Ekologija

 

ekologija, cekor, zeleni osijek, eko tacke, eko ostrva, zelena ostrva, selektiranje otpada, reciklaza

 

 

03.03.2017.

 

Koalicija 27: Poglavlje 27 još uvek u pripremi

 

 

Udruženje Teras i Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), kao član Koalicije 27 na današnjoj konferenciji za medije su predstavili izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi” i projekat koje zajednički organizuju Udruženje Teras i Mladi istraživači Srbije u okviru "Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine (CSOnnect)".

 

 

 

 

 

Danas predstavljeni izveštaj je treći po redu koji je izradila Koalicija 27, koju čine 11 članica. Izveštaj obuhvata sedam tematskih oblasti: horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha i vode, zaštita prirode, industrijsko zagađenje, upravljanje rizicima, hemikalijama i klimatske promene.
- Cilj izveštaja je da ukaže javnosti u Srbiji i donosiocima odluka na viđenje civilnog društva o problemima u poglavlju 27 i da da određene preporuke kako rešiti probleme i kako prevazići ono što je ključno - finansiranje i organizovanje sistema zaštite životne sredine, gde je potreban novi preokret u generalnoj politici, kroz ekonomske instrumente i novi fond zaštite životne sredine, rekla je direktorka CEKOR, Nataša Đereg, naglašavajući da ulaganje u životnu sredinu ne treba posmatrati kao trošak, već je ovo segment koji otvara mogućnost razvoja zelene ekonomije.

 

Pregovaračko poglavlje 27, u koje će trebati do 2030. godine uložiti 10,6 milijardi evra, biće otvoreno bez početnih merila odnosno uslova, međutim direktorka CEKOR, Nataša Đereg kao ozbiljan problem dostizanja zadovoljavajućih standarda navodi pitanje finansiranja svih aktivnosti, dodajući da je ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine, u koji su se slivala sredstva od ekoloških taksi, bila greška i da je nejasno gde su odlazila sredstva od ekoloških taksi koja su se ubirala i nakon gašenja fonda.

 

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je i zajednički projekat koje Udruženje Teras realizuje sa Mladim istraživačima Srbije u okviru "Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine (CSOnnect)" Regionalnog centra za životnu sredinu, Kancelarije u Beogradu. reč je o onlajn platformi koja pruža informacije o napretku u oblasti pregovoračkog poglavlja 27, zakonskoj regulativi, kao i načinu očuvanja životne sredine.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE