Mladi

 

 

 

29.09.2017.

 

Održana Noć istraživača

 

 

Ovogodišnja Noć istraživača u Subotici, koja se održava pod nazivom "Znanje na prvi ogled" okupila je preko 130 učesnika. Dve visokoobrazovne ustanove, pet osnovnih i četiri srednje škole, udruženja građana i kompanija "Infostud", predstavili su više naučnih oblasti, od matematike, fizike, hemije, do robotike, informatike i elektronike.

 

 

 

 

 

Posetioci su imali priliku da testiraju svoje znanje preko kompjuterskog programa, odgovore na što više pitanja za što kraće vreme, dokažu da su "hot" istraživači i osvoje nagrade. Predstavljeni su dronovi, 3D štampač, plazma zvučnik, koji generisanjem visokonaponskog električnog luka varira pritisak vazduha, što ljudsko uho percipira kao zvuk. Zbog visoke temperature, vazduh oko zvučnika je u plazma stanju.

 

Posetioci su imali priliku videti i hemijske vatre, vruće eksperimente, tornado u boci, klackalicu od sveća, "šašavu" vodu, topli led, vatreni tornado, hibridne motore rakete, raketu od makarona i jestivi most, što je samo deo ovogodišnje čarolije Noći istraživača.

 

Srbija se uključila u Noći istraživača 2010. godine, a Subotica uzima učešće već naredne, 2011. godine.

 

 

opširnije VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj je deo projekta "Informisanje mladih", kog realizuje Udruženje Info - inicijativa, a kog je podržao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

 

Video galerija


PREČICE