ARHIVA STRANICE

 

VESTI IZ POKRAJINE

 

subotica vesti, ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,ekologija,

 

____________________________________________________________________________

 

18.04.2019.

 

Toplana danas završava grejnu sezonu

 

 

JKP „Subotička toplana“ današnjim danom završava grejnu sezonu koja je prema rečima nadležnih bila relativno blaga, sa 55 hladnih i 12 ledenih dana. Prosečna dnevna temperatura je iznosila 5,1 stepen. Potrošeno je ukupno 8 miliona kubika gasa, proizvedeno blizu 90 miliona kilovat časova toplotne energije, a grejna sezona je završena bez havarijskih incidenata, rečeo je na današnjoj konferenciji za medije Subotičke toplane. Prosečna cena grejanja po kvadratu iznosila je 72 dinara, što je prema rečima izvršnog direktora Toplane, Derve Ahmetovića, među najjeftinijim cenama daljinskog grejanja u Srbiji.

 

 

 

 

 

Tokom ove grejne sezone pristiglo je ukupno 138 pisanih reklamacija, a tek mali broj je bio zaista opravdan i odnosio se uglavnom na kapanje vode iz instalacija. Prema rečima izvršnog direktora Toplane, Derve Ahmetovića, podneto je oko 60 zahteva za isključenje sa sistema daljinskog grejanja, a priključeno je 10.000 kvadrata novih grejnih površina i najavljeno 8.000 novih za narednu grejnu sezonu.

 

Odmah po okončanju grejne sezone, pa sve do 15. septembra trajaće remont i pripreme za narednu.

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

16.04.2019.

 

Tribina "Žene žive i na selu" održana u Novom Žedniku

 

 

- Pedeset posto žena je prezaposleno i nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Žene na selu predstavljaju važan potencijal za društveni razvoj, ali svi relevantni podaci govore da su one isključene iz društvenih i privrednih tokova, te da ne ostvaruju prava iz rodnih odnosa, a to su žene koje najviše rade, rekla je Zagorka Panić, pomoćnik gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i međunarodnu saradnju, na tribini "Žene žive i na selu", održanoj u Novom Žedniku u sklopu istoimene kampanje koja ima za cilj osnaživanje žena u ruralnim sredinama Srbije.

 

 

 

 

 

Na tribini su o svojim iskustvima života na selu, o stereotipima patriarhalne sredine, ali i prednostima života na selu, govorile učesnice panela, direktorka Osnovne škole u Novom Žedniku Suzana Nikolić, učiteljica Slavica Bjelić, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva Angelina Vilus i penzionerka Gospova Dakić. Tokom tribine promovisani su i preventivni pregledi, kao jedan od značajnijih segmenata brige o zdravlju i upriličeno besplatno merenje krvnog pritiska i šećera u krvi.

 

Apel da brinu o zdravlju, ženama je uputio i pukovnik prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa, podsetivši na poražavajuću statistiku Srbije u pogledu smrtnosti žena od malignih obolenja. Svoje učešće u tribini je iskoristio da ženama koje smatra jačim delom populacije, uputi poruku da svoju snagu koju dokazuju kroz brigu za sina, muža, oca, ili brata, stavljajući sebe u drugi plan, preusmere prema brizi i odgovornom odnosu prema svom zdravlju i redovno se odazivaju na preventivne preglede.

 

Pomoćnik gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i međunarodnu saradnju, Zagorka Panić je predstavila status žena na selu, koje kako je rekla "žive u patriarhalnim, tradicionalnim uslovima gde su muškarci vlasnici imovine, a bez pune ravnopravnosti nema napretka."
- Žene ne ostvaruju pravo na zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje. U najtežem položaju su one najstarije, upozorila je Panić, ali i istakla da žene na selu imaju veliko znanje, kapacitete i iskustva u upravljanju domaćinstvom, za razvoj starih zanata, seoskog turizma i delatnostima u koje mogu da se uključe i mlade žene na selu.
- To je proces koji ne može da se desi preko noći, ali je jako bitno da mladim ženama pokušamo da pokažemo da život na selu može biti i lep i kvalitetan, ali ne možemo bez pomoći sa republičkog, pokrajinskog i nivoa lokalnih samouprava, programa za ruralni razvoj, studija društveno-ekonomskog razvoja. Naravno, to sve mora da prati i izmena zakonske regulative, rekla je Zagorka Panić.

 

Ona je poručila i da je Grad Subotica iskazao želju da učestvuje u ovoj kampanji, podržavajući ovu tribinu, u težnji da podstakne povećanje vidljivosti žena na selu.
- Da dođemo do njih i od njih čujemo - šta je to što možemo zajednički sa njima da rešavamo? Grad je već jednim delom kroz ulaganja u infrastrukturu, izgradnju zdravstvenih i obrazovnih ustanova, vtića, sadržaja za sport i rekreaciju, počeo da poboljšava kvalitet života u seoskim delovima grada, kako bi razlike bile manje i kako bi svi stanovnici imali iste uslove za život.Grad je u budžetu predvideo i sredstva za podsticanje preduzetništva, zapošljavanja, gde će žene sa sela imati prednost. Grad Subotica je podneo zahtev za sufinansiranje pograma subvencija poslodavaca koji zapošljavaju teže zapošljive kategorije, subvencije za samozapošljavanje i program javnih radova. Obezbeđena su i sredstva u budžetu za rodno budžetiranje, istakla je Panić.

 

Poželivši uspeh kampanji "Žene žive i na selu", ona je izrazila očekivanje da ova kampanja pokrene pitanje ekonomskog osnaživanja, da se definišu problemi, da se saslušaju žene i da ovo bude prva u nizu tribina na ovu temu.
- Biti žena je privilegija, jer ljudi stvaraju dela, a žene - ljude, poručila je Panić na kraju svog obraćanja okupljenima.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

16.04.2019.

 

Osnovcima predstavljen sistem funkcionisanja javnog vodosnabdevanja

 

 

Učenici VI razreda OŠ "10. Oktobar" u okviru realizacije I faze Ekološko-edukativnog projekta "Aquarius", posetili su objekte JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, gde su imali priliku saznati kako funkionišu pojedine služe, od Vodozahvata I, Potrošačkog centra, Laboratorije za kontrolu vodomera, Laboratorije za kontrolu kvaliteta vode, odvođenjem otpadnih voda i složenim sistemom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada.

 

 

 

 

 

Na Vodozahvatu I, učenicima je predstavljen način funkcionisanja crpne stanice i distribucije vode, pogonske laboratorije i komandne sale za upravljanje sistemom vodosnabdevanja Subotice. Sva danas stečena znanja, učenicima će biti od pomoći, kako bi bili što uspešniji na nagradnom kvizu koji sledi u narednoj fazi realizacije projekta "Aquarius", kog realizuju JKP "Vodovod i kanalizacija" i Skupštine Grada Subotice.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

15.04.2019.

 

Odlični odnosi i međusobno uvažavanje Srbije i Mađarske

 

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Subotici, nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, da je na ovom sastanku zaključeno da je pravo vreme da dve zemlje počnu da rade na sveobuhvatnom ugovoru o strateškom partnerstvu. Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, istakla da su odnosi Srbije i Mađarske primer kako izgleda međusobno uvažavanje i poštovanje i da ako neke zemlje treba da imaju ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, onda su to svakako Srbija i Mađarska, na čemu će se raditi u narednom periodu.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Brnabić je izrazila veliku zahvalnost Mađarskoj na snažnoj i kontinuiranoj podršci procesu evrointegracija Srbije, na balansiranom stavu prema pitanju Kosova i Metohije, kao i na odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini u Mađarskoj.

 

Premijerka je uputila zahvalnost Orbanu i na, kako je rekla, velikom doprinosu očuvanju srpske kulturne baštine u Mađarskoj i unapređenju prava i sloboda srpske nacionalne manjine u toj zemlji, ukazavši na to da su joj predstavnici Srba u Mađarskoj rekli da mogu samo u superlativu da govore o onome što tamošnja vlada radi za njih.

 

Prema njenim rečima, srpska nacionalna manjina je prošle godine dobila dodatnih 3,2 miliona evra za programe podrške očuvanja srpskog jezika, škola, crkve i kulturno-istorijske baštine.

 

Premijerka je, takođe, istakla i da postoji odlična saradnja države Srbije sa Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine. To je, kako je naglasila, još jedan pokazatelj kako treba da izgledaju dobrosusedski odnosi i međusobno uvažavanje i poštovanje.

 

Zahvaljujem Mađarskoj na podršci i iskrenom odnosu i velikom prijateljstvu prema Srbiji, rekla je Brnabić.

 

Srbija je krenula u pripremne radove za izgradnju deonice Turskog toka kroz našu zemlju, navela je premijerka i najavila da će do kraja meseca biti izdate i građevinske dozvole za prve dve deonice, a nakon toga sledi i zvanično otvaranje radova.

 

Govoreći o važnosti investiranja u Srbiju, Brnabić je istakla da je prioritet Vlade ekonomski rast, otvaranje novih radnih mesta i mogućnost izbora posla za građane Srbije, što samim tim utiče i na povećanje plata i bolji životni standard.

 

Brnabić je rekla da su mađarske investicije u Srbiju ne samo dobrodošle, već su istovremeno i veoma važan element naše ekonomije, i dodala da se sa tom zemljom pregovara o novim ulaganjima, posebno u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

 

Premijer Mađarske je preneo da je tokom današnje zajedničke sednice u Subotici najviše reči bilo o otvaranju novih graničnih prelaza i o daljoj ekonomskoj saradnji.

 

Orban je podsetio na to da putovanje vozom od Beograda do Budimpešte sada traje osam sati, a da je cilj da se investira u železnicu i granične prelaze kako bi putovanje između dve prestonice trajalo kraće.

 

On je rekao da je bio zapanjen kada je video kojom brzinom Srbija napreduje u smanjenju državnog duga i kakvo je stanje sada u njenom budžetu.

 

Volimo da sarađujemo sa Srbijom jer uvek nešto novo naučimo, što možemo da primenimo kod kuće, naglasio je Orban, uputivši poziv Vladi Srbije da dođe u Mađarsku, kako bi se razgovaralo o budućim planovima. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

15.04.2019.

 

Potpisani međudržavni sporazumi između Srbije i Mađarske

 

 

Predstavnici vlada Srbije i Mađarske potpisali su danas u Subotici, nakon zajedničke sednice, 11 dokumenata o budućoj saradnji. Premijeri Srbije i Mađarske – Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Srbije i Mađarske.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o razumevanju između dve vlade u oblasti evrointegracija.

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler potpisali su Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja, izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

 

Sporazum o održivom upravljanju prekograničnim vodama, parafirali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter.

 

Takođe, Pinter je sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem potpisao Sporazum o tehničkoj pomoći u sprovođenju zakona između dva ministarstva.

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar za tehnologije i inovacije Mađarske Laslo Palkovič potpisali su Memorandum o unapređenju železničke linije između Segedina i Subotice. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

15.04.2019.

 

Stvoriti bolje uslove života za osobe sa invaliditetom

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban posetili su danas Udruženje slepih i slabovidih u Subotici. Ministar Đorđević je, tom prilikom, predsedniku Udruženja Vesu Avramu uručio laptop, 30 digitalnih knjiga i dejzer – uređaj za čitanje.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Đorđević je istakao da se Ministarstvo aktivno zalaže za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kroz razvijanje partnerskog odnosa sa udruženjima i pružanje finansijske i stručne podrške. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

14.04.2019.

 

Sastanak predsednika Srbije sa prеmijеrom Mađarskе

 

 

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе vеčеras sa prеmijеrom Mađarskе Viktorom Orbanom, koji jе doputovao u Suboticu da bi sutra prisustvovao zajеdničkoj sеdnici vlada dvеju zеmalja.

 

 

 

 

 

Dvojica sagovornika su konstatovali da su odnosi dvеju zеmalja na najvišеm nivou u zajеdničkoj istoriji, kao i to da su oni zasnovani na mеđusobnom razumеvanju i povеrеnju, kao rеzultatu višеgodišnjе saradnjе. Prеdsеdnik Vučić i prеmijеr Orban su izrazili iskrеnu posvеćеnost bilatеralnoj saradnji, kao i saradnji u pitanjima od važnosti za cеo rеgion.

 

Prеdsеdnik Vučić jе zahvalio i za otvorеnu i snažnu podršku Mađarskе еvrointеgracijama Srbijе. On sе i ovom prilikom izvinio za nеodgovornе izjavе, kojе su sе čulе na jučеrašnjеm skupu opozicijе u Bеogradu, o Mađarima, građanima Srbijе, jеr, kako jе rеkao "to nijе stav vеćinskе Srbijе, vеć stav dеla nеodgovornih i nеozbiljnih ljudi".

 

Prеdsеdnik Vučić i prеmijеr Orban su razgovarali i o mogućim novim mađarskim invеsticijama u Srbiji, kao i o konkrеtnim mеrama za rеalizaciju zajеdničkih infrastrukturnih i еnеrgеtskih projеkata, posеbno o izgradnji gasovoda Turski tok.

 

Razmatrajući rеgionalnu situaciju, prеdsеdnik Vučić jе prеmijеra Orbana upoznao sa zastojеm u dijalogu Bеograda i Prištinе zbog uvođеnja taksi na srpsku robu.

 

Sastanku su prisustvovali i ministri spoljnih poslova Srbijе i Mađarskе Ivica Dačić i Pеtеr Sijarto.

 

Kabinet predsednika Srbije

 

____________________________________________________________________________

 

13.04.2019.

 

Predstavljena secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice

 

 

Učesnici u INTEREG-IPA projektu prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014.-202 - "S.O.S – Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica", u Hotelu Patria su u okviru radnog doručka i celodnevnom izložbom fotografija na Trgu slobode, predstavili projekat koji ima za cilj razvoj, integraciju, upravljanje i promociju zajedničkog kulturno-turističkog proizvoda baziranog na secesiji, kroz revitalizaciju kulturne baštine, kreiranje i promociju nove turističke rute koja povezuje Osijek i Suboticu. Ukupna vrednost projekta iznosi 1.066.007,64 evra, od čega Gradu Subotica pripada 396.441 evra. Donacija od 85% iznosi 336.974,85 evra, a sopstveneo učešće 15% - 59.466,15 evra. Ukupan budžet Turističke organizacije Grada Subotice iznosi 80.464,75 evra, od čega je donacija 85% - 68.395 evra, a sopstveno učešće od 15% -12.069,71 evro. Projekat se realizuje tokom 24 meseca.

 

 

 

 

 

Prema rečima učesnika u projektu, razvoj novih turističkih tematskih ruta vezanih za secesijsku kulturnu baštinu gradova Osijeka i Subotice, kao cilj projekta, definisan je iz razloga nedostatka informacija, nedovoljne vidljivosti secesijske kulturne baštine Osijeka i Subotice, kako kod građana, tako i posetilaca i turista, zatim nedostatka sredstava za rekonstrukciju i revitalizaciju kulturne baštine, nedostatka stručnosti u upravljanju kulturnom baštinom, nedovoljne svesti o turističkim resursima i potencijalima kulturne baštine, ali i nedostatka znanja o razvoju turističkih proizvoda i njihovoj promociji.

 

Projektne aktivnosti Grada Subotice su se između ostalog odnosile na izradu strateškog dokumenta turističke valorizacije i projektne dokumentacije za restauraciju Gradske kuće, međutim, prema rečima članice Gradskog veća zadužene za oblast kulture, Miroslave Babić, od ovoga se odustalo, s obzirom da bi samo preliminarna ispitivanja u velikoj meri premašila raspoloživa sredstva. Te će se projektne aktivnosti Grada Subotice i Turističke organizacije grada Subotice odnositi na izradu prekograničnih i lokalnih propagandnih materijala na temu secesijske kulturne baštine, organizovanje putujuće izložbe i manifestaciju Dana secesije kao i organizaciju drugih propagandnih aktivnosti - promociju na društvenim medijima i web stranici, te izradu i postavljanje interaktivnih i info-panela, kao i edukaciju turističkih poslenika.

 

Celodnevna izložba fotografija, predstavila je zlatno doba arhitekture i urbanizma, ali i savremenu turističku ponudu gradova kroz predložene aranžmane putovanja. Postavka izložbe, posetioce na neki način vraća na početak 20. veka kada Osijek i Subotica beleže veliki industrijski, društveni i kulturni procvat.

 

Nosilac projekta je Turistička zajednica Grada Osijeka, a partneri su Turistička organizacija Grada Subotice, Grad Osijek i Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

 

Jelena Žepinić

 

____________________________________________________________________________

 

11.04.2019.

 

ČIKA MIKINO PRELO

 

 

U Domu Dudova šuma održan je muzičko dramski program pod nazivom Čika Mikino prelo.

 

 

 

 

 

Foto: Zlatinka Race Jeremić

 

Program je izvela muzičko literarna sekcija Doma Dudova šuma, a po ideji Mihajla Jančikina, poznatog kao čika Mika. Čika Mika je dugo godina bio član gerontološkog kluba Centar II, a u Domu Dudova šuma stanuje od 2014. godine. Glumac po profesiji, upravnik Dečjeg pozorišta, profesor u Gimnaziji...

 

Odlaskom u penziju organizuje svoje prijatelje i kolege u penziji u Muzički teatar Romansa. Sa ovom idejom aktivnog i stvaralačkog i nadasve zabavnog provođenja penzionerskog perioda života, čika Mika režira program u Domu Dudova šuma pod nazivom Čika Mikino prelo. Njegova ideja je da stanari, korisnici Doma Dudova šuma ne treba da čekaju da ih neko zabavlja, već da se trebaju sami angaživati i sami sebe zabaviti.

 

Čika Mika je program nazvao Prelo jer se nekad tako zabavljalo u dugim zimskim noćima, okupljalo se u nečijoj kući uz ručni rad, pesmu i šalu. Tako se i u Čika Mikinom prelu pevaju vesele pesme, pričaju vicevi i na duhovit način prepričavaju novosti.

 

Čika Mika ovih dana obeležava 95 rođendan.

 

Zlatinka Race Jeremić

 

____________________________________________________________________________

 

11.04.2019.

 

Jačanje međuregionalne saradnje

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima primio je juče, u Gradskoj kući, predsednika Fondacije „Robert Šuman“ Belu Jaromija, izvršnog direktora ove fondacije sa sedištem u Briselu Paola Mistrucija Frajzingera i predsednika opštine Kelebija (Mađarska), Jožefa Macka.

 

 

 

 

Foto: Milan Aleksić

 

Razgovaralo se o uspostavljanju saradnje u cilju obezbeđivanja finansijkih sredstava iz međunarodnih fondova na principu međuregionalne saradnje između Mađarske i Srbije, odnosno pograničnih mesta iz južne Mađarske i Severnobačkog upravnog okruga.

 

Na sastanku je dogovoreno da se intenzivira međusobna komunikacija kako bi se u narednih nekoliko meseci krenulo sa realizacijom konkretnih projekata i da Regionalna razvojna agencija „Panonreg”, iz Subotice, bude koordinator svih budućih aktivnosti.

 

Milan Aleksić

 

____________________________________________________________________________

 

10.04.2019.

 

Održan sastanak povodom realizacije projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“

 

 

U Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak upriličen povodom realizacije projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“. Sastanku su prisustvovali nadležni iz „KfW“ banke, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i gradski menadžer Zagorka Panić sa saradnicima, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ i direktor JP „Palić-Ludaš“.

 

 

 

 

Foto: Milan Aleksić

 

Tokom srdačnog susreta razgovaralo se o mogućnostima dodatnog finansiranja za unapređenje rada Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici, a definisano je i da subotička lokalna samouprava i JKP „Vodovod i kanalizacija“ u narednom periodu stvore preduslove kako bi se pristupilo zaključivanju sporazuma o dodeli dodatnih sredstva za poboljšanje kvaliteta rada prečistača.

 

Cilj projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“, za koji je obezbeđena bespovratna donacija Vlade Republike Nemačke, jeste poboljšanje kvaliteta vode Palićkog i Ludaškog jezera, kao preduslova za stavaranje boljih uslova za očuvanje biološke raznovrsnosti i stvaranje potencijala za razvoj turizma ovog područja.

