Gradske vesti

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

10.11.2018.

 

Ti pokrećeš razvoj

 

 

Za promovisanje deficitarnih zanatskih zanimanja, pored stipendiranja sredstvima budžeta, sponzorstva društveno odgovornih kompanija, značajnu ulogu imaju i mediji.*Država bi trebala omogućiti učenicima trećeg stepena da mogu završiti četvrti, o trošku budžeta.*Primer uspešne učeničke kompanije.* Gabrijela Grujić: Industrijalizacija Srbije je ponovo u modi. *Siniša Kojić: Dualno obrazovanje nije obrazovanje za jeftinu, već za kvalifikovanu radnu snagu.

 

 

 

 

Grad Subotica je od školske 2016/2017. godine sredstvima gradskog budžeta započeo stipendiranje učenika trogodišnjih deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke. Tokom prethodne dve godine stipendirano je po 30 učenika, a ove godine stipendije je dobio 31 učenik. Za stipendiju Grada koja na mesečnom nivou iznosi 3.000 dinara, tokom jedne školske godine, prve godine je konkurisalo 32 učenika, da bi već sledeće godine interesovanje poraslo, te se na konkurs za stipendije prijavilo 65 učenika. Osim ne malog finansijskog značaja stipendija, prema rečima direktora Politehničke škole u Subotici, Ise Planića, Grad bi mogao pružiti i druge dostupne pogodnosti za učenike, bilo u vidu besplatih ulaznica za klizanje, pozorište, biblioteku, uopšte kulturne i sportske sadržaje.
- Ne radi se samo o novčanim sredstvima, već bi to bio akt prepoznavanja deficitarnih zanimanja i davanja na njihovom začaju. Ono što je suštinski bitno je to, da se u društvu promeni stav prema radu, zanatskim zanimanjima i da ih kao zajednica prepoznamo kao uvažena, dostojanstvena zanimanja kojima se vredi baviti, od kojih se može pošteno i kvalitetno živeti.

 

Kroz razgovor, učenici Politehničke škole, Tehničke škole "Ivan Sarić" i Hemijsko - tehnološke škole, potvrdili su nam da stipendije imaju značajan uticaj kod donošenja odluke o upisu na neki od trogodišnjih smerova zanatskih zanimanja tehničke struke, ali se odluke o izboru srednje škole i dalje često donose na osnovu blizine škole, kao i na osnovu izbora štole za koju se opredeli većina iz razreda. Subotičke srednje škole na različite načine promovišu obrazovne profile, bilo na sajmovima obrazovanja, putem društvenih mreža, ili organizovanja susreta sa osnovcima i Dana otvorenih vrata, ali je pored svega toga veoma značajna i podrška medija, koja ne izostaje u segmentu informisanja, ali bi mogla biti mnogo značajnija u promovisanju vrednosti, smatra direktor Politehničke škole u Subotici, Iso Planić. Prema njegovim rečima - na medijima je da kreiraju sadržaje, koji će promovisati zanatska zanimanja.
- Par puta sam u šali rekao, ali nije šala, da se u nekim od tih sadržaja, u nekog molera, ili keramičara zaljubi neka filmska lepotica, glumica i da se on prikaže kao pozitivan lik. Pa, tako se promovišu vrednosti danas! Kako Vojska Srbije promoviše upis na Vojnu akademiju? Kroz filmove, medije, serije. Isto tako bi trebalo promovisati i rad u ovoj zemlji. Ne deficitarna zanimanja, nego jednostavno promovisati rad. A, mediji imaju tu moć i obavezu da promovišu vrednosti, smatra Planić.
Takođe, on smatra da bi zakonodavac morao omogućiti budžetsko finansiranje obrazovanja za učenike koji nakon završetka trećeg stepena žele upisati 4. stepen.
- Naravno da treba omogućiti učenicima trećeg stepena da mogu završiti četvrti stepen o trošku budžeta Republike Srbije, kako bi eventualno mogli nastaviti školovanje. Nije smisao 3. stepena da deca upisuju akademske studije, ali ako učenik nakon završenog 3. stepena u sebi prepozna želju i ambiciju da nastavi obrazovanje, on 4. stepen mora platiti iz svog džepa, zaključuje Iso Planić.

 

Osim iz gradskog budžeta, obrazovanje učenika za zanatska zanimanja tehničke struke, finnsira se i putem kreditiranja i stipendija koje dodeljuju društveno odgovorne kompanije.
- Mi smo se odlučili da privučemo što veći broj poslodavaca koji su društveno odgovorni i spremni da podstaknu upis učenika u srednje stručne škole. Neki obrazovni profili nisu dovoljno atraktivni za upis, ali su neophodni za normalno funkcionisanje jedne lokalne zajednice i moraju da predstavljaju predmet opšteg društvenog interesovanja i zbog toga smo sopstvenim snagama, uz pomoć poslodavaca obezbedili značajan broj stipendija, prošle i ove školske godine. Ove školske godine dodelićemo još osam stipendija. Veoma smo zahvalni tim kompanijama i voleli bi da je više firmi spremnih da učestvuju u podsticanju zanata i stručnog obrazovanja koji je generator lokalnog ekonomskog razvoja, pa ga tako treba i tretirati, kaže direktor Hemijsko - tehnološke škole u Subotici, Nikola Matković.
On takođe, ističe da je ponosan na rezultate koje je donelo podsticanje kreativnosti i preduzetničkog duha kod učenika, a njihova učenička kompanija "Fleš" je između ostalog dokaz da se trud isplatio.
- Naši učenici se u odnosu na njiove vršnjake iz država Evropske unije, najviše razlikuju po nivou preduzetničkih kompetencija. Zahvaljujući dobrom školskom razvojnom planu koji je maksimalno istakao preduzetništvo, mislim da možemo da se svrstamo u red lidera srednjih stručnih škola koje su se po tom pitanju počele angažovati. Naša škola je na konkursu Ministarstva prosvete, sa ETF organizacijom koja se bavi srednjim stručnim obrazovanjem u okviru EU, dobila prvu nagradu kao najbolja škola koja se bavi preduzetništvom, afirmiše ga i ojačava mladog čoveka u smislu mogućnosti stvaranja karijere. Preduzetništvo kod nas nije ostavljeno u okvirima redovnog nastavnog plana i programa kroz predmete, nego se trudimo da ponudimo našim učenicima i različite vannastavne aktivnosti. Oformili smo i preduzetnički kabinet, tako da učenici mogu da se uvere da za sopsveni biznis nije neophodno samo mnogo para, tvrdi Nikola Matković.

 

Model dualnog obrazovanja je zaživeo i u Subotici, a u Tehničkoj školi "Ivan Sarić", primenjuje se od 2014. godine.
- Ispratili smo drugu generaciju od 53 učenika. Trenutno prema ovom modelu školu pohađa 139 učenika. Osnovali smo i tim za dualno obrazovanje, a prednosti ovog modela obrazovanja su višestruke, kako za učenike, tako za kompanije i društvo u celini, smatra direktor Tehničke škole "Ivan Sarić", Željko Rajčić.

 

Direktor Politehničke škole u Subotici, Iso Planić, kaže da je ovaj model obrazovanja preuzet iz Nemačke i Švajcarske koje imaju razvijenu i stabilnu privredu, što omogućava dugoročno planiranje.
- Nama trebaju kompanije koje razmišljaju dugoročno i koje su spremne da ulažu u ljudske resurse, kaže Iso Planić.

 

Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijela Grujić ocenjuje da je "industrijalizacija Srbije ponovo u modi."

- Ove godine imamo mnogo novih profila. Mladim ljudima dajemo zaista visok nivo kapaciteta znanja, primeren 21. veku. Umrežavamo područje rada i mašinstvo i elektrotehniku, informacione tehnologije i dajemo mogućnost da se nakon školovanja odmah i zaposle. Zaista se nadam da je ovakav vid realizacije nastave budućnost mladih ljudi zato što obrazovanje postaje filozofija života, a na nama je da kreiramo platformu, nove modele učenja, jer obrazovanje nije samo sticanje znanja, već i način na koji mlade ljude učimo da koriste svoj rad i dajemo im modele za to. Dualno obrazovanje je jedan od veoma dobrih modela, jer pored veoma važnog opšteg obrazovanja koje postoji u okviru svih profila, učenici odlaze u kompanije gde imaju mogućnost da vide kako izgleda proces projektovanja, gde mogu da daju kritičko, kreativno, procesno mišljenje i da idu u korak sa našim novim intencijama i mislim da smo na dobrom putu, zaključuje Grujić.

 

Prema rečima predsednika Zajednice mašinskih škola Republike Srbije, Siniše Kojića, više je prednosti dualnog sistema obrazovanja, a kao posebno značajne on ističe da u okviru ovog sistema učenici ranije sazrevaju, jer kako kaže "industrijska kultura ih natera da se uozbilje". Od posebnog značaja je i mogućnost direktnog predstavljanja poslodavcu, što olakšava buduće zaposlenje odmah nakon završetka srednje škole.
- Ono što se dešavalo prethodnih decenija, naročito u metaloprerađivačkoj industriji je desetkovalo kako industriju, tako i mašinske škole, a mogu da kažem da je za upis u mašinske škole interesovanje opalo. To je rezultiralo da su mašinske škole prepolovljene, čak neke i pred gašenjem. Situacija u Subotici je daleko bolja, jer imate jaku industriju i samim tim i interesovanje za ove obrazovne profile će se uvek pokazati već u prvom upisnom roku, što je jako dobro. To su mahom trogodišnji profili, industrijski mehaničar, bravar, zavarivač, mehaničar motornih vozila. Oni su sada, nakon stupanja na snagu Zakona o dualnom obrazovanju, postali veoma interesantni iz razloga što će se učenicima obuhvaćenim dualnim obrazovanjem isplaćivati putni troškovi i topli obrok. Siguran sam da će velikom broju dece koja gravitiraju ka nekim drugim zanimanjima, ovo biti razlog više da se ipak opredele za ova zanimanja. To nisu škole za jeftinu radnu snagu, zato što tim budućim radnicima, većini njih će prva plata biti viša, ili jednaka plati njihovih profesora, tako da dualno obrazovanje nije obrazovanje za jeftinu, već za kvalifikovanu radnu snagu, tvrdi predsednik Zajednice mašinskih škola Republike Srbije, Siniša Kojić i dodaje da je uveren da će i nivo zarada u ovom segmentu vremenom rasti, jer će rasti i potražnja za ovim obrazovnim profilima na tržištu rada.

 

Zakon o dualnom obrazovanju je donet i stupa na snagu 1. septembra 2019. godine, a prema rečima Ise Planića, važno je kako će se primenjivati i da ne bude samo "mrtvo slovo na papiru".

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

Projekat "Ti pokrećeš razvoj" se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

__________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE