Sadržaj stranice je deo projekta "Naša tradicija - naše blago", kog realizuje Udruženje Info - inicijativa, a kog je podržao Grad Subotica.
20.12.2024.
Naša tradicija - naše blago
Tkanje
B. Balaban
___________________________________________________________________________
14.12.2024.
Naša tradicija - naše blago
Ukusi sa našeg ognjišta
Koliko poznajemo tradicionalnu kuhinju kraja iz kog potičemo, ili područja na kom živimo i koliko često su neka od tradicionalnih jela česta na našoj trpezi? Odgovore na ova i druga pitanja vezana za tradicionalnu kuhinju pokušali smo doznati anketirajući sugrađane i posetioce Subotice koje smo sreli na subotičkim pijacama.
Božićnjak
- Ne pravim ga. To je svekrvina obaveza svake godine, a mi ostali ukućani uživamo i radujemo se ako nađemo novčić.
Subotičanka 38 godina
- Božićnjak je obavezan na našoj prazničnoj trpezi. Nema Božića bez Božićnjaka.
Stanovnik Male Bosne, 46 godina
- Nažalost današnji tempo života, deca, obaveze i ostalo, ne ostavljaju mi dovoljno prostora da se bavim mešenjem Božićnjaka, a nisam ni vešta u pravljenju tih figurica. Znam recepturu, ali jednostavno nemam vremena.
Subotičanka 33 godine
- Iz detinjstva pamtim koliko smo se mi deca radovali Božićnjaku. Prosto smo se otimali ko će uzeti koju figuricu. Danas je Božićnjak retka pojava čak i na trpezi vernika.
Subotičanin 71 godina
- Božićnjak se pravi od brašna, mleka, kvasca i šećera. Zakuva se tvrđe testo i pravi se iz sedam delova. Manja lepanja se metne za dno, jedan veći gomboc se metne i pokrije se većom lepanjom. Od dva komada se uplete pletenica i obavije se oko kolača. Ukrasi se zakuvavaju od mekanog brašna s vodom i soli. Obavezne su figure Marije i Josipa, ali i pet ruža i sedam tica. Prave se i tri kralja, ovce, magarci, figure bebe Isusa. Mogu se stavit sve životinje osim kera i konja.
- Stanovnica Ljutova 63 godine
Kad se šta jede?
- Nekad kad se puno radilo u polju, radnim danima su se jela jednostavna jela, pretežno od povrća, kako bi žene stigle podmiriti sve obaveze u polju i oko kuće. Nije se jelo mnogo mesa. Nedeljni ručak je nešto drugo. Tu je moralo biti svega, a ostatak od pripremljenog se jeo i sutradan.
Stanovnica Višnjevca 70 godina
- E, sredom se u našoj kući uvek jelo neko testo i paradičkom čorba. Jal palačinte, gomboce, nasuvo, il tako šta, a nekad i uzlivanca. Uzlivanca se pravi tako da se na kolutove iseče krompir, svež, ili neko ga i malo obari, pa se poslaže u tepsiju, a odozgo se, kad krompir malko porumeni s krajeva, prelije smesa malko gušća nego za palačinte i onda se opet vrati u rernu da se zapeče.
Subotičanka 78 godina
Kljukuša
- Izbegla sam iz Bosne i Hercegovine ovamo i jelo koje mi prvo padne na pamet, kada se pomene tradicionalna kuhinja je kljukuša - jelo na kom sam odrasla. Narenda se krompir, doda se so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim se sipa brašno i meša se uz dodavanje vode dok ne dobijete masu malo gušću nego za palačinke. Sipa se u podmazanu tepsiju i peče oko pola sata na 250 C. U ovu smesu se može dodati šta vam je po volji, paprika seckana na sitne kockice, ili šta imate od ostataka u frižideru.
Subotičanka 52 godine
Popara
- Kad sam bila mlađa, dve godine sam radila u Nemačkoj. Otišla sam tamo na poziv rođaka koji su mi našli posao čuvanja dvoje dece. Roditelji su im za svaki dan obezbedili šta će jesti za doručak, a ja sam kuvala ručak. Za doručak su najčešće jeli jaja, viršle, puter i pekmez, razne salame itd. Jednom sam za sebe od ostataka hleba, malo sira i putera skuvala poparu. Deca su insistirala da probaju ovaj moj specijalitet i naravno pojeli mi celu porciju, a popara je od tad kod njih veoma često na trpezi.
Subotičanka 57 godina
Kačamak, pura, palenta...
- Studiram u Novom Sadu i što zbog nestabilnih finansija, što iz želje, za sebe i svoje cimere kuvam palentu koju dodatno začinimo pavlakom, sirom, ili je jedemo sa jogurtom. Ali, ovo moje kulinarsko umeće nikako ne može nadmašiti umeće moje prababe, koja je kuvala najbolji specijalitet koji ja znam od kukuruznog brašna. Ona kukuruzno brašno nije ubacivala u ključalu vodu, kako ja kuvam palentu, nego ga je u praznoj šerpi, bez ičeg mešala na ringli, sve dok ne postane kao pesak. Onda se doda ključala voda i na ovaj način se dobije ukus koji se ne zaboravlja. Pura se može preliti kajmakom, a kod moje prababe sam najradije jeo puru sa kuvanim kiselim kupusom i suvim mesom. Pura služi umesto hleba, a spoj ovih ukusa je fantastičan.
Subotičanin 22 godine
B. Balaban
___________________________________________________________________________
Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda,
investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation,
IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,