Gradske vesti

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

21.08.2017.

 

"Selu u pohode" u Hajdukovu

 

 

U prostorijama MZ Hajdukovo, ul. Borisa Kidriča 30, 22. avgusta u terminu od 8 do 11 časova održaće se akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“. Svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, te izmeriti telesnu visinu, težinu i utvrditi BMI (indeks telesne mase). Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja.

 

 

 

 

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica nastavljaju i u 2017. godini sa akcijom „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“. Već sedmu godinu se organizuju ove akcije sa ciljem da promovišu zdravlje i zdrave stilove života u ruralnim sredinama Subotice i da mobilišu stanovnike ovih naselja na kontrolu zdravlja.

- Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja stanovništva potrebno je da svako učestvuje i brine o svome zdravlju i zdravlju svojih najbližih. Promene su moguće, tvrde organizatori akcije i apeluju na stanovništvo da proveri svoje faktore rizika i menja ponašanje u korist očuvanja i unapređenja zdravlja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________

 

21.08.2017.

 

Uskoro 24. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

 

 

Dvadeset četvrto izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu održaće se od 24. do 29. septembra u Subotici.

 

 

 

 

 

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta, uz respektabilan naučni segment, ali i raznovrsne prateće sadržaje: filmski program, izložbe, radionice, promocije knjiga, program na centralnom gradskom trgu...

 

Festival je u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da, s jedne strane, pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, a da, s druge, kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire.

 

Za učešće u takmičarskom programu predstojećeg Festivala vladalo je i ove godine izuzetno veliko interesovanje, uprkos nepovoljnim uslovima učešća (pozorišne trupe same snose putne troškove), koji su posledica značajnog smanjenja budžeta: prijavljeno je čak 230 predstava iz 46 zemalja, sa svih kontinenata.

 

Prijave za takmičarski program pristigle su iz: Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Čilea, Danske, Egipta, Estonije, Francuske, Grčke, Gruzije, Holandije, Hrvatske, Indije, Irana, Italije, Izraela, Japana, Jermenije, Kanade, Kazahstana, Kine, Mađarske, Nemačke, Nepala, Norveške, Poljske, Portugalije, Rumunije, Rusije, Singapura, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švajcarske, Švedske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Venecuele.

 

Izvor: Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

 

________________________________________________________________________________

 

19.08.2017.

 

Susret ministara odbrane Srbije i Mađarske

 

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom odbrane Mađarske Ištvanom Šimičkim u Gradskoj kući, u Subotici. Ministri su razgovarala o saradnji u oblasti odbrane, migrantskoj krizi i o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ministar Vulin je, obraćajući se medijima posle sastanka, zahvalio ministru Šimičku na srdačnom i iskrenom odnosu koji Vlada Mađarske ima prema Republici Srbiji. Odnosi naših naroda dugo u istoriji nisu bili na ovako visokom nivou, podsetio je Vulin, i dodao da su čak i lični odnosi predsednika Republike Srbije i predsednika Vlade Mađarske, gospodina Vučića i gospodina Orbana, nešto što značajno doprinosi odnosima i naših vlada i naših naroda.

– Naše vojske imaju izuzetnu saradnju, a posebno i naše obaveštajne službe kada je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija, kao i borba protiv terorizma. Srbija je veoma odgovorna zemlja i teret migrantske krize ne prebacuje na svoje susede. A borba protiv terorizma je jedan od naših bezbednosnih prioriteta. I za nas je svejedno kome to teroristi prete - da li je to Srbija ili bilo koja druga zemlja. Za nas su oni podjednako neprijatelji – naglasio je Vulin. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

18.08.2017.

 

Zatvaranje dela ulice Subote Vrlića

 

 

 

 

Služba za energetiku i saobraćaj Gradske uprave Grada Subotice obaveštava javnost da će u periodu od 19. avgusta 2017. godine do 31. decembra 2017. godine za saobraćaj biti zatvoren deo ulice Subote Vrlića i to ugao koji povezuje parking kod kružnog toka na početku Aleje Maršala Tita sa ulicom Subote Vrlića. Razlog zatvaranja je izgradnja stambeno-poslovnog objekta u ulici Subote Vrlića.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.08.2017.

 

Radovi u Tolminskoj ulici

 

 

Služba za energetiku i saobraćaj Gradske uprave Grada Subotice obaveštava javnost da će 16. i 17. avgusta 2017. godine za saobraćaj biti zatvoren deo ulice Tolminske oko pružnog prelaza (međunarodna pruga Beograd-Budimpešta), zbog građevinskih radova na rekonstrukciji tog dela Tolminske ulice.

 

 

 

 

Gradski prevoz će saobraćati izmenjenom trasom i to: linija 48 (Subotica-Bikovo-Orom) – autobusi će se umesto Bikovačkim putem i Ilindenskom ulicom u kružnom toku na Bikovačkom putu isključivati ka Čantavirskom putu, da bi nakon izlaska na Beogradski put nastavili istom trasom. Takođe, istom trasom će saobraćati i poseban linijski prevoz iz Kanjiže i Oroma za Masterplast.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

13.08.2017.

 

Оdržana centralna proslava „Dužijance 2017”

 

 

U katedrali Svete Terezije Avilske danas je održana centralna svečanost „Dužijance 2017”, tradicionalne manifestacije koja se po 107. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Nakon svečanog euharistijskog slavlja, ovogodišnji bandaš i bandašica, Luka Gabrić i Ana Ivanković Radak, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu hleb od ovogodišnjeg roda pšenice. Zbog lošeg vremena izostala je svečana povorka učesnika „Dužijance 2017“ od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Laban je rekao da je uvek dobro biti zajedno; zajedno razgovarati i dogovarati se; družiti se; zajedno raditi i zajedno slaviti i da smo danas ovde da zajedno proslavimo još jednu „Dužijancu“, tradicionalnu svetkovinu koja se povodom završetka žetve u našem gradu organizuje već više od 100 godina.

 

Podsetio je da je i ove godine, u Đurđinu, održano tradicionalno „Takmičenje risara“, atraktivna manifestacija u okviru „Dužijance”, gde se žito kosilo kao nekad, i da je ris – ručno košenje žita – svojevremeno bio jedan od najtežih i najvažnijih poslova marljivih zemljoradnika sa ovih prostora.

– Taj posao su čekali, za njega se pripremali, a kad su ga obavili, znali su da će hleba biti i za iduću godinu. Zato su završetak risa proslavljali ponosno i sa velikom radošću, a iz tog veselja koje se u salašarskim porodicama dešavalo posle žetve nastala je i ‘Dužijanca’, kao običaj zahvalnosti Bogu na rodu pšenice – kazao je gradonačelnik Laban. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

12.08.2017.

 

Obeležen Međunarodni dan mladih

 

Međunarodni dan mladih, uprkos lošem vremenu, snažnom vetru i kiši, obeležen je na košarkaškim terenima na Prozivki. Zbog kiše su otkazani neki od sadržaja planiranih u okviru obeležavanja praznika mladih, ali su učesnici basket turnir 3x3 Pro-zivka 2017, ipak izašli na teren uprkos vremenskim (ne)prilikama.

 

 

 

 

 

- Prijavilo se 16 ekipa, basket je počeo i stigli su do pola. Momci iz Bar Devils-a su u okviru ulične gimnastike pokazali par stvari što rade i to je to...pala je kiša. Mislim da će, što se tiče basketa turnir nastaviti sutra, kaže koordinatorka Kancelarije za mlade, Dejana Baltes i podseća da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana mladih "Mladi grade mir".

- Istraživanja koja su Ujedinjene nacije sprovele pokazuju da su mladi ključni akteri u prevenciji sukoba i održavanju mira. Iz tog razloga, ovaj Međunarodni dan mladih posvećen je proslavi doprinosa mladih ljudi u prevenciji i transformaciji sukoba, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru, kaže Dejana Baltes.

 

Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština UN 2000. godine, a obeležavanje u Srbiji počelo je posle formiranja Ministarstva omladine i sporta, 2007.godine. U Subotici se ova manifestacija obeležava već devetu godinu za redom.

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

08.08.2017.

 

Kampanja „Vozi odmoran“

 

 

Savet za bezbednost saobraćaja na lokalnim putevima u naseljenim mestima Grada Subotice zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, tokom meseca avgusta sprovodi kampanju prevencije saobraćajnih nezgoda „Vozi odmoran“.

 

 

 

 

Kampanja ima za cilj isticanje važnosti redovnih pauza prilikom dužih putovanja i namenjena je svim putnicima tokom letnje sezone koji su u tranzitu, ali i na lokalnim relacijama. Sa ciljem bezbednog dolaska na željenu destinaciju svih učesnika u saobraćaju, vozačima se savetuje da na put krenu odmorni, prave pauze na svaka dva sata i izbegavaju vožnju kako tokom noći, tako i tokom najtoplijih delova dana. Tokom ove kampanje deliće se edukativni lifleti koji su urađeni na četiri jezika: srpskom, engleskom, nemačkom i turskom.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

07.08.2017.

 

Obeležavanje međunarodnog Dana mladih 2017.

 

Ove godine Kancelarija za mlade Grada Subotice na Prozivci organizuje obeležavanje međunarodnog Dana mladih koji će obeležiti sportsko rekreativni i umetnički sadržaji za mlade.

 

 

 

 

Takođe, od 16h – 23h biće održan basket turnir 3x3 Prozivka 2017 , kao otvoreno prvenstvo Prozivke u basketu 2017. Potrebno je prijaviti se na telefone: 063 8942970 i 0600118545. Prijavljivanje za basket turnir traje do 10.08.2017.

 

U toku popodneva, počevši od 18h biće prezentovani ekstremni sportovi Ground level fest udruženja, aktivnosti slackline-a – hodanja po traci, fitnes programa zumba, street work out-a i aerobik karatea.
U sklopu aktivnosti na Prozivci, Crveni krst će se predstaviti sa vežbama za pružanje prve pomoći, a Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Učiteljskim fakultetom će mladima omoguciti merenje indeksa telesne mase i određivanje kompozicije mišićne mase i masnog tkiva na aparatu Inbody, a na smokilajzeru merenje koncentracije ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu.
U istom prostoru, biće održana izložba radova radionice japanskog pop stripa Manga i Anime, a takođe, i stvaranje poezije koju će voditi URLIK- grupa za kulturni aktivizam.

 

U 21.30 sledi projekcija kratkog filma organizacije LDA.

 

Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština UN 2000. godine, a obeležavanje u Srbiji počelo je posle formiranja Ministarstva omladine i sporta, 2007. u Subotici se ova manifestacija obeležava već devetu godinu za redom.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

27.07.2017.

 

Donacija sanitetskog vozila Opštoj bolnici Subotica

 

 

Potpisanim sporazumom o saradnji na implementaciji projekta „Humanitarna pomoć Republike Koreje migrantima u Srbiji 2017. - Potvrđivanje prijateljskih odnosa dveju zemalja“, u prisustvu ambasadora Republike Koreje u Srbiji, Ju Dae Jonga, izvršena je primopredaja pet ambulantnih vozila, sa pripadajućim setom opreme, za institucije zdravstvene zaštite na lokalnom nivou koje su pogođene migrantskom krizom, a za čiju nabavku je Republika Koreja obezbedila sredstva. Ovom prilikom, jedno od vozila je pripalo i Opštoj bolnici Subotica, kao jednoj od najugroženijih ustanova po ovom pitanju.

 

 

 

 

Zahvalivši ambasadoru Republike Koreje u Srbiji, Ju Dae Jongu na donaciji, ministar Lončar istakao je da donacija sanitetskih vozila predstavlja još jednu u nizu potvrda prijateljskih odnosa i međusobnog uvažavanja dveju zemalja.
- Republika Srbija je dobila priznanja od svih međunarodnih institucija i organizacija za svoje postupanje u migrantskoj krizi, poštujući pri tome sve međunarodne standarde i uvažavajući sva prava migranata koji su boravili ili borave u našoj zemlji. Adekvatno zdravstveno zbrinjavanje ovih ljudi koji su napustili svoje domove predstavlja veoma značajan aspekt takvog postupanja, i nema nikakve sumnje da će uz pomoć donacije Republike Koreje u vidu sanitetskih vozila to zbrinjavanje biti olakšano i unapređeno, rekao je ministar zdravlja.

 

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Subotica, Slobodan Puškar izrazio je zadovoljstvo što je Opšta bolnica Subotica, prepoznata kao jedna od ustanova u kojoj se migrantima pruža zdravstvena zaštita u punom obimu te se lično zahvalio ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru kao i ambasadoru Ju Dae Jongu, na uručenoj donaciji.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

27.07.2017.

 

"Portir u Veneciji" na palićkoj Velikoj terasi


 

 

U nastavku palićkog leta, u petak 28.07.2017.u 20:30 časova palićka Velika terasa biće mesto još jednog kulturnog događaja. Na oproštajnoj turneji nemački renesansni i barok ansambl “Con Moto“ prestaviće se predstavom “Portir u Veneciji“.

 

 

 

 

Ovaj ansambl poznat je širom Evrope, a neguju muziku starog veka sa specifičnim instrumentima tog doba i plesovima sa dvorova. Nakon Palića predstava će se održati u Somboru i u Apatinu.

 

Ulaz je slobodan.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

25.07.2017.

 

Započele radionice Manga i Anime

 

Po treći put, Kancelarija za mlade, u okviru svog letnjeg programa, organizuje radionicu japanskog stripa i animacija Manga i Anime.

 

 

 

 

- Kao i u prethodnim godinama, učesnici radionica biće u prilici da se upoznaju sa kulturom Japana, kroz medije mange i animea, stripa i animacije. ...dalje

 

 

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

25.07.2017.

 

Preko 7.500 ljudi na jubilarnom 15. Summer3p festivalu

 

 

Petnaesto, jubilarno izdanje Summer3p festivala juče je završeno izuzetno posećenim Porodičnim danom, a ovogodišnje izdanje festivala koje se održalo od 20. do 23. jula posetilo je ukupno preko 7.500 ljudi!

 

 

 

 

 

Oni su na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić uživali uz verovatno najatraktiviniji muzički program do sad i jedinstven miks kvalitetne zabave i atraktivnih kulturnih sadržaja, uz obaveznu dozu aktivizma.

 

Čuveni nemački DJ Eric Sneo imao je nezaboravan nastup u petak uveče, koji je uključivao i virtuozno sviranje na drum pedovima, dok je superstar duo iz Severne Irske – Loco & Jam dan kasnije protutnjao napravivši odličnu žurku. Ništa manje publika nije dobila i od Ilije Đokovića, koji je pokazao zašto je jedan od najboljih domaćih Djeva, dok je Daniel Blade preneo atmosferu fenomenalnih žurki sa Malte na palićki Muški štrand. Pored njih nastupili su i Robin Futaki iz Mađarske, Andrologic iz Hrvatske, Hibrid (BiH), Needle, Kibz & Dfndr, Hansol, Chrono, Ascaloon b2b Kohajda, i u sklopu Porodičnog dana Andy Dee i Poison Charlie.

 

“Produkciono, ovo je bio najbolji festival do sad: imali smo odličan program, publika je bila veoma zadovoljna, a Porodični dan, koji je okupio veliki broj mladih, dece i njihovih roditelja, je izuzetno dobro prošao. Prilazili su nam ljudi u velikom broju i čestitali... Ali primetan je odliv mladih koji u velikom broju na žalost napuštaju Suboticu i Srbiju i odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Sa druge strane, bez obzira na odlične rezultate koje postižemo i na to što smo prepoznati u našoj lokalnoj zajednici kao značajna manifestacija, kao i u Srbiji pa i u Evropi, podrška Pokrajine je ove godine izostala, iz nama nepoznatih razloga. Želeo bih ipak da se zahvalim na podršci koju smo dobili od Grada Subotice, bez njih Festival bi bilo gotovo nemoguće održati, kao i Kancelariji za mlade Subotice i Fondaciji „Danilo Kiš“, kaže izvršni direktor Summer3p festivala Oliver Tomić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.07.2017.

 

Otvoren konkurs za stipendiranje srednjoškolaca tehničke struke

 

 

Konkurs se odnosi na dodelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanimanja tehničke struke. Za školsku 2017./ 2018. godinu učenicima će biti isplaćeno ukupno 30 stipendija, u 10 jednakih mesečnih rata, od po 3.000 dinara.

 

 

 

 

Pravo na stipendiju ostvaruju učenici koji su državljani Republike Srbije i koji prvu godinu srednje škole deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke III stepen, upisuju kao redovni učenici.

 

Konkurs je otvoren do 11. avgusta, a zainteresovani prijavu mogu preuzeti u Gradskom uslužnom centru, kao i sa zvanične internet prezentacije Grada Subotice.

 

Dodatne informacije o uslovima Konkursa, mogu se doznati u Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Subotica, Trg slobode 1, III sprat soba 305, ili putem telefona 024-626-883.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.07.2017.

 

Gorki list Nagrada publike filmu "Na duši i telu"

 

 

Film koji je otvorio Glavni takmičarski program, dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu - mađarska ljubavna priča "Na duši i telu" rediteljke Ilidike Enjedi, dirnula je publiku 24. Festivala evropskog filma Palić, koja je ovom ostvarenju dala najviše glasova. Publika je glasala na dva načina: na sajtu Festivala i putem glasačkih listića, koji su popunjavani nakon projekcija (u izboru su bili i flmovi prikazani van konkurencije).

 

 

 

 

Drugi po redu film po ukusu palićke publike je emotivna drama “Fortunata”, koju je režirao poznati glumac Serđo Kastelito (igrao između ostalog u “Velikom plavetnilu” Lika Besona). Fascinantna Džazmin Trinka je dobila nagradu za najbolju glumicu u selekciji “Izvestan pogled” ove godine u Kanu.

 

Na treće mestu je film “Jupiterov mesec” mađarskog reditelja Kornela Mundrucua, koji je inače bio nominovan ove godine za Zlatnu palmu.

 

Izvor: Festival evropskog filma Palić

 

________________________________________________________________________________

 

21.07.2017.

 

Zlatni toranj filmu "Park" Sofije Egzarhu

 

 

Zlatni toranj za najbolji film na 24. Festivalu evropskog filma Palić Žiri je dodelio filmu "Park" Sofije Egzarhu, "za realističan pristup kroz koji opisuje brutalni svet dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada; za telesnost, intenzivan jezik i izuzetnu glumu dvoje mladih glumaca u usponu, i pritom je rad rediteljke-debitantkinje", navodi se u obrazloženju Žirija Festivala. Palićki toranj za najbolju režiju dodeljuje se Heleni Hegeman za "Preterani aksolotl", "za intenzivno i energično pripovedanje i smelu narativnu strukturu. Ovaj film na scenu dovodi jednu mladu glumicu koja obećava, i jednu iskrenu rediteljku", piše u saopštenju Žirija. Specijalno priznanje dobija Igor Bezinović za ostvarenje "Kratki izlet", "za pažljivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak reditelja-debitanta u igrani film," saopštava Žiri festivala.

 

 

 

 

Žiri festivala činili su rumunski reditelj Kristi Puju (predsednik), belgijski reditelj Hust Van der Berg, srpski glumac Nikola Đuričko, danska festivalska selektorka Luiz H. Johansen i hrvatska glumica Tihana Lazović.

 

Nagradu Žirija kritike za najbolji film u programu Paralele i sudari na 24. Festivalu evropskog filma Palić dobio je film "Ne gledaj mi u tanjir", "za složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju. Film Hane Jušić efikasno kombinuje visceralnu fotografiju i zlokobnu elektronsku muziku koja stvara neprirodan osećaj klaustrofobije", navodi se u saopštenju žirija.

 

Specijalno priznanje dodeljuje se filmu "Poslednja porodica", "za prevazilaženje granica konvencionalnog biografskog filma u službi intrigantnog portreta velikog poljskog slikara Žđislava Bekšinskog i njegove jedinstvene porodice. Reditelj Jan P. Matušinski pronalazi novi ugao za dobro poznatu priču, pronicljivim pogledom dokumentariste", kaže žiri.

 

Žiri kritike činili su Marta Balaga (Poljska), Janka Požonji (Mađarska) i Ivan Velisavljević (Srbija).

 

Nagrade će biti dodeljenje večeras na Letnjoj pozornici Palić od 21h, a 24. Festival evropskog filma Palić zatvoriće film Bojana Vuletića “Rekvijem za gospođu J.” sa fenomenalnom Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije nakon svečane ceremonije zatvaranja festivala i dodela nagrada.

 

Festival evropskog filma Palić je među 26 najznačajnijih evropskih festivala (od ukupno čak 715 koji su uzeti u razmatranje), postavši EFFE Laureat, po mišljenu međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Association, EFA). EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (Evropa za festivale, festivali za Evropu), pokrenut od strane Asocijacije evropskih festivala, je portal (www.effe.eu) namenjen građanima i profesionalcima koji žele da otkriju evropske festivale i da učestvuju na njima. FEF Palić je prepoznat kao festival koji posvećeno neguje "umetnost, dobar odnos sa zajednicom i evropske vrednosti". Pomenutih 26 laureata su ušla u izbor za EFFE Award koja će biti dodeljena 18. septembra u Briselu.

 

Izvor: Festival evropskog filma Palić

 

________________________________________________________________________________

 

17.07.2017.

 

Akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“ u MZ Makova sedmica

 

 

U prostorijama MZ Makova sedmica, ul. Majšanski put 362, 18. jula u terminu od 8 do 11 časova biće održana akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“. Svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, te izmeriti telesnu visinu, težinu i utvrditi BMI (indeks telesne mase). Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja.

 

 

 

 

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica nastavljaju i u 2017. godini sa akcijom „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“. Već sedmu godinu se organizuju ove akcije sa ciljem da promovišu zdravlje i zdrave stilove života u ruralnim sredinama Subotice i da mobilišu stanovnike ovih naselja na kontrolu zdravlja.

 

Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja stanovništva potrebno je da svako učestvuje i brine o svome zdravlju i zdravlju svojih najbližih, tvrde organizatori akcije i apeluju na stanovništvo da kontroliše svoje zdravlje, faktore rizika i menja ponašanje u korist očuvanja i unapređenja zdravlja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.07.2017.

 

Slavko Štimac primio nagradu “Aleksandar Lifka” i otvorio 24. Festival evropskog filma Palić

 

 

Na Letnjoj pozornici na Paliću sinoć je svečano počeo 24. Festival evropskog filma (FEF) Palić, koji je proglasio otvorenim istaknuti srpski glumac Slavko Štimac, dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu, nakon što mu je to priznanje uručila predsednica Saveta FEF-a Mira Banjac. Mnogobrojna publika pozdravila je dugim aplauzom oboje cenjenih i omiljenih glumaca.

 

 

 

 

 

Foto: FEF

 

Prethodno se publici obratila zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat, a zatim i mađarska glumica Aleksandra Borbelj (Alexandra Borbely), glumica iz filma “Na duši i telu”, dobitnika Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu, koji je prikazan nakon ceremonije svečanog otvaranja.

 

Uručujući nagradu Mira Banjac se obratila direktno Štimcu rečima: “Moje godine su mi dozvolile da budem saputnik tvog odrastanja i tvoje glumačke zrelosti, evo sve do ovog tvog velikog vrha. Moje zadovoljstvo je ogromno, Festival evropskog filma Palić učinio mi je čast da ti predam ovu lepu, veliku i značajnu nagradu, koja, pored ostalog, ima značaj zahvaljujući onome ko je prima. To si ti, Slavko, tvoj put je umetnički otvoren, pa putuj i budi srećan, to si zaslužio”.

 

Zahvaljujući se, Štimac je istakao da je Mira Banjac velika glumica od koje je mnogo naučio i sa kojom je imao sreće da radi u nekoliko filmova, podsetivši da mu je više puta igrala majku.
“Više od svega, ona je divna osoba i divan čovek. To je nešto što mi je značajnije čak i od tog profesionalnog dela. Što se tiče nagrade “Aleksandar Lifka” mislio sam da neću biti mnogo uzbuđen, ali sada osećam kao da imam malu tremu. U svakom slučaju, velika mi je čast da dobijem nagradu koja nosi ime jednog od pionira svetske kinematografije, za koga ste vi Subotičani imali čast da bude vaš sugrađanin. Bio je vrlo značajna osoba što se tiče kinematografije, a kinematografija je moj zivot, ja sam odrastao u tome. Ljudi koji su odlučili da mi dodele ovu nagradu su ljudi koji su takođe profesionalno vezani za moj posao i to mi čini dodatnu čast”, rekao je Štimac.

 

Izvor: Festival evropskog filma Palić

 

________________________________________________________________________________

 

13.07.2017.

 

Otvoreno Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju

 

 

Na Velikoj terasi na Paliću otvoreno је Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju na kome će se do 16. jula (nedelja) nadmetati 466 veslačkih posada, sa 83 univerziteta iz 23 evropske zemlje. To je do sada najveći broj država učesnica na veslačkim takmičenjima na jezeru Palić koje će u oazi veslačkog sporta na severu Bačke ugostiti blizu 600 učesnika, gostiju i ljubitelja veslanja. Organizator takmičenja je Univerzitertski sportski savez Srbije, uz tehničku podršku veslačkih klubova „Palić“ i „Danubius“, kao i podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Na svečanom otvaranju prisutan je bio i Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu koji je pozdravio sve učesnike i podsetio na odličnu saradnju sa subotičkom lokalnom samoupravom, kako u organizaciji ovog događaja, tako i u mnogim drugim segmentima vezanim za sport i omladinu.

– Pokrajinski sekretarija za sport i omladinu je Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju prepoznao kao manifestaciju od posebnog značaja za Pokrajinu. Ovo je odlična prilika za razvoj veslačkog sporta ali i za promociju Palića i Subotice. Svi možemo da budemo prezadovoljni sa brojem takmičara kojih u ovom momentu ima 466, sa 83 univerziteta iz 23 evropske zemlje, što dovoljno govori o kvalitetu samog takmičenja. Mi i u Vojvodini, inače, imamo bogatu tradiciju u ovom sportu, osvajače olimpijskih medalja – naglasio je Batez.

Predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, Siniša Jasnić, naveo je značaj Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju.

– Želja nam je da vratimo sport na univerzitete i čestitamo Ekonomskom fakultetu u Subotici, jednom od retkih koji je uspeo u tome. Subotica se pokazala kao odličan domaćin i u razgovoru sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom i članom Gradskog veća zaduženim za sport i omladinu, Nemanjom Simovićem, razgovarali smo o mogućnosti da sledeće godine ovde održimo Univerzitetske igre Srbije, gde očekujemo nekoliko hiljada studenata – rekao je Jasnić.

Nemanja Simović je rekao da će lokalna samouprava raditi više na spoju sporta i turizma i da su u naredna četiri dana skoro svi kapaciteti na Paliću popunjeni.

– U narednih nekoliko nekoliko dana ostvarićemo više od 2.000 noćenja, praktično smo popunili sve smeštajne kapacitete, uključujući Dom učenika i Studentski centar u Subotici. Želimo u kontinuitetu da organizujemo manifestacije na obali jezera. Posle jedriličarske i veslačke regate, pre nekoliko dana imali smo i takmičenje 'City games’, nekadašnje ’Igre bez granica’, a sada smo opet domaćini jednog velikog evropskog takmičenja. Pored sporta, na Paliću se održavaju i razna kulturna dešavanja. Za vikend počinje tradicionalni Festival evropskog filma Palić i gostima smo sugerisali da ostanu još koji dan i uživaju na Paliću i sadržaju koji im se pruža – kazao je Simović.

Danas ste ovde sa nama, dodao je, kao takmičari i studenti, a naša iskrena želja je da budemo dobri domaćini i da se za nekoliko godina vratite na Palić, kao turisti.

– Došli ste u naš grad sa željom da ostvarite što bolje rezulate, a naša želja je da Vam obezbedimo što bolje uslove. Na nama je da budemo dobri domaćini i već sada smo u pregovorima da sledeće godine budemo ponovo domaćini jednog univerzitetskog takmičenja – istakao je Simović.

Ceremonija dodela medalja i zatvaranja Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju na Paliću obaviće se kod Velike terase poslednjeg dana, 16. jula 2017. godine, od 16.30 do 18.30 časova.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

12.07.2017.

 

Ministar Ljajić obišao nedavno adaptirane objekte na Paliću

 

 

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim LJajić, i direktor preduzeća „Park Palić“ d.o.o. Nebojša Daraboš obišli su danas, na Paliću, Letnju pozornicu i Termalni bazen na kojima je, zahvaljujući sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, nedavno izvedena delimična rekonstrukcija i adaptacija.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Grad Subotica i Palić su, prema Strategiji razvoja turizma, među 18 prioritetnih turističkih destinacija, rekao je ministar LJajić, i dodao da Palić, po njegovoj oceni, spada među pet najvažnijih turističkih destinacija, sa najvećim potencijalom u Srbiji.

– Nažalost, i ovde se ponavlja slična situacija kao i u mnogim drugim mestima gde govorimo o šansama i potencijalima, a ne konkretnim rezultatima, jer mi ne možemo da budemo zadovoljni sa turističkim prometom niti u Subotici niti na Paliću – kazao je Rasim LJajić.

 

Naglasio je da je za razvoj turizma ključno ulaganje u infrastrukturu, da je to osnov za privlačenje domaćih i stranih investitora i da će ministarstvo na čijem je čelu pružiti podršku i u predstojećim radovima na uređenju Letnje pozornice i Termalnog bazena, kao i izgradnji akva parka. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

12.07.2017.

 

Mesečne karte za učenike srednjih škola

 

 

Sekretarijat za društvene delatnosti grada Subotice obaveštava učenike srednjih škola, koji koriste usluge javnog prevoza, o uslovima za ostvarivanje prava na određene benificije kod izdavanja mesečnih putnih karata.

 

 

 

 

Učenicima subotičkih srednjih škola, mesečne karte za putovanja rešavaće se u srednjim školama u koje su upisani. Ovo važi samo za učenike koji su stanovnici Subotice.

 

Učenici koji iz subotičke opštine putuju za Bačku Topolu, Kanjižu, Sombor, Novi Kneževac ili neku drugu opštinu, zahteve za regresirane mesečne karte predavaće u Gradskom uslužnom centru Subotice, od 31. jula do 14. avgusta. Potvrde za mesečne karte izdavaće se od 21. do 31. avgusta, i to od 10 do 13:30 časova u Gradskoj upravi, na adresi Trg slobode 1, III sprat, soba 305.

 

Ukoliko učenici do ovog datuma ne završe praksu ili upis u naredni razred, potvrde će se izdavati i naknadno.

 

Za regulisanje prava za mesečnu kartu učenici treba da prilože:

-fotokopiju lične karte (ako učenik nema, onda jednog od roditelja);
-potvrdu škole o upisu (potvrda mora sadržati obrazovni profil i napomenu da učenik prvi put upisuje razred) i
-dokaz o pozitivnom uspehu (overena kopija đačke knjižice koja mora biti potpisana od direktora škole i odeljenskog starešine i overena pečatom škole ili overena kopija svedočanstva).

 

Učenici lošeg materijalnog stanja, koji nisu u mogućnosti da plaćaju cenu regresirane mesečne karte, treba da se obrate Centru za socijalni rad grada Subotice, koji se nalazi na adresi Alekse Šantića 27, za oslobađanje plaćanja učešća za cenu mesečne karte.

 

Napomene:

-Učenici linearno plaćaju 1.800 dinara od pune cene mesečne karte.
-Učenici srednjih škola, koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji su verifikovani u srednjim školama u Subotici, plaćaju punu cenu mesečne karte.
-Učenicima srednjih škola koji ponavljaju razred, plaćaju punu cenu mesečne karte.

 

Za dodatne informacije pozovite na broj telefona 024 626 883.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

11.07.2017.

 

Održano takmičenje „City games“ na Paliću

 

 

- Potpuno smo iznenađeni pobedom. Išli smo na nju, ali je stvarno nismo očekivali", bile su prve reči oduševljenog kapitena pobedničke ekipe Barstrong stars iz Novog Sada na završetku City Games takmičenja, održanog sinoć na Palićkom jezeru.

 

 

 

 

Foto: Jan Mastrović

 

Nakon Čačka, drugi po redu 'challenger' u sklopu srpskog dela ovogodišnje City Games turneje održan je nedaleko od Subotice, a okupljena publika mogla je da navija za 6 veoma dobrih ekipa. Vodena alka, spasavanje turistkinja, trka magaraca i veslo bile su igre u kojima je bilo potrebno pokazati dovoljno sportskog duha i spretnosti kako bi se zaslužio prolaz u finale.

 

Iako nisu imale ranijeg iskustva s igrama ove manifestacije, sve ekipe su vredno trenirale i nastojale da na najbolji mogući način dođu do više bodova. Još jednom se pokazalo da ništa nije gotovo do samoga kraja: domaći tim Sportski savez Subotice bio je u vođstvu sve do poslednje igre, vesla, kada je vođstvo i ukupnu pobedu preuzela ekipa Novog Sada Barstrong stars koja je I pobedila na ovogodišnjem takmičenju “Ja imam talenat”. Treće mesto zauzela je Kanjiža, nakon koje redom slede ekipe iz Novog Sada Barstrong ulični trening, Sombor i Zrenjanin.

 

 

 

 

 

Foto: Jan Mastrović

 

"Okupili smo se tek pre dva dana i formirali dve ekipe, nismo do poslednjeg trenutka zapravo znali ko će da igra u kojem sastavu. Nismo baš bili upoznati ni sa pravilima igara, pa smo pratili druge ekipe i učili na njihovim greškama. Ključ našeg uspeha svakako je timski duh," otkrio nam je kapiten Barstrong stars, posebno ističući jednu članicu ekipe, devojku rođenu bez ruku, našu paraolimpijku tekvondoa Dejanu Bačko. "Ceo tim je ponosan na našu Dejanu, bila je stvarno hrabra večeras i svakako važan deo naše pobede! Došli smo da se svi skupa zabavimo i steknemo neka iskustva, a vraćamo se kući s kartom za finale! Kao sportisti, uvek želimo pobedu, ali znamo i gubiti, tako da ćemo i na Zlatiboru učiniti sve da pobedimo, ali nećemo biti tužni ako nam to ne uspe."

 

Jednako pozitivnog raspoloženja bili su i u ekipi Sportskog saveza Subotica: "Događaj je savršeno organizovan i zadovoljni smo s drugim mestom. Ovo je prvi put da igramo ove igre i sjajno smo se proveli. Naša srebrna medalja je za nas zlatnog sjaja."

 

Ekipu iz Kanjiže sačinjavali su sportisti iz različitih sportova, koji su dali sve od sebe. "Čestitam svojoj ekipi, kao i ekipama koje su izborile finale. Hvala i organizacijskom timu koji je priredio ovaj sjajan događaj. Svakako se vraćamo dogodine," naglasio je njihov kapiten.

 

City Games karavan nastavlja svoj put po Srbiji, već večeras na rasporedu je sledeći challenger u Zrenjaninu, na kome će nastupiti I ekipa Espresa. Najbolja srpska ekipa predstavljaće Srbiju na internacionalnom polufinalu u Beogradu krajem avgusta, a najbolji od najboljih potom putuju u Biograd na More, gde se 2. septembra održava veliko internacionalno finale.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.07.2017.

 

Nik Vujičič u poseti Subotici

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se danas, u Gradskoj kući, sa poznatim humanistom i motivacionim govornikom srpskog porekla Nikom Vujičićem. Razgovaralo se o više tema i rešavanju nekih problema, među kojima je i veliki broj samoubistava u našem gradu.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Uz izražavanje zadovoljstva što je bio u prilici da se sastane sa dragim gostom od koga može mnogo da se nauči, gradonačelnik Laban je rekao da je sa Nikom dogovorena buduća saradnja i da će Nik već sledeće godine nekolio dana biti naš gost.

- Subotica se suočava sa više problema, a jedan od njih je i veliki broj samoubistava. Mislim da kroz niz uspešnih predavanja i neposredan kontakt sa našim sugrađanima, pogotovo onim mlađim, možemo mnogo da uradimo i pomognemo u rešavanju tog problema. Da sagledamo gde to svi zajedno, kao društvo, grešimo. Čovek svaki dan mora da radi na sebi i da veruje u sebe. Na taj način ćemo prebroditi sve prepreke, a u tome Nik može mnogo da nam pomogne – naglasio je Bogdan Laban.

 

Nik Vujičić se zahvalio gradonačelniku Labanu i gradu Subotici na podršci, kao i crkvama koje su organizovale njegov večerašnji motivacioni govor u subotičkoj Hali sportova.

- Želim da sledeće godine dođem u vaš grad i ohrabrim građane Subotice. Kao što sam i najavio, svake godin ću dolaziti u Srbiju da motivišem mlade da nikada ne odustanu, da ih ohrabrim da se vole i međusobno podržavaju, i da shvate da je nada živa dok god se ne predamo. Večeras ću Subotičanima govoriti o veri, o veri u sebe i o veri u Boga – istakao je Nik Vujičić.. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

08.07.2017.

 

Održano „Takmičenje risara”

 

 

Na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, danas je održano 49. „Takmičenje risara”, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, tradicionalne svetkovine koja se organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na novom žitu. I ovogodišnje takmičenje proteklo je u znaku prošlogodišnjih pobednika, Marinka Kujundžića, iz Subotice, i Ruže Juhas, iz Ljutova. Drugo mesto zauzeli su Mario Dulić i Suzana Kovačević, iz Subotice, a treće Davor Balažević i Joca Vuković, iz Đurđina. U ručnom košenju žita nadmetala su se 23 risarska (žetelačka) para iz Subotice, AP Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Risari su se, kao što i običaj nalaže, na njivi okupili već u šest časova ujutru, a posle pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, usledila je smotra risara i risarski ručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, kruv (hleb), crni luk, kiselna (kiselo mleko) i voda iz bunara.

 

Posle risarskog ručka, usledila je nagodba predstavnika risara, višestrukog pobednika ovog takmičenja Stipana Kujundžića i domaćina manifestacije Lazara Cvijanova koji su se posle „cenkanja“ dogovorili da svaki deseti snop žita pripadne koscima.

 

Početak takmičenja čobanskim zvonom označio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je, u obraćanju medijima, između ostalog rekao da subotička lokalna samouprava podržava „Dužijancu“ koja, kao jedna od najbitnijih manifestacija za grad Suboticu, predstavlja bogatstvo sa kojim se ponosimo. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

08.07.2017.

 

Porodični dan – sinergija generacija na 15. Summer3p festivalu

 

 

 

 

Nakon prošlogodišnjeg debi izdanja i veoma velikog interesovanja, novi segment Summer3p festivala – Porodični dan - kreativni program u prirodi okrenut celoj porodici, ove godine nudi još zanimljivije sadržaje poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 23. jula, obećavaju organizatori Summer3p festivala.

 

 

 

 

Tokom ovog dana od 16 do 22h kroz različite kreativno-zabavne programe biće predstavljeni najbolji lokalni i regionalni umetnici, udruženja, sportske i obrazovne inicijative, održavaće se radionice i drugi sadržaji za celu porodicu, čiji će članovi biti u prilici da osete festivalsku atmosferu u predivnom okruženju kraj jezera Palić.

 

Na prostoru Termalnog bazena deca uzrasta od 3 do 12 godina učiće uz pomoć članova kluba ekstremnih sportova Ground Level, različite tehnike vožnje bicikla u okviru programa „Staza spretnosti“.

 

Publiku zatim očekuje i „Spontani Stand Up Show“ (voditelj programa - Srđan Olman), kao i SuTeam škola sporta koja je namenjena deci uzrasta od 4 do 9 godina. Cilj ovog programa je da deca nauče osnove sportova zastupljenih u našem okruženju: gimnastika, atletika, fudbal, odbojka, košarka, plivanje…, kao i druge, manje zastupljene sportove kao što je jedrenje na vodi. Sa decom će isključivo raditi adekvatno obrazovan stručni kadar – diplomirani profesori sporta i fizičkog vaspitanja i apsolventi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

 

 

 

 

Tu je i Likovna radionica pod nazivom „Zajednička slika“ koju vodi akademski slikar Emil Kadrić, a udruženje Electe održaće Muzičku radionicu i mini koncert klasične muzike.

 

Cela porodica moći će da vežba u okviru aerobik i fitnes programa „Trening za dušu i telo“ koji će voditi Emina Savin (Udruženje N CENTAR), dok će najmlađe zabaviti Kapetan Smešavko i njegovi baloni.

 

 

 

 

„Igrajmo se zajedno“ - naziv je inkluzivne radionice za decu do 12 godina koju organizuje Udruženje ZaJedno u saradnji sa Ana i Vlade Divac Fondacijom i USAID-om).

 

Uživanje u čarima termalong bazena upotpuniće DJ-evi Andy Dee i Poison Charlie.

Summer3p festival se i ove godine bavi važnim ekološkim i društvenim temama, tako će u okviru Porodičnog dana biti održana Javna prezentacija (i debata) trenutnog statusa ekološkog projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš pod nazivom „Kada ćemo se ponovo kupati u Paliću?". Govoriće Michell Rohmann (dipl. hidrolog, savetnik na projektu), a prezentacija će biti održana u nedelju, 23. jula od 19 časova.

 

Mađarski kulturni centar sa Palića predstaviće se programom sačinjenim od plesnih nastupa najmlađih do likovne kolonije starijih sugrađana MZ Palić.

 

Ulaz na Porodični dan je besplatan za sve koji donesu 3 prazne limenke! Presujte ih na ulazu i ubacite u skulpturu „Riba - ubaci limenku, dovrši skulpturu“!

 

Summer3p festival ove godine slavi 15. rođendan i od osnvanja je ugostio više generacija posetilaca. Porodični dan ima za cilj da spoji sadašnje i nekadašnje posetioce festivala, njihovu decu, ali i roditelje, te da na taj način napravi sinergiju generacija, koji će kreativno zabaviti i kvalitetno provesti vreme u prirodi.

 

Petnaesto, jubilarno izdanje Summer3p festivala održaće se od 20. do 23. jula na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić uz verovatno najatraktiviniji muzički program do sad i jedinstven miks kvalitetne zabave i atraktivnih kulturnih sadržaja, uz obaveznu dozu aktivizma.

 

U okviru muzičkog programa nas očekuje 17 izvođača, na Moon Stageu između ostalih nastupiće superstar duo iz Severne Irske – Loco & Jam, zatim popularni nemački DJ Eric Sneo, domaća zvezda Ilija Đoković, dok nam sa Malte dolazi Daniel Blade, a iz Hrvatske Andrologic. Tu je još jedan istaknuti predstavnik regionalne plesne scene Hibrid (BiH), kao i najbolja selekcija subotičkih DJ-eva...

 

Organizator Summer3p festivala je NVO AŠC.

Summer3p festival podržavaju: Grad Subotica, AP Vojvodina, Kancelarija za mlade Subotica i Fondacija „Danilo Kiš“.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

07.07.2017.

 

Tolminska ulica zatvorena za saoobraćaj

 

 

Služba za energetiku i saobraćaj Gradske uprave Grada Subotice obaveštava javnost da će Tolminska ulica u narednom periodu biti zatvorena za saoobraćaj, počev od 9.7.2017. godine zbog rekonstrukcije pomenute ulice. Saobraćaj iz smera Bikovačkog puta biće preusmeren na Ilindensku ulicu, dok će saobraćaj iz smera Čantavirskog i Beogradskog puta biti onemogućen ka Tolminskoj ulici, tj. sa Čantavirskog puta jedini mogući smer kretanja biće ka Beogradskom putu, odnosno, sa Beogradskog puta biće omogućeno kretanje jedino ka Čantavirskom putu.

 

 

 

 

Iz istih razloga će doći do izmene trase na linijama javnog prevoza i to na linijama 8, 16 i 48.
Linija 8 će saobraćati ulicom Plate Dobrojevića i Ilindenskom do okretnice u Aleksandrovu kao i u povratku, a nakon toga će saobraćati uobičajenom trasom linije 8. Tokom izvođenja radova neće biti u upotrebi stajalište Aleksandrovo groblje.
Na liniji 16 autobusi će saobraćati ulicom Beogradski put do benzinske stanice NIS petrola. Tokom izvođenja radova na ovoj liniji neće biti u upotrebi stajalište Aleksandrovo okretnica.
Na liniji 48 autobusi će saobraćati ulicom Beogradski put, a potom ulicama Plate Dobrojevića i Ilindenskom do okretnice u Aleksandrovu, a nakon toga saobraćaju uobičajenom trasom linije 48. Tokom izvođenja radova neće biti u upotrebi stajalište Aleksandrovo groblje.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

07.07.2017.

 

Delimično rekonstruisani Termalni bazen i Letnja pozornica

 

 

– Deo opozicije 'proziva' nas da aktuelna gradska vlast ništa nije radila tokom proteklih godinu dana. Možda se nismo previše bavili marketingom i nismo puno pričali, ali potpuno je izvesno da naš krajnji rezultat neće biti – nula. Samo na Paliću ukupna vrednost planiranih investicija za prethodnih godinu dana veća je od milion evra, zahvaljujući, pre svega, republičkoj Vladi na čijem čelu je bio premijer Aleksandar Vučić, i pokrajinskoj Vladi, bez čije pomoći ne bismo mogli da realizujemo značajnije projekte u našem gradu – izjavio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, obraćajući se medijima nakon što je sa direktorom preduzeća „Park Palić” d.o.o. Nebojšom Darabošem obišao Termalni bazen i Letnju pozornicu na Paliću, na kojima je nedavno izvedena delimična rekonstrukcija i adaptacija.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik je rekao da će do 2020. godine biti završen „Ipsilon“ krak i Narodno pozorište i da će se, uz dovođenje ozbiljnih investitora, intenzivno raditi na infrastrukturnom opremanju i razvoju Palića.

– Sve što je građanima obećano na početku našeg mandata, biće i realizovano. Što se tiče otvaranja novih radnih mesta, tu smo, mislim, najbolji u Srbiji. Otvaraju se novi proizvodni pogoni i proširuju kapaciteti, a čekamo i potpisivanje ugovora sa novim investitorom. Na kraju mandata imaćemo šta da pokažemo građanima, a odgovor na svako pitanje je – ono što je urađeno, a ne prazna priča – naglasio je Bogdan Laban.

 

On je kazao da se vodi računa o svakom potrošenom dinaru, kao i da se taj dinar vrati. I Termalni bazen i Letnja pozornica, dodao je, mogu da ostvare određene prihode i sami sebe održavaju.

 

Nebojša Daraboš je naveo da su radovi na Termalnom bazenu završeni, da je ugovorena vrednost radova bila oko 12 miliona dinara i da su sredstva obezbeđena po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

– Izvršeno je popločanje platoa oko bazena, izrada nastrešnice iznad bazena i sanacija toaleta. Nedavno je renoviran i objekat Letnja pozornica u cilju razvoja manifestacionog i kulturnog turizma. Za renoviranje objekta obezbeđena su sredstva u iznosu od 10 miliona dinara, takođe po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Urađeno je popločanje objekta, zamena drvenih sedišta i naslona, sređen je toalet kao i deo pomoćnih prostorija – rekao je Nebojša Daraboš.

 

Na Letnjoj pozornici će se, već 12. jula, održati koncert Sergeja Ćetkovića, potom sledi Filmski festival, a 4. avgusta gostovaće predstava Državni posao. Plan je da se već početkom godine napravi kalendar manifestacija kako bi se to, u marketinškom smislu, koristilo za poboljšanje turizma.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

07.07.2017.

 

Postavljen javni toalet u Dudovoj šumi

 

 

 

 

Na molbu Sportskog Udruženja Horizont i na osnovu odluke Gradskog Veća o upravljanju i održavanju javnog toaleta broj III-464-209/2017 od 22.06.2017. godine, JKP „Stadion“ Subotica stavlja u upotrebu javni toalet u Dudovoj šumi.Toalet će biti otvoren svaki dan od 07,00 do 22,00 časova.
Takođe postavljena su dva mobilna toaleta na Segedinskom putu kod ulaza na Gradsko strelište, koji će biti na raspolaganju građanima (sportistima, rekreativcima) do 01.09.2017. godine.

Upotreba toaleta je besplatna.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.07.2017.

 

Održana deseta sednica Skupštine grada

 

 

Na desetoj sednici Skupštine grada usvojena je Odluka o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada Subotice za 2017. godinu, Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin i Pro urbe, a donete su i odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Javnog preduzeća „Palić Ludaš“, Javnog komunalnog preduzeća „Suboticagas“ i Javnog preduzeća za upravljanje putevima urbanističko planiranje i stanovanje. Odbornici su, između ostalog, doneli i Odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije grada Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Na početku današnje sednice Skupštine grada, na predlog Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, sa dnevnog reda skinute su tačke 16 i 29: donošenje Deklaracije o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica na teritoriji grada Subotice i donošenje Deklaracije o projektima za smeštaj migranata i migrantskih porodica na teritoriji grada Subotice, a koje su odvojeno predložile odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara i Pokret za građansku Suboticu.

 

S obzirom na to da su ove dve tačke dnevnog reda u delokrugu rada dr Nenada Ivaniševića, zamenika predsednika Radne grupe Vlade Republike Srbije za rešavanje mešovitih migracionih tokova, on je danas dao odbornicima dodatne informacije u vezi ovih tačaka.

- Po ovom pitanju Vlada Srbije dobila je najveća priznanja iz cele svetske zajednice i moram da kažem da sam ponosan na sve to – kazao je Ivanišević. ...dalje - izvor

 

__________________________________________________________________________

 

05.07.2017.

 

Poseta ambasadora Portugala

 

 

Delegacija grada Subotice primila je danas ambasadora Portugala u Srbiji Augusta Žoze Pestana Saraiva Peišota i predstavnike organizacije „Srbija u ritmu Evrope“. Ambasador Portugala razgovarao je i sa devojčicama iz našeg grada koje su na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“, održanom krajem juna u Somboru, sjajnim nastupom i modernim plesom i pesmom predstavile Portugal i u konkurenciji 20 gradova iz Srbije zauzele drugo mesto.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ambasador Portugala je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, istakao da Portugal pruža značajnu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, da očekuje poboljšanje saradnje između dve zemlje u oblastima turizma i kulture i da bi upravo na tim poljima trebalo da se uspostavi saradnja i sa gradom Suboticom.

 

Član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, rekla je da je ambasador Portugala prvi put u zvaničnoj poseti Subotici i da je tokom srdačnog susreta upoznat sa istorijom, kulturom i privrednim potencijalima našeg grada.

 

Zahvalila se, takođe, i organizatorima manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“ na, kako je navela, mogućnosti da se putem kulture otvore vrata buduće kulturne i privredne saradnje grada Subotice i države Portugal.

– U ime lokalne samouprave još jednom se zahvaljujem devojčicama koje su, predstavljajući naš grad na takmičenju u Somboru, osvojile drugo mesto, kao i njihovim roditeljima na angažovanju tokom priprema i takmičenja – naglasila je Miroslava Babić.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

04.07.2017.

 

Obeležen Dan borca

 

 

Povodom 4. jula - Dana borca, delegacije grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga koje su predvodili gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i načelnik Okruga Dragi Vučković, položile su vence na Spomenik žrtvama fašizma. Vence su položile i delegacije Jevrejske opštine, Komunista Subotice i Centra Tito. Obeležavanje Dana borca organizovala je Gradska organizacija SUBNOR-a Subotica.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bogdan Laban izjavio je, tim povodom, da danas obeležavamo značajan datum u našoj istoriji – 4. jul, dan kada je, 1941. godine, naša zemlja ustala u borbu protiv fašizma, najvećeg zla u istoriji ljudske civilizacije.

– Obeležavanjem Dana borca ukazujemo, posebno mlađim generacijama, na ogromne žrtve koje su podnete u borbi protiv nacizma, ali i na činjenicu koliko nas je upravo ta borba učinila delom moderne Evrope koja danas sigurno ne bi bila takva da nije bilo otpora fašističkoj okupaciji. Mi ćemo se i ubuduće sa ponosom sećati svih važnih događaja iz naše istorije i učestvovati u njihovom obeležavanju – naglasio je gradonačelnik Laban.

 

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica Maksim Bakrač je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu, podsetio da je 4. jula 1941. godine u kući poznatih levičara Ribnikar u Beogradu održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je razmatrana opšta situacija u okupiranoj i porobljenoj Jugoslaviji i doneta istorijska odluka o dizanju opštenarodnog ustanka protiv okupatora i domaćih izdajnika.

– Potvrda ove istorijske odluke o dizanju opštenarodnog ustanka desila se samo tri dana posle njenog donošenja, 7. jula 1941. godine, ispaljivanjem prvog ustaničkog hica u Beloj Crkvi. To je u celom svetu odjeknulo kao prvorazredna senzacija sa velikom dozom neverice i pitanjem: da li je istina da se jedan mali balkanski narod usudio da ustane protiv tadašnje vojne velesile koja je u odnosu na ustanike bila hiljadu puta brojnija, jača i tehnički opremljenija – istakao je Bakrač.

 

Naveo je da se na osnovu odluka donesenih na vojno-političkom savetovanju rukovodstva Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP), 26. septembra 1941. u Stolicama, kod Krupnja, prišlo formiranju prvih regularnih partizanskih odreda, da je već 22. decembra 1941. godine u bosanskohercegovačkom mestu Rudo formirana Prva proleterska brigada i da je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata dala nemerljiv doprinos pobedi nad fašizmom.

 

Uz izražavanje zahvalnosti lokalnoj samoupravi, gradonačelniku i lokalnim sredstvima informisanja na korektnom odnosu prema Gradskoj organizaciji SUBNOR-a Subotica, Bakrač je poručio da će se SUBNOR i dalje svim legalnim sredstvima boriti protiv pojava neonacizma i neofašizma, jer nam je to, kako je rekao, dug prema svim žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu, pa i onim u oružanim sukobima posle 1990. godine.

 

Nakon komemorativne svečanosti na Trgu žrtava fašizma, venci i cveće položeni su i na Spomenik njihovoj vernosti, u Parku Ferenca Rajhla.

Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine, odlukom Vlade Srbije. Svake godine se, međutim, nezvanično proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

04.07.2017.

 

Predsednik Rotary Internationala posetio Palić

 

 

Rotari klubovi Subotica i Palić danas su bili domaćini predsedniku Svetske organizacije Rotary Internationala (RI) Ianu Rizliju. Nakon obilaska Rotari aleje na Paliću, prvi čovek rotarijanaca u svetu rekao je da mu ju namera da se upozna sa projektima koje je Rotari pokret u Srbiji realizovao do sada, kao i sa planovima za budućnost.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

– U ovoj godini želimo posebno da podstaknemo razmišljanje i brigu o zaštiti životne sredine i cilj nam je da svaki rotarijanac zasadi bar po jedno drvo tokom ove rotarijanske godine. Drago mi je da danas na Paliću vidimo da već postoji briga o zaštiti životne sredine – istakao je Ian Rizli.

 

Nakon obilaska Rotari aleje na Paliću goste je, na Velikoj terasi, pozdravio Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog upravnog okruga. On se još jednom zahvalio rotarijancima što su u vreme poplava koje su 2014. godine zadesile Srbiju donirali značajna sredstva za pomoć nastradalima.

– Kada dođe nevolja, kao što je elementarna nepogoda, većina ljudi je na nivou zadatka i svi su solidarni, ali kada nastupi svakodnevica sa malim svojim amplitudama obično se zaboravlja intencija da treba nekome pomoći. Tu sam zahvalan Rotari klubu što je permanentno na nivou zadatka – istakao je Vučković

 

On je gosta upoznao sa privrednim kretanjima u gradu i turističkim potencijalima Palića, a napomenuo je i projekat izgradnje Narodnog pozorišta.

– Subotica jedina u Srbiji ima dve drame, na srpskom i mađarskom jeziku, što je jedan od pokazatelja da Vlada Srbije i lokalna samouprava neguju dobre odnose prema nacionalnim manjinama. To je još jedno obeležje ovog grada koji ume da amortizuje razlike i da napravi atmosferu saradnje – naglasio je Vučković.

 

Predsednik Rotari kluba Palić, Toni Bedalov, rekao je da klub na čijem je čelu aktivno učestvuje u svim akcijama koje je pokrenula svetska rotari organizacija.

– U skladu sa motom 'Rotari-menjamo živote ljudima na bolje' mi ćemo ove godine da realizujemo dve akcije, a to će biti stipendiranje četiri studenta i novogodišnji paketići za 20 siromašnih porodica na Paliću – kazao je Bedalov.

 

Rotari klubovi širom sveta podeljeni su u distrikte kojima rukovode guverneri. Srbija i Crna Gora nalaze se u distriktu 2483 koji trenutno broji 65 klubova, odnosno preko 1200 rotarijanaca. Rotari klub Palić aktivan je od 2004. godine i ima 15 članova.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

27.06.2017.

 

Delegacija IB-a u dvodnevnoj poseti Subotici

 

 

Prvog dana dvodnevne posete Subotici delegacije nemačne neprofitne organizacije Internationaler Bund (IB), iz Frankfurta, na sastanku sa članovima Gradskog veća zaduženim za oblast socijalne zaštite i obrazovanja, Ilijom Đukanovićem i Natašom Aleksić, te direktorima Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ i Gerontološkog centra, Nenadom Kozomora i Petrom Balaževićem, razmotrene su mogućnosti saradnje u okviru zajedničkih projekata u oblasti socijalne zaštite i obrazovanja.

 

 

 

 

Neprofitna organizacija IB je jedna od osnivača evrospke asocijacije Karavan 2000 koji okuplja 22 ustanove socijalne zaštite iz 18 zemalja, čiji je član i Kolevka od prošle godine, a za članstvo je zainteresovan i Gerontološki centar Subotica. Organizacija IB je usmerena na pružanje pomoći u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, pružanja pomoći migrantima, a u okviru projekta Ela pružaju pomoć osobama sa posebnim potrebama.

 

Jedan od najvećih problema Kolevke, je obezbeđivanje stanovanja odraslih lica sa smetnjama u razvoju, u vreme kada o njima ne bude imao ko da brine.
– Mi se nadamo da ćemo u što kraćem roku obezbediti takav vid zbrinjavanja i rešiti problem sa kojim se susreću naši sugrađani koji su trenutno u ovakvoj situaciji, rekao je direktor Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, Nenad Kozomora.

 

– Razmatraćemo mogućnosti za zajedničke projekte, za šta nam je potrebna podrška lokalne politike, profesionalnost i ako sve to uspemo da uskladimo, onda ćemo naći i sredstva za projekte, rekao je regionalni menadžer za pomoć osobama sa posebnim potrebama ispred organizacije IB Mihael Tile, koji je istakao da su sa posebnim interesovanjem obišli Prihvatilište za maloletne migrante bez roditeljske pratnje, kao i Dnevni boravak za decu do 18 godina. Po njegovim rečima upoznati su i sa potrebom izgradnje jedne stambene jedinice za stanovanje uz podršku.

 

IB je širom Nemačke uspostavio 45 servisa i usluga. Raspolaže sa 700 objekata za smeštaj odraslih i starih lica i lica sa invaliditetom, stanovanje uz podršku, kao i dnevne centre za osobe sa invaliditetom.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

26.06.2017.

 

Sjajan rezultat Subotičanki na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“

 

 

Na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“, održanom u nedelju, 25. juna u Somboru, u konkurenciji 20 gradova iz Srbije, devojčice iz Subotice osvojile su 32 poena i podelile sa Nišlijkama prvo mesto. Predstavnice našeg grada: Mina Stanković, Maša Čegar, Nikolet Jakša, Eleonora Zedi, Henrieta Maronka, Enike Meznerić i Aleksandra Ziđarev izvanrednim nastupom i modernim plesom i pesmom predstavile su državu Portugal.

 

 

 

 

- Devojčice iz Subotice imale su podršku Grada Subotice, vredno su se pripremale, imale sjajan nastup i ostvarile odličan rezultat. Međutim, po propozicijima takmičenja, ako dva grada imaju isti broj poena – bolji plasman zauzima grad koji je od grada domaćina dobio više poena, pa će tako naredne godine učesnike manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“ da ugosti grad Niš – kaže Miroslava Babić, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture.

Na ovom takmičenju Subotica je od žirija dobila 14, a Niš 17 poena. Glasanje publike putem slanja SMS donelo je Subotici 18, a Nišu 15 bodova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.06.2017.

 

Deca "Kolevke" odigrala premijeru predstave "Film & gugi"

 

 

U Dečujem pozorištu Subotica, štićenici Doma za decu "Kolevka" izveli su premijeru predstave "Film & gugi", reditelja i glumca Branislava Trifkovića.

 

 

 

 

 

Predstava je nastala u okviru glumačko - kreativne radionice koja je započela sa radom septembra prošle godine.
- Osmoro dece je uključeno u ovaj projekat, na čelu sa glumcem Branislavom Trifkovićem. Ideja čitavog projekta bila je da pokažemo da je pozorište otvoreno za svu decu i da svako može da iskaže svoje potencijale kroz ples, muziku i glumu, kaže psihološkinja Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka",Maja Gvozdenović koja je uz Jovanku Dević, Bojanu Mravčević i Marijanu Kolar, ujedno i asistentkinja na režiji u predstavi "Film & gugi".

 

- Moje veliko zadovoljstvo i sreća je što smo naš devetomesečni rad koji je protekao u fenomenalnoj atmosferi, završili. Mogu da kažem na moju žalost, jer te probe sa ovom divnom decom, divnim vaspitačima i ljudima koji su mi pomagali, bili su bogatstvo koje me ispunjavalo, kaže glumac Dečijeg pozorišta i reditelj predstave "Film & gugi",
Branislav Trifković i dodaje da je srdačnost koju je osetio pri svakom susretu u okviru glumačko - kreativne radionice, za njega veoma vredno iskustvo.

- Predivno iskustvo, divna deca i divni ljudi koji su pri svakom mom dolasku i odlasku, izgrlili se i izljubili samnom. Vrlo retko se mogu naći takve sredine da vas sa takvom ljubavlju dočekuju i ispraćaju. Svi su prilično uzbuđeni i u pogledu neizvesnosti kako će ovo sve da ispadne. Za mene - predstava, kao predstava nešto puno i ne znači, jer čitava ta energija koju smo mi stvorili tokom rada, pa makar ništa sad ne pokazali, samo ta energija da izađe iz nas, bila bi dovoljna, rekao je Trifković pre izvođenje premijere.

 

Dugotrajnim i snažnim aplauzom na kraju premijernog izvođenja predstave "Film & gugi", kao i aplauzom tokom izvođenja predstave, publika je ocenila da je rad glumačko - kreativne radionice za svaku pohvalu, što ohrabruje i daje podstrek možda i na nove izazove ove male, ali složne ekipe.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

23.06.2017.

 

Dodeljena priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće večeras su svečano dodeljena priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“. Na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja Skupština grada Subotice je na 9. sednici, održanoj 27. aprila ove godine, donela odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2016. godini priznanje „Dr Ferenc Bodrogvari“ dodeli Igoru Halaseviću, građevinskom tehničaru, i Lauri Kozma i Emi Pešti, likovnim umetnicima. Diplomu i plaketu priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“ uručio je Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada Subotice. Dodeli priznanja prisustvovala je i Timea Horvat, zamenik gradonačelnika.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Bunford je, obraćajući se prisutnima, podsetio da je Ferenc Bodrogvari rođen 22. juna 1935. godine u Bezdanu, da je svojim stvaralačkim radom stekao značajan ugled ne samo u Subotici već i na celoj teritoriji bivše Jugoslavije i da je bio prvi dobitnik nagrade „Šaman” koju je Subotica dodeljivala uspešnim stvaraocima.

– Ovo priznanje dokazuje da Grad prati rad mladih stvaralaca i da brine o talentima koji su se uprkos svojim godinama uspeli da se izdignu iznad proseka. Igor Halasević, Laura Kozma i Emi Pešti, ostvarili su u svom radu zapažene rezultate i svojim delima doprineli razvoju kulturnog života našeg grada. Nagrađujemo tri umetnika koji su dostojni ovog priznanja – naglasio je Tivadar Bunford.

 

Ni ove godine, dodao je, nije bilo lako napraviti izbor među kandidatima, ali sam uveren da ovo istaknuto priznanje i sada odlazi u prave ruke.

 

Pored plakete, na čijem je aversu lik Šamana, dobitnicima priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari” uručuje se i diploma - umetničko delo - plod rada likovnog ili primenjenog umetnika. Ove godine, to su radovi grafičkog umetnika Ljiljane Krtinić, iz Subotice.

 

Diploma i plaketa priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“ dodeljuje se na dan rođenja dr Ferenca Bodrogvarija.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

21.06.2017.

 

Jubilej od 20 godina rada Službe spasavanja na vodi

 

 

Službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica, 23. juna će svečanom akademijom u Eko centru na Paliću, s početkom u 18 časova, obeležiti jubilej od dve decenije postojanja. Tom prilikom će zaslužnim članovima biti uručene nagrade i priznanja. U okviru obeležavanja jubileja biće predstavljene pokazne vežbe i promovisan spasilački sport.

 

 

 

 

Obeležavanje 20 godina postojanja Službe spasavanja na vodi započinje takmičenjem koje će se održati 23. juna, sa početkom u 9 časova na bazenu u Dudovoj šumi. Takmičiće se pet ekipa iz Subotice, Novog Sada, Bele Crkve i Kikinde, a takmičenje se sastoji iz 8 disciplina.

- Prva disciplina je plivanje na 200 metara sa preprekama ispod vode, koje se prevazilaze zaranjanjem. Sledi disciplina na suvom, u kojoj spasioci bacaju uže na 12 metara, sa ciljem da uhvate davljenika i izvuku ga iz vode. Sledeća disciplina je plivanje na 50 metara sa preprekama, zatim 100 metara mešovito, u okviru čega se nakon 75 metara iz vode izvlači lutka teška 70 kilograma. Nakon toga ekipe će se takmičiti u transportu lutke na 50 metara, a potom u takozvanoj štafeti, na svakih 25 metara će predavati lutku. U poslednjoj disciplini izvlači se davljenik iz vode i pruža prva pomoć. Spasioci će na kraju programa za građane izvesti pokaznu vežbu, rekao je Rudolf Renčenji, rukovodilac Službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica.

 

Prema dokumentima, do kojih je Crveni krst došao prilikom istraživanja istorijata spasilačkih službi, upravo u Subotici je začetak Spasilačke službe na vodi. Prema pregledanoj dokumentaciji, prvi spasilac obučen je u Subotici 1902. godine, a Službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica, će 23. juna po prvi put svečano obeležiti dvadesetu godišnjicu postojanja.

- Odabrali smo ovaj datum, jer se u Evropi tokom ove nedelje obeležava bezbednost na vodama. To je nedelja pred početak raspusta i sezonu godišnjih odmora, te je bitno da se govori o merama prevencije. Svake godine građane informišemo pre, u toku i nakon kupališne sezone, kako bismo sprečili nezgode i utapanja, rekao je instruktor spasavanja na vodi Crvenog krsta Srbije, Žolt Sendi, na danas održanoj konferenciji za medije, na kojoj je građanstvu skrenuta pažnja da kada se dogodi slučaj utapanja, bilo da je reč o bazenu, ili otvorenoj vodi, važno je da izvlačenje utopljenika iz vode uradi neko ko je za to obučen. Oni koji nisu prošli obuku, nebi trebali da dođu u direktan kontakt sa davljenikom, jer postoji velika verovatnoća da će i oni doći u opasnost.

 

D. Bicok

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

 

19.06.2017.

 

Promena režima saobraćaja zbog radova u Rudić ulici

 

Služba za energetiku i saobraćaj Gradske uprave Grada Subotice obaveštava javnost da će u periodu od utorka, 20.6.2017. godine do nedelje, 25.6.2017. godine Rudić ulica biti zatvorena za saobraćaj motornih vozila zbog radova na vodovodnoj mreži. Odvijanje saobraćaja će biti moguće u sledećim smerovima: Od ulice Matka Vukovića, preko kružnog toka ka Štrosmajerovoj ulici, iz Štrosmajerove ka ulici Matka Vukovića, te iz smera ulice Dimitrija Tucovića ka ulicama Matka Vukovića i Štrosmajerove.

 

 

 

 

U navedenom periodu autobusi na liniji 1a će saobraćati od stajališta Lifka, ulicom Matije Gupca do ulice Maksima Gorkog, a nakon toga se vraćaju na uobičajenu trasu linije 1a na Senćanskom putu. Na liniji 1/a van upotrebe će biti stajališta Sinagoga, Arsenija Čarnojevića, Higijenski zavod i Jadran bioskop, a umesto navedenih stajališta u upotrebi će biti stajališta Pošta i Matija Gubec.

 

Takođe, autobusi na liniji 8 će saobraćati nakon ulice Aleja Maršala Tita, ulicama Zmaj Jovina, Đure Đakovića, Maksima Gorkog i Matije Gupca do stajališta Lifka (trasom linije 8/a), a nakon toga se vraćaju na uobičajenu trasu linije 8. Na liniji 8 van upotrebe će biti stajalište Sinagoga, a umesto navedenog stajališta u upotrebi će biti stajališta Arsenija Čarnojevića, Higijenski zavod, Jadran bioskop, Pošta i Matija Gubec.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

19.06.2017.

 

Nastavak akcije „Selu u pohode" u MZ Mala Bosna

 

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica nastavljaju i u 2017. godini sa akcijom „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“, koja će se održati u prostorijama gerontološkog kluba MZ Mala Bosna, 20. juna u terminu od 8 do 11 časova.

 

 

 

 

Svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, te izmeriti telesnu visinu, težinu i utvrditi BMI (indeks telesne mase). Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja.

 

Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja stanovništva potrebno je da svako učestvuje i brine o svome zdravlju i zdravlju svojih najbližih, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica i apeluju na građanstvo, da provere svoje faktore rizika i menjaju ponašanje u korist očuvanja i unapređenja zdravlja.

 

Ove akcije se organizuju već sedmu godinu, sa ciljem da promovišu zdravlje i zdrave stilove života u ruralnim sredinama Subotice i da mobilišu stanovnike ovih naselja na kontrolu zdravlja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.06.2017.

 

Uskoro 24. Festival evropskog filma Palić


 

 

Dvadeset i četvrto izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula na više lokacija, kraj jezera Palić i u Subotici.

 

 

 

 

 

Publiku očekuje i ove godine veliki broj relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

 

Direktor Festivala Radoslav Zelenović o vrlo delikatnom trenutku u kojem se održava ovogodišnji Festival kaže: “U 25 godina dugoj istoriji Festivala bilo je mnogo teških trenutaka, ali ovogodišnji Festival doveden je ozbiljno u pitanje, pre svega zbog činjenice da je pre 10-ak godina Festival operisao sa sumom od preko 400.000 eura, a da mi sada imamo problem da obezbedimo i budžet od 150.000 eur. Ovde pre svega mislim na Pokrajinski sekretarijat za kulturu koji je ove godine odvojio nikad manja sredstva za naš festival, za razliku od republike i Grada Subotice koji nisu smanjivali dodeljena sredstva u odnosu na prošlu godinu, ali što je opet u odnosu na pomenutu 2008. značajno manje”.

 

Napominjući da je u takvim uslovima vrlo teško praviti festival evropskog filma, on dodaje: “Svima nama je jako stalo do Evrope, svima su puna usta Evrope, a kada treba da promovišemo nešto je proverena evropska vrednost, a Palićki festival već godinama to jeste, konačno promoć koju smo prošle godine dobili od Evropske komisije govori u prilog tome – prava podrška izostaje. Svima nama je jako teško da govorimo o tom cilju odnosno da Festival zadržimo u gabaritima u kojima je on bio. Pred organizatorima festivala je ogroman problem. Mi ćemo ga rešiti kako znamo i umemo. Ovde pre svega mislim da on ostane u istim okvirima u kojima je bio prošle godine. Štedeće se na mnogim drugim stvarima, najverovatnije ćemo ove godine ostati bez jedne izuzetno važne i dragocene institucije koja se zove Festivalske novine. Njih će biti, ali u bitno promenjenom obliku. Biće takođe upitno da li ćemo moći da dovedemo na Festival neke zanimljive ljude koje smo planirali. Nije dobro, zbog toga što je iduće godine 25 godina od kako postoji Festival koji je u mnogo navrata pokazao i dokazao da je potreban gradu, da na žalost bude ukinuta jedna selekcija koja je pokazala odlične razultate, to je program “Klasici na trgu”. Festival je bio poznat i po muzičkom programu i drugim nekim sadržajima – svega toga moramo da se lišimo da bismo zadržali onu suštinu odnosno glavne selekcije. Festival će biti održan u obliku u kakvom ga poznaju i gledaoci i kritičarii i svi ostali. Ozbiljno je pitanje da li to treba raditi u takvim uslovima. Na žalost mi koji smo u Festivalu, takvo pitanje sebi ne možemo da postavimo posle 25 godina, ali je zato to pitanje za one druge: da li stvarno misle da tako treba da se odnose prema Festivalu, prema jednoj ozbiljnoj evropskoj tekovini? Prema nečemu što traje 25 godina i što je kao vrednost provereno i u našim i u evropskim okvirima”, kaže na kraju izjave direktor Festivala Radoslav Zelenović.

 

Glavni takmičarski program i ove godine biće prikazan u najlepšem bioskopu pod vedrim nebom – čudesnoj Letnjoj pozornici koja prima 1200 posetilaca.

 

U fokusu 24. Festivala biće hrvatska kinematografija, a vrlo brzo možete očekivati više informacija o ovom segmentu, kao i o ostatku programa predstojećeg Festivala.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.06.2017.

 

Petnaesti Summer3p festival od 20. do 23. jula

 

 

Petnaesto, jubilarno izdanje Summer3p festivala održaće se od 20. do 23. jula na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić, uz verovatno najatraktiviniji muzički program do sad i jedinstven miks kvalitetne zabave i atraktivnih kulturnih sadržaja, uz obaveznu dozu aktivizma, tvrde organizatori.

 

 

 

 

 

„Summer3p festival je ove godine bio suočen sa izostankom podrške pojedinih državnih instanci a pojavili su se i organizacioni problemi, međutim, ovo petnaesto izdanje biće za pamćenje. Festival će proslaviti 15. rođendan u velikom stilu. Palić će po prvi put ugostiti izvođače iz 6 zemalja. Dolaze nam svetska imena iz Irske i Nemačke, zatim sa Malte a biće tu i izvođači iz regiona, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske. Ugostitićemo i trenutno najtraženijeg srpskog DJ-a, koji će nastupiti uz podršku subotičke ekipe. Drago nam je da Grad Subotica prepoznaje, podržava i ceni sve ono što radimo punih 15 godina a neizostavno je i razumevanje preduzeća Park Palić na čijem prostoru se Summer3p održava, jer ipak, naša poseta za ovih 15 godina prešla je cifru od 130.000 posetilaca. Pozivamo vas sve da dođete da zajedno proslavimo rođendan!”, kaže Otto Veisenberger, muzički direktor festivala.

 

U okviru muzičkog programa posetioce očekuje preko 20 izvođača. Na Moon Stageu između ostalih nastupiće superstar duo iz Severne Irske – Loco & Jam, zatim popularni nemački DJ Eric Sneo, domaća zvezda Ilija Đoković, dok sa Malte dolazi Daniel Blade, a iz Hrvatske Andrologic. Tu je još jedan istaknuti predstavnik regionalne plesne scene Hibrid (BiH), kao i najbolja selekcija subotičkih DJ-eva.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.06.2017.

 

Obeležena 73. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

 

 

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, i komemorativnim programom u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležena je 73. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge nacističke logore smrti širom Evrope. U ime subotičke lokalne samouprave venac su položili zamenik gradonačelnika, Timea Horvat, i Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Timea Horvat je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće, kazala da je Holokaust sistematski, organizovani državni progon i genocid nad različitim etničkim, verskim i političkim grupama ljudi tokom Drugog svetskog rata od strane nacističke Nemačke i njenih saveznika, i najstrašniji zločin protiv čovečnosti savremenog doba koji je iza sebe ostavio trajne posledice koje opominju i večni ožiljak u istoriji jevrejskog naroda: samo zato što su bili Jevreji, stradalo je više od šest miliona nevinih ljudi.

– I subotička jevrejska zajednica je u tom periodu podnela najveće žrtve. Na ovaj dan, pre 73 godine, 3.500 subotičkih Jevreja, zatvorenih u geto koji se nalazio neposredno pored železničke stanice i pruge, odvedeno je na stanicu, saterano u stočne vagone i prebačeno u sabirni logor u Bačalmašu, a zatim u Aušvic i druge koncentracione logore širom Evrope – rekla je Timea Horvat.

 

Uz podsećanje da su subotički Jevreji, iako malobrojni, od druge polovine devetnaestog veka do tragičnih zbivanja 1944. godine činili okosnicu napretka, modernizacije i izgradnje grada, istakla je da je zbog toga potrebno i dalje raditi na edukaciji o značaju jevrejske populacije za Suboticu, ali i razlozima njihovog masovnog sistematskog uništavanja tokom Holokausta. ...dalje-izvor

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

12.06.2017.

 

14. Etnofest od 21. do 25. juna

 

 

Etnofest, world music festival, ove godine će se održati na više lokacija u Subotici i na Paliću. Etnofest počinje u utorak 21. juna na Svetski dan muzike.

 

 

 

 

U tri koncertne večeri na festivalu nastupaju umetnici iz Srbije, Mađarske, Austrije, Češke, a Etnofest ove godine publiku festivala vodi muzičkim stazama koje spajaju Balkan sa Centralnom Evropom. Pored toga publika će imati priliku čuti zvuke argentinskog tanga, ili španskog flamenka.

Ulaz na festival je kao i predhodnih godina besplatan, a festival su podržali: Grad Subotica,
Park Palić, Austrijski kulturni forum iz Beograda, Muzička kuća Fonó iz Budimpešte i
Infostud.

Kancelarija za mlade Grada Subotice, organizovala je volonterski tim koji će raditi na festivalu.

 

 

 

 

Program 14. Etnofest

 

Sreda, 21.06.2017.
Klein House društveni bar, Subotica

20.00 h – Izložba “world music” koncertnih fotografija
Edvard Molnar – Subotica
Pere Masramon – Barcelona
Tomas Opitz - Budimpešta

***

Petak, 23.06.2017.
Velika terasa, Palić

20.30 h – PAUL SCHUBERTH - TOMÁŠ NOVÁK (AT, CZ)
Paul Schuberth – harmonika
Tomáš Novák – violina

21.30 h – BORBÉLY MIHÁLY „ETNOFEST QUARTET” (HU)
Borbély Mihály – duvački instrumenti
György Mihály – gitara, buzuki
Horváth Balázs – kontrabas
Gálfi Attila – bubnjevi

23.00 h – CUE TEW LEE, DJ (Tilos rádio, HU)

***

Subota, 24.06.2017.
Velika terasa, Palić

20.30 h – CONTRABAJANDO DUO (RS)
David Sič – kontrabas
Miroslav Idić – harmonika

21.30 h – MIŠKO PLAVI TRIO (RS)
Milivoje Petrović a.k.a Miško Plavi – harmonika
Vasil Hadžimanov – klavijature
Srđan “Johnny” Dunkić – Bubnjevi

23.00 h – CUE TEW LEE, DJ (Tilos rádio, HU)

***

Nedelja, 25.06.2016.
Klein House društveni bar, Subotica

20.00 h – DUŠAN POPOVIĆ LIPOVAC & SPONA (RS)
Dušan Popović Lipovac – gitara
Sara Kutlešić – piano
David Sič – bas
Radost Galonja – vokal
Bojan Krtinić – klarinet
Katarina Radivojević – perkusije
Slavko Živković – bubnjevi


 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

09.06.2017.

 

Javna rasprava o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana Grada Subotice

 

 

 

 

Pregovaračko poglavlje 23 je jedno od 35 poglavlja o kojima Srbija pregovara sa Evropskom unijom u procesu pristupanja Uniji, a koje obuhvata pravosuđe, osnovna prava i borbu protiv korupcije.

 

Akcioni plan za pregovaranje Srbije o članstvu u Evropskoj uniji za Poglavlje broj 23 usvojen je na sednici Vlade 27. aprila 2016. godine koji utvrđuje obavezu lokalnih samouprava da izrade i usvoje svoj Lokalni antikorupcijski plan (LAP).

Pomenutim Antikorupcijskim planom predviđa se jačanje preventivnih antikorupcijskih mehanizama na nivou lokalnih samouprava Republike Srbije.

Agencija za borbu protiv korupcije izradila je Model LAP-a, i isti je dostavila svim lokalnim samoupravama Republike Srbije, zajedno sa uputstvima i preporukama radi izrade i usvajanja LAP-a. Da bi se LAP usvojio od strane Skupštine grada Subotice, Gradonačelnik Grada Subotice je obrazovao posebnu radnu grupu koja je sačinila Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana Grada Subotice i isti je uputila na javnu raspravu koja traje od 9.6.2017. do 15.6.2017. godine do 24,00 časova.

Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana objavljen je na sajtu Grada Subotice a primedbe i sugestije na tekst LAP-a, fizička i pravna lica, (građani, organi i organizacije) moći će davati preko sledećeg e-maila: radna.grupa.lap@subotica.rs.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

09.10.2017.

 

EU i Nemačka pomažu stambeno zbrinjavanje Roma i Romkinja

 

EU za stambeno zbrinjavanje Roma i Romkinja daje 2,5 miliona evra, a Nemačka za njihovo obrazovanje i zapošljavanje izdvaja 2,4 miliona evra.

 

 

 

 

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma, dr Nenad Ivanišević, posetio je danas Romski edukativni centar u Subotici.

Ivanišević je rekao da je Romski edukativni centar dobar primer saradnje i integracije sa lokalnom samoupravom i da će se uz pomoć sredstava Evropske unije za taj centar izdvojiti određena finansijska sredstva. Državni sekretar je istakao da je uz pomoć projekata za stambeno zbrinjavanje Roma i romskih porodica, koje je realizovala nemačka humanitarna organizacija ,,Help“, Unija dala 2,5 miliona evra, a da je za obrazovanje i zapošljavanje Roma u okviru projekta ,,Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji, pospešivanje mladih Roma i reintegracija povratnika“, Vlada Savezne Republike Nemačke izdvojila 2,4 miliona evra. Nenad Ivanišević je tom prilikom podvukao da su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvena i socijalna zaštita ključne oblasti iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji, podsetivši da je Vlada Srbije na sednici održanoj 7. juna usvojila Akcioni plan za primenu Strategije, što pokazuje, naveo je Ivanišević, posvećenost i brigu Vlade Republike Srbije za unapređenje položaja Roma i Romkinja.
Romski edukativni centar je nevladina organizacija osnovana 2005. godine sa ciljem inkluzije Roma u lokalnu sredinu i vizijom društva bez predrasuda.

 

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

________________________________________________________________________________

 

09.06.2017.

 

Vlada Republike Srbije obezbedila sredstva i za klimatizaciju Hale sportova

 

– Grad Subotica nastavlja dobru saradnju sa Vladom Srbije. Ovog puta reč je o ulaganju u sportsku infrastrukturu. Vlada Republike Srbije izdvojila je sredstva u visini od 20 miliona dinara za izgradnju novog sistema za klimatizaciju u Hali sportova. Transfer sredstava u budžet grada je izvršen i krećemo u zakonsku proceduru odabira izvođača radova. Očekujemo da tokom ove građevinske sezone radovi budu i završeni. Na ovaj način stvaramo preduslove da kao grad budemo domaćini sportskih takmičenja evropskog i svetskog ranga – izjavio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ističući da je tokom proteklih 11 meseci u sportsku infrastrukturu u našem gradu investirano oko milion evra, gradonačelnik Laban je navеo da je konačno rešen i problem vezan za vlasništvo nad sportskim terenima na Paliću.

– S obzirom na to da je ova konferencija za medije vezana za sportske teme, želim da napomenem da smo rešili još jedan višedecinijski problem. Naime, uspeli smo da u vlasništvo grada vratimo sportske terene u omladinskom parku na obali Palićkog jezera. Učinićemo sve da ih već ove godine u celosti renoviramo i što pre predamo na upotrebu mladima i sportistima – rekao je Bogdan Laban.

 

Predsednik Rvačkog kluba Spartak, Davor Štefanek, zahvalio se gradonačeliku i dodao da je bio prijatno iznenađen što su u rekordnom roku obezbeđena sredstva za novi sistem klimatizacije u Hali sportova.

– Sa tom klimom, rvačkim klubovima Spartak i Proleter biće mnogo lakše da sledeće godine, ako sve bude teklo po planu, budu dobri domaćini Prvenstva Evrope za kadete – kazao je Štefanek.

 

Član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović, kaže da je, pored renoviranja rukometnog, košarkaškog i odbojkaškog trenena na Paliću, u planu da se i tribine oko tih terena dovedu u red.

– Sve je zaraslo u korov. Kada rekonstruišemo sportske objekte i uredimo okolinu, imaćemo jedan lep multifunkcionalni centar, posle više decenija čekanja – naglasio je Simović.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.06.2017.

 

Nastavljena humanitarna akcija „Оdeća za sve“


 

 

Članovi Gradskog veća zaduženi za obrazovanje i socijalna pitanja i zdravstvo, Nataša Aleksić i Ilija Đukanović, predstavnici Fondacije „Ana i Vlade Divac” i Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju (HCIT), uz podršku kompanije „Inditeks“, obradovali su danas učenike Školskog centra sa Domom učenika „Dositej Obradović“, kao i štićenike Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“, paketićima garderobe i obuće.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Koordinatorka Vaspitne službe u Domu učenika, Željka Musović, istakla je da školu pohađa ukupno 147 učenika, a da je u Domu za učenike smešteno sedamdesetoro dece. Ona se zahvalila na donaciji predstavnicima Grada Subotice, kao i Fondaciji „Ana i Vlade Divac“, i navela da deci najviše nedostaju veš, čarape i peškiri.

 

Ilija Đukanović je istakao da je Grad Subotica u okviru ove akcije ukupno podelio 100 kutija sa odećom i obućom za decu, i da je na ovaj način nastavljena uspešna saradnja sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“.

 

U dosadašnjoj saradnji sa Fondacijom, podsetio je, realizovano je nekoliko projekata: prošireni su kapaciteti Narodne kuhinje Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica, donirana je oprema za reagovanje u kriznim situacijama, a organizovani su i edukativni treninzi za članove lokalnog štaba za vanredne situacije.

 

Pored direktne humanitarne pomoći izbeglicama i migrantima, Fondacija „Ana i Vlade Divac“, u saradnji sa lokalnim partnerom HCIT-om, pruža podršku i lokalnim zajednicama koje su pogođene izbegličkom krizom sa ciljem da ojačaju njihove kapacitete.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.06.2017.

 

Na Paliću počeo međunarodni naučni skup na temu „Pravosuđe i mediji“

 

 

U „Eko centru“ na Paliću danas je počeo 29. Međunarodni naučni skup na temu – „Pravosuđe i mediji“, koji organizuje Institut za kriminološka i sociološka istraživanja u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Misijom OEBS-a u Srbiji. Otvaranju dvodnevnog naučnog skupa prisustvovali su gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

– Pravosuđe i mediji su dva stuba demokratije. Njihovi ‘alati’ su pravo i istina, a međusobna saradnja je neophodna jer su povezani odgovornošću pred javnim mnjenjem – rekao je Pastor, otvarajući ovaj tematski skup.

Svi mi, naveo je, stremimo društvu u kome će vladati pravda i u kome se slobodno može izražavati volja, ali veoma često zaboravljamo na odgovornost.

– Veoma često zaboravljamo na to da kroz korišćenje pravom i slobodom javnog govora i iznošenje misli, moramo u sebi da stvaramo ‘ogradu’ odgovornosti, jer time formiramo javno mnjenje – istakao je Ištvan Pastor.

 

Gradonačelnik Laban je rekao da je tema ovog međunarodnog susreta, na kome će zajedno diskutovati predstavnici pravosuđa, naučne javnosti i medija, značajna i aktuelna, između ostalog i zbog toga što bi pravosuđe i mediji trebalo da – u interesu građana – sarađuju u borbi protiv kriminala, korupcije i drugih nezakonitih aktivnosti.

– Na skupu će biti raspravljano o načinu kako se javnost informiše i kreira javno mnjenje o radu tužilaštva i sudova, odnosno kriminalitetu uopšte, u cilju poboljšanja stanja u ovoj važnoj oblasti, a posebna pažnja biće posvećena unapređenje kvaliteta odnosa između pravosuđa i medija. Sva ta pitanja predmet su preporuka Evropske komisije, koje Republika Srbija sprovodi rukovodeći se aktivnostima predviđenim Akcionim planom za Poglavlje 23 – naglasio je Bogdan Laban.

 

Uz ocenu da odnos između pravosuđa i medija u budućnosti mora mnogo više da bude usmeren na međusobno poverenje u radu, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja dr Ivana Stevanović je kazala da ono što je danas zastupljeno jeste – kao da se radi o dve potpuno suprotstavljene strane, a da ideja uopšte nije da bude tako.

– Ideja je da, u interesu javnosti, a nama je potpuno jasno da je osnovni zadatak medija da informišu javnost dajući pravu i blagovremenu informaciju, poštuju pravila koja su neophodna da bi bili zaštićeni bazični principi rada pravosuđa – podvukla je Ivana Stevanović.

 

Šef Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS-a u Srbiji, Artur Grejem, kazao je da je ova konferencija veoma bitna za Misiju OEBS-a u Srbiji, koja već dugi niz godina podržava slobodu i nezavisnost medija, a odnos između pravosuđa i medija je, kako je rekao, temelj za promovisanje vladavine prava u bilo kom društvu.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

07.06.2017.

 

Otvoren Ametek biznis kampus u Subotici

 

 

Globalni proizvođač mikro-motora, američka kompanija Ametek otvorila je u Subotici biznis kampus, na ukupnoj površini od 10.000 kvadratnih metara, gde će zaposliti 500 ljudi.

 

 

 

 

 

Svečanom otvaranju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, predsednik Vlade APV Igor Mirović, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor i ministar privrede Gorana Knežević.

 

Prema rečima predsednika Vučića, Vlada Srbije nije subvencionisala proširenje Amateka, koji u Subotici posluje od 2012. godine, kada je fabriku otvorila nemačka firma Dunkermotoren koja je u njenom vlasništvu.

 

Sedište kompanije Ametek je u Filadelfiji. Kompanija ostvaruje godišnji promet od oko pet milijardi dolara i zapošljava više od 50.000 ljudi.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

05.06.2017.

 

Obeležen Dan policije

 

 

U Policijskoj upravi u Subotici danas je svečano obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, Dan policije i slava Ministarstva – Svete Trojice. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije proglasilo je Duhove za dan MUP-a i dan policije u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija 15. juna, na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Današnji program u upravnoj zgradi Policijske uprave u Subotici započeo je obraćanjem vršioca dužnosti načelnika Policijske uprave, glavnog policijskog savetnika Nenada Sekulića, i gradonačelnika Subotice Bogdana Labana.

Načelnik Sekulić je naveo da je rad PU u Subotici u proteklih nekoliko meseci obeležilo smanjenje broja izvršenih krivičnih dela, povećanje broja razrešenih krivičnih dela sa nepoznatim počiniocem, bolji rad na rešavanju teških krivičnih dela sa elementima nasilja, jača borba protiv trgovine narkoticima i neakciznom robom, kao i manji broj saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa nastradalim licima.

Ističući da je vizija svih zaposlenih u Policijskoj upravi - Subotica, miran i bezbedan grad, pozvao je građane da, prema svojim mogućnostima, pomognu radu policije.

– Pomozite tako što ćete nas kritikovati kada je to potrebno i pomoći kada to tražimo. Pomozite policiji radi sebe, tako što ćete pomoći sebi u saobraćaju, utakmicama, u večernjem provodu, u odnosu prema najbližima. Uživajte svoja prave i ne ugrožavajte prava drugih – poručio je Nenad Sekulić. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

05.06.2017.

 

Saradnja u oblasti edukacije i informisanja

 

U Arhus centru danas je potpisan Memorandum o saradnji između Regionalne deponije i predstavnika organizacija civilnog društva iz Subotice, Bačke Topole, Trešnjevca, Kanjiže, Malog Iđoša i Čoke. Potpisivanjem memoranduma se definišu zajednički rad na edukaciji i informisanju građanstva o pravilnom zbrinjavanju i odlaganju otpada.

 

 

 

 

 

Na Svetski dan zaštite životne sredine 5. jun, petnaest ekoloških organizacija civilnog društva je potpisalo Memorandum o saradnji sa Regionalnom deponijom, koja po rečima direktorke Andree Kikić, uskoro započinje probni rad, a na planu edukacije i informisanja građanstva o svim mogućnostima koje obuhvata Regionalni sistem za upravljanje otpadom, neophodna je i saradnja sa organizacijama civilnog sektora koje imaju kapacitete da se kao partneri uključe u oblast zbrinjavanja i upravljanja otpadom i koje su u oblasti vezanoj za unapređenje životne sredine ostvarile respektabilne rezultate. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

05.06.2017.

 

Apel CEKOR: Povezivanje ljudi sa prirodom kroz povećanje stepena pošumljenih površina

 

 

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), na Svetski dan zaštite životne sredine želi da aktuelizuje temu pošumljavanja, podizanja zaštitnih pojaseva od drveća i sadnju drveća u urbanim sredinama u celoj Srbiji, a naročito na teritoriji Vojvodine. Prostornim planom Republike Srbije i Pokrajine Vojvodine predviđeno je da se u Vojvodini šumovitost sa 6 odsto poveća na 14,2 odsto, pošumljavanjem 140.000 hektara novih šuma kako bismo došli u optimalno stanje.

 

 

 

 

Takođe, Srbija mora da što pre sistemski reši problem eolske erozije i počne masovno podizanje vetrozaštitnih pojaseva, prvenstveno u Vojvodini. To zahteva zakonska rešenja prema kojima će i autonomna pokrajina i lokalne samouprave naći mere da se postojeći zaštitni pojasevi sačuvaju, da se spreči ilegalna seča te da nađu sredstva kako bi se podigao stepen šumovitosti. Neke opština su odlučile da uz saglasnost Uprave za šume, svoje vetrozaštitne pojaseve daju na upravljanje javno komunalnom preduzeću čime žele da spreče nesavesnu seču i očuvaju ono što ima na terenu, te je to moguć način rešavanja ovog pitanja i u regionu Subotice. ...dalje

 

 

________________________________________________________________________________

 

01.06.2017.

 

Delegacija iz Sandvikena i ambasador Švedske u poseti Subotici

 

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, održali su prijem za ambasadora Kraljevine Švedske u Srbiji, Jana Lundina, koji je sa delegacijom iz Sandvikena doputovao u prvu zvaničnu posetu Subotici.

 

 

 

 

 

Poseta Subotici i 11. Međunarodnom i regionalnom sajmu, bila je prilika boljeg upoznavanja švedskog ambasadora sa potencijalima koje nudi Subotica i privreda regiona, kao i mogućnosti produbljenja započete saradnje Subotice i Sandvikena, koja bi nadalje trebala biti proširena u oblasti ekologije, održivog razvoja i turizma.

Poseta sajmu je po rečima načelnika Kancelarije za evropske poslove Sandvikena, Andersa Landela, prilika koja daje mogućnost da se privrednici iz Švedske upoznaju sa privrednicima ovog regiona i da istražuju nove mogućnosti za realizuaciju novih projekata u oblasti održivog razvoja, solarnih ćelija i brojnih drugih, među kojima je i mogućnost ostvarenja projekata u okviru Banje Palić.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

01.06.2017.

 

Održana tribina na temu “(Ne)moć komunikacije”

 

 

Izdavačko preduzeće Clio i Pokret Novi optimizam, u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimedia, u deset gradova Srbije organizuju razgovore na teme koje treba da daju odgovore na pitanja: da li građani imaju moć da kontrolišu tokove komunikacije; šta znamo o privatnosti u digitalnom svetu; kakav je uticaj novih medija na društvene odnose, kakav je status novinarske profesije, ko su vlasnici medija i zašto su važni uzbunjivači.

 

 

 

 

Tribina održana u Subotici pod nazivom "Mediji i Novi optimizam", četvrta je u seriji od deset razgovora planiranih, odnosno održanih u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Užicu, Vršcu, Kragujevcu, Vranju, Šapcu i Zaječaru.

 

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

01.06.2017.

 

11. Međunarodni SU Sajam u znaku turizma

 

 

Prezentovanje privrede, razmenjivanje informacija, ideja, znanja i iskustva kao i uspostavljanje poslovnih kontakata, osnovni je cilj Međunarodnog i regionalnog sajma privrede koji se 11. godinu zaredom održava u Subotici. Vodeća tema ovogodišnjeg sajma je turizam, koji je kao grana privrede prepoznat kao jedan od dodatnih potencijala za razvoj regiona.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Sajam je otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, istakavši da je aktuelna gradska uprava posvećena privrednom razvoju kroz privlačenje novih investicija, naročito u sektoru turizma, za koji su predviđena sredstva iz budžeta Pokrajine i Republike. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

27.05.2017.

 

Sajam socijalne zaštite

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin otvorio je u Atriumu hotela „Galleria“ Sajam socijalne zaštite.

 

 

 

 

 

Nakon Novog Sada i Niša, Sajam socijalne zaštite je i u Subotici okupio institucije i ustanove socijalne zaštite, kao i predstavnike civilnog sektora, građanskog aktivizma i volonterere u oblasti socijalne zaštite, a organizovali su ga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

27.05.2017.

 

Prijem delegacije Fondacije za kulturu Podunavskih Švaba iz Baden-Virtemberga

 

 

Menadžer Grada Subotice, Zagorka Panić, i članovi Gradskog veća zaduženi za oblasti kulture, turizma, investicija i međunarodne saradnje i obrazovanja, Miroslava Babić, Srđan Samardžić i Nataša Aleksić, sastali su se, u Gradskоj kući, sa delegacijom Fondacije za kulturu Podunavskih Švaba savezne države Baden-Virtemberg koju je predvodio Julian Virtenberger, administrativni rukovodilac ministarstva unutrašnjih poslova savezne države Baden-Virtemberg i zamenik ministra i predsednik Saveta Fondacije, i predstavnicima Udruženja Nemaca „Maria Theresiopolis“, iz Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Miroslava Babić je poželela dobrodošlicu gostima koji prvi put borave u našem gradu i istakla da je ovo dobra prilika da ih upozna sa saradnjom koju grad Subotica ima sa Nemačkom u oblastima obrazovanja i privrede.

Nataša Aleksić je navela da su, pored bilingvalnih odeljenja na srpsko-nemačkom i mađarsko-nemačkom nastavnom jeziku u vrtiću „Palčica“ Predškolske ustanove „Naša radost“ i u Osnovnoj školi „10. oktobar“, i roditelji OŠ „Majšanski put“ podneli inicijativu da se kao strani jezik uči nemački.

 

Na sastanku se razgovaralo i o dualnom obrazovanju u našem gradu i načinu na koji mogu da se očuvaju stari zanati, kao i o motivisanju učenika da upišu trogodišnje škole. Delegacija je upoznata i sa podatkom da je Grad Subotica đacima koji su upisali deficitarna zanimanja obezbedio stipendije u visini od po 3.000 dinara mesečno.

 

Zagorka Panić je naglasila da je ponos Subotice Privredna zona „Mali Bajmok“ gde je trenutno zaposleno oko 6.000 radnika.

Srđan Samardžić je podsetio da su od 11 velikih kompanija u Privrednoj zoni u „Malom Bajmoku“ četiri iz Nemačke.

- Subotica je spemna da dočeka nove investitore, jer u privrednoj zoni ima još neiskorištenog prostora. Grad u saradnji sa Republikom Srbijom radi na ispunjavanju svih infrastrukturnih uslova, kako bi privukli što više investitora – rekao je Samardžić, dodajući da je prednost Subotice i Palić kao turistička destinacija.

 

Predstavnici Udruženja Nemaca „Maria Theresiopolis“ upoznali su sagovornike sa radom Udruženja i zahvalili se na podršci koju im pruža grad Subotica.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

23.05.2017.

 

Domu zdravlja donirano ambulantno vozilo i oprema za novoizgrađenu ambulantu

 

 

Predstavnici Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) iz Bavarske, uručili su danas ambulantno vozilo i opremu za novoizgrađenu ambulantu u Kumičićevoj ulici u Subotici. Ambulantno vozilo će biti stavljeno na raspolaganje Domu zdravlja u Subotici i služiće u svrhu boljeg funkcionisanja novoizgrađene ambulante, ali i za ostale potrebe službe Hitne pomoći.

 

 

 

 

 

U ime gradonačelnika Subotice, na donaciji vrednoj oko 30.000 evra, zahvalila se menadžerka Grada Zagorka Panić, ističući značaj ove donacije koja će poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga za sve građane.

 

Uručujući donaciju predsednik Upravnog odbora ASB-a Bavarska, Hans Urlih Pafman je izrazio spremnost ove organizacije da pomogne Srbiji i Subotici, uvek kada se za to ukaže potreba, a za Suboticu je čuo preko omadinskog volonterskog rada, kog su takođe voljni podržati.
- Želja nam je da pomognemo ovom regionu da se poveže, naročito na polju volonterskog rada, rekao je Hans Urlih Pafman. ...dalje

 

 

__________________________________________________________________________

 

22.05.2017.

 

Maturantski ples subotičkih srednjoškolaca

 

 

Na centralnom gradskom trgu, tačno u podne, maturanti subotičkih srednjih škola, izveli su maturantski ples.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Po notama valcera Dmitrija Šostakoviča, plesali su danas maturanti našeg grada, njih oko 200. Veliko uzbuđenje, uz pomešana osećanja sreće i tuge, vladalo je među njima. Ipak, vidno raspoloženi, zauzeli su plesni stav i dostojanstveno pokazali sve što su naučili u proteklih nekoliko meseci.

 

Pripreme za ples, počele su još u januaru, a zajedničke probe održavane su u fiskulturnoj sali Tehničke škole. Koreografiju su pripremali Tamara i Roland Brezovski, Danica Dobrilović i Maša Lukić.

 

Ples maturanata treću godinu zaredom, organizovala je Kancelarija za mlade u saradnji sa subotičkim srednjim školama. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

20.05.2017.

 

Phobos pobednik 36. Festivala Omladina

 

 

Beogradski metal bend Phobos pobednik je ovogodišnjeg Festivala Omladina, održanog u HKC "Bunjevačko kolo", u organizaciji subotičke Kancelarije za mlade. Kao nagradu osvojili su 20 sati snimanja u Studiu 11, nastup na dva festivala - Bedem Fest iz Nikšića i Selfest Selenča, kao i skulpturu u izradi subotičkog umetnika Arpad Slančika. Phobos čine: Stefan Šijaković, Milan Veselinović, Miroslav Veselinović, Boris Plivelić i Luka Trišić. Ovogodišnji Festivala Omladina okupio je oko 500 posetilaca.

 

 

 

 

 

Foto: KZM

 

Pobednički bend Phobos, nastao je 2012. godine i iste godine pobeđuje na Palilulskoj olimpijadi kulture, sledi učešće na Exit festivalu 2013. godine, pobeda na takmičenju Belgrade Demo Fest Live 2015.godine. Prošle godine bend je objavio dva singla: Microsaccade i Leap. ...dalje

 

 

D. Konstantinović

 

________________________________________________________________________________

 

19.05.2017.

 

Novi autobusi za bolji prevoz građana

 

 

Direktor Javnog preduzeća za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju „Subotica-trans”, Aleksandar Aleksić, i direktor preduzeća „Ikarbus“ a.d. Beograd (Zemun), Aleksandar Vićentić, zaključili su danas, u Beogradu, ugovor o nabavci tri nova autobusa – jednog solo gradskog, jednog zglobnog i jednog međugradsko-prigradskog autobusa. Ukupna vrednost investicije je 72.949.000 dinara, od čega je Grad Subotica obezbedio 23.750.000 dinara. Autobusi će biti korišćeni na najfrekventnijim linijama gradskog i prigradskog prevoza, kao i za prevoz radnika do Privredne zone „Mali Bajmok“.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Isporuka gradskog i zglobnog vozila očekuje se za pet meseci, dok će međugradsko-prigradsko vozilo biti isporučeno krajem ove godine, izjavio je, nakon potpisivanja ugovora, Aleksandar Vićentić.

Slična vozila, dodao je, već su pravljena za domaće tržište, a međugradsko-prigradski autobus će biti prvi takve vrste proizveden u Srbiji.

 

Aleksandar Aleksić je istakao da je JP „Subotica-trans“ u toku 2017. godine okončalo javnu nabavku za kupovinu tri nova vozila i da će ovi – niskopodni, klimatizovani, sa MAN motorom – autobusi domaćeg proizvođača i te kako uticati na poboljšanje kvaliteta javnog prevoza u Subotici.

– Polako, ali sigurno, ispunjavamo dato obećanje i posle perioda finansijske konsolidacije konačno realizujemo nabavku novih autobusa i obnavljamo vozni park. Tokom 2017. godine planira se i nabavka četiri polovna vozila, tako da ćemo sa tih sedam kvalitetnih autobusa svim građanima obezbediti bolji prevoz, sniziti starosnu granicu voznog parka i smanjiti zagađenje životne sredine. Drago mi je što ćemo ove godine, kada naše preduzeće obeležava 120 godina postojanja, biti bogatiji za tri nova autobusa u voznom parku – naglasio je Aleksić.

 

Novi autobusi opremljeni su LED displejima za informisanje putnika, klima uređajima sa krovnim grejanjem, anti-vandal sedištima, zatamnjenim staklima. Autobusi imaju rampu za pristup osoba u kolicima i poseban prostor za osobe sa invaliditetom, a poseduju i elektronski sistem oslanjanja koji po potrebi može da nagne autobus na stranu radi lakšeg ulaska/izlaska putnika. Gradska vozila su sa automatskim menjačem koji olakšava rad vozača.

U strukturi četiri polovna vozila koja treba da se nabave tokom ove godine su po jedno solo gradsko i zglobno, i dva prigradska autobusa.

 

JP „Subotica-trans“ je novi autobus poslednji put kupilo 2011. godine, kada je za međumesni saobraćaj nabavljen „Neobus – Universo VT“. Preduzeće se trudilo da kupuje autobuse domaće proizvodnje, „Neobus“ i „Ikarbus“, kako zbog unifikacije voznog parka tako i zbog kasnijeg održavanja. U međuvremenu, kupovani su samo polovni autobusi, izuzev nabavke deset minibus vozila 2012. godine. Vozni park JP „Subotica-trans“ trenutno broji 89 vozila.

 

„Ikarbus” je lider u proizvodnji autobusa u Jugoistočnoj Evropi i predstavlja značajan potencijal srpske privrede. Proizvodni program fabrike sadrži gradske, međugradske i turističke autobuse, kao i autobuse na prirodni gas.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

19.05.2017.

 

Studenti beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta u poseti Subotici

 

 

Grad Subotica u saradnji sa JP „Palić Ludaš“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i preduzećem „Regionalna deponija“ organizovao je studijsku posetu Regionalnom centru za upravljanje otpadom Subotičkog regiona i Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, za studente i profesore Rudarsko- geološkog fakulteta u Beogradu.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Uoči obilaska terena, oko 40 studenta treće i četvrte godine, studijskog programa Inženjerstvo i zaštita životne sredine su u Vizitorskom centru Ludaš, u Hajdukovu, prisustvovali predavanjima na teme: „Zaštita životne sredine u Subotici - prednosti, perspektive i izazovi“, „Prirodne vrednosti i zaštićena područja okoline Subotice“ i „Regionalni centar za upravljanje otpadom Subotičkog regiona“.

 

U okviru predavanja „Zaštita životne sredine u Subotici - prednosti, perspektive i izazovi“, koje je održao Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u Gradskoj upravi Subotica, studenti su upoznati sa istorijatom zaštite i specifičnostima koje ovo područje ima kao i okolnostima koje su prethodile aktuelnim projektima zaštite životne sredine. Iz ovog predavanja moglo se čuti da Subotica danas ima jedno od najsavremenijih postrojenja za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, a do kraja godine imaće svakako i najmoderniji Centar za upravljanje otpadom koji Evropska unija finansira sa 20 miliona evra.

 

Veliku pažnju studenata Rudarsko-geološkog fakulteta izazvao je i projekat zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš koji finansira nemačka razvojna banka “KfW“ sa nepovratnih 6,5 miliona evra.

- Za svaku je pohvalu ulaganje u kapitalne projekte zaštite životne sredine u Subotici, upravo zbog toga što je danas teško obezbediti sredstva za ovu oblast. Mnogi još nisu svesni problema u oblasti zaštite životne sredine i ne shvataju da ih niko neće rešiti osim nas samih. Zato je Subotica dobar primer i za naše studente, jer im se danas pružila jedinstvena prilika da u okviru terenske nastave vide kako teče završna faza izgradnje i realizacije jednog kapitalnog projekta kao što je Regionalni centar za upravljanje otpadom. Studenti na ovakav način mogu mnogo toga da nauče, posebno kada su u pitanju deponije, koje sa stanovišta životne sredine zahtevaju specifične uslove izgradnje. Ovo će našim studentima biti od velike koristi, jer ko zna možda sutra neko od njih bude uključen u neki ovakav projekat – kaže profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Cvijetić.

 

U okviru današnje studijske posete, studenti su osim posete Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda i Regionalnom centru za upravljanje otpadom Subotičkog regiona, gde su imali stručnu pratnju spremnu za odgovore na sva njihova pitanja, uživali u obilasku Vizitorskog centra na Ludaškom jezeru i u arhitektonskoj lepoti Gradske kuće u Subotici.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

19.05.2017.

 

Digitalna evolucija – vreme koje nas očekuje

 

 

O razlikama između digitalne i poslovne strategije, kao i digitalizaciji elektronskih servisa, bilo je reči na današnjem, 22. Internacionanom naučnom simpozijumu „Strategijski menadžment i sistemi podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu“, koji je organizovao Ekonomski fakultet.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

„Digitalna evolucija: Prilagođavanje poslovanja digitalnom vremenu“ - tema je ovogodišnjeg simpozijuma. Ideja je nastala prošle godine, kada je Evropska komisija objavila svoj koncept standarda digitalizacije. On uključuje šest elemenata kompetencija, gde svaka osoba, koja se bavi poslovanjem, mora uključiti i digitalizaciju.

 

Tema digitalizacije izuzetno je aktuelna, jer digitalna ekonomija unapređuje konkurentnost preduzeća, a time i naše zemlje, što je višedecenijski problem Srbije. Rešenje je, velikim delom, u informaciono-komunikacionim tehnologijama, istakla je Ivana Domazet sa Instituta ekonomskih nauka u Beogradu.

 

Naučni skup je organizovan u sklopu obeležavanja 57 godina postojanja i rada Ekonomskog fakulteta, koji se bavi i naučno-istraživačkim radom.

Ovogodišnji Međunarodni naučni simpozijum okupio je oko 70 učesnika iz Srbije, Rusije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

19.05.2017.

 

Ekonomski fakultet proslavio 57. rođendan

 

 

Ekonomski fakultet u Subotici, obeležio je juče 57 godina postojanja i uspešnog rada.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ekonomski fakultet, u proteklih gotovo šest decenija, izrastao je u poznatu i afirmisanu visokoškolsku ustanovu u našoj zemlji. Od davne 1960. godine, iznedrio je desetine hiljada diplomiranih ekonomista, master ekonomista i doktora nauka. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

18.05.2017.

 

Tri CTG aparata donirana Opštoj bolnici u Subotici

 

 

U okviru akcije „Bitka za porodilišta“ koju sprovodi Fond B92, kompanija Pernod Ricard donirala je tri CTG aparata Opštoj bolnici u Subotici. Vrednost donacije je 4.000 evra.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

„Bitka za porodilišta“ je projekat koji Fond B92 pokrenuo sa misijom da pomogne bolnicama i medicinskim centrima u Srbiji, obezbeđujući im neophodnu medicinsku opremu. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

18.05.2017.

 

Ambasador Misije OEBS u Srbiji u poseti Subotici

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se danas, u Gradskoj kući, sa šefom Misije OEBS u Srbiji, Andreom Oriciom. Razgovaralo se o više aktuelnih tema, kao i o unapređenju saradnje između Grada Subotice i Misije OEBS koja u Srbiji ima mandat da pomogne u procesu reformi i modernizacije zemlje.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Sagovornici su se složili u oceni da je Subotica – kao multietnička sredina sa populacijom koju čine predstavnici više od 20 različitih nacionalnosti i grad u kojem već vekovima u skladnoj zajednici žive ljudi više različitih religija – dobar model ne samo za zemlje u okruženju nego i šire kako se poštuju prava nacionalnih manjina i kako bi trebalo da se radi na društveno-ekonomskom razvoju jedne sredine i privlačenju direktnih stranih investicija.

Govoreći o migrantskoj krizi kojom je bila pogođena i Subotica, gradonačelnik Laban je rekao da je subotička lokalna samouprava postupala u skladu sa evropskim standardima i preporukama Vlade Srbije i da je, uz podršku međunarodnih humanitarnih organizacija, uspela da se izbori sa svim poteškoćama i mogućim problemima sa kojima se u rešavanju te krize susretala.

U Privremenom prihvatnom centru za migrante u Subotici trenutno boravi oko 140 migranata i svima su, kao i u periodima kada ih je na ovom području bilo i po nekoliko hiljada, obezbeđeni humani uslovi za život, hrana, voda, zdravstvena i bezbednosna zaštita, naglasio je Bogdan Laban, i dodao da su građani Subotice tokom migrantske krize – koja u našem gradu traje već nekoliko godina – ispoljili visok stepen razumevanja, solidarnosti i humanosti trudeći se da tim ljudima učine što je moguće podnošljivijom situaciju u koju su dovedeni.

Tokom srdačnog susreta, gradonačelnik Laban i ambasador Oricio istakli su značaj još nekoliko važnih tema koje spadaju u delokrug rada OEBS u Srbiji, a koje se istovremeno odnose na nadležnosti lokalne samouprave.

Sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće prisustvovali su Đovani Gabasi, šef kabineta šefa misije OEBS-a u Srbiji, zamenik gradonačelnika Timea Horvat i Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Prvu zvaničnu posetu našem gradu ambasador Andrea Oricio okončao je posetom Ekonomskog fakulteta.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

17.05.2017.

 

Poseta delegacije Subotice Sandvikenu

 

 

Delegacija Grada Subotice, koju je predvodio gradonačelnik Bogdan Laban, posetila je krajem protekle sedmice grad Sandviken, u Švedskoj. Poseta je realizovana u okviru agende trogodišnjeg projekta dve lokalne samouprave i Memoranduma o razumevanju između Subotice i Sandvikena.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Sandvikena, Peter Šenstrom, i gradonačelnik Bogdan Laban razmenili su iskustva u izazovima upravljanja lokalnih administracija kao servisu građana i uporedili način organizovanja jedinica lokalnih samouprava.

Rešavanje problema nezaposlenosti, podrška preduzetnicima koji posluju u oblastima održive energije, energetske efikasnosti kao i inovativnim tehnologijama u oblasti ekologije i zaštite životne sredine bile su teme kojima su se bavili članovi naše delegacije i domaćina.

Članovi delegacije upoznali su se sa naporima, idejama i novim tehnologijama koje podržava lokalna samouprava u Švedskoj, a tiču se obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zaštite životne okoline.

U susretu sa preduzetnicima, delegacija Subotice upoznala ih je sa privrednim, kulturnim i turističkim potencijalima grada kao i mogućnostima poslovanja u Republici Srbiji.

Komuna Sandviken prihvatila je da bude grad partner na ovogodišnjem Međunarodnom i regionalnom „Susajmu“, koji će se u Subotici održati u periodu od 1. do 3. juna 2017. godine. To je prilika da se naši preduzetnici i poslovni subjekti direktno upoznaju sa preduzetnicima u Sandvikenu i ostvare realnu poslovnu saradnju.

Sredstva za finansiranje trogodišnjeg projekta obezbedila je Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (SIDA http://www.sida.se).

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

17.05.2017.

 

OISŠ „Žarko Zrenjanin“ proslavila 60. rođendan

 

 

Povodom 60 godina postojanja i rada Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“, juče je u Savremenoj galeriji priređena proslava, kojoj su prisustvovale brojne zvanice.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Početak školovanja dece sa smetnjama u razvoju bio je davne 1953. godine, kada je inspektor Berkeš Laslo došao na ideju da, u masovnim školama, izdvoji decu koja teže uče, u posebna odeljenja. Ona su brojala 64 učenika, koji su se školovali šest godina, a nastava se odvijala dvojezično. Iz godine u godinu, broj učenika je rastao, te je 1957. godine osnovana Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“, dok je 1975. počelo profesionalno osposobljavanje učenika u raznim strukama. Danas osnovna škola ima 22 odeljenja, srednja 8 odeljenja, a nastava se odvija na srpskom i mađarskom jeziku. Pohađa je oko 170 učenika.

Veliki jubilej – 60 godina postojanja – odraz je tradicije ovakvih ustanova koju su gradile generacije ljudi, koji su se profesionalno opredelili da pomažu deci sa smetnjama u razvoju, istakla je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Gradske uprave. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

16.05.2017.

 

Festival „Omladina“

 

 

U subotu, 20. maja u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“, održaće se 39. po redu Festival „Omladina“, a treći u organizaciji Kancelarija za mlade, na kom će nastupiti bendovi iz Makedonije, Hrvatske i Srbije. Program festivala počinje u 20 časova takmičarskim delom koji će trajati do 22h, nakon čega će nastupiti bendovi Artan Lili i E-play iz Beograda.

 

 

 

 

 

- Kancelarija za mlade nastavlja sa celokupnom organizacijom Festivala. Važno nam je da na ovom festivalu mladi prepoznaju svoju ulogu kao volonteri i na taj način budu uključeni od početka u proces kreiranja kulturnih događaja u našem gradu. Preko 20 mladih ima priliku da prođe obuku, kako bi što aktivnije učestvovali u Festivalu i jednog dana bili i sami kreatori kulturnih događaja, rekla je Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade i članica organizacionog tima.

 

Pobednika će odabrati žiri u sastavu: predstavnik grupe Artan Lili i E-play, Vladimir Todorović (grupa Paniks, profesor gitare), Nevena Pejčić (pijanistkinja, studentkinja džez akademije u Beogradu) i Vladimir Grubor (Studio 11).

 

Do 21 čas ulaz je besplatan, a nakon toga cena karte je 400 rsd.

 

Bendovi koji će nastupiti u takmičarskom delu festivala su:
1. Iz principa (Subotica)
2. Monoglitch (Skoplje)
3. Dogs in Kavala (Beograd)
4. Eastock (Užice)
5. Harvo Jay (Osijek)
6. Slonz (Šabac)
7. Sirius (Subotica)
8. Phobos (Beograd)

 

PROGRAM 20.05.2017.
20h do 22h Takmičarski bendovi – osam takmičarskih bendova
22.30h do 23.30h E-play (Bg)
23.30h – proglašenje pobednika festivala Omladina 2017
00.00-1.30h Artan Lili (Bg)
1.30h do 3h DJ SET:NEOMODERN/MONA LACKO (Šablon) (Su)

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

16.05.2017.

 

Kampanja „JA u centru pažnje“

 

Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike uz podršku USAID-a, realizuju projekat „Partnerstvo do dobre JAvne uprave“, u okviru kog je na centralnom gradskom trgu održana kampanja pod nazivom „JA u centru pažnje“, u cilju anonimnog anketiranja sugrađana o kvalitetu javnih usluga.

 

 

 

 

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

15.05.2017.

 

Aktivnosti u JKP"Čistoća i zelenilo"

 

 

U Radnoj jedinici "Higijena grada", pored redovnih aktivnosti u okviru održavanja čistoće grada, vrši se čišćenje ivičnjaka, sa kojih se uklanja nataloženi sloj zemlje i prljavštine, nastao tokom zime. Tretirana površina je dužine 58 kilometara, a po rečima organizatora u RJ"Higijena grada", Jože Červenija, ove aktivnosti su pri kraju.
- Nakon ovih radova, vrši se pranje tih putnih deonica i nastavlja se redovno održavanje po planiranoj dinamici, u skladu sa programom održavanja. Pored toga, u toku je i Prolećna akcija koja je takođe pri kraju. Imamo još desetak mesnih zajednica, a dosadašnjim tokom akcije, za mesec i po, prikupljeno je 520 kontejnera, ukupne težine 260 tona smeća, kaže Jožo Červeni.

 

 

 

 

 

U Radnoj jedinici "Zelenilo", prema rečima rukovodioca ove službe, Dejana Petrića, u toku je košenje svih prvorazrednih travnjaka u centru grada, drugi krug košenja blokovsog zelenila, košenje putnih pojaseva i lokalnih puteva.
- Okončano je orezivanje žive ograde uz putne pravce, a u toku je rad na blokovskim naseljima.Uporedo se obavlja i okopavanje ruža i ukrasnog šiblja, žuljanje i herbicidiranje sitno popločanih staza. Svakodnevno se radi na realizaciji inspekcijskih rešenja. U toku naredne sedmice je u planu priprema cvetnih leja za sadnju sezonskog cveca, kaže Dejan Petrić.

 

 

 

 

 

U RJ "Mehanizacija i transport", po rečima njenog rukovodioca, Roberta Maloščika, svakodnevno se vrši transport sa 9 kamiona smećara i 7 auto - podizača.
- Prosečni tovar je oko 6 tona, što znači da na gradsku deponiju svakodnevno pristigne oko 130 tona smeća, koje se sabija i nasipava sa zemljom, kaže Robert Maloščik.

 

 

 

 

 

U Prihvatilištu za napuštene pse i mačke, u toku je socijalizacija pasa koju sporovodi licencirani instruktor za vodiče i dresuru pasa, a u završnoj fazi uređenja je i novoizgrađeni deo u sastavu kompleksa prihvatilišta, u okviru kog su prostor za smeštaj mačaka, karantinski prostor za bolesne pse i mačke, prostor za trijažu itd. Po rečima Aleksandre Bukvić, koja rukovodi ovom radnom jedinicom, prostorni kapacitet mačkarnika omogućava smeštaj za 60 mačaka, a počeće sa radom sledećeg meseca. U prihvatilištu je trenutno smešteno 218 pasa, među kojima ima i rasnih pasa i mešanaca.
- Psi su sterilisani, odnosno kastrirani, čipovani, vakcinisani i spremni za udomljenje, kaže Aleksandra Bukvić pozivajući buduće vlasnike pasa, da u prihvatilištu potraže svog novog ljubimca.

 

 

 

 

 

 

Video - RJ Higijena grada

 

Video - RJ Zelenilo

 

Video - RJ Mehanizacija i transport

 

Video - RJ Prihvatilište za napuštene pse i mačke

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

15.05.2017.

 

Preventivna akcija „Matura“

 

 

U Gimnaziji „Svetozar Marković“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova održali su predavanje maturantima o prevenciji nasilja, bezbednosti u saobraćaju, zloupotrebi alkohola i droga.

 

 

 

 

 

Predavanju u okviru preventivne akcija „Matura“, prisustvovala je i članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić. Po njenim rečima, primećeno je da se upravo u vreme matura dešava najviše saobraćajnih nesreća.

 

Pojam i vrste nasilja predavači su detaljno objasnili, kao i njegovo sankcionisanje u pogledu načina sankcionisanja i visine kazne.
U okviru dva školska časa, maturantima su predočeni najčešći prekršaji mladih vozača, a to su vožnja u alkoholisanom stanju, ili pod uticajem psihoaktivnih supstanci, zatim nepropisno parkiranje i zaustavljanje, kao i prekoračenje brzine.

 

Najupečatljiviji deo predavanja za maturante je svakako bio onaj, u kom su im predočeni konkretni tragični slučajevi, broj žrtava, posledice brze vožnje, konzumiranja alkohola, ali i brojni slučajevi ekstremnog nasilja koji su se u Subotici dogodili u prethodnim godinama.

 

D. Konstantinović

 

__________________________________________________________________________

 

12.05.2017.

 

Red vožnje na Brajevom pismu

 

 

 

 

JP „Subotica-trans“ je za potrebe slepih i slabovidih građana izradilo gradski i međugradski red vožnje na Brajevom pismu. Red vožnje građani mogu dobiti na šalterima Glavne autobuske stanice ili u prostorijama Udruženja slepih i slabovidih u Age Mamužića br. 13.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

12.05.2017.

 

Ambasador SAD Kajl Skot u poseti Subotici

 

 

U okviru posete našem gradu, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Kajl Skot sa saradnicima sastao se jutros, u Gradskoj kući, sa predsednikom Skupštine grada, Tivadarom Bunfordom, menadžerom grada Subotice, Zagorkom Panić, članom Gradskog veća, Ilijom Đukanovićem, i sekretarom Skupštine grada Đulom Ladocki. Nakon srdačnog razgovora, ambasador Skot obišao je Uslužni centar u prizemlju Gradske kuće i Odsek za lokalni ekonomski razvoj, a potom „Narodnu kuhinju” Crvenog krsta Gradske organizacije u Subotici i Službu hitne medicinske pomoći gde je direktorki Doma zdravlja Subotica, dr Mili Dujmić Bogdanović, uručio donaciju – dva mobilna EKG aparata za potrebe Službe hitne medicinske pomoći pri Domu zdravlja.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Mobilne EKG aparate, koje je obezbedila Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji sa Američkom agenciojom za međunarodni razvoj (USAID), Kajl Skot je Mili Dujmić Bogdanović predao u prisustvu direktorke Fondacije „Divac“ Ane Koešal.

 

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ je, 23. novembra 2016. godine, donirala opremu za „Narodnu kuhinju“ Gradske organizacije Crvenog krsta u Subotici, vrednu milion dinara koja je omogućila da se dnevno umesto 1.100 priprema 1.500 obroka, odnosno dodatnih 400 obroka.

Obe ove donacije realizovane su u okviru projekta „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu” koji Fondacija „Divac“ sprovodi uz finansijsku podršku USAID-a.

 

U okviru istog projekta, grad Subotica je nedavno dobio opremu za reagovanje u vanrednim situacijama u vrednosti od 10.000 dolara koja obuhvata pumpe, agregate i kompjutere, kao i EKG mobilni aparat za Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“.

Ukupna vrednost svih ovih donacija je preko 20.000 dolara.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

11.05.2017.

 

Vulin: Prihvatni centar u Subotici se neće zatvarati

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot, posetili su Prihvatni centar za migrante u Subotici.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ambasador Kajl Skot pohvalio je napore Srbije da pomogne migrantima, ističući da ga je naročito impresionirao human odnos prema ovim ljudima. Skotu je ovo drugi obilazak Prihvatnog centra u Subotici, a kako je kazao, sad se mnogo toga promenilo – nabolje što se tiče uslova, a na gore to što se migranti sve duže zadržavaju i ne mogu da nastave dalje. Upravo zbog toga, dodao je ambasador, treba raditi na njihovo integraciji.

 

Dokle god borave u Srbiji, migranti će imati sve što je jednom ljudskom biću neophodno – hranu, zaštitu, brigu, medicinsku i pravnu pomoć, naglasio je ministar Aleksandar Vulin.

 

Vulin je odgovarajući na pitanje novinara demantovao navode da će se prihvatni centri u Srbiji zatvarati, uključujući i ovaj u Subotici.

U Srbiji trenutno boravi oko 7000 migranata, dok ih je u kampu u Subotici 140. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

10.05.2017.

 

Predstavljena tehnologija reversne osmoze u proizvodnji pijaće vode


 

 

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i Vodovod iz Budimpešte, u okviru zajedničkog projekta, predstavili su danas na Paliću tehnologiju reversne osmoze u proizvodnji pijaće vode. Reč je o mobilnoj, veoma skupoj tehnologiji, koja se koristi u ekscesnim situacijama, a danas predstavljeni sistem bio je u funkciji u Obrenovcu za vreme poplave 2014. godine.

 

 

 

 

 

Mobilni sistem uređaja koji funkcionišu po principu reversne osmoze, dnevno mogu obezbediti 225 hiljada litara pitke vode.

Jedinica Vodovoda iz Budimpešte, koja rukovodi ovom tehnologijom, formirana je 1986. godine i funkcioniše kao samosnabdevajuća. Od godine osnivanja, satavni je deo sistema za zaštitu od katastrofa Mađarske, kao centralna jedinica i registrovani je modul u sistemu Civilne zaštite cele Evropske Unije.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

10.05.2017.

 

U Politehničkoj školi predstavljeni međunarodni volonterski programi

 

 

Mladi istraživači Srbije u saradnji sa Centrom lokalne demokratije (LDA) Subotica, održali su u Politehničkoj školi prezentaciju međunarodnih volonterskih programa, u zemlji i inostranstvu, evropskih programa mobilnosti u okviru Erasmus + programa Evropske komisije i još brojnih mogućnosti. Svi predstavljeni programi su prilika da mladi ljudi korisno provedu slobodno vreme, nauče mnogo toga ali i otputuju, upoznaju nove kulture i običaje i predstave našu zemlju.

 

 

 

 

 

Mladi istraživači Srbije - Volonterski servis Srbije, unazad 28 godina organizuju međunarodne volonterske kampove u Srbiji, a zainteresovanim volonterima i volonterkama omogućavaju da volontiraju na kampovima u 90 zemalja sveta. Tokom prethodne godine razmena volontera je obavljena preko 88 organizacija iz 41 zemlje sveta, a naši volonteri su najčešće išli na kampove u Nemačku, Italiju, Španiju, Francusku, Rusiju, Portugal, Češku Republiku i Belgiju.

 

Volonteri i volonterke koji su zainteresovani za učešće na međunarodnim kampovima u Srbiji mogu da se informišu i prijave putem internet stranice http://kampovi.mis.org.rs/ dok se informacije za one koji bi da otputuju i volontiraju u inostranstvu nalaze na ovoj internet adresi: http://www.mis.org.rs/vss/pages/sr/volonterski-program/kampovi/volonterski-kampovi-u-svetu.php

 

Sve informacije o volonterskim kampovima, mogu se doznati na: http://kampovi.mis.org.rs/sta-su-kampovi/, ili putem telefona 011 311 13 14; 064 155 35 07
024 554 587; 065 913 1948.

Kontakt osobe:
Lena Mićić, lena.micic@mis.org.rs
Silvija Patarčić, ldasubotica@aldaintranet.org

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

10.05.2017.

 

Oproštajna poseta ambasadora Belorusije Vladimira Čuševa

 

 

Zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, menadžer grada Subotice, Zagorka Panić, i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović primili su danas, u Gradskoj kući, ambasadora Belorusije u Beogradu Vladimira Čuševa. Povod za desetu zvaničnu, istovremeno i oproštajnu posetu njegove ekselencije našem gradu bio je uručenje nagrada i zahvalnica polaznicima Likovne radionice „EmArt“ - učesnicima 5. Međunarodnog likovnog konkursa dečjeg i omladinskog stvaralaštva pod nazivom „Deca sveta su prijatelji“ koji je organizovao Nacionalni centar za dečju i omladinsku umetnost ministarstva obrazovanja Republike Belorusije. Veljko Vojnić je, u ime gradonačelnika Bogdana Labana i subotičke lokalne samouprave ambasadoru Čuševu uručio zahvalnicu za dugogodišnju uspešnu saradnju.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Vojnić se, takođe, zahvalio Čuševu na unaređenju odnosa između Srbije i Belorusije, a pre svega između Subotice i beloruskog grada Bresta između kojih je, 26. oktobra 2015. godine, potpisan Sporazum o saradnji.

Ambasador Čušev je izjavio da polako završava mandat (pet godina i osam meseci) ambasadora u bratkoj i prijateljskoj Srbiji, i da je ovo dirljiv trenutak za njega, iako je, kako je rekao, u desetoj službenoj poseti Subotici tokom njegovog ambasadorskog mandata.

– Postoji velika pravna baza za saradnju naše dve zemlje i tako smo u protekle dve decenije potpisali 40 međuvladinih, međuregionalnih i drugih sporazuma. Važno je da ne sarađuju samo prestonice i vlade, već i drugi gradovi i regije i sa ponosom ističemo da smo pobratimili 15 gradova iz Srbije i Belorusije. Uspeli smo da uspostavimo direktnu saradnju, pobratimske veze i partnerske odnose između grada Bresta i Subotice u oblasti privrede, trgovine, turizma, sporta, kao i humanitarne i obrazovne saradnje – rekao je Vladimir Čušev. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

09.05.2017.

 

Subotica obeležila Dan Evrope

 

 

Centar lokalne demokratije, Grad Subotica, u saradnji sa Kancelarijom za mlade i Italijanskim kulturnim centrom Piazza Italia, organizovali su tradicionalno obeležavanje Dana Evrope.

 

 

 

 

- Cilj današnje manifestacije je upoznavanje građana sa evrospkim vrednostima, institucijama i procesom integracija. Danas takođe, obeležavamo i šezdesetu godišnjicu potpisivanja Rimskih ugovora, kojima je uspostavljena Evropska ekonomska zajednica, preteča današnje Evropske unije, rekla je Silvija Patarčić, koordinatorka Centra lokalne demokratije.

 

U okviru ovogodišnjeg programa mladi umetnici iz Subotice predstavili su svoje radove, portrete poznatih ličnosti našeg grada, pod sloganom “Srbija i EU: kultura koja nas povezuje”, u okviru aktivnosti Moj grad-grad interkultralnosti, koje se realizuju u sklopu projekta finansiranog od strane EU: Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana.

 

Obeležavanju Dana Evrope prisustvovao je i generalni konzul Republike Hrvatske u Srbiji, Velimir Pleša.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

09.05.2017.

 

Dan pobede nad fašizmom: Da se nikad ne zaboravi!

 

 

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i odavanjem počasti stradalima u Drugom svetskom ratu, Subotica je obeležila 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Na današnji dan, pre 72 godine, okončan je najsuroviji rat koji je svet ikada video – Drugi svetski rat, u kom je živote izgubilo preko 55 miliona ljudi. Srbija je bila u koaliciji antifašističkih zemalja, i zato se i danas s ponosom sećamo uloge naše zemlje u pobedi, naglasio je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban. Laban je podsetio i na nemerljiv doprinos Subotičana borbi za slobodu, koji su dali ono najvrednije što su imali – svoje živote.

 

Potpredsednik SUBNOR-a, Radmilo Todosijević, podsetio je da čak milion i sedamsto hiljada poginulih sa prostora bivše Jugoslavije govori o velikoj žrtvi koju su naši preci dali za oslobođenje od fašističke okupacije.

 

Polaganjem venaca i minutom ćutanja, senima palih boraca poklonili su se čelnici Grada Subotice, načelnik Sevrenobačkog upravnog okruga, predstavnici diplomatskog kora, delegacije SUBNOR-a, kao i potomci boraca NOB-a i građani Subotice. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

05.05.2017.

 

Otvoreni kup Jugoistočne Evrope u jedrenju za klasu „optimist”

 

 

Na Paliću se, od 5. do 7. maja, održava jedanaesta internacionalna regata u jedrenju za klasu „optimist", u kojoj se takmiče deca do 15 godina. Otvoreni kup Jugoistočne Evrope za klasu „optimist” (SEEOOC - South East Europe Open Optimist Cup), koji je tokom proteklih deset godina okupio najmlađe jedriličare sa tri kontinenta: iz Evrope, Azije i Afrike, danas je svečano otvorila zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Međunarodna regata u jedrenju za klasu „optimist” je značajno takmičenje za nas u Subotici, ali i za Republiku Srbiju, rekla je, tom prilikom, Timea Horvat, i dodala da su ove godine na SEEOOC došli takmičari iz Mađarske, Crne Gore, Bugarske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

– Drago nam je što se iz godine u godinu povećava broj učesnika regate. To je za nas veoma važno, jer i na ovaj način promovišemo sport i zdrav način života, ali i Palić kao jednu od najlepših turističkih destinacija u Srbiji. Palić je danas pun dečjih osmeha, mada je kod takmičara primetna i mala doza nervoze pošto ne znaju kakav će vetar imati i kakve će im to rezultate doneti – naglasila je Timea Horvat. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

04.05.2017.

 

U pripremi tužba protiv NATO alijanse

 

 

Predstavnici Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU), njihovog pravnog tima i Srpske kraljevske akademije, održali su danas u Medija-centru Gradske kuće konferenciju za medije na kojoj su predstavili plan kojim će Međunarodnom sudu pravde podneti tužbu protiv NATO alijanse i uputili poziv građanima koji smatraju da imaju medicinske dokaze o zdravstvenim posledicama prouzrokovanim NATO bombardovanjem, da ih kontaktiraju.

 

 

 

 

 

Predstavnici UOSYU, njihovog pravnog tima i Srpske kraljevske akademije, tvrde da je bombardovanjem od strane NATO alijanse 1999. godine, izazvana ekološka katastrofa, a zbog upotrebe bombi sa osiromašenim uranijumom, čime su prekršene sve međunarodne konvencije, posledice bombardovanja se osećaju i danas, a ogledaju se u porastu malignih oboljenja. Po njihovim rečima, u Srbiji svaki dan jedno dete oboli od raka.

- Da li je osiromašeni uranijum poguban, ili ne, reći će medicinska struka. Primera radi, Amerikanci su ugasili postrojenje iz kojeg je isteklo 385 grama osiromašenog uranijuma, a na našu zemlju je bačeno 15t osiromašenog uranijuma. Imamo li pravo da ćutimo? Ja lično mislim da nemamo. Upravo zato smo inicirali i formirali ovu radnu grupu da pokušamo da pomognemo ljudima obolelim od karcinoma, rekao je prof. dr Sreto Nogo, predsednik Srpske kraljevske akademije.

 

Podnosioci tužbe smatraju da iako su dosadašnje slične tužbe odbačene, tužba koju će sačiniti uz učešće ekspertskih timova pravnika iz Rusije, Kine, Francuske, Nemačke, Italije i Turske, ima dobre izglede.
- Mislim da smo na dobrom putu da to valjano pripremimo i obezbedimo pre svega medicinske dokaze, rekao je predsednik pavnog tima dr Srđan Aleksić.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

01.05.2017.

 

Prvomajski uranak na Paliću

 

 

Prvomajski uranak na Paliću organizuje se po 34. put, a tradicionalna manifestacija povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, ove godine traje četiri dana, od 29. aprila do 2. maja. Organizatori Prvomajskog uranka očekuju da će Palić, jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Republici Srbiji, tokom prvomajskih praznika posetiti oko 30.000 gostiju iz naše zemlje i okruženja.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Direktor preduzeća „Park Palić“ d.o.o. Nebojša Daraboš izjavio je, tim povodom, da je Prvomajski uranak na Paliću dan kada Palić prelazi iz zimske u letnju sezonu i kada postaje veliki luna park, bazar rukotvorina i restoran pod otvorenim nebom.

– Ove godine imamo više od sto izlagača i prodavaca, organizovane su kulturne i sportske manifestacije i gosti su veoma zadovoljni. Svi smeštajni kapaciteti na Paliću su popunjeni – naglasio je Daraboš, i dodao da će se veće investicije na Paliću realizovati i u drugoj polovini 2017. godine.

 

Zamenik gradonačelnika Subotice, Timea Horvat, izrazila je zadovoljstvo što je tradicionalni Prvomajski uranak i ove godine privukao na Palić veliki broj posetilaca iz naše zemlje i inostranstva.

Ona je istakla da veruje da će raznovrsna ponuda izlagača na 34. Prvomajskom uranku, obogaćena brojnim kulturnim i sportskim sadržajima, doprineti da se lepo provedu svi oni koji koji su odlučili da za prvomajske praznike dođu na Palić.

 

U susret velikom prazničnom okupljanju, preduzeće „Park Palić“ i JP „Palić-Ludaš“ pobrinuli su se da park zasija punim sjajem, da klupe i pešačke staze budu obnovljene, da se urede sportski tereni.

 

U bogatoj ponudi na Paliću tokom Prvomajskog uranka našao se i štand Rvačkog saveza Srbije na kojem je promovisano rvanje, Rvački klub Spartak i pre svega predstojeće Evropsko prvenstvo za senior koje će se održati u Novom Sadu, od 2. do 7. maja 2017 godine. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE