Gradske vesti

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

30.01.2018.

 

Milan Maličević: Ako želimo da radimo, samo je nebo granica

 

 

Direktor Regionalne razvojne agencije Panonreg, Milan Maličević najavljuje u ovoj godini nastavak saradnje u realizaciji IPARD projekta sa Republikom Hrvatskom, edukaciju poljoprivrednika u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, a uskoro se očekuje realizacija pilot projekta javno - privatnog partnerstva u oblasti energetske efikasnosti. U izgledu je i saradnja na projektima podržanim od strane Ministarstva za evropske integracije, kao i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

 

 

 

Milan Maličević ističe kao zaključak razgovora sa ministarkom za evropske integracije, Jadrankom Joksimović da postoje neiskorištene mogućnosti, jer kako je rekao:
- Sredstva postoje, ali nema ko da ih potroši, jer nema projekata, a prema njegovim rečima privredni razvoj Srbije se može pokrenuti sinergijom razvojnih agencija, lokalnih samouprava i privrednika, za koje je veoma značajno i da su što kvalitetnije edukovani, a da se stabilno pozicioniranje na tržištu može očekivati samo uz kontinuiranu edukaciju, kao neizostavan preduslov.

 

- Ne mogu da verujem da naši ljudi, u današnje vreme razvijene IT tehnologije, dinamičnih promena, ne usavršavaju svoje znanje, uprkos mogućnostima za besplatno sticanje koje nudi čak 16 razvojnih agencija, bilo u izradi biznis plana, formiranja marketinškog pristupa, plasiranja proizvoda i svega drugog, što je od izuzetnog značaja, posebno početnicima u biznisu, kaže Milan Maličević i dodaje da kod započinjanja preduzetništva, nedostatak sredstava u stvari uopšte nebi trebalo da predstavlja problem, ali je od velikog značaja informisanost i edukovanost u oblasti poslovanja sa bankama.

 

U vezi sa obezbeđivanjem sredstava za početak, ili unapređenje poslovanja, a na kraju i privrednog rasta, Milan Maličević ističe da je neophodno osnivanje Razvojne banke Srbije, koja bi pratila projekte preduzetnika, odobravala sredstva, vršila monitoring i konsultacije.

- Velike, inostrane kompanije tako rade, njihove banke stoje iza njih i njima je zato lakše. Kada dođu u Srbiju, njihove banke dolaze sa njima da prate njihovo poslovanje, kaže direktor Regionalne razvojne agencije Panonreg, Milan Maličević .

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE