Ekologija

 

ekologija, cekor, zeleni osijek, eko tacke, eko ostrva, zelena ostrva, selektiranje otpada, reciklaza

 

 

24.05.2017.

 

Kako do održive energetike u Subotici?

 

 

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) je u Plavoj Sali Gradske kuće održao prezentaciju i diskusiju na temu: „ Predlog CEKOR-a za koncept održive energetike u Subotici“, tokom koje je dr Ilija Batas Bjelić naučni saradnik sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu prezentovao nekoliko scenarija razvoja energetike u Subotici, koje je CEKOR uradio u okviru međunarodnog projekta "Jačanje civilnog društva za zagovaranje održive energetske tranzicije“, koji se pod vođstvom danske organizacije „Vedvarende Energi“ sprovodi u Jermeniji, Belorusiji, Makedoniji, Srbiji, Ukrajini i Danskoj.

 

 

 

 

Scenariji razvoja su rađeni da daju odgovor na nekoliko pretpostavljenih strateških ciljeva: smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, smanjenje cene energije, povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije, te uštede u domaćinstvima.

 

 

 

 

Projekcije koje su rađene na taj način da se sa svakom od projekcija dostiže neki, ili više ciljeva, pokazuju da se uz razuman napor mogu dostići izuzetno povoljni rezultati, odnosno rezultati koji bi doveli do značajnih poboljšanja stanja životne sredine u gradu Subotici, otvaranja novih radnih mesta, a najvažnije - značajnog povećanja energetske sigurnosti u gradu.

- Smatramo da je uz odlučan i racionalan pristup problemu smanjenja zagađenja od ložišta u Subotici, smanjenja upotrebe fosilnih goriva, te oslanjanja na lokalno dostupne izvore obnovljivih izvora energije moguće dostići ne samo čistiju životnu sredinu, nego i otvaranje značajnog broja novih radnih mesta, te značajno pospešivanje lokalne ekonomije. CEKOR je spreman da uz nastavak rada na ovoj temi doprinese da Subotica uradi što više projekata iz ove oblasti, a ideja nam je i da se priključi Evropskoj mreži gradova u okviru Povelje gradonačelnika za klimu i energiju , rekao je Zvezdan Kalmar kordinator za energetiku u CEKOR-u.

 

 

 

 

- Veliki broj opština u Srbiji sa kojima sarađujem se opredeljuje za povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije sa ciljem smanjenja zavisnosti od uvoznih goriva, smanjenja zagađenja, povećanja otpornosti na klimatske promene i pre svega radi otvaranja velikog broja lokalnih radnih mesta koja stvaraju mogućnost da se smanji iseljavanje iz delova Srbije koji su najviše pogođeni krizom. U tom smislu obnovljivi izvori su dobro rešenje za veći broj ekološlkih, ekonomskih i socijalnih problema i ja ih pre svega tako i promovišem kroz scenarije za grad Suboticu, izjavio je dr Ilija Batas Bjelić.

 

Ova aktivnost podržana je jednim delom projektom "Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu", koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

 

Izvor: CEKOR

 

__________________________________________________________________________

 

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE