Mladi

 

 

 

 

03.11.2021.

 

OTVOREN POZIV ZA SLANJE FOTOGRAFIJA O ŽIVOTU STUDENATA U NOVOSADSKOM KAMPUSU

 

 

Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu poziva bivše i sadašnje “stanare” novosadskog kampusa svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom „Oni žive“ o životu studenata u novosadskom kampusu, od kraja Drugog svetskog rata do danas.

 

 

 

 

Poziv za slanje fotografija je jedna od aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta „Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstalne umetničke prakse, u saradnji sa Domom kulture Studentski grad iz Beograda, koji je nosilac projekta, a pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“ u okviru programskog luka „Budućnost Evrope“ u cilju zvanične dopune programa „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“.

 

Pozivaju se bivši i sadašnji studenti Univerziteta u Novom Sadu kao i stanari studentskih domova svih generacija da se pridruže i uključe u stvaranje kolektivne istorije o studentskom životu na taj način što će omogućiti da njihove fotografije postanu deo ovog uzbudljivog, kolektivnog sećanja i izvor daljih saznanja o životu u novosadskom kampusu.

 

 

 

 

Svi zainteresovani studenti mogu da se uključe i doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom „Oni žive“ o životu studenata u novosadskom kampusu, od kraja Drugog svetskog rata do danas, ukoliko u svojim albumima imaju fotografije kampusa i života u njemu.

 

Fotografije se neće zadržavati već će, odmah nakon skeniranja, biti vraćene vlasnicima.

 

U obzir dolaze i već skenirane fotografije, kao i fotografije u digitalnom formatu koje se mogu poslati putem mejla , tako da originali ostaju kod vlasnika.

 

Fotografije o životu u novosadskom kampusu biće arhivirane u okviru onlajn kolekcije pod nazivom „Oni žive“ (they:live) na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka (https://www.topothek.at/en) i zvaničnom sajtu projekta http://theylive.eu/index.php paralelno sa kolekcijama o životu studenata u studentskim domovima u Beogradu, Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

 

Za više informacija kontaktirati arhivistkinju Maju Bulović na mejl: novisad@theylive.eu ili na telefon 064/0293684.

 

Arhivistkinja će, sve zainteresovane, kroz nekoliko jednostavnih koraka, upoznati sa načinom korišćenja materijala i jasnom regulativom arhiviranja njihovih fotografija u okviru onlajn kolekcije „Oni žive“ na temu studentskog života.

Krajnji rok za slanje fotografija: 28.02.2022.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.10.2021.

 

Ištvan Sakač

 

 

 

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

30.10.2021.

 

Danijela Zvekić

 

 

 

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

30.10.2021.

 

Kornel Jeras

 

 

 

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

14.04.2021.

 

Iza scene: Nikola Radonjić

 

 

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ u aprilu mesecu pokreće muzički serijal pod nazivom „Iza scene“. Autor emisije je Pavle Zvekić, subotički muzičar i student muzike na Berkliju.

 

 

 

 

Emisija je posvećena mladim muzičarima, koje nam Pavle kroz razgovor i zajedničku svirku bliže predstavlja.

 

Gost prve epizode je Nikola Radonjić, mladi rock & blues kantautor iz Subotice, koji je nedavno objavio svoj debi album „Cross the Line“.

 

Premijeru prve epizode emisije „Iza scene“ zainteresovani mogu pogledati u četvrtak, 15. aprila, od 19 časova, na Youtube kanalu i Facebook stranici Fondacije „ Danilo Kiš “.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.06.2019.

 

Letnje muzičke senzacije na 17. Summer3p festivalu

 

 

Sedamnaesti Summer3p festival, koji se održava od 26. do 28. jula na atraktivnoj lokaciji Muškog štranda kraj Palićkog jezera najavljuje poznata imena svetske elektro scene, ali i uzbudljiv prateći program.

 

 

 

 

Čuveni producent, DJ i muzičar, osnivač kultne i veoma uticajne izdavačke kuće Mo'Wax, James Lavelle, nastupiće kao najveća zvezda 17. Summer3p festivala 26. jula, a dan ranije biće održana u okviru 26. Festivala evropskog filma Palić, u bioskopu Abazija projekcija filma "The Man From The Mo'Wax" upravo o životu i radu Lavella. Gostovanje eminentnog engleskog producenta, osnivača legendarnog projekta UNKLE, rezultat je saradnje Festivala evropskog filma Palić i Summer3pa.

 

Iste večeri nastupiće i iskusni mađarski DJ Davko, dok će sutradan, u subotu 27. jula, cenjeni francuski DJ Matt Sassari predstaviti svoju atraktivnu viziju techna i tech-housea. Nakon Matta nastupiće Nick Reverse, italijanski DJ sa australijskom adresom, osnivač brenda WeLove: izdavačke kuće, agencije i serijala uspešnih žurki.

 

Summer3p će i u okviru ovog izdanja predstaviti najbolju selekciju lokalnih DJ-eva: Chrono aka Daltonist, Migazz, Ascaloon, Hansol b2b No Else, Andy Dee i Neomodern.

 

"Nakon 16 godina na termalnom bazenu, 17. izdanje Summer3p festivala promeniće lokaciju. Trenutno je bazen gradilište i do povratka na staru lokaciju, Summer3p će se održati na Muškom štrandu na obali jezera kod nekadašnjeg ulaza na termalni bazen. Produkcija i koncept ostaju nepromenjeni: dnevni program, noćni program, radionice, sport, muzika i popularni Porodični dan u nedelju. Ove godine imamo b2b saradnju sa Festivalom evropskog filma, naime, DJ James Lavelle iz Engleske nastupiće na Summer3p festivalu a dan ranije, u okviru fimskog festivala, u bioskopu Abazija, biće prikazan dokumentarac o njegovom turbulentnom životu koji je izuzetno živopisan i zanimljiv. Prvi put, imaćemo i DJ zvezdu iz Francuske a to je Matt Sassari koji će razmrdati elektro ekipu na njemu svojstven način. Biće tu još i izvođači iz Italije, Mađarske i proverena domaća podrška. Bez obzira na sve izazove sa kojima se suočavamo tokom organizacije i same implementacije festivala, odlučili smo da nastavimo u istom ritmu vođeni našom misijom da predstavljamo savremene muzičke svetske trendove, čemu u prilog najbolje govori cena ulaznice koja je za sličan tip dešavanja u našoj zemlji znatno skuplja. Drago nam da je Grad Subotica prepozano naš trud i pruža nam podršku da istrajemo i nastavimo u AŠC duhu: "Anti Šund Corporation - Education For The Nation", izjavio je povodom predstojećeg festivala Oliver Tomić, direktor komunikacija.

 

Festival i ove godine nudi raznovrsne prateće programe sa posebnim akcentom na kreativnim radionicama za najmlađe, i “Porodičnim danom” u nedelju, 28. jula, koji će ponuditi zanimljive sadržaje za celu porodicu.

 

Summer3p festival održava se od 2003. godine na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić. Festival sa ponosom nosi EFFE etiketu za 2017/2018 i pripada grupi najboljih evropskih festivala u svojoj kategoriji. Festival je 2015. godine dobio priznanje za izuzetan doprinos razvoju turizma na Paliću, a od 2010. je uvršten u zvaničnu turističku ponudu Grada Subotice, Vojvodine i Republike Srbije. O uspehu i kvalitetu Summer3p festivala takođe govori u prilog i to da ga je 2012. godine ugledni engleski časopis The Guardian uvrstio među osam evropskih festivala koji se održavaju na najatraktivnijim lokacijama.

 

Summer3p festival podržavaju: Grad Subotica, AP Vojvodina, Kancelarija za mlade Subotica i Fondacija „Danilo Kiš“.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

28.05.2019.

 

Još par dana do kraja prijava za ,,Kad porastem biću…” program

 

 

 

 

Kao i prethodne tri godine Connecting realizuje ,,Kad porastem biću…” obrazovni program namenjen učenicima srednjih škola koji žele da postanu izvrsni.
Ove godine se uvode 4 novine. 
1. Po prvi put se na 6-dnevni letnji kamp, koji se dešava u Mokrin House-u,  mogu prijaviti tinejdžeri iz SVIH krajeva Srbije.
2. Druga novina je mentorski program u trajanju od 3 meseca, koji će se desiti odmah nakon kampa.
3. Treća se odnosi na stipendije za sedam budućih polaznika čije učešće će finansirati organizacija Dostignuća mladih u Srbiji i Connecting.
4. Svi polaznici ,,Kad porastem biću...“ programa moći će da pohađaju onlajn IT i Non IT kurseve Krojačeve škole.
- Primetili smo da mladi ne mogu da rade ono što vole, da su po završetku školovanja dugo u potrazi za poslom ili da odlaze iz Srbije i to smo želeli da ispravimo. Da srušimo stereotipe i inspirišemo mlade da preuzmu odgovornost za svoj život i ostvare svoje super ideje”. Osnovna ideja ,,Kad porastem biću…“ programa jeste da pruži priliku srednjoškolcima da razumeju kako funkcioniše današnji svet u doba 4.0 revolucije. Naš program im pomaže da osveste svoje talente i kroz mentorski rad 1:1 sa pažljivo probranim i iskusnim mentorima koji imaju iskustva u radu sa mladima ih priprema da na vreme donesu kvalitetne odluke o svojoj budućnosti, kaže Deniz Hoti, ispred Connecting.
Kao i prethodnih godina, iskusni edukatori, psiholozi, preduzetnici i omladinski radnici deliće svoje znanje sa srednjoškolcima na letnjem kampu posvećenom obrazovanju za karijeru Kad porastem biću… Radujemo se što će preduzetnica Sonja Dakić, osnivačica Daj daj pelena i programa Živi, Radi, Voli, zajedno sa Markom Baturom, Dejanom Baltes, Bojanom Jevtović, Hoti Denizom programskim direktorom i ove godine raditi sa polaznicima našeg kampa. Srećni smo i što će se kamp opet desiti u jedinstvenom coworking i coliving prostoru Mokrin House-u.
- Program se plaća, nije besplatan, ali to ne znači da ćemo primiti svakoga ko plati. Baš naprotiv – imamo jako ozbiljne kriterijume i primićemo izuzetno motivisane i radoznale tinejdžere koji su spremni na naporan rad koji im je potreban kako bi na vreme doneli prave odluke o svojoj budućnosti, kaže Deniz Hoti.
Prijave su otvorene do 31. maja. Detaljnije informacije o programu mogu se doznati na internet stranici www.connecting.org.rs

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.04.2019.

 

Novinarska radionica Fondacije "Danilo Kiš"

 

 

U četvrtak, 9. maja 2019. godine, sa početkom u 19.30 u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“ biće održan susret Novinarske radionice Fondacije "Danilo Kiš", koju vodi novinarka Jelena Lemajić iz Subotice.

 

 

 

 

Ljubitelji publicističkog stila imaće priliku da se upoznaju s različitim oblicima novinarskog izražavanja, razvijaju pisanu i govornu kulturu, oslobode se straha od javnog nastupa i diskutuju o važnim temama sa svojim sugrađanima. Takođe, u saradnji sa subotičkim medijima, članovi redakcije Novinarske radionice imaće priliku da svoje priloge objavljuju u lokalnim medijima.

 

Nakon uvodnog edukativnog dela radionice u planu je osnivanje redakcije, koja će kroz različite vrste medija pratiti kulturne događaje u gradu, posebno one namenjene mladima.

 

Ukoliko želite da postanete član redakcije Novinarske radionice Fondacije "Danilo Kiš" i budete u toku trenutnih dešavanja, prijavite se putem elektronske pošte na: office@danilokis.rs ili putem telefona na: 024/ 523-566.
Učešće je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.04.2019.

 

Poziv za učešće u programu „Otvorena scena - Umetnička ulica“

 

 

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „DANILO KIŠ“ poziva sve zainteresovane pojedince i grupe koje se bave muzikom, plesom ili književnim i pozorišnim performansom, kao i likovne, primenjene i grafiti umetnike, da se prijave za učešće u programu „Otvorena scena - Umetnička ulica“, koji će se održati u Parku Ferenca Rajhla u Subotici 19. juna 2019. godine, u organizaciji Fondacije „DANILO KIŠ“.

 

 

 

 

„Otvorena scena“ predstavlja nastupe pojedinaca i grupa koje se bave muzikom (pop, rok, etno, džez, ozbiljna ili fuzija navedenih žanrova), modernim plesom ili književnim i pozorišnim performansom, dok „Umetnička ulica“ obuhvata izložbu umetničkih dela i rukotvorina, kao i lajv performanse grafiti umetnika.

 

Za prijavu za program „Otvorena scena“ potrebno je poslati:
- propratno pismo
- podatke o izvođaču: ime i prezime, kontakt telefon, adresa, e-mail adresa
- fotografiju/e izvođača i kraću biografiju
- snimke ili linkove do snimaka najmanje dve pesme, plesne tačke ili performansa u digitalnom formatu (po mogućnosti da jedan snimak, koji može biti snimljen i mobilnim telefonom, bude uživo sa probe ili nastupa)
- tekstove odabranih numera u elektronskom formatu (odnosi se na muzičare)

 

Za prijavu za program „Umetnička ulica“ potrebno je poslati:
- propratno pismo
- podatke o stvaraocu: ime i prezime, kontakt telefon, adresa, e-mail adresa
- fotografiju/e stvaraoca i kraću biografiju
- fotografije ili linkove do fotografija radova ili predmeta
- opis radova ili predmeta koji će se izlagati ili oslikavati na licu mesta

 

Navedeni materijal potrebno je poslati na mejl: office@danilokis.rs, najkasnije do 20. maja 2019. godine. O rezultatima konkursa Fondacija „Danilo Kiš“ će obavestiti prijavljene učesnike od 1. juna.

 

Stručni žiri za prijave učesnika u muzičkom delu program čine: Armand Mesaroš, muzičar, Ružica Inić, diplomiraani solo pevač i nastavnik muzičke kulture, Dejan Anđelović, muzičar, Miloš Radović, dipl. klarinetista i profesor klarineta, i Adrijana Bezdan Cerna, koreograf, će među prijavljenima odabrati one koji će imati priliku da se u okviru ovog programa predstave subotičkoj publici.

 

 

Felhívás a Nyílt színpad - Művészetek utcája programban való részvételre

 

A DANILO KIŠ Ifjúsági és Kulturális Alapítvány felhívja a zenével, tánccal, vagy irodalmi és színházi performanszokkal foglalkozó egyének és csapatok, valamint a képzőművészek, alkalmazott művészek és graffiti művészek figyelmét, hogy jelentkezzenek a DANILO KIŠ Alapítvány szervezésében, 2019. június 19-én megrendezésre kerülő Nyílt színpad-Művészetek utcája programban való részvételre, amely rendezvénynek a szabadkai Raichl Ferenc park ad helyet.

 

A Nyílt színpad a zenével (pop, rock, etno, jazz, komolyzene és az említett zenés zsánerek fúziója), modern tánccal vagy irodalmi és színházi performanszokkal foglalkozó egyének és csapatok fellépéseiből áll össze, míg a Művészetek utcája a művészeti alkotásokat és kézművességeket, valamint a graffiti művészek élőben bemutatott performanszait öleli fel.

 

A Nyílt színpad programra való jelentkezésre a következőket kérjük eljuttatni:
-kísérőlevél
-a fellépő adatai: utónév és családi név, telefonszám, lakcím, e-mail cím
-a fellépő fényképe/ei és rövid életrajza
-minimum két zeneszám, táncszám vagy performansz digitális formában rögzített felvételei vagy linkek amelyeken keresztül a felvételekhez hozzá lehet férni (lehetőség szerint az egyik felvétel, amelyet mobil telefonnal is rögzíthetnek, legyen élő felvétel a próbáról vagy a fellépésről)
-a kiválasztott számok szövegei elektronikus formában (ez a zenészekre vonatkozik)

 

A Művészetek utcája programra való jelentkezésre a következőket kérjük eljuttatni:
-kísérőlevél
-az alkotó adatai: utónév és családi név, telefonszám, lakcím, e-mail cím
-az alkotó fényképe/ei és rövid életrajza
-az alkotások vagy tárgyak fényképei vagy linkek amelyeken keresztül a fényképekhez hozzá lehet férni
-a helyszínen kiállítandó vagy festendő alkotások vagy tárgyak leírása

 

A megnevezett dokumentumokat legkésőbb a felhívás határidejének lejártáig, vagyis 2019. május 20-ig kell elküldeni az оffice@danilokis.rs e-mail címre. A pályázat eredményeiről a DANILO KIŠ Alapítvány június elsejétől fogja tájékoztatni a jelentkezőket.

 

A program zenés részere vonatkozó jelentkezéseket a következő összetételű szakzsűri értékeli: Mészáros Armand, zenész, Ružica Inić, okleveles szólóénekes és zenetanárnő, Dejan Anđelović, zenész, Miloš Radović, okleveles klarinétos és klarinéttanár és Adrijana Bezdan Cerna, koreográfus. A zsűri a jelentkezők közül kiválasztja azokat, akiknek alkalmuk nyílik bemutatkozni a szabadkai közönség előtt.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

14.04.2019.

 

Filmski festival - BALKANS BEYOND BORDERS - otvoren konkurs za slanje filmova

 

 

Ove godine, neprofitna organizacija Balkan Beyond Borders (BBB) obeležiće svoj desetogodišnji rad koji nastoji da kroz mobilnost, interakciju, među mladim umetnicima, promoviše balkansku kulturu, umetnost, stavljajući poseban akcenat na integraciju Balkana sa Evropskom unijom.

 

Svoje ciljeve ostvaruje kroz mnoge projekte, ali je jedan od najvažnijih Filmski festival kratkometražnih filmova “Balkans Beyond Borders”, koji će ove godine biti održan , jubilarni, deseti put.

Organizatori pozivaju sve mlade umetnike do 35 godina starosti iz balkanskog regiona da pošalju svoje filmove do 1. juna. Festival je otvoren za sve filmske žanrove u trajanju do 30 minuta.

 

Svake godine BBB bira temu koja ima za cilj da inspiriše slobodno umetničko izražavanje i poboljša slobodno kretanje ideja i slika o aktuelnim društveno-političkim pitanjima. Ove godine izazov festivala je motivacija i kreativnost mladih filmadžija kroz slogan :
E-MOTIONS.

 

Svet je otvoren prostor. Pitanje translokacije je važno u procesu prenošenja i prihvatanja znanja, sećanja, iskustva i osećaja. Pokret nam donosi promene i emocije u život. Zato pozivaju sve umetnike da okrenu svoje raspoloženje na “e-motion” mod i podele svoj kratki film.
BBB nastavlja svoj „festival u pokretu“ i povodom 10-te godišnjice dolazi nazad u Atinu. Posle devet uzastopnih godina, BBB daje priliku sledećim generacijama filmskih stvaralaca da kreiraju, dele i prezentuju svoje filmove, upoznaju se, sarađuju i stvore čvrsta partnerstva u kulturnom sektoru.

 

BBB Festival kratkog filma dodeliće nagrade: najbolji film festivala, nagrada publika i prva nagrada.

 

Više informacija o procesu prijave: vvv.balkansbeiondborders.eu,
Facebook stranica (Balkan Beiond Borders), Instagram (Balkansbeiond) i Tvitter
(BalkansBB).

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.03.2019.

 

Superego objavio "Produktivan dan”

 

 

Bend Superego objavio novu pesmu i spot pod nazivom "Produktivan dan”. Pesma govori o onoj najsnažnijoj ljubavi prema nekome. Pesma kaže "Pogled da ti dam, biće produktivan dan”...

 

 

 

 

Superego je autorski pop/rok bend iz Pančeva, nastao februara 2017. godine. Ovu muzičku grupu čine Dimitrije Samardžija (vokal i gitara), Nemanja Stokrp (gitara), Đorđe Živkov (bas gitara i vokal) i Aleksa Ilić (bubanj i vokal). Na njihov zvuk najviše su uticali strani bendovi kao što su Kings of Leon, Black Keys, Arctic Monkeys, The Killers, Green Day, U2, Blink 182, Matchbox 20, Foo Fightersi drugi.

 

Iako su im uzori bendovi koji pevaju na engleskom jeziku, odlučili su se da njihovi tekstovi budu na srpskom, jer se na taj način mogu više približiti domaćoj publici i preneti emocije koje pesme nose. Tekstovi govore o ljubavi, poletu, druženju, sreći i ljudima koji ih okružuju, ali i o tugi, samoći, beznađu i nemoći to jest o svemu sa čime se susreće mladi čovek današnjice. Do sada su napisali 14 autorskih pesama i objavili tri singla, a najsvežiji je spot za pesmu "Sutra (Sutra)”.
Nastupali su u Pančevu, Beogradu, Vršcu, Rumi, Zrenjaninu, Subotici, Omoljici, a delili scenu sa imenima kao što su Dejan Cukić i Spori ritam bend, Artan Lili, Buč Kesidi, Raskid 13, Melmac Riders, Rampa, Sindrom, Poriv, Ukratko Štef i mnogim drugima.
Aktivno rade na snimanju novog materijala i njegovom objavljivanju.

 

Autor teksta i spota Aleksa Ilić o novom singlu "Produktivan dan”:
- Pesma "Produktivan dan” govori o onoj najsnažnijoj ljubavi prema nekome. O ljubavi zbog koje ne možeš da jedeš, spavaš ili ustaneš iz kreveta, o ljubavi koja ti struji kroz celo telo. I, kako pesma kaže "Pogled da ti dam, biće produktivan dan” dovoljan je samo jedan pogled na osobu koju voliš kako bi učinio da bezvoljan postane produktivan dan.
Bend je odlučio da u spotu prikaže kompilaciju amaterskih video snimaka svojih prijatelja, članova porodica i ljudi dobre volje širom sveta kako plešu i šalju pozitivnu energiju. Od Beograda do Viktorijinih vodopada, od Inđije do Tanzanije, u spotu ćete videti vesele, razigrane i nasmejane ljude kako plesom šire ljubav i sreću, kaže Aleksa.

 

 

pogledaj Produktivan dan

 

Do sada objavljeni materijal:

 

Sutra(Sutra)

 

Oriona

 

Budala

 

Fejsbuk i instagram stranica:
Superego FB
Superego instagram

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

20.03.2019.

 

Slavko Adamov - ponos Subotice

 

 

17.marta 2019 godine, održan je 4. Međunarodni prekogranični ultramaraton Apatin - Osijek u organizaciji Atletskog kluba "Apatin" i Udruge "Zdravo trčanje" Osijek imao je i jednog predstavnika iz Gerontološkog centra Subotica.

 

 

 

 

Slavko Adamov, stanar Doma "Dudova šuma", svojim specijalnim triciklom koji se vozi nogama, izvezao je stazu dugu 50 kilometara za 3 sata i 15 minuta. Slavko kaže da je ovo još jedno divno iskustvo, posebno što je trku vozio kroz dve države(Srbija- Hrvatska), što se na ovaj način promoviše sport i pomirenje među narodima regiona. On je do sada izvezao
polumaratone i maratone u Subotici, Apatinu, Beogradu.

 

Ovaj 35-godišnji Subotičanin koji je rođen bez gornjih ekstremiteta, veoma je aktivan i u ostalim sportovima. Naime, on se 2016. u Varšavi i 2018. u bugarskom Plovdivu okitio bronzanom medaljom u paratekvondu. Pored vožnje tricikla, bavljenja paratekvondom, bavi se šahom i igra mali fudbal, a svoj invaliditet ne vidi kao nedostatak, već kao talenat.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

16.02.2019.

 

Metaforični Sindrom u duhu "Navodne ljubavi"

 

Prvi singl i spot za pesmu "Ona ima dečka"

 

 

Pančevački punkrock/powerpop sastav Sindrom je u sredu 06. februara objavio svoj prvi spot i singl za pesmu "Ona ima dečka". Pesma će se naći na prvom albumu benda koji će nositi naziv "Navodna ljubav" i koji izdaje izdavačka kuća "Take it or leave it". Album publika može da očekuje krajem marta, početkom aprila.

 

 

 

 

- "Ona ima dečka" na jedan metaforičan način ukazuje na međusobni odnos profesionalnosti i emocija koji su u sukobu u svakodnevnom životu pojedinca. U ovoj pesmi je profesija nadjačala emociju ljubavi, ali smo svedoci da često emocije poput straha, ljutnje, besa, tuge, pa i ljubavi nadjačavaju naše profesionalne odluke. Promoviše ljubav, a takođe i jedno zrelo razmišljanje poštovanja prema osobi koja nam se dopada, a koja je već u emotivnoj vezi. Samim tim želimo ovim putem da "Ona ima dečka" još dugo, dugo potraje! Takođe treba napomenuti da pesma ne predstavlja promociju konzumiranja narkotika i drugih opijata. Ovim singlom najavljujemo album prvenac koji će nositi naziv "Navodna ljubav" i koji objavljujemo za nešto manje od dva meseca. On sumira zapažanja i inspiracije koje su proistekle iz različitih iskustava. Pesmu i budući album osim na Youtube-u možete poslušati i pogledati i na ostalim nosačima zvuka i videa kao što su Deezer, Rhapsody, Spotify, iTunes, Amazon, Vimeo i na mnogim drugim servisima. - kazao je Miomir Mikri Adamović frontmen benda Sindrom.

 

 

 

 

Pančevački punkrock/powerpop bend Sindrom nastao je početkom 2016. godine. Čine ga Miomir Mikri Adamović (vokal i ritam gitara), Mihailo Mićko Đorđević (solo gitara i prateći vokal), Luka Jimmy Dodočić (bas gitara i prateći vokal). Bend ima jednu nesvakidašnju podelu uloga jer je za bubnjevima Jelena Coje Vajović na šta je bend posebno ponosan. Ideja o formiranju benda nastala je još 2013. godine, ali sve do januara 2016. godine članovi Sindroma su svirali u različitim sastavima dok se grupa nije hemijski ustalila. Sindrom su oformili kako bi autorskom muzikom iskazali bunt prema lošim stvarima koje okružuju društvo i ukazali na probleme mladih ljudi, ali u vidu optimizma i motivacije. Na taj način, svojom muzikom u velikoj meri ističu ljubav prema životu, muzici i druženju, u želji da publici prenesu snagu i optimizam i stvore im osmeh na licu. Sindrom je taj koji se putem simptomatičnih tema širi na sve slojeve društva u cilju razvoja kritičke misli kod pojedinaca i većih grupacija obuhvaćeni ovim sindromom novog poretka. Sindrom u proseku ima 21 godinu i svojim najvećim uspehom smatra potpisivanje ugovora o izdavanju debitanskog albuma "Navodna ljubav" sa izdavačkom kućom "Take it or leave it".

 

 

Linka ka pesmi

 

Gledajte ih, slušajte ih, lajkujte ih, šerujte ih, smarajte ih - na:
Link ka fb stranici -> https://www.facebook.com/sindrombend/
Link ka instagram profilu -> https://www.instagram.com/sindrombend/
Sajt -> https://sindrombend.wixsite.com/sindrom
Mejl: sindrombend@gmail.com
Kontakt – Mikri – 063328058

 

 

 

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

27.01.2019.

 

Druženjem do znanja i putovanja

 

 

Neformalna grupa mladih "Tim inicijativa" iz Subotice, poziva sve zainteresovane mlade ljude da učestvuju u aktivnosti „Družim se i učim“ koja će se u utorak 29. januara od 19 časova održati u prostorijama „Collected company“ u Subotici, Banijska 4.

 

 

 

 

Planirano je sklapanje tematskih puzli većih dimenzija, nakon čega će učesnici imati priliku proći proveru poznavanja evropskih metropola i za pokazano znanje biti nagrađeni vrednim i zanimljivim nagradama.

 

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejla: timinicijativa@gmail.com i to sa osnovnim podacima: ime i prezime, godine i kontakt telefon. Prateće informacije dostupne su na fb eventu: Družim se i učim.

 

Aktivnost „Družim se i učim“ realizuje se kroz program "Mladi su zakon 2018" i uz podršku Ministarstva sporta i omladine, kao i Centra za razvoj demokratskog društva Europolis i novobečejskog Omladinskog kluba.

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

27.01.2019.

 

Uručene nagrade najboljim studentima

 

 

Zrenjanin - Školska slava Sveti Sava povod je i tradicija u Opštini Sečanj da se najboljim studentima koji imaju prosek iznad ocene 8, uruče nagrade u vidu knjige i novčanog iznosa od 20.000 dinara. Njima su poklone uručili predsednik opštne Predrag Rađenović i zamenica Ljiljana Kitić u Većnici SO Sečanj. Ove godine je nagrađeno 66 studenata.

 

Izvor: IP Media 023 Zrenjanin

 

opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

07.08.2018.

 

Kad porastem biću…

 

 

Prvi edukativni kamp na temu obrazovanja za karijeru u Srbiji - 9-14. avgust, Mokrin House

 

 

 

 

Danas u Srbiji više od 175 hiljada mladih svakodnevno traži posao, a statistike kažu da je svaka četvrta osoba koja traži posao mlada. U toj potrazi susreću se sa neusklađenošću znanja koja se stiču formalnim obrazovanjem sa potrebama privrede i poslodavaca (samo 4% mladih zadovoljno je svojim formalnim obrazovanjem), brzim promenama na tržištu rada koje često ne mogu da isprate, i sve manjim brojem raspoloživih radnih mesta.
Kao odgovor na gore pomenute probleme mladih u gradu Pančevu u organizaciji udruženja “Connecting” pokrenut je obrazovni program “Kad porastem biću…” koji se fokusira na obrazovanje za karijeru. U okviru ovog projekta u četvrtak 9. Avgusta u 14.30h u Mokrin House-u biće svečano otvoren kamp Kad porastem biću,,, u kome će do 14. avgusta 14 izuzetno motivisanih tinajdžera iz Južnog Banata, Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada imati priliku da se druži, razmeni iskustva i pripremi da samostalno i promišljeno donosi odluke o pokretanju sopstvenog posla, nastavku karijere ili školovanja.
“Kad porastem biću...” je obrazovni program koji je počeo sa radom 2016. godine i od tada do danas je prisutan u više od 5 škola na teritoriji Pančeva. Program je kreiran u skladu sa Strategijama razvoja obrazovanja u Srbiji, Evropi i svetu, i ujedno odgovara na probleme prepoznate u Nacionalnoj strategiji za mlade.
Program “Kad porastem biću…” osmišljen je tako da kroz brojne aktivnosti (radionice, kampove, razgovore, sajmove i konferencije) kreira organizovan sistem podrške mladim osobama istovremeno ih podstičući da se posvete sebi, prepoznaju svoje vrednosti i potencijale, razumeju svoje realne mogućnosti i ponudu na tržištu rada, informišu o prilikama za dalje školovanje i usavršavanje, kao i da se motivišu da pokrene sopstveni posao.
Centralni deo programa obuhvata šestodnevni kamp tokom kojeg konkursom odabrani tinejdžeri aktivno, sa stručnjacima iz raznih oblasti, učestvuju u petofaznom procesu profesionalne orijentacije koji obuhvata iskustveno učenje, radioničarski rad i povezivanje sa vršnjacima, preispitivanje i sticanje veština potrebnih za rad u 21. veku . Pored kampa, projekat se razvija i kroz radionice u srednjim školama, susrete “Edu izazov”, sajmove znanja i konferencije za medije. U najavi je i snimanje dokumentarnog filma “Obrazovanje za 4.0 revoluciju” na kome će zajedno raditi mentori, odabrani učesnici, volonteri i partneri.
Sedamnaestogodišnja Eleonora Oravec, učesnica “Kad porastem biću...” programa 2016. godine povodom učešća u programu “Kad porastem biću...” je istakla: “Upisala sam srednju medicinsku školu i veoma brzo shvatila da me to uopšte ne zanima. Ali iako sam znala da ne želim da se bavim medicinom, nisam bila sigurna šta je to što želim. Nakon ovog programa shvatila sam da me interesuje novinarstvo, jer sam imala prilike da se oprobam i razvijam u ovoj oblasti.”
Obrazovni program „Kad porastem biću...” nagrađen je 2017. godine drugim mestom na Nacionalnom takmičenju primera dobrih praksi u oblasti karijernog vođenja i savetovanja, u organizaciji Euroguidance centra uz podršku Fondacije Tempus.
Partneri na ovom značajnom i zapaženom projektu su Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, Tehnička škola „23. maj“ iz Pančeva, Kancelarija za mlade grada Pančeva, Centar za društveno odgovorno preduzetništvo, Mokrin House, i Via Acedemica, a veliku podršku pružili su Grad Pančevo, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU), Nacionalna Asocijacija Praktičara/ki Omladinskog Rada (NAPOR), Kancelarija za mlade grada Pančeva, EU projekti, Dostignuća Mladih, Infostud, Danijela Commerce d.o.o., kao i brojni mediji, institucije, preduzeća i organizacije sa teritorije grada Pančeva.
Neprofitna organizacija „Connecting” je strateški usmerena na usklađivanje formalnog obrazovnog sistema i potreba na tržištu rada. Smatramo da su obrazovanje za preduzetništvo i profesionalna orijentacija od presudne važnosti za razvoj našeg društva i ostvarivanja punog potencijala mladih u ekonomiji znanja. Stoga je naš dugoročni cilj da do 2023. godine obučimo dovoljan broj nastavnika, odsnosno karijernih praktičara kako bi svaka srednja škola u Srbiji bila u prilici da sprovede program „Kad porastem biću...“.
Stručni tim projekta čine profesionalci iz raznih oblasti. O učešću u programu rekli su:

 

„Kad porastem biću..“ je program koji održava kontinuitet u radu sa mladima i upotpunjuje smislenost u pružanju podrške mladima u potrazi za svojim mestom u društvu. Kao takav, daje mi prostor i podsticaj da kroz razmenu ideja, iskustva i znanja na ličnom i profesionalnom nivou i dalje rastem.“

Dejana Baltes
Omladinska radnica u zajednici, profesorica razredne nastave, sistemska porodična psihoterapeutkinja i NLP Master.

 

„Nekad je potrebno pogrešiti da bismo odabrali put koji nas čini srećnom.“
Bojana Jevtović
Menadžerka projekta Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turkske u Fondaciji Ana i Vlade Divac

 

„U radu sa drugima vidim priliku da napravim promene koje želim. U radu sa mladima vidim jasnu priliku da za svoju decu stvorim bolje okruženje. Iskreno verujem da svako od svakog nešto novo može naučiti i da smo zato tu..“
Sonja Dakić
Pokretač mentorskog programa Živi*Radi*Voli u saradnji sa ICT HUB-om u Beogradu.

 

„Projekat "Kad porastem biću" šalje poruku, nudi alternativu i nadu mladima...Smatram za svoju obavezu da učesvujem i doprinesem.Pitanja je na desetine, ako uspemo da damo barem jedan odgovor učinili smo veliku stvar.Razvoj solidarnosti, empatičnosti, predusetljivost, pragmatičnost, pronicljivost, to su moji ciljevi...“
Marko Batur
Master defektolog- specijalni pedagog, sa preko šest godina radnog iskustva u različitim oblastima društvenih delatnosti.

 

Organizacioni tim projekta čine Deniz Hoti (projektni menadžer), Dušan Stanišković i Teodora Golja (koordinatori aktivnosti) i Nikola Veljković (video produkcija).

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.06.2018.

 

Igre bez granica po drugi put u Subotici

 

Subotica će i ove godine biti domaćin igara pod nazivom "City Games" koje će se održati 6. jula na Gradskom bazenu Dudova šuma od 19:30. Grad koji bude najbolji u Srbiji kvalifikuje se za evropsko City Games finale koje će 2020. godine biti održano u Luksemburgu.

 

 

 

 

-Tamo će odmeriti snage sa najboljim evropskim gradovima što će biti pravi spektakl koji na ovim prostorima još nije viđen, - ističe autor i direktor projekta Miroslav Krzyk. Trinaest zanimljivih disciplina u vodi i pored bazena spojiće ljude i gradove, a sve kroz zabavu i sport. City Games karavan krenuo je iz Hrvatske, a u Srbiju stiže već 4. jula kada će prvi gradovi takmičari odmeriti snage na bazenu u Vrbasu. Sledi Subotica 6. jula zatim Inđija, 8. jula. U Somboru će 10. jula na polufinalnoj večeri snage odmeriti pobednici iz prethodnih takmičenja. Nakon toga kvalifikacije se nastavljaju 12. jula u Valjevu, 14. jula u Loznici, 16. jula u Knjaževcu i 18. jula u Vranju. Na bazenima u Čačku odigraće se drugo polufinale, a 22. jula na Zlatiboru, najbolji gradovi će se boriti za titulu prvaka koji će predstavljati Srbiju na evropskom finalu 2020. godine u Luksemburgu.

 

Takmičari ne moraju biti profesionalni sportisti. Važno je posedovati timski duh i želju za dobrom zabavom. Tim se sastoji od 6 članova od kojih dvoje moraju biti ženskog pola.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.06.2018.

 

Kad porastem biću... se kvalifikovao u polufinale Centrifuge 2018

 

 

Besplatni letnji edukatini kamp za mlade iz Južnog Banata pod nazivom Kad porastem biću... jedan je od 40 projekata koji se našao u polufinalu SUPERSTE programa finansijske podrške. Projekat realizuje Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva "Connecting" iz Pančeva.

 

 

 

 

U ovom krugu takmičenja kandidati trebaju da obezbede što veću podršku ljudi na internetu.
Svojim glasom možete da podržite Kad porastem biću... letnji kamp na putu do finala i tako omogućite klincima iz Južnog Banata da provedu potpuno besplatno 6 dana, 9. – 14. avgusta u Mokrin House-u, najboljem coworking i coliving prostoru u regionu.
Kad porastem biću… program podstiče kreativnost i pomaže mladim ljudima da osveste kreativne potencijale i da samostalno i promišljeno donesu odluku o svom daljem školovanju, izboru zanimanja i/ili pokretanju sopstvenog posla.

 

Projekat možete podržati sledeće načine:
- Lajkom na fejsu (https://www.facebook.com/kadporastembicu2018/)
- Praćenjem na tvitteru (https://twitter.com/kadporastem)
- Glasanjem na platformiSmernice za glasanje na platformi: Idete na link Ćao, uloguj se. Ulogujete se i potom klikntete na crveni kvadratić   podrži projekat.
https://www.superste.net/project/kad-porastem-bicu/

 

Kratak opis projekta Kad porastem biću...
Obrazovni program Kad porastem biću... posvećen je mladima, i bavi se temama omladinskog preduzetništva, karijernog informisanja i savetovanja. Suština programa jeste osnaživanje mladih da samostalno i promišljeno donose odluke o pokretanju sopstvenog posla, nastavku karijere ili školovanja.

 

Centralni deo obrazovnog programa je letnji kamp koji okuplja 14 izuzetno motivisanih učenika/ca iz Južnog Banata, uzrasta od 14 do 18 godina. Kamp traje 6 dana, tačnije od 9. do 14. avgusta i dešava se u Mokrin House-u, i podrazumeva 70 sati aktivnog rada sa mladima.

 

Kroz timski rad i iskustveno učenje tokom kampa učesnici/e prolaze kroz sledeči proces:
1. Samospoznaja, u kojem imaju prilike prepoznaju svoje vrednosti, talente i potencijale;
2. Informisanje o zanimanjima i karijeri, istražuju, prikupljaju i analiziraju informacije o zanimanjima u ekonomiji znanja;
3. III. Obrazovanje za 21. vek, istražujuju, prikupljaju i analiziraju informacije o principima učenja i uz pomoć stručnih saradnika na programu kreiraju svoj personalni model za brzo učenje;
4. Društveno preduzetništvo, istražujuju, prikupljaju i analiziraju informacije o socijalnim inovacijama i uspešnim preduzetnicima i uz pomoć stručne saradnice na programu generiše svoje drušvene biznis ideje;
5. Odluka o izboru zanimanja, samostalno i promišljeno odluče o daljem školovanju i izboru zanimanja.

 

Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Jedinstvenost Kad porastem biću… programa ogleda se u:
1. Stvaranju zajednice – okupljamo preduzimljive mlade ljude – pokretače pozitivnih promena i povezujemo ih sa visoko motivisanim profesionalcima
2. Edukacija – za razliku od drugih učimo mlade kako da uče i kako da internet koriste kao resurs koji će im doprineti da sutra ostvare svoje kreativne potencijale
3. Promocija – promocijom uspešnih mladih ljudi i ostvarenih profesionalaca vraćamo dostojanstvo celoživotnom učenju
4. Kad porastem biću… priručnik za I. omladinske radnike/ce; II. lidere/ke; III. vršanjačke eduaktore/ke // na kojem rade stručni saradnici // profesionalci u svojim oblastima

 

Svesni smo: Da više od 175.000 mladih u Srbiji svakodnevno traži posao ii. Da je samo 4% mladih zadovoljno znanjem stečenim kroz formalni obrazovni sistem iii. Da svake godine više 1000 najpametnih ljudi napusti našu zemlju. Mi želimo da ostanemo, verujemo u promene i verujemo da svaka mlada osoba ima pravo da živi svoje snove. Zajedno sa njima pozitivno gledamo na sve(t). Inpirišemo ih da preuzmu odgovornost za svoje postupke, budu radoznali, traže odgovore i nova rešenja. Verujemo u vrednost saradnje i sa našim partnerima kroz program Kad porastem biću… ih podstičemo da otključaju svoje kreativne potencijale i tako svoje ideje pretvore u pozitivne akcije, kažu organizatori iz Organizacije za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva "Connecting" iz Pančeva i dodaju:

 

"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Više od 550 mladih je obuhvaćeno našim programima karijernog savetovanja i obrazovanja za preduzetništvo, uspešno smo održali 2 letnje škole Kad porastem biću…, donirali smo našoj zajednici više od 1500 volonterskih sati, održali smo 7 inspirativnih Kad porastem biću… radionica, i sav naš trud u protekle dve godine je rezultirao nagradom na Nacionalnom takmičenju primera dobrih praksi u oblasti karijernog savetovanja i vođenja, u organizaciji Euroguidance centra uz podršku Fondacije Tempus.

 

Svi gore postignuti rezultati doprineli su da danas u našem timu budu: Dostignuća Mladih Srbije // Infostud // Braća Burazeri // Nacionalna Asocijacija Praktičara/ki Omladinskog Rada // Elektrotehnička I Tehnička škola iz Pančeva // Kancelarija za mlade grada Pančeva // grad Pančevo // Mokrin House // Agencija EU projekti itd.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

04.06.2018.

 

Održan 2. Festival ljubavi

 

 

 

 

Zeleni Subotice su u subotu, 2. juna 2018. godine, u Dudovoj šumi organizovali drugi po redu Festival ljubavi.

 

 

 

 

 

- Za razliku od prošle godine, prilikom kog je Festival ljubavi posetilo oko 60 učesnika, ove godine nam se pridružilo preko 400 dece, među kojima su se našli volonteri, aktivisti, rotitelji, nastavnici i profesionalni sportisti, kažu organizatori manifestacije, čiji je osnovni cilj promovisanje zdravog načina života i povezivanje dece sa poteškoćama u razvoju i njihovo aktivno učešće u različitim kreativno-sportskim aktivnostima uz podršku njihovih vršnjaka.

 

Sportski i kreativni program bio je prilagođen deci, a podrazumevao je tročasovno uživanje i učešće u učenju novih sportskih veština, pevanju, plesanju, druženju u prirodi i upoznavanju novih prijatelja.

 

Festival ljubavi ponudio je raznovrsan program zahvaljujući kreativnim volonterima i profesionalcima, predstavnicima Fudbalske akademije “Coerver Cochaing” Subotica, Odbojkaškog kluba “Win Volley”, Planinarskog sportskog kluba “Spartak”, Karate kluba “TAO”, Folklornog ansambla “Sunčica”, Izviđačkog kluba “Neuništivi”, hora “Iskončići”, kao i kreativnog tima Zelenih.

 

Ohrabreni izuzetnim odzivom sugrađana i rezultatima ovogodišnjeg izdanja Festivala ljubavi, organizatori obećavaju:
- S obzirom na veliku podršku, nastavićemo sa organizovanjem ovakvih manifestacija ali i drugih aktivnosti koje su u interesu svih naših građana.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

31.05.2018.

 

Psihodelični stoner-metal bend Sasquatch (USA) premijerno u Beogradu

 

 

Psihodelični stoner metal bend Sasquatch iz Los Anđelesa (USA) nastupiće u četvrtak, 25. oktobra 2018. godine u klubu Dorćol Platz (Dobračina 59b) u organizaciji koncertne agencije RockSvirke.com sa početkom u 21 čas.

 

 

 

 

Foto: RockSvirke.com

 

Ulaznice:
600 RSD - promotivna cena (ograničen kontigent dok se ne prodaju ili do 30. jula)
800 RSD - pretprodajna cena (do 24. oktobra)
1000 RSD - na dan koncerta (25. oktobar)

Prodajna mesta: Eventim Serbia, GIGS TIX, DD Tickets, FELIX Shop, TC Sremska, Alternative Bar Low (Tadeuša Košćuška 28) i Dorćol Platz.

Rezervacija ulaznica moguća putem mejla: office@rocksvirke.com (ime i prezime, kontakt telefon).

 

Bend Sasquatch dolazi iz Los Anđelesa, a njihov muzički stil je kombinacija elemenata metala, roka i psihodelije iz sedamdesetih godina prošlog veka.

 

Sastav je osnovan u Filadelfiji 2000. godine da bi se naredne godine preselili u Los Anđeles kada se gitarista Kit Gibs (Keith Gibbs) pridružio bubnjaru Riku Feranteu (Rick Ferrante) i basisti Klejtonu Čarlsu (Clayton Charles). Godine 2007. Čarls napušta grupu, a na njegovo mesto stiže Džejson Kazanova (Jason Casanova), a od prošle godine sa njima je novi bubnjar Kreg Rigs (Craig Riggs).

 

"Maneuvers" (album): https://www.youtube.com/watch?v=lPUiuGqxws8

 

Muzika ovog trija našla se na mnogim filmovima, televizijskim emisijama i video igricama, kao što su Clerks, Sons of Anarchy, Dog the Bounty Hunter; Jersey Girl, The Supernatural, Viva La Bam… Samozvani debi album objavili su 2004., da bi dve godine kasnije svetu predstavili novo izdanje “II”. Nakon još dve ploče “III” (2010. godine) i “IV” (2013. godine), juna 2017. objavljuju peto studijsko izdanje “Maneuvers” za Mad Oak Records. U pitanju je najkoncizniji album benda do sada. Ponovo su sarađivali sa producentom Endrjuom Šnajderom (Andrew Schneider) koji je radio sa grupom na njihovom drugom izdanju.

 

"IV" (album): https://www.youtube.com/watch?v=69kc6Jlf-AQ

 

Ono što fanovi mogu da čuju na aktuelnoj ploči jeste najzrelija i najinspirativnija kolekcija pesama koju su do sada objavili, sastavljenu kako od poznatih momenata koji greju srce, tako i od sjajnih heavy elemenata, kao i uvek. Nedvosmisleno, pažnja je posvećena pričanju evergrinovskih rokenrol priča o izgubljenoj ljubavi, mržnji, započinjanju veza i upropašćenim životima, uništenim domovima na jedan drugačiji način.
Album “Maneuvers” odlično je prošao kako kod publike tako i kod stručne kritike, te se našao na vrhovima završnih top lista mnogih medija širom sveta. 

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

30.05.2018.

 

"Pokreni društvo - promeni svoju zajednicu"

 

 

Centar za razvoj Srbije i Udruženje mladih Aktivni region Subotica, pozivaju mlade ljude iz Subotice da se uključe u promenu društva i svoje lokalne zajednice kroz projekat: "Pokreni društvo - promeni svoju zajednicu".

 

 

 

 

- Ideja nam je da se veći broj mladih uključi u društveni život u svojim lokalnim sredinama, da pokrenu pitanja koja su im važna i naprave plan akcije za poboljšanje života svojih sugrađana i sugrađanki kako bi pokazali javnosti da nisu nemi posmatrači društvenih događanja. Naš zajednički zadatak je da identifikujemo i odaberemo glavne probleme u našim sredinama, istražimo uzroke njihovog nastanka i da razvijemo akcioni plan za njihovo rešavanje. Svoje planove ćemo predstaviti građanima putem TV nastupa na lokalnim televizijama i u štampanim medijima i putem javne tribine, a najbolji planovi će biti objavljeni u brošuri sa akcionim planovima, kažu suorganizatori iz Udruženje mladih Aktivni region Subotica.

 

Za učešće u projektu mogu se prijaviti mladi aktivisti i aktivistkinje uzrasta od 17 do 27 godina (aktivisti nevladinih, političkih, studentskih, sindikalnih, strukovnih i drugih organizacija društva i učenici đačkih parlamenata) ali i pojedinci koji žele promene.

 

Troškove održavanja seminara i pratećih aktivnosti snosi Centar za razvoj Srbije, kao i troškove prevoza i ručak na završnom skupu u Beogradu za izabrane predstavnike timova.

 

Prvi seminar je u subotu, 2. juna, a drugi u subotu, 23. juna. Oba seminara počinju tačno u podne u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici)
Predavači su: dr Lazar Marićević, Centar za razvoj Srbije i prof. dr Slobodan G. Marković, Fakultet političkih nauka.

 

Po završetku projektnih aktivnosti u svih 10 gradova u Srbiji, biće održan zajednički skup za tim lidere i konferencija za štampu u Medija centru u Beogradu, gde će biti promovisana publikacija sa izrađenim akcionim planovima, nakon čega će svim učesnicima na projektu biti dodeljeni sertifikati.

 

Prijave putem SMS ili Vibera na broj :063/587-876, ili na e-mail: aktivniregion@gmail.com

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.05.2018.

 

Makedonski bend „Ki“ pobednik Festivala „Omladina 2018“

 

 

Bend „Ki“ iz Kumanova pobednik je 37. Festivala „Omladina 2018“ na kome su nastupali muzički sastavi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Ovaj muzički festival koji se i ove godine održao pod pokroviteljstvom Grada Subotice, okupio je večeras na Stadionu malih sportova oko 2.000 ljubitelja dobrog zvuka.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Na Festivalu je nastupilo sedam neafirmisanih bendova, a kulminacija večeri bio je nastup grupe „Galija“ koja je pre četiri decenije upravo na Festivalu „Omladina“ zakoračila na veliku jugoslovensku muzičku scenu.

 

Pre nastupa grupe „Galija“ atmosferu na Stadionu malih sportova zagrejali su prošlogodišnji pobednici Bunt rok festivala, beogradska grupa „Viva pops“.

 

Uvažavajući tradiciju Festivala „Omladina“, Grad Subotica izdvojio je 900.000 dinara, a organizacija je četvrtu godinu zaredom poverena Kancelariji za mlade. Ove godine dobroj organizaciji doprineo je i veliki broj volontera koji se potrudio da Festival „Omladina2018” protekne u najboljem redu.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

25.05.2016.

 

Najavljen festival Omladina

 

 

Od 22 pristigle prijave, selektori festivala Omladina odabrali su osam bendova koji će se ove godine takmičiti na Festivalu koji će se u subotu 28. maja 2016. godine održati na Stadionu malih sportova u Subotici.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Nakon njihovih nastupa slede bendovi Consecration i Let 3.
– Kriterijumi za odabir ovogodišnjih takmičarskih bendova su isti kao i prošle godine: gledali smo i slušali autentičnost i orginalnost benda kao i utisak koji pesme ostavljaju. Jedan od kriterijuma je bio i da se prijavljuju bendovi od 18 do 30 godina. Suština festivala Omladina jeste predstavljanje neafirmisanih bendova i Festival je i napravljen zbog njih – kaže Armand Mesaroš, član organizacionog tima festivala Omladina u kojem su i Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade (KZM), i Dario Kostić, Studio 11.

Bendovi koji će nastupiti u takmičarskom delu festivala su:

1. Fatam – Subotica
2. The Bronsons- Bajmok/Subotica
3. Southern Concrete Sludge – Sombor
4. Kim Tamara – Šid
5. Lates – Beograd
6. Random – Beograd
7. From Another Mother – Zagreb, Hrvatska
8. Antidepresiv - Kikinda

 

Program festivala Omladina počinje u 20 časova sa takmičarskim delom koji će trajati do 22 časa, nakon čega će nastupiti bendovi Consecration i Let 3.

– I ove godine Kancelarija za mlade preuzela je odgovornost za celokupnu organizaciju Festivala. Uključili smo puno mladih volontera, organizovali obuke za njih kako bi što aktivnije učestvovali na ovoj manifestaciji. Festival je namenjem mladima i mislim da oni to i osete, da je za njih kreiran – kazala je Dejana Baltes.

 

Pobednički bend festivala dobiće za nagradu snimanje albuma u Studiju 11 (Subotica), nastup na Trgu slobode za Dan grada u Subotici, te nastupe na dva regionalna festivala: Selfest u Selenči (Srbija) i Bedem u Nikšiću (Crna Gora). Pobednički bend dobiće i skulpturu čiji je autor slobodni umetnik Arpad Slančik (Slancik Sculpture).

 

Pobednike festivala Omladina odabraće žiri u sastavu: Danilo Nikodinovski (Consecration), Filip Budanović (D Zoo), Mihajlo Stajić Staja (rep umetnik) Petar Mitrić (Pionir 10).

Do 21 čas ulaz je besplatan, a od 21:00 časova cena karte je 300 dinara.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.05.2016.

 

Maturantski ples na Trgu slobode

 

 

Kancelarija za mlade grada Subotice i ove godine je organizovala zajedničku proslavu mature u Subotici, u saradnji sa svim srednjim školama. Zajednička proslava mature realizovana je danas, na Trgu slobode, u periodu od 18 do 21 čas.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Oko 200 maturanata su, u centru grada, izveli maturantski ples, valcer Dmitri Shostakovich - Waltz No. 2 i jedan moderan ples, nakon čega je usledio maturantski muzički događaj u kojem su maturanti prezentovali svoje škole putem video prezentacija, kratkih filmova, plesne zumba tačke, hora, kao i koncerta tri srednjoškolska benda.

 

Za kraj proslave nastupio je zajednički maturantski hor, koji su samostalno vodili i organizovali sami maturanti.

 

Ovom manifestacijom obeležava se kraj srednjoškolskog školovanja na jedinstven, svečan i dostojanstven način. Ovom proslavom Kancelarija za mlade zajedno sa predstavnicima srednjih škola, želi da ulepša jedan važan trenutak za maturante, ali i za zajednicu.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

21.05.2018.

 

Trojka iz bloka u Novom Sadu: Košarkom protiv siromaštva

 

 

Sportsko-humanitarn akcija Trojka iz bloka održaće se u subotu, 26. maja u Novom Sadu, od 17 časova, na platou ispred hale SPENS. Cilj akcije je pomoć socijalno ugroženim porodicama sa četvoro i više dece.

 

 

 

 

Simbolična donacija za učešće na turniru u brzom šutiranju trojki iznosiće 300 dinara, a organizatori poručuju da su svi dobrodošli.

- Biće odigrana i revijalna košarkaška utakmica poznatih ličnosti Koš za sreću na kojoj očekujemo veliki broj poznatih sportista, umetnika i muzičara, kažu organizatori.

 

Pored toga sredstva se prikupljaju i slanjem SMS poruke na humanitarni SMS broj 7763 (cena jedne poruke je 100 dinara (bez PDV) za Telekom, Telenor i VIP).

 

Projekat Trojka iz bloka je humanitarni turnir u brzom šutiranju trojki koji se od 2012. godine održava širom Srbije, Republike Srpske i sveta, uz podršku Košarkaškog saveza Srbije, KK Crvena Zvezda i KK Partizan, kao i brojnih sponzora, donatora i tehničkih sponzora.

 

Od 2005. godine, pod sloganom ,,Deca su naša budućnost”, Humanitarna organizacija Srbi za Srbe prikupila je 2,5 miliona evra donacija i pomogla više od 2.000 socijalno ugroženih porodica, u kojima živi oko 12.000 dece.

 

Pored pomoći porodicama, organizacija je u više navrata obezbeđivala pomoć za narodne kuhinje, bolnice i škole širom Srbije, Republike Srpske i regiona. Na svom zvaničnom sajtu i fejsbuk stranici, organizacija svakodnevno objavljuje liste donatora kao i uvid u trenutno stanje na svim bankovnim računima u devet zemalja u kojima postoje zvanični ogranci.

 

Organizacija Srbi za Srbe upućuje javni poziv svim društveno odgovornim kompanijama i medijima da podrže humanitarnu misiju projekta Trojka iz bloka. Svi zainteresovani mogu pomoći i slanjem SMS-a na 7763.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

17.05.2018.

 

Koncert Hladnog Piva

 

 

Članovi benda „Hladno Pivo“ se uveliko pripremaju da sa vernim obožavaocima proslave svoj trideseti rođendan na Kalemegdanu, u subotu 26. maja.

 

 

 

 

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, DD Ticketsa i Gigs Tixa, a ostao je još mali broj ulaznica. Ukoliko se desi da na nekoj biletarnici nema karata, molimo sve zainteresovane da provere stanje i na drugim prodajnim mestima.

 

Momci iz benda žele uvek da pruže priliku mladim bendovima da predstave svoj rad, u nadi da će izgraditi uspešnu muzičku karijeru i ubuduće zajedno svirati na brojnim festivalima. Tako će i ovaj rođendanski koncert početi u 20 časova svirkom dve predgrupe, koje će na najbolji način zagrejati publiku za spektakl „Hladnog Piva“.

 

 

 

 

Prvo će nastupiti bend „(ne)normalni“, koji trenutno snimaju svoj drugi album, pa će publika imati prilike da čuje i njihove nove pesme. „Zadovoljstvo nam je da smo dobili priliku da sviramo pre benda „Hladno Pivo“. Daćemo sve od sebe da zainteresujemo publiku koja pristiže na ovaj veliki događaj. Singl koji je izašao između prvog i drugog albuma zove se „Maske su pale“ i ta pesma možda i najviše podseća na pesme „Hladnog Piva“, te je sigurno nećemo preskočiti“ najavio je pevač benda Nenad Jelenković.

 

Posle njih nastupaju gosti iz Maribora, a koji u Beograd dolaze po preporuci članova benda. Naime, slovenački bend „Savršeni marginalci“ je po rečima Mileta Kekina „najbolji cover bend Hladnog Piva, da ponekad zvuče i bolje od njih samih“. Pred „Savršenim marginalcima“ je veliki zadatak da to i dokažu, pa je pevač benda Rok rekao da misli da je „Hladno Pivo“ i danas OK, ali se čuje da su malo ostarili. „Mi ćemo publici pokazat kako su zvučali dok su još imali kosu. Mislim da smo mi bez premca najbolji Hladno Pivo Tribute bend. To ne kažem samo ja, nego i svi moji frendovi“ dodao je Rok koji će zajedno sa Bogdanom, Primožem i Tinom pokušati to i da dokaže na Kalemegdanu.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

07.05.2018.

 

“Kad porastem biću…”

 

 

Još uvek ne znaš šta želiš da budeš kad porasteš? Interesuje te kako će izgledati poslovi u budućnosti? Želiš da učiš ono što voliš i pritom upoznaš nove kul drugare?

 

 

 

 

Na pravom si mestu! Letnja kamp revolucija “Kad porastem biću…” počinje sa tobom. Mi stvaramo zajednicu preduzimljivih mladih ljudi, pokretača pozitivnih promena, spremnih da oblikuju svoje okruženje i tako preuzmu odgovornost za kreiranje naše budućnosti. Prijavi se...

 

Izvor: Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva Connecting

 

________________________________________________________________________________

 

07.05.2018.

 

BEOGRADSKI MANIFEST, zabava za celu porodicu

 

10 festivalskih zona i 5 programskih bina

 

 

Najveći regionalni porodični festival manifestacija i destinacija „Beogradski Manifest“ po četvrti put će biti održan na Kalemegdanu od 25. do 27. maja, a ulaz za sve posetioce će biti besplatan.

 

 

 

 

Atrakcije, turizam, kultura, lepota, zdravlje, zabava za decu, filmske projekcije, koncerti, plesovi, edukacija, performansi, promocije, pivske, vinske i gastronomske degustacije su programski sadržaji festivala koji su usklađeni tako da posetiocima omoguće da svoja interesovanja prate šetajući kroz deset festivalskih zona, kao i da uživaju u programima na pet bina i tako na najbolji način provedu dan sa porodicom i prijateljima.
Od prvog izdanja cilj ovog jedinstvenog festivala je da posetioci, na početku letnje turističke sezone, mogu na jednom mestu da se upoznaju i dožive deo atmosfere sa najzanimljivijih destinacija i manifestacija koje mogu da posete za vreme svog godišnjeg odmora. Predstavnici više od 60 opština iz Srbije će na maštovit i kreativan način predstaviti svoje kulturno, istorijsko i gastronomsko bogatstvo, a lepote svoje zemlje predstaviće i gosti iz regiona: Crna Gora, Slovenija, kao i Republika Srpska, koja je ove godine partner festivala, te će u okviru posebno osmišljene zone predstaviti svoju turističku ponudu, ali i autentične nacionalne specijalitete.
Svake godine dečja zona je najšarenija i najveselija, a ove godine će pored brojnih interaktivnih sadržaja i dečjih programa, biti oplemenjena i novim društveno odgovornim akcijama u kojima će mali posetioci, ali i njihovi roditelji, saznati više o značaju reciklaže za očuvanje životne sredine i bezbednosti dece u saobraćaju.
Naime, kampanja „Manifestuj se – Svaka limenka se računa“ će biti održana već od 11. do 21. maja ispred TC Ušće, gde će se prikupljati limenke za reciklažu, a akcija će biti nastavljena i na festivalu. Učesnici kampanje ispred TC Ušće će za predate limenke, preko android aplikacije „Solagro-Budućnost reciklaže“ dobijati bodove na osnovu kojih će na Beogradskom Manifestu moći da odaberu nagrade u vrednosti sakupljenog broja poena. Spisak nagrada i broj potrebnih poena se nalaze na android aplikaciji, tako da će posetioci odmah moći da vide koliko limenki treba da donesu za reciklažu da bi osvojili određenu nagradu. Organizacija ove velike i značajne društveno odgovorne akcije se realizuje u saradnji sa ReCan fondacijom i Ball Packaging Europe.
Prateći aktuelne trendove festival se svake godine obogaćuje i novim sadržajima, tako da će ove godine po prvi put biti organizovani Festival domaćih zanatskih piva i Festival vina, gde će se predstaviti neke od najboljih craft pivara i vinarija u Srbiji. Uživanje u bogatstvu aroma, tekstura i boja craft piva i vina biće upotpunjeno i širokom gastronomskom ponudom, ali i živim svirkama cover bendova.
Posebnu čar i ove godine festivalu će dati veliki šareni leteći baloni i izložba velikih skulptura od slame koje će na licu mesta praviti najeminentniji umetnici iz te oblasti.
Za uspeh i razvoj festivala izuzetno je značajna podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Grada Beograda, Turističih organizacija Srbije i Beograda, Privredne komore Srbije, tako da će sa svim sadržajima koje “Beogradski Manifest” nudi, Kalemegdan biti idealna destinacija za Beograđane svih generacija koji žele nesvakidašnji vikend provod za sva čula, dok će gostima i turistima pružiti nezaboravan doživljaj naše prestonice.
Sve zanimljivosti i informacije o satnici i programima festivala mogu se pratiti na sajtu i facebook stranici festivala: https://www.facebook.com/BeogradskiManifest/posts/2072577006291137?notif_id=1525679056804923&notif_t=notify_me_page&ref=notif

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

04.05.2018.

 

Počeo 12. Otvoreni kup Jugoistočne Evrope u jedrenju za klasu „optimist”

 

 

Na Paliću se, od 4. do 6. maja, održava dvanaesti po redu Otvoreni kup Jugoistočne Evrope za klasu „optimist” (SEEOOC - South East Europe Open Optimist Cup), u okviru koga se nadmeću 92 takmičara uzrasta do 15 godina iz sedam zemalja: Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Najveću međunarodnu regatu u našoj zemlji, koja je tokom proteklih 11 godina okupila najmlađe jedriličare sa tri kontinenta: Evrope, Azije i Afrike, danas je svečano otvorila zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ovo nadmetanje prvobitno je bilo pokrenuto kao regionalno takmičenje koje je omogućilo najmlađim jedriličarima iz naše zemlje da iskuse jedrenje po svim standardima koja važe za velike svetske regate, podsetila je, otvarajući manifestaciju, Timea Horvat. Ova internacionalna regata, dodala je, svake godine u maju donosi mnogo radosti, smeha i druženja dece koju – bez obzira na to što dolaze iz različitih kultura i što ne govore istim jezikom – povezuje jedrenje.

– Uz mladalačku veselost i dečji žamor koji prati regatu, ozbiljnost ovog takmičenja dokazana je i činjenicom da su mnogi od tih takmičara postali osvajači evropskih i svetskih priznanja u jedrenju. Uvereni smo da će ova regata biti još veća i da će u narednim godinama takmičenja postati sve ozbiljnija, a druženja sve lepša – naglasila je Timea Horvat, poželevši svim jedriličarima dobar vetar i uspešne rezultate.

 

Prisutnima se obratio i takmičarima poželeo dobre sportske rezultate i predsednik Skupštine Sportskog saveza grada Subotice, Atila Kikić.

 

Ogroman trud koji je organizator manifestacije, Jedriličarski klub „Palić“, uložio u razvijanje i poboljšanje ove regate doneo je prave rezultate: regata je postala međunarodno priznata, a dobijena je i podrška IODA – svetskog autoriteta za jedrenje za „optimiste“ – kao i mnogih svetskih asocijacija jedrenja. I EUROSAF – Svetska organizacija jedriličarskih sudija – podržava JK „Palić“ tako što omogućava da ovu regatu vode vrhunski regatni oficiri i sudije iz celog sveta.

 

SEEOC regata je do sada ugostila jedriličare iz 17 zemalja: Albanije, Alžira, Bugarske, Crne Gore, Češke, Jermenije, Japana, Kipra, Kenije, Kirgistana, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

 

Dvanaesti Otvoreni kup Jugoistočne Evrope u jedrenju za klasu „optimist” podržali su Ministarstvo omladine i sporta, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Grad Subotica.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

28.04.2018.

 

SEEOOC 2018

 

 

Najveća i najznačajnija srpska internacionalna regata u jedrenju za klasu "OPTIMIST", u kojoj se takmiče deca do 15 godina, održava se dvanaesti put ove godine, od 4. do 6. maja na Paliću.

 

 

 

 

Otvoreni kup Jugoistočne Evrope za klasu optimist (SEEOOC - South East Europe Open Optimist Cup) tokom prethodnih 11 godina okupio je najmlađe jedriličare sa tri kontinenta: iz Evrope, Azije i Afrike. Na Paliću su na ovim majskim svečanostima sporta, multikulturalnosti i mladosti u čak 70 trka do sada jedrili takmičari iz 17 zemalja: Albanije, Alžira, Bugarske, Crne Gore, Češke, Jermenije, Japana, Kipra, Kenije, Kirgistana, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije i Srbije.
Uz mladalačku veselost i dečji žamor koji prati SEEOOC regatu, ozbiljnost ovog takmičenja dokazana je i činjenicom da su mnogi od tih takmičara postali osvajači evropskih i svetskih priznanja u jedrenju, a suđenje je povereno međunarodnom sudijskom odboru među kojima je bilo i onih koji su sudili na olimpijskim igrama.

 

Ove godine na SEEOOC se već prijavilo oko 120 takmičara iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i, naravno, Srbije.
SEEOOC regatu organizuju klubovi JK Palić i NK Palilula, u saradnji sa Jedriličarskom Savezom Vojvodine, uz pokroviteljstvo Ministarstva omladine i sporta Srbije, Pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu, Grada Subotice i brojnih drugih prijatelja regate.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

18.04.2018.

 

Održan tradicionalni Sajam obrazovanja

 

 

U fiskulturnoj sali Tehničke škole „Ivan Sarić“ održan je tradicionalni, osmi po redu, Sajam obrazovanja na kome se budućim srednjoškolcima svojim programima predstavilo 11 srednjih škola iz našeg grada i Bačke Topole, kao i šest visokih strukovnih škola i fakulteta. U okviru manifestacije, Tehnička škola organizovala je i Dan otvorenih vrata.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“, Ivan Bajić, izjavio je, tim povodom, da je Sajam namenjen prvenstveno učenicima osnovnih škola koji mogu da se informišu o obrazovnim profilima srednjih škola i mogućnostima upisa na fakultete.

– Učenici ovde mogu da dobiju određene informacije koje smatraju da su bitne za njihovo opredeljivanje za budućnost, a svako prema svojim naklonostima treba da traži ono što ga privlači. Poznato je da je najvažnije da čovek radi ono što voli, jer onda će imati i kvalitet i uspeh u radu – kazao je Ivan Bajić.

 

Sajam obrazovanja otvorila je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović. Ona je naglasila da je namera organizatora da se na ovaj način osnovcima i njihovim roditeljima predstavi program srednjih škola izuzetno značajna – jer većina mladih ljudi na ovoj značajnoj prekretnici nije sigurna u kom pravcu da nastave svoje obrazovanje – i da je Sajam idealna prilika koja može da im pomogne pri donošenju ove važne životne odluke.

–Za one koji su se već opredelili šta će u životu da rade ovo je samo prilika da tu odluku učvrste, a za one neodlučne ovo je pomoć da se opredele, u skladu sa svojim interesima i sklonostima. Poruka budućim srednjoškolcima je: iskoristite ovu jedinstvenu priliku i potražite odgovore na sva vaša pitanja na jednom mestu – rekla je Jasmina Stevanović.

 

U okviru Sajma obrazovanja održan je panel pod nazivom „Učenje kroz rad u Subotici – Work based Learnig in Subotica”. Panel je zamišljen kao nastavak promocije stručnog obrazovanje u Subotici u okviru projekta „Learning by Doing“ koji je podržao izradu brošure o pet srednjih stručnih škola u Subotici. Cilj panela bio je da se te stručne škole predstave, ali i njihovi ključni partneri – preduzeća i ustanove u kojima se odvija praktično učenje.

 

Zavod za unapređivanje obrazovanje i vaspitanja i Privredna komora Srbije su partneri na projektu „Learning by Doing“ koji se realizuje u okviru Dunavske strategije. Tema ovog projekta je promocija učenja kroz rad u različitim modelima stručnog obrazovanja.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

13.03.2018.

 

Diplome i pohvalnice za najbolje subotičke matematičare

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće dodeljene su diplome i pohvalnice najboljim mladim matematičarima Subotice u dosadašnjim takmičarskim ciklusima za školsku 2017/2018. godinu. Među nagrađenima našlo se 150 učenika osnovnih škola i 36 đaka srednjih škola sa najboljim uspehom na takmičenjima iz matematike.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U ime grada Subotice najboljim matematičarima obratili su se zamenica gradonačelnika Timea Horvat i član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja Nataša Aleksić. Timea Horvat je, između ostalog, istakla da mladi matematičari predstavljaju ponos grada, njihovih roditelja i mentora koji su radili sa njima.

 

Učenicima osnovnih škola predstoji Okružno takmičenje iz matematike koje će se održati 25. marta.

 

Srednjoškolce očekuje Srpska matematička olimpijada koja će biti održana 30. i 31. marta. Na Srpskoj matematičkoj olimpijadi učestvovaće Subotičanin Aleksandar Grahovac.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.02.2018.

 

Dodeljene nagrade u akciji Medalja „Lajoša Vermeša“

 

 

Svečana dodela nagrada u akciji Medalja „Lajoša Vermeša“ kroz koju se, već dvanaestu godinu, nagrađuju najbolji sportisti Subotice, održana je danas u restoranu „Spartak“. Vermešove medalje dodeljuju se u apsolutnoj kategoriji, a na osnovu glasova tridesetočlanog žirija. Za najboljeg sportistu u 2017. godini po oceni žirija proglašen je rvač Davor Štefanek, drugi je dizač tegova Tamaš Kajdoči, a treći fudbaler Đorđe Ivanović. Medalje im je uručio Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Sportisti plasirani od 4. do 10. mesta nagrađeni su Vermešovim plaketama. Četvrto mesto dele Leona Rogić (umetničko klizanje) i Martin Mačković (veslanje), peti je Andrej Barna (plivanje), šesti Aleksandar Maksimović (rvanje), sedmi Uroš Kecman (odbojka), osmi Gabor Sagmajster (moto-sport), deveti Miloš Nikolić (košarka), dok je deseto mesto zauzeo je teniser Filip Mandović.

 

Vermešovu medalju za najbolji klub u 2017. godini dobio je Rvački klub Spartak, a medalju za sportski podvig godine stonoteniser Luka Andrašić koji je sa reprezentacijom Srbije postao prvak Evrope za osobe sa invaliditetom.

 

Nagradu Medalja „Lajoša Vermeša“ organizuje Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860“, odnosno sportski novinar Nikola Stantić uz pomoć medijskog partnera „Subotičke novine“, i podrškom Grada Subotice, resora za sport i omladinu, Sportskog saveza grada Subotice i drugih partnera.

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine, nemanja Simović, čestitao je sportistima na uspesima i osvojenim priznanjima, ali i organizatoru na uspešno priređenoj manifestaciji.

- Iskrene čestitke svim dobitnicima ovog priznanja i Nikoli Stantiću kao organizatoru koji već dvanaestu godinu uspešno organizuje ovu manifestaciju. Iza nas je uspešna godina kada je reč o našim sportistima i njihovim rezultatima. Kao i uvek, i u 2017. godini su se potrudili da nas u više navrata obraduju osvajajući razna odličja na raznim takmičenjima. U želji da sportistima olakšamo rad, ispunili smo mnoge planove vezane za infrastrukturno opremanje sportskih terena, a završena su i dva velika projekta: pokrivanje bazena u Dudovoj šumi novim balonom i postavljanje reflektora na Gradskom stadionu. Čeka nas realizacija još dva veoma važna projekta: izgradnja atletske staze na Gradskom stadionu, koja bi trebalo da se uradi na proleće, i pokrivanje Gradskog klizališta – istakao je Nemanja Simović.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

07.02.2018.

 

Najavljen 2. Subotički polumaraton

 

 

Subotički polumaraton će biti tradicionalna sportska manifestacija, u okviru proslave Dana grada, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su svečano uručene plakete sa medaljama, svima koji su doprineli uspešnoj realizaciji ove manifestacije, koja je prošle godine po prvi put organizovana i prema rečima organizatora okupila 500 takmičara i oko 300 najmlađih učesnika u dečijoj trci.

 

 

 

 

 

Ovogodišnji 2. Subotički polumaraton će biti održan u nedelju, 2. septembra, a zainteresovani učesnici se već sada mogu prijaviti putem zvanične internet prezentacije www.subotickipolumaraton.com.

- Prošlogodišnji, 1. Subotički polumaraton pod nazivom "Trči kroz istoriju", bio je uspešan i u potpunosti ispunio naša očekivanja, u pogledu organizacije i broja učesnika. Više od 500 takmičara iz zemlje i regiona, promovisalo je zdrav način života, podsticalo rekreativni sport i razvoj turističkog potencijala grada, rekao je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i napomenuo da je Atletski savez Srbije uvrstio Subotički polumaraton u jedinstveni kalendar atletskih takmičenja za 2018. godinu, a lokalna samouprava će ovu manifestaciju i ubuduće podržavati.

 

- Mislim da bez lažne skromnosti možemo reći da je 1. Subotički polumaraton bio jedna od najuspešnijih manifestacija u Subotici u poslednjih nekoliko godina, rekao je član Sportskog udruženja „Horizont“, Balint Pastor i zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ove manifestacije.

 

Organizator Subotičkog polumaratona je Sportsko udruženje „Horizont“, suorganizator Gradska uprava, a realizaciju 1.Subotičkog polumaratona pomogli su: javna i komunalna preduzeća, Policijska uprava, Crveni krst, Hitna pomoć, pojedinci, preduzetnici, mediji i velik broj volontera.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

01.02.2018.

 

POMAMA ZA HLADNIM PIVOM: Objavljen i novi spot

 

 

Za prva dva dana prodaje ulaznica za veliki slavljenički koncert Hladnog Piva na Kalemegdanu, 26. maja, prodato je više od hiljadu ulaznica, tako da je pre vremena rasprodat promotivni kontigent karata. Od danas je u prodaji ograničen broj regularnih ulaznica po ceni od 700 dinara, a za fan pit 1.000 dinara. U narednom periodu cena će se menjati kada se rasproda ograničeni broj ulaznica po određenoj ceni, o čemu se detaljnije informacije mogu pronaći na sajtovima Eventima, DD Ticketsa i Gigs Tixa.

 

 

 

 

U susret slavljeničkim koncertima, objavljen je i novi spot za pesmu „Soundtrack za život“. Nakon 14 godina "glasovi, tonovi rasuti" skupljeni su ponovo, ovaj put u saradnji Hladnog Piva i Josipe Lisac. Krik dive reže sivu svakodnevnicu kao i rifovi Hladnog Piva koji odzvanjaju od 1987. godine. Svi tražimo tu pesmu koja će nam biti štit i reči kojima ćemo seći sve što nam smeta – "Soundtrack za život" je zato tu, u novoj verziji, kao posveta svemu što su momci iz Hladnog Piva u ovih 30 godina napravili, kao posveta svima koji su ostavili trag u bendu i kao zahvalnost svima koji su uz muziku Hladnog Piva sve ove godine!

 

“Dolazimo ovaj puta po prvi puta predstaviti sve, a ne samo zadnji album. Koncert će stoga trajati malo duže, jer ne stane 30 godina u dva sata. Nikad se nismo odmarali na lovorikama, ali ćemo se ovaj put dobro skupa naodmarati na najvećim hitovima kojih se bogami skupilo. Usput ćemo skinuti prašinu sa zaboravljenih aseva. Pa ko voli pivo popit i poslušat našu muziku pod zvjezdanim svodom, neka svrati na Kalemegdan, 26. maja!” poručio je Mile Kekin.
Nova verzija pesme "Soundtrack za život" nalazi se na aktuelnom albumu "Greatest Hits" kojim Hladno Pivo obeležava 30 godina karijere, a koji se može kupiti u prodavnici Jugotona i na benzinskim pumpama.

 

 

 

 

HLADNO PIVO feat. JOSIPA LISAC - SOUNDTRACK ZA ŽIVOT (OFFICIAL VIDEO)

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

Design Thinking Innovation Lab
- Pančevo, 16. – 18. februar 2018. -

 

 

 

 

>Trodnevni Design Thinking Innovation Lab predstavlja intenzivno, praktično iskustvo u učenju koje će vas izazvati da izađete iz svojih cipela, zakoračite u stvarni svet da biste razgovarali sa ljudima i testirali svoje ideje. Nakon 3 dana iskustvenog učenja, odnosno učenja zasnovanog na vašim projektima bićete spremni da primenite DT metodoligiju i dizajnirate vaše proizvode i/ili usluge i/ili rešenja za izazove sa kojima se vaša organizacija suočava.

 

Kome je namenjen?
Namenjen je preduzetnicima, IT profesionalcima i svim ostalima koji na inovativan način žele da reše društvene probleme ili jednostavno žele da kreiraju novi proizvod ili uslugu!

 

Šta ćete naučiti?
Učesnici će tokom Lab-a imati prilike da prođu kroz sve korake Design thinking metodologije, učeći alate i tehnike koje će primeniti na svojim idejama. Kroz niz pažljivo kreiranih aktivnosti naučićete:
● 4 ključna koraka DT pristupa koji će vam pomoći da kreirate inovativna rešenja za izazove iz stvarnog sveta
● Kako da pristupite istraživanju potreba vaših korisnika i prepoznate iste
● Kako da strateški sintetišete vaša korisnička istraživanja i tako identifikujete mogućnosti za dizajn vaših proizvoda i/ili usluga
● Kako da koristite kreativne tehnike da biste brzo razvili prototipe i učinili da vaša ideja oživi
● Kako da efikasno testirate svoje ideje i implementirate feedback od korisnika

 

Program:
● UVOD U DESIGN THINKING
● KORAK 1: FAZA INSPIRACIJE
● KORAK 2: FAZA IDEJACIJE
● KORAK 3: FAZA PROTOTIPIRANJA
● KORAK 4: FAZA IMPLEMENTACIJE

 

Cena:
3.500 din za jednu osobu
6.000 din za dve osobe
7.000 din za 3 osobe

 

Preporuka je da svi zainteresovani polaznici okupe tim od najmanje 2 osobe. Plaćanje je potrebno izvršiti pre treninga na račun: 285- 2091050000270-88.

 

Kako da se prijavim?
Prijavite se popunjavenjem prijavnog formulara na sledećem linku https://goo.gl/forms/xV8PnvvnuJ2VbPke2. Prijave su otvorene do 10. februara.

 

Design Thinking

 

Design Thinking je inovativna metodologija, razvijena na Univerzitetu Stanford, koja se na inovativan način bavi poslovnim, organizacijskim i društvenim izazovima. Ovi izazovi mogu uključiti, na primer, stvaranje novih proizvoda, usluga, poslovnih modela, procesa ili sistema. Design thinking se razlikuje od tradicionalnih inovativnih metodologija svojim ekstremnim fokusom na empatiju, brzu prototipizaciju i testiranje.

Uticaj design thinking-a brzo raste. Od njegovog nastajanja u Silicijjumskoj dolini, ova praktična metodologija postala je prihvaćena od strane ljudi i organizacija širom sveta. Ford Motor Compani, Proctor & Gamble i SAP su samo neke od vodećih svetskih korporacija koje su se usvojile Design Thinking, a još mnogo toga dolazi!

 

Design Thinking Trener

 

Deniz Hoti, je socijalni dizajner & eduaktor, sa više od 9 godina iskustva u civilnom sektoru u Srbiji. Radio je kao trener sa decom i mladima, odraslima, vladom, osnovnim i srednjim školama, OCD, ustanovama kulture i kompanijama. Zajedno sa njima dizajnirao je iskustvo učenja za više od 1500 ljudi, iz 12 različitih zemalja.

Osnovao je UG Connecting, organizaciju koja promoviše održivi razvoj kroz preduzetništvo, rodnu ravnopravnost, međusektorsku saradnju i aktivizam. Deo je tima Design for Change Srbije, pokreta koji koristi design thinking metodologiju u radu sa decom i mladima. Organizacija - "Srbija u pokretu", podržala je njegove studije na Univerzitetu Harvard, John F. Kennedi School of Government: kurs Leadership, Organizing and Action, tokom 2015. godine. Tokom 2016. godine studirao je u Švajcarskoj, “EmPower” program, koji je podržan od strane UNESCO-a pod okriljem Pestalozzi children's fondacije.

Trenutno radi kao design thinking trener sa društvenim preduzećima i društvenim inovatorima i duboko veruje da smo svi kreativni! Želi da doprinese razvoju preduzetničkog ekosistema u regionu kroz svoj lični razvoj i širenje design thinking metodologije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

30.01.2018.

 

Konkurs za regresiranje prevoza studenata

 

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost će u 2018. godini regresirati troškove prevoza studenata u međugradskom i međumesnom saobraćaju. Uslovi za sticanje prava na regresiranje troškova su da su studenti stanovnici Subotice, da svakodnevno putuju u međugradskom, ili međumesnom saobraćaju,
- da nisu korisnici usluge smeštaja u studentskim centrima
- da se školuju na teret budžeta
- da prvi put upisuju godinu osnovnih, master ili doktorskih studija
- da nisu korisnici stipendije, ili kredita

Zahtevi se predaju od 30.01. do 12.02.2018.
u Uslužnom centru, od 9 do 14 časova, a od dokumentacije su potrebni fotokopija lične karte, potvrda fakulteta da student prvi put upisuje godinu, uverenje o nezaposlenosti studenta, fotokopija štedne knjižice, odnosno tekućeg računa kod određene banke, kao i obrazac koji se popunjava u Uslužnom centru.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

05.12.2017.

 

Inkluzivni omladinski forum teatar

 

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje „Zajedno“ je u Srednjoj medicinskoj školi u saradnji sa četiri subotičke srednje škole organizovalo predstavu forum teatra, što je rezultat projekta „Inkluzivni omladinski forum teatar“, realizovanog tokom protekla tri meseca, finansiranog od strane Centra lokalne demokratije – Subotica, Lokalne inicijative mladih (Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana).

 

 

 

 

 

Projektom je bilo obuhvaćeno 15 srednjoškolaca sa invaliditetom – članova Omladinskog programa Udruženja „Zajedno“, Dramske sekcije Školskog centra sa domom učenika “Dositej Obradović” i 80 srednjoškolaca - učenika subotičkih srednjih škola (Srednja medicinska škola, Srednja ekonomska škola “ Bosa Milićević” i Gimnazija “Svetozar Marković”).

 

Tema danas odigrane predstava se odnosila na diskriminaciju učenika, koji je došao u novo odeljenje iz druge škole, a podeljena je na tri scene, tri dela.
Prva scena dešavala se na času, u okviru koje se učenica pojavljuje u novo odseljenje, nezainteresovan profesor je uvodi i isto tako predstavlja. Učenica koja glumi glavnog agresora je ismeva.
Druga scena se dešava na velikom odmoru. Dobra učenica koja je želela da novoj učenici pokaže školu popušta pod pritiskom vršnjaka i ostavlja je samu.
Treća scena se dešava na ekskurziji.
Problematična učenica - glavna agresorka podvaljuje novoj učenici alkohol dok je ona u toaletu, a zatim to prijavljuje profesru. Profesor optužuje novu učenicu, ne veruje joj, viče i preti...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

04.12.22017.

 

Javni čas radionica Fondacije "Danilo Kiš"

 

 

Fondacija "Danilo Kiš" organizuje zajednički Javni čas radionica koje su se od oktobra 2017. godine odvijale u Omladinskom klubu "Skladište". Na završnoj prezentaciji predstaviće se polaznici Radionice poezije, Hora savremene muzike, Radionice Telo kao instrument kao i polaznici Pozorišne radionice Kiš teatra na srpskom jeziku.

 

 

 

 

Javni čas će se održati u nedelju, 10. decembra 2017. godine u Omladinskom klubu "Skladište" sa početkom u 17 časova.
Ulaz je slobodan.
Radionice poezije okuplja kreativce, sanjare, mislioce, romantike, repere i sve one koji žele da nauče da slažu stihove i rime! U opuštenoj atmosferi, radioničari istražuju različite aspekte poetskog zanata, kao što su slikovitost, metaforika, kompozicija, ritam. Proučavajući poetsku tradiciju učesnici otkrivaju različite kreativne strategije pisanja poezije. Učešće u radionici podrazumeva intezivno pisanje i predstavljanje svog rada uz otvorenu diskusiju, što treba da omogući unapređenje književne prakse. Radionicu poezije vodi Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti.
Hor savremene muzike vodi Melanija Jakšić, profesorica solfeđa i muzičke kulture. Horisti zajedno pevaju od septembra 2016. godine i nastupali su već nekoliko puta.

 

Polaznici Radionice Telo kao instrument uče kako da iskoriste svoj unutrašnji ritam i istraže zvuk svog tela kroz veštinu najčistijeg muzičkog izražavanja. Koristeći specifične pokrete, ova tehnika (body percussion) utiče na jačanje određenih delova tela i na taj način utiče na reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite zahteve iz okoline. Body percussion doprinosi razvoju svesnosti o našem telu, kontroli pokreta i jačanju mišića, kao i boljoj koordinaciji i balansu. Istraživanja u oblasti pshologije su pokazala da body percussion poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, a može da ima i terapeutska svojstva zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja. Radionicu vode Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, body percussion izvođači i pedagozi, inače članovi sastava Alice in WonderBand.

 

Kiš teatar na srpskom jeziku vodi glumac Narodnog pozorišta Vladimir Grbić. Polaznici se okupljaju dva puta nedeljno u prostorijama Omladinskog kluba "Skladište" i tu nastaju predstave koje se igraju u okviru redovnog programa Fondacije.
Učešće na svim radionicama je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

25.11.2017.

 

Kiš teatar: "Proslava"

 

 

Predstava "Proslava" Pozorišne radionice Kiš teatra na srpskom jeziku Fondacije „Danilo Kiš”, nastala je u sezoni 2016/2017 godine. U predstavi igraju polaznici radionice koju vodi Vladimir Grbić, glumac Narodnog pozorišta Subotice. Predstava će se odigrati u nedelju, 26. novembra, sa početkom u 19.30 u Dečjem pozorištu.

 

 

 

 

Predstava govori o položaju mladih u današnje vreme, ona otvara univerzalna životna pitanja, i lako je identifikovati se sa svim likovima. Ona ostavlja za sobom osećanje nade, a likovima se nudi druga šansa. Samospoznaja kao sredstvo izlečenja. Tekst nastaje kroz glumačke improvizacije. Glumci će kroz vežbe i zadatke koje im voditelj bude davao doći do suštine onoga što je njihov lik, u kakvom je odnosu sa drugima. Otkrivaće zajedno koji je glavni sukob u komadu. Uporedo sa svim tim elementima nastajaće i tekst.
Predstava će biti odigrana u Dečjem pozorištu.
Ulaz je slobodan.

 

Igraju: Željana Čović, Nikoleta Koračonji, Nemanja Dimić, Stefan Orovec, Željana Rudić, Mina Vavan i Strahinja Miličević.

Režija: Vladimir Grbić.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.11.2017.

 

Dodeljene nagrade Konkursa "Slučajevi"

 

 

U Omladinskom klubu "Skladište", upriličena je multimedijalna izložba, u okviru koje su predstavljeni pristigli i nagrađeni radovi i dodeljene nagrade najuspešnijim učesnicima Konkursa "Slučajevi".

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorki najboljeg rada "Slučaj podvale", na ovogodišnjem konkursu, Vanji Subotić, dodeljen je laptop. Zbog višeslojnosti, aktuelnosti koncepta, te interaktivne forme i faktora slučajnosti u nastanku, za instalaciju "Apsurdni korov", prema jednoglasnoj odluci žirija,biciklom je nagrađen Adrian Klajo, a zbog hrabrosti u istraživačkom pristupu i kao dodatni podstrek u daljem radu, Olgi Čegar je kao nagrada dodeljen toster. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

17.11.2017.

 

Proglašeni najbolji radovi na Konkursu "Slučajevi"

 

 

 

 

Na Konkursu za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva 2017. godine na temu "Slučajevi", a po inspiraciji na istoimenu zbirku priča ruskog pisca Danila Harmsa, žiri u sastavu: Laslo Antal, likovni umetnik i muzičar, Petar Mitrić, filmski selektor i muzičar, Ivana Marić, likovna umetnica, Ivana Matić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti, doneo je sledeću odluku:

Žiri na konkursu SLUČAJEVI Fondacije za Omladinsku kulturu i stvaraštvo „Danilo Kiš” jednoglasnom odlukom dodeljuje:

 

I NAGRADA (laptop)
VANJA SUBOTIĆ
Za celokupni autorski rad predstavljen na konkursu iz kojeg se izdvaja umetnički objekat SLUČAJ PODVALE blizak autorskom ptistupu D.I. Harmsa. Radovi otkrivaju inovativnost, duhovitost i spontanost u kombinovanju umetničkih medija.

 

Većinom glasova dodeljuje:

II NAGRADA (bicikl)
KLAJÓ ADRIAN
Zbog višeslojnosti, aktuelnosti koncepta, te interaktivne forme i faktora slučajnosti u nastanku za instalaciju APSURDNI KOROV.

 

III NAGRADA (toster)
OLGA ČEGAR
Zbog hrabrosti u istraživačkom pristupu i kao dodatni podstrek u daljem radu.

 

Žiri takođe želi da pohvali video rad THE ACCIDENT Borisa Kopilovića za izvanrednu tehničku izvedbu, crtež CIC-CIC Szálma Gábora za vizualni prikaz atmosfere apsurda srodne poetici Danila Ivanoviča Harmsa i digitalni print SUICID Aleksandra Topića za odlično likovno rešenje.

 

Nagrade će biti uručene na otvaranju izložbe 22. novembra u 19.30 u Omladinskom klubu „Skladište”, kada će biti izloženi svi radovi pristigli na Konkurs. Na Konkursu je učestvovalo 39 autora sa više od 50 radova.
Posebnu zahvalnost upućujemo profesoru Nenadu Ražnatoviću koji je inicirao učešće svojih učenika kako u ovom tako i u drugim programima Fondacije.

 

Na izložbi će biti prikazani i radovi učenika osnovnih škola koji zbog uslova Konkursa nisu ušli u izbor za nagradu (pravo učešća na konkursu imaju autori ili grupe autora od 15 do 35 godina starosti).

 

Odabirom teme i obima konkursa koji obuhvata sve vidove umetničkog staralaštva Fondacija "Danilo Kiš" imala je za cilj da usmeri pažnju na aktuelnu umetničku scenu Subotice, koju čine umetnici različitih izražajnih kapaciteta i stilova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.11.2017.

 

Yo La Tengo konačno u Beogradu!

 

 

Yo La Tengo su već decenijama sinonim za indi rok muziku, postoje preko 30 godina, imaju preko 10 albuma, održali su hiljade koncerata, važe za jedan od najboljih bendova uživo, a u Srbiji sviraju prvi put 12. maja 2018. godine u Domu omladine Beograda u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke sa početkom u 21 čas.

 

 

 

 

Ulaznice se mogu kupiti od 17.11.2017. od 11 časova, po promotivnoj ceni od 2400 dinara (ograničen kontigent ulaznica dok se ne prodaju, ili do 29. decembra) na prodajnim mestima Eventim Serbia, GIGS TIX-a, DD Tickets-a i u FELIX Shop, TC Sremska (II sprat, radno vreme: 12 - 20h). Kada se rasprodaju promotivne ulaznice, regularna pretprodajna cena do dana koncerta iznosiće 2800 dinara, a na sam dan za ulaznicu je potrebno izdvojiti 3200 dinara.

 

Yo La Tengo je američki indi rok bend osnovan 1984. godine u Hobokenu, Nju Džersi (Hoboken, New Jersey). Trenutnu postavu benda čine Ira Kaplan (gitara, klavir, vokal), Georgia Hubley (bubnjevi, klavir, vokal) i James McNew (bas, vokal).

 

- Uprkos ograničenom uspehu u mejnstrimu, Yo La Tengo su nazvani “najvažnijim bendom kritičara” i uživaju kultni status među fanovima. U gitarskoj indi muzici ćete teško pronaći grupu koja zvuči toliko prirodno i kada svira džez, elektroniku, bosanovu, pop, soul i pank. Drugi bendovi pričaju kako se konstantno menjaju i eksperimentišu sa zvukom – Yo La Tengo ne pričaju, oni to rade, kažu organizatori.

 

Iako uglavnom sviraju originalni materijal, Yo La Tengo su poznati i po svom enciklopedijskom repertoaru obrada pesama drugih izvođača, kako uživo na koncertima tako i na studijskim albumima.

 

Par Ira Kaplan i Georgia Hubley osnovali su bend 1984. godine. Izabrali su ime Yo La Tengo (španski za “Imam je”) u nastojanju da izbegnu bilo kakve konotacije na engleskom jeziku. Postavili su oglas za regrutovanje drugih muzičara, tražeći osobe koje su delile njihovu ljubav prema bendovima kao što su The Soft Boys, Mission of Burma i Arthur Lee's Love. Debi izdanje benda bio je 7-inčni singl ‘The River of Water’ sa obradom pesme "A House Is Not a Motel" (Arthur Lee) na b-strani. U snimanju debi singla, objavljenog krajem 1985. godine, učestvovali su i Dave Schramm (gitara) i Dave Rick (bas). Rick je uskoro napustio bend i zamenio ga je Mike Lewis, basista pank bendova DMZ i Lyres.

 

Od 1986. do 1989. godine Yo La Tengo objavljuju tri studijska albuma i u tom periodu od strane kritičara bivaju označeni kao bend sa ”stvarnim potencijalom” i ”mističnim gitarskim deonicama”. 1990. godine izdaju ’Fakebook’, ploču koja je uglavnom skup obrada drugih izvođača kao što su Cat Stevens, Gene Clark, The Kinks, Daniel Johnston, uz pet originalnih kompozicija. Folk zvuk ovog albuma bio je promena tempa za bend. Nakon EP izdanja ’That Is Yo La Tengo’ bendu se pridružuje James McNew (dotadašnji fan grupe, koji je prelazio stotine kilometara da bi gledao njihove koncerte) na bas gitari koji debituje na ploči ’May I Sing With Me’ (1992).

 

1993. godine albumom ’Painful’ Yo La Tengo započinju saradnju sa izdavačkom kućom Matador Records. ’Painful’ je bio i početak uspešne kolaboracije sa producentom Rogerom Moutenotom, koji je radio na svim narednim pločama benda sve do 2013. godine. Ira Kaplan je o albumu ’Painful’ rekao: ”Mislim da je ovaj bend stvarno počeo da bude ono što jeste dok smo snimali ’Painful’... To je prva ploča koju smo stvorili kao trio, i mislim da zvuči drugačije od prethodnih albuma.” Album je dobio sjajne recenzije od strane kritičara i publike. Naredni album, ’Electr-O-Pura’ (1995) osvaja ista priznanja kao i njegov prethodnik.

 

1997. godine izdaju ploču ’I Can Hear the Heart Beating as One’ koja je u višeslojnom stilu efektno spojila eklektičnu kombinaciju folka, pank roka, šugejza, razvučenih instrumentala i elektronike. Recenzije su bile izuzetno pozitivne, Pitchfork je albumu dodelio ocenu 9,7/10, i mnogi su ’I Can Hear the Heart Beating as One’ proglasili najboljim ostvarenjem benda do tog trenutka. Usledila je velika i uspešna svetska turneja, dok je broj fanova nastavio da raste.

 

2000. godine objavljuju album ’And Then Nothing Turned Itself Inside-Out’ koji je takođe sjajno primljen i od strane kritičara i od strane fanova. Ova ploča raspolaže intimnim pesmama sa prigušenim, raznolikim instrumentima uz epsku 19-ominutnu numeru "Night Falls On Hoboken".

 

Između ova dva albuma sarađuju sa njujorškim džez muzičarima i 1999. zajedno snimaju EP “Other Dimensions in Music”. Sa njima tu sviraju saksofonisti Sabir Mateen i Daniel Carter, trubač Roy Cambell Jr i Sue Garner. Članovi Yo La Tengo sviraju bubanj, bas i organ i na celom tom snimku ne postoji gitara. Ovo izdanje je najbolji pokazatelj svestranosti grupe Yo la Tengo, koja i u džez/Sun Ra vodama pliva sa istom lakoćom kao u gitarskoj muzici.

 

U periodu od 2001. do 2005. Yo La Tengo objavljuju album ‘Summer Sun’, sarađuju sa Yoko Ono na dobrotvornom albumu ‘Wig in a Box’, snimaju muziku za filmove i dokumentarce, da bi 2006. godine izdali ‘I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass’, još jedan album koji je osvojio univerzalno priznanje. Na ovoj ploči bend je proširio prisustvo duvačkih i gudačkih instrumenata kao i gitarskih improvizacija.

 

Nakon još dva uspešna albuma, ’Popular Songs’ (2009) i ’Fade’ (2013), kao i brojnih kolaboracija i turneja, 2015. godine Yo La Tengo objavljuju svoj 14-i album ‘Stuff Like That There’. Ovom prilikom triu koji čine Ira Kaplan, Georgia Hubley i James McNew pridružio se i bivši član benda Dave Schramm na električnoj gitari i zajedno su ponovili originalni koncept njihovog voljenog albuma ‘Fakebook’ (miks obrada drugih izvođača kao što su The Cure, Hank Williams, Sun Ra, “obrada” starih Yo La Tengo hitova, kao i novih originalnih pesama).

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.11.2017.

 

Predstavljena "Matematička vrlina"

 

 

Učenici drugog i trećeg razreda Tehničke škole "Ivan Sarić", Milica Matković, Sara Čović, Nebojša Šipoš i Strahinja Vidaković u Omladinskom klubu "Skladište", predstavili su knjžicu pod nazivom "Matematička vrlina" čija je autorka njihova profesorica matematike Ruža Jeličić.

 

 

 

 

 

- Kao matematičarka sam dugo bila inficirana pitanjem: Šta zapravo predstavlja matematičku vrlinu? Čitajući Platonova dela, naročito "Menon", gde objašnjava da su sva znanja sadržana u nama, samo da su potrebni sakralni učitelji, kakvi su bili Platon, Aristotel i Pitagora koji su imali dovoljno umeća i veštine, da ta znanja na neki način izvedu na površinu, kaže autorka, profesorica Ruža Jeličić i dodaje da je tekstove mislilaca, umetnika i pisaca, sakupljala preko deset godina, a večeras su ih predstavili njeni učenici. ...dalje

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

15.11.2017.

 

Pokreni svoj razred: Matematička vrlina

 

 

U četvrtak, 16. novembra u 19.30 u Omladinskom klubu "Skladište"učenici drugog i trećeg razreda Tehničke škole Ivan Sarić predstaviće knjžicu pod nazivom "Matematička vrlina" čiji je autor njihova profesorica matematike Ruža Jeličić.

 

 

 

 

Kroz prizmu nekoliko mislilaca, umetnika i pisaca (Platon, Džon Stjuart, Johan Volfgang Gete, Anri Poenkare, Leonardo da Vinči, Volt Vitman, Ludvig Vitgenštajn, Oto Vajninger, Tomas Bernhart, Isidor Lisjen Dikas, Hulio Kortazar, Pavel Florenski, Oldos Haksli, Vilijam Blejk, Alister Krouli, Rejmon Keno, Žorž Perek, Italo Kalvino, Bela Hamvaš, Žan Pol Sartr, Margerit Jursenar, Herman Hese, Jehuda Abravanel, Jursenar Gorder) autorka na zanimljiv način predstavlja ovu nauku:

 

Dragi čitaoče,
Knjižica koju ćete uskoro držati u rukama vrhunac je neočekivanog, ali iznad svega prijatnog desetogodišnjeg putovanja kroz dela, zabeleške i sveske slavnih, neslavnih i slavom manje ovenčanih. Ona predstavlja muzej pričica koje će vas inficirati i sa kojima ćete se vinuti čas ka jednom osećanju čas ka drugom, s kojima će se povremeno obrazovati čak i najbolje informisani umovi i koje će, nadamo se, savršeno ilustrovati značaj i neprevaziđeni šarm matematike.
Njen cilj je da odgovori na pitanja: Šta je matematika?, Da li je matematika izum ili otkriće?, Ko je matematički genije?, Šta je beskonačnost?... Odgovore na pomenuta pitanja pronalazili smo u delima Vajningera, Vitgenštajna, Florenskog, Poenkarea, Platona,...
Iskreno se nadamo da će na vašoj polici zauzeti počasno mesto i da ćete je podeliti sa bližnjima i dragim ljudima. Postoji mogućnost, ma koliko mala, da će vas inspirisati da uzmete olovku i hartiju, ili da obrišete prašinu sa stare pisaće mašine, i date svoj doprinos umetnosti.
Srdačno vas očekujemo u četvrtak u 19:30h da zajedno zakoračimo u svet matematičke vrline.

 

Iskreno vaši,
Milica Matković, Sara Čović, Ruža Jeličić, Nebojša Šipoš i Strahinja Vidaković

 

Korice je dizajnirao Dejan Stepanović a izdavač je Fondacija "Danilo Kiš".

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

14.11.2017.

 

BELDOCS ECHO: Između granica

 

 

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa Festivalom dokumentarnog filma Beldocs nastavlja projekcije filmova iz selekcije Festivala 2017. godine u okviru ciklusa BELDOCS ECHO.

 

 

 

 

Drugi u nizu filmova koji će biti prikazan u Omladinskom klubu “Skladište” je dokumentarni film “Između granica” u utorak, 14. novembra2017.godine sa početkom u 19.30 časova.
Ulaz je slobodan.

Film prati priču o izbegličkoj krizi 2015 i 2016 godine iz ugla mlade Libanke Bušre Žaber. Ona se 2015. godine zatekla u Srbiji, u koju je došla zbog doktorskih studija. Zbog jake želje da pomogne, počela je da radi kao prevodilac arapskog u izbegličkom kampu u Preševu, na srpsko-makedonskoj granici. Tokom tri meseca, svakodnevni rad na terenu suočava Bušru sa ličnim i profesionalnim iskušenjima, stavljajući njena uverenja na test.

Režija: Jelena Gavrilović, Mirko Rudić
Direktor fotografije: Marko Milovanović
Montaža: Nataša Pantić
Zvuk: Aleksandar Rančić
Producent: Igor Mitrović

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

13.11.2017.

 

Prvo mesto na hakatonu “Digitalna Subotica” za servis za gejmifikaciju volonterizma

 

 

Proteklog vikenda, 11. i 12. novembra, održan je prvi otvoreni hakaton u Subotici, pod nazivom “Digitalna Subotica”. Takmičenje je trajalo 24 sata i učestvovalo je ukupno 8 timova sa 30 takmičara.

 

 

 

 

 

Hakaton je imao za cilj da okupi IT profesionalce u Subotici i okolini koji bi zajedničkim snagama napravili nešto što će imati uticaj na nivou grada, dajući svima priliku da unaprede svoju okolinu. Tema hakatona je bila izrada digitalnih rešenja od značaja za lokal Subotice i njene regije, bilo da li su to veb, ili mobilne aplikacije, sajtovi, ili integrisani sistemi. Timovi su bili raznovrsni, a veliki broj učesnika je uključio i studente Viskoe Škole Strukovnih Studija u Subotici.

 

Ukupno osam mentora je obilazilo i konsultovalo timove tokom prvih 12 sati rada, ukazujući im na moguće greške i pomažući im da na najbolji način fokusiraju svoju energiju.

 

U nedelju, 12. novembra, takmičari su predstavljali svoje projekte stručnom žiriju. Petočlani žiri su činili: Vladimir Trkulja (Starit), Nikola Bašič (Execom Nord), Vojkan Milošević (Infostud), Boris Radnić (Societe Generale), Aleksandar Boroš Đevi (Studio Present).

 

Nakon svih prezentacija i odluke žirija, proglašeni su i pobednici hakatona “Digitalna Subotica”.

 

I MESTO – ATOMSKI MRAVI

Prvo mesto osvojila je četvorčlana ekipa Atomski Mravi (David Malatenski, Arpad Rosza, Robert Sell i Laslo Nađ Perge), čiji projekat pod nazivom “Scratch My Back” predstavlja jedinstveni način gejmifikacije volonterizma. Uvođenjem virtualne valute, korisnicima je na raspolaganju da čine nekome uslugu, ili traže uslugu za razmenu te valute. Kako ne postoji način za unovčavanje te valute, ovo predstavlja odličan način za umrežavanje volontera i činjenja dobirh dela uz malo interakcije, ranking sistema i gejmifikacije tog iskustva.

 

II MESTO – SUPERHEROES

Drugo mesto je osvojila ekipa od tri mlada programera pod nazivom Superheroes (Vladan Vukmanov Šimokov, Attila Szenci, Szilveszter Fejes). Njihov projekat pod nazivom “Dolazak”, je mobilna aplikacija za GPS praćenje autobusa u realnom vremenu. Ona takođe ima potencijal da se proširi na korišćenje za praćenje dostave hrane, taksi službi i sl.

 

III MESTO – SUBOTRICA

Treće mesto, je osvojila ekipa SubotTRIca (Zlatko Čović, Branimir Vujičić, Filip Vučinić), sa svojim projektom “Reši Problem”, koji predstavlja servis za prijavu i rešavanje komunalnih problema na lokalnom nivou. Servis je napravljen i kao veb rešenje ali i kao mobilna aplikacija.

 

Nagrade za prvo, drugo i treće mesto, su bile vaučeri od 1000 EUR, 500 EUR i 300 EUR za nabavku računarske opreme, a pobedničkim timovima su nagradne čekove uručili predstavnici sponzora.

 

Hakaton “Digitalna Subotica” je organizovan od strane InfostudHub-a i Starit Centra Subotica, a sponzorsku podršku su pružile lokalne firme Execom Nord, Societe Generale Banka Srbije AD Beograd, Studio Present, ICB Tech, IT Klaster Subotica i Scenso.

- Podrška timskom takmičenju je nešto što je prirodno vezano za našu viziju i poslovanje. Verujemo da nema napretka bez inovacija. Rešenja sa hakatona mogu zaista da naprave veliku i pozitivnu promenu i za Suboticu i za sve naše sugrađane, rekao je Sergej Vasiljev, regionalni direktor direkcije mreže Societe General Banke Srbije AD Beograd, jedan od sponzora hakatona.

 

Osim što hakatoni okupljanju ljude koji se bave IT poslovima, oni čine da se ti poslovi popularizuju.
- Mladi ljudi tako znaju da i u Subotici postoji mogućnost da se bave veoma ozbiljnim poslovima na EU nivou. S druge strane, digitalni svet je budućnost svakog grada, pa i Subotice. Rešenja će pomoći da se digitalna Subotica razvija. Jedva čekam da vidim šta će od ideja biti ponuđeno, istaknuo je Bojan Đurić direktor kompanije Execom Nord, koja je generalni sponsor hakatona.

 

- Hvala svim učesnicima, mentorima, članovima žirija, sponzorima, partnerima i volonterima koji su nam puno pomogli da se ovaj događaj u Subotici uspešno organizuje. Vidimo se na sledećem hakatonu! - rekao je Željko Crnjaković, koordinator InfostudHuba i Startit Centra Subotica.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

12.11.2017.

 

NIČIM IZAZVAN NAJBOLJI REGIONALNI IZVOĐAČ NA “2017 MTV EMA”


 

 

Shawn Mendes pobednik večeri sa tri osvojene nagrade. Eminem imao svetsku premijeru novog single “Walk On Water”, dobitnici “MTV Global Icon” priznanja, bend U2, održali koncert za pamćenje na Trafalgar trgu.

 

 

 

 

MTV EMA - godišnja dodela MTV muzičkih nagrada koja se večeras održala u Londonu, okupila je najveće zvezde današnjice na jednom mestu.

Voditeljka dodele bila je Rita Ora, kojoj je u rodnom gradu pripala čast da ugosti muzičke velikane, a ujedno je imala i svoj prvi EMA nastup. Ona je uz pratnju više od 50 plesačica izvela medli svojih pesama “Your Song” i “Anywhere”.

Shawn Mendes je bio pobednik večeri sa tri osvojene nagrade. On je po mišljenju publike najbolji izvođač i vlasnik nabolje pesme, “There’s Nothing Holding Me Back”, a koliko ga fanovi vole dokazuje pobeda u kategoriji “Najbolji fanovi”.

Regionalni pobednik, odnosno osvajač “MTV Best Adria Act” nagrade je bend Ničim izazvavan. Oni su glasovima publike odneli pobedu u konkurenciji koju su činili Koala Voice, Nina Kraljić, Marin Jurić Čivro i Sara Jo.

“Ne pamtim kada smo bili ovako uzbuđeni!” izjavili su članovi benda. “Velika je ovo stvar za nas. Sama nominacija je bila veliko priznanje za naš rad, a ovo osvajanje nagrade nas je potpuno bacilo u nebesa. Ponosni smo na nagradu i ponosni smo na ljude koji nam pružaju podršku svih ovih godina,
a posebno na one ljude koji vole našu muziku i koji su poslednjih mesec dana glasali za nas. Slavićemo par dana i onda nastavljamo sa radom još snažnije nego pre!”


MTV EMA dodela je počela nastupom rep legende Eminema, koji je, uz pratnju orkestra i vokel pevačice Skylar Grey, imao svetsku premijeru novog single “Walk On Water” sa predstojećeg albuma, a kasnije u toku večeri je proglašen najboljim hip hop izvođačem.

Da su najveći bend na svetu, ovogodišnji dobitnici “MTV Gobal Icon” priznanja U2, dokazali su na koncertu u subotu na londonskom Trafalgar trgu. Tom prilikom su izveli novu pesmu “Get Out Of Your Own Way”, a na večerašnjoj dodeli im je uručeno ovo prestižno priznanje.

Camila Cabello, pobednica u kategoriji “Najbolji pop izvođač” pored pevačkog pokazala je i zavidan plesni talenat u veoma zahtevnom nastupu koji se završio na bazenu sa velikim brojem plesačica.

Britanska rep zvezda Travis Scot na svoj MTV EMA debi ja došao u velikom stilu. Naime, on se na binu dovezao u policijskom automobilu, dok je nastup završio uz vatromet i vrisak oduševljnje publike.

Nastupili su još Liam Payne, bend The Killers je izveo hit “The Man” u rok aranžmanu, Demi Lovato je dominirala MTV binom dok je pevala “Sorry Not Sorry” i “Tell Me You Love Me,” dok je Kesha priredila dirljivo izvođenje numere “Learn to Let Go.”

David Guetta je rasplesao publiku za kraj dodele uz novi singl “Dirty, Sexy, Money” uz gostujuć izvođače French Montanu i Charli XCX. On je ujedno i pobednik u kategoriji “Najbolji izvođač elektronske muzike”.


“2018 MTV EMA” dodela biće održana u Bilbau u Španiji.


FULL LIST OF 2017 MTV EMA WINNERS

NAJBOLJA PESMA

Shawn Mendes - There’s Nothing Holdin’ Me Back

NAJBOLJI IZVOĐAČ

Shawn Mendes

NAJBOLJI IZGLED

ZAYN


NAJBOLJI NOVI IZVOĐAČ

Dua Lipa


NAJBOLJI POP IZVOĐAČ

Camila Cabello


NAJBOLJI VIDEO

Kendrick Lamar - HUMBLE.

NAJBOLJI NASTUP UŽIVO

Ed Sheeran

NAJBOLJI IZVOĐAČ ELEKTRONSKE MUZIKE

David Guetta


NAJBOLJI ROK IZVOĐAČ

Coldplay


NAJBOLJI HIP HOP IZVOĐAČ

Eminem


NAJBOLJI IZVOĐAČ ALTERNATIVNE MUZIKE

Thirty Seconds To Mars


NAJVEĆI FANOVI

Shawn Mendes


NAJBOLJI PUSH IZVOĐAČ

Hailee Steinfeld


NAJBOLJI WORLD STAGE NASTUP

The Chainsmokers – Live from Isle of MTV Malta 2017

NAJBOLJI REGIONALNI IZVOĐAČ

Ničim izazavan

Lista izvođača i pesme

Rita Ora – “Your Song,” “Anywhere”

Demi Lovato – “Sorry Not Sorry,” “Tell Me You Love Me”

Kesha – “Learn to Let Go”

Shawn Mendes – “There's Nothing Holdin’ Me Back”

The Killers – “The Man”

Clean Bandit – “Miss You” ft. Julia Michaels, “Symphony” ft. Zara Larsson, “Rockabye” ft. Anne-Marie

Stormzy – “Big For Your Boots”

Camila Cabello - “Havana”

U2 – “Get Out of Your Own Way,” remote from Trafalgar Square

Eminem – “Walk on Water” ft. Skylar Grey

French Montana – “Unforgettable” ft. Swae Lee

Travis Scott – “Butterfly Effect”

David Guetta ft. Charli XCX, French Montana –“Dirty Sexy Money”

Liam Payne – “Strip That Down”

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.11.2017.

 

Prvi otvoreni hakaton u Subotici: 24 sata programiranja, digitalna Subotica u fokusu

 

 

Prvi hakaton u Subotici, u organizaciji InfostudHub-a i Startit Centra Subotica, počinje u subotu 11. novembra. Tokom 24 sata rada, učesnici će se takmičiti kako digitalno razvijati naš grad.

 

 

 

 

 

- Želimo približiti tehnologiju celoj zajednici. Hakaton je takmičenje gde će programeri i drugi IT stručnjaci, tokom 24 sata da razvijaju digitalna rešenja. Tema je društveno orijentisana i svi učesnici će se fokusirati na digitalna rešenja koja imaju značaja za Suboticu. To mogu biti veb ili mobilne aplikacije, sajtovi, gedžeti ili integrisani sistemi, kaže Željko Crnjaković, koordinator InfostudHuba i Startit Centra Subotica.

 

Do sada već ima preko 20 prijavljenih. Subotičanin Nebojša Horvat Cinter prijavio se na hakaton sa ekipom.
- Iako neću otrkriti detalje našeg plana, mogu reći da ćemo raditi na projektu koji će može biti od svakodnevne koristi građanima Subotice. Vidim ovo, s jedne strane, kao lični izazov – koliko mogu napraviti tokom 24 sata kontinuiranog rada, a želim osetiti I energiju koja će se stvoriti na događaju, rekao je Nebojša.

 

Napretka nema bez inovacija

 

Hakatoni su višesatni dogašaji koji su posvećeni programiranju. Predstojeći hakaton je takmičarskog karaktera, ali važniji cilj je deljenje znanja, iskustva i povezivanje sa novim ljudima.
- Podrška timskom takmičenju je nešto što je prirodno vezano za našu viziju i poslovanje. Verujemo da nema napretka bez inovacija. Rešenja sa hakatona mogu zaista da naprave veliku i pozitivnu promenu i za Suboticu i za sve naše sugrađane, rekao je Sergej Vasiljev, regionalni direktor direkcije mreže Societe General Banke Srbije AD Beograd, jedan od sponzora hakatona. Osim što hakatoni okupljanju ljude koji se bave IT poslovima, oni čine da se ti poslovi popularizuju.
- Mladi ljudi tako znaju da i u Subotici postoji mogućnost da se bave veoma ozbiljnim poslovima na EU nivou. S druge strane, digitalni svet je budućnost svakog grada, pa i Subotice. Rešenja će pomoći da se digitalna Subotica razvija. Jedva čekam da vidim šta će od ideja biti ponuđeno, istakao je Bojan Đurić direktor kompanije Execom Nord, koja je generalni sponsor hakatona.

 

Kakva su pravila i ko može da učestvuje

 

Učestvovati mogu svi zaintersovani IT profesionalci, nebitno da li su studenti, zaposleni ili freelnacer-i. Ekipe učesnika će se ocenjivati na osnovu idejnog rešenja kao i nivoa spremnosti rešenja nakon kraja takmičenja. Prijave i više informacija se mogu naći na sledećem linku: https://startit.rs/hakaton-digitalna-subotica-u-startit-centru-kreirajmo-digitalna-resenja-za-bolji-grad/

Hakaton, koji počinje u subotu, završiće se u nedelju, 12. novembra.
-Tada će svi učesnici predstaviti svoja rešenja stručnom žiriju, prezentacija projekata počinje u 10 časova, a u podne ćemo imati zvaničnu dodelu nagrada. Pozivamo sve da se prijave! Hrana i piće je obezbeđeno, kao i prostorije za odmor i razonodu, rekao je Crnjaković.

Organizatori događaja su InfostudHub i Startit Centar Subotica, generalni sponzor hakatona je kompanija Execom Nord.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

07.11.2017.

 

Uručene nagrade đacima generacije za proteklu školsku godinu


 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković i rukovodilac Školske uprave Sombor Borislav Staničkov danas su, u Velikoj većnici Gradske kuće, svečano dodelili nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola sa teritorije Severnobačkog upravnog okruga za školsku 2016./17. godinu. Album „Znamenite ličnosti Srbije“ sa kovanicama i knjigom dobilo je 18 srednjoškolaca i 40 osnovaca iz Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Današnji događaj dokaz je da uspesi najboljih učenika nisu nezapaženi i da će i ubuduće imati podršku pri svakom novom ostvarenom rezultatu, rekao je gradonačelnik Laban obraćajući se nagrađenim učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i direktorima škola.

– Ovo je najbolji način da se promovišu prave vrednosti jer će, verujem, sadašnji đaci generacije u ne tako dalekoj budućnoti postati uspešni ljudi koji će jednog dana u različitim oblastima trasirati put ove zemlje i ovog grada. Svojim trudom, radom, zalaganjem, znanjem vi ste ideja vodilja i znak kuda i kako treba ići, ne samo za vaše vršnjake, nego i za generacije koje dolaze. Dodela albuma ’Znamenite ličnosti Srbije’ sa kovanicama i knjigom učenicima generacije trebalo bi da bude podsticaj da učite dalje, da se trudite još više i da vam to bude smernica koja će pokazati da ste na dobrom putu – istakao je Bogdan Laban.

 

Od vas očekujemo, dodao je, da i u budućnosti budete najbolji, a obrazovanje i dobro vaspitanje koje ste poneli iz kuća otvoriće vam mnoga vrata i dati odlične prilike u životu. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

06.11.2017.

 

"Radna soba": Zašto studirati u Danskoj?

 

 

Fondacija “Danilo Kiš“ u saradnji sa „Experience“ iz Novog Sada i VIA University Aarhus organizuju predavanje: „Zašto studirati u Danskoj?“ na kome će srednjoškolcima biti predstavljene mogućnosti studiranja u Danskoj.

 

 

 

 

Profesor Torsten Ulsig sa univerziteta VIA Aarhus iz Danske održaće predavanje u Subotici te će objasniti kako je studirati na VIA University, šta se nudi internacionalnim studentima i kako doći do mesta na fakultetu u Danskoj. Pozivamo sve zainteresovane učenike i roditelje, kao i ostale koji žele čuti nešto o ovoj temi, na predavanje u utorak, 7. novembra u 19.30časova u Omladinski klub „Skladište“.
Ulaz je slobodan.
"Radna soba" je poziv koji je Fondacija Danilo Kiš raspisala u septembru 2014. godine sa ciljem da podstakne pojedince i udruženja da promišljaju svoju ulogu u zajednici, da sebe gledaju i razvijaju kao nosioce novih kulturnih strujanja i promena, te da javni prostor posmatraju i brane kao svoj. Omladinski klub “Skladište” zamišljen je, dakle, kao RADNA SOBA za sve koji se (pro)nalaze na putu ka realizaciji svojih ideja, zamisli i projekata kojima Grad i svoje neposredno okruženje čine lepšim, dinamičnijim, zdravijim i boljim.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

30.10.2017.

 

Mladi u kulturi

 

 

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda održali su tribinu pod nazivom “Sub-kultura, gde su mladi?”

 

 

 

 

 

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti su pokrenuli projekat „91.5% - Mladi u kulturi“, inspirisani istraživanjem iz 2011.godine, prema kom čak 91.5% mladih u Srbiji ne posećuje kulturne događaje ni jednom godišnje.

 

Današnjoj tribini su pored mladih prisustvovali i predstavnici gradskih institucija kulture, a ohrabrujući podatak, koji demantuje poražavajuće rezultate istraživanja, bar kada je u pitanju subotičko Narodno pozorište, prema rečima producentkinje marketinga Narodnog pozorišta, Tatjane Kiš Čegar, govori da mladi posećuju pozorišne predstave, ali je cena ulaznice, iako snižena, još uvek previsoka za srednjoškolce i studente.

 

Prepoznajući ovaj problem Fondacija „Danilo Kiš“, nudi različite besplatne programe.
- Fondacija „Danilo Kiš“ se trudi da isprati sve ono što je aktuelno i što se dešava na polju kulture i tu je da podrži mlade, kaže koordinatorka kulturnih aktivnosti Fondacija „Danilo Kiš“, Gordana Vukov Ciganjik i dodaje da je i cilj današnje tribine podrška studentima FDU iz Beograda u zajedničkom pronalaženju odgovora na pitanje: Gde su mladi, kada je kultura u pitanju?

 

A, među nekim odgovorima na tribini su se mogli čuti i stavovi da bi poražavajuće rezultate istraživanja u značajnoj meri mogla poboljšati participacija mladih u kreiranju kulurnih događaja, kao i promena načina i sredstva komunikacije na relaciji kulturne institucije - mladi, gde bi se više trebalo okrenuti ka internetu, kao mediju kog mladi najčešće prate. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

27.10.2017.

 

Konkurs za dodelu studentskih stipendija

 

 

Grad Subotica je raspisao konkurs za dodelu studentskih stipendija za školsku 2017/2018. godinu. Biće dodeljeno ukupno 100 stipendija, koje će se isplaćivati u deset jednakih mesečnih rata.

 

 

 

 

Pravo na stipendiju imaju studenti državljani Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Grada Subotice, (najmanje godinu dana pre raspisivanja konkursa), koji po prvi put upisuju bilo koju godinu studija prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije), ili studije drugog stepena (master akademske studije, specijalističke strukovne studije, specijalističke akademske studije), na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija i da su upisali tekuću školsku godinu na teret budžeta.

 

Pravo na stipendiju ne ostvaruju studenti koji imaju status apsolventa, ili su u produženom statusu, studenti koji su u radnom odnosu, ukoliko u toku školske godine napuste školovanje, ako su navršili 26 godina života, ili ako su korisnici druge stipendije.

 

Prijavu na konkurs zainteresovani kandidati mogu preuzeti u Gradskom uslužnom centru, ili sa zvanične internet prezentacije Grada Subotice. Prijave za dodelu stipendije dostavljaju se Komisiji za dodelu stipendija, predajom u Gradski uslužni centar Grada Subotice, Trg slobode 1, ili poštom.

 

Konkurs je otvoren od 27. oktobra do 14. novembra 2017. godine.

 

Odluku o dodeli stipendija donosi gradonačelnik, na osnovu rang liste sačinjene od strane Komisije, koja će biti objavljena na zvaničnoj internet stranici Grada Subotice. Student kome nije dodeljena stipendija, ima pravo žalbe Gradskom veću Grada Subotice u roku od osam dana od dana objavljivanja odluke o dodeli stipendija na veb-sajtu Grada.

 

Više informacija o Konkursu, zainteresovani kandidati mogu dobiti u Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Subotica, Trg slobode 1, 3. sprat/305, ili na telefon 024-626-883.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

27.10.2017.

 

Program kulturne razmene "Subotica Express"

 

 

Program kulturne razmene "Subotica Express" već petu godinu za redom u Subotici predstavlja novo i neotkriveno iz zagrebačkog kulturnog podzemlja.Ove godine u Omladinskom klubu “Skladište” predstaviće se likovni umetnik Vrana, istaknuta hrvatska rediteljka Hana Jušić, književnica Iva Hlavač i najuzbudljiviji muzičar i producent u poslednje vreme s područja Balkana, Svemirko. “Subotica Express" iz Zagreba stiže u “Skladište” u subotu 28. oktobra 2017. godine. Ulaz je slobodan.


 

 

 

 

Ovaj projekt kulturne razmene u sklopu kog su umetnici jednog grada bili predstavljeni u drugom su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture "URK" i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" iz Subotice.
Alternativna kulturna scena osamdesetih godina u bivšoj državi, osim u glavnim i velikim, svoje utočište i plodno tlo nalazila je i u manjim gradovima. Muzika, stripovi, fanzini, filmovi i ostali kulturni produkti koji su dolazili iz manjih sredina, svojom su svežinom i inovativnošću snažno uticali na događanja u velikim gradovima.
Jednako kao što su u Hrvatskoj sveže i zanimljive ideje dolazile iz gradova kao što su Vinkovci, Pula ili Požega, tako je i Subotica grad s jednom od najplodonosnijih umetničkih scena u Srbiji. Subotica je još početkom osamdesetih imala sjajnu punk scenu koju su predvodili Proces i Nade iz inkubatora, odlične fanzine poput Batschka Tribüne i Ples slomljenog dupeta na vetru, muzički festival "Omladina" nakon kojeg su, kao pobednici 1987. godine, KUD Idijoti doživeli muzičku afirmaciju.

 

O umetnicima:


 

 

 

 

Tomislav Vranić Vrana je studirao sa Barom grafički dizajn. Zna sve o muzici. Plakate radi iz hobija a dizajnira i knjige i ploče. Voli sve što vole mladi (Foetus, Swans, Shellac, Einstürzende Neubauten,...). S Močvarom je jako dugo, nitko ne zna koliko, ali vjerovatno oduvijek. Dizajnirao je knjigu o URK-u i Močvari.


 

 

 

 

Hana Jušić je hrvatska filmska redateljka i scenaristkinja. Rođena je 1983. godine u Šibeniku. Nakon što je snimila nekoliko kratkometražnih filmova koji su svi doživeli veliki uspeh, snimila je i svoj prvi dugometražni film “Ne gledaj mi u pijat” 2016. godine. Za ovaj je film dobila niz domaćih i međunarodnih priznanja te opravdala status najveće hrvatske filmske zvezde koja tek dolazi. Jedna je od onih koja je ostavila iza sebe bavljenje prošlošću na filmskom platnu te se okrenula problemima koji muče današnjeg čoveka. U Zagrebu je završila osnovnu i srednju školu, a nakon toga okrenula se studiranju Engleskog jezika i književnosti i Komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2007. je diplomirala na toj katedri te je upisala Doktorske studije književnosti, izvođačkih umetnosti, filma i kulture na istom fakultetu.
Na Akademiji dramske umjetnosti je 2006. godine u Zagrebu upisala smer Filmska i televizijska režija, a 2010.magistarske studije na istoj katedri.

"Da je kuća dobra i vuk bi je imao" 25 min
Sandra je preterano osetljiva devojka koja ponekad ne može razlučiti stvarnost od svojih neobičnih fantazija. Na rođendanskoj proslavi svoga muža prisiljena je provesti dan s njegovom porodicom, koja je ne prihvata. Pod njihovom okrutnom lupom Sandra postepeno gubi kontakt sa stvarnošću.
Festivali i nagrade:
Međunarodni filmski festival u Rotterdamu 2015 – "Really? Really!" / Dani hrvatskog filma 2015 – nagrada za najbolju režiju / Festival mediteranskog filma Split 2015 / IndieLisboa 2015 – "Silvestre" / Pulski filmski festival 2015 / Pančevo Film Festival 2015 / Festival kratkih Kraken 2015 / Festival autorskog filma 2015;


 

 

 

 

Iva Hlavač je rođena 30. maja 1986. u Osijeku, živela je u Valpovu gde je završila gimnaziju, a potom upisala pravni fakultet u Osijeku koji je završila 2012.godine.
Uglavnom piše kratke priče, a zatim pesme, predstave i stripove. Teme njenih priča i pesama uglavnom su povezane sa društvom u kom živi, a često piše i aktivističku prozu/poeziju. Pisanjem se bavi odmalena, a aktivnije oko šest, sedam godina.

Do sada je objavila zbirku kratkih priča „I obični ljudi imaju snove“ (2009.) te zbirku kratkih priča „Svi smo dobro“ (2015.) u izdanju Profila.
Objavljivala u raznim zbornicima –“Pristojan život – Lezbejske kratke priče sa prostora Ex Yu”, „Bez vrata, bez kucanja“ na portalima(Tačno.net, Kritična masa itd.), osvojila treće mjesto na natjecanju „Vranac“ u organizaciji knjižare Karver iz Podgorice…
Trenutno radi i živi u Zagrebu.


 

 

 

 

Svemirko se u poslednjih nešto više od godine dana nameće kao najuzbudljiviji muzičar i producent s područja Balkana svojim do sada objavljenim singlovima. Album “Vanilija”, napisan, snimljen i produciran unutar četiri zida sobe u kojoj živi poslednjih godinu dana, zbirka je izuzetnih savremenih pop pesama koje su rezultat inspiracije koju Svemirko pronalazi u raznoj muzici drugih autora kao i svom životnom iskustvu na Zemlji. Tajanstven i kriptičan kameleon pravog imena i prezimena Marko Vuković svojom muzikom udiše život plesnom emo-macho popu, novom derivatu žanra synthpop koji je svojevremeno žario i palio među širim slušateljstvom zemalja koje nastanjuju narodi južnih Slovena.

Album je Vuković snimao, miksao i producirao sam, mastering je odradio Lionel Williams alias Vinyl Williams, a dizajn naslovnice potpisuje Jeremy Nealis.
Album “Vanilija” se može preuzeti sa službene Svemirkove bandcamp stranice po principu “plati koliko želiš”.

 

PROGRAM:
21.00 - Izložba plakata: Vrana
21.30 - Književnica: Iva Hlavač
22.00 - Film: Hana Jušić - "Da je kuća dobra i vuk bi je imao"
22.30 - Razgovor sa autorkom filma
23.00 - Koncert: Svemirko

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

27.10.2017.

 

Asertivna komunikacija

 

 

Asertivna komunikacija je veština koja se uči tokom života i predstavlja zauizamanje za sebe uz poštovanje drugih. Podrazumeva izražavanje misli., osećanja i uverenja na socijalno prihvatljiv način, uz poštovanje potrebe ličnosti drugog.

 

 

 

 

Trening je namenjen svim ljudima koji žele da poboljšaju svoje komunikacijske veštine, da postanu manje socijalno stidljivi i da umeju da se zauzmu za sebe poštujući pri tome druge, za one koji žele da napreduju u karijeri, za uspešnije rešavanje konfliktnih situacija. Asertivna komunikacija je neophodna svakom čoveku jer ga uči kako da se uz samopoštovanje i poštovanje drugih zauzme za sebe. Trening se sastoji od predavanja uz prezentaciju, rada u malim grupama/parovima, iskustvenih vežbi i igranja uloga.
Trening obuhvata 4 radionice u trajanju od 2,5 sata . Cena treninga iznosi 1000 dinara po susretu
Trening počinje u novembru i održavaće se svake treće subote u mesecu u terminu od 16-18,30 časova
18.11.2017., 16.12.2017., 20.01.2018. i 17.02.2018.
Teme koje će se obrađivati na radionicama su:
o Komunikacijski stilovi (agresivni, pasivni, pasivno-agresivni i asertivni)
o Asertivna prava
o Uzroci neasertivnog ponašanja A-B-C model
o Zdrave (samopomažuće) i nezdrave (samoodmažuće) emocije
o Tipovi asertacije
o Tehnike izbegavanja manipulacije
o Asertivno upućivanje i primanje kritike
o Asertivno upućivanje i primanje pohvale
Učesnici dobijaju radni materijal, a po završetku treninga i sertifikat Centra za lični razvoj Spektrum.
Trening vodi:
Aleksandra Radulović Zelenika, diplomirani psiholog, poseduje sertifikat naprednog nivoa racionalno emotivno bihejvioralne terapije (Albert Ellis Institute, New York) i sertifikovani je trener asertivne komunikacije. Ima petnaestogodišnje radno iskustvo u oblasti psihološko-savetodavnog i radioničarskog rada sa odraslima i adolescentima.
Prijave (ime i prezime, zanimanje i broj telefona) slati na mejl office@spektrum.rs
Mesto održavanja: Centar za lični razvoj Spektrum, Sonje Marinković 10, Subotica
Kontakt: Aleksandra Radulović Zelenika 063/512-863

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.10.2017.

 

Mladi u kulturi - Sub-kultura, gde su mladi?

 

 

Inspirisani istraživanjem iz 2011. koje pokazuje podatak da čak 91.5% mladih u Srbiji NE posećuje kulturne događaje ni jednom godišnje, studenti Fakulteta dramskih umetnosti su pokrenuli projekat „91.5% - Mladi u kulturi“. U okviru projekta rađeno je ispitivanje srednjoškolaca koje se tiče uključenosti mladih u kulturnom životu Beograda, njihovih kulturnih potreba i interesovanja, kao i ispitivanje stručnjaka koji u javnim institucijama kulture kreiraju sadržaje namenjene mladima. Cilj projekta nije da otkrije da li mladi posećuju kulturne događaje, već zašto to ne rade i kako bi izgledali događaji koje bi posećivali.

 

 

 

 

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa studentima FDU iz Beograda organizuje tribinu pod nazivom “Sub-kultura, gde su mladi?” koja će se održati u ponedeljak 30. oktobra 2017. godine sa početkom u 12 časova u Omladinskom klubu "Skladište".

 

Predstavnici studenata Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, koji će voditi tribinu su: Katarina Živković, Damjan Ivakić i Milica Radumilo a dobrodošli su predstavnici kulturnih institucija u Subotici, Gradske uprave, nastavnici i profesori, ostali građani a pogotovo mladi koje ova tema najviše dotiče.
Ulaz je slobodan.

 

Tribina pod nazivom Sub-kultura, gde su mladi? asocira na sam grad Suboticu, te studenti žele da otvore temu o tome da li se i na koji način u mestu u kome postoje različite kulture vodi računa o subkulturi mladih.

 

Tokom tribine će postojati mogućnost direktne komunikacije između mladih i predstavnika kulturnih institucija iz Subotice. Ovo je jedinstvena prilika za mlade da iznesu svoje mišljenje o tome šta nedostaje kulturnoj sceni u Subotici kao i za predstavnike kulturnih institucija da dobiju informacije iz prve ruke o potrebama onih za koje organizuju dešavanja.
Na pitanje koliko često posećuju određene institucije kulture na godišnjem nivou, većina srednjoškolaca je odgovorila sa “nikad”, a odgovor na pitanje zašto je tako i koja su moguća rešenja pokušaćemo da pronađemo na tribini.

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

26.10.2017.

 

Radionice “Telo kao instrument”

 

 

Fondacija “Danilo Kiš” od oktobra do decembra organizuje radionice pod nazivom “Telo kao instrument” u Omladinskom klubu “Skladište”. Radionice će se održavati jednom mesečno u trajanju od tri sata. Prva radionica je zakazana za subotu 28. oktobar 2017. godine sa početkom u 12 časova.

 

 

 

 

Učešće je besplatno ali je neophodna prijava putem telefona 024/523-566 ili slanjem mejla na adresu office@danilokis.rs.
Radionicu vode Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, body percussion izvođači i pedagozi, inače članovi sastava Alice in WonderBand (aliceinwonderband.com).

 

Koristeći specifične pokrete, ova tehnika utiče na jačanje određenih delova tela i na taj način utiče na reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite zahteve iz okoline. Body percussion doprinosi razvoju svesnosti o našem telu, kontroli pokreta i jačanju mišića, kao i boljoj koordinaciji i balansu. Istraživanja u oblasti pshologije su pokazala da body percussion poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, a može da ima i terapeutska svojstva zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja.

 

Bez obzira na prethodno muzičko iskustvo, svako može da nauči kako da iskoristi svoj unutrašnji ritam i istraži zvuk svog tela kroz ovu veštinu najčistijeg muzičkog izražavanja.

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

23.10.2017.

 

Work and Travel

 

 

Work and Travel je program američke vlade, započet pre više od 50 godina i u tom programu su učestvovale mnoge generacije studenata iz celog sveta kao i hiljade mladih iz Srbije koji preko leta putuju u SAD, rade sezonske poslove kako bi otplatili put i imali novac za život prva četiri meseca svog boravka, a peti mesec provode putujući po zemlji.

 

 

 

 

Predstavnici regionalne agencije “Experience Work and Travel” održaće predstavljanje programa “Work and Travel” u Omladinskom klubu “Skladište” u utorak, 24. oktobra sa početkom u 19.30 časova.
Ulaz je slobodan.

 

Na programu mogu učestvovati redovni studenti osnovnih, master ili doktorskih studija, koji imaju između 18 i 26 godina, imaju određeno znanje engleskog jezika i želju za novim iskustvima. Već godinama i Subotičani učestvuju na programu, ali za sezonu 2017. su prvi put celu proceduru oko odlaska na program završili u svom gradu.
Experience Work and Travel je regionalna agencija, koja posluje u Srbiji, Bih i Hrvatskoj, a posle Novog Sada i Beograda, otvorila je kancelariju i u Subotici.

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

18.10.2017.

 

Predavanje "Moja američka priča"

 

 

 

 

Engleska rok ikona 90-ih godina, muzičar STING, u svojoj poznatoj pesmi Englishman in New York, prkosno poručuje ovom velikom gradu na istočnoj američkoj obali, da on pije čaj, a ne kafu, da voli da je njegov tost pržen samo s jedne strane i da nikako nema nameru da skriva svoj britanski akcent.
Boris Nimčević, nekada učenik Tehničke škole „Ivan Sarić“, danas inženjer informatike i računarstva koji je studije završio na Univerzitetu u Nju Jorku, a danas živi i radi u Kaliforniji, u Los Anđelesu podeliće sa posetiocima kako se, najpre u Nju Jorku, pa potom u Los Anđelesu, snašao, kako je savladao sve zamke života u ovim megalopolisima i kako je krčio sebi trnjem posutu stazu kojom se ide ka zvezdama, kako kaže poznata latinska izreka.
Druženje sa Borisom će se održati u utorak, 18. oktobra 2017. godine u Omladinskom klubu “Skladište“ sa početkom u 18 časova.
Ulaz je slobodan.

Predavanje Moja američka priča - Boris Nimčević organizuje se u sklopu stalno otvorenog konkursa “Uskladišti svoju ideju“ kroz koji Fondacija „Danilo Kiš“ podržava mlade Subotičane u realizaciji njihovih ideja u oblasti kulture, umetnosti i nauke.

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

15.10.2017.

 

USKLADIŠTI SVOJU IDEJU

 

 

Nakon uspešne prve radionice “Na sav glas!!!” koja je održana u maju, u oktobru Fondacija “Danilo Kiš” organizuje drugu radionicu “Na sav glas 2 !!!” na koju su dobrodošli i novi i stari polaznici!
Mladi, stari, veliki, mali, instrumentalisti (koji se ne libe zapevati), perkusionisti, veseli, tužni, aktivni, pasivni i svi oni koje pevanje inspiriše ali i oni koji se pevanja i svog glasa plaše dobrodošli su na Radionicu pevanja „Na sav glas 2!!!“ koja se organizuje u okviru konkursa "Uskladišti svoju ideju" i koju će voditi Gloria Lindeman.

 

 

 

 

Dvodnevna radionica će se održati u Omladinskom klubu "Skladište" u petak, 20. oktobra 2017. godine od 19.30 do 21.30 sati i u subotu, 21.oktobra od 16.00 do 18.30 sati. Učešće je besplatno ali je neophodna prijava putem telefona 024/ 523-566 ili slanjem mejla na adresu office@danilokis.rs.
Radioničari će biti u prilici da probude svoj glas, da se osmele da pevaju na sav glas kao i da uživaju u pevanju. Voditeljka radionice Gloria Lindeman vodiće polaznike kroz vežbe zagrevanja glasa i tela (jer je glas deo tela), uz vokalno-ritmičke igre i improvizacije, a polaznici će naučiti i nekoliko pesama iz raznih krajeva sveta.


Gloria Lindeman je rođena u Subotici. Završila je Srednju muzičku školu (klavir). Posle završenih studija komparativne književnosti i španskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počela je da uči đembe i druge tradicionalne zapadnoafričke instrumente, te da peva u ženskom etno horu Čipkice. Bila je dirigentkinja horova Le Zbor i Čipkice iz Zagreba. Pohađala je međunarodnu radionicu etno muzike Ethno Sweden (Rattvik, Švedska), a zatim je završila edukaciju za voditelje radionica u organizaciji Ethno World, pod pokroviteljstvom Fondacije Grundtvig. Učestvovala je na mnogim vokalnim radionicama tradicionalnog srpskog, hrvatskog, makedonskog i bugarskog pevanja, kao i na radionicama koje povezuju telo, glas i emocije. Vodila je radionice pevanja (samostalnih i u sklopu festivala) u Hrvatskoj, Srbiji i inostranstvu. Radila je kao horovođa/vokalni pedagog/izvođač na predstavama nekoliko hrvatskih i stranih pozorišta (Montažstroj, HNK Split, Anagoor).

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

12.10.2017.

 

Edukacije povodom Svetskog dana hrane

 

 

Centar za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Subotica će povodom Svetskog dana hrane organizovati 12. oktobra edukativni seminar o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane, sa ciljem osposobljavanja mladih da biraju zdrave navike u ishrani. Polaznici su po 1-2 učenika iz svih razreda Gimnazije “Svetozar Marković” koji će naučeno preneti svojim vršnjacima. Sadržaj edukativnog seminara: uvodno predavanje o pravilnoj ishrani i njenim poremećajima i 3 radionice (“Pripremi svoj jelovnik – priprema recepata i izrada jelovnika”, „Medijska pismenost i ishrana – snimanje video poruke mobilnim telefonom”, “Promocija pravilne ishrane – izrada plakata, lifleta, novinskog članka”). Seminar će se održati u prostorijama škole u terminu od 8 do 12 časova. Seminar će voditi nutricionista i dva lekara Zavoda za javno zdravlje Subotica.

 

 

 

 

U prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni 13. oktobra učenici i nastavnici Gimnazije ”Svetozar Marković” će upriličiti bazar zdrave hrane uz učešće lekara Zavoda za javno zdravlje Subotica. Tema ovogodišnjeg bazara su “Palačinke”.
U prostorijama Politehničke škole 19. oktobra u terminu od 9 do 13 časova i 20. oktobra u terminu od 13,30 do 16,30 časova biće organizovan edukativni seminar o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane, a polaznici su 1-2 učenika svih razreda ove škole. Sadržaj edukativnog seminara: “Piramida pravilne ishrane”, “Pripremi svoj jelovnik”, „Posledice nepravilne ishrane”, “Anoreksija i bulimija” i ”Rešavanje problema nepravilne ishrane”. Sadržaj će budućim edukatorima biti prenet kroz predavanja i radionice uz interaktivno uključenje učenika. Seminar će voditi nutricionista i lekar Zavoda za javno zdravlje Subotica. Edukativni seminar istog sadržaja će biti održan 23. oktobra u prostorijama Srednje hemijske škole u terminu od 9 do 13 časova za učenike drugog razreda ove škole.
Na Svetski dan hrane, 16. oktobra, u TC „Univerexport“, Segedinski put 80, u terminu od 9 do 12 časova održaće se promotivna akcija kontrole zdravlja. Svi zainteresovani sugrađani mogu proveriti stepen uhranjenosti i kompoziciju mišićne mase i masnog tkiva, izmeriti krvni pritiska, šećer i masnoće u krvi.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

12.10.2017.

 

Tartan podlogu dobio i sportski teren u Prvomajskoj ulici

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pomoćnica gradonačelnika Timea Horvat i član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Nemanja Simović, otvorili su sportski teren u Prvomajskoj ulici, na kom je postavljena tartan podloga. Radovi su u potpunosti finansirani sredstvima iz gradskog budžeta, a njihova vrednost iznosi 1,5 miliona dinara.

 

 

 

 

 

- Vidite i sami da koliko god možemo, radimo na obnovi svih sportskih terena, a sledeći će biti sportski teren na Paliću. Nadamo se da sledeća sezona, Prvomajski uranak neće biti dočekan sa onim ruglom koje tamo stoji već decenijama, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban i dodao da se danas otvara i javna nabavka, nakon čega će se znati izvođač radova i ostali podaci vezani za investiciju klimatizacije Hale sportova.
- Tako da ćemo ove godine završiti i taj posao, da bi sledeću godinu dočekali spremno zbog brojnih takmičenja koja nas očekuju u Subotici. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

10.10.2017.

 

Premijera predstave „Samo sam hteo da probam”

 

 

U Politehničkoj školi je održana premijera predstave „Samo sam hteo da probam”. Predstava je glavna aktivnost projekta koji je realizovalo Udruženje građana „Omladinski građanski parlament Subotice”, a finansijer projekta je Pokrajinski sekretarijat omladine i sporta.

 

 

 

 

Glavni cilj projekta koji je trajao od maja je prevencija zloupotrebe narkotika i podizanje nivoa svesti učenika o štetnom uticaju droga.
Tokom narednih meseci predstava će biti održana u svim srednjim školama u Subotici koje budu zainteresovane.

 

Udruženje „Omladinski građanski parlament” se na ovaj način pridružilo preventivnim aktivnostima smanjenja zloupotrebe narkotika.

 

Udruženje građana „Omladinski građanski parlament Subotice”

 

________________________________________________________________________________

 

10.10.2017.

 

Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva 2017. godine

 

 

Pozivamo sve mlade koji se bave stvaralaštvom da osmisle jedan ili više prizora na temu "Slučajevi" i svoje radove pošalju na Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva 2017. godine.

 

 

 

 

Kao inspiracija za temu konkursa odabrana je zbirka priča ruskog pisca Danila Harmsa "Slučajevi", ali ne predstavlja uslov i osnovu za odabir prizora koji mogu biti predstavljeni u formi: likovnog rada, skulpture, fotografije, filma, muzike, književnog ili pozorišnog izraza i sl. Svaki autor slobodan je da odabere prizore iz svakodnevice, od ustaljenih do neočekivanih, od banalnih i rutinskih do grotesknih i apsurdnih, umetničkih, apstraktnih, odnosno predstavu nekog svog slučaja. Situacije koje prikazuju rutinske radnje, neobične ili obične situacije, ličnosti, nemoguće ili izmaštane priče...

 

Tajanstveni nestanci, nesrećni slučajevi, neverovatni i nepovezani događaji, ubistva, tuče, ispadanje ljudi kroz prozor – sve su to groteskne i crnohumorne slike sveta u neobičnim antipričama slavnog ruskog parodičara Danila Ivanoviča Harmsa. I sam pisac, veseljak i ekscentrik, Harms se oblačio kao Šerlok Holms, u restoranima tražio nešto plavo za jelo, izvodio mađioničarske trikove, predstavljao se kao svoj nepostojeći stariji brat i sablažnjavao savremenike nesvakidašnjim ponašanjem i izjavama.
Danil Ivanovič Juvačev (1905–1942), poznatiji pod pseudonimom Harms, jedan je od najistaknutijih predstavnika ruske književne avangarde između dva svetska rata. Zbirkom priča “Slučajevi” stekao je svetsku slavu i kultni status, naročito među mladima.
Bio je pesnik, dramaturg, stvaralac predmeta, posednik lule, i uopšte, po vlastitom priznanju, fenomenalan čovek.

 

Na konkursu mogu da učestvuju autori iz Subotice ili oni koji trenutno prebivaju na teritoriji Subotice. Pravo učešća na konkursu imaju autori ili grupe autora od 15 do 35 godina starosti. Konkurs je otvoren od 10. oktobra do 10. novembra 2017. godine. Uz radove je potrebno priložiti podatke: Ime, prezime, godište, broj telefona, e-mail adresu i naziv rada.
Radovi se mogu predati poštom ili lično na adresu: Fondacija "Danilo Kiš", Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica - Omladinski klub "Skladište".

 

Radovi kojima se konkuriše ne smeju biti ranije objavljivani, izlagani, prikazivani ili izvođeni. Nakon završetka konkursa odabrani radovi će biti prikazani na zajedničkoj multimedijalnoj izložbi. Nakon izložbe radovi se mogu pokloniti Fondaciji ili preuzeti u prostorijama Fondacije najkasnije do 31. januara 2018. godine, nakon čega Fondacija nije u obavezi da radove vrati autorima.

 

Pristigle radove na konkurs će pregledati i odabrati tri najuspešnija članovi žirija: Laslo Antal, likovni umetnik i muzičar, Petar Mitrić, filmski selektor i muzičar, Ivana Marić, likovna umetnica, Ivana Matić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, i Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti.

 

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 17. novembra 2017. godine.

Prva nagrada: laptop
Druga nagrada: bicikl
Treća nagrada: toster

 

Odabirom teme i obima konkursa koji obuhvata sve vidove umetničkog staralaštva Fondacija "Danilo Kiš" želi da usmeri pažnju na aktuelnu umetničku scenu Subotice, koju čine umetnici različitih izražajnih kapaciteta i stilova.

 

Više informacija na telefon 024/523-566, office@danilokis.rs ili lično u prostorijama Fondacije (Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica).

 

 

Biografije članova žirija:

 

 

 

 

Laslo Antal je rođen u Subotici, studirao je na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, a master studije je završio u Berlinu na Universität der Künste. Od 2010. godine živi i radi u Berlinu kao muzičar, vizuelni umetnik i režiser. Osim sopstvenih projekata, radio je filmove sa norveškom pozorišnom kompanijom Vinge-Müller, i učestvovao u predstavi "Baumeister Solness" u produkciji Berliner Volksbühne i Berliner Festspiele. Na turneji je sa svojom muzičkom grupom Sixth June, po Evropi i Južnoj Americi.

 

 

 

 

Petar Mitrić je rođen 1974. godine u Subotici. Učestvovao u mnogim nezavisnim no budget filmskim projektima u periodu od 1996. do 2000. godine u svojstvu glumca, autora, montažera i autora muzike. Jedan je od osnivača udruženja građana KLJUN (Klub ljubitelja umetnosti i nauke) u Subotici (1994-2002), organizatora Jugoslovenskog festivala jeftinog filma krajem devedesetih. Selektor Festivala evropskog filma Palić i osnivač programa Mladi duh Evrope i Underground Spirit. Član žirija na filmskim festivalima Crossing Europe u Lincu, programa Directors Fortnight u Kanu i drugim. Svirao u grupi Pionir 10 a trenutno u eksperimentalnom muzičkom sastavu Bitef smrti.

 

 

 

 

Ivana Marić je rođena 1991. godine u Subotici. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Vlade Rančića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2014. godine. Master studije završava 2016. godine pod mentorstvom prof. Lidije Marinkov Pavlović. Osim samostalnih izložbi u Savremenoj galeriji, Subotica (,,Prostori razmene“ ) ,,Klein house’’, art galeriji, Subotica, Galeriji ,,Hol“, Akademije umetnosti, Petrovaradin i u Filmskom klubu "Orijent“, Bioskopa Aleksandar Lifka, Subotica, učestvovala i na mnogim grupnim izložbama: u Galeriji Omladinskog kluba "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" (,,Lične revolucije“), SKC fabrici, Novi Sad (Masteri), na kolonijama, Akademiji ...

 

 

 

 

Ivana Matić je rođena u Đakovu, Hrvatska. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost i južnoslovenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređuje, lektoriše i piše sve vrste tekstova: službene dokumente, edukativne i prodajne sadržaje internets stranica, statuse za Facebook, jezične savete u lokalnim novinama i kratke priče. Voli lepu književnost, tango i jezične igre, pohađala je školu kretivnoga pisanja, a za sebe kaže da je Grammar Nazi. Od 2013. godine živi u Subotici i radi kao profesor.

 

 

 

 

Borislav Stanić je rođen 1983. godine. Završio je studije srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavio je knjigu poezije "Rupe" (Matica srpska, 2012). Svaštari kroz rad neformalne skupine Zarni Vlač. Najnovije uradci (remiks književnih i popularnih tekstova) mogu se pratiti na blogu (de)montaža atrakcija (http://de-montazatrakcija.blogspot.com/). Njegovi tekstovi su objavljivani i u kultur propagandnom časopisu Fondacije "Danilo Kiš" Karton.


 

 

Ebben az évben várjuk azok jelentkezését, akik művészetekkel foglalkoznak, hogy egy vagy akár több munkával is jelentkezzenek a Véletlenek elnevezésű pályázati felhívásunkra.

 

A pályázat témáját az orosz író Danyiil Harms azonos című műve insprálta, de ez egyáltalán senkit sem kell, hogy befolyásoljon a munka elkészítése során, ami lehet, festmény, gafika, szobor, fotó, film, zenei, irodalmi vagy színházi alkotás, és hasonlók. Minden alkotó szabadon választhatja ki milyen formát ad munkájának, amely a hétköznapokból inspirálódik, legyen bármi a megszokottól a meglepőig, a banálistól és rutintól a groteszkig és az abszurdig, és így tovább, művészeti, absztrakt, vagy éppen valamilyen ezektől eltérő sajátos elképzelés. Olyan helyzetek, amelyek rutinos cselekvéssorokat, vagy éppen szokatlan vagy teljes mértékben megszokott helyzeteket, személyiségeket, lehetetlen vagy éppen hamis történeteket tárnak fel.

 

Titokzatos eltűnések, szerencsétlen véletlenek, hihetetlen és ismeretlen események, gyilkosságok, verekedések, ablakon kieső emberek – mindezen groteszk és fekete humorral tarkított dolgok jellemzőek az orosz származású Danyiil Ivanovics Harmsz munkásságára. Mint különc író úgy öltözködött, mint Sherlock Holmes, az éttermekben mindig valami kék ételt kért, mágikus trükköket mutatott be, sokszor játszotta el a saját nem létező bátyját, szokatlan viselkedésével és kijelentéseivel arra engedett következtetni sokakat, hogy elítélte kortársait.
Harmsz szövegei olyan időben születtek, amikor a világ különösen értelmetlennek és ellenségesnek tűnt, amikor a realitás maga vált abszurddá. Elméleteket gyártott, hogy megfogalmazza, mi az értelmetlenség, a semmi, a nulla, a végtelen. Az abszurd az abszurd valóság egyetlen adekvát kifejezési formája. A valóság abszurditásának felismerése valóságábrázolás is, világértelmezés. Szigorú és pontos logikával jutott el a logika felszámolásához. Kronologikus eseménysorai nem logikusak. Filozófia és paródia borotvaélén táncol. Azért szedi szét a nyelvet, hogy új értelmet adjon neki.
Danyiil Ivanovics Harmsz (1905–1942) az orosz abszurd egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Műveit racionális elemekből összeálló irracionalitás és nyelvi mágia jellemzi. Témái az értékek és fogalmak relatívvá válását érzékeltetik. Írásaiban bohózati elemek, nyers brutalitás és lírai attitűd egyszerre jelenik meg. Versek, és gyermekversek mellett írt fekete humorral megragadott karcolatokat és egy színművet is.

 

A pályázaton részt vehetnek olyan szabadkai alkotók, akik jelenleg Szabadka területén élnek. 15 és 35 év közötti alkotók és csoportok jelentkezését várjuk. A pályázat 2017. október 10-től november 10-ig tart nyitva. A munkák mellé kérjük mellékelni: név, teljes név, születési év, telefonszám, e-mail és a munka címe.

 

A munkákat postai úton vagy személyesen várjuk a következő címen: Danilo Kiš Alapítvány, Raichle Ferenc park 12a, Szabadka – Raktár Ifjúsági Klub.
A pályázaton részt vevő munkák előzőleg nem jelenhetnek meg sehol. A pályázat lezárulása után a munkákat bemutatjuk. A munkákat az Alapítványnak lehet ajándékozni, vagy érte lehet majd jönni a fentebb megadott címre, legkésőbb 2018. január 31-ig, mely dátum után az Alapítvány már nem köteles visszaszolgáltatni az alkotásokat a szerzőknek.

 

A beérkező munkákat zsűri tekinti meg és bírálja el, választja ki a három legjobb alkotást: Antal László, lépzőművész és zenész, Petar Mitrić, filmes szakember és zenész, Ivana Marić, képzőművész, Ivana Matić, horvát nyelv és irodalom tanár, Borislav Stanić, költő, szerb nyelv és irodalom tanár.

 

A pályázat eredményét legkésőbb 2017. november 17-én tesszük közzé.

Első díj: laptop
Második díj: kerékpár
Harmadik díj: toaster

 

A témaválasztás illetve maga a pályázati kiírás is azt a célt szolgálja, hogy a beérkező munkákon keresztül az Alapítvány
bizonyos tekintetben fel tudja hívni a figyelmet a szabadkai aktuális művészeti mozgásterekre.


Bővebb információ a 024/523-566-os telefonszámon, az office@danilokis.rs címen, vagy személyesen az Alapítványnál (Raichle Ferenc park 12a, Szabadka) kapható.

 

 

A bírálóbizottság tagjainak életrajza:

 

Antal László Szabadkán született, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója volt, mester tanulmányait a berlini Universität der Künste-ben fejezte. 2010 óta Berlinben él és dolgozik, mint rendező, vizuális művész és zenész. Számos projektje mellett filmeket készített a norvég Vinge-Müller színházi társaságnak, valamint a Berliner Volksbühne és a Berliner Festspiele közös produkciójában készült Baumeister Solness c. darabban is közreműködött. Zenekarával a Sixth June-nal már Európa és Amerika szerte turnézott.

 

Petar Mitrić 1974-ben született Szabadkán. Számos független filmes produkcióban dolgozott közreműködőként 1996 és 2000 között, színészként, szerzőként, vágóként és zeneszerzőként egyaránt. Alapító tagja a KLJUN Egyesületnek (Művészet és Tudomány Kedvelők Klubja 1994-2002), amely a kilencvenes évek végén megrendezte a legendás JFJF-t (Olcsó Filmek Fesztiválja). A Palicsi Európai Filmek Fesztiváljának szelektora, a Fiatal Európai Filmesek és az Underground Spirit elnevezésű filmes programok alapítója. Zsűri tagja a linz-i Crossing Europe Film Fesztiválnak, a cannes-i Film Fesztivál Directors Fortnight elnevezésű programjának, és így tovább. A Pionir 10 nevű zenekar tagja volt, jelenleg a zenei színtéren kísérleti zenével foglalkozik, saját együttesében, a Bitef Smrtiben.

 

Ivana Marić 1991-ben született Szabadkán. Az Újvidéki Művészeti Akadémián Vlada Rančić professzor osztályában szerzett diplomát 2014-ben. Mester tanulmányait ugyanitt Lidija Marinkov osztályában végezte. Önálló kiállításai voltak Szabadkán a Kortárs Galériában (volt Képzőművészeti Találkozó), a szabadkai Klein House-ban, a Hol galériában, valamint a Lifka Sándor Art Mozi által üzemeltetett Orijent galériában is. Számos csoportos kiállításon szerepeltek munkái: A Danilo Kiš Alapítvány Raktár Ifjúsági Klubjának galériájában, a Személyes Forradalom elnevezésű tárlaton, az újvidéki SKC-ben, művésztelepeken, az Akadémián…

 

Ivana Matić Horvátországban született. Horvát nyelv és irodalom szakon szerzett diplomát a Zágrábi Bölcsészettudományi Karon. Szerkeszt, dolgozik lektorként és többféle szövegírással is foglalkozik: hivatalos dokumentumok, internetes kereskedelmi szövegek, közösségi háló bejegyzések, nyelvi szövegek helyi újságokban és kisprózák. Szereti az irodalmat, a tangót és a nyelvjátékokat, tanult kreatív írást is, magára azt mondja, hogy egy Gramatika Náci. 2013 óta él és dolgozik tanárként Szabadkán.

 

Borislav Stanić 1983-ban született. Az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar szerb irodalom szakán végzett. Verseskötete: Rupe (Matica Srpska, 2012) Munkái megjelennek a Zarni Vlač nevű független formáción keresztül is. Legújabb munkáit a (de)montaža atrakcija (http://de-montazatrakcija.blogspot.com/) nevű blogon lehet követni. Szövegei megjelentek a Danilo Kiš Alapítvány által kiadott Karton c. folyóiratban.

 

Fondacija DANILO KIŠ

 

________________________________________________________________________________

 

07.10.2017.

 

Emocionalna pismenost, bes i agresija

 

 

Aleksandra Radulović Zelenika: Mlade privlači virtuelni svet, identifikuju se često sa nekim agresivnim uzorima i vrlo malo su fizički aktivni

 

 

 

 

Izazove današnjeg vremena mladi ljudi najčešće pronalaze u "trećem roditelju" - informatičkoj tehnologiji, kaže Aleksandra Radulović Zelenika, psihološkinja i edukantkinja na naprednom nivou REBT, iz Centra za lični razvoj "Spektrum".

 

Sa izazovima današnjeg vremena mladi se veoma teško nose, zbog toga što su oni u periodu odrastanja kada formiraju neki svoj identitet i postavljaju sebi pitanja: Ko sam ja? Da li vredim? Šta treba da radim? Mislim da su im nekako suženi vidici. Porodica se dosta gubi i roditelji su dosta zauzeti. Stoga su prepušteni sami sebi i to jeste jedan od problema i razloga zašto ih privlači virtuelni svet koji nameće nerealne uzore smatra Aleksandra Radulović Zelenika i dodaje da se mladi često identifikuju sa nekim agresivnim uzorima i vrlo malo su fizički aktivni. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

04.10.2017.

 

TAYLOR SWIFT PREDVODI NOMINACIJE ZA 2017 MTV EMA NAGRADE


 

Sara Jo, Ničim izazvan, Nina Kraljić, Marin Jurić – Čivro i Koala Voice u trci za najboljeg regionalnog izvođača

 

 

 

 

 

GLASANJE JE POČELO NA: MTVEMA.COM I TRAJE DO 11. NOVEMBRA U PONOĆ

 

MTV je danas objavio nominacije za željno iščekivanu dodelu MTV evropskih muzičkih nagrada, 2017 MTV EMA. Svetska pop ikona Taylor Swift nominovana je za čak šest nagrada, uključujući i one za najbolji spot za pesmu “Look What You Made Me Do” i za najboljeg izvođača. Sledi kanadska zvezda Shwan Mendes, koji će se takmičiti u pet kategorija, a prate ga Kendrick Lamar i Ed Sheeran sa po četiri nominacije.

 

 

 

 

Sheeranov mega hit “Shape of You” nominovan je u kategoriji Najbolja pesma, a konkurencija su mu “Whild Thoughts” DJ Khaleda, “There’s Nothing Holdin’ Me Back” popularnog Shwana Mendesa, letnja himna “Despacito” koju izvode Luis Fonsi & Daddy Yankee i vesela numera benda Clean Bandit “Rockabye.”

 

 

 

 

MTV je danas objavio i imena pet izvođača iz regiona koji će se takmičiti za nagradu MTV Best Adria Act na ovogodišnjoj dodeli evropskih MTV nagrada. Nominovani u ovoj kategoriji su: Sara Jo, Ničim izazvan, Nina Kraljić, Marin Jurić – Čivro i Koala Voice.

 

Glasanje za MTV Best Adria Act počinje 4. oktobra, na adresi www.mtvema.com i trajaće sve do 11. novembra u ponoć, kada će biti poznat pobednik u ovoj kategoriji.

 

Svečana dodela 2017 MTV EMA održaće se u nedelju, 12. novembra u The SEE Areni u Londonu. U ulozi voditeljke programa naći će se pevačica Rita Ora.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.10.2017.

 

Otvoren novoizgrađeni sportski teren sa tartan podlogom u OŠ"Jovan Mikić"

 

 

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez i član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović, posetili su danas Osnovnu školu "Jovan Mikić" gde je zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade i Grada Subotice, otvoren novoizgrađeni sportski teren sa tartan podlogom.

 

 

 

 

 

- Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i lokalnoj samoupravi, u okviru „Dečje nedelje“ u dvorištu naše škole otvaramo novi sportski teren, umesto dotrajalog i neupotrebljivog sportskog terena starog skoro 50 godina, izjavila je direktorka OŠ „Jovan Mikić“, Marija Milodanović.
Po njenim rečima teren će pored 483 učenika ove škole koristiti i rekreativci kojih u MZ "Kertvaroš" ima zaista mnogo.

 

Za izgradnju ovog terena Pokrajinska vlada je obezbedila 2 miliona dinara, a iz gradskog budžeta je izdvojeno 450.000 dinara.

 

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez je izjavio da su izgradnja sportske infrastrukture, adaptacija i rekonstrukcija sportskih terena jedan od prioriteta Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koji je nakon rebalansa budžeta, u junu tekuće godine dodelio i sredstva za sanaciju poda fiskulturne sale u OŠ „Ivan Milutinović i za izgradnju otvorenog terena u subotičkoj Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“.

 

- Učenicima OŠ "Jovan Mikić" predajemo na upotrebu novi sportski teren sa tartan podlogom koji poboljšava kvalitet nastave fizičkog vaspitanja i smanjuje opasnost od povreda. Nakon rekonstrukcije fiskulturne sale u OŠ 'Sveti Sava" ovo je još jedan zajednički projekat Pokrajinske vlade i Grada Subotice, rekao je član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović i dodao da će već idućeg ponedeljka, građanima na upotrebu biti predat još jedan teren sa tartan podlogom u okviru Sportskog centra u Prvomajskoj ulici. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

02.10.2017.

 

Pet medalja Spartakovih džudista

 

 

20. Međunarodni i 10 Memorijalni džudo turnir “Željko Nikolić“ Bečej 2017, okupio je 320 takmičara iz 48 klubova a učešće su uzele ekipe iz Slovačke, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Češke, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

 

 

 

 

Džudo klub Spartak je učestvovao sa sekcijom iz Bajmoka, a osvojeno je 5 medalja.
- Rezultat je mogao biti i bolji, ali je većina naših takmičara tek zašla u novu starosnu grupu pa im nećemo mnogo zameriti, kažu u Džudo klubu Spartak.

 

Drugo mesto su osvojili, Mateja Borojević do 60 kg u mlađim pionirima, Matej Imrić u poletarcima preko 55 kg i Nikolina Tatalović do 38 kg u poletarkama. Treći su bili Dušan Vukas do 55 kg u kadetskoj konkurenciji i Ana Štefković do 48 kg u mlađim pionirkama.

 

Ekipu na turniru su vodili trener Milan Bogić i Vladimir Tanasković.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.10.2017.

 

BELDOCS EHO:“Poslednji ljudi u Alepu”

 

 

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa Festivalom dokumentarnog filma Beldocs nastavlja projekcije filmova iz selekcije Festivala 2017. godine u okviru ciklusa BELDOCS EHO.

 

 

 

 

Prvi u nizu filmova koji će biti prikazan u Omladinskom klubu “Skladište”je dokumentarni film “Poslednji ljudi u Alepu” u utorak, 3. oktobra 2017.godine sa početkom u 19.30 časova.

 

Ulaz je slobodan.

 

Beli Šlemovi se bore da ostanu zajedno. Alepo se bliži propadanju, poslednji meseci grada kakvog ga poznajemo. Ljudi su konstantno izloženi opasnosti. Kako se nositi sa strahom od smrti? Nakon pet godina rata u Siriji preostalih 350.000 građana u Alepu pripremaju se za opsadu. Kroz volontere Belih šlemova vidimo svakodnevni život, smrt i borbu na ulicama Alepa. Khalid, Subhi i Mahmud su osnivači organizacije i prvi koji ulaze u uništene zgrade, kroz ruševine u potrazi za preživelima. Oni su izabrali da ostanu u Alepu kako bi sačuvali svoje ljude tokom beskonačne opsade. Mnogo života, uključujući decu i odojčad, je izgubljeno tokom bombardovanja. Ali svaki novi dan takođe predstavlja i dilemu – da li ostati i rizikovati ili treba izaći i spasiti svoje porodice kao i mnoge druge?

 

Režija: Feras Fayyad
Montažer i koreditelj: Steen Johannessen
Snimatelj: Thaer Mohammed Mojahed Abo al Joud
Prodcent: Søren Steen Jespersen
Assistant director: Hasan Khattan
Trajanje: 104`

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

29.09.2017.

 

Održana Noć istraživača

 

 

Ovogodišnja Noć istraživača u Subotici, koja se održava pod nazivom "Znanje na prvi ogled" okupila je preko 130 učesnika. Dve visokoobrazovne ustanove, pet osnovnih i četiri srednje škole, udruženja građana i kompanija "Infostud", predstavili su više naučnih oblasti, od matematike, fizike, hemije, do robotike, informatike i elektronike.

 

 

 

 

 

Posetioci su imali priliku da testiraju svoje znanje preko kompjuterskog programa, odgovore na što više pitanja za što kraće vreme, dokažu da su "hot" istraživači i osvoje nagrade. Predstavljeni su dronovi, 3D štampač, plazma zvučnik, koji generisanjem visokonaponskog električnog luka varira pritisak vazduha, što ljudsko uho percipira kao zvuk. Zbog visoke temperature, vazduh oko zvučnika je u plazma stanju.

 

Posetioci su imali priliku videti i hemijske vatre, vruće eksperimente, tornado u boci, klackalicu od sveća, "šašavu" vodu, topli led, vatreni tornado, hibridne motore rakete, raketu od makarona i jestivi most, što je samo deo ovogodišnje čarolije Noći istraživača.

 

Srbija se uključila u Noći istraživača 2010. godine, a Subotica uzima učešće već naredne, 2011. godine. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

27.09.2017.

 

Vedran Zavišić: Za uspeh su najbitniji ideja i vera u tu ideju, a novac se nekako nađe

 

 

Predavanjem „Pravila i unapređenje prodaje“ u Poslovnom inkubatoru je započela realizacija projekta o unapređenju ekonomskog razvoja, kog je odobrila Razvojna agencija Srbije, a današnji predavači su osim pravila i načina unapređenja prodaje, okupljenima predstavili i svoja iskustva, na planu uspešnog pozicioniranja na tržištu kompanija koje su osnovali i u kojima zapošljavaju preko 200 ljudi.

 

 

 

 

 

- Cilj projekta je da mladim ljudima koji kreću sa start apovima pokažemo sa kojim problemima će se susresti i kako da te probleme reše. Zato smo doveli dva mlada preduzetnika koji imaju veliki broj zaposlenih, da pokažu zainteresovanima kako su te probleme rešavali, rekao je direktor Poslovnog inkubatora, Srđan Ivanović.

 

Predavači Vedran Zavišić, osnivač i direktor Icom Communications i Bojan Božović, direktor Smart Com Solutions, okupljenima su između ostalog, predstavili svoje početne korake u poslovanju i svoje današnje, zavidne pozicije u poslovanju, kao dokaz da odlazak u inostranstvo nije jedino rešenje.

 

Vedran Zavišić je dugi niz godina proveo u inostranstvu, ali je odlučio da se vrati i započne biznis u Srbiji. Sa dosadašnjim iskustvom kaže da kod ulaska u preduzetništvo nije novac taj koji je presudan, već su "najbitniji ideja i vera u tu ideju, a novac se nekako nađe". ...dalje

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

26.09.2017.

 

Najveći IT događaj u zemlji - Treći “Znam da možemo”

 

 

Najveći domaći IT događaj ove godine održaće se u sredu, 27. septembra i to u 9 gradova u zemlji. Priče domaćih preduzetnika, uspesi domaće IT industrije i najave novih velikih stvari.

 

 

 

 

IT industrija je ove godine dobila najveću pažnju do sad i to opravdano, jer je najzdravija privredna grana u zemlji sa izvozom u vrednosti od 740 miliona evra. Stoga će ovo, treće po redu okupljanje pod nazivom „Znam da možemo”
biti najveće do sad i održaće se paralelno na 9 lokacija u zemlji i namenjeno
je svima koji su zainteresovani za domaću IT industriju, bilo da su već njen deo, ili tek žele to da postanu.

 

Posetioci će imati priliku da čuju sve o rezultatima domaće zajednice na svetskom nivou, lične priče domaćih preduzetnika i pogledati šta je sve urađeno kako bi ova industrija dalje napredovala, što od strane države, što od strane industrije. Primera radi, informatika je konačno obavezan predmet za naše osnovce, a Digitalnu Srbiju su pokrenule neke od najostvarenijih domaćih IT kompanija.

 

Kako kaže Zoja Kukić iz Startita, Posebna pažnja posvetiće se i razvoju koji se dešava van Beograda i Novog Sada:
- U Startitu verujemo da sledeća velika prilika za srpski IT leži u kreiranju
lokalnih zajednica tamo gde je potreba za ekonomskim razvojem i
znanjem najizraženija i gde živi najveći deo našeg stanovništva – izvan velikih gradova. Iako u tom poduhvatu teško može biti lakih ili brzih pobeda,
verujemo da je to u ovom trenutku najbolja investicija koju možemo napraviti
na dugi rok.

 

Između ostalih, predstaviće se i Milan Simić, izvršni direktor za
IT u Telekomu Srbija, Igor Bogićević, osnivač kompanije Seven Bridges,
Nemanja Čedomorović ispred Digitalne Srbije i Vukan Simić, osnivač Fishing
Bookera. Iz organizacije najavljuju i najavu barem jednog velikog novog
projekta, kao i uočavanje trendova koji će pratiti ovu industriju u Srbiji.

 

Događaj je besplatan za posetioce i održaće se u sredu, 27. septembra sa početkom u 18h. U Beogradu će se održati u Domu omladine Beograda, a
prenosi će se gledati u Startit Centrima ( Novi Sad , Valjevo , Zrenjanin , Vršac, Inđija, Subotica ), kao i u Mokrin House-u i Šapcu .
U Subotici u Startit Centru, Korzo 1 (pasaž bivšeg bioskopa Korzo), II sprat u sredu 27. septembra od 18 časova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.09.2017.

 

Uskoro “Na sav glas 2 !!!”

 

 

Nakon uspešne prve radionice “Na sav glas!!!” koja je održana u maju, u oktobru Fondacija “Danilo Kiš” organizuje drugu radionicu “Na sav glas 2 !!!” na koju su dobrodošli i novi i stari polaznici!

 

 

 

 

Mladi, stari, veliki, mali, instrumentalisti (koji se ne libe zapevati), perkusionisti, veseli, tužni, aktivni, pasivni i svi oni koje pevanje inspiriše ali i oni koji se pevanja i svog glasa plaše dobrodošli su na Radionicu pevanja „Na sav glas 2!!!“ koja se organizuje u okviru konkursa "Uskladišti svoju ideju" i koju će voditi Gloria Lindeman.

 

Dvodnevna radionica će se održati u Omladinskom klubu "Skladište" u petak, 20. oktobra 2017. godine od 19.30 do 21.30 sati i u subotu, 21.oktobra od 16.00 do 18.30 sati. Učešće je besplatno ali je neophodna prijava putem telefona 024/ 523-566 ili slanjem mejla na adresu office@danilokis.rs.

 

Radioničari će biti u prilici da probude svoj glas, da se osmele da pevaju na sav glas kao i da uživaju u pevanju. Voditeljka radionice Gloria Lindeman vodiće polaznike kroz vežbe zagrevanja glasa i tela (jer je glas deo tela), uz vokalno-ritmičke igre i improvizacije, a polaznici će naučiti i nekoliko pesama iz raznih krajeva sveta.

 

Gloria Lindeman je rođena u Subotici. Završila je Srednju muzičku školu (klavir). Posle završenih studija komparativne književnosti i španskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počela je da uči đembe i druge tradicionalne zapadnoafričke instrumente, te da peva u ženskom etno horu Čipkice. Bila je dirigentkinja horova Le Zbor i Čipkice iz Zagreba. Pohađala je međunarodnu radionicu etno muzike Ethno Sweden (Rattvik, Švedska), a zatim je završila edukaciju za voditelje radionica u organizaciji Ethno World, pod pokroviteljstvom Fondacije Grundtvig. Učestvovala je na mnogim vokalnim radionicama tradicionalnog srpskog, hrvatskog, makedonskog i bugarskog pevanja, kao i na radionicama koje povezuju telo, glas i emocije. Vodila je radionice pevanja (samostalnih i u sklopu festivala) u Hrvatskoj, Srbiji i inostranstvu. Radila je kao horovođa/vokalni pedagog/izvođač na predstavama nekoliko hrvatskih i stranih pozorišta (Montažstroj, HNK Split, Anagoor).

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.09.2017.

 

Zasijalo „Sunce“ na folklornom nebu Subotice

 

 

Subotica je od danas bogatija za još jedan Folklorni ansambl koji je poneo naziv „Sunce“. Nešto više od pedeset članova već upisanih u mlađu, stariju, omladinsku i rekreativnu grupu počelo je – u Ulici Dragiše Mišovića 19, kod Senćanske crkve, u prelepom ambijentu – da uz pomoć Zvezdane Bičanin i njenog oca Miroslava Bičanina, poznatog subotičkog harmonikaša, uči korake i pravila folklora.

 

 

 

 

 

Nakon velikog uspeha u kulturno-umetničkim društvima u Liparu i Aleksi Šantiću, gde su uspeli da omasove folklorne grupe, ovaj dvojac pokušaće da i u Subotici napravi jednu lepu priču kakvu samo folklor može, jer to nije samo igra nego i druženje, fizička aktivnost, tu su i prijateljstva, putovanja, doživljaji za pamćenje, a to najbolje znaju oni koji su decenijama u ovoj „igri“.

 

 

 

 

 

Jedan od njih je sigurno Miroslav Bičanin čije će iskustvo pomoći njegovoj ćerki Zvezdani da „Sunce“ bude folklorni ansambl za primer.
-Cilj društva je okupljanje dece i omladine sa željom da se očuva tradicija i baština narodnih igara, da na lepom i ugodnom mestu uče i vežbaju razne koreografije, da se dobro i kvalitetno druže, da stiču brojna poznastva i sklapaju nova prijateljstva. Želimo da ovo bude jedna lepa, ničim opterećena priča lišena politike i bilo kakvih podela. Hoćemo da kreiramo ambijent u kome će se svi osećati dobro. Pokušaćemo da afirmišemo i uzdignemo folklor na što je moguće viši nivo. Izvesno je da to ne može da se postigne za mesec ili dva i da je za realizaciju jedne takve ambicije potrebno dosta vremena, odricanja, volje, snage, vežbanja... Ali to je naša zamisao. Uveren sam da ćemo u tome uspeti, tim pre što ćemo svi u ovom ansamblu pripadati samo folkloru, dakle dobroj igri, muzici i druženju – ističe Miroslav Bičanin.

 

 

 

 

 

Pored nekih renomiranih autora koreografija iz naše zemlje, folklorni ansambl „Sunce” ima i 13 koreografija čiji je autor Zvezdana Bičanin. Dakle, ogledala se u umetničkom stvaranju i njena dela su na smotrama folklora doživela zapažen uspeh.
- Zvezdana je autor koreografija i stručni rukovodilac folklora. Ona se obrazuje na seminarima, pomažu joj stručnjaci iz Srbije, a i ja sam tu kao neko ko je više od četiri decenije u folkloru, kao igrač ili muzičar, da joj pomognem da od ovog ansambla stvorimo mesto gde će mladi rado da dolaze, da uče razne igre koje brišu sve moguće razlike među njima. A odrasli, željni da, rekreativno, nauče folklor već su pokazali zavidnu zainteresovanost – naglasio je Miroslav Bičanin.

 

 

 

 

 

Ulaganja u folklorni ansambl su velika, od zakupa prostorija do kupovine narodnih nošnji. Zvezdana i Miroslav, za početak, imaju ono najvažnije, dobru nameru, zainteresovanost svih uzrasta da uče folklor i podršku mnogih ansambala širom Srbije. Za sve ljubitelje folklora kontakt telefon je: 064/51 21 911.

 

T. Aleksić

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

21.09.2017.

 

Željko Crnjaković: Posla ima, ako želimo nešto da naučimo

 

 

 

 

Koordinator Infostud hub i Startit centra u Subotici, Željko Crnjaković poručuje mladim ljudima da se pokrenu, a kako kaže "Posla ima, ako želimo nešto da naučimo". Jedno od mesta gde će se moći dodatno edukovati, ili bar zainteresovati za širi spektar oblasti je upravo novootvoreni prostor, u kom najavljuje niz korisnih i zanimljivih predavanja.

 

 

 

 

 

- Prilika ima. U današnje vreme je sve dostupno, posebno ako smo voljni da naučimo nešto. Frilensing se često poistovećuje sa zaradom ostvarenom "kliktanjem" najčešće na reklamne sadržaje. Nema ništa od toga, tu nema zarade. Većina toga su prevare. Posao na internetu nije vezan isključivo za usko stručne sfere. Ja sam dobar primer. Pre 4 godine sam ušao u frilensing, posle toga u preduzetništvo. Nisam programer, niti dizajner, što se smatra IT sferom u okviru koje se može baviti nekim poslovanjem. Danas se možete baviti frilensingom samo ako znate engleski, ako znate da pišete, ili da budete nekom virtualni asistent. Na primer, nekom u Kini. Oni to plaćaju kako nebi trošili vreme, s obzirom da je ono najdragocenije. Naravno, što ste stručniji, što više znate i izučite više oblasti, od virtuelnih asistenata, menadžera, marketing menadžera, do programera, dizajnera, analitičara, toliko ćete biti bolje plaćeni. Narvno da će onaj, ko samo unosi neke podatke u tabelu biti mnogo manje plaćen, od nekog programera. Ali, ono što ja želim poručiti ljudima je da moraju da se pokrenu. Mi smo tu da damo savet, kaže Željko Crnjaković. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

21.09.2017.

 

Održano predavanje na temu "Kako i da li osnivati firmu u Srbiji"

 

 

 

 

 

U Infostud hub i Startit centru u Subotici gostujući predavač Milan Trbojević iz knjgovodstvene agencije "Knjigovodstvo Knjiški moljac" iz Beograda, predstavio je sve začkoljice koje se mogu očekivati kod uplovljavanja u preduzetničke vode.

 

 

 

 

 

Trbojević je okupljenima predstavio sve pojedinosti vezane za otvaranje firme i njenim oblicima, a u posebnom razgovoru za naš portal je istakao i koje bi osobine morao imati budući mladi preduzetnik/preduzetnica. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

18.09.2017.

 

Kalabrija - odrednica Kluba putnika Fondacije "Danilo Kiš"

 

 

U septembru Klub putnika Fondacije "Danilo Kiš" vodi nas u Kalabriju, regiju zanimljive istorije, sjajne hrane, neverovatne prirode i bogate kulture. Nemanja Mutić će nam uz fotografije, video zapise i priču dočarati južnu Italiju. Saznaćemo kako je istraživao Obalu Bogova, živeo mediteranskim stilom života, jeo sladoled od kaktusa i marmeladu od crvenog luka, izučavao Muzej Antičke Grčke i još mnogo toga.

 

 

 

 

Susret avanturista i ljubitelja putovanja održaće se u utorak, 19. septembra2017. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu "Skladište".
Ulaz je slobodan.

 

Nemanja Mutić je diplomirani turizmolog, autor YouTube kanala Putopisi (gde snima dokumentarce o svojim putovanjima), predavač na radionicama i obukama na temu turizma i višegodišnji turistički vodič. Živeo je i radio u zemljama Evrope, Azije i Afrike. Zaljubljenik je u avanture i promoter neklasičnih (masovnih) putovanja.

 

U Omladinskom klubu "Skladište", na neformalnim okupljanjima "Kluba putnika" razmenjuju se priče i fotografije, recepti i prospekti, linkovi i kontakti, saveti i sve korisne i zabavne informacije vezane za nepredvidivi svet putovanja. Održavaju se degustacije i prezentacije pojedinih zemalja i egzotičnih destinacija, razmenjuju se autostoperski i ostali vodiči, čuje se muzika inspirisana putovanjima, a imate priliku i da se informišete i naučite o kulturama koje vas zanimaju i privlače.

 

Uz podršku Fondacije "Danilo Kiš", posetioci Kluba putnika mogu da pozovu i odaberu gostujuće predavače, kao i da predlože zemlje koje bi voleli bolje da upoznaju.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.09.2017.

 

Vikend posvećen mentalnom zdravlju

 

 

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa psihoterapeutima, savetnicima i edukantima psihoterapije Centra za lični razvoj Spektrum 16. i 17. septembra 2017. godine organizuje još jedan vikend posvećen mentalnom zdravlju.

 

 

 

 

Kroz predavanja, iskustvene radionice i interaktivne diskusije istražujemo raznovrsne oblasti. Teme ovog meseca su: emocionalna inteligencija u teoriji i u praksi, za ljubitelje Jungove psihologije bavimo se nesvesnom simbolikom, a obzirom na veliki uspeh ponovićemo temu uloge žene u savremenom porodičnom sistemu. Novina u programu je interaktivna diskusija “Pričajmo o psihoterapiji uz kafu”.

 

Ukoliko želite da učestvujete u nekoj od radionica koje su psihoterapeuti pripremili, pozivamo vas da se prijavite.
Učešće je besplatno ali je prijava obavezna zbog ograničenog mesta u grupama.
Prijave na: office@spektrum.rs


 

Subota, 16. septembar

9:00-9:45
“Pričajmo o psihoterapiji uz kafu”
Uz opuštenu atmosferu, kafu ili čaj, dva psihoterapeuta ili edukanata psihoterapije razgovaraće o temama vezanim za proces psihoterapije, uz uključivanje prisutnih. Ako volite psihologiju, rad na sebi i zanima vas šta, kako i zašto rade u psihoterapiji, dođite na kafu sa nama!
Voditeljke: Karolina Vörös (psihodramska psihoterapeutkinja) i Nina Racić (edukantkinja integrativne psihoterapije)

 

10:00-13:00
Radionica: „Magična mapa - traganje za značenjem i smislom u priči sopstvenog života"
Opšte je poznato da imaginativna upotreba metafora i simbola oslobađa i komunicira sa dubljim i kompleksnijim značenjima sveta koji nas okružuje. Materijalizacija ili projekcija individualnog i kolektivnog nesvesnog kroz mitove, nestvarna bića, magične scene, koje ne mogu da se dese u realnosti, dovode do promena unutar pojedinaca, koje se na kraju ispolje u svakodnevnom životu. To je efikasan način da se eksternalizuju sadržaji i funkcije našeg uma i otkrije način na koji možemo da se suočimo i nosimo sa sopstvenim podsvesnim i nesvesnim.
Na ovoj iskustvenoj radionici ćemo istraživati „magičnu mapu“ sopstvenog uma. Zašto magičnu? Dešifrovanje simbola pokreće intuiciju i otkriva dublja značenja skrivena ispod površine. Pokretanje mašte, sveta simbola, bajki otvara čitav novi izvor lekovite energije (magije) potreban za pokretanje promena i istrajavanje u njima u realnom svetu.
Voditeljka radionice: Milana Jovićević, psihološkinja i psihodramska psihoterapeutkinja.

 

18:00 – 20:00
Radionica: “Žena u porodici i njena (ne)moć”
Da li je žena u porodici menjala svoje uloge ili ih je samo nasleđivala od svoje majke, bake? Da li se modernizacijom i društvenim promenama promenilo njeno funkcionisanje u porodičnom sistemu ili su se neke uloge samo dodale? Da li žena ima moć u porodičnom sistemu ili ne? Dođite da zajedno otkrijemo kakva je uloga žene u 21. veku.
Voditeljka radionice: Jelena Janjić, specijalna pedagoškinja i porodična psihoterapeutkinja.

 

Nedelja, 17. septembar

16:00 – 17:30
Radionica: “Emocionalna pismenost“
U svakodnevnoj komunikaciji, mi se ne oslanjamo samo na reči kao izvor informacija, već izgovorenim rečima pravo značenje daju emocije koje čitamo iz neverbalne komunikacije sagovornika. To znači da su one ključna veza između nas i spoljašnjeg sveta.
Emocionalna pismenost podrazumeva razumevanje sopstvenih osećanja i onoga što ih uzrokuje kao i upravljanje svojim emocijama.
Na radionici ćemo obrađivati sledeće teme:
Šta je emocionalna inteligencija i koje su njene glavne komponente? Kakvu ulogu imaju emocije u svakodnevnoj komunikaciji? Koja je njihova važnost? Možemo li razvijati veštine njihove kontrole? Kakva je veza između misli, osećanja i ponašanja i na koji način možemo da preuzmemo odgovornost za svoje emocije i upravljanje njima.
Voditeljka radionice: Aleksandra Radulović Zelenika, psihološkinja na naprednom nivou REBT edukacije.

 

18:00 – 20:00
Radionica: “Izrazi svoje emocije na pravi način“
Često smo u komunikaciji, često razmišljamo da li da kažemo svoje mišljenje, da li da izrazimo svoju ljutnju ili nezadovoljstvo, da li da pokažemo svoju tugu ili strah... Dešava nam se da prećutimo, dešava nam se da planemo, često i na pogrešnu osobu - najteže je izraziti svoje emocije na pravi način u pravo vreme, na pravom mestu i prema pravoj osobi.
U bezbednom okruženju, uz podržavajuću atmosferu i diskreciju, učinite korak ka većoj svesnosti, učinite korak ka balansiranju izražavanja vaših emocija, prijavite se na našu radionicu.
Voditelj radionice: Boris Telečki, psiholog i psihodramski psihoterapeut.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.09.2017.

 

Stipendije učenicima deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke


 

 

Član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja Nataša Aleksić uručila je učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke ugovore o stipendiranju za školsku 2017/2018. godinu. Na konkurs je stiglo 65 prijava sa zahtevom za stipendije, a odobreno je trideset. Grad Subotica već drugu godinu za redom dodeljuje stipendije učenicima koji upišu neko od deficitarnih zanimanja.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Obraćajući se medijima uoči uručenja ugovora u Plavoj sali Gradske kuće, Nataša Aleksić je izjavila da danas ugovore potpisuju stipendisti koji su upisali prvu godinu na trogodišnjem smeru u jednoj od tri srednje škole: Srednjoj tehničkoj školi „Ivan Sarić”, Politehničkoj i Hemijsko-tehnološkoj školi.

– Prošlogodišnje iskustvo pomoglo nam je da se i ove godine opredelimo za ovaj vid stipendiranja. Stipedija se isplaćuje u deset jednakih mesečnih rata, visina mesečne rate iznosi 3.000 dinara s tim da stipendisti, ukoliko imaju negativne dve ocene na polugodištu, gube stipendiju. Ove stipendije su pospešile upis u deficitarna zanatska zanimanja , koja su neophodna našem gradu za razvoj privrede – rekla je Nataša Aleksić.

 

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola, Iso Planić istakao je da je dodelom ovih stipendija subotička lokalna samouprava pokazala da prepoznaje deficitarna zanimanja i njihov značaj i da brine o razvoju i perspektivi ovog grada.

On je naveo da je zanatsko zanimanje stolar u Politehničkoj školi u prethodnih deset godina zamrlo, da je poslednje odeljenje stolara imalo svega pet učenika i da je u ovoj školskoj godini za operatera za izradu nameštaja primljeno 30 učenika.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

13.09.2017.

 

Sutra počinje 3. Dead Lake Horror & Wine Festiva

 

 

Treći Dead Lake Horror & Wine Festival održaće se od 14. do 16. septembra pod sloganom „Uskrsnuće horora i vina!“ u bioskopu Abazija kraj jezera Palić i predstaviće 6 zapaženih ostvarenja horor žanra, uz dve atraktivne specijalne projekcije.

 

 

 

 

Specijalni gost festivala biće slavni italijanski reditelj i scenarista Ruđero Deodato, ovogodišnji dobitnik nagrade „Bela Lugoši“, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti. Njemu će nagrada biti uručena na zatvaranju Festivala, 16. septembra, a tom prilikom biće prikazan Deodatov kultni film „Holokaust ljudoždera“ (20h).

 

Sutra (14. septembar) u 13 časova Ruđeru Deodatu biće u Beogradu dodeljena Plaketa Jugoslovenske kinoteke.

 

Gošća Festivala biće i Karlota Moreli italijanska glumica koja igra u novom filmu Ruđera Deodata - „Balada u krvi“.

 

Festival će sutra u 20 časova otvoriti holivudski horor „Amitivil: Buđenje“ (scenario i režija: Franck Khalfoun) sa Dženifer Džejson Li u ulozi majke koja se sa decom useljava u sablasnu kuću. U pitanju je novi film iz čuvenog serijala o ukletoj kući, započetog još 1979. godine filmom „Amitivilski užas“, kojeg je pratila kontroverza da je baziran na istinitim događajima.

 

Iste večeri, od 22h, biće prikazano ostvarenje „Zlokobna aplikacija“ (r: Abel Vang, Burlee Vang) nakon kojeg ćete zasigurno oprezniji koristiti vaš smartfon. U filmu jezivo naprirodno biće teroriše pet prijatelja nakon što su skinuli misterioznu aplikciju.

 

Drugog festivalskog dana publiku očekuje pomenuta „Balada u krvi“ Ruđera Deodata. Nakon što su proveli Halloween konzumirajući drogu i seks, češka studentkinja na razmeni Lenka, njen dečko Džejms i njegov prijatelj Djuk otkrivaju leš mlade studentkinje iz Engleske Elizabet, koja je sa njima provela noć. Niko se ne seća šta se zapravo desilo...

 

Nemiran san, obezbediće pobednik Grossmanna – španski film „Noć device“ (The Night of the Virgin, r: Roberto San Sebastián), za koji je žiri slovenačkog festivala izjavio da dodeljuju nagradu filmu za koji se nadaju da ga više nikad neće videti koliko je strašan. Film prati naivnog dvadesetodišnjaka Nika koji je rešio da se po svaku cenu reši svoje nevinosti tokom jedne novogodišnje zabave. Nakon što upozna atraktivnu i lukavu gospođu Medeju, shvatiće vrlo brzo da će cena njegovog nauma biti veoma visoka, i krvava...

 

Između ova dva horora drugog festivalskog dana biće kao specijalni bonus prikazan kratki film „Život po Moskriju“, fantastični omaž kultnom i prerano preminulom reperu Davoru Bobiću Moskriju iz benda Prti Bee Gee. Ovaj kratki film već je stekao kultni status, iako je snimljen pre samo tri meseca.

 

U subotu, 16. septembra, očekuje nas Wine Jam, a uz odlična vina uživaćete u poslastici - specijalnoj projekciji jednog kultnog filma, čiji će reditelj biti specijalni gost festivala, nakon koje sledi strašni „Februar“ (The Blackcoat's Daughter, r: Oz Perkins) o dve devojke koje se bore se zlom silom kad ostanu same u internatu tokom zimskog raspusta. Glavnu ulogu u ovom filmu igra Ema Roberts, bratanica Džulije Roberts, koja se proslavila ulogama u filmu „Vrisak 4“ i seriji „Američka horor priča“.

 

Program trećeg Dead Lake Horror & Wine Festivala zatvoriće jezivi horor „Najdraža sestra“ (Dearest Sister, r: Mattie Do), koji je imao zapaženi uspeh na svim većim festivalima horor žanra. Film prati devojku sa sela koja dolazi u glavni grad Laosa – Vientiane, kako bi brinula o bogatoj rođaci koja je oslepela, ali u isto vreme i dobila neočekivani dar – da komunicira sa mrtvima.

 

Cena dnevne ulaznice iznosi 150 dinara, dok je za pojedinačne projekcije potrebno izdvojiti 100 dinara.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.

 

Izvor: Dead Lake Horror & Wine Festival

___________________________________________________________________________

 

12.09.2017.

 

22. Kanjiški džez festival od 14. - 16. septembra

 

 

U četvrtak 14. septembra započinje dvadesetdrugo izdanje Kanjiškog džez festivala, na kom će nastupiti pet različitih muzičkih produkcija koje će izvesti umetnici iz osam zemalja.

 

 

 

 

- Poklonici festivala već dobro znaju, a nije na odmet to ponoviti, da su bine kanjiškog džez festivala još od njegovih početaka mesto susreta muzičkih korena i savremene improvizacije, a poslednjih godina i mesto za prezentaciju slobodnih umetničkih formi, muzičkih eksperimenata, fuzija i inovacija. Tako i ovogodišnji program žanrovski pokriva polja koja se dotiču fri-džeza, savremene improvizovane muzike, čak i muzičkog hiper-spektralizma, kaže umetnički direktor festivala Dejan Vujinović.

 

Otvaranje festivala je zakazano za četvrtak 14. septembar od 20.00 časova u ateljeu kanjiške slikarke Laure Sagmeister, gde će se u jednočasovnom programu publici predstaviti mađarski sakosfonista Akoš Selevenji i bubnjar i violista Aron Porteleki.
- Mesto i povod za ovaj koncert nisu ni malo slučajni: Laura i Akoš se poznaju godinama, a od kada je on postao makar i samo povremeni stanovnik Kanjiže, kuju se planovi da zvuk njegovog saksofona oplemeni Laurin atelje. Poslednjih nekoliko godina, koje se poklapaju sa njegovim povratkom iz Francuske gde je živeo preko dve decenije, Selevenji učestalo sarađuje sa Portelekijem na različitim projektima. Spoj iskustva i mladalačkog poleta, verujemo da je recept za dobru atmosferu na otvaranju 22. Kanjiškog džez festivala, dodaje Vujinović.

 

 

 

 

U petak 15. septembra festival se seli u Dom umetnosti, svoju staru i prepoznatljivu lokaciju, gde će na maloj bini od 20.30 časova publika imati priliku da čuje slovenački duo koji čine Ana Kravanja (violina, vokal) i Ina Puntar (vokal). Od 21.30 na velikoj sceni nastupa dugo očekivani američki trio koga čine saksofonista Džon Dajkman, kontrabasista Vilijem Parker i bubnjar Hemid Drejk (John Dikeman, William Parker, Hamid Drake).
- Dajkman je pripadnik mlađe generacije američkih umetnika, koji je godinama živeo i radio u Kairu, Budimpešti i Parizu, a od 2008. godine odabrao je Amsterdam kao svoju stalnu rezidenciju. Njegovu speciifičnu tehniku i virtuoznost muziciranja prepoznali su mnogi muzičari sa kojima je sarađivao, a svakako da krunu njegove dosadašnje karijere čini saradnja sa verovatno najboljom fri-džez ritam sekcijom proteklih decenija, koju čine upravo Parker i Drejk. Dok je Parker pripadnik njujorške scene, kontrabasista koji iza sebe ima preko 40 godina na svetskim binama, više od 150 snimljenih albuma i saradnju sa velikanima popur Sesila Tejlora, za Drejka možemo reći da je izdanak velike čikaške škole. Spada u red najtraženijih džez bubnjara današnjice, a sasvim sigurno i u sam vrh svetskog džeza svih vremena. Trio Dajkman-Parker-Drejk ima iza sebe dva snimljena albuma, a trećoj evropskoj turneji nastupaju u poznatim klubovima kao što su londonski Cafe Oto, ljubljanska Gromka, te festivali Free Form u Trondhajmu i naš festival u Kanjiži, napominje Vujinović.

 

 

 

 

Subota 16. septembar na bine donosi dve premijerne produkcije: od 20.30 časova na maloj bini planiran je naszup bečkog čeliste i eksperimentalnog umetnika Arnolda NOID Haberla i novosadske pijanistkinje Marine Džukljev. Ovogodišnji festival zatvara internacionalni ansambl Hajperion rumunskog kompozitora i dirigenta Janku Dumitreskua (Hyperion International Ensemble).
- Na marginama tadašnjeg totalitarnog režima, Dumitresku 70-ih godina pokreće projekat Hajperion sa kojim se u različitim formacijama, bavi istraživanjem spektralne muzike, transformacionim i akuzmatskim muzičkim izvođenjima. Spada u red najpoznatijih kompozitora savremene improvizovane muzike. Orkestar trenutno okuplja 14 umetnika iz 6 zemalja, a na aktuelnoj turneji kojom promovišu svoj putujući festival Spectrum XXI, nastupaju u Bukureštu, Krakovu, Varšavi, Kanjiži i na kraju u Beogradu. Turneju na žalost obeležava i prerani odlazak ko-dirigentkinje i kompozitorke Hajperiona Ane-Marije Avram, koja je prošlog meseca preminula u 57. godini života, kaže Dejan Vujinović.

 

 

 

 

Ulaznice za festival 15. i 16. septembra će se prodavati po ceni od 200 dinara, dok se otvaranju festivala može prisustvovati besplatno.

 

Ovogodišnji pokrovitelji festivala su: Opština Kanjiža, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Societe Generale banka, Austrijski kulturni forum i Infostud grupa, medijski partneri su RTV Panon i Panda radio, a produkcioni partneri su Obrazovno-kulturna ustanova CNESA, Art garni hotel iz Kanjiže, Atelje Laure Sasgmeister, Audio Solutions d.o.o, Vojvođanski omladinski forum (VIFÓ) i Muzička škola iz Subotice.

 

Sve dodatne informacije, detaljan program, adrese održavanja događaja, rezervacije mesta i karata:
Telefon: 060 0 300 620
Email: jazz@kajazz.org
Web: www.kajazz.org
Društvene mreže: www.facebook.com/kanjizajazz

 

 

Program festivala

 

14.9.2017 - Atelje Laure Sagmeister (Nikole Tesle 13, Kanjiža)
20.00 h: ATELIER IMPROVISATIONS - SZELEVÉNYI Ákos – PORTELEKI Áron duó (HU)
15.9.2017 – Dom umetnosti (Glavni trg 9, Kanjiža)
20.30 h: Ana KRAVANJA & Ina PUNTAR duo (SLO)
21.30 h: John DIKEMAN – William PARKER – Hamid DRAKE (USA)
16.9.2017 – Dom umetnosti (Glavni trg 9, Kanjiža)
20.30 h: NOID a.k.a. Arnold HABERL – Marina DŽUKLJEV duo (AT, SRB)
21.30 h: HYPERION INTERNATIONAL ENSEMBLE (RO, HU, SRB, USA, GB, ISR)

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

10.09.2017.

 

Tribina „Razvijanje i upotrebe alata e-uprave na lokalnom nivou”

 

 

 

 

Mreža Evropskog pokreta u Srbiji u saradnji sa USAID organizovaće javnu tribinu u Subotici na temu „Razvijanje i upotrebe alata e-uprave na lokalnom nivou” u okviru nacionalne kampanje “JA u centru pažnje”
Tribina će se održati u četvrtak, 14. septembra 2017. godine, sa početkom u 12 časova u Savremenoj galeriji Subotica (Park Ferenca Rajhla 5, Subotica).

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

10.09.2017.

 

Završen filmski festival "FROM"

 

Tokom prethodna tri dana, u Malom Iđošu u Državi umetnosti, State of Art, prikazano je preko dvadeset filmova kratkog metra sa romskom tematikom. Festivalska publika bila je u prilici da sagleda na koji način reditelji iz celog sveta vide ovu nacionalnu zajednicu, probleme sa kojima se susreću kroz život, ali i filmove koji Rome prikazjuju na jedan sasvim drugačiji način koji odstupa od utemeljenih klišea.

 

 

 

 

Foto: State of Art FB

 

Pored filmskog festivala, otvorena je i Država umetnosti, State of Art, kojom će ove godine predsedavati glumica Ana Sofrenović, za koju je ovo oaza umetnosti i kreacije.

 

Gran pri festivala nagradu "From state of art", žiri u sastavu reditelja Slobodana Šijana i Janka Baljka, dodelio je filmu Mangava Disco Punk, reditelja, Saše Stanišika iz Makedonije.

- Nakon odgledanog programa žiri sa zadovoljstvom konstatuje izuzetan kvalitet selektovanih filmova na Prvom festivalu filmova s romskom tematikom u Malom Iđošu. Imali smo utisak da smo ovih dana doputovali u pravu državu romske umetnosti. Autori iz najrazličitijih zemalja otvorili su gomilu tema i svetova u raznorodnim žanrovima. Naša jednoglasna odluka je da nagradimo zanat, precizan i jasan filmski jezik koji priča univerzalnu ljudsku priču, rekao je u ime žirija, član Janko Baljak.

 

O samom festivalu, ideji i utiscima, osnivač State of Arta, umetnički direktor festivala Zoran Tirović, kaže:

- Ovaj festival sadrži dva aspekta. Spoljni i unutrašnji. Spoljni aspekt direktno inklinara na moju davnašnju ideju o Vojvodini kao personifikaciji evropske provanse 21 veka. Ona ima bogatstvo, za koje se plašim da ni sami Vojvođani ne razumeju. Celokupna vertikala i horizontala vojvođanskog kulturnog nasleđa u korpusu sistema evropskih kulturnih vrednosti, nosi esenciju smisla interkulturalizma, koji je do dana današnjeg prilično nespertno definisan u najpragmatičnijem smislu reči. Potencijal je tu. Slovaci, Rumuni, Mađari, Srbi, Romi, Bugari, Bunjevci, Hrvati.....u najboljem smislu reči čine kumulativnu umetničku, kulturnu bombu, koja kada bi u skaldu sa akulturacijom mogla da se izvaja u jedinstvenu monolitnu vojvođansku skulpturu zvanu brend kultura - fascinarala bi zasigurno svet. U prevodu, imamo toliko kulturnih darova koje nismo do danas uspeli da povežemo u rukoveti kulture. Vojvodina jeste ajnzic karta Evrope jer je ta koncentracija različitosti prava slika idealnog sveta. U unutrašnjem aspektu, u sklopu decentralizacije kultre tražimo modus u kojem će pristupačnost u zajednici, a u koreposdenciji sa lokalnom samoupravom iznaći snage i mogućnosti da inicijalno pokaže spremnost da kultura postane sastavni deo realiteta običnog građanina . FROM bi trebalo da bude katalizator ova dva aspekta koja komuniciraju sa internaconalnim prostorom.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.09.2017.

 

U Subotici otvoren Infostud hub

 

 

U centru Subotice uz podršku i zajednički rad Infostud grupe i organizacije Startit, otvoren je Infostud hub, sa ciljem da ovo bude coworking prostor, edukativni centar i mesto gde će se okupljati svi koji su zainteresovani za IT sektor, razvijati preduzetništvo i razmenjivati ideje.

 

 

 

 

 

Cilj Infostud hub centra je da pre svega okupi mlade ljude, informiše ih i edukuje o upotrebi novih tehnologija i da im pomogne da unaprede svoje lične i profesionalne potencijale, u cilju povećanja zaposlenosti i motivacije mladih da pokrenu svoje tehnološke firme u Subotici i okolini. ...dalje

 

___________________________________________________________________________

 

07.09.2017.

 

Filozofski klub "Novi surferi" na temu "Imati ili biti"

 

 

Septembarski Filozofski klub "Novi surferi" na temu "Imati ili biti", biće održan u petak, 8. septembra 2017. godine sa početkom u 20 časova u Savremenoj galeriji Subotica kao deo pratećih programa izložbe Kolekcija: 55 razloga za razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti, kojom SGSU obeležava 55 godina rada. Na ovoj izložbi predstavljena je i grafika "Imati ili biti" umetničkog para Dejana Anđelkovića i Jelice Radovanović, koja je nastala u Grafičkom ateljeu SGSU.

 

 

 

 

 

"Imati ili biti" je naslov čuvenog filozofsko-antropološkog dela Erika Froma u kome on izlaže osnovne fenomene čovekovog postojanja viđene kroz prizmu dva osnovna egzistencijalna modusa - imanja i bivstovanja. Imati, ili biti je egzistencijalna disjunkcija, odlučujuća za suštinu čovekovog postojanja - na način posedovanja, ili na način bivstvovanja. Imati, ili biti je dilema koje svaka osoba treba da bude svesna kao uslova mogućnosti lične slobode - u simulakrumu posedovanja, ili istini bivstvovanja. Kada se ovako postavi, stvar izgleda kao da je već odlučena: valja biti, ne valja imati. No, da li je izbor moguć, ili tačnije, da li se uopšte radi o izboru...

 

Voditelj Filozofskog kluba Novi surferi je Boris Čegar, profesor filozofije.

Filozofski klub Novi surferi Fondacije "Danilo Kiš" je namenjen onima koji žele da: se poduče dobroj komunikaciji i aktivnom slušanju, uče kako da oblikuju misao u reč, zadobiju samopouzdanje i otvorenost za drugačije mišljenje, razviju veštinu vođenja otvorenog dijaloga i argumentovane rasprave, unapređuju svoje govorne i komunikacione veštine, nauče kako se gradi dobar argument, osete atmosferu kvalitetne rasprave, te svetu pristupaju kritički i kreativno.

 

Učešće je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.09.2017.

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio Suboticu

 

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas Suboticu. Nakon prijema kod gradonačelnika, zajedno su obišli Osnovnu školu "Sonja Marinković", gde je završen deo rekonstrukcije u koju je država uložila 48 miliona dinara.

 

 

 

 

 

Zamenjena je vodovodna i kanalizaciona mreža, renovirane su učionice i toaleti, instalirano novo osvetljenje, uređena fasada, a uskoro će biti renovirana i sala za fizičko vaspitanje.
- Veoma sam zadovoljan načinom na koji lokalna samouprava brine o obrazovno - vaspitnim ustanovama, ali i načinom funkcionisanja škole, rekao je ministar Mladen Šarčević i dodao da ga raduje činjenica da su rukovodstvo i zaposleni u ovoj školi zainteresovani za unapređenje nastave.
- To dokazuje činjenica da se u školi realizuje nekoliko projekata, a jedan od njih je sa kompanijom Univereksport o učenju i stvaranju kompetencija u oblasti preduzetništva, u kojem se nalazi ukupno 40 škola, rekao je ministar Šarčević.

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban se zahvalio Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi što su samo tokom ove godine uložili više stotina miliona dinara u škole.
- Zahvalan sam što smo u prilici da učenicima obezbedimo bolje uslove, ali i nastavnicima, jer će na taj način biti u mogućnosti da podignu lestvicu znanja. Smatram da svi zajedno, kao zajednica, možemo mnogo da uradimo na tome, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

Ministar Šarčević je najavio i osnivanje subotičkog centra za obuku i usavršavanje nastavnika, koji će biti jedan od 12 u Srbiji.
- U tim obukama želimo da iskoristimo znanje koje ova škola ima, njihovih nastavnika i svih naših kolega, koji su do sada već prošli mnoge obuke. Oni će biti treneri, ali to neće biti volonterski nego profesionalno. Želimo da upravo ovi centri obave tu veliku ulogu, jer pred nama je obuka od skoro 80.000 ljudi.

 

- Nadamo se da će i druge škole krenuti ovim putem. Republika je uložila velika sredstva da bi naša škola danas izgledala ovako, kako izgleda. Voleli bismo da nastavimo ovako dobru saradnju sa gradom i republikom, rekao je direktor OŠ„Sonja Marinković“, Pajica Bašić.

 

Tokom posete Subotici ministar Šarčević je obišao i radove na izgradnji studentskog odmarališta na Paliću.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.09.2017.

 

Donacija računarske opreme u OŠ „Karas Karolina“ u Horgošu

 

 

Horgoš, 6. septembar 2017. godine – Uručenjem računarske i prateće opreme za informatički kabinet u OŠ „Karas Karolina“, kompanija Telekom Srbija počela je realizaciju projekta „Stvaramo znanje“ koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Osnovna škola u Horgošu jedna je od 20 škola kojima je dodeljena donacija Telekoma Srbija povodom obeležavanja dvadeset godina postojanja kompanije. Informatičku opremu u OŠ „Karas Karolina“ uručili su generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk, i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

 

 

 

 

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, zahvalio se Telekomu Srbija što je prepoznao važnost opremanja škola računarima i informatičkom opremom i podsetio da od ove godine petaci imaju priliku da Informatiku i računarstvo uče kao obavezan predmet.
- Informatika će učenicima na kreativan način približiti svet programiranja, stvoriti dobru osnovu za kasnije obrazovanje. Sledeće godine isto ćemo uraditi i sa šestim razredom i tako sukcesivno. Istovremeno, daćemo više prostora odeljenjima za nadarene u gimnazijama, povećavati kvote na fakultetima, vršiti prekvalifikacije. Sve to ima za cilj da kod učenika razvijemo digitalne veštine kako bismo povećanjem broja IT stručnjaka uhvatili korak sa četvrtom tehnološkom revolucijom. Kako bi i učenici šestog, sedmog i osmog razreda imali priliku da unaprede informatička znanja, pripremamo besplatne online obuke, koje će im pomoći da spremniji dođu do srednjih škola, izjavio je ministar Mladen Šarčević.

 

- Kompanija Telekom Srbija tradicionalno veliku pažnju poklanja obrazovanju, kao jednom od najbitnijih aspekata društva u kome posluje. U skladu sa tim, povodom obeležavanja 20 godina postojanja, odlučili smo da značajna sredstva usmerimo ka školstvu čime nastavljamo sa ulaganjem u unapređenje našeg obrazovnog sistema. Time našim mladim naraštajima pružamo podršku i obezbeđujemo kvalitetnije uslove nastavnicima da na što inovativniji i kreativniji način prenesu znanje, a učenicima da lakše uče i ostvaruju izvanredne rezultate, izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija.

 

Škola „Karas Karolina“ jedna je od 20 škola koje su građani odabrali tokom internet glasanja u kojem je učestvovalo 40 osnovnih škola predloženih od strane Ministarstva prosvete.
- Iskoristio bih priliku da se u ime čitavog kolektiva OŠ „Karas Karolina“ zahvalim kompaniji Telekom Srbija kao i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na tome što je naša škola uključena u nagradni konkurs. Posebnu zahvalnost dugujemo mnogobrojnim građanima koji su svojim glasovima odlučili da se baš našoj školi dodeli vredna donacija koja će pomoći našem nastavnom osoblju u radu i našim đacima u savladavanju školskog gradiva, izjavio je Valentin Sekereš, direktor OŠ „Karas Karolina“.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.09.2017.

 

12. Noć istraživača 29. septembra u jedanaest gradova Srbije

 

“Znanje na prvi ogled”

 

 

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača, manifestacija čiji je cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača, naučnika.
U Srbiji osma Noć istraživača biće održana u jedanaest gradova širom zemlje (Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici), ove godine pod sloganom „ZNANJE NA PRVI OGLED!“

 

 

 

 

 

Na nacionalnoj pres konferenciji, održanoj danas u zgradi Rektorata novosadskog Univerziteta, o detaljima programa u svakom gradu, govorili su: Jovana Zdjelarević, Information and Media Officer, EU Info Point Novi Sad, Marjana Brkić istraživač-saradnik Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković, koordinator projekta “ReFocuS” Noć istraživača, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerzitet u Beogradu, Marko Grković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, dr Aleksandra Pavlović, vanredni profesor PMF Niš i prof. dr Tijana Prodanović, redovni profesor PMF, Novi Sad.
„Svake godine prikazujemo i približavamo druge nauke i istraživače da bismo pokazali raznovsnost ali i međusobnu povezanost različitih nauka u Srbiji. U vremenu kada smo okruženi savremenim tehnologijama i kada nam je svaka informacija dostupna za nekoliko klikova, veoma je teško zainteresovati mlade, a još teže ih zadržati naučnim igrarijama. Verovali ili ne, većina stanovnika planete koristi internet i mobilne telefone, a ne zna na kojim principima oni rade. E zbog toga smo mi tu, da im probudimo istraživački duh. Ne moraju da postanu istraživači kada porastu, ali želimo da nastave da istražuju i da ne izgube dečju znatiželju tokom odrastanja“, rekla je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković i koordinatorka Noći istraživača.

 

U okviru ReFocuS projekta, migracije će biti glavna tema Noći istraživača, 29. septembra od 17 do 22 časa, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Petnici, Inđiji i Požarevcu.

 

U Beogradu istraživači će dočekivati posetioce, na čak deset lokacija, i to u Francuskom institutu, Gete institutu, Galeriji nauke i tehnike SANU, Muzeju Vuka i Dositeja, Naučnom klubu Beograd, Kalemegdanu (Savskom šetalištu, Fontani Borba, Muzičkom paviljonu i Letnjoj sceni) i po prvi put u tržnom centru Big Fashion.

 

U Požarevcu akcenat je na gljivama i antibioticima a posetioci ce imati priliku da saznaju šta je to drugačije među narodima kad je u pitanju mozak. Niš na čak četiri lokacije (Niška tvrđava, Univerzitetska biblioteka, Narodni muzej i Medijana) predstavlja istraživački posao kroz upoznavanje rimske vile, lokalitet Medijana kroz mape koje skrivaju odgovore i istraživanje vakuuma. Kragujevac je za osmu Noć istraživača spremio pravu arheološku igraonicu gde će posetioci učestvovati na pravim arheološkim iskopavanjima,dešifrovati hijeroglife i tako upoznati drevnu egipatsku civilizaciju ali i pomoći Kolumbu da otputuje do Amerike.

 

U Pirotu će se 29. septembra pričati o migraciji senki, tektonskim pločama na Zemlji, uzrocima zemljotresa i vulkana kao i raznolikosti i širenju engleskog jezika u svetu.

 

Evolucija mozga, migracije ljudi i navike u ishrani kao i migracije ćelija i molekula biće glavne teme Noći istraživača u Petnici.
Koji su strahovi zastupljeni kod različitih naroda danas i čega su se plašili Egipćani a čega Inke i praistorijski ljudi jesu samo neka od pitanja čije će odgovore dobiti posetioci ove naučne fešte u Inđiji.

 

“Ovogodišnju Noć istraživača smo posvetili HOT nauci odnosno gorućim temama i pitanjima iz nauke i visokim temperaturama, čime, nakon prošlogodišnje COOL nauke zaokružujemo dvogodišnji projekat Cool&Hot Noć istraživača. Naime, osim toga što se kroz ovakve manifestacije konstantno trudimo da širimo i negujemo ljubav i interesovanje, kako mladih tako i šire javnosti prema nauci, ove godine smo želeli da skrenemo pažnju na aktuelna istraživanja kojim se bave naši naučnici. Istraživačke grupe iz Srbije, i pored zaista velikih izazova sa kojima se već godinama nosi nauka u zemlji, daju rezultate koji su u rangu svetske nauke. Naše HOT istraživačke grupe i goruće teme kojima se oni bave će Novosađani moći da upoznaju u toku septembra na bilbordima po gradu, ali i u opuštenom razgovoru na “Kafi sa naučnicima” u samoj Noći istraživača u TC Big. A da nauka zna da bude i zabavna, dokazaće mladi posetioci u potrazi za dobrim provodom, koji će nam se pridružiti u centru Startit i doći maskirani u svoje naučne idole, superheroje, fenomene ili bilo šta što ima veze sa naukom” rekla je između ostalog, profesorka dr Tijana Prodanović.

 

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Šapcu od 16 časova pa sve do ponoći, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne „VRUĆE“ eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu da se i naučnici u Srbiji bave „gorućim“ temamam. Već tradicionalno, program za najmlađe počinje od 16 sati – Naučno igralište, a do 22 sata će posetioci uživati u zanimljivim eksponatima, interesantnim radionicama, uz toplu čokoladu razgovarati sa naučnicima… Oni stariji pozvani su u klub Startit od 19 sati, gde ih čeka predavanje o društvenim mrežama, virtuelnom scenskom dizajnu, direktna veza sa naučnicima u CERN-u, naučni maskenbal i po običaju, odlična svirka.

 

Kao uvod u ovu Noć, Novosađani su pozvani da već 22. septembra prisustvuju naučno-popularnom predavanju najboljeg mladog naučnika novosadskog PMF-a, Tina Lukića u klubu STARTIT, od 20 sati. Za one nestrpljive, klub Starit će već od 10. septembra biti domaćin kompletne interaktivne izložbe "Spektri" Centra za promociju nauke.

 

Posebnu pažnju Novosađanima skrećemo na Naučni kamion, koji se svake godine nalazi u dugom gradu. U nedelji u kojoj će se održati Noć istraživača, Naučni kamion Centra za promociju nauke će prvi put gostovati u Novom Sadu!

 

Tokom cele nedelje prizemlje Naučnog kamiona će biti domaćin dela interaktivne izložbe "Spektri" koja će moći da se pogleda svakog dana od 25.9. do 29.9. u periodu od 16h-22h, dok će se na spratu odvijati naučno-popularni program koji su pripremili nastavnici i učenici novosadskih osnovnih i srednjih škola.

 

Naučni kamion je ove godine već obišao Pirot, Užice, Leskovac, Smederevo i Suboticu.

 

Naučno-popularni program od 16 pa do 22 sata, očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane kod Zelene fontane i Šapčane na Glavnom trgu.
Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.
Svi sadržaji su besplatni.

 

U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot.
Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.
Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

03.09.2017.

 

Međunarodni filmski festival kratkog metra sa romskom temom –FROM

 

 

Prvi put u Srbiji će biti održan Međunarodni festival kratkometražnih filmova posvećenih romskoj temi - FROM, od 07. do 09. septembra u "Državi umetnosti", "State of art", u Malom Iđošu.

 

 

 

 

Tokom tri festivalska dana, publika će biti u prilici da pogleda domaća i svetska filmska ostvarenja kratkog metra, sa romskom temom. Prvog festivalskog dana 07.09, u 19.00 časova zakazano je svečano otovaranje Države umetnosti “State of Art”, kojom će u narednih godinu dana predsedavati glumica, Ana Sofrenović.

 

State of art biće otovreno mesto za sve koji žele da žive i stvaraju kreaciju i umetnost. Nakon svečanog otvaranja i koktela u 21.00 čas, pubika će biti u prilici da pogleda film”Kenedi se vraća kući”, autora Želimira Žilnika, koji je po mišljenju organizatora, jedan od najuticajnijih autora koji je svoj rad posvetio upravo romskoj temi.

 

Drugog dana festivala, 08.09. u 18.30 sledi otvaranje izložbe fotografija autora Ranka Đurovića, dobitnika zlatne medalje na Međunarodnom salonu fotografije “Njujork – Menhetn 2017”., nakon koje u 20.00 h započinje projekcija takmičarskih filmova. Trećeg dana festivala u isto vreme, na programu je Takmičarska selekcija 2 , a u ponoć proglašenje pobednika ovogodišnjeg FROM-a.

 

Veliku čast prvom festival, kao članovi žirija, ukazali su i jedan od najvećih srpskih reditelja, Slobodan Šijan, koji će ove godine predsedavati žirijem festivala, proslavljeni dokumentarista, Janko Baljak, Antal Silard, reditelj i profesor režije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. U muzičkom delu programa publiku će poslednjeg dana zabaviti bend “Jovica i Luluđi”. Sva tri dana, publika će biti u prilici da uživa u vinskim, poslastičarskim i mnogim drugim delicijama Iđoških majstora.

 

Selektor ovogodišnjeg festivala, reditelj, Filip Markovinović od mnogobrojnih pristiglih filmova iz celog sveta, odabrao je dvadeset filmova koji će se u dva festivalska dana takmičiti za nagradu State of Art-a, koju će dodeliti direktor festivala, Zoran Tairović.O selekciji ovogodišnjeg FROM-a, selektor kaže da ni ona nije mogla puno da pobegne klišeu utemeljenom o ovoj manjinskoj zajednici. Filmovi koji će biti prikazani u takmičarskom delu festivala najčešće razmatraju jednu od gorućih tema, bitnih za romsku populaciju- filmovi koji za temu imaju težak socijalni položaj, značaj obrazovanja, problem ranog sklapanja brakova kao i kulturoloških razlika koje se na ovaj, ili onaj način prevazilaze. To samo po sebi, naravno, nije ništa loše, čak bi se moglo reći da je i očekivano i normalno, jer položaj Roma diktira te teme.

 

Organizator manifestacije Interkulturalni teatar iz Novog Sada, poziva publiku da bude deo festivala i učestvuje u rušenju predrasuda utemeljenih o ovoj manjinskoj zajednici, kao i da u tri festivalska dana bude svedok jednog drugačijeg pogleda na svet i umetnosti.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

03.09.2017.

 

Naučni kamion od 4. do 8. septembra u Smederevu


 

 

U susret osmoj Noći istraživača, Naučni kamion kao putuјuća laboratoriјa i prostor za radionice, izložbe i predavanja, dočekuјe sve zainteresovane posetioce u Smederevu od 4. do 8. septembra.

 

 

 

 

U Naučnom kamionu pripremljen je bogat program interaktivnog tipa, bez obzira na uzrast i predznanje, iako je manifestacija Noć istraživača, koja će se 29. septembra održati u 7 gradova Srbije, prvenstveno namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola.

 

Noć istraživača, kroz projekt ReFocuS, koordiniše i vodi tim iz Instituta za biološka istraživanja ”Siniša Stanković”, a u projektu učestvuju Centar za promociju nauke, Beograd, Prirodno matematički fakultet, Niš, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Kragujevac i kao partner, naš Regionalni centar u Smederevu.

 

Ideja Noći istraživača je demistifikacija nauke i približavanje naučnih koncepata i načina razmišljanja širem delu populacije, kao i upoznavanje sa istraživačima i njihovim radom. Sem toga, želja nam je da ovim aktivnostima povećamo i poboljšamo mišljenje stanovnika o značaju nauke i njenom doprinosu svakodnevnom životu.

 

Načni kamion biće postavljen ispred Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, zgrada „Monopola“, Goranska bb u periodu od 4. do 8. septembra 2017.

 

Detaljan program nalazi se na fotografijama u prilogu a kontakt za medije u Smederevu jeste dr Aleksandra Patenković, IBISS, na broj 0638417213

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

02.09.2017.

 

Održan Prvi subotički polumaraton

 

 

Na Prvom subotičkom polumaratonu učestvovalo je preko 530 trkača iz zemlje i inostranstva, a najbolji u trci na 21 kilometar bio je Ivan Miškeljin koji je ovu dužinu istrčao za 1 sat,18 minuta i 38 sekundi. U kategororiji žena, prvoplasirana je bila Nora Sabo. Na stazi "Trke zadovoljstva" najbolji su bili Adrian Malagurski i Katarina Pohlod.

 

 

 

 

 

- Prvi put sam u Subotici i prvi je put da ovde trčim. Bilo je odlično i oduševljen sam koliko ovaj grad ima zelenila, pa iako je bilo vruće, ovoliko krošnji i drveća mi je olakšalo trku. Verujem da će ova sportska manifestacija postati dugogodišnja tradicija, rekao je Ivan Miškeljin. ...dalje

 

__________________________________________________________________________

 

29.08.2017.

 

U subotu počinje 1. Subotički polumaraton

 

 

U okviru proslave Dana grada, u Subotici će se održati 1. Subotički polumaraton, na kom se za učešće prijavilo nekoliko stotina takmičara iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Austrije, Australije i Norveške, koji će trčati trasom dugom 5, odnosno 21 kilometar, kroz centralne gradske ulice. Trka nosi naziv "Trka kroz istoriju". Početak trke je u 10,30 časova. Za najmlađe učesnike od 3 do 10 godina, u centru grada organizovana je"Trka zadovoljstva", dužine od 100 - 300m, u zavisnosti od uzrasta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

 

 

 

 

 

Zamenica gradonačelnika, Timeа Horvat je istakla da je ovo veoma značajna manifestacija za naš grad, jer njen međunarodni karakter, između ostalog ima za cilj promociju našeg grada u turističkom smislu. Zbog značaja ove manifestacije, ona je zamolila građane za razumevanje što će neke gradske ulice biti zatvorene.
- Građani treba da budu svesni da ćemo iz bezbednosnih razloga morati u fazama, od 10 -14 časova, zatvarati neke ulice u širem i užem centru grada, te ih molim za razumevanje, ali i da daju podršku jednoj prelepoj manifestaciji koja je od izuzetnog značaja za grad iz više razloga, rekla je Timeа Horvat.

 

Promoterke 1. Subotičkog polumaratona su bivša košarkašica Nataša Kovačević i državna rekorderka na 50 kilometara Nora Trklja koja kaže da je oduvek maštala da trči i u svom rodnom gradu.

- Zaista sam mnogo trka trčala, ali uvek sam maštala da jednu trku, trčim u svom gradu. Mogu da kažem da je Subotica dobila sportsku manifestaciju kakvu zaista zaslužuje. Slogan trke je "Trči kroz istoriju", a tračaće se kroz najuži centar grada, što daje posebnu draž, jer ćemo imati priliku da uživamo u lepotama Subotice, Takođe, naši gosti će imati zanimljivu turističku turu kroz naš grad. Ova trka će biti jedna od najslađih i najlepših trka u Srbiji, rekla je Nora Trklja. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

24.08.2017.

 

Konkurs za dodelu sredstava za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice

 

 

 

 

Komisija za dodelu sredstava za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice objavila je Konkurs za dodelu sredstava za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice.
Tekst konkursa i obrazac za prijavu, dostupan je na zvaničnoj internet stranici Grada, www.subotica.rs/ konkursi i oglasi. Rok za podnošenje prijava je 08.09.2017.godine.

 

B. Balaban

 

__________________________________________________________________________

 

20.08.2017.

 

Valentino Kujundžić: U svakom matematičkom zadatku postoji logika koja je svugde primenjiva

 

 

Valentino Kujundžić je petnaestogodišnjak iz Subotice, koji uskoro započinje srednjoškolsko obrazovanje u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, na prirodno-matematičkom smeru. Nakon osmogodišnjeg školovanja, brojnih osvojenih nagrada i diploma na takmičenjima iz matematike, fizike i engleskog jezika, ponos je roditelja, nastavnika, ali i Subotice, čije je ime predstavljao uvek u najlepšem svetlu.

 

 

 

 

Valentino je treće, najmlađe dete Antuna i Marije Kujundžić, ali uprkos uverenju da su najmlađa deca - najraznaženija, Valentino je vrlo rano spoznao teret odgovornosti. Uporedo uz sticanje znanja, od ranog detinjstva je zajedno sa ocem pomagao u zdravstvenom oporavku obolele majke. Iz situacije, koju bi mnogi koristili kao validno opravdanje za neuspeh, Valentino je nizao pobedu, za pobedom, usavršavajući svoje znanje i proširujući polje interesovanja.

 

Pored uspešnih učešća na takmičenjima iz engleskog jezika, zainteresovao se i za druge jezike, te pored redovnog školovanja pohađa časove nemačkog i ruskog jezika. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

12.08.2017.

 

Obeležen Međunarodni dan mladih

 

Međunarodni dan mladih, uprkos lošem vremenu, snažnom vetru i kiši, obeležen je na košarkaškim terenima na Prozivki. Zbog kiše su otkazani neki od sadržaja planiranih u okviru obeležavanja praznika mladih, ali su učesnici basket turnir 3x3 Pro-zivka 2017, ipak izašli na teren uprkos vremenskim (ne)prilikama.

 

 

 

 

 

- Prijavilo se 16 ekipa, basket je počeo i stigli su do pola. Momci iz Bar Devils-a su u okviru ulične gimnastike pokazali par stvari što rade i to je to...pala je kiša. Mislim da će, što se tiče basketa turnir nastaviti sutra. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

07.08.2017.

 

Obeležavanje Međunarodnog dana mladih 2017.

 

Ove godine Kancelarija za mlade Grada Subotice na Prozivci organizuje obeležavanje Međunarodnog dana mladih koji će obeležiti sportsko rekreativni i umetnički sadržaji za mlade.

 

 

 

 

Takođe, od 16h – 23h biće održan basket turnir 3x3 Pro-zivka 2017 , kao otvoreno prvenstvo Prozivke u basketu 2017. Potrebno je prijaviti se na telefone: 063 8942970 i 0600118545. Prijavljivanje za basket turnir traje do 10.08.2017.

 

U toku popodneva, počevši od 18h biće prezentovani ekstremni sportovi Ground level fest udruženja, aktivnosti slackline-a – hodanja po traci, fitnes programa zumba, street work out-a i aerobik karatea.
U sklopu aktivnosti na Prozivci, Crveni krst će se predstaviti sa vežbama za pružanje prve pomoći, a Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Učiteljskim fakultetom će mladima omoguciti merenje indeksa telesne mase i određivanje kompozicije mišićne mase i masnog tkiva na aparatu Inbody, a na smokilajzeru merenje koncentracije ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu.
U istom prostoru, biće održana izložba radova radionice japanskog pop stripa Manga i Anime, a takođe, i stvaranje poezije koju će voditi URLIK- grupa za kulturni aktivizam.

 

U 21.30 sledi projekcija kratkog filma organizacije LDA.

 

Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština UN 2000. godine, a obeležavanje u Srbiji počelo je posle formiranja Ministarstva omladine i sporta, 2007. u Subotici se ova manifestacija obeležava već devetu godinu za redom.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

31.07.2017.

 

Sutra počinje Međunarodni volonterski kamp - ReBicycle II

 

Pančevo će i ovog leta biti domaćin četrnaestoro volontera koji dolaze iz zemalja širom sveta, koji će u Streljani 1813, provesti dve nedelje, u periodu od 1.08. do 14.08.2017. 


 

 

 

 

Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva "Connecting" organizuje Međunarodni volonterski kamp ReBicycle II, od 1. do 14. avgusta 2017. godine u Pančevu.

 

Za vreme trajanja kampa, učesnici će sastavljati, popravljati i ukrašavati stare bicikle i promovisati biciklizam kao ekološki tolerantan vid transporta. 

 

Organizacioni tim Rebicycle kampa uveliko radi na prikupljanju starih bicikala i njihovih delova, i pozivaju sve sugrađane da se pridruže akciji ukoliko imaju neki stari bicikl koji više ne koriste.

 

ReBicycle II ima za cilj promociju biciklizma, reciklaže, ekologije, zdravih stilova života i interkulutralnosti. Nakon završetka kampa reciklirani bicikli postaće deo ReBike servisa za iznajmljivanje bicikala u Pančevu.

Međunarodni volonterski kamp Rebicycle II i ovog leta organizuje Regionalni volonterski centar Pančevo, kao deo organizacije Connecting, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.07.2017.

 

Šumski performans

 

 

Avgust, Dudova šuma, performans, druženje, muzika, jezici, kulture, naše sličnosti i različitosti.

 

 

 

 

Ako voliš naglas i u društvu da misliš, sviraš, recituješ, pevaš, plešeš, pišeš, želiš da naučiš novi jezik na multimedijalan način, predstaviš svoj ili neki drugi jezik sredine (srpski, mađarski, romski, nemački, rusinski, slovački...) i kulturu iz koje potiče(š) u obliku koji sama/a dizajniraš, a imaš više od 14 godina, pridruži nam se!

 

Šumski performans je umetničko-obrazovna akcija koju Fondacija “Danilo Kiš“ organizuje u avgustu sa ciljem da se međusobno upoznaju građani/ke Subotice koji/e govore različitim jezicima i potiču iz različitih kultura i povežu se u zajedničkom stvaralačkom radu. Tokom tri dana radionice učesnici će uz mentorsku podršku profesorice Aniko Kiš iz Subotice osmisliti performans koji će biti zasnovan na muzici, govornim vežbama i igrama, plesu i drugim kreativnim procesima.

 

Voditeljka stvaralačkog procesa je Aniko Kiš, profesorica klavira sa dugogodišnjim radioničarskim iskustvom. Učesnici će sami biti scenaristi, reditelji, glumci, plesači, muzičari, pantomimičari, pevači, prevodioci...

 

Radionice će se održavati od četvrtka, 17. avgusta, do nedelje, 20. avgusta 2017. godine, za kad je planiran Šumski performans u Dudovoj šumi sa početkom u 19 časova. Radionice će trajati od 17 do 20 časova. Mesto održavanja radionica i performansa je travnjak kod jezera u Dudovoj šumi.

 

Učešće je besplatno, uz neophodnu prethodnu prijavu putem mejla na: office@danilokis.rs ili telefona na broj: 024/ 523-566.


Izvor: Fondacija DANILO KIŠ

 

___________________________________________________________________________

 

25.07.2017.

 

Započele radionice Manga i Anime

 

Po treći put, Kancelarija za mlade, u okviru svog letnjeg programa, organizuje radionicu japanskog stripa i animacija Manga i Anime.

 

 

 

 

- Kao i u prethodnim godinama, učesnici radionica biće u prilici da se upoznaju sa kulturom Japana, kroz medije mange i animea, stripa i animacije. ...dalje

 

 

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

25.07.2017.

 

Preko 7.500 ljudi na jubilarnom 15. Summer3p festivalu

 

 

Petnaesto, jubilarno izdanje Summer3p festivala juče je završeno izuzetno posećenim Porodičnim danom, a ovogodišnje izdanje festivala koje se održalo od 20. do 23. jula posetilo je ukupno preko 7.500 ljudi!

 

 

 

 

 

Oni su na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić uživali uz verovatno najatraktiviniji muzički program do sad i jedinstven miks kvalitetne zabave i atraktivnih kulturnih sadržaja, uz obaveznu dozu aktivizma.

 

Čuveni nemački DJ Eric Sneo imao je nezaboravan nastup u petak uveče, koji je uključivao i virtuozno sviranje na drum pedovima, dok je superstar duo iz Severne Irske – Loco & Jam dan kasnije protutnjao napravivši odličnu žurku. Ništa manje publika nije dobila i od Ilije Đokovića, koji je pokazao zašto je jedan od najboljih domaćih Djeva, dok je Daniel Blade preneo atmosferu fenomenalnih žurki sa Malte na palićki Muški štrand. Pored njih nastupili su i Robin Futaki iz Mađarske, Andrologic iz Hrvatske, Hibrid (BiH), Needle, Kibz & Dfndr, Hansol, Chrono, Ascaloon b2b Kohajda, i u sklopu Porodičnog dana Andy Dee i Poison Charlie.

 

“Produkciono, ovo je bio najbolji festival do sad: imali smo odličan program, publika je bila veoma zadovoljna, a Porodični dan, koji je okupio veliki broj mladih, dece i njihovih roditelja, je izuzetno dobro prošao. Prilazili su nam ljudi u velikom broju i čestitali... Ali primetan je odliv mladih koji u velikom broju na žalost napuštaju Suboticu i Srbiju i odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Sa druge strane, bez obzira na odlične rezultate koje postižemo i na to što smo prepoznati u našoj lokalnoj zajednici kao značajna manifestacija, kao i u Srbiji pa i u Evropi, podrška Pokrajine je ove godine izostala, iz nama nepoznatih razloga. Želeo bih ipak da se zahvalim na podršci koju smo dobili od Grada Subotice, bez njih Festival bi bilo gotovo nemoguće održati, kao i Kancelariji za mlade Subotice i Fondaciji „Danilo Kiš“, kaže izvršni direktor Summer3p festivala Oliver Tomić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.07.2017.

 

Otvoren konkurs za stipendiranje srednjoškolaca tehničke struke

 

 

Konkurs se odnosi na dodelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanimanja tehničke struke. Za školsku 2017./ 2018. godinu učenicima će biti isplaćeno ukupno 30 stipendija, u 10 jednakih mesečnih rata, od po 3.000 dinara.

 

 

 

 

Pravo na stipendiju ostvaruju učenici koji su državljani Republike Srbije i koji prvu godinu srednje škole deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke III stepen, upisuju kao redovni učenici.

 

Konkurs je otvoren do 11. avgusta, a zainteresovani prijavu mogu preuzeti u Gradskom uslužnom centru, kao i sa zvanične internet prezentacije Grada Subotice.

 

Dodatne informacije o uslovima Konkursa, mogu se doznati u Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Subotica, Trg slobode 1, III sprat soba 305, ili putem telefona 024-626-883.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

21.07.2017.

 

Poziv za učešće na Eko bazaru 2017 „Nova Energija“

 

 

Eko bazar 2017 „Nova Energija“ kog organizuje Udruženje za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva „Connecting“, a finansiraju Trag Fondacija, kroz program „Aktivne zajednice“ i Grad Pančevo, održaće se 13. avgusta, od 17:30 – 22:30 časova, u dvorištu ispred Streljane u Pančevu (Ulica Bore Stankovića 2).

 

 

 

 

Eko bazar 2017 će imati prodajno – edukativni karakter i biće posvećen zaštiti životne sredine. Centralne teme bazara su reciklaža i „zelena ekonomija“ koje predstavljaju razvojnu šansu Pančeva i Srbije, a ove teme će biti obrađene kroz 5 tematskih celina: Zona Zelenih Biznisa, Zelena Edu Zona, Eko Paviljon za Decu, Green Movie Zona, Muzička Zona.

 

Eko Bazar 2017 okupiće zelene eksperte/ekspertkinje koji će tokom panela „Pančevo: Pametni grad“ dočarati posetiocima značaj, potencijale i mogućnosti „zelene ekonomije“ za održivi razvoj grada.
Broj izlagača na bazaru je ograničen na 20, te je neophodno na vreme obezbediti svoje mesto.

 

Da bi se prijavili za učešće, potrebno je da popunite prijavni formular koji se nalazi na: http://bit.ly/ekoizlagaci

Za sve dodatne informacije, zainteresovani se mogu obratiti putem mejla:  nikola.veljkovic@connecting.org.rs, telefona: + 381 64 27 09 709, ili doznati putem
zvanične stranice Connecting-a http://www.connecting.org.rs/eko-bazar-program/

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

13.07.2017.

 

Otvoreno Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju

 

 

Na Velikoj terasi na Paliću otvoreno је Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju na kome će se do 16. jula (nedelja) nadmetati 466 veslačkih posada, sa 83 univerziteta iz 23 evropske zemlje. To je do sada najveći broj država učesnica na veslačkim takmičenjima na jezeru Palić koje će u oazi veslačkog sporta na severu Bačke ugostiti blizu 600 učesnika, gostiju i ljubitelja veslanja. Organizator takmičenja je Univerzitertski sportski savez Srbije, uz tehničku podršku veslačkih klubova „Palić“ i „Danubius“, kao i podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Na svečanom otvaranju prisutan je bio i Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu koji je pozdravio sve učesnike i podsetio na odličnu saradnju sa subotičkom lokalnom samoupravom, kako u organizaciji ovog događaja, tako i u mnogim drugim segmentima vezanim za sport i omladinu.

– Pokrajinski sekretarija za sport i omladinu je Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju prepoznao kao manifestaciju od posebnog značaja za Pokrajinu. Ovo je odlična prilika za razvoj veslačkog sporta ali i za promociju Palića i Subotice. Svi možemo da budemo prezadovoljni sa brojem takmičara kojih u ovom momentu ima 466, sa 83 univerziteta iz 23 evropske zemlje, što dovoljno govori o kvalitetu samog takmičenja. Mi i u Vojvodini, inače, imamo bogatu tradiciju u ovom sportu, osvajače olimpijskih medalja – naglasio je Batez.

Predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, Siniša Jasnić, naveo je značaj Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju.

– Želja nam je da vratimo sport na univerzitete i čestitamo Ekonomskom fakultetu u Subotici, jednom od retkih koji je uspeo u tome. Subotica se pokazala kao odličan domaćin i u razgovoru sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom i članom Gradskog veća zaduženim za sport i omladinu, Nemanjom Simovićem, razgovarali smo o mogućnosti da sledeće godine ovde održimo Univerzitetske igre Srbije, gde očekujemo nekoliko hiljada studenata – rekao je Jasnić.

Nemanja Simović je rekao da će lokalna samouprava raditi više na spoju sporta i turizma i da su u naredna četiri dana skoro svi kapaciteti na Paliću popunjeni.

– U narednih nekoliko nekoliko dana ostvarićemo više od 2.000 noćenja, praktično smo popunili sve smeštajne kapacitete, uključujući Dom učenika i Studentski centar u Subotici. Želimo u kontinuitetu da organizujemo manifestacije na obali jezera. Posle jedriličarske i veslačke regate, pre nekoliko dana imali smo i takmičenje 'City games’, nekadašnje ’Igre bez granica’, a sada smo opet domaćini jednog velikog evropskog takmičenja. Pored sporta, na Paliću se održavaju i razna kulturna dešavanja. Za vikend počinje tradicionalni Festival evropskog filma Palić i gostima smo sugerisali da ostanu još koji dan i uživaju na Paliću i sadržaju koji im se pruža – kazao je Simović.

Danas ste ovde sa nama, dodao je, kao takmičari i studenti, a naša iskrena želja je da budemo dobri domaćini i da se za nekoliko godina vratite na Palić, kao turisti.

– Došli ste u naš grad sa željom da ostvarite što bolje rezulate, a naša želja je da Vam obezbedimo što bolje uslove. Na nama je da budemo dobri domaćini i već sada smo u pregovorima da sledeće godine budemo ponovo domaćini jednog univerzitetskog takmičenja – istakao je Simović.

Ceremonija dodela medalja i zatvaranja Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju na Paliću obaviće se kod Velike terase poslednjeg dana, 16. jula 2017. godine, od 16.30 do 18.30 časova.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

12.07.2017.

 

Mesečne karte za učenike srednjih škola

 

 

Sekretarijat za društvene delatnosti grada Subotice obaveštava učenike srednjih škola, koji koriste usluge javnog prevoza, o uslovima za ostvarivanje prava na određene benificije kod izdavanja mesečnih putnih karata.

 

 

 

 

Učenicima subotičkih srednjih škola, mesečne karte za putovanja rešavaće se u srednjim školama u koje su upisani. Ovo važi samo za učenike koji su stanovnici Subotice.

 

Učenici koji iz subotičke opštine putuju za Bačku Topolu, Kanjižu, Sombor, Novi Kneževac ili neku drugu opštinu, zahteve za regresirane mesečne karte predavaće u Gradskom uslužnom centru Subotice, od 31. jula do 14. avgusta. Potvrde za mesečne karte izdavaće se od 21. do 31. avgusta, i to od 10 do 13:30 časova u Gradskoj upravi, na adresi Trg slobode 1, III sprat, soba 305.

 

Ukoliko učenici do ovog datuma ne završe praksu ili upis u naredni razred, potvrde će se izdavati i naknadno.

 

Za regulisanje prava za mesečnu kartu učenici treba da prilože:

-fotokopiju lične karte (ako učenik nema, onda jednog od roditelja);
-potvrdu škole o upisu (potvrda mora sadržati obrazovni profil i napomenu da učenik prvi put upisuje razred) i
-dokaz o pozitivnom uspehu (overena kopija đačke knjižice koja mora biti potpisana od direktora škole i odeljenskog starešine i overena pečatom škole ili overena kopija svedočanstva).

 

Učenici lošeg materijalnog stanja, koji nisu u mogućnosti da plaćaju cenu regresirane mesečne karte, treba da se obrate Centru za socijalni rad grada Subotice, koji se nalazi na adresi Alekse Šantića 27, za oslobađanje plaćanja učešća za cenu mesečne karte.

 

Napomene:

-Učenici linearno plaćaju 1.800 dinara od pune cene mesečne karte.
-Učenici srednjih škola, koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji su verifikovani u srednjim školama u Subotici, plaćaju punu cenu mesečne karte.
-Učenicima srednjih škola koji ponavljaju razred, plaćaju punu cenu mesečne karte.

 

Za dodatne informacije pozovite na broj telefona 024 626 883.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

11.07.2017.

 

Održano takmičenje „City games“ na Paliću

 

 

- Potpuno smo iznenađeni pobedom. Išli smo na nju, ali je stvarno nismo očekivali", bile su prve reči oduševljenog kapitena pobedničke ekipe Barstrong stars iz Novog Sada na završetku City Games takmičenja, održanog sinoć na Palićkom jezeru.

 

 

 

 

Foto: Jan Mastrović

 

Nakon Čačka, drugi po redu 'challenger' u sklopu srpskog dela ovogodišnje City Games turneje održan je nedaleko od Subotice, a okupljena publika mogla je da navija za 6 veoma dobrih ekipa. Vodena alka, spasavanje turistkinja, trka magaraca i veslo bile su igre u kojima je bilo potrebno pokazati dovoljno sportskog duha i spretnosti kako bi se zaslužio prolaz u finale.

 

Iako nisu imale ranijeg iskustva s igrama ove manifestacije, sve ekipe su vredno trenirale i nastojale da na najbolji mogući način dođu do više bodova. Još jednom se pokazalo da ništa nije gotovo do samoga kraja: domaći tim Sportski savez Subotice bio je u vođstvu sve do poslednje igre, vesla, kada je vođstvo i ukupnu pobedu preuzela ekipa Novog Sada Barstrong stars koja je I pobedila na ovogodišnjem takmičenju “Ja imam talenat”. Treće mesto zauzela je Kanjiža, nakon koje redom slede ekipe iz Novog Sada Barstrong ulični trening, Sombor i Zrenjanin.

 

 

 

 

 

Foto: Jan Mastrović

 

"Okupili smo se tek pre dva dana i formirali dve ekipe, nismo do poslednjeg trenutka zapravo znali ko će da igra u kojem sastavu. Nismo baš bili upoznati ni sa pravilima igara, pa smo pratili druge ekipe i učili na njihovim greškama. Ključ našeg uspeha svakako je timski duh," otkrio nam je kapiten Barstrong stars, posebno ističući jednu članicu ekipe, devojku rođenu bez ruku, našu paraolimpijku tekvondoa Dejanu Bačko. "Ceo tim je ponosan na našu Dejanu, bila je stvarno hrabra večeras i svakako važan deo naše pobede! Došli smo da se svi skupa zabavimo i steknemo neka iskustva, a vraćamo se kući s kartom za finale! Kao sportisti, uvek želimo pobedu, ali znamo i gubiti, tako da ćemo i na Zlatiboru učiniti sve da pobedimo, ali nećemo biti tužni ako nam to ne uspe."

 

Jednako pozitivnog raspoloženja bili su i u ekipi Sportskog saveza Subotica: "Događaj je savršeno organizovan i zadovoljni smo s drugim mestom. Ovo je prvi put da igramo ove igre i sjajno smo se proveli. Naša srebrna medalja je za nas zlatnog sjaja."

 

Ekipu iz Kanjiže sačinjavali su sportisti iz različitih sportova, koji su dali sve od sebe. "Čestitam svojoj ekipi, kao i ekipama koje su izborile finale. Hvala i organizacijskom timu koji je priredio ovaj sjajan događaj. Svakako se vraćamo dogodine," naglasio je njihov kapiten.

 

City Games karavan nastavlja svoj put po Srbiji, već večeras na rasporedu je sledeći challenger u Zrenjaninu, na kome će nastupiti I ekipa Espresa. Najbolja srpska ekipa predstavljaće Srbiju na internacionalnom polufinalu u Beogradu krajem avgusta, a najbolji od najboljih potom putuju u Biograd na More, gde se 2. septembra održava veliko internacionalno finale.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

01.07.2017.

 

Šta dalje?

 

 

Maturom se završava jedna životna etapa, nakon koje si kao na nekoj raskrsnici, ni dovoljno svestan/svesna i siguran/sigurna u to šta želiš dalje, ni gde vode svi ti putevi. Primećuješ i da neki putokazi nisu baš tačni, ili ti se cilj čini mnogo dalji, od broja kilometara upisanog na putokazu. Možda su najsrećniji oni koji znaju šta hoće, ili su bar sigurni u ono što neće.

 

 

 

 

 

Stefan Stegić

 

 

 

 

-Želim da upišem softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a druga želja mi je računarstvo i automatika. Odlučio sam ovo da upišem jer se veći deo života bavim tehnologijom, a ponajviše računarima i uvek me je zanimalo kako bilo koji sistem funkcioniše. Planiram da se potrudim da ostanem u zemlji i želja mi je da osnujem sopstvenu firmu sa prijateljima iz iste struke posle fakulteta. Iz srednje škole ću teško zapamtiti jedan događaj, ili aspekt koji se izdvaja, jer smatram da se svi previše puta menjaju kroz tinejdžersko doba, te postoji previše različitih iskustava i sećanja koja su jednako dragocena. ...dalje

 

 

________________________________________________________________________________

 

01.07.2017.

 

Informisanje mladih

 

 

Koliko smo informisani? Kakve informacije nam nude mediji?

 

 

 

 

DJ RIVO (Božo Marjanović)

 

- Smatram da sam nedevoljno informisan jer je danas nemoguće doći do potpuno pouzdanih informacija. Većinu informacija dobijam preko interneta, dok televizor retko gledam i novine jos ređe čitam. U medije skoro pa i nemam poverenja, jer su više puta dokazale da daju lažne informacije. Mislim da mediji ne bi trebali da daju ljudima lažne informacije, samo da bi se novine što više prodavale i čitale.

 

 

Nora Stanić

 

Sebe ne smatram previse informisanom osobom jer ne čitam novine i ne gledam televizor. Ne verujem medijima, jer mislim da ne prenose uvek verno informacije, nego onako kako im kažu, ili preuveličavaju kako bi privukli pažnju i gledanost. ...dalje

 

 

________________________________________________________________________________

 

26.06.2017.

 

Sjajan rezultat Subotičanki na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“

 

 

Na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“, održanom u nedelju, 25. juna u Somboru, u konkurenciji 20 gradova iz Srbije, devojčice iz Subotice osvojile su 32 poena i podelile sa Nišlijkama prvo mesto. Predstavnice našeg grada: Mina Stanković, Maša Čegar, Nikolet Jakša, Eleonora Zedi, Henrieta Maronka, Enike Meznerić i Aleksandra Ziđarev izvanrednim nastupom i modernim plesom i pesmom predstavile su državu Portugal.

 

 

 

 

- Devojčice iz Subotice imale su podršku Grada Subotice, vredno su se pripremale, imale sjajan nastup i ostvarile odličan rezultat. Međutim, po propozicijima takmičenja, ako dva grada imaju isti broj poena – bolji plasman zauzima grad koji je od grada domaćina dobio više poena, pa će tako naredne godine učesnike manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“ da ugosti grad Niš – kaže Miroslava Babić, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture.

Na ovom takmičenju Subotica je od žirija dobila 14, a Niš 17 poena. Glasanje publike putem slanja SMS donelo je Subotici 18, a Nišu 15 bodova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.06.2017.

 

Subotički srednjoškolci - volonteri na prvom subotičkom polumaratonu

 

 

U okviru pripreme za prvi polumaraton u Subotici, u Gimnaziji "Svetozar Marković", održan je edukativni sastanaka sa budućim volonterima.

 

 

 

 

Za vreme održavanja polumaratona koji će se održati 2. septembra, na stazi dužine od 21 kilometra, kao i trke za rekreativce, na stazi od pet kilometara, učestvovaće preko 200 volontera, od čega su 130 subotički gimnazijalci. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

20.05.2017.

 

Phobos pobednik 36. Festivala Omladina

 

 

Beogradski metal bend Phobos pobednik je ovogodišnjeg Festivala Omladina, održanog u HKC "Bunjevačko kolo", u organizaciji subotičke Kancelarije za mlade. Kao nagradu osvojili su 20 sati snimanja u Studiu 11, nastup na dva festivala - Bedem Fest iz Nikšića i Selfest Selenča, kao i skulpturu u izradi subotičkog umetnika Arpad Slančika. Phobos čine: Stefan Šijaković, Milan Veselinović, Miroslav Veselinović, Boris Plivelić i Luka Trišić. Ovogodišnji Festivala Omladina okupio je oko 500 posetilaca.

 

 

 

 

 

Foto: KZM

 

Pobednički bend Phobos, nastao je 2012. godine i iste godine pobeđuje na Palilulskoj olimpijadi kulture, sledi učešće na Exit festivalu 2013. godine, pobeda na takmičenju Belgrade Demo Fest Live 2015.godine. Prošle godine bend je objavio dva singla: Microsaccade i Leap.

 

Pobednika festivala Omladina odabrao je žiri u sastavu: predstavnik grupe Artan Lili (Bojan Slačala) i E-play (Maja Cvetković), Vladimir Todorović (grupa Paniks, profesor gitare), Nevena Pejčić (pijanistkinja, studentkinja džez akademije u Beogradu) i Vladimir Grubor (Studio 11).
Organizatori festivala Omladina su odlučili da zbog visokog kvaliteta nagrade subotički bend - Iz principa, snimanjem dve pesme u Studio 11 kao i organizaciju koncerta u Subotici ispred HARD Booking-a za bendove Dogs in Cavala (Beograd) i Harvo Jay (Osijek). ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

16.05.2017.

 

Festival „Omladina“

 

 

U subotu, 20. maja u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“, održaće se 39. po redu Festival „Omladina“, a treći u organizaciji Kancelarija za mlade, na kom će nastupiti bendovi iz Makedonije, Hrvatske i Srbije. Program festivala počinje u 20 časova takmičarskim delom koji će trajati do 22h, nakon čega će nastupiti bendovi Artan Lili i E-play iz Beograda.

 

 

 

 

 

- Kancelarija za mlade nastavlja sa celokupnom organizacijom Festivala. Važno nam je da na ovom festivalu mladi prepoznaju svoju ulogu kao volonteri i na taj način budu uključeni od početka u proces kreiranja kulturnih događaja u našem gradu. Preko 20 mladih ima priliku da prođe obuku, kako bi što aktivnije učestvovali u Festivalu i jednog dana bili i sami kreatori kulturnih događaja, rekla je Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade i članica organizacionog tima.

 

Pobednika će odabrati žiri u sastavu: predstavnik grupe Artan Lili i E-play, Vladimir Todorović (grupa Paniks, profesor gitare), Nevena Pejčić (pijanistkinja, studentkinja džez akademije u Beogradu) i Vladimir Grubor (Studio 11).

 

Do 21 čas ulaz je besplatan, a nakon toga cena karte je 400 rsd.

 

Bendovi koji će nastupiti u takmičarskom delu festivala su:
1. Iz principa (Subotica)
2. Monoglitch (Skoplje)
3. Dogs in Kavala (Beograd)
4. Eastock (Užice)
5. Harvo Jay (Osijek)
6. Slonz (Šabac)
7. Sirius (Subotica)
8. Phobos (Beograd)

 

PROGRAM 20.05.2017.
20h do 22h Takmičarski bendovi – osam takmičarskih bendova
22.30h do 23.30h E-play (Bg)
23.30h – proglašenje pobednika festivala Omladina 2017
00.00-1.30h Artan Lili (Bg)
1.30h do 3h DJ SET:NEOMODERN/MONA LACKO (Šablon) (Su)

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

15.05.2017.

 

Preventivna akcija „Matura“

 

 

U Gimnaziji „Svetozar Marković“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova održali su predavanje maturantima o prevenciji nasilja, bezbednosti u saobraćaju, zloupotrebi alkohola i droga.

 

 

 

 

 

Predavanju u okviru preventivne akcija „Matura“, prisustvovala je i članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić. Po njenim rečima, primećeno je da se upravo u vreme matura dešava najviše saobraćajnih nesreća.

 

Pojam i vrste nasilja predavači su detaljno objasnili, kao i njegovo sankcionisanje u pogledu načina sankcionisanja i visine kazne.
U okviru dva školska časa, maturantima su predočeni najčešći prekršaji mladih vozača, a to su vožnja u alkoholisanom stanju, ili pod uticajem psihoaktivnih supstanci, zatim nepropisno parkiranje i zaustavljanje, kao i prekoračenje brzine. ...dalje

 

__________________________________________________________________________

 

10.05.2017.

 

U Politehničkoj školi predstavljeni međunarodni volonterski programi

 

 

Mladi istraživači Srbije u saradnji sa Centrom lokalne demokratije (LDA) Subotica, održali su u Politehničkoj školi prezentaciju međunarodnih volonterskih programa, u zemlji i inostranstvu, evropskih programa mobilnosti u okviru Erasmus + programa Evropske komisije i još brojnih mogućnosti. Svi predstavljeni programi su prilika da mladi ljudi korisno provedu slobodno vreme, nauče mnogo toga ali i otputuju, upoznaju nove kulture i običaje i predstave našu zemlju.

 

 

 

 

 

Mladi istraživači Srbije - Volonterski servis Srbije, unazad 28 godina organizuju međunarodne volonterske kampove u Srbiji, a zainteresovanim volonterima i volonterkama omogućavaju da volontiraju na kampovima u 90 zemalja sveta. Tokom prethodne godine razmena volontera je obavljena preko 88 organizacija iz 41 zemlje sveta, a naši volonteri su najčešće išli na kampove u Nemačku, Italiju, Španiju, Francusku, Rusiju, Portugal, Češku Republiku i Belgiju. ...dalje

 

___________________________________________________________________________

 

29.03.2017.

 

Mladim matematičarima uručene nagrade

 

 

Učenicima osnovnih škola, od četvrtog do osmog razreda, koji su na okružnom takmičenju iz matematike ostvarili zapažen uspeh, danas su u Velikoj većnici uručene nagrade, priznanja i pohvale.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Okružno takmičenje za osnovnoškolce održano je 25. marta. Učestvovalo je 136 učenika, iz Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša. Domaćin i organizator takmičenja bila je OŠ „Kizur Ištvan“. ...dalje

 

___________________________________________________________________________

 

17.03.2017.

 

Održan Dan talenata Vojvodine

 

 

Vojvođanski savet za negovanje talenata organizovao je, u Gradskoj kući, peti po redu Dan talentovanih učenika, s ciljem da se nagrade učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti visokoškolskih ustanova koji su već postigli zapažene rezultate na različitim takmičenjima i manifestacijama u oblastima društvenih i prirodnih nauka, sportu, likovnoj i muzičkoj kulturi. Svečanosti, u okviru koje su dodeljene nagrade u nekoliko kategorija, prisustvovala je i zamenik gradonačelnika Subotice Timea Horvat.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Predsednica Saveta za negovanje talenata Vojvodine (VTT), Ibolja De Negri, rekla je u svom pozdravnom govoru da je cilj organizacije, koja je osnovana 2010. godine, pomoć u ispoljavanju talenta i briga o talentima.

– Talenat je veliko blago, i njegovo prepoznavanje, podrška predstavlja veću odgovornost i od uobičajenog – naglasila je De Negri.

 

Timea Horvat je u ime subotičke lokalne samouprave i svoje ime čestitala nagrađenima i poželela im puno sreće i uspeha u daljem radu.

 

Izrazila je, takođe, i zahvalnost Vojvođanskom savetu za negovanje talenata na višegodišnjem radu, kao i roditeljima nagrađenih učenika koji su, kako je rekla, odgojili tako dobru i talentovanu decu pružajući im pomoć u postizanju rezultata.

– Mesto dodele nagrada, svečana sala naše Gradske kuće je naš ponos. Ali danas, dragi nagrađeni učenici, vi ste ponos Subotice, i nadam se da ćete otvorenog i čistog srca, puni znanja i dobrote, izgraditi jedno lepše i bolje sutra – naglasila je Timea Horvat.

 

VTT je pre pet godina pokrenuo tradiciju izbora Malih talenata (osnovne škole), Obećavajućih talenata (srednje škole), Izvanrednih talenata (visoko obrazovanje) odnosno priznanja Ambasadora talenata, s kojom se želi privući pažnja na primerne rezultate, važnost rada pedagoga i one istaknute javne ličnosti, koje predstavljaju putokaz mladima.

 

Na 5. Danu talenata u kategoriji Mali talenti nagrađeno je 10 osnovaca, u kategoriji Obećavajući talenti 11 srednjoškolaca, a u kategoriji Izvanredni talenti dva studenta. Nagrada Mladi talenat dodeljena je Timei Lerinc. Likovni umetnik Endre Penovac i pijanistkinja Rita Kinka izabrani su za ambasadore talenata.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.03.2017.

 

„Fashion day“ u Hemijsko-tehnološkoj školi

 

 

U Hemijsko-tehnološkoj školi, danas je po prvi put organizovana manifestacija „Fashion day“. Cilj manifestacije je predstavljanje dugogodišnjeg uspešnog rada, bivših i sadašnjih učenika, u oblastima tekstilstva i kožarstva, odnosno obrazovnog profila – modelar odeće.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ideja vodilja manifestacije „Fashion day“ je da se pokaže šta se sve u okviru obrazovnog profila modelar odeće, na praktičnim časovima iz oblasti tekstilstva i stručnih predmeta stvara i kreira.

Na Fashion day bili su pozvani svi bivši učenici, koji su nastavili da se bave ovom profesijom i u tekstilnoj branši ostvarili uspešne rezultate.

Današnja manifestacija imala je tri dela: revijalni, izložbeni i promotivni, a svojim prisustvom, podržala je i članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

02.03.2017.

 

Dodeljene diplome najboljim matematičarima

 

 

Najboljim mladim matematičarima Subotice u dosadašnjim ciklusima takmičenja u tekućoj školskoj godini, danas su u Velikoj većnici Gradske kuće uručene diplome i priznanja.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Da subotički osnovci vole matematiku, govori broj onih koji su učestvovali na gradskom takmičenju – njih 375, od kojih je 140 ostvarilo zapažene rezultate, zahvaljujući kojima su se plasirali na okružno takmičenje, koje im predstoji za oko mesec dana. Učenici srednjih škola su korak ispred, te je već poznato ko odlazi na republičko takmičenje, koje će se održati 11. marta u Beogradu.

 

Među šestoro srednjoškolaca koji su se plasirali na republičko takmičenje su i Marko Mijatović, Đorđe Njegić i Teodor Sakal Francišković, učenici Gimnazije „Svetozar Marković“.

Dodela diploma i priznanja je način da se ovoj talentovanoj i vrednoj deci ukaže pažnja i pokaže da se rad i trud isplate.

Pred našim školarcima su novi izazovi, za koje se marljivo pripremaju, a one koji ih uspešno savladaju, čeka ponovni susret u Velikoj većnici poput današnjeg, kao podsticaj da istraju u ljubavi prema nauci, u ovom slučaju matematici. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

22.06.2016.

 

Uspeh naših učenika na izložbi inovacija, održanoj u Zagrebu

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja, Blaško Stantić, uručio je danas priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola, za ostvarene rezultate na 16. Izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Inova-mladi 2016“, koja je održana u Zagrebu.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Inova-mladi je tradicionalna izložba dostignuća mladih zagrebačkih inovatora koja se od 2001. godine svake godine održava prve subote u maju. Izložba okupljan sve generacije od predškolskog uzrasta pa do studenata, uz učešće inovatora iz skoro svih država stare Jugoslavije. Ove godine izložba je okupila čak 465 izlagača koji su predstavili oko 400 inovacija, uglavnom u tehničkim predmetima, ali su se mogle videti i novine iz svih ostalih programa. Naš grad već petu godinu za redom učestvuje na ovom takmičenju. ...izvor

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

09.06.2016.

 

Pohvalnice za zapažene rezultate na republičkim takmičenjima

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće danas su dodeljene pohvalnice učenicima subotičkih osnovnih i srednjih škola koji su u školskoj 2015/2016. godini ostvarili zapažene rezultate na republičkim takmičenjima iz kalendara Ministarstva prosvete. Pohvalnice je uručio Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U ime Sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotice prisutnim nastavnicima, profesorima, direktorima škola i učenicima obratila se Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

- Sa velikim zadovoljstvom pozdravljam učenike subotičkih osnovnih i srednjih škola koji su svojim rezultatima na republičkim takmičenjima iz kalendara Ministartsva prosvete dostojno predstavili sebe, školu, i svoj grad, osvojivši prvo, drugo ili treće mesto. Grad Subotica, tim povodom, drugu godinu zaredom uručuje pohvalnice za postignute rezultate sa nadom da ćete, kada završite svoje školovanje, svojim znanjem imati priliku da na najbolji način pomognete svome gradu – istakla je Jasmina Stevanović.

Tivadar Bunford je, takođe, izrazio zadovoljstvo što ima priliku da kao predsednik Skupštine grada Subotice pozdravi talentovane učenike koji su u školskoj godini koja je na izmaku postigli zapažene rezultate na republičkim takmičenjima iz raznih oblasti.

- Moram da vam kažem da smo ponosni na vas. Poznato je da za postizanje uspeha nije dovoljno samo roditi se sa talentom. Talenat je tek delić tog procesa. Za postizanje izvanrednih rezultata potrebna je puno izdržljivosti, truda, rada i odricanja. Nastavite da se trudite i radite marljivo, kao što ste to i do sada činili, a ako ostanete na tom putu iskreno verujem da ćete nizati uspehe – kazao je Tivadar Bunford.

On se zahvalio i roditeljima, nastavnicima i profesorima čiji su, kako je rekao, nesebičan rad i podrška u velikoj meri doprineli da učenici na takmičenjima postignu zapažene rezultate, i podvukao da su za napredak i razvoj Subotice od vitalnog značaja talentovani, sposobni, vredni i pošteni ljudi.

- Naš zadatak, i zadatak grada Subotice je da obezbedimo adekvatne uslove i mogućnosti da ova talentovana deca ostanu u našem gradu, da što bolje iskoriste svoje znanje i veštine i da jednog dana postanu cenjeni i priznati stručnjaci. Samim tim i da imaju mogućnost da svoje stečeno znanje i iskustvo prenesu novim generacijama. Želim vam puno sreće i uspeha u narednim godinama i da ostvarite zacrtane ciljeve – naglasio je Tivadar Bunford.

Na današnjoj svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, koju su svojim prigodnim programom uveličali učenici Muzičke škole iz Subotice, ukupno je dodeljeno 106 pohvalnica: 72 učenicima srednjih škola i 34 učenicima subotičkih osnovnih škola.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.03.2016.

 

Uspeh tamburaškog orkestra Gimnazije na Danima Balkana u Minhenu

 

 

Tamburaški orkestar Gimnazije „Svetozar Marković“ i vokalna solistkinja Tamara Babić, uspešno su predstavili Suboticu i Srbiju na 10. festivalu „Dani Balkana“ održanim od 26. februara do 12. marta u Minhenu.

 

 

 

 

Tamburaški orkestar Gimnazije „Svetozar Marković“ i vokalna solistkinja Tamara Babić su nemačkoj publici predstavili tamburicu kao instrument, kroz tradicionalne numere narodne muzike ovog dela Bačke, klasične muzike i spletom vokalno - instrumentalnih numera.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

23.03.2016.

 

Uručene nagrade za uspehe postignute na takmičenju iz matematike

 

 

Najboljim mladim matematičarima, učenicima osnovnih škola Severno-bačkog okruga, u Velikoj većnici Gradske kuće, danas, su uručene nagrade i pohvale za uspehe postignute na okružnom takmičenju iz matematike.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

U OŠ „Kizur Ištvan“, 19. marta, održano je okružno takmičenje iz matematike na kom je učestvovalo 177 učenika. Najbrojniji takmičari bili su učenici četvrtih razreda, a najuspešniji ove godine su bili učenici šestih razreda, među kojima su dva učenika ostvarila maksimalan broj bodova i originalno rešila postavljene zadatke.

Ljubica Kiselički, predsednica takmičarske komisije, izrazila je nadu da će subotički školarci ostvariti zavidan uspeh i na državnom takmičenju iz matematike, koje će se održati 23. i 24. aprila u našem gradu. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

_______________________________________________________________________________

 

03.03.2016.

 

Nagrade za najbolje matematičare

 

 

Mladim matematičarima Subotice, koji su postigli najbolje rezultate u dosadašnjim ciklusima takmičenja u ovoj školskoj godini, predstavnici Grada su na današnjoj svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće uručili diplome i priznanja.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ognjen Tešić, učenik petog razreda, osvojio je prvom mesto na gradskom takmičenju i pobedio sve ostale petake. Ana Marija Tumbas bila je najbolja među sedmacima. Oboje kažu da su se intenzivno spremali i da se sve može postići uz naporan rad i trud.

Predstavljanje uspešnih matematičkih talenata u našem gradu traje od 2006. godine i ovo je deseti put da im se na ovaj način ukaže pažnja, za rad i trud koji su uložili i uspehe koje su postigli.

Svaki uspeh mladih je ne samo njihov uspeh, već i uspeh ove zajednice, istakao je gradonačelnik Subotice, Jene Maglai.

Pred mladim subotičkim matematičarima je Republičko takmičenje za srednjoškolce, koje će se održati u Kraljevu, dok će za učenike osnovnih škola biti organizovano u našem gradu. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

22.12.2015.

 

Nagrađeni najbolji učesnici literarno-likovnog konkursa „Subotica moj grad“

 

 

Najboljim učesnicima konkursa raspisanog na temu „Subotica moj grad”, povodom 10. oktobra, Dana oslobođenja Subotice od fašizma, danas su, u Plavoj sali Gradske kuće, uručene diplome. Na konkurs je ukupno prispelo oko 300 likovnih i literarnih radova učenika iz osam subotičkih osnovnih škola. Diplome nagrađenim učenicima, kao i zahvalnice njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima za doprinos razvoju saradnje između osnovnih škola i Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, uručio je Blaško Stantić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja.

 

 

 

 

Na konkursu „Subotica moj grad” - likovni radovi – nagrađeni su:

Niži razredi:

1. Teodora Stokin, II razred, i Jana Kresić, II razred, OŠ „Kizur Ištvan” – učiteljica Tatjana Parag; 2. Oliver Marton, III razred, OŠ „Miroslav Antić“ – učiteljica Žužana Zec; 3. Sonja Kabiljev, II razred, i Peter Varga, II razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Emilija Grubanov Martinek.

Viši razredi:

1. Klaudija Salai, VII razred, OŠ „Petefi Šandor“ – nastavnik Ester Salai; 2. Melinda Babarci, VIII razred, OŠ „Majšanski put“ – nastavnik Ksenija Kovačević; 3. Mila Vojnić Tunić, VI razred, OŠ „Sečenji Ištvan“ – profesor Nora Evetović, i Andrea Šinković, VII razred, OiSŠ „Žarko Zrenjanin“ – nastavnik Julijana Vajda.

Na konkursu „Subotica moj grad“ – literarni radovi – nagrađeni su:

Na srpskom jeziku:

1. Milena Mićović, VII razred; 2. Mina Stamenković, V razred; 3. Jovana Milošević, V razred, svi iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Aleksandra Samardžić.

Na mađarskom jeziku:

1. Lila Juhas, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ - nastavnik Marija Šmit Šuranji; 2. Hunor Marki, IV razred, OŠ „Jovan Mikić“ – učiteljica Hajnalka Agardi; 3. Laura Kovač, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Marija Šmit Šuranji.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

21.04.2015.

 

Prijem za mlade matematičare

 

 

 

 

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, upriličio je prijem za mlade matematičare, učenike osnovnih škola koji su se plasirali na republičko takmišenje iz matematike.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

05.03.2015.

 

Uručene diplome i priznanja najboljim matematičarima

 

 

Najboljim matematičarima subotičkih osnovnih i srednjih škola, koji su se dokazali na dosadašnjim takmičenjima u 2014/2015. školskoj godini, u Velikoj većnici Gradske kuće svečano su uručene diplome i priznanja.

 

 

 

 

Diplome i priznanja mladim matematičarima su uručili gradonačelnik Subotice Jene Maglai, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Blaško Stantić, predsednik Društva matematičara Subotice Nebojša Gvozdenović i predsednica Takmičarske komisije za mlade matematičare Ljubica Kiselički.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

28.01.2015.

 

Solistički koncert Nevene Pejčić

 

 

U Koncertnoj sali Muzičke škole Subotica, Nevena Pejčić učenica IV razreda Srednje muzičke škole, u klasi profesorke Sóti Szobonya Emőke, održala je solistički koncert.

 

 

 

 

 

Nevena Pejčić se na večerašnjem koncertu publici predstavila: Bahovim Preludijumom u B-duru, Betonovom Sonatom, Šopenovim Nokturnom, Etidom Morisa Moškovskog, kao i delom Isidora Bajića "Sanje". Na zahtev publike, Nevena je na bis, još jednom odsvirala "I got rhythm" Džordža Geršvina, čime je nagovestila svoje buduće opredeljenje, s obzirom da nakon završene Srednje muzičke škole planira upisati Džez akademiju.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________________________

 

Stefan Šabić - Svet po mojoj meri - VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Tema classica – Nevena Pejčić

 

 

 

Nevena Pejčić je učenica VIII razreda Osnovne škole "Jovan Mikić" i VI razreda Niže muzičke škole u Subotici.
Muzički talenat je primećen u ranom detinjstvu i od tada započinje proces učenja i usavršavanja.Od prvog takmičenja 2005. godine, do danas osvojila je više nagrada na regionalnim, republičkim i takmičenjima međunarodnog ranga. Muziku je odabrala ne kao hobi, ili drugu vrstu satisfakcije, već kao svoje profesionalno opredeljenje.

 

…opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojoj meri - Ištvan Pišćak / VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

The World on my size - Sebastiaan Janssen - VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojoj meri - Dejan Zvekić - VIDEO

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojoj meri - Sonja Jovičić VIDEO

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojoj meri - Srđan Olman i Radivoj Paroški

 

 

 

 

Gradeći svet po svojoj meri glavni junaci ovog izdanja emisije pod tim nazivom, poznati su subotičkoj javnosti, kao deo ekipe lokalne Yueco televizije, a osim u televizijskim informativnim formama, neke od tema sa kojima se susreću predstavili su i iz drugog ugla. Tako su nastali dokumentarni filmovi "Pruga" i "K2 poslednji uspon", ostvarenja kojima zajedno sa kolegom montažerom Draganom Čukanovićem 2009. godine osvajaju nagrade Press vitez na Regionalnom festivalu tv minijatura. Radivoj Paroški kamerman i Srđan Olman novinar Yueco televizije.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojo meri - Bojana Damjanović - VIDEO

 

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Svet po mojo meri - Vladimir Blagojević - VIDEO

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

“Svet po moj meri”

 

 

 

Emisija koja će nastojati da na neki način usmeri mlade ljude ka mogućnostima ostvarenja njihovih ciljeva, u svetu i vremenu koje možda i nije toliko škrto, koliko se u prvi mah čini. Prva u serijalu ovih emisija će kroz intervju sa Pavlom Budinčevićem biti upoznavanje sa JCI, Komorom mladih Subotica.

 

JCI istorija i sadašnje aktivnosti

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Novi uspeh balerina Baletske škole "Raičević"

 

 

 

 

 

Dijana Radić i Lola Berta učenice Baletske škole „Raičević“ na nedavno održanom Republičkom takmičenju baletskih škola u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, osvojile su I i II nagradu. Dijana Radić se takmičila s varijaciojom iz baleta "Konjić-grbonjić". Njen nastup je respektabilni žiri sastavljen od stručnjaka iz Švedske, Švajcarske i Slovenije smatrao dostojnim prve nagrade. Dijana je prošle godine položila audiciju za milansku Skalu. Lola Berta je osvojila II nagradu, a takmičila sa varijacijom iz baleta "Uspavana lepotica" Petra I. Čajkovskog, što je varijacija koja je predviđena za prvi razred srednje baletske škole. Pored toga što mnogo vremena provode u baletskoj školi, Dijana i Berta su odlične učenice.

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Uspeh naših sugrađana na festivalu u Budimpešti

 

Dalji uspesi šestoro mladih ljudi zavisi od potencijalnih donatora

 

 

 

Šestoro korisnika Dnevnog boravka za umereno i teže mentalno nedovoljno razvijena lica iznad 18 godina pri OISŠ“Žarko Zrenjanin“ u Subotici učestvovalo je 21. decembra na Svetskom interkulturalnom festivalu folklora i kulture u Budimpešti kao jedini učesnici sa smetnjama u razvoju. Na festivalu je učestvovalo 15 zemalja, a među njima Jordan, Turska, Izrael, Moldavija, Mađarska, Egipat, SAD, Venecuela, Gana, India, Kenia. Posebno snažan utisak naši predstavnici na ovom takmičenju ostavili su na organizatorku festivala Eržebet Johnson i Johna Johnsona predsednika Interkulturalne organizacije Mađarske. Naši sugrađani su na ovom takmičenju nagrađeni diplomom , a usledio je i poziv za učešće na Festivalu folklora koji će se održati od 1.- 8. aprila 2012. godine u Al Ramthi u Jordanu. Učešće naših sugrađana je moguće jedino uz podršku donacija, te je upućen apel svim ljudima dobre volje da doprinesu humanom cilju odlaska naših takmičara na ovaj festival. Roditelji će svojim sredstvima platiti kotizaciju, a pomoć je neophodna za kupovinu avionskih karata. Uspešan nastup na ovom takmičenju je samo jedan u nizu uspeha ovih mladih ljudi. Kao prestavnici Srbije pobedom na nacionalnom takmičenju učestvovali su na Evropskom muzičkom festivalu za mentalno nedovoljno razvijena lica u Portugaliji 2007. godine.Već naredne 2008. godine vokalna grupa boravka boravila je na festivalima u Mađarskoj i Holandiji. A 2009. godine folklorna grupa na 8. Međunarodnom festivalu mladih Evrope- Primorsko 2009. u Bugarskoj.Višestruko nagrađivani filmovi dokumentarnog karaktera koji govore o životu, radu i dostignućima osoba sa smetnjama u razvoju prikazivani su na festivalima u Srbiji i zemljama u okruženju. Dvojezične dramske predstave takođe su jedan od načina prikazivanja sposobnosti ovih mladih ljudi , kao i njihove ogromne želje da se predstave u što boljem svetlu i pokažu šta mogu, znaju i umeju.Učešće na pomenutim festivalima , nagrade, pohvale utiču na jačanje njihovog samopouzdanja, samostalnosti i važan su deo socijalne integracije, adaptacije i bolje komunikacije i uvek su u skladu sa njihovim intelektualnim sposobnostima i mogućnostima. Osobe sa invaliditetom su različite u sposobnostima, ali jednake u pravima. Zadatak celokupne zajednice je podići nivo senzilibilizacije opšte zajednice prema OSI, omogućiti aktivno uklanjanje prepreka za kvalitetniji život ovih mladih ljudi, pobediti strahove i predrasude.

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Kičijevim stopama - VIDEO

 

Atila Koso i Lorencio Lupulesku

 

 

 

Od sredine prošlog veka kada se u Evropi, ali i na brojnim svetskim takmičenjima ime Subotice vezivalo i za ime Vilima Harangozoa, Mesaroša, Kalinića, Gavrilovića i poduži spisak ambasadora subotičkog sporta, u ovom gradu se od "Kičijevog zlatnog doba" malo toga promenilo u pogledu poboljšanja uslova u kojima treniraju neki aktuelni i budući asovi, koji su neka vrsta konstante, koju ovaj grad uvek ima i sa kojom uvek može računati. Dakle, malo je toga drugačije, sve do ove 2011. godine kada će uslovi uskoro biti srazmerni talentu, radu i ambiciji onih, po kojima je ovaj grad bio, ili će i nadalje biti prepoznatljiv. Neki od momaka koji danas teže dostići i prestići legendarnog Kičija, ostaće trajno vezani za stonoteniski klub Spartak, ili će krenuti nekim drugim vodama, čiste savesti jer su ovom sportu i klubu poklonili značajan deo najlepšeg perioda mladosti i odazvali se impulsu skrivenom u genima, da nastave igru sa kojom su se upoznali u najranijem detinjstvu.
Pored stola pregrađenog mrežicom, spoznaju se i pomeraju vlastite granice izdržljivosti, koncentracije i veštine. Suočava se sa saigračem, ali i vrednovanjem sebe kao ličnosti i poimanjem stvarnog značenja pobede.
Od Kičija i asova koji su krenuli njegovim stopama, kroz odlučujuće mečeve stasalo je u ovom gradu još mnogo mladih ljudi rešenih da reketom i lopticom pobede svet. I uspevalo im je. Danas, smo možda pod utiskom izveštaja sa naslovnica o nesportskim dešavanjima na sportskim terenima, posustali u veri da će se održati smisao i uloga sporta, no kako se čini još uvek ima ko da nas razuveri i postane predvodnik nekim budućim borcima.

 

B. Balaban

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Pionirke KK “Prozivka”

 

 

 

Košarku su odabrale iz različitih razloga, a jedan je i to, što je košarka u porodici, uslovno rečeno generacijsko nasleđe. Tridesetak devojaka sastavni su deo KK “Prozivka”, a ovog puta upoznaćete: Sabinu Ludaić, Saru Poljaković, Nađu Vidaković, Milicu Ćuk i Jovanu Stešević.

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

 

Pioniri KK "Prozivka"

 

 

Od 10. avgusta 2009. godine, kada je osnovan KK “Prozivka”, okupio je preko stotinu najmlađih članova. Osim što ovde izrastaju u prave, a možda i velike košarkaške asove, na parketu između dva obruča oni se pripremaju za buduće mečeve, ali i neke kasnije važne životne utakmice. Šta kažu o pobedama, porazima i drugim temama: trener Ivan Ivković i igrači: Danijel Livingston, Nemanja Lukić, Denis Dautović, Stefan Ljubović i Filip Barna ?

 

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Uspeh subotičkih učenika na sajmu Inova 2011 u Zagrebu

 

 

 

U ozbiljnoj konkurenciji među 300 učenika i preko 230 predatih radova, učenici osnovnih škola Ivan Milutinović, Kizur Ištvan, Matko Vuković, Ivan Goran Kovačić, Matija Gubec iz Tavankuta i srednje škole Ivan Sarić, iz Zagreba sa sajma Inova 2011, vratili su se sa 4 zlatne, 3 srebrne i 2 bronzane medalje.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

Svakodnevne varijante "liposukcije" (vađenje masti) koju vam protiv vaše volje vrše, što vama bližnji i dragi, što oni koji su u vašem životu "prolazni likovi", "statisti" uglavnom sa osnovnim zadatkom da vam pokvare dan, najčešće i bez njihovog umeća siv i "jedan od onih", sve ove situacije čine vas dakle, sve manje otpornim na stres i sve strastvenijim kritizerom svega i svih iz vašeg okruženja. Polako, ali dosledno postajete sve sličniji dvojici matorih mapetovaca, koji sa gornje galerije sipaju najotrovnije kritike na račun aktera s pozornice. Kada sindrom "matorih mapetovaca" pohara mlađe naraštaje, prvi simptom je, da su sve njihove zamerke usmerene ka starijoj populaciji koja ih ne razume. Ovaj simptom je sličan nekim pubertetskim, pa i ne mora uvek uzrokovati hronični “namćoritis”. U zrelim i poznim godinama ovaj sindrom čini ljude vrsnim namćorima, ustremljenim uglavnom na mlade koji nikad ne ustupaju mesto u autobusu, po ceo dan ništa ne rade, samo kuckakju po telefonu i kompjuteru i nemilice urnišu novac, koji su njihovi roditelji "krvavo" stekli...itd.
Na posebnom udaru ovih i ovakvih mapetovaca, su deca uticajnih, poznatih, uspešnih ljudi i političara, gde i kod namćora početnika, predstava o dotičnima, izgleda otprilike ovako:
1. Bude se između 15 i 16 h po lokalnom vremenu.
2. Nakon zombiranja po kući, oko 22, 23, ili oko ponoći kreću u provod, tek da naprave neku svinjariju, koju će jadni, inače u svemu uspešni roditelj kasnije svojim uticajem sanirati.
3. Bude se između 15 i 16 h po lokalnom vremenu.
4. Nakon zombiranja po kući, oko 22, 23, ili oko ponoći kreću u provod, tek da naprave neku svinjariju, koju će jadni, inače u svemu uspešni roditelj kasnije svojim uticajem sanirati.
... itd. ....Niz se ponavlja do beskonačnosti.

Da to baš i nije (uvek) tako, na ovoj stranici vam je (preventivno) ponuđena mogućnost da bliže upoznate momka, koji se ni najmanje ne uklapa u gore navedeni profil. Kažem preventivno, jer su manji izgledi da ubuduće namćorastomapetovski gledate na neke mlade, a uspešne i ni malo razmažene, neke nove klince na kojima ostaje svet.

 

 

Vedran Kuntić

 

 

 

Upoznala sam ga kroz saradnju u stvaranju sadržaja i izgleda ovog sajta i bila mu (i nadalje ostajem) beskrajno zahvalna što nijedno moje stručno pitanje nije ostalo bez odgovora i nijedan problem bez adekvatnog i pravovremenog rešenja, a pri tom bih naglasila da po prirodi pripadam ljudima koji ono što žele ostvariti, ne žele SAD! i ODMAH!, nego JUČE! Po ozbiljnosti i korektnosti koju je dokazao u ovoj saradnji, iznenadio me podatak da ima svega 23 godine. U paramparčad razbija sve predrasude o deci političara, bar moje, a to znači (mene) kao okorelog manekena pesimizma, paranoje itd.

Politikom se ne želi baviti profesionalno, iako je član DSHV, ali obzirom da u porodici ima priliku videti da ozbiljno bavljenje politikom zahteva celog čoveka, stoga ne želi da to bude nauštrb profesije kojom se venčao iz ljubavi. Osamostalio se veoma rano, ali kako sam kaže porodica, roditelji su i dalje bitna podrška.
- Mogu reći da imam roditelje koji me u svakom smislu podržavaju moralno pre svega, pa onda i u svakom drugom smislu. Onog momenta kada se budem odlučio za formiranje sopstvene porodice, sasvim je sigurno da će mi moji roditelji biti uzor.

Vedran je rođen u znaku Strelca, 14. decembra 1987. godine, a u horoskop ne veruje, već isključivo u ono što sam zacrta i ostvari.

 

Uloga porodice...

- Ako je haos u porodici, onda se taj haos proširuje i na širu zajednicu. Veoma je važna stabilna i jaka porodica.

 

O tradiciji...

- To sve polazi od porodice. Ako je takvo vaspitanje i ako se u roditeljskom domu nauče negovati neke tradicionalne vrednosti, onda to ostaje u čoveku. Mislim da moja generacija zna poštovati tradiciju.

 

O religiji...

- Vrlo sam religiozan i smatram religiju veoma važnom. Sva životna iskušenja, uvek će lakše prepoznati i prevazići religiozni ljudi. Kroz religiju čovek nauči poštovati pre svega sebe, a onda i druge ljude.

Emotivni status Vedrana Kuntića je - slobodan, a kada se bude odlučivao za ozbiljnu vezu, ili za brak, devojka koja bude konkurisala za poziciju životne saputnice, mora pre svega imati (osim prijatne spoljašnosti, koja je važna u kontekstu: "...da mi se sviđa" ) i druge osobine koje su mu veoma važne.
- Mora, pre svega biti lepo odgojena i moraju se poštovati neki tradicionalni kodeksi. Da se zna ko je glava porodice. Mora biti upućena u neke osnovne kućne poslove.
Između pričalica i povučenijih devojaka, više mu se dopadaju ćutljivije i lepo vaspitane, koje govore onda kada imaju šta da kažu i na način koji odgovara ženi u svakom smislu te reči.

O današnjim devojkama kaže:

- Čini mi se da primećujem izvesnu razliku između devojaka moje generacije (1987.) i devojaka rođenih u one ratne devedeset i neke godine, posebno kod onih gde je tih godina otac, kao važna figura u porodici, bio odsutan. Takođe, čini mi se da na tu generaciju više u negativnom smislu utiču rialiti programi i mediji čiji programi vode ka zaglupljivanju.

 

 

 

 

Kada je profesija u pitanju, Vedran je podjednako uspešan grafički urednik u jednom uglednom tržnom centru, gde uređuje akcijske kataloge, bilborde i ostalo, za potrebe pet ogranaka tog tržnog centra. Pored toga, direktor je reklamne egencije Studio "Tehnix", pretežna delatnost mediji i izdavaštvo, izrada web prezentacija, postavljanje ozvučenja, snimanje, fotografisanje itd. Angažovani su širom Srbije, ali i u inostranstvu, što je jedan od pokazatelja uspešnosti. Odabrao je profesiju koju voli i konstantno se usavršava, a svoj dosadašnji uspeh pripisuje pravilnom izboru profesije.

 

 

 

Kao predpostavljeni, uglavnom nije strog, ali zna to biti, ako se desi da vlada opuštena atmosfera u momentu kada je potrebna ozbiljnost i brzina.

Kada su izlasci u pitanju. Hronično mu nedostaje vremena za izlaske i druženje s prijateljima, jer Vedran najviše radi subotom, koju njegovi vršnjaci koriste za provod i opuštanje. Nedelja je ipak rezervisana za odmor i izlaske. Kada je u pitanju druženje s prijateljima, Vedran kaže da su roštiljijade i druge gurmanske fešte prevaziđena kategorija. Uglavnom su to izlasci u grad i druženja u kafićima. Nema dovoljno vremena za druženje s prijateljima, ne onoliko, koliko bi želeo.

Kada su u pitanju prijateljstva, Vedran smatra da je prijatelj, titula koju treba zaslužiti i dokazati.
- Imam svega dva, tri prijatelja, koje s pravom nazivam tim imenom, a ostalo su poznanici. Prijatelj je neko, ko zaista treba da te razume i da ti da savet, onda kada ti je to potrebno.

 

 


Filmovi, literatura...

- Za filmove nemam vremena, a što se tiče literature, nalazim vremena za čitanje, a to je pretežno stručna literatura i tu sam strastveni čitalac. Ne interesuje me beletristika i slično, a u vreme školovanja me užasavala lektira, jer je ne adekvatna mojim interesovanjima. Uredno sam je skinuo s interneta, ali čitao ...

Koja bi bila najoptimalnija srazmera ideja i novca, kako bi se u životu ostvarili željeni ciljevi?

- Podjednako je važno. Ideje ne vrede mnogo, ako nemaš novca da ih ostvariš, a opet, kada postoje ideje, onda se nekako pronađe i novac za njihovu realizaciju.

 

O muzici…

 

- Slušam sve od narodnjaka, do Chill out-a, ali češće slušam stranu muziku...ređe narodnjake.

 

Sport, rekreacija, hobi…

 

- Što se tiče sporta trenutno se rekreativno bavim biciklizmom, trenirao sam fudbal, tri godine plivanje i nešto malo košarku. Što se hobija tiče, svirao sam tamburicu 10 godina i bilo mi je to veliko zadovoljstvo.

 

 

 

 

Za razliku od onog što ste pročitali u uvodnom tekstu, Vedran Kuntić je decu političara uvek zamišljao baš onakvima, kakav je i on sam. Osim svog primera navodi i primer sinova predsednika Tadića, za koje kaže da su deca, ni u kom smislu opterećena roditeljskim političkim pozicijama. Za sebe kaže da je uspeo izgraditi svoj integritet, ne kao sin uspešnog oca, već kao Kuntić junior koji je izgradio svoj identitet. Još 2002. osvojio je nagradu za prvo mesto na najvećem amaterskom filmskom festivalu Žisel, a nagrada mu je dodeljena za montažu.
- Verujem, da će i moje buduće zalaganje i napredovanje dati priliku da se dalje dokazujem, kaže Vedran Kuntić.

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

 

19. Republičko takmičenje iz Poslovne imformatike

 

 

 

 

Srednja Ekonomska škola "Bosa Milićević" iz Subotice domaćin je 19. Republičkog takmičenja iz Poslovne informatike, koje će se održati 9. aprila. Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 26 srednjih škola, a tim sastavljača pitanja sa Ekonomskog fakulteta Subotica, težio je da ovo takmičenje na neki način regrutuje buduće vrsne informatičare. Maksimalnih sto bodova će osvojiti, upravo takvi.

 

... opširnije – VIDEO

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Nagrade baletske škole "Raičević"

 

 

 

 

Nakon 21 školske godine, koliko ih je iza Osnovne baletske škole "Raičević", do sada su brojna takmičenja i nagrade, a najnovije su predstavljene na današnjoj konferenciji za medije....

 

 

 

B. Balaban

 

______________________________________________________________

 

 

Koncert kao priprema pred Republičko takmičenje

 

 

U svečanoj sali Gradske biblioteke 15.marta (utorak) u 19.30 održaće se koncert duvačkog odseka.
Učenici i profesori ovog odseka Muzičke škole uveliko se pripremaju za ovogodišnje Republičko takmičenje. U sklopu priprema za najveće takmičenje na nivou Srbije, odmeriće "snage" i pred subotičkom publikom. Veći deo duvačkog odseka predstaviće se pojedinačno (solo izvedbe) i u kamernom sastavu. Nastavnici koji ih u tome usmeravaju su Nikola Peić, Karolj Tokodi, Lazar Kondić, Laslo Barat, Jozef Skofljanec, Gabor Bunford, Kristina Molnar VIncer, Stojan Grubić, itd.
Subotička publika će imati priliku uživati u zvucima klarineta, flaute, saksofona, a u svakom slučaju ohrabriće naše takmičare pred veliko i važno takmičenje.

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Koncert duvačkog odseka

 

 

U četvrtak, 10.marta u 18.30 u svečanoj sali Muzičke škole, duvački odsek će održati koncert na kom će nastupiti učenici, koji se spremaju za Republičko takmičenje. Pripremaju ih profesori: Nikola Peić, Gabor Bunford, Jozef Skofljanec, Karolj Tokodi, Lazar Kondić, Kristina Molnar Vincer, Laslo Barat, i Barat Emilija (solopevanje). Duvački odsek se može pohvaliti i nagradama na takmičenju u Beogradu:
Nikola Peić , profesor Daniela Varge dobio je I nagradu ("E" kategorija),
a Daniel Varga I nagradu ("D" kategorija).

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Nagrade subotičkih mladih pijanista

 

 

 

 

Na 15. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu, održanom od 1.-5.marta, učenici Muzičke škole Subotica u klasi: prof. Mate Kristine i prof. Soti S. Emoke u nižoj školi; prof. Biro Tirjung Ildiko i prof. Sekelj Marije u srednjoj školi, ostvarili su zapažen nastup i po tradiciji osvojili nagrade.

Klasa: prof. Máté Krisztina
Matković Kristina I nagrada
Lévai Boglárka II nagrada

Klasa:prof. Sóti Sz. Emőke
Pejčić Nevena I nagrada
Dafna Katarina II nagrada

Klasa: prof. Biró T. Ildikó
Bulović Aleksandra III nagrada
Bálint Melitta III nagrada

Klasa: prof. Székely Mária

Csőke Andrea II nagrada
Kuktin Adrienn II nagrada
Forgó Timea III nagrada
Német György pohvala

 

Na XI takmičenju mladih pijanista u Zrenjaninu 6. marta zapažen nastup je imalo četvoro učenika Muzičke škole Subotica.
Minja Vuković u klasi spec.prof. Biró Tirjung Ildikó, I/2 nagrada
Tót Zsuzsanna u klasi spec.prof. Biró Tirjung Ildikó, I/5 nagrada
Milica Janović u klasi mr Mikrov Stes Mirna, I/1 nagrada
Bognár Nóra u klasi prof. Szálas Angéla, I/6 nagrada

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Nagrade sa X Međunarodnog takmičenja harmonikaša

 

 

 

 

Na 10. Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Novom Kneževcu, održanom 18. i 19. februara, učenici Muzičke škole Subotica, još jednom su osvojenim nagradama proslavili ime svoje škole i profesora, a u svom daljem muzičkom obrazovanju upravo osvojene nagrade će ih obavezivati na dalje napredovanje.
U klasi profesorice Binđesko Tot Veronike, kao najbolji u kategoriji proglašen je Zvezdan Bašić Palković (laureat). Prvu nagradu sa osvojenih 99 bodova ponela je Aleksandra Rukavina. Drugu nagradu i 88 bodova osvojio je Stefan Radoja, a takođe II nagradu sa 84 boda osvojio je Ivan Lajsner. U klasi profesorice Aleksandre Lukić, prva nagrada dodeljena je Anji Jagodić (97 bodova ) i Mate Mesaroš (95 bodova). Lejli Rustemović dodeljena je II nagrada (87 bodova).

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Novogodišnji koncert Subotičke filharmonije - VIDEO

 

 

 

 

Pod dirigentskom palicom maestra Miroslava Homena iz Rjeke, koji je takođe autor jednog dela programa, održan je tradicionalni Novogodišnji koncert Subotičke filharmonije, a posetioci su imali priliku čuti izvedbe dela Štrausa, Bizea i Rosinija. Kao gošća koncerta nastupila je solistkinja Rebeka Bobanj sopran, koja je muzičko obrazovanje stekla u Subotici, Alenka Ponjavić sopran, profesor u Muzičkoj školi Subotica. Rođena je u Subotici, a 20 godina je živela i nastupala u Londonu
Treća solistkinja je gošća iz Mađarske, Katica Ilenji, koja se subotičkoj publici predstavila mini koncertom u okviru Novogodišnjeg koncerta. Katica potiče iz porodice muzičara. Svira violinu na način Stefana Grapelija.

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Koncert učenika duvačkog odseka Muzičke škole Subotica - VIDEO prvog dela koncerta

 

 

 

 

 

Crkva Sv. Jurja, 9. novembra bila je adekvatan ambijent za koncert muzike baroka, renesanse i romantizma, koje su izveli učenici flaute, oboe, trube, klarineta, saxofona i trombona, duvačkog odseka subotičke Muzičke škole. Publika je imala priliku čuti dela Hendla, Farkaš Ferenca, Paganinijeve Varijacije, a za razliku od izvođenja dela Johana Sebastijana Baha i njegovog najmuzikalnijeg sina Karl Filip Emanuela Baha, u koncertnim salama, doživljaj slušanja muzike ovih kompozitora u ambijentu crkve, za koju su oba Baha komponovali mnoga dela, bilo je čudesno iskustvo, koje se teško može doživeti slušanjem dela ovih autora, putem bilo kog nosača zvuka.
Na koncertu u crkvi Sv.Jurja, uz profesora Gabor Bunforda i korepetitora profesora Filipa Milisavljevića nastupili su: Szakál Zsóka (flauta), Švorc Mihaela (flauta), Faragó Krisztina (flauta), Hényel Gábor (klarinet), Molnár László (klarinet), Baráth László (klarinet), Lackó Arnold (bas klarinet), Stefanović Isidora (oboa) profesor Saša Grunčić (orgulje), Spasojević Nikola (saxofon), Korać Draško (saxofon), Grmača Jelena (flauta), Salling Melissa (flauta), Varga Daniel (trombon) Kuktin Adrien (orgulje), Klučovski Anet (klarinet),

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Kao oni

 

Subotica je grad koji se oduvek mogao pohvaliti talentovanim, kreativnim i mudrim mladim ljudima. Neko bi te nekadašnje mlade ljude, od pre više decenija svrstao u jednu posebnu, neuobičajenu vremensku odrednicu, u: „neka srećnija vremena“, što je diskutabilna kategorija i u pogledu tačnog lociranja, oscilira plus-minus 10 godina, u zavisnosti od generacijske pripadnosti onog ko koristi ovu frazu. I pored činjenice da su živeli u tako okarakterisanom dobu, da su imali brojne talente, mnogo entuzijazma, čini se ipak da im tadašnji mediji (tada malobrojni), nisu posvećivali dovoljno pažnje. Kao i današnji (uzgred budi rečeno, mnogo brojniji), bili su zauzeti nekim važnijim (?) temama.

Iz tog razloga ćemo se truditi da ispravimo ovu grešku i ovaj deo sajta posvetimo našim mladim, pametnim i talentovanim sugrađanima, koji već proslavljaju ime Subotice na brojnim takmičenjima. Od njih već sada možemo mnogo naučiti i biće zaista zadovoljstvo zajedno sa njima učestvovati u kreiranju jednog novog, zajedničkog srećnijeg vremena. U emisiji «Kao oni» upoznaćete pametne i lepe, sada već bivše subotičke gimnazijalce: Marka Baroša, Helenu Peić-Tukuljac, Ivanu Križanović, Katarinu Parać, Stefana Dulića, Stefana Janjića, Sanju Mormer, Sinišu Terzija i Vladimira Nimčevića.

 VIDEO

 

B. Balaban

 

___________________________________________________________________________

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

 

Video galerija


PREČICE