Istraživanja i nove tehnologije

toplotne pumpe, grejanje, energynet, vaillant, daikin, ekologija, obnovljivi izvori energije,kompostiranje digestivnog mulja

 

 

 

25.04.2017.

 

Larve moljca koji razlaže plastiku

 

 

Naučnici sa Univerziteta Kembridž otkrili su da vrsta larve moljaca, koja se inače hrani pčelinjim voskom, može da razlaže plastiku.

 

 

 

 

Foto: Cell.com

 

Larve moljca Galleria mellonella mogu za manje od sat vremena da naprave rupe u plastičnim kesama. U studiji objavljenoj na Current Biology, tim biohemičara kog predvodi dr Paolo Bombeli, veruju da ovo otkriće može doprineti pronalaženju hemijske tajne kojom plastika može da se razloži, čime bi bio rešen problem velikih količina plastičnog otpada.

 

Izvor: Current Biology

 

___________________________________________________________________________

 

07.04.2017.

 

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

 

 

Ministartstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uz podršku Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredne komore Srbije, Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograd i Radio televizije Srbije poziva zainteresovane za učešće u Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji koje se ove godine organizuje trinaesti put.

 

 

 

 

Istraživači, studenti imaju mogućnost za pomoć u komercijalizaciji inovacija i rezultata istraživanja , pre svega kroz besplatnu edukaciju i kroz medijsku promociju dostignuća i novčane nagrade najboljim timovima. Početni nagradni fond ove godine iznosi 4.000.000 dinara.
Rok za prijavljivanje timova je 20. april 2017. godine, Više informacija se nalazi na vebsajtu www.inovacija.org.
Dodatne informacije je moguće dobiti od člana tima zaduženog za komunikacijau, Vladimira Nikića ( 063 11 33 012 , e mail office@inovacija.org.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

23.10.2014.

 

Učešće Subotice u projektu Geokom

 

 

Projekat Geokom je deo "Končerto" inicijative finansirane od strane Evropske komisije, koji se bavi promocijom upotrebe obnovljivih izvora energije. Projekаt Geotermаlne zаjednice istražuje nаjbolje dostupne tehnologije u korišćenju geotermаlne energije u kombinаciji sа inovаtivnim merаma energetske efikаsnosti i integrаcije drugih obnovljivih izvorа energije, nа tri rаzličitа pilot projekta (Mаđаrskа, Slovаčkа i Itаlijа). Pored togа, projekаt će integrisаti niz grаdovа, kаo pаrtnerа nа projektu (iz Srbije, Rumunije, Poljske i Mаkedonije), koji već postoje i koji su u upotrebi, ili planiraju početak realizacije novih sistema potpomognuti rezultаtimа projektа.


 

 

 

 

 

Projekat je na snazi od 2010. godine, a Subotica je 7. oktobra ove godine bila organizator godišnje konferencije. Pored Subotice u projektu učestvuje još 14 partnera iz Italije, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Makedonije. Projekat je koncipiran tako da se bavi naučno - istraživačkim radom po pitanju implementacije obnovljivih izvora, konkretno u segmentu geotermalne energije.

Konkretna ulaganja u povećanje energetske efikasnosti se vrše u tri grada Montieri (Italija), Galanta (Slovačka) i Morahalom (Mađarska), gde se geotermalna energija koristi za sistem daljinskog grejanja.
Subotica je u grupi od četiri projekt partnera, pridružene zajednice i na ovaj način se priključila društvu lokalnih zajednica koje se bave eksploatacijom geotermalne energije, čime se gradu otvaraju brojne mogućnosti povezivanja sa svim gradovima koji imaju pozitivna iskustva na ovom planu, a jedan od najznačajnijih benefita je da preko referentnih partnera ostane član konzorcijuma i zajedno sa njima u budućnosti aplicira za nove projekte u okviru Končerto inicijative i projekta Horajzon 2020.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

07.01.2014.

 

 

Badnjevac: Prva solarna toplana u Srbiji

 

 

Naučnik iz Kragujevca napravio prvu ekološku solarnu toplanu u Srbiji. Dr Petrović napravio i mini koncentrator za snabdevanje toplom vodom.

 

 

 

 

 

Prvo postrojenje solarne toplane, instalirano u Badnjevcu, kod Kragujevca, počinje sa radom iduće grejne sezone. Reč je o jedinstvenom projektu, izumu dr Vladana Petrovića, naučnika iz Kragujevca, gde se sunčeva energija, preko ogledala, akumulira pomoću mase od prirodnih materijala, čiji je sastav zasad tajna. To postrojenje, kaže naučnik, priozvodi energiju - za budućnost. ...dalje

 

Izvor: Novosti.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

SAD isključuje HAARP

 

Independent

 

 

Vlada SAD je objavila da HAARP postrojenje koje proučava atmosferu više nije potrebno.

 

 

 

 

 

Teoretičari zavera tvrde da SAD mogu da koriste HAARP za modifikaciju vremena, onesposobljivanje satelita i kontrolu ljudskog uma.

Do sada je postrojenje okrivljeno za čudne vremenske prilike, prirodne katastrofe i bolesti kao i za industrijske nesreće poput katastrofe koja je zadesila spejs šatl Kolumbija.

Oni ističu patent koji je podneo jedan od ključnih naučnika koji je radio na ovom projektu pre svoje smrti i u kom stoji da je uz pomoć HAARP-a moguće kontrolisati i modifikovati vreme.

Ove teorije zavere čak su dovele i do saslušanja u Evropskom parlamentu.

Teoretičari zavera tvrde da je njegova svrha izuzetno misteriozna za naučno neobaveštene osobe, dok vlasti u SAD tvrde da se postrojenje koristi za proučavanje prirodnih procesa u jonosferi – regiji gornje atmosfere, u nadi da će dovesti do stvaranja bolje tehnologije radio komunikacija.

HAARP će biti zatvoren nakon završetka poslednjeg projekta sredinom juna a ceo proces će sprovesti još jedan miljenik teoretičara zavera – Agencija za napredne odbrambene projekte (DARPA).

Na operisanje ovog sistema godišnje se potroši 5 miliona dolara a cena njegove izgradnje iznosila je 280 miliona dolara.

 

Izvor: Independent

 

_________________________________________________________________________________

 

 

28.09.2013.

 

 

Stvoren molekul svetlosti

 

 

Iako su fizičari dosad smatrali da se fotoni ne mogu spajati u molekule, naučnici sa Harvarda i iz Instituta za tehnologiju u Mičigenu uspeli su složenim eksperimentom naterati fotone da se ponašaju kao da imaju masu i spoje ih u molekule.
Kažu i da bi ovo moglo da dovede do velikog naučnog napretka.

 

 

 

 

 

Pre 30 godina ljudi su, sa oduševljenjem, gledali „Ratove zvezda“. Nisu ni zamišljali da će svetlosne sablje (ili nešto slično) biti moguće. Moderna fizika je otkrila mnogo toga, a svetlost više nije tajna. Znamo i kako se ona ponaša, ali dosad se tek zagrebalo po površini.
A, onda je usledilo otkriće timova naučnika iz Instituta za tehnologiju u Mičigenu i sa Harvarda, predvođenih Vladanom Vuletićem i Mikaelom Lukinom, koji su uspeli u nečemu što se dosad smatralo nemogućim - da fotone nateraju da se spoje.

Oni su svetlost usmerili ka vakuumskoj posudi napunjenoj atomima rubidijuma ohlađenim do apsolutne nule. Tvrde da su stvorili novu materiju sačinjenu od fotona. Otkriće koje zaslužuje veliku pažnju može da omogući veliki napredak nauke, ali i da uslovi zanimljive izume.

Dosadašnje naučno shvatanje jeste da su fotoni čestice bez mase koje se međusobno ne privlače. Kako onda mogu da formiraju molekule? Ključ je da se stvore posebni uslovi u kojima će se fotoni ponašati kao da imaju masu.

Takozvana fotonska materija dosad je postojala, u određenim naučnim krugovima, samo u teoriji.

Američki naučnici su koristili vakuumsku posudu napunjenu atomima rubidijuma kako bi učvrstili formiranje fotonske materije. Oblak gasa je zatim ohlađen skoro do apsolutne nule.

Kratki laserski pulsevi korišćeni su kako bi čestice svetlosti, fotone, poslali kroz vakuumski prostor ispunjem atomima ribidijuma ohlađenim do apsolutne nule.

Potpuni rezultat je tada dobijen, pošto su fotoni prolaskom kroz ohlađeni prostor toliko izgubuli na snazi da su počeli da se ponašaju kao čestice sa masom i da iz oblaka izlaze spojeni u molekule.

Stvaranje više interakcija između fotona moglo bi da dovede do bržih i energetski efikasnijih kompjutera, koji koriste svetlosne pulseve umesto električnih kako bi obrađivali podatke.

Danas su takvi sistemi nepraktični zato što se svetlosni pulsevi moraju pretvoriti u električne kako bi se informacije obrađivale. Ukoliko bi se talasi svetlosti mogli naterati na interakciju, onda bi mogle da budu stvorene optičke mreže koje bi obrađivale podatke.

Fotonski molekuli bi mogli da utiču na razvoj kvantum kompjutera, koji koriste principe vezivanja kako bi dve čestice povezali mnogo snažnije nego što omogućavaju dosadašnji zakoni fizike.

- Za šta bi sve mogla da se koristi, ne znamo tačno. Ali, to je novo stanje materije, pa se nadamo da će njena svojstva isplivavati dok budemo istraživali svojstva novih molekula, kaže Lukin.
Profesor Vuletić kaže kako bi njegova istraživanja mogla dovesti do pojave kvantnih računara koji bi radili na svetlosni, umesto na električni pogon, što bi bilo 10.000 puta brže od onoga što smo navikli dosad.

 

Izvor: boston.cbslocal.com

 

_________________________________________________________________________________

 

 

10.10.2013.

 

 

ISON

 

 

Kometa ISON sjaji zelenim sjajem na putanji ka Suncu.

 

 

 

 

 

Očekuje se da će ISON, ukoliko preživi blizak prolazak pored Sunca sledećeg meseca, prirediti spektakularnu predstavu na nebu, koja će se sa Zemlje videti i danju.

Kometu su krajem prošle godine otkrili ruski amateri-astronomi, dok se kretala od Ortovog oblaka, odakle se smatra da potiče.

Astronomi kažu da je ovo njeno prvo putovanje u unutrašnjost Sunčevog sistema.
ISON će biti najbliže Suncu 29. novembra, kada će se naći na 1,2 milion kilometara od površine zvezde.

 

Izvor: www.space.com

 

____________________________________________________________________________________

 

 

05.02.2013.

 

 

Asteroid 2012 DA14 - prelet na rekordnoj blizini Zemlje / VIDEO

 

 

Pored Zemlje će 15. februara 2013. proleteti 45-metarski asteroid 2012 DA14, na udaljenosti od oko 27.000 kilometara od Zemlje što je bliže od satelita.

 

 

 

 

 Kako tvrdi Don Yeomans ispred NASA-e, ne postoji opasnost od sudara asteroida 2012 DA14 sa Zemljom, ali je svakako reč o preletu na rekordnoj blizini.
Naučnici će pomno pratiti kretanje 2012 DA14, kog su prošle godine (23. februara) otkrili astronomi sa opservatorije u Španiji.

Putanja preleta asteroida kreće se od juga ka severu, a biće vidljiv golim okom u istočnoj Evropi, Aziji i Australiji.

 

Izvor: Nasa.gov

 

____________________________________________________________________________________

 

 

Internet Business Forum


 

 

 

 

 

Palić, 23. oktobra - Danas je u svečanoj sali male Gostione na Paliću, kompanija EUnet održala Internet Business Forum 2, na kome su predstavljena napredna rešenja za ekonomično i uspešno polovanje. Okupljeni privrednici su mogli da se uvere u kvalitet EUnet-ovih naprednih servisa i kroz demonstraciju studije slučaja kompanije Aleva, dugogodišnjeg korisnika ovih rešenja.

Direktor korporativne prodaje EUneta, Vladimir Miletić govorio je o MPLS-u kao najnaprednijem servisu za bezbedan prenos podataka. MPLS omogućava jednostavno povezivanje više lokacija u jedan mrežni sistem, čime povećava efikasnost upravljanja aplikacijama i brzinu prenosa podataka. Predstavljen je i novi servis EUnetMPLS 3G koji omogućava korisnicima da sa bilo kog mesta, u bilo koje vreme i sa bilo kog uređaja (telefon, tablet ili računar),  pristupaju svojim servisima i aplikacijama (bazama podataka, CRM - programu za vođenje klijenata, kompanijskoj dokumentaciji, email serveru itd.). Pristup podacima je jednostavan kao da se nalazite u lokalnoj mreži svoje kompanije, uz garanciju potpune bezbednosti podataka i privatnosti.
„Svakog dana radimo na razvoju novih servisa koji našim korisnicima mogu da ubrzaju i olakšaju poslovanje. Svedoci smo masovnog razvoja i upotrebe zahtevnih aplikacija za obradu i prenos podataka, glasa i slike. MPLS je trenutno jedini sistem koji može da odgovori svim zahtevima za jednostavnim, brzim i sigurnim upravljanjem i prenosom podataka. U tom smislu je MPLS 3G revolucionarna tehnologija, jer omogućava svakom mobilnom korisniku pristup kompanijskim podacima uz sigurnost lokalne mreže. Na ovaj način, po najvišim sigurnosnim standardima podaci sa poslovnih aplikacija ili mail sistema su vam uvek dostupni gde god da se nalazite“, izjavio je Vladimir Miletić.
Prezentaciju naprednih rešenja za komunikaciju i uštede koje je moguće ostvariti upotrebom VoIP tehnologije predstavio je Dejan Kurel, VoIP tehnički menadžer iz EUneta.

 

Izvor: Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________________

 

 

IHE - ADART TEHNOLOGIJA

 

 

 

 

Sagledavajući kvalitet vode kao kapitalnog resursa sve dosadašnje analize u Srbiji ukazuju da je najkritičnija situacija u Panonskoj niziji gde na dubinama čak i ispod sto metara ima visokog sadržaja organskih materija, gvožđa, arsena, amonijaka, nitrita, nitrata, često i natrijuma. Na više vojvođanskih lokaliteta prisutan je problem velikih količina arsena u vodi.
U Subotici se za vodosnabdevanje koristi isključivo podzemna voda koja se zahvata sa dubine od 150 do 200 metara, a njen kvalitet ne zadovoljava Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće, u pogledu sadržaja amonijaka, aresna i gvožđa, što podrazumeva neophodnost prerade podzemne vode. Svi do sada korišćeni konvencionalni postupci dali su zadovoljavajuće rezultate u pogledu kvaliteta vode, ali je vremenom primećen nedostatak ovog postupka, što je bio dovoljno velik izazov da se krene u potragu za novim rešenjima.
JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica već nekoliko godina u svim segmentima poslovanja, a posebno na planu očuvanja životne sredine, traga za novim, savremenijim i ekološki opravdanim tehnologijama. Nove tehnologije za tretman podzemnih voda kontaminiranih gvožđem, arsenom i amonijakom trebale bi smanjiti, ili eliminisati upotrebu opasnih hemikalija, na prvom mestu hlora. Na planu prerade sirove vode 2010. godine započela je realizacija pilot projekta koji je već testiran u Mađarskoj, Grčkoj i Rumuniji. Inovativna tehnologija razvijena i predstavljena od strane UNESCO - IHE, Instituta za edukaciju o vodi iz Holandije i njihovim partnerima najvećim holandskim vodovodom Vitens, zaživela je izgradnjom postrojenja za preradu sirove vode u Bačkim Vinogradima.
Reč je o IHE - ADART tehnologiji koja je ekološki opravdana, jer se zasniva na procesu uklanjanja arsena iz vode, bez upotrebe ozona, hlora i drugih hemikalija. Globalna analiza ekonomije primene ove tehnologije upućuje na mogućnost racionalizacije troškova procesa prerade sirove vode u pijaću, no konkretni pokazatelji će biti poznati nakon završetka pilot projekta.
Subotica je za sada jedini grad u Srbiji koji ima postrojenje za preradu vode bez upotrebe hemikalija, a postoje nagoveštaji da će ova tehnologija biti primenjena u Kikindi i Vrbasu.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Primer sanacije Bodenskog jezera primenjiv na jezero Palić / VIDEO

 

 

Subotica, 16. jula - Primer dobre prakse sanacije Bodenskog jezera i mogućnost primene sličnih metoda kod sanacije jezera Palić, predstavila je danas ekspertska grupa koja je sredinom juna boravila na Bodenskom jezeru i u okviru boravka u Nemačkoj posetila i Institut za istraživanje jezera, čiji su stručnjaci rešili probleme za oko 4000 jezera u Nemačkoj.

 

 

 

 

 

 

 

U organizaciji JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i D.O.O. Park Palić ekspertski tim sačinjen od stručnjaka iz ovih preduzeća i Odseka za vode Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Subotica, posetili su Bodensko jezero čije je atrofiranje započelo šezdesetih godina prošlog veka, a kulminiralo osamdesetih. Problematika ovog jezera čija se veličina može porediti sa Balatonom, rešavana je metodama koje su zasnovane na uklanjanju uzroka, pre svega nutrijenata i sprečavanje daljeg zagađenja prodorom neprečišćene vode u jezero, umesto pogrešnog pristupa gde je pažnja fokusirana na uklanjanje simptoma. Na osnovu primera viđenih prilikom posete Bodenskom jezeru i sugestija tamošnjih stručnjaka, ekspertski tim je predstavio pokazatelje na osnovu kojih smatraju da se sanacija Palića može izvršiti uz preduslov koji podrazumeva izgradnju nedostajućeg dela kanalizacione mreže na Paliću, zatim povezivanje sa Prečistačem i proširenje zaštitnog pojasa oko obale jezera, koja se graniči sa poljoprivrednim zemljištem. Na ovaj način bi se u jezersku vodu sprečio dalji prodor fosfora, herbicida, pesticida kao sastavnih delova veštačkih đubriva.
Izgradnja sistema prečišćavanja vode na Bodenskom jezeru bila je neophodna polazišna tačka, nakon čega je došlo do prvih poboljšanja kvaliteta jezerske vode. Analize ekspertskog tima na osnovu praćenja statističkih podataka zagađenja Palićkog jezera, takođe potvrđuju značajna poboljšanja nakon što je pokrenut sistem Prečistača.
Savet od strane Instituta za istraživanje jezera je da se jezero Palić isuši i da se uspostave uslovi koji podstiču regeneraciju ekosistema. Na osnovu iskustava sa sanacijom jezera Federse, koje je slične veličine i dubine kao Palićko, sa sličnim problemom pomora ribe, za sanaciju jezera je neophodno isušivanje u sledećoj fazi sanacije. Eksperti smatraju da do pojave pomora ribe dolazi jer su one višak u ekosistemu jezera, te se ekosistem na ovaj način oslobađao jednog stresnog faktora. U skladu sa tim je savet Instituta za istraživanje jezera, da se stvori ekosistem bez riba, što će ubrzati proces njegovog samoisceljenja. Sagledavajući prošla iskustva sa pokušajima sanacije jezera, evidentno je da je prve godine nakon isušivanja jezera kvalitet jezerske vode bio zadovoljavajući, međutim eko balans je ponovo narušen nestankom makrofita.
Za rehabilitaciju Bodenskog jezera bilo je potrebno dvadeset godina, a s obzirom da je Palić relativno plitko jezero, ekspertski tim smatra da će poboljšanje kvaliteta vode u jezeru biti vidljivo već u toku 3 do 5 godina, a potpuni oporavak se može očekivati za 10 godina.
Govoreći o troškovima sanacije, teško je napraviti paralelu zbog nemogućnosti poređenja dostupnosti i cene neophodnih supstanci koje eliminišu fosfor. Kod sanacije jezera Federse, gde je broj stanovnika oko 30 hiljada, godišnji troškovi prečišćavanja otpadnih voda su u okvirima od oko 70 hiljada evra.

Na današnjoj prezentaciji o iskustvima posete Bodenskom jezeru i mogućnostima sanacije jezera Palić, govorili su: Snežana Pejčić direktorka JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, Olga Lompar ispred Odseka za vode Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Subotica, mr Bojana Burger, Ðerđ Šugar, Čila Milić Rafai i Petar Pižurica iz JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica i Mišel Roman savetnik za sanaciju jezera Palić u Parku Palić.

 

Izvor: Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

 

Kompostiranje digestivnog mulja

 

 

 

Prilikom sprovođenja biološkog prečišćavanja otpadnih voda, nakon tretmana vode kao proizvod pored prečišćene vode je i mulj. Voda se pušta u zemlju, a u određenim vremenskim intervalima mulj se specijalizovanim vozilima odvozi na, za to predviđeno odlagalište. Ovaj segment prečišćavanja je upravo najozbiljniji faktor finansijskih troškova održavanja uređaja za biološko prečišćavanje otpadnih voda.

JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, odlučilo je kroz pilot projekat ispitati karakteristike ove tehnologije, a po završetku tromesečnog projekta tim stručnjaka iz Subotice i kompanije "Agrogeo" iz Kečkemeta je zaključio da kompost dobijen otpadnim muljem može biti adekvatno prirodno đubrivo, te je širok spektar njegove primene u hortikulturi i nekim granama poljoprivrede, a ovakva primena je u skladu sa rigoroznim propisima EU. U preradi otpadnog mulja pored Francuske, ova tehnologija je u širokoj primeni u Skandinavskim zemljama Danskoj i Finskoj, gde se od ukupne količine otpadnog mulja kompostira čak 60 %.

 

...opširnije - VIDEO / srpski /magyar

 

Izvor: Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

 

Internet Business Forum 2011

 

 

 

 

Cloud Computing je revolucionarno rešenje u IT poslovanju i označava početak jedne nove ere koja će zauvek promeniti način na koji shvatamo informaciono komunikacione tehnologije. Saznajte na koji način Cloud tehnologija štedi vaš novac, smanjuje potrebu za ljudskim resursima, a čini poslovanje lakšim i sigurnijim.
Prezentacija Cloud Computing rešenja će se održati u okviru prvog Internet Business Foruma 2011, koji će se održati u hotelu Hyatt, u utorak 19. Aprila 2011. godine.
Internet Business Forum 2011 će predstaviti najnovija Cloud Computing rešenja za efikasno, brzo, jeftino i sigurno poslovanje. Učesnici će ovom prilikom Saznati koliki je značaj čuvanja podataka u najmodernijim Data centarima, sigurnosnim sistemima u Cloudu i novim dimenzijama poslovanja. Poznate kompanije će izložiti svoja iskustva i prednosti koje su ostvarili prelaskom na Cloud tehnologiju.
Na forumu će učestvovati eminentni stručnjaci iz kompanija Computer Associates, Microsoft, EUnet, Oracle, Zscaler, Gartner, DNS Europe, RTS, Yellow pages, koji će preneti svoje viđenje Cloud Computinga i odgovoriti na sva pitanja.
Sve informacije i obaveznu prijavu za učešće na manifestaciji možete pronaći na www.eunetcloud.com

 

 

 

 

 

 

Ostvarite uštede u poslovanju upotrebom Cloud tehnologije


 

 

Cloud hosting predstavlja vodeći trend na tržištu informacionih tehnologija poslednjih nekoliko godina, kako zbog infrastrukture koja je promenljiva u skladu sa vašim trenutnim potrebama , tako I zbog daleko većih ušteda u korišćenju i upravljanju resursima od onih koje je tradicionalna hosting infrastruktura dozvoljavala.
Cloud tehnologija predstavlja platformu koja korisnicima omogućava efikasnije, jednostavnije, a samim tim i jeftinije korišćenje IT resursa. Dve osnovne karakteristike Clouda koji koristimo danas su prilagođena cena stvarnim potrebama I brzina isporuke gotovog rešenja klijentima. Kompanija iznajmljuje IT resurse od Ineternet Servis Provajdera u obimu koji odgovara njenoj trenutnoj potrošnji. Ovo praktično znači da nema inicijalnih ulaganja u veoma skupu opremu i da ne postoje troškovi za amortizaciju. Takođe, brzina isporuke gotovog rešenja korisnicima u vidu već pripremljenih servisa za upotrebu, omogućava vam da napravite sopstveni server za nekoliko minuta, zašta vam je do sada bilo potrebno i do nekoliko dana. Cloud platforma omogućava vizuelno upravljanje IT resursima na veoma jednostavan način, korišćenjem Cloud kontrol panela.
Potencijalni korisnici Cloud hostinga su sve kompanije koje imaju zahteve za pojednostavljenjem IT infrastrukture, skalabilnost, visoku dostupnost i žele da plate samo za IT resurse koji su im zaista potrebni. Bez obzira na veličinu, svakoj kompaniji je potreban mail server koji vam omogućava da pristupate svojoj elektronskoj pošti sa bilo kog mesta na svetu gde postoji Internet konekcija. Takođe, servisi za vođenje projekata, unapređivanje upravljanja vašim postojećim i potencijalnim korisnicima, exchange serveri za bržu i jednostavniju e-mail komunikaciju, mailing liste za slanje e-mail poruka na više adresa u istom trenutku, razni sistemi za postavljanje i skladištenje dokumentacije i internu komunikaciju u kompaniji, VoIP telefonske centrale za besplatnu komunikaciju, kao i mnogi drugi servisi po vašoj želji mogu biti instalirani na Cloud serveru znatno jeftinije i brže nego što je to tradicionalna hosting infrastruktura dozvoljavala. Poenta je u činjenici da vi zakupuljujete već pripremljen standardizovan servis koji vam olakšava i ubrzava poslovanje.
Ono što je u poslovanju najbitnija stavka i svakako najčešće postavljeno pitanje u vezi Cloud tehnologije je koliko je ovaj sistem siguran, s obzirom da se podaci ne nalaze u vašim prostorijama, već su smesteni kod vašeg Internet Servis Provajdera. Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan. Cloud infrastruktura je tako kreirana da se svi vaši podaci automatski kopiraju na drugi fizički server u sistemu, tako da ukoliko nekim slučajem dođe do pada jednog servera, vaši podaci u roku od nekoliko minuta postaju aktivni na drugom serveru.
Zakupom backup opcije, vaši podaci će ostati sačuvani i ukoliko dođe do neželjenog gubitka sadržaja usled brisanja, izmena ili zlonamernih napada na sistem. Kod tradicionalne infrastrukture vam je bilo potrebno i do nekoliko sati da biste ponovo osposobili ceo sistem. Sigurnost vaših podataka u Data centru neuporedivo je veća od „inhouse“ rešenja. Svaki Data centar koji ispunjava najnovije standarde u obavezi je da ima zaštitu od požara, nestanka struje ili neželjenih upada u sistem. Takođe, u Data centrima se o sigurnosti sistema brine tim inženjera 24 časa dnevno, 365 dana godišnje. Za potrebe iznajmljivanja Cloud hosting usluge svojim korisnicima, kompanija EUnet koristi Tier-3 Data centre na tri lokacije u svetu, u Beogradu, Londonu i Majamiju.
Većina korisnika Interneta ne zna da veliki sistemi kao što je Google, Yahoo ili Facebook već nekoliko godina sve svoje podatke čuvaju na cloudu, a svaki korisnik koji upotrebljava Gmail, postavlja svoje fotografije na Flickr ili razmenjuje komentare na socijalnim mrežama ustvari je korisnik Clouda.
Softver-kao-Servis (SaaS) i Cloud tehnologija se intenzivno koriste na svetskom tržištu, a na Balkanu su u ranoj fazi razvoja. Ipak kompanije se sve više odlučuju za usvajanje Cloud tehnologije zbog brojnih navedenih prednosti. Do sada, jedina opcija za Cloud hosting su bile javne Cloud platforme koje nudi Amazon I sl, hostovane u SAD ili EU. Od pre dve godine EUnet omogućava kompanijama u Srbiji i regionu, koriste Cloud servise zasnovane na AppLogic platformi kompanije 3TERA iz grupacije Computer Associates, hostovane u najmodernijim data centrima u Beogradu, Londonu i Majamiju I po izuzetno povoljnoj ceni basic Cloud paketa od samo 1999 dinara mesečno.

EUnetovi stručnjaci će Vam asisitirati u strategiji, planiranju, analizi troškova, migraciji i proceni potrebnih znanja, a samim tim u pristupu i usvajanju Cloud Hosting tehnologije.

 

Izvor: Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

 

Šesti naučno - stručni skup u Subotici

 

 

 

 

Subotica, 31. mart - U organizaciji Asocijacije prostornih planera Srbije, Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Republičke agencije za prostorno planiranje i Zavoda za urbanizam Subotica, u saradnji sa Ministarstvom životne srednine, rudarstva i prostornog planiranja, u Subotici će u okviru trodnevnog, šestog međunarodnog naučno - stručnog skupa, u okviru četiri sekcije biti predstavljeni radovi brojnih stručnjaka iz Srbije i inostranstva. Skup je otvorio gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, ističući kroz primer dobre saradnje lokalne samouprave i Zavoda za urbanizam, da je Subotica otvoren grad, a dokaz za to je upravo jedan ovako važan i velik naučni skup koji ovde već ima svoju tradiciju. Tema ovogodišnjeg naučnog skupa je "Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine", a u prvom planu je oblast obnovljivih izvora energije u planiranju i korištenju prostora. U ovoj oblasti i u okviru ostalih sekcija, ukupno će biti predstavljen 51 naučni rad. Ovogodišnja tematika je podeljena na 4 sekcije: Novi teoretski, pravni i institucionalni okvir zaštite prostora i životne sredine, Obnovljivi izvori energije u planiranju i korišćenju prostora, Planiranje,zaštita,uređenje i korišćenje velikih rečnih sistema, Iskustva u izradi prostornih i urbanističkih planova
Efekti predhodnih pet naučnih skupova se ogledaju delom i kroz uspostavljenu zakonsku regulativu u oblasti prostornog planiranja, a od ovog šestog naučnog skupa se očekuje mnogo više i to u smislu donošenja Strategija i praktične primene.

opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

 

Otkriven sunčev sistem nazvan Kepler 11 - VIDEO

 

Svemirski teleskop Kepler otkrio je na udaljenosti od 2000 svetlosnih godina sunčev sistem sa žutom matičnom zvezdom, sličnom našem Suncu, oko koje rotira šest planeta.

 

 

 

Novootkriveni planetarni sistem dobio je naziv Kepler 11. Astronomi smatraju da svega oko 1% zvezda može "podržati" ovoliki broj planeta. Prema naučniku Jacku Lissaueru iz “Ames Research Center” (NASA) iznenađujuća je kompaktnost tog planetarnog sistema pošto su to sve velike planete koje su na izuzetno maloj udljenosti od njihove zvezde. Sve te planete su znatno veće od Zemlje a najveća je čak veličine planete Urana, ili Neptuna koji su četiri puta veći od Zemlje.

Radi se o planetima s čvrstim jezgrom sličnih Zemlji, ali i gasovitim divovima poput Jupitera. Exoplaneti ovog sistema kruže na udaljenostima veoma blizu matične zvezde. Svih šest smešteno je unutar opsega manjeg od 100 miliona kilometara. To je zasad najsloženiji otkriveni planetarni sistem izvan našeg. Najbliži exoplanet kruži oko matične zvezde na udaljenosti deset puta manjoj nego što je udaljenost Zemlje od Sunca, a orbita najudaljenijeg planeta nalazi se na rastojanju koje odgovara polovini rastojanja između Merkura i Venere od Sunca. Čak i najudaljenija planeta je dva puta bliža zvezdi u poređenju sa udaljenošću Zemlje od Sunca. Najbliža planeta obiđe zvezdu za samo deset dana, a najudaljenija za 118 dana. Planete se sastoje uglavnom od stenovitog i gasnog materijala a ne isključuje se ni mogućnost postojanja vode.

Tačne veličine i mase ovih planeta još nisu precizno utvrđene, ali Kepler će ih nastaviti snimati i dalje što će astronomima omogućiti mnogo veću preciznost merenja. Keplerovi instrumenti veoma su osjetljivi na bilo kakvu promenu sjaja zvezda, što navodi na mogućnost postojanja planeta oko njih.

 

Izvor: NASA News

 

_____________________________________________________________________________

 

 

3D Snimci Sunca - VIDEO

 

Američka agencija za svemirska istraživanja, NASA, po prvi put objavila je 3D fotografije i snimke Sunca što daje mogućnost da se sagleda cela sunčeva površina.

 

 

3D Snimci Sunca su napravljeni dvema stereo sondama koje su ga snimale sa dve različite strane. Naučnici smatraju da će fotografije i snimci Sunca omogućiti značajan napredak u prognozi svemirskih uslova i njihovog uticaja na Zemlju i prilikom slanja budućih misija. "Stereo je otkrio Sunce onakvo kakvo je zaista - sfera vrele plazme i isprepletana mreža magnetnih polja", rekao je Angelos Vurlidas član naučnog tima. Lika Guhathakurta kaže: "Zahvaljujući sondama sada možemo "leteti" oko Sunca kako bi smo saznali šta se događa iza horizonta, ali bez izlaska iz kancelarije". A najznačajnije je to, kaže Lika, što je od sada moguće da se vidi šta se događa na strani Sunca koja bez sondi nije bila dostupna očima naučnika.

 

Izvor: NASA News

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Ružičasti Mesec

 

 

 

Totalno pomračenje Meseca, između 20. i 21. decembra


Noć između 20. i 21. decembra, nakon skoro tri godine očekuje nas potpuno pomračenje Meseca, pri čemu će zemljin prirodni satelit biti ružičaste boje. Pomračenje će trajati tri i po sata, a najbolje će se videti sa teritorije Severne Amerike.
NASA je ovim povodom planirala razne načine kako da podstakne javnost da uživa u praćenju ovog fenomena. Astronomi NASA-Marshall Space Flight Center u Huntsville, Ala, biće domaćini par live web chatova i odgovaraće na pitanja u vezi s ovom prirodnom pojavom.

Za posmatrače na istočnoj obali, pomrčina će trajati od 1:33 do 05:01 EST, a kako prolazi kroz Zemljinu Senku, Mesec će menjati boju od svetlo narandžaste do crvene, ili tamno smeđe, a možda i sive.

 

Izvor: NASA News

 

_____________________________________________________________________________

 

 

NASA – Epohalno otkriće nove vrste bakterija

 

 

 

NASA je objavila otkriće čudne vrste bakterija koje mogu koristiti arsen kao jedan od
gradivnih elemenata, a ovo saznanje će u svakom slučaju imati uticaj na fokusiranje kod budućih istraživanja vezanih za pronalaženje vanzemaljskog života.
Otkriće ove nove vrste bakterije dokazuje nam da je život moguć i u uslovima nedostatka elemenata koje smo do sada smatrali neophodnim za nastanak i razvoj života.

Šest glavnih elemenata već dugo smatrao neophodnim za život - ugljenik, vodonik, azot, kiseonik, fosfor i sumpor. No, istraživači su otkrili da bakterije, otkriven u Mono Lake, Kalifornija, mogu nastaviti rast i nakon zamene fosfora arsenom.

Fosfor je bitan gradivni element u strukturi DNK svih živih organizama, a novootkrivena bakterija kao gradivni element koristi arsen u nedostatku fosfora.
Arsen i fosfor su hemijski slični, pa su predpostavke da ih mikroorganizmi ne razlikuju.
Istraživači su prikupili bakterije poznate kao GFAJ-1 i izložili ih povećanoj koncentraciji arsena, kojoj je u stanju prilagoditi se i rasti.
Mikroorganizmi nisu rasli bolje na bazi fosfora, ali istraživanje je pokazalo da mogu živeti i „na arsenu“.

 

Izvor: NASA News

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Tajanstveni planet Nibiru i 2012. godina

 

 

Savremena nauka je ( napokon ) otkrila postojanje nepoznatog planeta na ivici našeg sunčevog sistema. Planeta vrlo velike mase ( moguće i do pet puta veće od Zemlje ) i još uvek neutvrđene udaljenosti ( navodno oko pola svetlosne godine od sunca ), otkriven je matematičkom metodom, a na osnovu neobičnih anomalija u orbitama Urana i Neptuna, kao i u pojasu asteroida koji kruže unutar sunčevg sistema. Te su anomalije, doduše, zabeležene već mnogo pre otkrića Plutona, kada se špekulisalo o postojanju ogromnog nebeskog tela, u neposrednoj "blizini", koje ih prouzrokuje. Pronalazak minijaturnog Plutona nije mogao dati zadovoljavajući odgovor zasto dve velike planete imaju nepravilne putanje, pa je to pitanje ostalo otvoreno sve do danas. Zašto je trebalo gotovo jedan vek da se izađe sa ozbiljnim informacijama o tajanstvenoj planeti?

 

 


Priče o planetu Nibiru i predviđanja sudnjeg dana u decembru 2012. godine, sve su brojnije na internetu. Sa tom tematiokom od juna 2009.godine pojavilo se više od 175 knjiga koje se bave sudnjim danom 2012. godine.
Astrobiological je dobio skoro 1000 pitanja o tajanstvenoj planeti Nibiru i 2012. godini, a znatiželjnici su već dobili više od 200 odgovora, koj su i objavljeni.
David Morrison, NASA- in naučni savetnik daje zanimljive odgovore na neka od najčešćih pitanja vezanih za famoznu 2012. godinu.

Koje je poreklo predviđanja da će svet završiti u decembru 2012?

Priča počinje tvrdnjama da su tajanstveni planet Nibiru, koji se navodno kreće ka Zemlji, otkrili Sumeri. Zecharia Sitchin, koji piše o fikcijama drevne mezopotamske civilizacije Sumera, tvrdi u nekoliko knjiga (npr. «Dvanaesti Planet», objavljenoj 1976. godine) pronašao je i preveo sumerske dokumente koji identifikuju planet Nibiru, koji kruži oko Sunca svakih 3600 godina. Ove sumerske legende uključuju priče o "drevnim astronautima" koji su posetili Zemlju i koje su nazvali civilizacijom stranaca poznatu kao Anunnaki. Zatim, tu je i Nancy Lieder, samozvani psiholog i navodno medij, koja tvrdi da putem svoje web stranice komunicira sa vanzemaljcima, koje naziva Zetatalk, te da su oni stanovnici izmišljene planete koja kruži oko zvezde Zeta Reticuli, a kaže kako su je upozorili da je Zemlja u opasnosti od Planeta X, ili Nibiru.
Ova katastrofa u početku je bila vezivana za maj mesec 2003. godine, ali kada se ništa nije dogodilo, “sudnji dan“ je ”odložen“ za decembar 2012. Tek nedavno su dve legende povezane sa kalendarom drevne civilizacije Maja, koji se završava danom zimskog solsticija, a to je 21. decembar 2012. godine.

 

 

 

 

Pored drevne civilizacije Maja, Sumerani su bili takođe upoznati sa nebeskim tajnama i raspolagali zadivljujuće tačnim astronomskim podacima, uključujući postojanje planeta Uran, Neptun i Pluton, otkrivenih tek "novijih datuma" Uran u 18., Neptun u 19., a Pluton u 20. veku. Stoga je zaista teško ne poverovati u njihove legende o planeti Nibiru.
Nibiru je navodno nastao raspadom zvezde Sirijus B i u toj koliziji odbačen u kosmos. Premalen da se zapali i tako postane novo sunce, poprima eliptičnu putanju privučen snažnijim telom, najverovatnije našim Suncem. U jednom trenutku daleke kosmičke praistorije prošavši sunčevim sistemom, udario je u ogromnu planetu ( Tiamat, prema sumerskim zapisima ) koji mu se našao na putu i od tog sudara nastaje današnja Zemlja, Mesec i pojas asteroida - "nebeska narukvica".
Kako, kada i zašto je Nibiru nastanjen prvom civilizacijom ostaje enigma.
Nibiru je naziv pominjan i u vavilonskoj astrologiji, ponekad povezanoj sa Bogom Marduk. Nibiru se pominje i u vavilonskom predanju o stvaranju Enuma i pesmi Elish, kako je zabeleženo u knjižici Assurbanipal, o kralju Asirije (668-627 pne). Sumerska civilizacija je doživela svoj procvat mnogo ranije, od oko 23. veka do 17. veka pr.n.e. Zaista, bila je velika i raspolagala je mnogim znanjima vezanim za razvoj poljoprivrede, vodoprivrede, urbanog života, a posebno pisanja.
Međutim, od njih je ostalo vrlo malo zapisa koji se bave astronomijom. Dakako, oni nisu znali o postojanju Urana, Neptuna ili Plutona, ali ih pominju, kao i heliocentrični sistem, što je ideja koja se pojavila u Grčkoj tek dve hiljade godina posle Sumera, a u starogrčkim spisima se pominje da su Sumeri imali i božanstvo po imenu Nibiru.

Tajanstveni, mitski planet Nibiru čak ni astronomija savremenog doba nije pronašla, sve do 1983. godine kada sve novine objavljuju da je NASA otkrila planet kog naziva Planet X, a kasnije ovaj planet dobija ime Xena, ili Eris. Kasnije, u NASA-a kažu da su za 10 meseci istraživanja tokom 1983. godine otkrili mnoge infracrvene izvore, ali nijedan od njih nije bio Nibiru, ili planet X, ili bilo koje drugo telo u spoljašnjem sunčevom sistemu. Katalogizirano je 350.000 infracrvenih izvora, a na početku mnogi od tih izvora su bili nepoznati. Sve ove primedbe su praćene kasnijim studijama s jačim instrumentima i na zemlji i u svemiru. Priča o "desetoj planeti" izbila je tokom 1984. godine, nakon naučnog rada objavljenog u časopisu Astrophysical Journal Letters. Za infracrvene tačkice naknadno je utvrđeno da su udaljene galaksije, osim za jednu. Tako su vatreni zagovornici postojanja planete Nibiru konstatovali da je ta planeta "u blizini", ali "nevidljiva", dok su oni drugi tvrdili da je Nibiru mit, bez osnovanih činjenica.
Bilo je čak i špekulacija da NASA strogo čuva tajnu o orbiti Eris, ili Xena. David Morrison kaže:
"Planet X" je oksimoron kada se primeni na stvarni objekt. Termin je korišten od strane astronoma tokom proteklih vekova za mogući, ili sumnjiv objekt. Nakon što se objekt nađe, on dobije svoje ime, kao što je učinjeno s Plutonom. Kada se istraže sve činjenice, taj planet dobije svoje ime i ne može se zvati Planet X.

 

 


Kada je u pitanju Eris, on je jedna od nekoliko patuljastih planeta nedavno otkrivenih u spoljnjem Sunčevom sistemu, a njegova orbita nikada neće doći u blizinu Zemlje. Kao i Pluton, Eris je manji od našeg Meseca. Njegova orbita nikada se neće približiti Zemlji na rastojanju manjem od oko 4 milijarde milja. Nema tajni o Eris i njegovoj orbiti.


Da li je NASA izgradila teleskop (SPT) na Južnom polu kako bi pratila Nibiru? Ili, koja bi još mogla biti svrha izgradnje tog teleskopa?


- Teleskop na Južnom polu, nije bio izgrađen od strane NASA-e i ne koriste se za proučavanje Nibiru. Njegovu izgradnju je podržala Nacionalna fondacija za nauku (National Science Foundation), a to je radio teleskop, a ne optički instrument. On ne može primati slike, ili fotografije. Antarktik je odlično mesto za astronomska infracrvena i kratkotalasna radio posmatranja i ima prednost da se objekti mogu uočiti kontinuirano bez uplitanja ciklusa dan-noć.
Nemoguće je zamisliti geometriju u kojoj se objekt može videti samo s Južnog pola.


Postoje mnoge fotografije i video Nibiru na internetu. Nije li to dokaz da ona postoji?


- Velika većina fotografija i video zapisa na Internetu prikazali su nešto u blizini Sunca ( što očito podržava tvrdnju da je Nibiru bio skriven iza Sunca u poslednjih nekoliko godina.) To su zapravo lažne slike Sunca nastale zbog unutrašnje refleksije u objektivu, često izvan odbljeska. Možete ih prepoznati lako i činjenica je da se pojavljuju dijametralno suprotno od realne solarne slike. To je posebo vidljivo na video materijalima, gde se kako se kamera kreće, lažna slika biva uvek tačno nasuprot prave slike. Sličan odbljesak je primećen kod mnogih NLO fotografija snimljenih noću s jakim svetlosnim izvorima poput rasvete u kadru. Iznenađen sam da ljudi ne prepoznaju o čemu je reč. Takođe sam zadivljen da ove fotografije pokazuju nešto veliko i svetlo kao Sunce ("drugo sunce").


Možete li objasniti činjenicu da je područje na (5h 53 27s, -6 10 '58 ") crno, na Google Sky i Microsoft teleskopu? Ljudi govore da su spoljni rubovi tog crnog područja koordinate na kojima se trenutno nalazi Nibiru.


- Nekoliko ljudi me pitalo o tom praznom pravogaoniku u sazvežđu Orion, na Google Sky. To ne može biti "skrovište" za Nibiru, obzirom da je deo neba koji se može videti sa skoro svih pozicija sa Zemlje. U zimu 2007- 2008, kada se sve češće počinje pominjati Nibiru, pitao sam prijatelja koji je viši naučni saradnik u Googleu. Saznao je da nedostaju podaci zbog greške u obradi slike.


Ako vlada zna za postojanje Nibiru, ne bi li tu tajnu čuvala, da bi se izbegla panika?


- Moje je iskustvo da ponekad delovi vlade čine upravo suprotno, kao u čestim slučajevima kada su u pitanju razne terorističke pretnje, ili upozorenja o saobraćajnim nesrećama za vreme vikenda. Postoji duga istorija loših stvari vezanih za politički rivalitet. Nadalje, naučnici ističu da su mnoge od naših koncepcija opšte panike, proizvod Hollywooda, dok se u stvarnom svetu ljudi međusobno pomažu u vreme opasnosti. Mislim da svako može zaključiti da se loše vesti obično ne mogu skriti i brzo izađu na videlo. A, u slučaju Nibiru, ove činjenice bi se vrlo brzo doznale.
Čak i ako su hteli, vlada nije mogla zadržati ovu tajnu. Vi jednostavno ne možete sakriti planet koji se kreće prema unutrašnjosti Sunčevog sistema!

 

 

 

 


Zašto Majanski kalendar završava 2012. godinom ?
Predviđanja Maja su bila prilično tačna u prošlosti, a u vezi s drugim planetarnim predviđanjima. Možete li reći da su pogrešna?


- Kalendari postoje za praćenje prolaska vremena, a ne za predviđanje budućnosti. Maja astronomi su pametni, i razvili su vrlo složen kalendar. Drevni kalendari su zanimljivi istoričarima, ali oni se ne mogu takmičiti sa današnjima sposobnostima praćenja vremena kakve koristimo danas.
Glavna tačka, međutim, je to da kalendari, bilo savremeni, ili stari, ne mogu predvideti budućnost našeg planeta, ili upozoriti na stvari koje će se dogoditi na određeni datum, kao što se vezuje za 2012. godinu.


Šta je istina u vezi sa teorijom o polarnom pomaku ?


- Promena u rotaciji Zemlje je nemoguća. To se nikada nije dogodilo i nikada neće. Postoje spora pomeranja kontinenata (npr. Antarktika je bila u blizini ekvatora stotinama miliona godina). Što se tiče promene magnetnih polova, znamo da to ne može uzrokovati bilo kakvu štetu za život na Zemlji. Magnetski preokret će se vrlo verovatno dogoditi u sledećih nekoliko milenija. Ali, špekulanti tvrde da magnetski preokret dolazi uskoro (2012) i da će pokrenuti, obrat smer rotacije.
Takođe, ništa od toga nema bilo kakve veze s galaktičkim ekvatorom i ostalim glupostma, koje su u «opticaju».


Kada se većina planeta poravna u 2012. i planet Zemlja bude u središtu Mlečnog puta, kada se poravnaju galaktički, solarni i Zemljin ekvator, šta će se desiti?

 

- Nema planetarnih poravnanja u 2012. godini, ili bilo koji drugi put u idućih nekoliko decenija.
Kao i na položaj Zemlje u središtu Mlečnog puta. Mi smo prilično daleko od ruba ove spiralne galaksije, oko 30.000 svetlosnih godina od središta. Mi ćemo obići krug oko galaktičkog centra u razdoblju od 225-250 miliona godina, na približno istom rastojanju. Što se tiče poravnanja ekvatora kada se Zemlja i Sunce poravnaju sa središtem Mlečnog puta u sazvežđu Strelca, to se događa svakog decembra, bez loših posledica, a nema razloga očekivati da će 2012. biti drugačije od bilo koje druge godine.

 

Kada se Sunce i Zemlja postroje na galaktičku ravan, da li bi delovanje gravitacijskih sila crne rupe iz centra galaksije moglo uzrokovati da se nešto dogodi?


- Crna rupa u središtu naše galaksije Mlečnog puta, vrši uticaj na ostatak galaksije. Međutim, galaktički centar je jako daleko, oko 30.000 svetlosnih godina, tako da ima zanemariv uticaj na Sunčev sistem, ili Zemlju. Nema posebnih snaga iz galaktičke ravni, ili galaktičkog centra. Jedina važna sila koja deluje na Zemlji je gravitacije Sunca i Meseca. Što se tiče uticaja galaktičke ravni, ne postoji ništa posebno o ovoj lokaciji. Poslednji put je Zemlja u galaktičkoj ravni bila pre nekoliko miliona godina.


VIDEO 1

VIDEO 2

VIDEO 3

 

 

Izvor: NASA Earth

 

______________________________________________________

 

 

NASA zakazala press konferenciju

 

 

 


Na press konferenciji koju je za četvrtak 2. decembar zakazala NASA, biće objavljeni podaci o astrobiološkim otkrićima, važnim u potrazi za dokazima o postojanju vanzemaljskog života.
Nema nagoveštaja o tom koje će od svojih otrkrića NASA predstaviti javnosti. Postoje nagađanja da su u pitanju dokazi o postojanju života na Saturnovim mesecima, najvećem Titanu, zatim Rei i Enceladusu. Ono što se već do sada zna, to su podaci da na Titanu, postoje uslovi za život najsličniji zemaljskim. Titan je pored Zemlje jedini u solarnom sistemu koji ima gustu atmosferu u kojoj je prisutan i vodonik, a temperatura na njegovoj površini je – 180 stepeni celzijusa. Navodno postoje procesi koji signaliziraju postojanje primitivnog oblika života, a uslovi za život postoje i na Saturnovom mesecu Rea, gde su u tankom sloju atmosfere prisutni kiseonik i ugljen dioksid. NASA-ina sonda Kasini, na trećem Saturnovom mesecu Enceladusu, otkrila je postojanje tečne vode ispod površine, a detektovan je izvor toplote koji vodu drži u tečnom obliku.

 

 

Izvor: Disclose tv

____________________________________________________________

 

Meteorska kiša

 

 


Leonid meteori mogu se videti na nebu severne hemisfere, već u večernjim satima, dva – tri sata nakon zalaska sunca, ili tri sata pre islaska sunca. Biće najuočljiviji 17. i 18.novembra, između 15 i 20 meteora u roku od sat vremena. Da bi ste ih primetili, treba gledati u pravcu sazvežđa Lava, na istočnoj strani neba.

Izvor: Associated press
______________________________________________________________

 

 

EPOXI misija - u bliskom kontaktu sa kometom Harley 2 (VIDEO)

 

 

Na 23 miliona kilometara od Zemlje, susret sa kometom Hartley 2, na svega 435 milja udaljenosti.


 

EPOXI je proširena misija letelice Deep Impact , za istraživanje različitih nebeskih ciljeva.
Ime EPOXI sama po sebi je kombinacija imena za dve produžene komponente misije: posmatranje ekstrasolarnih planeta i karakterizacija (epohe), kao i prelet kometa Hartley 2, pod nazivom Deep Impact proširena istraga (Dixi). Glavni istraživač Mike A'Hearn na Univerzitetu Maryland kaže, - Ove letelice mogu delovati kao potisnik i zapravo napraviti male promene u orbiti kometa oko Sunca.
Letelica se 4. novembra približila jezgru kometu Hartley 2, koji je dug svega 1,5 km i sedma puta manji od kometa Tempel 1. To je vrlo mala, ali veoma aktivna kometa, iz čijih rubnih delova izlazi mnogo više gasova i drugih materija, nego što je to primećeno kod većih kometa.

Komet Hartley 2 ime je dobio po istraživaču koji ga je otkrio, po Malkolmu Hartleju koji je 16. marta 1986. godine radeći na Siding Spring Observatory's UK u Novom Južnom Velsu, primetio da se na fotografskoj staklenoj površini pojavljuje nešto, što nikako nebi trebalo biti tamo.
-Primetio sam tamnu izmaglicu oko staze. Putevi ukazuju na nešto što je brzo putovalo kroz nebo, ali asteroidi nemaju sumaglice. Pomislio sam da bi to mogla biti kometa, kaže Hartlej, a kada je svoje otkriće prosledio MPC Centru u Kembridžu, odjeknula je vest da je otkriven novi komet.

Hartley 2 je najbliže zemlji prošao 20. septembra, a tokom septembra ga je “u stopu” pratila letelica Deep Impact. Fotografije koje je letelica poslala veoma su važne naučnicima u istraživanju kometa, jer su one ledeni ostaci formiranja sunčevog sistema, a njihovim proučavanjem, mogli bi smo se približiti otkriću tajne nastanka Zemlje i Kosmosa.

Deep Impact će imati goriva za još svega 20 dana leta, ali je naučnicima obezbedio dovoljnu količinu materijala za bar 15 godina istraživanja.


Izvor: NASA News
__________________________________________________________________

 

 

Meteorska kiša

 

 

 

 

 

 

Na vedrom noćnom nebu posle 23 časa moguće je primetiti meteorsku kišu

 

 

Halleyev komet iza sebe ostavlja deliće prašine i leda dok se kreće u svojoj orbiti oko Zemlje. Tokom maja ove čestice su bile vidljive kako padaju iz pravca sazvežđa Vodolije. Tokom oktobra meteorska kiša će stizati iz sfere sazvežđa Oriona, te otuda naziv Orionidi.

Orionidi se kreću vrlo brzo, brzinom od 147.300 milja na sat. Na takvim ogromnim brzinama, meteori ne traju dugo, sagorevaju vrlo visoko u atmosferi.

NASA - in sistem kamera zabeležio je prvu grupu Orionida 15.oktobra. Nažalost, svetlost skoro punog mesea će doprineti da meteori ne budu jasno vidljivi, već nešto bleđi i vidljivi na potpuno tamnom nebu.

 

Izvor: NASA News

__________________________________________________________________________

 

 

 

 

Diona i Rea

 

 

 

 

Na svom dugom putovanju Cassini uspešno proklizio blizu devet Saturnovih meseca.

 

 

Letelica je poslala posebno intrigantne slike meseca Diona i Rea, koje su u mnogo većoj rezoluciji od onih koje je početkom 80-ih poslao Voyager.

Od pet velikih ledenih satelita Saturna, Diona i Rea često smatraju parom, ili sestrama, jer su im orbite blizu, tamnije su od ostalih i pokazuju slične obrasce refleksije svetlosti. Ove nove slike, međutim, pružaju mogućnost uočavanja razlika.

Obe slike prikazuju slične geografske regije na svakom satelitu. Međutim, naučnici mogu utvrditi razlike u geološkoj istoriji ova dva nebeska tela, pre svega kroz razliku u broju i veličini vidljivih kratera na njihovim površinama. Broj i veličina kratera na površini nekog nebeskog tela pomaže u proceni njegove starosti. Što je kratera više i što su veći, to je i površina starija.

Rhea, na primer, pokazuje drevna, intenzivna bombardovanja u celoj regiji. Međutim, Diona je podeljena na različita područja koja pokazuju varijacije u broju i veličini sačuvanih kratera.

 

 

Izvor: NASA News
__________________________________________________________________

 

Komet Hartley 2

 

 

 

 

Hartley 2 bio je vidljiv u noći 20. oktobra na nebu severne hemisfere

 

 

Ovaj komet otkrio je australski astronom Malcolm Hartley 1986. godine, a na vedrom noćnom nebu severne hemisfere mogao se videti 20. oktobra, kada je više nego ikad ranije bio bliži našoj planeti.
Komet Hartley 2, peti je u istoriji nebeskih tela koji će biti snimljen «izbliza», kada od Zemlje bude na udaljenosti od 11 miliona milja, ili 17,7 miliona kilometara. Snimiće ga NASA-ina misija EPOXI 4. novembra, koja će od kometa biti udaljena svega 435 milja, ili 700 km.

Hartley 2, takođe je poznat kao 103P. Relativno je male površine, ali vrlo aktivan periodični komet koji kruži oko Sunca na svakih 6,5 godina. Na nebu severne hemisfere od 20. oktobra moguće ga je videti pomoću dvogleda kao svetleći objekat koji se kreće od sazvežđa Auriga do sjajne zvezde Capella. Do 22. oktobra komet će proći kroz sazvežđe Auriga i nastaviti putovanje ka sazvežđu Blizanaca.
.
U EPOXI misiju je uključena letelica Deep Impact, izgrađena za NASA-u od strane Ball Aerospace & Technologies Corp, Bouldera u Coloradu.

 

 

Izvor: Brahmand Defence and Aerospace News

 

_______________________________________________________________________________________________________-

 

 

 

Vremenska prognoza za Mars avgusta 2012. godine

 

 

 

Pasadena, Kalifornija – Kako će izgledati Marsova atmosfera, kada na nju sledeći put sleti Mars rover, avgusta 2012. godine?

 

 

 

 

 

 

Na ovo pitanje će dati odgovor četvoronedeljna kampanja koju će obaviti Mars klimatska sonda, instrument koji upravo radi na izradi kartografije crvene planete, na NASA-om MR orbiteru. Ovaj instrument proučava Marsovu atmosferu iz orbite, a za znatiželjne evo par zanimljivih podataka.
Marsova godina traje 687 Zemaljskih dana.
Planeta ima tanak sloj atmosfere ugljen dioksida. Sva dosadašnja ispitivanja će se ponovo sporovoditi iz godine, u godinu u isto doba dana i sezone, tokom proleća i leta na severnoj hemisferi Marsa.

MR orbiter sačinjava karte raspodele temperature, prašine i vodenog leda u atmosferi. Temperatura varira sa promenom visine, a drastično oscilira i gustina atmosfere.
Sledeće sletanje Mars rovera će dakle imati apsolutno tačnu vremensku prognozu na dan sletanja, bitnu za uslove sletanja rovera na crvenu planetu.

U dosadašnje četiri godine ispitivanja, obrađivani su podaci prikupljani svakodnevno u tročasovnim popodnevnim i tročasovnim jutarnjim ispitivanjima. Sada će početi obrada podataka koji stižu svakog sata.

 

Izvor: NASA news

 

______________________________________________________

 

 

 

Proleće na Titanu

 

 

 

 

 

Na severnoj polulopti saturnovog meseca Titana, upravo je počelo proleće, sa vedrim nebom iznad polova, koje je mnogo vedrije nego za vreme ekvinocija u avgustu prošle godine.

Na NASA-inom brodu Cassini, vizuelni i infracrveni spektrometar redovno mapira i prati oblake na Titanu, od kad je letelica ušla u orbitu oko Saturna u 2004.

Trenutno, grupa naučnika, tima Cassini, na čelu sa Sébastien Rodriguezom, sardnikom na pariskom Didro Univerzitetu, analizira više od 2.000 VIMS (vizuelni infracrveni spektrometar) slika za stvaranje prve dugoročne studije o Titanu, koristeći vremenske opservacijske podatke, što uključuje i period ekvinocija, kad sunce zasja direktno preko ekvatora, što se dogodilo u avgustu 2009.

Rodriguez je predstavio rezultate i nove slike na evropskom Planetarnom naučnom kongresu u Rimu 22. septembra.
Iako je Titanova površina daleko hladnija i nema tekuće vode, ovaj mesec je neka vrsta "sestra sveta" naše planete.
Njegova površina je prekrivena organskim materijalom i atmosferom čiji je hemijski sastav veoma sličan sastavu atmosfere kakvu je Zemlja imala u svojoj prošlosti. Titanov hidrološki ciklus je sličan Zemljinom, iako njegov ciklus zavisi o metanu i etanu, a ne o vodi.
Sezona na Titanu traje oko sedam zemaljskih godina.
Rodriguez i kolege posmatraju značajne atmosferske promene između jula 2004 (rano leto na Titanovoj južnoj hemisferi) i aprila 2010 (sam početak proleća na severnoj hemisferi).
Slike su pokazale da je aktivnost oblaka nedavno smanjena na oba Titanova pola. Ove regije su bile jako oblačne tokom kasnog leta na južnom polu Titana, do 2008. i nekoliko meseci pre ekvinocija.

Tokom proteklih šest godina, naučnici su otkrili da se oblaci grupišu u tri različite širine regije Titana: veliki oblaci na severnom polu, pegavi oblaci na južnom polu i u uskom pojasu oko 40 stepeni južno.

"Međutim, mi smo sada videli dokaz o sezonskim cirkulacijama oblaka na Titanu – kao i potpunom nestanku oblaka na polovima, neposredno pre ekvinocija", rekao je Rodriguez.
"To se slaže sa dosadašnjim predviđanjima, a po dosadašnjem modelu očekujemo da vidimo sledeću fazu aktivnosti oblaka i prelazak iz jedne hemisfere u drugu, što će se desiti tokom sledeće decenije.

 


Izvor: Europlanet

____________________________________________________________________

 

 

 

 

Prašina u sistemima binarnih zvezda

 

 

 

 

PASADENA, California – Tesni prostor oko duplih zvezdanih sistema možda nije najbolje mesto za život. Detaljniji podaci o tom, biće objavljeni do proleća u novoj studiji koristeći podatke iz NASA-inog Spitzer Space Telescopa.
Infracrvena opservatorija uočila je iznenađujuće veliku količinu prašine oko triju rotirajućih parova zvezda.
Naučnici se pitaju: Odakle dolazi prašina u međuzvezdanom uskom prostoru? Astronomi kažu da bi to mogla biti posledica ogromnih planetarnih sudara.
"To je stvarna naučna fantastika", rekao je Jeremy Drake u Harvard-Smithsonian Centru za astrofiziku u Kembridžu. "Naši podaci govore da planeta u tim sistemima nisu te sreće da opstanu u takvim uslovima, gde je velika verovatnoća međusobnog sudaranja. To je teoretski moguće da postoje planete oko ove vrste zvezda, pa ako se dogodi da postoji bilo kakav život tamo, takav bi mogao biti unapred osuđen na propast. "
Drake je glavni istraživač u studiji, objavljenoj u 19. broju Astrophysical Journal Letters, od avgusta ove godine.
Posebna klasa binarnih, ili dvojnih, zvezde su RS Canum Venaticorums, ili RS CVns udaljeni su samo oko dva miliona milja (3,2 miliona km), ili dva posto od udaljenosti između Zemlje i Sunca. Zvezdani parovi rotiraju međusobno i obiđu pun krug za svega nekoliko dana. Ne okreću se oko sopstvene ose, te su jedna prema drugoj konstantno okrenute jednom svojom stranom.
Neke od ovih zvezda su stare kao naše Sunce u doba početaka razvoja života na Zemlji. Ali, za razliku od naše matične zvezde Sunca, ove zvezde se kreću mnogo brže, a rezultat toga je veoma jako magnetno polje.

Magnetska aktivnost izaziva jaku solarnu oluju, što usporava zvezdu, te se ona ponaša kao da je vuku dve suprotstavljene sile, što su uslovi za početak scenarija planetranog haosa.
Iako ove zvezde mogu imati sve osobine koje pogoduju nastanku i razvoju života, temperaturu koja pogoduje nastanku života i postojanje tekuće vode, uticaji međusobnih gravitacija mogu uzrokovati poremećaje planetarnih tela čije bi orbite bile u tom međuprostoru.
Komete, planete i sve što bi im se našlo na putu, počelo bi se međusobno sudarati.

Trenutno, izvan našeg sunčevog sistema postoji dvostruki zvezdani sistem, pod nazivom HW Vir, koji ima dve gasovite divovske planete.
"Te vrste sistema pružaju sliku kasnih faza života ovih planetarnih sistema“, rekao je Marc Kuchner, ko-autor iz NASA Goddard Space Flight Centra."Sledi budućnost koja je mračna i destruktivna."

Infracrveni sjaj dokaz je tople prašine oko zvezdanih diskova, temperature približne temperaturi rastopljene lave, a do sada su registrovana tri ovakva primera u uskim područjim binarnih sistema. Jedan od sistema, još 1983. godine je astronomima nagoveštavao postojanje satelita na osnovu pojačanog infracrvenog svetla. Istraživači su nedavno otkrili topao disk u krhotinama oko druge zvezde u uskom binarnom sistemu.

Tim astronoma kaže da je uobičajeno da se prašina rasprši i odlepi od zvezda ove razvojne faze. Oni zaključuju da je nešto - najverojatnije planetarni sudar – izazvao pomeranje sveže prašine u blizini ovih sistema.

Osim toga, prašina oko zvezdanih diskova, pronađena je i na oko četiri, starija binarna sistema. Dešava se nešto haotično, kažu naučnici.

Marco Matranga, prvi autor studije, iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku, a sada gostujući astronom Palermo opservatorije na Siciliji, rekao je, "nebo bi moglo dobiti dva golema sunca, kao ono iznad planeta Tatooine u „Ratovima zvezda".

 

Izvor: NASA news

 

______________________________________________________

 

 

Mesec se skuplja kao suva jabuka

 

 

Ovakvo tumačenje daju stručnjaci nakon najnovijih snimaka pristiglih sa našeg jedinog prirodnog satelita, a ovo dokazuje da se unutrašnjost Meseca hladi. Časopis Science objavio je fotografije koje otkrivaju promene na površini Meseca koje se ranije nisu zapažale, a ove promene pokazuju da se mesečev opseg odnedavno smanjio za stotinjak metara, rekao je Thomas Watters, sa Smitson Instituta, Centra za Planetarna istraživanja .

 

Izvor: NASA news

 

______________________________________________________

 

 

Novi podaci o “crnim rupama”

 

 

Retka, magnetska zvezda ruši teorije o “crnim rupama”

 

 

Magnetar je poseban oblik neutronske zvezde, koja širi vrlo jako magnetno polje. Explozijom supernove, koja bi po naučnim predpostavkama morala biti bar 40 puta veća od mase našeg Sunca, formiraju se gravitacijski ugrušci, od kojih nastaje magnetar. Po dosadašnjim teorijama urušavanjem supernove, nastaju crne rupe, a otkrićem Magnetara, padaju u vodu mnoge teorije o nastanku “crnih rupa”
Magnetar je otkriven u sazvežđu Ara, u neobičnoj grupaciji zvezda nazvanoj Westerlund 1, udaljenoj 16.000 svjetlosnih godina od sunčevog sistema, u delu kosmosa za koji se predpostavlja da obiluje masivnim zvezdama.
- Kada bi se Zemlja nalazila sred tog sazvežđa, naše bi noćno nebo bilo obasjano hiljadama zvezda, koje bi svetlile kao naš Mesec, rekao je dr. Ben Ritchie sa kalifornijskog Univerziteta, u studiji koju je sa par kolega objavio u časopisu Astronomy and Astrophysics.
Tamna materija, “crna rupa”, njena energija čini najveći deo univerzuma (73%) i motor je koji ga konstantno proširuje, jedna je od teorija postavljenih 1998.
Nova otkrića objavljena u časopisu Science, potvrđuju da je univezum ravan, te će se nastaviti širiti zauvek i to sve brže. Rezultati novog istraživanja su, kako smatraju za 30% tačnija od prethodnih. Nova istraživanja rađena su u okviru međunarodne saradnje naučnih istraživačkih timova Evrope (s francuskog Centra za svemirske studije HNOS) i SAD (s NASA Jet Propulsion Laboratory) koristeći novu tehniku posmatranja i podatke iz najsofisticiranijih teleskopa, u kombinaciji s teorijskim modelima distribucije materije u kosmos.

Istraživači su se ovog puta odvažili na velik korak, razotkrivanje jedne od najvećih tajni – energija područja okoline “crne rupe” gde je grupa galaksija Abel 1689, a ono što je posebno važno, to je činjenica da ovo istraživanje nije zasnovano samo na pukim teorijama, već se temelji na merenjima i može se smatrati “briljantno obavljenim detektivskim poslom” kaže član Ričijevog tima, astrofizičar Majk Kruz.

Izvor: Astronomy and Astrophysics

 

 

_____________________________________________________________________

 

 

 

U Veneciji prva elektrana na vodonik

 

 

 

Venecija – Počinje sa radom Enel-ovo 16-megavatno postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije.

 

U Fzinu (Venecija) počela je sa radom prva industrijska elektrana na vodonik. Prvu elektranu u svetu ovog tipa otvorili su Fulvio Conti, glavni i izvršni direktor italijanske elektroenergetske kompanije „Enel“, guverner Veneta, Luca Zaia, i gradonačelnik Venecije, Giorgio Orsoni.

Instalisana snaga elektrane "Fuzino" iznosiće 12 megavata (MW), a još četiri MW obezbediće se kroz recikliranje zagrejanog gasa koji proizvode turbine na vodonik u postojećoj termoelektrani na ugalj.
Vodonik za rad elektrane, koji se dobija kao nus-proizvod u proizvodnom procesu, dopremaće se iz obližnjeg petrohemijskog postrojenja u mestu Porto Margera.
Reciklažom izduvnih gasova povećava se kapacitet proizvodnje za dodatna 4mW, pri čemu se ostvaruje 41,6% više električne energije. Elektrana „Fuzino“ će proizvoditi godišnje 60 miliona kilovat-časova električne energije i može zadovoljiti potrebe oko 20.000 domaćinstava, izbegavajući emisije 17.000 tona ugljen dioksida.
Nakon opsežnog testiranja, dogovoreno je sa Veneto regijom, provincijama i opštinama Venecije, elektrana sigurno može koristiti 70 000 tona goriva dobivenih iz otpada, prikupljenog i obrađenog komunalnog čvrstog otpada. To je ekvivalent proizvedenog otpada koji odgovara broju od 300.000 ljudi, a smanjiće upotrebu ugljena za oko 60 hiljada tona godišnje.
Izgradnja ove elektrane koštala je oko 50 miliona dolara.
- Ovo je "biser“ inženjerstva u svetu. Upotreba vodonika predstavlja tehnologiju koja je za sada 5 do 6 puta skuplja, ali efekti koje ostvaruje predstavljaju razlog zbog kog i dalje treba ulagati u ovom pravcu, izjavio je predsednik Uprave Enel-a, Fulvio Conti, a investicija u obnovljive izvore energije će do 2012. godine biti još oko 7,4 milijardi evra, najavljuju u ovoj italijanskoj elektroenergetskoj kompaniji.

Izvor: Corriere della sera

 

_____________________________________________________________________

 

 

 

Gigantski autobus iz Kine

 

 

 

 

Pet metara visok, šest metara širok autobus koji prelazi preko automobila, idealno je rešenje saobraćajnih gužvi u svetskim metropolama.

U Kini, gde ima više od 60 miliona automobila, stručnjaci su osmislili delimično rešenje koje će sprečiti da bar autobusi gradskog saobraćaja ne ostanu zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi, a ovo je moguće ostvariti zahvaljujući gigantskom autobusu, ispod kog se normalno odvija saobraćaj, a iznad je platforma za putnike. Ovaj autobus obuhvata dve kolovozne trake, kojima se ispod njega neometano kreću automobili i vozila visine niže od dva metra.
“3D Express trener” predstavila je kineska kompanija Shenzhen Huashi na ovogodišnjem 13. Međunarodnom sajmu visokih tehnologija, u Pekingu. Autobus – tunnel je kombinacija vozila na električni i solarni pogon, a postiže brzinu od 160 kilometara na sat, kapaciteta 1200 do 1400 putnika. Po predviđanju njegovih konstriktora, gigantski brzi autobus bi mogao smanjiti saobraćajne gužve za 20 – 30%

Izgradnja specijalne autobuske stanice, nove autobuske trase gradskog saobraćaja dužine 40 km, stajala bi oko 500 miliona juana, ili 58 miliona evra.

 

Izvor: Corriere della sera

 

_____________________________________________________________________

 

 

Cassini poslao nove slike Saturnovih meseca

 

 

 

 


13. avgusta - NASA-ina letelica Cassini, poslala je slike Saturnovih Meseca - Tetida i Diona.

Prošlonedeljnim preletom kom je bio cilj gejzir meseca Enceladus, Cassini je poslao i fotografije druga dva Saturnova satelita Tetide i Dione.
Stotine prstenova koji kruže u orbiti Saturna sačinjeni su od nebrojenih čestica stena i leda, a veličina im varira od najsitnijih čestica do ogromnih komada. Veruje se da su prstenovi nastali od ostataka kometa, asteroida, ili razorenih meseca koji su se raspali pre no što su dosegli sam planet. Svaki prsten kruži različitom brzinom oko Saturna. Podaci sa Cassini/Huygens misije pomoći ce nam da razumemo kako su prstenovi nastali, kako zadržavaju svoju orbitu i zašto se uopšte tamo nalaze.
Ova misija Cassinia će takođe pružiti i nove informacije o 34 Saturnova meseca, od kojih je najveći Titan, a po veličini je drugi najveći mesec u Sunčevom sistemu.
Veći je od dve planete, Merkura i Plutona. Temperatura na površini je samo -180° Celzijusa. Titan je jedini mesec sa gustom atmosferom; atmosferski pritisak blizu površine je oko 60% veći nego na Zemlji.
Titan kruži oko Saturna na udaljenosti od oko 1,2 miliona kilometara i treba mu oko 16 dana (15,94) da obiđe puni krug. Veoma je interesantan za istraživače jer je to jedini mesec u Sunčevom sistemu za kog znamo da ima oblake i misterioznu, debelu atmosferu poput planete. Naučnici već decenijama bezuspešno pokušavaju da bace pogled kroz tu debelu, neprovidnu atmosferu. Novu svetlost na misteriju dodaju snimci poslati sa Cassini kosmičke letelice, snimljeni njenim moćnim optičkim i radarskim instrumentima izbliza. Snimci prikazuju kompleksnu geološku strukturu površine sa nekoliko kratera - pokazatelja da bi površina mogla biti veoma mlada po nastanku. Čak i sa poboljšanim načinima osmatranja, Titan čuva svoje misterije. Još uvek nam nije jasno koliko površine je tečno a koliko u čvrstom stanju. Moglo bi biti i jezera, stena i kanala.
Zbog ekstremno niskih temperatura uslovljenih golemom udaljenošću od Sunca struktura hemijske atmosfere na Titanu je duboko zamrznuta. Upravo ova kombinacija atmosfere i temperature uveliko interesuje naučnike jer bi mogla da sadrži komponente slične onima u primordijalnoj atmosferi Zemlje, davno pre nastanka života. Debela, oblačna atmosfera Titana se uglavnom sastoji od azota kao i na Zemlji, ali sadrži mnogo veći procenat metana i etana koji je čine neprovidnom. Organska priroda nekih hemikalija pronađenih u atmosferi mogla bi da upozori na neku formu života na ovom fascinantnom mesecu.
Meseci planete Saturn su različitog oblika i veličine. Neki su porozna, ledena tela sa kraterima, planinama i dolinama, neki pak sa ravnomernom površinom. Dok su neki naizgled formirani pre više milijardi godina, ostali su verovatno delovi većih, raspadnutih nebeskih tela. Više njih imaju stenovitu površinu koja bi mogla biti prekrivena organskim materijalom sličnim kompleksnim supstancama nađenim u najprimitivnijim meteorima.
Mesec Enceladus jedan je od najsjajnijih objekata u Sunčevom sistemu. Potpuno je prekriven vodenim ledom koji reflektuje Sunčevu svetlost kao ogledalo. Temperatura na površini mu je niska i iznosi samo -201° Celzijusa. Verovatno su vulkani sa ovog meseca izbacili čestice leda koje sačinjavaju Saturnov prsten i one neprestano padaju nazad na njegovu površinu.
Cassini je svojim preletom od 13. avgusta poslao slike gejzira na Enceladusu, najvećeg kratera Penelope na ledenoj Tethys. Krater Penelopa je drugi po veličini krater na mesecu Tethys, prečnika 150 km, ili 90 milja.

Cassini je takođe bio u mogućnosti dobiti „portret“ Enceladusa sa svetlim lukom koji ukazuje na Saturnovu atmosferu, što je još uvek velika nepoznanica, kao i "tigrova pruga", pukotina na Enceladusovoj južnoj polarnoj regiji.
"Tigrova pruga" - je nadimak za erupciju fisura vodene pare i organskih čestica u svemir. To je takođe predmet istraživanja toplotnog skeniranja Cassinievog kompozitnog infracrvenog spektrometra.

Cassini-Huygens, misija je kooperativnog projekta NASA-e, Evropske i Talijanske svemirske agencije.

 

Izvor: NASA news

 

______________________________________________________

 

 

Mapa mesečevih polova

 

 

 

 

 

Mini RF je upravo završio svoju prvu misiju na Mesecu, prvo mapiranje Zemljinog prirodnog satelita. Ovi mozaici pokrivaju površinu do 70 ° polarnih regija. Dobijeni podaci će biti analizirani u potrazi za depoima leda u stalno zasenčenim kraterima, kao i da bi saznali više o uticajima koji deluju na mesečeve kratere.

 

Izvor: NASA news

 

______________________________________________________

 

 

Nova istraživanja otkrivaju postojanje vode u prošlosti „crvene planete“

 

PASADENA, California - Minerali u severnim kraterima Marsa pokazuju da se u fazi rane istorije Marsa, u uslovima koji pogoduju životu, dogodila globalna promena.

 

Južna i severna polulopta Marsa razlikuju se u više segmenata, koji daju odgovor o istoriji ovog planeta. Do sada nije bilo poznato postojanje minerala koji sadrže vodu, na južnoj marsovoj polulopti.
U poslednjih nekoliko godina, evropske svemirske agencije Mars Express orbitera i NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter su otkrili glinene minerale koji ukazuju na mokro okruženje i to u regionima na, ili u blizini površuine stena starih 4 milijarde godina.

Sve do nedavno, nije bilo govora o postojanju ovih minerala, a otkriveno je njihovo postojanje u predelu severne ravnice, gde je mlađa vulkanska aktivnost prekrila starije površine.

Francuski i američki istraživački tim objavio je izveštaj u ovonedeljnom broju časopisa Science, da kroz neke velike kratere prodiru mlađi, a krovne stene u severnoj niziji sadrže mineralne tragove drevnih vlažnih uslova.

"Mi sada možemo reći da je planet bio izmenjen na globalnom nivou, pre četiri milijarde godina, kada je na Marsu postojala tekuća voda.", rekao je John Carter sa Univerziteta u Parizu.
Ostale vrste dokaza o tekućoj vodi u kasnijim epohama na Marsu imaju tendenciju da upućuju na kratkotrajnija razdoblja vlage, ili vode koja je bila više kisela, ili slana.
Istraživači su koristili Compact Reconnaissance Imaging spektrometar za Mars (CRISM), instrument na Mars Reconnaissance Orbiter, uz pomoć kog su proverili 91 krater u severnoj nizini. U najmanje devet, otkrili su gline i gline kao mineralna jedinjenja: phyllosilicates, silikate, ili druge hidrirane mineralne materije u vlažnim okruženjima na površini ili u podzemlju.
Ranija zapažanja sa OMEGA spektrometra otkrila su uslovno postojanje phyllosilicates u nekoliko kratera severne ravnice, ali to su bile male garancije, dok su istraživanja CRISM –a usmerena na manju površinu, od one koju je ispitivala Omega.

"Trebali smo bolje prostorne rezolucije za potvrdu identifikacije", rekao je Carter. "Dva instrumenta imaju različite prednosti, tako da je velika prednost da koristite oba."
CRISM - ov glavni istraživač Scott Murchie s Johns Hopkins Univerziteta, koautor novog izveštaja, rekao je da tumačenje nalaza o mokrom okruženju na Marsu, predstavlja istorijski važnu činjenicu u proučavanju razvoja ove planete i njenih ranih faza.

Nova istraživanja pokazuju da sve ide u prilog teoriji da je Marsovu površinu kreirala voda, pre udara gigantskog objekta, koji je ukoso udario u severni deo Marsove površine i stvorio najveći krater u sunčevom sistemu. Pre tog događaja Mars je predstavljao idealno okruženje, „večnog proleća“ u kom je moguć nastanak života.

 

Izvor: NASA news

 

______________________________________________________

 

 

NASA traži partnere u inovacijskim projektima


WASHINGTON - NASA poziva potencijalne partnere da učestvuju u akciji letnje Agencije za inovacijske projekte. Uključiti se mogu srednje škole za područje nauke, tehnologije, inženjerstva i matematičke nastavne aktivnosti.

Cilj ovog programa je pružiti iskustva koja će imati pozitivan uticaj na učenike, a poboljšati njihov nivo znanja i podpomoći njihov budući edukativni razvoj kao i usmeravanje u pravcu uspešne karijere.
Projekat je zasnovan na proširivanju matičnih disciplina onima koje su manje, ili nedovoljno zastupljene.
Ovom akcijom Agencija teži izgradnji i širenju partnerstva na planu inovacija i njihovo predstavljanje i dostupnost široj javnosti.
Početak ove akcije je planiran za 3. septembar, a o ovom projektu se može saznati više na adresi : http://www.nasa.gov/soi.

 

Izvor: NASA news

 

______________________________________________________

 

 

Prvi NASA robot kao član posade uskoro dostupan za intervjue

 

HOUSTON - NASA-in Robonaut 2 nema glas, ali je spreman ispričati svoju priču - u oko 140 znakova. Prototip robota putuje u kosmos ove jeseni, kako bi NASA-i pružio detaljnije informacije u sferi ljudsko-robotskih interakcija. Zove se R2 robot i nedavno počeo slati obaveštenja o svojim predstojećim misijama. Uz podršku svog tima, R2 će obaviti pripreme i konačno početi sa obavljanjem svog dela posla na Međunarodnoj svemirskoj stanici. "Hello World! Moje ime je Robonaut 2” – kaže R2 u spotu. "Sledite moje avanture za koje sam spreman!" Sledite R2 ažuriranja na Twitteru: http://www.twitter.com/AstroRobonaut R2 će se predstaviti i novinarima na press konferenciji koju je upriličila NASA-a, za 4. avgust, te će svi zainteresovani predstavnici medija biti u prilici da intervjuišu robota R2 u Johnson Space Centru u Hjustonu. Novinari će osim sa R2, moći razgovarati i sa članovima posade STS-133 Space Shuttle, koji će dostaviti robota Međunarodnoj svemirskoj stanici. Takođe, omogućen je i razgovor sa konstruktorom robota R2. Javnost će biti u prilici da prati ovaj događaj i prvi intervju sa robotom prati preko twittera 4. avgusta u 10 časova. Svi zainteresovani mogu dostaviti svoja pitanja u realnom vremenu. R2 bit će isporučen sledećeg meseca iz Johnson Space Centra, gde je nastao, u NASA's Kennedy Space Centar na Floridi za završno ispitivanje i pakovanje pred put. Robonaut 2 je nastalo kao zajednički projekat NASA-e i General Motorsa, započet 2007. godine. R2 je najnapredniji, spretan čovekoliki robot u istoriji robotike. On će postati prvi čovekoliki robot u orbiti. Vremenom će svojim kreatorima pružati priliku za nadogradnju i modifikacije, pre svega u sferi njegove pomoći astronautima unutar i izvan stanice, u rutinskim zadacima, ili onim previše opasnim za ljude. ;

 

 

Izvor: NASA news

 

______________________________________________________

 

 

NASA otvara online glasanje za sledeći istraživački projekat “Pustinjskih štakora”

 

 

WASHINGTON - NASA je pozivajući javnost da odabere područje u severnoj Arizoni, gde će istraživači provesti deo godišnjeg istraživačkog projekta, poznatog kao “Pustinjski štakori.”

 

 

- “Pustinjski štakori” vrše godišnja ispitivanja NASA-e, gde se obučavaju uz kompletnu opremu i posadu u polju za simulaciju budućih planetarnih istraživačkih misija, a želimo da javnost bude deo toga, rekao je Joe Kosmo, komandant “Pustinjskih štakora” u NASA-inom Johnson Space Centru u Hjustonu. Od 27. jula do 8. avgusta, zanesenjaci u kosmos, mogu glasati gde, po njihovom mišljenju treba poslati tim “Pustinjskih štakora”, što uključuje inženjere, naučnike i astronaute. Internet stranica obuhvata interaktivne panoramske slike lave, stene i pustinje kako bi javnost mogla izvršiti što kvalitetniji izbor i pronaći najzanimljivije odredište za istraživanje. Lokacija koja dobije najviše glasova biće objavljena 16. avgusta. Astronauti će posetiti izabrano mesto za obavljanje istraživanja iz oblasti geologije i sakupljaće uzorke stena. Inteligentna robotika (IRG) u NASA- inom AR Centru, je panoramska slika terena sa geološkim obeležjima kakva su bila početkom 2009. godine u Arizoni. - Neophodno je uključiti javnost u NASA-in program istraživanja da se uključe i da na ovaj način inspirišemo buduće generacije naučnika i inženjera. Želimo da se uključe ljudi svih starosnih grupa i svojim učešćem doprinesu smislenoj saradnji u okviru NASA-h aktivnosti, rekao je direktor IRG Terry Fong. Ovogodišnja misija “ Pustinjskih štakora” takođe, uključuje testiranje dva vozila za istraživanje kosmosa, što će omogućiti astronautima da provedu dve, ili više nedelja života, rada i putovanja po različitim planetima. Astronauti će koristiti dva takva vozila za istraživanje lave i ispitne metode prikupljanja podataka, komunikacijskih protokola i drugih oblasti koje uključuju korištenje naprednih tehnologija. Istraživanja “Pustinjskih Štakora” finasira NASA-no Istraživačo Odeljenje iz Vašingtona.

 

Izvor: NASA news

 

______________________________________________________

 

 

Čiste tehnologije zahvaljujući „toploj vodi“

 

 

Da li je moguće osloboditi se nuklearnog otpada, a da to bude bezbedno izvodljivo i efikasno?

 

Upravo ovim problemom se trenutno bave istraživači na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a svoje zaključke će uskoro objaviti u studiji fizike fluida.
Eksperiment, nazvan DECLIC-HTI, studira nadkritične osobine vode koja bi mogla dovesti do “spin-offs” efekta u području čistih tehnologija za obradu otpada, ovde na Zemlji.

Superkritični fluid je svaka materija na temperaturi i pritisku iznad svoje kritične tačke - tačke u kojoj je jedna homogena tečnost u fazi da pokazuje karakteristike tečnosti i gasa. U ovakvom obliku, u stanju je da prolazi kroz čvrste materije, ili da prolazi kroz gas, a takođe i da otpusti materije kao što su tečnosti. Korištenje nadkritične vode na ekstremno visokim temperaturama u potpunosti razlaže otpad na benigne forme.

DECLIC, ili uređaj za proučavanje kritičnih tečnosti i kristalizacije, je manji, automatski termo-optički laboratorij, koji istražuje transparentnu tečnost fino podešene temperature uzorka i šalje sliku, ili video na tlo. Meri temperature uzorka tečnosti izložene visokim temperaturama i do 400 stepeni C.
Za eksperiment, astronauti su u ovom uređaju posmatrali molekul, koji se zagreva i posmatra u realnom vremenu.

"Ove pojave će biti od interesa za razumevanje ponašanja nadkritičnih tečnosti u prostoru, ali i za poboljšanje industrijskih procesa na terenu", rekao je Gabriel Pont, vođa misije DECLIC s HNOS, pri Nacionalnom istraživačkom Centru, iz Tuluza.

"Tipičan primer je gorenje organskog, ili industrijskog otpada u superkritičnoj vodi na mnogo nižoj temperaturi nego u konvencionalnim sistemima, čime se štedi energija i u pitanju je mnogo čistija tehnologija. Mikrogravitacija će pružiti idealne uslove da bi smo shvatili kako ovo funkcioniše."

Nadkritična temperatura vode je vrlo osjetljiva na težini i nikad nije izmerena u mikrogravitacionim uslovima. "Očekujemo da nam HTI omogući najtačnije izmerene podatke do sada", dodao je Pont.

Eksperiment je započeo u oktobru 2009, kada je pokrenut HTI pogon. Od tada, u 80 dana, sprovedene su četiri eksperimentalne sekvence. "Vrlo smo uzbuđeni time što smo videli do sada, i ne mogu čekati da uvidite potencijalne koristi od našeg rada na Zemlji", kaže Pont.
 

_____________________________________________________________________

 

 

STRUJOM PROTIV AMBROZIJE

 

Iz godine u godinu ambrozija predstavlja sve ozbiljniji problem, a na skali izazivača alergija nalazi se pri vrhu lestvice. Rešavanje problema uništavanja, ili bar sprečavanja širenja ove biljke ne zahteva samo, ne mala finansijska sredstva, već oformljavanje čitavih timova koji će raditi na rešavanju ovog problema i to u kontinuitetu. Da li je hemijsko tretiranje i fizičko uklanjanje košenjem zaista jedini način borbe sa ovom upornom korovskom biljkom ?

Godine 2006. mogli smo doznati informaciju da je nagrađen pronalazak naših inovatora, bronzanom medaljom na prestižnom skupu pronalazača u mađarskom gradu Hodmezevašarhelju, nagrađen je uređaj koji se sastoji od generatora struje, snage između 50 i 100 kilovata i jednog “češlja” elektroda, koji dolazi u kontakt sa stabljikama ambrozije na “kontaminiranoj” poljani, i uzemljenja. Aparat je zamišljen i kao priključni uređaj za traktor, što umnogome olakšava rad na otvorenom prostoru. Ovaj vid uništavanja korova je u stvari razrađena, zaboravljena ideja britanca Majkla Diproza, koji je prvi, sredinom osamdesetih godina prošlog veka, korov “napao” električnom energijom.

Naši inovatori su konstruisali uređaj za koji im je poslužio stari, odbačeni rendgen aparat “selenos 4”, sposoban da proizvede 90.000 volti “visokog napona”. Ostale sitnice stigle su uglavnom s otpada. Eksperiment uništavanja biljke čija jedna stabljika stvara oko osam miliona zrnaca alergijskog polena, izveden je na krovu popularno nazvanog “Gradilišta”, nedovršene zgrade u blizini Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Tamo je opasni korov prvo uzgajan u saksijama, a na sazrele biljke su prislonjene elektrode kroz koje je puštena jaka struja. Član inovatorskog tima Žaki Budovalčev upozorava da slični eksperimenti mogu biti opasni, apelujući da se neko ko nema temeljno znanje, u njih ne upušta. Ideja Majkla Diproza o uništavanju korova strujom, osim u Srbiji postoji još i u zemljama južne Evrope, ali su skandinavci otišli najdalje, gde su naučnici stvorili kompjuterski softver koji razlikuje usev, od korova .

Godinu dana kasnije, dakle 2007. godine, strujom protiv ambrozije kreću inovatori iz našeg “komšiluka”. Magistar elektrotehničkih nauka Mitar Boroja, iz Bjelajaca, kod Mrkonjić Grada, vlasnik je brojnih pronalazaka i patenata iz oblasti elektrotehnike. Radni vek je posvetio izučavanju i unapređenju pronalazaka Nikole Tesle.

Boroja je konstruisao uređaj koji visokonaponskom strujom, jačine 25 hiljada do 30 hiljada volti, uništava stabljike ambrozije. Kada se ambrozija tretira strujom, njeno seme postaje sterilno. To je velika prednost u odnosu na to kada se njena stabljika uništava košenjem, jer se tada samo pojačava korenov sistem biljke i rastura njeno seme. Uništavanje strujom, prosto spali žile korena biljke, čime je praktično uništena i stabljika.

Dok se ne desi trenutak kada će se naći mogućnosti i sredstva da se u okviru sprovođenja politike održivog razvoja, finansiraju projekti ovog tipa, ostaje nam da se protiv ovog korova i ove godine borimo tradicionalnim metodama, koji kao što vidimo u stvari samo povećavaju srazmere ovog problema.

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE