Ona u svetu muškaraca

 

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

Sadržaj stranice je deo projekta "Ona u svetu muškaraca", kog realizuje Udruženje Info - inicijativa, a kog je podržao Grad Subotica.

 

 

02.09.2017.

 

Žene na selu

 

 

Život žena na selu danas je mnogo lakši, od načina života kakvim su živele njihove majke i bake, ali su i obaveze brojnije. Postoje mogućnosti da se on i unapredi, za šta je potrebno zajedničko nastojanje države, lokalnih samouprava, ali i aktivnijeg angažovanja samih žena, kažu sagovornice iz Donjeg Tavankuta, Bikova i Novog Žednika.

 

 

 

 

 

- Stepen obrazovanja seoskih žena danas je viši, u odnosu na prethodne decenije, kaže Suzana Nikolić, direktorka OŠ "Bosa Milićević u Novom Žedniku, ali dodaje da život žena na selu, iako drugačiji i s jedne strane lakši, u odnosu na neke ranije epohe, danas ipak udvostručava obaveze današnjih žena, u odnosu na one koje su imale njihove majke i bake.
- Žene koje su zaposlene odsustvuju od kuće 10 sati, jer idu na posao. A, kada se vrate čekaju ih svi oni poslovi koje su njihove majke i bake radile tokom celog dana, kaže Suzana Nikolić.

 

- Žene i dalje rade na porodičnim poljoprivrednim imanjima, ali su danas u većoj meri suvlasnice tih imanja, što je u prošlosti bila retkost, kaže Dragica Kesegi preduzetnica, zaposlena u Starom Žedniku. Po njenom mišljenju, da bi se žene informisale o svim mogućnostima i podsticajima kojim država planira povećati privredni rast i učešće žena u njemu, takođe i o načinima da se izradom rukotvorina, poljoprivrednih proizvoda i slično, obezbedi siguran prihod, potrebno je udruživanje, koje bi u okviru, bilo raznih aktiva žena, ili drugih organizacija, ohrabrilo i podstaklo žene da pronađu načine realizacije ideja.

 

Izrada rukotvorina je način na koji se uspeva dopuniti kućni budžet, ali za neke ozbiljnije poduhvate u smislu da ovo postane način obezbeđenja egzistencije, država bi trebala dati podršku u smislu obezbeđenja besplatnog izložbenog prostora u okviru raznih manifestacija, a takođe i u sferi podrške kod izvoza gde komplikovana zakonska regulativa predstavlja prepreku, kaže profesorka tehničkog Olgica Buljovčić koja se bavi izradom ukrasnih predmeta, kao hobijem.
- Veoma je teško organizovano izaći na inostrano tržište, jer ne možemo obezbediti neophodne međunarodne sertifikate, kaže Olgica Buljovčić, a pad kupovne moći je po njenim rečima razlog zbog kog je teško da njene rukotvorine nađu kupca na domaćem tržištu, te se ona, kako kaže "kreativac u duši", ovim hobijem bavi iz ljubavi.

 

Prodaja rukotvorina, uklopljena u okviru seoskog turizma, zaživela je u Donjem Tavankutu, koji se visoko pozicionirao na turističkoj mapi, kada je teč o ovoj vrsti turizma. Višedecenijske kolonije poznatih tavankutskih slamarki, izložbe, pa i Svetski kongres slame održan u Tavankutu 2014. godine, doprineli su očuvanju ove lepe tradicije, začetku seoskog turizma takođe, ali je i ovde potrebna podrška države da bi decenijski entuzijazam postao isplativ i omogućio sigurnu egzistenciju za žene Tavankuta, gde po rečima domaćice HKUD "Matija Gubec", Branke Vujić sve više mladih se odlučuje da živi na selu.
- Donji Tavankut odumire, jer se stariji žitelji sele u grad. Mislim da oni i ne znaju šta znači život u gradu, gde sve treba da se plati, kaže Branka Vujić, koja je rođena u gradu, ali se odlučila da živi na selu.

 

opširnije - VIDEO - prvi deo

 

VIDEO - drugi deo

 

B. Balaban

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE