Gradske vesti

 

 

 

 

Arhiva 2013. godine

 

Usvojen budžet za 2014. godinu

 

 

 

 

 

Subotica, 30. decembra - Na 17. sednici Skupštine grada Subotice održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće doneta je, sa 34 glasa za, 20 glasova protiv i šest uzdržanih, Odluka o budžetu grada Subotice za 2014. godinu. Među 74 tačke dnevnog reda, koliko ih je na današnjoj sednici ukupno usvojeno, odbornici su, između ostalog, izglasali i Odluku o oslobađanju dela obaveze plaćanja komunalnih usluga za ratne vojne invalide, porodice palih boraca i članove porodica umrlih ratnih vojnih invalida koji su učestvovali u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine, Odluku o zaštiti prava pacijenata na teritoriji Grada Subotice i Odluku o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite iz nadležnosti grada Subotice. ...dalje

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Paketići za polaznice radionice "Plava ptica"

 

 

 

 

 

Subotica, 28. decembra - Članice Kola srpskih sestara dodelile su novogodišnje paketiće devojčicama koje u okviru Kola, pohađaju radionicu tradicionalnih zanata „Plava ptica“. Novogodišnje, slatke paketiće sestre su podelile devojčicama, koje pored starih zanata, stiču i prve navike da pomažu drugima. ...dalje

 

izvor:yueco.rs

 

____________________________________________________________________________

 

 

Dodeljene nagrade "Kapetan Miša Anastasijević"

 

 

Subotica, 27. decembra - Nakon četiri godine, u Subotici su u Velikoj većnici Gradske kuće dodeljene nagrade "Kapetan Miša Anastasijević".

 

 

 

 

 

Svečanom dodelom 21 priznanja nagrađeni su: Mlekara Subotica, kao najbolja kompanija u regionu; Milorad Štavljanin, kao najbolji menadžer u 2013. godini; poslanik u Narodnoj Skupštini Balint Pastor za unapređenje društvene i poslovne klime u Srbiji i regionu. Robert Maraš iz Malog Iđoša nagrađen je kao najbolji preduzetnik u regionu, a JP "Subotica-trans" kao najbolje javno preduzeće regiona. Zorici Rašković je dodeljena nagrada kao naj-ženi u biznisu u regionu, a kao naj-investicija nagradu je dobila kompanija "Pionir". Kao naj - brend u regionu nagradu je dobila "Izletnička kobasica" Industrije mesa Topola, a kao naj - izvoznik u 2013. godini nagrađena je Fabrika stočne hrane "Gebi" iz Čantavira. Kao najbolje srednje preduzeće nagradu je dobila "Norma Grupa"d.o.o. Subotica, a "Natura"d.o.o. Subotica, kao najbolje malo preduzeće. Preduzeću "Solar Ice" dodeljena je nagrada za nove standarde, tehnologije i inovacije, a preduzeću "V&B" d.o.o. Subotica kao naj porodičnom biznisu u regionu. Nagradu za kvalitet u 2013. godini dobila je "Rotografika"d.o.o. Subotica, a za društvenu odgovornost Dom zdravlja Subotica. "Žitopromet - Mlin" iz Sente je dobitnik nagrade u kategoriji naj - agrar u regionu, a kao najbolji poslovni partner nagradu je dobio mr Borko Đurić predsednik Privredne komore Republike Srpske. Ženskom fudbalskom klubu "Spartak" nagrada je dodeljena kao najuspešnijem sportskom kolektivu regiona. Za angažovano informnisanje i društvenu odgovornost nagrađena je Rada Stajić urednica Radio - televizije Vojvodine, Dopisništvo u Subotici. Rudolfu Valteru nagrada "Kapetan Miša Anastasijević" dodeljena je za humanost i dobročinstvo.

 

Nagrada "Kapetan Miša Anastasijević" se dodeljuje najuspešnijim preduzetnicima, institucijama i pojedincima, u okviru projekta “Put ka vrhu”, a u organizaciji kompanije “Media invent” iz Novog Sada, na predlog Regionalnih privrednih komora, uz podršku lokalne samouprave.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Novogodišnji prijem za predstavnike medija

 

 

Subotica, 26. decembra - Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada prof. dr Radmilo Todosijević priredili su danas u Medija centru tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike medija.

 

 

 

 

 

Uz prigodne čestitke, uspešnu 2014. godinu, gradonačelnik Jene Maglai i predsednik Skupštine grada prof. dr Radmilo Todosijević, poručili su predstavnicima medija da i u narednoj godini objektivno, korektno i pravovremeno informišu javnost, te da budu objektivni kritičari i analitičari.

Lokalna samouprava će i dalje voditi računa i obezbediti podršku za funkcionisanje medija, a ta podrška će biti ravnopravna, rekao je gradonačelnik Subotice, Jene Maglai.

 

...opširnije - VIDEO

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike državnih organa

 

 

 

 

 

Subotica, 26. decembra - Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada prof. dr Radmilo Todosijević danas su, u Velikoj većnici Gradske kuće, priredili tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, privrednih društava, javnih i javno-komunalnih preduzeća, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i sportskih institucija. ...dalje

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Božićna čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

 

Svim sugrađanima najiskrenije čestitam nastupajući Božić i Novu godinu uz želje da praznike provedete sa svojim najbližima u miru i dobrom zdravlju, poštujući istinske ljudske vrednosti.

Neka nam ovi praznični dani ispune domove toplinom i radošću.

Gradonačelnik Subotice
Jene Maglai

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Božićna čestitka predsednika Skupštine grada

 

 

 

 

 

Svim građanima Subotice želim srećne novogodišnje i božićne praznike uz iskrene želje da nas ovi praznici ispune radošću i ljubavlju, kao i da doprinesu da prepoznamo prave vrednosti, radost zajedništva, uzajamnog razumevanja, tolerancije i darivanja.

Predsednik Skupštine grada Subotice
prof. dr Radmilo Todosijević

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Besplatan priključak na gas

 

 

Subotica, 23. decembra - Upravni odbor JKP „Suboticagas“ je na sednici održanoj 20. decembra, doneo Odluku o davanju besplatnih gasnih priključaka sa merno-regulacionm stanicom.

 

 

 

 

 

Radi efikasnog korišćenja raspoloživih vidova energije, a samim tim i smanjenja troškova grejanja, Upravni odbor JKP „Suboticagas“ je odobrio izgradnju gasnog priključka sa MRS bez naknade potrošačima kategorije „domaćinstvo“, počev od 1.01.2014. godine.

JKP "Suboticagas" Subotica će osigurati gasni priključak i MRS za potrošače iz kateogorije „domaćinstvo“ bez naknade, uz uslov da u godini izgradnje priključnog voda i MRS isti mora postati korisnik gasa.
Troškove pripremnih radova (dobijanja dozvola i izrade projekta), kao i troškove unutrašnje gasne instalacije snaša budući korisnik.

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Ekonomski fakultet uspešno poslovao u 2013. godini

 

 

 

 

 

Subotica, 23. decembra - Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu kojim Ekonomski fakultet obeležava završetak poslovne godine, okupili su se poslovni partneri, kolege iz Tetova, predstavnici Skupštine AP Vojvodine, lokalnih samouprava Subotice, Kanjiže i gradonačelnici više vojvođanskih gradova, te predstavnici privrede i finansijskih institucija, sa kojima ova visokoobrazovna institucija neguje višegodišnju poslovnu saradnju.
Ekonomski fakultet u Subotici je do sada sačinio 41 sporazum o stručno-tehničkoj saradnji, na osnovu kojih je obezbeđena stručna praksa za studente. Tokom ove godine potpisano je 16 novih sporazuma, a na osnovnim studijama ove školske godine upisano je 800 studenata i 350 na master studijama.

 

...opširnije - VIDEO

 

____________________________________________________________________________

Podrška javnim medijskim servisima Srbije i Mađarske

 

 

 

 

 

Subotica, 20. decembra - Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je danas vršioce dužnosti direktora javnih medijskih servisa Srbije (RTS) i Mađarske (MTV) i regionalne medijske kuće na mađarskom jeziku RTV Panon - Nikolu Mirkova, Žolta Sabo Lasla i Ištvana Bodžonija. Susret u Gradskoj kući upriličen je nakon što su Nikola Mirkov i Žolt Sabo Laslo u sedištu RTV Panon u Subotici razgovarali o saradnji javnih medijskih servisa Srbije i Mađarske. ...dalje

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Obnovljena saradnja između JP „Palić Ludaš“ i Nacionalnog parka Kiškunšag

 

 

 

 

 

Subotica, 20. decembra - U Medija-centru Gradske kuće potpisan je Sporazum o saradnji između Javnog preduzeća „Palić Ludaš“ i Nacionalnog parka Kiškunšag, upravljača zaštićenih područja sa obe strane granice. Sporazum su potpisali v. d. direktora JP „Palić Ludaš” Nešo Radulović i direktor Nacionalnog parka Kiškunšag dr Emil Boroš, u prisustvu pomoćnika pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i žaštitu životne sredine mr Tatjane Đurić i Marije Kern Šolja, pomoćnika gradonačelnika Subotice za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine....dalje

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Potpisan Sporazum o saradnji lokalne samouprave sa Ekonomskim fakultetom

 

 

Subotica, 18. decembra - Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nenad Vunjak, potpisali su Sporazum o saradnji koji će omogućiti studentima Ekonomskog fakulteta da praksu obavljaju u lokalnoj administraciji i javnim preduzećima.

 

 

 

 

 

Danas potpisani sporazum je 41. po redu, od kako je pre dve godine Ekonomski fakultet u Subotici započeo saradnju sa kompanijama, javnim preduzećima i finansijskim institucijama, kroz koju je studentima Ekonomskog fakulteta u Subotici omogućena dvonedeljna stručna praksa. Gradu će ovaj sporazum omogućiti konsultantske usluge, a korist od njega će pored lokalne samouprave i Ekonomskog fakulteta, imati i cela zajednica, kako je rekao gradonačelnik Subotice Jene Maglai.
- Lokalna samouprava treba da bude otvorena prema instutucijama u gradu koje su nosioci razvoja zajednice, posebno intelektualnog, gde mora postojati ozbiljna i jaka saradnja u budućem periodu, rekao je gradonačelnik Subotice Jene Maglai.


 

...opširnije - VIDEO


 

_______________________________________________________________________________

 

 

Crteži subotičkih osnovaca na poštanskim markama


 

 

 

 

 

Subotica, 18. decembra - Crteži subotičkih osnovaca, devetogodišnje Rite Kavai, učenice OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i sedmogodišnjeg Noela Sarića, učenika OŠ „Sečenji Ištvan“ sa Kelebije, obići će svet na prigodnim poštanskim markama. ...dalje


 

_______________________________________________________________________________

 

 

Kompletirana dekorativna rasveta na radost najmlađih sugrađana

 

 

Subotica, 16. decembra - Božićno-novogodišnjem dekoru centra grada dodati su i novi elementi najavljeni kao iznenađenje za najmlađe Subotičane.

 

 

 

 

 

Članovi dramske sekcije Dečijeg pozorišta svojom priredbom su poželeli dobrodošlicu trojici novih Subotičana. Tri Sneška Belića, na radost najmlađih postavljena su u delu parka ispred Gradske kuće pored pešačke staze, između ulice Dimitrija Tucovića i Štrosmajerove.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Nastavak 16. sednice Skupštine grada

 

 

 

 

 

Subotica, 13. decembra - Danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, nastavljena 16. sednica Skupštine grada - započeta i prekinuta 21. novembra 2013. godine - na kojoj je usvojeno 25 tačke dnevnog reda. Doneta su, između ostalog, rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora javnih komunalnih preduzeća „Čistoća i zelenilo“, „Subotičke pijace“, „Stadion“ i „Pogrebno“, a usvojena je i Odluka o pokretanju preispitivanja načina obračuna cene toplotne energije u gradu Subotici. ...dalje

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Doček Nove godine na Trgu slobode

 

 

 

 

 

Subotica, 12. decembra - Grad Subotica tradicionalno poklanja svojim sugrađanima i gostima Subotice doček Nove godine na Trgu slobode, a u Velikoj većnici Gradske kuće održaće se novogodišnji koncert Subotičke filharmonije, najavljeno je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.Oficijelni program dočeka Nove, 2014. godine na Trgu slobode počinje 31. decembra 2013. godine, u 22 časa, nastupom tamburaškog ansambla „Hajo” koji ove godine obeležava 25 godina postojanja.
U ponoć će biti organizovan vatromet i valcer, nakon kojeg će nastupiti subotički bend ’Najt kruzers’ koji će svirati zabavne, pop i rok hitove.

 

...dalje

 

________________________________________________________________________________


 

 

Više sredstava za agrar

 

 

 

 

 

Subotica, 11. decembra - U Medija-centru Gradske kuće danas je održana pres-konferencija na kojoj su predstavnici sedam udružanja poljoprivrednika sa područja grada Subotice saopštili svoje zahteve upućene lokalnoj samoupravi.

 

...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

10.12.2013.

 

 

Nastavak gasifikacije škola i obdaništa i u 2014. godini

 

 

 

 

 

JKP "Suboticagas" je 5. decembra navršilo punih osam godina od osnivanja. Danas se, po rečima direktora ovog preduzeća, može konstatovati da su svi razvojni planovi uspešno završeni. Izgrađeni su magistralni vodovi i ulični razvodni vodovi na površini grada i mesnih zajednica Zorka, Kelebija i Palić. Izvršena je gasifikacija Industrijske zone Mali Bajmok, kasarne "Petar Drapšin", a tokom prethodne godine započela je gasifikacija škola i obdaništa, što se po dosadašnjim pokazateljima dokazalo kao investicija koja će doprineti značajnim uštedama u gradskom budžetu.

Osvrćući se na prethodnih osam godina poslovanja direktor Grgo Horvacki kaže da Suboticagas poseduje sve potrebne sertifikate, licence i stručan kadar, što je važan preduslov kako u svim drugim aspektima poslovanja, tako i na planu bezbednosti.

Kada je reč o gasifikaciji prigradskih naselja, Suboticagas je imao kvalitetan elaborat i plan kojim bi tokom osam godina bila okončana gasifikacija, a firma koja je dobila taj posao otišla je u stečaj. Osim što su u nedovršen projekat utrošena značajna sredstva, sama vizija ovog projekta je pogrešno postavljena, smatra Grgo Horvacki.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Obeležen Dan ljudskih prava

 

 

Subotica, 10. decembra - U Velikoj većnici Gradske kuće obeležen je Međunarodni dan ljudskih prava.

 

 

 

 

 

Dok se u zemljama Evropske unije rešavaju više razine ljudskih prava, u Srbiji se građani još uvek bore sa elementarnim pravima kao što je pravo na rad, koje je najugroženije i osnova u ostvarivanju svih drugih prava. Dostojanstvo građana se ne poštuje, a besplatna pravna pomoć koju Subotica ima, samo u vidu zastupanja, nedovoljno je, jer građanima nedostaje primarna besplatna pravna pomoć kod podnošenja raznih zahteva, podnesaka i slično, u komunikaciji sa predstavnicima organa uprave, rečeno je između ostalog na današnjem stručnom skupu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Stručnom skupu prisustvovali su gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada prof. dr Radmilo Todosijević, pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih i Eva Vukašinović, pomoćnica pokrajinskog ombudsmana za prava manjina.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Saopštenje gradonačelnika

 

 

 

 

 

Bespravna seča stabala na teritoriji grada Subotice poprima ozbiljne razmere. Uzimajući u obzir činjenicu da je broj nezakonitih seča drveća enormno porastao i da je, samo u Bajmoku, u poslednja četiri dana nelegalno posečeno i odneto čak 50 stabala bagrema u vetrozaštitnom pojasu Bajmok – Madaraš, gradonačelnik Subotice Jene Maglai apeluje na sve građane koji protivzakonito seku stabla da to ne čine i najavljuje da će grad Subotica podneti Policijskoj upravi Subotica odštetni zahtev o načinjenoj šteti od strane NN lica.
Odštetni zahtev o načinjenoj šteti od strane NN lica utvrđen je od strane Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave Subotica i Policijske uprave Subotica – Odeljenje u Bajmoku, a na osnovu prijave Poljočuvarske službe.
Gradonačelnik Jene Maglai upozorava da će protiv svih osoba koje budu uhvaćene u nelegalnoj seči drveća biti podnete odgovarajuće prekršajne ili krivične prijave.

Kabinet gradonačelnika


 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

 

Szabadka Város területén egyre nagyobb méreteket ölt a fák illegális kivágása. Figyelembe véve ezt a tényt, és hogy az elmúlt négy nap alatt csak Bajmokon közel 50 akácfát vágtak ki és vittek el a Bajmok és Madaras között telepített szélvédő erdősávból, Maglai Jenő, Szabadka Város polgármestere felszólítja az illegális fakitermelőket, hogy azonnali hatállyal függesszék fel kártékony tevékenységüket, valamint értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzat feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Szabadkai Belügyi Titkárságnál, és kártérítést követel.
Az ismeretlen személy által elkövetett károk megtérítési kérelmét a Mezőőrszolgálat bejelentése alapján megalapozottnak ítélte Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Felügyelőségi Titkársága és a Szabadkai Belügyi Titkárság bajmoki osztálya.
Maglai Jenő, Szabadka polgármestere figyelmezteti az illegális fakitermelőket, hogy akiket a jövőben tetten érnek azok ellen szabálysértési, illetve bűnvádi feljelentést fognak tenni.

Polgármesteri Kabinet

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Mikulaši obradovali mališane

 

 

 

 

 

Subotica, 6. decembra - Tradicija susreta Mikulaša sa predstavnicima lokalne samouprave nastavljena je i ove godine. Član Gradskog veća Šimon Ostrogonac danas je, u Plavoj sali Gradske kuće, primio Mikulaše, njih dvadesetak, koji su, delimično ili potpuno obučeni u odoru „Deda Mraza” deci iz Subotice i okolnih naselja delili paketiće i slatkiše, istovremeno najavljujući i početak božićnih i novogodišnjih praznika. ...dalje

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Otvoren treći po redu „Winter fest“

 

 

 

 

 

Subotica, 5. decembra - Gradonačelnik Subotice Jene Maglai večeras je, na Trgu Republike, svečano otvorio treći po redu „Winter fest“. Uz isticanje da je božićno-novogodišnji vašar veoma lepo pripremljen i da služi na diku i čast ovom gradu, gradonačelnik Maglai je izrazio uverenje da će ovaj zimski vašar postati tradicionalanan i da će podići nivo dočeka i proslave božićnih i novogodišnjih praznika u gradu, s obzirom na to da, kako je rekao, svi veći gradovi u svetu organizuju ovakve manifestacije. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

„Pokreni se za posao”

 

 

 

 

 

Subotica, 5. decembra - U Medija-centru Gradske kuće danas je održana prezentacija novog ciklusa nacionalnog programa „Pokreni se za posao” koji pomaže pokretanje malih i porodičnih preduzeća širom Srbije. Program sprovodi Nevladina organizacija „Eneka” iz Niša u saradnji i uz finansijsku podršku kompanije „Filip Moris”. Konkurs je otvoren do 31. decembra 2013. godine. ...dalje

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Započela akademska godina doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu

 

 

Subotica, 5. decembra - Svečnom sednicom nastavnog kolegijuma i doktoranata na Ekonomskom fakultetu Subotica, započela je akademska godina doktorskih studija, za petu generaciju studenata.

 

 

 

 

 

Konkursom izabranih 12 kandidatra će u naredne tri godine pripremati doktorske disertacije u okviru tri studijska modela: ekonomija, menadžement i biznis i poslovna informatika. Kandidati treba da objave 4 naučno-istraživačka rada u domaćim i inostranim referentnim, kategorizovanim časopisima, a doktorska disertacija koju urade trebala bi predstavljati spoj nauke i istraživačkog rada.


 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

03.12.2013.

 

Saopštenje gradonačelnika

 

 

 

 

 

Iako su upravni odbori javnih komunalnih preduzeća „Subotička toplana”, „Subotičke pijace”, „Dimničar” i „Pogrebno”, početkom novembra ove godine, u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima i planovima i programima preduzeća odobrili korekcije cena usluga i zahteve za povećanje cena dostavili nadležnom Sekretarijatu u lokalnoj samoupravi, koja je njihov osnivač, gradonačelnik Subotice Jene Maglai do daljnjeg neće dozvoliti tražena poskupljenja i ti zahtevi neće biti upućeni Gradskom veću, kao nadležnom organu, na usvajanje.
- Sve dok ne sagledamo trenutnu situaciju u javnim komunalnim preduzećima koja su nam dostavila zahteve za povećanje cena usluga i ne steknemo uvid u njihovo poslovanje, do zahtevanih poskupljenja sigurno neće doći. Povećanje cena je, inače, veoma složeno pitanje i na to koja će poskupljenja biti odobrena utiče mnogo činilaca, kaže gradonačelnik Jene Maglai.
Javno komunalno preduzeće „Subotička toplana” zatražilo je korekciju varijabilnog dela cene za isporučenu toplotnu energiju za 6,95 odsto, dok bi fiksni deo ostao nepromenjen. JKP „Subotičke pijace” i JKP „Dimničar” traže povećanje cena za 5,5 odsto, a JKP „Pogrebno” poskupljenje u visini od 5,5 odsto linearno na sve usluge preduzeća.
Predlog o korekciji cena usvaja Gradsko veće, a za povećanje cena neophodna je saglasnost Skupštine grada.

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

 

2013. november elején, a kommunális tevékenységekről szóló törvénnyel és a közvállalatok programjaival és működési terveivel összhangban a Szabadkai Távfűtőművek, a Szabadkai Piacok, a Kéményseprő, valamint a Temetkezési közvállalatok igazgatóbizottságai jóváhagyták a vállalatok díjszabásának emelését. Az áremelésekre vonatkozó kérelmeket továbbították az őket megalapító illetékes titkársághoz. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere azonban egyelőre nem ad engedélyt az említett közvállalatok díjszabásának emelésére, így a kérelmek nem kerülnek a Városi Tanács napirendjére.
- Mindaddig, amíg meg nem vizsgáljuk át az áremeléseket kérelmező közvállalatokban uralkodó helyzetet és nem nyerünk betekintést azok ügyvitelébe és gazdálkodásába, a kért áremelésekre nem kerülhet sor. A drágítások kérdése összetett folyamat, több paraméter befolyásolja és számos tényezőt kell figyelembe venni – mondta Maglai Jenő polgármester.
A Szabadkai Távfűtőművek a hőenergia árának variabilis részére 6,95 százalékos emelést kért, míg az távfűtési díj alaprésze változatlan maradna. A Szabadkai Piacok és a Kéményseprő közvállalatok 5,5 %-os emelést kértek, míg a Temetkezési közvállalat 5,5 %-os áremelést igényelt valamennyi szolgáltatására.
A továbbiakig az említett közválalatok díjszabása változatlan marad.

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Pola veka „Subotičke toplane“

 

 

 

 

 

Subotica, 2. decembra - Javno komunalno preduzeće „Subotička toplana“ danas je obeležilo značajan jubilej – pedeset godina postojanja i uspešnog rada. Svečanoj akademiji u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasade SR Nemačke u Beogradu, Ministarstva za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine i kancelarije KfW Razvojne banke, kao i predstavnici drugih organa i institucija u Republici, Pokrajini i Subotici. ...dalje

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Nemački kao nastavni jezik

 

 

 

 

 

Subotica, 2. decembra - Direktori Gimnazije „Svetozar Marković“, Gimnazije za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, osnovnih škola „10. oktobar“, „Sečenji Ištvan“, „Petefi Šandor“ iz Hajdukova i „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka, predstavnik grada Subotice i stručni savetnik SR Nemačke za nemački jezik u Srbiji, danas su, u Osnovnoj školi „10. oktobar“, potpisali Sporazum o razumevanju i saradnji u vezi sa nastavnim predmetom Nemački kao strani jezik. ...dalje

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Izložba narodne nošnje i slika u prostorijama udruženja „Ilinden“

 

 

 

 

 

Subotica, 30. novembra - U prostorijama Udruženja građana makedonske nacionalne manjine Severnobačkog okruga „Ilinden“, u ulici Hanibala Lucića 7, večeras je svečano otvorena izložba slika istaknutih vođa Ilindanskog ustanka i narodne nošnje iz okoline Bitolja. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Osamnaest godina Kluba pesnika „Orfej“

 

 

 

 

 

Subotica, 30. novembra - Klub pesnika „Orfej“ večeras je, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“, poetsko-muzičkim programom pod nazivom „Orfej svom gradu“ tradicionalno obeležio godišnjicu svog osnivanja, ovog puta – punih 18 godina otkako je sedamnaestoro pesnika entuzijasta ostvarilo svoju ideju i osnovalo klub dajući mu ime „Orfej“. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Delegacija iz Libije posetila Suboticu

 

 

Subotica, 29. novembra - Sedmočlana delegacija iz Libije je posetila Suboticu, u sklopu studijske posete Stalnoj konferenciji gradova i opština, organizovanoj u okviru EU projekta za podršku lokalnoj administraciji u Libiji (Civile Initiatives in Libya - CIL), sa ciljem izgradnje države na novom konceptu, uz nove ideje o tome kako da zastupaju građane i pruže im potrebne usluge.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada prof. dr Radmilo Todosijević, član Gradskog veća Milan Vučković i predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, razgovarali su u Plavoj sali sa predstavnicima skupština iz četiri libijska grada - Bengazi, Misurata, Zavija i Seba i tom prilikom ih upoznali sa funkcionisanjem lokalne samouprave, što je za predstavnike lokalnih samouprava Libije značajno saznanje s obzirom da nakon četiri decenije centralizovane vlasti žele izgraditi zemlju na novom konceptu.
Delegacija iz Libije je u okviru planiranih studijskih poseta u periodu od 24. do 29. novembra, pored Subotice posetila Kragujevac i Beograd.


 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

"Praksa u ogledalu - Dujo Runje"

 

 

 

 

 

Subotica, 29. novembra - Otvoren je Drugi međunarodni stručni skup predškolskih radnika pod nazivom „Praksa u ogledalu- Dujo Runje“. Organizator skupa je PU „Naša radost“ koja drugu godinu zaredom ovim skupom obeležavanje sećanje na preminulog kolegu- pedagoga i pravnika Duju Runje, koji je bio pedagog ove predškolske ustanove i stalni saradnik Ministarstva prosvete.
Cilj skupa je razmena načina i efekata u ostvarivanju vizije kvalitetnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Skup će okupiti 170 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Mađarske Makedonije i Crne Gore. ...dalje

 

izvor:yueco.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

"Subotičke novine" proslavile 120. rođendan

 

 

Jožef Kasa: "Subotičke novine" će uvek ostati list Subotičana!

 

 

 

 

 

Subotica, 28. novembra - U redakciji "Subotičkih novina" svečano je obeleženo 120 godina od izlaska prvog broja, jednog od najstarijih nedeljnika na prostorima nekadašnje Jugoslavije.


 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

 

Održana konstitutivna sednica Gradskog veća

 

 

 

 

 

Subotica, 28. novembra - Danas je, u Plavoj sali Gradske kuće održana prva, konstitutivna sednica Gradskog veća grada Subotice, na kojoj je usvojeno deset tačaka dnevnog reda. Prihvaćeni su i Skupštini grada upućeni na donošenje predlog Odluke o izmeni Odluke o obrazovanju Mesne zajednice „Stari Žednik“, predlog Odluke o zaštiti prava pacijenata na teritoriji grada Subotice i predlog Rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora JKP „Subotičke pijace“. ...dalje

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Radio Suboticu treba sačuvati

 

 

 

 

 

Subotica, 28. novembra - Radio Suboticu treba sačuvati kao lokalni javni servis, poruka je sa današnje svečane sednice Upravnog odbora ove medijske kuće koja je povodom rođendana radija održana na temu „Radio Subotica–45 godina rada–izazovi, perspektive, razvoj”. ...dalje

 

_______________________________________________________________________________

 

 

27.11.2013.

 

 

Snežana Pejčić: Urađeno je sve ono, što je bilo najvažnije

 

 

 

 

 

Tokom tekuće godine u JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice" završen je postupak javnih nabavki u obimu oko 90% od planiranih za 2013. godinu. Planirana rekonstrukcija Zelene fontane je odložena nakon rebalansa gradskog budžeta i nedostatka sredstava, što je proisteklo zbog seta poreskih zakona gde je gradski budžet ostao uskraćen za značajan iznos sredstava. Nastavljene su rekonstrukcije i izgradnja ulica, postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, izvršena je rekonstrukcija 27 autobuskih stajališta i postavljanje informativnih displeja, što je u planu i za 2014. godinu. Započela je rekonstrukcija fasade Muzičke škole, završen konkurs u skladu sa odlukom o uređenju fasada u istorijskom jezgru grada, a nakon decenija čekanja srušen je i betonski skelet pored Otvorenog univerziteta. Izvršena je revitalizaciji zelenih površina između pešačko-biciklističke staze i saobraćajnice u ulici Đure Đaković u Subotici između ulica Zmaj Jovina i Trg Rajhl Ferenca. U mesnoj zajednici Tavankut izvršena je sanaciji krovne konstrukcije na Domu kulture. Nastavljeni su radovi na izgradnji Pozorišta.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

Apel sugrađanima

 

 

 

 

 

Iz Direkcija za izgradnju grada pozivaju sugrađane da, ukoliko u svojim dvorištima, ili drugim privatnim površinama imaju jelke, smrče, duglazije, borove ili neke druge adekvatne četinare koji im smetaju, ili narušavaju eksterijer, da ga poklone Gradu. Radnici Čistoće izvršiće njihovu seču, nakon čega će stabla biti postavljena i okićena u centru grada, povodom predstojećih praznika. Zainteresovani građani mogu da se jave lično ili putem telefona u JKP Čistoća i zelenilo, Jožefa Atile 4 620-419 ili Direkciju za izgradnju grada, Trg Republike 16, 666-378.

 

________________________________________________________________________________

 

 

Održana konferencija „Zajedno protiv nasilja nad ženama“

 

 

 

 

 

Subotica, 26. novembra - U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana konferencija „Zajedno protiv nasilja nad ženama“, u organizaciji Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine, koju podržava Ženska parlamentarna mreža Narodne skupštine Republike Srbije. ...dalje

 

_________________________________________________________________________________

 

 

"Pažljivkov" javni čas o saobraćajnim propisima

 

 

 

 

 

Subotica, 26. novembra - Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i grad Subotica organizovali su danas, u Hali sportova „Dudova šuma“, edukativnu predstavu u kojoj je glavni junak „Pažljivko“, desetogodišnji dečak koji dobro poznaje saobraćajne propise i želi da svoje znanje podeli sa mlađim drugarima na interaktivan način. ...dalje

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Svečano obeležena 95. godišnjica od Velike narodne skupštine

 

 

Subotica, 25. novembra - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i gradonačelnik Subotice Jene Maglai prisustvovali su svečanoj akademiji povodom obeležavanja nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine i godišnjice održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, 25. novembra 1918. godine.

 

 

 

 

 

Sa svečanog skupa u Velikoj većnici Gradske kuće, predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitajući nacionalni praznik uputio je poruku Bunjevcima da Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohtoni južnoslovenski narod.
- Niste ni Srbi, ni Hrvati, već autentična slovenska narodnost koja ima sve atribute posebnosti i jedinstvenosti, svoj kulturni identitet, folklor, istorijsko nasleđe, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

 

Svečani skup je pozdravila predsednica Privremenog organa Bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić podsećanjem na istorijski značaj Velike narodne Skupštine iz 1918. godine.
- Svaki narod ima svoje istorijske raskrsnice, jedna od naših, bunjevačkih je 25. novembar 1918. godine, kada smo izabrali i sa svojih 84 delegata doneli odluku da se Banat, Bačka i Baranja pripoje Kraljevini Srbiji.
Dalja budućnost Bunjevaca nije bila onakva, kakvoj su se nadali, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, podsećajući na događaje koji su usledili i umanjili entuzijazam, jer je usledilo razdoblje nakon Drugog svetskog rata i dekret kojim je naređeno da se Bunjevci moraju izjašnjavati kao Hrvati. Sledi nacionalnizacija imovine i osiromašenje zemljoradnika.
Danas ima 16 bunjevačkih institucija, Bunjevci imaju svoje novine koje izlaze jednom mesečno, tri radio emisije i jednu televizijsku. Takođe i internet stranicu, a bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture se uči u 13 osnovnih škola u Subotici i Somboru, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić.

 

Pozdravljajući svečani skup i predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića, gradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao da prisustvo predsednika na ovoj svečanoj akademiji predstavlja čast za sve Subotičane, a istovremeno to je poruka države Srbije koliko ceni bunjevačku nacionalnu zajednicu, koja je u svojoj prošlosti doživljavala i teške trenutke, ali je iz njih uvek izlazila ojačana.
- Nacionalna zajednica Bunjevaca drži do sebe, čuva svoje običaje, kulturu i neguje identitet. Bunjevci su primer da i kroz teška istorijska iskušenja narod može sebe da očuva i ojača, ako je jedinstven i ako neguje svest o samobitnosti, rekao je gradonačelnik Jene Maglai, navodeći da je i poslednjih godina bilo osporavanja bunjevačke nacionalne zajednice i to sa raznih strana, a nedavni događaji vezani za promenu strukture vlasti u Subotici, samo su ojačali ovu zajednicu, kaže Maglai. Čestitajuću nacionalni praznik, gradonačelnik je uputio poruku Bunjevcima da čuvaju svoje korene i običaje, kao zalogu budućim generacijama.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Potpredsednik Skupštine APV obišao Gerontološki centar

 

 

Suborica, 25. novembra - Gerontološki centar u Subotici je jedna od najboljih socijalnih ustanova u Srbiji, ocenio je prilikom svoje posete potpredsednika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Milivoje Vrebalov.

On je obišao Gerontološki centar i razgovarao sa korisnicima centra. ...dalje

izvor: yueco.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Predsednik Srbije u ponedeljak u Subotici

 

 

 

 

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće u ponedeljak svečanoj akademiji povodom obeležavanja nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine i godišnjice održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, 25. novembra 1918. godine, kada je doneta odluka o prisjedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji.

Svečana akademija biće održana u Velikoj većnici Gradske kuće, sa početkom u 18 časova.

 

______________________________________________________________________________

 

 

Poseta ambasadora Crne Gore / VIDEO

 

 

Subotica, 22. novembra - Ambasador Crne Gore u Srbiji, njegova ekselencija Igor Jovović završio je dvodnevnu, oproštajnu posetu severu Vojvodine sastankom sa novoizabranim rukovodstvom grada.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada prof. dr Radmilo Todosijević i zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković primili su ambasadora Crne Gore u Srbiji, njegovu ekselenciju Igora Jovovića.
Na sastanku u Zelenoj sali vođeni su razgovori o mogućnosti konkretne saradnje između grada Subotice i lokalnih samouprava Republike Crne Gore, te mogućnosti pružanja određene podrške udruženjima Crnogoraca i pripadnicima crnogorskog naroda.
Na planu obezbeđivanja uslova za dalju ekspanziju ekonomske, kulturne i ostalih vidova saradnje, ambasador smatra da se između Srbije i Crne Gore vrlo intenzivno radi na razvoju saobraćaja, pre svega na železničkoj infrastrukturi, a da se vazdušni saobraćaj učini jeftinijim i efikasnijim.
Tokom dvodnevne posete severnobačkom regionu ambasador Crne Gore je posetio fabriku Pionir u Subotici, opštine Kanjiža i Senta, gde se kroz razgovore s opštinskim rukovodstvom i privrednicima, uverio da je njihova saradnja sa Crnom Gorom veoma intenzivna, što po njegovim rečima obavezuje da se učine novi koraci na ekonomskom i drugom planu.

 

______________________________________________________________________________

 

 

Uručene donacije u Kolu srpskih sestara

 

 

Subotica, 20. novembra - Vreme pred značajne hrišćanske praznike i pri kraju godine Kolo srpskih sestara Subotica, želi da obeleži darivanjem.

 

 

 

 

 

Na večerašnjem sastanku Kola srpskih sestara uručena je pomoć u vrednosti od oko 110.000 dinara za dvoje bolesnih mališana, školi "Žarko Zrenjanin" iz Subotice i pomoć u ogrevu za jednu članicu ovog žensko patriotsko i kulturno-prosvetiteljskog društva osnovanog 28. avgusta 1903. godine u Beogradu, čija je aktivnost u Subotici započela 1. juna 1938. godine, a obnovljena 3.oktobra 1992. godine, nakon pola veka od kako su 1942. godine Nemci zabranili rad Kola srpskih sestara.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Asfaltirana ulica Ferenci Iboje

 

 

Subotica, 20. novembra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas je zvanično otvorio put u ulici Ferenci Iboje, na čije se asfaltiranje čekalo pola veka.

 

 

 

 

 

Urađen je grubi sloj asfalta, dok će finalni sloj, ukoliko vreme dozvoli biti postavljen u roku od nekoliko dana. Vrednost projekta je oko 20 miliona dinara.

Ferenci Iboje je jedna od 13 ulica koja je obuhvaćena programom asfaltiranja za 2013 godinu. Prema rečima direktorice Direkcije za izgradnju grada Snežane Pejčić, realizacija programa je pri kraju, nekoliko ulica je završeno, dok još u 4 treba da se izvede završni sloj asfalta.

Ona očekuje završetak radova sledeće nedelje. A ukoliko vremenske prilike ne dozvole, finalni sloj asfalta će biti urađen početkom proleća, kada je i planiran nastavak radova na programu asfaltiranja.

 

...opširnije - VIDEO

 

izvor:rtvcity.com

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Održana 68. sednica Gradskog veća

 

 

 

 

 

Subotica, 13. novembra - Na današnjoj, 68. sednici Gradskog veća, usvojena je 41 tačka dnevnog reda. Prihvaćeni su i Skupštini grada upućeni na donošenje, između ostalog, Izveštaj o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. septembra 2013. godine i predlog Odluke o oslobađanju dela obaveze plaćanja komunalnih usluga za ratne vojne invalide, porodice palih boraca i članove porodica umrlih ratnih vojnih invalida koji su učestvovali u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Obeležen Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

 

 

 

 

 

Subotica, 13. novembra - Na današnji dan, 13. novembara 1918. godine, srpska vojska je oslobodila Suboticu, u završnim vojnim operacijama Prvog svetskog rata. Danas je, tim povodom, položen lovorov venac na spomen-ploču na Železničkoj stanici, a na Puškinovom trgu održan pomen i položeni venci na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Poseta ambasadora Hrvatske

 

 

 

 

 

Subotica, 12. novembra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja i zamenik gradonačelnika Blaško Stantić primili su ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji Gordana Markotića. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Obezbeđena sredstva za izgradnju regionalne deponije

 

 

 

 

 

Subotica, 7. novembra - Danas je, u Plavoj sali Gradske kuće, zaključen ugovor o pristupanju člana i povećanju osnovnog kapitala novim ulogom Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija” Subotica. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Ambasador Italije posetio Suboticu

 

 

 

 

 

Subotica, 6. novembra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja primili su danas, u Plavoj sali Gradske kuće, ambasadora Italije u Republici Srbiji Đuzepea Manca. ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Održana komemoracija za nevine žrtve iz 1944. i 1945.godine

 

 

Subotica, 2. novembra - Na Senćanskom groblju, na mestu gde se nalazio spomenik “Ptica slomljenih krila” održana je svečana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine.

 

 

 

 

 

Na prostoru gde su nevino stradali građani Subotice i okline 1944. i 45.godine počast su odali potomci, građani, pripadnici verskih, nacionalnih, političkih i drugih organizacija. Iz Subotice i njene okoline iz 18 naselja je odvedeno i ubijeno 852 ljudi među kojima je bilo dece i starijih osoba. Među žrtvama je bilo 37 lica ispod 20 godina, a najviše ih je bilo između 20 i 50 godina starosti. ...dalje

 

izvor: yueco.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Bajmoku neophodan prečistač otpadnih voda

 

 

 

 

 

Bajmok, 30. oktobra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas je, u Bajmoku, razgovarao sa odbornicima Skupštine grada iz ovog mesta o problemima u mesnoj zajednici i mogućnostima njihovog rešavanja. Glavne teme radnog sastanka bile su izgradnja prečistača otpadnih voda na području Bajmoka, rešavanje problema nezaposlenosti u naselju i mogućnost da Grad pomogne u obezbeđivanju prostora za zabavište. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Otvoreno novo dečije igralište

 

 

Subotica, 30. oktobar - U okviru višenedeljne kampanje za sređivanje parkova i igrališta širom naše zemlje, kao odgovor na građanski pokret pod nazivom "Gde nam rastu deca" kompanija Baersdorf, tvorac brenda Nivea je i najmlađim Subotičanima omogućila nov, savremen i bezbedan prostor za igru.

 

 

 

 

 

Zahvaljujući donaciji kompanije Baersdorf na početku Radijalca i u blizini OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" otvoreno je novo dečije igralište sa savremenim spravama i podlogom koje ispunjavaju najviše standarde u pogledu bezbednosti, a namenjeni su deci različitih uzrasta. Donacija je vredna tri miliona dinara, a grad je uložio pola miliona dinara, za pripremne radove koje je izvršilo preduzeće “Komval”.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

30.10.2013.

 

 

Su Bike na Prozivki ponovo u funkciji

 

 

 

 

 

JKP "Parking" Subotica, obaveštava korisnike Su Bike servisa da je automat na Su Bike stanici na Prozivki, popravljen tokom današnjeg dana. Nakon oštećenja koje se desilo tokom jučerašnjeg dana, ova stanica za iznajmljivanje bicikala ponovo je u funkciji.

 

________________________________________________________________________________

 

Počela nova akademska godina master studija

 

 

Subotica, 28. oktobra - Svečano otvorena školska 2013/14. godina za studente master akademskih studija.

 

 

 

 

 

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici započela je nova školska godina za studente master akademskih studija, koju je upisalo ukupno 315 studenata, od toga budžetskih 150 u okviru 8 studijskih programa.
Od ukupnog broja upisanih studenata na master akademske studije, svega 35 dolazi sa drugih ekonomskih fakulteta iz Beograda, Niša i Kragujevca.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Putari najavili prohodne puteve

 

 

 

 

 

Subotica, 25. oktobra - I pored finansijskih problema u preduzećima koja se bave održavanjem puteva u Srbiji, između ostalog i “Vojput”, većina njih spremno dočekuje narednu zimsku sezonu, rečeno je na sastanaku gde su učestvovali svi predstavnici putne infrastrukture.

 

...dalje

 

izvor: yueco.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Hrizantema festival

 

 

Subotica, 25. oktobra - Sa ambicijom da postane tradicionalna međunarodna manifestacija koja će uz to postati i brend organizatora festivala Art bioskopa Aleksandar Lifka, Hrizantema festival će u svom prvom izdanju u okviru takmičarskog programa publici predstaviti 23 filma iz 15 država.

 

 

 

 

 

Reč je o kratkim filmovima iz žanra horora i fantastike, što je tematika koja odgovara atmosferi Noći veštica (Halloween) , koji se sa Severnoameričkog kontinenta sve više "doseljava" i na ove prostore, a koji pada neposredno pre katoličkog praznika Svih svetih i pravoslavnih Zadušnica. S obzirom da se već godinama po gradu organizuju u klubovima „noći pod maskama", ideja organizatora je da omladini ponudi vizuelno-estetski obogaćen program kalendarski vezan za tradicionalne dane htonskih praznovanja. Pored filmova sve popularnijeg žanra horora i fantastike, publici se nudi bogat prateći program koji će se odvijati na više lokacija, a sadrži izložbe fotografija, maski, horor stripova i crteža, pa sve do degustacije vina.
Od ukupno 100 filmova koji su poslati na adresu Hrizantema festivala, 23 je uvršteno u takmičarski program, ali će publika u narednom periodu imati priliku pogledati i ostale filmove koji nisu prošli ovogodišnju selekciju.
Hrizantema festival je podržalo Ministarstvo kulture i Grad Subotica.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

SAOPŠTENJE

 

 

 

 

 

Odbor za komemoraciju nevinim žrtvama stradalim u toku i po završetku II svetskog rata i sahranjenih na teritoriji grada Subotice je sa žaljenjem i gorčinom primilo vest o krađi spomenika „Ptica slomljenih krila” podignutog u znak sećanja na nevine žrtve 1944 – 1945. godine, na parceli br. 44 na Senćanskom groblju.

Koji su razlozi nestanka skulpture i zašto je ovo spomen obeležje oskrnavljeno, nije nam poznato. Da li se radi o običnoj krađi iz koristoljublja ili su motivi bili izazivanje nacionalne netrpeljivosti? Međutim, činjenica je da naši preci ni posle 69 godina ne mogu počivati u miru – što nas očajava!

Zato zahtevamo od policije da pronađe i privede počinioce, da predmet istrage preda javnom tužilaštvu i da sud po hitnom postupku kazni krivce po najstrožoj zakonskoj kazni!

Molimo Lokalnu samoupravu grada Subotice da nađe trajno rešenje za ovo pitanje i odredi instituciju koja će u budućnosti biti odgovorna za održavanje i čuvanje spomen parka.

S pravom smatramo da do ovog nemilog događaja ne bi ni došlo da se spomenik nalazio u jednom uređenom, negovanom i ograđenom parku koji inspekcija i policija redovno kontroliše.

Sa ovim saopštenjem je saglasna i Komisija za podizanje i održavanje spomenika na teritoriji grada Subotice.

Bez obzira na ovaj događaj, gradski Odbor za komemoraciju će 2. novembra 2013. godine sa početkom u 14,00 časova održati tradicionalni memorijalni skup, na kojem očekujemo sve ljude dobrih namera.

Odbor za komemoraciju nevinim žrtvama
stradalim u toku i po završetku II svetskog rata i sahranjenih na teritoriji grada Subotice

 

 

NYILATKOZAT

 

 

A Szabadkai Önkormányzat Kegyeleti Bizottsága mély sajnálattal és nagy felháborodással veszi tudomásul a Vergődő madár ellopását a 44-es parcelláról, ahol az 1944 – 1945-ben ártatlanul kivégzett áldozatok nyugszanak.

Nem tudjuk, hogy a szobor ellopása és az emlékhely meggyalázása milyen indítékból történt – lehetett csupán haszonlesés, avagy nemzeti gyűlölet szítása. Tény az, hogy 69 esztendő után sem nyugodhatnak békében szeretteink – és ez elkeserítő!

Ezért követeljük a rendőrségtől, hogy kutassa fel és állítsa elő az elkövetőket, adja át nyomozati anyagát az ügyészségnek és a bíróság gyorsított eljárásban a törvény teljes szigorával büntesse meg az elkövetőket!

Felkérjük Szabadka város önkormányzatát, hogy találjon tartós megoldást és felelős intézményt az emlékpark gondozására és védelmére.

Okkal föltételezzük, hogy ha ez a szobor egy gondozott és ápolt bekerített parkban van és az ellenőrök és a rendőrség is láttatja magát a helyszínen, nem következik be ez a lesújtó esemény.

Ezzel a nyilatkozattal egyetért a Szabadkai Szoborügyi Bizottság is.

A történtek ellenére a Kegyeleti Bizottság megtartja a hagyományos november 2-i megemlékezést 14.00 órai kezdettel, amelyre minden jó szándékú embert várunk.

A Szabadkai Önkormányzat Kegyeleti Bizottsága.

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Konkurs za projekte u oblasti omladinskog sektora


 

 

Subotica, 21. oktobra - Objavljen je Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti
omladinskog sektora na teritoriji Grada Subotice za 2013. godinu u iznosu od 1.000.000,00 dinara.

 

 

 

 

 

Maksimalni iznos sredstava koji može biti odobren po projektnom zadatku iznosi 100.000,00
dinara.

Prioritet će imati projekti koji podrazumevaju: što veću pokrivenost teritorije Grada Subotice, partnersku saradnju između više udruženja međusobno sa Kancelarijom za mlade, ili ustanovama koje se bave mladima, realizaciju aktivnosti u manjim, ruralnim sredinama, realizaciju aktivnosti na zapošljavanju mladih, bezbednosti, zdravlju i socijalnoj politici
mladih, kao i ekologiji i održivog razvoja.
Pravo podnošenja prijave za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti
omladinskog sektora za 2013. godinu imaju udruženja mladih, ili udruženja za mlade i savezi.
Rok za podnošenje prijave je 15. novembar tekuće godine.

 

...opširnije - VIDEO

 

____________________________________________________________________________

 

 

Subotica atraktivna za turske investitore

 

 

Subotica, 18. oktobra - Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj posetio je danas Suboticu.

 

 

 

 

 

Ovo je prva poseta Subotici, a po rečima turskog ambasadora, zadovoljan je što je posetio grad koji je primer tolerancije i multikulturalnosti. Nakon razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave zaključeno je da je moguće ostvariti saradnju na planu kulturne razmene, zdravstva i takođe, na planu turizma, s obzirom na činjenicu da godišnje 140 hiljada turskih državljana putuje trasom Koridora 10. Palić je jedna od destinacija za koju bi mogli biti zainteresovani investitori iz Turske, a
firme koje već posluju u okviru industrijske zone, predstavljaju garant da Subotica predstavlja pogodnu lokaciju za strane investicije.
Ambasador Turske je nakon razgovora u Gradskoj kući, sa predstavnicima lokalne samouprave prisustvovao molitvi povodom Kurban-bajrama u subotičkoj Džamiji, sedištu Islamske zajednici u Subotici.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Nikolić i Josipović u Tavankutu

 

 

 

 

 

Tavankut - 17. oktobra - Manjinske zajednice Srbije i Hrvatske su njihovo bogatstvo koje povezuje dve države, a poštujući njihova prava "ništa ne gubimo već dobijamo", zajednički su ocenili predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović u Tavankutu. Tavankut je bio poslednja stanica obimne dvodnevne posete Josipovića Srbiji, gde je zajedno sa svojim domaćinom prisustvovao otvaranju Dvanaestih dana hrvatske knjige i reči "Balint Vujkov" i obavio razgovore s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji. ...dalje

 

izvor: yueco.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Održana 15. sednica Skupštine grada

 

 

 

 

 

Subotica 17. oktobar - Na današnjoj, 15. sednici Skupštine grada održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće usvojeno je svih 14 tačaka dnevnog reda. Odbornici su, između ostalog, doneli Rešenje o nastavku rekonstrukcije, restauracije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta, Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za sanaciju i rekultivaciju gradske deponije i izgradnju postrojenja za upravljanje otpadom u funkciji regionalnog sistema upravljanja otpadom u Subotici na lokaciji MZ „Aleksandrovo” i Pravilnik o participaciji putnih troškova učenicima srednjih škola. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

U potrazi za najoptimalnijim rešenjima upravljanja muljem

 

 

 

 

 

JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica kao jednu od tehnoloških celina na Prečistaču za prečišćavanje otpadnih voda, ima i liniju mulja gde se stabilizovani i digestivni mulj stvara prilikom prečišćavanja otpadnih voda. Iz te tehnologije kao nusproizvod se dobija biogas koji se koristi za sagorevanje, a tom prilikomn se proizvodi električna energija. Ostatak od 20% suve materije, potiče na razmišljanje o zaokruživanju tog procesa. Pre 2 godine je vršeno ispitivanje u segmentu kompostiranja mulja. Ispitivanje je dalo odgovor na dva pitanja:
Da li je moguće vršiti kompostiranje i da li ovo odgovara evropskim direktivama? Na oba pitanja se došlo do pozitivnog odgovora. Kompostiranje je vršeno sa partnerima iz Kečkemeta. Sledeći korak je izrada studije izvodljivosti koja će biti izrađena uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, a biće predložena rešenja koja se mogu smatrati najboljima, sa tehničkog, tehnološkog, ekonomskog i ekološkog aspekta tokom narednih dve decenije.

 

...opširnije VIDEO magyar / srpski

 

_______________________________________________________________________________

 

 

16.10.2013.

 

Čestitka povodom Kurban-bajrama

 

 

 

 

 

Povodom Kurban-bajrama, jednog od najznačajnijih muslimanskih praznika, upućujemo Vam najiskrenije čestitke uz želje da ovaj praznik proslavite u duhu tradicije i običaja deleći radost sa svojim najdražima.

Neka Vam ovi praznični dani proteknu u duhovnom i verskom miru, dobrom zdravlju, radosti i slozi, ispunjeni blagostanjem uz molitvu i veru u trajne vrednosti porodičnog života, prijateljstva i dobrobiti svih ljudi.

 

predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja

gradonačelnik Subotice Modest Dulić

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Održana prezentacija regionalnog Benčmarking projekta

 

 

Subotica, 11. oktobra - U Medija Centru je održana prezentacija regionalnog projekta pod nazivom " Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period 2008. - 2012. godine" projekat Benčmarking II.

 

 

 

 

 

Projekat sprovodi Inter - institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije (IPM), uz podršku Svetske banke i učešća Stalne konferencije gradova i opština kao zainteresovane strane.
Cilj ovogodišnjeg projekta je iniciranje nacionalnog sistema poređenja pokazatelja uspešmpsti (benčmarkinga) vodovodno - kanalizacionih preduzeća Srbije. Benčmarking je danas jedan od najvažnijih "alata" za poboljšanje učinka preduzeća, kako u privatno0m, tako i u javnom sektoru. Njegov značaj se ogleda i u činjenici da poređenje i razmena znanja o dobrim i lošim praksama, može biti značajan pokretač za merenje i unapređenje učinka u javnom sektoru. Konkretna korist za svako preduzeće koje učestvuje u ovogodišnjem projektu, biće sopstvena ocena kvaliteta podataka, sa predlogom meraza njihovo poboljšanje.
Projekat se realizuje od aprila, do decembra 2013. godine.
U projektu učestvuje 30 javno - komunalnih preduzeća iz cele Srbije. Podršku projektu dalo je i Ministarstvo građevinarstva i urbanizma Republike Srbije, nadležno za komunalne delatnosti.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Obeležen 10. oktobar, Dan oslobođenja Subotice

 

 

 

 

 

Subotica, 10. oktobra - Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma, obeležen je 10. oktobar, Dan oslobođenja Subotice od fašizma 1944. godine. Svečanoj sednici u Velikoj većnici Gradske kuće, kojom je predsedavala predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja, prisustvovali su visoki predstavnici diplomatskog kora iz Beograda i Subotice, delegacije saveza vojnih veterana iz Mađarske i Hrvatske, predstavnici republičkog, pokrajinskog i gradskog SUBNOR-a, predstavnici verskih zajednica, državnih, pokrajinskih, gradskih i opštinskih organa, odbornici Skupštine grada i predstavnici nacionalnih veća. ...dalje

 

Izvor: subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Tribina "Samo zdrav čovek može biti uspešan privrednik"

 

 

Subotica, 7. oktobra - U organizaciji Regionalne privredne komore Subotica i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, održana je tribina pod nazivom "Samo zdrav čovek može biti uspešan privrednik".

 

 

 

 

 

Projekciju Ministarstva zdravlja za naredni period, u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, predstavila je ministarka zdravlja dr Slavica Đukić Dejanović.
- Unapređenje zdravstvene zaštite nije moguće uz postojeće zakone, te je neophodno raditi na njihovoj izmeni, usklađivanju sa evropskim standardima, takođe i na planu javnih nabavki, antikoruptivnih mera, zaštiti prava pacijenata i izjednačavanju privatne i državne prakse. Jačanjem inspekcijskih organa, koji će često imati medijatorsku funkciju, umesto dosadašnje funkcije sankcionisanja, stvara novi odnos ka inspektoratu ka kom se teži, rekla je Đukić Dejanović, a kao značajan preduslov koji obezbeđuje uslov da se lekari bave pacijentima, umesto dokumentacijom, ona kaže da je neophodna primena elektronskog vođenja dokumentacije. Predlog zakona koji reguliše ovu oblast će se naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine. Jedna od vodećih tema u segmentu usklađivanja sa evropskim standardima je i skrinig, kao važan preduslov u uspešnoj prevenciji, posebno u segmentu malignih obolenja.
Prilikom današnjeg boravka u Subotici ministarka je takođe, posetila subotički Dom zdravlja i privatnu polikliniku "Kuća zdravlja.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

Subotica na najvećem sajmu investicija u Evropi

 

 

 

 

 

Minhen, 7. oktobra - Počeo je najveći evropski sajam investicija i nekretnina „Expo real 2013“, na kojem se, na štandu Srbije, predstavljaju i investicioni potencijali Subotice. Na 64.000 kvadratnih metara izložbenog prostora na minhenskom sajmu, predstaviće se 1.700 izlagača iz 33 zemlje sveta. Na štandu Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) u okviru čijeg štanda „Srbija – sledeća evropska destinacija” , Subotica predstavlja svoje potencijale.
...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Rodna ravnopravnost: lekcije i izazovi

 

 

Subotica, 7. oktobra - Kancelarija za mlade Grada Subotice u saradnji sa Udruženjem za razvoj mladih KULT iz Subotice realizuje lokalnu inicijativu pod nazivom „Rodna ravnopravnost: lekcije i izazovi“.

 

 

 

 

 

Projekat je nastao kao rezultat obuke od 3 modula u Sarajevu na kojem su prisustvovale predstavnice lokalne samouprave i udruženja građana U projektu je učestvovalo 9 lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
Projekat sadrži edukaciju iz oblasti rodne ravnopravnosti, fokus grupe, izradu upitnika i javno zagovaračku kampanju za usvajanje izrađenih preporuka rodno odgovornog budžetiranja u lokalnim dokumentima prema mladima kao što je Lokalni akcioni plan za mlade.
Projekat je podržao Institut za razvoj mladih KULT i UN Women. U drugoj fazi projekta biće održano predavanje, u sredu 9. oktobra u 17 časova u sali 1, Nove opštine, a u planu je i održavanje radionica za mlade, na srpskom i mađarskom jeziku.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

Asfalt u ulici Proleterskih brigada

 

 

 

 

 

Subotica, 5. oktobra - Ulica Proleterskih brigada u MZ Zorka ovih dana dobila je 700 novih metara asfalta širine 4 metra, a u sklopu toga urađena je i rekonstrukcija raskrsnice pomenute ulice i ulice dr Ferenca Bodrogvaria. Ovo je samo nastavak projekta asfaltiranja 13 ulica u gradu, a prioriteti su rubne mesne zajednice koje su u Subotici po tom pitanju najneuređenije. Postavljanje asfalta je u završnoj fazi, a ono što je još ostalo da se uradi jeste da se postave bankine, kao i da se put obeleži vertikalnom i horizontalnom signalzacijom. ..dalje

 

izvor: yueco.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

04.10.2013.

 

 

Snabdevanje gasom uredno

 

 

JKP "Suboticagas" se snabdeo dovoljnim količinama gasa, koje obezbeđuju normalno funkcionisanje sistema grejanja za potrošače koji su se opredelili za grejanje na ovaj energent.

 

 

 

 

 

Za ovu godinu "Suboticagas" je predvideo 25 miliona kubnih metara gasa, što je projektovana potrošnja za distributivno područje Subotice.
Svi neophodni remonti na merno-regulacionim stanicama i kontrole unutrašnjih instalacija potrošača su završene što omogućava nesmetan početak grejne sezone i pre njenog zvaničnog početka.
Po rečima direktora JKP "Suboticagas" Grge Horvackog investicione aktivnosti za ovu godinu su relativno uspešno završene. Priključen je industrijski potrošać na Bikovačkom putu, započela je izgradnja magistralnog voda na Senćanskom putu koji će snabdevati turističku zonu na Paliću. Takođe, izgrađeno je oko 90 priključaka za individualnu stambenu zonu, a u toku je realizacija priključenja na gasnu mrežu Osnovne škole "Matko Vuković" u Subotici.

 

...opširn ije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

04.10.2013.

 

 

Tretman počinilaca nasilja u partnerskim odnosima


 

 

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokreće uvođenje nove usluge u Subotici i Novom Sadu – tretman počinilaca nasilja u partnerskim odnosima. Nosilac ovog projekta je Centar za socijalni rad Novog Sada, a partner u realizaciji je Centar za socijalni rad Subotice.

 

 

 

 

 

Program traje 15 meseci, od septembra 2013. do decembra 2014. godine.Timovi obučenih stručnjaka će raditi na uvođenju, implementaciji i održivosti nove usluge u sistemu socijalne zaštite, uz supervizijsku podršku stručnjaka koji su akreditovali i vodili program obuke za profesionalce iz Centara za socijalni rad.

- Program za tretman počinilaca nasilja u partnerskim odnosima koji je odabran da se uvede u sistem socijalne zaštite u Novom Sadu i Subotici je ATV (Alternativa nasilju – Alternativ til Vold), kojeg je razvio norveški profesionalni centar ATV za istraživanje i tretman počinilaca nasilja i koji predstavlja jedan od prvih i najpoznatijih centara u Evropi za tretman muškaraca koji vrše nasilje. Rekla je v.d.direktorka Dijana Prćić.
Program predstavlja preventivnu meru usmerenu na suzbijanje recidiva - karakterističnog za nasilje u porodici i ima za cilj očuvanje bezbednosti i zaštite žrtava porodičnog nasilja.
- Program za tretman počinilaca nasilja u partnerskoj relaciji je u potpunosti u skladu sa Nacionalnom strategijom za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici kao i sa međunarodnim aktima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope čiji je Republika Srbija potpisnik. Finansijer projekta je UNDP, rekla je koordinatorka projekta Ujedinjenih nacija Vesna Jarić.

U Centru za socijalni rad Novi Sad kao nosioca projekta u Vojvodini, protekle nedelje je izvršeno predstavljanje nove usluge socijalne zaštite-tretmana počinilaca nasilja u partnerskim odnosima. Promociji su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija iz operativne mreže za zaštitu žena i dece od nasilja u porodici „Zora“ koji će činiti mehanizam upućivanja na tretman.
Nova usluga Centra za socijalni rad Subotice, najpre će biti predstavljena interno.
- U sledećoj fazi se predviđaju tretmani koji podrazumevaju 4 individualne seanse sa počiniocima sa kojima se sklapa ugovor o nenasilju, uspostavlja se kontakt sa žrtvom radi praćenja eventualnog recidiva. Razrađuju se tehnike za kontrolu besa i procenjuje se motivacija počinioca za uključivanje u grupni tretman, rekla je psiholog Nada Vereš iz CSR Subotice.

Nakon pripremnih seansi, sledi grupni rad u trajanju od 6 meseci koji se sastoji od 24 grupne seanse od po sat i po, na kojima se obrađuje 8 tematskih celina. Grupa se sastaje jednom nedeljno u prostorijama Centra za savetovanje i podršku porodici. Grupa je terapijskog i socio-edukativnog karaktera i vodi je terapeutski par koji je prošao specijalizovanu obuku za rad sa počiniocima nasilja u partnerskim odnosima.
- Počinioce nasilja mogu uputiti Centar za socijalni rad, Tužilaštvo, Policija, Sud, kaže Boris Telečki, psiholog CSR Subotica.
Prema rečima koordinatorke projekta UNDP Vesne Jarić, po dosadašnjim iskustvima u Centrima za socijalni rad u Nišu, Kragujevcu i Beogradu od 60 osoba koje su prošle terapije, 80 odsto nije ponovilo nasilje tokom tretmana.

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Održana 14. sednica Skupštine grada

 

 

 

 

 

Subotica, 3. oktobra - Na 14. sednici Skupštine grada, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, usvojeno je svih 16 tačaka dnevnog reda. Donet je Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za prvih šest meseci ove godine, Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Subotice za 2013. godinu i Odluka o stipendiranju studenata sa teritorije grada Subotice. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

U okviru PU „Naša radost“ otvorena još dva nova vrtića

 

 

 

 

 

Subotica, 2. oktobra - Posle vrtića u Aleksandrovu koji je otvoren prošle nedelje, u okviru Predškolske ustanove „Naša radost“ danas su otvorena još dva nova vrtića – „Zlatna ribica“ u Malom Bajmoku i „Jagodica“ na Kelebiji. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Počeli radovi na izgradnji Ulice 15. avgusta

 

 

 

 

 

Subotica, 2. oktobra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić sa saradnicima i zamenik direktora Direkcije za izgradnju grada Petar Balažević, obišli su početak radova na izgradnji Ulice 15. avgusta u MZ "Peščara i "Kelebija".

Biće izgrađeno ukupno 710 metara, širine kolovoza od 4 metra, a vrednost investicije je 8.100.000 dinara.

 

...opširnije - VIDEO

 

___________________________________________________________________________________

 

 

Počela nova akademska godina

 

 

Subotica, 1. oktobra - Svečanim prijemom novih studenata na Ekonomskom fakultetu, danas je zvanično počela nova akademska godina za 54. generaciju studenata.

 

 

 

 

 

Prvu godinu ekonomije, jedan od ukupno osam smerova upisalo je 815 brucoša, 710 u Subotici i Novom Sadu i 105 u Bujanovcu. Od ukupnog broja novoupisanih 380 studiraće na teret budžeta.
Studentima je omogućena stručnu praksu u 35 firmi sa kojima je Fakultet ostvario poslovnu sradnju.
Sporazum o razmeni studenata i profesora potpisan je sa fakultetima u Rusiji, Kini, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, a tokom juna ove godine i sa univerzitetom u Portlandu.

 

...opširnije - VIDEO

 

____________________________________________________________________________

 

 

Prijem za alumniste Fondacije „Dr Zoran Đinđić”

 

 

Subotica, 28. septembra - Povodom obeležavanja desetogodišnjice postojanja Programa stipendija nemačke privrede „Zoran Đinđić” koji od 2003. godine realizuje Fondacija „Dr Zoran Đinđić” u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istok, sinoć je za alumniste Fondacije u Velikoj većnici Gradske kuće priređen svečani prijem.


 

 

 

 

 

Obraćajući se dosadašnjim stipendistima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, učesnicima šeste konferencije alumnista koja se od 26. do 29. septembra održava u Beogradu i Subotici, gradonačelnik Subotice Modest Dulić poželeo im je dobrodošlicu i poručio da u njima vidi budućnost ovog regiona.
- Verujem da će u skorijoj budućnosti od vaših odluka zavisiti kojim će putem ići ovaj region kada je reč o nauci, politici, kulturi i drugim oblastima. S obzirom na to da ste najbolje što region ima i da ste zbog svog talenta, kvaliteta i predanosti s razlogom bili stipendisti Fondacije ’Dr Zoran Đinđić’, vi ste prava paradigma za ono što je Đinđić zastupao, a to je stalna spremnost na rad i odricanje da bi se svaki dan u svakom pogledu napredovalo. Njegova filozofija je podrazumevala da se u rešavanju globalnih problema najpre krene od individue, da svako na svom planu iz dana u dan bude bolji i da u tom mnoštvu individualnih pozitivnih promena napreduje i celokupno društvo, istakao je Modest Dulić.
Gradonačelnik Dulić je izrazio zadovoljstvo što je Subotica, kao mesto u koje je dr Zoran Đinđić uvek rado dolazio, odabrana da se obeleži jubilej i što, kako je rekao, i na taj način odajemo počast ovom velikom čoveku.
- Danas smo vam predstavili i našu industrijsku zonu i verujem da ćemo kao dobri domaćini ostaviti snažan utisak na vas. Važno nam je da, gde god se nalazili, predstavite naš grad u najboljem svetlu, da imate na umu da ste ovde među prijateljima i da smo multinacionalna, multikulturalna i tolerantna sredina koja raširenih ruku prihvata sve dobronamerne ljude i različitosti, jer je različitost u našem gradu vrednovana kao prednost u odnosu na ostale gradove u regionu, naglasio je Modest Dulić.
Učesnici šeste konferencije alumnista, njih nešto više od 100, juče su posetili međunarodne kompanije u subotičkoj Slobodnoj zoni: Simens, Dunkermotoren, Norma grupu i Kontiteh fluid. Alumnisti će danas obilaziti kulturne znamenitosti grada i tako se upoznati sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem Subotice.

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

 

Asfaltiranje ulica u Bajmoku

 

 

Subotica, 27. septembra - Novi asfalt u ulicama Baje Pivljanina i Tri istarske žrtve u Bajmoku.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, pomoćnica gradonačelnika za rad sa mesnim zajednicama Olivija Urban, član Gradskog veća zadužen za sport Nemanja Simović i zamenik direktora Direkcije za izgradnju grada Petar Balažević obišli su danas početak radova na prevlačenju novog sloja asfalta u ulici Baje Pivljanina u Bajmoku. Ukupna dužina ove i ulice Tri istarske žrtve, iznosi 1300 metara, a izvođač radova je konzorcijum "Vojput" i "Komgrad". Vrednost investicije je 3.900.000 dinara, što je deo paketa od 115 miliona dinara koliko je planirano da se izdvoji iz gradskog budžeta za projekat sanacije i izgradnje saobraćajnica. Paralelno sa radovima na ove dve ulice vrši se i sanacija udarnih pukotina na putevima i obeležavanje pešačkih prelaza.

 

...opširnije VIDEO

 

____________________________________________________________________________

 

 

Otvorena ekspozitura Sberbanke

 

 

 

 

 

Subotica, 26. septembra - Šesta u potpunosti rebrendirana banka ekspoziture Sberbanke u Srbiji otvorena je danas u Subotici, u ulici Korzo 6. Član Izvršnog odbora Sberbanke Srbije Marijana Vasilesku i Grigori Černenko, direktor Sberbanke Srbije za poslovanje sa klijentima iz Rusije i ZND, zajednički su presekli svečanu vrpcu i zvanično označili početak rada subotičke Sberbank ekspoziture. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

 

Predloženo poskupljenje usluga

 

 

 

 

 

Subotica, 26. septembra - Gradsko veće Subotice uputilo je Skupštini grada predloge JKP „Čistoća i zelenilo“ i JP „Suboticatrans“ o poskupljenju cene usluga za 5,5 procenata što je u skladu sa Programom poslovanja ovih preduzeća za 2013. godinu.

Novim cenovnikom JKP „Čistoća i zelenilo“ trebalo bi da se poveća cena odnošenja i deponovanja otpada, dok se predloženim cenovnikom JP „Suboticatrans“ povećava cena karata u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Zakonom o komunalnim delatnostima i Odlukom o osnivanju JKP, predviđeno je da vršilac komunalne usluge donosi odluku o promeni cena, a da saglasnost daje nadležni organ lokalne samouprave, pa će se o predloženim promenama izjasniti odbornici Skupštine grada na narednoj sednici.

Sekretarijat za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu,
komunalne poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave Subotice

 

____________________________________________________________________________

 

 

Ministarstvo dalo saglasnost

 

 

Subotica, 26. septembra - Nakon višemesečnog usaglašavanja lokalne samouprave sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, odnosno sa Upravom za poljoprivredno zemljište, Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za teritoriju grada Subotice za 2013. godinu, dobio je saglasnost Ministarstva.

 

 

 

 

 

Pri izradi Programa, lokalna samouprava uzela je u obzir i stavove i mišljenja poljoprivrednika i predstavnika Udruženja poljoprivrednika.
Na osnovu programa za 2013. godinu, planirano je davanje u zakup ukupno 13.965 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Od toga 50% je raspoređeno poljoprivrednicima koji se bave uzgojem stoke, a drugih 50% će se putem licitacije, odnosno javnog nadmetanja, dati u zakup.
U toku dana, gradonačelnik Modest Dulić će Upravi za poljoprivredno zemljište uputiti predlog za ubrzani postupak davanja zemljišta u državnoj svojini u zakup, radi što skorijeg ulaska poljoprivrednika u posed i mogućnosti poštovanja agro-rokova.

 

____________________________________________________________________________

 

 

Donacija Crvenog krsta Bavarske i grada Minhena

 

 

 

 

 

Subotica, 25. septembra - Predstavnici grada Minhena i Crvenog krsta Bavarske ponovo su prikupili pomoć i dopremili četiri kamiona robe za subotičku Opštu bolnicu, Udruženje penzionera Subotice, škole i udruženja građana. Ispred Gradske uprave Minhena donaciju je uručio koordinator akcije Hamid Sijerčić koji je, na konferenciji za novinare održanoj u konferencijskoj sali Opšte bolnice, rekao da je donacija produkt zajedničkog rada grada Minhena i Crvenog krsta Bavarske, Kancelarije „Pomoć čoveku u nevolji”. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

 

Uručene diplome i medalje najboljim učesnicima biciklističke trke

 

 

 

 

 

Subotica, 25. septembra - Član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić danas je u Plavoj sali Gradske kuće uručila diplome i medalje, dečacima i devojčicama od petog do osmog razreda koji su u biciklističkoj trci upriličenoj povodom tradicionalne manifestacije "Dan bez automobila", osvojili prva tri mesta. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

 

Održana 58. sednica Gradskog veća

 

 

 

 

 

Subotica, 25. septembra - Danas je održana 58. sednica Gradskog veća na kojoj je usvojeno 18 tačaka dnevnog reda. Usvojeni su, između ostalog, predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, Izveštaj o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. juna 2013. godine i predlog Rešenja o nastavku rekonstrukcije, restauracije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta. ....dalje

 

izvor: subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

 

Stanje bezbednosti u gradu stabilno

 

 

 

 

 

Subotica, 24. septembra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja i Vojin Kojić, načelnik Odeljenja policije u Policijskoj upravi Subotica danas su, u Plavoj sali Gradske kuće, razgovarali sa članovima Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma Vlade Republike Srbije. Tema sastanka, kojim je predsedavao predsednik Saveta Srđan Šajn, bila je razmatranje bezbednosne situacije na severu Srbije u skladu sa poslednjim događajima u gradu Subotici i mogućnosti izbijanja međuetničkih sukoba Roma i ostalih građana. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

Sastanak direktora osnovnih i srednjih škola i Kancelarije za mlade Grada Subotice

 

 

 

 

 

Subotica, 24. septembra - Danas je u Plavoj Sali Gradske kuće održan sastanak direktora osnovnih i srednjih škola grada Subotice na kojima su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Član gradskog veća zadužena za obrazovanje Etela Jerinkić, Član gradskog veća zadužen za omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac i koordinatorka Kancelarije za mlade Dejana Bibić. Na sastanku su predstavljeni ciljevi i dosadašnji rad Kancelarije za mlade kao i informisanje o budućim aktivnostima koje će sprovoditi Kancelarija u saradnji sa školama i drugim relevantnim institucijama i organizacijama. Predviđena su interaktivna predavanja na temu aktuelnih problema s kojima se mladi suočavaju danas kao što je porast vršnjačkog nasilja. Sastanku je prisustvovala direktorica Centra za socijalni rad Dijana Prčić kao i predstavnik PU Subotice Aleksandar Obrenović koji su uključeni zajedno sa Kancelarijom za mlade u formiranju Lokalne mreže za podršku žrtvama i prevenciju trgovine ljudima u Republici Srbiji.

 

____________________________________________________________________________

 

 

Problemi zagađenja vodenih tokova i poljoprivrednog zemljišta

 

 

Palić, 23. septembra - Na Paliću je danas započeo dvodnevni sastanak Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, sa predstavnicima lokalne samouprave i nevladinog sektora, na temu zagađenja poljoprivrednog zemljišta i vodenih tokova.

 

 

 

 

 

Zasedanja van zgrade parlamenta imaju za cilj upoznavanje sa problemima u sprovođenju usvojenih zakona na nivou lokalnih samouprava, a takođe i posredovanje kod rešavanja problema između lokalnih samouprava i državnih organa.
Na današnjem sastanku predstavljeni su konkretni problemi Subotice u vezi sa neusvojenim godišnjim programom izdavanja državnog zemljišta i njegove moguće posledice, što je već više meseci goruća tema. Zagađenje Palićkog jezera je još jedan problem o kom će se razgovarati tokom dvodnevnog sastanka, na kom će biti razmotrene buduće aktivnosti za koje je neophodna podrša republičkih organa.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Počelo asfaltiranje ulice Ferenci Ibolje

 

 

Subotica, 23. septembra - U okviru programa sanacije i izgradnje 13 ulica i 3 raskrsnice planirano do kraja ovogodišnje sezone, započeli su zemljani radovi nakon kojih sledi asfaltiranje ulice Ferenci Ibolje.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i direktorka Direkcije za izgradnju Snežana Pejčić obišli su danas radove na izgradnji ulice Ferenci Ibolje u MZ "Mali Radanovac", koja je pored MZ "Peščara, obuhvaćena planom da se u cilju ravnomernog unapređenja života realizuje program sanacije i izgradnje 13 ulica i 3 raskrsnice do sredine novembra. Iz gradskog budžeta je u tu svrhu izdvojeno 130 miliona dinara, a javnom nabavkom posao je dobio konzorcijum kompanija Vojput i Komgrad koji su ponudili cenu od 115 miliona dinara.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

20.09.2013.

 

 

Poskupljuje odvoženja i deponovanja smeća

 

 

Josip Kovač Striko: Nove cene će obezbediti "pokrivanje" osnovnih troškova preduzeća. Godina će završiti pozitivnim saldom.

 

 

 

 

 

Od 1. oktobra JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica izvršene usluge će obračunavati po novim cenama uvećanim za 5,5%.
Odnošenje i deponovanje u individualnom stanovanju iznosiće 4,34 dinara po kvm, u stambenim zgradama 5,24, a iz poslovnih prostora 11,90 dinara. Odnošenje i deponovanje otpada u naseljenim mestima gde stanovništvo odlaže čvrsti otpad u plastičnim tipskim vrećama nova cena će iznositi 86,63 dinara.
Mesečno povećanje prihoda ostvareno povećanjem cena usluga iznosiće 1.102,189 dinara, a ovaj prihod će biti usmeren na pokriće troškova nabavke goriva i maziva čije je učešće u ceni 21,5%. Deo prihoda će biti usmeren i na održavanje specijalnih vozila za odvoženje smeća. Kada je reč o stanju voznog parka i mehanizacije direktor JKP„Čistoća i zelenilo“ Josip Kovač Striko kaže da bi grad kao osnivač trebao učestvovati u nabavci tri nova vozila za odvoženje smeća, a ovim bi bile izbačene iz upotrebe žute tipske vreće. U narednoj godini biće neophodno nabaviti 2 cisterne za pranje ulica, bar 4 specijalizovana vozila tzv. podizača za odvoženje smeća iz kontejnera.
Direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Josip Kovač Striko kaže da su sanirani gubitci koje je ovo javno-komunalno preduzeće imalo u prethodnom periodu. Sanaciju gubitaka je započelo prethodno rukovodstvo, a zahvaljujući racionalizaciji troškova i visokom procentu naplate od oko 90%, Čistoća sada beleži dobit od oko 16 miliona dinara.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

18.09.2013.

 

 

Dan bez automobila

 

 

U okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se održava od 16. do 22. septembra u Subotici će u subotu 21. septembra 2013. godine tradicionalno biti obeležen „Dan bez automobila“. Moto ovogodišnje akcije je „Čist vazduh. Ti si na potezu.“

 

 

 

 

 

Akcija je posvećena očuvanju životne sredine i promociji zdravog načina života koji podrazumeva korišćenje sredstava prevoza koja za pogon ne koriste fosilna goriva. „Dan bez automobila“ promoviše i razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja u gradskim sredinama, čime se doprinosi razvoju ekoloških uslova života.
Povodom obeležavanja „Dana bez automobila“ u Subotici će biti zatvoren saobraćaj na Trgu Žrtava fašizma i Trgu svete Terezije (između ulica Matka Vukovića i Petefi Šandora) i ulica Dimitrija Tucovića. Saobraćaj će biti zatvoren na obe lokacije u petak, 20.09.2013. godine od 20 časova. Otvaranje saobraćaja planirano je u subotu 21.09.2013. godine: na Trgu Žrtava fašizma i Trgu svete Terezije od 13 časova, a za ulicu Dimitrija Tucovića od 19 časova.
Ideja manifestacije je i razvijanje svesti kod dece, da bez čistijeg vazduha, nema zdravog života i da se u gradu može pešačiti, koristiti bicikl i javni prevoz, a da sve to pomaže održavanju zdravije životne sredine. Kao deo programa „Dana bez automobila“ organizovano je crtanje mališana iz subotičkih predškolskih ustanova na prostoru ispred Gradske kuće na temu iz oblasti ekologije i saobraćaja, u petak 20.09.2013. godine od 10 i 30.
U organizaciji Biciklističkog kluba „Spartak“ u subotu 21.09.2013. godine biće održana biciklističa trka za đake osnovnih škola na Trgu Žrtava fašizma od 9 i 30. U isto vreme sa Trga žrtava fašizma grupa osnovaca krenuće biciklima do Palića, u pratnji nastavnika, gde će im u Zoo vrtu biti održana prezentacija i predavanje na temu životinjskog sveta.
Manifestaciju „Dan bez automobila“ organizuju Grad Subotica, gospodin Imre Kerekeš iz Društva inženjera i tehničara, Biciklistički klub „Spartak“ i subotičke osnovne škole.

 

______________________________________________________________________________

 

 

17.09.2013.

 

 

Grad pomaže u rešavanju problema fasade Tehničke škole

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja i članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić, održali su danas sastanak sa direktorkom Tehničke škole „Ivan Sarić", Eržebet Ivanović i članovima Saveta roditelja i Školskog odbora, sa temom rekonstrukcije fasade Tehničke škole „Ivan Sarić".

 

 

 

 

 

Problem fasade Tehničke škole „Ivan Sarić" star je nekoliko decenija, a radi se o stogodišnjem školskom objektu čija fasada do sada nije rekonstruisana, što dovodi u pitanje bezbednost učenika i zaposlenih. Problematiku rešavanja oronule fasade otežava činjenica da je školski objekat proglašen spomenikom kulture, a takođe je u toku postupak prenošenja vlasništva nad pomenutim objektom, sa Republike na Pokrajinu, u skladu sa Zakonom o prenosu nadležnosti sa Republike na Pokrajinu.

Gradonačelnik je izvestio prisutne da je u komunikaciji sa Pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, kao i predstavnicima Fonda za kapitalna ulaganja dobio uveravanja da će na narednom sastanku Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja biti pozitivno rešen zahtev grada Subotice za dodelu sredstava za popravku spoljašnje fasade škole u iznosu 40 miliona dinara, čime bi bila rešena prva faza radova.

Predstavnici Školskog odbora su, svesni limitiranih finansijskih mogućnosti Grada, kao i nadležnosti po pitanju objekata u vlasništvu AP Vojvodine, izrazili zahvalnost lokalnoj samoupravi na pokazanoj spremnosti da se njihovi problemi rešavaju.

 

______________________________________________________________________________

 

 

Završeno uređenje atarskog puta u Muškatla ulici

 

 

Subotica, 16. septembra - Završeni su radovi na uređenju atarskog puta u Muškatla ulici.

 

 

 

 

 

Uređenjem ove saobraćajnice povezane su dve mesne zajednice - Veliki i Mali Radanovac, a saobraćajnica je značajna zbog toga što je koristi veliki broj poljoprivrednika sa ovog dela grada koji se bave proizvodnjom mleka, te im je omogućena lakša komunikacija sa otkupljivačima i gradom.
Radovi na rekonstrukciji atarskih puteva finansiraju se iz prihoda od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, čime se kako je rekao gradonačelnik Subotice Modest Dulić, praktično, novac vraća zemljoradnicima kroz poboljšanje infrastrukture i kvaliteta života, a po njegovim rečima naredne nedelje započeće radovi na asfaltiranju 13 subotičkih ulica, počev od ulice Ferenci Ibolje. Za ovaj posao iz gradskog budžeta je opredeljeno oko 120 miliona dinara.
Za uređenje atarskih puteva ove godine namenjeno je 15 miliona dinara, od čega je 2,5 miliona potrošeno za održavanje oko Pačirske pruge. Preostali iznos biće usmeren na još pet trasa u okolini Subotice.

 

...opširnije - VIDEO

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Razvoj integralnog sistema javnog transporta u regionu Subotica - Segedin

 

 

Subotica, 13. septembra - U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana Zatvarajuća konferencija IPA projekta „Razvoj integralnog sistema javnog transporta u regionu Subotica - Segedin“

 

 

 

 

 

Današnjom konferencijom završen je projekat kojim se uvode poboljšanja u sferi saobraćaja između Subotice i Segedina. Cilj projekta bio je povezivanje kompatibilnih sistema sa obe strane granice. Saradnja sa partnerima u projektu će se nastaviti kroz druge IPA projekte. Krajnji rezultat je da život građana kroz konkretne ciljeve bude kvalitetniji. Istraživanja sprovedena kroz projekat “Ditrans” pokazuju da u autobuskom i železničkom pograničnom saobraćaju između Subotice i Segedina postoje kvantitativna i kvalitativna potreba za razvojem, a glavne kočnice razvoja su dugo zadržavanje na graničnom prelazu Horgoš, čime se produžava putovanje. Između Subotice i Segedina dnevno saobraćaju dva, ili tri autobusa što je nedovoljno s obzirom na frekventnost, posebno u letnjoj sezoni. Danas predstavljena studija izrađena u okviru projekta, nudi konkretne predloge unapređenja javnog saobraćaja između Subotice i Segedina.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Podrška samozapošljavanju žena

 

 

Subotica, 13. septembra - Udruženje poslovnih žena Srbije u partnerstvu sa Udruženjem poslovnih žena Subotica započelo je realizaciju novog projekta “Podrška samozapošljavanju žena u perspektivnim privrednim sektorima, kroz obuku, mentorstvo i umrežavanje”.

 

 

 

 

 

Projekat je podržalo Ministarstvo finansija i privrede Vlade Republike Srbije. Projekat će se realizovati kroz 4 seminara, tokom 4 meseca, a pohađaće 50 polaznica iz 5 regiona i 7 gradova Srbije. U okviru projekta, u Subotici je održana dvodnevna obuka. Trening je obuhvаtio osnovnа upustvа i znаnjа o izrаdi poslovnih, biznis plаnovа učesnicа projektа, koje će biti u prilici dа provere svoje poslovne ideje, dа dobiju potrebne informаcije o sredstvimа podrške kojа mogu obezbediti kod rаznih fondovа, аgencijа, poslovnih bаnаkа i sličnih izvorа. Ove rаdionice obezbedile su i mentorsku podršku, kroz obrаzovаnje mentorskih pаrovа sаstаvljenih od početnicа u biznisu i preduzetnicа koje imаju iskustvo u oblаstimа u kojimа žele dа rаde.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Otvoren 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj"

 

 

Palić, 3. septembra - U sklopu obeležavanja Dana grada, u Eko centru na Paliću danas je svečano otvoren jubilarni 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj".

 

 

 

 

 

Ovogodišnji naučni skup je okupio 51 autora i koautora naučnih radova u okviru dve teme: "Društva i ekonomije Balkana 2020 - vizije i mehanizmi razvoja privrede, obrazovanja, istraživanja i kulture" i kao stalna tema, kako u nekoliko prethodnih godina, tako i ovogodišnjeg skupa je "Razvoj zasnovan na znanju: ekonomske, organizacione i institucionalne osobenosti".
Naučni skup je otvorio predsednik Programskog odbora prof. dr Vlastimir Matejić.
Organizator skupa je Udruženje "Tehnologija i društvo", Ekonomski fakultet Subotica i Grad Subotica su glavni suorganizatori, a suorganizatori su Centar za istraživanje razvoja nauke i tehnologije - Institut "Mihajlo Pupin" iz Beograda i Elektrotehnički fakultet iz Podgorice.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Obeležen Dan grada, 1. septembar

 

 

 

 

 

Subotica, 1. septembar - Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su zaslužnim Subotičanima uručena priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada, 1. septembar. Današnjoj svečanosti, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, gradski zvaničnici, predstavnici državnih i pokrajinskih organa, nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, bratskih gradova, verskih zajednica i kulturnih institucija, kao i veliki broj građana. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Na koncertu Gorana Karana oko 8.000 Subotičana

 

 

 

 

 

Subotica, 31. avgusta - Dan grada, 1. septembar, proslavljen je i večerašnjim koncertom poznatog pevača Gorana Karana. Oko 8.000 posetilaca okupljenih na subotičkom Trgu slobode uživalo je u odličnom nastupu popularnog dalmatinskog šansonjera i njegovog benda „Vagabundo”...dalje

 

izvor:subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik Dulić razgovarao sa načelnikom Komunalne inspekcije Srbije

 

 

Subotica, 30. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić sa saradnicima, u Zelenoj sali Gradske kuće, razgovarao je sa Milojem Vojinovićem, načelnikom Komunalne inspekcije Republike Srbije.

 

 

 

 

 

- S obzirom na to da dolazim iz Ministarstva građevinarstva i urbanizma, u čijem okviru se nalaze i komunalne delatnosti, teme današnjeg susreta sa gradonačelnikom Dulićem bile su kako sa nivoa Republike pomoći Subotici i participiranje grada Subotice u zajedničkim projektima koji se odnose na prevazilaženje pojedinih problema u oblasti komunalne infrastrukture, rekao je, nakon sastanka, Vojinović.
-Kao i svi gradovi u našoj zemlji, tako i Subotica ima svojih specifičnih problema kao što su nedovoljno izgrađena kanalizaciona i vodovodna mreža, vodosnabdevanje u prigradskim i vangradskim naseljima, asfaltiranje određenih puteva i nezavršena deponija. Naši razgovori tekli su u tom pravcu da se i država uključi da pomogne gradu Subotici na što efikasnijem rešavanju komunalnih problema, naglasio je Miloje Vojinović.

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Prijem Gorana Karana u Kabinetu gradonačelnika

 

 

Subotica, 30. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas je, u Gradskoj kući, primio poznatog pevača Gorana Karana koji će u subotu, 31. avgusta, u okviru obeležavanja Dana grada, održati koncert na subotičkom Trgu slobode.


 

 

 

 

 

Uz zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici i pozivu da svojim koncertom uveliča proslavu Dana grada, Karan je rekao da mu je želja da Subotičani na koncertu čuju ono najbolje što njegov bend „Vagabundo” i on mogu da pruže.
- Svaki moj koncert je priča za sebe. Za nastup u Subotici nisam još odabrao repertoar, ali je izvesno da veče neće proći bez mojih starih pesama prema kojima ljudi već imaju emocije, kazao je Goran Karan.
Gradonačelnik Dulić je istakao da je grad Subotica i ove godine povodom Dana grada obezbedio kvalitetan koncert i da je popularni dalmatinski šansonjer dobro poznat subotičkoj publici.
- Karan je tokom proteklih godina nastupao na različitim manifestacijama u našem gradu i od subotičke publike je uvek prihvaćen na najbolji način. Verujem da će i na sutrašnjem koncertu znati da zadovolji istančan ukus naših sugrađana i da ćemo svi zajedno uživati u njegovom nastupu, rekao je Modest Dulić.
Koncert Gorana Karana i benda „Vagabundo” održaće se sutra, od 22 časa, na Trgu slobode.

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Projekat „Arhitektura, da li se to pleše?“

 

 

Subotica, 29. avgusta - Finalni performans u okviru projekta „Arhitektura, da li se to pleše?“ održaće se 8. septembra na šest arhitektonsko i istorijski značajnih lokacija grada: Železnička stanica, Sokolski dom (zgrada Jadrana), Kuća Dominus, Narodno pozorište, Dom vojske i Trg Slobode.


 

 

 

 

 

„Arhitektura, da li se to pleše?“ je multimedijalni umetničko-naučni projekat čiji je osnovni zadatak da istraži i istakne potencijale različitih prostornih ambijenata grada Subotice.Cilj projekta je organizovanje višemedijskog kulturnog događaja, u obliku performansa ljudi i grada, značajnog za očuvanje identiteta arhitektonskog nasleđa i razvoja kulturnog života omladine Subotice.
Projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Vlade republike Srbije kroz projekat „Mladi su zakon“, u organizaciji Asocijacije za razvoj opštine Bačka Topola i uz finasijsku podršku Grada Subotice i Kancelarija za mlade Grada Subotice. Performans započinje u 21 čas sa početne lokacije kod Železničke stanice Subotica

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Deca iz Goraždevca u poseti Subotici

 

 

Subotica, 28. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić sa saradnicima danas je, u Gradskoj kući, primio decu iz Goraždevca na Kosovu i Metohiji.

 

 

 

 

 

Deca uzrasta od 14 do 18 godina, njih 35, u Subotici borave od 25. avgusta do 1. septembra, u okviru obeležavanja Dana grada, i gosti su Sokolskog udruženja za sportsku rekreaciju i fizičko vaspitanje Subotica i Bunjevačkog kulturnog centra „Tavankut”, iz Tavankuta.
Gradonačelnik je gostima sa prostora Kosova i Metohije poželeo dobrodošlicu, ugodan boravak u našoj sredini i da kroz druženje sa vršnjacima iz Subotice i okolnih naselja steknu prijateljstva koja će ih vezivati za ceo život.
- Za Suboticu je karakteristično upravo ono što u sredini gde vi živite, nažalost, nedostaje, a to su mir, tolerancija i sigurnost. Subotica je grad u kome u miru i slozi živi preko 20 nacionalnih zajednica i naroda, grad sa izuzetno dugom tradicijom međusobnog poštovanja. Sve što ste u našem gradu videli rezultat je prožimanja različitih kultura. Subotica je i grad otvorenog srca, grad koji raširenih ruku prihvata sve dobronamerne ljude. Verujem da ćete ovde uživati, da ćete upoznati nove prijatelje i da će ta prijateljstva dugo trajati, istakao je gradonačelnik Dulić.
U ime gostiju na srdačnoj dobrodošlici zahvalio se Bojan Radulović, predsednik i osnivač Kulturno-umetničkog društva „Metohija”, iz Goraždevca. On je naglasio da članovi KUD „Metohija” nigde nisu tako lepo primljeni kao u Subotici.
- Članovi našeg kulturno-umetničkog društva uglavnom su učenici. Većina njih nije putovala dalje od Kosovske Mitrovice i Kraljeva, tako da mi je veoma drago što je njihov prvi ozbiljniji nastup upravo u Subotici, gradu u kome smo izuzetno lepo dočekani. Raduje me što smo vaši gosti i iskreno vam se zahvaljujem na svemu što ste za nas učinili, rekao je Bojan Radulović.
Tokom prijema, gostima je rečeno da je humanitarna akcija prikupljanja pomoći u hrani, odeći, obući, kućnoj hemiji, školskom priboru i sportskoj opremi, koju su organizovali Sokolsko udruženje za sportsku rekreaciju i fizičko vaspitanje Subotica i grad Subotica okončana i da se akciji odazvalo više od 1.000 Subotičana.

 

______________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik Modest Dulić posetio Pečuj

 

 

Subotica, 28. avgusta - Gradonačelnici Subotice i Pečuja, Modest Dulić i Žolt Pava (Zsolt PÁVA) razgovarali su juče o mogućnostima saradnje dva grada, posebno u oblasti kulture, kao i o kandidaturi Subotice za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Pečuja je rekao da je projekat koji je Pečuju doneo pobedu u nadmetanju za ovu prestižnu titulu 2010. godine rezultat timskog rada i inovativnosti u kreiranju kulturnih sadržaja. Tom prilikom gradonačelnik Pava ponudio je pomoć i podršku Pečuja kandidaturi Subotice za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.
- Posebno će nam biti dragocena iskustva Vašeg tima, koji je i proces kandidature i realizaciju projekta Pečuj – grad bez granica uspešno priveo kraju. Zahvaljujem se na pozivu i podršci, a posebno me raduje povezivanje naša dva grada i u oblasti kulture, ali i u drugim oblastima, rekao je gradonačelnik Subotice Modest Dulić.
Dva gradonačelnika razgovarala su i o Žolnai keramici, kao posebnoj poveznici dva grada. Tokom posete Pečuju delegaciji iz Subotice prezentovan je i Žolnai kulturni kvart, te trenutna situacija u fabrici keramike Žolnai, koja je na putu revitalizacije. Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, posetio je Pečuj na poziv mađarskog kolege, koji će uskoro uzvratiti posetu.

 

______________________________________________________________________________

 

 

20. Naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj"

 

 

Subotica, 27. avgusta - Jubilarni 20. naučni skup "Tehnologija, kultura i razvoj" održaće se od 3. do 5. septembra u Eko centru na Paliću, u sklopu obeležavanja proslave Dana grada.

 

 

 

 

 

Ovogodišnji jubilarni naučni skup okupiće 51 autora i koautora naučnih radova u okviru dve teme: "Društva i ekonomije Balkana 2020 - vizije i mehanizmi razvoja privrede, obrazovanja, istraživanja i kulture". Stalna tema kako u nekoliko prethodnih godina, tako i ovogodišnjeg skupa je "Razvoj zasnovan na znanju: ekonomske, organizacione i institucionalne osobenosti".
Predstavljanje naučnih radova i diskusije obuhvatiće problem nedovršene tranzicije i neophodnost da se izvrši tranzicija tranzicije u zemljama Zapadnog Balkana. Kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona postoje gubitnici tranzicije, jer se ovaj proces odvijao tako što su tranziciju sprovodili pojedinci u skladu sa ličnim, uskim interesima i ciljevima, rekla je predsednica Organizacionog odbora prof. dr Danica Drakulić najavljujući ovogodišnji jubilarni naučni skup čija je ambicija da održi nivo međunarodnog naučnog skupa. Srbiji je neophodan jak nacionalni kapitalizam koji ima jake institucije, zaključak je sa prošlogodišnjeg 19. naučnog skupa održanog u Tivtu, što je model o kom će se diskutovati i na predstojećem naučnom skupu na Paliću, u okviru kog će biti upriličen i besplatan koncert za učesnike skupa i građane Subotice. Koncert će biti održan 4. septembra u Eko centru na Paliću od 19 časova.
Organizator skupa je Udruženje "Tehnologija i društvo", Ekonomski fakultet Subotica i Grad Subotica su glavni suorganizatori, a suorganizatori su Centar za istraživanje razvoja nauke i tehnologije - Institut "Mihajlo Pupin" iz Beograda i Elektrotehnički fakultet iz Podgorice.
Svečano otvaranje skupa zakazano je za 3. septembar u 10 časova u Eko centru na Paliću.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Stvarati uslove za obrazovanje mladih i u lokalnim sredinama

 

 

 

 

 

Subotica 26. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i član Gradskog veća zadužen za omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac danas su, u Gradskoj kući, razgovarali sa Nenadom Borovčaninom, državnim sekretarom za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta Vlade Republike Srbije. Gradonačelnik je državnog sekretara upoznao sa činjenicom da je ove godine usvojen Lokalni akcioni plan za mlade, strateški dokument u kojem su, s jedne strane, definisani problemi koje mladi Subotičani prepoznaju kao goruće, ali u kome se, s druge strane, i predlažu aktivnosti koje bi trebalo da daju rezultat da se takvo stanje promeni. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

Počeo XII Interetno festival

 

 

 

 

 

Subotica, 23. avgusta - Sinoć je na Trgu Republike otvoren XII Interetno festival na kome će nastupiti folklorni ansambli iz 11 zemalja. Otvaranju Interetno festivala prethodila je svečana povorka u kojoj su prisutnima, u festivalskom gradu „Etnopolisu“, predstavljeni učesnici Festivala - muzičke, plesne i folklorne grupe iz Mađarske, Južne Koreje, Rusije, Italije, Paname, Indonezije, Poljske, Kipra, Rumunije, Slovačke, Paragvaja i Srbije. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Podrška inicijativi za izmenu Zakona o zaštiti potrošača

 

Subotica, 23. avgusta - Gradonačelnik Subotice, Modest Dulić, podržao je inicijativu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa za izmenu Zakona o zaštiti potrošača prema kojoj mlađi od 18 godina ne mogu da borave u lokalima koji služe alkohol nakon 23 sata, bez pratnje roditelja ili staratelja.

 

 

 

 

 

"Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na jedan od problema kojeg su svesni mnogi naši sugrađani, a pre svega roditelji dece adolescentskog uzrasta. Verujem da bi se uvođenjem ovog ograničenja u znatnoj meri uticalo na smanjenje problema alkoholizma među mladim osobama. Iako je u našoj zemlji zabranjena prodaja alkohola maloletnim licima, svesni smo činjenice da pojedini ugostitelji ne poštuju u potpunosti ovu zabranu. Stoga, smatramo da je neophodno izvršiti izmene Zakona o zaštiti potrošača i mlađima od 18 godina ograničiti vreme boravka u objektima u kojima se služi alkohol. Podržavajući ovu inicijativu dajemo svoj doprinos zaštiti zdravlja i bezbednosti naših sugrađana, a pre svega mladih osoba", istakao je Modest Dulić.

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Subotica traži još 50 policajaca i stanicu za hitne intervencije

 

 

Subotica, 22. avgusta - Na današnjem sastanku gradonačelnika Subotice Modesta Dulića i načelnika Policijske uprave u Subotici MUP-a Republike Srbije Borivoja Mucalja, kome je prisustvovala i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja, rukovodstvo grada je upoznato sa bezbednosnom situacijom u Subotici.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik je čestitao Policijskoj upravi u Subotici na brzoj i efikasnoj akciji lišavanja slobode odgovornih za nemili događaj od proteklog vikenda u gradu i najavio logističku pomoć grada u funkcionisanju Policijske uprave u Subotici.
U prvoj fazi, grad će finansirati postavljanje 9 kamera za video nadzor na najznačajnijim javnim lokacijama. Takođe grad Subotica i Policijska uprava u Subotici će zajednički zatražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije prijem 50 novih policajaca u Policijskoj upravi u Subotici. MUP-u Republike Srbije će takođe biti upućena inicijativa da se u Policijskoj upravi u Subotici formira stanica za hitne intervencije. Gradonačelnik Dulić izrazio je spremnost da grad finansira opremanje takve policijske jedinice.
Rukovodstvo grada i Policijska uprava u Subotici i nadalje će preduzimati sve mere i aktivnosti kako bi se obezbedio miran i siguran život svih građana Subotice i sprečavati svako delovanje koje ugrožava međunacionalne odnose u gradu.

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik Dulić razgovarao sa Srđanom Šajnom

 

 

 

 

 

Subotica, 22. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas je, u Gradskoj kući, primio Srđana Šajna, predsednika Saveta za integraciju Roma Vlade Republike Srbije. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Đilas: Gradovi i opštine su žrtve visoke politike

 

 

Subotica, 21. avgusta - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas danas je prvi put boravio u zvaničnoj poseti Subotici.

 

 

 

 

 

Jedna od tema današnjeg razgovora sa gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem bilo je unapređenje saradnje i razmene iskustava po pitanju rešavanja problema sa kojima se suočavaju Beograd i Subotica, gde je Đilas apostrofirao neophodnost decentralizacije, za koju sebe smatra jednim od najvećih zagovornika. Decentralizacija cele Srbije, rekao je Đilas, podrazumeva i decentralizaciju centralne kase jer, po njegovoj oceni, bez finansijske decentralizacije i prenošenja nadležnosti nema nikakvog smisla, a lokalne samouprave su ostale bez sredstava koja im pripadaju po osnovu poreza na iznajmljivanje nekretnina i poslovnih prostora. Gradovi i opštine su, smatra Đilas često žrtve visoke politike, a po tom pitanju zalaže se da se stvari vrate u normalu i da se omogući ljudima koji vode opštine i gradove da raspolažu sredstvima i odgovaraju svojim sugrađanima.

Takođe, prilikom današnjeg susreta dvojice gradonačelnika predstavljena je namera Subotice da u narednoj godini započne izgradnju akva-parka, a u tom pravcu gradonačelnik Subotice Modest Dulić je zatražio podršku Beograda u promovisanju Palića kao turističke destinacije. Razmotrene su i mogućnosti udruživanja subotičkih poljoprivrednih proizvodjača i njihovog zajedničkog nastupu na beogradskoj Veletržnici.
Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je beogradskom gradonačelniku predočio strategiju privlačenja stranih investicija, uz podsećanje da Subotica pre tri godine nije imala ni jedan kvadratni metar zemljišta namenjenog investitorima, a danas u njoj posluju i grade proizvodne kapacitete neke od renomiranih svetskih kompanija. Za dva meseca italijanska kompanije Kalcedonija će u Subotici otvoriti pogon, a austrijski Svarovski će otvaranjem dva pogona zaposliti oko 900 radnika.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Donacija za decu „Kolevke”

 

 

 

 

 

Subotica, 21. avgusta - Volonteri Kancalarije za mlade grada Subotice i članovi Neformalne sportske grupe (NSG) „Bar Maniacs” uručili su danas igračke i slatkiše Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka”. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

20.08.2013.

 

Proslava Dana grada

 

 

 

 

 

- Program proslave Dana grada, 1. septembra, biće obiman i, u smislu onoga što ćemo ponuditi, šarenolik. Programi će se održavati od 28. avgusta do 8. septembra, besplatni su za sve posetioce i mogu da se svrstaju u tri kategorije: kvalitetan muzički program, manifestacije koje su organizovale gradske ustanove kulture i Svečana sednica Skupštine grada. Za ovogodišnji Dan grada u budžetu je planirano pet miliona dinara, ali smo se trudili, s obzirom na tendencije u društvu, da i tu napravimo određenu uštetu, pa je celokupna manifestacija obeležavanja ovogodišnjeg Dana grada koštala 3,5 miliona dinara, izjavio je gradonačelnik Subotice Modest Dulić, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće. ...dalje

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik i predsednica Skupštine grada posetili povređene mladiće

 

 

 

 

 

Subotica 19. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja danas su, u subotičkoj Opštoj bolnici, posetili u noći između petka i subote napadnute i tom prilikom teško povređene mladiće, Valentina Serezlu (18) i Alekseja Bogovića (18). ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

19.08.2013.

 

Saopštenje Kabineta gradonačelnika

 

 

Grad Subotica najoštrije osuđuje sve učestalije napade na građane i porast kriminala u gradu, koji su kulminirali događajima proteklog vikenda, kada su dve mlade osobe teško povređene. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su se poslednji napadi dogodili nadomak centra grada, u ulici Jovana Mikića i da više nema bezbednih zona za pešake.

Nedopustivo je da se u Subotici gomilaju nerešeni slučajevi razbojništava i napada na građane, nasilja u porodici i ubistava, što posebno doprinosi mučnoj armosferi u gradu i osećaju nesigurnosti kod Subotičana.

Poslednji slučaj, maloletnika koji su bez straha i puni samopouzdanja seli u automobil, pljačkali, zlostavljali i gazili ljude, samo su paradigma bezbednosne situacije u gradu. Takvo bahaćenje Subotičani ne pamte još od ratnih devedesetih godina prošlog veka, a bilans proteklog vikenda, samo je vrh ledenog brega i direktna posledica mlakih ili nikakvih reakcija državnih organa. Subotičani su već duže vreme izloženi nasilju i razbojništvima, provalama u porodične kuće i otimanju imovine, šikaniranju bahatih i moćnih, tučama pred kafanama. Istovremeno, reakcije državnih organa su najčešće neadekvatne i spore.

Gradonačelnik Subotice, Modest Dulić, posetiće danas u subotičkoj Opštoj bolnici, dvojicu povređenih mladića, a od policije zahteva da se ispita da li su u ceo slučaj zaista umešani samo mlađi maloletnici i indicije da se radi o povratnicima u izvršenju krivičnih dela. Logično se postavlja pitanje kako je moguće da lica kriminalnog postupanja slobodno šetaju gradom i maltretiraju Subotičane.

Naši mediji su poslednjih meseci puni priče o borbi protiv kriminala i korupcije, a Subotičani se istovremeno osećaju nesigurnije nego ikada. Umesto pompeznih najava u tabloidima, veliki zagovornici borbe protiv kriminala bi trebalo da vode računa pre svega o bezbednosti običnih i malih ljudi.

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik najavio izmene Odluke o radnom vremenu

 

 

Subotica, 15. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas je, u svom kabinetu, primio petočlanu delegaciju Sekcije ugostitelja Udruženja preduzetnika Subotice.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik je ugostiteljima predstavio novi predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata po kojoj će ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića, petkom i subotom i u dane državnih i verskih praznika utvrđenih zakonom moći da, umesto do jedan, rade do dva časa iza ponoći. Usvajanjem predložene Odluke koja bi, kako je rekao, trebalo da se nađe na septembarskoj sednici Skupštine grada, definisaće se i uslovi koje moraju da ispunjavaju objekti koji će raditi kao noćni klubovi, odnosno diskoteke.
-Zadovoljstvo mi je što smo postigli saglasje o novom radu ugostiteljskih objekata koje podrazumeva produženje radnog vremena, ali i rigorozniju kontrolu poštovanja tako definisanog vremena i buke u ugostiteljskim objektima. Usvajanjem predložene Odluke definisaće se i uslovi koje moraju da ispunjavaju objekti koji će raditi od 21 do 04 sata posle ponoći kao noćni klubovi, odnosno diskoteke. Ti objekti će, po novoj Odluci, morati da budu upisani u Katastru nepokretnosti. To znači da će biti zaprimljeni objekti, a ne, kao do sada, privremeni objekti, koji će morati da ispune sve građevinsko-tehničko-sanitarne i druge uslove kako bi gosti okupljeni u tim ugostiteljskim objektima bili što bezbedniji, naglasio je Modest Dulić.
Uz ocenu da je novim predlogom Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata napravljen kompromisan predlog koji će zadovoljiti sve naše sugrađane, gradonačelnik Dulić je istakao da veruje da će se na ovaj način mladim ljudima u Subotici, s obzirom na to da pretendujemo da budemo grad mladih i novi Univerzitetski centar, pružiti mogućnost dobrog i kvalitetnog večernjeg izlaska koji neće ići na uštrb onih ljudi koji žele da noć provedu u miru.
Predsednik Sekcije ugostitelja Udruženja preduzetnika Subotice Zoran Kalmar izrazio je zadovoljstvo predlogom gradonačelnika jer je time udovoljeno zahtevima velikog broja subotičkih ugostitelja i mladih Subotičana.

 

________________________________________________________________________________

 

Od septembra skuplji gas...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Međunarodni dan mladih / VIDEO

 

 

Subotica, 12. avgust - Uz bogat edukativni, sportski i kulturno - zabavni program u Subotici je po peti put obeležen 12. avgust Međunarodni dan mladih, pod sloganom „Tvoje reči oblikuju svet“.

 

 

 

 

 

Kancelarija za mlade grada Subotice je uz podršku organizacija civilnog društva, volontera i neformalnih grupa mladih organizator ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih. Ovo je dan kada mladi širom sveta ističu veštine, znanja i spremnosti da aktivno pomognu zajednici u kojoj žive, a državne institucije i nevladine organizacije skreću pažnju na probleme njihovog položaja u društvu. Tema obeležavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih nosi naziv "Mladi i migracije", sa ciljem da se ukaže na značaj migracija za razvoj društva i zajednice u celini, ali i da se uputi upozorenje na eventualne rizike - diskriminaciju i izrabljivanje. U Subotici će mladi svoj praznik obeležiti pod sloganom „Tvoje reči oblikuju svet“, kako bi se ukazalo na uticaj mladih na društvo u celini. U obeležavanje ovogodišnje manifestacije Dana mladih uključena su brojna udruženja i neformalne grupe mladih, a program ovogodišnje manjifestacije se odvijao na dve lokacije, u Dudovoj šumi i u Parku Rajhl Ferenca, gde su se između ostalih predstavili: Sandry Art sa kreativnom radionicom „Dočepaj se magneta“, Adađo, muzičko i baletsko udruženje sa plesnim odlomkom iz predstave „Više od plesa“. Edukativni centar Roma predstavio je forum teatar „Mladi protiv nasilja“, Crveni krst je upriličio projekciju filma „Trgovina ljudima“, a Chill-out zona je projekcijom filma „Supstancu na distancu“ i tribinom "Život je pobedio“ ukazala na problem narkomanije među mladima i ponudila mogućnosti njegovog rešenja.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Pokrajina sufinansira sanaciju mola na Muškom štrandu

 

 

Palić, 12. avgusta - Potpisan ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sanaciju mola na Muškom štrandu.

 

 

 

 

 

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas su u preduzeću "Park Palić" potpisali ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sanaciju mola na Muškom štrandu.
Sredstva će biti dodeljena po Konkurs za unapređenje turističkih sadržaja Vojvodine, gde je na raspolaganju fond od ukupno 30 miliona dinara.
Vlada Vojvodine će sa 5 miliona dinara sufinansirati sanaciju Muškog štranda, što bi trebalo da bude okončano do kraja ove godine. Kako je najavljeno prilikom današnjeg potpisivanja ugovora, sanacija Muškog štranda će prethoditi realizaciji ambicioznog plana izgradnje hotelsko-banjskog kompleksa. Prvu fazu koja obuhvata izgradnju akva-parka finansiraće Grad. Akva-park će biti smešten između hotela „Prezident“ i Muškog štranda.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

Održana centralna svečanost „Dužijance 2013.”

 

 

 

 

 

Subotica, 11. avgusta - Na subotičkom Trgu slobode održana je centralna svečanost „Dužijance 2013.”, tradicionalne manifestacije koja se po 103. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Ovogodišnji risarski par, bandaš i bandašica, Marko Peić Tukuljac, iz Male Bosne, i Vedrana Cvijin, iz Subotice, predali su gradonačelniku Subotice Modestu Duliću venac od novog žita i hleb od ovogodišnjeg brašna. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

09.08.2013.

 

Uskoro nastavak rekonstrukcije ulica i fasade Muzičke škole

 

 

 

 

 

U JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice" u toku je postupak javnih nabavki za spoljno tehničku kontrolu objekta u Nazorovoj 3, ukupne vrednosti 36.000 dinara, održavanje liftova vrednosti 7 miliona dinara, izgradnja i rekonstrukcija trotoara, javnih, pešačkih i drugih površina ukupne vrednosti 4,2 miliona dinara, te izgradnja, rekonstrukcija i revitalizacija saobraćajnica sa vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, čija vrednost iznosi 130 miliona dinara. Otvaranje ponuda za prvu fazu radova na sanaciji fasade Muzičke škole predstoji 21. avgusta, a pri kraju je realizacija sanacije autobuskih stajališta i postavljanje informativnih displeja na autobuskim stajalištima.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________


 

 

Konkurs "Mladi i selo"

 

 

Subotica, 9. avgusta - U Plavoj sali Gradske kuće predstavljen je Konkurs za finansiranje projekata koji podstiču aktivizam mladih u ruralnim sredinama pod nazivom „Mladi i selo“.

 

 

 

 

 

Projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta sa milion dinara, a konkursom će biti dodeljeno 50.000 i 100.000 dinara za mini projekte u 15 regiona Srbije. Cilj projekta je podsticanje aktivizma mladih iz ruralnih sredina. Na konkurs je već prijavljeno 90 projekata, a konkurs traje do 31. avgusta.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________


 

 

Počeli radovi na sanaciji fasade Sinagoge

 

 

 

 

 

Subotica, 9. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednik Upravnog odbora Fondacije SOS „Sinagoga” dr Nenad Ivanišević obišli su početak radova na rekonstrukciji severoistočne fasade Sinagoge, koja se u okviru trećeg poziva IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija realizuje kroz projekat „Dragulji na prekretnici stoleća - tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije” (DIAMOND). ...dalje

 

izvor:subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik čestitao Bajram

 

 

 

 

 

Subotica 8. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić uputio je svim sugrađanima islamske veroispovesti čestitku povodom praznika Bajrama.

"Svim građanima muslimanske veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama i želim da dani praznika budu ispunjeni blagostanjem, razumevanjem i tolerancijom" .

 

 

Čestitka povodom Ramazanskog Bajrama

 

 

 

 

 

Subotica 8. avgusta - Predsednica Skupštine Grada Subotice, Maria Kern Šolja čestita Ramazanski Bajram svim građanima Subotice islamske veroispovesti.
"Svim sugrađanima, pripadnicima islamske veroispovesti upućujem iskrene čestitke povodom Ramazanskog Bajrama, uz želje da ovaj praznik provedu u porodičnom i rodbinskom okruženju, miru, zdravlju i blagostanju.“

 

________________________________________________________________________________

 

 

Saradnja u cilju unapređenja omladinskog sektora / VIDEO

 

 

Subotica, 7. avgusta - Član Gradskog veća zadužen za omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac i koordinatorka Kancelarije za mlade održali su danas u Plavoj sali Gradske kuće radni sastanak sa predstavnicima udruženja građana, koji se bave mladima.

 

 

 

 

 

Sastanak je održan u cilju sagledavanja i nalaženja mogućnosti unapređenja dosadašnje saradnje na relaciji nevladinog sektora i Grada preko novoosnovane Kancelarije za mlade. Tokom proteklih godinu dana ostvarena je saradnja sa tridesetak udruženja koja se bave mladima, a Grad je podržao projekte 19 udruženja čiji je cilj animiranje i aktivno učešće mladih u sferama koje su definisane revidiranim Lokalnim akcionim planom za mlade. U toku je realizacija projekata čija vrednost iznosi 2 miliona dinara. U narednom periodu fokus će biti na aktivnostima i projektima vezanim za mlade u ruralnom području i umrežavanje udruženja usmerenih na omladinski sektor što će biti od posebnog značaja za predstojeću izradu Lokalnog akcionog plana.

Među predlozima koji su se mogli čuti na današnjem sastanku pomenuta je i neophodnost saradnje među udruženjima, kako bi se na što efikasniji i kvalitetniji način animirali i motivisali mladi da uzmu aktivnije učešće u segmentima bitnim za unapređenje njihovog statusa. Jedan od predloga koji bi mogao predstavljati polaznu tačku je obezbeđivanje prostora za okupljanje mladih.

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik podržao projekte braće Grabarević

 

 

Subotica, 6. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić primio je danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, braću Grabarević, Roberta i Josipa, i njihovog oca Josipa Grabarevića, iz Subotice.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Dulić je čestitao Grabarevićima na nagradama i priznanjima osvojenim na domaćim i međunarodnim takmičenjima za svoj jedinstveni proizvod - tricikl za sladoled koji funkcioniše na solarni pogon - poželeo im uspeh u daljem radu, razvijanju porodičnog biznisa i osvajanju tržišta i saopštio da im je kazna u iznosu od 11.000 dinara plaćena. Kazna je Grabarevićima izrečena na osnovu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji je komunalna policija podnela protiv njih zbog kršenja Odluke o komunalnom redu.
Grabarevićima je prekršajna prijava ispisana prošle godine, a i tada je na snazi bila Odluka o komunalnom redu kojom nije predviđena prodaja sa pokretnih tezgi, dakle ni sa pokretnih rashladnih vitrina, rekao je gradonačelnik Dulić.
-Sve odluke koje se donose trebalo bi da budu u duhu vremena u kome živimo, da prate nove trendove i ideje. Iniciraću promenu Odluke o komunalnom redu i na taj način legalizovati ovaj nesvakidašnji proizvod porodice Grabarević, njihovu rashladnu pokretnu vitrinu. Na taj način ne samo da ćemo im omogućiti da rade svoj posao nego ćemo i grad učiniti atraktivnijim, jer se radi o inovativnom proizvodu koji je u svim gradovima u kojima se do sada pojavio izuzetno lepo prihvaćen. Uzimajući u obzir ambicije i planove porodice Grabarević, na ovaj način ćemo im omogućiti preduslove da u perspektivi uspostave proizvodnju njihovog solarnog tricikla. U svakom slučaju grad treba da pruži podršku ovim mladim, inovativnim ljudima, jer nas oni na najbolji način reprezentuju i u zemlji i u inostranstvu, istakao je Modest Dulić.
Robert Grabarević se zahvalio gradonačelniku Duliću na podršci i svemu što su i grad Subotica, i on lično, za njih učinili.
-Zahvaljujem se gradonačelniku Modestu Duliću i njegovom kabinetu što su nam platili kaznu koja nam je stigla na osnovu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji je komunalna policija podnela protiv nas zbog kršenja Odluke o komunalnom redu. To je jedan lep, pozitivan gest koji nam uliva nadu da će nas gradonačelnik, njegovi najbliži saradnici i grad Subotica podržati u našim daljim nastojanjima da usavršimo naše ekološko vozilo i otpočnemo njegovu serijsku proizvodnju. Da bi naše ideje što lakše realizovali, od grada Subotice smo na korišćenje dobili poslovni prostor u Poslovnom inkubatoru Subotica, rekao je Robert Grabarević.
Gradonačelnik Dulić je podržao ideju braće Grabarević da Subotica postane ekološki centar, u kome bi bilo tridesetak solarnih ekoloških vozila u kojima se ne bi prodavao samo sladoled. Osim što bi to bila i turistička atrakcija, Grabarevići smatraju da bi na taj način moglo da se zaposli oko 100 Subotičana i da bi Subotica u nekoliko narednih godina postala i jedan od najzelenijih gradova u Evropi.
Solarni tricikl braće Grabarević zauzeo je treće mesto na Regionalnom forumu za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF), održanom od 26. do 29. jula 2013. godine u Mavrovu, u Makedoniji. Prethodno, na nacionalnom konkursu koji je u Srbiji tokom maja organizovala Trag fondacija (nekadašnji BCIF – Balkanski fond za lokalne inicijative) u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste bankom, njihov solarni tricikl je nagrađen, čime su se i kvalifikovali za regionalno takmičenje.

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Pet miliona dinara za unapređenje životne sredine u mesnim zajednicama

 

 

 

 

 

Subotica, 2. avgusta - Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine, dr Atila Čengeri, danas je, u Medija-centru Gradske kuće, predstavnicima 31 mesne zajednice uručio ugovore o dodeli sredstava po osnovu Konkursa za finansiranje aktivnosti na unapređenju stanja životne sredine u 2013. godini. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

 

USPEŠNO ODBRANJEN SERTIFIKAT ZA PRIMENU
MEĐUNARODNIH STANDARDA

 

 

Subotica, 1. avgusta - U JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica je izvršena prva nadzorna provera primene sistema upravljanja kvalitetom i zaštitom životne sredine na osnovu međunarodnih standarda ISO 9001 i 14001.

 

 

 

 

 

Ovlašćena institucija CERTOP Srbija koja je deo internacionalne sertifikacione mreže i njihovi proverivači ocenili su da je JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica mnogo uradilo na unapređenju organizovanja, rukovođenja, proizvodnji i pružanju usluga i sveukupnih odnosa s javnošću i korisnicima usluga u poslednjih godinu dana.

Najvažnije ocene proverivača su:

Nova organizacija i sistematizacija poslova predstavlja vidlljivi prelaz sa klasične hijerarhijske – vertikalne na procesnu organizaciju. Time je postignuta veća saradnja između proizvodnih i uslužnih organizacionih jedinica, njihova uzajamna međuzavisnost i ustanovljen timski rad.
Menadžment je definisao za sve procese najvažnije i merljive ciljeve i zadatke koji se mogu dnevno i periodično kontrolisati i za to je formiran poseban resor kontrole procesa rada, kvaliteta pijaće i otpadnih voda i mernih instrumenata – vodomera.
Procesi proizvodnje i prerade pijaće vode, distribucije, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, laboratorijska kontrola kvaliteta vode, projektovanje i razvoj su visoko ocenjeni jer su usmereni na kvalitetno, efektivno i efikasno ispunjavanje zahteva naših potrošača.
Takođe, visoko su ocenjeni organizacioni napori, modernizacija, efikasnost i ljubaznost osoblja i službi koji u svom radu svakodnevno komuniciraju i rešavaju primedbe, zahteve, predloge, reklamacije i žalbe potrošača.

Na osnovu postupka dokumentacione provere, kao i uvida u njenu argumentovanost na terenu, u svim proizvodnim i uslužnim organizacionim jedinicama, JKP „Vodovod i kanalizacija“ je uspela da sačuva sertifikat za primenu ovih značajnih međunarodnih standarda koji im je uručen pre godinu dana.

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Odgovor predsednice Skupštine grada

 

 

 

 

 

Predsednica Skupštine grada Subotice reagujući na konferenciju za štampu koju su nakon 13. redovne sednice Skupštine grada Subotice održali šef novoformirane Odborničke grupe „Za suboticu - DS – DSHV – NS“, Robert Santo i njegovi zamenici, daje sledeće

SAOPŠTENJE

Duboko sam uverena da su odluke donešene na 13. sednici Skupštine grada Subotice legalne i legitimne. Ukoliko je neko od odbornika za vreme glasanja zloupotrebio svoja prava, to nije uticalo na konačne rezultate glasanja. S obzirom da su odluka i deklaracija sa dnevnog reda date sednice donešene sa značajnom većinom, tj. prva tačka je izglasana sa43 „za” i jednim „uzdržanim” glasom, a druga tačka jednoglasno, sa 47 glasova „za”.
Kao predsednica Skupštine za vreme trajanja sednice nemam mogućnosti da poimenice pratim ko je prisutan u sali i ko od njih glasa, istovremeno smatram da, su odbornici DSHV-a, kojih je ukupno četiri u Skupštini, trebali primetiti ako je sa aparatom odbornice Josipe Vojnić Tunić neko glasao, odnosno ako je neko zloupotrebio njenu glasačku jedinicu. Smatram smešnim da su odmah nakon završetka sednice prijavili slučaj, dok za vreme trajanja sednice niko od njih nije reagovao i reklamirao zbog toga.
Kao predsednica Skupštine sa željenjem konstatujem da postoji sumnja da neki odbornici mogu zloupotrebiti glasačke jedinice, te u budućnosti, za razliku od dosadašnje, decenijske prakse, odbornici će preuzimati glasačke jedinice isključivo uz potpis.
Ponovno održavanje sednice ne smatram opravdanim, i u daljnjem ne želim davati izjave vezane za ovo pitanje.

______

Szabadka város képviselő testületének elnökasszonya a VKT 13-dik rendes ülését követő sajtótájékoztatóra, amelyet az újonnan megalakított Szabadkáért – DP – VHDSZ - Új Szerbia Képviselőcsoport elnöke, Szántó Róbert és helyettesei tartottak, a következő

K Ö Z L E M É N N Y E L reagál

Szilárd meggyőződésem, hogy a 13-dik városi képviselő testületi ülésen meghozott döntések legálisak és legitimek. Amennyiben a képviselők közül esetleg bárki visszaélt jogaival a szavazás során, az a végső döntés eredményét nem befolyásolta. Tekintettel arra, hogy a napirenden szereplő rendelet és nyilatkozatmeggyőző szavazattöbbséggel, azaz az első pont 43 igen és 1 tartózkodó, a második pont pedig egyhangú 47 igen szavazattal született meg.
Képviselő-testületi elnökként az ülés menete közben nincs lehetőségem kísérni név szerint, ki van jelen a teremben és azok közül ki szavaz, viszont úgy gondolom, hogy a VHDSZ képviselőinek, akik összesen négyen vannak a képviselő-testületben, észlelniük kellett volna, ha képviselőtársuk, Josipa Vojnić Tunić készülékével szavazott valaki, azaz visszaélt azzal. Nevetségesnek tartom, hogy az ülés befejeztével ezt azonnal jelezték, miközben az ülés folyamán senki közülük nem emelt kifogást emiatt.
A képviselő-testület elnökeként sajnálattal veszem tudomásul, hogy felmerülhet a gyanú, miszerint visszaélés történhet a szavazókészülékekkel, ezért a továbbiakban, eltérve az eddigi több mint tíz éves gyakorlattól, a képviselők szavazókészülékeiket kizárólag kézjegyükkel ellátott vétív alapján vehetik majd át.
Az ülés megismétlését nem látom indokoltnak, és a továbbiakban ezzel kapcsolatban nem kívánok nyilatkozni.


 

______________________________________________________________________________

 

 

Održana 13. sednica Skupštine grada

 

 

 

 

 

Subotica, 30. jula - Na 13. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, doneta je Odluka o donošenju Plana detaljne regulacije za proširenje kompleksa Zoološkog vrta na Paliću i usvojena Deklaracija o proglašavanju teritorije grada Subotice za teritoriju bez proizvodnje, gajenja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) i proizvoda od GMO. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

DS, DSHV i NS traže poništavanje sednice Skupštine ...dalje

 

izvor: yueco.rs

 

______________________________________________________________________________

 

Počinju radovi na sanaciji autobuskih stajalištia i postavljanja informativnih displeja... dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Kroz javne radove - posao za 69 Subotičana

 

 

 

 

 

Subotica 16. jula - Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine, dr Atila Čengeri, danas je, u Plavoj sali Gradske kuće, poslodavcima - predstavnicima javnih preduzeća, institucija i udruženja građana - uručio ugovore za sprovođenje javnih radova na teritoriji grada Subotice u 2013. godini. Uručenju ugovora prisustvovali su predsednik Saveta za zapošljavanje grada Subotice Laslo Karai i Zlatko Panić, direktor subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

Otvoren jubilarni 20. Festival evropskog filma na Paliću ...dalje str. kultura

 

______________________________________________________________________________

 

 

Takmičenje risara” u znaku Marinka Kujundžića i Ruže Juhas

 

 

 

 

 

Subotica, 13. jula - Na salašu domaćina Albe Stipića, u Maloj Bosni, održano je tradicionalno „Takmičenje risara”, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, tradicionalne svetkovine koja se po 102. put organizuje povodom završetka žetve i zahvale Bogu na novom žitu. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

Hrvatska nacionalna manjina - most koji spaja

 

 

 

 

 

Subotica, 12. jula - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i zamenik gradonačelnika Blaško Stantić danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, primili delegacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), koje su predvodili predsednici Tomislav Karamarko i Petar Kuntić. Razgovoru upriličenom povodom obeležavanja 23. godišnjice od osnivanja DSHV-a prisustvovao je i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

Saopštenje gradonačelnika Modesta Dulića


 

 

Grad Subotica najoštrije osuđuje skrnavljenje Jevrejskog groblja u Subotici i rušenje 39 nadgrobnih spomenika.

Doprinos Jevrejske zajednice razvoju Subotice je nemerljiv, a sudbina jevrejskog naroda mora nam biti opomena i stalni motiv da se suprotstavljamo mržnji i netoleranciji. Nedopustivo je da se sedamdeset godina posle najvećeg zločina u Evropi, suočavamo sa ovakvim nedelima, koja nisu samo vandalski čin, već i akt mržnje.

U vreme ponovnog porasta nacionalističkih tendencija u društvu i u vreme kada se knjige sa otvorenim antisemitskim sadržajima prodaju u knjižarama, iako počinioci nisu ostavili niakakav znak ili trag koji bi eksplicitno ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, zbog same poruke koju taj akt šalje društvo mora najoštrije osuditi svaki ovako gnusan čin.

Apelujemo na policiju da intenzivnim radom što pre razotkrije počinioce ovog sramnog čina.

 

______________________________________________________________________________

 

 

Međunarodni volonterski radni kamp na Ludaškom jezeru

 

 

 

 

 

Subotica, 11. jula - Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri posetio je danas Međunarodni volonterski radni kamp na Ludaškom jezeru, kod Vizitorskog centra u Hajdukovu, gde od 30. juna 2013. godine 12 volontera i dva koordinatora iz Nemačke, Italije, Španije, Rusije, Koreje i Srbije sprovode mere aktivne zaštite prirode na istočnoj obali Ludaškog jezera i rekonstruiše i popravlja drvene delove edukativne staze (mostići, molovi, osmatračnice) u Specijalnom rezervatu prirode „Ludaško jezero”. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Najavljena „Dužijanca 2013”

 

 

 

 

 

Subotica, 11. jula - Ovogodišnja, tradicionalna, žetvena svečanost "Dužijanca" po svojoj koncepciji neće se razlikovati od dosadašnjih, jer su u program uvrštene sve manifestacije koje su bile zastupljene i u prethodnim "Dužijancama". ...dalje

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

08.07.2013.

 

Veliko interesovanje za obrazovne profile vaspitača

 

 

 

 

 

U školskoj 2013/2014. godini u Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera nakon prvog upisnog roka za obrazovni profil vaspitača upisalo se 90 studenata, a preostalo je još 20 slobodnih mesta za samofinansirajuće studente. Na smer za obrazovanje trenera upisalo se 50 brucoša, a preostalo je još 40 slobodnih mesta za samofinansirajuće studente. Za specijalističke strukovne studije "preko crte" se našlo 13 prijavljenih.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Održana „Dužijanca malenih 2013”

 

 

 

 

 

Subotica, 7. jula - U okviru šeste po redu „Dužijance malenih”, koja se 6. i 7. jula održava u Subotici, danas su u Velikoj većnici Gradske kuće mali bandaš i bandašica, Marko Bašić Palković i Nina Crnković, predali zameniku gradonačelnika Blašku Stantiću hleb od ovogodišnjeg žita. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Izgradnja puta Bajmok - Bačalmaš preko IPA programa

 

 

Subotica, 4. jula - Evropska unija sufinansira izgradnju novog puta od Bajmoka, do Bačalmaša u Mađarskoj.

 

 

 

 

 

Do 31. avgusta 2014. godine biće završena izgradnja novog puta čiju izgradnju sufinansira EU u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Mađarska. Vrednost projekta iznosi 1,67 miliona evra, a 1,42 miliona je donacija Evropske unije. Nosilac projekta je NIF (Nacionalni razvoj infrastrukture) iz Mađarske, a partner u projektu je Grad Subotica. Projekat pored infrastrukturnog značaja ima i važnu ulogu u rasterećenju najfrekventnijih graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, kao i jačanju povezivanja dve pogranične regije, rečeno je na današnjoj otvarajućoj konferenciji održanoj u Velikoj većnici.

 

... opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

30.06.2013.

 

 

Održana radionica pustovanja na Etno salašu

 

 

 

 

 

Udruženje za umetničku ekspresiju mladih KULTURALNI RAZLIČAK iz Subotice u saradnja sa PU „Naša radost“ iz Subotice organizovali su dvodnevni boravak članica Saveza udruženja vaspitača Srbije i radionicu rada sa vunom tehnikom pustovanja. Cilj dvodnevne posete Etno salašu na Makovoj sedmici je prezentacija aktivnosti Udruženja KULTURALNI RAZLIČAK i ukazivanje na značaj negovanja starih zanata i rada sa prirodnim materijalima na predškolskom uzrastu.

 

...opširnija reportaža

_________________________________________________________________________________

 

 

Svečano otvorena turistička sezona na Paliću

 

 

Palić, 29. juna - Bogatim kulturno umetničkim programom i dodelom nagrada za izuzetan doprinos u razvoju turizma, danas je na Velikoj Terasi svečano otvorena turistička sezona na Paliću.

 

 

 

 

 

Direktor preduzeća Park Palić Goran Gabrić, otvorio je danas letnju turističku sezonu na Paliću, podsetivši da od kako je pre tri godine formirano preduzeće Park Palić, zajedno sa svojim osnivačima Republikom, Pokrajinom i Gradom investirano 7 miliona evra u turističku i komunalnu infrastrukturu, što je znak svim investitorima da su posvećeni u izgradnji turističke destinacije i da svi investiroti mogu lako i brzo svoje ideje realizovati na Paliću.
Za razvoj turizma u privatnom sektoru za 2012. godinu nagrađeni su Hotel Resort, Vila Larus i Elitte Palić specijalnom nagradom povodom jubileja 160 godina postojanja.

 

...opširnije - VIDEO

 

____________________________________________________________________________________

 

Počela sanacija Sterijine ulice ...dalje

 

________________________________________________________________________________

 

 

Bojan Pajtić obišao novoasfaltirani Čordaški put

 

 

 

 

 

Subotica, 25. juna - Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, v.d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković i gradonačelnik Subotice Modest Dulić obišli su danas upravo završenu saobraćajnicu u delu ulice Jovana Mikića - Čordaški put. Rekonstrukciju ulice u dužini od 1.200 metara, sa 19,8 miliona dinara, finansirao je Fond za kapitalna ulaganja, a izvođač radova je kompanija Vojput.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

Odgovor predsednice Skupštine grada na Otvoreno pismo

 

 

Povodom Otovrenog pisma koje su joj uputili predstavnici hrvatskih institucija saopštenjem za javnost oglasila se predsednica Skupštine grada, Marija Kern Šolja.

"Moram reći da mi je kao predsedniku Skupštine grada Subotice, posebno žao što, možda prvi put u istoriji našeg grada, nije doneta Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin. Žao mi je, jer sam uvek bila ponosna da živimo u multinacionalnoj, multikulturalnoj i tolerantnoj sredini. Na 12. sednici Skupštine grada Subotice, prilikom odlučivanja o donošenju pomenute Odluke, poslovnik Skupštine grada je ispoštovan, jer je u sali bilo prisutno 59 odbornika, od kojih je „za“ glasalo 29 odbornika. Iz toga proizlazi da Odluka nije usvojena, jer je trebalo da se sa „za“ izjasni većina od prisutnih odbornika. Činjenica je da u skladu sa stavom dva člana 111. Poslovnika „Odbornik ima pravo i dužnost da glasa o svakom predlogu o kome se odlučuje na sednici Skupštine.“ Ukoliko se od strane odbornika ne poštuje pomenuti član Poslovnika, jedina mera koja može u takvoj situaciji da se primeni, je da se u skladu sa alinejom 5 člana 104. Poslovnika, odbornik bude opomenut, ali taj momenat ne utiče na konačni rezultat glasanj. Iz gore navedenog proizlazi, da volju većine odbornika Skupštine grada Subotice ne mogu, niti imam nadležnost da preispitam, odnosno da Odluku o dodeli zvanja Počasni građanin, proglasim usvojenom".

 

________________________________________________________________________________

 

 

Nagrađene najlepše bašte i balkoni

 

 

Subotica, 21. juna - Dodelom nagrada i priznanja "Najlepša bašta i balkion Subotice 2013" završen je ovogodišnji konkurs koji tradicionalno organizuje JKP "Čistoća i zelenilo", a kao darodavci učestvuju Grad Subotica i JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice".

 

 

 

 

 

Ove godine učešće je uzeo ukupno 51 učesnik, a u konkurenciji za nagrade: stručnu exkurziju na "Hungarohortus" sajam u Budimpešti i novčane nagrade u iznosu od 2.500, 3.000, 4.000 i 5.000 dinara, našlo se 36 bašti, 9 balkona i 6 zgrada.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

Izmene projekta izgradnje zgrade pozorišta

 

 

Subotica, 20. juna - Do polovine septembra mogla bi biti završena rekonstrukcija starog dela zgrade Narodnog pozorišta.

 

 

 

 

 

Završeno je oko 40% izmena glavnog projekta, gde je smanjena predviđena površina, a povećana površina komercijalnog dela, koji mora biti kompatibilan sa osnovnom funkcijom zgrade. Dosadašnje izmene smanjile su ukupnu vrednost investicije za oko 8 miliona evra, ili sa prvobitnih 24, na 16 miliona evra, a umesto prvobitno predviđene tri scene, biće izgrađene dve velike i jedna koncertna sala. Visina dela zgrade koji je okrenut Korzou umanjena je u odnosu na prvo rešenje i iznosiće 18,3 metra. Deo okrenut ka Trgu Slobode zadržaće postojeću visonu. Rušenje već izgrađenog dela podrazumevalo bi dodatne troškove i izgradnju vratilo nekoliko koraka unazad, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su predstavljene izmene projekta izgradnje zgrade pozorišta.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

Kancelarija za mlade predstavila planove za naredno tromesečje

 

 

Subotica, 19. juna - Kancelarija za mlade predstavila je svoje aktivnosti planirane za naredno tromesečje, gde će između ostalog biti potencirane obuke za pisanje projekata i masovnije uključivanje mladih u rekreativno bavljenje sportom uz podršku neformalne grupe "Bar Maniacs".

 

 

 

 

 

Kancelarija za mlade organizuje prvu u nizu dvodnevnu obuku pisanja projekata pod nazivom „Od ideje do akcije-pisanje projekata“ koja je prvenstveno namenjena:

- mladima koji su uključeni u rad organizacija civilnog društva a do sada nisu imali prilike da učestvuju na obuci ovakvog tipa;
- neformalnim grupama mladih koji žele da steknu znanja i iskustva pisanja projekata kako bi kvalitetnije sprovodili svoje ideje u dela,
-predstavnicima učeničkog parlamenta;
- i mladima koji se žele više uključiti u svoju zajednicu kroz pisanje projekata.

Vreme održavanja: 19. i 20.jun od 16.00 h– 19.00h u sali 6 Nove opštine, Trg Lazara Nešića br. 1
Za petak od 16 do 18 časova, u MZ Novi grad najavljen je mini turnir u stonom tenisu. Kancelarija za mlade pored obuke mladih za pisanje projekata, najavljuje i školu roditeljstva, javni čas AK aerobika u Dudovoj šumi, a ovogodišnje obeležavanje 12. avgusta Međunarodnog dana mladih odvijaće se na više lokacija. Kancelarija za mlade poziva udruženja i pojedince koji žele da se uključe u zajedničku realizaciju ovog dana da im se obrate.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Saopštenje NUNS-a povodom incidenta u kom je napadnuta novinarka Natalija Jakovljević

 

 

18.06.2013. - Nezavisno udruženje novinara Srbije traži od policije Subotice da identifikuje nepoznatog muškarca koji je juče na ulici maltretirao novinarku Nataliju Jakovljević dok je obavljala svoj posao, i da protiv njega pokrene odgovarajući postupak.

 

 

 

 

 

Jakovljevićeva, saradnica agencije Beta i Radio Subotice, izjavila je da je primetila kako nepoznati muškarac škraba po platnima ispred gradilišta Narodnog pozorišta koje su tokom vikenda oslikali lokalni umetnici, u akciji koju je organizovao Kabinet gradonačelnika. Cilj te akcije bio je da se skrene pažnja javnosti na to da se ograda oko pozorišta koristi za isticanje neprikladnih poruka, i da nova zgrada subotičkog pozorišta još nije završena, nakon što je stara srušena 2007. godine.

Kada je novinarka pokušala da ga fotografiše dok je škrabao po umetničkim delima muškarac joj je iz ruku oteo mobilni telefon. Ubrzo je na lice mesta stigla i policija, a nepoznati muškarac je novinarki predao telefon i udaljio se, a zatim se vratio i naočigled policajca nastavio da škraba po platnu.

 

________________________________________________________________________________

 

 

Novo igralište u centru grada

 

 

Subotica, 17. juna - Pokrajinski sekrereterijat za omladinu i sport finansirao je izgradnju novog dečijeg igrališta u centru grada.

 

 

 

 

 

Novo igralište pored već postojećeg ispred supermarketa Maxi u centru grada namenjeno je deci od 2 do 5 godina, a njegova izgradnja koštala je 3 miliona dinara. Izvođač radova je beogradska firma Pejkom.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

17.05.2013.

 

 

SAOPŠTENJE KABINETA GRADONAČELNIKA

 

 

Grad Subotica najoštrije osuđuje incident koji se dogodio danas u prepodnevnim časovima, kada je jedan građanin na jednom od panela oslikanim u akciji PAINtKILLER, permanent markerom precrtao reč Vojvodina i napisao pored „SRBIJA“, a potom precrtavao delove reči napisane ijekavicom.
Počinilac je tom prilikom ušao i u verbalni konflikt sa jednom predstavnicom medija, koja je prolazila kroz grad dok je bila na radnom zadatku i tom prilikom joj je uzeo mobilni telefon, koji je posle kraćeg verbalnog duela vratio.
Incident su prijavili prolaznici i na lice mesta je uskoro izašao policajac koji je uzeo podatke svedocima. Dok je policajac bio na terenu, počinilac se vratio, pokazao mu marker i iznosio uvrede i pretnje na račun organizatora i učesnika akcije. Tada je uzeo marker i pred policajcem pojačao ispisanu reč. Policajac ga je tada zamolio da se udalji.
Podsećamo građane da su u Subotici u službenoj upotrebi tri jezika i pisma, te da Subotica kao grad okrenut interkulturalnosti i multikulturalnosti i nadalje neguje ove vrednosti kao najbitnije u njenoj kulturnoj tradiciji. Stoga apelujemo na državne organe da strogo poštuju slovo zakona i da ukoliko u ovom delu ima elemenata krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, reaguju u najbržem mogućem roku.
Akcija PAINtKILLER osmišljena je upravo kao interkulturalna uz podršku brojnih nevladinih organizacija, preduzeća i pre svih akademskih umetnika, koji su pristali da oslikaju ogradu i tako ulepšaju naš zajednički prostor.
Apelujemo na građane, da poput mladih ljudi koji su to učinili danas, prijave svaki pokušaj crtanja po ogradi ili lepljenja plakata, a inspekcijske i druge službe Gradske uprave će postupati po zakonu i podnositi prijave protiv onih čiji se plakati nađu na ogradi.
Očekujemo brzu i efikasnu reakciju državnih organa, a Grad Subotica će sa pažnjom pratiti tok daljih događanja.

 

________________________________________________________________________________

 

 

Suboticagas predlaže model gasifikacije škola u Subotici

 

 

Subotica, 11. juna - Direktor JKP "Suboticagas" Grgo Horvacki je nadležnim instancama lokalne samouprave predložio model najpovoljnijih uslova za gasifikaciju škola u Subotici.


 

 

 

 

 

JKP "Suboticagas" je 2011. godine pokrenuo akciju besplatnog priključivanja na gasnu mrežu škola i predškolskih objekata, koji se greju na lož ulje, što je rezultiralo značajnim uštedama u objektima gde je izvršena gasifikacija. I pored ostvarenih ušteda, akcija nije urodila očekivanim rezultatima jer u gradskom budžetu nema dovoljno sredstava koja bi mogla biti opredeljenja u ovom pravcu. U cilju rešavanja ovog problema, Suboticagas je pokrenuo novu akciju gde se uključuju potencijalni izvođači i projektanti koji prihvataju uslove da se izfinansiraju rad, materijal i vrednost kapitala, a da investicija bude isplaćena od ušteda koje će biti ostvarene u narednom periodu.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

Otvoren VII Međunarodni i regionalni sajam privrede ...dalje


 

_________________________________________________________________________________

 

 

Kvizom znanja završen "Aquarius 2013"


 

 

Subotica 5. juna - Akcija koju po trinaesti put organizuje JKP “Vodovod i kanalizacija” pod nazivom “Aquarius- Vodonoša grada“, završena je danas kvizom „Voda - izvor života“ na kom su znanje odmerili učenici osnovnih škola „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira i „Đuro Salaj“ iz Subotice.

 

 

 

 

 

Pobednici kviza su obe škole, jer je rezultat bio izjednačen 8:8. Kao nagradu obe škole su od JKP “Vodovod i kanalizacija” dobile novčanu donaciju, a svi učenici dobili su mp3 slušalice. Nagradu mp4 plejer dobile su učenice Anita Bičkei iz OŠ „Đuro Salaj“ za najbolji literarni rad i Timea Gabor iz OŠ „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira za najbolji likovni rad .

Cilj akcije „Aquarius- Vodonoša grada“ je razvoj svesti o racionalnoj potrošnji vode.

 

...opširnije - VIDEO

 

_____________________________________________________________________________

 

Fabrika „Kontitek fluid Srbija” zvanično puštena u rad ...dalje

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Seminar o rodnoj ravnopravnosti

 

 

Subotica 31. maja - U organizaciji Pokrajinskog ombudsmana, uz podršku Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN), u Vili Majur na Kelebiji danas je održan seminar o rodnoj ravnopravnosti.

 

 

 

 

 

Učesnici seminara su zaposleni u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, a teme seminara su: razumevanje pola, roda i rodne ravnopravnosti i uticaja rodne (ne)ravnopravnosti na položaj žena i muškaraca. Takođe, tema seminara je upoznavanje sa zakonskim obavezama u oblasti rodne ravnopravnosti, poboljšanje poslovanja rezultirano rodnom ravnopravnosti. Polaznici seminara će se takođe upoznati sa principima Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i razmotriti mogućnost njihove primene.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Završen QURE projekat

 

 

Subotica, 28. maja - Svečanom dodelom sertifikata učesnicima završen je QURE (Increasing Quality of Services and Production in Cross-border Region) projekat prekogranične saradnje sa Mađarskom.

 

 

 

 

 

Projekat se zasnivao na izradi dvojezičnog softverskog rešenja baziranog na pozitivnim iskustvima čija primena doprinosi pojednostavljenju u sprovođenju standardizacije kvaliteta. Uz pomoć ovakvog softverskog rešenja mikro i malim preduzećima je omogućeno da sami, sa postojećim resursima uvedu i održavaju sistem kvaliteta.

QURE projekat je sufinansiran od strane Evropske Unije, a realizovali su ga Ekonomski fakultet Subotica u saradnji sa partnerima iz Mađarske: Dél-Alföldi Regionális Környezetvédelmi és Környezetfejlesztési Alapítvány iz Kečkemeta i Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság iz Segedina.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

28.05.2013.

 

Čestitka Bunford Tivadaru za uspeh u poslu

 

 

Tivadara Bunforda, subotičkog preduzetnika je Marija Kern Šolja, predsednica skupštine grada primila u svom kabinetu i čestitala mu na istaknutom uspehu. Tivadar Bunford, direktor subotičkog preduzeća «Masterplast YU» i južnoevropske regije «Masterplast Group International» je izabran za trećeg najboljeg srpskog preduzetnika od strane jedne partnerske grupe od osamdeset članova, domaćih stručnjaka, menadžera i preduzetnika.

 

 

 

 

 

Tivadar Bunford je aktivan i u drugim brojnim organizacijama, između ostalog obavlja poslove predsednika subotičke kancelarije Vojvođanske fondacije za razvoj "Halo" . U toku razgovora je preduzetnik rekao da ima dalje velike planove i za njihovu realizaciju mu je Marija Kern Šolja poželela dobro zdravlje, snagu i istrajnost i istakla sledeće: "Tivadar Bunford je ovo prestižno priznanje zaradio istrajnim, upornim radom, skromno radi svoj posao, i malo njih zna, da ima plemenito srce, i da je bezbroj puta pomagao ljudima, kojima je to bilo potrebno.
Marija Kern Šolja je preduzetniku uručila poklon, delo vajara Ferenca Kalmara, dobitnika nagrade Pro urbe. Umetnik je ovih dana proslavio svoj 85. rođendan i tim povodom mu je predsednica poželela dobro zdravlje.

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Sajam privrede u Subotici

 

 

Subotica, 28. maja - VII Međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici ove godine će od 5. do 8. juna okupitit preko 200 izlagača iz 9 evropskih zemalja Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Crne Gore, Belorusije, Italije i Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

Privredu Hrvatske će na ovogodišnjem sajmu predstaviti 24 preduzeća, a iz Mađarske dolazi 18 predstavnika privrede u okviru kojih će se svojom ponudom predstaviti i klasteri, a ovogodišnja sajamska ponuda iz Mađarske će obuhvatiti širok spektar delatnosti od prehrambene do mašinske industrije.
Svečano otvaranje sajma zakazano je za 11 časova 5. juna, a ulaz će i ove godine biti besplatan.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Dva miliona dinara za programe i projekte u oblasti omladinskog sektora

 

 

 

 

 

Subotica, 28. maja - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, član Gradskog veća zadužen za omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac i savetnica gradonačelnika zadužena za međunarodnu saradnju i saradnju sa nevladinim sektorom Josipa Ivanković, danas su, u Plavoj sali Gradske kuće, predstavnicima 19 udruženja i organizacija uručili ugovore o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata u oblasti omladinskog sektora. ...dalje

 

izvor; subotica.rs

 

_________________________________________________________________________

 

 

Subotica se predstavila na susretu secesijskih gradova u Mađarskoj


 

 

 

 

 

Marija Kern Šolja, predsednica Skupštine grada Subotice i Olga Kovačev Ninkov, glavni muzeolog subotičkog muzeja su predstavile naš grad na
susretu secesijskih gradova u gradu Gedele (Gödöllő), 25. maja. Prisutne je pozdravio gradonačelnik ovog mađarskog grada. Grad Gedele je 2013. godinu proglasio godinom secesije, i tim povodom organizovao ovaj susret, na kojem su osim Subotice svoje secesijske vrednosti predstavili Kečkemet, Kapošvar, Marošvašarhelj i domaćin,
Gedele. Osim toga javne ličnosti su izveštavali o tome kako rukovodstvo grada štiti spomenike kulture i predmete secesije. Konferencija je bila
dobra prilika za predstavljanje i za dalje produbljivanje odnosa. Dogovorili su se da će na jednom od sledećih susreta proširiti krug
gradova učesnika, i da će predstavnici gradova lično posetiti jedni druge. Gedele i Subotica su inicirali organizovanje takvih izložbi, na kojima bi umetnici dva grada imali prilike da predstave svoje radove.


 

 

 

 

 

Szabadka is részt vett a Gödöllőn megszervezett szecessziós városok
találkozóján

 

 

Kern Sólya Mária Szabadka város képviselő testületének elnöke és Kovacsev Ninkov Olga a szabadkai múzeum főmuzeológusa képviselték városunkat a szecessziós városok találkozóján május 25-én Gödöllőn. Az Erzsébet királyné szálloda nagytermében megtartott tanácskozást dr.
Gémesi György polgármester nyitotta meg. Gödöllő városa a 2013-as évet a szecesszió évének nyilvánította és ez alkalomból szakmai találkozót
szervezett, ahol Szabadkán kívül Kecskemét, Kaposvár, Marosvásárhely és a házigazda Gödöllő mutatta be szecessziós értékeit, valamint a közéleti
személyek beszámoltak arról is hogyan védi a városvezetőség szecessziós műemlékeit – tárgyait. A tanácskozás jó alkalom volt a bemutatkozásra és
a további kapcsolatok mélyítésére. Javaslat született arra vonatkozóan, hogy egy következő tanácskozáson bővítik a résztvevő városok sorát,
valamint személyesen is meglátogatják a városok képviselői egymást. Gödöllő és Szabadka pedig olyan kiállítások megszervezését indítványozta
ahol a két város művészei állítanák ki alkotásaikat.

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________

 

 

Saopštenje gradonačelnika

 

 

Ukoliko situcija nerešenog stanja u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini ne bude rešena u što skorijem vremenskom roku, Programom koji treba da usvoji Skupština grada Subotice uz saglasnost nadležnog Ministarstva neće biti omogućena licitacija kao i jednako pravo svim poljoprivrednicima na zakup površina. Iz ovih razloga Skupština grada je prisiljena da donose Odluku o stavljanju van snage Odluke o davanju na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini crkvama i verskim zajednicama, kojom bi proces davanja poljoprivrednog zemljišta mogao da se sprovde u skladu sa Zakonom i saglasnošću Ministarstva, osim ako Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na naše traženje odobri dalju primenu postojeće odluke.
Ministarstvu je upućen zahtev da se izjasni o mogućnosti dalje primene Odluke o ustupanju na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini institucijama, crkvama i verskim zajednicama.
Zbog toga sam za danas zakazao sastanak predstavnika koalicione većine, od koje ću tražiti odlaganje donošenja Odluke o oglašavanju ništavom Odluke o ustupanju na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini institucijama, crkvama i verskim zajednicama, do očekivanog odgovora nadležnog Ministarstva.
Gradonačelnik
Modest Dulić

 

___________________________________________________________________________________

 

 

Palićke vinske svečanosti

 

 

 

 

 

Subotica, 25. maja - U organizaciji mesne zajednice „Palić“, preduzeća „Park Palić“, Vitezova vina Arena Zabatkiensis i Rotary kluba Palić na Velikoj terasi na Paliću su danas održane „Palićke vinske svečanosti“. Manifestacija se održava na dan Svetog Urbana, zaštitnika vinara, vinogradara, krčmara i bačvara. Poznavaoci vina ocenili su da ćemo i ove godine piti dobro vino, bez obzira na to što je prethodna godina bila lošija u odnosu na prethodnu kada je reč o rodu. Od 74 ocenjena vina žiri je ocenio najboljom ocenom beli Burgundac vinarije Janek Đerđ iz Sente. Pored izbora najboljeg vina, posetioci manifestacije imali su priliku da pogledaju izložbe vina, rakije i meda, ali i da uživaju u kulturno-umetničkom programu. ...dalje

 

izvor:yueco.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Uskoro nova fasada Muzičke škole

 

 

 

 

 

Subotica, 22. maja - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, direktorka Direkcije za izgradnju grada Snežana Pejčić i član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić, posetili su danas Muzičku školu u Subotici, gde uskoro započinje sanacija fasade zgrade, sa strane Štrosmajerove i ulice Albe Malagurskog, za šta je iz gradskog budžeta opredeljeno 13,5 miliona dinara. Projekat sanacije fasade je završen, a nakon izbora izvođača započeće i radovi.

 

...opširnije - VIDEO

 

___________________________________________________________________________________

 

 

Prijem za ambasadorku Kipra

 

 

 

 

 

Subotica, 21. maja - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja primili su danas, u Gradskoj kući, Nafsiku Krusti, ambasadorku Kipra u Beogradu, koja je od juče u dvodnevnoj poseti Subotici. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

___________________________________________________________________________________

 

 

Posera ambasadorke Kipra Regionalnoj privrednoj komori Subotica ...dalje

 

izvor: yueco.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Saopštenje Skupštine grada Subotice

 

 

 

 

 

Subotica, 21. maja - Predsednica Skupštine grada Subotice, Maria Kern Šolja je danas u Kabinetu Skupštine primila Janoša Dobaija, pomoćnika sekretara za sektor pravno i materijalno-finansijske poslove u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine. Na sastanku je bio prisutan i član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonc i šef gradske službe za građevinarstvo Zoran Ćopić. Razgovaralo se o aktuelnim pitanjima u oblasti poljoprivrede, naknadi štete izazvane elementarnim nepogodama, kao i o pokrajinskim fondovima dostupnim za lokalne samouprave. Učesnici razgovora su se sporazumeli i o daljem unapređenju saradnje između Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine i lokalne samouprave.

 

 

Sajtóközlemény

 

 

Kern Sólya Mária, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma kabinetjében fogadta Dobai Jánost, a Tartományi Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárság titkársegédjét. A megbeszélésen részt vett Osztrogonac Simon, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa, valamint Zoran Ćopić, az önkormányzat építési szakszolgálatának titkára is. Szó esett az aktuális mezőgazdasági kérdésekről, a természeti csapások okozta károk megtérítésének folyamatáról, illetve az önkormányzatok részére kiírt tartományi pályázatokról is. A megbeszélés alapján ezen túl a Tartományi Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárság és az önkormányzat mezőgazdasági-, valamint építési szakszolgálatának hagyományosan jó kapcsolatát tovább erősítik.

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Bogat program obeležavanja Svetog Urbana na Paliću / VIDEO

 

 

Subotica, 20. maja - Svečano obeležavanje Svetog Urbana, Dana MZ Palić, započinje u petak 24. maja u 20 časova humanitarnim koncertom pijaniste Dejana Sinadinovića u velikoj sali Velike terase.

 

 

 

 

 

Organizatori manifestacije obeležavanja Svetog Urbana, zaštitnik vinara i vinogradara Subotičko-horgoške peščare su MZ Palić, „Park Palić“ i Rotari Klub Palić. Kao posebna atrakcija palićkih vinskih svečanosti je i degustacija vina, što je tradicija koju i ove godine nastavlja vinski red "Arena Zabatkiensis". Pored vina, posetioci će imati priliku da degustiraju med, proizvode od meda i rakiju, a novina u odnosu na gurmansku ponudu ranijih godina, biće „Urbanov tiganj“, što je nOvi specijalitet kojim će se predstaviti Mala gostiona. Učešće subotičkog Dečijeg pozorišta najmlađim posetiocima će osigurati dobru zabavu, bilo kroz druženje na pozorišnim predstavama, kreativnim radionicama, ili u disko ambijentu.

Dan Svetog Urbana je dobra prilika za promociju vinskog turizma, a po rečima direktora "Parka Palić" Gorana Gabrića, ovo preduzeće na više načina promoviše sve registrovane vinare, a i sa današnjeg konferencije za medije je uputio apel vinarima da se registruju, kako bi njihova ponuda bila dostupnija.

 

 

PROGRAM PALIĆKIH VINSKIH SVEČANOSTI

 

 

24.05.2013.

 

20:00 Humanitarni koncert pijaniste Dejana Sinadinovića – velika sala Velike terase na Paliću

25.05.2013.
10:00 – 15:00 Humanitarna akcija „Rotary Cluba Palić“
10:00 – 20:00 Izložba, prodaja i promocija vina
10:00 – 20:00 Izložba udruženja medara
10:00 – 15:00 Degustacija i prezentacija udruženja proizvođača i ljubitelja rakija – „Subotička
Peščara“
10:00 – 20:00 Prodaja na tezgama
11:00 – 12:00 Objava rezultata ocenjivanja vina i proglašenje pobednika
12:00 – 18:00 Degustacija ocenjenih vina. Organizator red vitezov vina Arena Zabatkiensis
11:00 – 11:30 „Piroska és a farkas”, lutkarska predstava na madjarskom, Dečije pozorište Subotica
11:30 – 12:00 Disko sa glumcima Dečijeg pozorišta
12:00 – 12:30 „Crvenkapica i vuk“, lutkarska predstava na srpskom, Dečije pozorište Subotica
12:30 – 13:00 Disko sa glumcima Dečijeg pozorišta
13:00 – 14:00 Kreativna radionica za decu i mlade sa kostimografom Dečijeg pozorišta
14:00 – 14:30 Disko sa glumcima Dečijeg pozorišta
12:00 – 13:30 Nastup tamburaškog ansambla „Neven“
13:30 – 16:30 Nastup grupe „Chick Norris“
16:30 – 18:00 Nastup tamburaškog ansambla „Hajo“

 

______________________________________________________________________________

 

 

Ministar prosvete Žarko Obradović posetio Suboticu

 

 

 

 

 

Subotica, 17. maja - Povodom proslave Dana Ekonomskog fakulteta ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Žarko Obradović, boravio je danas u Subotici, a prilikom današnje posete upriličen je i susret sa predsednikom Regionalne privredne komore Subotica Slobodanom Vojinovićem, gde je razmatrano učešće Regionalne privredne komore u kreiranju obrazovnog sistema.
Prilikom susreta sa gradonačelnikom Subotice Modestom Duluićem vođen je razgovor o problematici obrazovnih profila, usklađivanjem sa potrebama tržišta rada, a najavljena je i izgradnja studentskog obmarališta na Paliću.
Ministar Obradović je prilikom posete Severnobačkom upravnom okrugu i Školskoj upravi Sombor – kancelarije u Subotici, upoznat sa stanjem obrazovanja na teritoriji okruga. Načelnik Severnobačkog upravnog okruga , Nikola Repac informisao je ministra o problemu nedostatka fiskulturne sale u OŠ "Đuro Salaj" u Subotici. Ministar Obradović je obećao da će u dogovoru sa Ministarstvom omladine i sporta, nastojati da se u republičkom budžetu za narednu godinu planiraju sredstva za rešavanje ovog problema.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Svečano Obeležen Dan Ekonomskog fakulteta

 

 

 

 

 

Subotica, 17. maja - U prisustvu brojnih zvanica iz oblasti nauke, privrede i politike, te ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Žarka Obradovića, Ekonomski fakultet u Subotici svečano je obeležio 53. rođendan, a tom prilikom zvanično je objavljena akreditacija novog studijskog programa koji će zajednički realizovati Ekonomski fakultet u Subotici i Fakultet za logistiku iz Celja. Studijski program “Logististika sistema u ekonomiji” izučavaće se na petoj godini studija, a onima koji ga uspešno završe doneće diplomu koja će važiti u svim zemljama EU bez nostrifikacije, jer će jedan od pečata na diplomi biti iz Slovenije zemlje članice EU.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Ekonomski fakultet i NIS potpisali ugovor o saradnji

 

 

Subotica, 17. maja - U danu svečanog obeležavanja 53 godine postojanja Ekonomski fakultet i Naftna industrija Srbije potpisali ugovor o saradnji, koji će omogućiti studentima ovog fakulteta da slušaju predavanja i obavljaju praksu kod najvećeg domaćeg poslodavca. ...dalje

 

izvor: yueco.rs

 

______________________________________________________________________________

 

 

Turistički novinari iz Slovenije posetili Suboticu

 

 

 

 

 

Subotica, 17. maja - Desetak turističkih novinara iz Slovenije boravi u dvodnevnoj poseti Subotici. Nakon posete Subotici i Novom Sadu, slovenački novinari će putem medija za koje rade, predstaviti turističku ponudu Vojvodine Sloveniji.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Novi investitori iz Italije

 

 

Subotica, 16. maja - Potpisan ugovor između predstavnika Grada i italijanskih firmi "Perseo" i "GC013"o kupovini zemljišta u Industrijskoj zoni Mali Bajmok.


 

 

 

 

 

Predstavnici Grada i italijanskih firmi "Perseo" i "GC013", potpisali su danas ugovore o kupovini zemljišta u Industrijskoj zoni Mali Bajmok. Sledeće godine, kada se očekuje završetak nove hale u novim proizvodnim pogonima posao će naći oko 50 Subotičana, a do 2015. godine još 150. Perseo je u subotičkoj privredi prisutan već 9 godina, koliko posluje pod imenom "Leonardo" i zapošljava 160 Subotičana.

„GC013“ takođe ima dugu tradiciju poslovanja u izradi kožne odeće, a dokaz kvaliteta njihovih proizvoda je saradnja sa eminentnim, svetski poznatim modnim kućama.
Proizvodnja koju planiraju pokrenuti u Subotici biće za razliku od njihove dosadašnje prakse plasmana na zapad, biti namenjena istočnom tržištu, pre svega izvozu u Rusiju. Do kraja tekuće i tokom naredne godine u ovoj fabrici će biti zaposleno oko 50 Subotičanki.
Preduzeće „GC013“ planira i razmenu saznanja. Zaposleni će iz Subotice odlaziti na obuku u Italiju, a italijanski tehničari će dolaziti u Suboticu i obučavati zaposlene.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Otvoren novi granični prelaz Bački vinogradi - Ašothalom

 

 

Bački vinogradi / Ašothalom, 16. maja - Danas je otvoren novi granični prelaz Bački Vinogradi-Ašothalom, između Srbije i Mađarske.

 

 

 

 

 

Novi granični, šesti po redu drumski prelaz, svečano su otvorili kopredsednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske - ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i državni sekretar u kabinetu premijera Mađarske Peter Sijarto. Otvaranje prelaza će poboljšati kontakte između stanovnika pogračnih oblasti u 125 naselja u kojima živi oko 600.000 stanovnika. Kako su danas najavili Goran Knežević i Peter Sijarto, u narednih godinu dana u planu je otvaranje dva nova prelaza između Srbije i Mađarske što će uz danas otvoreni prelaz unaprediti protok ljudi, tranzit robe i sveukupnu bilateralnu saradnju dve zemlje. Takođe, na ovaj način realizuju se i zajednički strateški ciljevi, kao što je integrisano upravljanje granicom.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Subotica dobila priznanje "Mala Evropa"

 

 

Subotica, 13. maja - Evropski pokret Bosne i Hercegovine dodelio je Subotici kao najtolerantnijoj lokalnoj zajednici regiona priznanje "Mala Evropa"

 

 

 

 

 

Predsednik Evropskog pokreta Bosne i Hercegovine mr Predrag Praštalo uručio je danas gradonačelniku Subotice Modestu Duliću priznanje, koje Evropski pokret BiH dodeljuje gradu Subotici za najtolerantniju lokalnu zajednicu regiona.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Aquarius – Vodonoša grada

 

 

Subotica, 10. maja - Obilaskom gradskog Prečistača učenici OŠ „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira i OŠ „Đuro Salaj“ iz Subotice, upoznali su se sa funkcionisanjem ovog postrojenja čime je započela ovogodišnja akcija „Aquarius – Vodonoša grada“, u kojoj učestvuju učenici sedmih razreda osnovnih škola.

 

 

 

 

 

U ovogodišnjem takmičenju trinaestom po redu učenici će kroz likovne i pesničke radionice izraziti svoje viđenje vode kao izvora života. Finale takmičenja će završiti kvizom znanja koji će biti održan 5. juna na Svetski dan ekologije u amfiteatru Otvorenog univerziteta. JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica ovaj ekološko - edukativni projekat realizuje sa ciljem razvoja svesti i savesti u vezi sa racionalnom potrošnjom vode.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Dan Evrope u Subotici / VIDEO

 

 

 

________________________________________________________________________________


 

 

Obeležen Dan pobede

 

 

 

 

 

Subotica, 9. maja - Dan pobede nad fašizmom - 9. maj, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i spomenik crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. Vence na Spomenik žrtvama fašizma, uz zvuke Posmrtnog marša, položile su delegacije Vlade AP Vojvodine, grada Subotice, Severnobačkog okruga, Gradskog odbora SUBNOR-a, Jevrejske opštine i drugih udruženja, političkih partija, stranaka i nevladinih organizacija. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

05.05.2013.

 

Vaskršnja čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji slave Vaskrs, najiskrenije želim da najznačajniji hrišćanski praznik proslave u radosti i miru.

Neka proslava Vaskrsa bude prilika da pokažemo vrednosti međusobnog uvažavanja, tolerancije i zajedništva i motiv da činimo dobro kako bismo bili bolji ljudi.

Radost povodom Hristovog vaskrsenja neka nam bude putokaz kako da optimizmom i verom prebrodimo teškoće koje su pred nama.

Čestitam dan Hristovog vaskrsenja uz radosni pozdrav – Hristos Voskrese!

Gradonačelnik Subotice
Modest Dulić

 

_______________________________________________________________________________

 

 

05.05.2013.


 

Vaskršnja čestitka predsednice Skupštine grada

 

 

 

 

 

Čestitam Uskrs, najznačajniji hrišćanski praznik, svim građanima Subotice koji slave Uskrs po Julijanskom kalendaru, sa željom da svima pruži radost i harmoniju.

Želim srećan i blagoslovljen Uskrs!

Predsednica Skupštine grada Subotice
Maria Kern Šolja

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Sanacija tornja crkve Svetog Jurja

 

 

 

 

 

Subotica 2. maja - Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, v. d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković, gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupština grada Maria Kern Šolja prisustvovali su danas svetoj misi u crkvi Svetog Jurja (Senćanska crkva) kojom je označen početak radova na sanaciji tornja ove crkve oštećenog u olujnom nevremenu krajem jula 2012. godine. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Proslavljen 1. maj na Paliću / VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

Godina ambicioznih planova

 

30.04.2013.

 

 

 

 

 

Nakon zimskog perioda završene su sve popravke na deonicama gde je usled soljenja saobraćajnica došlo do oštećenja kolovoza. Rešen je petodecenijski problem betonskog skeleta kod Otvorenog univerziteta, završeno asfaltiranje ulice Muškatli u Bačkim Vinogradima, a trenutne aktivnosti u Direkciji za izgradnju grada Subotice su uglavnom vezane za sprovođenje postupka javnih nabavki. Pored uslovno rečeno sitnijih javnih nabavki vezanih za kontinuitet održavanja putne signalizacije, u toku su i obimnije javne nabavke vezane za izgradnju novih saobraćajnica u gradskim i prigradskim mesnim zajednicama, zatim izgradnju i revitalizaciju dečijih igrališta, sanaciju i rekonstrukciju autobuskih stajališta, a u toku je izrada projekta rekonstrukcije fasade Muzičke škole. Projekat video nadzora o kom se već dugo govori mogao bi biti realizovan u drugoj polovini godine.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Počela sanacija krova Gadske biblioteke

 

 

 

 

 

Subotica, 30. aprila - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić obišli su danas početak radova na popravci krova zgrade Gradske biblioteke, koji je godinama prokišnjavao i tako stvarao probleme korisnicima ove ustanove. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Donacija iz Turske subotičkoj Opštoj bolnici

 

 

 

 

 

Subotica, 26. aprila - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, direktor Slobodne zone Subotica Saša Vučinić i direktor subotičke Opšte bolnice dr Goran Bićanin danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, primili Emraha Ustaomera, koordinatora turske Agencije „TIKA” (Agencija Vlade Turske za međunarodnu saradnju i koordinaciju) u Srbiji, koja je za Opštu bolnicu obezbedila donaciju u medicinskoj opremi vrednu oko 35.000 evra. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________


 

 

Saopštenje Kancelarije za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini

 

 

Subotica, 26. aprila - Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koristi se prema godišnjem Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta koji donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Smanjene plate gradskih funkcionera

 

 

Subotica, 25. aprila - Gradsko veće Subotice je na svojoj 43. sednici jednoglasno donelo odluku o smanjenju plata gradskih funkcionera, odnosno izabranih i postavljenih lica u Gradskoj kući.


 

 

 

 

 

Najznačajnije je smanjenje plate gradonačelnika za oko 20 procenata, dok su plate ostalih funkcionera umanjene u rasponu od 10 do 20 procenata.
-Izražavam zadovoljstvo što smo ovu odluku doneli jednoglasno u Gradskom veću i što smo održali obećanje dato subotičkoj javnosti. Ovom odlukom doprinećemo uštedi u budžetu Grada, a smatram da je solidna i redovna plata u Gradskoj kući i dalje velika privilegija u današnjoj teškoj ekonomskoj situaciji, kaže gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

 

________________________________________________________________________________

 

 

Otvorena XIII Međunarodna konferencija E-trgovina 2013

 

 

 

 

 

Palić, 24. aprila - Elektronska trgovina i elektronsko poslovanje su velika šansa Srbije, pre svega u oblasti zapošljavanja, ali još uvek nema adekvatnih zakonskih okvira koji bi regulisali ovu oblast poslovanja, rekao je danas na Paliću potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim LJajić otvarajući XIII Međunarodnu konferenciju o elektronskoj trgovini i poslovanju E-trgovina 2013 u Kongresnom centru Velike terase na Paliću.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Nova volijera za mrkog medveda

 

 

Palić, 24. aprila - Mrka medvedica Mica dobila novu volijeru.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i direktor Zoološkog vrta "Palić" mr Bogdan Laban svečano su otvorili novu volijeru za mrkog medveda. Nova volijera ima dve odvojene prostorije koje se zagrevaju podnim grejanjem. Ukupna vrednost novog doma mrke medvedice iznosi nešto više od 5.717.000 dinara. Investicije u Zoolški vrt će se nastaviti, jer po rečima gradonačelnika predstavljaju dugoročno investiranje u naš grad.
- Uz novi koncept zoo-vrta i naše insistiranje da Palić postane ozbiljna turistička destinacija i ponudi više nego što je do sada nudio, verujem da će se povećati broj posetilaca i da će Zoološki vrt na Paliću podupreti naša nastojanja da se na Paliću provodi više vremena od dva-tri dana, koliko je to uobičajeno, rekao je Modest Dulić.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Pušteno u rad postrojenje za preradu sirove vode u Bačkim Vinogradima

 

 

 

 

 

Subotica, 23. aprila - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i ambasador Holandije u Srbiji Loran Lui Stokvis danas su, simboličnim presecanjem vrpce, pustili u rad pilot postrojenje za preradu sirove vode prirodno kontaminirane velikom količinom arsena, gvožđa i amonijaka, na vodozahvatu Bački Vinogradi. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

Održan AsRem seminar – Voda za piće bez arsena

 

 

Subotica, 23. aprila - U Hetelu Galeria održan je AsRem seminar – Voda za piće bez arsena, na kom su učestovali gosti iz zemlje i inostranstva, partneri u realizaciji pilot projekta započetog 2010. godine u Bačkim Vinogradima.


 

 

 

 

 

JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica u saradnji sa holandskim UNESKO– IHE Institutom organizovao je seminar na kom su stručnjaci partnera u projektu, započetom pre tri godine, predstavili tehnologiju oslobađanja arsena iz vode bez upotrebe hlora i drugih hemikalija.
Projekat smanjenja nivoa arsena u pijaćoj vodi, zasnovan na IHE - ADART tehnologiji počeo je sa realizacijom u Bačkim Vinogradima, gde je po stručnim analizama Panonska nizija regija sa izuzetno visokim vrednostima arsena u vodi. Na dubinama čak i ispod sto metara ima visok nivo sadržaja organskih materija, gvožđa, arsena, amonijaka, nitrita, nitrata, često i natrijuma. U Subotici se za vodosnabdevanje koristi isključivo podzemna voda koja se zahvata sa dubine od 150 do 200 metara, a njen kvalitet ne zadovoljava Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće, u pogledu sadržaja amonijaka, aresna i gvožđa, što podrazumeva neophodnost prerade podzemne vode. Dosadašnji pokazatelji govore da je tehnologija primenjena u Bačkim Vinogradima omogućila dostizanje vrednosti nižih od strogih evropskih standarda kada je u pitanju ispravnost vode za piće.
Na istraživačkom projektu koji je realizovan pod pokroviteljstvom UNESKO–IHE Instituta za edukaciju o vodi, a u okviru međunarodnog projekta "Eureka", partneri JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica bili su:
„Vitens“ – najveći holandski vodovod, Delft – Tehnički univerzitet iz Holandije, Rojal Haskoning – vodeće konsultantske kuće iz Holandije, Fondacija "Water is our world" i Zavod za vodoprivredu Subotica.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Naučni skup SM 2013

 

 

Palić, 18. aprila - Ekonomski fakultet u Subotici organizator je XVIII Internacionalnog naučnog skupa SM 2013
Strategijski menadžment i sistemi podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu, kog je u palićkom Eko centru otvorio dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici i predsednik Programskog odbora prof. dr Nenad Vunjak.

 

 

 

 

 

Tema ovogodišnjeg skupa je: "Korporativno upravljanje u funkciji održivog razvoja".
Na skupu će biti predstavljena 124 naučna rada autora iz 15 država, počev od bivših jugoslovenskih republika, Sjedinjenih Američkih Država, Ruske federacije, Kine, Rumunije, Mađarske, Češke i Slovačke.
Otvaranju XVIII Međunarodnog naučnog skupa prisustvovali su: generalni konzul Republike Hrvatske, dekani i rektori visokoobrazovnih institucija iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Sombora, Tetova i Travnika, te predstavnici Regionalnih privrednih komora Subotice i Novog Sada, Gradske uprave Novog Sada, predsednik Skupštine grada Subotice i predstavnik Dilojta iz Budimpešte.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

Lee Buddress, Portland State University USA:
MANAGING SUPPLY CHAIN SUSTAINABILITY AND RISK: KEYS TO SUCCESS / VIDEO

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

Uskoro izgradnja kolektora 5 i 7

 

 

Subotica, 15. aprila - MZ „Željezničko naselje“ će uskoro rešiti problem oko izgradnje sekundarne kanalizacione mreže, a nastavak izgradnje kolektora 5 i 7, te vodovodne mreže u nekoliko ulica obećali su predstavnici JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica na zajedničkom sastanku žitelja ove i susednih mesnih zajednica sa predstavnicima grada i JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica.

 

 

 

 

 

Iako blizu centra grada ova MZ više decenija ima ozbiljne infrastrukturne probleme, najizraženije kada su vremenske prilike takve da uz visok nivo podzemnih voda i mali broj priključaka na kanalizacionu mrežu pojedine ulice postaju neprohodne.
Prošle nedelje predstavnici ove MZ održali su sastanak sa gradonačelnikom i predstavnicima Direkcije za izgradnju grada, a u cilju rešavanja tom prilikom iznete problematike uslediće još jedan sastanak.
Predstavnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ na današnjem sastanku predstavili su planove izgradnje sekundarne kanalizacione mreže, za šta postoji interesovanje i kod susednih mesnih zajednica Kertvaroš, Makova Sedmica i Mali Radanovac.
U anketi koju je sproveo "Vodovod i kanalizacija" žitelji Željezničkog naselja su pokazali stoprocentnu zainteresovanost za priključivanje na buduću infrastrukturnu mrežu.

Predviđeno je i 10 kilometara sekundarne kanalizacione mreže ali još uvek ne znamo da li je u tim sekundarnim kanalizacionim vodovima obuhvaćen i Kireški put kao i ulica 51. divizije. Oko kolektora 5 postoje dva bitna pravca, ulica Jovana Mikića i Milutina Uskokovića, gde je moguće rešiti i niz paralelnih ulica.


 

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

15.04.2013.

 

 

Suboticagas:Predlog gasifikasije OŠ "Đuro Salaj"

 

 

 

 

 

Pored već realizovane gasifikacije OŠ "Sveti Sava" u Aleksandrovu i objektu PU "Naša radost" vrtića "Alisa" u Aleksandrovu, gde je ostvarena značajna ušteda, lokalna samouprava se opredelila za gasifikaciju škola "Matko Vuković" i "Ivan Goran Kovačić" u Subotici i školama u Čantaviru, Novom Žedniku i Bajmoku.
JKP "Suboticagas" predlaže još jedan projekat gde bi se investicija isplatila u roku od 22 meseca, a ušteda bi takođe bila impozantna. Reč je o OŠ "Đuro Salaj" u Subotici, gde bi kao i u prethodnim investicijama Suboticagas obezbedio besplatan priključak, a ukupna investicija bi iznosila 3.331.800 dinara. Dosadašnji troškovi grejanja na lož ulje iznose 2.495.016 dinara godišnje, dok bi grejanje na gas iznosilo 870.536 dinara.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Pokrajina ulaže u nastavak rekonstrukcije Pozorišta / VIDEO

 

 

Subotica, 12. april 2013. godine - Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Subotice Modest Dulić, obišli su nastavak radova na izgradnji Narodnog pozorišta u Subotici.

 

 

 

 

 

Predsednik Pajtić je u izjavi medijima istakao da je Vojvodina prema dosadašnjem ugovoru i do sada ispunjavala obaveze kada je u pitanju subotičko pozorište.
- Pre dve godine prihvatili smo sugestiju lokalne samouprave da je pozorište u Subotici neophodno preprojektovati, te upodobiti u ono što su potrebe grada i uklopiti u ono što je trenutno finsnijsko stanje ne samo u Subotici, Vojvodini i Srbiji, nego i u Evropi i svetu. Mi smo spremni da u naredne tri godine izdvojimo 500 miliona dinara, jer ovo pozorište predstavlja ogromno bogatsvo zbog toga što je ovo možda i jedno pozorište ili jedno od retkih, gde će se predstave igrati na tri jezika - srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.To je ono bogatstvo i multikulturalnost koje Vojvodina ima i koje se u Evropi uvažava. Umesto da republičko rukovodstvo koristi Pokrajinu kao pozitivan element u procesu evropskih integracija, kada se zatraži da se poštuju ustavna i zakonska prava Vojvodine, republičko rukovodstvo pošalje svoje pristalice da protestuju protiv Vlade Vojvodine. Pre 25 godina je srušena Vojvodina na ulici. Tada je usledilo 10 najtežih godina i za Vojvodinu i za Srbiju.Zbog toga mi nećemo dozvoliti nikakve ulične prevrate, a ukoliko su Ustav i zakoni ove zemlje separatistički, onda je i Deklaracija separatistička. Deklaracija samo traži poštovanje Ustava i zakona ove zemlje. Ja ne znam odakle moralno pravo onima, koji su vodeći politiku devedestih doveli do toga da je Srbija faktički izgubila suverenitet nad Kosovom, da danas optužuje nas za razbijanje zemlje. Mi samo tražimo da se poštuje Ustav i zakoni ove zemlje, da ona postane ozbiljna pravna država. Od tih i takvih zahteva ne možemo odustati, rekao je Pajtić.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da je danas napravljen uspešan iskorak u pogledu nastavka izgradnje subotičkog pozorišta, što smatra višestruko važnim, sa građevinskog, kulturnog i poltičkog aspekta. Pastor smatra da se u pogledu ovog objekta naziru mnoga rešenja.
- Završetak Narodnog pozorišta, upotpuniće pre svega sliku grada. U skladu sa očekivanjima građana i potrebama samog pozorišta, reč je o izvodljivom projektu, obzirom da će se u predstojećih nekoliko godina izdvojiti potrebna sredstva da se zgrada može završiti, rekao je Pastor.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je izrazivši zadovoljstvo zbog nastavka realizacije ovog kapitalnog projekta rekao da
se uporedo sa radovima vrši i preprojektovanje kako bi se izgradnja uklopila u okvire realnih mogućnosti.
- Ovaj projekat je značajan i utoliko što je demonstrirao i način razmišljanja. Nov način odgovornosti svih onih koji su se kao relevantni činioci našli za stolom u vezi postizanja konsenzusa radi nastavka realizacije ovog značajnog projekta u kom je od izuzetnog značaja podrška pokrajinske administracije, bez čije pomoći ovaj projekat ne bi mogao biti završen, rekao je Dulić.

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

08.04.2013.

 

 

Ušteda ostvarena gasifikacijom

 

 

Tokom prošle godine izvršena je gasifikacija u OŠ "Sveti Sava" u Aleksandrovu i objektu PU "Naša radost" vrtić "Alisa" takođe u Aleksandrovu, čime je ostvarena značajna ušteda kod troškova grejanja.

 

 

 

 

 

Prelazak na gasno, sa pređašnjeg grejanja na lož ulje finansirao je Grad u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, a reč je o ukupnoj investiciji od 4,5 miliona dinara, od čega je 3,5 miliona finansirala Lokalna samouprava. JKP "Suboticagas" je obezbedilo besplatan priključak. Poredeći troškove grejanja iz prethodnog perioda, u odnosu na ovu grejnu sezonu u OŠ "Sveti Sava" ostvarena je ušteda od 1,7 miliona dinara.
Po rečima člana Gradskog veća zadužene za obrazovanje dr Etele Jerinkić, u cilju racionalizacije troškova lokalna samouprava planira gasifikaciju škola: "Matko Vuković", "Ivan Goran Kovačić" u Subotici, "Miroslav Antić" na Paliću, kao i osnovnih škola u Čantaviru, Bajmoku i Novom Žedniku.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Kancelarija zaštitnika građana radi i u prigradskim mesnim zajednicama

 

 

 

 

 

Subotica, 2. aprila - Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice u prigradskim mesnim zajednicama mesečno jedanput organizuje prijem građana, pritužbi i predstavki, a ako je moguće pomoći će i na licu mesta. Rad je organizovan u svih 18 prigradskih mesnih zajednica s obzirom na to da je, na osnovu dosadašnjeg rada Kancelarije zaštitnika građana, uočena potreba za pružanjem ovih usluga i izvan grada. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Autizam u porastu

 

 

 

 

 

Subotica, 2. aprila - Autizam je danas jedna velika nepoznanica, u drastičnom je porastu i Amerikanci govore o pravoj epidemiji. Pre dvadesetak godina, na deset hiljada dece pojavljivalo se četvoro do petoro dece sa autizmom, a sada je na stotinu novorođene dece jedno autistično. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Uskršnja čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

 

Najiskrenije Vam želim da najznačajniji hrišćanski praznik, dan Hristova uskrsnuća, proslavite sa svojim najbližima u radosti, miru, slozi i toleranciji.

Neka nam praznik Uskrsa pruži snagu da zajednički prevladamo sva iskušenja današnjice.

Uskršnje poruke neka nam budu putokaz i smernica da u hrišćanskoj ljubavi sačuvamo zajedništvo i međusobno poštovanje.

Želim Vam prijatne uskršnje praznike!

Gradonačelnik Subotice
Modest Dulić

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Uskršnja čestitka predsednice Skupštine grada

 

 

 

 

 

Svim vernicima, koji slave Uskrs, od srca želim da ovaj najznačajniji hršćanski praznik, proslave u ljubavi, slozi i međusobnom razumevanju!


Ünnepel a Keresztény világ! Kívánom, hogy Húsvét szent ünnepét mindenki töltse családi és baráti körben őrízve a hagyományokat.

A legfontosabb húsvéti üzenet, nem lehet más, mint az önzetlen szeretet, a megértés, a mások gondjaira való figyelés. Böjte atya sorai is ezt sugallják:

„Ó, mennyire megváltozna a világ, ha mindannyiunk arcán felragyogna az övéiről gondoskodó, másokkal szeretettel törődő, szép Isteni tulajdonság!”

Kívánok kegyelemteljes, áldott húsvéti ünnepeket!

Predsednica Skupštine grada Subotice
Maria Kern Šolja

 

_______________________________________________________________________________

 

 

USAID podržava međuopštinsko partnerstvo na unapređenju agrobiznisa

 

 

 

 

 

Subotica, 27. marta - USAID projekat održivog lokalnog razvoja (USAID Projekat) predstavio je ekonomski program „Podrška unapređenju i širenju agrobiznisa međuopštinskog partnerstva Subotice, Sombora i Kanjiže” koji je nastao na osnovu potrebe ovih gradova da unaprede poslovanje privatnog agrobiznis sektora regiona. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Nastavljaju se radovi na Narodnom pozorištu

 

 

 

 

 

Subotica, 27. marta - Nakon dve godine nastavlja se sa radovima na Narodnom pozorištu, pre svega na starom zaštićenog delu na kom će radovi otpočeti za 3 nedelje. ...dalje

 

izvor: yueco.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Otvoreni dan na gradskom Prečistaču

 

 

Subotica, 22. marta - Povodom obeležavanja Svetskog dana voda predstavnici Grada Subotice obišli su Prečistač i upoznali se sa tehnologijom prečišćavanja vode i kompostiranja otpadnog mulja. Predstavljen plan JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica za 2013. godinu i najavljene više tarife usluga.

 

 

 

 

JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica upriličilo je za predstavnike Grada obilazak Prečistača i upoznavanje sa tehnologijom
funkcionisanja ovog postrojenja koje će upotrebnu dozvolu dobiti do kraja ove godine, čemu će prethoditi projekat sanacije.
Današnjim obilaskom postrojenja Prečistača predstavnicima Grada je predstavljen postupak prečišćavanja otpadnih voda biološkim putem čiji je krajnji rezultat u skladu sa najstrožim parametrima u regiji, gde je maksimalna koncentracija fosfora od 1 miligrama na izlasku. Tehnologija novog, za razliku od starog Prečistača koji nije imao obradu mulja, omogućava kroz postupak termičke obrade mulja u digestorima, stvaranje toplotne i električne energije.Tokom procesa stabilizacije stvara se biogas sastavljan od 60 - 64% metana koji se interno koristi kao energent u procesu anaerobne digestije, ili kao električna energija proizvedena u dva gasna motora. Projektom je predviđeno da ova energija pokriva 33% potrebe Prečistača, međutim na godišnjem nivou samo električna energija proizvedena prilikom termičke obrade mulja pokriva 45 - 50% potreba.

Prilikom današnjeg obilaska Prečistača predstavnicima medija su predstavljeni i veoma ambiciozni planovi JKP "Vodovod i kanalizacija" za tekuću godinu, gde je od izuzetnog značaja projekat vredan 25 miliona evra za unapređenje voda u okviru kog su projekti koji se odnose na tretiranje pijaćih i otpadnih voda, izgradnju Vodozahvata 2, kolektora 2 i 7, te magistralnih vodova između budućeg Vodozahvata 2 i postojećeg Vodozahvata 1. Vrednost ovih projekata je 11 miliona evra, a finansiraće se putem zajma i 2 miliona sredstvima donacije. U planu je i izgradnja Prečistača u Bajmoku, za šta je već urađena projektna dokumentacija. U prvoj polovini ove godine u planu je završetak projekta vodosnabdevanja Tavankuta i Ljutova vodom iz gradske mreže.
Baza ovogodišnjih planova je na projektovanju, a za realizaciju ovogodišnjih projekata se očekuje učešće i saradnja sa gradom.

Objavljeno je i korigovanje cena usluga Vodovoda i kanalizacije. Novi cenovnik stupa na snagu od 1. aprila, a za domaćinstva nova cena čiste vode iznosi 45,68 dinara po kubnom metru, odnosno 50,76 dinara za kategoriju poslovnih prostora. Odvođenje otpadnih voda za korisnike u individualnom i kolektivnom stanovanju stajaće 23,25 dinara, dok će za poslovne prostore iznositi 32,40 dinara. Prečišćavanje otpadnih voda za kategoriju domaćinstva stajaće 25,27 dinara, a za poslovne prostore 39,96 dinara po metru kubnom.Ukoliko potrošači u individualnim stambenim zgradama pređu granicu potrošnje od 25 kubnih metara mesečno po domaćinstvu, razlika u potrošnji preko ovog limita obračunavaće se po ceni vode za korisnike usluga u poslovnom prostoru.


 

...opširnije - VIDEO

 

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Počela rekonstrukcija nadvožnjaka

 

 

Subotica, 20. marta - Započela je rekonstrukcija nadvožnjaka koji spaja ulicu Maksima Gorkog sa Segedinskim putem.

 

 

 

 

Rekonstrukciju vrše Železnice Srbije i JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice". Radovi će trajati do petka 22. marta, a trenutno je u toku rekonstrukcija rasvete i čišćenje kamenih delova nadvožnjaka, na koji će potom biti nanošen specijalni antigrafitni sloj koji ujedno vrši i zaštitu od aerozagađenja. Izvođač radova je SZR Lehner iz Subotice. Rekonstrukciju rasvete vrši Rasveta d.o.o.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

SUBOTICA PODRŽALA EVROPSKU KAMPANJU PROTIV RASIZMA

 

 

„Ko kaže da ne pristajemo jedni uz druge?“ ili „Who Says We Don’t Fit Together?” slogan je pod kojim će se od 16. do 24. marta obeležiti Evropska nedelja borbe protiv rasizma, a Subotica se pridružila velikom broju evropskih gradova koji su podržali kampanju evropske mreže protiv nacionalizma, rasizma, fašizma i podršku migrantima i izbeglicama - UNITED.

 

 

 

 

 

Subotica, 20. marta - U okviru kampanje će na sajtu UNITED-a i društvenim mrežama biti objavljene fotografije gradonačelnika evropskih gradova i drugih istaknutih gradjana Evrope, koji su podržali kampanju.

Plakati ovogodišnje kampanje izloženi su u prostorijama Gradske kuće, Gradske biblioteke, Pozorišta “Kostolanji Deže”, Dečjeg pozorišta, Narodnog pozorišta, Likovnog susreta, Gradskog muzeja i Fondacije “Danilo Kiš”, kako bismo što više Subotičana podsetili na značaj borbe protiv rasizma.

Takodje, Subotica se priključila kampanji i izložbom postera organizacije UNITED, koja će od 21. marta do 15. aprila biti postavljena u Suvenirnici Gradskog Muzeja (Trg Slobode 1).

Nedelja borbe protiv rasizma održava se u organizaciji evropske mreže UNITED od 1992. godine, a uvek obuhvata 21. mart, medjunarodni dan za eliminaciju svih oblika rasne diskriminacije. Taj dan je ustanovljen 1966. godine na zasedanju Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija posle brutalnog ubistva demonstranata u Južnoafričkoj Republici. Podizanje gradjanske svesti u borbi protiv rasizma i drugih oblika rasne diskriminacije, ključno je u razbijanju stereotipa i predrasuda, kao i senzibiliranja gradjana ka različitosti.

 

_________________________________________________________________________________

 

 

REKONSTRUKCIJA NADVOŽNJAKA U SUBOTICI

 

 

Rekonstrukciju nadvožnjaka u Subotici, Maksima Gorkog – Segedinski put, izvršiće Željeznica Srbije, Rasveta d.o.o. i SZR Lehner iz Subotice. Radovi se izvode na rekonstrukciji ograde nadvožnjaka, rek-onstrukciji rasvete i čišćenju kamenih i drugih delova nadvožnjaka od grafita i prljavština.
Radovi počinju 20.03 2013.godine ( sreda ) do 22.03 2013.godine (petak ) u periodu od 08,00 do 12,oo časova kojom prilikom će doći do sužavanja saobraćaja, zatvaranje po jedne saobraćajne trake u oba smera.
Radovi mogu izazvati manje gužve u saobraćaju, te je potrebno uskladiti vožnju sa navedenim uslovima ili koristiti alternativne pravce.

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Potpisan memorandum o saradnji sa Institutom za razvoj mladih "Kult" / VIDEO

 

 

Subotica, 14. marta - Potpisan memorandum o saradnji, kojom grad Subotica uzima učešće u realizaciji projekta "Jačanje devojaka kroz rodno odgovorno planiranje i budžetiranje".

 

 

 

 

 

Cilj projekta je osnaživanje djevojaka da uzmu aktivno učešće u kreiranju politika i procesu donošenja odluka razvojem modela rodno odgovornog budžetiranja i njegovog uključivanja u lokalnu politiku prema mladima.
Projekat se realizuje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Memorandum su potpisali gradonačelnik Subotice i direktor Instituta za razvoj mladih "Kult" iz Sarajeva.

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Osnivanje Udruženja poslovnih žena Subotice

 

 

Subotica, 13. marta - Uz podršku Ambasade SAD, 22. marta će biti osnovano Udruženje poslovnih žena Subotice.

 

 

 

 

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, finansira dva projekta sa ciljem da pomogne širenje udruženja koja bi obuhvatila sve delove Srbije, kao i zagovaranje politika koje će unaprediti uslove za poslovanje žena u Srbiji. Do sada su za širenje mreže udruženja odobrena sredstva za desetomesečno funkcionisanje ove neprofitne asocijacije. Udruženje poslovnih žena Srbije je zahvaljujući ovoj podršci nedavno osnovalo prvo Udruženje poslovnih žena u Novom Pazaru, a prošlog meseca je formirano i Udruženje poslovnih žena Timočke Krajine u Zaječaru. Udruženje koje će 22. marta biti osnovano u Subotici okupiće poslovne žene Severnobačkog okruga, sa ciljem da žensko preduzetništvo, kao važan faktor lokalnog ekonomskog razvoja bude vidljivije, a da sa njegovim doprinosom i ulogom preduzetnica u vođenju porodičnog biznisa budu upoznate lokalne opštine i Vlada. Do sada je za ovaj vid udruživanja interesovanje pokazalo 40 preduzetnica. Osnivačka skupština će se održati 22. marta u Plavoj većnici Gradske kuće sa početkom u 11 časova.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

Integrisani razvoj pograničnog područja

 

 

 

 

 

Na inicijativu Marte Dobo, člana gradskog veća za međunarodnu i regionalnu saradnju Grada Subotica, 11. marta 2013. godine, održan je u Subotici, radni sastanak na temu integrisanog razvoja pograničnog područja.
Učesnici su razmatrali mogućnosti unapređenja saradnje kroz realizaciju zajedničkih projekata sa ciljem sveobuhvatnog privrednog i društvenog razvoja.
Sastanku sa ciljem razmene mišljenja, prisustvovali su visoki predstavnici lokalnih samouprava Morahaloma, Tompe, Kiškunhalaša i Ašothaloma iz Mađarske, dok su iz pograničnog područja Srbije, tačnije severne Bačke, učestvovali predstavnici Bačke Topole, Kanjiže i Grada Subotice.
Konstatovano je da pogranična regija nudi brojne mogućnosti za saradnju na polju unapređenja: konkurentnosti privrede, zaštite životne sredine, upotrebe obnovljivih izvora energije, turističke ponude, infrastrukturnog opremanja, preduzetništva zasnovanog na tradiciji kao i na uspostavljanju sistema zaštite od elementarnih nepogoda.
Učesnici su se usaglasili da je potrebno definisati projektne ideje koje će omogućiti objedinjeni razvoj regije odnosno područja sa obe strane granice uz unapređenje saradnje na svim poljima. Ovaj proces treba da omogući konkretizacija budućih projekata.
Početkom maja meseca planiran je nastavak razgovora sa ciljem razmene ideja, mišljenja i iskustava.Dobó Márta, a szabadkai Városi Tanács nemzetközi és regionális kapcsolatokkal megbízott tagja kezdeményezésére, 2013. március 11-én, Szabadkán, tartották meg a határtérség integrált fejlesztéséről szóló munkaértekezletet.
Az összejövetelen Magyarországról Mórahalom, Kelebia, Tompa, Kiskunhalas, Ásotthalom, ill. Észak-Bácska területéről Topolya, Magyarkanizsa és Szabadka önkormányzatainak rangos képviselői cseréltek véleményt.
Térségünk fejlődésének elősegítését, a gazdasági és társadalmi összefogás erősítését, a széleskörű együttműködésen alapuló projektek megvalósítását és az együttműködésben résztvevők közötti kapcsolatok fejlesztését célzó kérdésekben tárgyaltak.
Megállapítást nyert, hogy a határtérség számos területen kínál lehetőséget az integrált fejlesztéshez, mint amilyen a gazdasági versenyképesség javítása, a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a turisztikai és infrastrukturális tartalmak kiépítése, a hagyományokon alapuló termelés, valamint a közös katasztrófavédelmi rendszerek létrehozása.
A résztvevők egyet értettek abban, hogy a határ mindkét oldalán olyan projektötleteket kell megfogalmazni, melyek elősegítik a térség szereplői közötti együttműködéseket és a régió egységes fejlődését.
Ennek a folyamatnak a biztosítására törekedve fogalmazódnak meg majd a konkrét projektek is.
Az együttgondolkodás folytatására a tervek szerint, május elején kerül sor.

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Ruski ambasador posetio Suboticu

 

 

 

 

 

Subotica, 10. marta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas je, u Zelenoj sali Gradske kuće, primio ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina sa saradnicima. Tokom susreta razgovaralo se o saradnji u oblasti energetike i kulture, kao i o mogućnostima subotičkih privrednika da hranu koju proizvode plasiraju na rusko tržište. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Subotica primer skladnog suživota

 

 

 

 

 

Subotica, 7. marta - Predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja i savetnica gradonačelnika zadužena za međunarodnu saradnju i nevladin sektor Josipa Ivanković danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, razgovarale sa delegacijom iz Severne Irske koju su činili predstavnici evropskog mirovnog programa za tu zemlju. Na sastanku je zaključeno da skladan suživot ljudi različitih nacionalnosti i funkcionisanje institucija u Subotici mogu da posluže kao dobar primer u procesu pomirenja u Severnoj Irskoj. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Pajtić podržao novi koncept izgradnje Narodnog pozorišta

 

 

Subotica, 7. marta - Pokrajinski premijer Bojan Pajtić potvrdio je još jednom potpunu podršku novom konceptu rešavanja problema izgradnje Narodnog pozorišta u Subotici, koji podrazumeva usaglašavanje projekta sa realnim potrebama grada, kao i finansijskim mogućnostima finansijera ovog projekta, izjavio je danas gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

 

 

 

 

 

Na jučerašnjem sastanku Dulića i Pajtića u Novom Sadu potvrđeno je da će Vlada Vojvodine obezbediti 500 miliona dinara za nastavak radova na izgradnji Narodnog pozorišta.
-Ambicija je da se u prvoj polovini ove godine nastavi izgradnja zaštićenog dela pozorišta, kao i da se obezbedi kontinuitet izgradnje do završetka objekta, rekao je Modest Dulić.
Gradonačelnik je ranije izjavio da se realni materijalni kapaciteti za gradnju Narodnog pozorišta u Subotici kreću oko deset miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na projektovanu vrednost postojećeg projekta.
Iz tog razloga, Dulić smatra da originalni projekat pozorišne zgrade od skoro 20 hiljada kvadratnih metara struka treba da smanji na deset hiljada kvadratnih metara, a da se vrednost investicije kreće oko sume od deset miliona evra. On je ocenio da bi u takvom slučaju Subotica mogla da za dve-tri godine ima pozorišnu zgradu.

 

_______________________________________________________________________________

 

 

OTVORENO PISMO ČLANOVA KOMISIJE ZA PLANOVE

 

 

Članovi Komisije za planove uputili su odbornicima Skupštine grada Subotice otvoreno pismo sledeće sadržine:


 

 

Mi, članovi Komisije za planove Grada Subotice osećamo se dužnim da vam se ovim putem obratimo u vezi rasprave koja se u javnosti razvila u vezi Plana generalne regulacije I, koji pokriva teritorije mesnih zajednica Centar I, II i III, Dudovu šumu, Ker, Gat, Bajnat i Prozivku.
Skrećemo vam pažnju da je Komisija za planove još na svojoj konstitutivnoj sednici u septembru mesecu odbila prvobitni nacrt plana koji je predviđao eksproprijaciju 1064 kuće i objekta. Najveći broj pristiglih primedbi građana je prihvaćen, štaviše, sami članovi komisije su formulisali dodatne primedbe koje su suštinski izmenile prvobitni nacrt plana.
Izmene su bile nužne jer je, iako zakonski strogo gledano ispravno, obrađivač plana suštinski pogrešno izradi prvobitnog nacrt Plana generalne regulacije I pristupio na osnovu važećeg „Generalnog plana Subotica-Palić 2020.“ izrađivanog od 1996. do 2004.
Smatrali smo da Generalni plan grada i planovi doneseni na osnovu njega nisu prošli probu vremena, da svojim rešenjima uveliko odstupaju od realnih potreba i mogućnosti grada. Samo kao primer navodimo činjenicu da je u obuhvatu ovih osam mesnih zajednica Generalnim planom predviđena izgradnja više od 10.000 stanova, što je u situaciji demografske stagnacije grada očigledno u potpunosti nerealan cilj.
Skrećemo vam, takođe, pažnju, da smo sve odluke donosili jednoglasno. Između ostalog u odnosu na važeći Generalni plan u nacrtu Plana generalne regulacije ukinuli smo mogućnost izgradnje kolektivnih stambenih zgrada u mesnim zajednicama Bajnat, Ker i Gat, drastično smanjili obuhvat predviđen za izgradnju višeporodičnih stambenih zgrada na području mesne zajednice Centar III, odnosno, ograničili ga na prostor bivše Mlake, vratili postojeću regulaciju u mesnim zajednicama Bajnat, Ker, Gat i Dudova šuma i ukinuli mogućnost rušenja više od 1000 objekata.
Takođe, izmenjenim nacrtom plana značajno smo pooštrili uslove za izgradnju višespratnica, predvideli smo reviziju, kroz zakonit postupak izmene, većine važećih planova nižeg reda, odnosno planova detaljne regulacije, predvideli stavljanje van snage, po nama, veoma destruktivnog Regulacionog plana zaštićenog jezgra grada donetog 2002. godine, a u cilju zaštite graditeljske baštine i na kraju krajeva, u cilju svođenja urbanističkog plana u ono što svaki razvojni dokument mora da bude, a to je projektovani cilj usaglašen sa realnim potrebama i mogućnostima i većinskom voljom građana.
Dužni smo da posebno naglasimo da ovim korigovanim nacrtom plana secesijski, niti drugi vredni objekti, a pogotovo ne u centru grada nisu bili predviđeni za rušenje, kako se to javnost dezinformiše.
Pogotovo nam je žao što je usled lošeg informisanja javnosti i dezinformacija koje su pratile izradu ovog plana došlo do uznemiravanja javnosti, zaplašivanja građana i nemilih scena u Velikoj većnici Gradske kuće.
Smatramo da bi usvajanjem određenog broja primedbi koji su građani podneli u toku ponovljenog javnog uvida došli do plana koji bi na najoptimalniji mogući način odgovorio na izazove urbanog razvoja u narednim godinama, te da bi neusvajanje plana na snazi ostavilo po razvoj grada štetne odredbe Generalnog plana i pojedinih planova detaljne regulacije. Osim, naravno, ukoliko predlagač, u svojoj brizi za očuvanje secesijskog duha grada predloženu odluku dosledno ne dopuni stavom o zabrani primene svih planova na ovom području do njihove revizije, izmene i ponovnog donošenja.
Kako se, međutim, u javnosti, iz razloga, više je nego očigledno dnevne politike, dovodi u pitanje i naša stručnost i naš ljudski integritet slobodni smo da vam ponudimo naše mandate, potpuno uvereni da se ne radi o pitanjima struke nego o dnevnoj politici i sticanju lakih političkih poena kod poluinformacijama i dezinformacijama zaplašenih građana Subotice, što će možda nekome doneti kratkoročnu korist ali Gradu Subotici svakako naneti dugoročnu štetu.
Molimo Predsednicu Skupštine grada Subotice da naše pismo pročita odbornicima Skupštine grada Subotice.

Subotica, 06.03.2013.
Za komisiju :
Nebojša Janjić, dipl. ing. arh. br.licenci: 200 1319 12
300 K994 12
mr Jasmin Šečić, dipl ing građ. br. licenci: 310 2123 03
410 7719 04
Dražena Milošević , dipl. ing. građ. br. licenci:315 K 141 11
414 E746 10
415 E749 10

 

______________________________________________________________________________

 

 

Dulić: Neće biti rušenja

 

 

Subotica, 5. mart - Kako je predlog nacrta Plana generalne regulacije za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra izazvao burne reakcije javnosti, a po mišljenju gradonačelnika Subotice Modesta Dulića ovaj problem je poprimio i političku dimenziju, on se današnjom konferencijom za medije obratio javnosti po ovom pitanju.

 

 

 

 

 

Već kod formiranja velike koalicije gradonačelnik Modest Dulić kaže da je bio svestan da će biti potrebno mnogo energije i dnevnog angažovanja da se usaglase stavovi svih političkih aktera i da se izađe sa jednim, jedinstvenim. Koalicionom partneru Savezu vojvođanskih Mađara zamera što je tematiku redovnih sastanaka članova koalicije, premestio u prostor medija, što je kako Dulić kaže bilo nepotrebno, jer se ne razlikuju stavovi SVM i DS po pitanju predloga nacrta Plana generalne regulacije za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra. Dulić je saglasan da je potrebno stopirati izradu plana i zajednički sa svim koalicionim partnerima postići koncenzus oko Plana generalne regulacije za zonu 1, kao i da se preispitaju svi planski dokumenti, kako se nebi dogodile greške, kakve su učinjene kada je u pitanju rušenje zgrade Pozorišta. Dulić, takođe kaže da niti postoji namera, a niti zakonski okvir po kom je moguće rušiti na stotine, ili hiljade stambenih objekata, niti narušavati secesijsko lice Subotice.
Javna rasprava zakazana za 14. mart se odlaže, a Skupština će doneti odluku da se prekida rad na izradi plana i dati ovlast Gradskom veću da u roku 30 dana pripremi akte kojima se ulazi u superviziju planske dokumentacije.
Predstavnicima medija Dulić je pročitao i pismo koje će biti upućeno na adrese svih građana čiji se domovi nalaze u zoni obuhvata Plana generalne regulacije.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Obeležavanje godišnjice "Milanskog edikta"

 

 

 

 

 

U organizaciji Subotičke biskupije, Otvorenog univerziteta Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, obeležavanje 1.700 godina od proglašenja Milanskog edikta kojim je ustanovljena sloboda ispovedanja hrišćanstva, u Subotici započinje tribinom„Trijumf kršćanstva – Crkva u vrijeme Milanskog edikta“ u okviru ciklusa „Izazovi Milanskog edikta danas“ koja će biti održana u četvrtak, 7.marta u 18 časova u Pastoralnom centru Augustinianum.
Koncept obeležavanja godišnjice Milanskog edikta planiran je da pored tribina obuhvati i blok posvećen fenomenu hrišćanstva u okviru Festivala evropskog filma na Paliću.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Čestitka Mirni

 

 

Član Gradskog veća Miloš Nikolić, uputio je svojoj bivšoj učenici Mirni Radulović čestitku za pobedu na Beosongu:

Od srca čestitam Mirni na novoj pobedi!
Očigledno je da njen talenat ne poznaje granice i siguran sam da joj se sinoć ispunio san, jer predstavljati svoju zemlju na Evroviziji, takvom muzičkom spektaklu, zaista izgleda kao ostvarenje bajke.
Subotica je bila uz nju do sada, a od sada će biti i cela Srbija!
Ponosimo se tobom i tebi i tvojim koleginicama želimo što bolji plasman u Švedskoj!

Miloš Nikolić, član Gradskog veća zadužen za kulturu

 

______________________________________________________________________________

 

 

Saopštenje Direkcije za izgradnju grada Subotice i Zavoda za urbanizam

 

 

Poštovani sugrađani,

 

U skladu sa obavezama koje proističu iz Zakona o planiranju i izgradnji Republike Srbije, Zakona o prostornom planu Republike Srbije i Generalnog urbanističkog plana grada Subotice kao i drugih akata, Direkcija za izgradnju grada Subotice je u ime grada ugovorila sa Zavodom za urbanizam grada Subotice izradu planskog dokumenta (PGR i za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra). Cilj ovog dokumenta je stvaranje uslova za funkcionisanje tog dela grada i njegovog razvoja naročito u oblasti infrastrukture kao i stvaranje uslova dalje izgradnje porodičnih, višeporodičnih, poslovnih i objekata javne namene.
Na zahtev vas, mnogobrojnih, zabrinutih, građana za svoju imovinu, koji su u proteklom periodu namerno dezinformisani od strane različitih neformalnih organizacija i pojedinaca da će se vaše kuće u skorije vreme redom rušiti na osnovu pomenutog planskog dokumenta, ovim putem vas obaveštavamo da je takva tvrdnja apsolutno neistinita!
Ovo tvrdimo na osnovu činjenice da se predloženim planom postojeće porodično - stambene kuće ne ruše ukoliko je na njihovom mestu planirana višespratnica, već samo ako se na to odluče sami vlasnici kuća i parcela, odnosno, isključivo ako sami donesu odluku da je to u njihovom interesu, jer zbog potrebe izgradnje višespratnica, grad nema zakonskog osnova da otkupljuje porodične kuće.
Jedino je moguće, a što je i po zakonu ispravno, da se vaša kuća i parcela na kojoj se ona nalazi, zameni novom zgradom nakon što vi kao vlasnik svojom voljom pristanete na njenu prodaju budućem investitoru (bilo fizičkom licu ili pravnom licu) uz cenu koju postignete u dogovoru sa kupcem. Niko ne sme i ne može da vas natera da prodate svoju porodičnu kuću ukoliko vi to ne želite!
Prema tome, samo u slučaju da lice, tj. investitor koji na opisan način stupi u posed vaše nekretnine i pokaže interes da na tom prostoru gradi objekte u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, biće u mogućnosti da postojeći objekat ukloni uz uslov da nov objekat postavi u skladu sa planiranom regulacijom (širinom) ulice.
Napominjemo da svi vlasnici postojećih objekata mogu i dalje da vrše radove na tekućem i investicionom održavanju svojih objekata (adaptacija i sanacija) čime im ni na koji način neće biti umanjen dosadašnji kvalitet života.
U minimalnom broju slučajeva, kada je to propisano planom, a na osnovu utvrđenog opšteg javnog interesa, u zakonitom i javnom postupku, pristupiće se od strane grada, tj. Direkcije za izgradnju grada Subotice, otkupu kuća uz pravednu novčanu isplatu vlasnika. Ovo je jedino moguće ako postoji izričita potreba izgradnje objekata od javnog značaja (škole, vrtići, zdravstvene ambulante, regulacija raskrsnica, kružni tokovi...) i ako grad ima obezbeđena novčana sredstva za tu namenu.
Još jednom naglašavamo da predloženi planski dokument ne ugrožava vaše pravo da raspolažete i koristite vašu imovinu na način i u obimu kao što ste je koristili i do sada.
S poštovanjem,
JP Direkcija za izgradnju grada Subotice
direktor Snežana Pejčić
JP Zavod za urbanizam grada Subotice
direktor Dragan Trklja
Subotica, 28.februara 2013.

 

______________________________________________________________________________

 

 

Obnovljivi izvori energije - energija sadašnjosti

 

 

Subotica, 26. februara - Održana radionica "Biomasa i mogućnost primene u kogenerativnim postrojenjima".Predstavljen sistem koji predviđa proizvodnju toplotne i električne energije.

 

 

 

 

 

JKP Subotička toplana je organizator radionice na kojoj je medijima predstavljen značaj obnovljivih izvora energije sa akcentom na korišćenje biomase. JKP Subotička toplana sprovodi Studiju izvodljivosti o izgradnji kogenerativnog postrojenja na poljoprivrednu biomasu, što bi po danas predstavljenim pokazateljima obezbedilo brojne prednosti kako za zajednicu, tako i za samu Toplanu, gde bi bila znatno povećana energetska efikasnost, ostvareni dodatni prihodi od prodaje električne energije uz primenu feed tarife, priključivanje novih korisnika na daljinski sistem grejanja, te povećanje fleksibilnosti sistema uz mogućnost dodatnih kapaciteta, što bi značilo da se poslovanje Toplane više nebi svodilo samo na šestomesečni period rada, sa troškovima poslovanja tokom cele godine. Po danas predstavljenoj tehnologiji, Toplana bi od 15. oktobra - 15. aprila radila u kongenzivnom režimu, a od 15. aprila - 15. oktobra u kondenzacionom režimu. Zajednica bi takođe imala brojne prednosti koje bi se ogledale u zameni uvoznog energenta, domaćim, obnovljivim, raspoloživim, a neiskorišćenim gorivom, kog po trenutnim podacima ima dovoljno za tri postrojenja. Očekivane prednosti za zajednicu su takođe i na planu razvoja industrijske proizvodnje goriva iz biomase, nove investicije i radna mesta, subvencionisanje cene grejanja za određene kategorije korisnika, smanjenje emisije ugljen dioksida u atmosferu, što je u skladu sa standardima EU. Izgradnja postrojenja snage 5 MWe iznosila bi oko 20 miliona evra, od čega bi grad učestvovao sa 10%, a preostali iznos bi bio finansiran putem kredita sa kamatnom stopom od 2%. Povrat investicije bi bio za oko 6 godina. Gradnja postrojenja bi trajala od 2 -2,5 godine.

 

...opširnije VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Palić najbolja domaća destinacija

 

 

 

 

 

Beograd - 23. februara - Preduzeće „Park Palić“ predstavlja turističku destinaciju Palić na 35. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji se održava od 21. do 24. februara. Kao rezultat dobre promocije, Beogradski sajam je odlučio da Palić dobije nagradu u kategoriji „Domaća destinacija“, a organizacioni odbor čini predsednik Goran Petković i potpredsednik Snežana Miljanić. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Neophodna nova politička elita

 

 

Subotica, 23. februara - U Subotici je započeo trodnevni seminar o reformi sektora bezbednosti na zapadnom Balkanu, koji je okupio predstavnike vlada i nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.

 

 

 

 

 

Cilj Regionalne škole za demokratiju (RAD) je da doprinese regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu u oblasti demokratije, ljudskih prava i izgradnje institucija jačanjem kapaciteta nove generacije političkih lidera i putem omogućavanja obostranog razumevanja i saradnje.
Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, pozdravila je okupljene i naglasila da je ovo veliki trenutak za RAD i Zapadni Balkan.
- Ovde smo svih sedam škola, iz svih glavnih gradova; Zagreba, Podgorice, Sarajeva, Tirane, Prištine, Skoplja i Beograda - zajedno. Ova Regionalna akademija za demokratiju nije slučajno nastala. Ona je rezultat skoro desetogodišnje saradnje. Vi ste generacija koja će promeniti naš region i ubediti svet da odustane od negativnih stereotipa o Balkanu. Učinite da narodi Balkana imaju razlog da budu ponosni, da imaju pravo postati deo zajednice evropskih naroda, rekla je predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.
Dekan Regionalne akademije za demokratiju (RAD) Ivan Vejvoda smatra da će Zapadni Balkan u narednoj deceniji sigurno postati deo Evropske unije, ali da sve zavisi od nas.
- Građani treba da stvore stabilnost, ali i da veruju da će vrednosti demokratije i ljudskih prava biti čvrsto ugrađene u sve institucije države, rekao je Vejvoda.
Generalni dirketor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino smatra da se ovaj region najbrže razvija posle ratnih sukoba.
- Povezuju ga mnogi zajednički problemi i izazovi. Zato treba tražiti i zajednička rešenja, rekao je Sanino. .

Projekat Regionalna akademija za demokratiju sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost, u saradnji sa šest škola političkih studija Saveta Evrope sa Zapadnog Balkana.

 

...opširnije VIDEO - Izjave / Uvodna reč /

Stefano Sanino - EU integracije i Zapadni Balkan u 2013. godini. Lekcije, mogućnosti i limiti.

 

 

 

 

 


_______________________________________________________________________________

 

 

Nastavak saradnje kroz partnerstvo Subotice i Graca

 

 

Subotica, 22. februara - Ambasador Austrije u Srbiji dr Johanes Ajgner boravio u prvoj zvaničnoj poseti Subotici.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja razgovarali su danas sa ambasadorom Austrije u Srbiji dr Johanesom Ajgnerom o produbljenju saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede i turizuma, ali i na planu kulture. Oblasti ekologije i obnovljivih izvora energije, takođe je područje na kom je otvorena mogućnost saradnje.
Dogovoreno je partnersko Subotice i Graca, a trenutni fokus Austrije, kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana biće preusmeren sa Hrvatske, na Srbiju onog momenta kada se Hrvatska pridruži EU. Priključenje Srbije EU biće i dalje segment na kom će Austrija biti snažan partner Srbije u procesu integracije.

Tokom prve zvanične posete Subotici ambasador Ajgner se upoznao i sa poslovanjem fabrike generatora za vetroelektrane Simens u Subotici.

 

...opširnije - VIDEO

 

___________________________________________________________________________________

 

 

Radovi idu po planu / VIDEO

 

 

 

 

 

Mehanizacija kompanije "Elite - Cop" je nakon rušenja betonskog skeleta angažovana na uklanjanju temelja nekadašnjeg objekta, ali i na Gradskoj deponiji na usitnjavanju betonskih blokova nekadašnjeg skeleta.

___________________________________________________________________________________

 

 

Zaštita uzbunjivača

 

 

Subotica, 21. februara - Održan okrugli sto na temu „Zaštita uzbunjivača“ u Regionalnoj privrednoj komori Subotica

 

 

 

 

 

Uz podršku Ambasade Velike Britanije na realizaciji projekta "Zaštita uzbunjivača", u Regionalnoj privrednoj komori Subotica održan je Okrugli sto na kom je predstavljena inicijativa izrade modela zakona, projekat "Zaštita uzbunjivača", rezultati istraživanja javnog mnjenja u Srbiji na temu zaštite onih koji prijavljuju nezakonitosti, najbolje uporedne prakse zaštite uzbunjivača u drugim zemljama i analiza pravnog okvira u vezi sa zaštitom uzbunjivača u Srbiji. Izradu predvodi Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Borba protiv korupcije je jedan od prioriteta najviših organa države, a njeno iskorenjivanje moguće je samo ako bude transparentno i ako budu zakonom zaštićeni oni koji ukazuju na nepravilnosti. Njihova zaštita je obezbeđena dodeljivanjem statusa uzbunjivača, što ga obezbeđuje od eventualnih konsekvenci. Još jedan instrument u zaštiti uzbunjivača predviđa krivičnu odgovornost onih koji se svete, ili prete, uzbunjivaču. Model zakona predviđa da će status uzbunjivača određivati ombudsman, a konačnu odluku će donositi sud. Takođe, predviđena je i nagrada uzbunjivaču, koja još nije definisana, ali bi bila isplaćivana u slučajevima direktnog doprinosa državnom fiskusu.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je u predstavljanju projekta "Zaštita uzbunjivača", naglasio da se izradi modela zakona pristupilo po uzoru na najbolje evropske zakone koji regulišu ovu oblast.
Kada je reč o antikoruptivnim merama i zakonskim okvirima koji obuhvataju zaštitu uzbunjivača jedan od najboljih primera je američki Fols Kleim Akt koji sadrži termin "Qui tam" ( u ime kralja), koji ovlašćuje građanstvo, ili puk da pred sudom zastupa državu, što rezultira efikasnijim radom tužilaštva i policije. Šabć se slaže da SAD imaju najbolje zakone o zaštiti uzbunjivača, ali da je ovakav sistem u Srbiji neprimenjiv, a svi bitni činioci neuporedivi. Ono što je do sada u našoj praksi dalo najoptimalnije rezultate je institucija Zaštitnika građana kom nije slučajno dodeljena značajna uloga u kreiranju modela zakona, smatra Šabić.

Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača početkom marta će biti prosleđen Vladi Srbije na razmatranje.

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________


 

 

Održana 31. sednica Gradskog veća

 

 

 

 

 

Subotica 20. februara - Na 31. sednici Gradskog veća, održanoj u Plavoj sali Gradske kuće, usvojeno je 26 tačaka, koliko ih je i bilo na dnevnom redu. Članovi Gradskog veća prihvatili su, između ostalog, Program trošenja sredstava u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Subotice za 2013. godinu, predlog Odluke o proglašenju zaštićenog područja Park prirode „Palić“ i predlog Odluke o proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________


 

 

Javni uvid u nacrt Plana za zonu 1

 

 

Subotica, 19. februara - Održana je javna prezentacija Plana generalne regulacije centra grada Zona 1 u Velikoj Većnici Gradske kuće. Pošto su građani i nevladine organizacije imali primedbe na plan prilikom održavanja javne sednice u oktobru prošle godine, plan je izmenjen. Izmenama je obuhvaćena regulacija ulica, tako da se neće rušiti kuće, a spratnost objekata može da ima samo pet etaža. ...dalje

 

izvor: yueco.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Na Gradonačelnikovoj dobrotvornoj večeri ostvaren neto prihod od 870.000 dinara


 

 

Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom u Subotici biće uplaćeno 620.000 dinara, dok će Školski centar za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica, za program terapijskog jahanja za decu sa posebnim potrebama dobiti 250.000 dinara. Takođe je od dobrotvora obezbeđena hrana za konje za narednih godinu dana.
Gradonačelnik Subotice Modest Dulić ocenio je ovu dobrotvornu akciju izuzetno uspešnom i još jednom se zahvalio svima koji su učestvovali u njoj, uplatom ulaznice, donacijama u robi, ili besplatnim nastupom na dobrotvornoj večeri.
- Subotičani su su još jednom pokazali svoju humanu stranu i to treba da negujemo kao model društvenog ponašanja, rekao je gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Počelo rušenje betonskog skeleta kod Otvorenog univerziteta

 

 

Subotica, 12. februara - Stručnjaci kompanije "Elita - Cop" danas su započeli rušenje betonskog skeleta u centru grada.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i v.d. direktora JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice" Snežana Pejčić obišli su danas radove na početku rušenja betonskog skeleta kod Otvorenog univerziteta. Radovi na rušenju teku po planu, jučerašnji dan je protekao u postavljanju mehanizacije i bezbednosne ograde, a rušenje skeleta od armiranog betona očekivano 17 godina danas je konačno i započelo. Od sutra će krenuti i odvoz šuta.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Održano Gradonačelnikovo dobrotvorno veče

 

 

Subotica, 11. februara - Sinoć je u Gradskoj kući održano Gradonačelnikovo dobrotvorno veče, a prihod od prodatih ulaznica namenjen je Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom i Školskom centru za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica.

 

 

 

 

 

Visina prikupljenih sredstava od prodaje ulaznica po ceni od 6.000 dinara, uskoro će biti poznata, a sprečeni obavezama neki od donatora, iako su učestvovali u realizaciji humanog cilja, nisu prisustvovali tradicionalnoj Gradonačelnikovoj dobrotvornoj večeri.
Gradonačelnik Modest Dulić je u svom obraćanju okupljenima, vreme u kom živimo okarakterisao kao vreme sveopšte komercijalizacije u kom se svemu zna cena, ali ne i vrednost, a da humanost nisu samo lepe misli i retorička empatija, već da ona podrazumeva konkrentne akcije kojima se može pružiti pomoć, onima kojima je najpotrebnija. Ovom dobrotvornom večeri Subotica je pokazala da u njoj humanost postoji, smatra Dulić. Donacijom humanih Subotičana konkretna pomoć će biti pružena Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom i Školskom centru za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica.
- Pored sredstava za njihovo redovno funkcionisanje, akcenat u perspektivi treba dati i na individualni pristup svakom pojedincu, sa namerom i idejom da savremena metodička sredstva i tretmani koji su potvrđeni u svetu budu dostupni i našoj deci, rekao je Dulić izrazivši uverenje da će tretmani obezbeđeni sredstvima ove dobrotvorne večeri, doneti bolju budućnost deci i njihovim roditeljima koji su veliki borci.

U ime Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, na donaciji se zahvalila predsednica ove institucije Suzana Skenderović.

Direktor Školskog centra za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica Milorad Mrvić je pored reči zahvalnosti istakao
da ovakve akcije daju nadu za budućnost.
- Ovaj humani gest je upravo potvrda da palite lampu budućnosti za decu koja su u stanju potrebe. Ne možete učiniti da budu srećni, ali možete učiniti da ne budu nesrećni, rekao je Mrvić.

Pored humanih donatora, svoj doprinos su dali i učesnici muzičkog programa koji su nastupili bez naknade:Tamara Marković, Miloš Nikolić, Mirna Mirkov Stes,Tamburaški ansambl „Ravnica”, Salon orkestar "FloriArt" iz Novog Sada i Retro party bend Gabora Lenđela.


_______________________________________________________________________________


 

 

Održana 7. sednica Skupštine grada

 

 

 

 

 

Subotica, 7. februara - Na 7. sednici Skupštine grada usvojeno je svih 37 tačaka dnevnog reda. Odbornici su, između ostalog, usvojili izmene i dopune odluka o osnivanju sedam gradskih fondacija, po kojima će biti otvoreni posebni računi za uplaćivanje budžetskih sredstava sa svih nivoa vlasti kako bi bila omogućena lakša kontrola trošenja novca, doneli su rešenja o davanju saglasnosti na programe poslovanja 15 javnih i javno-komunalnih preduzeća i prihvatili Projekat poboljšanja saobraćaja u Subotici. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

___________________________________________________________________________________

 

 

Obezbeđen deo novca za izgradnju i rekonstrukciju Narodnog pozorišta

 

 

 

 

 

Subotica, 7. februara - Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine ove godine će izdvojiti 150 miliona dinara za nastavak izgradnje i rekonstrukciju subotičkog Narodnog pozorišta, izjavio je danas novinarima direktor Fonda za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Počinje rušenje betonskog skeleta

 

 

Subotica, 6. februara - Potpisan Ugovor sa preduzećem „Elita - Cop“ iz Beograda o rušenju betonskog skeleta pored Otvorenog univerziteta. Rušenje počinje u ponedeljak 11. februara.

 

 

 

 

 

U gradskom Medija centru v.d. direktora Direkcije za izgradnju grada Snežana Pejčić i direktor preduzeća „Elita-Cop” iz Beograda Vese Romić potpisali su Ugovor o izvođenju radova na rušenju armiranog betonskog skeleta kod Otvorenog univerziteta. Ponuda preduzeća „Elita-Cop” je između pet ponuđača izabrana kao najbolja na osnovu ispunjavanja svih zakonom propisanih uslova navedenih u tenderu, prihvatljivoj ceni od 3,7 miliona dinara i kvalitetnoj kadrovskoj i tehničkoj opremljenosti. Radovi započinju u ponedeljak 11. februara, a biće završeni u roku od 30 dana.

 

...opširnije - VIDEO

 

___________________________________________________________________________

 

 

Udruženje SPAS pita: "Gde su naši novci?"

 

 

Subotica, 6. februara - Udruženje za zaštitu prava gradjana Subotice SPAS osvrnulo se na izveštaj revizora za budžet grada Subotice za 2011.godinu. U pomenutom udruženju kažu da bi neko trebalo da odgovara i snosi krivičnu odgovornost zbog nepravilnosti koje su rađene.
Izveštaj revizora je virtuelna stvarnost, jer niko ništa ne preduzima, a svi znaju koja su krivična dela počinjena, kažu u Udruženju SPAS. Postavili su javno pitanje gde je novac Subotičana, koji je zbog navedenih nepravilnosti potrošen.
U Udruženju ističu da će prava borba protiv korupcije početi kada se vrati novac građanima. ...dalje

 

izvor:yueco.rs

 

___________________________________________________________________________

 

 

Kasarna vlasništvo grada Subotice

 

 

Subotica, 5. februara - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić uputiće u ime grada zahtev Ministarstvu odbrane i Direkciji za imovinu Republike Srbije da kompleks “Prve kasarne” ustupi gradu Subotici, bez nadoknade, s obzirom da je, svojevremeno, ovu kasarnu grad podigao na svom zemljištu i o sopstvenom trošku.

 

 

 

 

 

Iako Republika Srbija traži više od 5 miliona evra za kompleks “Prve kasarne”, proverom podataka u Istorijskom arhivu grada Subotice, pronađeni su dokumenti koji nedvosmisleno dokazuju da je grad Subotica finansirao izgradnju kasarne na sopstvenom zemljištu, te stoga gradonačelnik Subotice smatra da je Republika dužna da gradu Subotici preda zemljište i objekte, bez naknade.
Kompleks kasarne “Kosta Nađ”, odnosno “Prve kasarne”, na površini od oko 9 hektara, sa brojnim objektima, predstavljao bi idealnu lokaciju za smeštaj novih visokoškolskih institucija, novih fakulteta i istraživačkih stanica, kompatibilnih sa drugim razvojnim potencijalima grada.
Subotica zaslužuje univerzitetski centar, a pravo na fakultetsko obrazovanje dostupno svima je obaveza koju smo zadali sebi kako bismo obezbedili razvoj Subotice u kojoj će mladi stručnjaci imati šansu za kreiranje sopstvene i zajedničke bolje budućnosti, smatra gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Održana 6. sednica Skupštine grada

 

 

 

 

 

Subotica, 31. januara - Danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, održana 6. sednica Skupštine grada na kojoj su razmatrane dve tačke dnevnog reda: donošenje Rešenja o imenovanju direktora Apoteke Subotica i donošenje Preporuke nadležnim organima Gradske uprave grada Subotice za preduzmanje mera za otklanjanje nepravilnosti i nesvrsishodnosti utvrđenih u Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Subotice za 2011. godinu. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Kancelarija za mlade

 

 

 

 

 

Subotica, 29. januara - Na današnjoj prezentaciji: “Uloga i značaj Lokalnih kancelarija i Saveta za mlade – modeli dobre prakse” predstavnici Mreže organizacija za mlade Subotica, lokalne vlasti i Regionalne kancelarije mladih iz Novog Sada, najavili su otvaranje Kancelarije za mlade i osnivanje Saveta za mlade kao skupštinskog tela koje će pratiti rad Kancelarije, a u kog će biti uključene sve političke partije lokalnog parlamenta, nevladine organizacije i predstavnici civilnog sektora. Pred članovima Gradskog veća će se na sutrašnjoj sednici naći i predlog usvajanja Lokalnog akcionog plana za mlade, a potom sledi skupštinska procedura. Gradski budžet predviđa 2,2 miliona dinara za funkcionisanje Kancelarije i 3 miliona za projekte.
Sledi novi ciklusa konsultativnih procesa sa činiocima omladinske politike koji će se sprovoditi u narednih mesec dana sa ciljem što boljeg prilagođavanja predloženih smernica vezanih za nadležnost i način funkcionisanja Lokalne kancelarije i Saveta za mlade sa lokalnim potrebama mladih i institucija, organizacija koje sa njima rade.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Planovi Direkcije za izgradnju grada u 2013. godini

 

 

 

 

 

Tokom protekle 2012. godine u Subotici je realizovano više infrastrukturnih projekata, među kojima su i oni na čiju se realizaciju čekalo čak i više decenija. Završen je projekat asfaltiranja i revitalizacije 24 ulice, započela je izgradnja kolovoza u ulici Jovana Mikića, što predstavlja rešenje dugogodišnjeg problema žitelja okoline tzv Čordaškog puta. Sredstvima gradskog budžeta izgrađen je i parking kod Kerskog groblja.
Na delu novoizgrađenog kružnog toka u ulici Ivana Antunovića rekonstruisan je deo vodovodne i kanalizacione mreže i obnovljen deo ove ulice. Izvršena je rekonstrukcija Izvorske ulice, asfaltirani pristupni putevi u MZ „Centar III“, u bloku između Šenoine i ulice Ivana Gorana Kovačića. U okviru rekonstrukcije parka u Dudovoj šumi je izgrađena trim staza. Tokom protekle godine završeno je snimanje oko 400 km puteva, a planirana izrada trodimenzionalnog katastra će biti okončana ove godine, što će obuhvatiti uže gradsko jezgro, dok je za narednu godinu planiran završetak obrade ukupne gradske površine.
Takođe, planirana je rekonstrukcija Zelene fontane, Majšanskog mosta, uređenje fasada u centru grada, između ostalog i na zgradi Muzičke škole. Takođe, planirana je rekonstrukcija Doma kulture u Tavankutu i izgradnja novih sportskih terena i dečijih igrališta. U toku je izrada planskog dokumenta za izgradnju saobraćajnice od istočne petlje, do javnih skladišta, nakon čega će se pristupiti eksproprijaciji zemljiša i izgradnji, što je jedan od važnijih preduslova za rasterećenje saobraćaja u užem centru grada.

Ovogodišnji budžet iznosi oko 1,3 milijarde dinara, od čega je za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje opredeljeno 370 miliona dinara.

 

...opširnije - VIDEO

 

____________________________________________________________________________________________

 

 

Čestitka gradonačelnika Mirni Radulović

 

 

Čestitam Mirni Radulović na ogromnom uspehu koji je postigla u “Prvom glasu Srbije” za sebe i svoj grad. Ponosni smo što je jedna mlada i darovita Subotičanka izuzetnim ljudskim i muzičkim talentom ostvarila pobedu u konkurenciji nekoliko hiljada kandidata.
Ovo je pravi primer kako se, pre svega, napornim radom i upornošću postižu ciljevi u životu i kako se na najlepši način predstavlja svoj grad.
Najveća zasluga za ovaj uspeh pripada Mirni Radulović, njenoj porodici i prijateljima, ali je velik broj sugrađana koji su glasali za Mirnu pokazao da zajedničkim angažovanjem možemo ostvariti naše snove.

gradonačelnik Subotice
Modest Dulić

 

________________________________________________________________________________

 

 

Mirna Radulović pobednica takmičenja "Prvi glas Srbije"

 

 

 

 

 

Mirna Radulović je ostvarila svoj san i postala Prvi glas Srbije! Pobednica je pored prestižne titule osvojila i nagradu u iznosu od 100.000 evra koja podrazumeva snimanje kompletnog albuma. U superduelu Mirna se našla zajedno sa Nevenom Božović, a žiri je uprkos teškom zadatku bio jednoglasan u odluci da Mirnu proglasi Prvim glasom Srbije. ...dalje

 

izvor: novosti.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnikovo dobrotvorno veče


 

 

Subotica, 17. januara - Gradonačelnikovo dobrotvorno veče će ove godine biti održano u nedelju, 10. februara sa početkom u 20 časova.
Gradonačelnik Modest Dulić odlučio je da se susret sa humanim Subotičanima održi u Gradskoj kući, a na dobrotvornoj večeri će moći da učestvuje oko 200 zvanica koji uplate prilog od 6.000 dinara po osobi.
Sredstva prikupljena na Gradonačelnikovoj dobrotvornoj večeri su namenjena Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom u Subotici i Školskom centru za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica, za program terapijskog jahanja za decu sa posebnim potrebama.

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

Podrška Mirni

 

 

Grad Subotica i navijači Subotičanke Mirne Radulović, koja je ušla u finale show-a “Prvi glas Srbije” u nedelju u Hali sportova organizuju prenos super finala, gde su pozvali sve Subotičane da zajedno navijaju za Mirnu Radulović. Okupljanje je u 20 časova, ulaz je besplatan, a korisno je poneti svoje mobilne telefone, radi glasanja putem sms-a. ...dalje
izvor: yueco.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik Dulić: Nasilništvo se neće tolerisati

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, danas je primio roditelje maloletnog Danila Spajića, koga je na autobuskoj stanici u gradu nedavno brutalno pretukla grupa huligana.
-Ovako bahato, nasilničko ponašanje u našem gradu sigurno neće biti tolerisano. Subotica je oduvek bila miran, pristojan i siguran grad i tako mora i da ostane, rekao je Modest Dulić u razgovoru sa Grozdanom i Božidarom Spajićem.
Gradonačelnik Subotice je saopštio roditeljima da je u dnevnoj komunikaciji sa policijom i sudskim organima i da je od njih dobio uveravanja da će slučaj biti rešavan kao prioritetan i da će osumnjičeni brzo biti procesuirani i biti utvrđena njihova odgovornost.

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Pokloni za subotičke trojke

 

 

 

 

 

Subotica, 15. januara - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja i član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri posetili su danas porodicu Molnar, koja je krajem decembra 2012. godine dobila trojke - dečake Leona i Noela i devojčicu Vivien. Modest Dulić i Maria Kern Šolja tom prilikom su roditeljima trojki, supružnicima Ervinu Molnar i Ester Bika Molnar, uručili vaučere u iznosu od po 50.000 dinara. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

 

SAVE THE KIDS 2013

 

 

 

 

 

KLUB MADLEN ove godine 6. put organizuje tradicionalnu humanitarnu manifestaciju, koja nosi naziv „SAVE THE KIDS 2013” i na kojoj celokupan iznos od prodatih ulaznica se dodeljuje subotičkoj Kolevci.
U 2013. godini Vojvođanski Omladinski Forum (VIFO) treći put učestvuje, kao sponzor u obliku sakupljanja poklona i u realizaciji medijske podrške ove manifestacije.

 

 

A MADLEN CLUB idén 6. alkalommal szervezi meg a SAVE THE KIDS 2013 elnevezésű humanitárius rendezvényt, ahol a belépők teljes összegét felajánlják a szabadkai Kolevkának.
A Vajdasági Ifjúsági Fórum - VIFÓ 2013-ban ismét, immár 3. alkalommal vesz részt az eseményen támogatóként. A támogatás ajándékgyűjtés formájában valósul meg, illetve a rendezvény média támogatottságának elősegítésében.

 

________________________________________________________________________________

 

 

Saopštenje gradonačelnika

 

 

Zbog učestalih, opravdanih primedbi građana na neprimerenu buku u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima tokom vikenda, usled nepoštovanja odluka Skupštine grada o radu ugostiteljskih objekata, obaveštavamo javnost da je otpočela pojačana kontrola poštovanja radnog vremena i dozvoljenog nivoa buke u ugostiteljskim objektima.

Namera je da omogućimo bogat i kvalitetan program mladim ljudima i turistima u našem gradu, ali i da očuvamo mir, red i pristojnost koji oduvek krase Suboticu.

Nepoštovanje propisa, pijanstva i tuče, u našem gradu neće biti tolerisane.

Poučeni ne tako davnim, tragičnim događajima u drugim gradovima, neophodno je izvršiti i vanrednu proveru ispunjenosti uslova protivpožarne zaštite u cilju povećanja bezbednosti na javnim mestima.

Apelujemo na pravosudne organe da postupaju po prekršajnim prijavama koje podnose Gradske inspekcijske službe, kao i po prijavama policije za nasilničko ponašanje, jer je to preduslov za uvođenje reda, pristojnosti, poštovanja odluka Grada i sprečavanje nasilničkog ponašanja i uznemiravanja građana.

Skupštini grada po hitnom postupku biće upućen predlog nove Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata sa posebnim naglaskom na radno vreme ugostiteljskih objekata u stambenim zonama i objektima.

Gradonačelnik
Modest Dulić

 

________________________________________________________________________________

 

 

Božićna čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

 

Dragi sugrađani,

Božić je prilika za porodična okupljanja i trenutke uživanja u prazničnom ambijentu. Neka vam predstojeći dani budu ispunjeni ljubavlju, slogom i mirom.

Svima vama koji Božić slavite po julijanskom kalendaru želim prijatne trenutke i srećne božićne praznike.

Mir Božji, Hristos se rodi!
Gradonačelnik
Modest Dulić

 

_______________________________________________________________________________

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE