Ona u svetu muškaraca

 

___________________________________________________________________________

 

02.09.2017.

 

Žene na selu

 

 

Život žena na selu danas je mnogo lakši, od načina života kakvim su živele njihove majke i bake, ali su i obaveze brojnije. Postoje mogućnosti da se on i unapredi, za šta je potrebno zajedničko nastojanje države, lokalnih samouprava, ali i aktivnijeg angažovanja samih žena, kažu sagovornice iz Donjeg Tavankuta, Bikova i Novog Žednika.

 

 

 

 

 

- Stepen obrazovanja seoskih žena danas je viši, u odnosu na prethodne decenije, kaže Suzana Nikolić, direktorka OŠ "Bosa Milićević u Novom Žedniku, ali dodaje da život žena na selu, iako drugačiji i s jedne strane lakši, u odnosu na neke ranije epohe, danas ipak udvostručava obaveze današnjih žena, u odnosu na one koje su imale njihove majke i bake.
- Žene koje su zaposlene odsustvuju od kuće 10 sati, jer idu na posao. A, kada se vrate čekaju ih svi oni poslovi koje su njihove majke i bake radile tokom celog dana, kaže Suzana Nikolić. ...dalje

 

__________________________________________________________________________

 

10.06.2017.

 

Koordinisana akcija i hitne mere u slučajevima nasilja u porodici

 

 

Od 1. juna započela je primena novog Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji podrazumeva koordinisanu, brzu i efikasnu akciju svih nadležnih državnih organa i ustanova, koji se zasniva na skupu mera prevencije i sprečavanja nasilja, kao i mere koje se preduzimaju kada je do nasilja već došlo.

 

 

 

 

 

Značajna novina su hitne mere, definisane članom 17, koje predviđaju privremeno udaljenje učinioca iz stana i meru privremene zabrane da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi. Obe izrečene mere se mogu sprovesti jednom odlukom. Još jedna novina je obaveza vođenja posebnih evidencija o nasilnom ponašanju, što će omogućiti preventivno delovanje. ...dalje

 

 

________________________________________________________________________________

 

31.05.2017.

 

Dr Jasmina Durković: Žene su jači pol!

 

 

 

 

Daleke 1984. godine krenula je na studijski program u Egipat i još tada, dok je na aerodromu u Kairu, sa visoko podignutom tablom, na kojoj je pisalo "Jugoslavija", bila je sigurna da će sve što bude postigla, biti na dobrobit te zemlje, njenih budućih pokolenja i jednog malog grada čije će ime mnogo godina kasnije, zablistati na mapi naučnih ostvarenja. Tako je iz subotičke Opšte bolnice ka planetarnom molekularnom centru Sequenom u Americi, krenuo prvi fetalni genom Srbije.

 

I pored mnogih prilika da ode u inostranstvo, ostala je posvećena svojoj zemlji, ovom gradu i Bolnici u kojoj je osnovala Odelenje genetike i populacioni preventivni genetski program. I danas, nakon tri decenije posvećene zdravstvu Srbije, mladim, akademski obrazovanim ljudima savetuje da ne napuštaju zemlju.

- Ostanite ovde. Možete i ovde dostići svetske vrhove. Činite nešto za javni interes, za svoju domovinu, za svoje potomke i potomke svog naroda. Ja sam uspeh ostvarila sama, iz pepela bombardovane zemlje, a omladina danas ima veliku podršku. Srbija munjevitom brzinom ide napred i gradi se. Ima podstrek i pomoć. Ja vidim napredak u ovoj zemlji, kaže dr Jasmina Durković. ...dalje

 

 

____________________________________________________________________________

 

 

Gordana Čomić:Za izgradnju demokratije moraš imati mnogo više digniteta, nego za revoluciju

 

 

 

 

 

Gordana Ćomić, rođena Novosađanka, potpredsednica je Narodne skupštine, aktivistkinja ženskog pokreta i “Ženske političke mreže”. Predsednica je Foruma žena i član Predsedništva DS. Po zanimanju je diplomirana fizičarka i upravo je to profesija koju je zamišljala kao svoje životno opredeljenje.
- Fizika je najbolja nauka, a razlika između fizičara i svih onih koji takođe smatraju da se bave nečim važnim, je ta što fizika to može i da dokaže, kaže Gordana Čomić.

U svet politike se uključila devedesetih, a za demokratsko društvo kaže da je najkonfliktnije i da smisao postojanja demokratije nije da bi se rešili konlikti, već da bi rešavala konflikte.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

 

Prof. dr Danica Drakulić

 

 


Profesor dr Danicu Drakulić, nakon školovanja u Drnišu i Šibeniku, posle završene gimnazije privlačile su psihologija i književnost. Prostor tadašnje Jugoslavije, kaže, pružao je široke mogućnosti izbora, kada su univerzitetski centri u pitanju. Razmišljala je o studiranju u Splitu, Zagrebu, Podgorici, a onda izabrala Suboticu. Iako su je fascinirali književnost i psihologija, profesiju kojoj je podarila sebe, nije birala ona, već je ta profesija izabrala nju. Političkim angažovanjem ostvaruje svoju misiju, kao akademski obrazovanog građanina, čija je, kako smatra, dužnost da utiče na poboljšanje svih aspekata društvenih prilika u zemlji.

 

...opširnije – VIDEO

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________

 

 

Nada Bodrožić - VIDEO

 

 

 

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

 

 

Zlata Maksimović

 

 

Diplomirani ekonomista, a u svetu automobila se našla slučajno. I pored ličnih pehova na početku vozačke karijere, smatra da uparkiravanje nije nepremostiv problem lepšem polu. Kao roditelj je krajnje liberalna i ne praktikuje kažnjavanje, jer ne istrajava u strogosti. Novac ne smatra merilom vrednosti. Imala je veliku želju da nauči igrati tennis, a nedostaju joj trenuci mentalne relaksacije uz šoljicu kafe sa dragim prijateljima. / VIDEO

 

B. Balaban

 

_____________________________________________

 

 

 

 

Sanja Bunford

 

Sa šesnaet godina se zapošljava i nakon šest godina rada u medijima uspeva da se oslobodi te "ovisnosti", u ime onog što je tad, na jednoj važnoj prekretnici zacrtala kao svoj cilj. U svetu muškaraca se ni malo ne oseća ugroženom, već smatra da taj svet podjednako pripada onima koji ga žele osvojiti. Savršenstvo je za nju harmonija, pre svega i u svakom smislu. "Tao marketing" je napisala bez ambicije da to postane udžbenik marketinga, ali bi on to zaista mogao biti budućim menadžerima, a korisno štivo preduzetnicima. U slobodno vreme piše, slika, bavi se volonterskim radom i trudi se da bude dobra mama.VIDEO

 

B. Balaban

 

_____________________________________________

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE