Kultura

otvoreni univerzitet subotica, eurocinema, art bioskop lifka, fondacija fokus

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________

 

ARHIVA STRANICE - K U L T U R A
_____________________________________________________________________________

 

 

25.04.2017.

 

Omladinski orkestar iz Firence u poseti Muzičkoj školi

 

 

U prvoj poseti našem gradu, ovih dana je jedan od najprestižnijih italiijanskih omladinskih orkestara - orkestar Muzičke akademije iz Firence. Tokom boravka u Subotici, gosti iz Italije su prisustvovali probi maturskog koncerta učenika Muzičke škole.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Omladinski orkestar Muzičke akademije iz Firence je gost Italijanskog kulturnog centra „Piazza Italia“, a boravak u našem gradu su iskoristili i za posetu Muzičkoj školi. Ova obrazovna ustanova ih je sa zadovoljstvomc ugostila, jer je to bila jedinstvena prilika za međusobno upoznavanje, razmenu iskustava, ostvarivanje novih kontakata i uspostavljanja saradnje. ...dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________

 

24.04.2017.

 

Multikulturalni program sutra, 25. aprila u Bunjevačkoj matici

 

 

Asocijacija nacionalnih zajednica Subotice organizuje multikulturalni i multinacionalni program, koji će se održati sutra u prostorijama Bunjevačke matice. U programu učestvuju Bunjevci, Srbi, Mađari, Hrvati, Rusini, Crnogorci, Bošnjaci, Slovenci, Makedonci, Romi, Nemci i Rusi, a početak je u 18 časova.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

- Ovo je već treća godina, kada se ponovo ovako skupljamo i tu treba da se predstave nacionalne zajednice koje su ovde navedene, svako sa jednim kraćim kulturno-umetničkim programom, gde će na određeni način, u što kraćem vremenskom roku, predstave sebe kroz pesmu, igru, ples, poeziju, i da na taj način, prezentiraju svoju naciju, kaže predsednik Asocijacije nacionalnih zajednica Subotice, Marko Marjanušić ...dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________

 

21.04.2017.

 

Sava Halugin poklonio svoje crteže Savremenoj galeriji

 

 

Zbirka Savremene galerije Subotica bogatija je za još deset vrednih umetnina, crteža čiji je autor i darivalac Sava Halugin. Crteži, uz još dvadesetak radova ovog eminentnog umetnika, sinoć su predstavljeni javnosti u okviru izložbe pod nazivom „Poklon.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Sava Halugin, poznati subotički vajar, čije je stvaralaštvo prisutno skoro već pola veka, član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i Udruženja likovnih umetnika Srbije, obogatio je zbirku Savremene galerije Subotica, poklonom od deset crteža u kombinovanoj tehnici. Izložba „Poklon“ prilika je da se ljubitelji umetnosti upoznaju sa drugom stranom Haluginovog rada, crtanjem, koje ostavlja utisak i prenosi istu zamisao kao i izvajane skulpture, koje je subotička publika imala priliku da vidi u Savremenoj galeriji u manjim formatima. Povod za darivanje umetničkih dela baš ovoj galeriji, za Halugina su stara sećanja i povezanost sa ovim prostorom, jer je u dvorištu velelepnog zdanja Ferenca Rajhla, Halugin dugo godina imao atelje, u kom je bivao posebno inspirisan i vredno stvarao. ...dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________

 

19.04.2017.

 

Izložba „Ala smo se naodmarali...“ u Gradskom muzeju

 

 

U Gradskom muzeju sinoć je otvorena gostujuća izložba pod nazivom „Ala smo se naodmarali...“ autorki Milkice Popović i Agneš Ozer, muzejskih savetnica Muzeja Vojvodine. Izložba na originalan način predstavlja dokumentarnu postavku koja se odnosi na period od početka razvoja vojvođanskog turizma, od druge polovine XIX veka do osamdesetih godina XX veka.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Jedinstvena po dizajnu i tematici, i činjenici da se kroz istoriju malo ko bavio kulturnim, privrednim i sociološkim fenomenom odmora, izložba pruža pravu sliku o načinu i organizaciji putovanja, kao i o omiljenim destinacijama za odmor stanovnika tadašnje Srbije. Višegodišnje prikupljanje materijala za izložbu rezultiralo je bogatom zbirkom starih forografija, predmeta, suvenira, kupaćih kostima, skijaške i planinarske opreme, kabina, suncobrana, ležaljki, razglednica koje svedoče o ovom segmentu života naših predaka. Prikazani predmeti su iz kolekcije Muzeja Vojvodine, ali i drugih, poput Gradskog muzeja Subotice i pojedinaca. ...dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________________

 

11.04.2017.

 

Koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije

 

 

U sredu, 12. aprila 2017. godine, u Velikoj većnici Gradske kuće, sa početkom od 19 časova i 30 minuta, održaće se koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije.

 

 

 

 

Foto: FB

 

Beogradska filharmonija realizuje mini turneju pod nazivom „Filharmonija na Severu“ od 10. do 13. aprila 2017. godine, i poklanja publici koncerte u tri grda svog Gudačkog kvarteta. Na putu od Zrenjanina, preko Kikinde do Subotice, Gudački kvartet Beogradske filharmonije, predstaviće se sa delima Hajdna, Mocarta i Betovena.

 

Ulaz na koncert je besplatan.


 

A Belgrádi Filharmónia Vonósnégyese

 

Szerdán, 2017. április 12-én 19 óra 30 perces kezdettel a Városháza dísztermében koncertet ad a Belgrádi Filharmónia Vonósnégyese.

 

A Belgrádi Filharmónia 2017. április 10. és 13. között mini turnét szervez „A filharmónia északon“ elnevezéssel, és vonósnégyese három vajdasági városban koncerttel ajándékozza meg a közönséget. Nagybecskerektől Nagykikindán keresztül Szabadkáig a Belgrádi Filharmónia Vonósnégyese Haydn, Mozart és Beethoven műveivel mutatkozik be.

 

A koncertre a belépés díjtalan.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

10.04.2017.

 

Predstava „Alegro con brio“ najbolja na 67. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine


 

 

Na 67. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, subotičko Dečje pozorište sa predstavom „Allegro con brio – veselo i nadahnuto“ u režiji Jevgenija Ibragimova, osvojilo je Nagradu za najbolju predstavu za decu u celini. Ovogodišnji stručni žiri, u sastavu teatrologa Vladislava Fekete, novinarke Smiljke Seljin i glumice Dragane Varagić u ulozi predsednice žirija, doneo je jednoglasnu odluku.

 

 

 

 

Predstava „Allegro con brio“ postavljena je u februaru 2016. godine i prvi je autorski projekat poznatog ruskog reditelja u nekom pozorištu u Srbiji. U ulozi koreografa bio je Aleksej Išćuk, dok je za muziku u predstavi bio zadužen Nikolaj Jakimov. Lutkarsko plesna predstava, koja u prevodu glasi „Veselo i nadahnuto“, u filozofskom smislu donosi priču o rađanju, o nastanku jedne nove duše u ljudskom ili životinjskom obliku na zemlji. Predstava je koreografski veoma zahtevna, jer devet glumaca na sceni četrdeset minuta neprekidno pleše i animira lutke. U predstavi su igrali Boško Boškov, Jasmina Pralija, Kalo Bela, Branislav Trifković, Greguš Zalan, Vereš Imelda, Fridrih Gertruda, Kočiš Endre i Horvat Blanka.

67. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine održavao se od 3. do 9. aprila u Novom Sadu na četiri različite scene u okviru kog je odigrano 12 predstava. Subotičko Dečje pozorište osim predstavom „Allegro con brio“, takmičilo se i predstavom na mađarskom jeziku „Jancsi és Juliska“ u režiji Valov Todora, a u izvođenju Gal Elvire, Vereš Imelde i Kočiš Endrea.

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

07.04.2017.

 

Bratstvo „Sveti knez Vladimir“ ugostio folklorce iz Belorusije

 

 

Dečji foklorni ansambl Krinički (Izvorčići) iz beloruskog grada Bresta, juče se, sa tradicionalnim beloruskim igrama, predstavio subotičkoj publici u Dečjem pozorištu.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ovaj nastup je organizovan u okviru saradnje između Srpsko rusko beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir“ i Udruženja iz Belorusije, koja traje dugi niz godina i ostvaruje se kroz razne kulturne manifestacije. ...dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________________

 

05.04.2017.

 

Nastup dečjeg folklornog ansambla Krinički

 

 

Grad Subotica i Udruženje Srpsko-rusko-belorusko bratstvo "Sveti knez Vladimir" iz Subotice, u četvrtak, 6.4. u 18.00 časova, u Dečjem pozorištu u Subotici organizuju nastup dečjeg folklornog ansambla KRINIČKI (IZVORČIĆI) iz beloruskog grada Bresta, bratskog grada Subotice.

 

 

 

 

Ansambl narodnih igara KRINIČKA pripada obrazovnoj instituciji „ Brestski državni centar omladinskog stvaralaštva“, a 1996.godine proglašen je najboljim amaterskim ansamblom.Ulaz je besplatan.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

05.04.2017.

 

Humanitarni koncert za pomoć Andrei Mudrić

 

 

Udruženje Roma „Ači“, uz podršku Grada Subotice organizuje humanitarni koncert, kog će 9. aprila, u 19 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, pod nazivom „Romsko veče za Andreu“, održati Kurina Trio bend, a prihod od prodatih ulaznica je namenjen za nastavak lečenja Andree Mudrić, koja je nakon saobraćajne nezgode 2015. godine ostala nepokretna.

 

 

 

 

 

Kurina Trio bend će se publici predstaviti delima Baha i Štrausa sa varijacijama romskih dela, koje još nisu javno izvodili, a kao goste koncerta najavljuju Bojana Jovanovića solistu na harmonici i Viktoriju Kurina koja završava Muzičku akademiju u Lincu - odsek violina.

 

Cena ulaznice iznosi 200 dinara, a prodavaće se uoči koncerta, na ulazu u Gradsku kuću, gde će biti postavljene i kutije za sakupljanje priloga namenjenih za nastavak lečenja Andree Mudrić.

 

SMS broj za pomoć Andrei Mudrić: Poruku 226 poslati na broj 3030. Cena poruke je 200 dinara, a PDV se ne naplaćuje.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

Golden trio u Gradskom muzeju

 

 

 

 

U Gradskom muzeju, subotički Golden trio će 31. marta, sa početkom u 19:30 časova održati koncert na kom će biti izvedena dela Viliamsa, Vivaldija, Baha, Erkela, Morikonea i Bramsa.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

22.02.2017.

 

Festival FEMUS 2017 od 24. do 27. februara

 

Udruženje Electe, Festivalom FEMUS i ove godine otvara Koncertnu sezonu. Tokom četvorodnevnog programa, osim takmičarskog dela biće održani i koncerti umetničke muzike na kojim će se predstaviti mladi umetnici iz zemlje i inostranstva.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Jednom od najboljih klarinetista sa ovih prostora Tadeju Kenigu, pripašće čast da u petak 24. februara, otvori Festival, a narednog dana Subotičanima će se predstaviti Marija Pilipović, mlada flautiskinja iz Banjaluke koja će izvesti tematski koncert sa savremenim delima slovenskih kompozitora. Centralni deo manifestacije održaće se u nedelju 26. februara, kada će nastupiti laureati festivala FEMUS a stručni žiri izabrati i dodeliti prestižne nagrade najboljim ovogodišnjim učesnicima. FEMUS će u ponedeljak zatvoriti celovečernji koncert klavirskog dua - sestara Gereg. Takmičarski deo programa odvijaće se na Učiteljskom fakultetu od 24. do 26. februara u dnevnim terminima i otvoren je za publiku, dok će se svi koncerti održavati od 20 časova u Velikoj većnici Gradske kuće. Ulaznica za ceo program Festivala košta 300 dinara i može se kupiti u Ravelu....dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________________

 

21.02.2017.

 

Mladi u Subotici predstavili dokumentarni film o životnim pričama migranata u Srbiji

 

 

Mladi volonteri predstavili su danas u Subotici dokumentarni film “You will never walk alone”, koji prikazuje fragmente ljudskih sudbina migranata u Srbiji i grupe volontera koja iza statistika i novinskih članaka o migrantskoj krizi vidi ljudska lica i životne priče.

 

 

 

 

Foto: Magločistač

 

Koordinatorka volontera beogradske Inicijative za razvoj i saradnju Ivana Kecović rekla je u Američkom kutku u Subotici da film prikazuje razne snimke sa terena, intervjue sa migrantima, volonterima, sa lokalnim stanovništvom, kao i snimke izložbe, portreta izbeglica i migranata, koja je održana u decembru prošle godine, a koja na simboličan način skreće pažnju lokalne zajednice na probleme sa kojima se suočavaju ovi ljudi.

“Film je poruka mladih aktivista građanima da, umesto što svoje stavove utemelje na nekim strahovima i predrasudama, vide jedno humano viđenje cele situacije i pozitivan primer reakcije mladih na problem migrantske krize u Srbiji”, smatra ona....dalje-izvor

 

Izvor: Magločistač.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

17.02.2017.

 

Obeležena šesta decenija književnog rada Ršumovića

 

 

U Srpskom kulturnom centru sinoć je predstavljen književni portret Ljubivoja Ršumovića, povodom 60 godina književnog rada našeg poznatog pesnika.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Nema onog ko nije odrastao uz dečje pesmice, poput „Au što je škola zgodna“, „Vuče, vuče, bubo lenja“ ili „Braću ne donose rode“. Nadaleko je poznato da je Ršum jedan od najistaknutijih srpskih pesnika koji je pod uticajem Duška Radovića, počeo da piše i ostavio neizbrisiv trag u poeziji za decu. Objavio je 86 knjiga i za većinu dobio najprestižnije književne nagrade. Kao autor emisija za najmlađe, kroz „Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“ i „Fazoni i fore“ edukovao je i animirao decu na najbolji način. O njegovom književnom opusu i delu u zadužbini Dušana Radića, govorio je književni kritičar Petar Arbutina, dok je sam Ljubivoje Ršumović prisutnima pričao o svom poreklu, počecima i neiscrpnoj inspiraciji, i tom prilikom istakao da svi veliki stvaraoci nagrađuju svoje detinjstvo i u svojim delima odaju počast svom poreklu. ...dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________________

 

15.02.2017.

 

Održan 16. Festival „Ljubavi i vina“

 

 

Dan Svetog Valentina i Svetog Trifuna, AKUD Su Lola obeležio je tradicionalnim Festivalom ljubavi i vina, koji je održan u Velikoj većnici Gradske kuće. Na Festivalu, koji je organizovan po 16. put u slavu ljubavi i vina, nastupili su brojni izvođači, koji su publici priredili dvočasovno druženje uz note kakve i priliče jučerašnjem danu.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Organizatori su i ove godine pripremili bogat muzički program, koji je obeležio nastup legendarne pevačice šlagera, Beti Đorđević, poznate po hitu „Počnimo ljubav ispočetka“, koja se u svojoj dugogodišnjoj karijeri, prvi put našla pred subotičkom publikom.

Festival ljubavi i vina prepoznatljiv je i po učešću mladih solista, od kojih su mnogi karijeru započeli upravo na ovoj manifestaciji. I ove godine ih je bilo u velikom broju...dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________________

 

03.02.2017.

 

Koncert kamerne muzike

 

 

 

 

U ponedeljak 6. februara u organizaciji Muzičke škole Subotica, u Velikoj većnici Gradske kuće, sa početkom u 18 časova, učenici srednje muzičke škole i učenici gosti iz Maribora, Osijeka i Beograda, održaće koncert kamerne muzike.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

16.12.2016.

 

Sjajni koncerti Mađarskog ciganskog simfonijskog orkestra „100 violina“

 

 

Deo Mađarskog ciganskog simfonijskog orkestra „100 violina“ iz Budimpešte, priredio je danas, u Velikoj skupštinskoj sali Gradske kuće, vrhunski koncert. Jedinstven u muzičkoj umetnosti, orkestar je oduševio publiku maestralnim izvođenjem raznovrsnog repertoara – od bisera tradicionalne ciganske muzike do najpopularnijih dela najvećih kompozitora klasike Lista, Bramsa, Bizea – koji je ovoga puta bio prilagođen božićnim i novogodišnjim praznicima.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Posle prve, kraće numere, prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford. On je istakao da je 2016. godina bila teška, ali uspešna, i da će naredna godina biti puna izazova.

– U proteklom periodu ostvarili smo dobru saradnju sa pokrajinskim i republičkim organima, ali je bitno da i dalje negujemo dobre partnerske odnose, jer samo zajedničkim snagama možemo postići prave uspehe. Otvoreni smo za saradnju kako sa državnim organima tako i sa preduzetnicima i vlasnicima kompanija, jer je u cilju jačanja zajednice naš najznačajniji zadatak da kroz efikasnije funkcionisanje lokalne samouprave povećamo privredne potencijale našega grada – rekao je Bunford.

Predsednik Skupštine je, na kraju svog obraćanja, u ime grada Subotice i svoje ime sugrađanima čestitao božićne praznike i poželeo im puno sreće, uspeha i dobro zdravlje u novoj, 2017. godini.

Posle koncerta u Gradskoj kući, Mađarski ciganski simfonijski orkestar „100 violina“, koji s pravom nazivaju i ponos Mađarske, jer je brojnoj publici širom sveta približio bogato muzičko nasleđe ovog područja, pre svega, violine i cimbala, karakterističnih za ovu vrstu muzike koji predvode ovaj živopisni skup virtuoza, oduševio je publiku i na novogodišnjem gala koncertu u subotičkoj Hali sportova.

I vizuelno atraktivni, u nošnjama i jarkim bojama, virtuozi iz Budimpešte svojim brzim promenama harmonija, stilova i ritmova svemu što su svirali dali su strast i magiju.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

29.11.2016.

 

Gran-pri za predstavu "Par cipela" na 13. Dečjem pozorišnom festivalu

 

 

Na 13. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu, subotičko Dečje pozorište sa predstavom „Par cipela“ u režiji Todora Valova, osvojilo je četiri vredne nagrade među kojima je i nagrada Gran-pri za najbolju predstavu. Pored nagrade za najbolju predstavu, dodeljene su i nagrade za najbolju režiju Todoru Valovu i glumcima Dečjeg pozorišta Jasmini Praliji, Kalo Beli i Greguš Zalanu.

 

 

 

 

Predstava „Par cipela“ trenutno je jedna od najnagrađivanijih i najgledanijih predstava Dečjeg pozorišta Subotica i po mišljenju stručnog žirija ovogodišnjeg Zvezdarišta koji su činili Milan Nešković, pozorišni reditelj, Vaja Dujović, glumica, i Jelena Paligorić, dramaturg, predstava koja odskače miljama daleko, kako po kvalitetu, tako i po izvedbi.

Dečji pozorišni festival “Pozorište Zvezdarište” je regionalni takmičarski festival koji predstavlja najbolja scenska ostvarenja u pozorišnoj produkciji za decu na području Srbije i zemalja u okruženju. U ovogodišnjoj selekciji Festivala beogradska publika imala je priliku da vidi presek domaće produkcije predstava za decu i predstave iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Italije i Kine.

 

Zvanične odluke žirija Festivala "Pozorište Zvezdarište":

Nagradu za najbolju glumicu festivala Pozorište Zvezdarište, žiri dodeljuje Jasmini Praliji, za ulogu u predstavi „Par cipela“ u produkciji Dečjeg pozorišta iz Subotice. Jasmina Pralija, izuzetno raskošnim glumačkim talentom, na scenu iznosi briljantnu intrepretaciju, prepunu najsitnijih ukrasa i detalja. Njena glumačka sredstva su savremena i životna. Jasmina Pralija koristi širok dijapazon citata na različite vrste dečjeg pozorišta u svojoj glumi, i to radi na najvišem umetničkom nivou.

 

Nagradu za najboljeg glumca festivala, žiri dodeljuje ravnopravno glumcima Kalo Beli i Greguš Zalanu, za uloge u predstavi „Par cipela“. Ova odluka, kao i sve ostale, doneta je jednoglasno. Ova dva glumca na scenu iznose autentičnu energiju i disciplinu, sa sobom nose neverovatnu moć i iznad svega njihova je umetnička interpretacija na najvišem nivou. Glumci predstave „Par cipela“ igraju kao jedan, njihov je tim neverovatno uigran, i oni rade jedni drugima u korist. U njihovoj intepretaciji nema šmire, potcenjivanja publike. Ima discipline, jasne glumačke kreacije i iznad svega neverovatno poštenog odnosa prema publici i poslu koji obavljaju.

 

Nagradu za režiju žiri festivala Pozorište Zvezdarište dodeljuje Todoru Valovu za režiju predstave „Par cipela“ Dečjeg pozorišta Subotica. Todor Valov, kao autor ove izuzetne predstave, u oblast pozorišta za decu i mlade donosi novu energiju, izrazitu inovativnost i savremena rediteljska sredstva. On kombinuje promišljanja o različitim žanrovima. Njegova predstava diše, ona je poletna, emotivna i umetnički dovedena do perfekcije.

 

Grand prix festivala Pozorište Zvezdarište, žiri festivala jednoglasno i uz duboki naklon dodeljuje predstavi „Par cipela“.

„Par cipela“ umetnički je najmoćnija predstava ovogodišnjeg festivala. Ona odskače miljama daleko, kako po kvalitetu, tako po izvedbi. Njena najveća snaga zapravo leži u tome da je vrlo često umreženo mišljenje za dobru predstavu potrebno mnogo novca. „Par cipela“ nam govori da je, uz skromna sredstva i more mašte, moguće napraviti jednu visoko kvalitetno umetničko delo, koje je prepuno ljubavi, empatije i emocija. „Par cipela“ uliva nadu da je pozorište za decu i mlade na dobrom putu, da su inovacije na planu dramaturgije i režije, i glumačkih sredstava, moguće. „Par cipela“ je svima nama zadao zadatak kako jedna predstava za decu mora da izgleda, kao ozbiljna i umetnički visoko kvalitetna predstava, kako na etičkom, tako i na estetičkom nivou.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

23.11.2016.

 

Humanitarna akcija za Ivu

 

 

Udruženje Kraljevina Srbija u subotu, 26. novembra u 11 časova, u Dečijem pozorištu organizuje humanitarnu akciju, od koje će prihod biti namenjen lečenju naše 7-godišnje sugrađanke Ive Zvekić, koja boluje od leukemije i kojoj je neophodna transplantacija koštane srži, koja treba da se obavi u italijanskom gradu Bolonji.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Maloj Ivi je leukemija dijagnostikovana u aprilu ove godine. Kroz brojne humanitarne akcije koje su u međuvremenu organizovali građani i razne organizacije, prikupljeno je 35.000 evra. Za operaciju u Bolonji, nedostaje još 60.000 evra. Kako bi sredstva što pre bila obezbeđena, Udruženje Kraljevina Srbija organizuje predstojeće subote humanitarnu akciju, koja predstavlja nastavak humanitarnog Kraljevskog odbojkaškog turnira, koji je održan krajem septembra na Prozivci.

Osnovna baletska škola „Raičević“ se rado odaziva humanitarnim akcijama, pa će i ovaj put dati svoj doprinos. Učenica škole Jelena Milošev i bivši učenik Nikola Stamenković izvešće Adađo iz baleta Don Kihot.

Osim što će ustupiti svoju scenu, Dečije pozorište će u humanitarnoj akciji učestvovati i sa predstavom Par cipela.

Oni koji ne budu mogli da proprate humanitarnu akciju u subotu, svoj doprinos lečenju male Ive mogu da daju slanjem poruke 201 na sms broj 3030, koji je u funkciji od ponedeljka.

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

23.11.2016.

 

Svečana povelja UNIMA centra Srbije Oliveri Mudrinić

 

 

Prva dobitnica novoustanovljenog priznanja - Svečane povelje UNIMA centra Srbije je Olivera Mudrinić, izvršna direktorka Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

 

 

 

 

Svečana povelja dodeljuje se za „razvoj i negovanje teatrološke misli na međunarodnom planu“.

Upravni odbor UNIMA centra Srbije odlučio je da dodeli ovo značajno priznanje na predlog Pozorišnog muzeja Vojvodine, a u obrazloženju se između ostalog ističe „nemerljiva uloga Olivere Mudrinić u umetničkom oblikovanju Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici i stalnom traganju za novim pozorišnim sadržajima i formama takmičarskog programa, na predstavljanju nacionalnog lutkarstva pojedinih zemalja, izdavaštvu, a pre svega u organizaciji Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade“.

 

„Tokom proteklih deset godina i jedanaest festivala jedino sam se trudila da svoj posao radim najbolje što mogu i zaista nikad nisam razmišljala o priznanjima i nagradama. Utoliko me je ova vest više iznenadila.
Moram da kažem, a nadam se da neću biti pogrešno shvaćena, da je za mene uspešno realizovan projekat i dalje najveća nagrada i ono što mi pričinjava najveće zadovoljstvo. Ponosna sam na sve festivale, na sve do sada održane međunarodne teatrološke konferencije, na dvadeset objavljenih knjiga, uključujući tu monografije i zbornike, niz izložbi, uspešnu dugogodišnju saradnju s brojnim institucijama i pojedincima u zemlji i inostranstvu i još mnogo toga što sam sa saradnicima uspela da ostvarim od 2006. do danas. Smatram da sam zapravo imala sreću i privilegiju da upravo ja budem spona koja je omogućila da se sve to desi i verujem da je moj odnos prema poslu odraz svesti o tome. Pretpostavljam da je upravo to ono što nije moglo da ne da rezultate i prođe nezapaženo.
Istakla bih, na kraju, da sam izuzetno počastvovana odlukom Upravnog odbora UNIMA centra Srbije, pre svega jer je to odluka dokazanih umetnika i stručnjaka, koji su svoje živote posvetili lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu i mlade. Jedno je sigurno - nema većeg priznanja od onog koje dolazi od kolega“, izjavila je povodom nagrade Olivera Mudrinić.

 

Aleksandar Pavlić

 

________________________________________________________________________________

 

21.11.2016.

 

Otvorena II Međunarodna izložba Ex Libris

 

 

Protekle subote, otvorena je II Međunarodna izložba Ex Libris u Galeriji Otvorenog univerziteta, na kojoj je svoje radove izložilo oko 60 umetnika iz Turske, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Argentine, Srbije i drugih zemalja.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ex Libris je jedna vrsta male grafike koja je u vezi sa tradicionalnom tehnikom grafičkog izražavanja, što znači da svaki rad treba otisnuti. Na izložbi su bile zastupljene skoro sve grafičke tehnike....izvor

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

17.11.2016.

 

Prvi subotički horski festival duhovne muzike

 

 

U Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, u subotu, 19. novembra, održaće se Prvi subotički horski festival duhovne muzike.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Na Festivalu će nastupiti Hor „Sveti Roman Melod“, koji je i organizator, Hor Pravoslavne srpske saborne crkve iz Temišvara, beogradski Ansambl „Aliluia“, hor „Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina i domaći Hor „Kolegium muzikum katolikum“. Festival počinje u 19 časova, a ulaz je besplatan.

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

16.11.2016.

 

Koncert Gergelja Boganjia u okviru Piano festa

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće, sinoć je održan treći koncert u okviru ovogodišnjeg programa Internacionalnog piano festa. Nastup koji je izazvao najveće interesovanje ljubitelja klavirske muzike, pružio je publici višečasovni vizuelni i zvučni užitak koji je priredio mađarski pianista Gergelj Boganji na svom revolucionarnom „Boganji“ klaviru.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Nakon sjajnih nastupa pijaniste Tamaša Erdia i klavirskog dua Elmazi, na red je došao dugo očekivani koncert Gergelja Boganjia. Vešte ruke pijaniste svirale su note dela Legende broj 1 i 2, koncertne etide Uzdah i Igra patuljaka i Španske rapsodije, na dirkama piana, koji je sve samo ne običan klasičan klavir. Rezonantna kutija „Boganji“ klavira napravljena je od novih kompozitnih materijala, bez elektronike, koji mu daju posebne osobine i kvalitet zvuka, a njena forma i dizajn važna je ne samo da bi se predstavila kao materijalna stvar nego kao nešto što će slušaocima pružiti jedan imaginarni put kroz muziku koja se na njemu prezentuje. Kroz svoju umetničku i stvaralačku karijeru Gergelj je inspiraciju pronalazio u Francu Listu, koga smatra svojim idolom. ...izvor

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

21.10.2016.

 

14. Dani vojvođanskog mađarskog glumišta od 27. do 30. oktobra

 

 

U organizaciji Narodnog pozorišta, od 27. do 30. oktobra održaće se 14. Dani vojvođanskog mađarskog glumišta i 13. Čitajuće pozorište.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Za sva tri dana manifestacije, predviđen je bogat program u okviru kojeg će se održati brojne izložbe, predstave, promocija izdanja pozorišnih tekstova, kao i dodela nagrade Patakijevog prstena za najbolje glumačko ostvarenje na mađarskom jeziku u Vojvodini u protekloj pozorišnoj sezoni. Nagrada se dodeljuje 29. oktobra jer je na taj dan 1945. godine prvi put odigrana predstava u subotičkom pozorištu na mađarskom jeziku.

Programi Dana vojvođanskog mađarskog glumišta i Čitajućeg pozorišta, održavaće se u Omladinskom klubu „Skladište“, u Klein house-u i na sceni Jadran. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

18.10.2016.

 

Velike svetske zvezde na ovogodišnjem Jazzik-u


 

 

Internacionalni festival Jazzik, održaće se po sedmi put 27. i 28. oktobra. Na festivalu će nastupiti velike svetske zvezde Yellow Jackets, Kochetov quartet, Nikoletta Szöke. Prve večeri, izvođači će nastupati na sceni Dečijeg pozorišta, a dan kasnije u Velikoj većnici.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Festival organizuje Udruženje Jazzik, u saradnji sa Američkim kutkom, Dečijim pozorištem, Klein house-om, Muzičkom školom i brojnim drugim partnerima. Ovaj festival neguje mejnstrim pravac u džezu obraćajući se široj publici sa željom da ga približi većem auditorijumu.
Za razliku od prethodnih godina, kada je Jazzik održavan na sceni Jadran, Subotičani će ove godine biti u prilici da uživaju u džezu vrhunskih izvođača na dve nove lokacije, u Dečijem pozorištu i u Gradskoj kući.
U okviru pratećeg programa Jazzik-a, održaće se izložba Foto Jazzik, autora Zdenka Štrickog i instrumentalne radionice u Muzičkoj školi. Prodaja karata za oficijelni deo programa vrši se u Američkom kutku. Komplet za dva dana košta 1000 dinara, a pojedinačne ulaznice za prvi dan 350 dinara, a za drugi 650 dinara. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

26.09.2016.

 

Otvoren 23. Međunarodni festival pozorišta za decu

 

 

Zoran Hristić, naš proslavljeni kompozitor, sinoć je na sceni Dečjeg pozorišta svečano otvorio dvadeset treći Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

 

 

 

 

 

Njemu je neposredno pre toga selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio prestižnu Nagradu za životno delo „Mali princ“. Dirnut dugotrajnim aplauzom Zoran Hristić je izjavio: „Vreme u kome živimo više je grubo nego plemenito, ali udahnimo plemenitost stupajući na podijum Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici! Festivala koji neguje tradiciju i dirljivo se priseća umetnika koji su njoj doprineli, i u znak zahvalnosti promoviše „male prinčeve“ - poručio je sa pozornice Hristić i dodao: „Taj mališa plemenitog roda vraća me u vreme kada sam prgršt nota slao deci direktno u srce i dušu“.
Veliki umetnik, autor kompozicija u antologijskim predstavama za decu „Smrt Omera i Merime“, „Hobit“, „Mitovi Balkana“, „Simpatija i antipatija“, „Kuckava bajka“, dodao je i da nagrade žive jedan dan, dok je delo ono što ostaje iza svakog čoveka.
„Da li sam u tome uspeo, da li sam „Mali princ“ koji muzikom miluje decu, da li sam stvarno ostvario taj plemeniti gest? Umetnik je sumnjičav i nagrada nije u stanju da ga razume – istako je Hristić. „Nagrađeni je srećan samo ako „mali prinčevi“ načulje uši slušajući njegovu muziku i kada skaču od sreće. Ja sada skakućem - pozdravlja vas čika Zoka nota!“, rekao je na kraju lauret priznanja „Mali princ“.

Domaćin Festivala, direktor i selektor Slobodan Marković podsetio je na sve ono što je proteklih skoro četvrt veka urađeno da bio Festival postao ono što je danas – jedna od najprestižnijih evropskih i svetskih smotri teatra za decu.
„Imam razloga da budem zadovoljan i imam razloga da budem delimično nezadovoljan, ali neću da govorim o nezadovoljstvu. Moto našeg rada od osnivanja je do danas je bio da smo radili sa ravnim sebi, ali češće sa boljima od sebe i to ne samo u Srbiji već sa svim saradnicima u celom svetu. Imao sam sreću i privilegiju što sam radio i sarađivao sa dva barda teatrologije, koji su više od jedne decenije radili i izgrađivali ovaj naš festival. Jedan od njih je Jovan Ćirilov, koji je više od jedne decenije bio na čelu Saveta, a drugi je veliki akademik Henrik Jurkovski. Obojica nažalost više nisu sa nama – podsetio je Marković. „Oni su ugradili svoja osećanja, svoje znanje, svoje temelje i teatrološku misao da bi danas mi zaista u Subotici stvorili „lutkarski Bitef“, kako ga je pokojni Ćirilov nazvao“.
Marković je podsetio i da se na sceni Dečjeg pozorišta, gde je upriličeno otvaranje Festivala, osnovanog pre 82 godine, pre skoro četvrt veka rodila ideja o Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.
„Ništa se ne dešava slučajno, trebalo je mnogo znanja, želje, emocija, moći, htenja, neprospavanih noći da danas u Subotici imamo ovo što imamo, a to je Festival dostojan svog umetničkog rasta i poštovanja u celom svetu“ – istakao je Marković, zahvalivši se brojnim pozorištima koja su došla iz dalekih zemalja da bi svoju teatrološku misao razmenjivali u Subotici.
U ime Pokrajinske vlade otvaranju Festivala prisustvovao je Zoran Lazin, podsekretar Sekretarijata za kulturu i javno informisanje.
„Srećan sam što sam u Subotici, i to ne samo zato što u ovom gradu na severu Srbije žive moja braća, nego zato što ovaj grad ima jedan čudestan Festival, koji se već odavno našao na evropskoj i svetskoj mapi festivala. U ime Pokrajinske vlade i njenog premijera Igora Mirovića i Pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama prof. Miroslava Štatkića želim da i ovaj 23. festival uspe kao i prethodni“, rekao Zoran Lazin.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najvažnijih kulturnih događaja ne samo u Subotici nego i u Srbiji i zbog toga će uvek moći da računa na podršku lokalne samouprave – obećao je gradonačelnik Bogdan Laban na otvaranju festivala.
„Naš grad će do petka 30. septembra 23. put biti domaćin festivala koji je, zahvaljujući pre svega jasnoj viziji, razvoju i okupljanju najboljih oko sebe iz zemlje i sveta, stekao međunarodni ugled, doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske misije stvaralaštva u ovoj oblasti i uticao na kretanje i na razvoj savremenog svetskog pozorišta u celini – istakao je Laban. „Subotica će narednih dana ponovo biti prestonica svetskog lutkarstva i pozorišta za decu. Verujem da će festival, koji će uvek moći da računa na podršku lokalne samouprave, i ovaj put kao i tokom 22 minule godine poslati pozitivnu poruku iz našeg grada odavno prepoznatljivog po gostoprimstvu, toleranciji, negovanju različitosti i druželjubivosti“, rekao je gradonačelnik Subotice.

Tokom ceremonije otvaranja nastupio je Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ iz Subotice (pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stambolić), fenomenalni kamerni ansambl ArtLink iz Beograda sastavljen od mladih talenata, Manasi Pandja Ragunandan sa tačkom tradicionalnog indijskog plesa, kao i nezaobilazni klovn Arsa s Marsa

U narednih 5 dana, do 30. septembra, publika će u okviru takmičarskog programa u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu „Deže Kostolanji“ imati priliku da pogleda 16 predstava; biće izvedena fascinantna lutkarska opera “Princeza Tirando” pozorišta Arijel iz grada Tirgu Mureša u Rumuniji, zatim lutkarska predstava “Amakajaku, avantura u Amazonu” iz daleke Kolumbije (Pozorišna fondacija “Majka zemlja” iz Palmire), kanadska “Neutabanim stazama” trupe “Šašave senke“ (Ombres Folles), koja koristi elemente pozorišta senki uz divne lutke i puno magične muzike. Očekuje nas i odlična lutkarska predstava “Srebrno kopito”, pozorišta “Žirafa na preklapanje” iz Sankt Peterburga, bazirana na staroj ruskoj bajci, kao i fenomenalna predstava “Patka, smrt i lala” Ljubljanskog pozorišta lutaka.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________

 

23.09.2016.

 

U nedelju počinje 23. Međunarodni festival pozorišta za decu

 

 

U nedelju, 25. septembra od 20 časova svečano će na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta biti otvoren dvadeset treći Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pored takmičarskog programa Festivala, koji će predstaviti izuzetno zanimljiv i relevantan presek od 16 predstava pozorišnog stvaralaštva za decu iz celog sveta, uz veoma kvalitetan izbor predstava iz regiona, publika će uživati do 30. septembra i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu...

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručiće Nagrade za životno delo „Mali princ“ Zoranu Hristiću, našem proslavljenom kompozitoru i Mimu Kutikiju, poznatom italijanskom pripovedaču, glumcu i pozorišnom reditelju.

Prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, kao i Hadži Zoran Lazin, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, dok će Festival svečano otvoriti Zoran Hristić, dobitnik nagrade „Mali princ“. Tokom ceremonije otvaranja nastupiće Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ iz Subotice (pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stambolić) i Manasi Pandja Ragunandan sa tačkom tradicionalnog indijskog plesa.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

16.09.2016.

 

Međunarodni festival pozorišta za decu uprkos smanjenim finansijama

 

 

Međunarodni festival pozorišta za decu, 23. po redu, održaće se od 25. do 30. septembra. Ono što je obeležilo ovogodišnji festival, prema rečima organizatora, jeste finansijaska neizvesnost, zbog koje se festival umesto u maju, održava u septembru.

 

 

 

 

Festival je dobio od Pokrajine milion dinara, za razliku od prošle kada je dobio čak 4 miliona, dok je iz Ministarstva kulture suma povećana sa milion na 3 miliona ove godine. Sredstva za Festival umanjio je i Grad i to za četvrtinu, pa je tako ove godine izdvojeno oko 2,7 miliona. Uz dodatna sredstva koja su obezbeđena, ukupna sredstva za Festival ipak su manja nego prošle godine, ali to neće umanjiti kvalitet, poručuju organizatori.

Međunarodni festival pozorišta za decu uprkos finansijskim poteškoćama, nije na putu propadanja, ali je na putu stagnacije, napominje direktor Festivala, Slobodan Marković.

Za učešće u takmičarskom delu Festivala prijavile su se 234 predstave iz 53 zemlje. Ove godine posetioci će biti u prilici da vide i predstave iz tri nove zemlje: Kolumbije, Indonezije i Kanade. Program će biti raznosvrstan, pa sve ljubitelje stvaralaštva za decu očekuju i opera, balet i teatar senki, kao i naučna konferencija, filmski program, te radionice za decu i promocije knjiga. Ipak, zbog finansijskih poteškoća,ovogodišnji Festival kraći je za jedan dan. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

12.09.2016.

 

Završen Dead Lake festival – Najbolji film Scherzo Diabolico

 

 

Dead Lake 2: Povratak horora i vina završen je sinoć uručenjem nagrade Haron za najbolji film iz takmičarskog programa – izvrsni „Scherzo Diabolico“, kao i dodelom Nagrade za životno delo Bela Lugoši poznatom sineasti i rodonačelniku horora na našim prostorima – Đorđu Kadijeviću.

 

 

 

 

Nagradu Haron je u ime meksičkog reditelja Adriana Garcije Bogliana primio Julian Richards iz Jinga Films, internacionalnog distributera ostvarenja „Scherzo Diabolico“.

Nakon uručenja priznanja Đorđu Kadijeviću, sinoć je od 20 časova prikazano njegovo kultno ostvarenje „Sveto mesto“, a laureat nagrade Bela Lugoši, koju Dead Lake festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti je posle projekcije razgovarao sa radoznalom publikom. Usledila je projekcija „Procepa“ Dejana Zečevića, prvog srpskog naučnofantastičnog filma, kojoj su prisustvovali glumac Dragan Mićanović, producent Milan Todorović i izvršni producent Ivan Pribićević, da bi drugi Dead Lake festival zatvorilo (van konkurencije) američko ostvarenje „Devojka na fotografijama“.

Festival je održan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u organizaciji producentske kuće Art & Popcorn.

Žiri, koji je radio u sastavu Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija i menadžer Nordijske žanrovske invazije, Tomaž Horvat, direktor festivala Grossmann i Dejan Zečević, renomirani domaći reditelj, je u svom obrazloženju za nagradu Haron naveo: „Scherzo Diabolico veoma originalan i izuzetno uspešan predstavnik žanra. Mešanje crnog humora sa veštim građenjem tenzije tokom celog filma na kraju je eskaliralo u grafičko finale. Ova slojevita priča o osveti, koji ima srce na pravom mestu, maestralno je režirana u pedantnom tempu“.

Žiri je takođe Specijalno priznanje dodelio švedskom filmu „Sensoria“ Christiana Hallmana i izrazio zadovoljstvo dobrom takmičarskom selekcijom, posebno regionalnim filmovima.

Statua nagrade Bela Lugoši je autorsko delo Miroslava Lakobrije, a nagrade Haron - Marije Tavčar.

Dead Lake 2: Povratak horora i vina, koji je održan sa uspehom od 7. do 11. septembra pod sloganom „Hell Of A Festival!“ (Pakleno dobar festival) u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, predstavio je intrigantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta, od kojih je većina premijerno prikazana u Srbiji, a fokus ovogodišnjeg festivala bio je na regionalnim filmovima. Prikazano je 13 ostvarenja, 8 u tamičarskom i 5 u revijalnom segmentu.

Dead Lake je sa festivalima i producentima iz okruženja pokrenuo inicijativu Balkan Fantastic Cinema, pa je u nedelju, 11. septembra, u bioskopu Lifka u Subotici održana konferencija na temu „Zajednički nastup i plasman regionalnih filmova u svetu“. Učestvovali su: Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija i menadžer Nordijske žanrovske invazije, platforme za skandinavske žanrovske filmove, Kristijan Halman, član borda Evropske federacije festivala fantastike (najznačajnije evropske organizacije kada je žanrovski film u pitanju), Dragan Jeličić, umetnički direktor Comedy Festa, Tomaž Horvat, direktor slovenačkog festivala fantastike i vina Grossmann, Miroslav Mogorović (producentska kuća Art & Popcorn i programski direktor Festivala evropskog filma Palić) i Milan Todorović, programski direktor Dead Lake festivala.

Takođe, u okviru festivala selekciju najnovijih kratkih srpskih filmova horor žanra predstavili su Festival srpskog filma fantastike i Festival Horror & Fantasy Filma – Hrizantema.

Izbor filmova sa drugog Dead Lake festivala prikazan je i u novobeogradskom bioskopu Fontana u periodu od 8. do 11. septembra.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

08.09.2016.

 

Zoran Hristić i Mimo Kutikio dobitnici Nagrade za životno delo

 

 

Zoran Hristić, naš proslavljeni kompozitor i poznati italijanski pripovedač, glumac i pozorišni reditelj Mimo Kutikio, ovogodišnji su dobitnici Nagrade za životno delo 'Mali princ', za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, a nagrade će im biti dodeljene 25. septembra na otvaranju 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (20h, Narodno pozorište – scena „Jadran“).

 

 

 

 

Tokom trajanja Festivala u Medija centru hotela Patria u Subotici biće održan program pod nazivom „Večeri sa dobitnicima Nagrade za životno delo Mali princ“, u okviru kojih će (u dva odvojena dana) laureati razgovarati sa prisutnom publikom i gostima festivala na različite teme koje se dotiču njihovog impresivnog dela, uz akcenat na stvaralaštvu za decu.

„Prvo me je usrećio naziv nagrade: 'Mali princ'! Taj mališa me je vratio u vreme kada sam pregršt nota slao deci direktno u srce i dušu, kada sam, kako u obrazloženju piše,'doprineo razvoju kulture i scenske umetnosti za decu'. Da li sam iznova "mali princ" koji muzikom miluje decu? Da li sam stvarno u životu uradio tako plemeniti gest? Tako drugi kažu, a ja prvo moram da odagnam nevericu“, rekao je Zoran Hristić povodom Nagrade „Mali princ“.

 

 

 

 

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici - jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu, čije će se dvadeset i treće izdanje održati od 25. do 30. septembra, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

07.09.2016.

 

Večeras počinje drugi Dead Lake Film Festival

 

 

Povratak horora i vina, večeras će u bioskopu Abazija kraj jezera Palić svečano otvoriti holivudska zvezda u usponu Natalie Burn (Mehaničar 2, Plaćenici 3, Mamula), a odmah nakon toga biće prikazan njen film „Strmina“ kao prvo ostvarenje u takmičarskom programu.

 

 

 

 

Povratak horora i vina, koji se održava od 7. do 11. septembra pod sloganom „Hell Of A Festival!“ (Pakleno dobar festival), predstaviće intrigantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta, od kojih će većina biti premijerno prikazana u Srbiji, a fokus ovogodišnjeg festivala je na regionalnim filmovima.

Biće prikazano 13 ostvarenja, 8 u tamičarskom i 5 u revijalnom segmentu, a žiri koji će proglasiti najbolji film, dobitnika nagrade Haron, radiće u sastavu: Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija, zatim Tomaž Horvat, direktor festivala Grossmann i Dejan Zečević, renomirani domaći reditelj.

Poznati srpski reditelj i scenarista Đorđe Kadijević prvi je dobitnik nagrade „Bela Lugoši“, koju Dead Lake festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti. Nagrada će biti uručena na zatvaranju festivala, 11. septembra, a iste večeri biće prikazan i film „Sveto mesto“, u kojem igraju Branka Pujić, Dragan Jovanović, Mira Banjac, Radoš Bajić i drugi. Pored reditelja Kadijevića, prisustvo projekciji najavili su i neki od glumaca iz filma.

Dead Lake je sa festivalima i producentima iz okruženja pokrenuo inicijativu Balkan Fantastic Cinema, pa će u nedelju, 11. septembra, od 14 časova u bioskopu Abazija biti održana konferencija na temu „Zajednički nastup i plasman regionalnih filmova u svetu“. Učestvovaće: Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija i menadžer Nordijske žanrovske invazije, platforme za skandinavske žanrovske filmove, Kristijan Halman, član borda Evropske federacije festivala fantastike (najznačajnije evropske organizacije kada je žanrovski film u pitanju), Mladen Đorđević, ko-selektor FEST-a, Dragan Jeličić, umetnički direktor Comedy Festa, Tomaž Horvat, direktor slovenačkog festivala fantastike i vina Grossmann, Miroslav Mogorović (producentska kuća Art & Popcorn i programski direktor Festivala evropskog filma Palić) i Milan Todorović, programski direktor Dead Lake festivala.

Izbor filmova sa predstojećeg Dead Lake festivala biće prikazan i u novobeogradskom bioskopu Fontana u periodu od 8. do 11. septembra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

24.08.2016.

 

Otvoren 15. Interetno festival

 

 

Međunarodni Interetno festival, koji je počeo u ponedeljak, juče je i zvanično otvoren. Do subote, 27. avgusta, u improvizovanom festivalskom gradu Etnopolisu u centru grada, publici će se predstaviti muzičke, plesne i folklorne grupe iz Srbije, Mađarske, Argentine, Kostarike, Severnog Kipra, Rusije i Urugvaja.

 

 

 

 

15. godinu za redom, Mađarski kulturni centar Nepker, organizator Interetno festivala, u naš grad dovodi folklorne ansamble iz celog sveta, koji kroz igru i pesmu predstavljaju svoju tradiciju i kulturu. ...izvor

 

__________________________________________________________________________________

 

22.07.2016.

 

Zlatni toranj za nemački film "Toni Erdman"

 

 

23. Evropski filmski festival Palić biće zatvoren večeras, svečanom ceremonijom uručivanja nagrada pobednicima. Po oceni stručnog žirija priznanje „Zlatni toranj“ za najbolji film dobio je „Toni Erdman“ nemačke režiserke Maren Ade.

 

 

 

 

Žiri u sastavu Ješim Ustaoglu rediteljka (Turska), Rina Šildoš producentkinja (Estonija), Aiste Diržuite glumica (Litvanija), Mihaela Kezele rediteljka (Nemačka) i Stefan Arsenijević reditelj (Srbija) odlučio je da Palićki toranj za najbolju režiju dobije rumunski film „Matura“ režisera Kristijana Munđijua. Specijalno priznanje žirija dobio je domaći film „Dnevnik mašinovođe“ u režiji Miloša Radovića, a drugo specijalno priznanje dobio je poljsko – švedski film „Ljubav je gorka“ u režiji Tomaša Vasilevskog.

U okviru selekcije Oči u oči posvećenoj mladoj publici za najbolji film proglašen je film „Lekcija“, dok je žiri kritike dodelio specijalnu nagradu slovačkom filmu „Eva nova“, a glavnu nagradu filmu „Staza od ljiljana“ mađarskog režisera Benedeka Fliegaufa.

Ovogodišnji takmičarki program Festivala evropskog filma naišao je na pozitivne ocene stručne javnosti i publike i dao domaći zadatak organizatorima za narednu godinu.

Naredni Festival Evropskog filma, 24. po redu, održaće se od 15. do 21. jula 2017. godine. ...izvor

 

_______________________________________________________________________________

 

17.07.2016.

 

Prva konferencija za medije 23. Festival evropskog filma Palić

 

 

Na palićkoj Velikoj terasi održana je prva festivalska konferencija za medije na kojoj su govorili ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka", austrijski reditelj Urlih Sajdl, srpaki reditelj Slobodan Šijan, direktor Festivala Radoslav Zelenović, programski direktor Festivala Miroslav Mogorović, selektor Petar Mitrić, direktor Otvorenog univerziteta Ilija Tatić i Elina Vaska, glavna glumica letonskog filma "Snovi".

 

 

 

 

 

Do početka prve ovogodišnje festivalske konferencije za medije, nije se znalo da li će se večerašnje projekcije održati na Letnjoj pozornici, ili u Konferencijskoj sali Velike terase. Direktor Otvorenog univerziteta izvršnog producenta Festivala, Ilija Tatić je konstatovao da ovo povlači pitanje infrastrukture na Paliću, koje je "bolna tačka" svih ovih godina, a uveren je da će ovaj problem biti u dogledno vreme rešen, s obzirom da je Festival po svom značaju, kvalitetu, broju gostiju i programima, prevazišao okvire Palića i Subotice.
- Bilo bi jako dobro da imamo kvalitetne infrastrukturne uslove, da tokom čitavog dana možemo organizovati program, da zadržimo ljude na Paliću što duže. Naravno, ne bi izostavili ni Suboticu u svim mogućima varijantama. Nadam se da ćemo imati priliku u narednim godinama da gledamo filmove od jutra, do mraka, rekao je Tatić.

Po rečima direktora Festivala Radoslava Zelenovića, Festival je do pre pet godina imao budžet od 420.000 evra. Ove godine će uz mnogo sreće, imati budžet od 200.000 evra, a da se u strukturi festivala ništa nije promenilo, čak naprotiv - filmova je više, program je bogatiji, gostiju je više, a takođe i bioskopskih dvorana kojima je potrebna nova tehnika je mnogo više.
- Da je bilo po nekima koji odlučuju o tome šta, kako i kome u kulturi, kako ovde u gradu, tako i šire, ovaj festival bi do sad nestao bar pet puta. Srećom, bilo je i onih drugih, tvrdoglavih, kakvi su nam jako potrebni, te su učinili sve da ovaj festival, ne samo ostane i opstane, već i da poprimi razmere od kojih se sada ja lično plašim, jer je festival dostigao granicu, kada se mora ozbiljno razgovarati o tom da li nama treba ovakav festival, sa ovakvim gabaritima, rekao je Zelenović i dodao da se ovih dana po prvi put unazad 25 godina sastao sa gradskim sekretarom za kulturu.
- Čija je to bruka i sramota, neću ja da procenjujem, ali je to istina. Vrlo ljubazna gospođa Miroslava Babić zadužena u Gradskom veću za oblast kulture, zakazala je sastanak sa gradonačelnikom, gde smo Ilija i ja objasnili šta nam je ideja i šta hoćemo od Festivala. U razgovoru sa gradonačelnikom i zamenikom pokrajinskog sekretara izneli smo predlog da se Palićkom festivalu vrati status kada je funkcionisao u okviru protokola republike, pokrajine i grada. Tačno se znalo šta koji nivo tokom godine treba da uradi i koja su to sredstva da bi Festival mogao normalno da funkcioniše. Svi su se složili da to treba da se uradi, rekao je Zelenović.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

Slobodan Šijan: Komedija uvek ima nešto subverzivno u sebi

 

 

 

 

- Opredelio sam se za komediju. Nekako mi je humor nešto, što kao da sporije zastareva i duže ostaje. Vrlo često sam se susretao sa nekim vrlo uspešnim, nagrađivanim, velikim filmovima i posle desetak, petnaest godina kada ih gledam deluju malo smešno i zastarelo. Menja se ljudsko ponašanje, menjaju se odnosi u društvu i sve ono što smatramo korektnim, ili nekorektnim. Jednostano, komedija uvek ima nešto subverzivno u sebi.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

Urlih Sajdl: Osrednjost je smrt filma

 

 

 

 

- Moj savet mladim režiserima je da u vremenu kada su najvažnije kvote, da pruže otpor takvoj situaciji u kinematografiji i da veruju u ono o čemu snimaju filmove. Da veruju u ono što smatraju važnim. Ono što sam rekao, da ne razmišljaju o publici, to je bila na neki način provokacija.
Pomalo mi se gadi politička korektnost u filmovima. Ako se tako nastavi, onda će umetnički filmovi nestati, izumereti i ako se nastavi ova komercijalizacija, filmovi neće imati neku posebnu karakteristiku, prilagođavaće se ukusu televizijske publike. Ljudi će prestati ići u bioskop i to je smrt umetničkog filma. Osrednjost je smrt filma.


 

...opširnije - VIDEO

 

 

Elina Vaska - VIDEO

 

 

 

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

16.07.2016.

 

Otvoren 23. Festival evropskog filma Palić

 

 

U Kongresnoj sali Velike terase na Paliću je otvoren 23. Festival evropskog filma Palić.

 

 

 

 

- U vremenu kao što je današnje, u kojem se umetnost, pa i filmska, mere na osnovu toga koliko odgovaraju željama mase, ukusu publike i na osnovu kvota, reditelji moraju da pruže otpor. Evropskom filmu su potrebne individualnost, tvrdoglavost i hrabrost, jer samo tako će uspeti da se izbori, pronađe publiku i preživi, rekao je austrijski reditelj Urlih Sajdl na otvaranju 23. Festivala evropskog filma Palić zahvaljujući se na nagradi “Aleksandar Lifka”, koju je dobio i srpski reditelj Slobodan Šijan.

Sajdlu je priznanje uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović pred mnogobrojnom publikom u Kongresnoj sali Velike terase u Paliću.
Zelenović je napomenuo da je Sajdl prvi put na Paliću lično, ali da je on deo ovog festivala na kojem su 2007. i 2012. njegovi filmovi prikazivani i nagrađivani. Sajdl je priznao da mu je uvek teško da smisli prave reči za govor zahvalnosti, pa da se na vest o nekoj nagradi uplaši, pobegne u krevet i pokrije preko glave, ali da ovoga puta može iskreno da kaže kako je “Lifka” za njega velika čast jer znači da je primljen u društvo velikih reditelja kao što su Angelopulos, Mencl, Zanusi, Vajda, Kusturica...

– Kada me pitaju da li snimajući razmišljam o publici, moj odgovor je – ne, a moj apel mladim rediteljima je: nemojte publici činiti ustupke, imajte poverenja u sebe, razmišljajte svojom glavom, jer samo onaj ko veruje u svoje ideje i zamisli uspeće da se ostvari, iako će morati da računa na gubitke, ali ako misleći o svom novom filmu počnete da mislite o publici, niste daleko od samocenzure, poručio je Sajdl.

Nagradu “Aleksandar Lifka” Šijanu je uručila predsednica Saveta Festivala Mira Banjac, pozdravljena burnim aplauzom, jednako kao i laureat.
Šijan se zahvalio na lepoj i značajnoj nagradi. Značajnom je čine autori kojima je već dodeljivana, a lepom to što će od sada biti u njihovom društvu.
– Sebe smatram rediteljem filmske komedije, a ova nagrada i njeno dodeljivanje meni i mom opusu na neki način budi nadu da će biti više smeha u evropskom filmu – izjavio je Šijan.

Prethodno je pismo u ime Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i verske zajednice prof . Miroslava Štatkića pročitao dr Nebojša Kuzmanović, a publici se obratio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.
Štatkić je istakao da je Festival evropskog filma Palić događaj za divljenje i dokaz da i pored teških vremena za kulturu kvalitet može da se održi zahvaljujući ambiciji, stručnosti i upornosti ljudi koji ga vode.

Laban je ocenio da Festival od 2003. i usmerenja na evropski film beleži stalni uspon, a poslednjih godina postaje najznačajnije filmsko odredište u regionu.
– Ovaj festival je za Subotičane posebno značajan ne samo zato što je utemeljio filmske vrednosti, već i zbog susreta sa umetnicima, kao i zbog pratećih programa u vezi sa ekologijom, muzikom, turizmom. Uprkos teškoćama nećemo dozvoliti da nestane. Naprotiv. Festival u Paliću ima više nego divnu publiku, dugu tradiciju i dobar glas, što je dovoljna osnova za njegov dalji rast, naglasio je Laban.

Publici su predstavljeni članovi tri žirija, a programski direktor Miroslav Mogorović predstavio je glumicu iz filma SNOVI – Elinu Vasku iz Letonije, uz napomenu da je ove godine fokus na kinematografijama Baltika. On je iskoristio priliku da zamoli prisutne zvaničnike da pomognu kako bi Kongresna sala Velike terase dobila klimu.
– Zbog kiše smo večeras ovde, a ne na Letnjoj pozornici, ali za dalji razvoj je potrebna Festivalska palata. Sada je imamo, samo još fali klima – rekao je Mogorović, što je publika podržala velikim aplauzom.

Do 22. jula u 13 selekcija biće prikazano 103 ostvarenja.

Glavni takmičarski program obuhvata 14 filmova, od toga dva van konkurencije. Nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film festivala i "Palićki toranj" za najbolju režiju dodeliće žiri u sastavu: rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), producent Rina Sildos (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka) i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija).

U okviru takmičarskog programa "Paralele i sudari" biće prikazano 10 filmova i jedan van konkurencije, najbolji će odabrati žiri filmske kritike koji čine Marina Rihter (Austrija), Maria Ulfsak (Estonija) i Koleta de Kastro (Francuska).

Publiku Palićkog festivala očekuju i selekcije "Baltik u fokusu", "Novi mađarski film", "Eco Dox", "Oči u oči", "Short Matters", "Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka".

Cena jednodnevne ulaznice za 2 filma Glavnog takmičarskog programa iznosi 300 dinara, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Letnje pozornice od 16. do 22. jula 2016. godine od 20 časova do početka prvog i drugog filma. Cena jednodnevne ulaznice za reprize Glavnog takmičarskog programa je 200 dinara i može se kupiti na blagajni bioskopa Eurocinema. Cena jednodnevne ulaznice za 2 filma selekcije Paralele i sudari je 200 dinara, ulaznice se mogu kupiti na blagajni bioskopa Eurocinema (Otvoreni univerzitet Subotica) sat vremena pre početka projekcije. Ulaz na sve ostale programe je slobodan.

 

Izvor: Palicfilmfestival.com

 

________________________________________________________________________________

 

10.07.2016.

 

Simfonijski orkestar iz Amsterdama i rock koncerti na 23. Festivalu evropskog filma Palić

 

 

Muzički program predstojećeg Festivala evropskog filma Palić atraktivan je i eklektičan kao i prethodnih godina, a publika će ovog puta imati prilike da pogleda nastup čuvenog simfonijskog orkestra VU-Orkest iz Amsterdama, ali i koncerte rock bendova Lira Vega i Straight Mickey And The Boyz.

 

 

 

 

 

VU-Orkest je 1962. godine osnovao holandski dirigent Oto Klap pri Otvorenom univerzitetu u Amsterdamu. Mali kamerni orkestar, kakav je bio u početku, tokom poslednjih pola veka postao je veličanstveni simfonijski orkestar. Danas je jedan od najvećih i najstarijih holandskih orkestara i to zahvaljujući trudu i naporima koje su uložili članovi i dirigent Dan Admiral. Sastavljen je od 82 muzičara, nekadašnjih studenata Otvorenog univerziteta u Amsterdamu.
Orkestar novi repertoar priprema svakih pola godine, a pred publikom na Paliću 17. jula u 19h na Velikoj terasi na Paliću izvešće poznata dela „Iberia” Kloda Debisija, „Valcer” Morisa Ravela i „Simfonijski plesovi” Sergeja Rahmanjinova.

Kao predstavnik novog talasa originalnih domaćih bendova 17. jula od 23.30 (bioskop Abazija) nastupiće furiozni beogradski trio Straight Mickey And The Boyz. U pitanju je definitivno jedan od najznačajnijih sastava trenutno u regionu, koji je ovu “titulu” stekao prvenstveno energičnim nastupima na kojima u potocima teče autentična rokenrol energija.

Kultni beogradski sastav Lira Vega predvođen harizmatičnom pevačicom Zojom Borovčanin nastupiće u četvrtak 21. jula od 23.30h (bioskop Abazija).

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

08.07.2016.

 

23. Festival evropskog filma Palić, od 16. do 22. jula

 

 

Festival evropskog filma Palić, 23. po redu, koji se održava od 16. do 22. jula na Paliću, pružiće ljubiteljima sedme umetnosti preko 100 filmova u 13 festivalskih selekcija, u okviru predfestivalskog i festivalskog programa. Festival će u subotu, u 21 čas, otvoriti laureati prestižne nagrade “Aleksandar Lifka”, Slobodan Šijan i Ulrih Zajdl.

 

 

 

 

Takmičarski program koji će se odvijati na Letnjoj pozornici, otvoriće dokumentarni film Đanfranka Rosija „Požar na moru”, koji je ove godine dobio nagradu „Zlatni medved” u Berlinu, a Festival će zatvoriti filmsko ostvarenje „Beskrajna poezija“, Alehandra Hodorovskog. O nagradama u Takmičarskom programu odlučivaće žiri u sastavu: rediteljki Jesim Ustaoglu i Mihaela Kezele, producentkinja Rina Šildoš, glumica Aiste Diržiute i naš poznati reditelj Stefan Arsenijević.

Pored priznanja kao što je „Zlatni toranj“ za najbolji film festivala, „Palićki toranj“ za najbolju režiju i Specijalna nagrada žirija, odabrani filmovi Felstivala, što je novina, takmičiće se i za Gorki list nagradu publike za najbolji film, koja će preko zvaničnog sajta festivala glasati za svog favorita.

Karte za projekcije naplaćivaće se samo tokom Takmičarskog programa, u okviru kog će se za 300 dinara moći pogledati dva filma, i tokom programa Paralele i sudari, dva filma, za 200 dinara. Detaljan raspored i informacije o projekcijama se mogu naći na internet stranici www.palicfilmfestival.com.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

Uskoro 14. Summer3p festival

 

 

Četrnaesti Summer3p festival predstaviće od 21. do 24. jula na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić jedinstven miks kvalitetne zabave i atraktivnih kulturnih sadržaja, uz obaveznu dozu aktivizma.

 

 

 

 

Pored odličnog muzičkog programa, festival i ove godine nudi raznovrsne prateće programe sa posebnim akcentom na kreativnim sadržajima za najmlađe, uz novinu od ovog izdanja – Porodični dan.

U okviru muzičkog programa nas očekuje preko 30 izvođača, na Moon Stageu između ostalih nastupiće poznati italijanski dvojac Dandi & Ugo, zatim zvezda u usponu Joyce Muniz iz Austrije, kao i Groovex (Slovačka) i Underboki (Srbija) - pobednici DJ konkursa za najbolji „warm up mix“ koji je Summer3p organizovao u aprilu mesecu. Zbog izuzetno velikog interesovanja za ovaj konkurs i visokog kvaliteta pristiglih materijala, odabrana su dva pobednika umesto jednog. Ističemo takođe da će jedan festivalski dan (četvrtak) biti posvećen popularnom žanru elektronske muzike EDM Trap (i njegovim reznovrsnim podpravcima), koji je zapaljiva kombinacija plesne muzike, hip hopa i regea.

Detaljne informacije o muzičkom programu možete očekivati uskoro.

Posetioci festivala moći će svoju kreativnost i aktivizam da ispolje učešćem u nekoj od kampanja, zatim radionica (likovnoj, radionici reciklaže, kao i ekološkoj radionici za decu), ili sportskim aktivnostima: joga, aerobik i fitnes, odbojka, speedminton...

Sa velikim zadovoljstvom od ove godine (u nedelju 24. juna) organizujemo Porodični dan prepun zanimljivog sadržaja za celu porodicu, čiji će članovi biti u prilici da osete festivalsku atmosferu u predivnom okruženju kraj jezera Palić. Uskoro ćemo vas obavestiti o kompletnom programu za ovaj dan.

Festival je 2015. godine dobio priznanje za izuzetan doprinos razvoju turizma na Paliću, a od 2010. je uvršten u zvaničnu turističku ponudu Grada Subotice, Vojvodine i Republike Srbije.

Summer3p festival sa ponosom nosi EFFE etiketu za 2015/2016. godinu i pripada grupi najboljih evropskih festivala u svojoj kategoriji, odlučeno je nakon procesa intenzivne evaluacije od strane nacionalnih eksperata i međunarodnog žirija. EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (Evropa za festivale, festivali za Evropu), pokrenut od strane Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Association, EFA), je portal (www.effe.eu) namenjen građanima i profesionalcima koji žele da otkriju evropske festivale i da učestvuju na njima.

O uspehu i kvalitetu Summer3p festivala takođe govori u prilog i to da je 2012. godine ugledni engleski časopis The Guardian na svom sajtu dao pregled od osam evropskih festivala koji se održavaju na najatraktivnijim lokacijama. Pod nazivom Summer3p: Serbian SPA predstavljen je i Summer3p kao festival elektronske muzike u kojoj možete uživati iz udobnosti „gigantskog džakuzija“. Ovo je još jedno priznanje za zanimljiv koncept Summer3p festivala, ali i za veliki entuzijazam koji organizatori, NVO AŠC, svake godine ulažu da bi napravili jednu od najboljih žurki u ovom delu Evrope. Kompletan članak možete pročitati ovde - www.theguardian.com/music/2012/may/26/european-music-festivals-guide-2012


Summer3p festival podržavaju: Grad Subotica, AP Vojvodina, Kancelarija za mlade Subotica i Fondacija „Danilo Kiš“.

Summer3p online:
www.summer3p.org
www.facebook.com/summer3p
www.instagram.com/summer3p_festival

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

21.06.2016.

 

XIII Etnofest

 

 

Etnofest, festival muzike sveta, ove godine se održava po 13. put, na više lokacija u Subotici i na Paliću, od danas, 21. juna do nedelje, 26. juna. U četiri koncertne večeri, na festivalu nastupaju umetnici iz 8 zemalja, koji će svojim izvedbama voditi publiku muzičkim stazama od Bliskog Istoka, preko Balkana i Centralne Evrope, do Velike Britanije i čak Jamajke.

 

 

 

 

Program:

Utorak, 21.06.2016.

Dvorište Muzičke škole u Subotici
20.00 h – učenici Odseka za tradicionalno pevanje i etnomuzikologiju Muzičke škole u Subotici (SRB)
20.20 h – GULAZA (ISR)

Klein House social bar, Subotica
21.30 h – DAVID YENGIBARIAN TRIO (ARM/HUN)
Petak, 24.06.2016.
Velika terasa, Palić
20.30 h – BUSH MAD SQUAD (Novi Sad, SRB/UK)
22.00 h – UPRIZE (Senta, SRB)
23.30 h – KILLO KILLO DJ/MC (Novi Sad, SRB)
Subota, 25.06.2016.
Velika terasa, Palić
20.30 h – MATTHIAS LOIBNER (AT)
21.30 h – SHIRA U’TFILA (Beograd, SRB/IND/ISR)
23.30 h – RROMANO SUNO, DJ (Beograd, SRB)
Nedelja, 26.06.2016.
Velika terasa, Palić
20.30 h – BAKOŠ-JOVANČIĆ-FRANCZIA (SRB, HUN)
21.30 h – PATRICK WALKER TRIO (UK/CRO)
22.30 h – Zatvaranje festivala

Ulaz na festival je kao i predhodnih godina, besplatan.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

10.06.2016.

 

23. Festival evropskog filma Palić

 

 

Festival evropskog filma Palić, 23. po redu, održaće se od 16. do 22. jula. Posetioci će biti u prilici da vide oko 100 filmova u 13 festivalskih selekcija. Festival će, kao i svake godine, ugostiti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca iz cele Evrope, koji će predstaviti svoja ostvarenja i učestvovati u debatnim i edukativnim programima i izložbama.

 

 

 

 

Glavni takmičarski program posvećen je onim evropskim filmskim ostvarenjima koja preispituju sudbinu evropskog čoveka, ujedno ukazujući na lepotu i važnost negovanja različitosti unutar evropskog prostora. Ovogodišnju selekciju filmova, koja će biti prikazana na Letnjoj pozornici na Paliću, izabrao je selektorski tim koji čine Petar Mitrić, Sabolč Tolnai i umetnički direktor Festivala Nikolaj Nikitin, a odabrani filmovi takmičiće se za „Zlatni toranj“ za najbolji film festivala, „Palićki toranj“ za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija. ...izvor

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

06.06.2016.

 

Prijavljene 234 predstave za 23. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici


 

 

Za učešće u takmičarskom programu predstojećeg 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji će se održati od 25. do 30. septembra, vladalo je i ove godine izuzetno interesovanje: prijavljene su čak 234 predstave iz 53 zemlje.

 

 

 

 

Prijave za takmičarski program pristigle su iz Alžira, Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Burkine Faso, Crne Gore, Češke, Egipta, Francuske, Grčke, Gruzije, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Irana, Italije, Izraela, Japana, Jermenije, Jordana, Južne Koreje, Kanade, Kenije, Kolumbije, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nemačke, Nigerije, Perua, Poljske, Portugalije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švajcarske, Švedske, Tajlanda, Tunisa, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Venecuele.

Selektor Slobodan Marković, koji je upravo završio odabir predstava za zvaničnu selekciju, ovim povodom kaže: „Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici ili kako ga je nekadašnji predsednik Saveta Festivala Jovan Ćirilov nazvao - „Lutkarski Bitef“, veliki je stvaralački izazov za pozorišta iz celog sveta. To govori broj prijavljenih predstava: ove godine 234 iz 53 zemlje. Pored svih poteškoća koje imamo sa finansiranjem na predstojećem festivalu biće izvedene u takmičarskom programu izuzetne predstave iz celog sveta, očekuje nas još jedan veoma kvalitetan takmičarski program“.

U zvaničnoj selekciji se, između ostalih, nalaze predstave iz Argentine - „Cirkus Mandragora“ (trupa Cirkus Mandragora iz grada Trelev), Indonezije - „Mali lutkar“ (trupa „Behind the Actors“, grad Bandung), Italije – dve predstave „Isečci“ (Pozorište “Piccoli Principi”, Kalencano – Firenca) i „Aut“ (Teatar “UnterWasser”), Kenije - „Suze kraj reke“ (Pozorište lutaka “Kristal”, Najrobi), Kolumbije - „Amakajaku, avantura u Amazonu“ (Pozorišna fondacija “Madretierra”, Palmira), Izraela - „Duh šume“ (Pozorište “Duh”, Tel Aviv), dve iz Sankt Peterburga - „Srebrno kopito“ (Pozorište “Žirafa na sklapanje) i „Lutke i klovnovi“ (Sanktpeterburško marionetsko pozorište), kao i naravno iz Srbije („Rečna sirena“ Pozorišta lutaka “Pinokio”, „Ko je najmoćniji na svetu?“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i „Par cipela“ Dečjeg pozorišta Subotica), ali i iz celog regiona.

Kompletan spisak predstava koje su odabrane za takmičarski program 23. Festivala možete pronaći na sajtu – http://lutfestsubotica.net

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici nametnuo se najširoj teatarskoj javnosti već od samog početka – zahvaljujući, pre svega, mudro i temeljno koncipovanim osnovnim programskim načelima i principima - kao jedan od najuglednijih evropskih, ali i svetskih festivala, zauzimajući, tako, predvodničko mesto na prostorima zapadnog Balkana.

Zasnovan na visokim dometima savremene estetike pozorišta, usmerene i okrenute biću i percepciji mladog gledaoca Festival je, ponuđenim repertoarom, i te kako doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske stvaralačke misli u ovoj oblasti. On je umeo da uoči, prepozna i prezentuje sudu najšire javnosti sve ono do čega je danas stalo stvaraocima u pozorištima za decu. Otuda dvadeset i dve njegove minule godine i učešće pet stotina pedeset dramskih ansambala iz četrdeset i šest zemalja sveta zapravo jesu ne pregled, nego prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu, što ga jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica.

Ovakvom programskom orijentacijom Međunarodni festival je na najbolji mogući način pokazao i dokazao kako se iz jednog takvog kulturnog središta, kakvo je Subotica, može meritorno i superiorno prosuđivati, ali i uticati na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini.

Zbog svega toga, i ne bez razloga, on je postao epicentar i jedna od malobrojnih oaza plemenitog sučeljavanja savremenih literarno-scenskih i teorijsko-naučnih dostignuća, ali i jedan od nezaobilaznih faktora evropskih i svetskih integrativnih procesa u oblasti kulture.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

01.06.2016.

 

Koncert „Insieme-zajedno“

 

 

Italijanski kulturni centar „PIAZZA ITALIA“, organizuje koncert pod nazivom „Insieme-zajedno“, koji će se održati u subotu, 4. juna, u Franjevačkoj crkvi.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Na koncertu nastupaju: Dušica Vucelja, sopran; Izabela Gužvanji, mecosopran; Tamara Kiš, violina; Gordana Vidaković i Ivana Vucelja, moderni vokali; učenici Muzičke škole, dečji hor Srpske pravoslavne crkve „Sv. Roman Melod“; hor „Mironosice“, polaznici kursa solo i modernog pevanja Italijanskog KC; Gudački kvartet „Garden Quartet“; Baletska škola „Raičević“. Na repertoaru će biti izvedene pesme klasičnog, modernog i religioznog repertoara, koje će učesnici u programu otpevati na četiri jezika (srpskom, mađarskom, hrvatskom i italijanskom jeziku), čime će zajedno poslati poruku ljubavi, mira, poštovanja, suživota i mutikulturalnosti. Početak koncerta je u 19 časova, a ulaz za sve posetioce je besplatan.. ...izvor

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

28.05.2016.

 

Zagrebački bend „From аnother мother“ pobednik festivala „Omladina 2016“


 

 

Bend „From аnother мother“, iz Zagreba, pobednik je festivala „Omladina 2016“ koji je večeras održan na Stadionu malih sportova u Subotici. Festivalsku noć posetilo je oko 1000 gledalaca koji su slušali program osam takmičarskih bendova, a potom revijalni program i nastup grupa „Consecration“ (Beograd) i „Let 3“ (Rijeka).

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Pobednički bend festivala „From another mother” dobiće za nagradu snimanje albuma u „Studiju 11“ (Subotica), nastup na Trgu slobode za Dan grada u Subotici i nastupe na dva regionalna festivala: „Selfest“ u Selenči (Srbija) i „Bedem“ u Nikšiću (Crna Gora). Uručena im je i skulptura čiji je autor slobodni umetnik Arpad Slančik (Slancik Sculpture).

Pobednika festivala odabrao je žiri u sastavu: Danilo Nikodinovski („Consecration“), Filip Budanović („D ZOO“), Mihajlo Stajić Staja (rep umetnik) i Petar Mitrić („Pionir 10“)...izvor

 

Izvor: Subotica.rs

 

______________________________________________________________________________

 

25.05.2016.

 

Bus koncert Jasne Jovićević

 

 

Prvi koncert u pokretu, u okviru kulturne kampanje pod nazivom "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", koju realizuje Fondacija "Danilo Kiš", izvela je subotička muzičarka Jasna Jovićević na spacedrum-u u gradskom autobusu na liniji br. 16.

 

 

 

 

U želji da kulturu iznese u javni prostor kako bi komunicirala sa što širim auditorijom i edukovala publiku, Fondacija "Danilo Kiš" je pokrenula kulturnu kampanju koja će se ostvarivati u različitim javnim prostorima u gradu, kao što su školska dvorišta, parkovi, javni gradski prevoz i slično.

 

Kampanja ima za cilj da promoviše kulturu među stanovnicima Grada, upozna ih sa mladim autorima Subotice, podstakne, pre svega mlađe generacije, na umetničko stvaralaštvo, te oplemeni svakodnevicu sugrađana.

 

Jasna Jovićević, čijim je koncertom započela kulturna kampanja, rođena je u Subotici. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji "Franc List" u Budimpešti, na smeru Džez saksofon i stekla magistarsku diplomu Univerziteta York u Torontu, na predmetu Muzička kompozicija. Takođe se školovala u SAD-u, Brazilu i Austriji. Dugogodišnje muzičko iskustvo u džez muzici dovelo ju je do improvizacije, gde najveću inspiraciju crpi iz prirode i raznolikosti instrumenata. Jasna je magistarka muzike i učiteljica joge, radi kao pedagoškinja, predsednica je kulturnog udruženja, svira u više sastava i aktivna je učesnica domaće i međunarodne džez scene.

 

U maju kampanja započinje koncertima akustične muzike subotičkih autora u autobusima JKP"Suboticatrans", koji je partner na projektu. Današnji, prvi koncert je održan na 11. rođendan Fondacije "Danilo Kiš", koja je osnovana 25. maja 2005. godine.

 

Početkom juna počinje drugi deo kampanje "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", kada će subotički umetnici svojim radovima oplemeniti javni prostor pojedinih subotičkih osnovnih i srednjih škola i na taj način mladima približiti likovnu umetnost, kao i sam proces nastanka umetničkog dela. U toku rada učenici će imati priliku i da pričaju sa umetnikom o procesu stvaranja, umetničkoj školi, tehnikama i inspiraciji.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

22.05.2016.

 

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

 

Na hiljade Subotičana svih generacija posetilo je izložbe i druge sadržaje organizovane na 30 lokacija u "Noći muzeja" u našem gradu. ...dalje

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

16.05.2016.

 

Program XIII Noći muzeja 2016

 

 

Trinaesta po redu, Noć muzeja održaće se u subotu 21. maja na 30 lokacija u Subotici, u vremenskom periodu od 17 časova pa sve do jedan čas iza ponoći. Noć muzeja će ove godine biti održana na temu "Otvori oči u noći". Ulaz na sve programe je besplatan.

 

 

 

 

Kao i svake godine "Noć muzeja" će otvarati nove prostore za publiku, otkriti neotkriveno i ispričati dosad neispričane priče o ljudima, događajima i arhitekturi našeg grada. Zato svim posetiocima poručujemo da dobro "otvore oči u noći", 21. maja 2016.

Ove godine kulturnoj manifestaciji "Noć muzeja" u Subotici se pridružilo 25 učesnika koji će realizovati raznolik program na 30 lokacija u gradu. Na nivo Srbije biće uključeno preko 40 gradova i mesta sa oko 250 lokacija, u kojima je tradicionalno glavni grad ima najveću ponudu.

 

 

Program Noći muzeja

 

GRADSKI MUZEJ SUBOTICA
Trg sinagoge 3
17.00 – 01.00

Izložbe i vreme vođenja:

18.00 Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta, Kale – Krševica, 2001–2011 – gostujuća izložba Narodnog muzeja u Beogradu – Neda Dimovski, kustos arheolog
19.00 Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini – dr Žužana Korhec Pap, muzejski savetnik, slikar restaurator
20.00 Slikarstvo i vajarstvo jugoslovenskih autora iz umetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica (1918–1940, 1945–1990), I deo – dr Olga Kovačev Ninkov, muzejski savetnik, istoričar umetnost i Ljubica Vuković Dulić, viši kustos, istoričar umetnosti
21.00 Oskar Vojnić (1864-1914.) – dr Arpad Pap, kustos etnolog
22.00 Kako se priprema? Zavirite kako nastaje prirodnjačka izložba – dr Gabrijela Kajdoči Lovas, antropolog biolog
23.00 Galerija mađarske likovne umetnosti u Vojvodini (1830-1930.) – dr Olga Kovačev Ninkov, muzejski savetnik, istoričar umetnosti

 

Koncert u dvorištu:

22.00 grupa SIN SEEKAS

Radionice i igraonice za decu:

18.00 – 20.00 Zec u kupusu – igraonica za decu u Gradskom muzeju Subotica, Trg sinagoge 3
19.00 – 21.00 Igraonica inspirisana izložbom Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta, u Gradskom muzeju
19.00 – 21.00 Radionica izrade belog veza u okviru izložbe Kalupi za trukovanje i njihovi otisci. Radionicu izvode učenici tekstilnog smera Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice, u Gradskoj suvenirnici, Trg slobode 1

 

GRADSKA SUVENIRNICA
Trg slobode 1

17.00 – 01.00 Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba

 

SAVREMENA GALERIJA SUBOTICA
Park Ferenca Rajhla 5
17.00 – 01.00

21.00 otvaranje izložbe stripova Aleksandra Zografa i predstavljanje njegove zbirke stripova „Zlato na mesecu“. Posetioce će kroz izložbu voditi Aleksandar Zograf.
18.00 – 22.00 radionica stripa za posetioce
22.00 demonstracija štampanja tehnika visoke štampe u okviru izložbe Milana Stanojeva „Putovanje imaginarnim prostorom“. Demonstraciju će izvesti Miroslav Jovančić i Jasmina Jovančić Vidaković, kustosi Savremene galerije Subotica.

 

GALERIJA „DR VINKO PERČIĆ“
Maksima Gorkog 22
17.00 – 01.00

Marica Radojčić: „Grananje“, digitalni ambijent u čitavom prostoru galerije

 

GRADSKA BIBLIOTEKA
Cara Dušana 2
17.00 – 01.00

Američki kutak – KnjigoSmeh – izložba fotografija čitalaca
Američki kutak – izložba dečjih radova: Amerika iz dečjeg ugla

 

MEĐUOPŠTINSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA SUBOTICA
Trg slobode 1, ispred Gradske kuće, na otvorenom
17.00 – 01.00

Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće!

 

ZAVOD ZA KULTURU VOJVOĐANSKIH HRVATA
Laze Mamužića 22
17.00 – 01.00

Izložba fotografija „Strossmayer kao mecena“

 

ISTORIJSKI ARHIV SUBOTICA
Trg slobode 1/III
17.00 – 01.00

Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“

 

POZORIŠTE „DEŽE KOSTOLANJI“
Trg žrtava fašizma 5

U sklopu manifestacije “Noć muzeja” biće prikazivane video projekcije starih i nezaboravnih subotičkih predstava.
18.00–19.00 Iza kulisa (šetnja u pozorištu) / Kulisszák mögött (séta a színházban)

Video projekcije:

19.00–20.00 Džon Fauls: Kolekcionar – predstava Marte Bereš i Zoltana Širmera
20.00–21.20 Mađarski bez muke (r: Olivera Đorđević)
21.20–22.10 Brecht - The Hardcore Machine (r: Andraš Urban)
22.10–23.10: Drakula – svetlonsti trenutaka (r: Andraš Urban

 

DEČJE POZORIŠTE SUBOTICA
Park Ferenca Rajhla 12a

17.00 Predstava za decu „Drvence”, projekat „Teatar u pelenama” namenjen deci do 36 meseci starosti, a nakon predstave sledi zajednička igra u koju se uključuju glumci, bebe i njihovi roditelji.

 

ART BIOSKOP LIFKA
Trg žrtava fašizma 5
17.00 – 01.00

Nostalgični osvrt na prošlost filma i bioskopa

17.00 Hugo, r: Martin Scorsese
21.00 Cinema Paradiso, r: Giuseppe Tornatore
23.30 The Artist, r: Michel Hazanavicius

Mlade nade kinematografije

19.30 Grad, r: Maša Šarović

Foaje Art bioskopa

20.30 Otvaranje izložbe fotografija Nikole Tumbasa „Vera“

Filmski klub „Orient“

19.00 Otvaranje izložbe slika Miroslava Jovančića „Bašta“
19.30 Koncert Arpada Bakoša & Miroslava Jovančića
22.00 Koncert subotičkog kantautora Nenada Gabrića
23.00–01.00 Afterparty

 

FONDACIJA „DANILO KIŠ“
Park Ferenca Rajhla 12a
19.00 – 01.00

Dan i noć hipstera, ambijentalna instalicija

 

KLEIN HOUSE
Štrosmajerova 9
20.00 – 01.00

Art & Wine
Art & Wine market

20.00 koncert grupa Varázsló Kertje
21.00 GIFEST Hommage
21.30 koncert Buga Band
00.00 Exhibition „Naked soul” by Dora Šinković
00.00 Dj performance by Nina, WB41, Graphlan, Alg0rh1tm

 

OTVORENI UNIVERZITET SUBOTICA
Trg cara Jovana Nenada 15

18.00 – 20.00 Filmska radionica za decu
18.00 – 20.00 Izložba plakata Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica
20.00 – 24.00 Izbor filmova iz programa MLADI DUH EVROPE sa Festivala evropskog filma Palić 2015.

 

ŠKOLA „DE MEDIČI“
Dimitrija Tucovića 6
17.00 – 24.00

19.00 Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti
20.00 Godišnja izložba radova aktuelnih polaznika škole nastalih tokom školske 2015 – 2016. U okviru otvaranja izložbe biće izveden desetominutni performans pod nazivom „Drugi stav” i petominutni muzički program na violončelu, u slobodnoj formi i smehu po kompozitoru Eriku Satiju u izvođenju Matea Abrahama.

 

СКЦ „СВЕТИ САВА“
Трг Републике 16
18.00 – 24.00

18.00 Отварање изложбе фотографија Рајка Каришића „Наслеђе”

 

MKC „NEPKER”
Trg Lajoša Košuta 4
18.00 – 24.00

18.00 Galerija „Šandor Olah”, „Komadići istorije na papiru”, izložba ilustracija publikovanih radova sa književnog konkursa „Nandor Gion”: radovi Erike Janovič Kanjo, Renate Koler, Gabora Salme, Andreje Munjin, Natalije Kiš, Violete Ivan
19.00 Sala „Deže Kostolanji”, predavanje dr Imrea Černuša, interaktivno veče sa dr Černušom uz razgovor i filmsku projekciju, o iskrenosti, emotivnoj inteligenciji, međusobnom poštovanju, harmoničnom i redovnom seksualnom životu

 

HKC „BUNJEVAČKO KOLO“
Preradovićeva 4
17.00–24.00

17.00 Svečano otvaranje muzejske postavke “Bunjevačka soba” u prostorijama HKC “Bunjevačkog kola”
17.30 Otvaranje izložbe članova Likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo“

CRO ART
Beogradski put 31
17.00 – 01.00

Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji „STIPAN ŠABIĆ 2011. – 2015.“

 

MAĐARSKI FOLKLORNI CENTAR U VOJVODINI (VMF)
Doža Đerđa 17

17.30 Otvaranje izložbe MEDENJACI DANAS. Nastup dečje plesačke grupe iz „Nepkera”
Promocija knjige Žužane Terek (Szenczi Jánosné): Bábos Mariska néni, a mézeskalácsos.
Prezentacija tehnike izrade i ukrašavanja medenjaka. Izrada i degustacija istih Prezentacija vinarije Vinski dvor
Izvedba narodnih pesama – Muzička škola Subotica
17.00 – 24.00 prodaja medenjaka, tkanih predmeta i grnčarije

 

GALERIJA PRVE KOLONIJE NAIVE U TEHNICI SLAME – TAVANKUT
Marka Oreškovića 3, Donji Tavankut
18.00 – 24.00

Izložba Poslednjih 30 godina Dužijance u Tavankutu u Noći muzeja

 

UDRUŽENJE “LUSA”
Save Šumanovića 2

17.00 Otvaranje izložbe slika u tehnici slame „Simboli Subotice i Palića“ u prostorijama Udruženja penzionera u Subotici
17.00 – 24.00 Radionica „Upoznajmo slamu kao likovni materijal“

 

KAFE „GRUNF“
Nušićeva 1
17.00 – 01.00

17.00 Vizuelna retrospektiva grupe Hton umetnice Sanje Stojilković

U toku noći preslušavanje muzičkog stvaralaštva grupe Hton i mogućnost kupovine suvenira sa izložbe (muzička izdanja grupe uključujući i aktuelni singl, printove, bedževe, razglednice i dr.)

 

FREE TIME RAIL
Trg Lazara Nešića 1, u holu Nove opštine
17.00 – 01.00

Izložba minijaturnih železnica

 

NATURA STIL
Trg cara Jovana Nenada 11
17.00 – 23.00

17.00 – 23.00 Razgledanje i prodaja suvenira i proizvoda domaće radinosti
20.00 – 21.00 Književno-muzičko veče udruženja „Rusko-srpsko prijateljstvo”

 

ROTOGRAFIKA
Segedinski put 72
17.00 – 01.00

Sačuvajmo naše industrijsko nasleđe
Razgledanje grafičkog muzeja štamparije Rotografika
Obilazak sadašnje proizvodnje sa stručnim vodičima (grafičkim inžinjerima) i upoznavanje sa najnovijom tehnologijom u grafičkoj industriji u oblasti izrade knjiga, časopisa i leaflet-a

 

Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

10.05.2016.

 

Koncert maturanata Muzičke škole

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće maturanti Muzičke škole Subotica održaće koncert.

 

 

 

 

Učenici završnog razreda srednje muzičke škole, pod dirigentskom palicom Čabe Paško i nastup Sinfonijskog orkestra subotičke Muzičke škole, izvešće dela Maksa K.F. Bruha, M. Dariusa, Mocarta, Davida Popera, Heusena i Vagnera . Koncert je u nedelju 15. maja u 19 časova. Ulaz je slobodan.

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.05.2016.

 

FEF Palić prvi domaći filmski festival podržan od strane programa Kreativna Evropa

 

 

Na poslednjem konkursu za filmske festivale programa Kreativna Evropa i potprograma MEDIA za podršku projektima iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti, finansiranom od strane Evropske Komisije, Festival evropskog filma Palić je dobio sredstva u visini od 41.000€ za razvoj i unapređenje manifestacije.

 

 

 

 

Ovo je prvi put da neka filmska manifestacija iz Srbije dobije podršku na ovom konkursu, budući da je naša zemlja postala punopravni član ove institucije u decembru 2015. godine. U konkurenciji od 108 filmskih festivala iz Evrope FEF Palić je ušao među 30 kojima su ova sredstva dodeljena.

U obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao pristigle projekte stoji: “Ovo je veoma uticajan festival od javnog značaja koji predstavlja širok spektar filmova. Godišnje aktivnosti na polju medijske prisutnosti i filmske edukacije su snažne. Umetnički nivo filmova je izuzetno visok, organizacija festivala efikasna u cilju stvaranja snažne oaze evropskih filmova.”

“Festival evropskog filma Palić se u evropskim okvirima već godinama prepoznaje kao kulturna manifestacija visokog kvaliteta i značaja o čemu svedoče svetske, regionalne i domaće premijere najznačajnijih filmskih ostvarenja evropskog kontinenta, kao i najznačajnija autorska imena koja su posetila Palić. U prilog tome govori i činjenica da je stručni tim imenovan od strane Evropske Komisije najvišim ocenama vrednovao upravo umetnički nivo i organizacioni tim manifestacije. Takav trend se na žalost ne primećuje u našoj zemlji budući da se iz godine u godinu podrška države rapidno smanjuje što ne ostavlja prostor za prirodan rast i napredak. U takvom raspoloženju se dočekuje i radosna vest o podršci od strane Evropske Komisije i potprograma MEDIA, jer se ujedno radi o obavezi da se dostignuti nivo održi i u velikoj meri unapredi. Uz ovogodišnje smanjenje sredstava za finansiranje od strane državnih institucija, i to 25% od strane Grada Subotice i gotovo 70% od strane Sekretarijata za kulturu pokrajine Vojvodine, svako unapređenje i rast kvaliteta može se smatrati ozbiljnim izazovom. Ono što smo sigurni jeste da kvalitet i aktuelnost programa Festivala evropskog filma Palić i dalje ostaje prioritet i da od takvog kursa ne odstupamo“, navodi se u izjavi Saveta Festivala evropskog filma Palić.

Predstojeće, 23. izdanje Festivala, održaće se od 16. do 22. jula kraj jezera Palić i u Subotici. Publiku i ove godine očekuje relevantna selekcija najboljih evropskih filmova u nekoliko programa i veliki broj gostiju iz cele Evrope. Letnja pozornica, najlepši bioskop na otvorenom u Srbiji, biće i ove godine mesto susreta radoznale filmske publike i renomiranih evropskih autora.

Spisak podržanih festivala od strane programa Kreativna Evropa možete pronaći na: http://bit.ly/23urbRi

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.03.2016.

 

Izložba „Poliartisti“

 

 

U Savremenoj galeriji Subotica, sutraće biti otvorena izložba radova pod nazivom „Poliartisti“, nastavnika i profesora likovnih predmeta Politehničke škole.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

U novembru mesecu, 2012. godine, ova školska ustanova po prvi put je organizovala izložbu na kojoj je predstavila radove svojih profesora, izrađenih različitim tehnikama od pop arta, primenjenog dizajna, do ulja na platnu. Svoja umetnička dela predstaviće pet nastavnika, Mirjana Mitrić Šomaz, Nenad Ražnatović, Srđan Milodanović, Zita Šuhajda i Željko Garić.

Izložbu će u 18 časova otvoriti Blaško Stantić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja a radovi će biti izloženi za posetioce do kraja marta. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

_______________________________________________________________________________

 

21.03.2016.

 

Održan godišnji koncert KC "Arija"

 

 

U Dečjem pozorištu sinoć je održan četvrti po redu godišnji koncert Kulturnog centra "Arija" pod nazivom "Misli lete". Ove godine ansambl se bavio temom stalnih useljavanja i iseljavanja iz Subotice. Njihova poruka je bila da bi naš grad bio napredniji i uspešniji da su svi narodi koji žive tu ujedinili svoja znanja, mogućnosti i temperamente.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Kako je rečeno, ovo nije bio običan folklorni koncert, u našem gradu pojavio se novi žanr koji su oni nazvali "folklorni teatar".

Igrači su pored svojih plesnih i vokalnih pokazali i svoje glumačke sposobnosti. Publici koja je sinoć imala priliku da ih gleda ovaj spoj folklora i teatra veoma se dopao, te su pozdravili učesnike velikim aplauzom u nadi da će ovakvih koncerata biti još i da će oni postati tradicija ovog kulturnog centra. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_______________________________________________________________________________

 

17.03.2016.

 

Održan koncert Subotičke filharmonije

 

 

U Velikoj većnici sinoć je održan koncert Subotičke filharmonije. Ovo je bio prvi ovogodišnji koncert u 108 godina dugoj istoriji. Koncertu je prisustvovao veliki broj ljubitelja klasične muzike. Ovogodišnja tema koncerta bila je obeležavanje 260 godina od rođenja čuvenog kompozitora, Mocarta.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Velika svečana sala u Gradskoj kući bila je sinoć premala da primi sve zainteresovane koji su želeli da prisustvuju koncertu Subotičke filharmonije i slušaju dela nekih od zvučnijih imena klasične muzike kao što su Mocart i Tartini.
Kako je rečeno i u najavi ovog koncerta, priliku da nastupe imali su mlađi i talentovani izvođači, pretežno iz Subotice, solisti Gergo Brezovski (Koncert za violinu i orkestar u A-duru), Timea Nađ (Končertino za klarinet i gudački orkestar u F-duru), kao i solista na violini nastupila je i Megumi Teshima, profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koja živi u Senti, a poreklom je iz Japana.

Veliki broj građana popunio je svaki upotrebljiv prostor unutar Velike većnice, ali velike gužve su bile i na balkonu. Bio je ovo još jedan spektakularan koncert jednog dela Subotičke filharmonije na kojem su ovaj put glavnu reč imali mladi i talentovani subotički umetnici. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_______________________________________________________________________________

 

16.03.2016.

 

Književna tribina u SKC "Sveti Sava"

 

 

U Zadužbini Dušana Radića sutra će, sa početkom od 19 časova, biti održana književna tribina na kojoj će biti predstavljena knjiga „Silazak u samoću“ pesnika Đorđa Sladoja.

 

 

 

 

O najnovijoj zbirci pesama sa duhovnom tematikom će, pored autora, govoriti i pesnik i recenzent knjige Đorđe Nešić.

Đorđo Sladoje je autor čije su pesme prevođene na više stranih jezika i zastupljene u mnogim antologijama srpskog pesništva. Za svoj književni rad dobio je pregršt značajnih nagrada među kojima su Zmajeva, Dučićeva, Šantićeva nagrada, Žička hrisovulja, „Kočićevo pero“ i brojne druge. Sladoje je autor i nekoliko zbirki pesama za decu.

 

Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

26.02.2016.

 

Otvorena izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji"

 

 

U Savremenoj galeriji je otvorena izložba „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2016“, na kojoj su prikazani istorijski razvoj, simboli masonstva i značajne ličnosti. Organizatori izložbe su Regularna velika loža Srbije i Savremena galerija.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Izložba, autora Miroljuba Filipovića, predstavlja pokušaj da se široj javnosti predstavi slobodno zidarstvo, kao kulturni fenomen sa dugom tradicijom u Srbiji, u cilju rušenja predrasuda o masonima kao tajanstvenoj grupi, kroz doprinose slavnih masona.

- Neznanje stvara predrasude, a one rađaju nasilje. Ova izložba bi trebalo da te predsrasude za koje znamo da postoje, na jedan pristojan, prihvatljiv i normalan način komuniciranja razreši. Braća su iznela dosta podataka o masonima sveta i naših prostora. Masoni su ljudi koji pokušavaju da spoznaju sebe i imaju samo jednog neprijatelja, samog sebe, rade u intesu svoje države i društva i nastoje da budu bolji ljudi. Masoni nisu tajno društvo, masoni imaju rituale u pokušaju spoznaje samog sebe, koji predstavljaju deo tajne, ali nisu tajno društvo. Zato smo i izneli „hram“ pred vas da vidite da mi verujemo u Boga, da je Biblija ispred nas. Na izložbi možete videti istaknuta imena srpske masonerije u prošlosti, to su najveće perjanice srpskog duha, kulture i politike - kaže asistent Velikog majstora, Tahir Hasanović.
Na izložbi je predstvljen i deo eksponata, koji je priložila Simbolička velika loža Mađarske, kako bi ukazali na jedinstvo pokreta svetskih razmera. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik, Jene Maglai.
- Mislim da je ovo jedna od retkih prilika da Subotičani upoznaju istoriju masonerije, ciljeve i principe rada. Sve što je na izložbi predstavljeno trebalo bi zaista da dopre do naših umova, kako bi usvojili mnogo dobrih načela, koje nam je Velika loža ukazala - istakao je Jene Maglai.

Izložba će biti otvorena do 11. marta, a posebnost izložbe u odnosu na ostale gradove u Srbiji u kojima je priređena, predstavlja odeljak posvećen Subotici.
- U sklopu izložbe imaćemo i predavanje našeg kolege istoričara, Mirka Grlice, koji će govoriti o počecima slobodnog zidarstva u našem gradu. Ako Subotičani posete izložbu, biće suočeni sa jednim sadržajem, koji je možda nepoznat, ali smo pokušali da ga približimoi preko onoga što se dešavalo u našem gradu - izjavila je direktorka Savremene galerije, Nela Tonković. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

25.02.2016.

 

Izložba "Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji 1785-2016."

 

 

 

 

U Savremenoj galeriji Subotica 26.02. u 18 časova biće otvorena izložba “Istorija slobodnog zidarstva u Srbiji od 1785-2016.” Savremena galerija je domaćin izložbe, a organizovana je od strane Regularne Velike Lože Srbije. Izložba je prikazana u nekoliko gradova u Srbiji, a u našem gradu biće postavljena 8 dana. Otvaranju izložbe prisustvovaće asistent Velikog majstora br. Tahir Hasanović, a otvoriće je gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

 

Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

22.02.2016.

 

Filmska radionica na Otvorenom univerzitetu

 

 

Filmska škola Otvorenog univerziteta u Subotici poziva sve zainteresovane ljubitelje filma uzrasta od 15 do 25 godina da steknu i usavrše osnovno znanje o filmu.

 

 

 

 

Tokom trajanja filmske radionice polaznicima će se kroz teorijski i praktičan rad pružiti neophodna znanja iz oblasti filmske režije, pisanja scenarija, montaže, kamere, rasvete i snimanja zvuka.

Pod mentorstvom filmskog reditelja Sabolča Tolnaija i reditelja dokumentarnih filmova Zoltana Šifliša polaznici će zajednički raditi na stvaranju sopstvenih filmskih projekata koji će kasnije biti predstavljeni široj javnosti.

Uz Tolnaija i Šifliša, znanja iz pojedinih oblasti filmske tehnike prenosiće i Silard Antal (režija), Akoš Kovač (kamera, rasveta), Darko Maletin (montaža), Gabor Ripli (zvuk) i drugi gostujući predavači. Uz opremu koju poseduje Otvoreni univerzitet (3 Digitalne kamere HD rezolucije, 2 montažne jedinice, set rasvete, snimače zvuka i ostalo) akcenat će se staviti na praktičan rad na stvaranju filmskih projekata.

Za učešće u školi filma potrebno je poslati sledeće podatke:

Kratka biografija
Razlozi za prijavljivanje u školu filma
Dosadašnja iskustva na polju filma (ukoliko postoje)

Prijave se mogu poslati do petka, 26. februara, na e-mail eurocinema@openunsubotica.rs

Prvi sastanak polaznika Filmske škole biće održan u subotu 27. februara u prostorijama Filmskog kluba i škole filma u prizemlju Otvorenog univerziteta (ulaz sa leve strane) od 11 časova.

Radionica Filmske škole na Otvorenom univerzitetu je besplatna za sve polaznike i ostvarena je u saradnji sa Gradom Subotica.

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

03.02.2016.

 

Odložen termin održavanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu

 

 

Zbog nepredviđenih i nepovoljnih okolnosti, a pre svega zbog smanjenja ukupnog budžeta za kulturu, kasnog raspisivanja konkursa po osnovu kojih se Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici finansira i neizvesnog ishoda istih, izvršni producent i Savet Festivala su zajedno sa direkcijom Festivala zaključili da je najmudrije i najrazboritije da se 23. Festival odloži za septembar 2016. godine.

 

 

 

 

U "neizvesnoj finansijskoj situaciji" je i Festival evropskog filma Palić, po rečima Ilije Tatića, direktora Otvorenog univerziteta Subotica (izvršnog producenta oba renomirana festivala). "Brine nas što ni Republika ni Pokrajina nisu još uvek raspisale konkurse. Za producenta, kao što je Otvoreni univerzitet Subotica, koji nije na budžetu, a organizuje ovako ozbiljne i velike manifestacije, ovo je teška situacija. Priprema i organizacija oba festivala traje godinu dana. Mi već od avgusta, kada je Festival evropskog filma Palić u pitanju, razgovaramo sa učesnicima predstojećeg festivala, ali se bavimo i svim ostalim segmentima same organizacije. Računamo na to da će na svim nivoima vlasti i dalje na pravi način vrednovati festivale jer oni imaju dugoročan značaj za našu kulturu i bilo bi nedopustivo da urušavamo njihov ugled", kaže Ilija Tatić.

Prema proceni organizatora, ukupan budžet Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici mogao bi biti poznat najranije u aprilu 2016, što je prekasno za Festival koji je bio predviđen za maj. S obzirom na bogatstvo festivalskog programa i zahtevnu organizaciju, odlučeno je da se 23. Međunarodni festival pozorišta za decu umesto od 22. do 28. maja održi od 25. septembra do 1. oktobra 2016. godine.

"Priprema 23. Festivala započeta je pre više od pola godine, sve aktivnosti teku prema planu, pa u organizacionom i programskom smislu nema i ne bi bilo nikakvih razloga da se Festival ne održi u prvobitno planiranom terminu. Za glavni, takmičarski program do sada je prijavljeno preko 170 pozorišta i oko 200 predstava sa raznih strana sveta i iz zemlje domaćina Srbije, među njima i ona sa nacionalnim renomeom. Predstoji nam selekcija. Pristigao je i veliki broj prijava za međunarodnu teatrološku konferenciju posvećenu pozorištu za decu i mlade, osmu po redu, prevode se knjiga Lutka u kulturi (drugi tom) nedavno preminulog poljskog teatrologa Henrika Jurkovskog i dva zbornika sa naučnih skupova održanih na Festivalu 2015. godine. Postigli smo dogovor sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu oko predstavljanja italijanskog lutkarstva u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, moguće i u nekom drugom mestu u Srbiji. Ove godine je primetno povećano interesovanje dečjih amaterskih pozorišnih grupa za učešće u pratećim programima Festivala, posebno onih iz inostranstva. Primer su grupe iz Turske, Slovenije, Rusije, Srbije... Naročito značajno za nas je interesovanje teatra iz glavnog grada Letonije, Rige, koji je spreman da pokrije putne troškove i troškove boravka za četrdeset članova svog ansambla. To je još jedna potvrda kvaliteta i međunarodnog ugleda koji ovaj Festival uživa. Međutim, pokrajinski i republički konkursi po osnovu kojih se Festival sufinansira još uvek nisu raspisani, ne znamo kada možemo da očekujemo rezultate konkursa, niti koliko će novca biti izdvojeno za Festival u ovoj godini. Imajući u vidu negativno iskustvo od pre tri godine, kada je ukupan (umanjen!) budžet bio poznat tek nakon održanog Festivala, ne usuđujemo se da ulazimo u troškove koje kasnije neće imati ko da pokrije, kaže Slobodan Marković, direktor i selektor Festivala.

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

Veče kamerne muzike

 

 

 

 

Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

22.01.2016.

 

Počela Svetosavska nedelja

 

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je počela tradicionalna Svetosavska nedelja, duhovno-kulturna manifestacija koja se u Subotici održava već dve i po decenije.

 

 

 

 

Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“ , pod dirigentskom palicom profesora Veselina Jevtića, a manifestaciju je besedom svečano otvorio arhijerejski namesnik subotički, prezviter Miodrag Šipka.

„Zadovoljstvo mi je što po blagoslovu episkopa bačkog Irineja imam čast da otvorim Svetosavsku nedelju, u godini u kojoj Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ obeležava jubilej. Želeo bih da podsetim i sebe i vas da ćemo se svako veče ovde sabirati u čast i spomen Svetoga Save, prvog srpskog arhiepiskopa. Imajući Svetoga Savu kao lika u koga gledamo, moramo da se trudimo da naš život bude onakav kakav nam je Sveti Sava predao. Rastko Nemanjić odrekao se ovozemaljskog blagostanja, bogatstva, carske krune i kao što pesma kaže svetlost pronašao u svetogorskom manastiru. Dakle, svi mi, koji sebe nazivamo hrišćanima, Svetosavcima, moramo da se trudimo da živimo onako kako nam je Sveti Sava predao, jer i svi naši slavni preci su i postali slavni, jer su se ugledali na Svetog Savu“, poručio je prisutnima prezviter Miodrag Šipka. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

__________________________________________________________________________________

 

20.01.2016.

 

„Pokondirena tikva“ u Dečjem pozorištu

 

 

U petak, 22. januara u Dečjem pozorištu Subotica sa početkom u 19 časova, održaće se predstava „Pokondirena tikva“ koju su pripremili učenici Gimnazije i ekonomske škole „Dositej Obradović“ iz Bačke Topole. Za režiju je odgovorna profesorica Nevena Predojević. Karte po ceni od 100 dinara mogu da se kupe pre početka predstave u predvorju Dečjeg pozorišta.

 

 

 

 

Predstava je rađena po istoimenoj komediji Jovana Sterije Popovića, a premijerno je izvedena povodom jubileja 50 godina postojanja Gimnazije i ekonomske škole „Dositej Obradović“ u Bačkoj Topoli. U petak, u Dečjem pozorištu mladi glumci će po treći put izvesti ovu uspešnu školsku predstavu i pokazati Subotičanima njihovo zavidno glumačko umeće.

 

Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

15.01.2016.

 

Održan novogodišnji humanitarni koncert Crkvenog hora "Sveti Roman Melod"

 

 

 

 

Velika većnica sinoć je bila premala za sve koji su želeli da uživaju u 7. po redu novogodišnjem koncertu Crkvenog hora „Sveti Roman Melod“. I ove godine, koncert je imao humanitarni karakter, jer će prihod od prodaje ulaznica biti doniran za lečenje našeg sugrađanina, Aleksandra Šešlije, kome je neophodna transplantacija srca. Pod dirigentskim vođstvom Dragane Nikolić, Crkveni hor „Sveti Roman Melod“ je samostalno izveo nekoliko duhovnih i svetovnih pesama, a deo repertoara je bio posvećen i zajedničkom nastupu sa gostima, članovima Crkvenog hora „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

23.12.2015.

 

Duško Radović ponovo u Subotici

 

 

Danas je u Čitaonici Gradske biblioteke otvorena izložba povodom 30 godina od smrti pesnika i novinara Duška Radovića „Bio jednom jedan lav“. Izložbu su otvorile autorke postavke Violeta Đorđević i Sara Ivković Marković iz Beograda.

 

 

 

 

Na izložbi zainteresovani će biti u prilici da vide kako je izgledalo njegovo detinjstvo u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u Pionirskim novinama, uređivanje programa za decu Radio Beograda i kultna drama Kapetan Džon Piplfoks. Publika će videti i kako je izgledalo uređivanje programa na TV Beograd - serije "Na slovo na slovo" i "Laku noć deco", TV serija "Ženski razgovori", ali i rad na časopisu Poletarac kao i uređivanje na Studiju B. Ovom izložbom se predstavlja sveukupan književni opus Duška Radovića (1922-1984) , i za decu i za odrasle, apostrofiraju se najznačajnije pesme i zbirke koje su bile prekretnica u stvaralaštvu za decu, navode se autopoetički izvodi iz njegovih intervjua i čuveni aforizmi. Postavkom se, uz pomoć bogate porodične dokumentacije, kao i dokumentacije RTS-a i Pozorišta na Terazijama, oslikava i piščev intimni život - porodični krug, prijateljstva, strasna ljubav prema fudbalu. Autori izložbe su Violeta Đorđević i Sara Ivković Marković, i Olga Krasić Marjanović, a realizovana je u okviru projekta "Bio jednom jedan laf" koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.Izložba će biti otvorena do 18.januara....dalje

 

Izvor: RTV City

 

 

_________________________________________________________________________________

 

15.12.2015.

 

Avanture Pikasa u Nepsinhazu

 

 

 

 

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta danas je najavila drugu premijeru u jubilarnoj, 70. godini postojanja. Ovoga puta opredelili su se za scensku adaptaciju filmske švedske komedije sa kraja osamdesetih godina, “Avanture Pikasa”. Reditelj predstave je gost iz Rijeke, Edvin Liverić, renomirani hrvatski dramski umetnik. Premijera je zakazana za petak, 18.decembra u 19.30 časova, a prva repriza, sutradan, u subotu, takođe u 19.30 časova, na sceni Jadran. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_________________________________________________________________________________

 

11.12.2015.

 

Otvorena izložba ikona Danijele Stankić Kiš

 

 

U Savremenoj galeriji Subotica večeras je otvorena izložba ikona Danijele Stankić Kiš. Na otvaranju su govorili Dragan Stokin, sveštenik crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici, Milimir Vujadinović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i Vukašin Milićević, sveštenik i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

 

 

 

 

Tom prilikom, Milimir Vujadinović je istakao potrebu da osobe sa invaliditetom budu uvažene kao ravnopravni članovi zajednice jer je svako ljudsko biće jedinstveno i po nečemu drugačije u odnosu na druge, a da je Danijela Kiš primer osobe koja nadilazi svoja ograničenja i pretvara ih u kreativni potencijal.

Vukašin Milićević naglasio je da ova veoma neuobičajena forma izrade ikona – slikanje svetlošću i dodirom tačskrin telefona – svedoči o potrebi dodira, ljudskosti i ljubavi u svetu u kome se sve češće zaboravlja na važnost ovih suštinskih stvari.

Izložba će biti postavljena do 18. decembra 2015. godine.

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

20.11.2015.

 

Otpočeo petodnevni program edukacije posvećen restauraciji Sinagoge u Subotici

 

 

U Subotici će se u okviru projekta "Nasleđe pod lupom" od 20. do 25. novembra održati seminar za stručnjake i četvorodnevna radionica za studente i mlade stručnjake iz Srbije i regiona posvećena restauraciji i konzervaciji Sinagoge u Subotici. Učesnici će tokom ova dva dana imati priliku da čuju predavanja kako domaćih, tako i svetskih stručnjaka u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, kao i da se na terenu, u samoj Sinagogi u Subotici, bliže upoznaju sa izazovima konzervacije i restauracije ovog izuzetnog spomenika kulture.

 

 

 

 

Cilj jednodnevnog Seminara jeste otvorena diskusija i razmena iskustava između stručnjaka iz Srbije i inostranstva. Radionica za studente i mlade stručnjake ima dvostruki cilj: da polaznicima pruži kako teorijsku edukaciju, tako i edukaciju kroz analitički rad na spomeniku o osnovnim standardima konzervacije, o osnovama snimanja i razumevanja struktura istorijskih spomenika, o tehničkoj proceni nosivosti elemenata i neinvazivnim metodama procene nosivosti istorijskih struktura, kao i o aspektima upravljanja kulturnim dobrima.
Projekat "Nasleđe pod lupom" nastao je kao nastavak međunarodne stručne posete subotičkoj Sinagogi u okviru programa “Sedam najugroženijih” koji vode organizacija Evropa Nosta i Evropska investiciona banka kako bi pomogle zaštitu izuzetnih spomenika širom Evrope, koji propadaju zbog manjka sredstava za projekte restauracije, društvenog zapostavljanja, ili lošeg ophođenja. Projekat "Nasleđe pod lupom" će se realizovati u periodu od oktobra 2015. do leta 2016. godine, obuhvatajući ne samo pomenut skup stručnjaka i diskusiju vezanu za restauraciju Sinagoge i praktične radionice o konzervaciji u Subotici za profesionalce i postdiplomce, već i studijsko putovanje u Budimpeštu u januaru 2016. godine na temu upravljanja spomenicima kulture, kao i kursa istraživanja Sinagoga u Subotici za studente Građevinskog fakulteta u Subotici.
Projekat vodi udruženje građana Evropa Nostra Srbija u partnerstvu sa Gradom Subotica, Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Subotici, Građevinskim fakultetom iz Subotice, Gradskim muzejem u Subotici, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Srbije, i organizacijom Kulturno nasleđe bez granica. Ceo projekat je finanskijski podržala fondacija Hedli trast iz Velike Britanije (The Headly Trust).

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

1.11.2015.

 

Zatvoren 3. Hrizantema festival

 

 

Za najbolji strani film žiri ovogodišnjeg trećeg po redu Međunarodnog festivala horora i fantastike, proglasio je izraelski film "Daktilograf "(Typist) Sergeja Vlasova, a kao najbolji srpski film proglašen je film "Pakao" reditelja Filipa Markovinovića. Nagrada publike je dodeljena Stipanu Milodanoviću za film "Alkohol + automobil = horor".

 

 

 

 

Po izboru umetničkog direktora nagrađena je rusko - beloruska koprodukcija film "To" (It), Genadzi Butoa. Španski film "Tri mudra majmuna" Miguel Angel Font Bisiera proglašen je najboljim horor filmom, a indijski film "Potpuno električni Isus" H. Tanmoja i M. Gangulija, kao najbolji film fantazije.
Makedonski film "Čovek koji nije hteo da umre" reditelja Goce Cvetanovskog proglašen je najboljim animiranim filmom. Belgijsko - francuska koprodukcija, film "Mrki medved" Ksaviera Serona, proglašen je najboljom horor parodijom. Španski film "Ponovo ćeš pasti", Aleksa Pačona je posebno opažen film ovogodišnjeg Hrizantema festivala.
Nagrada žirija je dodeljena španskom filmu "Voltaža" Haviera Dampiera, a posebna čast je odata sirijskom filmu "To su samo tri eksera" Ahmeda Alhaja.

Na poslednjoj festivalskoj večeri pored proglašenja najuspešnijih filmova, nagrađeni su i najuspešniji literarni radovi subotičkih srednjoškolaca koji su svojim horor pripovetkama učestvovali na konkursu za nagradu "Gavran", koju čine komplet ulaznica za Art bioskop Lifka i po jedna knjiga izdavačke kuće Orfelin, koju je večeras predstavio Dejan Ognjanović.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

31.10.2015.

 

Horor maskiranje

 

 

U okviru programa trećeg dana Međunarodnog festivala horora i fantastike, upriličeno je horor maskiranje povodom Noći veštica.

 

 

 

 

Pored projekcije filmova horora i fantastike, pristiglih iz Velike Britanije, Nemačke, Španije, Brazila, Argentine, Belgije, Irana, Novog Zelanda, Slovačke i Venecuele, publici treće festivalske večeri Hrizantema festivala, Aleksandra Rajčić je omogućila besplatno maskiranje povodom Noći veštica

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

30.10.2015.

 

Izložba fotografija Svetlane Jakša

 

 

U okviru drugog dana Hrizantema festivala horora i fantastike, u Art bioskopu "Aleksandar Lifka" otvorena je izložba fotografija Svetlane Jakša, inspirisane knjigom "Teatro Grottesco" Tomasa Ligotija.

 

 

 

 

Izložbu je otvorila kustoskinja u Likovnom susretu Jasmina Vidaković Jovančić.
- Fotografije Svetlane Jakša predstavljaju priču o usamljenicima koji se nalaze u svojim zatvorenim svetovima, gde doživljavaju neku intimnu vrstu horora. One otkrivaju stanja duha koja nalikuju hororu, a zasnivaju se na samodovoljnosti, kontaminaciji, izolaciji i zlokobnosti", rekla je Jasmina Vidaković Jovančić.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

29.10.2015.

 

Otvoren treći Hrizantema festival horora i fantastike

 

 

 

 

 

U Art bioskopu "Aleksandar Lifka", otvaranjem izložbe crteža Bem Tamaša i lampi Jugoslava Sivića, te projekcijom filma "Variola Vera" Gorana Markovića, započeo je treći po redu Međunarodni festival horora i fantastike.

 

VIDEO - Izožba Bem Tamaš i Jugoslav Sivić
VIDEO - Razgovor s rediteljem Goranom Markovićem

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

09.09.2015.

 

Gala opersko veče u subotu

 

 

Predsednica novoosnovanog udruženja „Opera Subotica” i istaknuta operska pevačica i pedagoškinja , Alenka Ponjavić Vojnić danas je najavila svoj prvi program, gala veče „Opera kroz vekove”, koji će se održati u subotu 12. septembra u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova. Ulaz je besplatan.

 

 

 

 

U programu učestvuju internacionalni pevači : Džejn Stivenson, sopranistkinja Engleska, Hokan Vramsmo, bariton, Švedska, Džon Aperton , tenor, Engleska i Džon Lidal, korepetitor na klaviru, Norveška. Udruženje „Opera Subotica” osnovano je 1.marta ove godine i registrovano je za izvođenje vokalne i instrumentalne muzike, opere i koncerata, organizovanje festivala, edukaciju građana i dece , u oblasti opere , kao i organizovanje operskih radionica. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

24.07.2015.

 

13. Summer3p festival posetilo oko 7.000 ljudi

 

 

Trinaesto izdanje Summer3p festivala završeno je sinoć odličnim nastupom Pau Scrowe, a festival je, bez obzira na nevreme u subotu uveče i jučerašnje sveže vreme, posetilo za sva četiri dana čak 7000 ljudi!

 

 

 

 

 

Ovo je još jedan dokaz koliko je odana publika Summer3p festivala - „gigantski džakuzi“ je bio malo hladniji, ali i dalje pun!

U okviru muzičkog programa na Moon Stageu nastupili su jedan od najpoznatijih Dj-eva i producenata u ovom delu sveta – Petar Dundov iz Hrvatske, zatim kraljica ruske klupske scene – DJ Helga, iskusni italijanski DJ Rick Sanders, duo sa Malte – Outnumbered, pobednik Burn takmičenja Max Demand iz Mađarske i mnogi drugi...

Svetski poznati DJ Petar Dundov, koji je na Summer3pu imao jedan od najboljih setova u poslednje vreme, bio je oduševljen festivalom, njegovom lokacijom i inspirativnom atmosferom.

Na drugoj bini Camp Live Stage, koja je pokrenuta ove godine i bila pun pogodak, u petak i subotu, 24. i 25. jula, svirali su u periodu od 20 časova do ponoći subotički bendovi Jolana Brown, JazzVa, Omladinac 11, Mad Mat, Hedonist, Neprijatno mi je, Tranzit, All The Arms We Need i D ZOO.

Ukupno je u okviru muzičkog programa trinaestog Summer3p festivala nastupilo na dve bine 30-ak izvođača.

Veoma su bili posećeni i dnevni programi: radionice (likovna, radionica reciklaže, ekološka radionica za decu) i raznovrsne sportske aktivnosti: joga, aerobik i fitnes, odbojka, speedminton...


Ekskluzivno, program Summer3p festivala na Moon Stageu ove godine je prenosio putem live streaminga O Radio (Oradio.rs).

Summer3p festival sa ponosom nosi EFFE etiketu za 2015/2016. godinu i pripada grupi najboljih evropskih festivala, odlučeno je nakon procesa intenzivne evaluacije od strane nacionalnih eksperata i međunarodnog žirija. EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (Evropa za festivale, festivali za Evropu), pokrenut od strane Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Association, EFA), je portal (www.effe.eu) namenjen građanima i profesionalcima koji žele da otkriju evropske festivale i da učestvuju na njima.

Organizator Summer3p festivala je NVO AŠC. Prateći programi ovogodišnjeg festivala organizuju se u saradnji sa Fondacijom "Danilo Kiš" i Kancelarijom za mlade iz Subotice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

24.07.2015.

 

ZLATNI TORANJ FILMU "OVNOVI"


 

 

Međunarodni žiri 22. Festivala evropskog filma Palić 2015, koji je održan na Paliću i u Subotici od 18. do 24. jula, radio je u sastavu: Kristijan Žene (Francuska), direktor Odseka za film Filmskog festivala u Kanu, predsednik, reditelji: Dome Karukoski (Finska), Agneš Kočiš (Mađarska) i Mira Fornaj (Slovačka), kao i glumci Johanes Kunke (Švedska) i Sergej Trifunović (Srbija), članovi. Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:

 

 

 

 

ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se islandskom filmu OVNOVI, u režiji Grimura Hakonarsona.
“OVNOVI su priča o dva brata koji gube ono što im je najvažnije: svoje ovce, koje su njihovo nasleđe, kao i krvno srodstvo. To je film koji govori o univerzalnoj potrebi čoveka za pripadanjem, na jednostavno metaforičan način.”

 

 

 

 

PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljuje se Magnusu von Hornu za režiju filma ŽIVOT POSLE, realizovanog u poljsko-švedskoj koprodukciji.
“U filmu ŽIVOT POSLE vidimo mladića koji se vraća kući, u malo selo, nakon užasnog zločina.
Reditelj se igra veoma rizičnim stavovima kada onoga koji je počinio zločin prikazuje kao žrtvu. Režija je precizna i izazovna, i za igrani rediteljski debi je izuzetna.”

Žiri je odluke doneo jednoglasno, ali je naglasio da kada se dve ovce takmiče, jedna može da izgubi za prsa.

 

GALEBOVI NAJBOLJI U PARALELAMA I SUDARIMA

 

 

 

 

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari 22. Festivala evropskog filma Palić 2015, koji je održan na Paliću i u Subotici od 18. do 24. jula, radio je u sastavu: uticajni britanski filmski kritičar Majkl Petison, najpriznatiji mađarski filmski kritičar Đerđ Baron i srpski filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda Vladimir Džudović, članovi.
Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, međunarodni žiri kritike doneo je sledeću odluku:

Nagrada za najbolji film dodeljuje se ruskom filmu GALEBOVI u režiji Ele Manžejeve.
“Film je jednostavna priča o sudbini žene rastrzane između savremenog života i tradicionalne kulture koja nestaje. Ovo nije samo impresivno debitantsko ostvarenje, već takođe najava prvog filma iz Kalmikije koji obećava.”

 

Specijalno priznanje žiri je, posthumno, dodelio Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za “izuzetno odigranu poslednju ulogu u filmu BEZ STEPENIKA Marka Novakovića”.

 

Nagrada “Sejfi Teoman” Ivanu Ostrohovskom

 

 

 

 

Nagradu “Sejfi Teoman”, za najhrabriji prvi ili drugi film, Umetnički savet Festivala evropskog filma Palić 2015. dodeljuje Ivanu Ostrohovskom za slovački film KOZA.
“Stilom filma, na granici između dokumentarnog i igranog, reditelj Ivan Ostrohovski pažnju usmerava na upozorenje da svuda oko nas vreba nemoć za bilo kakvu akciju.”

 

 

 

 

Nagrada Umetničkog saveta Festivala dodeljuje se Marku Novakoviću za srpski film BEZ STEPENIKA za “dirljivu priču o trećem dobu kojoj je snagu dala gluma Vlastimira Đuze Stojiljkovića

 

 

 

 

Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

19.07.2015.

 

OTVOREN 22. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

 

 

Potreba za festivalima poput Palićkog sve je veća

 

 

 

 

Dvadesetdrugi Festival evropskog filma Palić 2015 počeo je sinoć uručenjem nagrada “Aleksandar Lifka” domaćem sineasti Želimiru Žilniku i jednom od najznačajnijih evropskih autora Roju Andersonu iz Švedske. ...dalje

 

__________________________________________________________________________________

 

10.07.2015.

 

Klasici na trgu

 

 

Nakon uspešne prethodne godine Festival evropskog filma Palić ponovo postavlja veliko platno na gradski trg. Ove godine predstavljamo pet vrhunskih filmskih klasika restaurisanih i pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku. Filmovi će se prikazivati od 13. do 17. jula sa početkom u 21.30h na Trgu slobode (ispred Narodnog pozorišta).

 

 

 

 

Program će otvoriti film Mikloša Jančoa Ljudi bez nade, prvog dobitnika nagrade Aleksandar Lifka i velikana mađarske i svetske kinematografije. Ovaj film je uveo Jančoa kao autora u međunarodne okvire nakon premijere na festivalu u Kanu 1966. godine najavljujući izuzetan talenat i jedinstven autorski pečat koji je kasnije obeležio drugu polovinu XX veka. Restaurisana verzija filma Ljudi bez nade je doživela svetsku premijeru u maju ove godine u programu Kanski Klasici.

Iz Slovačke, kao kinematografije u fokusu, nam stiže biser čehoslovačke novotalasne komedije Pre nego što se završi noć reditelja Petera Solana iz 1965. godine, koja ukršta sudbine nekoliko tipičnih predstavnika različitih slojeva čehoslovačkog društva tokom divlje noći u baru skijališta u Visokim Tatrama.

Remek delo švedskog reditelja Roja Andersona, ovogodišnjeg laureata nagrade Aleksandar Lifka prikazaćemo trećeg dana programa na trgu. Pesme s drugog sprata je prvi deo trilogije o ljudskom postojanju i njegov prvi film nakon gotovo 25 godina pauze. Odmah nakon premijere filmskoj kritici je postalo jasno da se radi o budućem filmskom klasiku.

Povodom 35 godina od smrti glumca Pitera Selersa predstavljamo tri nedavno pronađena kratka filma sa početka njegove bogate karijere. Sredinom pedesetih godina prošlog veka Selers se okušao kao komičar u kratkim obrazovnim filmovima od kojih je većina izgubljena. Prošle godine su pronađena tri filma u Britaniji koja su restaurisana i ugledala svetlost dana po prvi put. Subotička publika će biti jedna od retkih koja ima priliku da pogleda svu raskoš talenta legendarnog glumca i komičara.

Za kraj programa Klasici na Trgu prikazujemo film Jastrebovi i vrapci povodom 40 godina od misterioznog ubistva Pjer Paolo Pazolinija. Ovaj film je jedna od retkih komedija iz Pazolinijevog opusa koja uprkos duhovitosti u sebi nosi filozofske poruke o smislu ljudskog postojanja. Film je sniman na području Ostije, siromašnog predgrađa Rima, gdese godinama posle odigralo i njegovo svirepo ubistvo.

 

 

PROGRAM:

PONEDELJAK, 13/07

21.30h

LJUDI BEZ NADE / THE ROUND-UP / SZEGÉNYLEGÉNYEK 95’

Mađarska, 1966.

Režija: Miklós Jancsó

Uloge: János Görbe, Zoltán Latinovits, Tibor Molnár, András Kozák , Gábor Agárdy, József Madaras

Godine 1869. grof Gedeon Radai kao vladin poverenik dobija zadatak da osigura bezbednost imovine i pohvata razbojnike ostale iza rata za nezavisnost. Radai ne bira sredstva kako bi obavio zadatak. Bivši vojnici Lajoša Košuta, vođe Mađarske revolucije, bivaju uhvaćeni zahvaljujući svom ponosu i dostojanstvu.

UTORAK, 14/07

21.30h

PRE NEGO ŠTO SE ZAVRŠI NOĆ / BEFORE TONIGHT IS OVER / KÝM SA SKONČÍ TÁTO NOC 91’

Čehoslovačka, 1965.

Režija: Peter Solan

Uloge: Stano Dančiak, Marián Labuda, Jana Gýrová, Jitka Zelenohorská, Július Pántik, Valentina Thielová

Dve službenice troše svoju ušteđevinu kako bi par dana uživale u bezbrižnom životu, dva vodoinstalatera koji traže erotsku avanturu, građevinski preduzimač koji je odlučio da propije plate svojih radnika i bivši gradonačelnik koji je postao alkoholičar jer je prognan iz politike – ovi ljudi su se sreli u baru skijališta negde u Visokim Tatrama. Tokom jedne noći oni postepeno otkrivaju svoje neostvarene snove, iluzije i razočarenja običnih ljudi tog doba.

SREDA, 15/07

21.30h

PESME S DRUGOG SPRATA / SONGS FROM THE SECOND FLOOR / SÅNGER FRÅN ANDRA VÅNINGEN 98’

Švedska, 2000.

Režija/Director: Roy Anderson

Uloge: Lars Nordh, Stefan Larsson, Bengt C.W. Carlsson, Torbjörn Fahlström, Sten Andersson

PESME S DRUGOG SPRATA je poetski film inspirisan peruanskim pesnikom Sesarom Valjehom. To je priča, sa mnoštvom karaktera, o našoj potrebi za ljubavlju, našoj zbunjenosti, veličini i malenkosti i pre svega našoj ranjivosti. Film govori o velikim lažima, napuštenosti i večnoj čežnji za prijateljstvom i priznanjem.

ČETRTAK, 16/07

21.30h

Trilogija Pitera Selersa

UTEHA / COLD COMFORT

Velika Britanija, 1957

Režija: James Hill

Uloge: Peter Sellers, Louise Grainger, Kathleen St. John

Film govor o tome kako dobiti i zadržati prehladu.

NESANICA JE DOBRA ZA VAS / INSOMNIA IS GOOD FOR YOU

Velika Britanija, 1957

Režija: Leslie Arliss

Uloge: Peter Sellers

Komedija o nesrećnom životu čoveka sa nesanicom.

SMRT TRGOVAČKOG PUTNIKA / DEATH OF A SALESMAN

Velika Britanija, 1957.

Režija: Leslie Arliss

Uloge: Peter Sellers

Priča o mnogim neuspesima trgovačkog putnika.

PETAK, 17/07

21.30h

JASTREBOVI I VRAPCI / THE HAWKS AND THE SPARROWS / UCCELLACCI E UCCELLINI 89’

Italija, 1966.

Režija: Pier Paolo Pasolini

Uloge: János Görbe, Zoltán Latinovits, Tibor Molnár, András Kozák , Gábor Agárdy, József Madaras

Starac i njegov sin, hodajući putem, iznenada nailaze na vranu koja izlaže marksistička uverenja. Uskoro bivaju prebačeni 750 godina u prošlost, preobučeni u monahe koje je sveti Franjo poslao da preobrate jastrebove i vrapce u hrišćanstvo.

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

01.07.2015.

 

Predstavljen program 22. Festivala evropskog filma Palić

 

 

Program 22. Festivala evropskog filma Palić (18-24. jul) predstavljen je danas na drugoj ovogodišnjoj konferenciji za medije na kojoj su govorili Radoslav Zelenović, direktor Festivala, Petar Mitrić, selektor Festivala, Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala i Dejan Zvekić, direktor komunikacija Festivala.

 

 

 

 

Radoslav Zelenović, direktor Festivala,naglasio je da mu je čast što će ove godine na Paliću nagrade Aleksandar Lifka biti uručene cenjenom domaćem autoru Želimiru Žilniku i poznatom švedskom režiseru Roju Andersonu.

„ Moto ovogodišnjeg festivala je „Evropski san“. Festival ne traje samo od 18. do 24. jula, već on praktično počinje od 13. jula, kada kreću prateći programi poput selekcije „Klasici na trgu“, zatim omaž programi dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka i tako dalje... FEF Palić je ustvari neka vrsta filmskog leta u Subotici. Dobitna kombinacija se ne menja, pa smo tako sa programima ostali u gabaritima od ranijih godina. Ove godine biće prikazano više od 90 filmova. Skoro za sve filmove imamo goste. Ima tu kanskih pobednika, zatim pobednika iz Venecije, iz San Sebastijana... Ono čemu se ja posebno radujem je to što će ove godine kao dobitnici nagrade Aleksandar Lifka sa nama biti Želimir Žilnik i Roj Anderson. Za Andersona je zanimljivo da će na festival doći vozom, putovaće 30 sati. Glatko je odbio našu ponudu da ga barem iz Budimpešte prebacimo kolima. Rekao je: „Ako već prelazim toliki put vozom, onda hoću da iz njega izađem na železničkoj stanici u Subotici“. Veliko mu hvala na tom ogromnom trudu“, rekao je Zelenović.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, najavio je da će Festival otvoriti „The Here After“ Magnusa fon Horna.
„Ovogodišnji takmičarski program je plod jednog dužeg rada na kompiliranju naslova koji objedinjuju nove talente Evrope i iskusne veterane. Verujem da smo prevazišli sve one probleme koje su Festival pratili dok je još bio mlad, pre nego što smo u potpunosti prešli samo na evropski film. Izdvojio bih činjenicu da ćemo prvi put, na prostoru letnje pozornice, imati 3D projekciju, film Vima Vendersa „Sve će biti u redu” (Every Thing Will Be Fine). Od domaćih ostvarenja, kao festival koji vodi brigu o nacionalnim autorima, ove godine smo odabrali film koji je bio prikazan u Glavnom programu Kana - „Panama“ Pavla Vučkovića. To je film koji će biti predstavljen sa brojnom ekipom novih zvezda koje dolaze. On je divan primer debitantskog ostvarenja koje ima energiju mladih, a ujedno je i lepa prilika za nas starije da uhvatimo korak i napravimo novi pogled na problematiku ljubavi sa kojima se suočavaju nove generacije. Iz neke slične energije dolazi debitantski film iz Rumunije “Svet je moj” (The World Is Mine). U pitanju je ostvarenje sa kojim bih izvukao paralelu sa filmom „Klip“ Maje Miloš, osim što nema toliko eksplicitnih scena seksa, ali se bavi problematikom srednjoškolskog odrastanja i željom da budeš prihvaćen i voljen u toj zajednici",.

 

 

 

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

12.06.2015.

 

Underground Spirit za petoricu španskih režisera

 

 

Ovogodišnji dobitnici nagrade Underground Spirit Festivala evropskog filma Palić za izuzetan rad na polju nezavisnog filma je grupa španskih režisera Ion de Sosa, Čema Garsija Ibara, Luis Lopez Karasko, Migel Janso i Velasko Broka (Ion de Sosa, Chema Garcia Ibarra, Luis Lopez Carrasco, Miguel Llanso, Velasco Broca).

 

 

 

 

U vreme kada je svetska ekonomska kriza pogodila Španiju ostavljajući ogromne posledice na kinematografiju ove zemlje, grupa reditelja bazirana u Madridu je pronašla načine da stvara izvanredne filmove u okvirima minimalnih budžeta, zahvaljujući ogromnoj kreativnoj snazi. Ono što veže ovih pet autora i čini ih grupom jeste stilska i tematska ujednačenost putem koje predstavljaju sliku savremene Španije kroz poigravanje sa žanrom naučne-fantastike. Njihov futurizam ima apokaliptičan ton svesno aludirajući na moderno društvo izmučeno zahtevima savremenog konzumerizma kao dominantnog sistema vrednosti. Oslanjajući se na tradiciju avangardista Bunjuela i Vel del Omara, ovih pet autora oživljavaju buntovnički duh Španije kroz svoje hrabre, beskompromisne i otrežnjujuće filmove.

Iako su pojedinačno nagrađivani na najznačajnijim filmskim festivalima u svetu kao što su Sandens, Berlinale, Kan, Roterdam ovo je prvi put da se ovi autori prepoznaju kao grupa i pokret u međunarodnim okvirima. Razlog za to je njihova čvrsta saradnja na stvaranju filmova, gde reditelj Čema Garsija Ibara potpisuje scenario za film Iona de Sose, Ion de Sosa radi kao direktor fotografije za film Luisa Lopeza Karaska, Velasko Broka montira film Migela Jansa, a Janso biva asistent reditelja Iona de Sose. Ta međusobna saradnja jeste i ključ uspeha njihovih filmova, naročito u vremenima kada se za kinematografiju izdvaja minimum, ili gotovo ništa novca u zemlji koja važi za jedan od najvećih stubova evropske i svetske kinematografije.

U okviru retrospektive dobitnicima nagrade Underground Spirit prikazaće se dugometražni filmovi „San androida“ Iona de Sose (Berlinale Forum 2015), „Mrvice“ Migela Jansa (Roterdam 2015), te kratki filmovi Čeme Garsije Ibare i Velaska Broke. Film „El Futuro“ Luisa Lopeza Karaska je prošle godine otvorio program Mladi duh Evrope na Festivalu evropskog filma Palić.

Filmovi će biti prikazani u rekonstruisanom bioskopu Abazija na Paliću tokom festivala, dok će se 21. jula održati panel na temu Novog talasa španskog filma u prisustvu ovih pet autora, na kojem će moderatori biti španski kritičar i selektor Xavi Garcia Puerto i selektor Festivala evropskog filma Palić Petar Mitrić.

Program Underground Spirit 2015 je ostvaren uz pomoć Programa za internacionalizaciju španske kulture (PICE) finansiranog od strane državne agencije Acción Cultural Española (AC/E).

Nagrada Underground Spirit 2015 će biti uručena 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, a tokom iste večeri se u Abaziji održava Španska Underground Žurka uz koncert grupe ATOMIZADOR i DJ nastupe nagrađenih reditelja.


Dvadeset i drugi Festival evropskog filma Palić održaće se od 18. do 24. jula i na njemu će biti prikazano oko 85 filmova u deset festivalskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Novi slovački film, Eko dox, Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, Omaž program dobitnicima nagrade „Underground spirit“ i Klasici na Trgu. Na Festivalu će kao i prethodnih godina biti organizovane i izložbe, naučni skupovi, paneli i radionice.

Festival evropskog filma Palić se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

30.05.2015.

 

„Tevarbulebra” pobednik Festivala „Omladina 2015”

 

 

Muzički festival „Omladina 2015” završen je večeras, na Stadionu malih sportova u Subotici, takmičarskom večeri i koncertima grupa „Repetitor” i „Partibrejkersi”. Ovogodišnji pobednik bendova koji su se takmičili za titulu najboljeg je niški sastav „Tevarbulebra”. Drugo mesto pripalo je bendu „Raskid 13“ iz Pančeva, a treće sastavu „Dingospo Dali“ iz Beograda.


 

 

 

 

Nagrada pobedniku Festivala „Omladina“ je snimanje albuma u „Studiju 11“ u Subotici, nastup povodom Dana grada na Trgu slobode, nastupi na tri regiоnalna festivala i na zajedničkom klupskom koncertu pobedničkih bendova u Subotici. Pobednički bend je dobio i skulpturu slobodnog umetnika Arpada Slančika.

Nagrada za drugo mesto je snimanje tri pesme, nastup na Selfestu u Srbiji, kao i na zajedničkom klupskom koncertu pobedničkih bendova u Subotici gde će nastupati i trećeplasirani bend.

Nakon takmičarskog dela programa nastupili su bendovi „Repetitor” i „Partibrejkersi”. Koncert je pratilo oko 1.500 gledalaca.

Organizator ovogodišnjeg festivala je Kancelarija za mlade grada Subotice, a menifestaciju su pored Grada (500.000 dinara) pomogli i brojni sponzori.

Organizacioni tim Festivala činili su Armand Mesaroš, Dejana Baltes, Dario Kostić i Damir Tahiri.

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

23.05.2015.

 

Dodeljene nagrade 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

 

 

Sinoć je na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta, uručenjem nagrada zatvoren 22. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

 

 

 

 

Grand Prix Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljen je predstavi "Kako je otkriveno letenje" u režiji Emilije Mrdaković i izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad. Nagradu za najbolju režiju i negovanje tradicije dobila je Anurupi Roj za predstavu "O Rami" (Zadužbina za lutkarsku umetnost „Katkata“, Nju Delhi, Indija). Nagrada za scensku poetiku dodeljena je predstavi "Tabula Rosa" u režiji Evgenije Ciklije (Pozorište lutaka “Hop Sinjor” iz Atine), dok je Nagrada za scensku vizualizaciju dodeljena Frančesku Đivoneu za scensku vizualizaciju u predstavi "Pinokio" (Teatar „Cahes“, Skandiči, Firenca). Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena je Bogdanu Ščepanjskom za muziku u poljskoj predstavi “Mali Dimničar”, dok je nagrada za estetiku i formu scenske realizacije dodeljena je Franku Zenleu za estetiku i formu scenske realizacije u nemačkoj predstavi Don Kihot.

Žirijem 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu predsedavao je prof. dr Vjeslav Hejno iz Poljske, dok su članovi bili prof. dr Boris Goldovski iz Rusije, prof. dr Maja Lučić iz Hrvatske, prof. dr Kata Čato iz Mađarske i prof. dr Zoran Đerić iz Srbije. Za učešće u takmičarskom programu Festivala, koji je počeo 17. maja, vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje, jer je prijavljena 201 predstava iz 52 zemlje, od kojih je odabrano 18 koje su uz izuzetno veliku posećenost publike izvedene u takmičarskom programu na tri lokacije u Subotici. Publici su tokom trajanja festivala predstavljena ostvarenja iz Meksika, Nemačke, Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske, Srbije i po prvi put na festivalu iz Norveške.

Milan Minja Subota, naš poznati kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije 'Muzički tobogan' (ali i mnogih drugih) i poznati bugarski književnik i pozorišni pisac Pančo Pančev, ovogodišnji su dobitnici nagrade 'Mali princ' za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Njima je nagrade 17. maja na otvaranju Festivala uručio selektor i direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu Slobodan Marković. U fokusu 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici bilo je mađarsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, koje je, u saradnji sa Pozorišnim institutom i muzejem Mađarske iz Budimpešte i Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada, predstavljeno kroz izložbu lutaka, skica i plakata mađarskih umetnika u Subotici i naučni skup na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mađarskog lutkarstva. Naučni skup je održao mr Geza Balog, autor knjige „Lutkarstvo u Mađarskoj“. Izložba pod nazivom „100 godina – 100 lutaka“ obuhvatila je, kako sam naziv kaže, sto lutaka iz fundusa Pozorišnog instituta i muzeja Mađarske. Autorke izložbe su Ester Pap i Emeše Štencel, muzeološkinje.

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

17.05.2015.

 

Počeo 22. Međunarodni festival pozorišta za decu

 

 

Na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta otvoren je 22. Međunarodni festival pozorišta za decu tokom koga će biti predstavljeno 18 scenskih ostvarenja iz 15 zemalja sveta. Festival je otvorio Minja Subota, naš poznati kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije „Muzički tobogan", dobitnik nagrade za životno delo „Mali princ“ za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković nagradu za životno delo „Mali princ“ uručuo je i Panču Pančevu, poznatom bugarskom književniku i pozorišnom piscu za decu.

 

 

 

 

 

Nagrada „Mali princ”, rekao je Minja Subota nakon što je primio nagradu, čini me srećnim, ne samo zbog toga što mi daje podstrek za dalji rad i stvaralaštvo, već i zbog toga što sam ugled ove nagrade ukazuje novim i mladim autorima kolika je vrednost i značaj stvaralaštva za decu.

- Nagradu primam ovde, u Subotici, predivnom gradu prožimanja kulture i jezika, a pri tome pomalo podseća na moje prezime, okružen prijateljima, saradnicima i velikim i sjajnim umetnicima i kreativcima. To me čini posebno srećnim u ovom trenutku – istakao je Minja Subota.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport. Sigurno je, kazao je Devenport, da će Festival i ove godine predstavljati važan deo svetske mreže pozorišta za decu, ali i lutkarskog nasleđa, a omogućiće i razmenu novih ideja....dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

 

____________________________________________________________________________

 

16.05.2015.


 

Otvoren novi-stari izložbeni prostor pod tornjem Gradske kuće

 

 

Večeras je svečano otvorena Gradska galerija umetničkog salona Subotice „Artporta“, sa prigodnom izložbom subotičkih umetnika „Novi likovni početak pod tornjem“. „Artporta“ je novi-stari izložbeni prostor pod tornjem Gradske kuće koji je, posle duže prinudne pauze, otvoren kao revitalizovana prodajna galerija profesionalnih likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajnera Subotice.

 

 

 

 

 

Likovni umetnik Đerđ Boroš je, obraćajući se prisutnima na otvaranju galerije, u ime subotičkih likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajnera rekao da je ova galerija radila skoro 20 godina, da je poslednjih nekoliko godina stagnirala, ali da je zahvaljujući naporima gradonačelnika Subotice i njegovih saradnika ovaj prostor ponovo vraćen da bude hram subotičkih likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajnera.

Savetnica gradonačelnika za oblast kulture Valerija Agošton Pribila je istakla da nas velika umetnička tradicija grada u izvesnom smislu obavezuje da je nastavimo i obogatimo novim sadržajima. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.05.2015.

 

Meksički šamani, Don Kihot i Sivi čovek sa šibicama na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici


 

 

„Pesma šamana“, izuzetno zanimljiva predstava Lutkarskog pozorišta La Kukarača iz meksičkog grada Halisko (La Cucaracha Puppet Theatre, Jalisco) biće odigrana 19. maja u okviru glavnog (takmičarskog) programa 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (10h, Dečje pozorište Subotica).

 

 

 

 

 

Predstava se sastoji od četiri autohtone priče za decu meksičkih indijanaca koje se usmeno prenose vekovima unazad. Meksički narod ima bogatu usmenu tradiciju koja podržava dečju kulturu. Prva priča predstavlja originalni mit o tome kako je stvorena Zemlja – usmena priča naroda Seri (Legenda o kornjači), zatim ekološka metafora plemena Virarika (Mrav i kornjača), mudrost predaka (Žaba krastača i lešinar) plemena Celtal, i pikarska magija plemena Sapoteka (Zec i kojot). Program je upotpunjen svetim plesom plemena Jaki (ritualni ples jelena) kao pokazateljem nematerijalnog nasleđa izvornog Meksika.

U okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa biće odigrano 18 scenskih ostvarenja iz 15 zemalja sveta i zemlje domaćina Srbije, pored „Pesme šamana“ i atraktivne indijske predstave „O Rami“, koju smo ranije spomenuli, tu je, između ostalih, i predstava iz Norveške (prvi put) - „Sivi čovek igra se šibicama“ (Mačkino pozorište lutaka, Tonsberg), „Pinokio“ iz Italije (Teatar “Cahes”, Skandiči, Firenca), kao i „Životinjska farma“ Pozorišta lutaka Ljubljana i „Don Kihot“ Teatar smeha iz Frankfurta na Odri, ali i tri predstave iz Srbije: „Čardak ni na nebi ni na zemlji“ (Pozorište lutaka “Pinokio”, Beograd), „Snežna kraljica“ (Dečje pozorište Subotica) i „Kako je otriveno letenje“ (Pozorište mladih, Novi Sad).

„Sivi čovek igra se šibicama“ je lutkarska predstava u kojoj se na neobičan način prepliću dve priče: „Devojčica sa šibicama“ H.K. Andersena i „Susret uličnog žonglera Frančeska i lutkarke Tese“ (zanimljiva priča u kojoj sami sebe igraju izvođači iz predstave Tessa Elina Lepistö i Francesco Cerutti Nava). „Sivi čovek se igra šibicama“ biće odigrana 18. maja od 10 časova u Pozorištu “Deže Kostolanji“.

Selektor Slobodan Marković o ovogodišnjem takmičarskom programu kaže:
„Od 201 ponuđene predstave iz 52 zemlje Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije, odabrao sam 18 scenskih ostvarenja iz 15 zemalja sveta, nadasve uzbudljivih scenskih kazivanja, koja su, po mom dubokom uverenju, odraz stanja u kome jeste ili u kome se nalazi savremeno stvaralaštvo namenjeno mladom gledaocu.

Ako bih u najkraćem hteo da predočim pređeni put i celovitost svoje selekcije koristeći naslove predstava koje su ušle u takmičarski program ovogodišnjeg Festivala, onda bi to moglo da izgleda ovako: u svetu svemoćne mašte noćima i danima jahao sam sa Servantesovim Don Kihotom praćen muzikom Telemana, prolazio brojne zgode i nezgode sa Pinokijem Karla Kolodija, ali i sa malim Vukom Ištvana Feketea, o prijateljstvu učio od jednog Strašila iz Rumunije i malog belog medvedića iz Rusije, rastao i odrastao u svetu Čarobnjaka iz Oza Frenka Lajmana Bauma, verujući u snagu umetnosti pokušavao zajedno sa umetnicima iz Norveške da spasim devojčicu sa šibicama, slušao drevnu mudrost šamana iz dalekih meksičkih indijanskih plemena, često odlazio put Čardaka ni na nebu ni na zemlji Igora Bojovića, preispitujući zajedno s njim našu narodnu tradiciju, uz Snežnu kraljicu Hansa Kristijana Andersena razmišljao o nedokučivoj ljudskoj prirodi, na krilima vetra odlazio do drevnog Partenona u pokušaju da dokučim izvore i ponore stvaralačkog nagona i zanosa, tražio sreću sa Malim dimničarem iz Poljske, na obali Volge potom odahnuo kod Mišice koja je htela da bude dama, od Novosađana naučio Kako je otkriveno letenje, i tako putujući kroz taj čudesni, živopisni teatarski svet stigao do Životinjske farme Džordža Orvela u izvođenju Ljubljanskog pozorišta lutaka. U poznim satima slušao sam ep o Ramajani Pozorišta iz Nju Delhija i u daljini krik ptice japanskog pozorišta iz Tokija. U potrazi za Macom papučarkom stigao sam na kraju na proslavu dvadeset i drugog Međunarodnog festivala pozorišta za decu.
Nikada ne zaboravljajući savet mudrog Pola Valerija da „umetničko delo uvek treba da nas pouči da u njemu nismo videli ono što vidimo“, predočavam vam i preporučujem bogatstvo različitosti ovogodišnjeg 22. Festivala, da u njemu vidite i ono što, možda, niste videli“, kaže na kraju Slobodan Marković.

22. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održati od 17. do 22. maja u Subotici, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima: izložbama, radionicama, filmskom programu, nastupima na centralnom gradskom trgu...

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

 

Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

07.05.2015.

 

EU podržava festival pozorišta za decu

 

 

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici - jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u Evropi i šire, od ove godine se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.


 

 

 

 

"Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici okuplja najbolja dečija i lutkarska pozorišta Evrope i šire. Pozorišni reditelji i istraživači razmenjuju iskustva i obogaćuju međusobno razumevanje. Deca iz svih krajeva Srbije imaju priliku da uživaju u prvoklasnim pozorišnim predstavama i da steknu dragoceni uvid u druge kulture. Upravo iz ovih razloga zadovoljstvo mi je što je Evropska unija ove godine bila u mogućnosti da podrži festival. Neka napreduje i jača!", izjavio je ovim povodom ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

"S pravom i ponosom ističemo reči pokojnog Jovana Ćirilova, dugogodišnjeg predsednika Saveta Festivala, koji je svojevremeno izjavio da je Festival u Subotici pravi "lutkarski Bitef" i da je njegov repertoar zapravo istorija svetskog lutkarskog pozorišta za decu. Nastojimo da na pravi način reprezentujemo svetsko, a posebno evropsko i domaće stvaralaštvo za decu, ali i srpsku kulturu uopšte, a da smo na pravom putu svedoči i činjenica da se Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje i Gradu Subotici, koji su pokrovitelji Festivala od samog osnivanja, ove godine pridružila i Delegacija Evropske unije u Srbiji na čelu sa ambasadorom i šefom Delegacije gospodinom Majklom Devenportom. Izuzetna nam je čast što je Delegacija EU u Srbiji prepoznala značaj ove ugledne međunarodne manifestacije i veoma smo zahvalni na podršci koju nam u svakom smislu pruža", kaže Slobodan Marković, direktor i selektor Festivala.


Najbolji pokazatelj interesovanja za Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i ugleda koji ova manifestacija uživa širom sveta jeste 201 prijavljena predstava iz 52 zemlje Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije za ovogodišnje, dvadeset i drugo njegovo izdanje. Valja pri tom pomenuti da se broj predstava prijavljenih za glavni, takmičarski program godinama ne spušta ispod dvesta, što na zadovoljstvo organizatora nedvosmisleno govori o zavidnoj međunarodnoj reputaciji Festivala, značaju koji mu pridaje stručna javnost, kao i o njegovom trajnom potencijalu, uprkos sve složenijim uslovima u kojima se realizuje. Ova manifestacija posvećena prezentaciji i promociji pozorišnog stvaralaštva za decu i lutkarstva osobena je po tome što pored takmičarskog programa obuhvata i niz drugih ne manje značajnih programskih celina kao što su Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, program Nacionalno lutkarstvo u fokusu, izložbe, izdavaštvo, promocije knjiga, kreativne radionice, filmski program, programe na centralnom gradskom trgu, gostovanja… Sve ovo ostvaruje se u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim institucijama, a posebno mesto tu zauzimaju Pozorišni muzej Vojvodine i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, s kojima Festival intenzivno sarađuje od 2009. godine.

22. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održati od 17. do 22. maja u Subotici, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice.

Selektor Slobodan Marković odabrao je 18 predstava koji će biti odigrane na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište "Deže Kostolanji") u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Meksika, Nemačke, Norveške, (prvi put na festivalu), Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske i Srbije. Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

 

Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

27.04.2015.

 

Nagrade za Dečije pozorište

 

 

 

 

 

Na 65. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji je održan od 20. do 26. aprila u Kikindi, predstava subotičkog Dečijeg pozorišta „Snežna kraljica“ dobila je Nagradu za najbolju predstavu za decu u celini, a Iva Gikova i Ivajlo Nikolov su za likovnu obradu iste predstave dobili memorijalnu nagradu“Ivana Mirkov Vlačić“....dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

24.04.2015.

 

U osnivanju Škola filma i Filmski klub

 

 

 

 

 

Na današnjoj konferenciji za medije istaknuti sineasti naše sredine Zoltan Šifliš, Sabolč Tolnai i Petar Mitrić objavili su osnivanje Škole filma i Filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu . Obaveštenja i prijave traju do 4.maja kada je u 20 časova ujedno zakazan i prvi susret sa polaznicima Škole i Kluba.U pozivu se ističe „ da će pored mentorstva reditelja dokumentarnih filmova Zoltana Šifliša i reditelja igranih filmova Sabolč Tolnaija,potrebna znanja iz različitih oblasti prenositi i profesor Muzičke škole Gabor Ripli –zvuk, Akoš Kovač-kamera,Darko Maletin –montaža,kao i drugi gostujući predavači sa dugogodišnjim iskustvom u filmskom stvaralaštvu iz naše zemlje i iz inostranstva.” Prijave poslati na e mail adresu eurocinema@opensubotica.rs. Za učešće u Školi filma potrebno je poslati sledeće podatke:
1.kratku biografiju
2.navesti razloge i motive za prijavljivanje u Školu filma
3.eventualna dosadašnja iskustva na polju filma.
Dodatna obaveštenja na web adresi Otvorenog univerziteta – www.opensubotica.rs....dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

24.04.2015.

 

Sa ljubavlju o – ljubavi

 

 

 

 

 

Nova premijera u pozorištu Kostolanji Deže posvećena je jednom od najpopularnijih drama na mađarskom jeziku- „Liliom”,koju je napisao Ferenc Molnar,jedan od najpoznatijih mađarskih dramatičara.Doajen mađarskog pozorišta Friđeš Kovač režirao je ovu predstavu o ljubavi srca čija premijera je zakazana za 28.april, utorak,sa početkom u 19:30 časova na sceni pozorišta, a repriza sutradan u istom terminu. Reditelj Kovač izjavljuje da njegov ansambl i on „nude zabavnu predstavu, zabavu sa sadržjem, predstavu čija će atmosfera nedeljama, mesecima ostaviti utisak na gledaoca. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

21.04.2015.

 

Najavljen festival „Tambura instrumental festival”

 

 

 

 

 

Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevačkih pisama” održaće drugi po redu „Tambura instrumental festival“, međunarodno takmičenje solista i kamernih orkestara, u petak,24. aprila sa početkom u 9 časova u Čitaonici Gradske biblioteke.

Program:
• Učesnici:
Učestvuje 10 muzičkih škola i preko 100 tamburaša: iz Hrvatske:Požega,Križevci,Virovitica,Valpovo.
Iz Vojvodine: Sombor,Ada,Bečeja,Novi Sad,Pančevo,Subotica.
• Dve kategorije takmičenja:
prva,solisti po dobnim uzrastima i vrsti instrumenta
druga,kamerni sastavi- prijavljeno ukupno 6 sastava
• vrsta muzike koja se izvodi : klasična i foklorna
• 3 žirija:za soliste prima, soliste basprima i kamerne sastave.
• Gran pri koncert je predviđen za 17:15 časova na kojem se biraju:najbolji solista i najbolji kamerni sastav Festivala.
Pokrovitelji: Gradska biblioteka Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU ”Hrvatska riječ”. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

01.04.2015.

 

Izložbom „Omilije u boji“ otvorena Nedelja pravoslavlja


 

 

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“, sinoć je izložbom „Omilije u boji“ otvorena šestodnevna manifestacija „Nedelja pravoslavlja“, koja se svake godine organizuje u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu. „Nedelja pravoslavlja“ trajaće do 5. aprila, a pratiće je zanimljiv program koji će činiti promocije, duhovne i književne tribine, kao i muzičke večeri.

 

 

 

 

 

Nedelju pravoslavlja svečano je otvorio Episkop bački Irinej, a nastupio je i Mešoviti hor. Program otvaranja je činila i izložba umetničkih radova „Omilije u boji“ Gorana Jovića, asistenta na predmetu Zidno slikarstvo-mozaik Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je angažovan na projektu oslikavanja Hrama Svetog Save.

Omilija predstavlja stari grčki pojam kao način komunikacije. Izložbu radova čine ikone i sakralna tematika rađenih na drvetu, koji prema rečima autora predstavljaju sintezu velike tradicije vizantijske umetnosti i vizuelnog iskustva savremenog čoveka na temeljima moderne. Izložba će biti postavljena u narednih mesec dana.

U okviru „Nedelje pravoslavlja“, danas u 19 časova će biti održana književna tribina na kojoj će biti predstavljena nova knjiga Rajka Petrova Hoge „S mene na uštap“, a sutra u isto vreme biće održano predstavljanje knjige „Vreme mesečarenja“ Dragomira Dujmova. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

Promocija knjiga Uglješe Šajtinca

 

 

U četvrtak, 12. marta 2015. godine u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" sa početkom u 19.30 sati biće održana promocija književnog dela i lika pisca Uglješe Šajtinca. Razgovor sa piscem će voditi Marija Ilić, diplomirana filološkinja (master) za književnost i srpski jezik.

 

 

 

 

 

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971) je dramski pisac, pripovedač, romansijer. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, 1999. godine. Od 2005. predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Romani: "Čuda prirode" (1993), "Nada stanuje na kraju grada" (2002), "VOK ON!" (2007) i "Sasvim skromni darovi" (2011). Romani za decu: "Vetruškina ledina" (2006) i "Čarna i Nesvet" (2013). Knjiga priča: "Čemer" (1997). Drame: "Rekviziter" (1999), "Pravo na Rusa" (2001), "Govorite li auastralijski?" (2002), "Hudersfild" (2005), "Banat" (2007), "Vetruškina ledina" (2008) i "Lepet mojih plućnih krila" (2009). Predstave po dramama Uglješe Šajtinca, osim u srpskim, igrane su i u britanskim i američkim pozorištima. Radio drame: "U bunaru" (1998) i "Đakon Bogorodične crkve!" (dramatizacija romana Isidore Sekulić, 1999). Po drami "Hudersfild" nastao je istoimeni igrani film (2007). Za dramu "Hudersfild" dobio je Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst na Sterijinom pozorju 2005.

Za roman "VOK ON!" dobio je Nagradu „Biljana Jovanović“ za knjigu godine. Za roman "Sasvim skromni darovi" dobio je Evropsku nagradu za književnost, Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“. Živi u Zrenjaninu.

Knjige Uglješe Šajtinca će se prodavati po promotivnim cenama.

 

Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

24.02.2015.

 

Likovna izložba: Iz malog mozga - Aleksandar Botić

 

 

U petak, 27. februara sa početkom u 20 časova, u Galeriji Omladinskog kluba “Skladište” Fondacije “Danilo Kiš” biće otvorena Izložba grafika i crteža malog formata: “Iz malog mozga” akademskog grafičara Aleksandra Botića. Izložbu će otvoriti Jasmina Jovančić Vidaković, akademska grafičarka. Ulaz je slobodan.

 

 

 

 

 

Aleksandar Botić je rođen 1972. godine u Subotici. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1996. godine. Postdiplomske studije grafike na novosadskoj Akademiji umetnosti završio je 2002. godine kod profesora Živka Đaka. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Samostalno je izlagao deset puta u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, na Novom Beogradu, u Pančevu i Kraljevu. Izlagao je na više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i u inostranstvu (Francuska, Kanada, Bugarska, Češka, Hrvatska, Crna Gora, BiH).

 

Izvor Sumedija

 

_____________________________________________________________________________

 

21.02.2015.

 

Urlikov(n)a sedmica

 

 

U saradnji sa Modernom galerijom "Likovni susret" i Kancelarijom za mlade Grada Subotica, UrLik Grupa za razvoj kulturnog aktivizma vas poziva na umetničku manifestaciju „Urlikov(n)a sedmica“. Svečano otvaranje je 27. februara sa početkom u 19 časova.

 

 

 

 

 

"Urlikov(n)a sedmica" će se održati u prelepom prostoru Moderne galerije "Likovni susret", koja je smeštena u palati Rajhla Ferenca u Subotici, na adresi Park Rajhla Ferenca 5.
Posetioci će u okviru ove manifestacije imati prilike da se upoznaju sa mladim umetnicima, slikarima, pesnicima, muzičarima, među kojima ima i onih koji se po prvi put predstavljaju široj javnosti. Predstavićemo vam mlade umetnike iz Subotice, ali i iz Bajše, Panonije i Sombora.
Svojim radovima, onim najintimnijim, koji nastaju iz strasti za crtanjem će se predstaviti Ljubomir Atanacković, Jelena Sikman, Ena Gergić, Helga Alaker, Dora Sentpeteri, Saša Bijalković, Laura Guljaš Oldal, Emil Kovač, Dora Dožai, Moric Ildiko i Dražene Tkalac. Deo onoga što ovom prilikom predstavljamo je nastalo u školi, tokom neinspirativnih časova, u trenutcima inspiracije, crtalo se i kada to ne bi smelo da se radi. Pružajući im šansu da prikažu svoje rane radove, možda baš neko od ovih mladih ljudi postane novi Sava Šumanović, Nadežda Petrović, Paja Jovanović, Klod Mone ili Amadeo Modigliani.
Osim navedenog, 3. marta sa početkom u 19.00 časova održaće se pesničko veče na kojem će se čitati pesme pristigle putem poziva za učešće na konkursu na temu "Slikanje rečima". Više o ovom konkursu, koji se zatvara 21. februara u ponoć, možete pročitati na stranici Konkurs Slikanje rečima . Odabrane pesme će biti projektovane putem video projektora nakon pesničke večeri do kraja manifestacije i iste će biti objavljene u elektronskom zborniku, koji će biti objavljen u mesecu junu tekuće godine. Listu izabranih pesnika objavićemo do početka manifestacije 27. februara na našoj Facebook stranici.
Kao finale Urlikov(n)e sedmice, 5. marta sa početkom u 19.00 časova posetioci će imati priliku da uživaju u muzici mladog Stefana Jacksa Mlađenovića, kantautora Zvonka Kuntića i u akustičnom performansu sjajnog Armanda Mesaroša, obojca dobro poznati subotičkoj publici.
Urlikov(n)a sedmica se završava 6. marta 2015. godine. Ulaz na manifestaciju je slobodan.

 

Izvor Sumedija

 

_____________________________________________________________________________

 

19.02.2015.

 

Likovni konkurs “Portret Danila Kiša”

 

 

Od 2012. godine Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo sa ponosom nosi ime velikog svetskog pisca Danila Kiša. Povodom 80 godina od njegovog rođenja Fondacija raspisuje Likovni konkurs: “Portret Danila Kiša”.

 

 

 

 

 

Konkurs je otvoren od 3. februara do 20. marta 2015. godine. Portret može da bude u formi crteža, slike, kolaža, grafike, skulpture, reljefa... Portret može biti shvaćen u širem smislu, te ne mora isključivo realistično predstavljati lik pisca.

Radovi se mogu poslati ili doneti u prostorije Fondacije "Danilo Kiš" na adresi Park Ferenca Rajhla 12a, Omladinski klub "Skladište", od 7.30 do 15.30 časova svakim radnim danom. Pristigle radove ocenjivaće nezavisna komisija koju čine: Nela Tonković, istoričarka umetnosti, Emil Kadarić, akademski slikar, i Atila Širbik, pisac, urednik literarno-likovnog časopisa "Symposion". Radovi će biti izloženi u Galeriji Skladišta, a svi autori koji žele moći će svoje radove pokloniti Fondaciji, koja će ih na čuvanje poveriti Zavičajnom odseku Gradske biblioteke.

Danilo Kiš rođen je u Subotici 22. februara 1935. godine. Kako kaže u svom delu "Skladište": „U tom su se gradu (Subotici), dakle, zbile dve krucijalne činjenice moga života što ih je udesio Bog ili Slučaj: tu su se susreli moj otac Eduard Kiš, viši inspektor državnih železnica i pisac Jugoslovenskog reda vožnje železničkog, autobuskog, brodskog i avionskog saobraćaja, i moja majka Milica Dragićević, crnogorska lepotica, prvi put daleko od svog rodnog Cetinja, u poseti kod svoje sestre. Susret redak, možda jedinstven u ono vreme.“ ("Skladište", 325).

 

Izvor Sumedija

 

_____________________________________________________________________________

 

20.02.2015.

 

Premijera predstave „Kuća Velikog rata“

 

 

U organizaciji beogradskog Centra za ljudska prava i subotičkog Udruženja balkanskih umetnika, u Dečijem pozorištu sinoć je premijerno izvedena interaktivna predstava „Kuća Velikog rata“.

 

 

 

 

 

Predstava je urađena u formi rijaliti šou programa i razotkriva mehanizme i razmere manipulacije kojoj su mladi ljudi u Srbiji i regionu izloženi kada je reč o etničkoj netrpeljivosti. Predstava prikazuje kakav težak teret predrasuda mladi ljudi u Srbiji i regionu dobijaju u nasleđe od svojih roditelja učesnika ili svedoka ratova devedesetih ali i na koji način kroz političku i medijsku manipulaciju bivaju lako i brzo uvučeni u beskrajne krugove mržnje jedni prema drugima.

Predstava u konačnom ishodu nudi optimističan pogled na stvarnost u kojoj mladi uprkos velikim pritiscima imaju snage da pruže otpor i odluče se za drugačije izbore i perspektive. Predstava je zasnovana na istinitim pričama i nastala je u procesu dramskog rada sa mladima različitih nacionalnosti. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_____________________________________________________________________________

 

Filmska radionica


 

 

Prva filmska radionica u organizaciji Fondacije "Danilo Kiš" će biti održana u subotu, 7. februara 2015. godine sa početkom u 12 sati, u Omladinskom klubu "Skladište".


 

 

 

 

 

Fondacija "Danilo Kiš" u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica od februara 2015. godine pokreće Filmsku radionicu, koju će voditi mladi filmski i pozorišni reditelj iz Subotice Andrej Boka.


Program će se baviti osnovama gramatike filmskog jezika i baziraće se prvenstveno na učenju o filmu po "all around" principu, odnosno svaki polaznik prolazi kroz sve faze stvaralačkog procesa, ne ograničavajući se na taj način od samog početka samo na jednu delatnost. Kombinujući teorijski i praktični pristup, polaznici će imati priliku da primene naučeno i da se osposobe za samostalno filmsko stvaranje. Radionica će se prvenstveno baviti učenjem i sticanjem znanja kroz praktični rad na samostalnim kratkometražnim filmovima polaznika.


Radionice će se održavati dva puta nedeljno, i trajaće po dva sata.

Broj učesnika je ograničen, a učešće besplatno.

Program:

- Osnove filmmejkinga

- Osnove gramatike filmskog jezika

- Osnove filmske režije

- Proizvodnja više kratkometražnih filmova

 

Super-info.rs

 

______________________________________________________________________________

 

28.01.2015.

 

Solistički koncert Nevene Pejčić

 

 

U Koncertnoj sali Muzičke škole Subotica, Nevena Pejčić učenica IV razreda Srednje muzičke škole, u klasi profesorke Sóti Szobonya Emőke, održala je solistički koncert.

 

 

 

 

 

Nevena Pejčić se na večerašnjem koncertu publici predstavila: Bahovim Preludijumom u B-duru, Betonovom Sonatom, Šopenovim Nokturnom, Etidom Morisa Moškovskog, kao i delom Isidora Bajića "Sanje". Na zahtev publike, Nevena je na bis, još jednom odsvirala "I got rhythm" Džordža Geršvina, čime je nagovestila svoje buduće opredeljenje, s obzirom da nakon završene Srednje muzičke škole planira upisati Džez akademiju.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

21.01.2015.

 

Premijere sa Roterdamskog filmskog festivala u bioskopu Eurocinema

 

 

Inovativni program IFFR Live sastoji se od 5 svetskih premijera koje će se održati simultano u 39 evropskih bioskopa tokom trajanja predstojećeg 44. izdanja renomiranog Međunarodnog filmskog festvala u Roterdamu, uključujući i bioskop Eurocinema u Subotici. Osim subotičkog bioskopa roterdamske premijere prikazivaće još dva bioskopa u Srbiji, Fontana (Beograd) i Kupina (Niš).

 

 

 

 

 

U bioskopu Eurocinema imaćete priliku od 24. do 28. januara, po ceni od 200 dinara da pogledate sledeće filmove:

· 24. januara (16h), holandski film „Atiantik“ / „Atlantic“ (2015, r: Jan-Willem van Ewijk), prelepu transcedentalnu avanturu o mladom marokanskom vindsurferu koji kreće na opasno putovanje preko okeana do Evrope;


· 25. januara (16h), dokumentarac „Priče o Pasiji po Mateju“ / „Erbarme Dich - Matthaüs Passion Stories“ (2015, Holandija; r: Ramón Gieling), moćnu priču o izvođenju kompozicije J.S. Bacha „Pasija po Mateju“ i njenom uticaju na širu zajednicu

· 26. januara (19h), „Melodija“ / „Melody“ (Belgija/Luksemburg/Francuska, 2014. god), nagrađivani, drugi po redu film Bernarda Bellefroida sa zvezdom u usponu Lucie Debay i Rachael Blake (Sleeping Beauty), koje su podelile nagradu za najbolju glumicu na poslednjem Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu. U pitanju je emotivna je priča o odnosu mlade surogat majke sa ženom za koju nosi bebu.

· 27. januara (19h), dirljivu komičnu dramu „Brzo hodanje“ / „Speed Walking“ Nielsa Ardena Opleva (reditelja kultnog danskog filma „The Girl With the Dragon Tattoo“) u kojoj glavnu ulogu glumi Sidse Babett Knudsen (igrala u veoma cenjenoj seriji „Borgen“),

· 28. januara (19h), debitanski film holandskog reditelja Marinusa Groothofa - „Nebo iznad nas“ / „The Sky Above Us“, u produkciji Miše Mogorovića, koji prati živote troje običnih ljudi različitih generacija tokom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine. Film je sniman u avgustu i septembru 2013. godine na više lokacija u Beogradu.


Publika u bioskopu Eurocinema biće u mogućnosti da nakon premijere putem live streaming veze pozdravi reditelja i ekipu filma (koji će biti u Roterdamu), kao i da razgovara sa njima postavljajući im pitanja preko Twittera (hashtag #livecinema).

Naša tri bioskopa (Eurocinema, Fontana, Kupina) će na ovaj način ući u svetsku istoriju filmskih festivala jer će biti deo prvog izdanja ove revolucionarne platforme koja prenosi uzbuđenje festivalske premijere filma u bioskope širom Evrope i integriše internet i socijalne mreže na jedinstven način u samo festivalsko tkivo. IFFR Live (www.iffrlive.com) je prvi ovakav program na svetu, a njegova primarna funkcija je da doprinese promociji kvalitetnih novih ostvarenja.

Program IFFR Live će u Srbiji biti realizovan zahvaljujući Petru Mitriću, selektoru Festivala evropskog filma Palić, uz podršku Miše Mogorovića (producentska kuća Art & Popcorn), inače programskog direktora FEF Palić.

 

Super-info.rs

 

____________________________________________________________________

 

29.12.2014.

 

Održan Novogodišnji koncert Subotičke filharmonije

 

 

 

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održan tradicionalni novogodišnji koncert Subotičke filharmonije. Posle 6 godina, u ulozi umetničkog voditelja i dirigenta ponovo je bio Čaba Paško. Kao specijalne gošće nastupile su mecosopran Izabela Gužvanj i sopran Alenka Ponjavić Vojnić. Koncert je počeo uvertirom iz Rosinijeve opere “Viljem Tel”. ...dalje na yueco.rs

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Božićni koncert

 

 

 

 

 

Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

„Odbrana kulture: Pokret za Okupaciju bioskopa”

 

 

 

 

U petak, 05. decembra sa početkom u 19.00 časova u bioskopu Eurocinema biće održana specijalna projekcija domaćeg filma “NEPOSLUŠNI” sa filmskom ekipom. Nakon projekcije sa početkom u 21.00 čas biće održana tribina pod nazivom “Odbrana kulture: Pokret za Okupaciju bioskopa”. Na tribini o bioskopu “Zvezda”, budućim akcijama, održivosti osvojenih bioskopa, o stanju u kulturi i neophodnim promenama govoriće rediteljka Mina Đukić i ekipa filma “Neposlušni”, koji su od prvog dana u Zvezdi.

Moderator tribine je Petar Mitrić, selektor Festivala evropskog filma Palić i urednik programa bioskopa Eurocinema.

Tribinu organizuje Otvoreni univerzitet Subotica u saradnji sa Modernom galerijom “Likovni susret Subotica”, Fondacijom za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” i Art bioskopom “Aleksandar Lifka” .

 

Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

14.11.2014.

 

Minja Subota i Pančo Pančev dobitnici nagrade "Mali princ"

 

 

Milan Minja Subota, naš poznati kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije 'Muzički tobogan' (ali i mnogih drugih) i poznati bugarski književnik i pozorišni pisac Pančo Pančev, dobitnici su nagrade "Mali princ" za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, odlučeno je na Sednici saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koja je održana 12. novembra u Subotici. Nagrade će im biti dodeljene na predstojećem, 22. izdanju Festivala, koje će se u Subotici održati od 17. do 23. maja 2015. godine.

 

 

 

 

Na sednici, kojom je predsedavao proslavljeni pisac za decu Ljubivoje Ršumović, istaknuto je da su, uprkos znatno smanjenom budžetu (a zbog toga u određenoj meri i obimu programa), na ovogodišnjem 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu postignuti visoki umetnički dometi. Festival je okupio i ove godine veliki broj domaćih i inostranih umetnika, pozorišnih stručnjaka, ljubitelja pozorišta, dece i mladih, i svojim bogatim i raznovrsnim programima omogućio intenzivno povezivanje i razmenu profesionalnih znanja i iskustava, kao i uvođenje dece u svet umetnosti
(pozorište, književnost, film), učenje o drugim, pre svega pozorišnim kulturama i prikazivanje sopstvenih ostvarenja i postignuća drugima. Tokom šest dana, Festival je ugostio umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz 18 zemalja, a u okviru takmičarskog programa izvedeno je 15 predstava iz 13 zemalja, žanrovski i stilski različitih, namenjenih
publici uzrasta od 3 do 18 godina.

Programe 21. Međunarodnog festivala videlo je oko 20.000 posetilaca (15.000 u Srbiji i 5.000 u zemljama regiona u kojima je gostovala izložba '100 godina slovenačke lutkarske umetnosti'). Ulaz na sva dešavanja bio je besplatan, a posećenost izuzetno velika. Na Festivalu je boravilo oko 800
učesnika i gostiju iz 18 zemalja uključujući i zemlju domaćina Srbiju (Bugarska, Brazil, Crna Gora, Estonija, Gruzija, Hrvatska, Indija, Japan, Mađarska, Meksiko, Nigerija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Velika Britanija).

 

Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

8.11.2014.

 

Fantastično "Veče nostalgije" Kornelija Kovača

 

 

 

 

 

Bisera Veletanlić, Seid Memić Vajta, Miro Ungar, Dejan Cukić, Goran Šepa – Gale, ali i mlade snage poput Ivana Bosiljčića, Dušana Svilara i Mirne Radulović upotpunili su Veče nostalgije Kornelija Kovača u Subotici. Velikom većnicom Gradske kuće sinoć su prodefilovale su mnoge zvezde muzičke scene, različitih generacija, i tokom četvoročasovnog koncerta izvodili uglavnom pesme čiji je kompozitor, a koje su obeležile kako njihove karijere, njihovu mladost, tako i mladost publike različitih generacija. Veče nostalgije se već treći put održava noć pred finalno veče takmičarskog programa Muzičkog festivala “Omladina” koji je obnovljen u Subotici pre nekoliko godina. ...dalje na yueco.rs

 

Izvor: RTV Yueco

 

_______________________________________________________________________________

 

2.11.2014.

 

Film "Poslednja" najbolji domaći horor Hrizantema festivala

 

 

Proglašenjem najboljih horor filmova završen je 2. Hrizantema festival.

 

 

 

 

Kao najbolji domaći horor proglašen je film "Poslednja" Siniše Dugonjića, a od ukupno 24 filma prikazanih u takmičarskom programu, tročlani žiri Hrizantema festivala najboljim stranim filmom proglasio je španski "Sinnside" Miguel Angel Font Bisiera.


 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

1.11.2014.

 

Književno veče sa Otom Oltvanjijem / VIDEO

 

 

U okviru drugog po redu Festivala horora i fantastike „Hrizantema“ u Omladinskom klubu "Skladište" upriličeno je književno veče sa piscem fantastike Otom Oltvanjijem.

 

 

 

 

 

Oltvanji je autor romana "Crne cipele" (2005) i "Kičma noći" (2010). Objavio je četrdesetak pripovetki u časopisima: "Gradina", "Koraci", "Severni bunker" i "Politikin zabavnik", te antologijama kao što su "Beli šum", "Gradske priče", "Nova srpska pripovetka" i "Četvrtasto mesto".

Sa engleskog je preveo knjigu "This Is Serbia Calling" Metjua Kolina, romane "Zlatna krv" Lucijusa Šeparda, "Kiša kao metak" Dejvida Šoa i "Prestonica nasilja" Džordža Pelekanosa, kao i tri naslova Džonatana Letema – "Sva siročad Bruklina", "Ne voliš me još" i "Tvrđava samoće". Preveo je stripove "Rip Kirbi" i "Vulverin".

 

B. Balaban

 

_________________________________________________________________________________

 

31.10.2014.

 

Drugo veče Hrizantema festivala

 

 

 

 

 

Druge festivalske večeri Hrizantema festivala zvanično je otvorena izložba fotografija Ivane Parag "Grey over life". Poklonicima mistike, horora i onostranog u literarnoj formi predstavljen je roman "Zavodnik" Dejana Ognjanovića.

Glavni junak Ognjanovićeve moderne verzije priča o vampirima i duhovima, je profesor koji iz grada dolazi u zabačeno, opustelo brdsko selo jugoistočne Srbije. Njegovi učenici su brat i sestra o kojima se stara baka, a možda i otac, koji je već godinu dana mrtav.
Po rečima autora, strava nije na stranicama ovog romana, već je njegova namera bila da stvori horor u glavi čitaoca.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

_______________________________________________________________________________

 

30.10.2014.

 

Otvoren Hrizantema festival

 

 

U Art bioskopu "Aleksandar Lifka" otvoren je drugi po redu internacionalni festival horror i fantasy filma. Prve večeri festivala otvorene su izložbe Arpada Slančika, Suzane Buila i Ivane Parag. Nastupom gitarskog dua Paniks i prijekcijom filma "Laptirica" Đorđa Kadijevića, započelo je četvorodnevno druženje sa tematikom horora i fantastike.

 

 

 

 

 

Hrizantema festival i ove godine pored filmskog, publici nudi i bogat prateći program u okviru kog je prve festivalske večeri otvorena izložba skulptura Arpada Slančika "Majka i prljava deca", te izložbe plakata Suzane Buila i fotografija Ivane Parag "Grey over life".

 

Prvi horor film kog je publika imala priliku videti u ovogodišnjem izdanju Hrizantema festivala, van takmičarskog programa, bio je film "Leptirica" Đorđa Kadijevića, snimljen 1973. godine po pripovetci Milovana Glišića. Za svoj prvi film ove vrste, reditelj kaže da nema racionalno pokriće, a fantastiku doživljava potpuno realističnom.
- Ne slažem se sa tim da je realna samo ordinarna stvarnost, dakle ona koja se da videti, dotaći, staviti na vagu, izmeriti, proceniti, prodati, ukrasti, kupiti, ili pokloniti. Podjednako je realna njena alternativa u našoj imaginaciji, u našem duhu, kaže Kadijević. Takođe, smatra da je fantastika u prostoru umetnosti, po pravilu ezoterična, a definiciju realnosti treba prihvatiti tako da je ona bazirana na objektivnom iskustvu.

 

Kadijević kaže da film "Leptirica" nije horor, niti da on svoje filmove takve tematike ne bi mogao nazvati hororom.
- Horor je jedan komercijalan žanr koji pruža plitko i jeftino uzbuđenje zainteresovanog auditorijuma, kaže Kadijević i svoju prijemčivost onostranom i imaginarnom, vezuje za svoje slovensko poreklo.
- Mi sloveni smo predisponirani prema fenomenima duhovnosti. To je ta pomalo prokleta slovenska duševnost koja se tako snažno oseća u slovenskoj litaraturi i muzici, a koja nije svojstvena zapadnjačkoj racionalnosti.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

_______________________________________________________________________________

 

 

PROGRAM HRIZANTEMA FESTIVALA 2014

 

 

 

 

 

Četvrtak, 30. oktobar
17.30 Skulpture Arpada Slančika Majka i prljava deca & plakati Suzane Buila Noć hrizantema Moderator: Goran Vuletić (Galerija Garbo)
18h Svečano otvaranje festivala sa koktelom i nastup gupe Paniks (Art bioskop)
18.30 Razgovor sa rediteljem Đorđem Kadijevićem, moderator: Dejan Ognjanović (Art bioskop)
19.30 Predstava Ruže (Pozorište Deže Kostolanji)
20h Prvi srpski horor Leptirica r: Đorđe Kadijević (Art bioskop)
22h Koncert TransControl (Haustor Afterparty)

Četvrtak – Nedelja Noćni panađur
Četvrtak – Nedelja Sedmi pečat r: Ingmar Bergman (projekcija u dvorištu)

 

petak, 31. oktobar/Noć veštica
18.30 Izložba fotografija Ivane Parag Grey Over Life, moderator: Svetlana Ždrnja (Art bioskop)
19h Promocija knjige Dejana Ognjanovića Zavodnik, moderator: Darko Kovačević (Art bioskop)
19h Performans ZID- Miloš Bibić /zid is the only known word in English that is a noun, verb, and adjective. Zid is just another cool way of saying "cool" www.urbandictionary.com (dvorište)
20h Prvi dan takmičarskog programa (Art bioskop)
22h Izbor filmova sa Grossman filmskog festivala (Slovenija)
22h Prijem veštica (maskirajte se!)
22h Muzička selekcija by Mona Lajza (Haustor afterparty)
22h Haloween massacre (Klub Mladost)

 

subota 1. novembar
19h Razgovor s piscem Otom Oltvanjijem Moderator: Zoran Trklja (Fondacija Danilo Kiš)
20h Jazzire -AKOSH S solo (Pozorište Deže Kostolanji)
21h Drugi dan takmičarskog programa (Art bioskop)
21.30 Jazzire -F.E.A.E. - The Free Electro-Acoustic Ensemble (Pozorište Deže Kostolanji)
22.30 Sektor (kratki igrani film studenata Akademije za film) Gost: Bojan Dimitrijević, glumac (Art bioskop)
22h VIS Hrizantema (Haustor afterparty)
22h DJ Vlada Ne (Studio 11)

 

nedelja 2. novembar
20h Svečana dodela nagrada, izvlačenje 5 dobitnika godišnje bioskopske karte
20.30 Nagrađeni filmovi
21h Vlad Smolyakov – WDWRM - dark ambiental music (Art bioskop)
21.30 Premijerno izvođenje konceptualnog albuma Firefly grupe Hton (Art bioskop)
22h Haustor afterparty – druženje bez najave

 

Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

02.10.2014.

 

„Levijatan“ kandidat za Oskara

 

 

Film „Levijatan“ reditelja Andreja Zvjaginceva, prema scenariju Olega Njegina, koji je na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić osvojio Zlatni toranj za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu, biće ruski kandidat za prestižnu nagradu Oskar, saopštio je Nacionalni komitet iz Rusije zadužen da odabere film koji će biti u konkurenciji za poznato priznanje.

 

 

 

 

 

Višestruko nаgrаđivаni reditelj Andrej Zvjagincev je inače 2011. godine bio gost FEF Palić kada je njegov film „Elena“ prikazan u glavnom programu Festivala. Zvjagincev je za svoje debitansko ostvarenje „Povratak“ (2003) osvojio Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, a za film „Levijatan“ je osvojio nagradu za najbolji scenario u Kanu.

Festival evropskog filma Palić je i ranije znao da prepozna flimove koji će nakon prikazivanja na Letnjoj pozornici imati izuzetno uspešan festivalski i bioskopski život pun nagrada. Između ostalog, „Valcer sa Baširom“ Arija Folmana, koji je 2008. godine osvojio na Paliću Zlatni toranj, kasnije je dobio nagradu Zlatni globus za najbolji strani film (a takođe je bio nominovan i za Oskara).

Poslednji ruski film koji je osvojio Oskara je „Varljivo sunce“ Nikite Mihalkova (1995. godine), prošlogodišnjeg laureata nagrade Aleksandar Lifka (uz Emira Kusturicu), koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Nikita Mihalkov je bio gost Festivala i svečano je otvorio 20. FEF Palić. Njegov novi film „Sunčanica“ imaće svetsku premijeru 3. oktobra u beogradskom Centru „Sava“. Premijeri će prisustvovati i selektor FEF Palić Petar Mitrić, kao i direktor Festivala Radoslav Zelenović.

 

Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Završen 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

 

 

Subotica, 26. septembra - Završen je 21. Međunarodni festival pozorišta za decu, Gran pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljen je predstavi "Boribon i Anipani" u režiji Edine Elinger i izvođenju Budimpeštanskog pozorišta lutaka iz Mađarske.

 

 

 

 

 

Žiri 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: prof. dr Boris Goldovski (Rusija) – predsednik, prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora), prof. dr Marek Vaškjel, kritičar (Poljska), Đerđ Hernjak, reditelj (Srbija) i Ljubivoje Ršumović, književnik (Srbija), dodelio je Gran pri Festivala za najbolju predstavu u celini, predstavi "Boribon i Anipani" u režiji Edine Elinger i izvođenju Budimpeštanskog pozorišta lutaka iz Mađarske.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kati Čato za režiju predstave "Lenka" i izvođenju Pozorište lutaka Bjalistok, Poljska.

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljena je Marijeti Golomehovoj za scenografiju u predstavi "Dah", Dečijeg pozorišta Subotica.

Specijalna nagrada za konceptualni i najveći umetnički domet dodeljena je predstavi "Kurosolo III Hatenaši", u režiji Jojičija Nišimure i izvođenju Mijako Kurotani, Pozorišta "Žanr: Siva = groteska s egoističnim predmetima i podaničkim telima", Tokio, Japan.

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena je Hristu Hamlijevu za muziku u predstavi "Dah", Dečijeg pozorišta Subotica.

Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena je Robertu Smoliku za najbolje tehnološko rešenje lutaka u predstavi "Pekara Mišmaš", Mini teatara Ljubljana, Slovenija.

Specijalna nagrada žirija za otkrivanje i realizaciju novih tema u teatru za decu dodeljena je za predstavu "Ima li deda odela", u režiji Emilije Mrdaković, pozorištu mladih Novi Sad.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko odnosno animatorsko majstorstvo dodeljene su Jaceku Dojlidku za uloge u predstavi "Lenka". u izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok, Poljska, zatim Šri Vinodu Batu za uloge u "Marionetskoj predstavi iz Radžastana" Indija.

Ove nagrade takođe su dodeljene Violeti Tomić za uloge u predstavi "Pekara Mišmaš" Mini teatra Ljubljana, Slovenija; Peteru Berčenjiju za uloge u predstavi "Boribon i Anipani", budimpeštanskog pozorišta lutaka i Branku Iliću za ulogu u predstavi "Ružno pače" Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora.

Nagrade je dodelio selektor i direktor Festivala Slobodan Marković, a tokom ceremonije zatvaranja nastupili su KUD Talentum i Novokuznjecki teatar lutaka "Skaz" iz Rusije.

U takmičarskom programu prikazano je 15 najrelevantnijih predstava za decu iz celog sveta - Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: "Ima li deda odelo?" Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i "Dah" subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

 

Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Dr Nele predstavio svoj roman prvenac "Fajront u Sarajevu"

 

 

Subotica, 26. septembra - U Gradskoj biblioteci večeras je predstavljena knjiga „Fajront u Sarajevu“ autora Nenada Jankovića, publici poznatijeg kao doktora Neleta Karajlića iz sarajevskog benda "Zabranjeno pušenje" i člana „Top liste nadrealista“.

 

 

 

 

 

„Fajront u Sarajevu“ je autobiografsko štivo koje oslikava osamdesete godine prošlog veka, početak afirmacije benda "Zabranjeno pušenje", pojavu novog primitivizma, podseća na eru socijalizma i Tita.
Knjiga „Fajront u Sarajevu“ koju su objavili izdavačka kuća Laguna i kompanija Novosti, doživela je četvrto izdanje, a autor koji za sebe kaže da je "prvi lažni doktor na ovim prostorima", tokom večerašnjeg susreta sa subotičkom publikom, predstavljajući svoj literarni prvenac dotakao se i neliterarnih tema, od definisanja ambijenta, motiva i uzroka nastajanja pravca novog primitivizma, panka, pa do krize u Ukrajini.
Dr Nele kaže da ga ne interesuju negativne kritike njegovog romana, objavljene u bosanskim medijima, što Karajlić tumači konstatacijom "Pogađa ih istina."

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu


 

 

Subotica, 21. septembra - Na sceni „Jadran“ otvoren je 21. Međunarodni festival pozorišta za decu. Festival je otvorio reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske, Geza Balog dobitnik Nagrade za životno delo „Mali princ“.

 

 

 

 

 

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je Nagrade za životno delo „Mali princ“ Gezi Balogu i Zorici Bajford, koja je nagradu primila u ime supruga Timotija Džona Bajforda, britаnskog režisera, scenаriste i glumca, koji je svojim izuzetnim radom zadužio kulturu u Srbiji.
Direktor festivala Slobodan Marković rekao je da je uveren da će kao i prethodnih godina i ovaj 21. festival doneti mnogo radosti ne samo subotičkoj deci, već i deci širom Vojvodine, Beograda i juga Srbije.
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai smatra da je Međunarodni festival pozorišta za decu jedan od najznačajnijih festivala u Subotici, ne samo zbog njegove tradicije, već je to festival iz grupe onih koji "oplemenjuju grad".

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je da ovaj festival pronosi poruku mladosti, lepote, bezbrižnosti i veselja.

Do 26. septembra, petnaest predstava iz 13 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije biće odigrano tokom Festivala u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: „Ima li deda odelo?“ Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i „Dah“ subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.
Za takmičarski program ovogodišnjeg Festivala prijavljeno je čak 230 predstava iz 44 zemlje.

Svi programi Festivala su besplatni za sve posetioce.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

16.09.2014.

 

Timoti Džon Bajford i Geza Balog dobitnici nagrade Mali princ

 

 

Ovogodišnji dobitnici prestižne Nagrade za životno delo „Mali princ“ koju Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su Timoti Džon Bajford, britаnski režiser, scenаristа i glumаc, koji je veći deo svog rаdnog vekа proveo u Srbiji i Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske.

 

 

 

 

 

Nagrada je dodeljena odlukom Saveta Festivala, a biće uručena na svečanom otvaranju Festivala u nedelju, 21. septembra 2014. godine u 20h. U ime Timotija Džona Bajforda, koji je preminuo u maju ove godine i čija je smrt nenadoknadivi gubitak za kulturu naše zemlje, nagradu će primiti njegova
supruga Zorica Bajford. Njoj i drugom dobitniku Gezi Balogu priznanje „Mali princ“ će uručiti direktor i selektor Festivala Slobodan Marković.

Odluka o nagradama, koje se inače uvek uručuju prilikom svečanog otvaranja Festivala, donesena je jednoglasno na sednici Saveta održanoj 23. oktobra 2013. kojom je predsedavao Jovan Ćirilov. Timoti Džon Bajford je početkom novembra prošle godine, nakon što je obavešten da je dobio nagradu rekao, između ostalog, da je svestan značaja priznanja i da je „jako dirnut“, kao i da jedva čeka da poseti predstojeći Festival. Na veliku žalost ogranizatora Festivala i celokupne kulturne javnosti, gospodin Bajford neće lično primiti nagradu.

 

Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Koncert simfonijskog orkestra „Odeon“

 

 

 

 

 

Subotica, 29. avgusta - Simfonijski orkestar „Odeon“ iz Minhena je sinoć održao koncert u Katedrali Svete Terezije Avilske koncert u sklopu programa obeležavanja Dana Grada. U nedelju, 31. avgusta u 20 časova, “Odeon” će održati koncert i u Velikoj većnici Gradske kuće. ...dalje

 

Izvor: Sumedija

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Otvorena izložba "Grad boja"

 

 

Subotica, 29. avgusta - Otvaranjem izložbe radova subotičkih autora, različitog koncepta i tehnika započelo je četvorodnevno obeležavanje Dana grada 1. septembra.

 

 

 

 

 

U okviru obeležavanja Dana grada gradonačelnik Subotice Jene Maglai otvorio je izložbu "Grad boja" u vestibilu Gradske kuće.
Otvarajući izložbu Maglai je rekao da su koloriti ovog grada, možda jedan od detalja koji daju dodatni efekat, u tom smislu da se ovde ljudi bolje osećaju i da ovaj grad doživljavaju u većoj meri kao svoj.
- Ja se nadam da ćemo u budućnosti imati sve više tih različitih boja u ovom gradu i našim srcima, jer mislim da je na neki način sumornost prošlost ovog grada, a da budućnost budu koloritne slike koje podižu kvalitet našeg življenja i okrepljuju nas da idemo napred i razmišljamo u tom duhu, rekao je Maglai.
Radovi su nastali tokom likovne kolonije umetnika koja je održana u “Kući stvaralaca” Ištvana Tereka.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

 

Izložba “Drugi pogled”

 

 

 

 

 

Subotica, 29. avgusta - Izložba “Drugi pogled”, koja je danas otvorena u Modernoj galeriji “Likovni susret”, istražuje fenomen umetničkog procesa sa aspekta fenomenologije ženskog stvaralačkog potencijala.

Izložba trinaest subotičkih autorki po izboru Miroslava Jovančića, kustosa izložbe, predstavlja ovaj poseban, drugi pogled kao svojstven način umetničkog angažmana žena kroz sagledavanje svih društveno-istorijskih faktora koji su ih definisali. ...dalje

 

Izvor: Sumedija

 

______________________________________________________________________________

 

 

Tragač za zvezdama u Gradskom muzeju

 

 

 

 

 

Subotica, 29. avgusta - U Gradskom muzeju je otvorena izložba „Tragač za zvezdama“. Izložba je organizovana povodom 250 godina rođenja hrvatskog astronoma i matematičara Danijela Mirka Bogdanića i 200 godina završetka Lipskijeve zemljopisne karte Ugarske. Organizatori izložbe su Hrvatski državni arhiv, Mađarski državni arhiv, Istorijski arhiv u Subotici i Gradski muzej Subotica. ...dalje

 

Izvor: Sumedija

 

______________________________________________________________________________

 

 

27.08.2014.

 

 

Slovenija u fokusu 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

 

 

Težište predstojećeg 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (21-26. septembar) biće na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, koje će biti predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu 100 godina slovenačke lutkarske umetnosti, objavljivanje i promociju knjige profesora Edija Majarona Vera u lutku u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učestvovanje predstave Pekara Mišmaš ljubljanskog Mini teatra u takmičarskom programu Festivala.

 

 

 

 

 

Velika izložba 100 godina slovenačke lutkarske umetnosti, čiji su autori Agata Freyer i Edi Majaron, sadrži izbor od preko 200 lutaka najznačajnijih slovenačkih likovnih umetnika koji su oblikovali lutke za slovenačka pozorišta lutaka od početka 20. veka do danas. Najstariji izloženi eksponati biće lutke Milana Klemenčića iz daleke 1910. godine. Izložba će nakon Ljubljane (gde je postavljena premijerno u martu ove godine), Beograda, Kotora, biti od 11. do 19. septembra dostupna posetiocima u Zagrebu u okviru 47. Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, nakon čega se seli u Suboticu. Otvaranje izložbe u Subotici predviđeno je za nedelju, 21. septembar u 19h (Moderna galerija Likovni susret). Izložba će biti otvorena do kraja Festivala, a potom slede gostovanja u Budimpešti, Novom Sadu i Bratislavi.
Organizatori izložbe su Mini teatar Ljubljana i UNIMA Slovenije, a partneri su Pozorišni muzej Slovenije, Muzej savremene istorije Slovenije i Narodni muzej Slovenije, dok je glavni partner u realizaciji njene regionalne turneje upravo Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici. Organizatori se najviše zahvaljuju Lutkarskom pozorištu Ljubljana iz čijeg fundusa dolazi veći deo izloženih lutaka.

Dan nakon otvaranja izložbe, u ponedeljak, 22. septembra u Media Centru Hotela Patria u Subotici održaće se naučni skup koji će se baviti temom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti slovenačkog lutkarstva. Skup je tradicionalni deo programa Nacionalno lutkarstvo u fokusu u okviru koga je do sada na Festivalu predstavljeno lutkarstvo Bugarske, Hrvatske, Rusije, Slovačke, Rumunije, Poljske i Srbije. O slovenačkom lutkarstvu govoriće Edi Majaron, istaknuti slovenački reditelj, lutkar, pedagog i violončelista.
U sklopu predstavljanja slovenačkog lutkarstva biće istog dana održana i promocija knjige Edija Majarona Vera u lutku u prevodu teatrologa Milana Mađareva i zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine.
“U okviru prezentovanja slovenačke lutkarske umetnosti na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu pozorišta za decu biće, zajedno sa Pozorišnim muzejem Vojvodine, objavljena i knjiga jednog od najistaknutijih slovenačkih lutkarskih reditelja, profesora Edija Majarona, 'Vera u lutku', čime se značajno upotpunjuje ne samo znamenita festivalska edicija 'Estetika teatra za decu', nego i literatura o teatru kod nas uopšte. Sve ovo utoliko pre jer je knjiga istovremeno i mala istorija lutkarske umetnosti uopšte, posebno u Sloveniji, ali i značajni pedagoško-obrazovni priručnik te nadasve korisni rediteljsko-dramaturški i sveobuhvatno analitički spis koji na konkretnim primerima pokazuje i dokazuje osnovnu Majaronovu tezu da je reč lutke moćnija od bilo koje čovekove reči“, mr Miroslav Radonjić, recenzent knjige „Vera u lutku“.

U okviru takmičarskog programa biće izvedena predstava Pekara Mišmaš ljubljanskog Mini teatra u režiji Roberta Valtla. Komad Pekara Mišmaš Svetlane Makarovič prvi put je objavljen 1974. godine, nakon čega su usledila brojna izdanja predstave, radio drame i audio snimci. Odmah nakon pojavljivanja Mišmaš je proglašen vrhuncem slovenačke savremene književnosti koji čuva bogatstvo živog narodnog pripovedanja. Iskristalisano kroz rafinisanu prizmu autorke, delo je postalo književni dragulj. Neposredan govor, srčanost, jednostavnost i pročišćena kompozicija, autorkino poštovanje starog narodnog teksta, tajanstvena atmosfera i vremenska univerzalnost, originalno oblikovan motiv ljudske radoznalosti, samo su neke od odlika koje su pripisivane tekstu.

Svetlana Makarovič u dečiju književnost unosi brojne novosti, njena izvornost se vidi u izmaštanim prostorima koje nastanjuju posebni stanovnici, njen stil je subverzivan, tematika njenih priča upućuje na moralna pitanja i na probleme odrastanja. Ona mlade podstiče na razmišljanje.

Pekara Mišmaš je priča o dobroti skromnog pekara Mišmaša koji siromašnima i deci besplatno daje hleb, ali i o zlobnoj pekarki Jeri koja na svaki način pokušava da sazna kako to Mišmaš uspeva da ispeče tako dobar hleb. Takođe je priča o ubogom mačku kojeg zla gazdarica iskorištava tako da na kraju odluči da ostane sa Mišmašom. I na kraju - priča o začaranim miševima koji noću rade u pekari. Radoznala i ljubomorna pekarka Jera u histerično kolektivno raskrinkavanje nesporne Mišmaševe dobrote i uspešnosti uvući će celo selo, sve dok poniženog, razočaranog i satanizovanog osumnjičenog svi zajedno ne proteraju u izgnanstvo. Pekara Mišmaš univerzalna je slika međuljudskog nepoverenja, netrpeljivosti i mržnje prema drugom, nepoznatom i drugačijem, te o pogubnim posledicama takvog ponašanja.


Međunarodni festival pozorišta za decu, čije će se dvadeset i prvo izdanje održati se od 21. do 26. septembra u Subotici, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice.

Bez obzira na tešku finansijsku situaciju i neshvatljivu odluku Komisije za scensko stvaralaštvo i interpretaciju Ministarstva kulture da Festivalu dodeli šest puta manje sredstava nego prošle godine, Festival i ove godine planira da ugosti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina, Srbije (u manjem obimu nego prošlih godina). Pored respektabilnog takmičarskog programa, u pripremi je i šesti po redu Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem će, u okviru konferencije pod nazivom Deca u svetu elektronike, uzeti učešće stručnjaci iz celog sveta. Biće otvorene četiri izložbe, objavljene dve knjige, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona...

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

 

 

 

 

Super-info.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

Zlatni toranj ruskom filmu "Levijatan"

 

 

Palić, 25. jula - Zlatni toranj za najbolji film 21. Festivala evropskog filma na Paliću dobio je "Levijatan" ruskog autora Andreja Zvjaginceva, saopštio je danas novinarima predsednik žirija Pjer Andri Delo.

 

 

 

 

 

Palićki toranj za režiju dobio je nemački reditelj Ditrih Brigeman za film "Stanice krsta". Specijalno priznanje dodeljeno je švedskom filmu "Turista" Rubena Ostlunda.

Žiri kritike je u drugom takmičarskom programu "Paralele i sudari" nagradu ravnopravno dodelio ukrajinskom filmu "Pleme" i estonskom "Free range", saopštila je predsednica žirija Nevena Matović.

Umetnički savet festivala dodelio je nagradu "Sejfi Teoman" za debitansko ostvarenje mladom srpskom autoru Ivanu Ikiću za film "Varvari".

Uručenjem nagrada i prikazivanjem van konkurencije kanskog pobednika, turskog filma "Zimski san" Nuri Bilge Džejlana večeras se na Paliću završava festival na kojem je od 19. jula prikazano oko 80 filmova u više programskih celina.

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Otvoren 21. Festival evropskog filma

 

 

Palić, 19. jula - Dodelom nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Miri Banjac i projekcijom filma "Beli bog" mađarskog reditelja Kornela Mundruca, večeras je na Paliću svečano otvoren 21. festival evropskog filma.

 

 

 

 

 

Ovogodišnja laureatkinja Lifikne nagrade, koja je proglasila festival otvorenim, dočekana je ovacijama publike na Letnjoj pozornici na Paliću.

Uručujući joj priznanje, direktor festivala Radoslav Zelenović je rekao da je ono večeras dodeljeno glumici koja je jedno od najprepoznatljivijih lica naše kinematografije.

Za Miru Banjac, Zelenović je rekao da je ona odavno zauzela svoje zasluženo mesto u filmskim i TV arhivima, našim srcima, i da ima još mnogo toga da kaže.

“Od 1964, a te godine snimila prvu glavnu ulogu, do danas, Mira je dobila sva najznačajnija priznanja kada je u pitanju pozorište, televizijska i filmska umetnost. Sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom večeras joj dodeljujem nagradu ''Aleksandar Lifka''”, rekao je, između ostalog, Zelenović uručujući nagradu.

Mira Banjac se publici obratila rečima: “Nagrada – to ste vi!”. Njen izlazak na scenu ispraćen je ovacijama, nakon čega je publici rekla da “nagrada ima vrednost onoga ko je daje”.

“Ovaj festival je sigurno taj naslov koji mi je dao ovu veliku i značajnu nagradu. Shvatam je kao definitivni kraj nekih mojih velikih ambicija. Toga više nema. Sad postoje samo zadovoljstva, susreti sa vama i čuvanje dostojanstva ove nagrade”, rekla je Banjac.

Govoreći o samom festivalu, čija je ujedno i predsednica Saveta, ova naša proslavljena glumica je rekla da je on široko otvorio vrata u Evropu, i izrazila nadu da dolazak evropskih gostiju na Palić znači da i Evropa nas poziva da budemo njen deo.

“Možda je naš film trenutno u nekoj laganoj hibernaciji, ali postoje ljudi koji ljuljaju i talasaju i ne daju baš tako mirne vode. Zahvaljujem se gradu koji stoji iza ovog festivala i počastvovana sam što sam na ovoj pozornici, koja je evo dve decenije i jednu godinu više izdržala jedan značajan i najznačajniji festival, sa malim brojem ljudi, na čelu sa gospodinom Zelenovićem, koji su zaslužni da ovaj festival ima svoj veliki i značaj vek”, rekla je Mira Banjac.

Ona je dodala da je veoma značajno to što je u društvu Kloda Leluša, francuskog reditelja, drugog dobitnika nagrade, a koji zbog hirurške intervencije nije prisustvovao dodeli već se publici obratio putem pisma, za koga je rekla da je veliki umetnik, nakon čega je u njegovu čast učinila veliki naklon.

U ime Pokrajinske Vlade, pokrivitelja festivala, okupljene je pozdravio pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Radoslav Petković.

U svom govoru, Petković je povezao arhitektonosko nasleđe Subotice – secesiju i filmsku umetnost, rekavši da su i jedno i drugo nastali u trenutku kada su industrija i njeni proizvodi postala svakodnevica, i to sa željom da se u svakodnevicu unese estetetika.

Secesiju i film, takve kakve ih je opisao, Petković je povezao i sa “lutalicom, vizinarom i sanjarom” koji je krenuo iz Brašova u Rumuniji i skrasio se u Subotici – Aleksandrom Lifkom, po kojem ime nosi najveća nagrada festivala.

“Ja sam neko ko veruje u duh vremena, ali i u duh mesta. I zato mislim da kao posledica duha vremena i duha mesta postoji i ovaj festival, na Paliću, pored Subotice. Nije nimalo slučajno da on traje već decenijama i da ćemo večeras slaviti filmske stvaraoce, sećajući se imena Aleksandra Lifke i uživati u ostvarenjima filmske umetnosti”, rekao je Petković.

Poklonike filmske umetnosti na Letnjoj pozornici pozdravio je, u ime lokalne samouprave koja je osnivač festivala, predsednik Skupštine grada Subotica Ilija Maravić.

On je gostima poželeo ugodan boravak na Paliću, u nadi da će im ostati u lepoj uspomeni, istovremeno odavši priznanje organizatorima koji, po njegovom mišljenju, ogroman poduhvat čine mogućim i važnim u evropskim krugovima filma.

“Subotica će nastaviti da podržava festival i ubuduće, nadamo se u većem i konkretnijem obimu, s obzirom da se radi o najvednijem međunardonom kulturnom događaju koji Subotica i država Srbija imaju”, rekao je Maravić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala posetiocima je predstavljen žiri programa “Paralele i sudari”, kao i međunarodni žiri koji odlučuje o nagradama u takmičarskom programu, a koji čine Danijel Matanić, Sabolč Hajdu, Hristina Popović, Karin Hofinger, i predsednik Pjer Anri Delo iz Francuske.

Pre same projekcije mađarskog ostvarenja “Beli bog”, prvog u ovogodišnjem takmičarskom programu, publici je predstavljena i ekipa ovog filma.

Na 21. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati do 25. jula uz podršku Turkiš erlajnsa, biće prikazana 64 filma u okviru 6 selekcija. Programi će se prikazivati na više lokacija na Paliću i u Subotici. ... dalje

 

Izvor:RTV Yueco

 

________________________________________________________________________________

 

 

Pune oči Evrope

 

 

Svečanom ceremonijom u subotu, 19. jula, u 21 čas pod sloganom „Pune oči Evrope“ biće otvoren 21. Festival evropskog filma Palić, od ove godine uz podršku Turkish Airlines.

 

 

 

 

Tom prilikom biće dodeljena nagrada „Aleksandar Lifka“ našoj proslavljenoj glumici Mirjani Miri Banjac i čuvenom francuskom reditelju Klodu Lelušu (Claude Lelouch). Ovo priznanje Festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, a uručiće ga direktor Festivala Radoslav Zelenović.

Tokom ceremonije biće predstavljen Žiri Festivala kojim predsedava Pjer Anri Delo (Pierre-Henri Deleau), široj javnosti poznat i kao čovek koji je na festivalu u Kanu ustanovio čuveni program „15 dana režisera“. Osim njega, članovi žirija su i Karin Hoffinger (programska direktorka Međunarodnog festivala u Berlinu), Hajdu Szabolcs (reditelj, Mađarska), glumica Hristina Popović i Dalibor Matanić, reditelj i scenarista iz Hrvatske. Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Međunarodni žiri kritike, koji će se takođe predstaviti publici, ove godine čine Tristan Priimägi (Estonija), Xavier Garcia Puerto (Španija) i novinarka iz Srbije - Nevena Matović. Oni će dodeliti Nagradu za najbolji film iz programa „Paralele i sudari“.

Prisutnima će se obratiti i predstavnici Grada Subotice, Ministarstva kulture Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Festival evropskog filma Palić održaće se od 19. do 25. jula na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici. Sa velikim zadovoljstvom, Festival će i ove godine ugostiti preko 100 uvaženih gostiju iz cele Evrope.

Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u glavnom Takmičarskom programu.

Festival će otvoriti ostvarenje „Beli Bog“ Kornela Mundrucoa (Kornel Mundruczo) - inspirativna priča o odnosu pasa i ljudi, a zatvoriće ga ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu „Zimski san“ Nuri Bilge Čejlena (Nuri Bilge Ceylan). Pored ova dva ostvarenja, u glavnom Takmičarskom programu biće prikazano još 11 filmova, od kojih i dva domaća: „Varvari“ Ivana Ikića – premijerno u Srbiji, i „Čudna šuma“ Sabolča Tolnaija (Szabolcs Tolnai).

U okviru programa „Paralele i sudari“ biće prikazano 11 filmova, 10 će se takmičiti a jedno ostvarenje, film „Mostovi Sarajeva“, će biti van konkurencije. U pitanju je omnibus čak 13 reditelja među kojima su najznačajnija imena istorije evropskog filma, od Žan Lik Godara (Jean-Luc Godard), pa sve do predstavnika srednje generacije, koja je obeležila prethodnih pet do deset godina, a u koje svakako spadaju Rumun Kristi Puiu (Cristi Puiu) i Sergej Loznica (Sergei Loznitsa) iz Ukrajine. Naš reditelj u ovom omnibusu je Vladimir Perišić (segment „Naše će senke“).

Festivalski program ove godine čine selekcije: Takmičarski program, Paralele i sudari, Novi gruzijski film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Eko dokumentarci, Klasici na trgu, Veliki rat na filmu.
Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija: „MOnuMENTI i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup: „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.

Strateški partner ovogodišnjeg, 21. Festivala evropskog filma Palić je kompanija Turkish Airlines koja veliku pažnju posvećuje kulturi i kulturnim manifestacijama. Na taj način, Turkish Airlines želi da doprinese promociji kulturnih vrednosti i razvoju umetnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

15.07.2014.

 

Eduard Salier dobitnik nagrade Underground Spirit

 

 

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Underground Spirit”, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije, je francuski reditelj, animator, fotograf i grafički dizajner Eduard Salijer (Edouard Salier).

 

 

 

 

 

Rođen u Bordou, Salijer je pored uspešne karijere na polju reklame i muzičkog videa razvio posebnu poetiku putem samostalnih autorskih kratkih filmova za koje je nagrađivan na mnogim značajnim festivalima u svetu: od Venecije, Sandensa, Klermon Ferana do Ansija. Program Mladi duh Evrope je tokom deset godina postojanja prikazao gotovo sve njegove filmove koje objedinjuje oštra kritika savremenog američkog imperijalizma i nasilnog kolonijalizma. Od filma „Imperija“ (Empire) iz 2005, Salijer kroz sliku američkog sna, tipičnog za propagandne klipove '60-ih, provlači jezive senke savremene američke ratne mašinerije.

Narednim filmom „Meso“ (Flesh, 2005) hvata se u koštac sa terorističkim napadom na Svetski trgovinski centar u Njujorku. Snimke porno glumica koje se izležavaju preko Njujorških nebodera u vreme sijeste Salijer suprotstavlja napadu stotina aviona uz arhivski audio snimak govora Donalda Ramsfelda. Motive lažnog morala i savremene religioznosti istražuje u narednom filmu „Četiri“ (Four, 2009). Salijerov novi film „Havana“ (Habana, 2014) publika može premijerno videti na predstojećem festivalu u programu Mladi duh Evrope.

Eduar Salijer će nagradu Underground Spirit 2014 primiti na Letnjoj pozornici na Paliću tokom Festivala.

Osim rada na filmu, Salijer je autor video spotova za Massive Attack (pesma „Splitting the Atom“), Justice („Civilization“), Metronomy („I'm Aquarius“), Air („So Light Is Her Footfall“), Scratch Massive/Koudlam i druge.

21. Festival evropskog filma Palić, održaće se od 19. do 25. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Strateški partner ovogodišnjeg Festivala je kompanija Turkish Airlines koja veliku pažnju posvećuje kulturi i kulturnim manifestacijama. Na taj način, Turkish Airlines želi da doprinese promociji kulturnih vrednosti i razvoju umetnosti.

Festivalski program ove godine činiće selekcije: Takmičarski program, Paralele i sudari, Novi gruzijski film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Eko dokumentarci, Klasici na trgu, Veliki rat na filmu.
Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija: „MOnuMENTI i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup: „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.


Kompletan program 21. FEF Palić, kao i sve ostale informacije o Festivalu, možete pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji: www.palicfilmfestival.com

 

 

 

 

Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Pretfestivalski program od utorka

 

 

 

 

Subotica, 4. jula - Slavni francuski reditelj Klod Leluš i naša poznata glumica Mira Banjac, dobitnici su ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskom filmu, koji dodeljuje Festival evropskog filma Palić. Na programu 21. Festivala evropskog filma Palić, koji počinje 19. jula biće prikazano oko 80 filmova, u deset programskih celina. Pretfestivalski program počinje već u utorak, 8.jula u bioskopu Eurocinema, kao i u bioskopu na otvorenom, koji će biti na Trgu slobode.

Pretfestivalski program, koji ove godine čine tri selekcije, počinje već u utorak. Prvi program, koji će biti prikazan na Otvorenom univerzitetu, je posvećen Prvom svetskom ratu na filmu, odnosno velikim majstorima filma i njihovim filmovima o Prvom svetskom ratu. Od 11. jula, na Trgu slobode, ispred zgrade pozorišta u izgradnji publika će moći da uživa u programu „Klasici na Trgu“, a nakon toga biće omaž program posvećen dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“. ....dalje

 

izvor: RTV Yueco

 

______________________________________________________________________________

 

 

04.07.2014.

 

 

Muzički program 12. Summer3p festivala

 

 

U okviru muzičkog programa na Moon Stageu predstojećeg Summer3p festivala, koji će se održati od 17. do 20. jula na Termalnim bazenima i Muškom štrandu na Paliću, nastupiće 20-ak izvođača, a pored veoma kvalitetnih domaćih nastupiće i DJ-evi iz Nemačke, Mađarske i Makedonije.

 

 

 

 

Između ostalih, svoje setove imaće nemački DJ Alexander Kowalski, DJ Budai (Mađarska), Noise Destruction (Srbija), Goran Kan iz Makedonije i mnogi drugi...

DJ Budai je pionir mađarske elektronske scene na kojoj je aktivan 25 godina kao izvođač, vlasnik izdavačke kuće, promoter, radio voditelj... Njegova izdavačka kuća Ego Traxx radi sa izvođačima kao što su DJ Preach, Marko Nastić, Alexander Koning, Marcelinho CIC, Daniel D i drugima. Nemojte propustiti inspirativni nastup ovog gurua elektronske muzike. DJ Budai će nastupiti u četvrtak, 17. jula, a iste večeri odlični setovi se očekuju i od domaćih izvođača Sophie J i Nasha Donsona.

DJ Budai online:
www.soundcloud.com/djbudai
https://www.facebook.com/djbudai

Drugi festivalski dan, 18. jul, konceptualno se nastavlja na prethodni nastupom uticajnih veterana domaće scene - Noise Destruction. DJ Z i Fakir vlasnici su jednog od prvih hitova domaće elektronske muzike - „Laki je malo nervozan“, koji ne samo što je bio svojevremeno nezaobilazna traka svih DJ-eva tokom njihovih nastupa, već je tadašnjoj underground domaćoj klupskoj muzici trasirao put u mainstream. DJ Z i Fakir su naravno i dalje u visokoj formi. Iste večeri nastupiće i jedan od pionira subotičke klupske scene – Guntar, kao i Needle i The Slace & Fishee.

Noise Destruction online:
https://www.facebook.com/pages/Noise-Destruction/193483424028705
„Laki je malo nervozan“ - http://youtu.be/t9n5z4pfkPk

Alexander Kowalski je nemački tehno producent čija je muzika elegantna fuzija klasičnih elemenata detroitskog zvuka i berlinske elektro škole. Nastupa i producira od 1997. godine, iza sebe ima 4 albuma i veliki broj singlova i remixa. Između ostalih, radio je remixe i za imena kao što su: Agoria, Dave Gahan, Funk D'Void, Sascha Funke i Paul Kalkbrenner. Ima izuzetan osećaj za „puls publike“ prilikom živih nastupa, a njegovi setovi se dugo pamte... Alexander Kowalski će nastupiti 19. jula, a podrška će mu biti mađarski DJ Rob!n, kao i domaći izvođači Chrono & Ascaloon feat. Bobby Shepherd (Live Violin) i Timika.

Alexander Kowalski online:
https://www.facebook.com/alexanderkowalskiofficial
„Delicious“ - http://youtu.be/5MhKHKL-BUE

Jedan od vodećih makedonskih producenata i DJ-eva Goran Kan nastupiće četvrtog festivalskog dana, u nedelju 20. jula. Njegove producentske radove objavljivale su između ostalih i izdavačke kuće Primal Force, Soma, SAF, Minisketch, Impact Mechanics, Flux, Logos, Artefact i Soul Access. 2004 godine je proglašen za najuspešnijeg DJ-a u Makedoniji. Iste večeri nastupiće i beogradski DJ Speedy i Subotičani Kibz, Dfndr i Minimalistic.

Goran Kan online:
https://www.facebook.com/pages/Goran-KAN/121140651650
http://www.mixcloud.com/gorankan/goran-kan-mix-2-052014/

Za vizuelni deo žurke svake večeri i ove godine biće zadužena VJ ekipa Kids on Truth.

U okviru festivalskog kampa u neposrednoj blizini termalnih bazena u petak, 18. jula, od 18 do 24h radiće Reggae Camp Stage čiji će program biti besplatan. Muziku će puštati Wb41 i Aktto b2b Mist.

Ulaznice za Summer3p se već nalaze u prodaji na prodajnim mestima Eventima (na teritoriji čitave Srbije) ili preko sajta www.eventim.rs po ceni od 990 dinara za sva 4 dana.

Nezaboravna žurka u fenomenalnom ambijentu „gigantskog džakuzija“, kako je poznati engleski časopis Guardian nazvao pre dve godine Summer3p festival, i ove je godine jedan od najboljih open air provoda u regionu.

Treći i četvrti dan Summer3p festivala se preklapaju sa prva dva dana čuvenog Festivala evropskog filma Palić (19-25. jul), pa i ove godine imate fenomenalnu priliku da sebi upriličite idealan filmsko-muzički provod: tokom dana i večeri najbolji evropski filmovi a kasno uveče odličan provod na Summer3p festivalu.

Organizator Summer3p festivala je NVO AŠC.

Summer3p online:
www.summer3p.org
www.facebook.com/summer3p

 

 

 

 

 

Super-info.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

Završen 11. Etnofest

 

 

U subotu, 21. juna, u sjajnoj atmosferi pod krovovima Velike terase na Paliću završen je 11. festival muzike sveta - Etnofest. Ako nam je prvo festivalsko veče u petak donelo uglavnom zvuke Balkana i Panonske nizije (sastavi Paniks i Ethnokor), uz gostovanje Amparo Velasko i njenog La Negra tria, onda nas je završno festivalsko veče vratilo dalekim korenima i divnoj afričkoj muzici.

 

 

 

 

Prvi nastup u subotu uveče imao je mešoviti marokansko-mađarski sastav Tariqa, čiji nas je osnivač i frontmen, multiinstrumentalista Said Tišiti vodio u svet tradicionalne gnawa muzike berberskih plemena. Izuzetan zvuk tradicionalnih žičanih instrumenata ukršten sa improvizacijama i koloritnim solo deonicama saksofoniste Mihalja Dreša, u pratnji odličnih Ferenca Kovača na violini i trubi, ali i Andraša Halmoša na bubnjevima. Neverovatan susret afričke i tradicionalne mađarske muzike izmamio je brojne aplauze na otvorenoj sceni kraj Palićkog jezera. ...dalje

 

Izvor:Sumedija.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

Summer3p 2014

 

 

Festival elektronske muzike “Summer3p" održaće se ove godine od 17. do 20. jula na termalnom bazenu na Paliću, a dvanaesto izdanje ovog festivala predstaviće, pored odlične elektronske muzike, i društveno-odgovorne kampanje i akcije koje su njegov neodvojivi deo.

 

 

 

 

Kako su saopštili organizatori, Nevladina organizacija ASSC, karte za festival se već nalaze u prodaji na prodajnim mestima Eventima, na teritoriji čitave Srbije, ili preko sajta www.eventim.rs po ceni od 990 dinara za sva 4 dana.

U okviru muzičkog programa na Mun stejdžu (Moon Stage) između ostalih nastupiće pioniri domaće elektronske scene “Noise Destruction”, poznati nemački didžej Aleksandar Kovalski, guru mađarske elektro scene didžej Budai i jedna od ključnih figura makedonske elektronske scene Goran Kan. Summer3p će, prema najavama, kroz javna zagovaranja i kampanje "Stop nasilju" i "Čuvajmo prirodu", kao i „"Clean Lake Palić"“ biti i dalje društevno-odgovorno aktivan, a posetioce očekuju i audio, video, foto radionice, slikarska i ekološka radionica za decu, kao i sportske aktivnosti i turniri.

Treći i četvrti dan ovog muzičkog festivala se preklapaju sa prva dva dana Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 19 do 25. jula, tako da posetioce tokom dana i večeri očekuju najbolji evropski filmovi, a kasno uveče provod na Summer3p festivalu.

Pre dve godine ugledni engleski časopis Gardijan ovaj festival je prikazao kao jedan od osam evropskih festivala koji se održavaju na najatraktivnijim lokacijama.

 

Super-info.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

„Ferenc Rajhl u Subotici i Segedinu“

 

 

 

 

Subotica, 16. juna - U Medija-centru Gradske kuće danas je odražana konferencija za novinare povodom predstavljanja knjige „Ferenc Rajhl u Subotici i Segedinu“, autora Gordane Prćić-Vujnović i Geze Vaša, koja će biti organizovana u Modernoj galeriji „Likovni susret“ Subotica u sredu, 14. maja, u 19 časova. ...izvor

 

_________________________________________________________________________________

 

 

09.06.2014.

 

Izložba posvećena Međunarodnom festivalu pozorišta za decu iz Subotice

 

 

Velika retrospektivna izložba pod nazivom Festival u fokusu u okviru koje će biti predstavljen izbor od 50 fotografija iz različitih perioda tokom 20 godina postojanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice biće otvorena 11. juna u 18h u poljskom gradu Lomža (Galerija pod arkadama).

 

 

 

 

 

Ovaj izuzetan foto-dokument prikazuje Festival od njegovih skromnih početaka sredinom 90-ih godina prošlog veka pa sve do sadašnjih dana kada je postao jedan od najznačajnjih festivala pozorišta za decu u Evropi i jedan od najvećih u svetu.

Jubilej – 20. godina postojanja, koji je Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice prošle godine proslavio, kao i dugogodišnja plodna saradnja sa poljskim umetnicima i pozorišnim stručnjacima, povod su za otvaranje ove vredne izložbe, koja je još jedno podsećanje na veliki ugled i kredibilitet koji Festival uživa u svetu.

Izložba je deo programa 27. Međunarodnog pozorišnog festivala "Valiska" (11-14. jun, grad Lomža u Poljskoj), a biće postavljena i ove jeseni u okviru 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji će se održati u Subotici od 21. do 27. septembra 2014. godine.

Autori fotografija su Augustin Juriga, Biljana Vučković, Nikola Tumbas, Dejan Vuković (korišćen je i određen broj fotografija drugih autora iz festivalske arhive).

Autori izložbe su direktor Festivala Slobodan Marković, fotograf Augustin Juriga i izvršna direktorka Festivala Olivera Mudrinić. Izložbu je pripremio Augustin Juriga.

Izvršni producenti i organizatori izložbe su Otvoreni univerzitet Subotica i Pozorišni muzej Vojvodine. Suorganizatori i domaćini: Pozorište lutaka i glumca (Lomža, Poljska), 27. Međunarodni pozorišni festival "Valiska" (Lomža) i Galerija pod arkadama (Lomža).

Dvadeset godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici i učešće 360 dramskih ansambala iz 44 zemlje sveta u njegovim takmičarskim programima predstavljaju prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu, što Festival jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica. Od osnivanja, 1994. godine, u takmičarskim i pratećim programima zajedno odigrane su 532 predstave sa pet kontinenata, na preko četrdeset jezika. Samo 20 predstava ponelo je najviše priznanje Festivala - Grand Prix, ali su mnoge predstave viđene na proteklih 20 Festivala ostvarile značajan umetnički i estetski uticaj na razvoj pozorišta za decu i mlade uopšte i na razvoj umetnosti lutkarstva posebno.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro Urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti, a ovo su samo neka od priznanja koja su tokom proteklih godina dodeljena Festivalu za njegova postignuća.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

 

Super-info.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

Koncert Mađarskog nacionalnog hora

 

 

 

 

Subotica, 5. juna - U utorak, 10. juna 2014. godine, u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova, Mađarski nacionalni hor će održati humanitarni koncert. Ulaz je besplatan, a svi posetioci koncerta će imati priliku da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima. Na programu koncerta su dela Lista, Verdija, Rosinija, Kodalja, Bartoka i Orfa. ...izvor

 

_______________________________________________________________________________

 

 

30.05.2014.

 

Goran Gocić: Ne volim žanrovske podele umetnosti

 

 

Na književnoj večeri u Art bioskopu "Aleksandar Lifka" večeras je predstavljen roman Gorana Gocića "Tai", nagrađen nagradom "Miloš Crnjanski" i NIN-ovom nagradom za najbolji roman objavljen u 2013. godini.

 

 

 

 

 

U ispovednom romanu, čija se radnja dešava na Tajlandu, glavni lik koji nosi ime autora, nakon smrti prijatelja i sveže razveden odlazi na Tajland gde upoznaje go-go plesačicu. Umesto neobaveznog provoda, upušta se u kompleksne igre preispitivanja: identiteta, životnog smisla, muško/ženskih relacija, civilizacijskih razlika, tradicija, odnosa prema porodici, ljubavi, seksu, vernosti…

Roman "Tai" je ispričan u tri nivoa pripovijedanja. Jedan je narativni, drugi esejistički, a treći nivo liči na roman u pismima.
Roman prvenac Gorana Gocića čitaoci uglavnom doživljavaju kao ljubavnu priču, a o žanrovskoj podeli Gocić kaže da ne voli usko definisane žanrovske podele u umetnosti.
- Hteo sam da ova knjiga žanrovski bude neodrediva. Ona jeste i ljubavni roman, roman o razvoju karaktera, putopisni roman, ali nije samo to, kaže Gocić, autor romana "Tai" kog je objavila izdavačka kuća Geopoetika.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

 

Takmičenje pijanista 2014

 

 

Subotica, 26. maj - Juče je u Koncertnoj sali Muzičke škole prvi put održano celodnevno takmičenje mladih pijanista „Pianissimo„.Nastupili su učenici osnovne i srednje Muzičke škole,a nastupi su imali humanitarni karakter za pomoć nastradalim u poplavama.

 

 

 

 

Takmičenje je trajalo tokom celog dana,i završilo se koncertom , nastupima najboljih učesnika, i dodelom nagrada. Eminetni žiri u sastavu prof. Milena Papić,Novi Sad,predsednica Žirija,i profesorke Škole domaćina: Šoti Sobonja Emeke,Seke Marija, i Der Andreja .za učenike Niže Muzičke,a za Srednju Muzičku :Milena Papić, Seke Marija, i Der Andreja. Ostaće zabeleženo da su pobednici Prvog takmičenja „Pianissimo 2014:
• Bebi kategorija- Anita Seleš ,II pripremni
• I kategorija -Ajtai Balaž,I razred
• II kategorija -Danijela Zvekić, II razred
• III kategorija- Spasić Rebeka,III razred
• IV kategorija Milica Janović,IV razred
• V kategorija Boglarka Levai,V razred
• Ekstra kategorija Henjel Čenge,I razred Srednje Muzičke. ...dalje

Izvor: RTV City

 

______________________________________________________________________________

 

 

Koncert pijaniste Kemala Gekića

 

 

 

 

Subotica, 16. aprila - Klavirski resital Kemala Gekića održaće se u sredu, 23. aprila, u 20 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće. Gekić je istaknuti pijanista koji poslednjih 12 godina živi i radi na tri kontinenta, u Americi, Evropi i Aziji, odnosno u Japanu, a muzičko obrazovanje stekao je u Novom Sadu, na Muzičkoj akademiji. Za slavnog maestra Kemala Gekića kažu da se ne bavi muzikom već da živi muziku, istakla je, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, dr Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika za oblast kulture. ...izvor

 

______________________________________________________________________________

 

 

21. Međunarodni festival pozorišta za decu


 

 

Subotica, 8. aprila - Za učešće u takmičarskom programu ovogodišnjeg 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici prijavljeno je čak 230 predstava iz 44 zemlje, a osim ovog podatka o izuzetnom ugledu Festivala u svetu govori i to da su za teatrološku konferenciju u okviru 6. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade prijavljena 34 rada iz 17 zemalja.

 

 

 

 

Prijave za takmičarski program pristigle su iz Japana, Kine, SAD, Egipta, Alžira, Kube, Izraela, Rusije, Indije, Velike Britanije, Kanade, Španije, Kolumbije, Švedske, Brazila, Albanije, Argentine, Češke, Estonije, Belgije, Francuske, Grčke, Belorusije, Gruzije, Holandije, Bugarske, Meksika, Nemačke, Poljske, Litvanije, Mađarske, Slovačke, Portugala, Ukrajine, Irana, Rumunije, Italije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodan Marković imaće i ove godine veoma težak zadatak da od velikog broja prijava odabere 15 predstava koje će biti odigrane u takmičarskom programu.

Nažalost, bez obzira na veliki ugled i kredibilitet koji Festival nesumnjivo uživa u svetu, podrška Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije se iz godine u godinu smanjuje. Kako je istaknuto na konstitutivnoj sednici novoizabranog Saveta Festivala održanoj 2. aprila u Subotici, neshvatljiva je odluka Komisije za scensko stvaralaštvo i interpretaciju da se budžet Međunarodnog festivala pozorišta za decu, kome je dodeljen status manifestacije od nacionalnog značaja za kulturu Republike Srbije, sa ranijih šest miliona, u 2014. godini svede na svega milion dinara. Neshvatljivo je, istaknuto je, da su Komisija i Ministarstvo kulture i informisanja predviđenim sredstvima od milion dinara svrstali ovaj festival na nivo troškova jedne omanje pozorišne premijere. Savet je, s druge strane, ukazao na dobar odnos Grada Subotice i AP Vojvodine prema Festivalu.

Na pomenutoj sednici, za predsednika Saveta Festivala jednoglasno je izabran Ljubivoje Ršumović, jedan od najznačajnijih i najomiljenijih pisaca za decu u ovom delu Evrope. Pored njega, sednici novoizabranog Saveta prisustvovali su istaknuti pozorišni i kulturni radnici: Igor Bojović,
Andraš Urban, mr Miroslav Radonjić, mr Zoran Maksimović, te direktor Otvorenog univerziteta Subotica (izvršnog producenta Festivala) Blažo Perović i drugi.

Shodno novonastaloj situaciji i drastično manjoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije definisana je programska orijentacija 21. Festivala koji će se ove godine umesto u maju održati u septembru mesecu (21-27. septembra 2014). Razlozi za pomeranje Festivala su isključivo finansijske prirode. Programskom orijentacijom predviđeno je da se očuvaju dosadašnja fizionomija i visok umetnički nivo Festivala, uprkos neophodnosti da se izvrši redukcija programskih sadržaja: između ostalog, u takmičarskom programu će umesto dosadašnjih 20 predstava biti izvedeno 15.

Ipak, bez obzira na tešku situaciju, Festival i ove godine planira da ugosti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina, Srbije (u manjem obimu nego prošlih godina). Pored respektabilnog takmičarskog programa, u pripremi je i šesti po redu Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem će, u okviru konferencije pod nazivom Deca u svetu elektronike, uzeti učešće stručnjaci iz celog sveta. Biće otvorene četiri izložbe, objavljene dve knjige, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona...

Treba, na kraju, istaći da dvadeset godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici i učešće 360 dramskih ansambala iz 44 zemlje sveta u njegovim takmičarskim programima predstavljaju prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu, što Festival jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica. Valja, pri tom, pomenuti da su od osnivanja 1994. godine u takmičarskim i pratećim programima zajedno odigrane 532 predstave sa pet kontinenata, na preko četrdeset jezika.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro Urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti, a ovo su samo neka od priznanja koja su tokom proteklih godina dodeljena Festivalu za njegova postignuća.

 

 

 

 

Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Međunarodni festival klavirske muzike

 

 

 

 

 

Subotica, 3. aprila - U okviru Koncertne sezone Subotica 2014. u organizaciji Udruženja „Electe”, u našem gradu će se od 7. do 13. aprila održati Međunarodni festival klavirske muzike. Festival će u ponedeljak svečano otvoriti italijanski pijanista Danijel Petralija, solističkim koncertom u Velikoj većnici Gradske kuće, sa početkom u 20 časova. . ...izvor

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Okončan Kviz za podsticanje čitanja „Čitam i skitam”

 

 

 

 

 

Subotica, 2. aprila - U čitaonici Gradske biblioteke Subotica danas je, na Međunarodni dan knjige za decu, održana završna svečanost i izvlačenje nagrada povodom završetka Kviza za podsticanje čitanja u osnovnim školama pod nazivom „Čitam i skitam”. Subotica je bila i domaćin nacionalne proslave Međunarodnog dana dečije knjige, koji je ustanovljen na dan rođenja svetski poznatog dečijeg pisca Hansa Kristijana Andersena. ...izvor

 

_______________________________________________________________________________

 

 

„Tako daleko, a tako blizu”

 

 

 

 

 

Subotica, 1. aprila - Učenici muzičkih škola iz Japana i Srbije održali su večeras humanitarni koncert u Velikoj većnici Gradske kuće. Na koncertu pod nazivom „Tako daleko, a tako blizu” nastupili su Fukušima junior orkestar, Muzička škola „Vatroslav Lisinski” iz Beograda i Muzička škola iz Subotice. ...izvor

 

_______________________________________________________________________________

 

 

25.03.2014.

 

Predstavljanje Festivala evropskog filma Palić u Parizu

 

 

Festival evropskog filma Palić će se početkom aprila predstaviti u Parizu na festivalu L'Europe autour de l'Europe (Evropa oko Evrope). Poseban povod za predstavljanje je deset godina postojanja programa Mladi duh Evrope, usmerenog ka novim, svežim i hrabrim rediteljima jedinstvenog autorskog pečata okrenutim ka istraživanju novih formi filma.

 

 

 

 

 

Od svog nastanka ovaj program prikazuje dugometražne, kratke, dokumetarne, animirane, eksperimentalne i sve postojeće forme filma u potrazi za jasnijom slikom savremene evropske kinematografije, neuslovljenom dominantnim zakonima tržišta.

„Ovo prepoznavanje kvaliteta je veoma značajno za kulturu naše zemlje, naročito zato što se radi o višegodišnjem istraživačkom radu koji doprinosi unapređenju celokupne evropske kinematografske baštine. Festival Evropa oko Evrope (L' Europe autour de l' Europe) je važna kinematografska tačka pošto je usmeren ka istinskim ljubiteljima sedme umetnosti i ima izgrađenu publiku željnu izazova i novih tendencija u filmu“, kaže Petar Mitrić, selektor programa Mladi duh Evrope (i Paralele i sudari).

 

Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Otvorena nova koncertna sezona

 

 

 

 

 

Subotica, 21. februara - Koncertom sjajnog klavirskog trija iz Novog Sada, vrhunskih pedagoga i reproduktivnih umetnika Laure Levai Aksin - flauta, Rite Kinke – klavir i Marka Josifovskog – violina, u Velikoj većnici Gradske kuće, počela je Koncertna sezona Subotice 2014. kojom naš grad upotpunjuje kulturnu mapu regije i pojačava regionalnu poziciju u kulturi, a subotička publika dobija priliku da čuje elitne koncerte iz oblasti umetničke muzike. ...izvor

 

_______________________________________________________________________________

 

 

12.02.2014.

 

Maja Volk u Subotici

 

 

 

 

 

Maja Volk će sutra od 19 časova u Velikoj većnici Gradske kuće pomovisati knjigu dr Roberta S. Mendelsona pod nazivom „ Ispovesti medicinskog jeretika“. Maja Volk je ovu knjigu prevela i napisala komentare za nju, a sutra će o njoj govoriti i preneti svoje iskustvo publici. U petak će ova svestrana umetnica od 20 časova održati koncert povodom Dana zaljubljenih, pod nazivom „Put oko sveta za 90 minuta.“ Koncert se održava u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“, a Maja Volk i Aleksandar Vavić će muzikom publiku povesti u obilazak Mediterana, Italije, Španije, Francuske , Portugala, Afrike preko Zelenortskih ostrva do Kenije i Južne Afrike, pa preko okeana do obale Južne Amerike kroz Argentinu, Brazil, Ekvador do Meksika , Kube, SAD i Jamajke . Zatim sledi Japan, Rusija i povratak u Evropu . U okviru oba dešavanja sakupljaće se sredstva za nastavak lečenja devetogodišnje subotičanke Biljane Stojković, obolele od raka kostiju.

 

Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Veče kamerne muzike

 

 

 

 

 

U utorak, 11. februara 2014. godine, u Velikoj većnici Gradske kuće održaće se kjoncert kamerne muzike na kome će nastupiti učenici muzičkih škola iz Subotice, Maribora i Osijeka. Veče kamerne muzike počinje u 19 časova, a ulaz je besplatan. ...izvor

 

________________________________________________________________________________

 

 

Grad planirao sredstva za plaćanje članarine u Mreži gradova secesije

 

 

 

 

 

Subotica, 31. januara - U Medija-centru Gradske kuće održana je pres-konferencija vezana za projekat „Subotica - grad secesije/multimedijalna inicijativa unapređenja zaštite i očuvanja kulturnog identiteta”. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, tim povodom, istakao da je lokalna samouprava u obavezi da podrži sve one projekte koji doprinose afirmaciji i dobrom imidžu ovog grada i da su u gradskom budžetu za 2014. godinu planirana sredstva za plaćanje članarine u Mreži gradova secesije. ...izvor

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Počela Svetosavska nedelja

 

 

 

 

 

Subotica, 22. januara 2014. - U zadužbini Dušana Radića, besedom episkopa bačkog Irineja, sinoć je svečano otvorena Svetosavska nedelja. Prve večeri, otvorena je i izložba slika jednog od najboljih srpskih slikara realističke orjentacije, Milana Miletića. Na otvaranju je nastupio i mešoviti hor SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom palicom Veselina Jevtića. ...dalje

 

Izvor:Yueco.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

 

Yasemin Samdereli Jan Komasa Giulio Manfredonia Lisa Aschan Bence Miklauzic Fiona Gordon, Bruno Romy, Dominique Abel Andrei Zvyagintsev Alexandru Maftei Dome Karukoski Vladimir Blaževski Andreas Dresen Miloš Miša Radivojević Gérald Hustache-Mathieu Aktan Arym Kubat Seren Yüce Alexander Zeldovich Przemyslaw Wojcieszek Lech Majewski Kornél Mundruczó Victor Ginzburg Alexander Mindadze Johannes Stjärne Nilsson and Ola Simonsson " />

Video galerija


PREČICE