Ona u svetu muškaraca

 

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

Sadržaj stranice je deo projekta "Ona u svetu muškaraca", kog realizuje Udruženje Info - inicijativa, a kog je podržao Grad Subotica.

 

 

 

19.11.2017.

 

Preduzetnice i žensko preduzetništvo

 

 

O ženskom preduzetništvu, svojim početnim koracima u preduzetničkim vodama, preprekama, ohrabrenjima, tabuima, kao i oblastima u kojima država može još učiniti napor kako bi osnažila žensko preduzetništvo, govore: Jasna Hajdarpašić Tripković, Žužana Dekanj i Sanja Alvirović, učesnice Skupa preduzetnica "Biznis ćoše", koji se po drugi put održao u Subotici. Sve one takođe ističu da je za afirmaciju ženskog preduzetništva veoma važno da se preduzetnice i one koje to žele biti, uključuju u organizacije, udruženja koja im mogu biti značajan oslonac u preduzetništvu.

 

 

 

 

Jasna Hajdarpašić Tripković u preduzetničke vode ulazi kroz poslovanje u okviru porodične firme Jasimpex D.O.O. u okviru koje vodi kompletno poslovanje jednog od zastupništva BeA čiji su proizvodi alati, municija i delovi neophodni u industriji nameštaja, kao i drvnoj industriji. Jasna smatra da se unazad par godina značajno menja na bolje situacija na planu ženskog preduzetništva i da polako nestaju tabui vezani za dominantnu ulogu muškaraca kao predzetnika i prosto rođenih za upravljačke funkcije, a kada je reč o segmentu u kom bi država mogla još osnažiti žensko preduzetništvo, edukaciju ističe kao posebno bitan momenat.
- Apsolutno je edukacija "broj 1". Svi mi znamo koje su naše mogućnosti, šta možemo, šta ne možemo i koliko je to ostvarivo, kaže Jasna Hajdarpašić Tripković i ne umanjuje značaj finansijske podrške, a takođe smatra važnim i da se više govori o ženskom preduzetništvu, posebno u oblasti obrazovanja.

 

Žužana Dekanj je 2013. godine osnovala firmu Fluffy Zsyzs D.O.O. iz Subotice, čiji je brend Bubbles kozmetika u okviru koje proizvodi ručno rađene sapune bez hemijskih dodataka, šumeće kupke, piling za telo i lice, sjajeve za usne, maske za kosu, šampone, kreme za telo i za lice itd.
- Volim svoj posao i želim da u njemu ostvarim uspeh, kaže Žužana Dekanj koja upravo svoju ljubav prema poslu koji je odabrala ističe kao ono što je motiviše i ohrabruje, a uverena je da će u narednoj godini svoje poslovanje, pored Subotice proširiti na Novi Sad i Beograd.

 

Sanja Alvirović se 2012. godine, nakon dužeg niza godina rada u medijima odlučuje da osnuje „EDUCOM“ i posveti edukaciji u svim oblastima koje mogu biti od pomoći u preduzetništvu.
- Krenula sam sa tim, baš onako spremno. Onog momenta kada su sve ideje mogle da se realizuju, tad sam i otpočela ovaj posao, u kom mi je dosta pomoglo prethodno dvanaestogodišnje iskustvo, kaže Sanja Alvirović i dodaje da ju je sve vreme ohrabrivala strast sa kojom se upustila u ostvarenje svog cilja i verovanje da edukacije mogu da dobiju na tržištu pravu formu i kvalitet.
- Smatrala sam da ljudima, čime god da se bave, određene veštine su zaista neophodne za neki korak napred i iskorak iz neke svoje udobne zone poslovanja, kaže Sanja Alvirović. Kada je početni kapital u pitanju, kaže da nije pristalica i ne veruje u floskulu "počeo sam od nule".
- Smatram da je novac važan i jedina razlika u muškom i ženskom preduzetništvu je to, što žene imaju manje nekretnina na svoje ime, a to povlači problem da ne mogu podići kredit, jer nemaju nikakvu garanciju. Ovakvi skupovi pomažu da se i ovo menja i muškarci polako postaju podrška svojim suprugama, kaže Sanja Alvirović i ukazuje na još jedan značajan nedostatak.
- Mi smo valjda jedina država u regionu koja nema statistički podatak koliko imamo preduzeća koje vode žene. Ženska preduzeća ponekad jesu na ženi, ali ih vode muškarci, a samo su formalno registrovana na ženu.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE