Stanovanje

 

 

 

 

02.02.2015.

 

Ekonomično grejanje na klimu i akumulacioni bojler

 

 

Poznato je da klima uređaji osim što leti rashlađuju prostor, imaju i mogućnost grejanja u uslovima kada je spoljašnja temperatura viša od -5 stepeni Celzijusove skale. U uslovima blažih zimskih temperatura, ali dugotrajnijeg perioda grejanja, sve više je onih koji se, pre svega zbog ekonomičnosti odlučuju za grejanje putem klima uređaja.

 

 

 

 

Pored standardnih, na tržištu je sve više inverterskih klima, koje omogućavaju grejanje i u uslovima kada atmosferska temperatura dostiže -30 celzijusovih stepeni. Ušteda ostvarena kod grejanja na invertersku klimu, koja je jedna vrsta toplotne pumpe, iznosi čak 5,2, što znači da se jednim utrošenim kilovatom ostvaruje 5,2 kilovata.

Kod grejanja na čvrsto gorivo uz akumulacioni bojler je moguće ostvariti viši stepen konfora i uštedu od 50%. Sva energija iz kotla se skladišti u akumulacioni bojler, a po potrebi sistema, termostatskom regulacijom, toplota se oslobađa.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

Toplotne pumpe - energija iz prirode | Video

 

 

toplotna pumpa, kombinacija toplotne pumpe sa drugim energentima, energynet, usteda u sistemu grejanja, sistemi grejanja, solarni paneli, ekologija,

Krajem prošlog veka pretnja globalnog otopljenja i klimatskih promena, njime izazvanih, a potom aktuelna svetska ekonomska kriza, navode nas da se konačno okrenemo prirodi i solucijama koje nam ona nudi, na način njenog očuvanja i po ekonomski naj prihvatljivijim rešenjima. Ekološki odgovorno ponašanje i nova rešenja u oblasti korišćenja energije, u razvijenim evropskim zemljama su pravac u kom se kreću njihove razvojne strategije. Kada je u pitanju grejanje, strategije ovih zemalja se sve više okreću ka ekonomičnijim i ekološki prihvatljivim rešenjima, gde se svakako mogu svrstati toplotne pumpe, zastupljene u Švedskoj novogradnji  preko 50%, kao rešenje koje čuva životnu sredinu, a kojim se ostvaruje ogromna ušteda energije, jer se na ovaj način, dakle putem toplotne pumpe koristi 75%  besplatne toplotne energije iz prirode. 
Strategija održivog razvoja je usmerena ka ovakvim i sličnim rešenjima, međutim,  još uvek nema praktičnih olakšica koje bi podstakle prelazak na ovakve sisteme koji su apsolutno pouzdani i ekološki prihvatljivi, te stoga u sve široj upotrebi u zemljama razvijenog zapada.
Značajan pomak, bar kada je u pitanju Vojvodina za očekivati je od nedavno predstavljenog projekta kog su zajednički uradili pokrajinska Skupština i Skupština evropskih regija (AER), gde Vojvodina pravi pionirske korake u ovoj oblasti, bez koje je nezamislivo biti deo moderne Evrope. Za realizaciju ovog projekta,  Centralno evropska inicijativa je odobrila sredstva u junu ove godine. Sada predstoji izrada Strategije o energetskoj efikasnosti, bez čekanja na izradu zakonske regulative, već se ide korak dalje postavljanjem standarda, koji će biti u skladu sa standardima Evropske unije.

 

10.06.2010.

 

_____________________________________________________________________________

Toplotne pumpe

Kombinacija toplotne pumpe sa solarnim pločama i klasičnim grejanjem na gas

 

 

 

 

Prelazak sa klasičnih energenata na obnovljive izvore energije biće sve učestalija praksa, ne samo kada je u pitanju izbor energenta za zagrevanje u novogradnji već i kod rekonstrukcije postojećih sistema, gde je ušteda evidentna i povećava se srazmerno povećanju površine objekta, te su najveće uštede upravo u objektima velike površine, a rešenje koje daje najoptimalnije rezultate i omogućava kombinaciju sa solarnim panelima i klasičnim energentima je toplotna pumpa, koja funkcioniše na Carnotovom principu, ili principu rashladnog uređaja, slično kuhinjskom hladnjaku gde se oduzima toplota iz zemlje, vode, ili vazduha i biva pretvorena u energiju za zagrevanje.

 

...opširnije - VIDEO

______________________________________________________________________________________________________

 

 

Feng šui

Dešavaju se trenuci u životu, kada se ređaju neuspesi i prosto se osećate kao žrtva pakosti skrivene kamere. Maler, za malerom vas nagoni da uzrok potražite u širokom spektru što realnih, ili onih drugih objašnjenja. I upravo u takvim fazama raspoloženja, slučajno, ili ne, susrešćete se sa pojmom: FENG SUI. U prvi momenat vam se čini suludo da je za sve što  vam se dešava kriva pogrešna boja zidova vašeg doma, ili raspored nameštaja, a onda se sve kockice polako slože i eto vas u "slalomu" po feng sui prodavnicama. Sve je tu: fotografija vodopada, zvončići, delfini, zlatna žaba sa probušenim novčićem u ustima (koji non-stop ispada, što je u stvari i poželjno). Dakle, ispunjeni su svi uslovi za sreću i blagostanje. Šta je u stvari feng sui i kako funkcioniše? Uređenje životnog prostora po feng sui pravilima, se kod nas još uvek može smatrati relativnom novinom, dok u drevnoj Kini ima vekovnu tradiciju. Po pravilima ove drevne veštine, ili filozofije, građeni su čitavi gradovi, a primer je Hong Kong, Šangaj i drugi.

Zanimljiv je podatak da je feng sui, našao svoje mesto i u pravnom sistemu Kine, tako da zakon reguliše bilo koju vrstu narušavanja feng sui okruženja, a ovaj zakon se održao čak i u doba, kada je Kina bila "najkomunističkija" zemlja, - u vreme jednakosti koju su naglašavale i održavale identične, monotone uniforme.

 
Feng šui je često nazivan umetnošću postavljanja predmeta na pravo mesto, a najpreciznije bi mogao biti objašnjen kao "umetnost proticanja".
Ova stara vekovna praksa, u bukvalnom prevodu "vetar i voda", nastoji da uveća dobrobit kretanja univerzalne životne sile, koju kinezi nazivaju ČI, a koja je prisutna u svim stvarima našeg neposrednog okruženja. Kao što sveži vazduh i voda okrepljuju naše telo, tako i Chi okrepljuje naše domove i živote.

Veruje se da, kada je protok Chi-ja u našem prostoru blokiran, slab, ili loše usmeren - trpe naše društvene veze, protok novca, kreativnost, zdravlje i karijera.
 
Feng šui obezbeđuje oruđa i uputstva za analizu i ispravljanje protoka energije kroz naš životni prostor. Služi se rasporedom prostorija i razmeštajem nameštaja da bi se stvorio nesmetan protok energije. Prepreke i drugi oblici negativnog Chi-ja se uklanjaju i sprečavaju, kako bi bila omogućena dobrodošlica mogućnostima i kako bi smo ohrabrili uspeh. U filozofiji feng šui-a, postoje osnovna pravila:

 
Pre svega higijena prostora mora biti besprekorno održavana. Treba redovno održavati sve predmete i po potrebi ih popravljati, dakle ne držati neispravne, ili polomljene predmete i odlagati popravku neispravnih. Izbaciti sve polomljene, ali i suvišne predmete, odnosno udaljiti ih iz okruženja.
Svakog dana puštajte sunčevu svetlost u sve prostorije. Bar sat vremena dnevno provetravajte prostorije. Čuvajte morsku so u posudama i menjajte je svakog dana.
Držite kugle od kristala u uglovima i pored prozora. Vazduh osvežavajte vodom sa kapima lavande. U prostorijama u kojima boravite puštajte omiljenu muziku.
Postavite fontane u severne delove stana, ali ne i na mesto gde spavate.

                       
Nekadašnji zapadni alhemičari su baratali sa svega četiri osnovna elementa, dok su u Kini boje i oblici povezani sa pet elemenata - zemljom, vatrom, vodom, metalom i drvetom. Sa ovih pet elemenata stvara se pokret, ravnoteža, ili zaštita - zavisno od naših potreba. Vizuelni objekti, kao što su slike, fotografije, statue i druga pomoćna sredstva, izabrani su i postavljeni da bi uvećali i osnažili namere korisnika. Po učenju majstora feng šui, on nas navodno podseća da je sve povezano i

da naše fizičko okruženje ima uticaja na naš razum, telo i duh. Uči nas da budemo razumne pazikuće našeg okruženja da bi mogli da budemo razumne pazikuće naših života - kažu feng šui stručnjaci.
 
Ako se odlučujete da uzmete u svoje ruke uzde svog života i sredite ga po feng šui pravilima, činite to postepeno,"step, by step". A prvi korak je čišćenje prostora. Pre svega je potrebno otarasiti se svih nepotrebnih stvari koje popunjavaju prostor iz čiste nužde, ili navike, zatim sledi temeljno usisavanje i čišćenje ćoškova, posle čega se u originalnoj kineskoj praksi pristupalo samoj ceremoniji. Domaćin, ili domaćica gase sve električne aparate, otvaraju sve prozore i vrata, pale mirisne sveće i biljne štapiće,

dok se u ćoškove postavljaju kamenčići morske soli. Mirisni štapići ne bi trebalo da budu od sandalovine, ili sličnog indijskog drveta, već originalni tibetanski, ili prema tradiciji američkih Indijanaca za pročišćavanje energije - napravljeni od žalfije, kedra, ili smreke. Potom se ide kroz sve prostorije jednostavno tapšući dlanovima, (Za radoznale komšije, ili slučajne posmatrače pronađite dovoljno "pitko" objašnjenje, bez pominjanja feng šui-a, ako niste stoprocentno sigurni da naginju istočnjačkim mudrostima). Posle ceremonije, ruke i lice se ispiraju hladnom vodom.
 
Drugi korak je  uređenje ulaza. Feng-šui učenje govori o tome kako energija iz našeg okruženja deluje na nas. To je učenje koje se bavi uređenjem životnog prostora. Ono podstiče pravilan razvoj ličnosti a smatra se i inicijatorom unutrašnje stabilnosti. Središte feng-šui teorije je "či", univerzalna životna energija, a ona se nalazi u svemu što nas okružuje. Ova energija bi stalno trebala da kruži i ne sme da se prekida. Stoga, životni prostor trebalo bi da bude tako uređen da ne ugrožava protok te energije.

 

 
Sledeći korak je usklađivanje pet osnovnih elemenata, sa onim elementom koji karakteriše vas i vaše ukućane kao individue, a sve to naravno mora bitri u harmoniji sa tačkom ulaznih vrata i sa ključnih 8 tačaka, vašeg životnog prostora, a takođe i središnjom tačkom prostora.

 

Kuća iz SF filma, ili stvarnost?

 

 

 

U uslovno rečeno "zlatno doba" televizije, kada smo se oduševljavali nesavršenim efektima i animacijama popularnih SF filmova i serijala, impresionirani imaginarnim tehnologijama u kojima će uživati naši daleki, daleki potomci, verovatno nismo ni naslućivali da će jedan impozantan deo tih tehnologija biti bar na pragu otkrića, ako ne i u široj upotrebi i dostupan već krajem 20. i početkom 21. veka. Iako nam se, nažalost u više segmenata dešava Orvelova "1984.", ohrabruje činjenica da čovečanstvo u nekim sferama ide i u pozitivnom smeru. Istini za volju, možda smo se nekih traganja za genijalnim rešenjima koja idu u prilog održivog razvoja i ekološke svesti, trebali latiti ranije, ali...

 
          Ima dakle i svetlih primera, koji nam daju za pravo da verujemo da će nam ne samo čukun, čukun unuci živeti lepo i srećno do kraja života, nego će već i pripadnici nekih generacija s kraja 20. veka uživati u udobnosti koje nudi savremeni koncept stanovanja, usavršen kompleksnim tehnologijama objedinjenim u jednom nazivu: "Smart house", ili "Pametne kuće".

Ovaj savremeni koncept stanovanja podrazumeva ne samo konfor i bezbednost, već je zasnovan na svesti o potrebi za racionalnim korištenjem energetskih resursa, koji su na globalnom nivou sve manji, a logično, njihova cena sve veća.

 
          Koncept "Pametna kuća" zasnovan je na korišćenju X10 protokola prenosa upravljačkog digitalnog signala kroz postojeću elektroenergetsku instalaciju, koji je praćen SWT (Security Wireless Technology) standardom. Ovaj protokol i standard uz usklađenost sa svim sigurnosnim i bezbednosnim zakonskim normama u najrazvijenijim zemljama, pruža mogućnost da se sistem implementira bez dodatnih i naknadnih građevinskih radova i projektovanja posebne paralelne instalacije, kako na objektima u izgradnji, tako i na stambenim jedinicama koje su već u funkciji.
 

 
Pokrivajući do 256 različitih uređaja, ovaj princip višestruko smanjuje ekonomsku cenu, uz istovremeno očuvanje i unapređenje funkcionalnosti, značajno povećava broj potencijalnih korisnika i veoma uprošćava samu ugradnju.

 
          U ne tako dalekoj budućnosti, privilegiju stanovanja u kući koja svoje stanare dočekuje sveže skuvanom kafom dobrodošlice, ručkom koji su "naručili" za taj dan, opranim i opeglanim vešom i dopunjenim frižiderom sa svim sitnicama koje doprinose njihovom komforu, dakle sve te blagodeti neće uživati samo retki srećnici iz Kanade, Japana, ili iz neke od skandinavskih zemalja.
 

 
Budite optimisti (bez obzira na argumente o nedostatku pokrića) i nadajte se da će uskoro kompleksan kompjuterski program obavljati sve prozaične kućne poslove, koji vas sprečavaju da živite bogatiji, sadržajniji i srećniji život.

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

 

Video galerija


PREČICE