 

Milan Aleksić

 

____________________________________________________________________________

 

10.04.2019.

 

Klub putnika - južni Tajland

 

 

U aprilu Klub putnika Fondacije "DANILO KIŠ" vodi nas na južni Tajland u budistički manastir Suan Mokkh. U manastiru se svakog meseca održava desetodnevni kamp gde se polaznici uče o meditaciji i upoznaju sa monaškim načinom života u potpunoj tišini. Naš sugrađanin Nemanja Mutić će nam uz fotografije i priču dočarati svoje iskustvo kako je proveo 33 dana u meditaciji. Nemanja nam otkriva kako je učio tehnike disanja, čišćenje čakri, Tai Chi i još mnogo toga.

 

 

 

 

Gost predavač Kluba putnika Nemanja Mutić je diplomirani turizmolog, autor YouTube kanala pod nazivom “Putopisi”, predavač na radionicama i obukama na temu turizma i višegodišnji turistički vodič. Nemanja je živeo i radio u zemljama Evrope, Azije i Afrike. Proteklih 12 godina se posvetio putovanjima.

 

Susret avanturista i ljubitelja putovanja održaće se u utorak, 16. aprila 2019. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu "Skladište".

 

Ulaz je slobodan.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

10.04.2019.

 

Književno veče Ota Tolnaija

 

 

 

 

U Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu, u sklopu projekta „Colour full Cooperation“ kroz Interreg-IPACBC, program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, u četvrtak 11. aprila, sa početkom u 18 časova, održaće se književno veče Ota Tolnaija.
U večeri poezije, muzike i vina, učestvuje glumica Bea Buki. Ulaz je slobodan.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

08.04.2019.

 

Podrška Gradskom udruženju penzionera

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban posetio je danas Gradsko udruženje penzionera Subotice i razgovarao sa predstavnicima Udruženja o njihovim aktivnostima i načinu funkcionisanja, u čemu su uvek imali podršku lokalne samouprave.

 

 

 

 

Foto: Milan Aleksić

 

Ovom prilikom gradonačelnik Laban čestitao je dosadašnjoj predsednici Udruženja Dragici Lučev koja je na redovnoj Izbornoj skupštini, 29. marta  2019. godine, dobila treći put za redom poverenje delegata da u narednom četvorogodišnjem mandatu predvodi Udruženje koje broji oko 16.000 članova i spada u najbrojnije, najorganizovanije i najuspešnije organizacije tog tipa ne samo u Vojvodini već na teritoriji cele Srbije.

 

Milan Aleksić

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

05.04.2019.

 

Apel za pomoć "Dan za Danijelin san"

 

 

Pozivamo ljude dobre volje da pomognu i da se priključe akciji prikupljanja sredstava za kupovinu male kuće u užem centru grada (oko 15.000 eur sa eventualnim renoviranjem).

 

 

 

 

Akcija počinje odmah i završava se na "Dan za Danijelin san", 17. maja, kada će privrednici, privatni preduzetnici, obrtnici i ostali, pružiti robu i usluge građanima uz određeni popust u cilju što većeg odziva.

 

Sakupljena sredstva uplaćuju se na Danijelin dinarski račun 205-9011007610496-25 Komercijalna banka.

 

Danijela ima 24 godine, a nakon operacije ciste na hipofizi, od 11. godine je slepa. Živi sa skoro sedamdesetogodišnjom majkom u trošnoj i ruševnoj kući u Đurđinu. Otac je preminuo prošle godine, a iako žive u nemaštini, samo od socijalne pomoći, Danijela ima ambiciju da bude koristan član zajednice, te volontira u Savezu slepih i slabovidih u Subotici. Svugde se kreće u pratnji majke, te i njeno svakodnevno putovanje od Đurđina do Subotice, podrazumeva prisustvo majke, što je napor za obe, pa i sa finansijskog aspekta.
Danijelin san je da se preseli u Suboticu, kako bi lakše odlazila u Udruženje slepih i slabovidih i kako bi savladala samostalno kretanje, a o sebi kaže:

- Završila sam OŠ. Vladimir Nazor u Đurđinu uz pomoć svoje majke, učiteljice koja se trudila da mi gradivo prilagodi i uz pomoć tiflopedagoga Bratislave Grujčić koja me je naučila Brajevo pismo. Uporedo sa gradivom koje sam savladala veoma dobro učila sam se i radu na računaru, najpre sam učila slepo kucanje, a potom i druge osnove, računar je bio prilagođen slepim licima, tako što je u klasičan računar instaliran govorni program.
Nakon završene osnovne škole upisala sam gimnaziju Svetozar Marković u Subotici i završila je sa odličnim prosekom, 4,50. U gimnaziji sam nadogradila svoje znanje rada na računaru zahvaljujući divnom profesoru koji je imao vremena, volje i želje da mi pomogne, sasluša svako moje pitanje i nedoumicu. Nakon Gimnazije nisam išla na studije.
U više navrata sam radila preko javnih radova u udruženju slepih i slabovidih u Subotici.
Prvi put sam radila od 01. 05. do 01. 09. 2017. Drugi put od 01. 06. Do 01. 10. 2018. godine.
Nakon isteka ugovora javnih radova ostajem da volontiram u Udruženju slepih, jer sam se tu najbolje snašla, tu sam među sebi jednakima i tu mogu da pružim pomoć i podršku koju su i meni pružali.
Osim toga odlično mi ide slepo kucanje i vrlo dobro se snalazim u radu na računaru, pa sam od velike pomoći sekretarici udruženja u administrativnim poslovima.

Mnogi ljudi mi pomažu, u hrani, gardarobi i ostalim potrepštinama i mama i ja se snalazimo.
Otac mi je preminuo 30. 01. 2018.
Moj najveći tekući problem je stambeno pitanje, jer živim u Đurđinu u barakama nekadašnjeg kombinata Brazda. Moja majka i ja nismo vlasnice ove nekretnine, koja se nalazi pred rušenjem. Zgrada je veoma stara i ruinirana, u sobi se pojavljuje vlaga, a na jedan zid smo stavile ormar kako bi ga podbočile i sprečile urušavanje. Veliki je problem i što su ove barake izmeštene i udaljene od pošte, prodavnice, ambulante.
Moja želja i potreba je da se preselim u Suboticu, kako bih lakše odlazila u Udruženje slepih i slabovidih i kako bih savladala samostalno kretanje uz pomoć belog štapa. Kako bih mogla da živim i funkcionišem kao i svaka dvadeset četverogodišnja osoba. Cilj mi je da se osamostalim u što većoj meri, kako bih mogla otići sama u prodavnicu, poštu, u apoteku...
Proces osamostaljivanja bi mi u velikoj meri bio olakšan kada bih živela u Subotici, kaže Danijela, a u ostvarenje njenog sna su se na različite načine već uključili mnogi preduzetnici i pojedinci, a poziv je i dalje otvoren za sve.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.04.2019.

 

Poseta ambasadora Belorusije

 

 

Robna razmena Severnobačkog upravnog okruga sa Belorusijom povećana je za 25% u odnosu na 2017. godinu, a do sada ostvarena vrednost robne raazmene od 3.9 miliona dolara, s obzirom na brojne potencijale, može biti značajno povećana povezivanjem dveju ekonomija i uspostavljanja jačih privredno - ekonomskih veza, rečeno je nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana i ambasadora Belorusije u Srbiji, Valerija Briljova.

 

 

 

 

Prema rečima ambasadora Republike Belorusije u Republici Srbiji, Valerija Briljova, uz dosadašnje dobre političke odnose, pobratimstvo Subotice i Bresta, ekonomske i trgovinske veze treba da budu mnogo čvršće, a po njegovim rečima postoji interesovanje Belorusije za zajedničku proizvodnju poljoprivredne tehnike i kamiona, kao i za kupovinu vina, rakije, mesa i plasman beloruskih proizvoda na ovdašnje tržište.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

04.04.2019.

 

Zabrana paljenja vatre na otvorenom jedna od preventivnih mera zaštite od požara

 

 

U Severnobačkom upravnom okrugu je održana sednica povodom Operativnog plana sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom području i šumskim požarima na području Severnobačkog upravnog okruga.

 

 

 

 

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije, Dragi Vučković je podsetio javnost da je već nekoliko godina na snazi Zakon o zaštiti od požara, prema kom je nedozvoljeno paljenje vatre na otvorenom prostoru, a nesavesno postupanje u ovom pogledu će ubuduće biti strožije sankcionisano.
- Svi počinioci koji ne budu poštovali odredbe Zakona o zaštiti od požara, dobiće prekršajnu prijavu, a ako dođe do požara većih razmera i ugroženih života, sledi i krivična prijava, upozorava Dragi Vučković i napominje da bi nesavesni počinioci mogli snositi kompletne troškove intervencije vatrogasno - spasilačkih jedinica, ukoliko se osnovano utvrdi njihova odgovornost.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

03.04.2019.

 

Pijaca u Željezničkom naselju uslovnija za kupce i prodavce

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor JKP „Subotičke pijace“ Dejan Ljubisavljević obišli su Mešovitu pijacu „Željezničko naselje“ na Majšanskom putu u Mesnoj zajednici „Željezničko naselje“, gde je nedavno realizovan projekat rekonstrukcije i izgradnje pijačne nadstrešnice.

 

 

 

 

 

- Radimo na ravnomernom razvoju, kako prigradskih, seoskih sredina, tako i onih u centru grada. Ovde smo na zahtev naših građana, uradili rekonstrukciju pijace. Vrednost radova je oko 3,5 miliona dinara. Zahvalio bih se JKP „Subotičke pijace“ na efikasnom delovanju i radu i nadam se da ćemo i u budućnosti koliko, toliko rekonstruisati i dovesti na nivo koji će omogućiti našim građanima i prodavcima da na lepši i kvalitetniji način funkcionišu, izjavio je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

- Ovo je bio plato gde ljudi nisu imali zaklon od sunca, kiše, vetra i snega. Sada smo postavili ovu nadstrešnicu, zaštitili smo ih od atmosferskih uticaja, a u budućem periodu ćemo u skladu sa zahtevima korisnika postaviti i vetrobrane, kao što smo već uradili na Mlečnoj pijaci i dobili pozitivne komentare, da je ta investicija bila opravdana i da smo podigli nivo pružanja usluga, rekao je direktor JKP „Subotičke pijace“ Dejan Ljubisavljević, ističući da je rekonstrukcija pijace u Željezničkom naselju, samo jedan u nizu budućih projekata.
- Ono što je od krucijalnog značaja u budućem periodu, čime ćemo se baviti je višedecenijski problem Mlečne pijace koja je na nepravedan način zapostavljena i koja će u narednom periodu dobiti projektno - tehničku dokumentaciju, kada će se moći pristupiti i izgradnji te pijace na adekvatan način, što Subotičani i zaslužuju. To će biti pijaca koja će pored svoje osnovne uloge imati i turistički potencijal, s obzirom da su sve velike pijace u svim gradovima, mesto obilaska i susretanja ljudi. Radno vreme pijace će biti produženo i imaćemo jedan zaista kvalitetan sadržaj u centru grada. Teslina pijaca će u narednom periodu takođe biti rekonstruisana. Saslušali smo ideje i zahteve naših sugrađana i na realan način ćemo ih ostvariti u nekom budućem periodu, uz podršku gradonačelnika i lokalne samouprave. Zajednički radimo na ovim projektima i hteo bih da kažem da nam je gradonačelnik visoko podigao lestvicu. Zahteva mnogo od nas, kako bi građani bili zadovoljni i mi ćemo se truditi da udovoljimo tim zahtevima, na najvišem mogućem nivou, kaže Dejan Ljubisavljević.

 

Ka Mešovitoj pijaci „Željezničko naselje“ gravitira oko 10.000 građana, kako iz ove, tako i susednih mesnih zajednica, Kertvaroša i Makove sedmice. Pijaca trenutno ima 14 tezgi i prema rečima direktora JKP „Subotičke pijace“ Dejana Ljubisavljevića, postoji interesovanje prodavaca, a u skladu sa njim i mogućnost proširenja kapaciteta.
- Vodićemo se pre svega potrebama i kao servis građana ćemo se truditi da sve to odradimo.

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

01.04.2019.

 

Novi izgled dečjeg igrališta u ZOO vrtu na Paliću

 

 

U okviru saradnje grada Subotice, UNDP, Komesarijata za izbeglice i migracije i Zoološkog vrta „Palić“, mladi iz Subotice i migranti iz privremenog prihvatnog centra u zajedničkoj radnoj akciji uredili su dečje igralište u ZOO vrtu na Paliću i na taj način doprineli lepšem i podsticajnijem okruženju za sve posetioce, a pogotovo one najmlađe. Dečje igralište dobilo je novi izgled pred ovogodišnju sezonu poseta, a pored farbanja dečjih sprava za igranje u parku će, uz podršku Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, biti postavljen novi mobilijar za odmor i odlaganje otpada.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U ime grada Subotice, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji i svim njenim partnerima koji daju podršku upravljanju migracijama na teritoriji Republike Srbije, pre svega Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), na organizaciji uređenja dečjeg igrališta u Zoološkom vrtu na Paliću.

- Pored uređenja dečjeg igrališta i donacije koja se ogleda u novom mobilijaru za odmor i odlaganje otpada, veoma je važno i druženje između dece iz osnovnih škola, volontera Kancelarije za mlade i migranata iz Irana i Avganistana smeštenih u tranzitno-prihvatnom centru u našem gradu. U privremenom prihvathom centru trenutno boravi 58 migranata, odnosno 14 porodica. Današnja akcija prilika je da se svi zajedno družimo i damo doprinos uređenju palićkog Zoološkog vrta koji je jedan od najlepših u regionu – istakao je Đukanović.

 

Menadžer projekta Podrška EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti, Jelena Marić Luković, podsetila je da je Subotica grad koji od 2015. godine beleži jak tranzit velikog broja izbeglica i migranata, a u proteklih deceniju i po jedno od čvorišta i glavnih raskrsnica na njihovom putu ka boljem životu.

-Zadovoljstvo je da zajedno sa Gradskom upravom, volonterima Kancelarije za mlade i naravno izbeglicama i migrantima koji su smešteni u ovdašnjem tranzitnom centru imamo priliku da uradimo nešto dobro za turističku ponudu Palića. Ova akcija je prilika da oplemenimo jedan ambijent i da naši gosti koji neko vreme borave u prihvatnom centru pokažu gest solidarnosti i zahvalnosti građanima – naglasila je Jelena Marić Luković.

 

Zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi, Komesarijatu za izbeglice i migracije i UNDP na inicijativi da se farbanjem ulepša dečje igralište izrazio je i direktor Zoološkog vrta „Palić“ Petar Savić. On je rekao da ZOO vrt na Paliću godišnje poseti više od 150.000 posetioca, od kojih polovinu čine deca, i da je ova donacija utoliko veća ako se u obzir uzme da će u njoj moći da uživaju najmlađi, a ujedno i najmiliji gosti ZOO vrta.

 

Uređenju dečjeg igrališta u Zoološkom vrtu „Palić“ prisustvovala je gradski menadžer Zagorka Panić.

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________

 

29.03.2019.

 

Počela kampanja selektivnog izlova ribe na jezeru Palić

 

 

Kao jedna od glavnih investicionih mera projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, u ponedeljak, 25. marta 2019. godine, počela je prva kampanja selektivnog izlova na jezeru Palić u okviru kojeg se vrši izlov prenamnoženih alohtonih vrsta riba. Riba se izlovljava u IV sektoru Palićkog jezera.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Redovnim aktivnostima u okviru kampanje danas su prisustvovali rukovodilac Jedinice za upravljanje projektom „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, Ervin Molnar, i direktor Javnog preduzeća „Palić-Ludaš“, Marta Dobo.

– Iako je selektivni izlov alohtonih vrsta ribe finansijski manje značajan u odnosu na ostale investicione mere, verujemo da će rezultati biti značajni i da će se i ovom merom moći da vidi razlika u kvalitetu jezerske vode kada projekat bude okončan – naglasio je Ervin Molnar. ...dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________

 

27.03.2019.

 

Đorđević: Svi bitni objekti moraju biti pristupačni za sve građane

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, posetio je Udruženje slepih i slabovidih u Subotici, gde je najavio da će prostorije ovog udruženja dobiti nove prozore, a gradske institucije taktilne table koje će omogućiti informisanost slepih i slabovidih.

 

 

 

 

- U smislu pristupačnosti, ubuduće će svi bitni objekti u Subotici morati da budu pristupačni za sve osobe sa invaliditetom. Moraju da imaju takozvane taktilne table na ulazu, kako bi osobe sa invaliditetom, ako dođu same, mogle da se snađu i da znaju gde treba da idu i na koja vrata da pokucaju kako bi došli do onoga što im je potrebno, na najbrži mogući način.To će za početak biti u Gradskoj kući i zgradi PIO fonda. Ubrzo ću ponovo doći i videti da li su zamenjeni prozori i postavljene taktilne table. Očekujem od gradonačelnika da i sa ostalim udruženjima o kojima smo razgovarali, obavi razgovor, da zajedničkim snagama ministarstvo pomogne, tamo gde ne može Grad Subotica, izjavio je Zoran Đorđević i dodao da mu je poznat podatak da je JP "Subotica-trans" prošle godine štampao red vožnje za javni prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju, na Brajevom pismu i prema njegovim rečima ministarstvo na čijem je čelu teži ka podsticanju društvene odgovornosti, a preduzeti su i konkretni koraci u smislu dostupnosti informacija svim građanima.
- Vlada je sajt prilagodila slepim i slabovidim, da bi svi sledili naš primer. Moramo raditi i na medijskom podizanju svesti građana. Predsednik Vučić ima svoje vizitkarte na Brajevom pismu. Ja kao ministar imam takvu vizit kartu. Želimo da ljudi shvate da stereotipi ne treba da postoje. Ovde je reč o ljudima koji treba da imaju sva prava kao svi drugi građani. Ministarstvo je zaposlilo slepu osobu koja je diplomirala istoriju i završila diplomatsku akademiju, koja radi u sektoru za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost. Što govori o sposobnosti i o tome da ne postoje razlike između nas, poručio je Đorđević.

 

Predsednik Udruženja slepih i slabovidih u Subotici, Veso Avram se zahvalio gradonačelniku i ministru Đorđeviću na poseti i razumevanju koje je pokazao kroz razgovor sa članovima udruženja i problemima sa kojima se suočavaju.
- Član sam Saveza slepih i slabovidih već 50 godina i ovo je prvi put da dođe resorni ministar u ovako malo udruženje, da nam posveti pažnju i da osetimo da više nismo na marginama ovog društva, rekao je Veso Avram.

 

Prema rečima gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana, Grad Subotica čini dodatne napore prema ranjivim kategorijama i pojedincima koji ne mogu da obezbede osnovne uslove za život, zbog bolesti, invalidnosti, ili starosti.

- Svake godine povećavamo davanja iz budžeta, tako da u odnosu na prošlu godinu, budžet za ovu godinu je veći za pet i po odsto. To iznosi negde oko 334 miliona dinara i siguran sam da ćemo tim tempom i nastaviti. Pre šest meseci smo obezbedili sredstva da koliko, toliko renoviramo ovaj prostor i finansiramo sportske aktivnosti članova udruženja. Siguran sam da ćemo uz pomoć Vlade Srbije i resornog ministarstva nastaviti sa ovim akcijama, izjavio je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

26.03.2019.

 

U subotičko obrazovanje uloženo 380 miliona dinara

 

 

Saradnjom lokalne samouprave, sa pokrajinskom i republičkom vlasti, moguć je nastavak obnove obrazovnih ustanova, a neki projekti su već spremni - potvrđeno je prilikom današnjeg sastanka gradonačelnika Subotice Bogdana Labana sa potpredsednikom Pokrajinske vlade i pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Mihaljem Njilašem. Tokom protekle tri godine u obrazovanje je već uloženo oko 380 miliona dinara, od čega je 140 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta.

 

 

 

 

Prema rečima gradonačelnika Labana, do sada je renovirano 12 škola, a samo u obnovu Hemijsko-tehnološke škole je uloženo milion ipo evra.
- Pored velikih kapitalnih investicija koje su pokrenute sa mrtve tačke, samo u protekle tri godine izdvojeno je 380 miliona dinara. Pokušavamo na sve načine da nastavnom osoblju i učenicima obezbedimo adekvatne uslove i da budemo ponosni na rezultate koje naše škole postižu. Hteo bih pohvaliti Hemijsko-tehnološku školu koja je dobitnik brojnih nagrada, između ostalog i tri Svetosavske nagrade, istakao je gradonačelnik Laban.

 

Uz podršku pokrajinske administracije u toku je izrada projektne dokumentacije za obnovu škole u Tavankutu i nastavak obnove Tehničke škole" Ivan Sarić".
- Imamo gotovu projektno - tehničku dokumentaciju za još desetak objekata i siguran sam da ćemo našom agilnošću uspeti da obezbedimo još sredstava našem gradu i obnovimo još nekoliko škola, izjavio je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

Iz budžeta APV tokom tekuće godine već je opredeljeno 324 miliona dinara, od čega 180 miliona dinara za sufinansiranje troškova prevoza, a 144 miliona dinara će biti plasirano putem konkursa za obnovu školskih objekata na području Vojvodine, takođe i Subotice.

- Obrazovanje je sigurno jedna od najvažnijih oblasti u društvenom životu. To su naša deca, naša budućnost. Subotica je obrazovni centar regiona i nameravamo nastaviti saradnju i podršku subotičkom obrazovanju, od strane Pokrajine, rekao je Njilaš. On je sa svojim saradnicima u okviru današnje posete Subotici, razgovarao i sa predstavnicima obrazovanih ustanova i posetio Gimnaziju „Deže Kostolanji“, OISŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru, kako bi se uverio da su dosadašnja sredstva uspešno iskorištena.

 

B.Balaban

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

26.03.2019.

 

Gradonačelnik Laban osudio grafite: Zajedništvo je najviša vrednost Subotice

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban najoštrije je osudio ispisivanje grafita uperenih protiv građana Subotice islamske veroispovesti.

 

 

 

 

Gradonačelnik traži od policije da što pre otkrije počinioce ovog, za Suboticu, i Srbiju nedopustivog akta mržnje, koji ugrožava ustavni poredak i slobode i narušava dobre komšijske i prijateljske odnose građana Subotice.

– Kao gradonačelnik Subotice protivim se i protiviću se uvek, bilo kom obliku mržnje i netrpeljivosti. Subotica je grad u kojoj složno živi više od 20 nacija. Ona je grad u kom zajedništvo predstavlja temelj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Mi u Subotici različitost vidimo kao prednost, a zajedništvo kao najvišu vrednost. Zato je važno da se počinioci što pre pronađu, kako bismo još jednom uputili poruku da netrpeljivosti i mržnji nema mesta u Subotici – rekao je Laban.

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

26.03.2019.

 

Preminula Eva Bačlija

 

 

U Subotici je, posle duge i teške bolesti, preminula Eva Bačlija (1952-2019), novinar u penziji. Celu svoju profesionalnu karijeru je provela u novinarstvu, a i kao penzioner je, dok ju je služilo zdravlje, bila vezana za ovaj posao.

 

 

 

 

Svoje prve tekstove objavila je u „Subotičkim novinama“ gde je i zaposlena od 1976. godine, a u ovoj medijskoj kući je provela najveći deo karijere. Kasnije je nastavila sa radom u nedeljniku „Subotičke“, a profesionalnu karijeri novinara okončala je u „Bunjevačkim novinama“, odakle i odlazi u penziju.

 

Kao novinar, jednako uspešno je obrađivala teme iz više oblasti, a najviše se isticala u poslednje vreme temama vezanim za obrazovanje, kulturu, socijalna pitanja...

 

Uz posao novinara, svoju kreativnost je pokazala i u izradi više monografija i sličnih izdanja, a posebno se istakla u izradi monografije „Kolevka ljulja srcem“, čiji je bila autor i redaktor.

 

Osim što je tekstove pisala, ona je u jednom periodu svoga rada u novinskim kućama u kojima je radila bila i lektor, pre svega u „Subotičkim novinama“, „Sportskim subotičkim novinama“ i „Bunjevačkim novinama“, a bila je i lektor više izdanja raznih subotičkih autora.

 

Među kolegama će ostati upamćena kao vredna osoba, ali i kao novinar koji će rado dati savet mlađima, pronaći vremena da sasluša, pomogne...

 

Sahrana Eve Bačlije će biti obavljena u sredu, 27. marta, na Kerskom groblju u Subotici, iz crkvene kapele.

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

24.03.2019.

 

20 godina od NATO bombardovanja

 

 

Danas se navršava 20 godina od početka vazdušnih napada NATO agresora na Saveznu Republiku Jugoslaviju. U znak sećanja na Subotičane koji su dali svoje živote u odbrani otadžbine, na spomeniku "Njihovoj vernosti" odata je počast i položeni su venci.

 

 

 

 

 

Za otadžbinu, živote su dali Subotičani:

Sič (Stipan) Josip (1953), dobrovoljac iz Subotice, časno u borbi poginuo na Maja glavi – od minobacačke vatre 16.04.1999.(Košare-Đakovica). Olajoš (Jožef) Zoltan, vojnik iz Subotice(1978.) Ubijen u iznenadnom napadu terorista, u zoru oko 04.30, 24.05.1999. u selu Belanica, opština Suva Reka. Olka (Мато) Goran (1978.), vojnik iz Male Bosne, poginuo 04.05.1999. kada je avijacija NATO bombardovala policijski punkt u rejonu „Savinih voda”, opština Peć. Mirkov (Žarko) Vladimir (1978.), vojnik iz Subotice, poginuo u borbi 26.03.1999.u selu Landovica, opština Prizren.

 

Predsednik udruženja UOSYU gradskog odbora iz Subotice, i član Saveza Ratnih Veteran Srbije Aleksandar Panić je nakon odavanja počasti i polaganja venaca na spomenik „Njihovoj vernosti“, izjavio da su svi subotički borci herojski poginuli i ugradili svoje živote u oltar otadžbine.
- Niko od tih vojnika nije odustajao, a govorili bi da za tu srpsku zemlju vredi poginuti. Kako god drugi tumačili naše patnje i ratove, istinski vitezovi su ratovali za našu zemlju. Danas smo na ovom mestu da im odamo počast, rekao je Aleksandar Panić i dodao da se ovaj zločinački napad na našu zemlju nikada ne treba zaboraviti, a ni oprostiti, te da se i svake godine na ovaj dan prisetimo naših heroja koji su dali svoje živote za otadžbinu, rekao je Panić i podsetio da su Subotica i Palić gađani u šest navrata.
- Prva bomba koja je pogodila Suboticu, naselje Mali Radanovac, bačena je 15.aprila, zatim 19.aprila gađan je Palić, Muški strand, 1. i 10. maja Subotica, TV predajnik u Crvenom selu, 20. i 27. maja Palić, Meteorološka stanica. Jedan teški projektil se i danas nalazi u jezeru Palić u blizini Muškog štranda. Kao posledicu ovih bombi bačenih na opštinu Subotica u rejonima udara imamo veliki porast maligno obolelih građana, upozorava Panić.
Napadi su započeti 24. marta, nešto pre 20.00 časova i trajali su 11 nedelja. Prema procenama u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi. U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture. Materijalna šteta koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja procenjuje se na oko sto milijardi dolara.
Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa. Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999.godine.  Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

22.03.2019.

 

Najavljene aktivnosti u okviru projekata zaštite biodiverziteta, jezerskih voda i edukacije o značaju vode kao resursa


 

Povodom 22. marta, Svetskog dana voda, predstavnici Skupštine grada Subotice, JKP „Vodovod i kanalizacija" Subotica, JP „Palić – Ludaš“ i „Park – Palić“ d.o.o., najavili su prve konkretne korake u realizaciji projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“, koji započinju sledeće nedelje, a kog finansira Vlada Nemačke preko KFW banke. Takođe, predstavljene su i aktivnosti u okviru projekta „Aquarius – Vodni agent Dunavske regije“, kog zajednički realizuju Skupština Grada Subotice, JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica i Vodna agencija Rogaška Slatina iz Slovenije. U okviru najkompleksnijeg i najskupljeg pregovaračkog poglavlja 27, prema rečima direktora JKP "Vodovod i kanalizacija", Đerđa Šugara, " ako bi se samo Subotica posmatrala kao Srbija, mi bi ispunjavali značjan deo uslova u oblasti voda."

 

 

 

 

 

U okviru projekta kog finansira Vlada Nemačke preko KFW banke, prema rečima Đerđa Šugara do kraja aprila trebalo bi da bude završen tender za izgradnju kanalizacione mreže Palića i crpne stanice, a u naredne dve godine, izgradnjom kanalizacione mreže u dužini od devetnaest kilometara u stambenom delu naselja i oko osam kilometara u turističkom delu, stepen izgrađenosti mreže će se podići na više od osamdeset procenata.

 

Sledeće nedelje započinje biomanipulacija - sanacioni izlov ribe u četvrtom sektoru Palićkog jezera. Vrškama će se izlovljavati riblje vrste koje ugrožavaju biljni i životinjski svet jezera, što će doprineti da se sačuva i podstakne razvoj autohtonih vrsta.

 

Takođe, realizacija projekta podrazumeva i obezbeđenje zaštitnog, zeleog pojasa oko jezera, inspekcijske staze, osmatračnica i pešačko-biciklističke staze.

 

Projekat „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“, vredan 6,5 miliona evra, zvanično je počeo 10. septembra prošle godine i predviđeno je da traje 36 meseci.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

20.03.2019.

 

U toku projekat "AQUARIUS - VODNI AGENT DUNAVSKE REGIJE"

 

 

Skupština Grada Subotice, JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica i Vodna agencija Rogaška Slatina iz Slovenije, od ponedeljka, 18. marta započeli su realizaciju zajedničkog ekološko - edukativnog projekta za decu "AQUARIUS - VODNI AGENT DUNAVSKE REGIJE".

 

 

 

 

Projekat se realizuje sa učenicima I i II razreda osam osnovnih škola iz Subotice.

U okviru Vodne stanice učenici se upoznaju sa vodovodnom i kanalizacionom mrežom i kućnim instalacijama, rastavljaju ih i sastavljaju, saznaju gde sve može da curi voda, kako pitka voda postaje otpadna, kako se može racionalnije trošiti voda, a saznaju i odgovore na pitanja: Odakle Subotičanima voda za piće? Kako voda dolazi do slavina? Kako se i gde odvodi otpadna voda, a gde odlazi prečišćena?

 

Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica poručuju da će današnja deca u budućnosti upravljati našim okruženjem i zato je važno da razvijaju odgovoran odnos prema prirodi i vodnim resursima, da ovaj odnos što bolje upoznaju i razumeju, ali i da ove dragocene resurse sačuvaju i za generacije koje dolaze posle njih.

 

Za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola: „ Majšanski put“, „Sečenji Ištvan“, „ Kizur Ištvan“, Jovan Mikić, „Ivan Milutinović“, „10. oktobar“, „Miroslav Antić“ i „Bosa Milićević“, montirani su merni uređaji u učionicama i zajedničkim prostorijama koje koriste deca.
Pod nadzorom nastavnog osoblja, na internet aplikaciji se unosi dnevna potrošnja vode, očitava se i upoređuje sa odeljenjima u školi i ostalim školama u Dunavskom regionu.

 

U Vodnoj stanici su sve instalacije vodovoda, kanalizacije i kućne instalacije, sa kojima se upoznaju najmlađi osnovci. U tri radionice deca imaju priliku da sami pokušaju da rastave i ponovo sastave vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, da saznaju gde se i kako rasipa voda, kako se ona reciklira za ponovnu upotrebu i kako se zdravo upotrebljava voda prilikom pranja veša i posuđa, bez upotrebe hemikalija. Takođe, saznaće i odgovore na pitanja:
Zašto je voda važna? Kako dolazi na površinu zemlje? Odakle i kako voda dolazi do slavine? Ko brine o vodovodnoj i kanalizacionoj mreži? Gde otiče upotrebljena voda? Iz kojih voda se Subotičani snabdevaju sa vodom za piće? Koji se nepoželjni sastojci nalaze u sirovoj vodi? Kako i gde u Subotici ona postaje zdrava, pijaća voda?

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.03.2019.

 

Slavko Adamov - ponos Subotice

 

 

17.marta 2019 godine, održan je 4. Međunarodni prekogranični ultramaraton Apatin - Osijek u organizaciji Atletskog kluba "Apatin" i Udruge "Zdravo trčanje" Osijek imao je i jednog predstavnika iz Gerontološkog centra Subotica.

 

 

 

 

Slavko Adamov, stanar Doma "Dudova šuma", svojim specijalnim triciklom koji se vozi nogama, izvezao je stazu dugu 50 kilometara za 3 sata i 15 minuta. Slavko kaže da je ovo još jedno divno iskustvo, posebno što je trku vozio kroz dve države(Srbija- Hrvatska), što se na ovaj način promoviše sport i pomirenje među narodima regiona. On je do sada izvezao
polumaratone i maratone u Subotici, Apatinu, Beogradu.

 

Ovaj 35-godišnji Subotičanin koji je rođen bez gornjih ekstremiteta, veoma je aktivan i u ostalim sportovima. Naime, on se 2016. u Varšavi i 2018. u bugarskom Plovdivu okitio bronzanom medaljom u paratekvondu. Pored vožnje tricikla, bavljenja paratekvondom, bavi se šahom i igra mali fudbal, a svoj invaliditet ne vidi kao nedostatak, već kao talenat.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

19.03.2019.

 

Delegacija norveške regije Nordland posetila Suboticu

 

 

Zamenica gradonačelnika Timea Horvat i član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodnu saradnju, Srđan Samrdžić upriličili su prijem za delegaciju regije Nordland (Kraljevina Norveška), koja boravi u poseti AP Vojvodini. Sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom, delegacija iz Norveške, predvođena predsednicom Skupštine Nordlanda, Sonjom Stin, imala je priliku da se upozna i sa potencijalima koje nude Subotica i Palić. Regija Nordland sa Vojvodinom ima višegodišnju saradnju u okviru Asocijacije Evropskih regija, a težnja je da se dosadašnja saradnja intenzivira i proširi i na druge vojvođanske gradove, pored Novog Sada i Kikinde, gde je saradnja najviše uznapredovala.

 

 

 

 

 

- Zamenica gradonačelnika, Timea Horvat i ja, imali smo danas veliku čast da ugostimo predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora i zajedničke goste, predsednicu Skupštine Nordlanda, Sonju Stin i drage prijatelje iz Kraljevine Norveške. Iskoristili smo ovaj period do sada, a i tokom dana ćemo kroz niz formalnih i neformalnih sadržaja predstaviti investicione i turističke potencijale našeg grada i mnogo mogućnosti za saradnju. Već smo prepoznali nekoliko pravaca za saradnju i na nama je da ih ubuduće upoznamo i realizujemo, rekao je član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodnu saradnju, Srđan Samrdžić.

 

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je istakao dosadašnju dugogodišnju uspešnu saradnju regije Nordland sa Novim Sadom i Kikindom, a prema njegovim rečima u ovoj saradnji i Subotica može i treba da nađe svoju šansu.
- Naročito imajući u vidu one potencijale koje već danas imamo u smislu privlačenja turista, ali i one koje ćemo u dogledno vreme imati nakon realizacije investicija koje smo započeli pre nekoliko meseci na Paliću, rekao je Ištvan Pastor, ističući i istorijsku povezanost dveju regija, podsećajući da je tokom Drugog svetskog rata veliki broj stanovništva sa ovih prostora deportovan u radne logore u Norveškoj, a prema kojem je lokalno stanovništvo pokazalo veliku empatiju.
- Radili su veoma teške poslove, puteve i železnicu, a sva ova infrastrukturna dobra su i danas u funkciji, rekao je Pastor i izrazio očekivanje da će današnja poseta zaintrigirati goste iz Norveške i da će se oni vratiti, kao i što veći broj njihovih sunarodnika spremnih da ovde investiraju.

 

- Idemo korak, po korak i sagledavamo mogućnosti naše saradnje. Idemo i u pravcu saradnje malih preduzeća u IT sektoru. Smatram da se saradnja između Vojvodine i Nordlanda širi kao krugovi u vodi, rekla je predsednica Skupštine regije Nordland, Sonja Stin.

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

18.03.2019.

 

Besplatna obuka za negovatelje

 

 

U sklopu projekta prekogranične saradnje sa Hrvatskom „Razvoj usluga socijalne zaštite u okviru regionalne gerontološke mreže“, Gerontološki centar Subotica će kroz Regionalnu akademiju za obuku negovatelja u Subotici, organizovati besplatnu obuku za ukupno 100 negovatelja. Regionalna akademija za obuku negovatelja će poslovati u okviru renoviranog prostora Gerontološkog kluba Centar I u ulici Petra Drapšina, gde će se sprovoditi edukacije za negovatelje.

 

 

 

 

 

- Prvih dvadeset polaznika mogu od danas da se prijave na adresu Gerontološkog centra, a obuka je besplatna. Cilj je da time zaživi Regionalna akademija za negovatelje. Koristim priliku da se zahvalim i partnerima iz Hrvatske, kao i Ministarstvu za evropske integracije Republike Srbije, preko kog smo aplicirali za ovaj projekat. Znamo da u svim ustanovama socijalne zaštite trenutno na teritoriji Severnobačkog okruga, ali i šire, nedostaje negovatelja, kaže direktor Gerontološkog centra, dr Nenad Ivanišević, ističući zadovoljstvo što je danas priveden kraju veliki deo posla na kom se radilo više od godinu dana.
- Očekujemo da i zvanično Gerontološki klub Centar I bude otvoren u prvoj nedelji aprila, rekao je Ivanišević i dodao da će obuka za negovatelje trajati šest nedelja, a za obuku mogu da se prijave sva lica sa završenom osnovnom školom.

 

Pored predstavnika partnerskih organizacija iz Osijeka, Đakova i Apatina, renovirani prostor Gerontološkog kluba Centar I, danas je posetio i generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.
- Mislim da je upravo ovaj projekat, jedan od onih koji pokazuje smer u kojem ne samo usluge socijalne zaštite, nego uopšteno sva udruženja i institucije na području Republike Srbije, ali isto tako i pogotovo Vojvodine koja je granična sa Republikom Hrvatskom, mogu koristiti benefite koje Evropska unija pruža, jer vidite da se radi o sredstvima koje verovatno teško da bi se mogla obezbediti iz sopstvenih sredstava, sa lokalnog, pokrajinskog, ili republičkog nivoa. Nažalost, gerontologija i stari ljudi su neka budućnost ovih krajeva i zato je tim pre ovaj projekat dobrodošao, jer će edukovati stručni kadar koji će se o ovim ljudima brinuti i biti im od pomoći, rekao je generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.

 

- Želim pre svega da se zahvalim Gerontološkom centru Subotica, kao nosiocu i inicijatoru celog projekta. Zajedno sa koleginicama iz Đakova i Apatina smo se vrlo rado uključili u projekat, da razvijamo nove, alternatiivne socijalne usluge na našem području. Svedoci smo, kao i vi, da se suočavamo sa sve brojnijom starijom populacijom, tako da je nužno osigurati nove oblike vaninstitucionalne brige o starima, te smo u skladu sa tim razvili mrežu gerontoloških klubova ovde u Vojvodini i u Republici Hrvatskoj. Za sada ovaj projekat veoma uspešno napreduje, izjavio je direktor Doma za starije i nemoćne osobe iz Osijeka, Vjekoslav Ćirić, napominjući da je prvi put saradnja sa Gerontološkim centrom Subotica uspostavljena još 2013. godine i prema njegovim rečima, nada se uspešnom nastavku saradnje i ubuduće.

 

U projekat „Razvoj usluga socijalne zaštite u okviru regionalne gerontološke mreže“, pored Gerontološkog centra Subotica, kao nosioca projekta, uključeni su i Dom za stare i penzionere Apatin, Dom za starije i nemoćne osobe Osijek i Dom za stare i nemoćne osobe Đakovo. Ukupna vrednost projekta je oko 526.361 evra, a ukupan budžet Gerontološkog centra Subotica kao vodećeg partnera, iznosi 276.927 evra.

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

15.03.2019.

 

Kern: Nastavlja se gradnja ipsilon kraka oko Subotice


 

 

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Imre Kerna, sledeće nedelje se nastavlja gradnja nove deonice obilaznice ipsilon kraka oko Subotice. Kern je za RTV "Panon" rekao da bi naredne godine trebala biti završena pruga između Novog Sada i državne granice, sa kojom će uporedo biti obnovljene i železničke stanice na ovoj trasi.

 

 

 

 

 

Foto: RTV "Panon"

 

Kako izveštava RTV "Panon", naredne sedmice sledi nastavak radova na ipsilon kraku. Nova deonica obilaznice oko Subotice gradi se od Industrijske zone u Malom Bajmoku do graničnog prelaza Kelebija, a trebala bi da bude zavrešna ove godine, čime će nakon 30 godina čekanja, centar Subotice biti oslobođen od teretnog saobraćaja.

 

„Sadašnja trasa nastavlja se nekih šest do sedam kilometara, a poslednja deonica će preći preko polja između „Ergele" i „Majura". Tamo gde je granica biće izgrađen jedan veliki kružni tok i tu će se završavati, odnosno tu će počinjati ipsilon krak" rekao je Imre Kern, za RTV "Panon". ...opširnije-izvor.

 

____________________________________________________________________________

 

15.03.2019.

 

Zoran Đerić izabran za direktora i selektora Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

 

 

Na konstitutivnoj sednici Saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici održanoj 13.03.2019. za direktora i selektora Festivala izabran je prof dr Zoran Đerić, univerzitetski profesor i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

 

 

 

 

Predsednik Saveta u naredne četiri godine biće reditelj Vladimir Lazić, dok će potpredsednik Saveta biti pisac Dušan Đurđev.

 

Savet Festivala čine pisac Dušan Đurđev, glumica i univerzitetski profesor Marijana Prpa Fink, glumica i direktor “Dečijeg pozorišta Subotica” Marta Aroksalaši, glumac i reditelj Bela Kalo, univerzitetski profesor Zoran Đerić, reditelj i upravnik pozorišta “Pinokio” Vladimir
Lazić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu Grada Subotice Miroslava Babić i pisac Branko Stevanović.

 

26. Međunarodni festival pozorišta za decu biće održan od 22. do 27.septembra u Subotici, a na njemu će biti predstavljene najaktuelnije pozorišne produkcije iz celog sveta namenjene deci, izložbe, kniige iz oblasti stvaralaštva za decu, kreativne i lutkarske radionice, amatersko i dečije stvaralaštvo, filmski program i stručni skupovi.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

15.03.2019.

 

POČELE PRIJAVE ZA TREĆI VINSKI MARATON


 

 

Manifestacija Vinski maraton će po treći put biti održana 21. septembra na Paliću. Veliki uspeh prva dva Vinska maratona pokazao je da manifestacija ima potencijal da bude među najvažnijim i najposećenijim u Srbiji.

 

 

 

 

Vinski maraton je manifestacija koja spaja naizgled nespojivo – trčanje, vino, muziku, gastronomiju i zabavu i namenjena je svima koji žele da se sa porodicom i prijateljima zabave i uživaju u trčanju, ili šetnji kroz prirodu, gde ih u prelepo uređenim vinogradima i vinarijama očekuju odlično vino, gastronomski specijaliteti i muzika.

 

Od svog prvog izdanja Vinski maraton je imao međunarodni karakter, tako da su pored trkača iz cele Srbije, na vinskoj stazi trčali i takmičari iz Nemačke, Velike Britanije, Amerike, Brazila, Kazahstana, Turske, Singapura, Češke, Crne Gore, BiH, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja. Novina prošle godine je bio festival sira Vojvodina Cheese Fest, a ove godine će biti dvostruko veći broj izlagača, koji će svoje najbolje sireve ponuditi učesnicima Vinskog maratona i na okrepnim stanicama i u Degustacionoj zoni.

 

I ove godine će biti organizovane dve trke – Vinska trka (21,1 km) i Trka uživanja (10 km), a kostimirani trkači će pokazati da trčanje nikada nije bilo zabavnije. Posle trka takmičare i sve posetioce očekuju: besplatni koncerti, zabavna takmičenja, degustacije vina, vinske radionice, vožnja vinskim brodom, vinske ture, provod u čardi i vinski piknik. Na sajtu manifestacije www.vinskimaraton.rs se nalaze sve informacije o načinu prijave i promotivnim cenama za rane prijave za učešće na trkama.

 

U Srbiji su mnoge regije poznate po svojim vinogradima i kvalitetnim vinima, a upravo palićke vinarije su odlučile da otvore svoje vinograde kroz koje će trčati učesnici trećeg Vinskog maratona u Srbiji. “Vinski maraton je manifesatacija koja je izuzetno važna za turističku destinaciju Palić jer pruža učesnicima mogućnost da uživaju u našoj prirodi, u vinima i vinogradima, kao i gastronomiji. Manifestacija svake godine beleži sve veću popularnost i nama je drago da možemo da ugostimo goste iz zemlje i inostranstva. Na ovaj način se šalje najlepša razglednica Palića! ”, rekao je Nebojša Daraboš, direktor Parka Palić.

 

Ispunjeni su osnovni ciljevi koje su od početka podržali, pored Parka Palić i Turističke organizacije Srbije, i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a od prošle godine i Pokrajinska vlada, tako da će ove godine Vinski maraton zauzeti važno mesto na mapi kulturno-sportskih dešavanja u zemlji i regionu.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

14.03.2019.

 

ORGANIK INFO ČAS ZA OSNOVCE U NOVOM BEČEJU

 

 

Cilj organizovanja Organik info dana u okviru projekta „Organic Bridge-Organski most“ jeste da se javnost upozna sa značajem konzumiranja organske hrane da bi se očuvalo njihovo zdravlje i životna sredina, ali i ojačao kapacitet poljoprivrednih proizvođača. Do sada su prezentacije održane u Subotici, Novom Sadu, Bečeju i Sremskim Karlovcima za različite ciljne grupe kao što su kupci, gledaoci, posetioci manifestacija poput festivala, sajmova, ali i bio-prodavnica i distributivnih centara. Deveti od deset planiranih je održan, u sredu, 13. marta 2019. godine na času biologije učenika osmog razreda OŠ „Miloje Čiplić“ u Novom Bečeju.

 

 

 

 

Rukovodilac Udruženja TERRA'S, Snježana Mitrović, u uvodu je kratko predstavila sprovedene aktivnosti i postignute rezultate ovog zajedničkog projekta Srbije i Hrvatske, potom se osvrnula na istorijat organizacije koja uskoro obeležava tri decenije postojanja, te Subotice kao centra za razvoj ovog vida proizvodnje u regiji. Ukazala je na razliku između konvencionalne i organske koja je u skladu sa prirodom i umesto veštačkih đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava koristi biološka. Istakla je da je organska proizvodnja kontrolisana, a od konveniconalnih farmera niko ne traži da dokažu gde, šta i od koga su nabavljena sredstva, ili seme, poštuje li karencu, a na pijacama se vrlo retko rade analize ovih proizvoda na pesticide i sl. Takođe, je naglasila da se organskom proizvođaču u slučaju utvrđivanja nepravilnosti u radu, oduzima sertifikat o čemu se javnost obaveštava.

 

Akcenat u svom predavanju je dala i na upoznavanje učenika sa nacionalnim i EU znakom koji potvrđuje organski proizvod, ali i nalepnicom “Terras - organic bridge” kojom se promoviše projekat. Naglasila je i to da se ovaj vid proizvodnje ne odnosi samo na hranu, već i na odeću, obuću, kozmetičke preparate, ili igračke što im je približeno prikazivanjem filma o Biofahu, jednom od najvećih organskih sajmova u svetu koji se održava u Nemačkoj. Informisala ih je da neke države koriste i nazive biloška, ili ekološka proizvodnja kod koje nije dozvoljena ni upotreba GMO. Učenici su iskazali zanimanje za definisanjem GMO, što im je stručno objasnila njihova nastavnica biologije, Zlatka Tošić.

 

Predavanju je prisustvovala i mr Bojana Božić, šef Odseka zaštite životne sredine, uključene u projekat organizovanja Info dana u Opštini Bečej. Ona je istakla da je u dogovoru sa Snježanom Mitrović iz Udruženja TERRA'S, kao i direktoricom OŠ „Miloje Čiplić“, Biljanom Banjac, dogovoren nastavak saradnje sa TERRA'S-om u ovoj oblasti u obe lokalne samouprave.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.03.2019.

 

Renoviran objekat "Trokadero" u MZ "Aleksandrovo“

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević, tehnički direktor PU „Naša radost“ Veljko Vojnić, sa predsednikom Skupštine MZ "Aleksandrovo“ Nikolom Milićevićem, obišli su prostorije renoviranog objekta "Trokadero", za čiju je sanaciju i rekonstrukciju iz gradskog budžeta izdvojeno 6,5 miliona dinara, a u 480 kvm renoviranog prostora smešteno je novo sedište Mesne zajednice "Aleksandrovo“ i vrtić "Pčelica“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Lokalna samouprava nastavlja ulaganja u mesne zajednice, kako u gradu, tako i u prigradskim sredinama, izjavio je gradonačelnik Bogdan Laban i podsetio da je u ovu mesnu zajednicu, njenu saobraćajnu, komunalnu infrastrukturu i sportske terene u protekle dve ipo godine uloženo preko 45 miliona dinara, a u okviru saniranog i rekonstruisanog objekta "Trokadero", smešten je novootvoreni vrtić "Pčelica“.

- U okviru ovog objekta otvorili smo tri odelenja za decu uzrasta do tri godine, na šta smo veoma ponosni. Hteo bih i da pohvalim agilnost predsednika Skupštine MZ "Aleksandrovo“, kao i ljude koji su omogućili da ovo realizujemo u rekordnom roku, rekao je gradonačelnik Laban .

 

Predsednik Skupštine MZ "Aleksandrovo“, Nikola Milićević je izjavio da je gradonačelnik Laban više učinio za razvoj ove mesne zajednice, nego četiri prethodna gradonačelnika, gde je posebno istakao višedecenijski problem Tolminske ulice, čija je rekonstukcija završena 2017.godine, kao i postavljanje tartan podloge na igralištu, a za sadašnje novo sedište mesne zajednice u okviru renoviranog objekta "Trokadero"posebno ističe energetsku uštedu.
- Mi smo godinama bili zakupci crkvenih prostorija gde smo imali samo jednu prostoriju i hodnik. Visina prostora je bila 5,5 metara, te je taj prostor bilo veoma teško zagrejati. Za grejanje tog prostora smo mesečno plaćali oko 22.000 dinara, a za januar mesec ove godine, u ovom novom prostoru smo platili svega 12.000 dinara za ceo objekat od 480 kvadrata, rekao je Milićević ističući da je ovo rezultat dobre termoizolovanosti objekta.

 

Tehnički direktor Predškolske ustanove "Naša radost“, Veljko Vojnić je rekao da je vrtić „Pčelica“ u decembru 2018. godine počeo sa probnim radom i od tada je konstatovano da su ispunjeni svi uslovi da deca od jedne do tri godine imaju bezbedan i kvalitetan smeštaj, u skladu sa pravilnicima i normativima za decu tog uzrasta.

- Ovde imamo tri grupe, šesdesetoro dece sa kojom je organizovan rad na srpskom i mađarskom jeziku. U opremanje vrtića uloženo je oko 2,5 miliona dinara iz gradskog budžeta, rekao je Vojnić ističući da zadatak PU "Naša radost“ nije samo prostorno širenje, već i kvalitetan rad.

- A, dokaz za to su dva priznanja, nedavno dodeljena PU "Naša radost“. Prvo je od strane EU, gde smo uz predškolsku ustanovu iz Beograda, sa Čukarice, jedini u Srbiji stavljeni u mrežu eTwinning škola za 2019/20. godinu, s obzirom da jedini ispunjavamo uslove koje propisuje EU. Drugo priznanje je zlatna medalja dodeljena prošle nedelje na Sajmu obrazovanja "Putokazi" u Novom Sadu, na šta smo posebno ponosni, izjavio je Veljko Vojnić.

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

12.03.2019.

 

Uređenje drvoreda – zamena postojećih stabala u ulici Branislava Nušića

 

 

Kako je i najavljeno u decembru prethodne godine, ovog proleća će se realizovati jednoobrazno uređenje zelenila u ulici Branislava Nušića u Subotici.

 

 

 

 

Ovu ulicu, koja se nalazi u užem gradskom jezgru, karakteriše velik broj prodavnica, uslužnih radnji i ugostiteljskih objekata, a samim tim i veći broj prolaznika.

 

Drvored je u pomenutoj ulici godinama unazad popunjavan i orezivan.
Postojeća stabla u ovoj ulici su počela izdizati trotoar, a kako su sklona vetrolomima, njihove grane oštećuju prozore i fasade i predstavljaju opasnost za ljude i imovinu usled čega se ukazala realna potreba za njihovom zamenom.
Većina postojećih stabala ovog drvoreda (lipe, javori i sibirski brestovi) su propala usled bolesti, suše i žege. Umesto ovih stabala će se posaditi kvalitetne višegodišnje sadnice kalemljene kuglaste trešnje (PRUNUS CERASUS “ GLOBOSA“), koje će ukrasiti ovu ulicu i učiniti je mnogo atraktivnijom.
Karakteristike ovog drveća u pogledu oblika krošnje, visine stabla i razvoja korena će se daleko bolje uklopiti u postojeći ulični ambijent. Sadnja će se izvršiti na način da se ostvari mogućnost lakog održavanja stabala, odnosno zalivanja i prihrane tokom narednih godina.
Zamena drvoreda (ukupno 15 stabala) biće propraćena i izradom novih tipskih otvora za novoposađena stabla.

 

Vađenje postojećih i sadnja novih stabala, uz uslov da vremenske prilike budu povoljne, planira se u periodu od 13. marta do 1. aprila, a radovi na trotoaru u vidu izrade pomenutih tipskih otvora planirani su da se završe do 1. maja 2019. godine.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

11.03.2019.

 

Mobilni timovi za inkluziju Roma dobili 30 automobila i računara

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić svečano su uručili ključeve 30 automobila i laptop računare predstavnicima gradova i opština koji imaju uspostavljene mobilne timove za inkluziju Roma.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Automobile, marke „fijat tipo“, i 30 računara donirala je EU u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji realizuje SKGO, a glavni korisnik je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Uz isticanje da građani romske populacije zaslužuju više pažnje i posvećenosti i da oni moraju da imaju jednake mogućnosti kao svi građani Srbije, ministar Đorđević je poručio da su Romi ravnopravni građani Srbije i da će Vlada Srbije sve učiniti, u okviru svoje nadležnosti, da se oni tako uvek i osećaju.

– Srbija je zemlja u kojoj živi mnogo nacija i Vlada Srbije podjednako brine o svima, pružajući im jednaka prava i uslove života i rada. Ponosni smo na činjenicu da predstavljamo pravi primer međusobnog funkcionisanja naroda, koji mogu da slede i druge zemlje. Želimo da Romi znaju da država čini sve da im pomogne kako bi i oni mogli, svojim angažovanjem i voljom da budu deo Srbije i ravnopravno učestvuju u njenom razvoju – rekao je Đorđević.

 

Sem Fabrici je kazao da će dodela automobila i računara mobilnim timovima koji se bave inkluzijom Roma omogućiti bolje i lakše ostvarivanje usluga namenjenih romskoj zajednici.

– Te usluge odnose se na socijalnu zaštitu, zdravstvo, zapošljavanje i druge oblasti. A vozila će predstavnicima lokalnih samouprava pružiti priliku da posete i one pripadnike romske zajednice koji žive u veoma udaljenim mestima – kazao je Fabrici.

 

Zoran Lakićević je naglasio da je formiranjem mobilnih timova postignuto racionalnije korišćenje lokalnih institucionalnih resursa, da je koordinisan pristup u pružanju usluga i da su usluge korisnicima postale brže i veće.

 

Đorđe Staničić je ocenio da u osnaživanju sveukupnog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama u Srbiji veoma važnu ulogu imaju mobilni timovi koji se time bave.

– Na ovaj način ostvarujemo i povezivanje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, koja je doneta na nacionalnom nivou sa lokalnim akcionim planovima za inkluziju Roma – objasnio je Staničić.

 

Ceremonija primopredaje vozila organizovana je danas, na platou ispred glavnog ulaza Palate Srbije, u Beogradu. U ime subotičke lokalne samouprave automobil i laptop računar preuzeo je član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

11.03.2019.

 

MESEC DANA RADA INFO PULTA U SUBOTIČKOJ BOLNICI

 

 

U glavnom holu Opšte bolnice Subotica pre tačno mesec dana započeo je sa radom Info pult sa ciljem da se pacijentima i posetiocima bolnice olakša način na koji mogu dobiti potrebne informacije, ili pomoć oko ostvarivanja svojih prava.

 

 

 

 

- Rad Info pulta u ovom periodu može se oceniti kao izuzetno uspešan. Svakodnevno su pacijentima i posetiocima bolnice pružane potrebne informacije, kao i pomoć oko ostvarivanja prava. Ogromna većina prigovora i zamerki rešavana je u roku od 48 sati, a građani koji su ih podneli, obavezno su dobili i povratnu informaciju, kaže direktor Opšte bolnice Subotica, dr sci med Slobodan Puškar i dodaje da unapređenje komunikacije pacijenata i posetilaca sa bolničkim osobljem predstavlja važan deo politike transparentnog rada Opšte bolnice Subotica sa ciljem daljeg povećanja kvaliteta zdravstvenih usluga, sa fokusom na pacijenta. Takođe, jedan od zadataka Info pulta jeste da informiše i upozorava pacijente i posetioce da je pušenje u objektima i krugu bolnice STROGO ZABRANJENO, i da se ne sme blokirati požarni put unutar bolničkog kruga, kako bi se u slučaju potrebe za vanrednim intervencijama vatrogasna i druga vozila mogla neometano kretati u krugu bolnice.

 

Građani koji žele informacije, ili pomoć oko ostvarivanja svojih prava mogu da komuniciraju sa nadležnima u bolnici i putem telefona i mejla (tel: + 381 24 555-222, e-mail adresa: info@bolnicasubotica.com)

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

07.03.2019.

 

U toku podmlađivanje rastinja na gradskim zelenim površinama

 

 

JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica od ponedeljka intenzivno radi na podmlađivanju rastinja u okviru 25 dečijih igrališta, parkovskih i zelenih površina, gde se vade stara stabla i zamenjuju novim sadnicama bora, tulipovca, kuglastih formi drveća i ukrasnog šiblja, a u Radnoj jedinici "Zelenilo" kažu da će ova aktivnost trajati do septembra. Sadnju cveća najavljuju za maj mesec.

 

 

 

 

 

Na dečijem igralištu kod OŠ „10. oktobar“, zbog bezbednosti dece i roditelja biće izvađena stara stabla, a već danas se ona zamenjuju novim sadnicama.

 

Rukovodioc Radne jedinice "Zelenilo", Izabela Hečko Sobonja kaže da će ukupno biti posađeno oko 450 sadnica stablašica i oko 2800 ukrasnog šiblja, a u planu je i sadnja žive ograde u ukupnoj dužini od 600 metara. Prema njenim rečima radiće se na igralištima, parkovima, u Dudovoj šumi, a u okviru zamene stablašica u ulici Branislava Nušića, stare lipe i brestovi će biti zamenjene lepim jednakim kuglastim formama.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

05.03.2019.

 

Rekonstrukcija raskrsnica u ulici Maksima Gorkog rešava problem levih skretanja

 

 

Tokom letnjih meseci trebalo bi da započne prva faza realizacije projekta „Rekonstrukcija i dogradnja kolovoza u ulici Maksima Gorkog, od raskrsnice sa ulicom Braće Radić do raskrsnice sa ulicom Matije Gupca u Subotici sa izgradnjom sistema video-nadzora“, finansiranog sredstvima pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja u vrednosti od 73 miliona dinara.

 

 

 

 

Javna nabavka će biti raspisana do sredine marta, a prema rečima direktora Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predraga Radivojevića, izbor izvođača se može očekivati u maju. Rok za završetak radova je 120 dana.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

05.03.2019.

 

Mehanizacija spremna za prolećne radove

 

 

U JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica, mehanizacija i oprema su spremne za početak prolećnih radova.

 

 

 

 

Prema rečima rukovodioca Radne jedinice "Zelenilo", Izabele Hečko Sobonja, u planu je i kupovina novih mašina.
- Treba da nam stignu nove mašine - još 5 malih kosilica, jedan tarup za višlju i parložnu travu i održavanje puteva, 2 samohodke koje su veoma dobre za održavanje blokovskog zelenila, kao i još 2 samohodke za održavanje zelenila u parkovima.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

04.03.2019.

 

Obaveštenje o redu vožnje od utorka 05.03.2019. godine

 

 

 

 

JP „Subotica-trans“ obaveštava putnike da će od utorka 05.03.2019. godine autobusi saobraćati po redu vožnje za radni dan bez planiranih restrikcija.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

01.03.2019.

 

Treći dan Benčmarking radionice Dunavske platforme

 

 

Poslednjeg dana 2. Benčmarking radionice Dunavske platforme centralne teme bile su Težnja ka energetskoj efikasnosti i nezavisnoti i Unapređenje tretmana otpadnih voda u regionu.Trodnevna konferencija je okupila preko stotinu učesnika iz oblasti vodoprivrede regiona i država EU.

 

 

 

 

- Mislim da su ovakvi događaji veoma potrebni ne samo u jednoj državi, već i preko granica regiona gde su sve zemlje suočene sa istim problemima, izjavila je dr Heike Burghard iz nemačke organizacije TCC Danubius, a prema njenim rečima Nemačka već preko pedeset godina ima izgrađene kapacitete i tretman otpadnih voda je decentralizovan, tako da njime upravljaju komunalna preduzeća, dok je u ovom regionu pristup problemu otpadnih voda centralizovan, ali primećuje da postoji svest o neophodnosti njegovog brzog rešavanja, ne samo iz razloga očuvanja životne sredine, razvoja komunalnih usluga, već ekonomskog razvoja i privlačenja novih investivcija, kako u gradove, tako i u ruralne sredine.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

01.03.2019.

 

Novi semafor na Gradskom stadionu

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine Nemanja Simović i direktorka Javnog komunalnog preduzeća „Stadion“ Tamara Dimitrioski danas su, na Gradskom stadionu, predali na upotrebu novi semafor. Kako je i bilo najavljeno, novi, moderan semafor montiran je na mestu nekadašnjeg koji će biti postavljen pored terena sa veštačkom travom na kome svoje utakmice igraju omladinci.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Simović je, obraćajući se medijima, naveo da je postavljanje novog semafora počelo pre petnaestak dana, da je vreme išlo na ruku izvođačima radova i da je kompletam posao završen za manje od dve nedelje.

– Hvala direktorici JKP ‘Stadion’ Tamari Dimitrioski, upravniku Gradskog stadiona Branislavu Kaporu i svim zaposlenima u ovom javno-komunalnom preduzeću na dobrom radu. Semafor je donacija Fudbalskog saveza Srbije, a obaveza nas u Subotici bila je da uradimo sve pripremne radove. To je podrazumevalo postavljanje potkonstrukcije, konstrukcije, dovođenje novog strujnog kabla. Obećali smo da će posao biti gotov do prve prolećne utakmice Fudbalskog kluba Spartak Ždrepčeva krv u Subotici. Evo, prilika je da ljubitelji fudbala dođu u subotu na utakmicu, da uživaju u, nadamo se, dobrom meču, ali i da vide kako funkcioniše novi semafor – istakao je Simović.

 

Uz konstataciju da je postavljanje semafora najava novih radova na Gradskom stadionu koji bi uskoro trebalo da započnu, Simović je podsetio da su na ovom sportskom objektu već postavljeni novi reflektori, da je izgrađena nova atletska staza, postavljen nov, travnati teren, izgrađen drenažni sistem...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

01.03.2019.

 

Obeleženo 27 godina od osnivanja i donošenja prvog ustava Republike Srpske

 

 

 

 

Sinoć je u Beogradu, pod sloganom „Ponosna i vječna“, obeležen Dan Republike Srpske i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Republike Srpske. Svečanom prijemu u Starom dvoru koji je, tim povodom, organizovalo Predsedništvo Republike Srpske u Srbiji prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 

 

 

 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je, prenosi Srpskainfo, naglasila da je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizovalo prijem u Beogradu radi obeležavanja dva najznačajnija datuma u procesu stvaranja Srpske – jedan je 9. januar 1992. godine kada je Republika rođena, a drugi 28. februar kada je Srpska dobila Ustav, a na temelju ustavnosti i svoje pravno, političko i administrativno funkcionisanje.

 

 

 

 

Uz isticanje da je ponosna na činjenicu da je, u gotovo nemogućim okolnostima, obezbeđena puna institucionalna, politička i finansijska stabilnost Srpske i da se „sa sigurnošću može reći da je Republika Srpska danas jedina samoodrživa zajednica unutar BiH“, Cvijanovićeva je poručila da treba jačati snagu i očuvati upornost i posvećenost daljoj izgradnji Republike Srpske koja je simbol opstanka, garant bezbednosti i pretpostavka razvoja.

 

 

 

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo što se u Beogradu obeležava dan kada je Republika Srpska dobila prvi Ustav i podsetio da je on bio „jedan od onih koji je pre 27 godina digao ruku i dao svoj glas za donošenje prvog Ustava Srpske“.

 

 

 

 

Dodik, koji je i predsedavajući Predsjedništva BiH, podvukao je da je srpski narod stradalnički narod koji se kroz vekove borio za slobodu i delio tu slobodu sa drugima, da je Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda i da za Srbe nema slobode bez države.

 

 

 

 

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej poručio je da samo jedinstvom Republike Srpske i Republike Srbije možemo kao srpski narod „koga Drina ne deli nego kao most spaja" odoleti iskušenjima svetskih sila, koje su nam, kako je rekao, nekada bile prijatelji, a sada su im i Srbija i Republika Srpska „trn u oku“.

 

Milan Aleksić

 

________________________________________________________________________________

 

28.02.2019.

 

Drugi dan Benčmarking radionice Dunavske platforme

 

 

Teme drugog dana Benčmarking konferencije Dunavske regije bile su: Saradnja vlasti, udruženja i preduzeća na reformi sektora, Odgovornost vlasti i preduzeća – održiva, ali pristupačna usluga, Razvoj vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Uključenje zajednice i promocija svesti o značaju vode, Rad i održavanje vodovodne i kanalizacione infrastrukture,
kao i Aset menadžment, a o upravljanju infrastrukturnim sredstvima, govorio je dr Aleksandar Šotić ispred Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo. U okviru teme vezane za regionalnu saradnju na poboljšanju komunalnih usluga o programu benčmarking preduzeća, govorio je Aleksandar Krstić, ispred Dunavske platforme.

 

 

 

 

2. Benčmarking radionicu Dunavske platforme organizovali su Grad Subotica, JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica i Međunarodno udruženje vodovoda u slivu reke Dunav (IAWD).

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

28.02.2019.

 

Grujičić: Ako nam odu deca, onda je sve besmisleno

 

 

U Srednjoj medicinskoj školi prof. dr Danica Grujičić je održala tribinu na kojoj je učenicima predstavila nedavno osnovanu Fondaciju "Zajedno za mlade", čije su osnivanje inicirali studenati užičke Pedagoške akademije. Fondacija nosi ime Danice Grujičić, a cilj joj je podrška talentovanim mladim ljudima, koje treba zadržati u Srbiji, jer - "Ako nam odu deca, onda je sve besmisleno." - upozorava prof. dr Danica Grujičić.

 

 

 

 

- Mladi, talentovani ljudi, oni koji nemaju dovoljno sredstava da istaknu svoj talenat, oni će biti u fokusu naše fondacije. Zato, molim sve učitelje, nastavnike, profesore, s obzirom da su oni ti koji objektivno mogu da sagledaju mlado čeljade, da nam signaliziraju koja su to deca, izjavila je prof. dr Danica Grujičić, a pored predstavljanja Fondacije, razgovarala je sa učenicima o njihovim daljim planovima i zaključila:
- Naši mladi ljudi su skromni. Oni žele da imaju uslove da osnuju porodicu, da jednom, ili dva puta godišnje odu negde na odmor, da voze pristojna kola kojima se ne raspadaju točkovi svaki čas, kaže Grujičić ističući značaj nezadovoljstva životnim standardom kao primarnim motivom odlaska u uređenije države, a s druge strane ističe problem koji proizilazi učestalim odlaskom tehničkog medicinskog kadra.
- Navodim jednu prostu činjenicu, ako nemate dobar tim, možete biti brilijantan hirurg, vama će pacijenti umirati. Sestre, pogotovo za teške bolesnike na kardiohirurgiji, neurohirurgiji, spinalnoj hirurgiji, vaskularnoj hirurgiji - one su te koje spašavaju život pacijenta, tvrdi Grujičić.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.02.2019.

 

2. Benčmarking radionica Dunavske platforme

 

 

U saradnji Grada Subotice, JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica i Međunarodnog udruženja vodovoda u slivu reke Dunav (IAWD), u Velikoj većnici Gradske kuće održana je konferencija "Udruživanje snaga u cilju boljih usluga", u okviru 2. Benčmarking radionice Dunavske platforme, na kojoj je potpisan Sporazum o partnertstvu između subotičkog, novosadskog, segedinskog i vodovoda iz Bjeljine, a večeras potpisani Sporazum o partnerstvu je otvoren i za druge učesnike u Dunavskom regionu.

 

 

 

 

Sporazum o partnerstvu popisan je u cilju jačanja saradnje i razmene profesionalnog iskustva potpisnika, a u okviru otvarajuće konferencije, predstavljen je i projekat pod nazivom Blue -Green Dream (Plavo - zeleni san), koji sadrži inovativne metode planiranja gradova, na način da oni budu čistiji, zdraviji, uredniji.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

27.02.2019.

 

Obaveštenje o izmenama u redu vožnje za 28.02.2019.

 

 

 

 

Javni prevoz će u osnovi funkcionisati prema redu vožnje koji važi za radne dane, što će obezbediti prevoz đaka i radnika. Neke restrikcije će i dalje biti primenjene tako da 28.02.2019. godine neće saobraćati sledeći polasci:
U PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU:
U prigradskom saobraćaju, otkazuju se sledeći polasci:
• Linija 19 polazak u 16:00 iz Subotice za Novi Žednik
• Linija 23 polazak u 17:00 iz Subotice za Dušanovo i povratak u 18:00 iz Dušanova za Suboticu
• Linija 28 polazak u 18:50 iz Subotice za G.Tavankut i povratak u 19:35 iz G.Tavankuta za Suboticu
U međumesnom saobraćaju, otkazuju se sledeći polasci:
• Polazak u 06:41 iz Kanjiže za Suboticu
• Polazak u 10:30 iz Subotice za Kanjižu i povratak u 11:30 iz Kanjiže za Suboticu
U GRADSKOM SAOBRAĆAJU:
• Linija 4, Veliki Radanovac - Lifka
Polasci u 19,30 20,40 (do garaže) iz Velikog Radanovca
Polasci u 18,50 20,15 od Lifke

• Linija 8, Željezničko naselje – Lifka - Aleksandrovo
Polasci u 15,45 iz Željezničkog naselja
Polazak u 16,15 iz Aleksandrova
• Linija 8A, Željezničko naselje – Jadran – Lifka
Polasci u 09,00 10,00 11,00 12,00 16,45 18,00 19,00 20,00 iz Željezničkog naselja
Polasci u 08,35 09,30 10,30 11,30 17,15 18,30 19,30 od Lifke
• Linija 10, Palić naselje-Lifka neće saobraćati

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.02.2019.

 

Obaveštenje o izmenama u redu vožnje za 25.02.2019.

 

 

 

 

JP “Subotica-trans” obaveštava korisnike javnog prevoza da je znatno poboljšana situacija po pitanju broja vozača autobusa koji koriste bolovanje, tako da će 25.02.2019. godine, u osnovi javni prevoz funkcionisati prema redu vožnje koji važi za radne dane, što će obezbediti prevoz đaka i radnika.
Neke restrikcije će i dalje biti primenjene tako da 25.02.2019. godine neće saobraćati sledeći polasci:
U PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU:
U prigradskom saobraćaju, otkazuju se samo 7 polazaka:
· Linija 19 polazak u 16:00 iz Subotice za Novi Žednik
· Linija 23 polazak u 07:45 iz Subotice za Dušanovo i povratak u 08:35 iz Dušanova za Suboticu
· Linija 23 polazak u 17:00 iz Subotice za Dušanovo i povratak u 18:00 iz Dušanova za Suboticu
· Linija 28 polazak u 18:50 iz Subotice za G.Tavankut i povratak u 19:35 iz G.Tavankuta za Suboticu
U međumesnom saobraćaju, otkazuju se sledeći polasci:
· Polazak u 11:40 iz Novog Sada za Suboticu
· Polazak u 06:41 iz Kanjiže za Suboticu
· Polazak u 10:30 iz Subotice za Kanjižu i povratak u 11:30 iz Kanjiže za Suboticu

Međunarodna linija Subotica-Segedin sa vremenom polaska u 6:30 iz Subotice i 12:30 iz Segedina se otkazuje.

U GRADSKOM SAOBRAĆAJU:
· Linija 2, Srpski šor –Hala sportova – Pačirski put (KTC)
Polasci u 04,45 (od MEŠC-a) u 09,25, 10,50 15,30 16,55 18,30 19,45 20,20 sa Pačirskog puta
Polasci u 08,15 10,15 16,05 17,50 19,10 , 2030 iz Srpskog šora.

· Linija 4, Veliki Radanovac - Lifka
Polasci u 19,30 20,40 (do garaže) iz Velikog Radanovca
Polasci u 18,50 20,15 od Lifke

· Linija 8, Željezničko naselje – Lifka - Aleksandrovo
Polasci u 15,45 iz Željezničkog naselja
Polazak u 16,15 iz Aleksandrova
· Linija 8A, Željezničko naselje – Jadran – Lifka
Polasci u 09,00 10,00 11,00 12,00 16,45 18,00 19,00 20,00 iz Željezničkog naselja
Polasci u 08,35 09,30 10,30 11,30 17,15 18,30 19,30 od Lifke
· Linija 10, Palić naselje-Lifka neće saobraćati

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

22.02.2019.

 

Promene u redu vožnje javnog prevoza za 23-24.02.2019.

 

 

 

 

JP „Subotica-trans“ obaveštava putnike da će za predstojeći vikend autobusi saobraćati prema sledećem:
1. U subotu 23.02.2019. autobusi će saobraćati prema redu vožnje predviđenom za taj dan, uz sledeće korekcije:
· neće saobraćati linija br. 8a Željezničko naselje – Lifka
· neće biti obavljen polazak za Segedin u 06,30 i povratak iz Segedina u 12,30.
2. U nedelju 24.02.2019. autobusi će saobraćati prema redu vožnje predviđenom za nedelju, uz sledeću korekciju:
· neće saobraćati linija br. 8a Željezničko naselje – Lifka

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.02.2019.

 

U toku izgradnja Fabrike vode na Vodozahvatu II

 

 

U toku je realizacija poslednje faze Projekta za unapređenje vodnog sistema Grada Subotice - izgradnja Fabrike vode na Vodozahvatu II koja će stanovnike Palića i Radanovca snabdevati čistom pijaćom vodom. Izgradnja Fabrike vode se finansira sredstvima kredita Evropske banke u ukupnoj vrednosti 5,5 miliona evra.

 

 

 

 

- Na Radanovcu i Paliću imamo „sirovu" vodu, odnosno vodu koja nije tretirana. Zato u njoj ima gvožđa, amonijaka i arsena iznad dozvoljenih vrednosti. Ova Fabrika vode, između ostalog, obezbediće snabdevanje Radanovca i Palića pijaćom vodom koja je tretirana, kaže direktor JKP „Vodovod i kanalizacija", Đerđ Šugar.

 

Kapacitet Fabrike vode biće 80 litara u sekundi. Rezervoar će imati korisnu zapreminu od 2.500 kubnih metara, a deo je crpne stanice.

 

Ugovor za izgradnji postrojenja za trentman pijaće vode, potpisan je oktobra 2017. godine, a rok za projektovanje i izvođenje radova je dve godine.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

21.02.2019.

 

Izmene u redu vožnje javnog prevoza za petak 22.02.2019.

 

 

 

 

I pored smanjenja broja vozača koji koriste bolovanje, autobusi JP „Subotica-trans“ će i u petka 22.02.2019. godine saobraćati po redu vožnje za SUBOTU.
Pored toga i dalje će na snazi ostati sledeće redukcije polazaka i to:
· Linija 6 Mali Bajmok-Vikend naselje: Polazak u 15:25 od Swarovskog će se obaviti u 15:20 od stajališta „Kalcedonija“. Molimo putnike koji putuju sa stajališta „Swarovski“ da pređu do napred navedenog stajališta.
· Na liniji 8a Železničko naselje-Lifka otkazuje se samo polazak u 19:50 od Lifke prema Železničkom naselju.

NAPOMENA o ponovno uspostavljenim polascima:
· LINIJE 4 „VELIKI RADANOVAC-LIFKA“ I LINIJA 8A „ŽELEZNIČKO NASELJE-LIFKA“ ĆE SAOBRAĆATI.
· Linije za Segedin i Sombor će saobraćati prema registrovanom redu vožnje.
JP „Subotica-trans“ moli putnike da se blagovremeno informišu o vremenima polazaka i načina na koji saobraćaju linije po SUBOTNJEM redu vožnje, da bi blagovremeno stigli na radna mesta, kao i da prate obaveštenja na dnevnom nivou.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.02.2019.

 

Rekonstrukcijom dela ulice Maksima Gorkog povećaće se bezbednost učesnika u saobraćaju i smanjiti zastoji

 

 

Zbog nedostatka saobraćajnih traka za leva skretanja, u ulici Maksima Gorkog, najfrekventnijoj saobraćajnici u našem gradu, najkritičnije su raskrsnice sa ulicama Braće Radić i Štrosmajerova. Posledica takvog stanja je povećana ugroženost učesnika u saobraćaju i mala protočnost koja vrlo često prouzrokuje ozbiljne zastoje, kako na glavnom, tako i na priključnim putnim pravcima. Taj problem će već ove godine biti rešen, jer su na javnom konkursu Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture gradu Subotici dodeljena sredstva u iznosu nešto većem od 73 miliona dinara za projekat „Rekonstrukcija i dogradnja kolovoza u ulici Maksima Gorkog, od raskrsnice sa ulicom Braće Radić do raskrsnice sa ulicom Matije Gupca u Subotici sa izgradnjom sistema video-nadzora (I faza)“.

 

 

 

 

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju ovog projekta u ime subotičke lokalne samouprave potpisao je, 18. februara 2019. godine, u Novom Sadu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. On je, tim povodom, izjavio da projektno rešenje podrazumeva proširenje kolovoza u zoni raskrsnica sa ulicama Braće Radić i Štrosmajerovom, tako da se formira dodatna saobraćajna traka za leva skretanja iz ulice Maksima Gorkog, i da će u ovom delu ulice biti postavljena nova svetlosna i saobraćajna signalizacija, kao i sistem video-nadzora.
– Na ovaj način će se povećati protok saobraćaja i rešiti višgodišnji problem odvijanja saobraćaja na ovom potezu. U neposrednoj blizini ovih raskrsnica nalazi se i Osnovna škola ’Ivan Goran Kovačić’, što predstavlja poseban razlog za povećanje bezbednosti saobraćaja na tom delu ulice Maksima Gorkog – istakao je gradonačelnik Laban.
Osim ove dve raskrsnice, dodao je, grad Subotica ima u planu da se ovakva rekonstrukcija izvede i na ostalim kritičnim raskrsnicama u našem gradu.

 

Milan Aleksić

 

____________________________________________________________________________

 

19.02.2019.

 

Nove izmene u redu vožnje za sredu 20.02.2019.

 

 

 

 

Pored dosadašnjih izmena i funkcionisanja javnog prevoza po redu vožnje za subotu, zbog daljeg povećanja broja vozača na bolovanju JP „Subotica-trans“ će sprovesti dalju redukciju polazaka i to:
Na liniji 16 Teslino naselje-Aleksandrovo neće saobraćati autobusi sa polaskom u 8:20 i 9:50 iz Teslinog naselja, odnosno 9:05 i 10:35 iz Aleksandrova.
Linija 4 Veliki Radanovac-Lifka neće saobraćati.
Linija 8a Železničko naselje-Lifka kao i linija 8 Železničko naselje-Aleksandrovo neće saobraćati.
LInija 6 Mali Bajmok-Vikend naselje: Polazak u 15:25 od Swarovskog će se obaviti u 15:20 od stajališta „Kalcedonija“. Molimo putnike koji putuju sa stajališta „Swarovski“ da pređu do napred navedenog stajališta.
Polasci na relaciji Subotica-Segedin sa vremenom polaska u 6:30 iz Subotice i 12:30 iz Segedina se otkazuju.
Pored navedenog otkazuje se i polazak iz Subotice prema Somboru u 7:00 i povratak iz Sombora 10:15.
Po ovakvom režimu saobraćaja autobusi JP „Subotica-trans“ će saobraćati do povećanja broja raspoloživih vozača.
JP „Subotica-trans“ moli putnike da se blagovremeno informišu o vremenima polazaka i načina na koji saobraćaju linije po SUBOTNJEM redu vožnje, da bi blagovremeno stigli na radna mesta, kao i da prate obaveštenja na dnevnom nivou.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

18.02.2019.

 

Uručeni ugovori za realizaciju 56 projekata na teritoriji 41 lokalne samouprave u AP Vojvodini

 

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas, u Novom Sadu, uručio ugovore predstavnicima 41 lokalne samouprave koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde dinara kojima će biti finansirano i sufinansirano 56 infrastrukturnih projekata na teritoriji AP Vojvodine. Na osnovu javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, objavljenog 11. januara ove godine, za realizaciju projekata iz te oblasti na teritoriji 17 vojvođanskih opština i gradova, među kojima je i Subotica, odobreno je 1,44 milijarde dinara. U skladu sa odlukom o dodeli sredstava, gradu Subotici je dodeljeno 73.160.247,12 dinara za projekat „Rekonstrukcija i dogradnja kolovoza u ulici Maksima Gorkog, od raskrsnice sa ulicom Braće Radić do raskrsnice sa ulicom Matije Gupca u Subotici sa izgradnjom sistema video nadzora (I faza)“. U ime grada Subotice ugovor je potpisao gradonačelnik Bogdan Laban.

 

 

 

 

Foto: Nikola Tumbas

 

Pored projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, sredstvima dodeljenim na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja biće finansirani i sufinansirani i infrastrukturni projekti u oblastima vodosnabdevanja i zaštite voda (15 projekata), lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja (8), energetske efikasnosti (2), kulture (2), predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja (3) i razvoja sporta (9 projekata).

 

Uz isticanje da je u AP Vojvodini pokrenut novi investicioni ciklus vredan 4,1 milijardu dinara, jer će pored sredstava u visini od 3,4 milijarde dinara koje je obezbedila Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i lokalne samouprave kojima su danas uručeni ugovori izdvojiti 700 miliona dinara, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da se i u 2019. godini nastavlja sa realizacijom najvažnijih infrastrukturnih projekata.
– Radićemo na uređenju saobraćajnica u Novom Sadu, počinjemo sa radovima na izgradnji lokalnog puta Stapar-Sivac, završavamo rekonstrukciju puta Opovo-Debeljača, a realizovaćemo i brojne projekte u oblasti sportske infrastrukture, među kojima je izgradnja nove sportske hale u Despotovu i školske sale u Beloj Crkvi – kazao je Mirović i dodao da je cilj Pokrajinske vlade da svaka lokalna samouprava u Vojvodini ima sportski objekat.

 

Među značajnijim projektima, kako je naveo, je rekonstrukcija postojenja za prečišćavanje pijaće vode u opštini Odžaci, početak radova na izgradnji nove industrijske zone u Crepaji, privođenje nameni objekta mosta u Adi, kao i početak izgradnje vrtića u Šimanovcima.
– U Vojvodini smo pokrenuli novi veliki investicioni ciklus. Zajedno sa lokalnim samoupravama radićemo na relizaciji ovih projekata, a ove godine počeće i izgradnja prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Srbobranu i Temerinu, vrednih više od milijardu dinara – naglasio je Igor Mirović.

 

Milan Aleksić

 

 

 

 

 

Foto: Nikola Tumbas

 

____________________________________________________________________________

 

18.02.2019.

 

Nove redukcije polazaka u javnom prevozu

 

 

 

 

Pored dosadašnjih izmena i funkcionisanja javnog prevoza po redu vožnje za subotu, zbog daljeg povećanja broja vozača na bolovanju JP „Subotica-trans“ će sprovesti dalju redukciju polazaka i to:
Na liniji 16 Teslino naselje-Aleksandrovo neće saobraćati autobusi 8:20 i 9:50 iz Teslinog naselja odnosno 9:05 i 10:35 iz Aleksandrova.
Linija 8a Železničko naselje-Lifka neće saobraćati.
Polasci na relaciji Subotica-Segedin sa vremenom polaska u 6:30 iz Subotice i 12:30 iz Segedina se otkazuju.
Takođe se otkazuje polazak u 11:40 na relaciji Subotica-Novi Sad kao i polazak u 20:00 iz Novog Sada.
Pored navedenog otkazuje se i polazak iz Subotice prema Somboru u 7:00 i povratak iz Sombora 10:15.
JP „Subotica-trans“ moli putnike da se blagovremeno informišu o vremenima polazaka i načine na koje saobraćaju linije po SUBOTNJEM redu vožnje da bi blagovremeno stigli na radna mesta, kao i da prate obaveštenja na dnevnom nivou.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.02.2019.

 

Nova izmena režima javnog prevoza

 

 

Saobraćajna služba JP „Subotica-trans“ obaveštava korisnike javnog prevoza da će zbog daljeg povećanja broja vozača na bolovanju, a u cilju lakšeg korišćenja javnog gradskog i prigradskog prevoza, autobusi od ponedeljka 18.02.2019. godine saobraćati po redu vožnje za SUBOTU.

 

 

 

 

"Molimo putnike da se blagovremeno informišu o vremenima polazaka i načina na koji saobraćaju linije po SUBOTNJEM redu vožnje da bi blagovremeno stigli na radna mesta." - navedeno je u saopštenju Saobraćajne službe JP „Subotica-trans“, uz objašnjenje da će po ovakvom režimu saobraćaja javni prevoz funkcionisati do povećanja broja raspoloživih vozača, a mole putnike da prate njihova obaveštenja na dnevnom nivou.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

14.02.2019.

 

9. FEMUS od 15. do 17. februara

 

 

Deveti po redu festival umetničke muzike Subotica - FEMUS, biće održan ovog vikenda, od 15. do 17. februara u našem gradu. Festival je takmičarskog karaktera i okuplja učenike i nastavnike osnovnih i srednjih muzičkih škola iz zemlje i inostranstva.

 

 

 

 

Ove godine na festival je prijavljeno 108 takmičara iz Norveške, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije, koji dolaze u naš grad u pratnji svojih nastavnika, klavirskih saradnika, roditelja. Svi prijavljeni mladi umetnici uzrasta od osam do devetnaest godina, sviraće kompozicije pisane za flautu, klarinet i saksofon, a svaka od ovih disciplina podeljena je u pet kategorija.

 

Festival organizuje Udruženje „Electe“, a domaćin je Muzička škola Subotica, te će u međusobnoj saradnji uspešno ugostiti sve takmičare, ali i međunarodni žiri. Nastup takmičara na ovogodišnjem festivalu ocenjivaće stručni žiri u sastavu profesora Akoš Dračai (flauta, Mađarska), Nikola Srdić (klarinet, Srbija) i Levente Puškaš (saksofon, Mađarska).

 

Veliko finale takmičenja biće održano u nedelju 17. februara u Velikoj većnici Gradske kuće s početkom u 20 časova. U ovoj koncertnoj večeri publici će se predstaviti najbolji takmičari svih kategorija, a žiri će dodeliti tri glavne nagrade festivala. Takođe, u ovoj večeri će biti dodeljena i nagrada publike za najbolji nastup. Pored glavnih nagrada i nagrade publike organizator je predvideo i nagrade za najbolje muzičke pedagoge i najbolje korepetitore za sve tri discipline, koje će biti takođe dodeljene na ovom koncertu.

- Vreme u kome živimo prednjači savremenim tehnološkim dostignućima i internetom, te je prava retkost pronaći mlade koji žele da se bave umetnostima, pa i muzikom. Smatramo da je upravo ovo razlog da se odlučite za posetu Gala koncerta festivala FEMUS 2019 i poslušate misli mladih instrumentalista koji svojom muzikom itekako imaju šta da poruče svetu, poručuju organizatori.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

14.02.2019.

 

U Opštoj bolnici počeo sa radom novi CT aparat

 

 

Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban posetili su danas subotičku Opštu bolnicu u kojoj je, na Odeljenju radiologije, pre nekoliko dana počeo sa radom novi multi 64-slajsni skener koji omogućava nove savremene dijagnostičke procedure i pruža podršku novim metodama lečenja. Sredstva za realizaciju ove investicije u visini od 45 miliona dinara obezbedila je Pokrajinska vlada.

 

 

 

 

Foto: Medija centar Subotica

 

Zoran Gojković je, obraćajući se medijima, izjavio da je u prethodne dve godine, Pokrajinska vlada investirala u medicinsku opremu Opštoj bolnici u Subotici više od 178 miliona dinara.

Naveo je da je tokom protekle dve godine u subotičkoj bolnici radni odnos zasnovalo novih 107 zdravstvenih radnika i da se trenutno 29 mladih lekara nalazi na specijalizaciji.

- Mladi lekari će nastaviti da rade ono što su njihovi učitelji započeli. To je još jedan pokazatelj da nam nije samo bitno da kupujemo aparate i opremamo prostore nego i da obučavamo ljude da rade na tim savremenim aparatima i da održimo kontinuitet, kako u ulaganjima tako i u edukaciji. To je, ujedno, i način da se izborimo sa najvećim problemom u zdravstvu, a to je odlazak zdravstvenih radnika u inostranstvo – istakao je Gojković.

U ovoj godini, dodao je, akcenat će biti na nabavci nedostajuće opreme i smanjenju lista čekanja, a pošto je u završnoj fazi izrada projektno-tehničke dokumentacije poseban segment biće kompletna rekonstrukcija Opšte bolnice u Subotici.

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi na velikim ulaganjima u projekte u našem gradu i istakao da su Republika i Pokrajina tokom poslednje dve i po godine u Suboticu uložili blizu tri milijarde dinara.

– Pored ulaganja u nfrastrukturne projekte investira se i u zdravstvo, u kvalitet zdravstvene zaštite, kako bi građanima bila pružena što bolja usluga. Srećan sam što se projekat za rekonstrukciju Opšte bolnice u Subotici privodi kraju i što sredinom ove godine krećemo u veoma veliku investiciju za koju je Vlada Srbije obezbedila sredstva u visini od oko 25 miliona evra. Mislim da ćemo i ubuduće, na svim nivoima vlasti, raditi na ovakav način, pokazujući istovremeno da smo odgovorni ljudi koji znaju da vode i grad, i pokrajinu, i državu – naglasio je gradonačelnik Laban.

 

Direktor Opšte bolnice dr Slobodan Puškar je kazao da se kroz nabavku novog CT skenera najnovije generacije vidi opredeljenost republičke i pokrajinske vlade za poboljšanje kvaliteta zdravstva i nabavku novih aparata.

– Prošle godine je, na CT aparatu starom 12 godina, urađeno 7.700 pregleda. Novi skener će ubrzati dijagnostiku, kako koronarne bolesti srca tako i ostalih vaskularnih problema koji su prisutni na teritoriji AP Vojvodine. Kroz ovu investiciju očekuje se skraćivanje ili neutralisanje liste čekanja, kvalitetnije lečenje i brže ozdravljenje pacijenata – rekao je Slobodan Puškar.

 

Izvor: Medija centar Subotica

 

____________________________________________________________________________

 

13.02.2019.

 

Koмеморација поводом смрти Габора Ладоцког

 

 

 

 

Дана 12. фебруара 2019. године, у 91. години живота преминуо је почасни грађанин града Суботице, Габор Ладоцки.

Комеморација ће се одржати у четвртак, 14. фебруара 2019. године у 11 часова у Великој већници Градске куће.

Сахрана ће се обавити исти дан у 13 часова из Пеић капеле на Бајском гробљу.


 

Gyászülés Ladóczki Gábor emlékére

 

2019. február 12-én, életének 91. évében elhunyt kedves polgártársunk, Ladóczki Gábor, Szabadka város díszpolgára.

Emlékére 2019. február 14-én 11 órakor tartunk gyászülést a Városháza dísztermében.

A temetés ugyan ezen a napon lesz 13 órakor, a Bajai temető Peić kápolnájából.

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

13.02.2019.

 

Predstavljen nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja

 

 

Uz učešće predstavnika Ministarstva prosvete, Privredne komore, privrednika, lokalne samouprave i srednjih stručnih škola, u Velikoj većnici Gradske kuće predstavljen je nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

 

 

 

 

 

- Dualno obrazovanje nije nikakav poseban novi model obrazovanja. To je način na koji spajamo privredu i sistem obrazovanja, na pravi način. To znači da mladima omogućavamo da uče na dva mesta. Teorijska znanja koja su jako važna i opšte obrazovanje stiču u obrazovnim institucijama, a učenjem kroz rad u kompanijama mogu da steknu one veštine koje ne mogu da steknu u obrazovnim institucijama, a da nakon završetka obrazovanja za koje su se opredelili, zaista i postanu stručnjaci u toj oblasti, izjavila je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijela Grujić.

 

Govoreći o dosadašnjim iskustvima i rezultatima sistema dualnog obrazovanja, ona je pohvalila angažovanost subotičkih stručnih škola, društvenu odgovornost i uključenost kompanija koje posluju u Subotici "koje su otvorile svoja vrata i omogućile mladima da steknu ona znanja koja prate savremeni tehnološki razvoj, razvoj 21. veka." Prema njenim rečima, pored dosadašnja 33 profila, mladi će od ove godine imati čak 9 novih profila, a velika podrška će biti data autoindustriji i informaciono-komunikacionim tehnologijama.

 

Ističući pozitivne primere subotičkih stručnih škola, Gabrijela Grujić je podvukla da se sve više mladih opredeljuje za srednje stručne škole i zanimanja koja postaju sve plaćenija, a da će se uskoro na javnoj raspravi naći i Zakon o visokim dualnim studijama.
- Zato što naš nacionalni model govori o tome da je jako važno da tu stručnost i taj kvalitet znanja omogućimo svim mladima koji se školuju u Republici Srbiji, bilo u srednjem stručnom obrazovanju, bilo u visokom obrazovanju. Taj zakon će se odnositi samo na fakultete koji žele da imaju praksu, koji procenjuju da je jako važno da mladi ljudi ulaze u kompanije i naravno da rešimo taj problem, da mladim ljudima pomognemo, da se njihovo znanje i veštine stečene u kompanijama na neki način zaista i vrednuje kroz fond sati koji donosimo kroz naš zakon i naravno da im se to njihovo znanje vrednuje kao njihovo početno radno iskustvo, kaže pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijela Grujić.

 

- Danas u Subotici predstavljamo zakonodavni okvir koji reguliše dualno obrazovanje i preduzetničko obrazovanje u Srbiji. Izuzetno smo zadovoljni zbog toga što je uvođenje dualnog obrazovanja i razvoj preduzetničkog obrazovanja - inicijativa privrednika širom Srbije. Privredna komora Srbije je tu i da pomogne privrednicima da kvalitetno realizuju svoje obaveze u dulnom obrazovanju, jer Zakon o dualnom obrazovanju nameće, zaista i velike obaveze privrednicima, kako u pogledu odgovornosti, tako i u pogledu materijalno -finansijskog obezbeđenja učenika koji su na učenju kroz rad u kompanijama, ali isto tako to je velika odgovornost da se ispoštuje nastavni plan i program koji učenici treba da savladaju u toku tog svog obrazovanja, kaže rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije, Mirjana Kovačević, napominjući da privreda može i na druge načine podržati sistem dualnog obrazovanja, bilo kroz opremanje radionica, podršku poslovanja učeničkih zadruga i preduzeća, čije je funkcionisanje takođe predstavljeno u okviru današnjeg skupa.

 

U pozdravnom obraćanju okupljenima, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je istakao da je lokalna samouprava na vreme prepoznala prednosti koje nudi sistem dualnog obrazovanja i na tom planu pruža punu podršku školama, obrazovanju i učenicima.
- U skladu sa tim, Plan upisa u srednje škole i ove godine u potpunosti odgovara iskazanim potrebama privrede. U ovom segmentu škole i privreda moraju biti partneri, a lokalna smaouprava je spona koja će ih povezivati i usmeravati da ta saradnja bude na visokom nivou, jer time obrazujemo našu decu za potrebe privrede u ovom regionu, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban, dodajući da se Industrijska zona širi i zato je veoma bitno da se obrazuje kadar koji treba Subotici.
- Nastojimo da uspostavimo i pomognemo jačanje saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca koji predstavljaju pokretače lokalnog ekonomskog razvoja. Nije nam cilj da uvođenjem dualnog obrazovanja obrazujemo učenike za rad u inostranstvu, nego da obezbedimo njihovu konkurentnost na tržištu rada i njihov ostanak, naglasio je Bogdan Laban, ističući da će Subotica kao jedan od pionira dualnog obrazovanja i dalje podsticati upis na deficitarne obrazovne profile dodelom stipendija učenicima koji se opredele za trogodišnje obrazovne profile.
- Ne radi se samo o novčanim sredstvima, već i o prepoznavanju deficitarnih zanimanja i davanja na njihovom značaju. Suštinski je bitno da se u društvu promeni stav prema zanatskim zanimanjima i da ih kao zajednica prepoznamo kao uvažena i dostojanstvena zanimanja, kojima se vredi baviti, rekao je Bogdan Laban.

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

12.02.2019.

 

IN MEMORIAM DRAGAN BOŽINOVIĆ (1952-2019)

 

 

Dragan Božinović sahranjen je danas na Pravoslavnom groblju kod Dudove šume. Božinović je iznenada preminuo u četvrtak, 7. februara, u 67. godini.

 

 

 

 

Diplomirao je ekonomiju, obavljao je funkciju predsednika opštinskog Izvršnog veća. Ostaće upamćen i kao prvi načelnik Severnobačkog okruga, a do 2016. godine bio je na čelu JKP “Suboticagas”. U Velikoj većnici Gradske kuće održan je komemorativni skup na kom su se od Dragana Božinovića oprostili porodica, prijatelji, radne kolege, partijski i šahovski saborci, predstavnici javnog i političkog života.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.02.2019.

 

Podrška udruženjima za organizovanje sajamskih manifestacija i izložbi

 

 

Predstavnicima osam udruženja, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Akoš Ujhelji, uručio je ugovore o dodeli sredstava za realizaciju projekata u oblasti ostvarivanja javnog interesa putem organizovanja i održavanja sajamskih manifestacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sredstva se dodeljuju po Konkursu za refinansiranje troškova organizovanja i održavanja sajamskih manifestacija i izložbi u 2018. godini. Konkurs je raspisan 6. decembra 2018. godine i od ukupno deset prijavljenih, bespovratna sredstva iz gradskog budžeta će dobiti osam udruženja.
- U budžetu grada u 2018. godini, obezbedili smo 2,5 miliona dinara za refinansiranje troškova za održavanje sajamskih manifestacija i izložbi, privrednog karaktera. Od deset pristiglih, odobrena su sredstva za osam manifestacija, a program podrške ćemo nastaviti i u 2019. godini, izjavio je član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Akoš Ujhelji.

 

- Grad Subotica je od početka pokrovitelj Biofesta, a prošle godine je održan četrnaesti po redu. Mnogo nam znače ta sredstva i kontinuitet finansiranja iz gradskog i pokrajinskog budžeta, a važno nam je što sredstva, između ostalog dobijamo i za promociju organske hrane. Otkupljujemo organske proizvode od proizvođača, što je takođe od velikog značaja i za njihovo jačanje kapaciteta. Takođe, sarađujemo sa Hemijsko - tehnološkom školom u segmentu pripreme organske hrane, rekla je Snježana Mitrović ispred Udruženja „Terras“, kom je za XIV Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest 2018“ dodeljeno nešto manje od 400.000 dinara.

 

Iz gradskog budžeta opredeljeno je i 400.000 dinara za VIII Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina, kog organizuje Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta.
- Naš festival je zapravo kruna svih aktivnosti koje udruženje realizuje tokom godine, kaže
Dubravko Bilinović iz Hrvatsko kulturno-prosvetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta, ističući da festival koji organizuju, osim predstavljanja autohtonih rukotvorina, gde posebno izdvaja čuvene tavankutske slamarke i njihove rukotvorine, ima i edukativni karakter.
- Zahvaljujući ovoj podršci koja je kontinuirana, što je veoma bitno, možemo reći da je Tavankutski festival izrastao u jednu manifestaciju koja je prepoznatljiva i van državnih granica, kaže Dubravko Bilinović naglašavajući značaj ove manifestacije i u oblasti turizma, s obzirom da je jedan od ciljeva festivala da privuče što veći broj turista iz Hrvatske, koji dolaze u Tavankut tokom godine.

 

Bespovratna sredstva su takođe dodeljena Udruženju za razvoj zajednice Ludoš, za projekat „Festival belog luka i Dani sela na Ludošu“; Udruženju za brigu žena i trudnica „Anahitas“ („Angel dreams“ Ekspo za bebe, mame i trudnice); Roži Šandor, iz Hajdukova (50. jubilarni berbanski dani u Hajdukovu); Udruženju pčelara „Pčela“ Subotica (XXII Dani pčelarstva); Udruženju odgajivača svinja „Bajmok“ (VIII Dani farmera) i Udruženju za razvoj naselja peščarske visoravni (Peščarski skup).

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

12.02.2019.

 

Humanitarni koncert za Leu i Damjana

 

 

Orkestar OŠ “Sečenji Ištvan” će u sredu 13.februara, održati humanitarni koncert u Velikoj većnici Gradske kuće od 18 časova. Sredstva prikupljena od novčanih priloga biće namenjena za lečenje dvoje mladih sugrađana obolelih od malignih bolesti.

 

 

 

 

Školski orkestar OŠ “Sečenji Ištvan” održaće humanitarni koncert za Leu i Damjana, učenike obolele od malignih bolesti. Lea Grešak je bivša učenica OŠ “Sečenji Ištvan” koja pohađa Gimnaziju za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, a Damjan Kiseli je učenik 4. razreda ove škole i jedan od najboljih u svojoj generaciji. Ulaznica na koncert će biti novčani prilog od 300 dinara, ili više.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

11.02.2019.

 

Izveštaji o reviziji svrsishodnosti - dobra adresa za uočavanje sistemskih problema

 

 

Državna revizorska institucija će ubuduće godišnjim programima revizije nastojati da revidira 75 odsto budžeta, izjavio je danas predsednik DRI i generalni državni revizor dr Duško Pejović, i dodao da će svi veći gradovi, kao što su Beograd, Kragujevac, Niš, Novi Sad, biti predmet revizije svake godine.

 

 

 

 

On je tokom konferencije u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, na kojoj su na lokalnom nivou predstavljena dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Subvencije jedinica lokalne samouprave javnim preduzećima“ i „Protivgradna zaštita u Republici Srbiji“ naglasio da će DRI od ove godine vršiti i reviziju datih preporuka subjektima revizije i proveravati kako su ih subjekti sproveli.
On je istakao da su izveštaji o reviziji svrsishodnosti dobra adresa za uočavanje sistemskih problema i pozvao predstavnike akademske zajednice, organizacija civilnog društva i medija, kojima je konferencija i bila namenjena, da nastave da istražuju i da se bave nalazima državnih revizora, radi daljeg širenja efekata ovih revizija.

 

Generalni državni revizor je najavio da će DRI početkom marta na svom sajtu otvoriti podatke iz izveštaja o revizijama u mašinski čitljivom formatu.
DRI će se pridružiti ostalim državnim organima i otvoriti svoje podatke, poručio je dr Pejović, i dati svoj doprinos digitalizaciji javne uprave.
Govoreći o subvencijama koje JLS daju javnim preduzećima, predsednik DRI je istakao da su državni revizori utvrdili da su, u periodu 2015-2017. godine, pojedine lokalne vlasti povećavale sredstva za subvencije i u najvećoj meri ih odobravale za tekuće poslovanje javnih preduzeća, kao što su isplate zarada, zaostala dugovanja za električnu energiju, neplaćeni porezi i doprinosi, otpremnine, pokriće gubitaka.

 

S obzirom na to da su tekuće subvencije činile tri četvrtine ukupnih subvencija, bile su smanjene mogućnosti za unapređenje razvoja lokalne infrastrukture, rekao je dr Pejović i dodao da su pojedina javna preduzeća ostvarivala dobit veću od subvencija koja su dobijala.
- Utvrdili smo da se sredstva za subvencije daju iz budžeta nekih lokalnih vlasti nekim lokalnim preduzećima, koja potom ostvare veću dobit i od samih, dobijenih subvencija. To znači da tim preduzećima subvencija nije ni bila potrebna, izjavio je on.

 

Kada je reč o Izveštaju o reviziji svrsishodnosti „Protivgradna zaštita u Republici Srbiji“, dr Pejović je podsetio da je grad, kao elementarna nepogoda u poslednje tri godine u Srbiji naneo ukupnu štetu od oko šest milijardi dinara, od čega najviše u poljoprivredi.
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), prilikom planiranja sredstava potrebnih za funkcionisanje protivgradne zaštite, distribuciju protivgradnih raketa i održavanje lansirnih stanica, ne obezbeđuje u dovoljnoj meri zaštitu poljoprivrednog proizvoda i poljoprivrednog proizvođača, ključna je poruka našeg izveštaja, rekao je dr Pejović. On je dodao da u periodu 2015-2017. godine, RHMZ nije raspolagao optimalnom količinom raketa, ali je u istom periodu i utrošeno manje od količine koja se nalazila u opticaju.
S obzirom da su delovi teritorije Republike Srbije različito izloženi dejstvu grada, nemaju sve lansirne stanice potrebu za istom količinom protivgradnih raketa, niti ih troše istom dinamikom. Zato određen broj raketa ostane neutrošen na kraju sezone, dok neke lansirne stanice ostanu bez raketa u toku dejstva, naglasio je generalni državni revizor. On je dodao da se dešavalo da, na kraju godine, ostane veći broj raketa na stanju, nego broj potrošenih raketa.

 

Umesto sadašnje linearne podele, RHMZ mora da distribuira rakete prema riziku od grada, kako bi krajevi pod većim rizikom imali dovoljno protivgradnih raketa, poručio je dr Pejović.
On je dodao da je revizijom utvrđeno da je RHMZ od istog proizvođača, istu vrstu raketa, nabavljao po ceni koja je za 18 odsto niža od cene po kojoj su nabavljale neke jedinice lokalne samouprave.
Pojedine jedinice lokalne samouprave vrše procenu štete na osnovu Uputstva o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda iz 1987. godine, propisanog na osnovu Zakona o statističim istraživanjima od intersa za celu zemlju koji je prvi put donet još 1973. godine.
DRI je dala preporuku Ministarstvu poljoprvrede, šumarstav i vodoprivrede da propiše metodologiju na osnovu koje će JLS da vrše preliminarnu procenu oštećenja od grada na poljoprivrednim kulturama.

 

DRI će ove izveštaje o reviziji svrsishodnosti poslovanja predstaviti sutra, 12. februara u Nišu, a u sredu, 13. februara u Kragujevcu.
Održavanje konferencija je podržao projekat „Unapređenje finansijske odgovornosti institucija Republike Srbije kroz eksternu reviziju“ u okviru Fonda za dobru upravu (GGF) kroz koji Vlada Velike Britanije pruža reformsku podršku Republici Srbiji.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

08.02.2019.

 

Promocija "Kobasicijade" i ove godine u znaku humanosti

 

 

Promovišući ovu tradicionalnu manifestaciju, osamnaesti put u centru Subotice, predstavnici Udruženja „Kobasicijada“ izTurije i ove godine su donirali 50 kilograma sveže kobasice Crvenom krstu Subotice za pripremu obroka u narodnoj kuhinji.

 

 

 

 

- Narodna kuhinja ima 1.200 korsnika, a deo ove donacije ide i za Prihvatilište koje je i dalje otvoreno. Trenutno je u njemu 21 lice, kaže član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Ilija Đukanović.

 

Prema njegovim rečima, ove godine je u gradskom budžetu opredeljeno 32 miliona dinara za narodne kuhinje Crvenog krsta.

 

Član Upravnog odbora „Kobasicijade“, Ištvan Tot tvrdi da nema posebnog tajnog recepta za ovu kobasicu, a najavljuje poseban kuriozitet ovogodišnje Turijske „Kobasicijade“ koja će biti održana od 22. do 24. februara, na kojoj će ovo udruženje pripremiti kobasicu dugu 2035 metara, a koju će prodavati na metar.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

07.02.2019.

 

Otvoren modernizovani Granični prelaz Bajmok

 

 

Novoizgrađeni Granični prelaz Bajmok, jedan od osam između Srbije i Mađarske, u čiju rekonstrukciju je po najvišim svetskim standardima uloženo 2,1 milion evra otvoren je danas. Prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom, prisustvovali su ministar finansija Siniša Mali, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, pomoćnik ministra ze evropske integracije Branko Budimir, direktor Uprave carina Miloš Tomić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 

 

 

 

Foto: Medija centar Subotica

 

Ministar Siniša Mali je na otvaranju prelaza istakao da taj prelaz, izgrađen po najvišim standardina, pokazuje kakvu Srbiju želimo da imamo, koliko se Srbija promenila, kako se menja i koliko smo na dobrom putu unapređenja odnosa sa Evropskom unijom.

 

Radovi na modernizaciji prelaza Bajmok, koji će unaprediti kvalitet života lokalnom stanovništvu, olakšati putovanja, a carini i policiji rad, trajali su 18 meseci, rekao je Siniša Mali i najavio da će, pored radova na prelazu Sot, biti rekonstruisani i prelazi Gostun i Kotroman.

 

Uz konstataciju da Bajmok pokazuje kako izgleda prelaz za 21 vek, Sem Fabrici je naveo da je projekat rekonstrukcije deo agende povezivanja Srbije i Mađarske, a samim tim i šire Srbije i EU, i da EU sarađuje sa Srbijom da bi se postigla njena efikasnost.

– Rekonstrukcija je deo sporazuma Srbije i EU o integrisanom upravljanju granicom, što podrazumeva zajedničko upravljanje i uprave carina i policije i poljoprivrede – rekao je, između ostalog, Fabrici i podsetio da godišnje između Srbije i Mađarske pređe oko šest miliona putnika, da iz Mađarske u Srbiju pređe gotovo isto toliko putnika, a da kroz Bajmok prođe oko 100.000 automobila. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

05.02.2019.

 

Ambasador Austrije posetio Suboticu

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas u posetu ambasadora Austrije u Republici Srbiji Nikolausa Luterotija sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, robnoj razmeni ovog regiona sa Austrijom, privrednim, infrastrukturnim, turističkim i kulturnim potencijalima našeg grada i intenziviranju saradnje između grada Subotice i ambasade Austrije.

 

 

 

 

Foto: Medija centar Subotica

 

Poželevši dobrodošlicu ambasadoru Luterotiju, gradonačelnik Laban je izrazio zahvalnost Vladi Austrije na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija i otvaranju novih poglavlja. Istakao je da veruje da će Njegova ekselencija svojim zalaganjem doprineti daljem unapređenju sveukupnih odnosa između dve države.

 

On je ambasadoru Austrije predstavio privredne, infrastrukturne, kulturno-istorijske i turističke potencijale Subotice i Palića, projekte koje grad Subotica realizuje i planove razvoja našeg grada.

 

Naglasio je da je Austrija veoma važan spoljnotrgovinski partner Srbije, da je značajan partner i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i da je ta zemlja, kada je reč i o izvozu, i o uvozu sa ovog područja, prošle godine bila na trećem mestu, iza Nemačke i Mađarske.

 

Gradonačelnik Laban je naveo da je na području RPK Severnobačkog upravnog okruga – koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu – ukupna robna razmena sa Austrijom u periodu januar-novembar 2018. godine iznosila 170,8 miliona dolara, da je to 10,7 odsto od ukupne robne razmene na nivou ove privredne komore i da je, u odnosu na isti period 2017. godine, ona veća za 13 odsto.

 

Ambasador Luteroti je zahvalio na dobrodošlici i podvukao da Srbija treba da bude deo Evropske unije i da na putu ka ostvarenju tog cilja može da računa na podršku i pomoć Beča.

 

Luteroti je rekao da je za Austriju Srbija važan i pouzdan partner i da su austrijske kompanije zainteresovane da investiraju i u Suboticu. Uz konstataciju da je povoljan geografski položaj Subotice izuzetno bitan za privlačenje investicija, istakao je da će ambasada Austrije u Beogradu pružiti podršku subotičkoj lokalnoj samoupravi u dovođenju novih investitora iz Austrije. On je predložio da se, u okviru kulturne saradnje, i Subotica svrsta među deset opština i gradova u kojima će se prikazivati kratkometražni austrijski filmovi.

 

Sagovornici su se složili u oceni da prostora za saradnju ima u gotovo svim oblastima i da ona može da se proširi, posebno u privredi, kulturi, turizmu i obrazovanju.

 

Susretu gradonačelnika Bogdana Labana i ambasadora Nikolausa Luterotija, održanom u Zelenoj sali Gradske kuće, prisustvovali su trgovinski sasvetnik pri ambasadi Austrije Erika Teoman Brener, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje Srđan Samardžić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević.

 

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Luteroti je, u okviru prve posete Subotici, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ obišao kompaniju „Simens“.

 

Izvor: Medija centar Subotica

 

____________________________________________________________________________

 

04.02.2019.

 

Konkurs za regresiranje prevoza studenata u međugradskom, odnosno, međumesnom saobraćaju u APV za 2019. godinu

 

 

Pokrajinski sekretarijat za Visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost raspisuje konkurs za regresiranje prevoza studenata u međugradskom, odnosno, međumesnom saobraćaju u APV za 2019. godinu.

 

Uslovi za sticanje prava na regresiranje troškova prevoza su sledeći:

da je stanovnik Grada Subotice,
da putuje u međugradskom , odnosno, međumesnom saobraćaju,
da nije korisnik usluge smeštaja u studentskim centrima,
da se školuje na teret budžeta Republike Srbije,
da prvi put upisuje godinu studija na teret budžeta,
da nije korisnik stipendije i kredita od nadležnih ministarstava, Vlade Republike Srbije, nadležnih pokrajinskih organa uprave, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, Republičkog fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Fonda za stipendiranje darovitih studenata Univerziteta u Novom Sadu i drugih fondova i fondacija.


Za regulisanje prava za regresiranu mesečnu kartu studenti treba da podnesu sledeće:

fotokopiju lične karte,
potvrdu fakulteta da student prvi put upisuje godinu na teret budžeta,
uverenje o nezaposlenosti studenta,
fotokopiju štedne knjižice, odnosno tekućeg računa kod određene banke.
Napomena: Pored navedenih priloga, studenti popunjavaju obrazac izjave koji mogu naći na veb sajtu Grada, ili u Uslužnom centru Gradske kuće.

 

Zahtevi za regresiranje mesečnih karata predaju se u Uslužni centar Gradske kuće, Trg slobode broj 1, svakog dana u periodu od 4. 2. 2019. do 15. 2. 2019. godine, od 9.00 do 14.00 časova.

 

Informacije na tel: 024 626 883

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

31.01.2019.

 

Gradonačelnik Laban posetio subotičke četvorke

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović posetili su danas Miru (29) i Mladena Krstića (39) koji su 13. novembra 2018. godine postali roditelji Melanije, Dimitrija, Božidara i Zaharija, prvih četvorki rođenih u Srbiji posle sedam godina. Bebe su na svet došle carskim rezom, u Beogradu, u GAK „Narodni front“, a posle skoro dva i po meseca boravka na Odeljenju neonatologije te ginekološko-akušerske klinike ovih dana su stigle u Suboticu i svoj dom.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik je u ime grada Subotice i u svoje ime porodici Krstić čestitao prinove, poželeo im puno zdravlja i sreće u životu i uručio poklone: 70 paketa pelena, isto toliko paketa vlažnih maramica i 50 kutija dohrane neophodne za ishranu beba. Uz konstataciju da su pokloni u vidu dohrane i pelena za bebe bili njihova želja, jer im je to, kako su u kontaktu sa nadležnim gradskim službama naveli, u ovom trenutku najpotrebnije, gradonačelnik je u srdačnom razgovoru sa srećnim roditeljima rekao da se subotička lokalna samouprava bori da Subotica bude grad dece, grad mladih.
–Na nivou države izdvajaju se značajna sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete. Pokrajina uvodi niz novih mera za podsticanje nataliteta, ali i subotička lokalna samouprava i te kako vodi računa, prati i unapređuje mere populacione politike koje imaju za cilj da se – kroz različite usluge, ali i razvoj odgovarajuće infrastrukture – roditelji ohrabre za proširenje porodice i podstaknu da ostanu i podižu decu u našem gradu – istakao je Bogdan Laban.

 

On je podsetio da grad Subotica za podršku rađanju i roditeljstvu, odnosno za pokušaj vantelesne oplodnje, izdvaja oko milion dinara, i da se izdvaja i za roditeljski dodatak za prvo rođeno dete u iznosu od 10.000 dinara.
– Takođe, opredeljujemo sredstva za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama u iznosu od 15.000 dinara i u tu svrhu planirano je za ovu godinu blizu 30 miliona dinara. Grad finansira i troškove boravka u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete. Na ovaj način želimo da podstaknemo buduće roditelje da se opredele za ovaj plemeniti poziv – rekao je gradonačelnik Laban.
U ovom savremenom svetu i brzom tempu života, dodao je, teško je potpuno se posvetiti detetu, a vi nemate jedno, već petoro dece.
– To je velika odgovornost i zahteva puno neprospavanih noći i mnogo odricanja. Moja vrata su za vas uvek otvorena i tu smo da vam pomognemo sve što možemo – naglasio je Bogdan Laban.

 

Majka Mira je izjavila da je tek pola sata nakon porođaja shvatila da je rodila četvorke, da je bila jako srećna, ali da je na momente osećala i strah, s obzirom na to da je trudnoća bila rizična.
-Sve se, srećom. dobro završilo. Bebe su zdrave i nestašne, posebno Dimitrije i Melanija. Uz puno ljubavi i pomoć baka mislim da ćemo se snaći. Neka su nam oni samo živi zdravi – rekla je radosna majka.

 

Zahvaljujući se gradonačelniku i njegovim saradnicima na poseti, Mladen Krstić je kazao da su, uprkos velikim obavezama, ovo za njega i njegovu porodicu najsrećniji trenuci u životu.
Saznavši za posetu gradonačelnika ovoj sada mnogočlanoj familiji, ZU Apoteka Lili drogerije priključila se pomoći porodici donacijom u vidu kozmetike za negu beba i za osmogodišnjeg sina Vasilija, koji se najviše obradovao svojoj sestri i braći, a knjižara Fora 4 darovala je Vasilija školskom opremom i priborom. Poslovni inkubator Subotica poklonio je vaučer u vrednosti od 20.000 dinara koji porodica Krstić može da iskoristi u „Trgoprometu“.
Inače, Melanija, Dimitrije, Božidar i Zaharije prve su četvorke rođene u Srbiji posle sedam godina. Pre njih rođene su četvorke u porodici Mihajlović u Surčinu. Dunja, Maša, Maja i Dušan Mihajlović prošle godine pošli su u prvi razred osnovne škole.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

31.01.2019.

 

Nacionalni dan bez duvana

 

 

Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, Doma zdravlja Subotica i Apoteka Subotica uz podršku Društva za borbu protiv raka Grada Subotice u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana, planiraju 01. februara u Megamarketu 024 „Univerexport“, Segedinski put 80, u terminu od 9 do 12 časova organizovati promotivnu akciju u kojoj će svi zainteresovani sugrađani moći prekontrolisati svoje faktore rizika i zdravstveno stanje.

 

 

 

 

Zaposleni Doma zdravlja će meriti krvni pritisak i vrednosti šećera i masnoća u krvi, a zaposleni Zavoda vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu na smokilajzeru. Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o zdravlju i odvikavanju od pušenja. Farmaceuti Apoteke Subotica će deliti savete pušačima o pomoćnim lekovitim sredstvima koji im mogu pomoći u procesu ostavljanja cigareta, kao i promotivne proizvode svoje apoteke i suplemente za jačanje imuniteta i za nadraženo grlo kod pušača od nekoliko renomiranih farmaceutskih kuća.

 

Istog dana od 13 časova u prostorijama Crvenog krsta Subotica, volonteri Crvenog krsta Subotica i lekar Zavoda za javno zdravlje Subotica planiraju održati edukativne radionice za učenike subotičkih srednjih škola na temu „Prevencija bolesti zavisnosti-odolevanje socijalnom pritisku“ i „Reklame i sponzorstvo – da li sam medijski pismen?“.

 

- Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja stanovništva potrebno je da svako učestvuje i brine o svome zdravlju i zdravlju svojih najbližih, poručuju organizatori.

 

Slogan ovogodišnjeg obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana je “Zaštitimo se od duvana”. Temom ovogodišnjeg obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana želi se skrenuti pažnja na brojne izazove kojima su mladi izloženi jer duvanska industrija na sofosticirani način reklamira i plasira nove duvanske proizvode kao „bezbednije od cigareta“, ili kao „neškodljive po okolinu“ (npr. nagrile, e-cigarete, e-nargile, IQOS i dr.).
- Ukazujemo i da su mladi još uvek visoko izloženi duvanskom dimu u svojim domovima, ali i u javnim prostorima: u parkovima, na igralištima, u igraonicama, na treninzima, u kafićima i restoranima, upozoravaju zdravstveni radnici i poručuju da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi niti bezbedan i siguran nivo izloženosti duvanskim proizvodima.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

29.01.2019.

 

 

Novo vozilo za transport pasa i mačaka

 

 

 

 

JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica, proširilo je vozni park nabavkom još jednog novog vozila namenjenog Radnoj jedinici "Zoohigijena" za transport pasa i mačaka. Novo vozilo je marke "Fiat Ducato", a kupljeno je po ceni od 3,6 miliona dinara sa PDV iz sopstvenih sredstava.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

28.01.2019.

 

MATERINSKI DODATAK ZA NEZAPOSLENE MAJKE
ZA TREĆE ILI ČETVRTO DETE

 

 

Skupština AP Vojvodine je na svojoj sednici održanoj 20.12.2018.godine donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o ostvarivanju materinskog dodatka za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete, objavljeno u “Službenom listu AP Vojvodine “ broj: 60/2018.

 

 

 

 

Novčanu pomoć može ostvariti nezaposlena majka koja počev od 01.jula 2018.godine rodila treće ili četvrto dete pod uslovom da je :
1. da je državljanka Republike Srbije;
2. da u trenutku rođenja trećeg ili četvrtog deteta ima prebivalište najmanje godinu dana na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine;
3. da neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, čija deca predhodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvajanje i koja nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu predhodnog reda rođenja;
4. da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana do dana rođenja deteta kao i od dana rođenja deteta do dana podnošenja zahteva, neprekidno.

 

Zahtev se predaje u Gradskoj upravi Subotica u uslužnom centru na uslužnom mestu broj 2. Informacije se mogu dobiti na telefon br: 024 626 940, ili 024 626 822.


 

 

A MUNKANÉLKÜLI ANYÁKNAK A HARMADIK ÉS NEGYEDIK GYERMEK UTÁN JÁRÓ ANYASÁGI PÓTLÉK

 

 

A Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza, a 2018.12.20-án megtartott ülésén Rendeletet hozott a munkanélküli anyáknak a harmadik és negyedik gyermek után járó anyasági pótlékról , megjelent Vajdaság Autonóm Tartomány Hivatalos Lapjában 60/2018 szám.

 

A pénzbeli segélyre jogosult az a munkanélküli anya, amely 2018.július 01-jétől szülte meg harmadik vagy negyedik gyermekét, azzal a feltétellel, hogy:
1. a Szerb Köztársaság állampolgára ;
2. a harmadik vagy negyedik gyermeke megszületésének időpontjában legkevesebb egy éve él a Vajdaság Autonóm Tartomány területén ;
3. közvetlenül gondoskodik a gyermekről, amelyre vonatkozva benyújtotta a kérelmet, akiknek az előző gyermekeik nincsenek nevelőcsaládban elhelyezve, vagy nem lettek örökbeadva és akitől nem vonták meg a szülői jog gyakorlását az előzőleg született gyermekek felett;
4. szerepel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában, legalább egy éve a gyermek születésének időpontjáig, valamint a gyermek születésének időpontjától a kérelem benyújtásáig megszakítás nélkül.

 

A Kérelmet a Szabadkai Közigazgatási Hivatal Ügyfélszolgálat 2 számú pultjánál lehet átadni. Bővebb tájékoztatást a : 024 626 940 vagy 024 626 822 telefonszámon kaphatnak.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.01.2019.

 

Druženjem do znanja i putovanja

 

 

Neformalna grupa mladih "Tim inicijativa" iz Subotice, poziva sve zainteresovane mlade ljude da učestvuju u aktivnosti „Družim se i učim“ koja će se u utorak 29. januara od 19 časova održati u prostorijama „Collected company“ u Subotici, Banijska 4.

 

 

 

 

Planirano je sklapanje tematskih puzli većih dimenzija, nakon čega će učesnici imati priliku proći proveru poznavanja evropskih metropola i za pokazano znanje biti nagrađeni vrednim i zanimljivim nagradama.

 

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejla: timinicijativa@gmail.com i to sa osnovnim podacima: ime i prezime, godine i kontakt telefon. Prateće informacije dostupne su na fb eventu: Družim se i učim.

 

Aktivnost „Družim se i učim“ realizuje se kroz program "Mladi su zakon 2018" i uz podršku Ministarstva sporta i omladine, kao i Centra za razvoj demokratskog društva Europolis i novobečejskog Omladinskog kluba.

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

23.01.2019.

 

Uručeni ugovori o dodeli 37 paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće uručeni su ugovori o dodeli 37 paketa građevinskog materijala vrednosti 9.000 evra, izbeglicama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sa prebivalištem na teritoriji Subotice.

 

 

 

 

 

Paketi građevinskog materijala za poboljšanje uslova stanovanja 37 izbegličkih porodica, finansirani su donatorskim sredstvima iz potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa.

- Kroz Regionalni stambeni program do sada smo izdali oko 3.000 rešenja. I dalje uspevamo da održimo tempo od osam stambenih rešenja dnevno. Voleo bih da je to i više, kaže komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Vladimir Cucić i ističe da je ova institucija najveći socijalni graditelj u Srbiji, a prema njegovim rečima, u toku je i kupovina 26 seoskih kuća i obezbeđen prostor za izgradnju 44 stana.

 

Prema podacima Povereništva za izbeglice i migracije na području grada Subotice registrovano je 13.600 izbeglih i prognanih sa prostora bivše Jugoslavije, a prema rečima gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana, pre nekoliko godina dolaskom novih struktura vlasti, pristup ovom problemu doneo je novi način rada i ispravljena je nepravda prema ovom delu građana.
- Sa našim partnerima i donatorima aktivno smo se uključili u procese i projekte koji se tiču trajnog stambenog zbrinjavanja izbeglih i prognanih u Subotici. Podsetiću da smo početkom februara 2018. godine, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji , predstavnicima 30 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do tada nisu bile trajno zbrinute, uručilii ugovore za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban ističući da će se i nakon ovog projekta vrednog 270.000 evra, nastaviti sa rešavanjem stambenih potreba porodica koje nisu među ovih 37 kojima su danas uručeni ugovori.

 

 

 

 

Jedna od porodica koja je bežeći od rata u Bosni, odlučila da novi život započne u Subotici je i porodica Nade Đukanović kojoj je danas uručeni ugovor prva podrška nakon skoro 24 godine života u ovom gradu.
- Ovo nam mnogo znači. Nismo u materijalnoj situaciji za velika ulaganja, ali je ova donacija svkako dobrodošla, kako meni, tako verujem i ostalima. Tokom više od dvadeset godina, od kako smo ovde, nikad niotkog nismo dobili bilo kakvu pomoć, kaže Nada Đukanović iz Aleksandrova.

 

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima na teritoriji Vojvodine, Duško Ćutilo je najavio da će početkom februara biti raspisan i javni poziv za dodelu jednokratne pomoći studentima u iznosu od 30.000 dinara.
- Već početkom februara, naš Fond će raspisati novu seriju javnih poziva. Među njima će biti javni poziv za građevinski materijal za adaptaciju starih objekata i započetu izgradnju, rekao je Ćutilo, ističući da će Fond i ove godine raspisati javni poziv za ekonomsko osnaživanje žena.

 

Prema rečima predstavnice UNHCR-a, Jadranke Marić, isporuka građevinskog materijala se može očekivati uskoro.

 

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

22.01.2019.

 

Potpisani ugovori o sprovođenje projekata u oblasti upravljanja imovinom na lokalnom nivou

 

 

Predstavnici 18 opština i gradova iz Srbije danas su, na svečanosti u Klubu poslanika u Beogradu, potpisali ugovore za sprovođenje projekata koji su izabrani u okviru grant šeme Programa Exchange 5 – podrška Evropske unije lokalnim samoupravama u oblasti upravljanja imovinom. Među odobrenim projektima je i „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“ koji grad Subotica realizuje u saradnji sa opštinom Senta. U ime subotičke lokalne samouprave ugovor je potpisao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 

 

 

 

 

Foto: Medija centar Subotica

 

Grad Subotica će kroz projekat „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“ da se fokusira na legalizaciju (ozakonjenje) objekata koji imaju izuzetan javni značaj. Naime, legalizacija 50 objekata i etažiranje još 10 objekata u javnoj svojini grada Subotice su glavni ciljevi stavljeni pred projektni tim koji će rukovoditi procesom od snimanja objekta; izrade elaborata geodetskih radova, katastarsko-topografskih planova, projekta geodetskog obeležavanja i elaborata sprovođenja; eventualnog brisanja objekta; izrade planova posebnih delova i izveštaja o zatečenom stanju objekta; unošenja u evidenciju i poslovne knjige grada Subotice, do popunjavanja podataka o imovini u Centralnoj bazi podataka.

 

Pored grada Subotice, partner na projektu „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“ je opština Senta koja kroz ovaj projekat, kao prioritet za rešavanje, prepoznaje problem evidencije, izrade precizne baze podataka i popis imovine. Planirano je precizno sagledavanje stanja 659 objekata, ali zbog tipa objekata koji su nesporno u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, svi oni u ovom krugu neće biti sagledani.

 

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava između Vlade Republike Srbije (Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU), Grada Subotice i Opštine Senta potpisan je 21. decembra 2018. godine. Ukupan budžet projekta je 240.095 evra, a ukupan iznos bespovratnih sredstava 181.343 evra (75,53 odsto). Budžet grada Subotice je 163.600 evra, a Sente 76.495 evra.

 

Uoči ceremonije svečanog potpisivanja ugovora o donacijama za odobrene projekte grant šeme Programa Exchange 5 i obeležavanja početka njihovog sprovođenja prisutnima su se obratili ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici, državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić, pomoćnik ministra finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Marko Jovanović, i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opštine (SKGO) Đorđe Staničić.

 

Ukupna vrednost 18 ugovorenih projekata premašuje 3,5 miliona evra, od čega donacija Evropske unije iznosi oko tri miliona evra, a ostatak predstavlja sufinansiranje od strane korisnika. Prosečna vrednost pojedinačnog granta je oko 165.000 evra. Predviđeno trajanje projekata je od 12 do 18 meseci.

 

Projekti će se realizovati u okviru Komponente 1 Programa, a biće obuhvaćeno 48 jedinica lokalne samouprave (18 koordinatora i 30 partnera) kao i nekolicina drugih korisnika (JKP, regionalne razvojne agencije, organizacije civilnog društva).

 

Program Exchange 5 finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je korisnik u smislu indirektnog upravljanja sredstvima, ugovaračko telo je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU pri Ministarstvu finansija dok je Stalna konferencija gradova i opština implementacioni partner.

 

Suštinski korisnici Programa, unapređenog upravljanja imovinom i pružanja odnosnih usluga od strane lokalne uprave - jesu lokalne samouprave u Srbiji i građani, odnosno lokalne zajednice.

 

Izvor: Medija centar Subotica

 

____________________________________________________________________________

 

19.01.2019.

 

Interaktivna radionica kroz glumačke vežbe

 

 

U Gerontološkom centru Subotica, u domu „Dudova šuma“, održana je prva radionica radno okupacione terapije "Glumom do smeha", zamišljena kao interaktivan rad sa stanarima doma gde se kroz vežbe i igru uče glumačke osnove.

 

 

 

 

 

- Tačnije, to su vežbe oslobađanja govora i tela u prostoru. Razne vežbe disanja, govora i pokreta koje čine da se na zanimljiv način uči i uživa u tome, kaže voditeljka radionice diplomirana glumica Aleksandra Bašić.
- Svaka radionica će početi vežbama kojima budimo naš govorni aparat. Učesnici radionice slušaju i rade zadatu stvar (bespredmetnu radnju), na primer vođa radionice zadaje da zamisle da žvaću žvake, jedu vruću supu, piju kiselu limunadu, pokušavaju da sažvaću žilavo meso i slično. Zatim, ponavljanje samoglasnika, od tišeg do najglasnijeg, kao i od sporijeg ritma do bržeg. Na isti način se rade i brzalice. Što se tiče bespredmetne radnje, time ćemo se najviše baviti kroz sve radionice. Na zadate indikacije učesnici rade zadate radnje recimo jutarnji ritual, vežba ispred ogledala gde svaki stanar zamisli ispred sebe ogledalo u kupatilu i vodeći se svojom maštom i kreativnošću obavlja jutarnji ritual; neko se umiva, neko pere zube, neko se šminka, neko brije itd. To sve stanari mogu da rade sa svog mesta gde sede, svako za sebe. Tu već uključujemo i pokrete rukama i gornjim delom tela uopšte. Radićemo i zajedničke vežbe koje ćemo postaviti tako da ih ostali stanari vide. Na zamišljenu scenu ćemo postaviti dve stolice pa će stanari koji žele i mogu, moći da izađu i da ih drugi vide. Te stolice će nam služiti i kao klupa u parku, ili recimo zamišljeni restoran gde će dvoje izaći na večeru i na primer jednom učesniku vežbe se hrana ne dopada, a to ne sme da pokaže drugom učesniku vežbe koji ga je izveo na večeru. Biće još raznih improvizacija na zadate teme gde će sami stanari smišljati scenario i kraj, odnosno ishod svake vežbe. Primer još jedne vežbe za oslobađanje i početak radionice uopšte, je reklama. Svaki stanar smisli koji proizvod će da reklamira, bilo postojeći, ili izmišljeni i onda se trudi da ga na što interesantniji način prezentuje ostalima, objašnjava Aleksandra Bašić i dodaje da ne postoji ništa netačno i pogrešno, već se sve svodi na maštu, igru i zabavu.
- Svaka radionica će imati neke osnovne stvari koje će se ponavljati, a i nove koje će im biti zadate, ili prosto osmišljene u skladu sa njihovom interakcijom.

 

Planirano je da se radionica održava jednom u dve nedelje.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

18.01.2019.

 

Subotička sinagoga od nedelje otvorena za javnost

 

 

Sinagoga u Subotici će od nedelje, 20. januara biti otvorena za javnost, turiste, kulturne i verske sadržaje, kako su na današnjoj konferenciji za medije objavili predsednik i članovi Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“, Tivadar Bunford, dr Jošua Štajnfeld, Jene Hajnal i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš.

 

 

 

 

Prema rečima predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, Roberta Sabadoša, Subotička sinagoga je obnavljana skoro 40 godina, a sada joj je vraćen stari sjaj, što je značajno ne samo za jevrejsku nacionalnu zajednicu.

- Zadovoljni smo zbog toga što jevrejska zajednica u Subotici napokon ima svoj sakralni objekat, kakav je sagradila 1903.godine i što na neki način sa sinagogom otvaramo vrata Subotici na nebu izuzetnih, vrhunskih događanja u svetu, po čemu želim da Subotica bude poznata u budućnosti, rekao je Robert Sabadoš, ističući da će ovaj sakralni objekat predstavljati i buduće mesto održavanja vrhunskih kulturnih dešavanja u gradu.

 

Prema godišnjem planu Fondacije "Subotička sinagoga", a prema rečima njenog predsednika, Tivadara Bunforda, u sinagogi će se održavati domaće i međunarodne kulturne manifestacije, kongresi, savetovanja od istaknutog značaja, koncerti tradicionalne i klasične muzike.

 

Sinagoga će biti otvorena od 10 do 18 časova radnim danima, osim ponedeljka koji je neradni dan za većinu muzeja i turističkih objekata, a vikendom od 10 do 14 časova. Cena ulaznice je 250 dinara, a kod grupnih poseta, kao i za učenike, studente i penzionere cena ulaznice je 150 dinara. Za decu do deset godina ulaz je besplatan.

 

Subotička sinagoga, druga po veličini sinagoga u Evropi, sagrađena je 1902. godine u stilu secesije, a 1974. proglašena je za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Izgrađena je po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, saradnika arhitekte Edena Lehnera, tvorca mađarske varijante secesije.

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

08.01.2019.

 

Predsednik Skupštine grada Subotice posetio trojke na Kelebiji

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford posetio je danas, na Kelebiji, porodicu Tancoš koja je 26. decembra 2018. godine postala bogatija za tri člana, dečaka Teodora i dve devojčice, Aliz i Fani.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U ime Skupštine grada Subotice i u svoje ime Tivadar Bunford čestitao je rođenje beba, srećnoj porodici uručio poklon u vidu dečjih pelena za prvih šest meseci života i poželeo zdravlje, dug i srećan život kako bebama tako i porodici Tancoš.

 

Izvor: Subotica.rs

 

 

___________________________________________________________________

Video galeria

 

 

 

palicki filmski festival, otvoreni univerzitet subotica, toplotne pumpe, grejanje, ustede u grejanju toplotnom pumpom, energynet subotica, Završen 18.Festival evropskog filma Palić,Yasemin Samdereli,Jan Komasa,Giulio Manfredonia,Lisa Aschan,Bence Miklauzic,Fiona Gordon,Bruno Romy, Dominique Abel,Subotica Ekonomija,privreda,poljoprivreda,Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation,IPA Programming,European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi,gradonacelnik,clan gradskog veca,suboticatrans,asfaltiranje ulica,vodovod i kanalizacija,ekologija,otpad,toplotne pumpe,Evropski fondovi,Zlatni toranj nemackom filmu Zaustavljen na putu,Dome Karukoski,palicki filmski festival,lordan zafranovic,srdjan karanovic,Vladimir Blaževski, Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, </font>
/>

 

PREČICE