Ekologija

 

ekologija, cekor, zeleni osijek, eko tacke, eko ostrva, zelena ostrva, selektiranje otpada, reciklaza

 

 

18.05.2017.

 

Predavanje o bezbednosti hrane u Srbiji

 

 

U prostoru Jevrejske opštine u Subotici Aleksandra Knez Milojković održala je predavanje „Bezbednost hrane danas u Srbiji i kako se odbraniti od štetnih aditiva i ostataka hemikalija u hrani“.

 

 

 

 

 

Kakve nas sve opasnosti vrebaju sa tanjira, od pesticida, aditiva, antibiotika, pa do GMO, objasnila je Aleksandra Knez Milojković, na predavanju koje je deo aktivnosti projekta kog Centar za ekologiju i održivi razvoj realizuje u okviru "Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine (CSOnnect)" Regionalnog centra za životnu sredinu, Kancelarije u Beogradu.

- Kupovati organske proizvode od prodavaca koje poznajemo, čime ćemo ojačati ekonomsku moć ovih proizvođača, a s druge strane oslabiti nesavesne, koji u cilju ostvarenja što većeg profita zanemaruju bezbednost hrane, rekla je Aleksandra Knez Milojković.

 

Knez Milojković, kao i predstavnice CEKOR, Nataša Đereg i suorganizatora predavanja - Jevrejske opštine, Ružica Rudić Vranić, u pogledu kvaliteta hrane, istakle su da u našoj zemlji još uvek ne postoji adekvatna akreditovana laboratorija koja bi bila nadležna da kontroliše bezbednost hrane.

 

Zakonska regulativa koja uređuje upotrebu pesticida, do nedavno je omogućavala nekontrolisanu nabavku i upotrebu pesticida, istakla je Aleksandra Knez Milojković, a osvrnula se i na štetne uticaje antibiotika prisutnih u mesu i mesnim prerađevinama. Po njenim rečima, posledice toga se ogledaju u sve brojnijim slučajevima rezistencije na antibiotike koji se koriste u humanoj medicini, a upotreba hormona u stočarstvu i živinarstvu, za posledicu na stanovništvo ima hormonske poremećaje, probleme sa štitnom žlezdom i prevremeni ulazak u pubertet, što se po njenim rečima sada sve učestalije dešava kod devojčica od 9, pa čak i 5 godina.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE