstva u oblasti energetske efikasnosti. U izgledu je i saradnja na projektima podržanim od strane Ministarstva za evropske integracije, kao i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

 

 

 

Milan Maličević ističe kao zaključak razgovora sa ministarkom za evropske integracije, Jadrankom Joksimović da postoje neiskorištene mogućnosti, jer kako je rekao:
- Sredstva postoje, ali nema ko da ih potroši, jer nema projekata, a prema njegovim rečima privredni razvoj Srbije se može pokrenuti sinergijom razvojnih agencija, lokalnih samouprava i privrednika, za koje je veoma značajno i da su što kvalitetnije edukovani, a da se stabilno pozicioniranje na tržištu može očekivati samo uz kontinuiranu edukaciju, kao neizostavan preduslov. ...opširnije

 

________________________________________________________________________________

 

30.01.2018.

 

Konkurs za regresiranje prevoza studenata

 

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost će u 2018. godini regresirati troškove prevoza studenata u međugradskom i međumesnom saobraćaju. Uslovi za sticanje prava na regresiranje troškova su da su studenti stanovnici Subotice, da svakodnevno putuju u međugradskom, ili međumesnom saobraćaju,
- da nisu korisnici usluge smeštaja u studentskim centrima
- da se školuju na teret budžeta
- da prvi put upisuju godinu osnovnih, master ili doktorskih studija
- da nisu korisnici stipendije, ili kredita

Zahtevi se predaju od 30.01. do 12.02.2018.
u Uslužnom centru, od 9 do 14 časova, a od dokumentacije su potrebni fotokopija lične karte, potvrda fakulteta da student prvi put upisuje godinu, uverenje o nezaposlenosti studenta, fotokopija štedne knjižice, odnosno tekućeg računa kod određene banke, kao i obrazac koji se popunjava u Uslužnom centru.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

30.01.2018.

 

U akciji preventivnih pregleda obavljeno 379 pregleda i laboratorijskih usluga

 

 

U akciji preventivnih pregleda 28.01.2018. godine koja je organizovana i sprovedena u Opštoj bolnici Subotica u saradnji sa Domom zdravlja Subotica, učestvovalo je ukupno 28 zdravstvenih radnika: lekari specijalisti radiologije, ginekologije i akušerstva, specijalista kliničke biohemije, medicinske-sestre tehničari, radiološki i laboratorijski tehničari.

 

 

 

 

Tokom akcije je pregledano 150 sugrađana, a obavljeno je ukupno 379 pregleda i laboratorijskih usluga, i to:

· Palpatorni pregled dojke od strane ginekologa: 79
· Ultrazvučni pregled abdomena: 100
· Laboratorijske analize krvi na tumor markere: CEA 100; CA 19-9 100

Zbog kvara mamografa, svim sugrađankama koje su obavile palpatorni pregled dojke, mamografski pregled biće obavljen naknadno.
Građani koji su se u nedelju odazvali akciji, a nisu uspeli da obave sve preglede, biće pozivani u narednom periodu prema upisanom redosledu.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

27.01.2018.

 

Obeležena školska slava – Sveti Sava

 

 

Đaci i nastavnici svih osnovnih i srednjih škola u našem gradu bogatim kulturno umetničkim programima obeležili su danas školsku slavu – Svetog Savu. Uz Svetosavsku himnu, žito i rezanje slavskog kolača, svečano je bilo i u Osnovnoj školi „Matko Vuković” u kojoj su, osim obeležavanja slave, počeli i treći Dečji svetosavski dani.

 

 

 

 

U prepunoj fiskulturnoj sali škole prisutnima se na ovoj svečanosti obratila Mirjana Stevanović, direktorica škole. Ona se zahvalila gostima koji su uveličali ovo školsko slavlje.

- U ime svih učenika, njihovih roditelja i svih zaposlenih obratila bih se rečima vladike Nikolaja koji kaže da je čitav ovaj svet jedan veliki klavir, a da je svako od nas jedna dirka i kada dodirnemo tu dirku mi čujemo eho svoje duše. Pogledavši vas sve danas, moja duša je plemenita i lepa i hvala svima koji su danas sa nama – kazala je Mirjana Stevanović.

 

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović je u ime lokalne samouprave i u svoje lično ime čestitala učenicima i njihovim nastavnicima školsku slavu i istakla da joj je pripala velika čast da ove godine baš ona bude kuma Osnovne škole „Matko Vuković” i trećih Dečjih svetosavskih dana.

-Manifestacija Svetosavski dečji dani počela je iz ove škole i iz godine u godinu uključuje sve više škola i prerasta u značajnu manifestaciju za ovaj grad. Bitno je što svake godine na ovaj dan posećujemo sve škole i uveravamo se u to šta sve deca umeju i mogu i kako na pravi način prenose vrednosti koje nam je utkao Sveti Sava – rekla je Jasmina Stevanović. ...opširmije-izvor


 

________________________________________________________________________________

 

27.01.2018.

 

Besplatni pregledi u Opštoj bolnici

 

 

U nedelju, 28. januara, u subotičkoj Opštoj bolnici, u periodu od 8 do 16 časova, biće organizovana akcija besplatnih pregleda.

 

 

 

 

U skladu sa preporukom Ministarstva zdravlja, vršiće se ultrazvučni pregled abdomena, palpatorni pregled dojke, preventivni mamografski pregled i merenje tumor markera gastrointestinalnog trakta.

 

Ultrazvuk abdomena će se obavljati u Službi za radiološku dijagnostiku, a zainteresovani treba da se adekvatno propreme, što podrazumeva uzdržavanje od konzumiranja hrane, kafe i cigareta od ponoći.

 

Za pregled dojki, žene prvo treba da se jave u ambulantu Odeljenja ginekologije, a zbog trenutnog kvara mamografa, mamografski pregled će, kod žena koje ispunjavaju kriterijume, biti urađen naknadno, pozivanjem prema redosledu na listi.

 

Građani koji žele da obave analizu tumor markera, treba da se jave u laboratoriju, u polikliničkom delu bolnice.

 

Na pregled mogu da se jave i oni građani koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali je potrebno poneti sa sobom bilo koji dokument za identifikaciju.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

25.01.2018.

 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće, održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji.

 

 

 

 

Prema rečima državne sekretarke u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandre Damnjanović, izvršene su već značajne izmene u uređenju oblasti prostornog planiranja i urbanizma, a slede izmene zakona, unapređenje postojećeg softvera za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, uvođenje novih, ili unapređenje postojećih. A, zahvaljujući uvedenim novinama, Srbija je na biznis listi Svetske banke na 10. mestu, po brzini izdavanja dozvola.
- To smo uspeli zahvaljujući uvođenju elektronskih građevinskih dozvola. Pokušavamo i da u oblasti urbanizma i prostornog planiranja uvedemo što više elemenata elektronskog upravljanja. Govorimo dakle, o skraćivanju vremena potrebnog za izradu jednog planskog dokumenta. Želimo da ubrzamo početni korak, jer dozvolu ne možete dobiti ukoliko nemate plan na osnovu koga ćete izvući osnovne elemente i urbanističke parametre, rekla je Aleksandra Damnjanović i kao problem navela nedostatak građevinskih inspektora, što je po njenim rečima, a na osnovu sprovedenih analiza - u direktnoj vezi sa brojem bespravno izgrađenih objekata.
- Iako u našoj zemlji još uvek važi propis o zabrani novog zapošljavanja, pokušaćemo da kroz ovaj zakon to promenimo, jer smo građevinskim inspektorima dali mnoge nadležnosti i povećali im obim posla, dok je njihov broj ostao isti, rekla je Damnjanović.

 

Subotica je prošle godine dobila nagradu, kao najbolja lokalna samouprava u brzini izdavanja građevinskih dozvola, ali prema rečima direktora Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Predraga Radivojevića, težište ovog zakona nije toliko na dozvolama, koliko na oblasti prostornog planiranja i unapređenja procedure donošenja planova generalne i detaljne regulacije.

- Postoje veoma dobri predlozi, kao i predlozi na koje želimo da skrenemo pažnju sa primerima iz prakse, kao i na koji način oni mogu da se unaprede. Nadamo se da ćemo u diskusiji sa predstavnicima Ministarstva uspeti da iznesemo svoje stavove i one za koje mislimo da su od interesa za lokalnu samoupravu, rekao je Predrag Radivojević.

 

Javna rasprava će trajati do 6. februara.
Nacrt zakona je dostupan na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i na portalu e-uprave.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.01.2018.

 

Počinje prijavljivanje za akciju „Najbolje iz Srbije“

 

 

Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, akciju „Najbolje iz Srbije“ organizuje trinaesti put. Najbolji robni i korporativni brendovi ove godine biće izabrani u 24 kategorije, među kojima su i tri nove – Najbolji hotel u Srbiji, Najbolji „mali“ turistički smeštaj u Srbiji i Najbolji organski proizvod iz Srbije.

 

 

 

 

Tradicionalna akcija PKS i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, podiže vidljivost domaćih brendova, a priznanje koje je od 2004. ponelo 312 dobitnika u različitim kategorijama, postalo je merilo uspeha i tržišne prepoznatljivosti. Prateći moderne trendove i zahteve tržišta, akcija „Najbolje iz Srbije 2017“ osvežena je i inovirana, kako na planu metodologije i kategorija, tako i u pogledu interakcije sa učesnicima i potrošačima, jer je znatno pojednostavljeno prijavljivanje i glasanje.

 

Kriterijumi za izbor najboljih definisani su posebnom metodologijom, koja obuhvata analizu tržišno-finansijskih parametara, glasanje potrošača, poslovnih partnera i stručnjaka, kao i ocene žirija. U žiriju su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije i istaknuti stručnjaci iz sveta marketinga, komunikacija i medija, zaštite potrošača. Glasanje počinje sredinom februara.

 

Od 2004, kada je akcija „Najbolje iz Srbije“ prvi put organizovana, nominovano je više od 1700 brendova. Iz godinu u godinu sve je više prijavljenih kompanija za ovo priznanje i sve više potrošača, privrednika i stručnjaka koji glasaju za najbolje.

 

Učešće u akciji je besplatno, prijavljivanje kompanija i glasanje je onlajn na zvaničnom sajtu www.najboljeizsrbije.com, a informacije će biti dostupne i na društvenim mrežama ove akcije i Privredne komore Srbije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

23.01.2018.

 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji

 

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poziva na učešće na skupu koji će se, u sklopu javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, održati u Subotici, 25. januara 2018. godine, u terminu od 11:00 do 14:00 časova u prostorijama Svečane sale Skupštine grada Subotice, ulica Trg slobode 1.

 

 

 

 

Tekst Nacrta zakona je dostupan na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture www.mgsi.gov.rs kao i na portalu e-uprave.

Donošenje ovog zakona je uslovljeno potrebom da se otklone određeni nedostaci koji su uočeni u dosadašnjoj praksi sprovođenja Zakona o planiranju i izgradnji, kao i da se poboljša efikasnost izdavanja elektronskih akata za građenje.

 

Da bi se ovi ciljevi ostvarili, potrebno je razmotriti predložena rešenja i pribaviti predloge za unapređenje Nacrta od strane nadležnih državnih organa i drugih zainteresovanih aktera. U tu svrhu je predviđeno da javna rasprava traje do 6. februara 2017. godine. Primedbe, predlozi i sugestije, dostavljaju se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, putem elektronske pošte na imejl adresu dejan.carapic@mgsi.gov.rs ili poštom na adresu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sa naznakom „Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji“, 11000 Beograd, ulica Nemanjina 22-26.

 

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, objavljen je na zvaničnom sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kom se može pristupiti putem linka: http://www.mgsi.gov.rs/cir/dokumenti/nacrt-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-planiranju-i-izgradnji.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.01.2018.

 

Udžbenici za osnovce iz romske zajednice

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

– U budžetu grada Subotice za 2017. godinu bilo je izdvojeno 300.000 dinara za udžbenike koje lokalna samouprava daje deci romske nacionalnosti u cilju prevencije napuštanja školovanja. Deca iz romske zajednice, njih 738, skoncentrisana su uglavnom u tri osnovne škole: 'Matko Vuković', 'Đuro Salaj' i 'Sečenji Ištvan'. Za ekonomsko osnaživanje romske populacije, prevenciju napuštanja školovanja i unapređenje uslova stanovanja, grad je u budžetu za 2018. godinu opredelio 2,3 miliona dinara – izjavila je danas sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, na prigodnoj svečanosti u OŠ „Matko Vuković“ u okviru koje su učenicima romske zajednice koji pohađaju ovu školu predati udžbenici.

 

Predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma na teritoriji grada Subotice, Ilija Đukanović, naveo je da je Subotica, kao pilot-primer, odabrana za saradnju na projektu „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima“.

 

Odluku o izboru opština i gradova, dodao je, doneo je Upravni odbor koga čine Ministarstvo finansija, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Stalna konferencija gradova i opština – 8. decembra 2017. godine.

– Naš grad predložen je za saradnju u okviru Komponente 2 projekta – Socijalna inkluzija romske populacije. Socijalno uključivanje Roma i Romkinja u okviru projekta podrazumeva: Podršku unapređenju institucionalnog kapaciteta u oblasti socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, kroz formiranje i podršku funkcionisanju Mobilnih timova; podršku operativnom i finansijskom planiranju u toj oblasti i unapređenje učešća civilnog društva u procesu planiranja, primene i praćenja lokalnih politika od značaja za socijalno uključivanje Roma. Lokalna samouprava je spremna da i u ovoj godini radi na unapređenju položaja romske zajednice u našem gradu – naglasio je Đukanović.

 

Član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, ocenila je da je ovo značajna mera lokalne samouprave za unapređenje obrazovanja romske populacije.

– Nadam se da će direktori i pedagoški asistenti u ove tri osnovne škole podeliti udžbenike đacima i da će im oni puno koristiti, kako u drugom polugodištu tako i u sledećoj školskoj godini – istakla je Nataša Aleksić.

 

Uz izražavanje zahvalnosti lokalnoj samoupravi na merama koje sprovodi u cilju prevencije napuštanja školovanja dece iz romske zajednice, direktorka OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović, rekla je da tokom prošle godine nije bilo većih osipanja učenika romske populacije od petog do osmog razreda.

– Na Komisiji za poboljšanje položaja Roma doneli smo zaključak da je sledeći korak koji bi trebalo da sprovodimo upisivanje u srednje škole, jer je u osnovnim školama do sada već dosta toga postignuto – kazala je Mirjana Stevanović.

 

Direktorka OŠ „Đuro Salaj“, Mimica Andrić, kaže da su iskustva u radu sa decom romske populacije različita i variraju u zavisnosti od toga koliko se porodica uključi u obrazovanje deteta.

- Pored besplatnog prevoza i užina za učenike iz socijalno ugroženih porodica, sada smo dobili i 146 udžbenika za 80 učenika. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi na velikoj pomoći – rekla je Mimica Andrić.

 

Izvor: Subotica.rs

 

___________________________________________________________________________

 

17.01.2018.

 

Otvorena angio sala u Opštoj bolnici

 

 

U Opštoj bolnici u Subotici, predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović svečano je otvorio angio salu, opremljenu najsavremenijom opremom, koja je pored Zrenjanina i Sombora treća po redu, za čije je funkcionisanje iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 190 miliona dinara.

 

 

 

 

 

- Ovo je slika ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine, u koji je u poslednjih godinu i po dana uloženo preko 1,8 milijardi dinara, rekao je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i izrazio zadovoljstvo što su na podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga ostvareni rezultati, kakvi po njegovim rečima, decenijama niko nije ostvario, gde je postignut standard - jedna angio sala na 300 hiljada stanovnika.

 

- Zahvaljujući naporima Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, sada će pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima biti lečeni po najvišim svetskim standradima, imaće mnogo kraći period hospitalizacije, brži oporavak, manji stepen invalidnosti, a stopa smrtnosti će biti mnogo manja, rekao je direktor Opšte bolnice u Subotici, dr Slobodan Puškar.

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je naglasio da je ovo veliki dan za Suboticu, jer se sada na adekvatan način mogu spasiti ljudski životi, ne samo kada je reč o sugrađanima.

- Ovo nije bitno samo za Suboticu, već za ceo region Severnobačkog, Severnobanatskog okruga i siguran sam da ćemo i u buduće, uz pomoć pokrajinske i republičke Vlade nastaviti sa projektima koji su značajni za naše građane, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

17.01.2018.

 

Otvoreno privremeno Prihvatilište za beskućnike

 

 

Grad Subotica, Centar za socijalni rad, Crveni krst i Karitas, organizovali su rad privremenog Prihvatilišta za beskućnike, kojima je tokom 24 časa obezbeđen smeštaj, ishrana i uslovi za održavanje lične i kolektivne higijene u periodu niskih temperatura.

 

 

 

 

Korisnicima Prihvatilišta je obezbeđeno 25 kreveta sa čistom posteljinom, tri obroka dnevno, garderoba i lekarski pregledi, za šta je iz gradskog budžeta opredeljeno 407 hiljada dinara.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

14.01.2018.

 

Lampone meridian pobednik 45. Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu

 

 

Večerašnjim, finalnim utakmicama okončan je 45. Novogodišnji turnir u malom fudbalu. Pobednički pehar i ček u vrednosti od 400.000 dinara u seniorskoj konkurenciji osvojila je ekipa Lampone meridian, koja je u finalnom meču bila bolja od Šeki enterijeri Real impeksa – 8:3 (5:1). Pobednik Prvog dečjeg (godište 2009.) novogodišnjeg turnira je ekipa FK Subotica, koja je posle velike borbe i dinamičnog suseta sa minimalnih 1:0 savladala vršnjake iz ekipe Arena.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Finalni dan ispratila je mnogobrojna subotička publika koja je Halu sportova ispunila do poslednjeg mesta. Ekipa Kuće zdravlja se, bez opravdanja organizatorima, nije pojavila na utakmici za treće mesto, te je Agrarpromet bez utakmice osvojio pehar i medalje namenjene trećeplasiranoj ekipi. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

06.01.2018.

 

Божићна честитка градоначелника

 

 

 

 

Свим суграђанима који славе Божић по јулијанском календару упућујем најсрдачније честитке, уз жељу да празничне дане проведу у миру, благостању и породичној срећи.
Нека нас овај велики хришћански празник подсети на значај међусобног поштовања, уважавања и разумевања.
Мир Божји, Христос се роди!
Градоначелник Суботице
Богдан Лабан

 

A polgármester karácsonyi üdvözlete

 

Kívánom minden szabadkainak, aki a Julián-naptár szerint ünnepli a karácsonyt, hogy az ünnepeket családja körében, örömben, békében és jólétben töltse.
A kereszténység e jelentős ünnepe emlékeztessen bennünket az egymás iránti tisztelet és megértés fontosságára.
Bogdan Laban
polgármester

 

Božićna čestitka gradonačelnika

 

Svim sugrađanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, uz želju da blagdanske dane provedu u miru, blagostanju i obiteljskoj sreći.
Neka nas ovaj veliki kršćanski blagdan podsjeti na značaj međusobnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja.
Mir Božji, Hristos se rodi! Gradonačelnik Subotice
Bogdan Laban

 

 

Божићна честитка председника Скупштине града

 

 

 

 

У име Скупштине града Суботице и у своје име, свим нашим суграђанима који славе Божић по јулијанском календару честитам Божић.
Желим вам да празничне дане проведeте у кругу својих најмилијих, миру, срећи и благостању.
Мир Божији, Христос се роди!
Председник Скупштине града
Тивадар Бунфорд

 

A képviselő-testület elnökének karácsonyi üdvözlete

 

Szabadka Város Képviselő-testületének nevében és a saját nevemben minden szabadkainak, aki a Julián-naptár szerint ünnepli a karácsonyt, boldog ünnepeket kívánok.
Kívánom, hogy az ünnepeket szeretteik körében töltsék, békében, örömben és jólétben.

Bunford Tivadar
a képviselő-testület elnöke

 

Božićna čestitka predsjednika Skupštine grada

 

U ime Skupštine grada Subotice i u vlastito ime, svim našim sugrađanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru čestitam Božić.
Želim vam da blagdanske dane provedete u krugu svojih najmilijih, miru, sreći i blagostanju.
Mir Božiji, Hristos se rodi!
Predsjednik Skupštine grada
Tivadar Bunford

 

________________________________________________________________________________

 

26.12.2017.

 

Novogodišnji prijem za predstavnike medija

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i zamenica gradonačelnika Timea Horvat, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za predstavnike medija, uputili su čestitku sa željom uspešnog rada i dobre saradnje u nastupajućoj godini, na planu objektivnog informisanja.

 

 

 

 

U obraćanju predstavnicima medija, gradonačelnik se osvrnuo i na rezultate ostvarene u ovoj godini i najavio buduće aktivnosti vezane za razvoj grada.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

26.12.2017.

 

Stabilna i ekonomski uspešna 2017.godina

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford, održali su u Velikoj većnici Gradske kuće prijem za predstavnike državnih organa, na kom su se zahvalili na dobroj saradnji tokom ove godine i izrazili nadu nastavka partnerskog odnosa i u narednoj, a godinu na izmaku ocenili kao godinu političke stabilnosti i uspeha na ekonomskom planu.

 

 

 

 

 

- Pored toga, što je bila stabilna i ekonomski uspešnija od prethodnih, godina je bila i budžetski dosledna, rekao je predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford i posebno istakao da su ostvarene uštede gde god je to bilo moguće, a tokom ove godine, donošenjem ključnih urbanističkih i planova detaljne regulacije, stvorena je platforma za budući razvoj grada. On je takođe istakao da su ciljevi ostvareni u ovoj godini rezultat dobre saradnje sa republičkim i pokrajinskim organima, a posebno je istakao dobre odnose sa Mađarskom koji, kako je rekao "od prvih krunisanih glava, nikada nisu bili na ovako visokom nivou", što ima dobrobit za sve građane Subotice, na kulturnom i ekonomskom planu, rekao je Bunford.

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je podsetio okupljene na pokretanje višedecenijskih kapitalnih projekata, po kojima je Subotica bila poznata. Nastavljena je izgradnja Ipsilon kraka, zgrade Narodnog pozorišta, započet projekat sanacije jezera Palić i Ludaš, kao i otvaranje novih fabrika u Privrednoj zoni Mali Bajmok, koje su obezbedile nova radna mesta.

- Izvesno je da nas i u 2018. godini očekuju nova iskušenja na koja bi trebali odgovoriti intenzivnim i adekvatnim radom i saradnjom između lokalne samouprave i državnih organa. Na nama je da se i u narednoj godini trudimo da donosimo odluke koje su bitne za razvoj grada i unapređenje života naših sugrađana. Takođe, moramo se osvrnuti i na socijalne potrebe i da pokažemo brigu i društvenu odgovornost prema našim građanima, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

23.12.2017.

 

Божићно-новогодишња честитка градоначелника
Суботице Богдана Лабана

 

 

 

 

Свим суграђанима који славе Божић по грегоријанском календару желим да празничне дане проведу у миру, благостању и породичној срећи.
Нека нас овај велики хришћански празник подсети на значај међусобног поштовања, уважавања и разумевања и да је веома важно да и убудуће будемо средина препознатљива по неговању различитости у нацији, вери и култури.

 

 

Bogdan Laban szabadkai polgármester
karácsonyi és újévi köszöntője

 

Minden polgártársunknak, akik a Gergely-naptár szerint ünneplik a karácsonyt, kívánom, hogy az ünnepnapokat békében, jólétben és családi boldogságban töltsék.
Kívánom, hogy ez a nagy keresztény ünnep emlékeztessen bennünket az egymásközti tisztelet és megértés jelentőségére, továbbá, hogy közösségünk a jövőben is a nemzeti, vallási és kulturális másság ápolásáról legyen ismert.

 

 

Božićno-novogodišnja čestitka gradonačelnika
Subotice Bogdana Labana

 

Svim sugrađanima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru želim da blagdanske dane provedu u miru, blagostanju i obiteljskoj sreći.
Neka nas ovaj veliki kršćanski blagdan podsjeti na značaj međusobnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja te da je veoma važno i ubuduće biti sredina prepoznatljiva po njegovanju različitosti u naciji, vjeri i kulturi.

 

 

Божићно-новогодишња честитка председника Скупштине града Тивадара Бунфорда

 

 

 

 

Срећан и благословен Божић, мир и срећу у кругу својих најмилијих желим свима који славе Божић по грегоријанском календару.
Свим нашим драгим суграђанима желим да година стара однесе све што немир ствара, а донесе много разлога за осмех и срећу, пуно успеха, како на пословном, тако и на приватном плану. Срећни божићни празници и Нова година.

 

 

Bunford Tivadar Városi Képviselő-testületi
elnök karácsonyi és újévi köszöntője

 

Családi körben eltöltött áldott, boldog karácsonyt, békességet és sok szerencsét kívánok mindazoknak, akik a karácsonyt a Gergely-naptár szerint ünneplik.
Minden kedves szabadkai polgárnak azt kívánom, hogy az óév vigyen el magával mindent, ami békétlenséget teremt, és az új évben minél több okunk legyen a nevetésre és boldogságra. Sok sikert kívánok a munkában és a magánéletben egyaránt! Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt!

 

 

Božićno-novogodišnja čestitka predsjednika Skupštine grada Tivadára Bunforda

 

Sretan i blagoslovljen Božić, mir i sreću u krugu svojih najmilijih želim svima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.
Svim našim dragim sugrađanima želim da godina stara odnese sve što nemir stvara, a nova godina donese mnogo razloga za osmijeh i sreću. Obilje uspjeha, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu. Sretni božićni blagdani i Nova godina.

 

________________________________________________________________________________

 

20.12.2017.

 

Novogodišnji paketići obradovali decu Kolevke

 

Kompanija "Dunav osiguranje" je u sklopu tradicionalne akcije podele novogodišnjih paketića obradovala korisnike Doma za decu ometenu u razvoju " Kolevka".

 

 

 

 

 

- Poklon je najlepši način da izrazimo osećanja i da se sa nekim sprijateljimo. Naša kompanija na ovaj način želi da obraduje mališane, a božićne i novogodišnje praznike im učini lepšim, rekao je direktor Dunav osiguranja Branislav Vitas i zahvalio se na dobrodošlici i priredbi, upriličenoj ovim povodom.

 

Direktor Kolevke, Nenad Kozomora kaže da, iako je decembar mesec vreme darivanja, na sreću u ovoj ustanovi su svih dvanaest meseci, meseci darivanja.
- Želeo bih se ovom prilikom zahvaliti svim društveno odgovornim preduzećima, što sa teritorije grada, tako i Vojvodine i Srbije, koji nas posećuju i misle o ovoj deci tokom cele godine, rekao je Nenad Kozomora.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

19.12.2017.

 

Predrag Radivojević: Ostvaren dobar rezultat, a u tom smeru ćemo nastaviti i u narednoj godini

 

 

Iza Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje je dinamična godina u kojoj je ovo najmlađe javno preduzeće, nastalo formiranjem od dva direktna korisnika budžeta, prema rečima njegovog direktora, Predraga Radivojevića, sa tri puta manje zaposlenih, realizovalo 70 posto poslova koje je nekad obavljala Direkcija za izgradnju grada.

 

 

 

 

Tokom ove godine je donet set odluka vezanih za upravljanje opštinskim putevima, nova odluka o upravljanju putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, o oglašavanju na teritoriji grada Subotice i odluka o naknadama za upotrebu lokalnih puteva.
- Sve to nam je dalo mogućnost da mnogo bolje upravljamo sa putnom infrastrukturom i naravno to je bio preduslov da povećamo učešće sopstvenih prihoda, kaže direktor Predrag Radivojević i ističe da od ukupnih prihoda od 488 miliona dinara, sopstveni prihodi preduzeća iznose 59,7 miliona, prihodi od naknada 33,5 i subvencija od strane Grada iznose 325 miliona dinara.

 

- Među prvima u državi smo postupili u skladu sa Zakonom o javnim putevima i doneli Odluku o naknadama. Predvideli smo da ćemo od tih naknada prihodovati između 14 i 15 milijardi, a na kraju će prihod od naknada biti između 32 i 34 milijarde dinara, što je veoma značajno jer toliko sredstava manje potražujemo iz budžeta. Prema Zakonu o javnim putevima sva ta sredstva su strogo namenska i mogu se trošiti samo za poboljšanje putne infrastrukture. Na taj način ćemo uraditi mnogo više nego ranijih godina. Imamo dva osnovna ugovora planske popravke kolovoza za šta je prošle godine utrošeno 34, a ove godine 38 miliona dinara i održavanje saobraćajnica postavljanjem horizontalne i vertikalne signalizacije, što je prošle godine iznosilo 36, a ove 38 miliona dinara. Kada tome dodamo sredstva od naknada, uradiće se više nego ranijih godina. Takođe, sopstveni prihodi, ne računajući naknade, iznose 59 miliona, od toga urbanizam učestvuje sa 48 miliona, a u okviru toga je rad sa trećim licima podignut na viši nivo tako da ovaj segment učestvuje u nivou od 20 do 25 posto ukupnih prihoda urbanizma. Sve to u zbiru čini dobar rezultat, a u tom smeru ćemo nastaviti i u narednoj godini, kaže direktor Radivojević.

 

U tekućoj godini izvršene su rekonstrukcije ulica: Starine Novaka, Vlasenička, Bregalnička, Moravska, Kralja Zvonimira, Kolubarska, Stevana Mokranjca, Šabačka, Slavonska, Vuka Mandušića, Sivački put, Đure Daničića, Vase Stajića, Majšanski put. U Bajmoku Preradovićeva, Vojvođanska i Sajmište. Ukupna dužina rekonstruisanih ulica je 5 kilometara. Javna nabavka je bila vrednosti od oko 36 milijardi dinara.
- U toku je izgradnja u ulicama Pionirska u Malom Radanovcu, Šištak u Verušiću, Višnjevcu, odobrena su sredstva u visini od 50 miliona dinara od strane Fonda za kapitalna ulaganja APV za Sutjesku ulicu, Petrinjsku i Anke Butorac. Rešen je dugogodišnji problem parkiranja u ulici Jo Lajoša na Prozivki,gde izgrađeno 28 novih parking mesta, popločanih i ulica je u tom delu proširena. Završen je carinski terminal, tehnički prijem je u toku i verovatno će biti otvoren do Nove godine, kaže Radivojević i dodaje da je u nastupajućoj godini planiran nastavak asfaltiranja Majšanskog puta i asfaltiranja ulica prema prioritetima mesnih zajednica.

 

Što se tiče planske popravke kolovoza, u koordinaciji sa infrastrukturom Železnica Srbije, izvršeno je nanošenje novog asfaltnog sloja u zoni pružnog prelaza u Tolminskoj i ulici Đorđa Natoševića kod Javnih skladišta, gde su se na dugogodišnji problem žalili građani i firme koje tamo posluju.
- Sada je to rešeno i imamo povratne informacije koje svedoče da su građani zadovoljni i zahvalni.

 

Uređeni su pešački prelazi u Aleji Maršala Tita, gde je poboljšana bezbednost saobraćaja i omogućeno nesmetano kretanje pešaka.
-Takođe, što se tiče vertikalne i horizontalne signalizacije, s obzirom da se kroz Suboticu odvija intenzivan teretni saobraćaj, zvršena je zamena putokaznih tabli na raskrsnicama državnih puteva za potrebe vođenja saobraćaja na raskrsnicama Maksima Gorkog -Trg Lazara Nešića, Trg Lazara Nešića - Đure Đakovića, Maksima Gorkog - Zagrebačka, Zagrebačka - Preradovićeva, Beogradski put - Bajnatska i Bajnatska - Senćanski put. Postavljeno je ukupno 17 putokaznih tabli, a vrši se i zamena dotrajalih i nestalih saobraćajnih znakova.

 

Prema rečima direktora Predraga Radivojevića, kod postavljanja horizontalne signalizacije ove godine je akcenat stavljen na obeležavanje hladnom plastikom, zato što je dugotrajnija, u odnosu na raniji način obeležavanja.
- A, u organizaciji rada, uveli smo pravilo da se ti radovi mogu izvoditi samo u vreme smanjenog intenziteta saobraćaja, od 23 časa uveče, do 6 časova ujutro. Više je pozitivnih efekata, ne stvaraju se gužve, kakve su se dešavale ranijih godina, posebno na najfrekventnijim lokacijama - kod Patrije i u Štrosmajerovoj. Što je posebno važno istaći, prilikom rada u vreme smanjenog intenziteta saobraćaja ne dešava se prelaz preko postavljene signalizacije. Prema Pravilniku JP "Putevi Srbije", prelazi biciklističkih staza preko saobraćajnica su obeleženi crvenom bojom. Pravilnikom je tako definisano s obzirom da su biciklisti i pešaci najranjivija grupa u saobraćaju. Tako je urađeno u Beogradu i Novom Sadu i možemo da se pohvalimo da pratimo te trendove.

 

Što se tiče rasvete, prema zahtevima mesnih zajednica, izvršeno je poboljšanje osvetljenja u Tolminskoj u MZ "Aleksandrovo", u Đurđinskoj ulici u Mišićevu, u MZ "Mali Bajmok" u Fočanskoj, na Paliću u ulici 39. Nova, Jovana Mikića i na drugim lokacijama, prema zahtevima mesnih zajednica.
- Na internet prezentaciji GIS Subotica, građani mogu prijaviti problem sa rasvetom, što je od velike pomoći našim stručnim službama.

 

U cilju povećanja bezbednosti učenika, u blizini škola na 10 prioritetnih lokacija je postavljena vertikalna signalizacija koja je mnogo uočljivija vozačima.
- Ovim su obuhvaćene osnovne škole: OŠ "Hunjadi Janoš" u Čantaviru, OŠ "Matija Gubec" u Tavankutu, OŠ "Majšanski put" u Subotici, OŠ "Miroslav Antić" na Paliću, OŠ "Miroslav Antić" u Šupljaku, OŠ "Petefi Šandor" na Hajdukovu, OŠ "Petefi Šandor" u Bačkim Vinogradima,OŠ "Sonja Marinković" na Prozivki, OŠ "Đuro Salaj", u MZ "Novo Selo" i OŠ "Vladimir Nazor" u Đurđinu. Sa ovim aktivnostima ćemo nastaviti i u narednoj godini, nakon analize po prioritetu, a obuhvatajući 5 do 10 škola.

 

U okviru programa održavanja sportskih terena, izvršeno je asfaltiranje sportskih terena za košarku i mali fudbal u Aleksandrovu i Bajmoku, kao i postavljanje tartan podloge na sportskom terenu u Prvomajskoj ulici.

 

Služba stanovanja nadležna je za održavanje 318 stambenih zajednica sa 9.212 stanova i 537 poslovnih prostora.
- U tekućoj godini izvršeno je oko 250 građevinskih intervencija, sanacija 4 ravna krova, a u toku su još dve sanacije. Izvršene su 72 intervencije na postrojenjima za povišenje pritiska vode, 180 intervencija na popravci električnih instalacija i uvedeno 6 novih sistema video nadzora i 3 interfonska sistema.

 

U Sektoru za urbanističko planiranje, ove godine je urađeno 9 planova detaljne regulacije, 2 plana generalne regulacije, usvojena su 2 plana generalne regulacije - Plan generalne regulacije 13 - zona prostorne jedinice MZ "Dudova šuma", MZ "Novo Selo" MZ"Gat" i MZ"Ker", kao i PGR za naselje Stari Žednik, gde su definisani infrastrukturni koridori, saobraćajni koridori, što je preduslov da bi se odredila namena zemljišta i da bi se ono privelo nameni.
- Među najvažnijim planovima detaljne regulacije su: PDR za blok 144, severno od Segedinskog puta i istočno od ulice Partizanskih baza, izmena PDR za sanaciju i rekultivaciju gradske deponije, PDR za regulaciju obalnog pojasa Ludoškog jezera, PDR za deo radne zone "Zorka", PDR za deo radne zone "Mišićevo". Doneti su i planovi privremenih i postavljanja manjih montažnih objekata. Aktivno smo učestvovali prvenstveno u parcelaciji i preparcelaciji za deo obalnog pojasa Palićkog jezera u projektu Kfw banke koji se odnosi na zaštitu biodiverziteta jezera Palić i Ludaš. Urađeno je 10 urbanističkih projekata, kaže direktor Radivojević.

 

- Mi smo krčili put za projekat sa Kfw bankom, kaže Petar Janjić rukovodilac Službe urbanističkog planiranja u Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.
- Radili smo na planskoj dokumentaciji, PDR za istočni deo obale Palićkog jezera, preostali deo III i IV sektora, a u aprilu bi trebao da bude usvojen PDR za obalu Ludoškog jezera. U toku ove godine smo izradili sve projektne parcelacije za preostali deo Palićkog jezera i započeta je projektna parcelacija Ludoškog jezera. Otvoren je postupak javne nabavke, a vezano za geodetske radove je završena i proglašen je javni interes. Što se tiče rokova, mi ćemo ih ispoštovati, onako kako je neophodno za dalju realizaciju, kaže Petar Janjić.

 

U toku je izrada Generalnog urbanističkog plana Subotica - Palić do 2030. godine, PDR-a za deo prostora MZ" Željezničko naselje" u blokovima 13-1 i 13-2 i projektat preparcelacije uz obalni pojas Ludoškog jezera.

 

Rukovodilac Službe urbanističkog planiranja, Petar Janjić kaže da je ključni dokumenat ove i naredne godine Generalni urbanistički plan Subotica - Palić do 2030. godine.
- Upravo je završen rani javni uvid, sačinjen izveštaj, javnost je obaveštena o njegovoj izradi i početkom naredne godine sledi priprema za izradu Nacrta plana. U sklopu toga će biti pojačane aktivnosti vezano za pribavljanje svih potrebnih uslova od nadležnih organa i organizacija i što je veoma bitno, očekujemo učešće javnosti gde je svaka dobronamerna sugestija dobrodošla, posebno od strane privrednih subjekata, u smislu prepoznavanja njihovih problema i njihovog rešavanja. Granice građevinskog reona će biti promenjene na prostorima obuhvaćenim Generalnim urbanističkim planom. Nastavljamo istim tempom po pitanju vangradskih mesnih zajednica. Uskoro pokrećemo izradu Plana generalne regulacije za Šupljak, a u izgledu su i izrade PGR za Mišićevo i Đurđin. I naravno i dalje ćemo insistirati na Paluću, što je generator svih ostalih aktivnosti. Akcenat će biti na onom delu koji je ranijim Master planom bio predviđen za golf terene, što će biti izmešteno i prema Master planu i programu za razvoj turizma treba da se završi i PDR za istočnu obalu. Radićemo ono što je za grad najprioritetnije, ne zanemarujući segment trećih lica - za pravna i fizička lica. U završnoj fazi je PDR radne zone Mali Bajmok, a u toku je i PDR za deo Senćanski put - južni deo Palića. Završeno je deset urbanističkih projekata, a dva su u izradi, kaže Janjić.

 

Generalni urbanistički plan sadrži i uslove JP"Železnice Srbije", vezano za izgradnju brzih pruga, gde su intenzivirane aktivnosti, potpisan ugovor CIP-a sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prostorni plan područja posebne namene koji je usvojen početkom tekuće godine, sproveden je na delu od Beograda do Novog Sada i već je započela realizacija, a za ovaj prostor će se raditi novi Prostorni plan područja posebne namene.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

18.12.2017.

 

Ahmed Šeih Hasan: Suboticu i Srbiju ću pamtiti po dobru i gostoprimstvu

 

 

 

 

- Zavoleo sam Srbiju i Suboticu. Pamtiću je po dobru, gostoprimstvu i toplini koju smo tu doživeli, rekao je Ahmed Šeih Hasan nakon prijema upriličenog povodom obeležavanja 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, kod gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban sastao se danas sa predstavnicima migranata iz Prihvatnog centra za migrante u Subotici, koji su se ovom prilikom zahvalili na gostoprimstvu i podršci koju im pruža lokalna samouprava.

Gradonačelnik je istakao da je Subotica oduvek bila grad otvorenog srca.
- Mi smo na to ponosni. Ponosni smo kao grad koji svakodnevno dobija pohvale, ne samo od međunarodnih organizacija, već i od ljudi koji nađu svoje utočište u zapadnoj Evropi i tamo hvale srpski narod, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban i dodao da su lokalna samouprava, Prihvatni centar, kao i javno - komunalna preduzeća, bila na usluzi migrantima i kada ih je bilo i preko hiljadu na području grada.

 

Današnji pijem je upriličen povodom obeležavanja 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, u okviru više akcija koje je tim povodom organizovao Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2017.

 

Sedam decenija postojanja JKP „Čistoća i zelenilo“

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće JKP „Čistoća i zelenilo“ svečano je obeležilo 70 godina postojanja i 130 godina organizovanog načina održavanja čistoće grada. Ovom prilikom predstavljena je i monografija koja hronološki dokumentuje početke u ovoj oblasti, a predstavljena je i buduća vizija ovog javno - komunalnog preduzeća, kako u pogledu održavanja i uređenja grada, tako i sa ekološkog aspekta u oblasti održivog načina upravljanja otpadom.

 

 

 

 

- To je pre svega, uključivanje u Regionalni plan upravljanja otpadom. Očekujemo da počne da radi Regionalna deponija i da će Čistoća biti moderan servis građana, da će imati bolji način tretmana otpada u gradu, rekao je direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, Slobodan Milošev.

 

Današnji sistem organizovanog načina održavanja čistoće grada, okupljenima je predstavio tehnički direktor Čistoće, Veselin Šuković ističući da se komunalni otpad prikuplja od oko 30 hiljada domaćinstava i preko 1800 pravnih lica. Prevozi se sa 15 komunalnih vozila, a godišnje se za ovaj posao izvrši 14 hiljada tura transporta, sa oko 42 hiljade tona komunalnog otpada.
- Da bi ovo prevezli, vozilima se pređe 320 hiljada kilometara, što je poređenja radi, dužina kojom se 8 puta može obići planeta, rekao je Veselin Šuković, a trenutak u kom Čistoća obeležava jubilej od sedam decenija postojanja, momenat je u kom razmišlja o budućnosti.
- Ta predviđena budućnost viđena iz našeg ugla, obeležena je spremnom tehničkom dokumentacijom, koja otpad ne tretira kao balast, nego mogući izvor stvaranja novih vrednosti, u vidu proizvodnje iz obnovljivih izvora, uz maksimalno poštovanje i uvažavanje životne sredine, rekao je Veselin Šuković.

 

Svečanom obeležavanju jubileja od sedam decenija postojanja Čistoće, prisustvovali su predstavnici državnih i pokrajinskih organa, Grada kao osnivača, javnih preduzeća i mesnih zajednica.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2017.

 

Socijalno uključivanje pripadnika romske nacionalne zajednice do 2025. godine

 

 

U Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak predstavnika Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji sa predstavnicima lokalne samouprave i nadležnih ustanova u vezi uspostavljanja saradnje institucija na temu unapređenja položaja Roma i Romkinja.

 

 

 

 

Cilj Nacionalne strategije za socijalno uključivanje romske nacionalne zajednice do 2025. godine je da Romi postanu potpuno ravnopravni članovi društva.

- Želimo da to pitanje više ne bude pitanje o kojem stalno razgovaramo i merimo napredak. Nije ovo pitanje nama postavljeno tako visoko zato što je deo Poglavlja 23, već zato što su Romi integrativni deo srpskog društva i obaveza države i svih nas koji se bavimo građanima ove države je da im pružimo mogućnost da budu potpuno afirmisani, rekao je predsednik Saveta Vlade Srbije za poboljšanje položaja Roma, Nenad Ivanišević.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2017.

 

Predstavljen radni tekst Nacrta Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

 

 

Predstavnici radne grupe koja je radilna na izradi teksta Nacrta Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, organizovali su javnu konsultaciju o radnom tekstu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji je okupio predstavnike državne uprave, Pokrajinske vlade, Severnobačkog upravnog okruga, političkih stranaka i savete nacionalnih manjina.

 

 

 

 

 

Najznačajnija zamerka nacionalnih saveta na tekst Nacrta je to, što nisu bili uključeni u njegovu izradu, a Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara čak smatra da je novi nacrt lošiji od prethodnog.
- Smatramo da su ponuđena rešenja u radnoj verziji teksta Nacrta Zakona, u stvari korak u nazad, jer se kulturalna autonomija i njen izlog, zapravo urušila, kaže predsednik DZVM, Aron Čonka.

 

- Nacionalni saveti su dobili svoju konačnu definiciju, odnosno punu pravnu formulaciju, a kao takvi u našem sistemu imaju mogućnost da predlažu, ali ne i da odlučuju u drugim merama, osim da sprovode sopstvena ovlašćenja, vezana za pojedine delove sistema. Uzeli smo u obzir racionalno i bolje upravljanje finansijama, što nam je sugerisano, kao i dalju depolitizaciju, rekao je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak.

 

Prema rečima Mirka Bajića, predsednika Saveza bačkih Bunjevaca, o ovoj temi se još može razovarati, ali ne kako je predviđeno u radnom tekstu Nacrta Zakona, gde stoji da članovi rukovodstva političkih stranaka nacionalnih manjina ne mogu biti članovi nacionalnih saveta.

- Političke stranke nacionalnih manjina su Zakonom uređene i postoje u skladu sa Zakonom i ukoliko su registrovane i postoje u skladu sa Zakonom, logično je da imaju pravo da učestvuju na izborima Nacionalnih saveta. Naročito tada trebaju da imaju to pravo jer se te stranke i registruju zbog ostvarivanja interesa i prava nacionalnih manjina, kaže Bajić i dodaje da je po njegovom mišljenju ova odredba potpuno besmislena.
- Čak mislim i da je u suprotnosti sa ustavnim pravima o slobodnim biranjima i pravima na izbor i biranje. Nadam se da će to biti promenjeno, kaže Bajić.

 

O Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina odlučivaće Skupština Srbije u prvom kvartalu 2018. godine.

 

D. Bicok

 

________________________________________________________________________________

 

12.12.2017.

 

Donatorski koktel

 

 

U Hotelu Galleria održan je donatorski koktel sa ciljem da okupi predstavnike privrednika i javnih preduzeća, organizacije i pojedince voljne da donacijama pomognu poboljšanje uslova funkcionisanja subotičke Opšte bolnice.

 

 

 

 

 

Subotičkoj Opštoj bolnici je već putem donacije Fondacije "Bačka štiftung", privrednog društva "Fiva" i kompanije "Bama", obezbeđen mobilni rendgen čija je vrednosti 30.000 evra, ali je po rečima direktora subotičke Opšte bolnice, dr Slobodana Puškara, njegova upotrebna vrednost mnogo značajnija za ležeće i teže pokretljive pacijente, kojima obezbeđuje mnogo komforniju dijagnostiku.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

11.12.2017.

 

Svečano obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

 

 

Prigodnim svečanim kulturno-umetničkim programom i uručenjem nagrada najuspešnijim učesnicima literarnog konkursa „Reći ili ćutati“ na kom je učestovalo 40 učenika srednjih škola, u Velikoj većnici Gradske kuće svečano je obeležen Međunarodni dan ljudskih prava, kog je organizovala Kancelarija zaštitnika građana.

 

 

 

 

- Naša deca ne samo što lepo pišu, već mislim da su dobro procenili aktuelni trenutak. Dopada mi se njihovo mišljenje u odnosu na stvarnost koja nas okružuje. Nagrada za najuspešniji literarni rad iznosi 8 hiljada dinara, nagrada za drugoplasirani rad je 6 hiljada, a treća nagrada iznosi 4 hiljade dinara. Svi radovi pristigli na konkus su predivni i žao mi je što ne možemo da nagradimo sve učesnike. Ali, svi radovi će biti dostupni na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Subotice, rekao je ombudsman Zlatko Marosiuk.

 

Najuspešnija na konkursu, na srpskom jeziku, bila je Isidora Petronijević, učenica drugog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“, a njen rad je posvećen dečaku iz Niša, Aleksi Jankoviću, koji je kao žrtva vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo. Isidorin rad nosi poruku da se nesme ćutati o vršnjačkom nasilju.

 

Prvo mesto za rad na hrvatskom jeziku osvojio je Alen Gabrić, a za najuspešniji literarni rad napisan na mađarskom jeziku nagrađena je Kristina Tot Đonka.

 

Međunarodni dan ljudskih prava se obeležava od 1950. godine, dve godine nakon što je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. ...dalje

 

__________________________________________________________________________

 

08.12.2017.

 

Vodovodna mreža duž Segedinskog puta – Nosa biće izgrađena pre ugovorenog roka

 

 

Zamenik gradonačelnika Timea Horvat, gradski menadžer Zagorka Panić, pomoćnik gradonačelnika Žužana Magoši i članovi Gradskog veća, Akoš Ujhelji i Šimon Ostrogonac, obišli su danas radove na izgradnji vodovodne mreže duž Segedinskog puta – Nosa, kao i radove na zameni stolarije na zgradi Mesne zajednice „Bački Vinogradi“.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Zagorka Panić je, tim povodom, izjavila da su radovi na realizaciji projekta „Izgradnja vodovodne mreže duž Segedinskog puta – Nosa“ počeli 13. novembra, da se izvode kvalitetno i da se već privode kraju, iako je rok za završetak radova bio 90 dana od dana uvođenja u posao.

 

Navela je da će dužina vodovodne mreže biti oko 1,5 kilometara, da će se na novoizgrađenu mrežu priključiti 504 korisnika i da je za realizaciju ove investicije, vredne oko 14 miliona dinara, Grad Subotica obezbedio oko šest miliona, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo osam miliona dinara. ...dalje-izvor

 

_____________________________________________________________________________

 

07.12.2017.

 

Poseta delegacije Trgovinsko industrijske komore Županije Bekeš iz Bekeščabe

 

 

Privrednu komoru Srbije - Regionalnu privrednu komoru Severnobačkog upravnog okruga, danas je posetila delegacija Trgovinsko industrijske komore Županije Bekeš iz Bekeščabe i Mađarsko - Srpske trgovinske industrijske komore, a zaključak današnje posete je obostrana zainteresovanost za unapređenje saradnje, čemu bi trebao doprineti i sastanak privrednika dve regije, planiran za narednu godinu.

 

 

 

 

- Za male i srednje privrednike ova regija je najvažnija. To znači da je omogućena njihova delatnost u krugu od stotinak kilometara, što regiji južne Mađarske, odnosno severne Srbije donosi kontakte i saradnju tih malih privrednika, rekao je generalni konzul Mađarske u Subotici, Janoš Babić.

 

Privreda Severnobačkog okruga sa Mađarskom beleži promet od preko 150 miliona dolara na godišnjem nivou, a za prvih deset meseci ove godine, čak i 10 miliona dolara više.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

07.12.2017.

 

U Vodovodu održan štrajk upozorenja

 

 

Sindikat Nezavisnost JKP „Vodovod i kanalizacija“ održao je jednočasovni štrajk upozorenja sa zahtevom za povećanje zarada zaposlenih u javnim preduzećima Srbije.

 

 

 

 

Zaposleni u JKP „Vodovod i kanalizacija“, danas su od 8 do 9 časova održali štrajk upozorenja, sa kog su Vladi Srbije uputili zahtev za povećanje zarada za 10 odsto, za zaposlene u javno - komunalnim preduzećima.

 

Za zaposlene, čije se zarade finansiraju iz budžeta, plate se vraćaju na nivo pre smanjivanja. Međutim, to ne važi i za 70.000 zaposlenih u javnim preduzećima čije zarade finansiraju ta preduzeća, iz ostvarenih prihoda. Zakon u ovom segmentu ne dozvoljava povećanje zarada i koeficijenata.

 

"Smatramo i zahtevamo da se i zaposlenima u javnim komunalnim preduzećima kroz povećanje mase sredstava za isplatu, zarada poveća za 10%. Ujedno, predlažemo da se kroz socijalni dijalog i argumentovanu analizu razmotri izuzimanje JKP iz primene člana 4. Zakona o privremenom uređenju osnovice za obračun i isplatu zarada i drugih primanja. Taj član proglašava ništavnim odredbe Kolektivnog ugovora kojima se osnovice plata povećavaju, koeficijenti i drugi elementi na osnovu kojih se povećava iznos plata i drugih stalnih primanja, kao što su npr. topli obrok i regres, koje su donete za vreme primene ovog zakona. Očekujemo da kao odgovorni socijalni partneri iznađemo rešenje za nastalo stanje i zajednički iznađemo utvrđivanje zakonske regulative za zarade zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima u Srbiji." navodi se u zahtevu upućenom Vladi Srbije.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

06.12.2017.

 

Tokom 2018. intenzivni radovi na realizaciji projekta „Zaštita biodiverziteta
jezera Palić i Ludaš“

 

 

U narednoj godini intenziviraće se radovi na realizaciji projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, vrednog 6,5 miliona evra, potvrdili su na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, direktori JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Đerđ Šugar i Marta Dobo, kao i projekt-menadžer Ervin Molnar.

 

 

 

 

 

Implementaciju projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, finansiranog od strane nemačke KfW banke, aktuelno rukovodstvo Grada je, prema rečima gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, započelo odmah po preuzimanja vlasti, a eksproprijacija zemljišta predviđenog za zaštitni pojas oko jezera, koja je do tada trebala biti završena, nije bila ni započeta.

- Dakle, nijedan predmet nije bio rešen. Za nešto više od godinu dana Grad Subotica je ispunio sve preduslove, neophodne za početak implementacije projekta i 17. novembra potpisan je ugovor između nemačke KfW banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“. Na izgradnju kanalizacione mreže naselja Palić i spojnog potisnog voda koju će buduću mrežu povezati sa prečistačem biće opredeljeno 67 posto sredstava, 23,8 posto predviđeno je za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš, što podrazumeva biciklističke i inspekcijske staze i ozelenjavanje, 6,2 posto odlazi na unapređenje prečistača otpadnih voda, a 3 posto za biomanipulaciju, odnosno izlov ribe. U ovom momentu se očekuje angažovanje stručnih konsultanata od strane Ministarstva, nakon čega ćemo, uz njihov nadzor i kontrolu, pristupiti raspisivanju tendera za nabavku radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Palić i spoljnog potisnog voda. Takođe, otpočeće se i sa pripremnim aktivnostima za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš, kao i aktivnostima za biomanipulaciju, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i dodao da će se u nastupajućoj 2018. godini intenzivno raditi na realizaciji projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“.

 

- Siguran sam da će tempo biti energičan. Imamo ceo tim iza kog stoji Grad i uveren sam da će tokom 2018. godine biti intenzivni radovi na terenu, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

05.12.2017.

 

Inkluzivni omladinski forum teatar

 

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje „Zajedno“ je u Srednjoj medicinskoj školi u saradnji sa četiri subotičke srednje škole organizovalo predstavu forum teatra, što je rezultat projekta „Inkluzivni omladinski forum teatar“, realizovanog tokom protekla tri meseca, finansiranog od strane Centra lokalne demokratije – Subotica, Lokalne inicijative mladih (Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana).

 

 

 

 

 

Projektom je bilo obuhvaćeno 15 srednjoškolaca sa invaliditetom – članova Omladinskog programa Udruženja „Zajedno“, Dramske sekcije Školskog centra sa domom učenika “Dositej Obradović” i 80 srednjoškolaca - učenika subotičkih srednjih škola (Srednja medicinska škola, Srednja ekonomska škola “ Bosa Milićević” i Gimnazija “Svetozar Marković”).

 

Tema danas odigrane predstava se odnosila na diskriminaciju učenika, koji je došao u novo odeljenje iz druge škole, a podeljena je na tri scene, tri dela.
Prva scena dešavala se na času, u okviru koje se učenica pojavljuje u novo odseljenje, nezainteresovan profesor je uvodi i isto tako predstavlja. Učenica koja glumi glavnog agresora je ismeva.
Druga scena se dešava na velikom odmoru. Dobra učenica koja je želela da novoj učenici pokaže školu popušta pod pritiskom vršnjaka i ostavlja je samu.
Treća scena se dešava na ekskurziji.
Problematična učenica - glavna agresorka podvaljuje novoj učenici alkohol dok je ona u toaletu, a zatim to prijavljuje profesru. Profesor optužuje novu učenicu, ne veruje joj, viče i preti...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE