Ona u svetu muškaraca

 

 

___________________________________________________________________________

 

31.05.2017.

 

Dr Jasmina Durković: Žene su jači pol!

 

 

 

 

Daleke 1984. godine krenula je na studijski program u Egipat i još tada, dok je na aerodromu u Kairu, sa visoko podignutom tablom, na kojoj je pisalo "Jugoslavija", bila je sigurna da će sve što bude postigla, biti na dobrobit te zemlje, njenih budućih pokolenja i jednog malog grada čije će ime mnogo godina kasnije, zablistati na mapi naučnih ostvarenja. Tako je iz subotičke Opšte bolnice ka planetarnom molekularnom centru Sequenom u Americi, krenuo prvi fetalni genom Srbije.

 

I pored mnogih prilika da ode u inostranstvo, ostala je posvećena svojoj zemlji, ovom gradu i Bolnici u kojoj je osnovala Odelenje genetike i populacioni preventivni genetski program. I danas, nakon tri decenije posvećene zdravstvu Srbije, mladim, akademski obrazovanim ljudima savetuje da ne napuštaju zemlju.

- Ostanite ovde. Možete i ovde dostići svetske vrhove. Činite nešto za javni interes, za svoju domovinu, za svoje potomke i potomke svog naroda. Ja sam uspeh ostvarila sama, iz pepela bombardovane zemlje, a omladina danas ima veliku podršku. Srbija munjevitom brzinom ide napred i gradi se. Ima podstrek i pomoć. Ja vidim napredak u ovoj zemlji, kaže dr Jasmina Durković.

 

Svoj životni put, poredi sa letom usamljenog orla, dok za muškarce kaže da se uvek drže sigurne blizine jata i leta u jatu. A, da su žene u stvari jači pol, uverila se kada je realizujući projekat "Za zdravo potomstvo", sama prolazila kroz minska polja, dok su muškarci iz projektnog tima, jedan, po jedan odustajali.

 

Osim ovog zaključka, tokom realizacije tog projekta, ispitujući uticaj osiromašenog uranijuma na genetske mutacije, koje se prenose širom sveta, opredelila se za borbu protiv bombi koje ugrožavaju zdravo potomstvo celog sveta.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj stranice je deo projekta "Ona u svetu muškaraca", kog realizuje Udruženje Info - inicijativa, a kog je podržao Grad Subotica

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE