Sport

 

 

 

 

ARHIVA STRANICE

 

 

 

15.11.2023.

 

Gradonačelnik Stevan Bakić primio takmičare Streljačkog kluba Spartak

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić primio je danas takmičare Streljačkog kluba Spartak koji su, nakon osvajanja Kupa Vojvodine, krajem septembra u Vrbasu, osvojili i Kup Srbije, sredinom oktobra, u Pančevu. Uz isticanje da je Subotica poslednjih nekoliko meseci u znaku streljaštva, gradonačelnik Bakić je naveo da je ovaj uzorni sportski kolektiv, pored Kupa Vojvodine i Kupa Srbije, ove godine osvojio i tri ekipne titule prvaka Srbije, tri pojedinačne titule prvaka Srbije, kao i pregršt srebrnih i bronzanih medalja.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Zbog dobrih rezultata, takmičari Streljačkog kluba Spartak bili su na prijemu u Gradskoj kući i u maju ove godine. U međuvremenu, kompletirali su titule i to: tri ekipne titule prvaka Srbije, tri pojedinačne titule prvaka Srbije i pregršt srebrnih i bronzanih medalja, a poseban uspeh koji su napravili je osvajanje Kupa Srbije, jedno od najsloženijih i najtežih takmičenje. Da biste osvojili Kup Srbije cela ekipa, koja se sastoji iz pionira, juniora i seniora u muškoj i ženskoj kategoriji, mora dobro da puca, jer ako jedan radi loše to se odražava na kompletan rezultat“, rekao je Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

 

27.08.2023.

 

Održan šesti po redu Subotički polumaraton

 

 

U Subotici je danas održan 6. Subotički polumaraton na kome je učestvovalo oko 1.350 sportista i rekreativaca iz čak 21 zemlje, kao i oko šest stotina mališana. Pod sloganom „Trči kroz istoriju“ učesnici su se nadmetali u trkama na pet, Inspira deset i 21 kilometar, uoči kojih je održano više dečjih trka na kružnoj stazi iza Gradske kuće. U polumaratonskoj trci (21 km) pobednik je bio Beograđanin Velimir Bojović (01:14:04), dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila Subotičanka Izabela Mesaroš (01:31:18). Šesti po redu Subotički polumaraton zvanično je proglasio otvorenim gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, naglasio da je ponosan što je Grad Subotica u rekordnom roku uspeo da od ove trke napravi drugu najmasovniju uličnu trku u državi Srbiji i jednu od najlepših trka u regionu.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Ponosan sam i što će ovako veliki broj učesnika trčati ulicama grada koji je dao veliki broj sportskih imena, državnih šampiona, evropskih i svetskih prvaka i olimpijskih pobednika. Ponosan sam i što će trčati ne samo pored prelepih secesijskih zdanja, već i ulicama grada koji je za 2024. godinu poneo zvanje ‘Evropski grad sporta’“, rekao je Bakić.

 

Istakao je da učesnici 6. Subotičkog polumaratona dolaze iz 21 zemlje, da će oni biti najbolji promoteri ove trke i da će lepo pričati o Subotici, kao gradu sporta, i njenoj lepoti. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

07.06.2023.

 

Gradonačelnik Bakić primio seniorke Streljačkog kluba Spartak

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa delegacijom Streljačkog kluba Spartak koju su činili predsednik kluba Branko Bajić, trener Milan Jarić i ženska seniorska ekipa: Milica Ikić, Jelena Todorović i Sanja Sremački. Prijem je upriličen povodom velikog uspeha seniorki SK Spartak koje su na Prvenstvu Srbije u gađanju serijskom vazdušnom puškom („C“ program), održanom nedavno u Ivanjici, u seniorskoj konkurenciji u ekipnom plasmanu zauzele prvo mesto.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, podsetio da postoji jedno često citirano sportsko pravilo da se „tim koji pobeđuje ne menja“, kao i da postoje lepi običaji koje, kako je rekao, „mi iz Gradske uprave takođe nećemo menjati, a to je organizovani prijemi za naše šampione, sportiste i sportske klubove koji postižu vrhunske rezultate“.

„Ti prijemi nisu samo promocija njihovih imena. Ti prijemi su i promocija sporta kao zdravog načina života, ti prijemi su i put kojim, ugledajući se na svoje idole, treba da idu mladi Subotičani. A ujedno, kada to sve saberemo i zaokružimo, da potvrdimo i reči našeg poznatog i čuvenog Subotičanina Lajoša Vermeša koji je govorio da sport treba da bude deo svakodnevice svakog čoveka. I Subotica se zaista trudi da to potvrdi“, istakao je gradonačelnik Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

05.06.2023.

 

Gradonačelnik Bakić primio rukovodstvo, stručni štab i prvotimke ŽFK Spartak

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić primio je danas, u Plavoj sali Gradske kuće, rukovodstvo, stručni štab i prvotimke Ženskog fudbalskog kluba Spartak koji je u tek minuloj takmičarskoj 2022/2023. godini osvojio novu, četrnaestu po redu, a trinaestu uzastopnu šampionsku titulu državnog prvaka Srbije. Obraćajući se medijima nakon sastanka, gradonačelnik Bakić je istakao da je susret sa fudbalerkama Spartaka bio emotivan i da je za njih posebno vezan što zbog, kako je rekao, uspeha koji postižu, što zbog njihovog profesionalnog odnosa kako prema klubu, tako i prema gradu Subotici.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Istoričari su zapisali da je Subotica kroz svoju dugu istoriju mnogo puta menjala naziv, ali jedna stvar nikada se nije menjala, a to je epitet ’grad sporta’. Subotica je više puta dokazala koliko je vezana za sport i šta za ovaj grad znači sport. O tome svedoči naša bogata sportska tradicija, brojni državni, evropski i svetski prvaci i olimpijski šampioni, veliki broj vrhunskih sportskih radnika, kao i vreme u kome danas živimo. U proteklih nekoliko godina, subotički sportisti postižu istorijske rezultate u svim granama sporta. O tome svedoči i jedan uspeh koji dugo traje, a taj uspeh se zove Ženski fudbalski klub Spartak. Ponoviću ono što sam rekao i na početku današnjeg sastanka u Plavoj sali, a to je da ja, kao nekadašnji sportista koji se družio sa mnogim drugim sportistima, a imam godina da pamtim dosta toga, figurativno rečeno, ne pamtim ovakvu demonstraciju sile u jednom sportu jednog kluba kao što je Ženski fudbalski klub Spartak“, rekao je Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

03.06.2023.

 

Na Paliću počeo 17. Međunarodni ultramaraton

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) danas je, kod palićke Velike terase, simboličnim presecanjem vrpce označio početak 17. Međunarodnog ultramaratona na Paliću, dvodnevne manifestacije na kojoj će se nadmetati oko 60 takmičara iz, kako je najavljeno, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, BiH, Nemačke, Brazila i Srbije. Tačno u podne krenuli su takmičari u trkama na šest časova i 24 časa, u ponoć startuje dvanaestočasovna trka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedelju ujutru, u šest časova, počinje trka na 50 kilometara. Trke se održavaju na međunarodno verifikovanoj stazi dužine 530 metara i istovremeno su i kvalifikacije za svetsko prvenstvo.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, izjavio je, tom prilikom, da je ultramaraton na Paliću trijumf snage, volje i izdržljivosti n da mu je izuzetno drago što je naša sugrađanka Eliva Janoši, koja je 1995. godine potpuno zasluženo dobila priznanje 'Pro urbe' Grada Subotice, već po 17. put organizovala ovu tradicionalnu međunarodnu i regionalnu trku u ultramaratonu.

„Ovde će se nadmetati takmičari iz sedam zemalja, njih šezdesetak, na stazi koja je dugačka svega 530 metara, ali će se takmičiti narednih šest, dvanaest, odnosno 24 časa, u zavisnosti od toga u kojoj disciplini učestvuju. Biće, takođe, i trke na 50 i 100 kilometara. Palić, dakle, nije značajan samo za turizam i za kulturu, već i za sport, tim pre što ima izuzetno bogatu i dugu sportsku tradiciju. Naime, Lajoš Vermeš je 16 godina pre prvih Olimpijskih igara u Atini organizovao ’Palićku olimpijadu’ i i Elvira Janoši pokušava da tu tradiciju nastavqa što se tiče trkača, odnosno ultratrkača“, naglasio je dr Balint Pastor. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

18.04.2023.

 

Uspešno učešće AKŽ "Spartak" na Prvenstvu Vojvodine u Zrenjaninu

 

 

U subotu, 15.04.2023. godine, u Zrenjaninu je održano Prvenstvo AP Vojvodine u krosu za sve kategorije, kao i kros AK "Proleter" za atletske škole. AKŽ "Spartak" imao je svoje predstavnike na ovom veoma masovnom takmičenju.

 

 

 

 

Najzapaženije rezultate na Prvenstvu AP Vojvodine postigli su Elena Puškar koja je u konkurenciji starijih pionirki na stazi dugoj 1500 m zauzela 2. mesto, dok je u istoj trci njena klupska drugarica Dajana Bašić Palković zauzela 5. mesto. Ferenc Ševenj popeo se na treće mesto pobedničkog postolja u trci mlađih pionira na 1500m. U trci na 2000 m u konkurenciji starijih pionira Mark Barna bio je peti.

 

U trkama atletskih škola sa teritorije Vojvodine na deonici od 350 m u kategoriji dece rođene 2012. godine nastupili su: Mikloš Galfi, Aleksandar Skajovski i Lana Stantić; rođene 2013. godine: Bogdan Inđić i Nastja Stojanović; 2014. godine: Sara Đurić i 2015. godine: Jovan Rađenović, Vidak Hrnjak, Konstantin Miljković, Ema Perčić i Emili Marković.
Treneri Laslo Ubori i Zvezdan Kalmar, kome je pomogla Luna Jović učestvovali su u pripremama dece za ovaj kros.

 

 

 

 

"Kros takmičenje koje je održano u Zrenjaninu okupio je više stotina dece i takmičara iz cele Vojvodine. U svakoj trci učestvovalo je između 20 - 30 trkača. Veoma sam zadovoljan borbenošću i plasmanom naših aktivnih atletičara, kao i najmlađih članova kluba." - izjavio je Laslo Ubori po povratku sa takmičenja.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.02.2023.

 

Novi uspesi AKŽ "Spartak"

 

 

Atletičari AKŽ "Spartak" nastupali su u subotu, 11. februara, na Pojedinačnom prvenstvu AP Vojvodine koje je održano u Novom Sadu.

 

 

 

 

Minja Kopunović postala je vicešampionka Vojvodine u kategoriji mlađih juniorki u disciplini skoka udalj preskočivši odličnih 5,25 m, dok se u finalnoj trci na 60 m sa rezultatom 8,16 s okitila bronzanom medaljom i opravdala sva očekivanja svog kluba.
Iako nešto mlađa i još uvek pionirka, Višnja Vilov našla se tik iza Kopunovićeve zauzevši 3. mesto u skoku udalj skočivši ne samo svoj lični rekord od 5,17 m već i rekord kluba u kategoriji starijih pionirki u dvorani, tako da su se u ovoj disciplini ove dve perspektivne atletičarke "Spartaka" našle zajedno na pobedničkom postolju. Vilov je, takođe, učestvovala i u trci na 60 m u kojioj je sa rezultatom 8,48 s zauzela 10. mesto u konkurenciji 37 takmičarki.
U seniorskom delu ovog takmičenja, u trci na 60 m takmičili su se Mihajlo Božić koji je zauzeo 5. mesto sa rezultatom 7,45 s i Stefan Mihajlović 10. mesto u vremenu od 8,19 s.
Narednog vikenda atletičare AKŽ "Spartak" očekuje najvažnije takmičenje ovog dela sezone, a to je Prvenstvo Srbije u dvorani za seniore i seniorke koje će biti održano u Beogradu.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

02.02.2023.

 

Gradonačelnik Bakić primio svetskog prvaka u rvanju Alija Arsalana

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić primio je danas, u svom kabinetu, delegaciju Rvačkog kluba Spartak, Sportskog saveza Srbije i Sportskog saveza Subotice, kako bi još jednom čestitao na sjajnim uspesima takmičarima Rvačkog kluba Spartak, pre svega Aliju Arsalanu, rvaču Spartaka i reprezentativcu Srbije.

 

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Beograd i Rvački savez Srbije bili su, od 10. do 18. septembra 2022. godine, domaćin Svetskog prvenstva u rvanju, a uz čestitke za perfeknu organizaciju stigle su čestitke i za sjajne rezultate. Reprezentativci Srbije osvojili su četiri titule svetskog prvaka, s tim da su se u ovoj elitnoj grupi posebno isticali rvači Spartaka koji su osvojili dva zlatna odličja.

 

Zlatnu medalju u kategoriji do 72 kg osvojio je Ali Arsalan, dok je u kategoriji do 63 kg najbolji bio Sebastijan Nađ koga je, podsetićemo, gradonačelnik Bakić primio neposredno nakon Svetskog prvenstva u Beogradu. Nađ je, nedavno, proglašen i za najboljeg seniora u tradicionalnom izboru „Sportista godine Subotice“.

 

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Ali Arsalan (27) je rođen u Iranu. Član je Spartaka od 2022. godine, osvojeno svetsko zlato u dresu reprezentacije Srbije najavio je osvojanjem bronzane medalje na Prvenstvu Evrope održanom u Budimpešti, u aprilu prošle godine. U dresu Spartaka bio je pojedinačni prvak Srbije. Bio je, takođe, i deo ekipe koja je osvojila vicešampionsku titulu u Prvoj ligi Srbije.

 

U delegaciji sa kojom se danas sastao gradonačelnik Stevan Bakić, pored Arsalana, bili su i predsednik Sportskog saveza Srbije, svetski prvak i olimpijski pobednik u rvanju, Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Subotice, evropski i svetski prvak u rvanju, Sreten Damnjanović, i predsednik Rvačkog kluba Spartak, Damir Šabić.

 

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.01.2023.

 

Sjajan početak godine za atletičare "Spartak-a"

 

 

Atletičari AKŽ "Spartak" proteklog vikenda, 14. i 15. januara, nastupili su na Otvorenom prvenstvu Beograda u dvorani za seniore i starije pionire/ke, koje je imalo međunarodni katakter i ostvarili izuzetne rezultate s obzirom da nisu imali nijedan trening u vrlo izazovnim uslovima trčanja u dvorani. U konkurenciji trkača iz Srbije, Rumunije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 

 

 

 

- Naši trkači osvojili su dve medalje i oborili veliki broj ličnih rekorda. Maksim Puškar, junior "Spartaka" je u seniorskoj trci na 3000 m osvojio 2. mesto u jakoj konkurenciji istrčavši trku u vremenu 8:43,88, te je pokazao da je povreda koja mu je zadavala muke krajem prošle sezone prošlost i da iako je trčao svesno rezervisano može da ostvari odlične rezultate i da je na najboljem putu da do marta dostigne formu i istrči normu za prvenstvo Evrope za seniore na 10000 m, što je i jedan od ciljeva ove takmičarske sezone. Istog dana u seniorskoj trci na 400 m Darijo Bašić Palković istrčao je u možda i najjačoj trci dana 50,16 s, postavio novi lični rekord u ovoj disciplini u dvorani i zauzeo 7. mesto. Bašić Palković je, takođe, vrlo blizu ispunjavanja norme za evropsko prvenstvo na 400 m i 800 m u konkurenciji mlađih seniora, kaže trener Zvezdan Kalmar.

Na ovom takmičenju svoj debitantski nastup imao je Stefan Mihajlović, koji se atletikom počeo baviti pre nekoliko godina i uz izuzetan napredak istrčao je odličan rezultat od 8,04 s na 60 m i 25,57 s na 200 m što mu je ujedno i lični rekord.

 

Drugog dana takmičenja, održano je prvenstvo Beograda za starije pionire/ke na kojem je Elena Puškar u izuzetno jakoj trci na 800 m istrčala sjajnih 2:34,34 uz lični rekord i bronzanu medalju. Imajuću u vidu da je organizator takmičenja dopustio preveliki broj takmičarki na stazi, te da je Elena stavljena u drugi red na startu, u prvih 50 m trke je zbog toga zaostala 15 - ak metara za vodećim takmičarkama, ali je uspela da im se priključi, ona će moći da konkuriše za jednu od medelja i na državnom prvenstvu.

 

Čila Benak je istrčala sjajnih 60 m i rezultatom od 8,91 s zauzela odlično 38. mesto od 82 učesnice u ovoj disciplini.

Za ovaj sjajan uspeh atletičara AKŽ "Spartak" zaslužan je trener Zvezdan Kalmar.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.08.2022.

 

Ferenc Marton srebrna medalja

 

 

 

 

Pojedinačno prvenstvo Srbije u atletici za mlađe pionire/ke održano je u subotu, 27.08.2022. godine u Sremskoj Mitrovici.
Mladi, ali veoma talentovani atletičar AKŽ "Spartak" Ferenc Marton takmičio se u disciplini bacanja diska u kojoj je osvojio srebrnu medalju i postao vicešampion Srbije sa rezultatom 30,46 m.
Trener mladog atletičara Martona je Bela Evetović.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.08.2022.

 

Takmičari AKŽ "Spartak" osvojili 4 medalje

 

 

U subotu, 20.08.2022. godine u Sremskoj Mitrovici održano je Otvoreno pojedinačno prvenstvo AP Vojvodine za mlađe pionire/ke. Takmičari AKŽ "Spartak" sa ovog takmičenja vratili su se sa četiri osvojene medalje.

 

 

 

 

Šampion Vojvodine u kategoriji mlađih pionira u bacanju diska (34,09 m) postao je Ferenc Marton, dok je u disciplini bacanja kugle zauzeo 3. mesto (8,62 m). Na trećem mestu pobedničkog postolja našli su se i Ferenc Nemet u bacanju diska (24,73 m) i Filipa Letović u disciplini 800 m (2:48,60).
Nešto manje uspeha imali su i atletičari u sledećim disciplinama : Ferenc Nemet - 5. mesto u bacanju kugle (8,29 m), Ema Jovanović - 8. mesto u skoku u dalj iz zone (4,03 m) i 12. mesto na 200 m (30,91), kao i Dušan Šimić - 11. mesto u trci na 200 m (31,71).
Trener osvajača medalja je Bela Evetović.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

15.08.2022.

 

Minja Kopunović šampionka Vojvodine

 

 

Na Otvorenom pojedinačnom prvenstvu AP Vojvodine za mlađe juniore/ke održanom u subotu, 13.08.2022. godine u Sremskoj Mitrovici, atletičarka AKŽ "Spartak" Minja Kopunović postala je šampionka pokrajine u trci na 400 m koju je istrčala za 59,03 sekunde, dok se u trci na 100 m okitila bronzanom medaljom sa rezultatom 12,89 s.

 

 

 

 

AKŽ "Spartak" predstavljala je i Višnja Vilov koja je zauzela 6. mesto na 400 m sa vremenom 1:03,42. Bela Evetović, trener atletičarki, zaslužan je za njihov uspeh na ovom takmičenju.

 

Na poziv Emira Bekrića, pomoćnika saveznog selektora Srbije za mlađe kategorije, Minja Kopunović trenutno boravi na "Kampu atletskih nada" koji se održava u Kraljevu od 14 - 21. avgusta.

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

11.08.2022.

 

Jedriličari sa Palića osvojili četiri zlatne i dve bronzane medalje

 

 

U period od 5 do 7. avgusta je na Dunavu, kod Golupca održana tradicionalna regata „Kup Golupca“.

 

 

 

 

U pitanju je regata koja se održava u nizu regata koje se boduju za Državno prvenstvo.
Uprkos prilično lošim vremenskih uslovima za regatu, kao i činjenici da se jedrenje na reci u velikoj meri razlikuje od jedrenja na jezeru, Jedriličarski Klub Palić je veoma zadovoljan sa postignutim rezultatima.
Jedriličari sa Palića su osvojili četiri zlatne i dve bronzane medalje.
Medalje su poneli sledeći takmičari Jedriličarskog Kluba Palić:
- Klasa Optimist generalno – Nenad Zakić 1. mesto
- Klasa Optimist dečaci – Nenad Zakić 1. mesto
- Klasa Optimist devojke – Tijana Zakić 3. mesto
- Klasa ILCA 6 generalno – Kristina Boja 1. mesto
- Klasa FINN – Balint Firstner 1. mesto
- Klasa FINN – Tihomir Zakić 3. mesto
Dobre rezultate su postigli i ostali takmičari Jedriličarskog Kluba Palić u sledećem sastavu: Danilo Bešić, Dario Bešić, Bertalan Molnar, Roland Kovač, Robert Kovač.
Mlade takmičare je na regatu „Kup Golupca“ vodio trener kluba, Dejan Zakić.
Dobrim rezultatima je doprinela priprema u Golupcu, koja je održana neposredno pre regate, od 29. jula do 4. avgusta, a koje je organizovao Jedriličarski Savez Srbije.
Zahvaljujući dobrim rezultatima i dobrim plasmanima na kriterijskoj listi, za učešće u gore navedeni kamp perspektivnih takmičara, pet članova Kluba su uspeli da se plasiraju, i to: Nenad Zakić, Bertalan Molnar, Kristina Boja, Danilo Bešić i Dario Bešić.
Trener kampa za Klasu Optimist je bio Dejan Zakić, trener JK Palića i sekretar klase Optimist Jedriličarskog Saveza Srbije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

27.06.2022.

 

Uspešno učešće AKŽ "Spartak" na Prvenstvu Srbije u Kruševcu

 

 

 

 

Proteklog vikenda, 25-26. juna 2022. godine, u Kruševcu je održano Prvenstvo Srbije za seniore/ke. Takmičenje je okupilo naše najbolje atletičare koji su se nadmetali za titulu prvaka države. Jaka kiša koja je čitavog dana padala u Srbiji, nije zaobišla ni Kruševac, pa je uslove takmičenja učinila težim za postizanje što boljih rezultata.
Na takmičenju je nastupilo i troje atletiča AKŽ "Spartak" - Jovana Ilić, Sofija Dobrički i Darijo Bašić Palković.
Jovana Ilić okitila se srebrnom medaljom u disciplini troskok sa rezultatom 12,85 m, dok je u trci na 200 metara zauzela 3. mesto sa rezultatom 24,35 s, što je i njen novi lični rekord. Jovana je već u kvalifikacionoj trci istrčala svoj lični rekord od 24,96 s.
U istoj disciplini Sofija Dobrički je, takođe, istrčala svoje najbolje vreme od 25,96 s što, ipak, nije bilo dovoljno za finale. U trci na 400 metara, Sofija Dobrički je pobedila u svojoj kvalifikacionoj grupi sa rezultatom 57,99 s, ali je u generalnom plasmanu zauzela 6. mesto u ovoj disciplini.
Darijo Basić Palković je osvojio 2. mesto i postao vicešampion države u trci na 800 m sa rezultatom 1:53,41, dok je trku na 1500 metara završio kao četvrtoplasirani u vremenu 4:03,99.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

26.06.2022.

 

Novi uspeh AKŽ "Spartak"

 

 

 

 

Sremska Mitrovica bila je domaćin Otvorenog pojedinačnog prvenstva AP Vojvodine za starije pionire/ke, koje je održano u subotu, 25. juna 2022. godine.

 

 

 

 

Najzapaženije rezultate iz AKŽ "Spartak" postigli su Višnja Vilov i Aleksa Stanković, kome je ovo bio prvi nastup na nekom zvaničnom atletskom takmičenju.
Višnja Vilov je u trci na 300 metara podelila 1. mesto i zlatnu medalju sa atletičarkom iz Rume. Trku na 300 metara istrčala je u vremenu 42,90 s, dok je u skoku u dalj zauzela 3. mesto sa rezultatom 4,97 m (u generalnom plasmanu bila je četvrta, jer je takmičenje bilo otvorenog karaktera).
Aleksa Stanković se takmičio u disciplini bacanja kugle, a njegov rezultat od 11,96 m obezbedio mu je 2. mesto i srebrnu medalju.
Na ovom takmičenju svoje učešće imale su i sledeće atletičarke : Čila Benak (100 m 14,20 s - 28. mesto), Elena Puškar i Dajana Bašić Palković (podelile su 13. mesto u trci na 300 m - 47,30 s), Ema Jovanović (300 m - 49,10 s - 19. mesto) i Filipa Letović (800 m - 2:52,20 - 10. mesto).
Navedeni atletičar i atletičarke predvođeni su su trenerima Belom Evetović i Zvezdanom Kalmarom.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

21.05.2022.

 

U Subotici održano 91. Prvenstvo Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom za seniore

 

 

U Hali sportova „Dudova šuma“ večeras je održano 91. seniorsko Prvenstvo Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom. U ekipnom plasmanu najuspešniji je bio subotički Spartak sa 128 osvojenih bodova, drugo mesto pripalo je zrenjaninskom Proleteru (121 bod), a treće ekipi Radničkog iz Beograda (99 bodova). Finalna takmičenja svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da Grad Subotica još jednom pokazuje da pruža odlične uslove za rvački sport i da ima kapacitete za organizovanje velikih takmičenja.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Nedavno smo bili domaćini međunarodnog Memorijalnog turnira 'Refik Memišević – Brale’. I tokom tog tradicionalnog turnira, organizovanog takođe na vrhunskom nivou, sve je funkcionisalo kako treba. Inače, na ovom pojedinačnom seniorskom državnom prvenstvu u rvanju grčko-rimskim stilom učestvuje rekordnih 137 takmičara iz 21 ekipe, što dodatno daje na značaju ovom prvenstvu“, istakao je Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

11.05.2022.

 

Gradonačelnik Bakić primio odbojkaše subotičkog Spartaka

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, sa delegacijom Muškog odbojkaškog kluba Spartak, i tim povodom izjavio da je MOK Spartak, posle 46 godina, napravio vrhunski rezultat u tek okončanoj takmičarskoj 2021/2022. godini i da su odbojkaši Spartaka ove godine priredili veliku radost Subotičanima kroz četiri teške utakmice finalne serije „plej-ofa“ Prvenstva Srbije.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Muški odbojkaški klub Spartak je sa petog mesta napadao titulu prvaka Srbije. Što se mene lično tiče, a mislim i građana Subotice, oni su naši pobednici, ne samo po njihovoj prikazanoj igri, požrtvovanju i borbenosti, već i zbog svega onoga što ih je pratilo tokom cele takmičarske sezone. Izdigli su se iznad svih problema, posebno pred početak prve utakmice ’plej-ofa’ sa novosadskom Vojvodinom. Skoro pola Spartakove ekipe uoči tog duela imalo je zdravstvene probleme i da je sve bilo kako treba po pitanju njihovog zdravlja, jer je ta prva utakmica i prednost domaćeg terena veoma bitna, možda bi sve to otišlo u nekom drugom pravcu. Bila je to, realno, borba ’Davida i golijata’, s obzirom na to da Vojvodina ekipa koja već dugo dominira u srpskoj odbojci, sjajan sportski kolektiv sa mnogo reprezentativaca, vrhunskih inostranih igrača i najboljom mogućom podrškom“, istakao j gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

07.05.2022.

 

Održan 16. Memorijalni turnir „Refik Memišević – Brale“

 

 

U Hali sportova „Dudova šuma“ danas je održan tradicionalni, 16. po redu Memorijalni turnir „Refik Memišević – Brale“ u rvanju grčko-rimskim stilom za rvače uzrasta do 17 godina, na kome je učestvovalo oko 70 takmičara iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Turnir je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je naglasio da ovaj izuzetan sportski događaj već 16 godina čuva sećanje na Subotičanina Refika Memiševića Braleta i slavi njegove sportske uspehe.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Memišević je bio šampion svog kluba, svog grada, svoje zemlje i sveta, ljudska i sportska veličina i kroz ovaj turnir mi čuvamo uspomenu na njega i sve sportske vrednosti koje su ga krasile. Nažalost, iz objektivnih razloga, što zbog korone, što zbog političke nestabilnosti u Evropi i raznih svetskih kriza, ove godine takmičari iz inostranstva nisu uspeli da dođu u većem broju, ali to ne sme i ne može da umanji značaj ovog memorijala. Ove godine prvi put imamo i ženske takmičarske kategorije, što pokazuje da dolazi do napretka i razvoja kako rvačkog sporta, tako i ovog turnira. Zahvaljujem se svima koji su se odazvali pozivu da učestvuju na turniru, takmičarima želim da postignu što bolje rezultate, a našim gostima ugodan boravak u Subotici“, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

29.04.2022.

 

Fudbalerke Spartaka proslavile 13. titulu prvaka države

 

 

Svečanom ceremonijom dodele medalja i pehara i vatrometom Ženski fudbalski klub Spartak večeras je, na subotičkom Gradskom stadionu, proslavio osvajanje trinaeste šampionske titule u istoriji kluba, a dvanaeste titule u nizu. Prvotimkama, stručnom štabu i sportskom direktoru ŽFK Spartak zlatne medalje uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, dok je počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić kapitenu „plavih golubica“ Violeti Slović predao šampionski pehar. Pre velikog slavlja, savladan je „Mašinac Trace“ iz Niša (7:0) u poslednjem, šestom kolu „plej-ofa“ Super lige Srbije za žene.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Ženski fudbalski klub Spartak superiorno je osvojio novu šampionsku titulu u prvenstvenoj sezoni 2021/2022. sa čak 20 pobeda u 20 utakmica, uz impozantnu gol-razliku – 134:5. Fudbalerke Spartaka prvu titulu prvaka države osvojile su u takmičarskoj sezoni 1974/1975, a od prvenstvene sezone 2010/2011. i osvajanja prve u nizu od 12 uzastopnih šampionskih titula počele su da ispisuju nove stranice istorije ženskog fudbala u našoj zemlji. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

27.04.2022.

 

Gradonačelnik Bakić primio Marka Pižuricu, osvajača bronzane medalje na EP u boksu u Sofiji

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić primio je danas Marka Pižuricu, boksera subotičkog Spartaka i omladinskog reprezentativca Srbije koji je braneći boje srpske zastave na Evropskom prvenstvu u boksu, održanom od 11. do 21. aprila 2022. godine u Sofiji, osvojio bronzanu medalju. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je danas u ime Grada Subotice i svoje ime izrazio veliku zahvalnost mladom Subotičaninu Marku Pižurici na srčanoj sportskoj borbi za svoju zemlju koju je kao član Omladinske reprezentacije Srbije u boksu vodio na Omladinskom evropskom prvenstvu u Bugarskoj.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Omladinska bokserska reprezentacija Srbije postigla je u Sofiji istorijski rezultat, osvojivši četiri medalje. Osvajanje ovih odličja ogroman je uspeh za našu državu i srpski boks, a bronzana medalja koju je Marko izborio u kategoriji do 80 kilograma posebno je značajna za njegov matični Bokserski klub Spartak. To je prva evropska medalja ovog sportskog kolektiva sa dugom tradicijom osvojena u omladinskoj konkurenciji. Drago mi je što je Marko krenuo putem naših bokserskih legendi, Pavla Šovljanskog, osvajača dve evropske medalje u seniorskoj konkurenciji, i legendarnog Dragana Gage Vujkovića, osvajača dve medalje sa svetskih prvenstava“, naglasio je gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

26.04.2022.

 

Jedriličari sa Palića na početku sezone imaju već šest regata za sobom

 

 

 

 

Nenad Zakić je odmah nakon povratka sa BIOR - Bodrum International Optimist Regate, otputovao na 4. CLIVO SAILING CUP-u u Medulin, u Hrvatsku, dok su Kristina Boja i Danilo Bešić bili u Hourtinu, u Francuskoj, na ILCA 6 i ILCA 7 - U21 Evropskom Prvenstvu, a najmlađi takmičari klase Optimist su učestvovali na 29. Uskršnjoj regati, koja je održana u Novom Sadu na Dunavcu.
S obzirom da je tek početak sezone, naši takmičari su se lepo dokazali i na međunarodnim regatama, čak i pored onih takmičara iz inostranstva koji tokom cele godine imaju uslove za jedrenje. Na međunarodnim regatama se najbolje dokazao Nenad Zakić osvojivši 20. mesto od ukupno 136 takmičara na 4. CLIVO SAILING CUP-u u Medulinu, ali su i Kristina i Danilo postigli lepe rezultate na Evropskom Prvenstvu i ujedno učestvovali na odličnoj pripremi za nas najbitniju regatu, to jest za Državno Prvenstvo, koje će se održati na Paliću u periodu od 29. aprila do 1. maja.
Međutim najuspešniji su bili najmlađu takmičari kluba, početnici klase Optimist, koji su se iz Novog Sada vratili sa tri medalje, i to Tijana Zakić je osvojila 2. mesto u generalnom plasmanu, David Česko 3. mesto u kategoriji dečaka do 12.godina, a Marko Atić je dobio posebno priznanje kao najmlađi takmičar.
Nakon regata u gostima, takmičari sa Palića su se 23 i 24. aprila isprobali i na domaćem terenu, na regati koju je organizovao susedni Klub Reful. Na Reful kupu su naši takmičari postigli sledeće rezultate:
Nenad Zakić – 1 mesto u klasi Optimist (generalno)
Tihomir Zakić – 1. mesto klasa FIN
Robert Kovač – 1. mesto klasa ILCA 7
Viktor Harangozo – 3. mesto klasa FIN

Nakon svih ovih regata u gostima, u predstojećem periodu Jedriličarski klub Palić će biti domaćin i organizator sledećih velikih regata:
- 76. Prvomajska regata / Državno Prvenstvo - period održavanja regate je od 29. aprila do 1. maja 2022.godine.
- SEEOOC 2022 – 15. Otvoreni Kup Jugoistočne Evrope za klasu optimist (South East Europe Open Optimist Cup) - period održavanja od 6. do 8 maja 2022.godine.
- Otvoreno Prvenstvo Vojvodine – regata će se održati 14-15. maja 2022.godine.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

11.04.2022.

 

Obnovljena tenis hala u Dudovoj šumi

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta obišli su rekonstruisanu halu za tenis u Dudovoj šumi, gde je rekonstrukcijom staklenih površina obezbeđena visoka energetska efikasnost. Ukupna vrednost investicije je 4,8 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu obezbedio 4,4 miliona dinara. Iz gradskog budžeta je izdvojeno 176 hiljada dinara, a Teniski klub "Spartak" je učestvovao sa 152 hiljade dinara. Halu koriste takmičari Teniskog kluba "Spartak" koji pored toga što beleže izuzetne sportske rezultate, zahvaljujući odgovornom rukovodstvu svake godine izdvajaju značajna sredstva za infrastrukturna ulaganja.

 

 

 

 

- Napravili smo više terena nego što je bilo, obnovili smo kompletnu infrastrukturu što se tiče prostorija, kupatila i terena. Naišli smo međutim na problem, koji prevazilazi naše mogućnosti. Taj problem je ova hala u kojoj se sada nalazimo, izjavio je Milan Vučković, predsednik Teniskog kluba "Spartak".

 

- Prepoznali smo potrebe Grada Subotice i Teniskog kluba "Spartak" i priveli smo nameni ovaj objekat. Energetska efikasnost je kao što vidite sada na zavidnom nivou i naši teniseri, teniseri kluba "Spartak" sada imaju mnogo bolje uslove za trening, rekao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, ističući da će se nastaviti sa ulaganjima u Subotici, zahvalivši se pri tom na inicijativi da se zajedničkim snagama stvaraju mogućnosti za bavljenje sportom.

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić se zahvalio Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu na brzoj reakciji i podršci u realizaciji ovog projekta rekonstrukcije staklenih površina na objektu izgrađenom 1973. godine.

- Podržali smo rekonstrukciju pre svega zbog bezbednosti, a onda i zbog energetske efikasnosti. Tenis klub "Spartak" ima bogatu tradiciju i 250 članova od kojih 70 aktivno učestvuje na takmičenjima. Najuspešniji predstavnik je Kristijan Juhas koji profesionalno učestvuje na turnirima, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić ističući da osim takmičara TK "Spartak", teniske terene rekreativno koristi i oko stotinu sugrađana.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

14.03.2022.

 

Uručena priznanja sportistima u okviru akcije „Medalja Lajoša Vermeša“

 

 

Istaknutim sportistima i najboljem sportskom kolektivu danas su uručena priznanja u okviru tradicionalne, šesnaeste po redu akcije „Medalja Lajoša Vermeša”. Za najboljeg sportistu Subotice proglašen je Andrej Barna, plivač Spartaka, koji je zablistao upravo na Olimpijadi održanoj prošle godine u Tokiju. Od prošle godine on je najbrži srpski plivač na 50 i 100 metara kraul stilom. Drugo mesto zaslužio je Sebastijan Nađ, rvač Spartaka Na trećem mestu je Tijana Filipović, prvotimka Ženskog fudbalskog kluba Spartak i članica ženske seniorske reprezentacije Srbije. Za najbolji klub proglašen je Ženski fudbalski klub Spartak.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Današnja svečanost počela je minutom ćutanja u znak sećanja na Mihalja Vermeša, Milenka Brustulova, Ivicu Kajdočija, Milana Mileusnića, Josu Markovića, dakle na plejadu sportskih radnika koji su dali doprinos akciji dodele medalja Lajoša Vermeša, koji je 6. avgusta 1880. godine organizovao Palićke sportske igre, takozvanu „Palićku olimpijadu“, 16 godina pre održavanja prvih Olimpijskih igara modernog doba, u Atini.

 

Uručujući Vermešove medalje za najbolje sportiste predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je istakao da mu je čast što je i ove godine deo svečanosti ali da je izuzetno tužan jer je ovo prva godina bez Mihalja Vermeša. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

11.03.2022.

 

Ministar Vanja Udovičić posetio Suboticu

 

 

U okviru akcije redovnih obilazaka lokalnih samouprava i opremanja školskih fiskulturnih sala širom Srbije, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu Danetom Bastom i gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem, posetio subotičku Osnovnu školu „Sveti Sava“, a nakon toga obišao je i Sportsko-rekreativni centar „Prozivka“ gde je prisustvovao treningu Plivačkog kluba „Spartak-Prozivka“. Udovičić je, tim povodom, izjavio da je cilj današnje posete da se pokaže da se timskim, zajedničkim radom može sve da uradi, kao i da na licu mesta čuje sa kojim izazovima se suočavaju lokalni sportski kolektivi.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Želimo da razgovaramo sa sportistima i predstavnicima klubova, da vidimo kako možemo da unapredimo sistem školskog sporta i kako da omogućimo da deca imaju pravo na besplatno bavljenje sportom da bismo proširili našu bazu i omogućili svim građanima da u ovim izazovnim vremenima imaju najadekvatnije uslove za bavljenje sportom. Danas smo donirali komplet sportske opreme i rekvizite jednoj subotičkoj osnovnoj školi i to je peta škola u ovom gradu koja je dobila opremu od početka ovog projekta u okviru koga obnavljamo sportsku opremu i rekvizite za fiskulturne sale širom Srbije“, rekao je ministar Udovičić.

 

Istakao je da jedna trećina fiskulturnih sala danas ima obnovljene sportske rekvizite i sportsku opremu, i naveo da se donacija sastoji od golova sa mrežama, koševa sa tablama, mreža za odbojku, kao i 40 lopti, po deset za četiri kolektivna sporta.

 

„Na taj način želimo da omogućimo da deca u osnovnim školama imaju najbolje uslove za časove fizičkog vaspitanja, s tim da su fiskulturne sale i mesta gde lokalni klubovi obavljaju svoje sportske aktivnosti, tako da na taj način pomažemo i razvoj lokalnih sportskih kolektiva“, kazao je Udovičić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

06.02.2022.

 

Uspeh subotičkih atletičarki

 

 

Ovog vikenda, 05 - 06. februara 2022. godine, u beogradskoj atletskoj dvorani održano je Prvenstvo Srbije za seniore/ke.Pored najvećih zvezda srpske atletike poput Ivane Španović, Asmira Kolašinca i Elzana Bibića, svoj nastup na ovom takmičenju imale su i atletičarke AKŽ "Spartak" Jovana Ilić, koja je kandidat za Svetsko prvensto u dvorani u Beogradu, i Sofija Dobrički.

 

 

 

 

Jovana je opravdala ulogu favorita u disciplini troskok i uprkos zdravstvenim problemima koje je imala u toku samog takmičenja ubedljivo je pobedila sa daljinom od 13,38 m.

 

Sofija je u svojoj drugoj trci u dvorani istrčala odličan rezultat od 58,60 s u trci na 400 m, te postavila novi lični rekord, što je ujedno i novi subotički rekord u ovoj disciplini istrčan u dvorani. Ovim rezultatom ona je zauzela 6. mesto.
Trener atletičarki AKŽ "Spartak" je Jožef Kereši.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

01.02.2022.

 

Novi uspeh subotičkih atletičara

 

 

Značajan međunarodni uspeh na tromeču atletskih reprezentacija Hrvatske, Slovenije i Srbije ostvarili su i atletičari AKŽ "Spartak".
Na spisku saveznog selektora Edina Zukovića našlo se i troje subotičkih atletičara - Jovana Ilić, Maksim Puškar, Darijo Bašić Palković, kao i trener Jožef Kereši.

 

 

 

 

Tromeč atletskih reprezentacija održan je u Zagrebu, 01.02.2022., na kom je Jovana Ilić učestvovala u disciplini troskok i sa ostvarenim novim ličnim rekordom u dvorani koji sada iznosi 13,61 m, osvojila je 2. mesto. Srednjoprugaši "Spartak"-a, takođe, su ostvarili zavidne plasmane i nove lične rekorde u svojim disciplinama u dvorani. Maksim Puškar je u trci na 1500 m zauzeo 4. poziciju rezultatom 3:56,16 , dok je Dario Bašić Palković trku na 800 m završio na 5. mestu rezultatom 1:54,55.
Na završnoj ceremoniji, Jovana Ilić je imala tu čast da kao najuspešnija takmičarka reprezentacije Srbije primi pehar u ime ekipe.
Za uspehe atletičara AKŽ "Spartak" veliku zaslugu imaju treneri Kereši i Kalmar.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.12.2021.

 

Gradonačelnik Bakić: Subotica bila i ostala „grad sportova“

 

 

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće održano je svečano proglašenje dobitnika priznanja u tradicionalnoj akciji „Sportista godine Subotice“ koju zajednički organizuju Grad Subotica, Sportski savez grada Subotice i „Nove Subotičke novine”. Titulu najboljeg sportiste Subotice za 2021. godinu poneo je Andrej Barna, plivač Spartaka, dok su za najbolji sportski kolektiv proglašeni Ženski fudbalski klub Spartak i Rvački klub Spartak, državni prvaci. Godišnji izbor najboljih sportista Subotice prisustvom je uveličao i gradonačelnik Stevan Bakić koji je, nakon prigodnog obraćanja, uručio prelazne pehare namenjene najboljem sportisti i najboljim klubovima, najvrednije priznanje ovog tradicionalnog izbora koji bez prekida traje od 1961. godine.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

„Ako neko ima dilemu da li Subotica jeste ili nije grad sportova – neka dođe i bude naš gost na dodeli nagrada u tradicionalnoj akciji ’Sportista godine Subotice’. Tu će lako zaključiti da je Subotica bila, da jeste, ali i da će biti i dalje ’grad sportova’“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Uz podsećanje da su kroz ovu akciju proteklih decenija prodefilovali brojni asovi, značajni ne samo za sport u našoj državi, nego i za sport na svetskom nivou, gradonačelnik Bakić je naveo da je rekorder po broju proglašenja u najvrednijoj, seniorskoj kategoriji rvač Davor Štefanek koji je osam puta bio proglašen za najboljeg sportistu Subotice. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

03.12.2021.

 

Gradonačelnik Bakić:Grad će Rvačkom klubu „Spartak“ uvek biti siguran oslonac i podrška

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa rukovodstvom, trenerima i rvačima Rvačkog kluba Spartak, najtrofejnijeg subotičkog sportskog kolektiva koji je nedavno u Kanjiži, u finalu Super lige Srbije trijumfom nad Proleterom iz Zrenjanina (5-3) postao novi ekipni prvak naše države u rvanju grčko-rimskim stilom. Ovo je čak 23. ekipna titula u dugoj istoriji Rvačkog kluba „Spartak“, izjavio je, tim povodom, gradonačelnik Bakić, ističući kako su građani Subotice posebno ponosni na ovaj klub koji je od prvih uspeha, davne 1947. godine do danas, osvojio 36 medalja na svetskim i evropskim prvenstvima, kao i na Olimpijskim igrama koje su Subotičane Davora Štefaneka, Momira Petkovića i Refika Memiševića upisale u istoriju, što Rvački klub „Spartak“ svrstava među najtrofejnije sportske kolektive u svetu.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

„Zapamtili smo i šampione poput Boška Marinka, Sretena Damnjanovića i Senada Rizvanovića, a nova nada ’Spartaka’ je Sebastijan Nađ koji ostvaruje zapažene rezultate na evropskom i nacionalnom nivou. Njemu i svim takmičarima ovog velikog kluba Grad Subotica će biti uvek oslonac i podrška. Zajedno sa Sportskim savezom grada ćemo nastaviti da obezbeđujemo najbolje uslove za rad ovog dragocenog sportskog kolektiva“, naglasio je Bakić, i dodao da, s obzirom na to da će se naš proslavljeni rvač Davor Štefanek priključiti stručnom štabu Rvačkog kluba „Spartak“, najtrofejniji subotički sportski kolektiv ne treba da brine za svoju budućnost.

 

Davor Štefanek je rekao da mu je ovo, zvanično, poslednja takmičarska godina i da će se u narednom periodu posvetiti sportskom radu i funkciji predsednika Sportskog saveza Srbije, na koju je nedavno izabran po drugi put. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

25.10.2021.

 

Završena je takmičarska sezona jedrenja za 2021.godinu.

 

 

Jedriličarski klub Palić je u 2021.godini sa 25 takmičara učestvovao na 26 regata, u 6 država. Vredan i uporan rad trenera i takmičara Jedriličarskog kluba Palić je i ove sezone doneo izuzetno dobre i istaknute rezultate za Subotički sport. Četiri jedriličara su postali Državni Prvaci, a osvojena je i jedna bronzana medalja na Državnom Prvenstvu koje se sastoji iz pet regata za klasu FIN i ILCA, dok se za klasu OPTIMIST uzimaju u obzir rezultati šest regata.

 

 

 

 

Na državnom Prvenstvu Srbije do pobedničkog postolja su stigli:

Tihomir Zakić – 1. mesto u klasi FINN
Bertalan Molnar – 1. mesto u klasi Optimist do 12 godina
Nenad Zakić – 1. mesto u klasi Optimist generalno i u kategoriji dečaka
Kristina Boja – 1. mesto u klasi ILCA 6 u kategoriji devojaka
Dario Bešić – 3. mesto u klasi ILCA 4 generalno i u kategoriji dečaka

 

Istovremeno na svim regatama takmičari sa Palića su osvojili više od sto medalja.

 

Pored istaknutih rezultata na domaćim regatama, veliki uspeh Kristine Boja i Nenada Zakića je da su kao članovi Srpske reprezentacije učestvovali na Svetskom Prvenstvu za 2021.godinu, gde su imali sjajnu priliku da postepeno nauče nositi se sa tim kako je jedriti među najboljim takmičarima sveta, kao i da steknu samopouzdanje za sledeće velike međunarodne regate.

 

Sezona je uspešna za Klub i u pogledu rang liste na kojoj su takmičari Kluba ovako završili godinu:

Optimist – generalno:

Nenad Zakić – 1. mesto
Molnar Bertalan – 6. mesto
Arnold Tamaš – 23. mesto
Tijana Zakić – 25. mesto

 

Klasa ILCA 4 – generalno:

Dario Bešić – 4. mesto
Aleksa Sretenović -6. mesto
Luka Sretenović – 7. mesto
Roland Kovač - 15. mesto
Sven Skenderović – 16. mesto

 

Klasa ILCA 6:

Kristina Boja – 2. mesto
Mate Salai – 7. mesto
Mate Marton – 11. mesto

Klasa ILCA 7:

 

Danilo Bešić – 3. mesto
Robert Kovač – 6. mesto

 

Klasa FINN:

Tihomir Zakić – 1. mesto
Igor Ujvari – 6. mesto
Balint Firstner – 7. mesto
Atila Dubičanac – 10. mesto

 

Ovim plasmanima izuzetan doprinos su dali treneri Kluba Dejan Zakić i Ištvan Boja, koji su tokom cele sezone uz veliko zalaganje i nesebičan trud radili na usavršavanju i pripremanju takmičara na sve one izazove koje su ih pratili na regatama.

 

 

 

 

Klub iz godine u godinu velike napore ulaže i u popularizaciju jedrenja, kao i u povećanje broja jedriličara. Ove godine je škola jedrenja imala čak 45 polaznika, od kojih se jedan deo već krajem sezone isprobao na regatama za početnike, a jedan deo se opredelio pored rekreativnog jedrenja.

 

 

 

 

Na regatama za početnike do pobedničkog postolja su stigli sledeći takmičari kluba: Jožef Ujhazi, David Česko, Marko Atić i Dušan Nikolić.

 

 

 

 

Dok je od početnika Tijana Zakić učestvovala i na nekoliko većih takmičenja gde je postigla izvanredne rezultate od kojih joj je kruna za kraj sezone bila Tešketova regata održana u oktobru u Zemunu, koja se boduje za Državno prvenstvo, a na kojoj je Tijana osvojila treće mesto u kategoriji devojčica.

 

 

 

 

Pored učešća na domaćim i međunarodnim regatama, Jedriličarski Palić je u 2021.godini bio domaćin i organizator čak 6 regata, od kojih je jedna međunarodnog karaktera, jedna se boduje za Državno prvenstvo, zatim Otvoreno prvenstvo Vojvodine, dve regate koje se boduju za rang listu i Match race regata za klasu FIN.

 

 

 

 

Postignutim rezultatima su doprineli i oni, koji su finansijski podržali rad Kluba, i to: Ministarstvo sporta i omladine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Sportski savez Grada Subotica, Jedriličarski savez Srbije, Jedriličarski savez Vojvodine i Bethlen Gabor fondacija iz Mađarske.

 

 

 

 

Takođe, mnogo je značila podrška članova Kluba, roditelja takmičara, ljubitelja jedrenja koji su pomogli rad Kluba, kao i doprinosi brojnih sponzora.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.09.2021.

 

Održan sastanak u okviru projekta „Unapredimo sport u Vojvodini”

 

 

U okviru plana i programa za realizaciju projekta „Unapredimo sport u Vojvodini“, u Plavoj sali Gradske kuće danas je održan peti radni sastanak na temu „Funkcionisanje sporta na lokalnom nivou“. Sastanku su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Grada Subotice i opština Bačka Topola, Mali Iđoš i Vrbas.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine Nataša Aleksić izjavila je, tim povodom, da se na ovom radnom sastanku razgovaralo o više tema, prvenstveno o unapređenju sporta na nivou gradova i opština i inspekcijskom nadzoru.
„Tokom ovog konstruktivnog sastanka razmenili smo iskustva sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarjata za sport i omladinu i opština Bačka Topola, Mali Iđoš i Vrbas, definisali prioritete i pravce daljeg delovanja po pitanju razvoja sporta na lokalnom nivou i dogovorili nastavak saradnje sa Pokrajinskim sekretarijatom sa sport i omladinu putem pokretanja novih razvojnih programa“, naglasila je Nataša Aleksić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

28.09.2021.

 

Dva prva mesta na finalu Kupa Srbije u atletici

 

 

Proteklog vikenda, 25-26.09.2021. godine u Sremskoj Mitrovici održano je Finale Kup - a Srbije u atletici za starije juniore/ke. AKŽ "Spartak" Subotica predstavljala su dva izvanredna srednjoprugaša, Maksim Puškar i Darijo Bašić Palković, koja su vikend ranije, u kvalifikacijama, uspeli da izbore nastup u finalnom delu ovog takmičenja.

 

 

 

 

Takmičenje je održano u dva takmičarska dana. U subotu, prvog takmičarskog dana oba atletičara nastupili su u disciplini 800 m u kojoj je Darijo Bašić Palković osvojio 1. mesto sa rezultatom 1:53,31 , dok je Maksim Puškar zauzeo treću poziciju sa rezultatom 1:56,69.
Drugog dana takmičenja, u disciplini 1500 m dva atletičara samo su zamenili pozicije. Ovog puta prvoplasirani je bio Maksim Puškar koji je ovu trku istrčao u vremenu 3:52,50 , dok je njegov klupski drug Darijo Bašić Palković zauzeo 3. mesto sa rezultatom 4:08,62.
U generalnom plasmanu, Puškar i Bašić Palković su AKŽ "Spartak" doneli 44 boda čime je klub zauzeo sedmu poziciju u muškoj konkurenciji od 32 kluba koji su imali svoje predstavnike na ovom velikom takmičenju, što predstavlja ogroman uspeh obzirom da su se za boje našeg kluba borila samo ova dva srednjoprugaša.
Ove takmičarske sezone Maksim Puškar i Darijo Bašić Palković postigli su vrhunske rezultate u juniorskoj konkurenciji u gotovo svim srednjoprugaškim disciplinama, te sa svojim trenerom Zvezdanom Kalmarom čine jedan perspektivan atletski tim čije vreme tek dolazi.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

05.09.2021.

 

Gradonačelnik Bakić osvajačima „Vojvođanske zlatne rukavica“ uručio trofeje

 

 

Finalnim borbama na ringu postavljenom na subotičkom Trgu slobode, dodelom trofeja najboljim takmičarima u ženskoj i muškoj konkurenciji, okončano je jedno od najprestižnijih bokserskih takmičenja za juniore – 39. izdanje „Vojvođanske zlatne rukavice“ na kome se, u periodu od 1. do 5. septembra, nadmetalo oko 200 juniora i juniorki iz 20 reprezentacija. U muškoj konkurenciji „Vojvođansku zlatnu rukavicu“ osvojio je reprezentativac Srbije Rastko Simić, a u ženskoj reprezentativka Srbije Sara Ćirković. Trofeje im je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

„Vredni sportski radnici iz našeg grada su prvu ’Vojvođansku zlatnu rukavicu’, koja u prvi plan stavlja velike talente ovog sporta, prvi put organizovali još 1980. godine. Ovom prilikom sećamo se i nekih od šampiona i sportskih radnika Bokserskog kluba ’Spartak’ - Lajoša Đulaija, Pavla Šovljanskog, Dragana Vujkovića i mnogih drugih, uključujući i Tomislava Antelja, koji danas stoji iza najvećeg dela orgnizacije. U obraćanju prisutnima na Trgu slobode, svim mladim sportistima koji su učestvovali na turniru poželeo sam da u svojim daljim karijerama ostvaruju vrhunske rezultate, a našem Rastku Simiću da bude ponos srpskog boksa. Drago mi je što je ova tradicionalna sportska manifestacija protekla u najboljem mogućem redu, što je u gradu koji ceni ’plemenitu veštinu’ boksa ispunila očekivanja i što je subotička publika bila u prilici da uživa u korektnim nadmetanjima velikog broja mladih takmičara iz naše zemlje i inostranstva“, istakao je gradonačelnik Bakić.
...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

02.09.2021.

 

Jedriličari sa Palića osvojili osam medalja u Donjem Milanovcu

 

 

Takmičari Jedriličarskog Kluba Palić su u periodu od 26. do 29. avgusta boravili u Donjem Milanovcu, odakle su se vratili sa čak 8 medalja.
U Donjem Milanovcu je dana 26. avgusta održano Prvenstva Srbije u timskom jedrenju za klasu OPTIMIST, a u periodu od 27. do 29. avgusta je održana regata 46. „Kup Đerdapa“, koja je bila organizovana za sve klase.

 

 

 

 

Jedriličarski Klub Palić je na Prvenstvu Srbije u timskom jedrenju za klasu OPTIMIST učestvovao u sledećem sastavu: Nenad Zakić, Bertalan Molnar, Tamaš Arnold i Tijana Zakić.
Takmičari J.K. Palića su pobedom u svakoj trci došli do titule Prvaka Srbije za 2021.godinu u timskom jedrenju za klasu OPTIMIST.
Jedriličari sa Palića su i na Kupu Đerdapa nastavili sa dobrom formom. Kao rezultat održanih 9 trka u sklopu navedene regate osvojili su dve zlatne, tri srebrne i dve bronzane medalje.

 

 

 

 

Medalje su poneli sledeći takmičari Jedriličarskog Kluba Palić:
- U klasi Optimist generalno – Nenad Zakić 1. mesto
- U klasi Optimist dečaci – Nenad Zakić 1. mesto
- U klasi Optimist dečaci do 12 godina – Bertalan Molnar 2. mesto
- U klasi FINN – Tihomir Zakić 2. mesto
- U klasi ILCA 4 generalno – Dario Bešić 3. mesto
- U klasi ILCA 6 generalno – Kristina Boja 3. mesto
- U klasi ILCA 7 seniori – Robert Kovač 2. mesto

 

 

 

 

Dobre rezultate su postigli i ostali takmičari Jedriličarskog Kluba Palić u sledećem sastavu: Tijana Zakić, Tamaš Arnold, Aleksa Sretenović, Luka Sretenović, Danilo Bešić, Sven Skenderović, Mate Marton, Roland Kovač.
Mlade takmičare na regatu „Kup Đerdapa“ su vodili treneri kluba Dejan Zakić i Ištvan Boja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

29.08.2021.

 

Gradonačelnik Bakić proglasio otvorenim 4. Subotički polumaraton

 

 

“Nema boljeg uvoda u proslavu Dana grada, nego što je 4. Subotički polumaraton. Njegov slogan „Trči kroz istoriju“, sigurno je jedan od najlepših i najtačnijih u svetu uličnih trka. Oko hiljadu učesnika će trčati pored najznačajnijih građevina nastalih od 18. veka do danas. Subotički polumaraton je druga najmasovnija ulična trka u Srbiji, posle Beogradskog maratona, na šta sam izuzetno ponosan, pogotovo što je grad Subotica učesnik od samog početka”, naglasio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na otvaranju 4. Subotičkog polumaratona.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

“Pozdravio bih i veliki broj takmičara iz cele Srbije koji će sigurno biti najbolji promoteri Subotice u svojim sredinama i neće odoleti da nam ponovo dođu u goste. Izuzetno sam ponosan i na veliki broj prijavljenih Subotičana što znači da su od srca prihvatili ovu manifestaciju i da je u velikom broju podržavaju”, istakao je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

05.06.2021.

 

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor otvorio 15. Međunarodni ultramaraton na Paliću

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) danas je, kod Velike terase na Paliću, otvorio 15. Međunarodni ultramaraton na Paliću. Simboličnim presecanjem vrpce od strane Predsednika Skupštine grada Balinta Pastora i koordinatora u Srpskom atletskom savezu Gorana Čegara, otpočeo je ultramaraton na kome ove godine učestvuje oko 80 takmičara iz osam zemalja. Tačno u podne krenuli su takmičari u trkama na šest časova i 24 časa, u ponoć startuje dvanaestočasovna trka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedelju ujutru, u šest časova, počinje trka na 50 kilometara. Trke se održavaju na međunarodno verifikovanoj stazi i istovremeno su i državna prvenstva (24 časa, 50 km i 100 km) i kvalifikacije za svetsko prvenstvo. Organizatori međunarodnog ultramaratona su Ultramaratonski savez Srbije, Ultramaratonski klub „Paligo Palus“ i Srpski atletski savez.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Balint Pastor je, tim povodom, rekao da mu je izuzetna čast što i ove godine može da prisustvuje otvaranju 15. Međunarodnog ultramaratona na Paliću, pored Palićkog jezera, i da je ova sportska manifestacija postala tradicionalna zahvaljujući našoj sugrađanki Elviri Janoši, vrhunskom sportisti koja je nadmećući se u ultramaratonu postigla rezultate koji se i dan-danas pamte u svetu.

„Elvira Janoši je 1995. godine dobila nagradu 'Pro urbe' grada Subotice, potpuno zasluženo, a nakon okončanja svoje sportske karijere, postala je trener i organizator ultramaratona. Zahvaljujući upravo njoj, mi smo danas domaćini državnog prvenstva koje je ujedno i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Zahvaljujem se i Srpskom atletskom savezu, koordinatoru u Savezu Goranu Čegaru, Ultramaratonskom savezu Srbije i Ultramaratonskom klubu 'Paligo Palus'“, istakao je Balint Pastor. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

30.05.2021.

 

ŽFK "Spartak" je izborio plasman u finale nacionalnog Kupa

 

 

 

 

"Golubice" su bile bolje od Crvene Zvezde i u revanš utakmici polufinala nacionalnog Kupa sa rezultatom 3:0.
Rezultati dvomeča polufinala Kupa Srbije za žene:
* Crvena Zvezda - Spartak 0:2
* Spartak - Crvena Zvezda 3:0
* I - II: skor 5:0
"Golubice" su izborile plasman u finale nacionalnog Kupa koje će se igrati u Čačku 03.06. od 20:00 časova protiv Mašinca iz Niša.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

28.05.2021.

 

„Majska nagrada“ i Sportskom savezu Subotice

 

 

U Domu Narodne skupštine Republike Srbije danas su na svečan način dodeljene „Majske nagrade” Sportskog saveza Srbije za 2020. i 2021. godinu. Prošle godine manifestacija nije mogla da se održi zbog korone, ove su se stekli uslovi da se na jednom mestu nađu laureati za obe godine. Nagrađen je i Sportski savez Subotice – teritorijalni sportski savez, a nagradu je u ime Saveza primio generalni sekretar Dejan Vuković.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Svečanosti su prisustvovali i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sa saradnicima, i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković. U ime Grada Subotice i Sportskog saveza dodeli „Majske nagrade“ prisustvovali su i član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine, Nataša Aleksić, i predsednik Sportskog saveza grada Subotice Sreten Damnjanović.

 

Pozdravljajući prisutne, predsednik Sportskog saveza Srbije, proslavljeni rvač Davor Štefanek je rekao da mi je žao što prošle godine nije dodeljivana „Majska nagrada“ i da bi današnja svečanost trebalo da bude znak da smo pobedili koronu i da se vraćamo normalnom životu.

 

Uz čestitke dobitnicima, Vanja Udovičić je, obraćajući se prisutnima, rekao da poštujemo rezultate iz prošlosti, da je bilo rekordno uspešnih godina i da sada želimo da napredujemo, da se borimo sami sa sobom, da takvi izazivamo respekt u svetu. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

27.05.2021.

 

Gradonačelnik Bakić: Želimo da vidimo što više subotičkih ekipa u zvaničnim ligama

 

 

„Kao velikom ljubitelju fudbala, uvek mi je drago kada vidim uspehe subotičkih ekipa, kako u onom klasičnom, velikom fudbalu tako i u futsalu, koji je sve popularniji poslednjih godina. Danas sam ovde da izrazim podršku Grada, kako ekipi Full Feel, kojoj čestitam uključivanje u Futsal ligu Vojvodine, tako i svim našim lokalnim futsal ekipama, koje grade ozbiljan sportski autoritet u ovoj disciplini“, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na današnjoj konferenciji za novinare u trofejnoj sali Sportskog saveza grada Subotice upriličenoj povodom uključivanja subotičkog kluba Full Feel u zvanični sistem takmičenja Futsal saveza Vojvodine, odnosno Futsal saveza Srbije.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

„Želimo da vidimo što više subotičkih ekipa u zvaničnim ligama, jer je to dobro kako za njihov razvoj, tako i za promociju Subotice kao grada sportova. Još jednom vam, čestitajući na ozbiljnom i uspešnom sportskom radu, želim takmičarsku sreću i mnogo pobeda u budućnosti“, rekao je gradonačelnik Bakić.

 

Jedan od osnivača Kluba malog fudbala Full Feel, Nemanja Džever, izrazio je zahvalnost gradonačelniku Bakiću i članu Gradskog veća zaduženoj za sport i omladinu, Nataši Aleksić, što su svojim prisustvom uveličali ovu njihovu medijsku promociju Kluba.

„Zahvaljujemose i Sportskom savezu Subotice, kao i Gradskoj upravi na velikoj pomoći oko osnivanja i početka takmičenja, od septembra, u Futsal ligi Vojvodine. Mi smo 2017. godine organizovali jednu ekupu koja se sa dosta uspeha takmičila na turnirima, a vrhunac je bio prošle godine, kada smo na Državnom prvenstvu Srbije u mini fudbalu, održanom u Subotici, u izuzetno jakoj konkurenciji osvojili četvrto mesto. Nakon toga smo odlučili da registrujemo klub i da uđemo u zvaničnu ligu futsala. Nadam se da ćemo našim rezultatima i radom opravdati poverenje rukovodstva i članova kluba, kao i subotičke lokalne samouprave“, rekao je Nemanja Džever. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

17.05.2021.

 

Maksim Puškar oborio rekord postavljen pre 70 godina

 

 

U organizaciji Atletskog saveza Beograda, u subotu, 15.05.2021. godine, održano je Otvoreno prvenstvo Beograda za atletičare/ke do 20 godina. Na ovom takmičenju Atletski klub "Spartak" Subotica imao je dva predstavnika, i to Maksima Puškara u trci na 3000 m i Darija Bašić Palkovića na 400 m. Maksim Puškar, koji ove godine puni tek 17 godina pobedio je u disciplini 3000 m sa rezultatom 8:51,46 i oborio ne samo lični rekord za 15 sekundi, nego i rekord kluba koji je postavljen pre tačno 70 godina, a držao ga je nekadašnji atletičar Bela Futo. Ovim rezultatom Puškar je postao najbrži subotičanin ikada u ovoj disciplini i uzrasnoj kategoriji.

 

 

 

 

"Maksim je u poslednja tri meseca izuzetno napredovao zahvaljujući samopregornom radu i postao je prvak Srbije na 3000 m u dvorani pre tri meseca u vremenu 9:05, ali je sada prevazišao sva očekivanja i prosto leteo stazom ispucavajući prolaze od 34 do 37 sekundi na svakih 200 m tokom čitave trke! Maksim će sasvim izvesno, ako ga zdravlje posluži, popraviti ovaj rekord za barem 20 do 30 sekundi i nadamo se ući u reprezentaciju Srbije." - izjavio je njegov trener Zvezdan Kalmar.

 

"Trka mi nije bila teška, i jako sam srećan što sam na ovaj način potvrdio da smo dobro radili u Subotici i na pripremama u Ulcinju u Crnoj Gori, gde sam imao manjih zdravstvenih tegoba, ali sam ipak došao u Beograd i uspeo da pobedim i oborim rekord." - rekao je Maksim Puškar.

 

Na istom takmičenju sjajan nastup imao je i Darijo Bašić Palković koji je u trci na 400 m zabeležio odličan rezultat od 51,80 sekundi i zauzeo 4. mesto.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

03.05.2021.

 

Izveštaj sa Prvomajske jedriličarske regate

 

 

U period od 30. aprila do 2. maja na Paliću je, u organizaciji Jedriličarskog kluba "Palić" održana tradicionalna 75. „Prvomajska regata“, koja se održava u nizu regata koje se boduju za Državno prvenstvo. Učestvovalo je 99 takmičara, i to 96 takmičara iz Srbije i 3 takmičara iz Mađarske, koji se iz godine u godinu vraćaju na ovu regatu radi dobrog jedrenja i druženja. Takmičari iz Srbije su bili predstavnici 12 klubova.
Regata je održana u klasi FINN, Laser standard, Laser Radial, laser 4.7 i OPTIMIST.

 

 

 

 

 

Foto: Jedriličarski klub "Palić"

 

Regata se može smatrati veoma uspešnom, na kojoj su takmičari mogli da se dokažu po raznim uslovima. Vremenski uslovi su omogućili održavanje 6 trka, i to 3 trka u petak po 4-5 m/s i 3 trke u nedelju po veoma jakom, ekstremnom vetru od 11-15 m/s.
Domaćini su i ovu sezonu započeli sa veoma dobrim rezultatima. Do pobedničkog postolja su stigli sledeći takmičari Jedriličarskog kluba "Palić":
- Tihomir Zakić 1. mesto u klasi FINN
- Luka Sretenović 3. mesto u klasi Laser 4.7 - generalno i 3. mesto u klasi Laser 4.7 – dečaci
- Kristina Boja – 2. mesto u klasi Laser Radial – devojčice i 3. mesto u klasi Laser Radial - generalno
- Danilo Bešić 3. mesto u klasi Laser Standard
- Bertalan Molnar 1. mesto u klasi OPTIMIST – dečaci do 12.godina
- Nenad Zakić 2. mesto u klasi OPTIMIST – generalno i 2. mesto u klasi OPTIMIST – dečaci
Uspešne takmičare sa Palića su i na ovoj regati predvodili treneri Ištvan Boja i Dejan Zakić.
Takođe, lepe rezultate su postigli i ostali takmičari palićkog kluba: Tamaš Arnold, Sven Skenderović, Aleksa Sretenović, Roland Kovač, Dario Bešić, Mate Salai, Robert Kovač, Igor Ujvari, Balint Firstner i Atila Dubičanac.
Regata je održana uz finansijsku podršku Jedriličarskog Saveza Srbije i sponzora.

 

Naredne regate, koje će se održati na Paliću su SEEOOC 2021 (Otvoreni Kup Jugoistočne Evrope za klasu Optimist – međunarodna regata), koje će se održati u periodu od 7. do 9. maja i Otvoreno Prvenstvo Vojvodine, dana 15 i 16. maja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

25.04.2021.

 

Fudbalerke ŽFK "Spartak" ostvarile pobedu nad Crvenom zvezdom

 

Fudbalerke ŽFK "Spartak" su osvojile 11. uzastopnu šampionsku titulu i to četiri kola pre završetka takmičarske sezone.

 

 

 

 

 

Foto: ŽFK "Spartak"

 

Iz kola u kolo se smanjivala teretska mogućnost da se ugrozi primat Golubica. Subotičankama je nedostajala još jedna pobeda. I uspele su. U 2. kolu plej-ofa nakon pobede nad Crvenom zvezdom u gostima otklonjena je i teretska mogućnost da Golubicama bude ugrožen primat.

 

U derbiju 2. kola plej-ofa Spartak je pobedio Zvezdu sa 4:0 usred Beograda, a blistala je na terenu Tijana Filipović, koja je postigla het-trik.

 

Šampionski niz kluba iz Subotice je krenuo 2011. godine i do danas ga niko nije skinuo s trona. U 20 mečeva ove sezone Spartak je samo jednom remizirao, a sve ostale utakmice je dobio.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.04.2021.

 

Izveštaj sa FINN Match race Cup-a

 

 

Sezonu takmičarskog jedrenja na Paliću otvorio je Finn Match Race Cup – Memorijal Vesna Skala, održan 10. i 11. aprila. U pitanju je regata za klasu FINN, koja se organizuje prema međunarodnim pravilima „Match race“-a, odnosno održan je kao turnir sistem - ispadanjem u direktnom duelu.

 

 

 

 

Ovaj atraktivan format takmičenja je po peti put okupio takmičare iz Srbije, i to iz Beograda, Smedereva i sa Palića. Ukupno je učestvovalo 26 takmičara, a trke su održane prvi dan po jugo-zapadnom vetru od 5 m/s, dok je drugi dan duvao jugo-istočni vetar jačine 3-4 m/s.

 

Pobednik 5. FINN Match race Cupa – memorijal Vesna Skala je Milan Đorđević iz Jedriličarskog kluba Sava, drugo mesto zauzeo je Nikola Marjanović iz Jedriličarskog kluba Ada, dok treće mesto dele takmičari Jedriličarskog kluba Palić, Dejan Zakić i Balint Firstner.

 

Sponzori regate su „Skala Garden“ d.o.o Subotica, „Skala Green“ d.o.o. Subotica i „STARS“ d.o.o. Palić.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

03.10.2020.

 

Velika pobeda fudbalera Spartaka

 

 

Na Gradskom stadionu u Subotici, bez prisustva publike, snage su odmerili fudnaleri Spartaka i Čukaričkog, koji je savladan od ekipe domaćina rezultatom 4:2. Meč je sudio sudija Bojan Nikolić.
Strelci: Shimura (32'), Marčić (39'), Endiaje (42'), Kamenović (45'), Nikolić (52' i 84').

 

 

 

 

 

U utakmici 10. kola Linglong Tire Super lige Srbije, fudbaleri subotičkog Spartaka bili su domaćini uvek nezgodnoj ekipi Čukaričkog. Videli smo mnogo preokreta, ali su domaćini na kraju slavili, sasvim zasluženo. Ova utakmica opravdala je epitet derbija kola, budući da su gledaoci koji su je pratili putem malih ekrana imali priliku da vide čak 4 gola. U prvom poluvremenu, semafor je pokazivao 2:2. Spartak je poveo, do tog gola dešavanja na terenu mogu da se opišu kao „odmeravanje snaga”, ali treba naglasiti da je u tom periodu Čukarički pokazao da je ozbiljan protivnik, što se i videlo kako je meč odmicao.

 

U 32. minutu Shimura je bio viši i snalažljiviji u skoku od Ćirkovića i poslao loptu u mrežu za vođstvo „golubova”. Samo sedam minuta kasnije, Nikolić je odlično zahvatio loptu na grudi, predriblao dva igrača i fantastično uposlio svog saigrača Milana Maričića, koji uspeva da savlada golmana gostiju, sa 10 metara. Zaista prelepa akcija naših fudbalera! Iako je Spartak uveliko pokazivao svoju moć, kao i to zašto su u stanju da pobede sve ekipe iz Superlige, ekipa Čukaričkog se sjajno borila, predaja nije dolazila u obzir. Takav pristup utakmici urodio je plodom, jer je do odlaska na odmor bilo izjednačeno - 2:2. Oba gola postigli su posle prekida, iz kornera. U 42. minutu korner je izveo Pantić, loptu je „prihvatio” Endiaje i fantastičnim udarcem iz okreta savladao u tom trenutku nemoćnog Dujmovića.

 

U samom finišu prvog dela igre (45'), ponovo Pantić izvodi udarac iz ugla, šalje loptu u šesnaesterac, Kamenović je udara glavom i uspeva da donese svojoj ekipi izjednačenje. Iako su pri kraju prvog poluvremena ispustili tada već dupliranu prednost, izabranici trenera Vladimira Gaćinovića nisu posustajali već su nastavili da se bore i igraju dobro u nastavku. Posle nekoliko minuta igre, ponovo su imali prednost. Fudbaleri Čukaričkog postavili su lošu ofsajd zamku, te su „plavi golubovi” odlično iskoristili tu situaciju. Tufegdžić je odlično spazio svog saigrača, a ove sezone sjajan i na ovoj utakmici i izuzetno raspoložen za igru, Nemanja Nikolić lagano šalje loptu iza leđa protivničkog golmana.

 

Spartak je nastavio da napada, nije želeo da rizikuje novo izjednačenje ili slično, momci su igrali čvrsto i fokusirano do samog kraja. Konstantni pritisak koji su stvarali protvniku isplatili su se u 84. minutu, Shimura je oteo loptu Birmančeviću i u trku dodaje loptu Nikoliću, koji postiže svoj drugi gol na ovom meču i postavlja konačan rezultat, 4:2. Sjajna igra i borba na obe strane, samim tim je pobeda naših momaka veća i značajnija. Preovladala je, čini se veća želja za pobedom domaće ekipe. Sada sledi reprezentativna pauza, koja traje do 17. oktobra, kada fudbaleri Spartaka gostuju na stadionu „na krovu”, protivnik će im biti ekipa Voždovca.

 

Sastavi: SPARTAK ŽK: Dujmović, Vidaković, Tekijaški, Jočić ( od 64. Vidović), Milošević, Shimura, Marčić, Tufegdžić ( od 90. Đurasović), Bijelović (85. Dunđerski), Nikolić (od 90. Baić), Denković (od 90. Urošević).

 

ČUKARIČKI: Petrović, Endijae, Kamenović, Kajević, Savić (od 60. Vidosavljević), Ćirković, Ostojić, Pantić, Šapić, Birmančević (od 82. Eze), Lukić ( od 73. Šarić).

 

Nada Jevtić

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

 

13.09.2020.

 

Jedriličarski klub Palić na tradicionalnoj regati „Golubački grad“

 

 

U period od 3. do 5. septembra na Dunavu, kod Golubca održana je tradicionalna regata „Golubački grad“, koja se održava u nizu regata koje se boduju za Državno prvenstvo. Na regati je učestvovalo 75 takmičara iz cele Srbije.

 

 

 

 

 

Vremenski uslovi su omogućili održavanje 6 trka, te se regata može smatrati uspešnom i kao rezultat održanih trka učesnici Jedriličarskog kluba Palić su veoma zadovoljni postignutim rezultatima, a medalje su poneli sledeći takmičari ovog kluba:
- U klasi 4.7 generalno – Kristina Boja 1. mesto
- U klasi 4.7 generalno – Dario Bešić 3. mesto
- U klasi 4,7 devojčice - Kristina Boja 1. mesto
- U klasi 4.7 dečaci – Dario Bešić 2. mesto
- U klasi Laser Standard – Danilo Bešić 3. mesto
- U klasi Optimist generalno – Nenad Zakić 2. mesto
- U klasi Optimist dečaci – Nenad Zakić 2. mesto
- U klasi Optimist dečaci do 12 godina – Bertalan Molnar 1. mesto
Dobre rezultate su postigli i ostali takmičari Jedriličarskog kluba Palić u sledećem sastavu: Mate Salai, Aleksa Sretenović, Luka Sretenović, Sven Skenderović, Tamaš Arnold, Roland Kovač, Robert Kovač.
Mlade takmičare je na regatu „Golubački grad“ vodio trener kluba, Dejan Zakić.
Zahvaljujući ostvarenim rezultatima, velika je verovatnoća da će se nekoliko takmičara plasirati za učešće na Evropskom Prvenstvu za klasu Optimist, kao i za Evropsko prvenstvo za klasu Laser Standard i Laser Radial do 21 godina, koji će se održati u oktobru ove godine.

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

 

12.09.2020.

 

Spartaku samo bod

 

 

Mesto i vreme: Gradski stadion u Subotici, 17 časova.
Bez prisustva publike. Glavni sudija: Momčilo Marković Strelci: Milan Maričić 58' i Miloš Gordić 90+3'.

 

 

 

 

Nakon dvonedeljne pauze zbog odigravanja reprezentativnih utakmica, ovog vikenda nastavljeno je fudbalsko prvenstvo Srbije. U 7. kolu Linglong Tire Superlige Srbije fudbaleri Spartak Ždrepčeve krvi su u subotu 12. septembra na svom stadionu dočekali ekipu Novog Pazara.

 

Gosti su ušli u utakmicu takozvanim bunkerom - sa zgusnutom i jakom odbrambenom linijom, a priliku za postizanje pogotka vrebali su iz kontranapada. Pomenuta taktika nije rezultirala vođstvom, ali su, s druge strane, uspeli da sačuvaju svoju mrežu. Ređale su se šanse domaćina, pokušavali su Nemanja Nikolić, Lazar Tufegdžić i Luka Bjelović. Ipak, najbolju priliku da dovede svoj tim u vođstvo tokom prvog dela igre imao je iskusni Nemanja Nikolić, momak koga subotička publika izuzetno voli i ceni. Nikolić je uputio oštar šut, golman Novog Pazara je nakratko odbio loptu, dok je Kudrić istu izbacio sa gol linije. Bilo je blizu, ali je na semaforu i dalje pisalo 0:0 i sa tim rezultatom su igrači i otišli na odmor.

 

U nastavku je Spartak više ličio na onu ekipu sa početka prvenstva, igrao je u svom prepoznatljivom maniru, te je kako se činilo našao rešenje za . odbranu protivnika. Naši fudbaleri zaigrali su znatno brže, efikasnije i nekako lagano, pa je već na samom početku drugog poluvremena priliku za vođstvo imao Tufegdžić (46'), kada je uputio veoma dobar šut u okvir gola Pazara. Asistent kod ove akcije bio je Milošević, kome je ovo bio 150. nastup u plavo-belom dresu. Spartak je konačno uspeo da povede u 58. minutu meča. Nikola Srećković izveo je korner, lopta je došla „pred noge” Milanu Maričiću, koji je potom lako poslao u mrežu protivnika.

Nakon vođstva, domaći su bili još opasniji i agresivniji. Usledio je ponovo period sa mnogo šansi, najpre je Nikolić pokušao iskosa, ali je taj šut zaustavio golman Drobnjak. Pokušavali su Tufegdžić, Maričić, Shimura, ponovo Nikolić... Ali je rezultat ostao nepromenjen.

 

Prva ozbiljnija prilika gostiju viđena je tek u finišu meča, u 84. minutu igre, kada je Živić pogodio stativu.
Iako je Spartak tokom većeg dela meča bio bolji i dominantniji, u nadoknadi vremena ipak je ispustio minimalnu prednost stečenu u drugom delu igre, a samim tim i šansu da osvoji nova tri boda. Golman domaćih Filip Dujmović je oborio Luku Mićića u šesnaestercu, a sudija Momčilo Marković je za taj potez odredio najstrožu kaznu - udarac sa bele tačke. Precizan je bio Miloš Gordić i u 93. minutu postavio konačnih 1:1.

 

 

 

 

 

Sastavi:
SPARTAK ŽK: Dujmović, Dunđerski, Tekijaški, Milošević, Jočić, Maričić (od 81. Vidaković), Bjelović (od 46. Savković), Shimura, Tufegdžić (od 88. Đurasović), Srećković (od 90' Vidović), Shimura, Nikolić.
NOVI PAZAR: Drobnjak, Vlajković, Kudrić, Trtovac, Marinković (od 77. Nedeljković), Živić, Tomić (od 68. Perić), Sise, Resić (od 77. Gordić), Fratović (od 46. Mićić), Dragutinović (od 68. Aganspahić).

 

U i narednom kolu, koje je na programu sledećeg vikenda, fudbaleri Spartaka biće domaćini, a protivnik će im biti novosadski Proleter.

 

Nada Jevtić

 

____________________________________________________________________________

 

05.09.2020.

 

Počeo 14. Međunarodni ultramaraton na Paliću

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor i član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine, Nataša Aleksić, danas su, presecanjem vrpce, otvorili 14. Međunarodni ultramaraton na Paliću, na kome učestvuje više od 70 takmičara iz pet zemalja. Tačno u podne krenuli su takmičari u trkama na 24 i šest časova, u ponoć počinje dvanaestočasovna trka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedelju u šest časova ujutru trka na 50 kilometara. Trke se održavaju na međunarodno verifikovanim stazama, a istovremeno su državna prvenstva i kvalifikacije za svetska prvenstva. Organizator ultramaratona je Ultramaratonski savez Srbije i Ultramaratonski klub „Paligo Palus“.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ultramarton je jedan veoma specifičan sport, tim pre što je neko u stanju da trči 24 časa praktično bez pauze, izjavio je, tim povodom, Balint Pastor, i dodao da će pobednik te trke istrčati više od 200 kilometara, možda čak i 230 kilometara.

„Između trčanja i politike postoji sličnost, jer od čoveka zahtevaju da bude staložen, istrajan, borben, da veruje u sebe, da ima samopouzdanje, ali i da treba da poštuje protivnike, stazu, vremenske okolnosti i, generalno, spoljne okolnosti“, naglasio je Balint Pastor.

 

Uz izražavanje zadovoljstva što je Palić po 14. put domaćin ovog takmičenja, Pastor je podsetio da je ultramaraton istovremeno i međunarodno takmičenje, jer ima i učesnika iz inostranstva, i državno prvenstvo Republike Srbije u disciplinama na 100 kilometra, 50 kilometara i na dvadesetčetvoročasovnom ultramaratonu.

„Želim da se zahvalim Eleviri Janoši, organizatoru trke i višestrukoj šampionki, koja je i dobitnica nagrade 'Pro urbe' grada Subotice još 1995 godine. Zahvaljujem se i Srpskom atletskom savezu, partneru i suorganizatoru ove trke. To još podiže značaj ove manifestacije na Paliću. Grad je i u finansijskom i drugom pogledu podržao ultramaraton. Takmičarima želim sve najbolje, prihvatljive vremenske uslove i dobar vremenski rezultat“, poručio je Balint Pastor. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

26.08.2020.

 

Evropsko prvenstvo u jedrenju za Klasu Laser 4,7

 

 

U periodu od 14. do 21. avgusta, u Portugaliji, u mestu Vilamoura održano je Evropsko prvenstvo u jedrenju za Klasu Laser 4,7. Reprezentaciju Srbije je činila i Subotičanka, članica Jedriličarskog kluba Palić, Kristina Boja. U velikoj konkurenciji, kao rezultat održanih 11 trka, Kristina Boja je zauzela 14. mesto na ovoj prestižnoj regati i postigla ujedno i najbolji rezultat među članovima srpske reprezentacije.

 

 

 

 

- Kristina je ove godine značajno napredovala u odnosu na prethodnu godinu kada je bila 38. na Evropskom prvenstvu za Klasu Laser 4,7. Napredak se ostvario zahvaljujući upornom radu trenera Ištvana Boja i kvalitetnim uslovima koje pruža Jedriličarski klub Palić, kažu u ovom klubu i ističu da su pred Kristinom još dva ozbiljna izazova - zadržati prvo mesto na Državnom prvenstvu u klasi Laser 4,7 i učešće na Evropskom prvenstvu u klasi Laser Radial, koje će se održati u Tivtu u oktobru 2020.godine.

 

 

 

 

- Želimo joj puno uspeha! - kažu u Jedriličarskom klubu Palić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

25.08.2020.

 

Prijem za učesnike Kampa atletskih nada

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor, upriličili su danas prijem za učesnike Kampa atletskih nada Srpskog atletskog saveza. Kamp se održava od 20. do 27. avgusta.

 

 

 

 

- Drago mi je je što je Srpski atletski savez učinio čast gradu Subotici i uvrstio ga u domaćine Kampa atletskih nada, gde se preko 40 najtalentovanijih mladih atletičara uzrasta od 14 do 18 godina priprema pod stručnim nadzorom za narednu atletsku sezonu. Nadam se da se prijatno osećaju u našem gradu i da imaju sve uslove da sprovedu ono što su planirali kako bi ostvarili što bolje rezultate u narednoj atletskoj sezoni, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić podsećajući na sve do sada obezbeđene predulsove neophodne za održavanje ovakvih kampova, ali i značajnih sportskih takmičenja. On je istakao da će lokalna samouprava i dalje ulagati u sportsku infrastrukturu grada uz saradnju sa resornim ministarstvom i pokrajinskim sekretarijatom, kako bi se stvorili što bolji uslovi za ljubitelje sporta u ovom gradu.

 

 

 

 

 

- Za atletiku se kaže da je kraljica sportova. Bez atletike nema nijednog drugog sporta i ne samo da se radi o atletičarkama i atletičarima, nego su među njima prisutne takve nade, koje imaju najbolje rezultate na svetu u svojim starosnim kategorijama, rekao je predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor ističući da mu je velika čast što je danas zajedno sa gradonačelnikom primio učesnike Kampa atletskih nada.

 

opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

Palić Open 2011 - VIDEO

 palic open 2011, natasa zoric, tenis,

 

 

Zorićeva u četvrtfinalu

 

 palic open 2011, natasa zoric, tenis, teniski turnir na palicu

 

Iako joj je ovo prvi turnir posle pauze od meseca dana zbog povrede Nataša Zorić je prošla u četvrtfinale osmog Palić Opena koji se igra za nagradni fond 10.000 dolara. Zorićeva je u srpskom duelu savladala Katarinu Adamović, a za razliku od prvog kola bila je ubedljivija, posao je završila u dva seta. Čast Srbije braniće i dalje Dunja Šunkić koja se namučila u prvom setu protiv Luce Pump, ali je posle taj-brejka u prvom setu bila znatno ubedljivija u nastavku meča. Šansu da prođe u dalje takmičenje imala je i Marina Kačar, borila se hrabro u tri seta protiv Tereze Malikove, ali je poklekla u trećem setu.
Rezultati drugog kola Palić Opena 2011: Mahalkova – Gavlik 6:3, 6:7(4), 6:2, Stamatova – Reberšak 6:0, 6:3, Zorić – Adamović 6:2, 6:4, Kolat – Platon 7:5, 2:6, 4:1 (predaja u trećem setu), Šunkić – Pump 7:3(3), 6:2, Kriegsmanova – Kovač 6:2, 7:6(1), Malikova – Kačar 6:2, 1:6, 6:3, Kurbanova – Bauer 6:1, 7:6(2).
Najzanimljiviji mečevi četvrtfinala biće sigurno oni u kojima igraju srpske teniserke, Nataša Zorić se sastaje sa Natalijom Kolat iz Poljske, a Dunja Šunkić igra protiv osme nositeljke Lucije Kriegsmanova iz Češke. Sastaju se još Mahalkova i Stamatova, odnosno Malikova i Kurbanova.
Takmičenje se odvija i u kategoriji dublova, u polufinale su prošle Goira i Zafirova koje su bez borbe dobile Gerlovu i Kriegsmanovu, a po istom principu će im se u polufinalu suprotstaviti dubl Balint i Gianoti koje su bez borbe dobili dubl Platon – Vajdeanu. Šansu da se bore za dubl titulu imaće i srpski dubl Kačar – Šunkić nakon pobede nad dublom Hirš – Stamatova sa 7:5, 5:7, 12:10. Protiv njih će biti dubl Brozda – Kolat koji je u četvrtfinalu savladao dvojac Bamburac – Lazarević sa 6:1, 6:1.
N. S.

 

________________________________________________________________________________

 

 

FK "Bačka 1901" obeležiće 110 godina postojanja

 

 

 

Fudbalski klub Backa jubilej 110 godina postojanja

 

Najstariji fudbalski klub u regionu "Bačka 1901", bogatu i dramatičnu istoriju ispisivala je u okrilju jedne moćne monarhije, dve kraljevine i četiri države, a menjala četiri naziva, sve do ovog današnjeg koje je dobila rođenjem, 3. avgusta 1901. godine. Svoj jubilej od 110 godina postojanja, fudbaleri sa "Somborske kapije" će obeležiti uz podršku Fudbalskog saveza Srbije, Sekretarijata za omladinu i sport AP Vojvodine i Grada Subotice. Program obeležavanja jubileja započinje 3. avgusta Svečanom sednicom Skupštine FK "Bačka 1901" u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 10 časova.
U prijateljskoj utakmici istog dana na domaćem terenu, sa početkom u 18 časova fudbaleri subotičkih crveno-belih, odmeriće snage sa superligašima FK "Spartak Zlatibor voda". Pored ovog meča, u okviru programa obeležavanja jubileja, biće još niz prijateljskih i revijalnih utakmica u svim kategorijama. Kroz tribine i okrugle stolove koji su takođe deo programa, šira javnost će biti informisana o istoriji najstarijeg fudbalskog kluba sa ovih prostora.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Uspeh biciklista Spartaka u ligi Srbije i na Sidskom Maratonu
Uspeh biciklista Spartaka u ligi Srbije i na Sidskom Maratonu
U Novom Pazaru je 24. jula održana liga Srbije za mlađe kadete i kadete, gde je u kategoriji na 46 km pobedio biciklista BK "Spartak", Dario Nimčević, Boris Kopunović treći, a u žestokoj konkurenciji Dimitrije Todorović je bio šesti, Uroš Štangl osmi .
Staza je bila teška sa puno uspona i opasnih spusteva. MTB sekcija Spartaka je učestvovala na Sidskom Maratonu gde su voženi mali maraton na 24km i veliki maraton na 47 km. U malom maratonu Tamara Francuski je osvojila drugo mesto, Nedeljko Tomanović u masteru velikog maratona je osvojio deveto mesto, a četvrto mesto u konkurenciji seniora Zoltan Čipak.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Jubilej FK „Bačka 1901“

 

 

Subotica, 15. jula - Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, predsednik Skupštine Grada Slavko Parać i Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, primili su danas, u Gradskoj kući, predstavnike Fudbalskog kluba „Bačka 1901“, koji 3. avgusta 2011. godine obeležava 110. godišnjicu postojanja.
Predsednik FK „Bačka 1901“ Zoran Marković upoznao je gradonačelnika Vučinića i njegove saradnike sa tokom priprema za proslavu ovog, kako je rekao, i za Klub, i za Grad značajnog jubileja. On je najavio da će se svečana sednica Skupštine FK „Bačka 1901“ održati 3. avgusta, u Velikoj većnici Gradske kuće. Istog dana, na stadionu kod Somborske kapije odigraće se prijateljska fudbalska utakmica između „Bačke 1901“ i „Spartak Zlatibor vode“. Po njegovim rečima, program obeležavanja jubileja FK „Bačka 1901“ počinje promocijom u Fudbalskom savezu Srbije, u Beogradu, 20. jula i trajaće tokom narednih 12 meseci.
Čestitajući jubilej, gradonačelnik Vučinić je istakao da je Grad Subotica ponosan na 110 godina bogate sportske istorije Fudbalskog kluba „Bačka 1901“, jednog od najstarijih fudbalskih klubova u Evropi i naglasio da mu je drago što će se značajna godišnjica subotičkih „crveno-belih“ obeležavati dostojanstveno i tokom cele naredne godine.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

U BK "Spartak" zadovoljni plasmanom na dva takmičenja

 

 

Biciklisti BK "Spartak" ovog vikenda su učestvovali na trkama u Apatinu i u Mađarskoj. U mađarskom gradu Szekszard vozili su mlađi kadeti na zahtevnoj stazi od 42 km, sa više uspona i opasnih spusteva. A i sam cilj je bio na brdu, no i pored toga biciklisti BK "Spartak" postigli su sjajne rezultate: Dario Nimčević prvo, a Dimitrije Todorović treće mesto.
Na takmičenju Liga Srbije u Apatinu mlađi kadeti su ponovili uspeh iz Mađarske, Dario Nimčević prvi, Dimitrije Todorović treći, a na stazi od 40 km mlađi kadeti: Michel Szekeres, Boris Kopunović, Milan Dragojević i Uroš Štangl zauzeli su drugo mesto ekipno. Mastersi su vozili 78 km, a u ovom delu takmičenja Aleksandar Perčić je osvojio sedmo, Arsen Perčić deveto i Đuro Gagić dvanaesto mesto. Start je bio u 11 časova, a i pored velike vrućine na ovom takmičenju su se pored domaće ekipe Srbije okupili i takmičari iz Mađarske, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Uspeh Gabora Kase

 

 

 

Na nedavno održanoj 51. Međunarodnoj trci kroz Srbiju koja se vozila u sedam etapa, Gabor Kasa biciklista Biciklističkog kluba "Spartak" Subotica osvojio je četvrto mesto i titulu najboljeg vozača u generalnom plasmanu do 23 godine.

...opširnije - VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

Finale lige Sportskog centra "Pešta"

 

 

Prošlogodišnji pobednik letnje biznis lige u malom fudbalu, ekipa "Superinfo", ove godine je učestvovala na Futsal Festu 2011 u Smederevu, kao jedna od 32 ekipe podeljene u 8 grupa.
Nakon Futsal Festa, "Superinfo" je u finalnoj utakmici odmerio snage sa ekipom "Pilane Marko", a ovaj meč je odlučio o konačnom redosledu u vrhu lestvice lige Sportskog centra "Pešta".

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Ultramaraton trka - Palić 10. jun 2011. godine - VIDEO

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Nove pobede KDT «Spartak» iz Subotice

 

 

 

U Inđiji je 4. juna održano Pojedinačno Prvenstvo Srbije za seniore u dizanju tegova, na kom su takmičari KDT ’’ Spartak ’’ iz Subotice ostvarili izuzetan uspeh. U osam kategorija, takmičari KDT ’’ Spartaka ’’ iz Subotice zauzeli su prvo mesto u tri kategorije. Titulom prvaka Srbije za seniore za 2011. godinu okitili su se: Dejan Peić Tukuljac u kategoriji do 69kg, Kristian Horvat u kategoriji do 77kg i Miloš Knežević u kategoriji do 105kg.
Takmičari KDT ¨ Spartaka ¨ iz Subotice, na Pojedinačnom Prvenstvu R. Srbije za seniore za 2011 godinu ostvarili su sledeće rezultate :
Dejan Peić Tukuljac u kategoriji do 69kg 105kg+132kg=237kg I mesto
Kristian Horvat u kategoriji do 77kg 123kg+141kg=264kg I mesto
Miloš Knežević u kategoriji do 105kg 135kg+160kg=295kg I mesto
Ervin Rožnjik u kategoriji do 85kg 110kg+137kg=247kg III mesto
Tivadar Kajdoći u kategoriji +105 kg 115kg+160kg=275kg III mesto
Tamaš Kajdoči u kategoriji do 94 kg 95kg+110kg=205kg IV mesto
Robert Berkeš u kategoriji do 77 kg 72kg-90kg=162kg VIII mesto

Takmičari KDT ¨ Spartak ¨ iz Subotice i na ovom takmičenju su dokazali još jednom svoj nesporan kvalitet kao i činjenicu da u potpunosti dominiraju domaćom scenom kako u pojedinačnoj tako i u ekupnoj konkurenciji.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Brigita Lukač postavila nove državne rekorde

 

 

Na Prvenstvu Srbije za seniorke, održanom u Beogradu 28. maja, boje KDT `` Spartaka`` iz Subotice branila je Brigita Lukač i ostvarila izuzetan rezultat.U kategoriji do 69kg osvojila je titulu prvaka države u seniorskoj konkurenciji i postavila dva državna rekorda za mlađe seniorke (takmičarke do 23 god.) i to u disciplini Izbačaj sa podignutih 65 kg i u Olimpijskom biatlonu sa ukupno podignutih 115 kg.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Odbojka na ulici - UniCredit Bank Street Volleyball - VIDEO

 


 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Novi uspesi KDT "Spartak" Subotica

 

 

 

U Baču je 21. maja održan XVI Memorijalni turnir Erih Špajzer u dizanju tegova i Pojedinačno prvenstvo Srbije za učenike osnovnih škola. Na Memorijalni turnir Erih Špajzer se po tradiciji poziva 12 najboljih dizača tegova iz cele Srbije, čiji se ostvareni rezultati boduju po Sinclerovim tablicama. Takmičar KDT ¨ Spartaka¨ iz Subotice Pejić Tukuljac Dejan je na ovom takmičenju ostvario izuzetan rezulat, jer je sa podignutih 115kg u disciplini Trzaj i 135kg u disciplini Izbačaj, tj. sa ukupno podignutih 250kg u Olimpijskom biatlonu proglašen za pobenika ovog turnira.
Na Pojedinačnom prvenstvu Srbije za učenike osnovnih škola takmičari KDT ¨ Spartak ¨ iz Subotice postigli su sledeće rezultate :
Kajdoči Tamaš je u kategoriji do 94kg ostvario izuzetan rezultat i poneo laskavu titulu prvaka države. U kategoriji do 85kg Aroksalaši Ervin je poneo titulu vicešampiona države, dok je Kopunović David u kategoriji do 56kg zauzeo četvrto mesto.
Takmičari KDT ¨ Spartaka ¨ su na ovom takmičenju dokazali da su u dobroj formi, kako je to po planu treninga i predviđeno, jer ih za dve nedelje očekuju veoma važno takmičenje i to pojedinačno Prvenstvo Srbije za seniore u dizanju tegova koje će se održati 4. juna u Inđiji.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

UniCredit Bank Stritvolej

 

 

 

Jedanaesti po redu UniCredit Bank Stritvolej turnir u odbojci na ulici, održaće se u Subotici na Trgu slobode i Trgu republike, 21. i 22. maja. Na 30 mreža odbojku će igrati devojčice i dečaci od 9 do 15 godina, podeljeni u 7 kategorija devojčice, odnosno u 6 kategorija dečaci. Prvog dana turnira, odbojka će se igrati na 20, a drugog dana na 10 terena i to od 9 do 21 čas.
Učešće je ove godine uzelo 200 ekipa, sa oko 1200 takmičara iz 40 klubova koji dolaze iz oko 30 gradova Srbije.

- Ovaj turnir se u Subotici održava od 2001. godine i svake godine beleži sve veći broj učesnika i timova širom Srbije. Ponosni smo što nam se ove godine pridružila i UniCredit Banka kao generalni sponzor. Turnir ima za cilj da doprinese razvoju odbojke , stvaranje uslova za aktivnije učešće mladih u vrhunskom sportu, kao i uključivanju mlade populacije u sportske aktivnosti kroz afirmaciju sportskog i takmičarskog duha, rekao je Dragan Savić, organizator turnira.

- Želeo bih da izrazim veliko zadovoljstvo što se UniCredit Banka ove godine nalazi u elitnom krugu kompanija koje podržavaju ovaj turnir. Danas smo ovde kao promoteri sportskog takmičenja, ali već duži niz godina podržavamo sve ono što je značajno za lokalnu zajednicu i njene građane. Jer, bankarstvo za nas nije samo stvar obezbeđivanja proizvoda, usluga i transakcija, već i razumevanje potreba klijenata, ostvarivanje bliskog odnosa s klijentom i integrisanja u lokalnu zajednicu, rekao je Stojan Majstorović, regionalni direktor u Sektoru poslova sa stanovništvom UniCredit Banke.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Futsal fest 2011

 

 

 

Na ovogodišnjem Futsal festu, koji će se održati od 31. maja do 8. juna takmičiće se i Superinfo tim. Predsednik kluba Arnold Zoltan od svojih fudbalera na ovom takmičenju očekuje igru, kakvu su pokazali u prošlogodišnjoj letnjoj biznis ligi, kada su osvojili prvo mesto. Protivnici na ovogodišnjem Futsal festu su respektabilni, ali on veruje u dobar plasman svog tima.
Podsećanja radi, KMF "Arena" iz Smedereva organizovala je prvi futsal turnir 2006. godine na Sportskom centru u Smederevu na otvorenom terenu, u znak podrške našoj reprezentaciji pred odlazak na svetsko prvenstvo u Nemačku 2006. Četiri godine kasnije, ali u novootvorenoj sportskoj dvorani u Smederevu je istim povodom, uoči svetskog prvenstva u Južnoj Africi, članovi KMF "Arene" organizovali su Futsal fest 2010, koji je po oceni svih prisutnih bio jedan od najbolje organizovanih turnira na ovim prostorima, što zbog velike posećenosti, što zbog broja ekipa sa prostora bivše države SFRJ. Na Futsal festu 2010 svoje predstavnike su imali Slovenci, Hrvati, Bosanci i naravno predstavnivi Srbije. Pobednik Futsal festa je bila ekipa MIS Petrol iz Grocke koja je u dramatičnom finalu posle izvođenja penala pobedila ekipu Dalmacija Stars iz Splita 7:5. Treće mesto je osvojila ekipa Kopernikus – Kalča iz Niša.

 

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Takmičari KDT ¨ Spartaka ¨ uspešno krenuli u odbranu titule Ekipnog prvaka Srbije

 

 

U Subotici je 30. aprila održano Pojedinačno prvenstvo Vojvodine za seniore i seniorke i I kolo Ekipnog prvenstva Vojvodine za seniore za 2011. godinu u dizanju tegova.

Na Pojedinačnom prvenstvu Vojvodine za seniore i seniorke učestvovalo je
preko 40 takmičara, a takmičari KDT ¨ Spartaka ¨ iz Subotice ostvarili su sledeće rezultate :


Takmičar kategorija Rezultat plasman
Brigita Lukač do 69kg 50kg+61kg=111kg I mesto
DEjan Peić T. do 69kg 110kg+135kg=245kg I mesto
Kristian Horvat do 77kg 125kg+140kg=265kg I mesto
Ervin Rožnjik do 85kg 105kg+136kg=241kg I mesto
Čaba Nađ + 105kg 165kg+185kg=350kg I mesto
Miloš Knežević +105kg 130kg+166kg=296kg II mesto
Tivadar Kajdoči +105kg 125kg+165kg=290kg III mesto
Tamaš Kajdoči do 94kg 90kg+114kg=204kg III mesto
Robert Berkeš do 77kg 78kg-95kg=173kg IV mesto

Što se Ekipnog prvenstva Vojvodine tiče, u I kolu za ekipu KDT ¨ Spartaka ¨ iz Subotice nastupali su sledeći takmičari : Dejan Peić Tukuljac, Čaba Nađ, Kristian Horvat, Tivadar Kajdoči, Miloš Knežević i Ervin Rožnjik.

Ekipa KDT ¨ Spartaka ¨ iz Subotice povela je u I kolu Ekipnog prvenstva Vojvodine za 2011. godinu sa ukupno osvojenih 1929 poena, na drugom mestu se našla ekipa KDT ¨ Radnički ¨ iz Sombora sa ukupno osvojenih 1533 poena, treće mesto je osvojila ekipa KDT ¨ Herkules ¨ iz Bača sa ukupno osvojenih 1233 poena, četvrto mesto pripalo je ekipi KDT ¨ Kamen ¨ iz Inđije sa ukupno osvojenih 1214 poena , dok je ekipa KDT ¨ Srem ¨ iz Sremske Mitrovice zauzela peto mesto sa ukupno osvojenih 1075 poena.

Naredna takmičenja koja očekuju takmičare KDT ¨ Spartaka ¨ iz Subotice su Memorijalni turnih Erih Špajzer i Pojedinačno i ekipno prvenstvo R. Srbije za učenike Osnovnih škola, koje će se održati u Baču 26.05.2011. godine.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Ultimat fajting

 

 

 

U organizaciji subotičkog Ultra fajt kluba, u okviru prvomajskih sportskih manifestacija na Letnjoj pozornici će se održati turnir u ultimat fajtingu između Srbije i Slovačke. Iako se ova vrsta takmičenja tek drugi put organizuje kod nas, interesovanje je veoma veliko, sudeći po već prodatim ulaznicama. Početak mečeva je u 18 časova, a cena ulaznice je 700 dinara.

 

…opširnije – VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Šahovsko prvenstvo osnovnih škola Subotice

 

 

 

U organizaciji Sekretarijata za omladinu i sport, Sekretarijata za obrazovanje i Šah kluba "Spartak" u Subotici će se od 22. i 23. aprila održati pojedinačno i ekipno šahovsko prvenstvo osnovnih škola Subotice. Igraće se 7 kola, pulučasovnim partijama i po šahovskim pravilima FIDE, odnosno pravilnicima Šahovskih saveza Srbije i Vojvodine. Takmičenje će se održati u prostorijama Šah kluba "Spartak", a svečano otvaranje takmičenja je zakazano za 10 časova.
…opširnije – VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Predstavnik Srbije trinaesti u Evropi

 

 

U periodu od 11-17. aprila u Rusiji, u gradu Kazan održano je Prvenstvo Evrope za seniore u dizanju tegova. Na ovom takmičenju Srbiju je predstavljao Knežević Miloš član KDT ``Spartak`` iz Subotice, koji je na Evropsko prvenstvo otputovao u pratnji trenera reprezentacije Vert Stipana. Knežević Miloš je na ovom takmičenju ostvario izuzetan rezultat jer je u kategoriji +105kg. zauzeo 13.-to mesto.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Medalje sa Prvenstva Srbije

 

 

 

 

U Novom Bečeju je 17. apria održano Pojedinačno i ekipno prvenstvo Srbije za juniore (takmičare do 20 god.) i Ekipno prvenstvo Srbije za učenike Srednjih Škola.
Boje KDT ’’Spartak’’ iz Subotice na ovom takmičenju branili su: Rožnjik Ervin, Kajdoči Tivadar, Kajdoči Tamaš i Berkeš Robert.
U pojedinačnoj konkurenciji, Rožnjik Ervin član KDT ’’Spartaka’’ iz Subotice je u kategoriji do 85kg. postigao izuzetan rezultat sa podignutih 106kg u disciplini trzaj i 135kg u disciplini izbačaj, te se sa ukupno podignutih 241kg u Olimpijskom biatlonu okitio titulom prvaka Srbije za 2011. godinu.
Kajdoči Tamaš je u kategoriji do 94kg zauzeo odlično treće mesto sa podignutih 93kg. u disciplini trzaj i 110kg. u disciplini izbačaj, što ukupno iznosi 203kg. u Olimpijskom biatlonu. Kajdoči Tamaš je rođen 1997. godine i predstavlja veliku nadu ovog sporta u Srbiji, a u više navrata se takmičio sa znatno starijim takmičarima.
Berkeš Robert, takođe član ’’Spartaka’’ iz Subotice zauzeo je na ovom takmičenju šesto mesto u kategoriji do 77kg sa podignutih 70kg u disciplini trzaj i 93kg u disciplini izbačaj, što ukupno iznosi 163kg.
Ekipa KDT ’’Spartaka’’ iz Subotice nije u ekipnoj konkurenciji uspela da odbrani prošlogodišnju titulu ekipnog prvaka Srbije za juniore i učenike Srednjih Škola jer se Kajdoči Tivadar, inače stalni član kako juniorske tako i seniorske ekipe povredio na takmičenju prilikom zagrevanja.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Medalje sa Ultramaratona

 

 

 

Najmlađi subotički maratonci su se vratili sa medaljama osvojenim na Ultramaratonu održanom 12. marta u Nirnbergu.

 

…opširnije – VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Kičijevim stopama - VIDEO

 

Atila Koso i Lorencio Lupulesku

 

 

 

Od sredine prošlog veka kada se u Evropi, ali i na brojnim svetskim takmičenjima ime Subotice vezivalo i za ime Vilima Harangozoa, Mesaroša, Kalinića, Gavrilovića i poduži spisak ambasadora subotičkog sporta, u ovom gradu se od "Kičijevog zlatnog doba" malo toga promenilo u pogledu poboljšanja uslova u kojima treniraju neki aktuelni i budući asovi, koji su neka vrsta konstante, koju ovaj grad uvek ima i sa kojom uvek može računati. Dakle, malo je toga drugačije, sve do ove 2011. godine kada će uslovi uskoro biti srazmerni talentu, radu i ambiciji onih, po kojima je ovaj grad bio, ili će i nadalje biti prepoznatljiv. Neki od momaka koji danas teže dostići i prestići legendarnog Kičija, ostaće trajno vezani za stonoteniski klub Spartak, ili će krenuti nekim drugim vodama, čiste savesti jer su ovom sportu i klubu poklonili značajan deo najlepšeg perioda mladosti i odazvali se impulsu skrivenom u genima, da nastave igru sa kojom su se upoznali u najranijem detinjstvu.
Pored stola pregrađenog mrežicom, spoznaju se i pomeraju vlastite granice izdržljivosti, koncentracije i veštine. Suočava se sa saigračem, ali i vrednovanjem sebe kao ličnosti i poimanjem stvarnog značenja pobede.
Od Kičija i asova koji su krenuli njegovim stopama, kroz odlučujuće mečeve stasalo je u ovom gradu još mnogo mladih ljudi rešenih da reketom i lopticom pobede svet. I uspevalo im je. Danas, smo možda pod utiskom izveštaja sa naslovnica o nesportskim dešavanjima na sportskim terenima, posustali u veri da će se održati smisao i uloga sporta, no kako se čini još uvek ima ko da nas razuveri i postane predvodnik nekim budućim borcima.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Prekogranična saradnja odbojkaških klubova

 

 

 

 

U okviru IPA projekta ŽOK "Spartak" i Odbojkaškog kluba "Segedin" započela je realizacija prve, od ukupno četiri faze projekta kom je cilj revitalizacije školskog sporta, kao baze za budući odabir sportista.
U prvoj fazi učestvovalo je preko 200 devojčica iz osnovnih škola, a finalni mečevi će se odigrati u nedelju 13. marta u Hali sportova sa početkom u 13 časova. U drugoj fazi sledi selekcija i testiranje dece, nakon čega će se održati desetodnevni kamp i u četvrtoj fazi je u planu trenerski seminar.
- Iskreno se nadam da će ova saradnja doprineti što većoj afirmaciji odbojkaškog sporta kako u Segedinu, tako i u Subotici, rekao je Nemanja Simović član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu.
Ukupna vrednost projekta iznosi 96.000 evra, od čega segedinskom partneru pripada 25.000 evra, a realizacija ovog projekta prekogranične saradnje, po rečima Zorana Olajića direktora ŽOK "Spartak", logičan je niz višedecenijskog prijateljstva, koje će ova saradnja još više učvrstiti i nastaviti se nadalje.
- Želimo, kao i naši prijatelji iz Segedina da nakon ovog projekta dobijemo što bolje uslove za razvoj školskog sporta i na taj način dokažemo da smo lideri odbojke u regionu, rekao je Olajić.
- Uvek mi je drago kada među projektima budu i oni koji se tiču sporta i omladine, rekao je Dejan Vujinovoić, predstavnik Kancelarije IPA projekta u Subotici, a kako kaže trenutno se realizuje oko 70 IPA projekata. U ovoj godini je pristiglo 217 predloga projekata, te sada sledi selekcija onih koji će biti realizovani.
Tamaš Varga, predstavnik odbojkaškog kluba "Segedin", kaže da je ova saradnja s radošću prihvaćena, obzirom da se Srbija u odbojci može svrstati u najjače reprezentacije.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Poseta delegacije legendarnih mađarskih fudbalera

 

 

 

 

Subotica, 9. mart - U organizaciji Fudbalskog saveza Srbije, Suboticu je danas posetila delagacija nekadašnjih proslavljenih mađarskih fudbalera. Jenea Buzanskog, Pala Varadija, Janoša Gereča i Antala Dunaia, iz nekadašnjeg tima Ferenca Puškaša primili su Nemanja Simović član Gradskog veća zadužen za sport i predsednik Skupštine grada Slavko Parać u Velikoj većnici Gradske kuće. Tom prilikom Nemanja Simović je pored reči dobrodošlice istakao da, iako je proteklih godina u Subotici koja danas broji 140 sportskih klubova i gde je zaista mnogo urađeno na planu sporta, treba još učiniti mnogo napora kako bi se dosegli takvi rezultati kakve su postizali predstavnici ove nekadašnje "zlatne generacije". U prisećanju na nekadašnje velike pobede i davno odigrane mečeve, Jene Buzanski desni bek mađarske reperzentacije pedesetih godina prošlog veka, prisetio se subotičkih fudbalera iz vremena kada se, kaže Buzanski, u Subotici i Jugoslaviji igrao dobar fudbal, a u prilog tome je izjavio da bi njegov tadašnji tim bio u evropskom vrhu da im se nisu suprotstavili naši fudbalski asovi, kao jedina ozbiljna prepreka.
U konstataciji da bi ovakvi susreti trebali biti češći, složili su se kako gosti, tako i domaćini koji su pohvalili ovu inicijativu Fudbalskog saveza Srbije.

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Uspeh mladih košarkašica

 

 

 


Milica Ćuk, Nađa Vidaković, Marina Skočajić i Aleksandra Tulenčić košarkašice košarkaškog kluba "Prozivka", nastupivši u ekipi regiona Vojvodine, predstavile su i subotičku košarku na regionalnom turniru u Loznici, održanom od 25. do 27. februara, gde su osvojivši prvo mesto, stekle pravo učešća na finalnoj utakmici seniorskog kupa Srbije u Rumi, kao predigra 26. marta.
Dan kasnije, 27. marta u Staroj Pazovi u okviru mečeva trećeplasiranih ekipa Beograda i Vojvodine, naše devojke će se boriti u baražnom meču protiv ekipe „Voždovac“ iz Beograda za plasman u finalni turnir prvenstva Srbije za pionirke.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

JKP "Parking" sponzor "Spartanaca"

 

 

 

 

Između JKP"Parking" i Kluba američkog fudbala "Spartanci", potpisan je ugovor o sponzorstvu kojim će subotički ragbisti biti rasterećeni plaćanja dela troškova nabavke opreme, zatim kotizacije, prevoza i ostalih troškova koji po utakmici iznose oko 30 hiljada dinara, a koje će u narednih godinu dana snositi JKP "Parking".
- U JKP "Parking" smo shvatili značaj sporta u gradu i zato smo rešili da deo sredstava koji ubiramo od sugrađana, na ovaj način vratimo u vidu donacija i usmerimo u sport, rekao je Milorad Slijepčević, direktor JKP "Parking".
KAF "Spartanci" je osnovan pre dve godine, a već u narednoj godini veruju da će se naći u plej-ofu, a potom da će zaigrati i u Prvoj ligi, obzirom da su pojačali redove pre svega zahvaljujući Čabi Juhasu koji važi za najboljeg igrača američkog fudbala u Srbiji. Prva naredna utakmica "Spartanaca" je poslednjeg vikenda u martu sa "Klek"-om iz Zrenjanina, na terenu FK "Bratstvo". Po rečima Dmitra Štrpca generalnog sekretara KAF "Spartanci" sve više je mladih ljudi koji dolaze na njihove utakmice.
- Pre dve godine, kada je osnovan klub, moram priznati da sam bio prilično skeptičan u pogledu interesovanja u našem gradu kada je ovaj sport u pitanju. Međutim, sada posle dve godine oni imaju velik broj igrača, interesovanje gledalaca, kojih će verovatno biti još mnogo više i mislim da je za njih ulazak u plej-of realan, rekao je Nemanja Simović član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Još jedan uspeh dizača tegova KDT ¨ Spartak ¨

 

 

 

 

Na takmičenju u dizanju tegova za juniore i juniorke u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji Kup Vojvodine, održanom u Baču 19. februara, učestvovali su i takmičari KDT ¨ Spartak¨: Tivadar Kajdoči , Ervin Rožnjik, Tamaš Kajdoči i Robert Berkeš.
Prvo mesto u kategoriji do 105 kg, sa rezultatom 115kg-155kg=270kg, osvojio je Tivadar Kajdoči. Takođe prvo mesto u kategoriji do 94 kg i rezultatom 103kg-130kg=233kg, osvojio je Ervin Rožnjik. U kategoriji do 94 kg, II mesto osvojio je Tamaš Kajdoči sa rezultatom
90-110kg=140kg, a Robert Berkeš u kategoriji do 77 kg, sa rezultatom
70kg-85kg=155kg osvojio je četvrto mesto.

U ekipnoj konkurenciji, ekipa KDT ¨ Spartak ¨ zauzela je prvo mesto sa ukupno osvojenih 974 poena, ispred drugoplasirane ekipe KDT ¨ Kamen ¨ iz Inđije koja je osvojila 919 poena i trećeplasirane ekipe KDT ¨ Herkules ¨ iz Bača koja je osvojila 852 poena. Četvrto mesto pripalo je ekipi KDT ¨ Jedinstvo¨ iz Novog Bečeja, peta je bila ekipa KDT ¨ Radnički ¨ iz Sombora a šesto mesto pripalo je ekipi KDT ¨ Srem ¨ iz Sremske Mitrovice.

Naredno takmičenje koje očekuje takmičare KDT ¨ Spartak ¨ iz Subotice je Prvenstvo Vojvodine za juniore koje će se održati 19.03.2011. godine u Novom Bečeju.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

BSV - Krivične prijave i medalje

 

 

 


- Nakon godina kako je boks kao sport na teritoriji Srbije i Vojvodine gotovo zamro, sada možemo reći da se vraća na velika vrata, sa velikim rezultatima i novim medaljama. Međutim, ono što prati Bokserski savez Vojvodine je breme prethodnih vremena, rekao je Darko Antelj, predsednik Bokserskog saveza Vojvodine, a pod ovim bremenom pre svega smatra nesavesno poslovanje bivšeg rukovodstva i sa tim u vezi je rekao da je podneta krivična prijava protiv nekadašnje legende ovog sporta, kom kako kaže Antelj, niko ne spori veliki doprinos, ali će ga za malverzacije u poslovanju BSV goniti po svim sudskim instancama, pa čak i do predsednika Tadića. Bokserski savez Vojvodine u krivičnoj prijavi između ostalog tereti svog bivšeg rukovodioca za falsifikovanje službene dokumentacije, a novac koji je po mišljenju Antelja nelegalno prisvojen, zahtevaće da bude vraćen i upotrebljen za razvoj i popularizaciju ovog sporta, pre svega njegovog podmlatka.
U nameri da se što više umanji uticaj, kako kaže Antelj, tereta nasleđenog od bivšeg rukovodstva, Bokserski savez Vojvodine u tom i u cilju popularizacije ovog sporta organizuje razne akcije i kampove.
- Sa zadovoljstvom mogu reći da je započela Prva savezna bokserska liga i da su takmičenja dobra i korektna. Pozivam sve subotičane da prisustvuju mečevima u okviru dva velika derbi takmičenja koja će se održati 30. januara (Spartak - Radnički Beograd) i 6. februara (Spartak - Crvena Zvezda). Verujem da se možemo nadati da će Boks klub Spartak po prvi put u istoriji osvojiti titulu prvaka države. Sa posebnim ponosom Antelj je pomenuo organizaciju međunarodnog takmičenja održanog u atrijumu hotela Galeria, Vojvođanska "Zlatna rukavica", koja je proglašena za najbolje organizovano i najveće takmičenje u ovoj godini, što je "ulazna karta" pred apliciranje za organizaciju budućih međunarodnih takmičenja.
- Biće posebna čast meni kao predsedniku BSV, a mislim i gradu Subotici, ukoliko dobijemo organizaciju velikih, prestižnih međunarodnih takmičenja, rekao je Antelj.
- Od izbora novog rukovodstva sve je krenulo na bolje. Na neki način smo zakoračili i van granica zemlje. Uspostavili smo vrlo dobru saradnju u regionu, posebno sa BS iz Kečkemeta, sa kojim ćemo zajedno aplicirati za sredstva iz IPA programa. Verujemo da će i ova finansijska podrška pozitivno uticati na razvoj boksa u Vojvodini, rekao je podpredsednik BSV Slobodan Milošev i najavio tri kampa ćija organizacija predstoji na proleće, u jesen i na zimu na Fruškoj gori.
- Ovi kampovi su se veoma dobro pokazali. Upravo posle njih smo uspeli stvoriti šampione kao što je Denis Memetović koji je osvojio "Zlatnu rukavicu", Vanja Bačić i drugi, rekao je Milošev.
Prošlu godinu, Martin Vizin sekretar BSV ocenjuje kao najuspešniju.
- Registrovali smo 21 klub, od toga 4 nova kluba. Organizovana su dva kampa, održali smo Prvenstvo Vojvodine i po prvi put unazad deset godina, desilo se da prisustvuju svi klubovi i pokazali su dobre rezultate. Najuspešniji su bili ekipa iz Žablja, BK Vojvodina i BK Spartak. Na pojedinačnom prvenstvu Srbije prvih šest mesta pripalo je našim klubovima. Imali smo tri gostovanja u inostranstvu. Na Prvenstvu Evrope za školarce, takmičila su se dva naša takmičara, na Prvenstvu Juniora tri takmičara i na Prvenstvu mladih jedan takmičar. Na Svetskom prvenstvu za žene u kategoriji juniorki, dve naše takmičarke su osvojile srebrnu medalju, što su prve osvojene medalje za Srbiju. Na tri međunarodna turnira "Beogradski pobednik", Vojvođanska "Zlatna rukavica" i "Meč šampiona", trofeje su osvojili naši takmičari Goran Despotović, Branimir Stanković i Denis Memetović. Ova godina je dakle bila veoma uspešna, a očekujemo da će naredna biti još uspešnija, rekao je Vizin.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

“Drug, drugu”

 

 

Četvrtak 23. decembra u Hali sportova sa početkom od 9 časova održaće se Humanitarna akcija sa ciljem pomoći deci iz Doma za decu “Kolevka”, pod nazivom “Drug ,drugu”. U ovoj humanitarnoj akciji učešće će uzeti učenici nižih razreda iz dvanaest Osnovnih škola, koji će pokazati svoje umeće u košarci, fudbalu i karateu. Kao ulaznicu za ovu manifestaciju svako dete treba da donese slatkiš, ili igračku koju će pokloniti svom drugu iz “Kolevke”. Organizatori ove akcije je Gradsko veće za obrazovanje i Košarkaški klub “Prozivka”.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Memorijalni turnir “Gordana Bogojević Kovačević”

 

 

 

U vršačkoj dvorani “Milenium” će se 21. decembra, u cilju popularizacije ženske košarke, a u znak sećanja na rano preminulu istaknutu reprezentativku Gordanu Bogojević Kovačević, odigrati utakmice naših najboljih igračica.
Suboticu će na ovom memorijalu predstavljati pet reprezentativki iz KK “Prozivka”, Korina Francišković, Nađa Vidaković, Marina Skočajić, Aleksandra Tulenčić i Jovana Stešević, koje će nastupiti u sastavu pionirskih selekcija Vojvodine.
Program utakmica:
14 h, reprezentacija Vojvodine – reprezentacija Brograda, godišta (99. / 00.)
16 h, reprezentacija Vojvodine – reprezentacija Brograda, godišta (97/98)
18 h, selekcija I lige Srbije – selekcija Jadranske lige , (seniorke)

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Rvači "Spartak"-a povratili titulu prvaka države

 

 

 

Nemanja Simović, član Gradskog veća primio je ekipu Rvačkog kluba Spartak, koji su u beogradskom finalu Playofa uspeli povratiti titulu prvaka države.
- Nije bilo ni malo lako usred Beograda uzeti titulu "Partizanu". Bio je to zaista velik uspeh. Grad će i u idućoj godini kada budemo u Ligi šampiona, biti čvrsto iza vas. Kako smo osvojili titulu, tako ćemo se i u rangu evropskih takmičenja predstavljati, rekao je Nemanja Simović uz čestitke RK "Spartak". Ministarstvo za omladinu i sport će nagraditi rvače sa 200 hiljada dinara, koji će se raspodeliti prema pravilniku kluba. Sreten Damjanović, trener RK "Spartak" zahvalio se na podršci Grada i resornog ministarstva, a uputio je ozbiljne zamerke na organizaciju takmičenja. Za protivnike kaže:
- Mislim da su mogli da shvate da mogu biti prevaziđeni i pobeđeni. To je bila jedna mala korida, da bi završetak priče bilo nesportsko ponašanje svih aktera, od trenera pa nadalje. Nakon tolikih godina koliko sam u ovom sportu, ne mogu prihvatiti takvo ponašanje i drago mi je što ovi momci drugačije razmišljaju, od protivničkih takmičara.
- Davor Štefanek, kapiten ekipe RK “Spartak”, zahvalio se na podršci i u to ime predao je dve zlatne medalje Nemanji Simoviću kao jednom od zaslužnih za njihov uspeh, a drugom medaljom rvači “Spartaka” žele izraziti zahvalnost na podršci gradonačelniku Saši Vučiniću.

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Rezultati Kupa Vojvodine održanog u Bečeju


U Novom Bečeju 4. novembra je održan Kup Vojvodine za seniore u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u dizanju tegova.
KDT ¨ Spartak ¨ iz Subotice na ovom takmičenju predstavljali su: Horvat Kristian, Lukač Jožef, Kajdoči Tivadar, Polaček Mario, Rožnjik Ervin i Kajdoči Tamaš.
Takmičari KDT ¨ Spartaka ¨ : Polaček Mario u kategoriji do 69kg., Horvat Kristian u kategoriji do 77kg., Lukač Jožef u kategoriji do 85kg., i Kajdoči Tivadar u kategoriji +105 kg., okitili su se titulama pobednika KUP-a VOJVODINE za seniore za 2010. god. u pojedinačnoj konkurencij, dok je vicešampion KUP-a VOJVODINE za 2010. godinu u pojedinačnoj konkurenciji postao Rožnjik Ervin u kategoriji do 94kg.
Rožnjak Ervin u kategoriji do 94 kg osvojio je drugo mesto, a u istoj kategoriji Kajdoči Tamaš treće mesto.
U ekipnoj konkurenciji ekipa KDT Spartaka iz Subotice za koju su nastupali: Lukač Jožef, Horvat Kristian, Kajdoči Tivadar, Polaček Mario, Rožnjik Ervin i Kajdoči Tamaš pobednik je KUP-a VOJVODINE za 2010 god.

Član KDT ¨ Spartaka ¨ iz Subotice Kajdoči Tamaš postavio je tri nova državna rekorda za učenike osnovnih škola u kategoriji do 94kg i to u disciplini Trzaj sa podignutih 87kg., u disciplini Izbačaj sa podignutih 105kg. i u Olimpijskom biatlonu sa ukupno podignutih 192kg.

Ovim takmičenjem, takmičari KDT ¨ Spartaka ¨ iz Subotice, završili su uspešno ovu takmičarsku sezonu. Sledi ima kratak predah i oporavak a potom i pripreme za narednu sezonu.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Subotica još jednom domaćin Evropskog šampionata u stonom tenisu

 

 

 

Po drugi put za redom, u organizaciji Stonoteniskog Saveza Srbije, Evropske stonoteniske unije, Ministarstava sporta i omladine Republike Srbije i Grada Subotice, od 18. do 21. novembra u Hali sportova će se održati Evropski šampionat u stonom tenisu, za mix dublova i Srbija Open. Učestvovaće 18 mešovitih parova iz Belorusije, Crne Gore, Rumunije, Litvanije,Italije, i Srbije. Na ovom takmičenju Ruta Paskauskiene i Aleksandar Karakašević brane titulu, a Marko Jevtović na otvorenom prvenstvu Srbije. Sudije dolaze iz Slovenije i Crne Gore.
Kada je organizacija ovako prestižnog takmičenja u pitanju, nakon završetka radova na nadogradnji Hale sportova, velika su očekivanja na planu organizacije sličnih takmičenja.
- Moram da kažem da je saradnja sa Evropskom stonoteniskom federacijom izuzetno dobra, kao proizvod dobre saradnje je činjenica da smo prošle godine kada smo, takođe bili domaćini ovog prestižnog sportskog takmičenja, dobili taraflex koji je sada u vlasništvu JKP "Stadion", a ove godine ćemo dobiti i stolove. U svakom slučaju polagano skupljamo svu neophodnu opremu, kako bismo posle završetka nadogradnje Hale sportova sve to adekvatno iskoristili. Željno očekujemo da se završe radovi na Hali sportova, što su osnovni uslovi posle kojih se nadamo da će Subotica postati jedan ozbiljan stonoteniski grad, rekao je Nemanja Simović član Gradskog veća.

- Bilo je izuzetno teško, krajnjim naporima uz pomoć malobrojnih sponzora da organizujemo ovaj Evropski šampionat. I dalje uspevamo da održimo kontinuitet ovog takmičenja. Naredne godine očekujemo još ozbiljnije takmičenje, gde će 16 najboljih evropskih takmičara biti naši gosti, rekao je Zoran Kalinić direktor JKP "Stadion"
Što se samog takmičenja tiče Boris Vukelić kaže da će ono biti možda najznačajnije mladim takmičarima:

- Ovo je velika šansa za mlade igrače da izbiju u prvi plan, da se svojim igrama nametnu i drago mi je što će naših osamnaest igrača imati priliku da nastupe. Mnogi od njih nisu imali priliku da nastupe na međunarodnim takmičenjima. Ovo će biti dobra prilika da pokažu sve što znaju.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

ARK Tron u novoj sportskoj opremi

 

 


 

Subotica, 16. novembra - U narednoj godini ARK Tron će se finansirati sredstvima budžeta Grada Subotice, iz resora za sport i omladinu, što će ovom klubu omogućiti nesmetan rad u narednoj godini i odlazak na sportska takmičenja. Iz Gradskog budžeta izdvojeno je 120 hiljada dinara za sufinansiranje nabavke 22 para jednoobrazne sportske opreme, dresove, šorceve i trenerke. Preostali deo od 20% finansirao je ARK Tron iz sopstvenog budžeta.

- Atletski rekreativni klub Tron je jedan od onih, čiji sam rad sa mojim saradnicima sa zadovoljstvom pratio u ove četiri godine i mogu reći da je to jedan od klubova koji se danas može pohvaliti izuzetnom organizacijom, porastom broja članova i ono što je najvažnije, da je sve više zaljubljenika u atletiku i trčanje, koji se priključuju ovom atletskom klubu. Iz tih razloga smo odlučili pomoći njihov rad i želeli smo da se uključimo u nabavku nove sportske opreme, a uvereni smo da će to opravdati dobrim rezultatima na takmičenjima, rekao je na današnjoj konferenciji za medije Nemanja Simović član Gradskog veća.
Atletski rekreativni klub Tron do sada je učestvovao na skoro 40 takmičenja godišnje, u zemlji i inostranstvu i najčešće su klub sa najvećim brojme učesnika. Na prošlom Apatinskom maratonu, od 150 učesnika, iz Trona je učestvovalo 19 takmičara. Redovno učestvuju na Balkanskim takmičenjima za veterane, a prošle godine su imali predstavnika i na Svetskom takmičenju veterana u Finskoj. Od 8. novembra ARK Tron može da se pohvali i novim sajtom: www.tron.org.rs koji će biti dnevno ažuriran.

- Kao ni pre četiri godine kada je osnovan klub, nemam ni malo sumnje da je jedan ovakav klub potreban Subotici. Trčanje je jedan od najjeftinijih i najjednostavnijih načina da se bavimo sportom, a Atletski rekreativni klub Tron, sa akcentom na rekreativni, teži da okupi rekreativce, bez opterećenja za postizanjem vrhunskih rezultata, rekao je
predsednik i osnivač kluba Sebastijan Ludaić i dodao:
- Rekreativni sport nema mogućnost da se u dovoljnoj količini pojavljuje na medijima i da se na taj način promoviše sport, rekreacija i zdraviji život. Uvek je najbitniji rezultat, uspeh, trofeji i medalje da bi neka trka bila zanimljiva da se prepriča, ili objavi.To je u neku ruku razumljivo, jer svet voli pobednike, ali upravo to je prouzrokovalo mnogo štete rekreativnom sportu u Subotici.
ARK Tron je do sada organizovao tri Rođendanske trke, na kojima je učestvovalo preko 400 takmičara. Reč je o trci koja se svake godine održava u prvoj nedelji marta meseca, a takođe i dve memorijalne trke u znak sećanja na Drena Mandića, koji je bio jedan od osnivača Trona.

Akciju nabavke sportske opreme pomogla su subotička preduzeće Project DOO, Agencija Sega i Europartner, a ARK Tron poziva nove članove da im se priključe.

 

 

 

 

Audio zapis sa press konferencije – Nemanja Simović

Audio zapis sa press konferencije – Sebastijan Ludaić

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Pionirke KK “Prozivka”

 

 

 

Košarku su odabrale iz različitih razloga, a jedan je i to, što je košarka u porodici, uslovno rečeno generacijsko nasleđe. Tridesetak devojaka sastavni su deo KK “Prozivka”, a ovog puta upoznaćete: Sabinu Ludaić, Saru Poljaković, Nađu Vidaković, Milicu Ćuk i Jovanu Stešević.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

KDT "Spartak" osvojio 12. titulu prvaka Srbije

 

 

 

 

 

Od 1947. godine kada je nastao i 1948. godine kada je osnovan Klub dizača tegova "Spartak" iz Subotice, od tadašnjih mladih entuzijasta iz Korhecove mesare, do današnjih dana ne prekida se tradicija osvajanja medalja i šampionskih titula, koje su ove godine svom klubu i gradu doneli mladi takmičari KDT "Spartak". Po sedmi put uzastopno osvojili su dvanaestu po redu titulu prvaka Srbije u dizanju tegova.

 

 

 

 

- Ove godine smo imali izuzetno dobru saradnju sa KDT "Spartak", a tako dobra saradnja će se nastaviti i nadalje, u finansijskom i organizacionom smislu, ali i kada je u pitanju nabavka sportske opreme. KDT "Spartak" se ove godine potrudio ne samo da ostvari zaista izuzetan uspeh, ne samo da su prvaci države u seniorskoj kategoriji, nego i u kategoriji juniora, mlađih juniora i u kategoriji srednjoškolaca. Sa velikog broja prestižnih međunarodnih turnira, da li na Malti, u Budimpešti, naši predstavnici se uvek vraćaju sa najsjajnijim odličjima i ja im u ime resora za omladinu i sport čestitam na 12. tituli prvaka države, rekao je Nemanja Simović član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam, na konferenciji za medije, održanoj nakon prijema predstavnika KDT "Spartak".

 

 

 

- Ovakvi rezultati se ne pamte od osnivanja kluba. Pre svega, na međunarodnom nivou, na 5. Mediteranskom kupu, Nađ Čaba je apsolutni prvak Mediterana, pored toga na Međunarodnom turniru u Budimpešti gde je učestvovalo 13 zemalja, sa preko 130 takmičara Horvat Kristijan je u seniorskoj konkurenciji postao apsolutni prvak, kao i u svojoj kategoriji do 77 kg. Na istom takmičenju Lukač Jožef je bio drugi u juniorskoj konkurenciji, a prvi u svojoj kategoriji. Na državnim takmičenjima, ove godine smo osvojili titulu ekipnog prvaka za seniore, za takmičare do 23 godine starosti, za juniore i učenike srednjih škola i za mlađe juniore do 17 godina. Na pojedinačnim prvenstvima države seniori su osvojili 5 zlatnih medalja i jednu bronzanu medalju. U konkurenciji do 23 godine imamo tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Na pojedinačnim prvenstvima Srbije za juniore do 20 godina osvojili smo četiri zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, a mlađi juniori tri zlatne i dve bronzane medalje. Mislim da je ovo veliki uspeh za jedan amaterski klub, rekao je predsednik KDT "Spartak" Kiš Ferenc.

 

 

 

 

Nađ Čaba je u kategoriji do 105 kg ostvario sledeći rezultat:
- 158 kg u trzaju, 190 kg u izbačaju i 348 u olimpijskom biatlonu.
Horvat Kristijan u svojoj kategoriji do 77 kg: 115 kg u trzaju, 146 kg u izbačaju i 251 kg u olimpijskom biatlonu.
Lukač Jožef u svojoj kategoriji do 85 kg: 118 kg u trzaju, 145 kg izbačaju, 263 kg u olimpijskom biatlonu.

 

 

 

 


- Ovakvi rezultati se postižu samo velikim radom. Sigurno da je bilo teško trenirati pre i posle podne. Ova titula je već iza nas i pripremamo se da je sledeće godine odbranimo, rekao je Stipan Vert, trener koji je u ovom klubu skoro pet decenija,a u poređenju sa nekadašnjim entuzijastama ovog sporta, Nađ Ištvanom, Cik Ištvanom, Đulom i Janošem Korhec, Markom Ostrogoncem i drugim imenima vezanim za početke ovog kluba, trener Vert kaže da i ovim mladim takmičarima ne manjka entuzijazma, ali su njihovi rezultati, kao i uslovi u kojima treniraju, neuporedivi sa rezultatima iz tog doba.

 

 

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

Novogodišnji turnir u malom fudbalu

 

 

 

 

Za razliku od ranijih organizacija tradicionalnog Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu, ovogodišnje takmičenje koje će se održati od 15. decembra tekuće, do kraja januara 2011. godine, biće organizovano na maksimalno visokom nivou.
- Garancija za to su i radni ljudi JP"Stadion", koji je po prvi put tehnički organizator turnira. I po pitanju fonda nagrada, ovaj turnir će biti izuzetno vredan. Nagrada za pobednika turnira je 100 hiljada, drugoplasiranoj ekipi 50 hiljada, a trećeplasiranoj 30 hiljada dinara, što nas stavlja na pijedestal na ovim našim prostorima, kada je u pitanju visina nagradnog fonda, rekao je Nemanja Simović, član Gradskog veća. Ovogodišnji turnir, po očekivanju organizatora okupiće oko 50 ekipa, a kotizacija je 9 hiljada dinara.

 

 

 

 

- Sve ekipe će prijavljivati 12 igrača, s tim što će se na terenu igrati 5 + 1. Prvi meč će se odigrati 18. decembra, a izvlačenje grupa će biti obavljeno u press sali Hale sportova 15. decembra. Prijave se prikupljaju do 14. decembra. Mečevi će se igrati vikendom, a nagrade će se isplaćivati odmah po odigranim mečevima za prva tri mesta. Očekujemo kvalitetan fudbal i brojnost ekipa, rekao je Branislav Kapor u ime tehničkog organizatora.

 

Utakmice će se igrati dva puta po 20 minuta. Turnir neće remetiti redovne aktivnosti korisnika Hale sportova. Ulaz će biti slobodan do četvrtfinalnih utakmica, a posle će se naplaćivati po ceni od 50 dinara.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Pioniri KK "Prozivka"

 

 

Od 10. avgusta 2009. godine, kada je osnovan KK “Prozivka”, okupio je preko stotinu najmlađih članova. Osim što ovde izrastaju u prave, a možda i velike košarkaške asove, na parketu između dva obruča oni se pripremaju za buduće mečeve, ali i neke kasnije važne životne utakmice. Šta kažu o pobedama, porazima i drugim temama: trener Ivan Ivković i igrači: Danijel Livingston, Nemanja Lukić, Denis Dautović, Stefan Ljubović i Filip Barna ?

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

Veliki uspeh karate reprezentacije Srbije

 

 


 

 

 

Svetsko kadetsko juniorsko prvenstvo i Svetski kup za decu od 8 do 13 godina, održan, od 22. do 24. oktobra u italijanskom gradu Kaorle, okupio je preko 2000 takmičara iz tridesetak zemalja, a sa ovog takmičenja reprezentacija Srbije se vratila sa 5 zlatnih, 14 srebrnih i 25 bronzanih medalja, od toga članovi Karate Kluba "Enpi" osvojili su po tri zlatne, srebrne i bronzane medalje.
- Možemo da se pohvalimo da je Karate klub "Enpi" dao velik doprinos uspehu karate reprezentacije Srbije. Posebno želim da čestitam Uni Nišević na osvojenoj tituli svetskog prvaka, zatim Milanu Poledici na osvojene tri medalje, ali naravno i svim takmičarima koji su ostvarili izuzetan uspeh, rekao je Nemanja Simović član gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam, ističući da se uspeh mladih karatista neće zaboraviti prilikom izbora za najbolji sportski kolektiv godine.
- Izuzetno sam zadovoljan postignutim rezultatima naše reprezentacije, kojima je velik doprinos dao Karate klub "Enpi", ali to se i očekivalo od našeg kluba koji je već godinama najuspešniji u Srbiji. To je jednostavno i bila neka vrsta naše obaveze, da svojim radom povučemo i ostale takmičare iz Srbije. Jedna od najvažnijih osvojenih medalja je osvojeno "zlato" u ekipnim borbama, u jakoj konkurenciji svetskih karate velesila. Ova titula je ponovo u Srbiji, jer nakon dve godine odbranili smo zlatnu medalju osvojenu na takmičenju u Sloveniji, a nadamo se da ćemo ovu titulu sačuvati i na narednom Svetskom prvenstvu koje će se održati za dve godine, najverovatnije u Južnoj Africi, rekao je selektor karate reprezentacije Srbije Milorad Ćopić.

Osvojene medalje u Kaorleu na takmičenju svetskog ranga, koje se desilo desetak dana nakon što su iz Italije stizale ni malo prijatne (ne)sportske vesti, o kojima su izveštavali kako domaći, tako i inostrani mediji. Takođe, uspeh naše karate reprezentacije mnogo više je pominjan u inostranim medijima. Nameće se pomisao da kod nas postoji izvesna favorizacija nekih sportova.

- Nažalost, jeste tako. Pogotovo u Subotici, dok je u nekim drugim gradovima Srbije karate u daleko povoljnijem položaju. Za ovakvu situaciju nije krivo sadašnje rukovodstvo Sportskog saveza. Već ima desetak godina, a možda i više kako je karate u Subotici gurnut u sam "zapećak". Izgovor je, da karate nije olimpijski sport, bez obzira što u Subotici 1200 dece trenira karate, što imamo trinaest karate klubova i jedan ozbiljan karate savez sa kojim sarađujemo. Karate je faktički sport "broj jedan", gde deca od četiri godine treniraju, a kasnije se bave bilo kojim drugim sportom i ostvaruju vrhunske rezultate. Voleo bih da se ta slika malo promeni i u našem gradu, pa iako nije olimpijski sport. Neki drugi olimpijski sportovi, nisu ni u kakvoj prednosti. Faktički i ne postoje u Subotici, ili okupljaju dvadesetoro, ili tridesetoro dece, rekao je Milorad Ćopić, selektor karate reprezentacije.

- Problem karate sporta ne samo u gradu, već i u Srbiji je definitivno taj, što unutar karate sporta ima veliki broj federacija. I glavni problem kada je u pitanju popularizacija karatea je činjenica da se u Srbiji u okviru karate sporta ljudi veoma teško dogovaraju. Da bi karate sport doživeo neku ekspanziju, razvoj unutar Karate saveza, treba sami da se dogovore. Sa gospodinom Ćopićem sam razgovarao pre tri godine kada sam počeo da radim ovaj posao i veoma lako smo našli zajednički jezik i dogovorili se da ne čekamo te dogovore na višem nivou. U to vreme je i osnovan Karate savez Subotice, pošto sam ja prilikom dolaska na ovo mesto, u spisku klubova koji dobijaju određena sredstva od strane grada, video veliki broj klubova, a među njima nije bilo ni jednog karate kluba. Odlučili smo da se osnuje Karate savez, kako ne bi smo stvorili mogućnost da iko pomisli kako je neki klub protežiran. Grad Subotica na godišnjem nivou izdvaja 300 hiljada dinara za funkcionisanje saveza, kog vodi gospodin Ćopić, koji ima obavezu da servisira i pomaže druge klubove. Jednostavno, da ne bismo čekali te dogovore na mnogo višem nivou, odlučili smo da mi unutar grada uspostavimo buduće temelje kako bi smo imali način da pomognemo svim klubovima.

Buduće temelje razvoja i popularizacije karate sporta u Subotici, na neki način su postavili najuspešniji takmičari.
- Milan Poledica je bio naš najuspešniji takmičar na šampionatu, sa osvojene tri medalje, zlato u borbama ekipno, srebro u pojedinačnim borbama i srebro u katama ekipno.Takođe, i u konkurenciji kata, plasirao se među osam najboljih kataša sveta. U svetu karatea je to nešto veliko. Malo je takmičara u svetu koji su uspešni u katama i u borbi. Milan je trenutno možda najkompletniji karatista u Srbiji u bilo kojoj federaciji i uzrastu. Zatim, tu je i Una Nišević, svetski juniorski prvak u borbama u kategoriji do 55 kilograma. Una je već ove godine osvojila srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope za seniore u Beogradu i svojim rezultatom je potvrdila da je najbolji borac u lakoj kategoriji, u svetu, rekao je selektor Ćopić.

 

Na Svetskom Kupu za decu od 8-13 godina, zlatnu medalju u pojedinačnim borbama osvojio je Đorđe Vuković (teška kategorija), srebrnu medalju, Jovičić Dragoslav (teška kategorija). Bronzanu medalju u katama i borbi, osvojili su Dajana Batić, a u borbi Kristian Milodanović.

 

 

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

 

"III trkački dan" - Konjički klub "Bačka" Subotica | Tekst | Video

 

U organizaciji Konjičkog kluba “Bačka” Subotica, u nedelju 30. maja održano je osam trka Trećeg trkačkog dana, na kom nisu mogli učestvovati svi prijavljeni takmičari kojih je bilo preko 140. Učestvovalo je 120 takmičara iz Osijeka, Beograda, Pančeva Niša, Novog Sada, Sombora, Srbobrana, Sente, Subotice i okolnih mesta... Tekst | Video

 

Škola fudbala "Dribling" | Tekst | Video

 

Fudbal kao sportska igra, ili mnogo više od igre, koju često nazivamo najvažnijom sporednom stvari, bar kada je u pitanju muški deo populacije, od svog nastanka sticao je sve više popularnosti, koja je vremenom uslovljavala ozbiljne transformacije... Tekst | Video

 

Video galerija


PREČICE