Ekologija

 

ekologija, cekor, zeleni osijek, eko tacke, eko ostrva, zelena ostrva, selektiranje otpada, reciklaza

 

 

26.03.2015.

 

Ambicija izvoza električne energije može biti rizična

 

 

U organizaciji CEE Bankwatch Network i Centra za ekologiju i održivi razvoj u beogradskom Medija centru održana je konferencija za medije, na temu dugoročne ekonomske isplativosti gradnje novih elektroenergetskih kapaciteta za izvoz električne energije u zemljama Zapadnog Balkana.


 

 

 

 

(CEE Bankwatch Network) - Zemlje zapadnog Balkana, a posebno Bosna i Hercegovina kao i Srbija imaju ambiciju da izvoze električnu energiju koja će stvoriti opasnost od nasukanih sredstva, pokazuje novi izveštaj koji je danas predstavila mreža nevladinih organizacija CEE Bankwatch Network u Beogradu. Ako vlade donesu odluke o povećavanju kapaciteta proizvodnje električne energije bez uzimanja u obzir dešavanja u drugim zemljama, region će se morati takmičiti sa drugim okolnim izvoznicima i može se desiti da otkriju kako elektrane nisu ekonomične.
Studija analizira ponudu i potražnju električnom energijom u zemljama Zapadnog Balkana za sledećih deset godina i izglede za njen izvoz. Rezultati pokazuju da ako države ostvare svoja planirana povećanja kapaciteta, da će region imati 56% viška električne energije u 2024. godini, što navodi na značajne izvozne ambicije. Bosna i Hercegovina bi mogla da ojača svoju poziciju najvećeg izvoznika električne energije u regiji (do 20.000 Gwh), a Srbija bi mogla da održi svoju poziciju i da, zavisno od scenarija koji se analizira, čak poveća svoje izvozne kapacitete. Prema optimističkom scenariju to može da se poveća do ekvalenta 25% srpske potražnje u 2024. godini, tj oko 18.000 GWh.

 

Izveštaj upozorava na iskustva susednih zemalja koja bi trebalo uzeti u obzir zbog konkurencije iz drugih zemalja koje imaju viškove električne energije. Ukoliko ne razmotre ove okolnosti zemlje Zpadnog Balkana se mogu suočiti sa problemom nekonkurentnosti i neekonomičnosti elektroenergetskih postrojenja.

 

Izveštaj je naručila CEE Bankwatch Network od Univerziteta u Groningenu i The Advisory House.

 

CEE Bankwatch Network je mreža međunarodnih nevladinih organizacija koju suformalno 1995. godine pokrenule članice iz 13 zemalja srednje i istočne Evrope (Bugarska, Češka, Slovačka, Mađarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Srbija, Makedonija, Gruzija, Hrvatska Poljska, Ukrajina). Mreža prati aktivnosti međunarodnih finansijskih institucija koje posluju u regiji i promoviše ekološki, socijalno i ekonomski održive alternative njihovim politikama i projektima.

 

_________________________________________________________________________________


 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE