Između tradicije i progresa

 

 

 

 

 

 

Sadržaj stranice je deo projekta "Između tradicije i progresa", kog realizuje Udruženje Info - inicijativa, a kog je podržao Grad Subotica.

 

 

 

16.11.2022.

 

 

Između tradicije i progresa 1. deo - VIDEO

 

 

Između tradicije i progresa 2. deo - VIDEO

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

02.11.2022.

 

Subotički srednjoškolci na Interkulturalnom kampu u Sremskim Karlovcima

 

 

Centar za proizvodnju znanja i veština je tokom vikenda 28-30. oktobra 2022. godine održao Omladinski interkulturalni kamp sa 20 srednjoškolaca iz Subotice i njihovih nastavnika. Kamp je održan u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru Radulovački.

 

 

 

 

Foto: Centar za proizvodnju znanja i veština

 

Učesnici kampa su učenici i učenice četiri srednje škole iz Subotice iz različitih nacionalnih zajednica. Škole koje su uključene u realizaciju Kampa su: Gimnazija za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, Gimnazija „Svetozar Marković”, Srednja medicinska škola i Tehnička škola „Ivan Sarić“ iz Subotice.

 

Tokom kampa mladi su se bavili temama kao što su: interkulturalna osetljivost, vrednosti i identiteti, kultura i kulturni identitet, predrasude u shvatanju kulture, korišćenjem interaktivnih metoda rada koje su mladima zanimljive i motivišuće za rad (grupni mini projekti, foto-ture na terenu, analiza video materijala, igranje uloga i sl.). Pored toga, mladi su imali priliku da upoznaju Sremske Karlovce i posete Karlovačku gimnaziju, Patrijaršijski dvor, rimokatoličku crkvu Svetog Trojstva i druga zanimljiva i značajna mesta.

 

 

 

 

Foto: Centar za proizvodnju znanja i veština

 

Mladi iz različitih škola su se tokom trodnevnog kampa upoznali i razvili nova poznanstva i prijateljstva; predstavili su svoje škole i razmenili znanja o različitim kulturama i zajednicama iz kojih dolaze.
Uz podršku nastavnika, mladi su osmisliti zajedničku aktivnost koju će održati 29.novembra u Subotici kada će zajednici predstaviti svoje shvatanje intekulturalnosti i promovisati interkulturalne vrednosti.
Projekat „Omladinski interkulturalni kamp u Vojvodini“ koji podržava Misija OEBS-a u Srbiji ima za cilj promovisanje interkulturalnog učenja i vrednosti među mladima iz različitih etničkih grupa u Vojvodini, negovanje međusobne saradnje i pokretanje aktivnosti sa mladima koje neguju vrednosti interkulturalizma.

 

 

 

 

Foto: Centar za proizvodnju znanja i veština

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

28.10.2022.

 

Uručeni besplatni udžbenici za učenike romske zajednice

 

 

Kao i ranijih godina, iz gradskog budžeta su i ove godine opredeljena sredstva za kupovinu udžbenika za učenike romske nacionalne zajednice. Besplatne udžbenike ove godine će dobiti 123 učenika iz šest osnovnih škola sa područja Grada Subotice.

 

 

 

 

 

U Osnovnu školu "„Đuro Salaj“ u Subotici, dopremljeni su udžbenici za učenike romske nacionalnosti iz još pet osnovnih škola, OŠ „Matko Vuković“, OŠ „Sečenji Ištvan“, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, iz Subotice i osnovne škole u Bajmoku i Čantaviru. Podelom besplatnih udžbenika lokalna samouprava nastoji da prevenira napuštanje školovanja među socijalno ugroženom romskom decom.

 

Za ovogodišnju nabavku udžbenika iz gradskog budžeta je izdvojeno 996.000 dinara, a mnoga unapređenja položaja Roma i Romkinja su predviđena novim Lokalnim akcionim planom.
- Na prethodnoj sednici Gradskog veća smo usvojili novi Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma i Romkinja, za period 2022. do 2027. godine. Ovo je drugi Akcioni plan. Imali smo dobru osnovu iz prethodnog perioda i kao lokalna samouprava smo se opredelili da radimo na unapređenju položaja romske zajednice u našem gradu i to u svim segmentima, u oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite. A u odnosu na prethodni Akcioni plan novina je da smo u novom Akcionom planu uvrstili i oblast kulture, istakao je član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja, Ilija Đukanović.

 

Lokalna samouprava podelom besplatnih udžbenika želi da podstakne i motiviše učenike na školovanje, a takođe i da pruži podršku roditeljima.
- Sve sa ciljem da se smanji procenat učenika koji rano napuštaju školovanje, rekla je članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje i kulturu, Milanka Kostić.

 

Rano napuštanje školovanja, prema rečima direktorke OŠ "Đuro Salaj", Mimice Andrić, sada se može smatrati prošlošću. Dešavalo se ranije, kaže ona, da devojčice u šestom razredu napuste školovanje, ali sada to više nije tako.
- Uglavnom svi koji upišu našu školu i završe ciklus osnovnog obrazovanja, kaže Mimica Andrić.

 

Prema rečima koordinatorke za inkluziju Roma Grada Subotice, Klaudije Kurina, lokalna samouprava svake godine izdvaja sve viši budžet za nabavku udžbenika, a pored besplatnih udžbenika, osam pedagoških asistenata će pružiti neophodnu podršku učenicima iz romske zajednice.
- Obrazovanje je za nas najvažnije, poručuje Klaudija Kurina i podseća da učenici romske zajednice mogu računati i na podršku kod konkursa i stipendija.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE