ARHIVA STRANICE

 

VESTI IZ POKRAJINE

 

subotica vesti, ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, ekologija

Gradske vesti

 

 

30.08.2019.

 

Potpisan ugovor sa kompanijom „Boysen“

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban zaključio je danas ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade sa privrednim društvom „Boysen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica, jednim od najvećih svetskih proizvođača izduvnih sistema za automobilsku industriju.

 

 

 

 

Potpisivanju ugovora prethodila je izrada elaborata opravdanosti, usvojenog od strane Skupštine Grada Subotice, kojim je dokazano da će direktni prihodi Grada u periodu od pet godina biti veći od prihoda koji bi se ostvarili otuđenjem po tržišnoj ceni. Kao neophodan preduslov pristiglo je pozitivno rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija Republike Srbije, kao i prethodna saglasnost Vlade RS kojom su ispunjeni svi neophodni pravni preduslovi za otuđenje zemljišta u javnoj svojini bez naknade.

 

Predmetno zemljište, ukupne površine 10 ha 13 a 94 m2, nalazi se u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“. Nemački investitor ima nameru da u narednom periodu, na pomenutoj lokaciji, započne izgradnju proizvodnog pogona za izradu izduvnih sistema za automobilsku industriju. Investitor se obavezao da u okviru budućeg proizvodnog objekta, površine od oko 35.000 kvadratnih metara, u roku od pet godina zaposli 507 radnika.

 

Ukupna vrednost investicije je 55 miliona evra i to je do sada najveća strana investicija u Subotici.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.08.2019.

 

Izgradnja kanalizacione mreže na Paliću u skladu sa planiranom dinamikom

 

 

 

 

 

 

 

Od petka, 30. avgusta nastavlja se izgradnja kanalizacione mreže na Paliću u sledećim ulicama, odnosno delovima ulica i u skladu sa planiranom dinamikom:

Od 30. avgusta do 07. septembra 2019. godine:
- Dubrovačka ulica

Od 30. avgusta do 28. septembra 2019. godine:
- Ulica 4. jula
- Ulica Sutjeska, dve deonice
- deo Lovačke ulice
- Bačka ulica
- Jorgovanska ulica
- Jasenovačka ulica.

 

Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" najavljuju da će u navedenim ulicama - delovima ulica, za vreme izgradnje, doći do potpune obustave saobraćaja, odnosno isti će se odvijati putem susednih ulica, a izvođač radova, Građevinsko preduzeće "Graditelj NS" Novi Sad će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku kako bi se normalizovao saobraćaj i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi izgradnje.

 

Izgradnju kanalizacione mreže na Paliću, Grad Subotica i JKP "Vodovod i kanalizacija" su u svojstvu investitora započeli od ponedeljka, 26. avgusta, a investicija se realizuje u okviru šireg projekta Zaštite biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš koji se finansira iz donacijskih sredstava Vlade Republike Nemačke putem KfW Banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

29.08.2019.

 

Otvorena izložba slika „Vidovdan 2019“

 

 

U vestibilu Gradske kuće večeras je otvorena izložba slika sa Likovne kolonije "Vidovdan 2019“, Doma kulture Gračanica, čime je zvanično započela proslava Dana grada.

 

 

 

 

- Vidovdanska kolonija je događaj kojim zapravo počinju Vidovdanske svečanosti u Gračanici i simbolično ove godine, slike sa Vidovdanske kolonije otvaraju proslavu Dana grada. Čast mi je i zadovoljstvo i to svake godine kažem, da nam naši dragi prijatelji svojim radovima dočaraju i sa Kosova prenesu deo svoje duše, svog kolorita, svog neba i života, koji sigurno nije lak, ali ga oni žive punim plućima i s dušom, rekla je Jasmina Stevanović otvarajući izložbu u ime grada Subotice i tom prilikom istakla snažnu povezanost severa i juga Srbije, izgrađeno prijateljstvo i saradnju kako na planu kulture, tako i u oblasti obrazovanja.

 

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

29.08.2019.

 

Subotički polumaraton odmah iza Beogradskog po broju trkača

 

 

Motivisana željom da se Subotički polumaraton ubrzano razvije i doprinese lokalnoj zajednici, Infostud grupa je pružila podršku u promociji ove sportske manifestacije, koja je već u svom trećem izdanju postala mnogo više od lokalne trke. Infostud grupa je ujedno i platinasti sponzor Trećeg subotičkog polumaratona

 

 

 

 

Sa 1500 takmičara, koliko će ove godine protrčati stazama bogate subotičke istorije, Subotički polumaraton postaje druga najmasovnija polumaratonska trka u zemlji. Osim sportskog značaja, organizovanje ovako masovnog događaja u Subotici utiče na ubrzani razvoj grada i na njegovu atraktivnost kao poslovne i turističke destinacije.

 

Od 180 zaposlenih, koliko trenutno radi u subotičkoj internet kompaniji Infostud, više od 30 je istrčalo trku od 5km, petnaestoro polumaraton, a među njima je i troje koji se mogu pohvaliti da su istrčali maratonsku trasu od 42 km. Osim toga, njih dvoje ima iza sebe dobre rezultate u ultramaratonskim i ekstremnim trkama. Planinarenjem, biciklizmom ili nekim oblikom rekreativnog sporta bavi se gotovo polovina ljudi u ovoj kompaniji.

 

Da li je slučajnost da se stimulisanje zaposlenih, da se bave sportom odražava i na njihovu aktivnost? I da li jedni druge motivišu da se pokrenu i pobede današnji relativno neaktivan način života, koji nameće savremeno okruženje, ali i priroda posla?
-Sigurno da se osobine koje se izražavaju kroz sport - pobediti sebe, izaći iz zone komfora i uraditi nešto više, prenose se i na poslovni život. Lično, osim što volim da trčim, to mi daje i mogućnost da razbistrim glavu ili da se fokusiram na neki problem. Sama činjenica da sam istrčala maraton mi govori da mogu da postignem uvek više, jer sam krenula od 5 km i stigla do 42km. Često nismo ni svesni koliko možemo, samo treba da se fokusiramo i imamo neki cilj ispred sebe. Kompanijski motiv je da je zdrav i srećan zaposleni i motivisan zaposleni, i na neki način Infostud davanjem beneficija koje stimulišu bavljenje sportom pravi kontratežu jednom statičnom načinu života u koji možemo lako da skliznemo, kaže Dušica Vilov, koordinatorka korporativnog razvoja i jedna od troje zaposlenih u Infostud grupi koji su istrčali maraton.

 

Boje Infostuda 1. septembra, u svim kategorijama, braniće 25 trkača. Pored trke na 10 km, koja nosi naziv Infostudova 10-ka, na okrepnoj stanici ove kompanije koja će se na dan maratona nalaziti kod Gradskog muzeja, takmičare i navijače očekuje DJ, nagradni kviz, kao i pivo za osveženje.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

29.08.2019.

 

Regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi

 

 

Sekretarijat za društvene delatnosti obaveštava zainteresovane da se od 26.08.2019. godine primaju zahtevi koji se odnose na naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja, za decu ometenu u razvoju i sa invaliditetom, za decu korisnika novčane socijalne pomoći; kao i zahtevi koji se odnose na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi za dete trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja. Svi zahtevi i spisak potrebne dokumentacije mogu se naći na sajtu Grada Subotice (www.subotica.rs >Usluge>Obrasci>Sekretarijat za društvene delatnosti), u Uslužnom centru Gradske kuće, i u PU Naša radost.

 

 

 

 

ZAHTEVI SE PREDAJU U GRADSKOJ KUĆI, U USLUŽNOM CENTRU, NA USLUŽNOM MESTU BROJ 1 I 2, OD 7:30 DO 14:30 časova.

Na istom mestu predaju se i Potvrde o redovnom ili vanrednom školovanju za novu školsku 2019/2020. godinu za decu korisnika prava na dečiji dodatak (deca školskog i predškolskog uzrasta).

Za sva pitanja zainteresovani se mogu obratiti Službi za boračko-invalidsku zaštitu i društvenu brigu o deci, Gradska uprava Subotica, Trg slobode 1.

Naknada troškova boravka za decu bez roditeljskog staranja, decu ometenu u razvoju i sa invaliditetom, i decu korisnika novčane socijalne pomoći:
024/626-933, 024/626-855

Dečiji dodatak i regresiranje troškova boravka za dete trećeg i četvrtog reda rođenja:
024/626/939, 024/626-938

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.08.2019.

 

Raznovrstan program proslave Dana grada Subotice

 

 

Bogat program i raznovrsni sadržaji u okviru proslave 1. septembra, Dana grada Subotice, već su započeli 23. avgusta, tradicionalnim letnjim turnirom u malom fudbalu u Sportskom centru u Prvomajskoj, a atraktivni kulturni i zabavno - muzički sadržaji započinju u četvrtak, 29. avgusta, izložbom slika „Vidovdan 2019“ u vestibilu Gradske kuće, nastupom kvarteta „Ming“ u Parku Rajhla Ferenca, a u petak 30. avgusta, na velikoj bini u centru grada nastupiće Subotički tamburaški orkestar, nakon kog sledi koncert Nataše Bekvalac.

 

 

 

 

- Velika mi je čast i zadovoljstvo, zaista, što ste baš mene odabrali da budem deo ovog, mogu slobodno reći - spektakla, budući da sam se i ja sada detaljnije upoznala sa programom, rekla je Nataša Bekvalac i nagovestila dobar provod dodavši:
- Zaista ćemo se potruditi da Subotičane zabavimo i donesemo prelepu atmosferu u vaš grad.

 

Subotički simfonijski orkestar i operska diva Jadranka Jovanović, nastupiće u subotu na velikoj bini.
- Ove godine smo odabrali popularnu klasiku. Na programu ćete čuti poznate orkestarske delove i poznate arije iz opera i operete kompozitora kao što su Čajkovski, Kalman Imre, Lehar, Štraus, Pučini, Ofenbah, itd, rekla je Kristina Mate, ispred Subotičkog simfonijskog orkestra, ističući da je program sačinjen po izboru koncertmajstora i direktora Miloša Nikolića, a dirigent će biti Mikica Jovetić.

 

U nedelju nastupaju El gusto del flamenko, Night cruisers i mađarski bend Anna and the Barbies.
U okviru proslave Dana grada i ove godine učestvuju subotičke škole i udruženja.

- Predviđen je zaista interesantan kulturni program sa mnogo učesnika, uglavnom mladih. Naime, tradicionalno udruženja i subotičke škole, zajedno učestvuju u programu i na taj način gradu poklanjaju ono što su tokom godine radili i promovišu svoje aktivnosti. Pozivamo sve sugrađane da dođu i podrže ove mlade ljude i učesnike programa na maloj bini, koja svake godine ima sve brojniju publiku i neću preterati ako kažem da ovaj program nije ništa manje interesantan od programa koji se odvijaju na velikoj bini, rekla je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti i članica Radne grupe za organizovanje proslave Dana grada, Jasmina Stevanović.

 

Unazad nekoliko godina u organizaciji proslave Dana grada učestvuje i Turistička organizacija Subotice, a prema rečima Aleksandra Medakovića, ukupan budžet ovogodišnje proslave Dana grada iznosi 3.461.000 dinara.

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

Program proslave Dana grada

 

____________________________________________________________________________

 

27.08.2019.

 

Kompanija „Bojsen“ u Subotici

 

 

Na četvrtoj vanrednoj sednici Skupštine grada Subotice održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće doneta je, većinom glasova (48 „za“, jedan protiv) Odluka o zaključenju ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade privrednom društvu „Boyssen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica. Ovom odlukom se neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini grada Subotice, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“, ukupne površine 10 hektara 13 ari 94 kvadratna metra otuđuje bez naknade privrednom društvu „Boyssen Abgassysteme“ d.o.o. radi realizacije investicionog projekta koji obuhvata ulaganje u vrednosti od približno 55 miliona evra i zapošljavanje najmanje 507 lica na neodređeno vreme.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, istakao da je reč o do sada najvećoj stranoj investiciji u našem gradu, vrednoj blizu 60 miliona evra, i da će nemačka kompanija „Bojsen“ vrlo brzo početi izgradnju pogona za proizvodnju izduvnih sistema površine 40.000 kvadratnih metara.

– Svi bi trebalo da se radujemo otvaranju novih radnih mesta. Siguran sam da je nemačka kompanija 'Bojsen', koja će baš u Subotici izgraditi svoj proizvodni pogon, dobijala veće povlastice čak i iz gradova u regionu. Dakle, nije samo Srbija zemlja u kojoj se subvencionišu strani investitori, to se radi i u državama Evropske unije, poput Rumunije, Bugarske i Hrvatske. 'Bojsen' je upravo odabrao Suboticu, iako je u našoj zemlji dobijao najmanje subvencija, zbog stručne i kvalififikovane radne snage, povoljnog geografskog položaja i ažurne i odgovorne lokalne samouprave koja je vrlo brzo i efikasno odgovarala na sve njihove zahteve. Ovo je veliki dobitak za Suboticu i svim sugrađanima čestitam dolazak nove, do sada najveće strane investicije u naš grad – naglasio je gradonačelnik Laban. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

26.08.2019.

 

Početak izgradnje kanalizacije na Paliću

 

 

Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, u svojstvu investitora, od danas organizuju početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Paliću. U narednih osam meseci Građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ iz Novog Sada, kao najpovoljniji izvođač radova na osnovu javnog konkursa, izgradiće u ovom naselju 15 kilometara gravitacione kanalizacione mreže i pet kilometara tranzitnog potisnog voda kojim će se prikupljena otpadna voda iz ovog naselja transportovati do sliva Kolektora VII i gradskog prečistača otpadnih voda. Ove investicije u okviru šireg projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš finansiraju se iz donacijskih sredstava Vlade Republičke Nemačke putem KfW Banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

 

 

 

 

U početnoj fazi, od danas će pet ekipa izvođača radova započeti izgradnju kanalizacije u sledećim delovima ulica, koja će trajati do:

- Kozaračka, do 31. avgusta 2019.
- Nikole Tesle, do 07. septembra 2019.
- Partizanska, do 10. septembra 2019.
- Jasenovačka, do 10. septembra 2019.
- Jezerska, do 15. septembra
- Sutjeska, do 25. septembra 2019.
- Marka Oreškovića na ukrštanju sa ulicom Lopudska, do 25. septembra 2019.

 

 

 

 

U navedenim delovima ulica će za vreme izgradnje doći do obustave saobraćaja, odnosno odvijaće se putem susednih ulica.

Nakon okončanja radova u ovoj fazi, izgradnja kanalizacije će se nastaviti u drugim delovima naselja Palić, u skladu sa projektnom dokumentacijom i dinamikom izgradnje.

 

 

 

 

Izvođač radova, Građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ Novi Sad će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku, kako bi se normalizovao saobraćaj i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi izgradnje.

 

Ukupna vrednost Projekta iznosi 6.500.000 evra.
U strukturi ulaganja, 67% sredstava namenjeno je za izgradnju kanalizacione mreže naselja Palić i poveznog potisnog voda koji će buduću mrežu povezati sa Uređajem za prečišćavanje otpadnih voda, dok je 23,8% za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš (ozelenjavanje, izgradnja isnpekcijske i biciklističke staze), 6,2% za unapređenje palićkog prečistača otpadnih voda i 3% sredstava za biomanipulaciju, tj. izlov alohtonih vrsta ribe (invazivne vrste koje prirodno ne pripadaju eko-sistemu jezera Palić i Ludaš).

 

U JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica procenjuju da će se prva priključenja domaćinstava na kanalizacionu mrežu moći ugovarati početkom sledeće godine.
Cena priključka iznosi 27.021,38 RSD. Odobrava se popust od 20% u slučaju avansnog plaćanja u celosti. Mogućnost plaćanja je i na 24 rate.

 

Kontakti u slučaju dodatnih obaveštenja:
- Goran Đukarić, Odgovorni izvođač radova, telefon: 064 83 75 006
- Milan Dinić, Šef gradilišta, telefon: 064 83 75 011

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.08.2019.

 

Sportski borilački spektakl po prvi put u Subotici

 

 

Serbian Battle Championship u Hali sportova 7. septembra po prvi put u Subotici organizuje 23. veliku internacionalnu MMA priredbu. Organizator je za publiku u našoj zemlji i inostranstvu pripremio sportski borilački spektakl najviše svetske klase, a SBC planira da kruniše čak pet svojih šampiona na ovoj istorijskoj manifestaciji.

 

 

 

 

Veče mešovitih borilačkih veština u Subotici posebno će obeležiti nastupi renomiranih domaćih boraca koji žele da zablistaju u svom rodnom gradu. Jedan od takvih profesionalaca je dobro poznato ime domaćeg borilačkog i MMA sporta, kao i regionalne scene, Nemanja Uverić, koji se vraća na borilačku scenu kako bi odmerio snage sa beskompromisnim borcem iz Brazila, vlasnikom nekoliko šampionskih pojaseva u Latinskoj Americi i dobr poznat domaćoj MMA publici u Srbiji, Džonijem "Lenhador" Karlosom.

 

Pored toga, publici će biti zanimljiv i nastup još jednog perspektivnog borca iz Subotice, Danijela Špoljarića koji će u svom SBC debiju dati sve od sebe da na domaćem terenu stigne do najveće pobede u karijeri koja bi istakla njegovo ime na internacionalnoj MMA sceni, protiv znatno iskusnijeg borca iz Brazila, Daglasa "He-Man" Felipea.

 

Jedan od najvećih potencijala domaće scene, iz Family Fight Teama, koji je karijeru gradio u Engleskoj, Miro Jurković, imaće priliku da nastavi pobednički niz i stigne do najvažnije pobede u karijeri, protiv borca iz Brazilca, bivšeg izazivača za SBC šampionski pojas u srednjoj kategoriji, Hivaga "Gibe" Franciska.

 

- Vrhunskom nivou ove manifestacije u Subotici doprineće i borbe za prestižne SBC šampionske pojaseve, koji su se pokazali kao najbrži put i ulaznica u najveće svetske i evropske MMA organizacije kao što su UFC, Bellator, PFL, u Evropi KSW. Uskoro nas očekuje i nastup SBC šampiona, Duška Todoroviča, u Americi koji će 27. avgusta u Las Vegasu pokušati da izbori ugovor sa najvećom svetskom MMA organizacijom, UFC“ – objašnjava glavni organizator i direktor SBC-a Bojan Mihajlović.

 

Jedan od najtrofejnijih greplera u našoj zemlji, Aleksandar Milićević imaće priliku da u svom SBC debiju nastupi u borbi za šampionski pojas protiv iskusnog Brazilca koji po drugi put nastupa na velikoj internacionalnoj SBC pozornici. Takođe, publika u našoj zemlji imaće priliku da uživa u duelu dva borca najviše svetske klase, predstavnika Brazila i Latinske Amerike, u borbi za pojas šampionau bantam kategoriji – Werlleson Martins Ribeiro vs Josivaldo “Nuno” Costa Araujo.

 

Bivši SBC šampion u lakoj kategoriji Nemanja “Sledgehammer” Kovač pokušaće da nastavi svoj pobednički niz protiv renomiranog brazilskog borca Maxa “Magnuma” Lime, dok će iskusni Nenad Avramović iz Beograda odmeriti snage sa neporaženim Escley “Pezao” Araujom. Nicolas “Chef” Đurđević, francuski borac srpskog porekla, koji živi i trenira u Americi, ostvariće dugogodišnji san i nastupiće u Srbiji u najboljoj regionalnoj MMA promociji, Serbian Battle Championship. Nicolas će ukrstiti rukavice sa opasnim udaračem i trofejnim kikbokserom iz Bosne i Hercegovine, Alijom Tucakom.

 

Još jedna velika borba za šampionski SBC pojas, u slamka kategoriji, između pripadnica nežnijeg pola, održaće se na istorijskom SBC spektaklu u Subotici. Najbolji ženski borac u regionu Zorka Stojanović pokušaće da kruniše svoju dosadašnju karijeru titulom protiv protivnice svetskog renomea, koja dolazi iz Nemačke, koja je nastupala za najveću svetsku MMA organizaciju UFC, protiv najboljih MMA takmičarki današnjice, Sheila “The German Tank” Gaff.

 

Na programu je i debitantski nastup MMA borkinje Julije Pajić, najnovijeg pojačanja svetski priznate MTK menadžmentske kuće, pred kojom su veliki svetski uspesi.

 

Ljubitelji MMA sporta će imati priliku da gledaju velika svetska imena koja će nakon najvećih svetskih pozornica zakoračiti i u SBC arenu, neki u borbi za pojaseve SBC šampiona, a neki u borbi za pokretanje evropske i svetske karijere na velikoj internacionalnoj Serbian Battle Championship sceni, tvrde organizatori.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

16.08.2019.

 

Treći „Subotički polumaraton“ na dan grada

 

 

Sportska manifestacija 3. „Subotički polumaraton“ održaće se 1. septembra u okviru proslave Dana grada. Ove godine, prema rečima organizatora, broj učesnika je dupliran u odnosu na prošlu godinu, a prijavljeni su takmičari iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Poljske, Nemačke, Velike Britanije, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Nepala. Novina ove godine je staza duga deset kilometara koja nosi naziv „Infostudova desetka”. Osim ove, učesnici na Polumaratonu mogu, kao i prethodne dve godine, da biraju staze od pet i 21 kilometar.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Zamenik gradonačelnika Timea Horvat na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Medija centru Gradske kuće naglasila je da je od izuzetnog značaja ova sportska manifestacija koja iz godine u godinu postaje masovnija i na dobar način promoviše turizam u Subotici i njeno secesijsko nasleđe .

- Zahvaljujem se svima koji su aktivno uključeni u organizaciju Polumaratona, od hitnih službi, javnih preduzeća, državnih i gradskih institucija pa sve do prijatelja manifestacije – rekla je Timea Horvat.

 

Narodni poslanik, trkač rekreativac i član Sportskog udruženja „Horizont”, Balint Pastor, naglasio je da će ove godine na Subotičkom polumaratonu učestvovati oko 1.400 takmičara u sve tri kategorije.

-Koliko je interesovanje poraslo govori podatak da smo prve godine imali 560 finišera, godinu dana kasnije 634, što je zaista veliki iskorak. Veoma nas raduje činjenica da se utrostručio i broj Subotičana, koji učestvuju u ovoj sportskoj manifestaciji – rekao je Balint Pastor.

 

Tokom Subotičkog polumaratona određen broj ulica u užem i širem centru grada biće zatvoren za saobraćaj od 9 do 13 časova.

- Molimo građane da imaju razumevanja za ovu potrebu, a u narednom periodu informisaćemo građane koji su alternativni pravci za saobraćaj, kako bi što manje remetili život i funkcionisanje onih koji ne učestvuju u trkama - dodaje Pastor.

 

Otvaranje ove sportske manifestacije počinje u devet časova trkom najmlađih, a organizatori očekuju da će se ovoj akciji odazvati preko 500 dece raznog uzrasta.

 

Ove godine učesnička medalja je u boji, motiv je Rajhlova palata. Startni paket ima neke novine, a učesnička knjižica će imati određene pogodnosti i popuste.

- Trudimo se svake godine da radimo na brendingu maratona i da on bude prepoznatljiv. Obezbedili smo da u startnom paketu učesnici dobiju poklone koji će ih asocirati na ovaj grad i trku na kojoj učestvuju. Obezbedili smo i majice u zavisnosti od pola ali i trke za koju se učesnik prijavio – rekao je Nenad Bogar, član SU „Horizont”.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

11.08.2019.

 

Održana centralna svečanost „Dužijance 2019”

 

 

Centralna svečanost „Dužijance 2019”, tradicionalne manifestacije koja se po 109. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice održana je danas na subotičkom Trgu slobode. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Pavle Horvacki i Snežana Skenderović, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu hleb od ovogodišnjeg roda pšenice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Laban je rekao da slavljenjem nasleđa prošlih generacija, naših predaka koji su u srž svog i našeg bića utkali univerzalne vrednosti, predanost, marljivost, slobodu, požrtvovanje, Subotica je uspela da se razvije, održi, ojača i izraste u zajednički dom 21 nacije, koje složno žive, u komšijskoj i bratskoj ljubavi i skladu.

- Zahvaljujući nepodeljenoj slozi Subotica se razvija kao sredina, i uz Beograd i Novi Sad postaje najuticajnija lokalna samouprava. Naravno, taj uspeh ne bi bio moguć bez naše udruženosti i povezanosti, koje su prepoznali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, pružajući podršku svim projektima koji omogućavaju ubrzani razvoj našeg grada, i poboljšavaju kvalitet života svih njegovih građana – rekao je Bogdan Laban....dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

05.08.2019.

 

U toku zamena kontejnera

 

 

JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica je započelo zamenu kontejnera sa jednodelnim poklopcima, novim kontejnerima čiji je poklopac dvodelni i lakši što će olakšati odlaganje otpada, posebno najmlađim i najstarijim sugrađanima.

 

 

 

 

- Ovo smo učinili kako bi izašli u susret građanima, da nebi dizali te teške jednodelne poklopce prilikom bacanja otpada, s obzirom da se na kontejnerima sa dvodelnim poklopcem podiže samo jedan mali deo poklopca, kaže rukovodilac RJ "Odnošenje i deponovanje čvrstog komunalnog otpada", Robert Maluščiuk.

 

Prema njegovim rečima, nabavljeno je 210 kontejnera sa dvodelnim poklopcem, koji će biti raspoređeni na javnim površinama užeg cenra grada, a potom će se raspoređivanje širiti ka obodu grada i blokovskim naseljima. Kontejneri koji su do sada bili u upotrebi, biće postavljeni umesto oštećenih koji su povučeni iz upotrebe i pojačati broj raspoloživih kontejnera tamo gde je potrebno, što će po njegovom uverenju doprineti urednijem izgledu površina oko kontejnera, gde se dešavaju situacije da građani ne bace otpad u kontejner, već smeće ostavljaju pored.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

31.07.2019.

 

Subotica šampion Srbije u City Gamesu

 

 

Subotičani su novi šampioni Srbije u City Gamesu i uz prošlogodišnje pobednike ekipu Kragujevca predstavljaće Srbiju na Međunarodnom finalu koje koje će se održati u Sloveniji uz učešće 16 najboljih ekipa iz Evrope.

 

 

 

 

Finalno takmičenje održano je na Gradskom bazenu u Čačku na kom je učestvovalo 6 ekipa, Kikinda, Sombor, Subotica, Zaječar, Knjaževac i Čačak, koji su se ravnopravno borili za konačnog pobednika u 6 zanimljivih disciplina.

 

Subotica je završila takmičenje sa 54 poena, Kikinda je zauzela drugo mesto sa 51 a Sombor je bio treći sa 45 poena. Dalje se na tabeli nižu Zaječar, Knjaževac i Čačak. Ovogodišnji šampioni Srbije iz Subotice, zajedno sa prošlogodišnjim šampionima iz Kragujevca, predstavljaće Srbiju na velikom Međunarodnom finalu u Sloveniji 2020. godine sa još 16 ekipa iz Evrope.

 

Uspeh u finalu su ostvarili: Dejan Franjković, Milan Ivošević, Danilo Čabrilo, Bojan Rašković, Milica Šoštarec i Nora Bognar uz trenera Srđana Dakića (koji se i takmičio u četvrtfinalu i polufinalu). Velike zasluge za dolazak na finalni turnir imali su i Noemi Priboj i Luka Ivković koji su dali svoj doprinos u četvrtfinalu i polufinalu ovog takmičenja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

29.07.2019.

 

Više od 5.000 posetilaca na 17. Summer3p festivalu


 

 

Sedamnaesti Summer3p festival, koji se održao od od 26. do 28. jula na atraktivnoj lokaciji Muškog štranda kraj Palićkog jezera, posetilo je više od 5.000 ljudi, uprkos kiši koja je padala tokom dva od tri festivalska dana!

 

 

 

 

- Ovo je još jedan dokaz da Summer3p ima vernu publiku željnu kvalitetnih muzičkih i kulturnih sadržaja. Nova lokacija opravdala je sva očekivanja a festivalski prostor je zablistao novim sjajem, kažu organizatori.

 

Čuveni engleski producent, DJ i muzičar James Lavelle imao je odličan nastup 26. jula, a dan ranije u punoj sali bioskopa Abazija održana je u okviru 26. Festivala evropskog filma Palić projekcija dokumentarnog filma "The Man From The Mo'Wax" upravo o životu i radu Lavella. Gostovanje eminentnog engleskog producenta, osnivača legendarnog projekta UNKLE, rezultat je saradnje Festivala evropskog filma Palić i Summer3pa.

 

U petak, 26. jula, nastupio je i iskusni DJ Davko opravdavši reputaciju jednog od najboljih DJ-eva u Mađarskoj.
Francuska zvezda DJ Matt Sassari napravio je fenomenalnu žurku u subotu, koju je pre njega na viši nivo podigao Nick Reverse.

 

Porodični dan, koji je održan u nedelju 28. jula, posetilo je ukupno oko 1000 ljudi. Oni su uživali u raznim zanimljiveim sadržajima posvećenim celoj porodici. Od 17 časova nastupio kamerni ansambl Garden Quartet, koji je svojim jednočasovnim nastupom oduševio sve prisutne i napravio nesvakidašnju atmosferu na Muškom štrandu a zatim su nastupili su članovi pevačke sekcije italijanskog kulturnog centa “Piazza Italija” koju vodi Gordana Vidaković. Atmosferu je nakon toga usijao fitness program u trajanju od 2 sata koji je muzički začinio DJ Andy Dee. Za frizure se pobrinuo Tibor Liptak, pa su tako svi koji su želeli mogli da dobiju frizuru po želji u skladu sa festivalskom atmosferom. Svi posetioci imali su priliku da zaigraju sasvim drugačije društvene igre za celu porodicu u društvu kluba ljubitelja društvenih igara “Collected company”. Porodični dan, kao i sam festival, zatvorio je umetnik Neomodern, svojim izuzetnim muzičkim setom.

 

Tokom trajanja festivala održani su brojni prateći programi. Akademski slikar iz Subotice Emil Kadrić, koji od samog početka brine o likovnom segmentu festivala, i ove godine vodio je kreativnu slikarsku radionicu na velikim platnima. Likovna radionica se održavala svakog dana od 17 do 20 časova. Poslednjeg dana predstavljeni su radovi nastali na ovoj radionici, a tokom trajanja celog festivala posetioci su imali priliku da pogledaju Izložbu radova sa festivalskih radionica od 2009. do 2019. godine. Akademska slikarka iz Subotice. Ljiljana Horvat održala je body painting radionicu, SummerDaDa radionicu vodio je Vladimir Milojković a poeziju na Summer3p doneo je Književni klub za mlade iz Subotice, koji radi i stvara pod okriljem Fondacije Danilo Kiš.

 

Kao i ranijih godina, tokom trajanja festivala, svakog dana od 17 do 20 časova, street art umetnik Otto Zakar (TNG) održao je stencil art radionicu u kojoj su svi zainteresovani naučili kako da naprave šablone za crtanje, i kako da ih preslikaju na platno ili majicu. Svi koji su doneli majicu, birali su motive i kući odneli jedinstvenu uspomenu.

 

Bila je postavljena i izložba fotografija “Summer3p Festival Nasleđe Örökség Heritage 2003-2018”.

 

Ni ove godine organizatori nisu zaboravili na sport, rekreaciju i zdrav život.
Joga programe u poslepodnevnim časovima na obali jezera predstavili su Zsolt Erdélyi i Nagy Boglárka.


Summer3p festival podržali su Grad Subotica, AP Vojvodina, Kancelarija za mlade Subotica i Fondacija „Danilo Kiš“.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.07.2019.

 

Čistoća podržava građanski ekološki aktivizam

 

 

JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica je podržala današnju akciju subotičkih entuzijasta, zaljubljenika u jezero Majdan, okupljenih oko Fejsbuk stranice "Majdan Kelebija Vojvodina Srbija", rešenih da očiste od smeća okolinu ovog omiljenog kupališta.

 

 

 

 

Inicijator današnje, ali i nekih ranijih sličnih akcija je vlasnik Fejsbuk stranice "Majdan Kelebija Vojvodina Srbija", Jožef Kujundžić koji često posećuje ovo izletište na Kelebiji i želja mu je da ono očuva svoj šarm netaknute prirode, da na njemu više ne bude smeća, a svi budući posetioci da uživaju u njegovoj čistoći i lepoti.

 

Čistoća je obezbedila opremu, rukavice, džakove i kontejner za sakupljanje otpada i prema rečima rukovodioca Radne jedinice "Higijena grada", Jože Červenija, Čistoća je spremna da podrži i druge slične volonterske akcije na opštu dobrobit.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

26.07.2019.

 

Čistoća započela podelu obaveštenja o pravilnom odlaganju otpada

 

 

JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica od danas započinje podelu obaveštenja o pravilnom odlaganju komunalnog čvrstog otpada u tipske posude, na površini blokovskih naselja Radijalac i Prozivka.

 

 

 

 

- Ovim obaveštenjima želimo da skrenemo pažnju korisnicima naših usluga, kako se treba odnositi, pre svega prema životnoj sredini. Želimo da ovim trojezičnim obaveštenjem edukujemo građane da u kontejnere, tipske posude za odlaganje komunalnog čvrstog otpada, ne odlažu kabasti i građevinski otpad, a da sav ambalažni otpad pre odlaganja svedu na najmanju moguću zapreminu. Što znači da ne odlažu ne presavijene kartonske kutije, ili plastične boce pre nego što ih prethodno ne presuju, kaže rukovodilac Radne jedinice "Planiranje i razvoj", Nikola Jovičić, apelujući na sve građane da iskoriste period jesenjih i prolećnih akcija u okviru kojih je organizovano odvoženje kabastog otpada, odnosno da sav kabasti i građevinski otpad transportuju do gradske deponije.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

24.07.2019.

 

Participacija putnih troškova za učenike putnike srednjih škola

 

 

 

 

Učenicima putnicima subotičkih srednjih škola mesečne karte za putovanja rešavaće se u srednjim školama u koje su upisani, što važi samo za učenike koji su stanovnici Grada Subotice. Učenici putnici koji iz subotičke opštine putuju za Bačku Topolu, Kanjižu, Sombor, Novi Kneževac, ili neku drugu opštinu, zahteve za regresirane mesečne karte predavaće u Gradskom uslužnom centru Grada Subotice od 24. jula do 15. avgusta 2019. godine. Potvrde za mesečne karte izdavaće se od 20. do 31. avgusta 2019. godine i to od 10.00 – 13.30 časova u Gradskoj upravi, Trg slobode broj 1, III sprat, soba 305.
Ukoliko učenici do ovog datuma ne završe praksu, ili upis u naredni razred, potvrde će se izdavati i naknadno.
Za regulisanje prava za mesečnu kartu učenici treba da prilože:
- fotokopiju lične karte (ako učenik nema, onda jednog od roditelja);
- overenu potvrdu škole o upisu (potvrda mora sadržati obrazovni profil i napomenu da učenik prvi put upisuje razred);
- dokaz o pozitivnom uspehu ( overena kopija đačke knjižice koja mora biti potpisana od direktora škole i odelj.starešine i overena pečatom škole ili overena kopija svedočanstva).
Nepotpuna dokumentacija neće biti uzeta u razmatranje.

Učenici lošeg materijalnog stanja, koji nisu u mogućnosti da plaćaju cenu regresirane mesečne karte treba da se obrate Centru za socijalni rad grada Subotice, Alekse Šantića broj 27 za oslobađanje plaćanja učešća za cenu mesečne karte.

 

NAPOMENA

- Učenici linearno plaćaju 1.800,00 dinara od pune cene mesečne karte.
- Učenicima srednjih škola koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji su verifikovani u srednjim školama na teritoriji Grada Subotice, putni troškovi se ne participiraju. Izuzetno od stava 1 ovog člana, putni troškovi se participiraju ako u školskoj godini nije otvoreno odeljenje verifikovanog obrazovnog profila na nastavnom jeziku na kojem učenik pohađa nastavu.
- Učenicima srednjih škola koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji nisu bili verifikovani u srednjim školama na teritoriji Grada Subotice u školskoj godini kada su upisali prvi razred, a verifikovani su u toku njihovog školovanja, nastavlja se participiranje putnih troškova.
- Učenicima srednjih škola koji ponavljaju razred, putni troškovi se ne participiraju.


Dodatne informacije mogu se doznati na telefon: 024 626 883.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

23.07.2019.

 

Izgrađen multifunkcionalni sportski teren u Novom Žedniku

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine Nemanja Simović i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević obišli su danas novoizgrađeni multifunkcionalni teren za košarku, rukomet i mali fudbal sa tartan podlogom u Novom Žedniku. Invesaticija vredna sedam miliona dinara kompletno je finansirana sredstvima iz budžeta grada Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ulaganja u izgradnju nove sportske infrastrukture u protekle tri godine su, prema rečima gradonačelnika Bogdana Labana, bila izuzetno velika.

- Na Gradskom stadionu smo nakon 40 godina obnovili atletsku stazu, travnatu podlogu, reflektore, a ove godine počinje rekonstrukcija celog Gradskog stadiona što podrazumeva nove tribine i prateće sadržaje. Očekujemo da radovi počnu u novembru i da za godinu dana imamo jedan Gradski stadion po evropskim standardima – rekao je Bogdan Laban.

 

U proteklom periodu oko 40 miliona dinara, podsetio je, uloženo je u Halu sportova koja je konačno klimatizovana ali pritom nisu zaboravljene mesne zajednice, a ni ulaganja u sportsku infrastrukturu u školama.

- Otvorili smo šest novih sportskih terena u školama, a u mesnim zajednicama ovo je peta investicija vredna oko sedam miliona dinara. Pre mesec dana izgrađen je novi sportski teren u Čantaviru, danas predajemo na upotrebu novi sportski teren u Novom Žedniku čime potvrđujemo da želimo ravnomeran razvoj sportske infrastrukture u svim mesnim zajednicama – naglasio je Bogdan Laban.

 

Predsednik Skupštine Mesne zajednice Novi Žednik Duško Petrović izrazio je zahvalnost gradonačelniku i njegovim saradnicima što su razumeli potrebe stanovnika Novog Žednika i omogućili da u kratkom periodu dobiju multifunkcionalni sportski objekat.

- Zahvalio bih se gradonačelniku i u ime građana Novog Žednika i Sportskog društva, jer nam je u prethodnom periodu u više navrata pružena pomoć kako u radu tako i u organizaciji manifestacija. Ovaj sportski teren je lep poklon uz koji će naš Fudbalski klub „Preporod“ da proslavi jubilej - osamdeset godina od osnivanja – kazao je Duško Petrović.

 

Pre samo tri godine na prostoru današnjeg Sportskog centra u Novom Žedniku bila je livada.

- Iz godine u godinu trudili smo se da promenimo izgled ovog dela Novog Žednika tako što smo dodavali sportske sadržaje. Napravili smo restoran, tribine, teretanu na otvorenom, sada ovaj multifunkcionalni teren. Jednostavno stvaramo uslove da bi stanovnici Novog Žednika mogli da se bave sportom – dodao je Duško Petrović.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________

 

22.07.2019.

 

Ušumović Davčik: Autor teksta u „Blicu“ slučajno, ili namerno montirao dokument

 

 

Načelnica Gradske uprave, Marija Ušumović Davčik, reagujući na objave dnevnika „Blic“, o navodnom neracionalnom trošenju novca iz gradskog budžeta na ime troškova reprezentacije i ugostiteljskih usluga, demantovala je navode ovog dnevnog lista, tvrdi da su budžetska sredstva korištena u skladu sa zakonom, da su sve javne nabavke i rad organa lokalne samouprave transparetni i dostupni javnosti, a autor teksta objavljenog u „Blicu“ u nameri da dokumentuje navedeno, montira neki dokument na koji stavlja fotografiju pečata Gradske uprave.

 

 

 

 

- Elementrano je pravilo da svaki organ lokalne samouprave, a ima ih ukupno četiri, Skupština grada, Gradsko veće, gradonačelnik i Gradska uprava, svako ima svoj pečat i odgovorno lice tih organa overava dokumente nastale u radu svakog organa ponaosob, svojim potpisom i pečatom. Ako je tekst trebalo da prikaže da je gradonačelnik putem javne nabavke ugovorio nabavku ugostiteljskih usluga, ili reprezentacije, onda je uz tekst trebalo da bude prikazana fotografija dokumenta gradonačelnika, koji je dokumentovan svojeručnim potpisom i pečatom gradonačelnika. Nema dokumenata koje je sačinio gradonačelnik, a koji se overavaju pečatom Gradske uprave. Možda je u pozadini neznanje i neukost autora teksta, rekla je načelnica Gradske uprave, Marija Ušumović Davčik na današnjoj konferenciji za medije, gde je predstavila i tačne podatke koji se odnose na reprezentaciju i ugostiteljske usluge i usluge smeštaja za goste, s obzirom da su ovde i troškovi za smeštaj gostiju u okviru održanog Međunarodnog i regionalnog sajma privrede "Subotički sajam 2019" i dolazak inostranih gostiju, po raznim osnovama.

- Po finansijskom planu gradonačelnika za 2019. godinu, na kontu ugostiteljskih usluga koje uključuju cene ishrane i smeštaja, planirano je ukupno 1.500.000 dinara sa PDV, od čega je do 15. jula utrošeno 884.916 dinara. Na kontu reprezentacije planirano je takođe 1.500.000 dinara sa PDV, od čega je do 15. jula realizovano 828.909 dinara. Što se tiče Gradske uprave, u finansijskom planu za 2019. godinu, za ugostiteljske usluge planirano je 590.000 dinara sa PDV, od kojih je do 15. jula realizovano 111.490 dinara. Na kontu reprezentacije planirano je ukupno 2.000.000 dinara sa PDV, a do 15. jula je utrošeno 1.028.390 dinara - predstavila je načelnica Gradske uprave, Marija Ušumović Davčik napominjući da je Grad Subotica u više navrata imao kontrole Državne revizorske institucije, koja nije imala primedbe na utrošak sredstava koja se odnose na pomenute namene.

 

Davčik je takođe podsetila da postoji zakonska regulativa, kao i Kodeks ponašanja službenika Gradske uprave koji su dužni da u komunikaciji sa strankama i medijima daju tačne podatke, a iznošenje netačnih podataka je krivično delo.
- Ne mogu da kažem da neko nije namerno izneo netačan podatak. Ako jeste, trebalo bi da za to odgovara i hoće sigurno, ako se utvrdi da je neko namerno izneo netačan podatak, poručila je Ušumović Davčik.

 

B.Balaban

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

20.07.2019.

 

Otvoren 26. Festival evropskog filma na Paliću

 

 

Ceremonijom svečanog otvaranja i dodelom nagrada „Aleksandar Lifka“ svečano je otvoren 26. Festival evropskog filma Palić, koji će se u narednim danima održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici.

 

 

 

 

Foto: Palicfilmfestival.com

 

Mnogobrojnoj publici se najpre obratila Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice, poželevši dobrodošlicu prisutnima rečima:

– Dobrodošli u svet sedme umetnosti koju 26. put u naš grad donosi filmski duh Evrope. Ovo je još jedna prilika da se vrhunski autori i filmski stvaraoci susretnu, razmene iskustva i pokažu mnogobrojnoj publici kako su Evropu današnjice i vreme u kome živimo preslikali na filmsko platno. Festival evropskog filma Palić je za Suboticu kulturna manifestacija prvog ranga, jer su zahvaljujući ovom festivalu u našem gradu četvrt veka unazad boravili najveći evropski kinematografi. Ovaj festival svake godine okupi oko 20 i 25 hiljada ljudi, dolazi preko 200 filmskig profesionalaca, dok 100 novinara prati film. Vetar u leđa od samog osnivanja dala su najveća imena domaće kinematografije i tome im se u ime grada zahvaljujem. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

19.07.2019.

 

Subotica se plasirla u polufinale igara "City games"

 

 

 

 

Na Gradskom bazenu u Dudovoj šumi održana je međunarodna manifestacija "City games". Takmičilo se ukupno 6 ekipa, a pored Subotičana snage su odmerili takmičari iz Kikinde, Bečeja, Selenče i dve ekipe iz Sombora. Ekipa Subotice se plasirla u polufinale koje će se održati 27. jula u Somboru.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

18.07.2019.

 

"City Games" sutra na Gradskom bazenu

 

 

Subotica je i ove godine domaćin igara pod nazivom "City Games" (nekadašnje Igre bez granica) koje će se održati sutra na Gradskom bazenu u Subotici sa početkom od 19:30 časova uz besplatan ulaz.

 

 

 

 

Suboticu će i ove godine predstavljati ekipa Sportskog saveza Subotice koja je na nedavno održanim Međunarodnim igrama na Zlatiboru (kao najava ovogodišnih igara) zauzela treće mesto.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.07.2019.

 

Preduzetnički letnji kamp u Subotici

 

 

U Subotici će se od 18.7.2019. - 20.7.2019. održati Preduzetnički letnji kamp u okviru projekta Butkamp vilidž, koji sprovodi organizacija Srbija Start ap u okviru programa Ujedinjenih nacija za razvoj, donatora Ruske Federacije. Fokus projekta su sertifikovana organska poljoprivredna proizvodnja, sertifikovani stari zanati i ruralni turizam.

 

 

 

 

„Butkam vilidž“ je informativno i edukativno-praktična platforma za međusektorsku saradnju tri specifične grupe privrednika koji posluju u ruralnim oblastima i to:

· Organski proizvođači i proizvođači sa oznakom geografskog porekla,
· Privrednici u turizmu iz ruralnih područja (smeštajni kapaciteti, ugostiteljski, sportski, etno, zabavni i drugi kapaciteti) i
· Umetničke, kreativne i radionice starih zanata.

Povezivanjem ove tri kategorije privrednika otvaraju se mogućnosti za pokretanje novog koncepta saradnje zasnovanog na zajedničkom radu i rešavanju problema primenom svojih specifičnih znanja a iz različitih praktičnih iskustava koja u rezultatu treba da donesu unapređenje postojećih proizvoda, dodaju nove vrednosti trenutnoj ponudi i razviju inovativne proizvode i modele za izlazak na tržište.

 

Platforma obuhvata ključne segmente za postizanje visokih rezultata primenjivih u praksi a kroz oblasti:

• Konferencija: Informacije o dostupnim izvorima finansiranja
• Radionice za razvoj inovativnih proizvoda i poslovnih modela
• Radionice za javno predstavljanje i marketing novih proizvoda..

 

Cilj projekta je povećanje nivoa ekonomskih aktivnosti u ruralnim oblastima na osnovu jačanja kapaciteta različitih društvenih i privrednih subjekata za kreiranje inovativnih proizvoda primenom savremenih veština i znanja.

 

Program sprovodi organizacija Srbija startap uz podršku Ruske Federacije i UNDP programa. Organizacija Srbija startap ima višegodišnje iskustvo u radu sa preduzetnicima, nosilac je licence za izbor najboljeg startapa Srbije i pripremu startapa za učešće na međunarodnom finalu „Future Agro Challenge“, te nosilac nagrade „Najbolji nacionalni partner 2016“. Srbija startap je partner za Srbiju programa „Founder Institute“ globalnog akceleratora sa jedinstvenom metodologijom za razvoj preduzetnika. Srbija startap je od 2018. godine kontakt tačka za „European Startup Ambassador“, osnivač „Western Balkan Startup Network“ i organizator brojnih programa za podršku i osnaživanje preduzetnika.

 

Konferencija o dostupnim izvorima finansiranja, prvog dana događaja okupiće predstavnike značajnih institucija za preduzetnike i poljoprivrednike, među kojima su: Goran Simunović – koordinator „Aid for trade“ UNDP (Program Ujedinjenih Nacija za razvoj), Andrej Antufeev – pravnik u Trgovinskom predstavništvu Ruske Federacije u Srbiji, Svetozar Bukvić – samostalni savetnik, načelnik za plan i analizu, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Marko Rovčanin – v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Predrag Radović – pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova

 

Pored zvaničnika, preduzetnicima, poljoprivrednicima i zainteresovanoj javnosti obratiće se brojni stručnjaci sa bogatim iskustvom u tematskim oblastima obuhvaćenim projektom.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.07.2019.

 

Potpisan ugovor o izgradnji biciklističkih staza u okviru projekta "Opti-Bike"

 

 

U okviru projekta "Opti-Bike", koji se realizuje kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, u Subotici će biti izgrađeno 7,9 kilometara biciklističkih staza u naseljima Kelebija i Bački Vinogradi. Ugovor koji je danas potpisan u Gradskoj kući, dodeljen je preduzeću PTP Dubrava d.o.o. iz Bajmoka, a vrednost radova iznosi 64.809.523 dinara bez PDV-a.

 

 

 

 

Prema informacijama odabranog izvođača radova, izgradnja biciklističkih staza u našem gradu trebalo bi da počne do kraja jula, dok je završetak radova planiran za kraj septembra.

 

Grad Subotica je nosilac projekta OPTI-BIKE, dok su lokalna samouprava opštine Ašothalom i lokalna samouprava grada Tompa partnerska naselja u realizaciji investicije.U Subotici će, osim postojećih 37,4 km biciklističkih staza, do kraja projekta u dve faze biti izgrađeno još 7,9 km. U prvoj fazi 3 km biciklističke staze vodiće do graničnog prelaza Kelebija, i priključiće se na postojeću koja vodi pored puta Edvarda Kardelja.U drugoj fazi, biće izgrađena biciklistička staza u dužini od 4,9 km koja će za biciklistički saobraćaj povezati naselja Bački Vinogradi i Ašothalom. Do kraja projekta u Tompi će biti izgrađena biciklistička staza u dužini od 3,2 km, a u Ašothalomu 6,9 km. U okviru projekta biće izrađena planska dokumentacija za mrežu biciklističkih staza u Subotici ukupne dužine 22 km, a u Tompi za 4,9 km.

 

Investicija se realizuje u periodu od 1. oktobra 2017. do 30. septembra 2019. godine, a ukupna vrednost projekta iznosi nešto više od 2,5 miliona evra, od čega je doprinos Evropske unije 2,1 miliona evra.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

10.07.2019.

 

Regionalni centar za upravljanje otpadom u fazi testiranja

 

 

U okviru manifestacije "EU zeleni dan" i kampanje „Pogledaj oko sebe“ koja za cilj ima podizanje svesti o zaštiti životne sredine, Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, zamenik ministra životne sredine Filip Abramović i ambasador Italije Karlo lo Kašo, posetili su Regionalni centar za upravljanje otpadom u Subotici, u kom će se vršiti selekcija i reciklaža otpada, što je prvi objekat tog tipa u Srbiji, a vredan je 24 miliona evra, od kojih je 20 miliona evra donacija EU. Preostali iznos finasira Republika Srbija i lokalne samouprave Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Kanjiža, Novi Kneževac i Čoka.

 

 

 

 

- Impresioniran sam, kako veličinom objekta, tako i kvalitetom, tehnologijom i kapacitetom ovog postojenja koje će podmiriti potrebe preko četvrt miliona stanovnika iz sedam opština u Vojvodini, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, istaknuvši da je ovaj projekat primer kako se u saradnji sa EU može unaprediti sistem upravljanja otpadom.
- U proteklih 15 godina EU je u oblasti zaštite životne sredine podržala Srbiju sa projektima vrednosti od 400 miliona evra, a u budućnosti ćemo pomoći i više. To je samo jedan deo od šire pomoći EU koje ona pruža Srbiji kako bi Srbija sprovela zakone u oblasti zaštite klime i zaštite životne sredine, kaže Fabrici i kao najvažniju ističe saradnju centralnih vlasti i lokalnih samouprava koje moraju da ulažu u tehnologiju.

 

Regionalni centar za upravljanje otpadom je od jula meseca započeo fazu testiranja koja će trajati 60 dana, a u okviru ove faze biće testirana linija za separaciju otpada, kompostilište i telo deponije. Prema rečima direktorke Regionalne deponije, Čile Goli, uočeno je nekoliko nedostataka. Nakon isteka perioda odobrenog od Pokrajinskog sekreterijata za test fazu, neophodno je dobiti dozvolu za probni rad, koji može trajati najduže godinu dana.

- Trenutno radimo sa minimalnim kapacitetom, zato što oprema do sada nije radila pod opterećenjem, tako da trenutno obuhvatamo samo Suboticu i to minimalno. Svega dva auto-smećara stižu dnevno, ali nama je u interesu da što pre uspostavimo sistem da bi i ostale opštine imale ista prava i obaveze. Nama je u interesu da za nekoliko nedelja uspostavimo sistem. Da budu uključene transfer stanice, da ostale opštine imaju pravo i mogućnost da nam predaju otpad, izjavila je direktorka Regionalne deponije Čila Goli.
Prema njenim rečima najveći deo projekta je centar za upravljanje otpadom koji se sastoji od linije za sepraciju otpada, kompostilista za stabilizaciju biorazgradivog otpada, ili proizvodnju biorazgradivog đubriva, sistem za čišćenje voda i dve kasete za sanitarnu deponiju.

- Čeka se jos dozvola nadležnog ministarstva za raspisivanje tendera za kupovinu kamiona smećara koji će razvoziti otpad, rekla je Čila Goli.

 

- Ovo je jedan od regionalnih centara koji je planiran na teritoriji Srbije. Biće ih 23, ili 24 po novoj strategiji. U različitim fazama su po regionima sami regionalni centri i mi kao Ministarstvo smo se uključili u njihovo formiranje na taj način da pružimo svu tehničku, stručnu i finansijsku podršku regionima, izjavio je pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, Filip Abramović.

 

- Ovaj projekat omogućava opštinama, ne samo da rade bolji posao u smislu upravljanja otpadom već će se samim tim, poboljšati i kvalitet života građana u ovom regionu, rekao je ambasador Italije u Beogradu, Karlo Lo Kašo.

 

- Mi smo sa velikim i dugoročnim očekivanjem konačno i stigli do ovog momenta kada smo obišli Regionalnu deponiju i videli prvu fazu testiranja. I, naravno, ovo je samo početak jedne drugačije avanture, jer nas čeka još dug put do realizacije. Moramo malo menjati sebe i svest u pogledu zaštite životne sredine, a preduslovi su stvoreni za to da krenemo tim putem, rekla je zamenica gradonačelnika, Timea Horvat.

 

Nakon obilaska Regionalnog centra za upravljanje otpadom, Delegacija EU u Srbiji se u Gradskoj kući sastala i sa gradonačelnikom Subotice, Bogdanom Labanom, a na Otvorenom univerzitetu, u okviru manifestacije "EU zeleni dan" održana je panel diskusija o učešću lokalnih aktera u zaštiti životne sredine i predstavljanje uspešnih projekata.

 

B.Balaban

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

10.07.2019.

 

"City Games" 19. jula na Gradskom bazenu

 

 

Subotica je i ove godine domaćin igara pod nazivom "City Games" (nekadašnje Igre bez granica) koje će se održati 19. jula na Gradskom bazenu u Subotici sa početkom od 19:30 časova uz besplatan ulaz.

 

 

 

 

Suboticu će i ove godine predstavljati ekipa Sportskog saveza Subotice koja je na nedavno održanim Međunarodnim igrama na Zlatiboru (kao najava ovogodišnih igara) zauzela treće mesto.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

08.07.2019.

 

„Kolo“ u Morahalomu

 

 

Srpski kulturni centar „Kolo“, izgrađen u okviru Intereg-IPA projekta „Raznobojna saradnja“ („Colourful Cooperation“) prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, otvoren je danas u mađarskom gradu Morahalomu. SKC „Kolo“ otvorili su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Goran Knežević, šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto i državni sekretar ministra kulture Mađarske Peter Fekete. Svečanom otvaranju prisustvovali su članovi Vlade Mađarske i Srbije, gradonačelnici Subotice i Zrenjanina, Bogdan Laban i Zoran Janjić, predstavnici diplomatskih predstavništava, crkveni i drugi velikodostojnici, strateški partneri Centra.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Sijarto je ocenio da ovaj događaj nema značaj samo za Srbiju i Mađarsku, već da ima i evropski značaj.

– Odnosi između Srbije i Mađarske zasnivaju se na međusobnom poštovanju i zato su odnosi dveju zemalja danas bolji nego ikada, a političari obe zemlje danas mogu iskreno da razgovaraju o najznačajnijim temama – kazao je Sijarto.

Naglasio je da bi „Srbija trebalo da bude primer drugim zemljama po tome kako se brine o pravima i položaju nacionalnih manjina“.

– Kada smo svesni oduzimanja prava nacionalnim manjinama u pojedinim zemljama karpatske regije, Srbija je izgradila model koji bi trebalo da prate druge zemlje. Politika Mađarske je da što su nacionalne manjine jače u našoj zemlji, i Mađarska je jača. Podržavamo da nacionalne zajednice pričaju svojim maternjim jezikom, čuvaju kulturu i tradiciji i neguju kontakt s maticom – rekao je Peter Sijarto.

On je podvukao da Evropa može biti snažna samo sa jakim nacijama. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

05.07.2019.

 

Uručen 21 ugovor za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske

 

 

U Subotici je svečano uručen 21 ugovor za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom ukupne vrednosti 231.000 evra, u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Srbiji, izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Subotice.

 

 

 

 

Prema rečima pomoćnika komesara za izbeglice i migracije Ivana Gerginova, Grad Subotica je kroz Regionalni stambeni program dodelio više od stotinu stambenih rešenja, a u pripremi je izgradnja 44 stana za izbegle.
- Isto tako, u proteklom periodu izbeglicama je pružena pomoć iz budžeta Srbije u iznosu od preko 73 miliona dinara. Iz budžeta je stambeno zbriunuto 78 porodica, a ekonomski osnaženo 55 , istakao je Gerginov.

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je podsetio okupljene da su lokalne vlasti aktivno uključene u trajno rešavanje stamenih potreba izbeglih i prognanih.

- Ovo je treći put u proteklih godinu i po dana da se sastajemo istim, ili sličnim povodom. Zbrinjavamo porodice naših sugrađana koji su u ratnim događajima devedesetih godina ostali bez svojih domova, a neki od njih, nažalost i bez svojih najmilijih, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

On je podsetio okupljene da su mnoge vladajuće strukture izbegavale ovaj višedecenijski problem koji pogađa 13.600 izbeglih i prognanih, koliko ih je registrovano u Povereništvu za izbeglice i migracije Subotice, a aktuelna lokalna vlast se trudi da ovu nepravdu ispravi..
- U februaru prošle godine, prilikom dodele ugovora o kupovini prvih 30 kuća obećali smo da ćemo nastaviti razgovor sa našim partnerima o načinu i mogućnostima zadovoljavanja potreba onih koji se tada nisu našli među tih 30 sugrađana.

 

Svečanom uručenju ugovora pored gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i pomoćnika komesara za izbeglice i migracije Ivana Gerginova, prisustvovali su i držvni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, pomoćnik pokrajinskog sekretara Predrag Radović, šef terenske službe Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija Ivana Jelić, savetnica na Programu ljudskih prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Ružica Banda.

 

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je višegodišnji program koji zajednički realizuju Republika Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Republika Hrvatska, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Program se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, zatim Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.07.2019.

 

Obeležen Dan borca u Domu "Dudova šuma"

 

 

Gerontološki centar Subotica je upriličio svečano obeležavanje Dana borca u Domu "Dudova šuma", a poseban značaj ovaj praznik i njegovo svečano obleležavanje ima za dva korisnika doma, Mihajla Jančikina i Vladimira Večića koji su bili učesnici Narodnooslobodilačkog rata.

 

 

 

 

Svečano obeležavanje Dana borca proteklo je uz prigodnu priredbu i veselu atmosferu za koju se pobrinuo Aleksandar Toković sa vokalno instrumentalnim sastavom Veselice.

Dan borca je proglašen praznikom 1956. godine i sve do raspada SFRJ, a potom i za vreme SR Jugoslavije proslavljan je svake godine u celoj zemlji, a kasnije samo u Srbiji.

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.07.2019.

 

Vanja Udovičić: Subotica dobar primer razvoja omladinske i sportske politike

 

 

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je danas treningu Ženskog odbojkaškog kluba „Spartak“ u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“, kojoj je donirana vredna oprema, a u izjavi za medije je istakao Suboticu kao primer razvoja omladinske i sportske politike, s obzirom da se iz gradskog budžeta izdvaja 4,65 odsto za oblast sporta i omladine.

 

 

 

 

- Četvrti put ove godine sam u Subotici i na taj način pokazujemo da na odgovoran način, otvoreno razgovaramo sa predstavnicima lokalne samouprave, lokalnih klubova, sa predstavnicima mladih i na taj način želimo da u direktnoj komunikaciji sagledamo koje su mogućnosti, šta smo konkretno uradili, kakvi su izazovi pred nama i da dogovorimo konkretne projekte. Uvek volim da dođem u Suboticu, grad sporta, grad koji je imao olimpijskog šampiona Štefaneka, grad koji ima Sagmajstera i druge proslavljene sportiste, na čemu baziramo budućnost srpskog sporta i grad koji mora i treba u budućnosti da bude još više grad sportskog turizma. I u tom kontekstu samo u poslednje dve godine rešili smo dve kapitalne stvari i pokazujemo da timski nastupamo u narednom periodu. Prva kapitalna stvar je rešenje višedecenijskog problema - obezbeđen sistem hlađenja u Hali sportova, ali i rekonstrukcija Gradskog stadiona i davanje mogućnosti za najbolje uslove našim atletičarima, novi izgled fudbalskog stadiona i mogućnost organizovanja međunarodnih takmičenja u Subotici. Danas sa gradonačelnikom obilazimo jedan ozbiljan odbojkaški klub, koji broji preko sto devojčica i koji iako ima dobre uslove, težimo da oni budu još bolji. Zato smo danas ovoj fiskuturnj sali koja služi kako za razvoj dece kroz sistem školskog sporta, tako i za razvoj ostalih klubova, donirali dve table i obruč za odbojku, dva gola i 40 lopti, po 10 za svaki kolektivni sport. Želja nam je da do kraja godine 250 škola u Srbiji dobije ovakvu opremu i da na taj način direktno pomognemo lokalnom sportu i razvoju školskog sporta, da povećamo broj dece u sistemu školskog sporta, iako smo ovaj broj u proteklih pet godina duplirali. Danas u sistemu školskog sporta u Srbiji imamo 170.000 dece. Želim da se zahvalim gradonačelniku što je u prvom planu razvoj omladinske i sportske politike. Jer, izdvajanjem od 4,65 odsto gradskog budžeta je rekord, ili u samom vrhu izdvajanja za sistem sporta i omladine, što je primer i drugim lokalnim zajednicama, na koji način treba da se obrati pažnja na oblast sporta i omladine, istakao je ministar Udovičić.

 

Gradonačelnik Subotica, Bogdan Laban se zahvalio republičkoj i Pokrajinskoj vladi koje su u protekle tri godine u obrazovne ustanove i sportsku infrastrukturu uložile blizu 800 miliona dinara.
- To nije mali novac. Vidite da su škole obnovljene i kako izgledaju stadioni, sportski tereni i veoma smo zadovoljni i kao grad sporta koji je, mogu reći primer celoj Srbiji. Subotica ima učesnike Lige šampiona u više sportova. Na to smo vrlo ponosni i pokušaćemo u narednom periodu da pomognemo klubovima, a na jesen očekujemo da krene gradnja tribina na Gradskom stadionu. To će biti jedan moderan stadion koji ispunjava sve evropske uslove i nadam se da će na njemu vrlo brzo biti prisutni reprezentacija i naši fudbaleri koji će ponovo igrati neku od evropskih liga. Ova saradnja, vertikala, od republike, pokrajine, do grada je vrlo značajna što se i pokazalo u protekle tri godine, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

- Zahvaljujem se ministru na donaciji koja je upotpunila prostor koji je školi veoma važan i koji smo ovako lepo uredili zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja o školi savesno brine. Škola ima izuzetno dobre uslove za razvoj sporta i mi na tome zaista mnogo radimo, jer smo svesni uloge sporta u odrastanju učenika, formiranju njihove ličnosti i njihovog zdravlja, rekla je direktorka Osnovne škole „Jovan Mikić“, Marija Milodanović.

 

Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić je posle susreta sa odbojkašicama ŽOK "Spartak" u OŠ "Jovan Mikić" u Subotici, posetio i FK „Radnički 1905" iz Bajmoka, gde je uručio vrednu donaciju kompleta sportske opreme.

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

02.07.2019.

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poseto porodičnu farmu Sineš u Bikovu

 

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, posetili su porodičnu farmu svinja Saše Sineša u Bikovu. Ministar Nedimović je podsetio da će odluka da se poljoprivredno zemljište stočarima dugoročno daje u zakup, od naredne godine važiti i za one koji se bave uzgojem svinja. Do ove godine ta odluka se odnosila samo za stočare koji uzgajaju preživare. Kada je reč o cenama svinja, Nedimović kaže da politika otvaranja tržišta utiče na stvaranje većih šansi za bolje cene, a veliku šansu vidi u izvozu svinjskog mesa u Kinu.

 

 

 

 

- Politikom otvaranja tržišta regulišemo cene. Što je veće tržište, veća je i šansa za bolju cenu. Mislim da ovo što radimo s Kinom, i što ćemo završiti u narednih mesec dana oko izvoza svinjskog mesa, postići ogroman napredak u ovom sektoru po kome je Srbija prepoznatljiva. Jer, ako nas po bilo čemu znaju ljudi u Evropi i svetu poljoprivrede to je srpska svinja, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

 

- Smatram da bi cena od 160 dinara po kilogramu, čista proizvođačka cena bez PDV, bila sasvim solidna, kaže vlasnik farme svinja u Bikovu, Saša Sineš, koji uzgaja oko 2.200 svinja, a hranu za njih obezbeđuje sa 160 jutara zemlje koje je po pravu prečeg zakupa dobio na obradu.
Kao jedan od problema Sineš ističe nedostatak zainteresovanih za rad na farmi.

 

Prema rečima pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuka Radojevića, u protekle tri godine, pokrajinski budžet za poljoprivredu izdvaja značajna sredstva. - Preko 7,5 milijardi je direktno subvencionisano našim poljoprivrednim gazdinstvima. Kada govorimo o stočarskim farmama, sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo preko 230 miliona dinara izdvojili za ovo kratko vreme i na taj način opremili stočarske farme, učinili ih efikasnijim, rentabilnijim i konkurentnijim na tržištu, istakao je Radojević.

 

- Kao i do sada, i u budućnosti, prioriteti Grada Subotice će takođe biti da pomognemo naše poljoprivrednike. Jer, Subotica je poljoprivredni kraj i od toga naše porodice žive. Zato nastojimo da naše seoske sredine žive kao što se živi i u gradu, rekao je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

 

Prilikom današnje posete Bikovu, ministar Nedimović je najavio i da će na sednici Vlade Srbije, u četvrtak, biti doneta odluka o izdvajanju 500 miliona dinara za otkup pšenice po ceni od 20 dinara po kilogramu.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

28.06.2019.

 

Svečano otvoren obnovljeni Gerontološki klub "Centar I"

 

 

Svečano je otvoren obnovljeni Gerontološki klub "Centar I", koji postoji već 40 godina i najstariji je gerontološki klub u Subotici, a njegova obnova je realizovana u okviru prekograničnog IPA projekta, Gerontološkog centra Subotica i partnera iz Hrvatske.

 

 

 

 

Ukupna vrednost radova na rekonstrukciji objekta, koja je završena za 6 meseci, iznosi 140 hiljada evra, a nakon toga, prema rečima direktora Gerontološkog centra Subotica, dr Nenada Ivaniševića slede nove investicije na rekonstrukciji Gerontološkog doma na Karađorđevom putu i renoviranje Gerontološkog kluba "Centar II".
- Ministarstvo energetike je zahvaljujući Gradu Subotici odobrilo 15 miliona dinara i uskoro počinje renoviranje Gerontološkog kluba "Centar II". Mislim da ćemo uskoro moći da objavimo i lepe vesti iz Kancelarije za javna ulaganja. Jedan veliki i značajan iznos, najveći iznos ikada uložen u socijalnu zaštitu Subotice, koji bi trebao da nas obraduje povodom rođendana sledeće nedelje, gde bismo napravili velike novine u Domu "Dudova šuma", koji bi trebao da bude u stvari najbolji dom tog tipa na Balkanu, istakao je Ivanišević.

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Ilija Đukanović je istakao da je Grad Subotica ove godine izdvojio preko 48 miliona dinara za Gerontološki centar, a renoviranje Gerontološkog kluba "Centar I" finansirano kroz projekat prekogranične saradnje smatra primerom dobre prakse, kako treba da sarađuju ustanove socijalne zaštite u zemlji i regionu.
- U ime Grada čestitam i partnerima iz Đakova, Osijeka i Apatina i naravno našem Gerontološkom centru na svemu onom što su uradili u okviru ovog projekta i što će uraditi u narednom periodu, pre svega na otvaranju Regionalne akademije za negovatelje, izjavio je Đukanović.

 

Prema rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, Predraga Radovića, Gerontološki centar Subotica je prepoznat kao jedan od najboljih u zemlji.
- Pokrajinska vlada na čelu sa Igorom Mirovićem, je u protekle tri godine, a preko Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnoost polova, na čelu sa Predragom Vuletićem, uložila u Gerontološki centar Subotica oko 43 miliona dinara, što samo govori o tome koliko pridajemo značaja i pažnje socijalnoj zaštiti u Subotici, rekao je Predrag Radović.

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

28.06.2019.

 

Nove mašine za lakše i efikasnije čišćenje trotoara

 

 

U cilju efikasnijeg i lakšeg uklanjanja korova sa ivičnjaka, pešačkih i biciklističkih staza, JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica je nabavilo dve nove radne mašine marke Michaelis, sa hidrostatičkim pogonom.

 

 

 

 

- Radna brzina mašina je do 4 km na čas. Njihova snaga je 3,2 kW, a težina 110 kg. Trenutno su u funkciji na uređenju promenade na Prozivki i šetališta na Radijalcu, a koristiće se i u samom centru grada, kaže rukovodilac Radne jedinice "Planiranje i razvoj" u JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica, Nikola Jovičić.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

27.06.2019.

 

Saopštenje gradonačelnika

 

Bogdan Laban: Subotica će se odužiti Kišu


 

 

 

 

Danilo Kiš, jedan od najvećih srpskih i evropskih pisaca, postao je počasni građanin Subotice 30 godina nakon smrti i 30 godina nakon nominacije za Nobelovu nagradu.
Odluku o dodeli visokog gradskog priznanja na osnovu mog predloga jednoglasno je usvojila prvo Komisija, a potom je konačnu Odluku donela Skupština grada Subotice, 18. juna 2019. godine.
Predlog da se veliki pisac posthumno proglasi za počasnog građanina zasnovao sam na činjenici da je reč o najznačajnijem Subotičaninu u kulturnoj istoriji grada.
Grad Subotica objedinjuje najbolje vrednosti više od 20 nacija koje složno žive ne ističući razlike nego negujući posebnost, i zato smatram da Subotičani svom velikanu mogu i treba da ukažu čast za ono što je učinio za svoj i naš grad, za evropsku i svetsku kulturu.
Svesni smo da ovo gradsko priznanje velikom piscu stiže sa zakašnjenjem od najmanje trideset godina, ali i da nepravda koja mu je naneta ne može biti ispravljena u jednom danu ili jednoj godini.
Ceneći Kišov rad i značaj koji ima u srpskoj, evropskoj i svetskoj književnosti, i imajući na umu da je svojom delom i imenom Suboticu učinio besmrtnom u svetskim razmerama, uveren sam da je „kasno“ bolje nego „nikad“.
Sa žaljenjem konstatujem da je u ovom trenutku izgleda bitnije ko će se odužiti jednom velikanu, nego da se istorijska nepravda ispravi i rado ću se, ukoliko do toga dođe, odazvati pozivu suda da branim svoj predlog.
Inicirajući da se Danilo Kiš posthumno proglasi za počasnog građanina svog rodnog grada, smatrao sam da smo kao građani Subotice to dužni Kišu, književniku čiji su ličnost i delo daleko iznad ovakvih podela.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.06.2019.

 

Preminuo Milenko Popadić

 

 

 

 

Posle kraće bolesti, jutros je u 76. godini preminuo Milenko Popadić, doajen subotičkog novinarstva i pisac. Novinarsku karijeru Popadić je počeo 1969. godine u Politici Ekspres, odakle je otišao u penziju. Bio je dopisnik brojnih listova, a pisao je i za Subotičke novine i Magazin Dani. Poslednjih godina posvetio se pisanju romana i pripovedaka. Bio je član NUNS-a i Međunarodne federacije novinara. Komemoracija povodom smrti Milenka Popadića održaće se sutra, 28. juna, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 11 časova. Popadić će biti sahranjen u rodnom mestu, u Potočanima kod Prnjavora.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.06.2019.

 

Letnje muzičke senzacije na 17. Summer3p festivalu

 

 

Sedamnaesti Summer3p festival, koji se održava od 26. do 28. jula na atraktivnoj lokaciji Muškog štranda kraj Palićkog jezera najavljuje poznata imena svetske elektro scene, ali i uzbudljiv prateći program.

 

 

 

 

Čuveni producent, DJ i muzičar, osnivač kultne i veoma uticajne izdavačke kuće Mo'Wax, James Lavelle, nastupiće kao najveća zvezda 17. Summer3p festivala 26. jula, a dan ranije biće održana u okviru 26. Festivala evropskog filma Palić, u bioskopu Abazija projekcija filma "The Man From The Mo'Wax" upravo o životu i radu Lavella. Gostovanje eminentnog engleskog producenta, osnivača legendarnog projekta UNKLE, rezultat je saradnje Festivala evropskog filma Palić i Summer3pa.

 

Iste večeri nastupiće i iskusni mađarski DJ Davko, dok će sutradan, u subotu 27. jula, cenjeni francuski DJ Matt Sassari predstaviti svoju atraktivnu viziju techna i tech-housea. Nakon Matta nastupiće Nick Reverse, italijanski DJ sa australijskom adresom, osnivač brenda WeLove: izdavačke kuće, agencije i serijala uspešnih žurki.

 

Summer3p će i u okviru ovog izdanja predstaviti najbolju selekciju lokalnih DJ-eva: Chrono aka Daltonist, Migazz, Ascaloon, Hansol b2b No Else, Andy Dee i Neomodern.

 

"Nakon 16 godina na termalnom bazenu, 17. izdanje Summer3p festivala promeniće lokaciju. Trenutno je bazen gradilište i do povratka na staru lokaciju, Summer3p će se održati na Muškom štrandu na obali jezera kod nekadašnjeg ulaza na termalni bazen. Produkcija i koncept ostaju nepromenjeni: dnevni program, noćni program, radionice, sport, muzika i popularni Porodični dan u nedelju. Ove godine imamo b2b saradnju sa Festivalom evropskog filma, naime, DJ James Lavelle iz Engleske nastupiće na Summer3p festivalu a dan ranije, u okviru fimskog festivala, u bioskopu Abazija, biće prikazan dokumentarac o njegovom turbulentnom životu koji je izuzetno živopisan i zanimljiv. Prvi put, imaćemo i DJ zvezdu iz Francuske a to je Matt Sassari koji će razmrdati elektro ekipu na njemu svojstven način. Biće tu još i izvođači iz Italije, Mađarske i proverena domaća podrška. Bez obzira na sve izazove sa kojima se suočavamo tokom organizacije i same implementacije festivala, odlučili smo da nastavimo u istom ritmu vođeni našom misijom da predstavljamo savremene muzičke svetske trendove, čemu u prilog najbolje govori cena ulaznice koja je za sličan tip dešavanja u našoj zemlji znatno skuplja. Drago nam da je Grad Subotica prepozano naš trud i pruža nam podršku da istrajemo i nastavimo u AŠC duhu: "Anti Šund Corporation - Education For The Nation", izjavio je povodom predstojećeg festivala Oliver Tomić, direktor komunikacija.

 

Festival i ove godine nudi raznovrsne prateće programe sa posebnim akcentom na kreativnim radionicama za najmlađe, i “Porodičnim danom” u nedelju, 28. jula, koji će ponuditi zanimljive sadržaje za celu porodicu.

 

Summer3p festival održava se od 2003. godine na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić. Festival sa ponosom nosi EFFE etiketu za 2017/2018 i pripada grupi najboljih evropskih festivala u svojoj kategoriji. Festival je 2015. godine dobio priznanje za izuzetan doprinos razvoju turizma na Paliću, a od 2010. je uvršten u zvaničnu turističku ponudu Grada Subotice, Vojvodine i Republike Srbije. O uspehu i kvalitetu Summer3p festivala takođe govori u prilog i to da ga je 2012. godine ugledni engleski časopis The Guardian uvrstio među osam evropskih festivala koji se održavaju na najatraktivnijim lokacijama.

 

Summer3p festival podržavaju: Grad Subotica, AP Vojvodina, Kancelarija za mlade Subotica i Fondacija „Danilo Kiš“.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

25.06.2019.

 

U toku uređenje cvetnih leja u širem centru grada

 

 

Trenutno je u toku uređenje cvetnih leja, dopuna i zamena saksijskog cveća u širem centru grada na najfrekventnijim lokacijama - pored Plave i Zelene fontane, na Korzou, Trgu republike i Trgu slobode.

 

 

 

 

Gradske kandelabre u užem centru grada će krasiti novo saksijsko cveće, a prema rečima rukovodioca Radne jedinice "Podizanje i održavanje zlenih površina", u JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica, Maje Banjeglav, planirano je postavljanje oko 200 novih saksija petunija i muškatli. U okviru cvetnih leja i saksijskih cvetnica, zelene površine će krasiti begonije, cinije i druge vrste cveća.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

25.06.2019.

 

Rekordne količine otpada prikupljene tokom prolećne akcije čišćenja

 

 

Tokom akcije prolećnog čišćenja koja je trajala od 25. marta do 20. juna, prema količinama odnešenog kabastog i čvrstog komunalnog otpada ovo je rekordna godina, kaže rukovodilac Radne jedinice "Planiranje i razvoj" u JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica, Nikola Jovičić.

 

 

 

 

- Znači da su ovu akciju građani iskoristili da očiste podrume, tavane i dvorišta i reše se otpada i nepotrebnih stvari. Odvežena je ukupno 971 tona otpada, u kontejnerima to je 868 kontejnera, a u zapremini to je oko 3.600 kubnih metara otpada, kaže Nikola Jovičić i napominje da i pored uspešnosti akcije i odziva građana da se oslobode komunalnog otpada na organizovan način i dalje je prisutan problem divljih deponija.

- Moram da kažem da i dalje postoje neodgovorni ljudi koji svoj otpad bacaju na sve strane, a uklanjanje divljih deponija svi mi plaćamo, kaže Nikola Jovičić.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

25.06.2019.

 

„Nedelja za čistiju Vojvodinu“ organizovana i u Subotici

 

 

U okviru akcije „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ koju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine organizuje zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem „Vojvodinašume“, Zavodom za zaštitu prirode Vojvodine, gradom Novim Sadom i brojnim lokalnim samoupravama u periodu od 24. do 27. juna 2019. godine, akcija čišćenja danas je održana i u Subotici. Akciji sprovedenoj na divljoj deponiji iza salona „Vitorog“, u naselju „Prozivka“, odazvalo se oko stotinak Subotičana.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak istakla je da je ova akcija dokaz da „ljudi u jednoj nedelji mogu da naprave čudo“.

– Akcija 'Nedelja za čistiju Vojvodinu', nije obavezujućeg karaktera. Ona proizilazi iz Deklaracije o zaštiti životne sredine i podrazumeva i brigu o zaštiti životne sredine. Ovom akcijom, u okviru koje će se na teritoriji AP Vojvodine u ovoj nedelji očistiti 36 lokaliteta u 20 lokalnih samouprava doprinosimo da i Srbija bude čistija i zelenija. Na ovaj način će se pokazati kako mogu da se udruže privatni i javni sektor i kako ljudi mogu zajedno da izađu na ona mesta koja su prepoznata kao problematična, da ih očiste i tako doprinesu svojoj lokalnoj zajednici – rekla je Brankica Tabak.

 

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović naglasila je da se subotička lokalna samouprava sa zadovoljstvom priključila ovoj akciji, s obzirom na to da, kako je rekla, i druge lokalne samouprave imaju problema sa divljim deponijama.

– Za čišćenje upravo ove lokacije u okviru akcije 'Nedelja za čistiju Vojvodinu' odlučili smo se zato što je 'Prozivka' jedna od najgušće naseljenih mesnih zajednica u našem gradu. Mi raspolažemo podatkom da na teritoriji grada Subotice ima oko 90 divljih deponija. Taj broj se iz dana u dan menja, a među prioritetima za uklanjanje u narednom periodu su divlje deponije oko pruge u naseljima Zorka i Palić. U okviru ove akcije neophodno je i da razvijamo svest svakog pojedinca, pre svih kod dece, s namerom da shvate koliko je značajna zaštita i unapređenje životne sredine i održivog razvoja – naglasila je Jasmina Stevanović.

 

Aktivista Bojan Šaralov je kazao da se sa velikim zadovoljstvom priključio ovoj akciji, pogotovo što, kako je naveo, subotička lokalna samouprava tokom protekle tri godine radi na rešavanju ključnih ekoloških problema u gradu, među kojima su i divlje deponije.

 

Pored predviđanja da se do kraja 2020. godine iz prodaje povuku plastične kese, u Deklaraciji o zaštiti životne sredine usvojenoj na Skupštini AP Vojvodine, 28. maja 2019. godine, govori se i o uvođenje ekoloških energetskih sistema za grejanje, podsticanju unapređenja javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas, obuhvaćene su i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________

 

24.06.2019.

 

Saopštenje predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda

 

 

Skupština grada Subotice je, na poslednjoj skupštinskoj sednici, sa velikim zadovoljstvom i bez ijednog glasa protiv ili uzdržanog od prisutnih odbornika prihvatila predlog gradonačelnika kao predlagača i dodelila za istaknuto i trajno životno delo zvanje Počasni građanin posthumno Danilu Kišu.

 

 

 

 

Lik i delo Danila Kiša predstavljaju univerzalnu, kosmopolitsku vrednost, koja kao takva ne zaslužuje da bude stavljena u drugačiji kontekst. Ni predlagač, niti donosioci odluke u svom činjenju nisu se rukovodili ličnim već javnim interesom, smatrajući da na taj način ispravljaju nepravdu i, na neki način, u godini kada se navršava trideset godina od njegove smrti, vraćaju dug Danilu Kišu, rođenom Subotičaninu.

 

Predsednik Skupštine grada Subotice
Tivadar Bunford

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.06.2019.

 

Izgradnja Mađarskog kulturnog centra na Paliću teče po planu

 

 

Zamenica gradonačelnika Timea Horvat obišla je danas radove na izgranji Mađarskog kulturnog centra, u Bohinjskoj ulici na Paliću. Radovi teku planiranom dinamikom i uprkos lošijim vremenskim uslovima očekuje se da će objekat biti završen u predviđenom roku. Mađarski kulturni centar deo je projekta „Colourful Cooperation“ („Raznobojna saradnja“) vrednog 3,7 miliona evra koji se realizuje u okviru evropskog Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

– Radovi na izgradnji Doma kulture na Paliću počeli su jesenas i vredni su ukupno 1,1 milion evra, od čega su 15 odsto sredstva grada Subotice. Pored izgradnje Srpskog kulturnog centra u Morohalomu i Mađarskog kulturnog centra na Paliću, ciljevi ovog projekta su i razvoj sveobuhvatne kulturne strategije za ceo mađarsko-srpski pogranični region, pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na mađarskom i srpskom jeziku i integrisanje Novog Sada u kulturni i turistički život mađarsko-srpskog pograničnog regiona – rekla je Timea Horvat.

 

Projekat sufinansira Pokrajinski sekretarijat za finansije u iznosu od četiri miliona dinara. Period implementacije projekta je od 1. juna 2017. do 31. maja 2020. godine. Vodeći partner je Neprofitno javno društvo DOO Evroregionalna razvojna agencija za razvoj DKMT Dunav-Kriš-Moriš-Tisa, a pored grada Subotice partneri su i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Egy-Másért Udruženje mladih za razvoj zajednice i grad Novi Sad.

Izvođač radova je firma „Modular“, iz Beograda.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________

 

22.06.2019.

 

Nevreme prekinulo predstavu "Moj deda je aut"

 

 

I pored evidentnog intereseovanja Subotičana za pozorišnu komediju "Moj deda je aut", Beogradskog dramskog pozorišta, publika na palićkoj Letnjoj pozornici je zbog nevremena ostala uskraćena za rasplet savremene, porodične priče kojom autor Dušan Janković zalazi u tabu temu priznavanja i prihvatanja homoseksualnosti.

 

 

 

 

Autor Dušan Janković i rediteljka Đurđa Tešić kroz likove savremene srpske porodice koja teško prihvata i razume sklonost ka istom polu, pogotovu kad takvo priznanje stigne od najstarijeg člana, otkrili su da ipak postoji spremnost članova porodice da se menjaju, upoznaju i prihvate različitost kada je ona deo njihove porodice.

 

Posle smrti žene sa kojom je u braku proveo gotovo čitav život, deda Marko želi da poslednje dane posveti godinama skrivenoj, ali jedinoj iskrenoj ljubavi – Danilu.

 

 

 

 

Glumci u predstavi

Deda Marko – Boris Komnenić

Duško – Milan Čučilović

Darinka – Ljubinka Klarić

Bogdan – Milorad Damjanović

Jelena – Suzana Lukić

Danilo – Srđan Dedić

 

 

 

 

Jelena Ž.

 

____________________________________________________________________________

 

22.06.2019.

 

Duh Jamajke u Domu “Dudova šuma”

 

 

Prvog dana zvaničnog početka leta i na Međunarodni dan muzike, na velikoj terasi Doma “Dudova šuma”, u okviru programa “Putovanje iz fotelje” stanari Doma su imali priliku da se upoznaju sa jednom od najlepših i najegzotičnijih zemalja – Jamajkom, koju mnogi smatraju jednom od najsrećnijih zemalja za život.

 

 

 

 

Velika terasa Doma “Dudova šuma” je za ovu priliku bila dekorisana u stilu tropskog bara, organizovana je modna revija letnjih ešarpi i narukvica. Korisnice Gerontološkog centra su sa ponosom prošetale svoje ručne radove, nastale u okviru aktivnosti radno-okupacione terapije.
Nakon revije gosti su imali priliku okusiti i neke od čuvenih jamajčanskih specijaliteta, a sve u rege ritmu i uz muziku Bob Marlija.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

21.06.2019.

 

Predsednik Skupštine grada Subotice posetio trojke na Paliću

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford posetio je danas porodicu Čik, na Paliću koja je 21. februara 2019. godine postala bogatija za tri člana, dva dečaka - Dominika i Leventea i devojčicu Žofiju. U ime Skupštine grada Subotice i u svoje ime Tivadar Bunford čestitao je ponosnim roditeljima Judit i Čabi Čik dolazak prinova, srećnoj porodici uručio poklon u vidu dečijih pelena za šest meseci života i poželeo zdravlje, dug i srećan život kako bebama tako i porodici.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Predsednik Skupštine grada poželeo je porodici Čik da uživaju dok gledaju svoju decu kako rastu

 

Roditelji beba su sa zahvalnošću primili poklon koji im je uručen i zahvalili su na lepim rečima i pažnji kojima ih je počastvovao predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford.

 

 

 

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________

 

21.06.2019.

 

Radivojević: Ekstremne padavine i kanalizacioni sistem iz osamdesetih, razlog poplava

 

 

Ekstremno velike količine padavina i neadekvatno projektovan kanalizacioni sistem su razlog izlivanja vode po subotičkim ulicama u proteklim danima, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Gradskom odboru Srpske napredne stranke u Subotici, a povodom optužbe Demokratske stranke da je do problema došlo zbog neočišćenih slivnika, za šta je angažovano preduzeće iz Beograda.

 

 

 

 

Direktor JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, Predrag Radivojević je rekao da je očišćeno 450 slivnika u ulicama Korzo, Đure Đakovića, Vase Stajića, Zmaj Jovina, Matka Vukovića, Štrosmajerova, Braće Radić, Palićki put, Maksima Gorkog, Senćanski put, što je doprinelo brzom povlačenju vode nakon prestanka padavina. Po prijavi građana na širem području grada očišćeno je još 114 slivnika, a prema njegovim rečima, jedno od mogućih rešenja kompleksnog problema čiji je uzrok kanalizacioni sistem projektovan osamdesetih godina prošlog veka, neadekvatan sadašnjim uslovima klimatskih promena koje pogađaju Suboticu, region i ceo svet, je zamena postojećeg kanalizacionog sistema, odnosno postojećih cevi, cevima većeg prečnika, što zahteva ozbiljna ulaganja, a lokalna samouprava u saradnji sa JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, pravi planove rešenja problema.

 

Prema rečima portparolke GrO SNS, Jasmine Stevanović, "ova vlast je svesna problema".
- Zato su u poslednjih nekoliko godina i izgrađeni Kolektori 2 i 7, rekla je Stevanović i dodala da nema mesta politizaciji ovog problema.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

18.06.2019.

 

Subotici status turističkog mesta prve kategorije


 

 

Grad Subotica, kao destinacija, dobio je status prve kategorije turističkog mesta po rešenju Komisije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradska uprava grada Subotice u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Subotice podnela je zahtev za kategorizaciju turističkog mesta resornom Ministarstvu,

 

Nadležna Komisija za kategorizaciju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izvršila je procenu raspoloživih podataka obima turističkog prometa u prethodne tri godine (kvantitativni kriterijumi) i utvrdila činjenično stanje u pogledu stepena izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastructure i turističke suprastrukture neposrednim uvidom na licu mesta u okviru grada Subotice (kvalitativni kriterijumi).

 

Dobijanjem statusa turističkog mesta prve kategorije naša destinacija će u Republici Srbiji svakako spadati u red prioritetnih kada je reč o ulaganjima u turizam. Ova činjenica će svakako uticati na bolje pozicioniranje naše destinacije na turističkoj mapi regije, kao i samih investicija u oblasti turizma.

 

U Republici Srbiji, pored Subotice, status prve kategorije turističkog mesta imaju Beograd, Novi Sad, Niš, Zlatibor i Vrnjačka Banja.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________

 

15.06.2019.

 

Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

 

 

Subotica je primer kako se na pravi način neguju međunacionalni odnosi, mesto u kom se ne ističu različitosti već se neguje posebnost, zaključeno je na sastanku gradonačelnika Subotice Bogdana Labana s Miloradom Pupovcem, liderom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), poslanikom u Hrvatskom saboru i predsednikom Srpskog narodnog veća (SNV), i predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim.

 

 

 

 

- Subotica se može podičiti da u sebi čuva identitete svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost i upravo ta posebnost predstavlja polugu zajedništva i prosperiteta Subotice i našu potrebu i želju da napredujemo i razvijamo se poštujući jedni druge - rekao je Bogdan Laban i naglasio: - Naša politika jeste politika predsednika Aleksandra Vučića, koji se bori za mir i stabilnost u regionu i zalaže za unapređenje ambijenta i stvaranje uslova za prosperitetniji život svih građana Srbije.

 

U razgovoru sa Pupovcem, a u prisustvu predstavnika hrvatske nacionalne manjine, gradonačelnik je upoznao goste sa nizom projekata koji su završeni ili su u toku u Subotici, naglasivši da se predano radi na realizaciji projekata koji će poboljšati uslove života svih Subotičana u svim segmentima, od obrazovanja, kulture, sporta, socijalne i dečje zaštite, do otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta.

 

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac istakao je da svi bi svi gradovi u Srbiji, a pogotovo u Hrvatskoj mogli da slede primer Subotice i ukazao na impresivne podatke iznešene od strane domaćina, koji ukazuju na veoma pozitivan trend razvoja kojim se Subotica kreće, a naročito je važna tešnja povezanost kroz projekte prekogranične saradnje kojima teže i jedni i drugi.

-U kontekstu evropske perspektive, jako je važno da ovakvim posetama napravimo nešto korisno, rekao je Pupovac i dodao da dobrim odnosom prema manjinama u svojoj zajednici, Subotica i Srbija itekako pomažu svojim sunarodnicima u Hrvatskoj.

 

- Subotica će uvek dati vetar u leđa za politiku prijateljstva i saradnje, istakao je Laban i zaključio: - Nismo u poziciji da budemo svadljivi nego mudri, i da pameću pobeđujemo. Tako ćemo najviše pomoći svojim sunarodnicima u Hrvatskoj ali i u drugim zemljama regiona.

 

Nakon ovog sastanka, gradonačelnik Laban i prvaci srpske zajednice u Hrvatskoj susreli su se sa predstavnicima udruženja izbeglih Srba iz Hrvatske, i razgovarali o rešavanju otvorenih pitanja koja ih tište, a pre svega u oblasti imovinskih prava.

 

Susret sa liderom Srba u Hrvatskoj i predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, održan je uoči prijateljskog fudbalskog meča reprezentacija Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj koji je, u prisustvu zvaničnika iz srpske Vlade, odigran u Tavankutu, na simboličan način doprinoseći unapređenju dobrosusedskih odnosa.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

15.06.2019.

 

Edukativna radionica na temu bezbednosti starijih osoba

 

 

U Gerontološkom centru Subotica, edukativnom radionicom na temu bezbednosti starijih osoba, obeležen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. Edukativnu radionicu je održao pomoćnik komandira Policijske ispostave Subotica 1, Nemanja Broćilović, a u radionici su učestvovali zaposleni i korisnici usluga Gerontološkog centra.

 

 

 

 

- Tema današnjeg razgovora je svakako bezbednost naših najstarijih sugrađana. To je uvek aktuelna tema. Na ovaj način želimo da kroz razgovor podstaknemo ciljnu grupu - najstarije sugrađane, da podignu svest o samozaštiti kako ne bi postali žrtve izvršioca krivičnih dela. Cilj razgovora je da naši najstariji sugrađani shvate da svojim činjenjem odnosno svojim postupcima mogu u značajnoj meri da smanje opasnost da postanu žrtve krivičnih dela. Mi smo danas kroz direktnu interakciju odnosno analizom konkretnih slučajeva došli do zajedničkih zaključaka kako se treba ponašati u cilju podizanja bezbednosne kulture. Želimo da prevencijom delujemo na kriminalitet, rekao je Nemanja Broćilović.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

13.06.2019.

 

Vredna iskustva i pozitivni utisci sa studijskog putovanja u Čajkovski

 

Direktori Politehničke škole i Ekonomske srednje škole "Bosa Milićević" u Subotici, Iso Planić i Imre Zombori, na konferenciji za medije su predstavili rezultate studijskog putovanja u Čajkovski, grad u Ruskoj federaciji, realizovanog uz podršku lokalne samouprave i donacija, u cilju razmene iskustava u oblasti obrazovanja.

 

 

 

 

Učenici i profesori su u okviru studijskog putovanja u Čajkovski, pored posete Tehničkoj, Industrijskoj i Medicinskoj školi, imali priliku upoznati znamenitosti permske oblasti i lokalne samouprave grada domaćina, a opšti utisak sa ovog putovanja je da je tamošnje obrazovanje organizovano na visokom nivou, uz dostupnost sredstava savremene tehnologije i značajan udeo državnog finansiranja.

 

 

 

 

Sa predstavnicima grada Čajkovski je uspostavljena saradnja tokom protekle dve godine i već su uspostavljena partnerstva sa raznim institucijama, kao i sa dve subotičke srednje škole, učesnice studijskog putovanja.
- Politehnička škola ima ugovore o saradnji sa Tehničkom i Industrijskom školom iz Čajkovskog, rekao je direktor Politehničke škole, Iso Planić i dodao da je ovo putovanje omogućilo razmenu iskustava sa prosvetnim radnicima iz Čajkovskog.
- Obrazovni sistem u Ruskoj federaciji je organizovan na dobar način. Pozicija obrazovnog sistema je visoko kotirana. Škole koje smo posetili rade i po dualnom modelu obrazovanja. Posetili smo i kompanije u kojima učenici realizuju svoje učenje kroz rad, rekao je Planić.

 

Ugovor o saradnji Politehničke škole i Ekonomske srednje škole "Bosa Milićević" u Subotici, sa školama iz Čajkovskog, sklopljen je septembra prošle godine.
- I već smo realizovali zajedničke aktivnosti u smislu video - mosta. Preko interneta smo postavili video link. Mi smo konkretno radili kuvanje tradicionalnih srpskih jela, a oni su kuvali tradicionalna ruska jela. Sledeći korak je bila poseta njihovom gradu kroz ovo studijsko putovanje. Pored velikog prijateljstva i izuzetno srdačnog dočeka, ovo sve ima i veliki profesionalni značaj, jer smatram da ne možemo biti samodovoljni i govoriti sami sebi da smo dobri, već moramo videti kako druge države rade, posebno ako su to vodeće države sveta, rekao je direktor Ekonomske srednje škole "Bosa Milićević", Imre Zombori, ističući da je sistem školstva u Ruskoj federaciji izuzetno dobro planiran i organizovan, ali i adekvatno finansijski podstican od strane države.
- Profesori i učenici su motivisani, plan upisa je u skladu sa potrebama privrede, učenici imaju izuzetno opremljene kabinete u školama. Videli smo tamo računare, CNC mašine, simulatore varenja, raznorazne obrazovne profile ge se mnogo toga polaže na praksu. Isto tako smo videli i socijalne partnere. Energetski sektor koji smo videli je naravno vodeći u svetu i oni organizuju praksu za učenike u preduzećima, a ta preduzeća finansiraju i posebne radionice u školama. Učenici se kasnije zapošljavaju u tim preduzećima i praktično su svi profili popunjeni. Pored škola smo videli i izgrađen blok stanova za profesore, rekao je Imre Zombori, rezimirajući:
- Jednostavno, videli smo jedan sistem koji funkcioniše i videli smo da smo i mi na pravom putu preko ovog našeg dualnog obrazovanja na kom radimo i koje već funkcioniše.

 

Troje učenika koji su učestvovali na studijskom putovanju, opisujući svoje utiske tvrde da je ono za njih bilo vredno iskustvo, časovi i radionice zanimljivi, a dani su im, kako kažu , bili ispunjeni brojnim aktivnostima. Posebno ističu da su veoma srdačno ugošćeni i impresionirani prirodnim lepotama Čajkovskog i njegove okoline.

 

Uzvratna poseta ruskih učenika i nastavnika se očekuje marta sledeće godine.

Grad Čajkovski je deo permske oblasti i ima oko 88.000 stanovnika.

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

12.06.2019.

 

Opšta bolnica Subotica dobila akreditaciju na sedam godina


 

 

Komisija AZUS-a u procesu reakreditacije je 11.06. tekuće godine donela Rešenje da je Opšta bolnica Subotica akreditovana na period od sedam godina.

 

 

 

 

U periodu od 13.-17. maja 2019. godine, Komisija od četiri člana spoljašnjeg ocenjivačkog Tima AZUS-a obavila je ocenjivanje kvaliteta rada Bolnice, prema kriterijumima i standardima za ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Komisija Tima AZUSA u postupku reakreditacije ocenjivala je rad zdravstvene ustanove kroz 15 oblasti.
"Poseta spoljašnjih ocenjivača Opštoj bolnici u Subotici protekla je u atmosferi otvorenosti i široke saradnje sa rukovodstvom, koordinatorom za akreditaciju i članovima timova za samoocenjivanje kao i sa svim zaposlenima u ustanovi.", istaknuto je u saopštenju Opšte bolnice Subotica.

 

U okviru procesa reakreditacije organizovane su “Fokus grupe” sa pacijentima, zaposlenim u ustanovi, kao i partnerima Opšte bolnice Subotica, gde su tokom razgovora učesnici mogli da iznesu svoje utiske i mišljenje o radu bolnice. "Za sve zaposlene ovo je bilo vrlo prijatno iskustvo, ali i veliki izazov da radimo još bolje i kvalitetnije, na zadovoljstvo naših pacijenata. Opšti utisak je da ustanova sledi kontinuitet akreditacionog procesa i unapređenja kvaliteta rada i bezbednosti pacijenata.", navedeno je na kraju saopštenja Opšte bolnice Subotica.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

10.06.2019.

 

Uginuće ribe u Palićkom jezeru

 

 

Proteklih dana na Paliću je ponovo zabeleženo uginuće ribe. JP „Palić-Ludaš“, kao korisnik ribarskog područja „Palić“, u skladu sa zakonskim nadležnostima i obavezama je počelo da sakuplja uginule ribe. Za sada nije zabeleženo uginuće ribe u jezeru Ludaš, navedeno je u saopštenju ovog javnog preduzeća.

 

 

 

 

Čuvarska služba Javnog preduzeća “Palić Ludaš” konstatovala je da je uginulo oko 600 kilograma ribe. U pitanju su srebrni karasi (alohtona i invazivna vrsta), uglavnom mladi riblji fond, koji su nastradali zbog promenljivih i nepovoljnih vremenskih prilika, a među leševima je pronađeno i nekoliko komada patuljastog soma i svega 2 komada smuđa.

 

Saradnici preduzeća pretpostavljaju da je uzrok uginuća previše padavina i nagli porast temperature. Kada se uzme u obzir da je po proceni ukupni riblji fond Palićkog jezera preko 160 tona, ta količina nije alarmantna. U skladu sa zakonskim propisima, obaviće se i analiza uginule ribe u Veterinarskom Institutu Subotica. Podsećamo javnost da je analiza obavljena krajem februara 2019.godine, utvrdila da kvalitet riba u Palićkom jezeru ispunjava sve zakonske uslove za ljudsku upotrebu. U toku je dodatna analiza kvaliteta vode Palićkog i Ludaškog jezera u sklopu KFWprojekta.

 

Iako uginule ribe nisu lep prizor, na površini jezera, u narednom periodu treba da očekujemo i veće količine. Što veća količina ove alohtone invazivne vrste bude van jezera, steći će se bolji uslovi za opstanak poželjnih vrsta ribe, navedeno je na kraju saopštenja JP„Palić-Ludaš“ .

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

09.06.2019.

 

Od sutra počinje kupališna sezona na bazenima u Dudovoj šumi

 

 

JKP "Stadion" obaveštava sugrađane da od sutra, 10. juna, počinje nova kupališna sezona na Otvorenom bazenu u Dudovoj šumi.

 

 

 

 

U sklopu objekta, na adresi Grabovačka bb, nalaze se olimpijski bazen i tri dečija bazena, od kojih je jedan sa termalnom vodom. Objekat je namenjen sportistima i građanima, a u sklopu objekta se nalaze i ugostiteljski sadržaji koji pružaju uslugu posetiocima.

 

Radno vreme bazena je i ove godine dvokratno, te će u ponedeljak bazen biti otvoren od 12 do 18 časova, a od utorka od petka od 6 do 7:30, odnosno od 11 do 18 časova. Tokom vikenda, bazen će raditi od 6 do 7:30, odnosno od 11 do 19 časova.

 

Cene ulaznica se ni ove godine nisu menjale, te će deca do 5 godina, u pratnji roditelja, ili odgovorne osobe, na bazen moći da uđu besplatno, dok će deca od 5 do 10 godina, takođe uz pratnju starije osobe, plaćati 50 dinara. Ulaznica za odrasle posetioce je 110 dinara, a za penzionere 50 dinara. Vikendom su ulaznice nešto skuplje, te ulaznica za decu košta 100 dinara, a za odrasle 150 dinara.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

07.06.2019.

 

Gerontološki klub „Prozivka“ obeležio osam godina postojanja

 

 

Gerontološki klub „Prozivka“ proslavio je svoj osmi rođendan, a od osnivanja 2011. godine, danas okuplja 450 članova kojima nudi brojne sadržaje, usluge i pogodnosti.

 

 

 

 

Direktor Gerontološkog centra, dr Nenad Ivanišević je pohvalio predan rad osoblja Gerontološkog kluba i najavio izgradnju novih klubova.

Iz gradskog budžeta je opredeljeno 48,3 miliona dinara za funkcionisanje Gerontološkog centra, deset gerontoloških klubova i usluge u okviru otvorene zaštite.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

07.06.2019.

 

16. Etnofest od 20. – 23. juna

 

 

Etnofest, muzički događaj bez presedana u našem gradu već 16 godina donosi najraznovrsniji i najkvalitetniji muzički program.

 

 

 

 

Etnofest je u isto vreme i muzički događaj sa posebnim statusom na teritoriji Srbije, u domenu world music-a odnosno muzike sveta, što bi bio ispravan srpski naziv za ovaj muzički poližanr. Ovaj put, festival se održava na više lokacija u Subotici i na Paliću, a počinje u četvrtak 20. juna 2019. godine od 17 časova, kulturnim forumom na temu “Prostora razmene”. Nadalje, u tri koncertne večeri na festivalu nastupaju umetnici iz 11 zemalja (Srbija, Mađarska, Hrvatska, Izrael, Španija, Grčka, Belgija, Francuska, Ukrajine, Austrija i Čile), a završni dan je predviđen kao muzički piknik uz neformalnu saradnju gradskih i gostujućih umetnika. Etnofest će u ovogodišnjem izdanju povesti publiku muzičkim stazama koje donose tople ritmove iberijskog poluostrva i latino sveta, zatim i na jedno putovanje od Bliskog Istoka, preko Anadolije i severne Grčke, do Balkana i Panonskog basena.

 

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i prisustvo savremenih evropskih trubadura, putujućih world music izvođača koje je Udruženje Etnofest u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Belgije, Francuske, Mađarske, Srbije i Ukrajine, okupilo u okviru projekta “Trubaduri 2020”. Ovaj projekat se realizuje u okrilju programa Kreativna Evropa.

 

Ulaz na festival je kao i prethodnih godina besplatan, ali su prema rečimna organizatora, dobrodošle dobrovoljne donacije od 200 dinara po koncertnoj večeri.

 

Festival su podržali:
Park Palić, Grad Subotica, Austrijski kulturni forum iz Beograda, Izraelska ambasada iz Beograda, Muzička kuća Fonó iz Budimpešte, Fondacija Betlen Gabor, Produkcijska kuća Narrator iz Mađarske, Infostud, Muzička škola Subotica, Audio Solutions, Savremena galerija Subotica, JP Palić-Ludaš, Baraka darabuke i Radio Beograd 2.
Kroz program podrške projektu “Trubaduri 2020”, podrška je stigla od strane programa Kreativna Evropa i od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

16. Etnofest, festival muzike sveta

 

Četvrtak, 20.06.2019.
Savremena galerija Subotica
17.00 – Forum o kulturi: “Prostori razmene”. Muzički intermeco: Brasnyó Antal i Miroslav Jovančić (Srbija)
Muzička škola, Subotica
20.00 – Rođenice (Srbija)
21.00 – Miloš Todorovski trio (Srbija, Austrija, Španija)

***
Petak, 21.06.2019.
Velika terasa, Palić
20.00 h – Brasnyó Antal i gosti (Srbija)
20.30 h – Joan Garriga i Madjid Fahem (Španija)
21.30 h – Rumbaristas i Yuriy Gurzhy (Belgija, Francuska, Španija, Ukrajina)
23.00 h – Golosa la Orquesta (Čile)

***
Subota, 22.06.2019.
Velika terasa, Palić
20.00 h – Antara (Izrael)
21.30 h – Meybahar (Mađarska, Grčka)
23.00 h – Kazan (Hrvatska)

***
Nedelja, 23.06.2019.
Palić, privatni salaš u Bohinjskoj ulici, iza osnovne škole
11.00 – 18.00 h
Nedeljni piknik:
Brasnyó Antal ,Jasna Jovićević, Armand Mesaroš, Goran Evetović, Nyers Lehel i dr.
18.00 h – Zatvaranje festivala

 

Ukratko o izvođačima na 16. Etnofestu:

 

Brasnyó Antal (citra, viola)
Predstavaljmo ga kao našeg trubadura i muzičkog domaćina festivala. Dugo godina je nastupao u sastavima poznatih umetnika poput Lajko Felixa i Mihalja Dreša, ali ga poslednjih godina naročito interesuje direktna saradnja sa umetnicima različitih žanrovskih opredeljenja, povratak prirodi i zanatsko bavljenje izradom muzičkih instrumenata.

 

Miroslav Jovančić (violina)
Izvrsni je subotički slikar i muzičar. Na polju muzičkog stvaralaštva, najviše je poznat po radu u sastavima Ethnokor i Cadabra, kao i širokoj saradnji sa mnogim lokalnim umetnicima. Poslednjih godina nastupa i kao violinista na turnejama Đorđa Balaševića.

 

Rođenice (Mirjana Raić Tepić, Tijana Stanković i Tamara Štricki Seg)
Ovaj vokalni trio je oformljen 2009. godine tokom zajedničkog studiranja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Repertoar ovog sastava se gotovo u potpunosti zasniva na seoskim i varoškim pesmama sa podneblja bivše Jugoslavije koje izvode po principu što je moguće autentičnijeg tradicionalnog vokalnog izraza. Međutim, umetnička radoznalost je Rođenice vodila ka istraživanju "novih" tradicija i savremenom izrazu narodne muzike, te su sarađivale sa različitim instrumentalnim sastavima preispitujući domene od prošlosti do sadašnjosti u muzici kojoj su opredeljene. Početkom ove godine su izdale svoj prvi album pod nazivom #svadbenice.

 

Miloš Todorovski trio
Harmonikaš Miloš Todorovski je rodom Kraljevčanin, a sada već dugo i Bečlija. Saradnik je bečkog Burgteatra, a srpskoj publici poznatiji po koncertnim gostovanjima sa argentinskim "Minimal Tango" kvartetom, nastupu na Exitu ili beogradskoj stanici Umbria jazz festivala. Ipak, subotička publika će se setiti nastupa njegovog sastava Freedom Fries sa Fatimom Špar, kao prvog internacionalnog sastava koji je nastupao na našem festivalu, sada već daleke 2006. godine. Sastav pored Miloša čine: violončelista iz Barselone Carles Muñoz Camarero i bečki perkusionista Amir Wahba (Golnar & Mahan trio).

 

Trubaduri na putovanju Evropom
Joan Garriga je već posetio Etnofest sa svojim sastavom La Troba Kung-Fu! Ovom izvrsnom katalonskom harmonikašu ove godine se pridružuje Madjid Fahem, gitarista svih sastava verovatno najpoznatijeg svetskog world music izvođača Manu Čaoa! Žanrovski na istoj relaciji je i sastav Rumbaristas, u kojem Willy Fuego (Amparanoia!) svira gitaru, Don Tomasino (VETEX!) trubu, dok ritam sekciju čine Roel Poriau i Thomas De Smet, osnivači sastava nagrađivanog belgijskog sastava Think of One. Kada ovom nizu dodate i Yuriy Gurzhy-ja (Rot Front!), dobijate niz fantastičnih i iskusnih umetnika, trubadura, koji se palićkoj publici predstavljaju 21. juna, na Dan muzike sveta!

 

Golosa la Orquesta
Oni dolaze iz Čilea i donose nam fuziju latinoameričkih ritmova iz 50-ih godina prošlog veka, između ostalih i milongu, koju možda još niste imali prilike da čujete. Tu su još i valcer, bolero, sving i džez sa primesama roka i muzike sveta. Golosa su jedna velika žurka.

 

Od Bliskog istoka do Balkana
Izraelska Antara nam donosi fuziju muzičkih uticaja Izraela, Persije, Turske i Indije. Izuzetni su poznavaoci bliskoistočne i modalne muzike istoka. Ovi izvrsni muzičari strastveno istražuju retke muzičke izraze, skale i tehnike poput Maqam-a, Ragas-a, Usul-s i Taalas-a, koje prvi put slušamo na Etnofestu! Nakon njihovog nastupa na scenu stupa mađarsko-grčki Meybahar, inspirisani muzikom Anadolije, severne Grčke i Jermenije. Obratite pažnju na ovaj sastav: njihov prvi album je već izazvao neverovatnu pažnju svih poklonika world music-a u regionu. Ovogodišnje muzičko putovanje na palićkoj Velikoj terasi zatvara mladi hrvatski sastav Kazan. Oni nam donose dobro poznati tradicionalni zvuk Balkana, ipak, odeven u jedno novo ruho. Sveže, snažno i muzički perfektno, to je ono što smo želeli za kraj.

 

Muzički piknik
U nedelju na zatvaranju festivala, u neformalnoj atmosferi i u maniru lepih porodičnih okupljanja, ispraćamo goste koji su nas posetili tokom 16. Etnofesta. Svoje prisustvo su potvrdili naši dragi prijatelji i sugrađani Brasnyó Antal, Jasna Jovićević, Armand Mesaroš, Goran Evetović, Nyers Lehel i drugi, koji će tokom popodneva formirati ad hoc muzičke formacije, izvoditi improvizovane kompozicije i deliti binu sa još prisutnim gostujućim umetnicima.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

06.06.2019.

 

U toku dezinfekcija kontejnera

 

 

JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica drugu godinu za redom realizuje akciju dezinfekcije kontejnera na javnim površinama i u blokovskim naseljima, Prozivka, Radijalac i Teslino naselje.

 

 

 

 

Dezinfekciju sprovodi preduzeće Ciklonizacija iz Novog Sada, preparatom na bazi mešavine peroksidnih jedinjenja, površinski aktivnih materija, organskih kiselina i neorganskih pufera za dejstvo na širok nivo patogenih mikroorganizama.

 

Preparat deluje na sve tipove virusa, gljivica, gram pozitivne i gram negativne bakterije. Pored antivirusnog, antifungicidnog i antibakterijskog dejstva, preparat razlaganjem patogenih mikroorganizama sprečava stvaranje neprijatnog mirisa koji nastaje delovanjem ovih mikroorganizama.

 

...opširnije - VIDEO - srpski

 

magyar

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

04.06.2019.

 

Svečano završen projekat „Aquarius - vodni agent Dunavske regije“

 

 

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće, kvizom znanja i izložbom učeničkih radova nastalih tokom projektnih radionica, svečano je završen projekat „Aquarius - vodni agent Dunavske regije“, kog su zajedno realizovali Skupština grada Subotice, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i Vodna agencija Rogaška Slatina iz Slovenije. Projekat je trajao 2 i po meseca, okupio je oko 350 učesnika, predavača, učenika, njihovih roditelja, nastavnika i stručnjaka iz Vodovoda, a svečani završetak projekta upriličen je u okviru Evropske nedelje održivog razvoja i uoči Međunarodnog dana zaštite životne sredine, 5. juna.

 

 

 

 

Ekološko edukativni projekat „Aquarius - vodni agent Dunavske regije“ se organizuje od 2000. godine sa ciljem da se kod stanovništva, posebno mlađe populacije, stvori osećaj odgovornosti prema vodnim resursima. Projekat se realizuje sa učenicima šestih i sedmih razreda osnovnih škola sa područja Grada Subotice, a u projektu pored aktivnog učešća učenika, učestvuju i njihovi roditelji i nastavnici.
- Potrebna je stalna edukacija najmlađih potrošača da racionalno troše vodu, kako bi je sačuvali za buduće generacije, kaže menadžer projekta i rukovodilac Službe za PR i informacione sisteme u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, Petar Doroslovački.

 

Projekat je realizovan u tri faze.
- U prvoj fazi učenici su posetili objekte Vodovoda, od izvorišta vode, pa do prečišćavanja otpadnih voda, gde su imali priliku da se upoznaju sa tehnikom i tehnologijom ovih procesa i uvereili su se da je to skupocen tehničko - tehnološki sistem koji zahteva širok spektar stručnih i operativnih kadrova. U drugoj fazi organizovane su istraživačke i kreativne radionice, u okviru kojih su učenici anketirali svoje roditelje o odnosu prema vodi i svesti o njenom značaju, kao i upoznatosti sa projektima koje Grad Subotica realizuje, a odnose se na zaštitu voda kao važnog resursa. Tokom realizacije ove faze projekta učenički timovi akva-forenzičara je utvrđivao gubitke vode na slavinama i vodokotlićima i proračunavao vrednost neracionalno utrošene vode. U okviru kreativnih radionica, učenici su sačinjavali literarne i likovne radove, fotografije, power point i video prezentacije na temu značaja vode kao resursa i očuvanja jezera Palić i Ludaš, kaže Doroslovački i dodaje da će u okviru današnje, treće i finalne faze projekta, ekipe sačinjene od po jednog učenika, roditelja i nastavnika, ukrstiti znanja iz poznavanja oblasti voda, jezera i sistema vodovoda.

 

Škole učesnice u projektu, OŠ “Miroslav Antić” sa Palića i OŠ “10. Oktobar” iz Subotice, dobile su nagradne vaučere u iznosu od po 30.000 dinara za kupovinu školskog pribora. Posebne nagrade dobilo je 11 nastavnika-mentora, a 19 učenika iz OŠ “Miroslav Antić” i 25 iz OŠ “10. Oktobar” dobili su vaučere za kupovinu u jednoj subotičkoj knjižari. Vaučeri su vrednosti od po 1000, odnosno 2000 dinara.

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

30.05.2019.

 

Otvoren Međunarodni i regionalni „Subotički sajam 2019“

 

 

U Subotici je danas počeo trinaesti Međunarodni i regionalni „Subotički sajam” na kome će se do subote 1. juna, na oko 1.800 kvadratnih metara izložbenog prostora u i oko subotičke Hale sportova, na 33 štanda, predstaviti 190 izlagača iz Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Češke i Srbije. Partner Sajma je Italija. Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstva što godina u kojoj Italija i Srbija obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva protiče i u znaku dobrih odnosa između grada Subotice i ambasade Italije, otvaranja novih pogona italijanskih investitora, intenziviranja privredne saradnje sa kompanijama iz te zemlje koje posluju u našem gradu i širenja kulturnih veza sa Italijanskim kulturnim centrom.

 

On je rekao da je partner ovogodišnjeg sajma Republika Italija, sa svojim diplomatskim, privrednim i kulturnim institucijama i kompanijama, i da je vodeća tema Sajma uticaj IT sektora i digitalizacije na razvoj privrede i saradnja obrazovanja i privrede, jer je, kako je naveo, subotička lokalna samouprava na vreme prepoznala važnost povezivanja informacionih tehnologija sa ostalim privrednim granama, prednosti dualnog obrazovanja i značaj partnerstva između obrazovnih institucija i privrede.

– Na teritoriji grada Subotice i opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Ada i Kanjiža, posluje 86 privrednih društava i 156 preduzetnika čija je pretežna delatnost računarsko programiranje i pružanje konsultantskih usluga u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija. Tokom proteklih nekoliko godina, broj aktivnih privrednih subjekata i broj zaposlenih u ovim delatnostima u konstantnom je porastu, kao i poslovni prihodi i strane direktne investicije – istakao je Bogdan Laban. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

28.05.2019.

 

Otvorena fabrika „Ondaplast Balkan”

 

 

Italijanska kompanija „Ondaplast” otvorila je danas u Subotici fabriku „Ondaplast Balkan”. U novootvorenom pogonu, njihovoj prvoj investiciji u Srbiji vrednoj 6,5 miliona evra, u kome će se proizvoditi plastične ploče, paneli i industrijska ambalaža trenutno je zaposleno dvadeset radnika. Svečanom otvaranju prisustvovali su i ambasador Italije u Beogradu, Karlo Lo Kašo, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i menadžment fabrike „Ondaplast Balkan“.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ovo je samo potvrda činjenice da je Subotica lokomotiva razvoja u Srbiji, poručio je, tim povodom, Đoković.

– Pored statistike o spoljnotrgovinskoj razmeni i investicijama, italijanska ulaganja u našoj zemlji su važna i zbog socijalne odgovronosti italijanskih kompanija koja je uvek bila na zavidnom nivou – naglasio je Ivan Đoković.

 

Gradonačelnik Laban je izrazio zadovoljstvo što se saradnja sa Italijom intenzivira u godini u kojoj Italija i Srbija obeležavaju dva jubileja: 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva.

 

Italija je značajan spoljnotrgovinski partner i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, istakao je gradonačelnik i dodao da je ukupna robna razmena sa Italijom na nivou Komore u 2018. godini iznosila 125 miliona dolara, što je, kako je naveo, više za 11,6 odsto u poređenju sa 2017. godinom. ...dalje-izvor

 

__________________________________________________________________________

 

27.05.2019.

 

Međunarodni i regionalni sajam privrede 2019 je u potpunosti spreman za otvaranje

 

 

Na 13. Međunarodnom i regionalnom sajmu privrede u Subotici na preko 1800 kvadrata, na 33 štanda učestvovaće preko 180 izlagača iz Srbije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Češke. Pored ovih izlagača, sajam će posetiti i više privrednih delegacija koje su pokazale interesovanje za više sajamskih sadržaja i mogućnost direktnih razgovora. Otvaranje sajma je zakazano za četvrtak, 30. maja u 11 časova.

 

 

 

 

- Sa zadovoljstvom konstatujem da ove godine, s obzirom na temu sajma, učešće su uzele i subotičke srednje tehničke škole, Ekonomski fakultet, Građevinski fakultet i Visoka tehnička škola, koja će svojim prisustvom i aktivnostima doprineti višem stepenu kvaliteta i otvoriti jedan potpuno novi segment percepiranja sajma, rekao je član Gradskog veća zadužen za turizam, investicije i međunarodnu saradnju Srđan Samardžić, na današnjoj konferenciji za medije uoči otvaranja sajma.

 

Partner sajma je Italija, iz koje velik broj investitora posluje u Subotici, gde postoje i značajni potencijali proširenja do sada ostvarene saradnje, a koja svojim diplomatskim, privrednim i kulturnim institucijama i kompanijama pored Grada Subotice utiče kao značajan partner u spoljnotrgovinskoj razmeni između Italije i Srbije.
- Ovo je veoma važan trenutak naše duge saradnje, kako između Srbije i Italije, tako i između Subotice i italijanskih gradova. Potvrda dobrih odnosa i saradnje, biće i institucije koje će biti prisutne na sajmu, Ambasada Italije, Konzulat, Italijanski kulturni centar "Pjaca Italia" i mnoge druge. Udruženje evropskih privrednika će takođe biti prisutno i sigurni smo da će naša prisutnost i u budućnosi biti još veća i da će ujediniti naša dva naroda, rekao je počasni vicekonzul Italije u Subotici, Karmine Taralo i najavio da je za sutra zakazano otvaranje još jedne italijanske firme u Subotici.

 

- Devet regionalnih komora i Privredna komora Vojvodine animirali su preko 60 privrednih društava koji će biti prisutni na svojim i štandovima privrednih regionalnih komora. Pored toga, sa velikim zadovoljstvom možemo reći da će koncentracija privrednih društava koja se bave IT tehnologijom desiti baš na štandu Privredne komore Srbije, oko 10 najznačajnijih preduzeća koja se bave tom delatnošću, a pored toga imaćemo i dva predstavnika vojvođanskih klastera iz ove oblasti, a koji će predstaviti 29 svojih članica. Na štandu Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga će biti prisutan i subotički klaster IT kompanija koji će predstaviti oko 24 svoja člana. U pratećem programu smo predvideli nekoliko prezentacija i nadamo se da će one biti korisne ne samo privrednicima nego i posetiocima. Što se tiče oblasti poljoprivrede i domena digitalizacije u ovoj oblasti, biće prisutna i jedna kompanija veoma uspešna u ovoj oblasti. U dosadašnjoj saradnji sa komorama zemalja iz okruženja i ove godine se pozivu odazvala Trgovinsko industrijska komora iz županije Bekeš, koja predvodi delegaciju od 18 privrednika. Smatramo da je ovogodišnji sajam raznovrsniji nego ranijih godina, rekao je savetnik u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga, Laslo Karai.

 

- U Hali sportova je u toku postavljanje štandova i ove godine mogu reći da je naša hala mala za sve one koji žele da učestvuju na sajmu, što govori da je tema sajma izuzetno dobro pogođena i da i dalje imamo zainteresovanih ponuđača i izlagača koji žele da dođu kod nas na štand i da učestvuju na sajmu, tako da ćemo u toku dana imati još dva ponuđača kojima ćemo izaći u susret i pokušati da ih smestimo, rekao je direktor JKP "Subotičke pijace", Dejan Ljubisavljević i prema njegovim rečima Međunarodni i regionalni sajam privrede 2019 je u potpunosti spreman za otvaranje.

 

Jedna od novina ovogodišnjeg sajma je i Poslovni forum.
- Nakon dugog promišljanja pokušali smo da unapredimo i taj stručni akspekt sajma, bez obzira na stručne skupove i pored svih stručnih prezentacija koje prate sajam. To podrazumeva sve privredne grane, industriju, poljoprivredu, prehrambenu industriju, trgovinu, turizam i sve ono što čini privredni ambijent, tako da smo ove godine tokom trajanja sajma organizovali Poslovni forum koji smo nazvali "Subotica 2019", sa voljom da ovo postane tradicija i da se održava paralelno sa sajmom, a što će omogućiti kontakte i svim zainteresovanim privrednim subjektima koji nisu u mogućnosti da učestvuju na sajmu. Tema Poslovnog foruma je "Analiza i potencijali spoljnotrgovinske saradnje regiona", a nosilac teme je Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Severnobačkog upravnog okruga, a ovo će svakako dati novi kvalitet i dimenziju sajmu, rekao je Srđan Samardžić.

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

22.05.2019.

 

Pokrajina investira u uređenje školskih sportskih terena

 

 

 

 

Prilikom predaje na upotrebu obnovljenih sportskih terena za fudbal i odbojku u Osnovnoj školi "Kizur Ištvan" u Subotici, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez je istakao da je sekretarijat na čijem je čelu ove godine opredelio 66 miliona dinara za obnovu školske sportske infrastrukture, jer je, kako je rekao "školski sport osnovna baza takmičarskog sporta".

 

 

 

 

U obnovu terena za fudbal i odbojku u OŠ „Kizur Ištvan“, koju pohađa 720 učenika, uloženo je 3,015 miliona dinara, od čega je 1,9 miliona dodeljeno putem konkursa Pokrajinskog sekreterijata za sport i omladinu, a preostali iznos je obezbedio Grad Subotica.

- Imao sam priliku pošto praktikujem da sve što pristigne na naš konkurs, lično obiđem i da vidim terene koji su bili pre ovih, a koji su bili apsolutno neuslovni i za nastavu fizičkog vaspitanja. Bili su stvarno problematični vezano i za bezbednost dece, rekao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez.

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je istakao da je Grad u saradnji sa Pokrajinom uspeo da obnovi ove terene koji su bili u veoma lošem stanju, a sa ulaganjem u sportsku infrastrukturu i školske terene će se nastaviti.
- Napravili smo jedan fudbalski teren koji je dostojan za odigravanje različitih utakmica i fizičke aktivnosti naše dece.

 

Na obnovljenim terenima OŠ „Kizur Ištvan“, postavljeni su i dva nova gola i nova odbojkaška mreža, što je donacija Sportskog saveza Srbije.
- Sećam se kako je ranije bilo u ovoj školi, još kada sam ja bio njen učenik. A, ovo što sam danas video je zaista jedna druga slika i to je naš cilj. Cilj svih nas koji radimo u sportu, da jednostavno toj deci pružimo što bolje uslove, jer jako je decu teško zadržati na sportskim terenima, a pogotovo ako su ti tereni oronuli, rekao je predsednik Sportskog saveza Srbije i nekadašnji učenik OŠ „Kizur Ištvan“, Davor Štefanek.

 

Direktor OŠ „Kizur Ištvan“, Dejan Anđelović je rekao da su radovi na rekonstrukciji terena trajali svega mesec dana, a ističe i značaj ovakvih investicija.
- Jako je važno opredeliti sredstva za razvoj školskog sporta, jer ulaganje u decu je i ulaganje u budućnost. Ako ulažemo pravilno i dovoljno novca u našu decu, to će nam se i vratiti, rekao je Anđelović i istakao da su učenici ove škole već osvojili brojne medalje i odličja na raznim sportskim takmičenjima i uveren je da će sada rezultati biti još bolji, a prema njegovim rečima u planu je i postavljanje tartan podloge na košarkaškom terenu.

 

B. Balaban

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

22.05.2019.

 

Najmlađi sugrađani posetili Prečistač otpadnih voda

 

 

 

 

U okviru Projekta zaštite biodiveziteta jezera Palić - Ludaš, povodom Svetskog dana biodiverziteta, polaznici privatne Predškolske ustanove „Školica“ posetili su gradski Prečistač otpadnih voda, a u okviru Eko - pričaonice „Bez vode nema života!“ mališanima je predstavljena važnost očuvanja biodiverziteta, značaj vode, zemlje, vazduha, energije i svakodnevnih aktivnosti na njihovom očuvanju i zaštiti za sadašnje i buduće generacije.

 

 

 

 

Eko - pričaonicu je organizovao PR tim Projekta zaštite biodiveziteta jezera Palić i Ludaš,
koji se finansira donacijskim sredstvima Vlade Nemačke i KfW Banke.
Cilj pričaonica je da se deca mlađeg uzrasta upoznaju sa eko sistemima grada i da se podstakne njihova svest i savest o svim segmentima bitnim u zaštiti životne sredine.

 

Tokom šetnje Prečistačem mališani su dobili odgovore na brojna pitanja: Kakva je voda na ulazu i šta sve sadrži? Šta je mulj, a šta bio-gas i kako se proizvodi zelena energija? Kakva voda izlazi sa Prečistača i uliva se u jezero Palić?

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

21.05.2019.

 

Irsko prepodne u Gerontološkom

 

 

 

 

U domu „Dudova šuma“ Gerontološkog centra Subotica održano je Irsko prepodne u okviru manifestacije „Putovanje iz fotelje“. Korisnici usluga zajedno sa gostima iz Sombora su uz druženje i tomobolu imali priliku, da u Irskom pabu upoznaju ovu daleku zemlju i njene specifičnosti.

 

 

 

 

Putovanje iz fotelje je manifestacija koja obogaćuje društveni život korisnika što je od izuzetnog značaja, podsetio je dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra, koji je sa korisnicima podelio svoje iskustvo boravka u toj zemlji. Plan je da korisnici, kojih je preko pet stotina, obiđu čitav svet iz fotelje i upoznaju se sa što više zemalja u sklopu aktivnosti koje se realizuju od početka godine.
Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović naglasio je da Grad pruža podršku svim aktivnostima koje organizuje Gerontološki centar.
Korisnici usluga zadovoljni su prilikom da nauče nešto o dalekoj zemlji Irskoj, poznatoj po vilenjacima, mnogobrojnim nijansama zelene boje, predivnoj travi i viskiju. Dobitnici tombole uživaće u Irskim specijalitetima koje su dobili na poklon. 
U Irskom baru korisnici su konzumirali bezalkoholono pivo i viski kao i Irski kolač. U narednom periodu u sklopu „Putovanja iz fotelje“ pored Meksika, Irske i Amerike, korisnici će imati priliku da upoznaju i Italiju.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.05.2019.

 

Pokrajinska vlada obezbedila 182 miliona dinara za prevoz srednjoškolaca

 

 

Pokrajinska vlada danas je, u Novom Sadu, predstavnicima svih 45 lokalnih samouprava u AP Vojvodini dodelila sredstva u ukupnom iznosu od 182 miliona dinara namenjenih za regresiranje prevoza za 20.819 učenika srednjih škola. U ime grada Subotice ugovor o dodeli sredstava za prevoz učenika srednjih škola u iznosu od 12.517.372 dinara potpisala je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je ovo značajan program koji Pokrajinska vlada realizuje, jer se na taj način, kako je naveo, šalje poruka podrške i roditeljima i deci.

- Pokrajinska vlada očuvaće, obnoviće i modernizovaće sve škole u AP Vojvodini, jer u manjim mestima i selima nema života bez škole. Deca i porodice nisu broj, to je suština našeg opstanka i tako moramo delovati. Očuvali smo veliki broj malih škola po broju učenika, ali velikih za njihove sredine. Obnovićemo i objekte obrazovnih ustanova u malim sredinama u koje decenijama niko nije ušao, poput škola u Jasku i Malim Radincima, gde radovi počinju narednih nedelja – istakao je Mirović.

 

On je podsetio da je Pokrajinska vlada od svog formiranja izdvojila značajna sredstva za obnovu i modernizaciju objekta obrazovnih ustanova.

 

Pokrajinski sekretar za upravu, propise, nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj NJilaš kazao je da je dodela finansijskih sredstava na osnovu ovog konkursa samo jedan u nizu dokaza stalne i vredne saradnje Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava.

 

Jasmina Steavanović je, nakon potpisivanja ugovora, izjavila da je grad Subotica za putovanje učenika srednjih škola iz sopstvenih sredstava u budžetu za 2019. godinu izdvojio 40.583.000 dinara, da na prigradskim linijama putuje 1.170 učenika, na međugradskim 189 učenika i da učenici koji su socijalno ugoženi dobijaju od grada Subotice besplatne karte u iznosu od 100 odsto, a takvih je 126 u školskoj 2019. godini. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________

 

16.05.2019.

 

Bogat program za „Noć muzeja“

 

 

Brojnim sadržajima na više od dvadeset lokacija u gradu i na Paliću, ove godine obeležiće se 16. „Noć muzeja“. Posetioci će u subotu, 18. maja od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći moći da uživaju u bogatom, raznovrsnom programu koji će biti priređen u „Noći muzeja“ koji će se ove godine održati pod motom „Sloboda umetničkog izražavanja”.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

- Sama sloboda kao stanje svesti oduvek je bila ideja vodilja, pokretač i inspiracija svim stvaraocima i zbog toga ove godine od svih koji su se uključili u program očekujemo da svojim posetiocima prirede maestralan doživljaj i noć za pamćenje, jer znamo da je ovo manifestacija koja izaziva ogromnu pažnju i privlači najviše posetilaca u našem gradu tokom godine - naglasila je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, i pozvala sve građane da se priključe manifestaciji na kojoj je ponuđen bogat program, koncerti, izložbe, filmovi...

 

Uz konstataciju da „Noć muzeja“ iz godine u godinu privlači sve više zainteresovanih učesnika, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture Miroslava Babić je istakla da to znači da su i naši sugrađani shvatili da je ovo divna prilika u kojoj mogu da pokažu šta su sve spremni da stvore i koliko je velika njihova kreativnost.

- ’Noć muzeja’ je manifestacija koja budi svest svih nas koliko je kultura značajna kao nadogradnja u svakom društvu – rekla je Miroslava Babić.

 

Gradski muzej će, kako je rekao direktor ove ustanove Ištvan Hulo, svoja vrata otvoriti sat pre nego što će to učiniti ostale ustanove kulture, odnosno u 16 časova, i da će posetioci do ponoći imati priliku da pogledaju stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja, potom gostujuću izložbu Prirodnjačkog muzeja iz Beograda „Meteoriti-glasnici svemira”, kao i izložbu o Podunavskim Švabama u Jugoistočnoj Evropi danas.

 

Menadžer u „Park Paliću“, Sanja Prijić, kazala je da će tokom „Noći muzeja“ i na Paliću biti upriličeni brojni sadržaji na tri lokacije – Velikoj terasi, Biblioteci, i u bioskopu Abazija, i da će u bioskopu Abazija, od 19 časova do jedan sat iza ponoći biti prikazani filmovi iz programa „Prvih dvadeset godina 21. veka”.

 

Brojne programe za Subotičane tokom „Noći muzeja“ pripremili su i Savremena galerija, IKC „Piazza Italia“, Muzička škola, Politehnička škola, Art bioskop „Aleksandar Lifka”, Dečje i Narodno pozorište, kao i pozorište „Deže Kostolanji“.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________

 

14.05.2019.

 

Subotica dobar primer saradnje sa Švedskom

 

 

Tokom treće zvanične posete Subotici, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji, Jan Lundin je istakao da Švedska svake godine ulaže četrnaest miliona u bilateralnu saradnju sa Srbijom, a dosadašnju saradnju Subotice i švedskog grada Sandvikena je okarakterisao kao primer bilateralnih odnosa između dve zemlje.

 

 

 

 

- Mi želimo da nastavimo sa tom saradnjom, bar u narednih pet godina, i u tom smislu tražimo informaciju o tome kako je tokom prošlih pet godina saradnja funkcionisala, kako bismo mogli da odredimo kriterijume za novi period saradnje, rekao je ambasador Jan Lundin i dodao da svakom novom posetom Subotici primećuje napredak, kako u smanjenju nezaposlenosti, tako i u oblasti infrastrukture.

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je istakao da su prijateljski gradovi Subotica i Sandviken tokom dosadašnje saradnje imali priliku da obe strane nauče mnogo toga novog, jedni od drugih.
- Videli smo kako se dve kulture sudaraju, kako nam je lepo biti zajedno i u Sandvikenu i u Subotici. Takođe, Sandviken je bio naš partner na jednom od naših sajmova 2017. godine, a taj trend ćemo i nastaviti, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i istakao da je ambasador pokazao interesovanje za ulaganja Subotice u oblast zaštite životne sredine, projekte oko turističke banje Palić, gde se prema njegovim rečima intenzivno radi, a najavio je i novu investiciju - izgradnju novog stadiona u Subotici.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

09.05.2019.

 

Obeležen Dan pobede nad fašizmom


 

 

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.

 

 

 

 

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije Vojske Srbije, ambasade Ruske Federacije, Belorusije, Jevrejske opštine Subotica i drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

 

Veljko Vojnić je istakao važnost obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, jer je toj istorijskoj pobedi u velikoj meri doprineo i naš narod, naša zemlja.
- Jako je važno da obeležavamo ovakve datume da ne bi zaboravili herojske napore i žrtve koje su stradale u borbi za slobodu u periodu Narodnooslobodilačkog rata, ali i da bi mladim naraštajima poručili da zlo ne spava i da se ovakve ideologije moraju sasecati u korenu – rekao je Veljko Vojnić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

09.05.2019.

 

Otvoren naučno-stručni skup „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine”

 

 

Asocijacija prostornih planera Srbije, Univerzitet u Beogradu - Geografski fakultet i Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gradom Subotica i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture organizuju 10. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine” koji se od 9. do 11. maja održava u Subotici i na Paliću.

 

 

 

 

Dekan Geografskog fakulteta u Beogradu, Dejan Filipović, izjavio je da će se na skupu govoriti o dve standardne teme: o institucijama koje se bave planiranjem i zaštitom prostora i o zakonskoj regulativi koja se bavi planiranjem i zaštitom prostora, kao prvoj tematskoj celini, i iskustvima u izradi prostornih i urbanističkih planova i studija, kao drugoj tematskoj celini.
- Ovog puta akcenat smo stavili na obnovljive izvore energije, kao posebnu tematsku celinu, dok je četvrta tematska celina vezana za planiranje kulturnih i prirodnih dobara. Za učešće na naučno-stručnom skupu trenutno se prijavilo 120 učesnika iz svih delova naše zemlje, a u Zborniku radova na 500 strana odšampano je 65 radova – istakao je Filipović. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

09.05.2019.

 

Dan Evrope

 

 

U Subotici se 9. maja tradicionalno obeležava i Dan Evrope. Na Trgu slobode je, u cilju boljeg informisanja građana o Evropskoj uniji, njenim institucijama, državama članicama, kao i o procesu pristupanja Srbije EU otvoren „EU Info kutak”, štandovi sa promotivnim i informativnim publikacijama.

 

 

 

 

Predstavnica Evropskog pokreta u Srbiji, Lidija Kovač Đerović, rekla je, tim povodom, da je dan Dan Evrope ove godine obeležen uličnom akcijom u okviru koje se delio propagandni materijal o Evropskoj uniji i da su građani mogli da se upoznaju sa programima kao što su „Evropa za mene“, „Erasmus +“ i drugi programi koji nude međunarodnu razmenu mladih u oblasti obrazovanja, sporta, kulture.....dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

08.05.2019.

 

Saradnja lekara Opšte bolnice sa kolegama iz Danske

 

 

Dolaskom medicinskog tima lekara i instrumetara iz Danske, radi izvođenja zajedničkih operacija artoskopske hirurgije ramena i lakta, ove će intervencije postati standardne, poručeno je sa današnje konferencije za medije u Opštoj bolnici Subotica.

 

 

 

 

Načelnik odeljenja za ortopediju i traumatologiju Opšte bolnice u Subotici dr Mirsad Maljanović koji je boravio u poseti kod kolega iz Danske u oviru dosadašnje dvogodišnje saradnje, kaže da je reč o specifičnostima i najvećim standardima primenjenim u grani ortopedije koja se najbrže razvila u poslednjih desetak godina.
- To su najveći mogući standardi u medicini. Ono što je danas specifikum jesu artroskopske operacije ramena, koje se polako uvode i u našu bolnicu, kaže dr Mirsad Maljanović.

 

Specijalista ortopedije i traumatologije iz Danske, dr Srđan Živanović smatra da su
dosadašnja iskustva njegovih kolega, lekara iz Danske, da lekari u Srbiji imaju visok nivo znanja i iskustva stečenog kroz veliki broj operacija, u poređenju s dostupnim budžetom u odnosu na njihove kolege iz Danske.
- Subotica ima jako, jako veliki kapacitet. Najviše u ljudstvu, u ljudima koji su voljni da uče i rade. Delili smo mišljenja, iskustva i naravno, angažovani su na ekstremno visokom nivou da leče pacijente, rekao je dr Srđan Živanović.

 

Direktor Opšte bolnice Subotica, dr Slobodan Puškar, je istakao da edukacija zaposlenih pored investicija u opremu i instrumente, predstavlja primarni cilj bolnice na čijem je čelu.
- Ovo je dobar primer uspešne saradnje između dve bolnice koje dobijaju novo znanje i nove veštine. Zahvalio bih se našim gostima iz Danske i poželeo im srećan rad i nastavak saradnje sa kolegama iz Subotice, rekao je dr Slobodan Puškar.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

07.05.2019.

 

Otvoren internet park u Gerontološkom centru Subotica

 

 

U Gerontološkom centru Subotica, pušten je u rad internet park koji će biti besplatan za sve korisnike i goste centra. Internet park je realizovan u saradnji Gerontološkog centra, Pokrajinske Vlade, Telekoma i Fondacije „Tijana Jurić“.

 

 

 

 

Simboličnim presecanjem kabla fiksnog telefona, u Domu "Dudova šuma" Gerontološkog centra Subotica, otvoren je internet park na zadovoljstvo korisnika koji idu u korak sa novim tehnologijama savremene komunikacije.
- U Gerontološkom centru je već odavno najveći problem postao ako slučajno nekad nema interneta na pet minuta, kaže direktor Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević.

 

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku je podržao ovaj projekat, a pomoćnik Pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku Predrag Radević ističe značajan pomak u unapređenja kvaliteta usluga koje korisnicima pruža Gerontološki centar, zahvaljujući jakim projektnim kapacitetima

- Putem konkursa Gerontološki centar je uspeo da na jako inovativan i pametan način, za protekle dve godine ulože skoro četrdeset miliona dinara, a samo u prošloj godini trideset miliona dinara u projekte i na različite načine pospeše kvalitet života korisnika usluga Gerontološkog centra, kaže Predrag Radević.

 

Prema rečima direktorke Sektora za prodaju državnoj upravi Telekoma Srbija, Jelene Petrović, učešćem u ovom projektu Telekom Srbija nastavlja društveno odgovorno poslovanje.
- Veliko je zadovoljstvo kada je efekat onoga što mi uradimo ovako dobar i ovako veliki. Naravno, to ne zavisi samo od Telekoma, nego upravo ovakvog timskog rada, a nama je Gerontološki centar partner u sprovođenju ove predivne akcije, istakla je Jelena Petrović.

Gerontološki centar Subotica ima i svoju android aplikaciju za mobilne uređaje, a najstariji sugrađani su pohađali obuku bezbednog korišćenja interneta.
- To je zaista bio divan projekat, gde smo videli koliko je u stvari potrebno i ovim ljudima da se edukuju, ali i da nauče kako ne smeju da budu iskorišteni i nebezbedni kada koriste internet, rekao je Igor Jurić ispred Fondacije "Tijana Jurić".

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

06.05.2019.

 

Veliki uspeh mladih jedriličara Jedriličarskog kluba Palić

 

 

U periodu od 3. do 5. maja, Jedriličarski klub Palić je bio domaćin najveće i najznačajnije srpske internacionalne jedriličarske regate SEEOOC (Otvoreni kup Jugoistočne Evrope za klasu optimist - South East Europe Open Optimist Cup), koja se 13. put organizovala za klasu "OPTIMIST". Na regati je učestvovalo 93 takmičara iz 18 klubova, predstavnika 6 zemalja, a takmičari su bili uzrasta od 7 do 15 godina.

 

 

 

 

Od članova ekipe Jedriličarskog kluba Palić, na čelu sa trenerom Dejanom Zakićem, do pobedničkog postolja je stigao Nenad Zakić osvojivši 3. mesto u kategoriji dečaci do 12 godina.

 

Zapažene rezultate osvojili su i ostali takmičari JK Palić u sastavu: Luka Sretenović, Roland Kovač, Aleksa Sretenović, Sven Skenderović, Bertalan Molnar, Mate Marton, Benedek Marton, Tamaš Arnold i Nenad Zakić, zahvaljujući čemu je, od ukupno 18 mladih ekipa, jedriličarski klub Palić zauzeo 4. mesto.

 

U generalnom plasmanu, 1. mesto 13. SEEOOC regate i trofej "Zoltan Nemet", osvojio je jedriličar Akademskog jedriličarskog kluba Beograd, Stefan Yuill. Drugoplasirani je Ondrej Szitas, jedriličar iz Slovačke, a na 3. mesto se plasirao Jakob Musa Olivieri, jedriličar iz Slovenije.

 

Na SEEOOC regati su učestvovali takmičari iz 7 srpskih klubova, od kojih je mlada ekipa trenera Dejana Zakića zauzela 2. mesto.

 

Suorganizatori regate su Jedriličarski Savez Srbije i Jedriličarski Savez Vojvodine, dok su glavni finansijeri regate Ministarstvo sporta i omladine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Grad Subotica. Organizaciju regate su podržali i Jedriličarski Savez Beograda i brojni sponzori.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

25.04.2019.

 

Васкршња честитка градоначелника Богдана Лабана

 

 

 

 

Упућујем срдачне честитке свим грађанима Суботице који Ускрс славе по јулијанском календару.
Желим вам да највећи хришћански празник проведете у кругу својих најдражих, у добром здрављу, миру и љубави.
Христос васкрсе!

 

 

Васкршња честитка председника Скупштине града Тивадара Бунфорда

 

 

 

 

Свим суграђанима који Васкрс славе по јулијанском календару, честитам Васкрс и желим да вам кућа у весељу блиста, а мир и срећа испуне ваше домове.
Христос васкрсе!

 

____________________________________________________________________________

 

25.04.2019.

 

Prvomajski uranak na Paliću

 

 

Tradicionalni palićki Prvomajski uranak će ove godine trajati 5 dana, a imaće i nove sadržaje - Dečiji dani na Velikoj terasi i Festival zanatskog piva "Palićka neman".

 

 

 

 

U okviru Dečijih dana 1. i 2. maja, na Velikoj terasi od 16 do 19 časova organizovane su besplatne radionice za najmlađe, maskenbal, izrada maski, igre memorije, a u skladu sa tradicijom tu je i luna park.

 

Festival zanatskog piva "Palićka neman", održaće se na Velikoj terasi 1. maja. Festival počinje u 11 časova, a posetiocima će svoj asortiman zanatskog piva predstaviti 4 pivara.

 

Među sportskim sadržajima, u organizaciji Gradskog saveza "Sport za sve", održaće se tradicionalni "Trimbi". Okupljanje učesnika je planirano 1. maja u 8 časova ispred bioskopa Jadran.

 

Za saobraćaj će biti zatvorene Splitska aleja, Jožefa Hegediša i Olge Penavin, gde će moći ući samo vozila sa propusnicom preduzeća "Park Palić", stanovnici ovih ulica i gosti hotela.

 

Od 7 do 20 časova radiće veliki parking kod hotela "Prezident" i parking u Ritskoj ulici. Cena dnevne karte za putnička vozila iznosi 200 dinara, odnosno 500 dinara za autobuse.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

25.04.2019.

 

Trinaesti Međunarodni i regionalni sajam privrede od 30. maja do 1. juna

 

 

Od 30. maja do 1. juna, Međunarodni i regionalni sajam privrede će u Hali sportova, na površini od preko 2000 kvadrata, prema očekivanjima organizatora okupiti oko 200 izlagača iz Srbije i regiona, a prijavljivanje učesnika je u toku. Partner sajma je Italija. Tema ovogodišnjeg sajma su IT sektor, digitalizacija i obrazovanje u skladu s privredom.

 

 

 

 

- Prepoznali smo informacione tehnologije i spoj sa ostalim privrednim branšama, kao veliku šansu. Oblast IT, inovacija, digitalizacije i spoj sa ostatkom privrede u najširem smislu, industrijom, poljoprivredom, trgovinom, turizmom kao i segmentom obrazovanja kroz prepoznavanje trenutnih i budućih potreba privrede i društva u celini, za šta je dualno obrazovanje važna tema za dijalog i saradnju obrazovnih institucija i privrede, rekao je član Gradskog veća zadužen za turizam, investicije i međunarodnu saradnju Srđan Samardžić, na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj povodom najave sajma.

 

- Sagledali smo delatnosti na nivou regiona i uočili jedan izuzetno uzlazni trend firmi i privrednih društava koji se bave informacionim tehnologijama. To nam je dalo podstrek da se konsultujemo sa glavnim organizatorom i pokroviteljem sajma, da na neki način uvedemo ovu novu temu kao glavnu, vodeću temu ovogodišnjeg sajma, rekao je savetnik u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga, Laslo Karai.

 

Italija kao partner ovogodišnjeg sajma je četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije, odnosno treća u Vojvodini po obimu trgovinske razmene, koja u ukupnom godišnjem iznosu dostiže 125 miliona evra.
- Na sajmu će se sigurno predstaviti partneri iz privrede sa teritorije Vereze i Lombardije koji predstavljaju značajan deo naše privrede. I upravno zbog toga sam veoma ponosan što će ovaj sajam biti još jedna prilika da se učvrste naši odnosi, rekao je počasni vicekonzul Italije u Subotici, Karmine Taralo.

 

- Potrudićemo se da ove godine, s obzirom i na temu koja je vrlo interesantna i na našeg partnera, Italiju koja je veoma velik potencijal za subotičku privredu i koja može da donese još privrednih poduhvata u našu regiju, podignemo ovaj sajam na jedan viši nivo, rekao je direktor JKP "Subotičke pijace", Dejan Ljubisavljević.

 

Zainteresovani izlagači mogu se prijaviti do 17. maja, a cene zakupa štandova su na prošlogodišnjem nivou.

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

23.04.2019.

 

Održana tribina „Košare – bitka koja traje“

 

 

U organizaciji Gradskog odbora Društva srpskih domaćina Novog Sada i suorganizaciji grada Subotice, u Velikoj većnici Gradske kuće je održana tribina „Košare – bitka koja traje“, sa ciljem da javnost upozna sa značajem jedne od najsurovijih i najtežih bitki novije srpske istorije, u kojoj je svoje živote dalo 108 hrabrih boraca, među kojima su i črtvorica Subotičana.

 

 

 

 

- Subotica nije zaboravila svoje sugrađane, učesnike bitke na Košarama - Josipa Siča koji je dobrovoljno otišao da brani svoju zemlju, za koju je i poginuo 16. aprila i Dejana Perića, koji je preživeo Košare, ali i danas nosi kraj srca geler od ranjavanja, istakao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban u svom obraćanju okupljenima u prepunoj Velikoj većnici i podvukao da nikad ne smemo da zaboravimo te tragične dane u kojima su mladi momci od 18 do 22 godine, vojnici na služenju vojnog roka sa svojim starešinama, branili granicu.
- Upravo hrabrost, posvećenost i požrtvovanost koji su ti vojnici, ti dečaci tada pokazali je nešto što treba da nas motiviše, rekao je Laban i dodao da nakon 18 godina Srbija ispravlja veliku nepravdu.

 

Od ove godine godišnjica bitke na Košarama se po prvi put obeležava u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije. Predsednik Srbije je najavio da će doneti odluku o dodeli spomenice, a taj orden će dodeliti svakom od 108 boraca koji su dali živote u ovoj bitci.

 

Jedan od boraca koji je preživeo pakao Košara je Aćim Šarović, koji se u to vreme nalazio na redovnom odsluženju vojnog roka.

- Bio sam vojnik 53. graničnog bataljona, septembarska klasa, priseća se Šarović, 9. aprila 1999. godine.
- Tog 9. aprila kada je krenuo napad mi smo držali reon izvan karaule, jer je postojala mogućnost napada. Sutradan smo se malo povukli od karaule, kaže Šarović, a dan kasnije na svega 15 metara od njega poginulo je nekoliko njegovih saboraca.
- Do kraja, do povlačenja bili smo tamo. I danas smo svi kao jedan.

 

Komandant odbrane, pukovnik Ljubinko Đurković je rekao da se tih dana na Prokletijama branila otadžbina, štitilo pravoslavlje i pravdoljubivi svetski poredak.

- Značaj bitke na Košarama je takva, da joj svi generali daju značaj strateški jake bitke, rekao je Đurković citirajući rečenicu engleskog pukovnika Harisona „Da smo prošli Košare, danas bismo pili kafu u Beogradu, Kosovo bi bilo mnogo veće“.
- Mi tada nismo sačuvali samo granicu, već i stanovništvo, kulturno i istorijsko nasleđe - rekao je Đurković, ističući da je obučenost naše vojske i spremnost na žrtvu bila najupečatljivija u srpskoj istoriji.

 

Bitka na Košarama počela je 9. aprila, a završila se 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog Kumanovskog sporazuma povukla sa prostora Kosova i Metohije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

23.04.2019.

 

Vodeni ponedeljak u Gerontološkom klubu Bajmok

 

 

Gerontološki klub Bajmok tradicionalno obeležio Vodeni ponedeljak.

 

 

 

 

Bunjevački kulturni centar je kao i ranijih godina organizovao fijakere, polivače, devojke i mladiće u narodnim nošnjama koji su obilazili Bajmok. Po tradiciji, posetili su i Gerontološki klub i čestitali članovima uskršnje praznike.

 

Članovi kluba, zaposleni u Gerontološkom centru zajedno sa direktorom ustanove dr Nenadom Ivaniševićem i predstavnicima lokalne samouprave, dočekali su goste kako i dolikuje dobrim domaćinima. Srdačnoj i veseloj atmosferi doprinela je i Folkorna sekcija kluba Bajnat koja je pripredila prigodan program.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.04.2019.

 

Uskršnja čestitka gradonačelnika Bogdana Labana

 

 

 

 

Upućujem srdačne čestitke svim građanima Subotice koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru.
Želim vam da najveći hrišćanski praznik provedete u krugu svojih najdražih, u dobrom zdravlju, miru i ljubavi.

 

Szívből köszöntöm mindazon polgártársaimat, akik a Gergely-naptár szerint ünneplik a húsvétot.
Kívánom, hogy a legnagyobb keresztény ünnepet töltsék családjukkal jó egészségben, békében és szeretetben.

Srdačne čestitke upućujem svim građanima Subotice koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru.
Želim vam da najveći kršćanski blagdan provedete u krugu svojih najdražih, u dobrom zdravlju, miru i ljubavi.

 

Uskršnja čestitka predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda

 

 

 

 

Slaveći Hristovo uskrsnuće, blagoslovene uskršnje praznike, mnoštvo blagoslova i porodičnog mira, želim svim dragim sugrađanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru.

 

A feltámadt Krisztust ünnepelve áldott húsvéti ünnepeket és családi békét kívánok minden kedves polgártársamnak, akik a Gergely-naptár szerint ünneplik a húsvétot.

 

Slaveći Kristovo uskrsnuće, blagoslovljene uskrsne blagdane, mnoštvo blagoslova i obiteljskoga mira, želim svim dragim sugrađanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru.

 

____________________________________________________________________________

 

19.04.2019.

 

Tri nagrade za Dečje pozorište na 69. Festivalu profesionlanih pozorišta Vojvodine

 

 

Dečje pozorište Subotica je na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine osvojilo 3 vredne nagrade sa predstavom "Izvini, mama" reditelja Todora Valova. Peti put za redom, na ovom Festivalu, Dečje pozorište osvojilo je nagradu za najbolju predstavu za decu u celini. Natalija Vočeva dobila je nagradu za najbolju kreaciju lutaka, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, pripala Viktoriji Palfi za ulogu Vasje u predstavi "Izvini, mama".

 

 

 

 

Žiri 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu: rediteljka i književnica Vida Ognjenović (predsednica, Beograd), scenograf i kostimograf Miodrag Tabački (Beograd) i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović (Novi Sad), od 12. do 17. aprila 2019. godine video je 10 predstava u izvođenju sedam pozorišta. Na završnoj sednici, održanoj 17. aprila, doneo je sledeće

ODLUKE:

Da se nagrada za najbolju predstavu za decu u celini dodeli predstavi Izvini mama, po bajci Neću da se izvinim Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica
Odluka je donesena jednoglasno.

 

Da se nagrada ''Tihomir Mačković'' za najbolju kreaciju lutaka dodeli Nataliji Vočevoj za kreaciju lutaka u predstavi Izvini mama, po bajci Neću da se izvinim Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica
Odluka je donesena jednoglasno.

 

Da se nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeli Viktoriji Palfi za ulogu dečaka Vasje u predstavi Izvini mama, po bajci Neću da se izvinim Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica
Odluka je donesena jednoglasno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.04.2019.

 

Novinarska radionica Fondacije "Danilo Kiš"

 

 

U četvrtak, 9. maja 2019. godine, sa početkom u 19.30 u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“ biće održan susret Novinarske radionice Fondacije "Danilo Kiš", koju vodi novinarka Jelena Lemajić iz Subotice.

 

 

 

 

Ljubitelji publicističkog stila imaće priliku da se upoznaju s različitim oblicima novinarskog izražavanja, razvijaju pisanu i govornu kulturu, oslobode se straha od javnog nastupa i diskutuju o važnim temama sa svojim sugrađanima. Takođe, u saradnji sa subotičkim medijima, članovi redakcije Novinarske radionice imaće priliku da svoje priloge objavljuju u lokalnim medijima.

 

Nakon uvodnog edukativnog dela radionice u planu je osnivanje redakcije, koja će kroz različite vrste medija pratiti kulturne događaje u gradu, posebno one namenjene mladima.

 

Ukoliko želite da postanete član redakcije Novinarske radionice Fondacije "Danilo Kiš" i budete u toku trenutnih dešavanja, prijavite se putem elektronske pošte na: office@danilokis.rs ili putem telefona na: 024/ 523-566.
Učešće je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

Video galeria

 

 

 

palicki filmski festival, otvoreni univerzitet subotica, toplotne pumpe, grejanje, ustede u grejanju toplotnom pumpom, energynet subotica, Završen 18.Festival evropskog filma Palić,Yasemin Samdereli,Jan Komasa,Giulio Manfredonia,Lisa Aschan,Bence Miklauzic,Fiona Gordon,Bruno Romy, Dominique Abel,Subotica Ekonomija,privreda,poljoprivreda,Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation,IPA Programming,European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi,gradonacelnik,clan gradskog veca,suboticatrans,asfaltiranje ulica,vodovod i kanalizacija,ekologija,otpad,toplotne pumpe,Evropski fondovi,Zlatni toranj nemackom filmu Zaustavljen na putu,Dome Karukoski,palicki filmski festival,lordan zafranovic,srdjan karanovic,Vladimir Blaževski, Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, </font>
/>

 

PREČICE