Mladi

 

 

 

05.12.2017.

 

Inkluzivni omladinski forum teatar

 

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje „Zajedno“ je u Srednjoj medicinskoj školi u saradnji sa četiri subotičke srednje škole organizovalo predstavu forum teatra, što je rezultat projekta „Inkluzivni omladinski forum teatar“, realizovanog tokom protekla tri meseca, finansiranog od strane Centra lokalne demokratije – Subotica, Lokalne inicijative mladih (Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana).

 

 

 

 

 

Projektom je bilo obuhvaćeno 15 srednjoškolaca sa invaliditetom – članova Omladinskog programa Udruženja „Zajedno“, Dramske sekcije Školskog centra sa domom učenika “Dositej Obradović” i 80 srednjoškolaca - učenika subotičkih srednjih škola (Srednja medicinska škola, Srednja ekonomska škola “ Bosa Milićević” i Gimnazija “Svetozar Marković”).

 

Tema danas odigrane predstava se odnosila na diskriminaciju učenika, koji je došao u novo odeljenje iz druge škole, a podeljena je na tri scene, tri dela.
Prva scena dešavala se na času, u okviru koje se učenica pojavljuje u novo odseljenje, nezainteresovan profesor je uvodi i isto tako predstavlja. Učenica koja glumi glavnog agresora je ismeva.
Druga scena se dešava na velikom odmoru. Dobra učenica koja je želela da novoj učenici pokaže školu popušta pod pritiskom vršnjaka i ostavlja je samu.
Treća scena se dešava na ekskurziji.
Problematična učenica - glavna agresorka podvaljuje novoj učenici alkohol dok je ona u toaletu, a zatim to prijavljuje profesru. Profesor optužuje novu učenicu, ne veruje joj, viče i preti...

 

U svakodnevnim životnim okolnostima mladi sa i bez invaliditeta retko ostvaruju kontakte, što povećava socijalnu distancu između njih i pojačava prisustvo stereotipa i predrasuda. Cilj prijekta je da se kroz učestvovanje u projektnim aktivnostima proizvedu uzajamno pozitivna iskustva kod obe grupe mladih.

 

Forum teatar je forma interaktivnog pozorišta – tzv.”Pozorišta potlačenih” u kojem “joker” (voditelj) nakon izvođenja scene nasilja, ili diskriminacije uključuje publiku. Publika “vraća” glumce na određeni deo scene i zauzimajući mesto određenog lika “menja” tok predstave.

 

Odabrane su tri teme koje su najaktuelnije među mladima u vršnjačkim grupama i pretočene u scene Forum teatra. Scene se tiču odnosa vršnjaka prema osobama sa invaliditetom, zatim, odnosa prema mladim osobama Romske ncionalnosti i međusobnih odnosa i diskriminacije u okviru vršnjačke grupe.


Pored današnje predstave u Srednjoj medicinskoj školi, u toku nedelje, u svakoj od škola, učesnica u projektu, realizovaće se po jedna završna radionica i to:


7.12.2017. – četvrtak – 17h – Forum teatar u Gimnaziji
8.12.2017. – petak – 13h – Forum teatar u Srednjoj ekonomskoj školi


 

opširnije VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj je deo projekta "Informisanje mladih", kog realizuje Udruženje Info - inicijativa, a kog je podržao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

 

Video galerija


PREČICE