Gradske vesti

 

 

 

 

Arhiva 2012. godina

 

 

Nastavak saradnje Ekonomskog fakulteta i Subotica - transa

 

 

Subotica, 27. decembar - Ekonomski fakultet u Subotici i JP "Subotica - trans" potpisali ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji.

 

 

 

 

 

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici danas je održan radni sastanak sa predstavnicima preduzeća i ustanovama sa kojima je Fakultet već ostvario saradnju, a ovom prilikom potpisan je i trideseti po redu ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa JP"Subotica - trans", što je čin ozvaničenja već uspostavljene dugotrajne i dobre saradnje.
Ocenjujući rezultate na završetku poslovne godine, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici prof. dr Nenad Vunjak je zadovoljan postignutim.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Novogodišnji prijem za predstavnike medija

 

 

Subotica, 26. decembra - U Gradskom Medija centru danas je održan prijem za predstavnike medija.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja su na današnjem tradicionalnom prijemu za predstavnike medija izrazili zahvlnost na uspešnoj saradnji tokom 2012. godine, objektivnom, pravovremenom i profesionalnom izveštavanju, bez tendencija ka senzacionalizmu, kojim se tokom ove godine bavio velik broj medija.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik Modest Dulić: 2013. godina će biti godina izazova

 

 

Subotica, 26. decembra - U Velikoj većnici Gradske kuće održan je tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike državnih organa.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja su godinu na izmaku ocenili kao godinu u kojoj se Subotica učvrstila kao grad prepoznat među inostranim investitorima i grad koji garantuje isplativost investicije. Na planu međunarodne saradnje, brojne posete ambasadorskih delegacija stvorile su mostove i otvorile mogućnosti budućih saradnji.
Godina pred nama je godina izazova, u kojoj je po rečima gradonačelnika neophodno napraviti balans između socijalno odgovornog i održanja razvojnog segmenta grada. Takođe, 2013. godina će biti godina izazova na političkom planu gde je vreme za konstruktivan dijalog umesto političkog revanšizma, a u interesu svih političkih i nacionalnih struktura.

 

opširnije - predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja - magyar / srpski
opširnije - gradonačelnik Modest Dulić

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Božićna čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

 

Dragi sugrađani,

 

 

Božić je prilika za porodična okupljanja i trenutke uživanja u prazničnom ambijentu. Neka vam predstojeći dani budu ispunjeni ljubavlju, slogom i mirom.

Svima vama koji Božić slavite po gregorijanskom kalendaru želim prijatne trenutke i sretan Božić. Boldog karácsonyi ünnepeket!
Gradonačelnik
Modest Dulić

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Božićna čestitka predsednice Skupštine grada

 

 

 

 

 

Dragi Subotičani,

 

 

Iz godine u godinu ponavljamo da je Božić naš najlepši praznik, svi znamo da je tako. Kako se približavaju praznici, tako smo pomalo tolerantniji, malo srećniji, očekujemo nešto lepo.

Zato želim svima vama lepe, blagoslovljene praznike. Želim vam dobro zdravlje i puno sreće i u Novoj godini!

 


Szeretettel és Tisztelettel köszöntöm Szabadka polgárait!

Városunk ismét ünneplőbe öltözött.

Az ünnepi hangulat, az ádvent időszaka, megváltoztatta Szabadkát és ilyenkor egy kicsit talán mi is megváltozunk. Jobban vágyunk a csendre, a nyugalomra. Vajon sikerül e lelkünket is ünneplőbe öltöztetni, amikor sok gond és baj nehezedik ránk? Egyáltalán tudunk e örülni egymásnak és nem felejtjük el, hogy mit ünnepelünk. Gondolunk e arra, hogy egy kedves szó, egy mosoly többet érhet mindennél?

Valljuk be, a meghitt családi otthon együtt szeretteinkkel, az amire mindenki vágyik karácsonyi ünnepet várva. Kívánom, hogy a szeretet és a vele járó békesség tegye széppé mindenki ünnepét.

Kívánok jó egészséget, áldott, békés, szeretetteljes Karácsonyt és boldog Új évet minden kedves Szabadkai polgárnak!
Predsednica Skupštine grada
Maria Kern Šolja

 

__________________________________________________________________________________

>

 

 

Usvojen predlog Odluke o budžetu za 2013. godinu

 

 

 

 

 

Subotica, 19. decembra - Gradsko veće usvojilo je predlog Odluke o budžetu grada Subotice za 2013. godinu i uputilo ga Skupštini grada na donošenje. Među 25 tačaka dnevnog reda, koliko ih je na današnjoj, 21. sednici ukupno usvojeno, izglasan je i Skupštini grada prosleđen na razmatranje i predlog Odluke o ostvarivanju prava na besplatnu užinu, kao i predlog Odluke o izmenama Odluke o osnivanju stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotice, uslovima i načinu raspolaganja sredstvima Fonda. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Odobreno 16 IPA projekata

 

 

 

 

 

Subotica, 17. decembra - Po trećem raspisu IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, u narednom periodu biće realizovano ukupno 16 projekata finansiranih iz IPA fonda. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Održana Partnerska skupština o nacrtu SLOR-a grada Subotice

 

 

 

 

 

Subotica, 14. decembra - U Velikoj većnici Gradske kuće održana je II Partnerska skupština na kojoj su razmenjeni stavovi o nacrtu Strategije lokalnog održivog razvoja (SLOR) grada Subotice za period od 2013. do 2022. godine. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Trojna saradnja Srbije, Francuske i Nemačke u uslovima krize

 

 

 

 

 

Subotica, 7. decembra - Tokom jednodnevne radne posete Subotici, ambasador Francuske u Beogradu posetio je i Ekonomski fakultet u Subotici gde je studentima održao predavanje na temu: Saradnja Srbije sa Francuskom i Nemačkom u aktuelnim uslovima globalne ekonomske krize.
U pogledu saradnje između Francuske i Srbije, ambasador je zadovoljan dosadašnjom saradnjom, mada se ona može i poboljšati, posebno kada je u pitanju Vojvodina, koja ima dobre šanse na planu privlačenja investitora iz Francuske, jer ima stručne, obrazovane kadrove, zatim tu je i blizina sa EU i svim važnijim drumskim, ili plovnim saobraćajnicama. Značajan potencijal Vojvodine je i u poljoprivredi, smatra ambasador Francuske.

 

...opširnije - VIDEO

 

____________________________________________________________________________

 

 

Ambasador Francuske posetio Suboticu

 

 

 

 

 

Subotica, 7. decembra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja i član Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju Marta Dobo danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, razgovarali sa delegacijom ambasade Francuske u Beogradu koju je predvodio ambasador Fransoa Gzavije Denio. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

 

Počela javna rasprava o održivom razvoju grada

 

 

Subotica, 7. decembra - Javna rasprava nacrta Strategije lokalnog održivog razvoja grada Subotice 2013-2022. godine, trajaće od 7. do 16. decembra 2012.godine.

 

 

 

 

 

Predlog Strategije potencira tri osnovna cilja: ekonomski razvoj i razvoj društvenih delatnosti, zaštitu životne sredine i organizovanje dobre gradske uprave. Među prioritetima predlog Strategije potencira i ravnomeran ruralni razvoj, kao značajan potencijal Subotice, a takođe i prepoznavanje ljudskog potencijala. Autori predloga strategije su stručnjaci lokalne sredine.
Među već razrađenim idejama je oko tri stotine projekata spremnih za konkurisanje kod domaćih i evropskih fondova.
Sve zainteresovane strane mogu slati komentare, sugestije i primedbe u vezi sa predlogom Strategije, u vidu popunjenog formulara koji se može preuzeti sa zvanične internet prezentacije grada: www.subotica.rs. Popunjen obrazac se šalje na
e-mail adresu: ler@subotica.rs
Javni uvid u dokumenat i preuzimanje formulara za sugestije biće omogućen i lično u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, Gradska kuća, Trg slobode 1, od ponedeljka, 10. decembra do petka, 14. decembra 2012. godine, od 12 do 15 časova. Ostale informacija mogu se doznati putem telefona 024/ 626-873, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________


 

 

Počela izgradnja kolovoza u ulici Jovana Mikića

 

 

 

 

 

Subotica, 7. decembra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i v. d. direktora Direkcije za izgradnju grada Snežana Pejčić obišli su početak radova na izgradnji kolovoza u ulici Jovana Mikića, tzv. Čordaškom putu, dužine 1.220 metara i širine četiri metra. Vrednost investicije, za koju je deo sredstava obezbedio i Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, je oko 20 miliona dinara, izvođač radova je kompanija „Vojput“, a ukoliko vremenski uslovi budu to dozvoljavali u narednih 30 dana postaviće se i prvi sloj asfalta. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________


 

 

Subvencionisano otvaranje 64 nova radna mesta

 

 

Subotica, 5. decembra - U gradskom Medija centru danas su svečano uručeni ugovori poslodavcima koji će po programu subvencionisanja otvaranja novih radnih mesta zaposliti 64 nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

 

 

 

Ugovore o subvenciji za otvaranje novih radnih mesta uručili su gradonačelnik Subotice Modest Dulić i direktor subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Zlatko Panić.
Obaveza svih poslodavaca je da novozaposlenog zadrže u radnom odnosu najmanje dve godine, a po osnovu otvaranja novog radnog mesta dobijaju subvenciju od 130.000 dinara, uz dodatnih 20.000 dinara za teže zapošljive kategorije gde spadaju i lica starija od 45 godina. Zapošljavanje ove kategorije je posebno akcentirano Lokalnoim akcionim planom zapošljavanja za 2012. godinu.
Za narednu godinu Ministartvo za rad, socijalna pitanja i zapošljavanje predviđa jačanje kapaciteta lokalnih saveta za zapošljavanje i decentralizaciju politike zapošljavanja, a prioritet će imati gradovi i opštine koji će učestvovati u formiranju regionalnog saveta za zapošljavanje.
Ove godine za subvencionisanje zapošljavanja ukupno je opredeljeno 16 miliona dinara, od čega je iz gradskog budžeta opredeljeno 11 miliona, uz učešće oko 4 miliona koje je obezbedio Pokrajinski sekreterijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, te 1.130.000 dinara sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

...opširnije - VIDEO

 

___________________________________________________________________________

 

 

Rasterećenje saobraćaja kroz centar grada

 

 

Subotica, 28. novembra - Od 1. decembra saobraćaj kroz centar grada će se odvijati bez učešća teških teretnih vozila.

 

 

 

 

 

Prema studiji koju je izradio Saobraćajni fakultet u Beogradu u cilju efikasnijeg i bezbednijeg saobraćaja u Subotici, predviđene su tri faze rasterećenja saobraćaja kroz zonu gradskog centra, a prvom fazom koja započinje već od 1. decembra saobraćaj će se na deonici između raskrsnice kod Hotela Patria i Zagrebačke ulice, odvijati bez teških kamiona. Signalizacija obaveznog smera za teretna vozila, koja preusmerava na Beogradski i Senćanski put već je postavljena, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 150.000 dinara, a za narednu fazu koja predviđa izgradnju poveznice od Prečistača, do Javnih skladišta Skupština grada je već donela odluku o izradi plana detaljne regulacije. Treća faza koja zaokružuje kompletno izmeštanje saobraćaja teretnih vozila iz zone gradskog centra je završetak izgradnje "Y" kraka, što, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije, nije u nadležnosti Grada, već Republike.

 

...opširnije - VIDEO

 

___________________________________________________________________________

 

 

Trka Deda Mrazova

 

 

 

 

 

U organizaciji Parka Palić 1. decembra će se održati Trka Deda Mrazova. Početak trke je u 11 časova.
Start trke je na Paliću ispred Male gostione, a trči se, ili šeta po kružnoj stazi od 600 metara, sat vremena, minimum 1 krug. Svaki učesnik će dobiti medalju za uspomenu, a služiće se i mala zakuska.
Svake godine se na Paliću održava tradicionalna Trka Deda Mrazova. Cilj je jačanje sportskog duha i mladih i starih, druženje, zabava i početak proslave novogodišnjih praznika.
Trka se organizuje za sportiste i rekreativce, za mlade i stare, za pojedince, porodice, škole i radne organizacije – za sve koji se raduju Deda Mrazu.
Jedini uslov je da učesnik trke nosi kostim, ili kapu Deda Mraza. Ukoliko takmičari nemaju kod sebe neki detalj Deda Mraza postojaće mogućnost da ga kupe na startu trke i tako omoguće učešće u trci.

 

_________________________________________________________________

 

Potpredsednik Vlade APV Andor Deli posetio Suboticu

 

 

 

 

 

Subotica, 23. novembra - Potpredsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine (APV) i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice mr Andor Deli danas je, u okviru radne posete Subotici, u Gradskoj kući razgovarao sa gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem, predsednicom Skupštine grada Marijom Kern Šolja, članom Gradskog veća zaduženom za obrazovanje dr Etelom Jerinkić i načelnicom Gradske uprave Marijom Ušumović Davčik. Tema razgovara bila su pitanja iz oblasti predškolskog vaspitanja i osnovnog i srednjeg obrazovanja na teritoriji grada Subotice, kao i službena upotreba mađarskog i hrvatskog jezika koji su, u skladu sa Statutom grada Subotice, u službenoj upotrebi. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_________________________________________________________________________

 

 

Održana 15. sednica Gradskog veća

 

 

 

 

 

Subotica, 21. novembra - Na 15. sednici Gradskog veća, održanoj danas u Plavoj sali Gradske kuće, usvojeno je svih 38 tačaka dnevnog reda. Na predlog gradonačelnika Modesta Dulića, sa dnevnog reda je skinuto i na dodatno usaglašavanje upućeno razmatranje zahteva i utvrđivanje predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotice i uslovima i načinu raspolaganja sredstvima Fonda. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

__________________________________________________________________________

 

 

Otvoren Istraživačko - razvojni centar

 

 

Subotica, 16. novembra - Ekonomski fakultet u Subotici i Regionalna privredna komora otvorili su danas Istraživačko - razvojni centar "Poslovna ekonomija i logistika". Potpisan sporazum o stručnoj praksi sa „SBD Broker“

 

 

 

 

 

Istraživački centar će se baviti problemima konsolidacije privrede, starteškim pravcima razvoja lokalnih samoupra kao i naučno- istraživačkim projektima. Sedište Istraživačkog centra je u zgradi Informatičkog centra u Adolfa Singera 12 na III spratu. Ogranak Istraživačkog centra će poslovati i u Novom Sadu. Osnivači su Ekonomski fakultet u Subotici sa ulogom od 80% i Regionalna privredna komora Subotica sa ulogom od 20 posto. Takođe, danas je potpisan i sporazum o stručnoj praksi između Ekonomskog fakulteta u Subotici i „SBD Broker“ koji će omogućiti studentima da steknu praktična iskustva.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________

 

 

SAOPŠTENJE JKP "PARKING"

 

 

 

 

 

JKP “Parking” u potpunosti demantuje sve navode iz teksta objavljenog u današnjem broju “Subotičkih novina” pod naslovom “Čeka se odluka Zavoda za urbanizam”, jer su najbolji pokazatelj da i neproverene, neistinite i zlonamerne informacije mogu da nađu put do čitalaca, i na najbolji način odražavaju staro pravilo da hiljadu puta izgovorena laž postaje istina.
Optužbe za “protivustavno i protivpravno” delovanje “Parkinga”, pretnje “pokretanjem postupka protiv lokalne samouprave i preduzeća zbog zataškavanja dokumentacije”, apsolutna neistina iznešena u tvrdnji da se čeka nekakva “odluka Zavoda za urbanizam na osnovu koje će lokalna samouprava utvr­diti da li je JKP Parking na pomenutoj lokaciji na nelegalan način naplaćivao parking prostor“, vrlo su ozbiljne i opasne optužbe od strane autora teksta, nezadovoljne stranke a naročito od “anonimnog” dostavljača informacija iz lokalne samouprave.
Proizvoljno tumačene zvanične Odluke i na osnovu njih donešena Rešenja neće izbrisati činjenicu da Leonora Sijđarto ne ispunjava jedan od dva neophodna uslova za dobijanje povlašćene stanarske parking karte, koji važe za sve sugrađane-korisnike naših usluga. U ovom slučaju, u pitanju je lično nezadovoljstvo pomenute stranke, koja vodeći lični sukob sa našim preduzećem u to neprimereno uvlači i druge institucije, preduzeća i medije , pa i organe lokalne samouprave. Rešenje između dve strane ne može se pronaći u medijima, iznošenjem neistine.”Kompromisno rešenje”, koje Leonora Sijđarto vidi kao moguće, izvan je zakonskih okvira. Zakon nalaže da u roku od 15 dana od kupovine vozila ono mora biti prijavljeno na ime novog vlasnika. To je, ponavljamo, jedan od uslova za izdavanje povlašćene stanarske parking karte, koju stanari iz ulice Trga Jakaba i Komora dobijaju po ceni od 510,89 dinara i koja važi za kompletnu žutu zonu.
JKP Parking napominje da se ovim povodom neće više oglašavati niti voditi javnu diskusiju preko medija, a rešenje problema (pribavljanje potrebnog uslova) ne zavisi od našeg Preduzeća, već je u rukama nezadovoljne stranke.

__________________________________________________________________________

 

 

Prijem za ambasadora Nemačke Hajnca Vilhelma

 

 

 

 

 

Subotica, 15. novembra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja razgovarali su danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom koji je danas posetio Suboticu u okviru prve zvanične posete Vojvodini nakon preuzimanja funkcije ambasadora u našoj zemlji. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

 

Inicijativa za gasifikaciju školskih i predškolskih objekata

 

 

 

 

 

JKP "Suboticagas" je tokom protekle godine pokrenulo inicijativu besplatnog priključivanja na gasnu mrežu školskih i predškolskih objekata u cilju energetske racionalizacije. Inicijativom je predložen besplatan priključak za objekte koji za grejanje koriste lož ulje, a prelaskom na gas se ostvaruje ušteda i do 50 procenata. Ovakva investicija je višestruko opravdana, jer osim sa ekološkog i aspekta ekonomičnosti, može se reći i da predstavlja bezbedniji način zagrevanja objekata gde je pretežno reč o starim i dotrajalim kotlarnicama.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________

 

Završena gasifikacija OŠ "Sveti Sava"

 

 

Subotica, 13. novembra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić, posetili su danas OŠ "Sveti Sava" povodom završetka radova oko izgradnje gasne instalacije za grejanje objekta.

 

 

 

 

 

Prelazak na gasno grejanje, sa dosadašnjeg načina grejanja na lož ulje finansirao je Grad u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, a reč je o ukupnoj investiciji od 4,5 miliona dinara, od čega je 3,5 miliona finansirala Lokalna samouprava. JKP "Suboticagas" je obezbedilo besplatan priključak.

Dosadašnji način grejanja, po rečima v. d. direktora OŠ „Sveti Sava“ mr Mirjane Lončarević, zbog zastarele havarisane kotlarnice nije bio ekonomičan, funkcionalan ni bezbedan, a osim ove investicije prilikom današnje posete najavljena je i nova investicija vezana za uređenje sportskih terena škole koju pohađa 605 učenika. U tom pravcu sa članom Gradskog veća zaduženim za sport Nemanjom Simovićem već je izrađen deo planova i projekata.

 

...opširnije - VIDEO

 

____________________________________________________________________________

Nezaposlenost i nesigurne pozicije zaposlenih / VIDEO

 

 

Subotica, 10. novembra - Održana tribina "Subotičke agore" sa temom: Šansa za posao, (ne)sigurnost zaposlenih i tendencije toka kretanja broja nezaposlenih tokom proteklih pet godina. Nepoznat broj stvarno nezaposlenih. Mnogo je manje stvarno nezaposlenih od broja evidentiranih. Uskoro na javnoj raspravi program o zapošljavanju u okviru privrede Vojvodine.

 

 

 

 

Problem nezaposlenosti je problem koji od dolaska ekonomske krize 2008. godine pogađa sve zemlje Evropske unije, a kada je Vojvodina u pitanju postoje brojni apsurdi koji zamagljuju stvarnu sliku koja se bitno razlikuje od statističkih podataka. Po ovim podacima u Vojvodini je 198 000 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, što je za 4500 manje u odnosu na novembar 2011. godine, a za preko 80 000 manje u odnosu na 2004. godinu kada je evidentirano 280 000 nezaposlenih lica.
Sagledavajući problem nezaposlenosti, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin kaže da nema tačnih podataka o stvarnom broju nezaposlenih u Srbiji, te da su nepouzdani podaci do kojih se dolazi putem tri metoda. Po anketnom metodu u prethodnih pet godina stopa nezaposlenosti u Srbiji se povećala sa 14% na 25%. Na nedostatak validnih podataka značajan uticaj ima "siva" ekonomija u kojoj je zaposlen veliki broj lica koja se evidentiraju kao nezaposlena, a srazmera negativnog uticaja "sive" ekonomije je u Srbiji mnogo veća u odnosu na druge evropske zemlje, gde je i mnogo manja stopa ovakvog načina poslovanja. Još jedan problem su tzv "lažno zaposleni" što je po mišljenju Vasina, najtragičnija kategorija društva, jer je ovde reč o zaposlenima kojima se ne isplaćuju zarade i prema kojima se ne poštuju prava iz Zakona o radnom odnosu, te iako se vode kao zaposleni, u stvari ne uživaju nijedno pravo iz radnog odnosa, a takvih je po rečima Vasina oko 8% od ukupnog broja zaposlenih, što je posledica loših privatizacija, tranzicionih procesa i gubitka tržišta. Takođe, još jedan apsurd, kada je reč o Vojvodini je da se u isto vreme smanjuje broj nezaposlenih i zaposlenih, gde je evidentno da svi oni koji ostaju bez posla završavaju u zoni "sive" ekonomije. Suzbijanje "sive" ekonomije koja s jedne strane egzistencijalno zbrinjava veliki broj ljudi je veliki izazov današnjeg vremena, a novom strategijom je predviđeno da se kod sankcionisanja, visoke kazne zamene obaveznim retroaktivnim prijavljivanjem zaposlenih koji su radili "na crno".
Od trenutno evidentiranih 198 000 nezaposlenih u Vojvodini, između 40 - 50 hiljada ima samo osnovnoškolsko obrazovanje, ili čak ni toliko, koji mogu biti angažovani na sezonskim fizičkim poslovima, ili putem javnih radova. Međutim, činjenica je da veliki broj nezaposlenih sa ovakvom stručnom spremom odbija zaposlenja u okviru fizičkih poslova i pored toga što ova zaposlenja donose zaradu i do 600 evra, uz sve plaćene troškove.
U oblasti poljoprivrede, po rečima Vasina postoji mnogo skrivenih radnji i elemenata koji se nigde ne iskazuju. U Vojvodini je registrovano 160 000 poljoprivrednih gazdinstava koji iskazuju minimalnu zaradu i na osnovu nje plaćaju minimalne doprinose, te se ovako dešava apsurd da je Vojvodina kao najrazvijenija regija u Srbiji na osnovu ovakvih podataka nerazvijeni region, a takvu sliku koju oslikavaju takvi podaci, o Vojvodini stiču i potencijalni inostrani investitori.

Subvencionisanje zapošljavanja je po rečima Vasina, najekonomičnija mera koja se sprovodi. U proteklih pet godina zahvaljujući subvencijama zapošljavanja u Vojvodini je zaposleno preko 26 000 ljudi. Ove godine je subvencionisano zapošljavanje za oko 3000, a do kraja godine će zahvaljujući ovoj podsticajnoj meri posao dobiti još oko 800 nezaposlenih.
Uskoro će se na javnoj raspravi naći program o zapošljavanju u okviru privrede Vojvodine koji sadrži deset novih strateških pravaca, čiji je cilj približavanja evropskim principima i načinu ponašanja u privredi. Po rečima Vasina, treba shvatiti da ne možemo sa metodama iz 19. veka unapređivati privredu u 21. veku. Program će, između ostalog potencirati otvaranje "zelenih" radnih mesta, uvažavanje ekoloških principa, pisanje projekata za apliciranje kod evropskih fondova.

Po rečima direktora Regionalnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća dr Branka Malagurskog, privreda je opterećena posledicama devedesetih, potom tranzicijom i ekonomskom krizom. U Subotici je po njegovim rečima najveći problem što preko jedne trećine broja onih koji traže posao nema nikakvu školsku spremu. Izlaz je po njegovim rečima u sveobuhvatnoj integraciji lokalnih i nacionalnih strategija.
Špekulantsko brzo bogaćenje, po mišljenju sociologa Dušana Torbice bio je osnovni motiv onih koji su tokom privatizacije pokupovali preduzeća bez namere da održe proizvodnju, a on šansu vidi u afirmaciji lokalnih potencijala i razvoju socijalne ekonomije.

Učesnici u diskusiji su se složili da je izuzetan doprinos problemu nezaposlenosti i činjenica da obrazovni sistem proizvodi kadrove za koje ne postoji potreba, što nameće potrebu usaglašavanja programa edukativnih centara sa stvarnim potrebama. Čulo se i mišljenje učesnika u diskusiji da su veoma česta partijska zapošljavanja, te je bez pomoći neke od političkih stranaka teško pronaći posao, pa i onda kada je u pitanju deficitarno zanimanje.

______________________________________________________________________________

 

 

"Subotička Agora" započinje novi ciklus

 

 

Subotica, 24. oktobra - Novi ciklus tribina "Subotičke Agore" započinje već od subote 27. oktobra od 10 časova u prostoru Arhus centra na Otvorenom univertzitetu.

 

 

 

 

 

Tribina je od 1993. godine od kada je osnovana održala 13 ciklusa sa ciljem podsticanja i jačanja građanskih inicijativa. Predstojećih pet tribina će i nadalje voditi sociolog i novinar Ljubomir Đorđević, a realizaciju je omogućila nemačka Fondacija "Fridrih Ebert". Tema subotnje tribine je: "Partijsko organizovanje i delovanje u gradu"

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________

 

 

Revidiranje lokalnog akcionog plana za mlade

 

 

Subotica, 24. oktobtra - Predstavnici lokalne samouprave i nevladinog sektora pozivaju mlade da se uključe u proces revidiranja Lokalnog akcionog plana, predlože svoje vizije i projekte kako bi se poboljšao položaj mladih. Za razliku od prethodnog, novi akcioni plan obuhvata i dva nova segmenta: položaj mladih u ruralnim sredinama i oblast ekologije i održivog razvoja.

 

 

 

 

 

Lokalni Akcioni plan za mlade je izrađen još 2009. godine, ali do sada nije zaživeo u praksi. Rebalansom gradskog budžeta opredeljena su sredstva, te je za sufinansiranje rada nevladinih organizacija koje se bave statusom i problemima mladih, predviđeno milion dinara. Kada Skupština grada usvoji rebalans budžeta, znaće se i tačna suma koja će biti na raspolaganju za poboljšanje statusa mladih, uslediće raspisivanje konkursa, a kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije, od početka naredne godine započeće s radom Kancelarija za mlade. Lokalni akcioni plan za mlade koji pored oblasti obrazovanja, zapošljavanja, volonterizma, informisanosti, mobilnosti, bezbednosti, kulture, zdravlja, zabave i sporta, koje su definisane prethodnim, sadržaće i oblast ekologije i održivog razvoja kao i segment položaja mladih u ruralnim sredinama.

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________

 

 

Održana 11. sednica Gradskog veća

 

 

 

 

 

Subotica, 23. oktobra - Gradsko veće je na današnjoj, 11. sednici usvojilo predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Subotice za 2012. godinu i uputilo ga Skupštini grada na donošenje. Usvojen je i Skupštini grada upućen na donošenje i predlog Odluke o raspoređivanju budžetsklih sredstava grada Subotice nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i predlozi rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora za Ekonomsku srednju školu „Bosa Miličević”, Tehničku školu „Ivan Sarić” i Osnovnu školu „Sveti Sava”. Na predlog gradonačelnika Modesta Dulića sa dnevnog reda je skinut i upućen na dodatno usaglašavanje predlog Rešenja o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora OŠ „Hunjadi Janoš”, iz Čantavira. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

 

Neprimenjiv Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade

 

 

 

 

 

Subotica, 22. oktobra - Danas je održan sastanak rukovodilaca subotičkih javnih i javno-komunalnih preduzeća sa gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem u vezi primene Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru koji je stupio na snagu 29. septembra ove godine.
Zajednički je svih predstavnika javnih preduzeća je da je Zakon u mnogim svojim aspektima neprimenjiv i nepravedan jer se njime obavezuju poslodavci da smanje plate radnicima sa najnižim primanjima. Potpunom primenom ovog Zakona bi poslodavci bi kršili Zakon o radu i propise o minimalnoj zaradi, što preduzeća dovodi u stanje pravne nesigurnosti. Direktori subotičkih javnih preduzeća su istakli da će hitno morati da usklade sva opšta akta za Zakonom i potpišu nove ugovore o radu sa zaposlenima do 28. oktobra, kako je to Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru predviđeno.
Gradonačelnik Modest Dulić složio se sa predstavnicima javnog sektora da se Vladi i Skupštini Srbije uputi inicijativa da se Zakon stavi van snage u delu koji se tiče smanjivanja zarada radnicima sa najnižim primanjima ili da se njegova primena odloži, što će biti koordinirana aktivnost sa sindikalnim organizacijama. Takođe, iz Subotice će biti upućen zajednički stav da se od primene Zakona izuzmu javna i javno-komunalna preduzeća. Ustavnom sudu Srbije biće upućen zahtev za ocenom ustavnosti Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru.

______________________________________________________________________________

 

 

"Su Bike"stanica na Prozivki

 

 

Subotica, 22. oktobra - Otvorena četvrta stanica u okviru "Su Bike" mreže.

 

 

 

 

 

JKP „Parking“ u saradnji sa Gradom svojim sugrađanima nudi mogućnost iznajmljivanja gradskih bicikala u okviru organizovane mreže "Su Bike".Pored tri postojeće stanice : kod Hale Sportova u Dudovoj Šumi, na parkingu iza Otvorenog univerziteta i na Paliću kod Male gostione, sistem je proširen puštanjem u rad još jedne stanice za iznajmljivanje bicikala - pored Bazena na Prozivki. Novootvorena stanica je potpuno automatska, uklopljena u postojeći sistem vizualno i tehnički. Poput stanica na Paliću i u Dudovoj šumi, i na stanici na Prozivki uzimanje i vraćanje bicikala obavlja se preko automata u koji se ubacuje korisnička kartica koja se, kao i do sada, izdaje na dve lokacije, na blagajni JKP „Parking“ i na stanici kod Otvorenog univerziteta.
"Su Bike" do sada ima 180 registrovanih korisnika, a u planu je proširenje mreže korisnika izgradnjom tri nove stanice u Teslinom naselju, kod Buvljaka i u naselju Aleksandrovo.
Na svim stanicama „Su Bike“-a gradske bicikle na raspolaganju su građanima od 7,00 do 20,00 časova, a bicikl iznajmljen na jednoj stanici može se vratiti na bilo koju od postojećih stanica. Na automatima, korisnici mogu u svakom momentu dopuniti kredit, ili proveriti stanje na čip kartici.

 

...opširnije - VIDEO

___________________________________________________________________________

 

 

Međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti

 

 

Subotica, 19. oktobra - Ekonomski fakultet u Subotici, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i programa Eureka Evropske unije, domaćin je prve u nizu od tri konferencije pod nazivom: Ekologija, zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije EZO2012, u okviru Međunarodne konferencije o energetskoj efikasnosti i održivoj životnoj sredini EEES 2012.

 

 

 

 

 

Današnja, prva konferencija organizovana je u okviru EUREKA projekta: Monitoring energetske efikasnosti u objektima krajnjih korisnika u realnom vremenu (eNergyMon), kog implementira Ekonomski fakultet Subotica, Univerzitet u Novom Sadu u partnerstvu sa Iskra Sistemi iz Ljubljane i kompanijom Nordnet iz Subotice.

Cilj EEES2012 konferencije je da se omogući promocija i diseminacija rezultata primenjenih istraživanja u domenu energetske efikasnosti za istraživače, inženjere, akademsku javnost, stručnjake iz industrije i javnih službi, kao i za predstavnike lokalnih zajednica, iz naše zemlje i okruženja.

U okviru konferencije razmenjena su iskustva, predstavljeni istraživački rezultati i razvojne aktivnosti u domenu energetske efikasnosti i stvaranja održive životne sredine, a direktna komunikacija otvara mogućnost okupljanja relevantnih privrednih subjekata u cilju širenja ideje i nalaženja novih mogućnosti saradnje u oblasti energetske efikasnosti u svim njenim segmentima.

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________

 

 

Poseta ambasadora Japana

 

 

 

 

 

Subotica, 19. oktobra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić razgovarao je danas sa ambasadorom Japana u Beogradu Tošio Cunozakijem. Gradonačelnik Dulić je izrazio zahvalnost japanskoj Vladi i japanskom narodu za sve što su učinili za narod Srbije i naš grad, i istakao da ima puno prostora za dalju saradnju i unapređenje odnosa Subotice i Japana. ...dalje

 

izvor: subotica.rs
____________________________________________________________________________

 

 

"Su Bike" stanica i na Prozivci

 

 

 

 

 

Od ove godine JKP „Parking“ u saradnji sa Gradom svojim sugrađanima nudi mogućnost iznajmljivanja gradskih bicikala u okviru organizovane mreže "Su Bike".
Od ponedeljka 22. oktobra, pored tri postojeće stanice : kod Hale Sportova u Dudovoj Šumi, na parkingu iza Otvorenog univerziteta i na Paliću kod Male gostione, sistem će biti proširen puštanjem u rad još jedne stanice za iznajmljivanje bicikala - pored Bazena na Prozivci. Time je ispunjen plan da se u 2012.godini u okviru mreže rentiranja gradskih bicikala otvore četiri stanice.
Novootvorena stanica na Prozivci potpuno je automatska, uklopljena u postojeći sistem i vizualno i tehnički. Poput stanica na Paliću i u Dudovoj šumi, i na stanici na Prozivci uzimanje i vraćanje bicikala obavljaće se preko automata u koji se ubacuje korisnička kartica koj se, kao i do sada, izdaje na dve lokacije, na blagajni Preduzeća i na stanici kod Otvorenog univerziteta.
Na svim stanicama „Su Bike“-a gradske bicikle na raspolaganju su građanima od 7,00 do 20,00 časova, a bicikl iznajmljen na jednoj stanici može se vratiti na bilo koju od postojećih stanica. Na automatima, korisnici mogu u svakom momentu dopuniti kredit ili proveriti stanje na čip kartici.
Otvaranju stanice, u 11,00 časova prisustvovaće, pored predstavnika preduzeća, i član Gradskog veća zadužen za investicije Vučković Dragi.

_________________________________________________________________

 

 

Subotica zanimljiva za izraelske investitore

 

 

Subotica, 18. oktobra - Potencijali Subotice predstavljeni uspešnim izraelskim kompanijama.

 

 

 

 

 

U Subotici su danas boravili predstavnici ambasadorskog tima, NALED-a (Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj), kompanije "Tigar" i 14 najuspešnijih izraelskih kompanija kojima su predstavljeni potencijali i olakšice koje grad nudi investitorima. Reč je o kompanijama iz oblasti visoke tehnologije, nekretnina, poljoprivrede, mobilnih telefona i komercijalnih prodajnih centara koji već posluju u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Kragujevcu.
NALED je prošle godine proglasio pet ambasadorskih timova za lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem, čiji je zadatak promovisanje lokalnih samouprava i rad na unapređenju poslovne klime za privlačenje investicija, a današnjim sastankom "otvorena su vrata", po rečima ambasadora Izraela u Srbiji Jozefa Levia budućoj profitabilnoj i uspešnoj saradnji.
Tokom današnjeg boravka u Subotici članovi ambasadorskog tima, predstavnici izraelskih kompanija i NALED-a posetili su Slobodnu zonu, Palić, Sinagogu i potencijalne lokacije za izgradnju tržnih centara.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Prijem za potpredsednika Vlade AP Vojvodine Gorana Ješića

 

 

 

 

 

Subotica, 16. oktobra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić primio je, u Gradskoj kući, potpredsednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Gorana Ješića. Gradonačelnik Modest Dulić je kazao da se razgovaralo o aktuelnim zajedničkim projektima, od onih koji prevazilaze lokalne okvire i finansiraju se iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, do projekata koji su direktno vezani za Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, što je, kako je rekao, za naš grad, s obzirom na to da je naslonjen na poljoprivrednu proizvodnju, izuzetno bitno. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

 

Otkrivena taktilna mapa centra Subotice

 

 

 

 

 

Subotica, 15. oktobra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednik Udruženja slepih i slabovidih Subotice Nenad Nimčević danas su, na Trgu slobode, otkrili bronzanu reljefnu/taktilnu mapu secesijskog centra grada sa informacijom pisanom Brajevom azbukom. ...dalje

izvor: subotica.rs

___________________________________________________________________________

 

 

Otvorena Izložba stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

 

 

 

 

 

Subotica, 13. oktobra - Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas su, na Trgu slobode, otvorili Izložbu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, manifestaciju koja se povodom obeležavanja 15. oktobra - Međunarodnog dana seoskih žena po četvrti put održava u nekom od gradova AP Vojvodine. ...dalje

izvor: subotica.rs

____________________________________________________________________________


 

 

Predstavljan program obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena

 

 

Subotica, 11. oktobar - Međunarodni dan seoskih žena 15. oktobar će u Subotici biti obeležen manifestacijom "Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini", pesničkom večeri, izložbom fotografija i slika sekcije slamarki.

 

 

 

 

 

Sajam stvaralaštva seoskih žena i prateći kulturno - umetnički program biće održani 13. oktobra, od 11 - 17 časova na platou ispred Gradske kuće, sa ciljem da predstavi bogato stvaralaštvo seoskih žena, kao mogući ekonomski, privredni i turistički potencijal ruralnih sredina Vojvodine. U okviru sajamske manifestacije učešće će uzeti 152 ženska seoska udruženja iz 40 opština i gradova pokrajine, čije će bogato kulturno nasleđe na ovoj manifestaciji biti predstavljeno izložbom autentičnih rukotvorina i proizvoda starih zanata. Na manifestaciji će se po prvi put predstaviti prva Ženska zadruga "Ruže Srema" iz Inđije i Kazneno popravnog zavoda iz Požarevca, sa proizvodima i rukotvorinama koje izrađuju zatvorenice ove ustanove.
U okviru obeležavanja 15. oktobra u Plavoj sali Gradske kuće 12. oktobra od 19 časova započinje pesničko veče na kom će biti predstavljene knjige pesama: "Oči ravnice" i "U potrazi za svetlosnim bićima". U Vestibilu Gradske kuće biće postavljena izložba fotografija "Portreti seoskih žena u Vojvodini" Udruženja građana "Vojvođanka - regionalna inicijativa" iz Novog Sada i izložba slika sekcije slamarki HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta.

Pokrovitelji programa obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena su: Zavod za ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova APV i Grad Subotica.
Najavljujući program obeležavanja 15. oktobra, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je na današnjoj konferenciji za medije rekao da su u toku brojune aktivnosti kojima će pokrajina podsticati revitalizaciju ruralnih sredina i preduzetništvo žena na selu. Reč je o planovima koji bi trebali dati rezultate tokom naredne četiri godine, a već tokom iduće godine će biti realizovani projekti u okviru "oglednih sela", gde se očekuje i podrška evropskih fondova.

 

...opširnije - VIDEO

_________________________________________________________________________

 

 

Obeležen Dan oslobođenja Subotice

 

 

Subotica, 10. oktobra - Svečanom sednicom Skupštine grada, komemorativnim skupom i polaganjem venaca na Spomenik žrtava fašizma i na spomen - kompleks palim vojnicima Crvene armije u Dudovoj šumi, Subotica je obeležila 10. oktobar - Dan oslobođenja Subotice od fašizma.

 

 

 

 

Svečanom sednicom Skupštine grada započelo je obeležavanje 68. godišnjice oslobođenja grada od fašističke okupacije.
U svom obraćanju svečanom skupu gradonačelnik Subotice Modest Dulić istakao je značaj negovanja harmoničnih međunacionalnih odnosa, kao važnog preduslova za sprečavanje neofašističkih ideja.
- Dužni smo da kažemo deci, koliko skupo su naši preci platili pobedu nad fašizmom, najvećim zlom čovečanstva, da bi izvojevali slobodu, da ukažemo na opasnost njegovog povampirenja. Prenaglašeni nacionalizam, šovinizam, selektivno sećanje, revizija prošlosti, istorija je to pokazala, prva su pretpostavka javljanja neofašizma. Zato sa posebnom pažnjom negujemo harmonične međunacionalne odnose i ravnopravnost svih građana različitih nacionalnosti. Želimo da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, rekao je gradonačelnik Dulić.
Svečanoj sednici Skupštine grada prisustvovali su visoki predstavnici diplomatskog kora, delegacije saveza vojnih veterana iz Hrvatske i Mađarske, predstavnik Saveza rezervnih vojnih starešina Županije Čongrad, te predstavnici republičkog, pokrajinskog i gradskog SUBNOR-a, verskih zajednica, državnih, pokrajinskih, gradskih i opštinskih organa i nacionalnih veća.

 

...opširnije - VIDEO

__________________________________________________________________________

 

 

Prijem subotičke delegacije u Gradskoj kući u Minhenu

 

 

 

 

 

10. oktobra - Delegacija grada Subotice juče je, u okviru posete sajmu investicija „Expo real 2012” u glavnom gradu Bavarske, imala prijem u Gradskoj kući u Minhenu. Predstavnike lokalne samouprave Subotice primio je član Gradskog veća Minhena Kristian Miler (Christian Müller) sa saradnicima, članicom Gradske uprave za socijalna pitanja Marion Lih (Marion Lich) i članom Gradske uprave Hamidom Sijerčićem. ...dalje

izvor: subotica.rs
_________________________________________________________________________

 

 

Delegacija grada posetila Privrednu komoru Minhena i Gornje Bavarske

 

 

 

 

 

Minhen, 9. oktobra - Delegacija Subotice juče je posetila Privrednu komoru Minhena i Gornje Bavarske. Predstavnike subotičke lokalne samouorave primila je Gabriele Veter (Vetter), direktorka za strana ulaganja najveće nemačke strukovne organizacije koja u svom članstvu ima oko 370.000 privrednika i preduzetnika i okuplja najmoćnije nemačke kompanije. ...dalje

izvor: subotica.rs

_________________________________________________________________________

 

 

"SuBus" od 1. novembra

 

 

Subotica, 8. oktobra - Od 15. oktobra "Subotica - trans" započinje najavljivano uvođenje elektronskog sistema naplate voznih karata, a od ovog datuma se mogu kupiti personalizovane elektronske "SuBus" kartice. Od 1. novembra započinje elektronska naplata putem personalizovanih i nepersonalizovanih "Subus" kartica.

 

 

 

 

 

Do 1. januara 2013. godine cena vozne karte u gradskom saobraćaju će biti 55 dinara, pod uslovom da se kartica očita prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Ukoliko se ne evidentira izlazak iz autobusa, validator će registrovati naplatu vožnje po ceni od 60 dinara. Od 1. januara vozna karta kupljena u vozilu, za vožnju u gradskom saobraćaju koštaće 80 dinara, koliko će sa elektronske kartice "naplatiti" i validator prilikom ulaska u vozilo, a odjavom pri izlasku iz vozila putniku se na elektronskoj kartici "vraća" iznos razlike od 25 dinara. Obavezna odjava vožnje ima za cilj tačno evidentiranje podataka o broju putnika na određenoj liniji, što omogućava pravovremeno reagovanje dispečerske službe i konformiju vožnju putnika.
Svi putnici koji su do sada kupovali mesečne vozne karte, više neće morati svakog meseca kupovati novu kartu, već će personalizovana elektronska kartica imati trogodišnji rok važenja. Od 1. novembra nepersonalizovane elektronske "smart kartice" mogu se po ceni od 400 dinara kupiti na glavnoj autobuskoj stanici, u Turističkoj agenciji "Subotica - transa" u Matka Vukovića 9, te na terminalima u Teslinom naselju i na Zorci, a ove elektronske kartice tzv. "elektronski novčanici" mogu se "dopuniti" neograničenim iznosima. Važnost ove kartice je neograničena.
Subotica je prvi grad u Vojvodini, a drugi u Srbiji gde će se primenjivati ovakav sistem naplate i kontrole funkcionisanja gradskog i prigradskog saobraćaja. Jedan od razloga modernizacije i opredeljenja za uvođenje ovakvog sistema je neophodnost uspostavljanja kompatibilnosti, kao osnovnog preduslova saradnje sa potencijalnim partnerima u IPA programima, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

...opširnije - VIDEO
__________________________________________________________________________

 

 

Potencijali Subotice na sajmu investicija i nekretnina u Minhenu

 

 

 

 

 

Subotica, 8. oktobra - U Minhenu je danas počeo najveći evropski sajam investicija i nekretnina „Expo Real 2012“, na kojem se, na štandu Srbije, predstavljaju i investicioni potencijali Subotice. Na 64.000 kvadratnih metara izložbenog prostora na minhenskom sajmu, prestaviće se 1.700 izlagača iz 31 jedne zemlje sveta. ...dalje

izvor: subotica.rs
_________________________________________________________________________

>

 

Ambasador Brazila u Subotici

 

 

 

 

 

Subotica, 1. oktobra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić danas su, u Gradskoj kući, primili ambasadora Brazila u Srbiji Alešandre Ador Netoa. Gradonačelnik Dulić je, tim povodom, istakao kako je politička saradnja naše dve zemlje korektna, da je krasi višegodišnje tradicionalno prijateljstvo i neopterećenost nekim političkim temama i da je za očekivati da će ta saradnja biti realizovana kroz različite projekte, pre svega iz oblasti izgradnje infrastrukture i poljoprivrede. ...dalje

izvor: subotica.rs

_________________________________________________________________________

 

 

Počela nova akademska godina

 

 

Subotica, 1. oktobra - Na Ekonomskom fakultetu u Subotici i Novom Sadu 750 brucoša u osam studijskih programa. Departman u Bujanovcu pohađaće 110 novih studenata.

 

 

 

 

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici svečanim prijemom obeležen je početak nove akademske godine. Srećan početak i dobar uspeh novim studentima su poželeli predstavnici dekanata i studentskog parlamenta, a uz osnovne karakteristike, predstavljene su im i novine u ovoj akademskoj godini Fakulteta koji se ubraja među vodeće visokoobrazovne institucije u zemlji, te je uz činjenicu da je reč o državnom Fakultetu sa akreditacijom, razgranatom saradnjom sa domaćim i inostranim partnerima, ovo je i garant da su novi brucoši napravili dobar izbor, opredeljujući se za Fakultet na kom će nakon treće godine studija kroz obaveznu stručnu dvonedeljnu praksu, imati priliku da osim stečenih praktičnih saznanja, olakšaju prohodnost do svojih budućih zaposlenja. U novoj akademskoj godini studentima se pruža mogućnost aktivnog učešća u radu Istraživačkog centra, rekreacija u sportsko-rekreativnom centru u sklopu Fakulteta, te nekoliko studentskih organizacija koje nude usavršavanje znanja iz raznih oblasti nakon čega se stiču međunarodno priznate diplome i sertifikati.

 

...opširnije - VIDEO

___________________________________________________________________________

 

 

Održana druga sednica Skupštine grada

 

 

 

 

 

Subotica 27. septembra - Na današnjoj, drugoj sednici Skupštine grada odbornici su usvojili svih 114 tačaka dnevnog reda. Usvojena je Odluka o konsolidovanom završnom računu grada Subotice za 2011. godinu, i Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. juna 2012. godine. Izglasane su i tačke dnevnog reda koje su zbog celishodnosti rada Skupštine spojene i odnose se na: izbor predsednika, zamenika predsednika i članova stalnih radnih tela Skupštine grada; razrešenje i imenovanje članova upravnih i nadzornih odbora javno komunalnih i javnih preduzeća; razrešenje i imenovanje članova upravnih i nadzornih odbora ustanova i razrešenje i imenovanje članova upravnih i nadzornih odbora fondacija. Odbornici su, takođe, usvojili i odluke o izradi nekoliko planova detaljne regulacije. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_________________________________________________________________________

 

 

Subotica domaćin članicama Udruženja parkirališta Srbije

 

 

U organiciji JKP „Parking“ Subotica je 26.septembra, bila domaćin članovima Upravnog odbora Udruženja parkirališta Srbije, skupa na kome učestvuju sva preduzeća koja se bave organizovanjem parkiranja u gradovima Republike Srbije.

 

 

 

 

 

Na sastanku se raspravljalo, između ostalog, i o povećanju PDV-a i uticaju koji će ta odluka imati na cene svih komunalnih usluga, kao i o tekućim problemima sa kojima se članice ovog Udruženja susreću kako bi ostvarivanje komunalnog reda bilo podignuto na viši i kvalitetniji nivo.
Pozdravljajući članove Upravnog odbora Udruženja parkirališta Srbije, direktor subotičkog “Parkinga” Milorad Slijepčević rekao je da „Parking “ u Subotici konstantno radi na unapređenju svoje delatnosti uvodeći, između ostalog, i nove usluge u svoje poslovanje.
- Tu, pre svega, mislim na značajne projekte koji podrazumevaju i alternativne vidove saobraćaja, što u značajnoj meri doprinosi podizanju kvaliteta komunalnih usluga u gradu. Ono što bih istakao je spremnost subotičkog “Parkinga” da, kao član Udruženja parkirališta Srbije, svoja iskustva u poslovanju i inovacijama prenesemo drugim gradovima, rekao je Slijepčević.
Aleksandar Pilja, direktor JKP „Parking servis Sombor“ istakao je da je Udruženje parkirališta Srbije ispunilo svoju funkciju kada je u pitanju zaštita interesa svih članica.
– Naš cilj je da efikasnost poslovanja podignemo na viši nivo i da se na najbolji način suočimo sa rešavanjem tekućih problema u poslovanju, a tu pre svega mislim na nove mere fiskalne politike , kako bi što efikasnije mogli da ih implementiramo u praksi, rekao je Pilja.
Radenko Vuković, predsednik UO Udruženja koje ima 27 članica i osnovni zadatak da obezbedi lagodniju i kvalitetniju uslugu svih pojedinačnih članica koju pružaju u svojim gradovima, istakao je da je parkiranje postalo ozbiljan problem, kako Beograda, tako i svakog grada u Srbiji.
- Rešavanje problema parkiranja je ozbiljan segment rešavanja saobraćajnih problema i u tom smislu uvođenje komunalnog reda u oblasti parkiranja je od velikog značaja i za lokalne samouprave, rekao je Vuković i dodao da je Udruženje učestvovalo u izradi Zakona o bezbednosti saobraćaja i Zakona o komunalnim delatnostima, te da je svojim učešćem i amandmanima uspelo da obezbedi lagodnije funkcionisanje i bolje rezultate u poslovanju.

______________________________________________________________________________

 

 

Počela sanacija terena kod „Interkorda”

 

 

 

 

 

Subotica, 26. septembra - Ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo" juče su, po nalogu Komunalne inspekcije, počele sa saniranjem basena iza preduzeća za reciklažu „Interkord” iz kojih su se prethodnih dana širili neprijatni mirisi. ...dalje

izvor: subotica.rs

_________________________________________________________________________

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Projekat „Izgradnja puta Ašothalom – Bački Vinogradi, planiranje potrebne infrastrukture“ izabran je za najbolji projekat od strane Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Zahvalnica će biti uručena sutra, 26. septembra, u Beogradu, tokom 3. Nacionalne konferencije o prekograničnoj saradnji koja će se od 10 časova održati u Domu omladine Beograda.
U ime grada Subotice nagradu će primiti Marta Dobo, članica Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju.


SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

A szerb kormány Európai integrációs irodája az Ásotthalom és Bácsszőlős közötti út kiépítése és a határátkelő megvalósításához szükséges infrastruktúra megtervezése elnevezésű projektumot választotta a legjobb tervek közé. Az elismerés átadására holnap, szeptember 26-án kerül sor a 3. Nemzeti konferencián, melyet a határokon átnyúló együttmüködés jegyében szerveznek meg 10 órai kezdettel a belgrádi Ifjúsági Otthonban. Az elismerést Szabadka Város nevében Dobó Márta, a Városi Tanács nemzetközi és regionális kapcsolatokkal megbízott tagja veszi át.

__________________________________________________________________________

 

 

Subotica u ritmu Evrope

 

 

Subotica, 25. septembra - Subotica po drugi put uzima učešće u programu "Srbija u ritmu Evrope", u kom će učestvovati oko 300 talentovanih osnovaca i srednjoškolaca. U program je uključeno 40 gradova, a svakom od njih je pokrovitelj po jedna ambasada. Švedska ambasada je pokrovitelj projekta u Subotici.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predstavnik društva "Srpski ritam evropskih vrednosti", iz Beograda, Igor Karadarević, potpisali su Ugovor o učešću Subotice u programu "Srbija u ritmu Evrope".
Uskoro započinju audicije, nakon kojih će u subotičkim osnovnim i srednjim školama biti selektovano 300 najtalentovanijih za koje je obezbeđena višemesečna besplatna stručna obuka, vođena od strane renomiranih beogradskih profesora. Obuka će obuhvatiti četiri sekcije: folklor, solo pevanje, moderni ples i hor, a program predviđa i bratimljenje Subotice sa jednim norveškim gradom. Pokazano znanje, učesnici programa će predstaviti na završnom koncertu koji će se u Subotici održati maja, ili juna 2013. godine, na kom će gostovati poznati pevači, a događaj će propratiti medijske kuće B92 i Tv "Avala".

 

...opširnije - VIDEO

 

 

_________________________________________________________________________

 

Uskoro sanacija zemljišta oko „Interkorda“

 

 

 

 

 

Subotica, 24. septembra - Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri rekao je na danas upriličenoj konferenciji za medije da naše sugrađane najviše brine dim koji se pojavljuje na teritoriji koja je jednim delom vlasništvo grada, znači u javnoj svojini, a drugim delom u vlasništvu „Interkorda“, kao i da su već preduzeti konkretni koraci da se taj deo terena što pre sanira. On je kazao kako Grad raspolaže sredstvima za sanaciju ovog zemljišta, ali da moraju da se ispoštuju određeni koraci da bi taj teren kompletno bio rešen, da se u okviru rešavanja ovog problema aktuelizuje i sanacija otvorenog kanala iza nekadašnjeg tržnog centra „Tuš“ do Prečistača i da je u cilju zatvaranja tog kanala planirano apliciranje sredstava iz pokrajinskih izvora. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Sertifikati QMS i EMS dodeljeni Vodovodu i Subotičkim pijacama

 

 

Budimpešta, 20. septembra - U Hotelu Benczur, u Budimpešti, održana je svečana dodela sertifikata za
Integrisane sisteme QMS (Međunarodni standard ISO 9001 upravljanja kvalitetom usluga) i EMS (Međunarodni standard ISO 14001 upravljanja zaštitom životne sredine) Javno-komunalnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" Subotica i JKP "Subotičke pijace".

 

 

 

 

 

Sertifikate je uručio dr Rot Peter, predsednik CERTOP International Holdinga iz Budimpešte, direktorki JKP "Vodovod i kanalizacija" Snežani Pejčić i Zonai Jožefu predstavniku JKP "Subotičke pijace". Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Modest Dulić, koji je naglasio značaj usvajanja i implementiranja evropskih standarda u svim oblastima funkcionisanja i razvoja vitalnih delatnosti grada.
- Imam danas veliko zadovoljstvo i ponosan sam što prisustvujem uručenju sertifikata za primenu međunarodnih standarda predstavnicima ova dva JKP-a. Zadovoljstvo je tim pre veće što dobijanje ovih sertifikata zapravo potvrđuje subotičku dugogodišnju tradiciju stvaranja afirmativnog građanskog društva i urbanog duha. U okviru ovih karakteristika je i stalna težnja našeg grada za usvajanje i implementiranje visokih naprednih standarda u svim oblastima funkcionisanja i razvoja. Kada je reč o funkcionisanju javnih i javno komunalnih preduzeća i ustanova čiji smo mi osnivač veoma je važno da njihova afirmativnost bude permanentna kako bismo najoptimalnije iskoristili dragocene najčešće vrlo ograničene rersurse, ali kako bismo s druge strane, iskoristili vrednosti i potencijale gotovo neograničenog ljudskog resursa kojim raspolažemo.
U tom smislu za nas je veoma važno što jedna od vitalnih delatnosti kakva je delatnost JKP „Vodovod i kanalizacija“ je učinila jedan ovakav značajan korak ka unapređenju poslovanja koji će posledično doneti viši kvalitet življenja gotovo svih naših građana i koji će značajno uticati na unapređenje zaštite životne sredine, kako u našem gradu, tako i u okruženju. Osim toga mislim da će ovo doprineti našim naporima za privlačenje novih investicija i investitora, uticaće i na nova zapošljavanja što je jedan od prioriteta gradske politike, rekao je gradonačelnik Dulić i dodao da je Subotica u svojoj istoriji uvek bila značajno geografsko središte gde se ukrštaju istok i zapad i razvijen trgovački centar. U tom smislu u sadašnjosti usvajanje standarda poslovnosti i kvaliteta usluga JKP „Subotičke pijace“ je takođe veoma važan napredak u pogledu nadogradnje njihove delatnosti koji je do sada dokazan organizacijom već tradicionalnog Međunarodnog i regionalnog sajma privrede i preduzetništva „Subotica“, čiji je suorganizator i sam Grad Subotica. Dulić je takođe obećao da će na početku svog mandata učiniti korake ka motivaciji ostalih preduzeća čiji je osnivač Grad, da pristupe sertifikaciji i primeni ovih i drugih međunarodnih standarda.

Tokom 50 godina postojanja JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica prisutna je permanentna težnja preduzeća da udovolji tim naizgled osnovnim potrebama, koje prate često vrlo složeni procesi rada, uz neophodnost poštovanja sve važeće zakonske regulative. Takođe, zadovojstvo zaposlenih jedan je od imperativa JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, a dobijanje jednog ovako važnog sertifikata u vreme dugogodišnje ekonomske i socijalne krize, predstavlja podvig kojim se s pravom može pohvaliti.
O načinu na koji je ovo postignuto, direktorka Vodovoda kaže:
- Mi u našem preduzeću smo prema sebi veoma strogi i često nezadovoljni pojedinim segmentima poslovanja, pa smo u permanentnom traganju da u okviru postojećih, najčešće veoma ograničavajućih okolnosti, unapredimo sopstveno poslovanje. U tom smislu, sve vreme postojanja preduzeća, usmereni smo na usvajanja novih znanja i pozitivnih iskustava kako drugih, naprednih, nama srodnih preduzeća, tako i naučnih ustanova. U poslednje vreme učinili smo mnogo na unapređenju naših usluga prema korisnicima. Spomenula bih UPOV kojeg smo nedavno pustili u rad koji u segmentu prečišćavanja otpadnih voda predstavlja značajan korak pre svega u delu zaštite životne sredine, ali i u definisanju, tj. zaokruživanju procesa rada u našoj kompaniji. Takođe treba pomenuti i nekoliko strateških kapitalnih projekata koji spremno čekaju realizaciju već u narednoj 2013. godini u ukupnoj investicionoj vrednosti od oko 26 miliona evra, i koji su posledica jedne promišljene politike planiranja i razvoja, kako našeg preduzeća, tako i Grada. Ovi projekti podržavaju one tehnologije koje omogućavaju poštovanje svih domaćih, ali i evropskih standarda kvaliteta, naročito imajući u vidu mogućnost primene tzv. „zelenih“ tehnologija, rekla je Snežana Pejčić u svom obraćanju svečanom skup ispred međunarodne sertifikacione organizacije CERTOP INTERNACIONAL HOLDING-a iz Budimpešte i kancelarija iz Srbije - povodom predaje svečananih sertifikata, koje CERTOP dodeljuje samo najboljim organizacijama. Generalni direktor CERTOP Srbije Šandor Tibor je rekao da su sertifikacijom Integrisanih menadžment sistema : Sistema menadžmenta kvalitetom i Sistema upravljanja zaštitom životne sredine JKP „Vodovod i Kanalizacija” Subotica i JKP „Subotičke Pijace” Subotica, dokazali da su vodeće organizacije među javnim komunalnim preduzećima u regionu a njihovo poslovanje u potpunosti su usaglasile sa Evropskim standardima, normativima i propisima.
- Ocena naših kontrolora iz Evropske Unije i Srbije je da i jedna i druga organizacija koristi savremene metode poslovanja, one čine velike korake i napore u očuvanju i zaštiti čovekove okoline. Poseduju obrazovane, obučene i odgovorne kadrove, koje svoje radne zadatke obavljaju krajnje professionalno, a zehteve implementiranih sistema i standarda svakodnevno sprovode u delo. Naši kontrolori su visoko ocenili veliki doprinos Gospodina Slobodana Rašete, konsultanta – eksperta iz Beograda, koji je izradio savremeni i moćan alat, tj. elektronski - softver za uvođenje, praćenje i održavanje menadžment sistema u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica. Ovaj softver je revolucionalno delo i preko IPA konkursa biće primenjen prvenstveno u malim i srednjim preduzećima, ne samo u Srbiji, nego i u Mađarskoj. JKP „Subotičke Pijace“ Subotica je uspelo da svoje poslovanje u potpunosti prilagodi zahtevima pomenutih standarda i već niz godina redovno – svake godine uspevaju poboljšati funkcionisanje u duhu postizanja još boljih poslovnih uspeha, rekao je Šandor Tibor, ističući da će CERTOP i dalje biti veran poslovni partner.

 


___________________________________________________________________________

 

 

Voće za decu "Kolevke"

 

 

 

 

Na Paliću su 15. i 16. septembra održani 23. Berbanski dani. U okviru manifestacije postavljena je izložba voća i povrća poljoprivrednih proizvođača iz Subotice i okoline. Kao i prethodnih godina eksponati sa izložbe namenjeni su u humanitarne svrhe.
Ukupno je prikupljeno oko 450 kg voća i povrća, a u humanitarnoj akciji su učestvovali: ZZ Cooperativa Golden Fruct, Udruženje zemljoradnika severne Vojvodine, ZZ Voćko, Šomođi Janoš, Zadruga Voće, ZZ Prima, Saulić Marko, Asocijacija poljoprivrednika, Udruženje Terras, Agroprom doo, Dorjan Gabrić, Hladnjača jabuka Imgrund. Voće je uručeno Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka” iz Subotice. D.O.O. “Park Palić” se zahvaljuje svim poljoprivrednim proizvođačima na saradnji i humanom gestu, uz nadu da će se saradnja nastaviti i sledeće godine.


_________________________________________________________________________

 

 

Ambasador Belorusije posetio Suboticu

 

 

Subotica 12. septembra - Uspostavljen prvi korak bolje saradnje sa Belorusijom. Moguće bratimljenje beloruskog grada Bresta i Subotice.

 

 

 

 

 

Zamenik gradonačelnika Blaško Stantić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja sa saradnicima, primili su ambasadora Belorusije u Srbiji Vladimira Čuševa. U razgovoru sa predstavnicima Grada abmasador Vladimir Čušev je izrazio želju za bratimljenjem beloruskog grada Bresta i Subotice, što će otvoriti mogućnost bolje saradnje dvaju slično pozicioniranih, pograničnih gradova, a značajno doprineti proširenju centralne i regionalne saradnje što je cilj kom teži ambasada Belorusije zalažući se približavanju evropske, ka evro - azijskim integracijama.

U poslednjih pet godina robna razmena između Srbije i Belorusije je utrostručena i dostiže vrednost od oko 160 miliona dolara.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________

 

Održana konferencija u okviru QUERE projekta

 

 

Subotica, 7. septembra - U okviru projekta QURE (Increasing Quality of Services and Production in Cross-border Region) održana je konferencija koja je okupila predstavnike malih i srednjih preduzeća iz Srbije i Mađarske.

 

 

 

 

 

Pored plenarnog dela planiranog za razmenu iskustava iz prakse o značaju i vođenju sistema kvaliteta, održani su takođe, okrugli sto i radionica. Konferencija je okupila i značajan broj predstavnika subotičkih malih i srednjih preduzeća koja pretenduju da uvedu sistem kontrole kvaliteta u okviru ovog projekta.

QURE projekat prekogranične saradnje sa Mađarskom sufinansiran je od strane Evropske Unije, a realizuje ga Ekonomski fakultet Subotica u saradnji sa partnerima iz Mađarske: Dél-Alföldi Regionális Környezetvédelmi és Környezetfejlesztési Alapítvány iz Kečkemeta i Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság iz Segedina. Projekat se zasniva na izradi dvojezičnog softverskog rešenja baziranog na pozitivnim iskustvima čija će primena doprineti pojednostavljenju u sprovođenju standardizacije kvaliteta. Uz pomoć ovakvog softverskog rešenja mikro i malim preduzećima je omogućeno da sami, sa postojećim resursima uvedu i održavaju sistem kvaliteta.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________

 

 

Nova školska godina u renoviranim vrtićima

 

 

 

 

 

Subotica, 3. septembar - Nova školska godina je počela i za predškolske ustanove. Tim povodom član gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić i direktor predškolske ustanove Naša Radost Jašo Šimić posetili su objekte u Frankopanskoj i na Beogradskom putu. Vrtiću "Veverica" predat je na upotrebu dvorišni objekat koji je grad Subotica otkupio za PU “Naša radost”.
Vrtić “Pera Detlić" dosadašnje i nove polazunike dočekuje u renoviranom ambijenutu, gde su sredstvima gradskog budžeta i PU "Naša radost" spušteni plafoni, postavljena podna izolacija i laminat umesto dotrajalog patosa.

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________

 

Željko Samardžić oduševio 15.000 Subotičana

 

 

 

 

 

Subotica, 1. septembra - Dan grada, 1. septembar, sinoć je obeležen sjajnim koncertom Željka Samardžića, našeg poznatog pevača. Oko 15.000 posetilaca na centralnom gradskom trgu uživalo je u velikim Samardžićevim hitovima i koncertu tokom koga je sve bilo perfektno - od zvuka i svetla do odličnog nastupa popularnog pevača i njegovog benda. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

___________________________________________________________________________

 

 

Okončana četvrta faza rekonstrukcije Velike terase

 

 

 

 

 

Palić, 1. septembar - U okviru programa obeležavanja Dana grada i stogodišnjice secesije, danas je na Paliću otvorena rekonstruisana Velika terasa koja zajedno sa Ženskim štrandom, Vodotornjem i Gradskom kućom spada u red objekata koji su izgrađeni pre sto godina. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

___________________________________________________________________________

 

 

Najavljena saradnja Subotice i Zagreba

 

 

 

 

 

Subotica, 1. septembra - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja su, posle svečane sednice Skupštine grada, u Zelenoj sali Gradske kuće razgovarali sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. U izjavama posle sastanka saopšteno je da je ovo bio prvi, inicijalni susret i upoznavanje i da postoji potencijal za saradnju dva grada koja bi trebalo da započne formiranjem i posetama ekspertskih grupa. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________

 

 

Obeležen Dan grada, 1. septembar

 

 

 

 

 

Subotica, 1. septembra - Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, održanom u Velikoj većnici Gradske kuće, na kojoj su zaslužnim Subotičanima uručena zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada, 1. septembar. Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, gradski zvaničnici, predstavnici državnih i pokrajinskih organa, nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, bratskih gradova, verskih zajednica i kulturnih institucija, kao i veliki broj građana. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

________________________________________________________________________

 

 

Otvoren kružni tok u ulici Ivana Antunovića

 

 

 

 

 

Subotica, 31. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas je otvorio za saobraćaj novoizgrađeni kružni tok na raskrsnici ulica Ivana Antunovića i Dinka Šimunovića, u Mesnoj zajednici „Ker”. Uz isticanje da 2012. godina prolazi i u znaku značajnih građevinskih radova na izgradnji i unapređenju putne infrastrukture, gradonačelnik Dulić je rekao da su od početka godine asfaltirane i obnovljene 22 ulice, da je ukupna dužina izgrađenih i obnovljenih ulica na teritoriji grada oko devet kilometara i da je za te radove iz gradskog budžeta izdvojeno oko 150 miliona dinara. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

________________________________________________________________________

 

 

Prijem za pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje

 

 

 

 

 

Subotica, 30. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i članovi Gradskog veća zaduženi za informisanje i kulturu, Oto Buš i Miloš Nikolić, primili su danas, u Gradskoj kući, potpredsednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Slavišu Grujića koji je sa saradnicima boravio u prvoj zvaničnoj poseti Subotici. Cilj posete je upoznavanje sa radom i problemima sa kojim se susreću institucije kulture i javnog informisanja sa sedištem u našem gradu. ...dalje

 

izvor: subotica.rs
____________________________________________________________________________

 

Grad Subotica subvencioniše otvaranje novih radnih mesta

 

 

 

 

 

Subotica, 29. avgusta - Za subvencionisanje poslodavaca za otvaranja novih radnih mesta na teritoriji grada Subotice, shodno Odluci o budžetu grada za 2012. godinu, predviđeno je 11.000.000 dinara, a početkom oktobra biće otvoreno oko 60 novih radnih mesta, saopštili su, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, Dragi Vučković, član Gradskog veća zadužen za investicije, Laslo Karai, predsednik Saveta za zapošljavanje grada Subotice i Zlatko Panić, direktor subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

___________________________________________________________________________

 

 

Raznovrsan program za Dan grada

 

 

 

 

 

Subotica, 28. avgusta - Proslava Dana grada započinje sutra u 19 časova otvaranjem izložbe "Global heraldik", Zoltana Kakonjija u Gradskoj suvenirnici. U četvrtak, 30. avgusta na Velikoj terasi na Paliću u 19 časova je otvaranje izložbe Novo vreme: Pedeset godina Moderne galerije "Likovni susret".
U petak 31. avgusta na Trgu Slobode od 20 časova koncert će održati Subotička filharmonija, a tematika ovog koncerta će biti pop, rok i filmska muzika, u čemu će doprinos dati vokalna solistkinja Gordana Vidaković, saksofonista Gabor Bunford i njegova učenica Iva Jovančić student Akademije umetnosti u Novom Sadu.
U Parku Rajhl Ferenca u petak 31. avgusta od 18 časova "Centar za pomoć apatičnoj omladini" organizuje druženje pod nazivom "Su 4 Su"u okviru kog će nastupiti bendovi: Iza ćoška, Etil, Koridor 10, Omladinac 11, Nebo je crveno, hip hop sastav UTC i predstavnici elektronske muzike Dj Minimalistic i Dj Kibz.
Najmlađi Subotičani će za Dan grada u subotu 1. septembra biti u prilici da vide premijeru predstave "Petar Pan". Ovom predstavom Dečije pozorište ujedno započinje novu pozorišnu sezonu.
U Korvinovoj ulici "Oranž parti" očekuje publiku od 23 časa 1. septembra, pa do 3 časa posle ponoći.
Na oko 40 štandova, od četvrtka 30. avgusta, do nedelje 2. septembra održaće se Vašar starih zanata i domaće gastronomske ponude.
Palić će 1. septembra, od 9 do 12 časova biti domaćin emisije RTS-a – „Žikina šarenica”, u okviru koje će gradski zvaničnici predstaviti potencijale Subotice.

„Subotica-trans” će za Dan grada, u petak, 31. avgusta, i u subotu, 1. septembra obezbediti besplatan prevoz za putnike iz prigradskih naselja, na koncert Subotičke filharmonije, Ferenca Molnara Karamela i Željka Samardžića.
Nakon koncerta za sva prigradska naselja putnicima je obezbeđen povratak sa Trga žrtava fašizma u 24 časa. (detaljnije informacije - ovde)

__________________________________________________________________________

 

 

Sanacija zgrade Gimnazije „Svetozar Marković” privodi se kraju

 

 

 

 

 

Subotica 27. avgust - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerenkić obišli su radove na sanaciji međuspratnih konstrukcija prvog i drugog sprata levog krila zgrade Gimnazije „Svetozar Marković“. Gradonačelnik Dulić je, tim povodom, rekao da je za sanaciju međuspratnih konstrukcija potrebno oko 3.300.000 dinara i da su ta sredstva obezbeđena zajedničkim učešćem Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, u iznosu od 2.000.000 dinara, i grada Subotice koji je iz gradskog budžeta obezbedio oko 1.300.000 dinara. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

___________________________________________________________________________

 

 

Završen XI Interetno festival

 

 

 

 

 

Subotica, 26. avgusta - "- Iza nas je jedna veoma značajna kulturna manifestacija. Izuzetan je bio doživljaj videti kako, bez obzira na uzrast i nacionalnu pripadnost, svako festivalsko veče veliki broj ljudi prati sve manifestacije na trugu ispred Gradske kuće. Kulturna šarolikost koju smo mogli ovde da vidimo je fantastičan doživljaj. Vama, poštovana publiko, želim da i večeras uživate i da nam vreme ne pokvari dobro raspoloženje, dragim gostima želim da nam dođu i sledeće godine i da ovaj festival doživi još mnogo godina, a organizatorima da se zahvalim sa velikim poštovanjem, jer nije lako da svake godine organizuju ovaj prestižan festival", izjavila je večeras predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja, svečano zatvarajući XI Interetno festival koji se u Subotici održavao od 22. do 26. avgusta 2012. godine. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

___________________________________________________________________________

 

 

Prijem za učesnike XI Interetno festivala

 

 

 

 

 

Subotica, 24. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, primio delegacije folklornih grupa iz Meksika, Kostarike, Španije - pokrajine Baskije, Italije, Mađarske i Rusije, učesnika XI Interetno festivala koji se u našem gradu održava od 22. do 26. avgusta 2012. godine. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

________________________________________________________________________

 

 

Izgradnja prečistača u Bajmoku preduslov za dolazak investitora

 

 

 

 

 

Bajmok, 23. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, pomoćnica gradonačelnika za rad sa mesnim zajednicama Olivija Urban i pomoćnik načelnika Gradske uprave za mesne zajednice Predrag Bobić danas su posetili Bajmok gde su ih predstavnici mesne zajednice i odbornici Skupštine grada iz tog mesta upoznali sa aktuelnim problemima u ovom naselju. Gradonačelnik Dulić i njegovi saradnici obišli su i novu lokaciju na kojoj je planirana izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda naselja Bajmok. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

__________________________________________________________________________

 

Svet je stigao u Suboticu - VIDEO

 

 

Subotica, 22. avgusta - Otvoren je 11. Interetno festival u kom je uzelo učešće desetak zemalja, a prve festivalske večeri publici Etnopolisa svoje tradicionalne plesove predstavile su plesne grupe iz Španije (Baskija), Kostarike, Meksika, Letonije, Italije, Rusije, Srbije i MKC Nepkör.

 

 

 

 


Svečani zvuk fanfara po jedanaesti put je označio početak Interetno festivala, kog je otvorio gradonačelnik Subotice Modest Dulić, kako kaže ponosan na ovaj Festival koji zahvaljujući požrtvovnosti Mađarskog kulturnog cenra Nepker, traje toliki niz godina i doprinosi očuvanju kulturne baštine i tradicije.
- Narod bez nacionalne kulture, bez identiteta, kao da ne postoji. Ovaj Festival koji veliča multietičnost treba da bude promocija naših ideala i doprinese da ne živimo jedni, pored drugih, već jedni sa drugima, rekao je Dulić i pridružio se rečima dobrodošlice učesnicima, koje je izrekao predsednik Nacionalnog saveta Mađara prof. dr Tamaš Korhec, sa željom da iz Subotice ponesu lepe uspomene.
Do 26. avgusta pored plesne panorame, narodnih dečijih igara, i etno koncerata, festivalska publika će biti u prilici posetiti izložbu u Mađarskom kulturnom cenru Nepker "Eks libris Interetno" na kojoj su predstavljeni radovi sa međunarodnog foto – konkursa. U okviru Etnopolisa je i gastro - selo, vašar zanata i rukotvorina, eko kutak i kreativne radionice za najmlađe. Organizatori Interetno festivala su Mađarski kulturni centar „Nepker”, grad Subotica i Kuća tradicije iz Budimpešte.

 

___________________________________________________________________________

 

 

Požar u preduzeću "Interkord"

 

 

 

 

 

Subotica, 21. avgusta - Efikasnom akcijom vatrogasaca, policije, radnika JKP „Čistoća i zelenilo“, preduzeća „Interkord” i građana za oko 90 minuta lokalizovan je veliki požar koji je izbio oko 14 časova u preduzeću za reciklažu „Interkord“ u Subotici. Uzrok požara je još uvek nepoznat, a materijalna šteta nije procenjena. Ljudskih žrtava nije bilo. ...dalje

 

 

______________________________________________________________________

 

 

In Memoriam - Jovan Kukaras

 

 

Posle kratke i teške bolesti 20. avgusta, preminuo je generalni sekretar Tenis kluba Spartak i člana Upravnog odbora Teniskog saveza Srbije Jovan Kukaras. Komemoracija će biti održana u sredu 22. avgusta u Svečanoj sali Gradske kuće u 11,00 časova.
Sahrana je u 14,00 časova na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi iz Crkvene kapele.
Jovan Kukaras je rođen 1938. godine. Značajan deo radnog veka proveo je kao direktor Pošte, a značajan doprinos je dao razvoju i popularizaciji sporta. Zaslužan je za izgradnju brojnih teniskih objekata i unapređenje ovog sporta na svim nivoima.

 

 

___________________________________________________________________________

 

 

MENSA IQ testiranje

 

 


Mensa Srbije u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica, organizuje MENSA IQ testiranje.
Testiranje će biti održano na Otvorenom univerzitetu Subotica, sala 211 i 212, na 1. spratu, u petak 17.08.2012. sa početkom od 19 časova. Testiranju mogu da pristupe svi građani Srbije, sa navršenih 17 godina, a bez gornje granice, koji nisu pristupili testiranju u prethodnih godinu dana i koji se ukupno nisu testirali više od dva puta.
Svi kandidati sa sobom moraju obavezno poneti neki lični identifikacioni dokument, kao index, odsečak od penzije, ili drugi dokument, kojim se dokazuje pripadanje povlašćenoj grupi kandidata.
Cena testiranja za povlašćene grupe (učenike, studente, penzionere i nezaposlene) iznosi 700 RSD, dok je za zaposlene 1000 RSD.
NAPOMENA: rezultati testova su TAJNI i kandidatima stižu direktno na kućnu adresu!
Dodatne informacije možete tražiti kod Lokalnog koordinatora Mense Subotice, Borisa Teodosijevića, na telefon 064/1147-124 ili mail borist@mensa.rs

 

__________________________________________________________________________

 

 

"Dužijanca"- simbol nove nade i vere u bolju sutrašnjicu

 

 

 

 

Subotica, 12. avgusta - Na gradskom trgu u Subotici održan je centralni deo programa „Dužijance 2012.”, tradicionalne svetkovine koja se po 102. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Ovogodišnji najlepši risarski par, bandaš i bandašica, Marko Križan, iz Tavankuta i Snežana Nović, iz Subotice uručili su gradonačelniku Subotice Modestu Duliću hleb od novog žita. Predaja hleba, kruva i kruha, rekao je, tim povodom, gradonačelnik Dulić nije samo simbol zajedništva i simbol rada, truda i zalaganja, nego je i simbol nove nade i vere u bolju sutrašnjicu. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

 

Usvojen izveštaj Komisije za procenu štete od suše

 

 

 

 


Subotica, 6. avgusta - Na današnjoj, trećoj sednici Gradskog veća, usvojen je Izveštaj Komisije za procenu štete od suše na poljoprivrednim usevima u 2012. godini na području grada Subotice. Procenjena šteta usled suše na poljoprivrednim usevima, na oko 80.000 hektara, iznosi 6.312.794.000 dinara, što se može okarakterisati kao elementarna nepogoda. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

___________________________________________________________________________

 

 

Gradonačelnik stoti korisnik "Su Bike" sistema / VIDEO

 

 

Subotica, 3. avgusta - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je postao stoti korisnik sistema "Su Bike" koji je profunkcionisao pre mesec dana.

 

 

 

 

Gradonačelnik kaže da je ljubitelj vožnje bicikla, a očekuje velik odziv sugrađana po otvaranju četvrtog punkta na Prozivci, što je u planu za oko 45 dana.
Sistem iznajmljivanja bicikala zajednički realizuju lokalna samouprava i JKP "Parking". Osim što predstavlja ekološki prevoz na usluzi sugrađanima, svojevrsnu atrakciju posetiocima Subotice, ovaj sistem ima i svoj humani karakter, jer sav prihod od iznajmljivanja bicikala ide u humanitarne svrhe.
Ljubitelji dvotočkaša bicikle mogu iznajmiti na punktovima kod Otvorenog univerziteta, pored Hale sportova i Male Gostione na Paliću od 7 do 20 časova, po ceni od 20 dinara po satu, odnosno 100 dinara za ceo dan. Članovi "Su Bike" sistema po ceni od 500 dinara dobijaju člansku čip karticu. U slučaju gumidefekta, korisnik iznajmljene bicikle će se bezbedno vratiti do stanice "Su Bike" jer su točkovi bicikle napunjeni tečnošću koja vrši zaptivanje perforacije.

_____________________________________________________________________________

 

 

Počelo upumpavanje vode iz Tise u Palićko jezero

 

 

Palić, 3. avgusta - U cilju sanacije negativnih posledica suše i niskog vodostaja u Palićkom, Krvavom i Ludaškom jezeru. započelo je upumpavanje vode iz Tise u jezero Palić.

 

 

 

 


- Visoke temperature, slab vetar i mala količina padavina uticali su da nivo Palićkog jezera padne ispod godišnjeg proseka. To ugrožava jezerski ekosistem i bilo je neophodno da preduzmemo odgovarajuće mere kako ne bi došlo do pomora biljnog i životinjskog sveta. Iz Fonda za zaštitu životne sredine obezbedili smo 3.000.000 dinara, sa preduzećem ’Park Palić’ sklopili ugovor i danas je počelo upumpavanje vode iz podsistema Tisa-Palić. Tokom narednih petnaestak dana u jezero Palić će stići oko 500.000 kubnih metara sveže vode, čime će se obezbediti i stabilnost ovog našeg ekosistema, izjavio je, na Paliću, gradonačelnik Subotice Modest Dulić. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

___________________________________________________________________________

 

 

Evropski pristup izradi planskih dokumenata

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić obišao je danas Zavod za urbanizam gde su predstavljenje aktivnosti Zavoda na izradi planske dokumentacije: Plana detaljne regulacije za gradske saobraćajnice I reda – povez Senćanskog puta i ulice Đorđa Natoševića koji se odnosi na to da se teretni saobraćaj iz pravca petlje Subotica-istok, koji za cilj ima lokaciju Javnih skladišta, preusmeri tako da se zaobiđe naseljeni deo grada i na taj način izbegne ulazak teških vozila u centar grada, zatim izmena plana vezanog za Industrijsku zonu „Mali Bajmok“, kao i Plana generalne regulacije za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra.
...dalje

 

izvor: subotica.rs

_______________________________________________________________________________

 

 

Adart tehnologijom do vode bez arsena

 

 

Bački Vinogradi, 31. jul - Saradnjom stručnjaka JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, najvećeg holandskog vodovoda "Vitenze", UNESKO–IHE Instituta za edukaciju o vodi i Fondacije "Water is our world", u Bačkim Vinogradima će početkom septembra biti pokrenut sistem koji će Adart tehnologijom stanovnicima Bačkih Vinograda, obezbediti čistu pijaću vodu bez upotrebe hlora i drugih hemikalija. Dosadašnji pokazatelji govore da je pilot projekat započet 2010. godine dao zadovoljavajući hemijsko i mikrobiološki kvalitet vode, sa primesama arsena, gvožđa i amonijaka mnogo nižim od dozvoljenih po domaćim i standardima EU.

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i direktorka JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica Snežana Pejčić obišli su radove na izgradnji postrojenja za preradu sirove vode na vodozahvatu u Bačkim Vinogradima. Holandski stručnjaci su upoznali gradonačelnika sa tokom realizacije i dosadašnjim rezultatima ovog pilot projekta koji se realizuje pod pokroviteljstvom UNESKO–IHE Instituta za edukaciju o vodi, a u okviru međunarodnog projekta "Eureka". U projekat je uloženo oko 370.000 evra, od čega preko 180.000 evra predstavlja donaciju holandskih partnera. JKP "Vodovod i kanalizacija" je do sada investiralo 10 miliona dinara, a kroz šest meseci u planu je investiranje od još 10 miliona dinara, što bi obezbedilo čistu pijaću vodu i za stanovnike Šupljaka i Hajdukova.
Postrojenje u Bačkim Vinogradima čija je izgradnja započela pre četiri meseca, jedinstveno je u Srbiji, a slična tehnologija prerade sirove vode funkcioniše već sedam godina u Mađarskom gradu Mako.

 

...opširnije - VIDEO

__________________________________________________________________________

 

 

Održana konstitutivna sednica Gradskog veća

 

 

 

 

Subotica, 30. jul - Na prvoj, konstitutivnoj sednici Gradskog veća, održanoj danas u Plavoj sali Gradske kuće, većinom glasova usvojeno je svih 12 tačaka dnevnog reda. Doneta je Odluka o dopunama Poslovnika Gradskog veća i utvrđeni predlozi odluka o izradi planova detaljne regulacije centra grada Subotice – zona II, ulica Otmara Majera i Đakovske u Mesnoj zajednici (MZ) „Gat“ i gradske saobraćajnice I reda – povez Senćanskog puta i ulice Đorđa Natoševića. Utvrđene su i izmene planova detaljne regulacije za deo prostora MZ „Prozivka“ i kompleks na delu prostora uz istočnu obalu jezera Palić. Usvojeni planovi i izmene planova detaljie regulacije, kao i Odluka o dopunama Poslovnika Gradskog veća, biće upućeni Skupštini grada na donošenje. ...dalje


izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

 

Suša odnosi desetine miliona evra

 

 

27. jul - Nepovoljne vremenske prilike, nedostatak padavina pogodile su ratarske kulture među kojima su najugroženiji usevi kukuruza pogođenog sušom u najkritičnijoj fazi rasta. Formirana je Komisija za procenu štete koja će se sastati 30. jula i sačiniti izveštaj.

 

 

 

 

- Izveštaj o procenjenoj šteti, sa našom inicijativom i zahtevom da se proglasi elementarna nepogoda suša, biće upućeni republičkoj Vladi, Ministarstvu za poljoprivredu i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, rekao je gradonačelnik Subotice, Modest Dulić prilikom posete imanju Milodanović u Starom Žedniku.

Preliminarna procena štete na usevima pod kukuruzom kreće se oko 30 miliona evra, a na području grada Subotice procenjuje se šteta koja dostiže iznos od oko 50 miliona evra, rečeno je u današnjem razgovoru gradonačelnika, sa članovima porodice Milodanović i direktorom Poljoprivredne stručne službe Subotica, Damirom Varga, koji je podsetio da šteta u ratarstvu u ovoj godini, neminovno uzrokuje gubitke koje će ratari osetiti i u periodu prolećne setve. Pored ratara, suša indirektno pogađa već problematični sektor stočarstva, gde govorimo o desetkovanom stočnom fondu.

 

...opširnije - VIDEO


___________________________________________________________________________

 

 

Otvorena treća stanica “SU BIKE”-a

 

 

 

 

Subotica, 17. jula - Od danas će Subotičani koji koriste gradske bicikle, u okviru “ Su Bike” servisa, moći da iznajmljuju bicikle i u Dudovoj šumi jer je puštena u rad i treća stanica, pored Hale sportova. Poput prethodno otvorenih, opremljena je video nadzorom i prima 14 bicikala. Stanica je identična onoj na Paliću, potpuno je automatska pa se proces iznajmljivanja obavlja prateći uputstva automata.
Svi koji žele da postanu korisnici Su Bike sistema moći će da iznajmljuju bicikle na tri lokacije: kod Otvorenog univerziteta, na Paliću, pored „Male gostione“ i na stanici kod Hale sportova, u vremenu od 7 do 20 časova, a registracija korisnika vrši se na stanici iza Otvorenog univerziteta i na blagajni JKP "Parking".

 

 

_______________________________________________________________________________

 

Modest Dulić preuzeo dužnost gradonačelnika

 

 

Simboličnim preuzimanjem "ključeva grada", novi gradonačelnik Modest Dulić je preuzeo gradonačelničku dužnost od svog prethodnika Saše Vučinića.

 

 

 

 

Subotica, 16. jul - Predajom "ključeva grada" Saša Vučinić je istakao da je ponosan na sve postignuto tokom protekle četiri godine, a što je neophodan temelj onom što treba da bude urađeno u narednom periodu. Modestu Duliću je poželeo da Subotica nastavi putem napretka, a da mu interesi grada budu uvek važniji od interesa u vladajućoj koaliciji.
Modest Dulić je rekao da računa na iskustvo, znanje i kontakte koje je Saša Vučinić kao gradonačelnik ostvario, a da će nastojanja i pored okolnosti ekonomske krize, presahlih pokrajinskih fondova i činjenice da je Subotica opozicioni grad, biti usmerena na dalje proširenje industrijske zone, novim renomiranim kompanijama iz zemlje i inostranstva, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta. Takođe, jedan od bitnih preduslova privrednog razvoja biće i promena poreske politike, čiji je cilj stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za mala i srednja preduzeća. Sašu Vučinića vidi kao deo svog budućeg najužeg tima.

 

...opširnije - VIDEO
____________________________________________________________________________

 

 

Primer sanacije Bodenskog jezera primenjiv na jezero Palić / VIDEO

 

 

Subotica, 16. jula - Primer dobre prakse sanacije Bodenskog jezera i mogućnost primene sličnih metoda kod sanacije jezera Palić, predstavila je danas ekspertska grupa koja je sredinom juna boravila na Bodenskom jezeru i u okviru boravka u Nemačkoj posetila i Institu za istraživanje jezera, čiji su stručnjaci rešili problem za oko 4000 jezera u Nemačkoj.

 

 

 

 

U organizaciji JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i D.O.O. Park Palić ekspertski tim sačinjen od stručnjaka iz ovih preduzeća i Odseka za vode Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Subotica, posetili su Bodensko jezero čije je atrofiranje započelo šezdesetih godina prošlog veka, a kulminiralo osamdesetih. Problematika ovog jezera čija se veličina može porediti sa Balatonom, rešavana je metodama koje su zasnovane na uklanjanju uzroka, pre svega nutrijenata i sprečavanje daljeg zagađenja prodorom neprečišćene vode u jezero, umesto pogrešnog pristupa gde je pažnja fokusirana na uklanjanje simptoma. Na osnovu primera viđenih prilikom posete Bodenskom jezeru i sugestija tamošnjih stručnjaka, ekspertski tim je predstavio pokazatelje na osnovu kojih smatraju da se sanacija Palića može izvršiti uz preduslov koji podrazumeva izgradnju nedostajućeg dela kanalizacione mreže na Paliću, zatim povezivanje sa Prečistačem i proširenje zaštitnog pojasa oko obale jezera, koja se graniči sa poljoprivrednim zemljištem. Na ovaj način bi se u jezersku vodu sprečio dalji prodor fosfora, herbicida, pesticida kao sastavnih delova veštačkih đubriva.
Izgradnja sistema prečišćavanja vode na Bodenskom jezeru bila je neophodna polazišna tačka, nakon čega je došlo do prvih poboljšanja kvaliteta jezerske vode. Analize ekspertskog tima na osnovu praćenja statističkih podataka zagađenja Palićkog jezera, takođe potvrđuju značajna poboljšanja nakon što je pokrenut sistem Prečistača.
Savet od strane Instituta za istraživanje jezera je da se jezero Palić isuši i da se uspostave uslovi koji podstiču regeneraciju ekosistema. Na osnovu iskustava sa sanacijom jezera Federse, koje je slične veličine i dubine kao Palićko, sa sličnim problemom pomora ribe, za sanaciju jezera je neophodno isušivanje u sledećoj fazi sanacije. Eksperti smatraju da do pojave pomora ribe dolazi jer su one višak u ekosistemu jezera, te se ekosistem na ovaj način oslobađao jednog stresnog faktora. U skladu sa tim je savet Instituta za istraživanje jezera, da se stvori ekosistem bez riba, što će ubrzati proces njegovog samoisceljenja. Sagledavajući prošla iskustva sa pokušajima sanacije jezera, evidentno je da je prve godine nakon isušivanja jezera kvalitet jezerske vode bio zadovoljavajući, međutim eko balans je ponovo narušen nestankom makrofita.
Za rehabilitaciju Bodenskog jezera bilo je potrebno dvadeset godina, a s obzirom da je Palić relativno plitko jezero, ekspertski tim smatra da će poboljšanje kvaliteta vode u jezeru biti vidljivo već u toku 3 do 5 godina, a potpuni oporavak se može očekivati za 10 godina.
Govoreći o troškovima sanacije, teško je napraviti paralelu zbog nemogućnosti poređenja dostupnosti i cene neophodnih supstanci koje eliminišu fosfor. Kod sanacije jezera Federse, gde je broj stanovnika oko 30 hiljada, godišnji troškovi prečišćavanja otpadnih voda su u okvirima od oko 70 hiljada evra.

Na današnjoj prezentaciji o iskustvima posete Bodenskom jezeru i mogućnostima sanacije jezera Palić, govorili su: Snežana Pejčić direktorka JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, Olga Lompar ispred Odseka za vode Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Subotica, mr Bojana Burger, Ðerđ Šugar, Čila Milić Rafai i Petar Pižurica iz JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica i Mišel Roman savetnik za sanaciju jezera Palić u Parku Palić.


___________________________________________________________________________

 

 

Održano "Takmičenje risara"

 

 

 

 

Verušić - 14. jula - U Gornjem Verušiću, na njivi domaćina Martina Gabrića, danas je održano tradicionalno „Takmičenje risara”, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, tradicionalne svetkovine koja se po 101. put organizuje povodom završetka žetve i zahvale Bogu na novom žitu. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

__________________________________________________________________________

 

Nastavak dobre saradnje sa Hrvatskom

 

 

 

 

Subotica, 13. jul - Gradonačelnik Subotice Modest Dulić sa saradnicima primio je danas visoku delegaciju Vlade Republike Hrvatske, predstavnike Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića.
Tom prilikom Modest Dulić je ocenio da dosadašnja dobra saradnja sa Republikom Hrvatskom i dobri odnosi hrvatske nacionalne zajednice sa matičnom državom otvaraju mogućnost proširenja saradnje i realizaciju brojnih projekata u sferi privredne saradnje i sajamskih manifestacija.
Načelnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević rekla je da se nada skorom ponovnom susretu i dobroj budućoj saradnji, a po pitanju položaja hrvatske zajednice u Srbiji, rekla je da postoje izvesni problemi vezani za ostvarivanje manjinskih prava u oblasti obrazovanja i izdavanja udžbenika na hrvatskom jeziku, ali je uverena da će ovi problemi uskoro biti prevaziđeni.
Obeležavajući 22 godine od osnivanja DSHV-a predsednik ove stranke Petar Kuntić je istakao da je tokom dve decenije oko dvadesetak manjinskih stranaka završilo na političkoj margini, a razlog što je DSHV danas jedina od manjih manjinskih stranaka Petar Kuntić objašnjava pravim potezima u određenim momentima. On je takođe izrazio uverenje da dolaze bolja vremena, kako za hrvatsku nacionalnu zajednicu, tako i kada je u pitanju DSHV.

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________

 

Izmenjeno radno vreme bazena na Prozivki

 

 

Zatvoreni bazen SRC "Prozivka" od 16. - 19. jula radiće u izmenjenom radnom vremenu svih sadražaja. Razlog pomeranja rada je dolazak vaterpolo reprezentacija Srbije i Italije koji će u našem gradu, na bazenu Prozivka održati završne pripreme za Olimpijske igre koje počinju 27. jula u Londonu.

Radno vreme SRC "Prozivka"

16.07. - ponedeljak 06-14h
17.07. - utorak 06-08h
18.07. - sreda 06-08h
19.07. - četvrtak 06-08h

__________________________________________________________________________

 

 

Palićka Klincijada

 

 

Od ponedeljka 9. jula na Paliću, u organizaciji Parka Palić započinje manifestacija za decu, zabavnog i edukativnog karaktera, pod nazivom Klincijada, podeljena u 5 tematskih ciklusa. Prvi ciklus počinje već u ponedeljak 9. jula i trajaće do 13. jula, a obuhvata razne zabavne i sportske igre kao što su jahanje, vožnja sandolina i pedalina, hodanje u lopti na vodi i igranje elektronskog pikada. Drugi ovogodišnji ciklus će biti posvećen muzici i plesu. Deca će učestvovati u muzičkim radionicama Gabora Lenđela, učiti da igraju uz hip hop muziku. Drugi ciklus će trajati od 23. do 26. jula a u toku avgusta decu očekuju još tri ciklusa palićke Klincijade.
Prisustvo svim programima Klincijade je besplatno a odvijaće se na više lokacija na Paliću.

 

__________________________________________________________________________

 

“SU BIKE” POČINJE SA RADOM

 

 

 

 

Od 22.juna Subotičani će moći da koriste gradske bicikle, u okviru “ Su Bike” projekta. Na parkingu iza Otvorenog univerziteta, sa početkom u 9,00 časova, počeće sa radom SU BIKE servis koji je subotički “Parking” realizovao u saradnji sa Gradom.
Svi koji postanu korisnici Su Bike sistema bicikle će, za početak, moći da iznajmljuju na dve lokacije: kod Otvorenog univerziteta i na Paliću, pored „Male gostione“. Ubrzo će, čim se za to steknu tehnički uslovi, krenuti sa radom i stanica kod Hale sportova u Dudovoj šumi, a u skorije vreme biće postavljena i četvrta stanica - na Prozivci, neposredno pored Bazena.
Sve biciklističke stanice će biti pod video nadzorom, uz postojanje bezbednosnih sistema koji će štititi bicikle od eventualnih krađa.
Iz "Parkinga" pozivaju sve sugrađane da se uključe u „Su Bike“ sistem i postanu njegovi korisnici, a korisnik „Su Bike“ sistema može postati svako punoletno lice, kao i lice starije od šesnaest godina koje se, uz ličnu kartu i u pratnji punoletne osobe, registruje na licu mesta. Registracija korisnika vršiće se na stanici koja je na parkingu iza Otvorenog univerziteta i na blagajni preduzeća, u ulici Đure Đakovića 23/II. Korisnik „Su Bike“ sistema postaje svako ko se registruje u sistem, odnosno dobije koririsničku karticu, i prihvati Pravilnik o iznajmljivanju i upotrebi bicikala na teritoriji Grada Subotice. Registracija podrazumeva izradu trajne čip kartice, u iznosu od 500 dinara.
Radno vreme stanica za iznajmljivanje bicikla je svakim danom od 7 do 20 časova, a cena iznajmljivanja je 20 dinara za sat vremena, odnosno 100 dinara za dnevno korišćenje bicikla.

____________________________________________________________________________

 

Seoske igre bez granica Bikovo 2012

 

 

Mesna zajednica Bikovo, Neformalna grupa Subotičani i NVO Školsko zvono iz Subotice, otganizuju pete po redu Seoske igre bez granica, koje će se održati u Bikovu 15. jula. Manifestacija obuhvata: takmičenje u seoskim igrama bez granica, bazar rukotvorina, izložbu starih motornih vozila, večernji koncert, nastupe kulturno – umentičkih i tamburaških društava, nastupe raznih plesnih grupa, gde će posetioci imati priliku pogledati više plesnih numera od trbušnog plesa do hip - hopa.

Učesnici manifestacije su ekipe i pojedinci sa teritorije Severno – bačkog okruga. U igrama učestvuju sve generacije.
Svi zainteresovani za učesće u manifestaciji mogu se prijaviti u MZ Bikovo, na adresi Bikovački put 197 Bikovo, ili putem telefona:
024 797 049. Broj takmičarskih ekipa je ograničen, a rok za prijavu je 20. jun. Učešće se plaća 2.500 dinara, a uplaćuje se na račun: 840-403647-38

______________________________________________________________________________

 

Prezentacija inovativnih projekata

 

 

 

 

Subotica, 8. jun - JKP "Vodovod i kanalizacija" je u okviru Međunarodnog i regionalnog sajma privrede predstavilo inovativne projekte čija realizacija je već u "pilot" fazi pokazala ekološku, zdravstvenu i ekonomsku opravdanost.
Prezentacija pod nazivom "Zelena ekonomija: Jesi li uključen?" obuhvatila je primenu ADART tehnologije u procesu prečišćavanja sirove vode i proizvodnju bio-gasa u procesu prečišćavanja otpadnih voda.
Od jula protekle, do aprila ove godine računi za utrošak električne energije subotičkog Vodovoda su bitno umanjeni zahvaljujući proizvodnji bio-gasa. Konkretna ušteda je na nivou od preko 5 miliona dinara, ili nešto više od 34 posto.

 

 

...opširnije - VIDEO

__________________________________________________________________________

 

 

Prezentacija Subus sistema

 

 

 

 

Subotica, 8. juna - JP "Subotica-trans" je posetiocima Sajma upriličilo upoznavanje sa sistemom elektronske naplate karata i praćenja saobraćaja u realnom vremenu. Sistem Subus realizuju Subotica-trans i “D-Logic”, a sistem omogućava jednostavniju naplatu i izdavanje voznih karata, te praćenje saobraćaja u realnom vremenu, broja putnika i način upravljanja vozilima javnog saobraćaja, gde se evidentira agresivnija vožnja, zaustavljanje i prekoračenja dozvoljene brzine, što značajno doprinosi bezbednosti putnika gradskog saobraćaja i konforniju vožnju. Sistem elektronske naplate će se postepeno uvoditi. Kartice će se dopunjavati na neograničen iznos, a vožnja se evidentira i naplaćuje očitavanjem kartice putem validatora.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________

 

 

Potpisan Sporazum o partnerstvu između Subotice i Bijelog Polja

 

 

 

 

Subotica, 6. jun - Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predsednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, potpisali su u Gradskoj kući Sporazum o partnerstvu između grada Subotice i Bijelog Polja. Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Crne Gore u Beogradu Igora Jovovića i delegacije opštine Bijelo Polje. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

VI Međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici

 

 

 

 

 

Subotica, 1. jun - Od 6. do 9. juna u Subotici će se na VI Međunarodnom i regionalnom sajmu privrede okupiti 238 izlagača iz 8 zemalja: Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Sardinije, Slovenije, Izraela i Srbije.
Na 1500 kvm raspoloživog prostora u Hali sportova će biti postavljeno 56 štandova
- Lokalna samouprava potencira mogućnosti koje stvaraju uslove za susrete privrednika u regionu. Smatramo da je i ovaj sajam još jedan napredak na ovoj relaciji, gde Grad Subotica i Sekretarijat za privredu AP Vojvodine kao pokrovitelji zajedno sa suorganizatorima Reginalnom privrednom komorom Subotica i glavnim organizatorom JKP "Subotičke pijace" omogućavaju kontakte i saradnju preduzetnika, kao i predstavljanje svojih proizvoda i usluga, rekao je član Gradskog veća zadužen za privredu Laslo Karai.
Na ovogodišnjem Sajmu će biti prezentovana i turistička ponuda i privredni potencijali Subotice, a javno-komunalna preduzeća će predstaviti novosti u domenu novih mogućnosti i servisa. Ove godine u organizaciji sajma u sferi promovisanja ove manifestacije učestvovaće i ambasadorski tim NALED-a na čelu sa ambasadorom Izraela. Na Sajmu će biti prisutni predstavnici Komorskog sistema iz Hrvatske i iz češkog Brna. Iz Mađarske dolaze predstavnici županija Čongrad i Đer.
- Sajam je prilika da se pokaže snaga regiona, konkurentnost privrede i da se odupremo pritiscima konkurencije u svetu. Apsolutno imamo snagu, mogućnosti i kolektive, a to se pokazalo i do sada o čemu svedoči podatak da je preko 60% prometa regiona sa zemljama EU, rekao je predsednik Regionalne privredne komore Subotica Slobodan Vojinović i na današnjoj konferenciji za medije objavio bratimljenje Subotice i Bijelog Polja.

Najveći broj izlagača iz Hrvatske će biti predstavljen u okviru štanda Hrvatske gospodarske komore, a ovogodišnji koordinator je Komora Virovitičko-podravske županije. Grad Osijek već tradicionalno predstavlja svoj potencijal na ovom sajmu, a ove godine će na osiječkom štandu osim turističke ponude biti predstavljeno i 12 preduzeća iz privredne zone.
Iako se subotički Sajam svrstava u rang relativno manjih sajmova njegov značaj je izuzetan za preduzetnike iz Hrvatske i Srbije.
- Saradnja između privrede Republike Hrvatske i Vojvodine je neophodna. Preduzeća koja deluju i na jednoj i na drugoj strani su komplementarna, tradicijska i okrenuta jedna, ka drugima. Mi želimo i nadalje podržavati trend saradnje sa tendecijom dalje ekspanzije, rekla je generalna konzulica Republike Hrvatske Ljerka Alajbeg.

Iz Mađarske se očekuje 36 preduzeća koji će predstaviti svoje poslovanje.
- Za Mađarsku je Međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici jedna od najvažnijih sajamskih manifestacija o čemu svedoči sve veći broj mađarskih preduzeća prisutnih na ovom Sajmu i posebna podrška Vlade Republike Mađarske, rekao je Sekretar ekonomskog odeljenja ambasade Mađarske u Beogradu, Duško Karagič i najavio otvaranje Agencije za spoljnu trgovinu i investicije u cilju jačanja regionalne saradnje između Srbije i Mađarske. Planirano je otvararanje kancelarije u Subotici i Novom Sadu.
Poseta sajmu će i ove godine biti besplatna, rekao je direktor JKP "Subotičke pijace" Bela Bodrogi a pomeranje termina održavanja Sajma otvara mogućnost organizovanih đačkih poseta. Sajam će biti otvoren od 10 do 19 časova. U pratećem delu sajamske manifestacije su predavanja, modne revije, nagradne igre, takmičenja, degustacija i promocije prehrambenih proizvoda. Paralelno sa Sajmom će se održati i manifestacija "Ukusi tradicije". Proglašenje najlepše uređenog štanda je planirano za 9. jun u 14, a zatvaranje Sajma u 18 časova.

___________________________________________________________________________

 

Centar pozitivne prevencije

 

Udržienje qrađana "STAV+" iz Subotice 4. juna otvara savetovalište za mlade Centar pozitivne prevencije sa ciljem da mladim ljudima na jednom mestu pruži mogućnost informisanja o svim pitanjima seksualnosti, prevenciji polno prenosivih irfekcija, rešavanja ličnih dilema i problema kada je u pitanju briga o reproduktivnom zdravlju, prevenciji, adolescentnim trudnoćama i namernom prekidu trudnoće. U savetovalištu će mladim ljudima biti dostupan informativno - edukativni materijal i konsultacije u okviru vršnjačkog savetovanja i sa stručnjacima iz domena psihologije i sociologije.
Centar pozitivne prevencije je projekat koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdrastvo, socijalnu politiku i demografiju i Globalnog fonda za decu.
Savetovalište se nalazi u ulici Bose Milićević bb, (Gradsko klizalište), a otvaranje je zakazano 4. juna u 16:30 časova.
Radno vreme savetovališta:
• ponedeijak, sreda, petak od 16:30 - 18:30 časova
• utorak i četvrtak od 11 - 13 časova
Kontakt telefon Centra pozitivne prevencije je 064/3022335


________________________________________________________________________________

 

 

"Otvoreni dan" na Otvorenom univerzitetu

 

 

 

 

 

U subotu, 02.06.2012. godine od 10:00 do 14:00 časova Otvoreni univerzitet Subotica organizuje još jedan "Otvoreni dan" za sve sugrađane koji su zainteresovani da se informišu o ponudi Centra za obrazovanje.
Svi prisutni imaće jedinstvenu priliku da se tog dana upoznaju sa našim predavačima, informišu o načinu rada, da čuju utiske i da se na licu mesta uvere u sposobnosti koje su polaznici stekli tokom pohađanja kursa.
Tokom Otvorenog dana svi koji se budu prijavili na neki od kurseva Otvorenog univerziteta Subotica ostvaruju POPUST od 10%!!!
Svi zainteresovani moći će besplatno da koriste usluge Škole lepote (friziranje, masiranje, pedikir, manikir, piling lica, masaža lica, šminka, nadogradnja noktiju, šminkanje...), Škole zanimanja (da se informišu o uzgajanju sobnog bilja, krojači će svima koji imaju sitne prepravke besplatno da učine uslugu, takođe biće predstavljeni sašiveni modeli polaznika kursa za krojača, izložba fotografija polaznika kursa za fotografa, degustacija kulinarskih specijaliteta...), Škola jezika (besplatno testiranje za nivo znanja engleskog jezika, informacije o stranim jezicima), Škola računara (kratke informacije o korišćenju e-maila, Interneta, Word-a...).
_____________________________________________________________________________

"Tržnica" ponovo u vlasništvu lokalne samouprave

 

 

 

 

Subotica, 30. maj - U Gradskoj kući danas je potpisan Ugovor o poklonu akcija izdavaoca „Tržnica“ a. d. Subotica između Republike Srbije i grada Subotice, kojim poklonodavac Republika Srbija prenosi na poklonoprimca grad Suboticu prava svojine na 70 odsto akcija „Tržnice“. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

 

Subotica "Brend lider" 2012. godine

 

 

 

 

Subotica, 29. maj - Grad Subotica dobitnik je priznanja „Brend lider“ za 2012. godinu u kategoriji „Grad budućnosti u jugoistočnoj Evropi“. Nagrada je uručena u okviru Brend konferencije, osme po redu, koja je danas u beogradskom Sava centru okupila lidere turističke industrije iz regiona pod sloganom „Turizam - progresivni brend regiona“. Nagradu „Brend lider“ gradonačelniku Subotice Saši Vučiniću uručio je Milivoje Radovanović, direktor kompanije Mas medija internešenal, organizatora konferencije. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

______________________________________________________________________________

 

Ekonomski fakultet realizuje QURE - IPA projekat

 

 

 


Subotica, 22. maj - Ekonomski fakultet iz Subotice današnjom otvarajućom konferencijom započinje saradnju na IPA prekograničnom projektu sa Mađarskim partnerima u okviru projekta QURE, koji će trajati 16 meseci. Projekat se zasniva na izradi dvojezičnog softverskog rešenja baziranog na pozitivnim iskustvima čija će primena doprineti pojednostavljenju u sprovođenju standardizacije kvaliteta. Uz pomoć ovakvog softverskog rešenja mikro i malim preduzećima je omogućeno da sami, sa postojećim resursima uvedu i održavaju sistem kvaliteta.

 

...opširnije - VIDEO

_____________________________________________________________________________

 

Završen projekat "Aquarius - vodonoša grada"

 

 

 

 

Subotica, 18. maj - Takmičenjem u znanju, pevanju i kreativnosti učenici osnovnih škola "Miroslav Antić" sa Palića i "Miloš Crnjanski" iz Subotice, završen je ekološko-edukativni projekat "Aquarius - vodonoša grada" kog je uz podršku lokalne samouprave realizovalo JKP "Vodovod i kanalizacija". Cilj i ovog jedanaestog po redu projekta bio je da učesnici projekta, učenici, njihovi roditelji i nastavnici pokažu znanja koja su u okviru projekta stekli o vodi kao strateškom resursu, njenoj preradi i važnosti za čovekov organizam i ukupan eko sistem planete.
Na završnoj manifestaciji održan je kviz znanja i takmičenje u pevanju, nagrađeni su literarni i likovni radovi učenika, a osvojen podjednak broj poena ekipa koje su se takmičile bio je dovoljan preduslov da direktorica JKP "Vodovod i kanalizacija"proglasi najbolje:
- Proglašavam sve vas kao pobednike, rekla je i pozvala na učešće u sledećem projektu naredne godine.

 

...opširnije - VIDEO
______________________________________________________________________________

 

 

Kampanja “Dan sećanja na preminule od AIDS-a”, Subotica

Udruženje “Stav+” će 20. maja sa početkom u 18h, održati javnu kampanju u centru grada ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću, na kojoj će aktivisti deliti informativno edukativni material i kondome, da bi u 19h počelo razvijanje crvene mašne i paljenje lampiona od strane aktivista i građanstva, kao čin podsećanja preuzete obaveze od strane država sveta kada je u pitanju prevencija HIV-a, nega i lečenje, kao i stigma i diskriminacija osoba koje žive sa HIV/Sidom. U slučaju lošeg vremena, kampanja se premešta u atrium Hotela “Galleria” 21. maja od 10h do 14h na prostoru između apoteke (ispod Gradske kuće) i Zelene fontane će se održati brzo, anonimno i besplatno testiranje na glavnom trgu u saradnji sa UG “Prevent” iz Novog Sada, Ministarstva zdravlja i ZZJZ - Subotica.
___________________________________________________________________________

 

"Zlatni kotlić" za pomoć "Kolevci"

 

Subotica, 18. maj - U organizaciji Ribolovačkog Saveza udruženja i klubova sportskih ribolovaca severne Bačke “Eco Fish” i doo Park Palića, 28. aprila je na palićkom Muškom štrandu održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe “ ZLATNI KOTLIĆ - PALIĆ 2012” na kom je učestvovala 51 ekipa. Celokupni prihod prikupljen od kotizacije, danas je predat, Domu za decu i omladinu “Kolevka”. Sredstva su direktorici Doma za decu i omladinu “Kolevka” Miri Čabrić uručili predsednik udruženja “Eko Fish” Ivan Radakov i direktor doo Park Palića, Goran Gabrić.

___________________________________________________________________________

 

 

Ekonomski fakultet u Subotici proslavio 52. rođendan - VIDEO

 

 

 

 

 

Subotica, 17. maj - U Ekonomskom fakultetu Subotica danas je svečano obeleženo 52 godine postojanja ove visokoobrazovne institucije za obrazovanje ekonomista, menadžera i poslovnih informatičara. Pored segmenta obrazovanja fakultet podjednako razvija naučno-istraživačku i ekspertsko-konsultantsku delatnost, a teži osvajanju značajnih pozicija na ovim poljima kako u zemlji, tako i na području Jugoistočne i Centralne Evrope.

_____________________________________________________________________________

 

 

Rekonstruisano dečje igralište u Čantaviru

 

 

 

 

17. maj - Predsednik Skupštine grada Slavko Parać i predstavnici Mesne zajednice „Čantavir“ obišli su rekonstruisano dečje igralište u ovom naselju. Fond za kapitalna ulaganja odobrio je sredstva u iznosu od tri miliona dinara za potrebe temeljne rekonstrukcije i proširenja dečjeg igrališta i izgradnju sportskog terena. ...dalje


izvor:subotica.rs
___________________________________________________________________________

 

Industrijska veš-mašina i za FK "Čantavir"

 

 

 

 

17. maj - Predsednik Skupštine grada Slavko Parać posetio je danas Čantavir, gde je Tihomiru Ivkoviću, predsedniku FK „Čantavir” predao industrijsku mašinu za pranje veša, poklon Gradske uprave Minhena gradu Subotici. ...dalje

 

izvor:subotica.rs
___________________________________________________________________________

 

Radovi u sportsko-rekreativnoj zoni u Bačkom Dušanovu

 

 

 

 

17. maj - Predsednik Skupštine grada Slavko Parać susreo se danas sa predstavnicima Mesne zajednice Bačko Dušanovo, koja je u septembru 2010. godine formirala komisiju za sportsko-rekreativnu zonu kod rečice Čik, gde je na mestu gde se ova rečica račva formirano ostrvo pogodno za razvijanje rekreativnih sadržaja. ...dalje

 

izvor:subotica.rs
___________________________________________________________________________

 

Dobra saradnja lokalne samouprave i rukovodstva MZ "Novi Žednik"

 

 

 

 

17. maj - Predsednik Skupštine grada Slavko Parać posetio je danas Novi Žednik gde je sa rukovodstvom mesne zajednice razgovarao o poteškoćama sa kojima se susreću građani ovog naselja i načinu kako da se ti problemi prevaziđu.
...dalje


izvor:subotica.rs
___________________________________________________________________________

 

Prihvatni centar za zaplenjene životinje u ZOO vrtu

 

 

 

 

Subotica, 16. maj - Direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije mr Željka Jurakić i v. d. direktora Zoološkog vrta Palić Helena Sagmajster potpisale su ugovor o finansiranju izgradnje četiri objekta za prihvat zaplenjenih životinja. Vrednost projekta je 48 miliona dinara, Fond za zaštitu životne sredine obezbedio je 43 miliona, a ZOO vrt pet miliona dinara.
...dalje

 

izvor:subotica.rs
___________________________________________________________________________

 

Solarni kolektori i u Opštoj bolnici

 

 

 

 

Subotica, 16. maj - U subotičkoj Opštoj bolnici potpisan je Memorandum o početku realizacije izgradnje solarnih postrojenja za pripremu tople sanitarne vode. Memorandum su potpisali direktor Opšte bolnice dr Goran Bićanin i predstavnici firmi „Amiga” iz Kraljeva i „Smb gradnja” iz Subotice, koje će izvoditi radove, u prisustvu direktorke Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije mr Željke Jurakić, pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijanu politiku i demografiju dr Atile Čengerija i predsednika Skupštine grada Slavka Paraća. Vrednost ovog projekta je 29 miliona dinara, Fond za zaštitu životne sredine obezbedio je 21 milion, a grad Subotica osam miliona dinara. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

___________________________________________________________________________

 

Knjige za "Našu radost"

 

 

 

 

Subotica, 16. maj - Povodom Svetskog dana porodice, koji se obeležava 15. maja, pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atila Čengeri uručio je direktoru Predškolske ustanove „Naša radost” Jaši Šimiću komplete knjiga „Dete ima pravo da zna svoja prava”, koja uz adekvatne ilustracije i stihovima nabraja i objašnjava sve članove Konvencije o pravima deteta. ...dalje

 

izvor:subotica.rs
___________________________________________________________________________

 

Ambasador Indonezije posetio Suboticu

 

 

 

 

Subotica, 15. maj - Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, sa saradnicima, primio je u Gradskoj kući ambasadora Republike Indonezije u Srbiji Samuela Samsona, koji je danas boravio u zvaničnoj poseti Subotici. Vučinić je, tim povodom, izrazio zadovoljstvo što na pragu Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu može da se pokrene jedan set novih tema između Srbije i Indonezije, ali i Indonezije i Subotice, kao jednog od gradova koji je najviše ekonomski napredovao u protekle dve godine. ...dalje

 

izvor. subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

Fond za kapitalna ulaganja odobrio Subotici 148,5 miliona dinara

 

 

 

 


Subotica, 15. maj - Upravni odbor Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine dodelio je gradu Subotici 148.432.189,76 dinara za finansiranje programa i projekata iz oblasti arhitekture, urbanizma i graditeljstva, zatim obrazovanja, nauke i inovacija, kao i saobraćaja i telekomunikacija ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

Nove prostorije u ZOO vrtu

 

 

 

 

Palić, 15. maj - Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atila Čengeri, pomoćnik gradonačelnika za kuluturno-prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže Ljubica Kiselički, član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić i direktorka Zoološkog vrta Palić Helena Sagmajster obišli su novi kulturno-obrazovni centar na dva nivoa, namenjen, za sada, realizaciji zoopedagoškog rada sa decom, radionicama i umetničkim dešavanjima. U ovom objektu tokom prvomajskih praznika održana je izložba likovnih radova, izložba fotografija i predstava za decu Dečjeg pozorišta iz Subotice. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

_______________________________________________________________________________

 

Donacija iz Minhena i za FK "Bačka 1901"

 

 

 

 

Subotica, 12. maj - Predsednik Skupštine grada Slavko Parać je, uoči prvenstvene fudbalske utakmice Vojvođanske lige grupa „Istok“ između subotičke „Bačke 1901“ i „Proletera” iz Banatskih Karlovaca, predao Zoranu Markoviću, predsedniku FK „Bačka 1901“, četiri industrijske mašine za pranje i sušenje veša, poklon Gradske uprave Minhena gradu Subotici. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

______________________________________________________________________________

 

Renovirana zgrada MZ "Mali Bajmok"

 

 

 

 

Subotica, 11. maj - Renovirana zgrada Mesne zajednice „Mali Bajmok” otvorena je danas u prisustvu gradonačelnika Subotice Saše Vučinića i predsednika Skupštine grada Slavka Paraća. Objekat je višenamenski, a u adaptaciju Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i grad Subotica uložili su 2.687.000 dinara. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

Donacija iz Minhena uručena i Gerontološkom centru

 

 

 

 

Subotica, 11. maj - Predsednik Skupštine grada Slavko Parać uručio je ortopedska pomagala, poklon koji je Subotica dobila od Gradske uprave Minhena, vršiocu dužnosti direktora Gerontološkog centra Vesni Pajić. Donacija je realizovana zahvaljujići dvanaestogodišnjoj partnerskoj saradnji grada Subotice i grada Minhena. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

____________________________________________________________________________

 

Dodeljena sredstva za projekte civilnog sektora

 

 

 

Subotica, 11. maj - U Medija-centru Gradske kuće, sa predstavnicima udruženja građana potpisani su ugovori o dodeli sredstava na osnovu Konkursa za (su)finansiranje aktivnosti udruženja građana na teritoriji grada Subotice iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u 2012. godini. Konkurs je raspisao gradski Fond za zaštitu životne sredine, a sredstvima u ukupnom iznosu od milion dinara podržano je 18 projekata nevladinih organizacija. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

Uređuje se centar Palića

 

 

 

 

11. maj - Preduzeće „Park Palić“ nastavlja sa poslovima na ozelenjavanju i uređenju javnih površina na Paliću. Radove na uređenju centra Palića, gde je počelo postavljanje urbanog mobilijara, danas su obišli pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić i Goran Gabrić, direktor „Park Palića”. ....dalje

 

izvor: subotica.rs

____________________________________________________________________________

 

Grad obezbedio vatrogasnoj službi dva specijalna vozila

 

 

 

 

Subotica, 10. maj - Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić uručio je danas ključeve dva tehnička vatrogasna vozila Goranu Nikoliću, načelniku Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije. Oba specijalna vozila grad Subotica je dobio na poklon od grada Minhena. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

__________________________________________________________________________

 

Otvoren Dnevni centar za dementna lica

 

 

 

 

 


Subotica, 10. maj - U okviru Gerontološkog kluba, u Šantićevoj ulici broj 27, počeo je sa radom Dnevni centar i Savetovalište za osobe obolele od demencije. Otvaranju Dnevnog centra i Savetovališta prisustvovali su pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović, pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atila Čengeri, predsednik Skupštine grada Slavko Parać i dr Nenad Ivanišević, zamenik direktora Gerontološkog centra u Subotici.
...dalje

 

izvor: subotica.rs

_________________________________________________________________________

 

Počelo probno izmuljavanje jezera Palić

 

 


 

10. maj - Poštujući uputstvo Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, grad je naručio jedno probno ispitivanje koje će nam ukazati na uticaj izmuljavanja na hemijski sastav vode i mulja, kao i na živi svet jezera. Iz tog razloga angažovali smo Javno vodoprivredno preduzeće ’Vode Vojvodine’, koje jedino ima mehanizaciju ovakvog tipa u Vojvodini, a nije ni učestvovalo na tenderu za izvođenje radova, kao i Zavod za javno zdravlje, akreditovanu laboratoriju koja može da nam odgovori na sva naša pitanja. Vrednost ovih radova je 1,75 miliona dinara, kazala je danas, na Paliću, član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić, obilazeći početak probnog izmuljavanja u četvrtom sektoru Palićkog jezera. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

_________________________________________________________________________


Vredna donacija za "Kolevku"

 

 

 


Subotica, 10. maj - Volonteri u zaposleni u kompanijama „Koka-Kola Helenik Srbija” i „Metro keš end keri” posetili su danas Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka” i donirali namirnice, garderobu, igračke i sredstva za higijenu.
Predstavnica kompanije „Koka-Kola Helenik” Tijana Marković izjavila je da će donacija pokriti neke od potreba „Kolevke” za dva meseca. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

__________________________________________________________________________

 

Obeležen Dan Evrope

 

 

 

 

Subotica, 9. maj - Grad Subotica je, u saradnji sa Centrom lokalne demokratije i drugim institucijama i organizacijama, i ove godine obeležio Dan Evrope - 9. maj. Na Trgu slobode, na desetak štandova, Subotičanima se predstavilo devet subotičkih nevladinih organizacija, a promotivni materijal dostavile su i ambasade 12 zemalja, članica Evropske unije. U okviru ovog događaja održan je i “okrugli sto” na temu Srbije i EU integracija, kao i prigodan kulturni program. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

___________________________________________________________________________

 

Dan pobede nad fašizmom

 

 

 

Subotica, 9. maj - Dan pobede nad fašizmom 9. maj, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. Vence na Spomenik žrtvama fašizma položili su predstavnici grada Subotice, SUBNOR-a, Severnobačkog okruga, ambasade Rusije u Beogradu i drugih udruženja, organizacija i institucija. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

__________________________________________________________________________

 

 

 

___________________________________________________________________________

Potpisani ugovori sa EBRD

 

 

 


Subotica, 4. maja - Grad Subotica, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica potpisali su danas ugovore na osnovu kojih se Grad zadužuje kod ove banke kreditom od 11 miliona evra, a ugovorom o projektu JKP "Vodovod i kanalizacija" obezbeđuje sredstva za projekat čijom realizacijom će 12 hiljada novih korisnika biti povezano na kanalizacionu mrežu. Pored toga realizacija projekta će doprineti uravnoteženijoj infrastrukturnoj opremljenosti grada i zaustaviti zagađenje jezera Palić.
Kreditni aranžman traje 12 godina, uz trogodišnji grejs period sa fiksnom kamatom od 1% + šestomesečni euribor.
Do kraja 2019. godine kredit će otplaćivati Grad, a nadalje "Vodovod i kanalizacija".

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________

Pokrajina odobrila sredstva za Zoološki vrt na Paliću

 

 

 

 

Subotica, 3. maja - Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić uručio je danas direktorki Zoološkog vrta na Paliću Heleni Sagmajster ugovor o dodeli sredstava od Vlade AP Vojvodine. Za sanaciju postojećih objekata i ishranu životinja u palićkom ZOO vrtu, pokrajinska Vlada će do kraja 2012. godine ovoj ustanovi obezbediti 20 miliona dinara, od kojih je četvrtina već uplaćena na račun Zoološkog vrta. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

____________________________________________________________________________

 

"Sinepleks" u delu zgrade Narodnog pozorišta

 

 

 

Subotica, 2. maja - Pismo i izjava o namerama za ostvarivanje dugoročne poslovne saradnje o izgradnji bioskopskih sala u okviru zgrade Narodnog pozorišta, danas su, u Medija-centru u Gradskoj kući, potpisali gradonačelnik Saša Vučinić, u ime grada Subotice, predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Jožef Kasa i direktor „Sinepleksa“ Srbija Igor Stanković. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

___________________________________________________________________________

 

Prvi maj na Paliću - VIDEO

 

 

_______________________________________________________________________________

 

 

1. maj na Paliću

 

Zbog najavljenog velikog broja gostiju 1. maja na Paliću, "Park Palić" pripremio je muzičko iznenađenje za sve posetioce. Na poluostrvu će se održati koncert dva najbolja subotička benda. U 12 časova dvočasovnim programom predstaviće se tamburaški ansambl "Ravnica", dok će u 14 časova na bini na poluostrvu nastupiti bend "Perpetuum mobile". Od 16 do 18 časova goste prvomajskog programa svojim izborom muzike zabaviće poznati subotički di-džej Despi.

_________________________________________________________________________

 

 

Zatvoreni bazen na Prozivci izgrađen pre roka

 

 

 

 

Subotica, 30. aprila - Obećano – učinjeno. Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Oliver Dulić, predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predsednik Skupštine grada Slavko Parać otvorili su kompleks zatvorenih bazena u naselju Prozivka zaustavljenjem sata koji je odbrojavao dane, sate i minute do završetka radova na – 36 dana, 23 sata i 19 minuta pre isteka zadatog roka za izgradnju. Dulić, Pajtić i Parać su, 7. decembra 2011. godine, simboličnim pritiskom na dugme tajmera koji odbrojava 180 dana do završetka radova, otvorili gradilište zatvorenog bazena na Prozivci, na uglu ulica Nade Dimić i Braće Radića. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

________________________________________________________________________________

 

Subotica u ritmu Evrope

 

 

 

 

Subotica, 29. aprila - I Subotica je večeras igrala i pevala u ritmu Evrope, kao jedan od 25 gradova u Srbiji u kojima se organizuje manifestacija „Srbija u ritmu Evrope”. Na Trgu slobode nastupilo je oko 300 učesnika iz subotičkih osnovnih i srednjih škola, a mnogobrojnoj publici na početku koncerta obratili su se gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsvag. Pored hora, folklora, modernog plesa i malih solo pevača koji su se za ovu manifestaciju pripremali predhodnih 10 meseci, u okviru ove finalne večeri nastupili su i Igor Terzija i Filip Mitrović, učesnici takmičenja „Prvi glas Srbije”. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

Poseta ambasadora Norveške

 

 

 

Subotica, 29. aprila - Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsvag sastali su se danas u Gradskoj kući povodom projekta „Srbija u ritmu Evrope“. Subotica i ambasada Norveške partneri su na ovom projektu u okviru koga će večeras, na Trgu slobode, biti održan koncert na kome će više od 300 subotičkih osnovaca i srednjoškolaca predstaviti Subotičanima šta su tokom poslednjih deset meseci naučili i uvežbali kroz četiri sekcije – hor, folklor, moderan ples i solo pevanje. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

______________________________________________________________________________

 

 

USPEŠNO ZAVRŠEN ZLATNI KOTLIĆ 2012

 

 

 

U prijatnom ambijentu i atmosferi, sa 51 prijavljenom ekipom i oko 400 učesnika i posetilaca, u subotu 28. aprila uspešno je završeno takmičenje u kuvanju

riblje čorbe Zlatni kotlić, koji se održao na Muškom štrandu na Paliću. Kao organizatori ove manifestacije, Park Palić i Ribolovački savez Ecofish, veoma smo zadovoljni odzivom i prikupljenim sredstvima koja će se pokloniti Domu za decu i omladinu “Kolevka”. Zvanična predaja prikupljenih sredstava održaće se 9. maja o čemu će javnost biti naknadno obaveštena. Veliku zahvalnost dugujemo prijateljima manifestacije: AD prehrambena industrija Aleva iz Novog Kneževca, Čardi kod Antuša, štampariji Printex, Skenderprometu iz Tavankuta, pekari Ćira kao i Ribarskom gazdinstvu Kapetanski rit. Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je ekipa Magla i mulj – gospodin Pejak, drugo mesto je zauzela ekipa iz MZ Bajmok – gospodin Skenderović, dok je treće mesto pripalo gospodinu Milanu Stojanoviću Moljcu. Goste su za vreme manifestacije zabavljali članovi Kulturnog centra Arija sa tamburaškim orkestrom Bekrije, a na bini je nastupao i sastav Ex Yu bend.
________________________________________________________________

Promocija sistema “SU BIKE”

 

 

 

 

 

U sklopu projekta “ VRATIMO SUBOTICU BICIKLISTIMA“ koji realizuju JKP “Parking” I Grad Subotica, u subotu 28.aprila 2012.godine, sa početkom u 10 časova, kod Plave fontane biće održana promocija „SU bike" sistema za rentiranje gradskih bicikala
Jednosatna vožnja gradskim biciklima, koji æe veæ polovinom maja moæi da se koriste unutar organizovane mreže rentiranja gradskih bicikala 'SU BIKE', stajaće 20 dinara, dok će celodnevno iznajmljivanje bicikla koštati 100 dinara. Sav prihod ići će u humanitarne svrhe, za doniranje đačkih užina. Da bi koristili usluge SU BIKE sistema, korisnici æe morati da se, uz liènu kartu, registruju na licu mesta. Registracija podrazumeva izradu èip kartice, u iznosu od 500 dinara, što predstavlja jednokratni trošak za korisnika i neogranièenog je trajanja.
Subotičanima će, po završetku projekta u kome je za početak postavljena prva stanica - kod Otvorenog univerziteta, biti na raspolaganju 56 gradskih bicikala, a sve biciklističke stanice će biti pod video nadzorom, uz postojanje bezbednosnih sistema koji će štititi bicikle od eventualnih krađa.
SU BIKE projekat biće podeljen u nekoliko faza a prva faza realizuje se u toku 2012.godine i cilj je da se urede 4 stanice za bicikle na nekoliko lokacija u gradu, i to kod Otvorenog univerziteta, u Dudovoj šumi, na Prozivci i na Paliću. Građani će moći na bilo kojoj od ovih lokacija da iznajme bicikl i da ga, po završenoj vožnji, vrate na neku od ovih lokacija.
Realizacijom projekta 'SU BIKE' Subotica postaje drugi grad u Srbiji,posle Novog Sada, u kome će funkcionisati sistem za rentiranje gradskih bicikala.

_____________________________________________________________________________

 

Održana 12. vanredna sednica Skupštine grada

 

 

 

 

Subotica, 26. aprila - Na današnjoj, 12. vanrednoj sednici Skupštine grada usvojene su sve četiri tačke dnevnog reda. Odbornici su izglasali Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade kompaniji „Kalcedonija”, Odluku o dugoročnom zaduživanju grada za finansiranje kapitalnih investicija JKP „Vodovod i kanalizacija” i Odluku o dodeli priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari”. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

______________________________________________________________________________

 

 

„Tvoj glas za tvoju zabavu“

 

 

 

 

Legendarni Darko Rundek i njegov Cargo trio, čuveni house-techno duo Kaiserdisco i najpoznatiji domaći DJ Marko Nastić, nastupiće 6. maja u Subotici u okviru velikog besplatnog događaja koji je deo motivacione kampanje pod nazivom „Tvoj glas za tvoju zabavu“.

Kampanju organizuje Centar za pomoć apatičnoj omladini ĆAO i na taj način želi da pozove na što veću izlaznost birača na predstojećim opštim izborima.

Jedan od ponajboljih evropskih electro-house sastava, nemački duo Kaiserdisco, poznati su širom sveta po svojoj originalnoj kombinaciji klupskih podžanrova kao što su: minimal, groovy techno, deep house... što uvek rezultira sjajnom plesnom muzikom. U poslednjih nekoliko godina su radili remixe za Booka Shade, Kosheen, Extrawelt, Sebastien Leger, 2000 & One... Dobra žurka je zagarantovana!

Lokalna podrška poznatim izvođačima biće subotički sastav Gabor Lenđel & Retro Party Band i popularni DJ-evi Nikola Majdanović i Minimalistic.

Koncert i žurka se održavaju na otvorenom prostoru - „As&Trade centar“ (Mali Bajmok), a ulaznica će biti „svetleći prst“ sa biračkog mesta.

Pokrovitelj projekta je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

_____________________________________________________________________________

 

 

Održan naučni skup SM 2012

 

 

 

 

Subotica, 20. aprila - Ekonomski fakultet Subotica organizovao je u Eko-centru na Paliću XVII Internacionalni naučni skup SM 2012, Strategijski menadžment i sistemi podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu, a ovogodišnja tema je vezana za potencijal koji ova oblast nudi na planu prevazilaženja ekonomsko-finansijske krize.
Preko stotinu referata predstavili su autori iz 16 zemalja, među kojima su prisutne sve ex-yu članice, zatim iz Rumunije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke, Rusije, Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država.

 

...opširnije - VIDEO


___________________________________________________________________________

 

Obdaništu poklonjena dva klima - uređaja

 

 

 

 

Obdaništu “Hajdi” u Malom Bajmoku kandidati za pokrajinske poslanike DSS-a Duško Petrović i Stevan Bakić poklonili su dva klima uređaja. Devedesetoro mališana kao i personal ovog obdaništa će ovog leta boraviti u mnogo prijatnijem ambijentu.

 

VIDEO

___________________________________________________________________________

 

 

Javna rasprava o Strategiji obrazovanja

 

 

 

 

 

Subotica, 18. aprila - U Velikoj većnici Gradske kuće, održana je Javna rasprava nacrta Strategije razvoja obrazovanja u Republici Srbiji (SROS) do 2020. godine, koju organizuje Ministarstvo prosvete i nauke. Strategija reguliše oblast obrazovanja od predškoloskog i osnovnog, do doktorskih studija. Između ostalog, novina koju predviđa nacrt Strategije je uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja.

 

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________


Dani karijere

 

 

 

Subotica, 18. aprila - Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Subotica, u saradnji sa Otvorenim univerzitetom iz Subotice i u partnerstvu sa tri organizacije koje se bave zapošljavanjem, regionalnalnim razvojem, edukacijom i usavršavanjem odraslih iz Mađarske, realizuje projekat pod nazivom „Cross Border Business Advisor Network“ („Advisor Net“) u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.
Jedna od projektnih aktivnosti organizovanih u saradnji sa članom Gradskog veća za obrazovanje i kulturu Grada Subotica i Aktivom direktora subotičkih osnovnih i srednjih škola je i dvodnevna manifestacija Dani karijere, koja započinje 19. aprila u Tehničkoj školi "Ivan Sarić", od 10 časova, a ima za cilj upoznavanje učenika i njihovih roditelja sa svetom rada.

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________


 

Grad Subotica dobio još jedno priznanje

 

 

 

 

 

Subotica, 12. aprila - Gradska uprava grada Subotice dobila je priznanje za postignute rezultate u okviru antikorupcijskog projekta „Jačanje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama”, koji je tokom protekle dve godine sprovodila Uprava za javne nabavke Republike Srbije, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Gradonačelniku Saši Vučiniću priznanje je, u prisustvu načelnice Gradske uprave Marije Ušumović Davčik, uručio direktor Uprave javnih prihoda Predrag Jovanović. ...dalje

 

izvor:subotica.rs
____________________________________________________________________________________

 

 

Solarni kolektori u Gerontološkom centru

 

 

 

 

 

 

Subotica, 10. aprila - Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Oliver Dulić, posetio je Gerontološki centar gde je pušten u rad sistem solarnih kolektora. On je, tim povodom, istakao da će se, kada je u pitanju grejanje ovog objekta, godišnje uštedeti između 15 i 20 odsto energenata i da će investicija u potpunosti biti isplaćena posle sedam godina.
- Za samo nekoliko nedelja od objavljivanja poziva za korišćenje obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, koje je Ministarstvo životne sredine raspisalo, javilo se više od 100 ustanova sa ovakvim projektima, a naše su procene da će tokom ove godine gotovo 1.000 projekata biti finansirano ili sufinansirano. Kada bi svako domaćinstvo neštedljivu sijalicu zamenilo štedljivom za godinu dana moglo bi da se uštededi energije koliko proizvodi termoelektrana Kostolac. Neophodna je promena koncepta razmišljanja o obnovljivim izvorima energije da bi bila sastavni deo koncepta štednje, što nam donosi i zdraviju životnu sredinu, i uštedu za državni budžet, rekao je Dulić. ...dalje

izvor: subotica.rs

____________________________________________________________________________

 

 

Renoviranje sportskih terena u Prvomajskoj ulici

 

 

 

 

Subotica, 5. aprila - Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Modest Dulić, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Nemanja Simović i pokrajinski poslanik Robert Santo, obišli su danas sportske terene u Prvomajskoj ulici koji će do 1. maja u celosti biti renovirani. ...dalje


izvor: subotica.rs
____________________________________________________________________________

 

Svetski dan Roma - 8. april

 

 

 

 

Subotica, 5. aprila - Povodom Svetskog dana Roma - 8. aprila, predsednik Skupštine Grada Slavko Parać, pomoćnik gradonačelnika za kulturno-prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže Ljubica Kiselički i članovi Gradskog veća zaduženi za obrazovanje i kulturu, i socijalnu zaštitu i zdravstvo, Slobodan Čamprag i Maria Biači primili su delegaciju romske nacionalne zajednice koju su sačinjavali predstavnici Kulturnog centra Roma i Edukativnog centra Roma. ...dalje

 

izvor: subotica.rs
____________________________________________________________________________

 

Saradnja veterinarskih komora Srbije i Mađarske

 

 

 

 

Subotica, 4. aprila - Predsednik Skupštine Grada Slavko Parać primio je danas, u Gradskoj kući, delegacije veterinarskih komora Srbije i Mađarske, koje su se u Subotici sastale da se dogovore oko budućih aktivnosti i da definišu partnere i zajedničke ciljeve koji se odnose na konkurs za novi IPA projekat prekogranične saradnje. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

____________________________________________________________________________

 

 

Novi uspeh balerina Baletske škole "Raičević" str. Subotički talenti


___________________________________________________________________________

 

Otkrivena skulptura neimara

 

 

 

 

 

Subotica, 23. mart - JKP„Vodovod i kanalizacija“ povodom obeležavanja polavekovnog postojanja i 130. godišnice organizovanog snabdevanja vodom, poklonilo je građanima Subotice bronzanu skulpturu radnika, rad vajarke mr Maje Rakočević Cvijanov. Skulptura je postavljena u ulici Dimitrija Tucovića, a predstavlja radnika na održavanju vodovodne i kanalizacione mreže. Skulptura je ujedno i priznanje svima onima koji su u tradiciji vodosnabdevanja u gradu dali svoj doprinos, a čije delo nije obeleženo nikakvim posebnim znamenjem.
- Odlučili smo da jednom ovakvom skulpturom odamo priznanje svima koji su tokom svih ovih godina radili ono što Subotičani ne vide, a što im je vrlo bitno za život. Ovo je poklon "Vodovoda" svim generacijama neimara koje su pre nas gradile vodovodni i kanalizacioni sistem ovog grada, rekao je Petar Balažević zamenik direktora JKP "Vodovod i kanalizacija".

 

...opširnije - VIDEO
____________________________________________________________________________

 

 

Turistička agencija "Subotica trans" u centru grada

 

 

 

 

Subotica, 23. mart - Turistička agencija "Subotica trans", svoje redovne putnike na turističkim putovanjima i one koji će to tek postati, od danas očekuje na novoj adresi, u ulici Matka Vukovića 9. Savremeni enterijer nove lokacije turističke agencije je obezbedila lokalna samouprava, a radovi na adaptaciji prostora, delo su zaposlenih u JP"Subotica trans".
Prilikom svečanog otvaranja novog prostora, stalnim putnicima u znak zahvalnosti poklonjene su posebne povlastice, što je početak akcije osnivanja Kluba putnika "Subotica transa". Na novoj, frekventnijoj lokaciji tiristička agencija će raditi po celodnevnom radnom vremenu, a pored standardne ponude u planu su i novi aranžmani.

 

...opširnije - VIDEO

__________________________________________________________________________

 

 

Zapošljavanje invalida

 

 

 

 

 

23. mart - U Subotici je danas u organizaciji Saveza invalida rada Vojvodine, pokrajinskog Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, pokrajinskog PIO fonda Vojvodine i Nacionalne službe za zapošljavanje, održano stručno savetovanje o podsticanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom i invalida rada. Razmatran je Zakon o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a na skupu su učestvovali i predstavnici sindikata. Nacionalna služba za zapošljavanje je najavila programe za zapošljavanje ove kategorije nezaposlenih, a takođe, mnogo se očekuje i od sajmova zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________

 

 

JKP "Vodovod i kanalizacija" proslavilo dva jubileja

 

 

 

 

Subotica, 22. mart - Svečanom akademijom JKP "Vodovod i kanalizacija" u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležilo je pet decenija postojanja i 130 godina organizovanog vodosnabdevanja u gradu. O istorijatu rada ovog preduzeća govorila je direktorica Snežana Pejčić istakavši da je čast biti na čelu preduzeća sa ovakvom tradicijom. Od nekadašnjih vodonoša koji su vodu raznosili konjskom zapregom, JKP "Vovod i kanalizacija" danas se može pohvaliti primenom savremenih tehnologija na liniji prerade i prečišćavanja sirove vode i na liniji mulja, a kvalitet prečišćene vode zadovoljava sve domaće i stroge standarde Eu. Pedesetogodišnja hronologija razvoja "Vodovoda i kanalizacije" zabeležena je i u danas predstavljenima monografiji i filmu "Kapi vode u vremenu".
Proslavljajući jubilej polavekovnog postojanja JKP "Vodovod i kanalizacija" je na današnjoj svečanoj akademiji dodelilo plakete
za doprinos razvoju delatnosti ovog preduzeća. Plakete su dodeljene:
Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Fondu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine,
Pokrajinskom Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Gradu Subotica, Poslovnom udruženju vodovoda i kanalizacije Srbije, Zavodu za vodoprivredu Subotica, Građevinskom fakultetu Subotica, Ekonomskom fakultetu Subotica, Radio Subotici, RTV Yueco, dnevniku "Mađarso", Subotičkim novinama, Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Evropskoj agenciji za rekonstrukciju i Vodovodu Segedin.

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Prečistač svečano pušten u rad

 

 

 

 

 

Subotica, 22. mart - Obeležavajući dva jubileja na Svetski dan voda rekonstruisano i dograđeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Javno-komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" danas je svečano pušteno u rad. Početak rada prečistača objavio je republički ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, a ceremoniji su prisustvovali i predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbije nj.e. Vensan Dežer, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj Meran Lukić.
Ukupna vrednost investicije iznosi 18 miliona evra, od čega je Evropska banka za razvoj odobrila kredit od 9 miliona evra, Grad je učestvovao u izgradnji sa 3 miliona evra, JP Vode Vojvodine:sa 450 hiljada evra, a Italijanska vlada je poklonila 600 hiljada evra. EU je donirala 4.870.169 za liniju prerade mulja, a po rečima šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji nj.e. Vensana Dežera to nije jedini projekat ovog tipa.
- Mi gradimo ovakva postrojenja u Leskovcu, Šapcu i Vrbasu, koji na neki način predstavlja "crnu tačku" kad je reč o problemu otpadnih voda. Radimo i na drugim poljima u celoj Srbiji. Do sada smo uložili oko 400 miliona evra za razne projekte u Srbiji. Tu smo da zadovoljimo neke standarde, koji su važni za evropske integracije, ali, glavni razlog zašto to radimo je da poboljšamo kvalitet života ljudi u Srbiji, rekao je Dežer.

 

...opširnije VIDEO

_______________________________________________________________________________

 

 

Podizanje novih parkovskih površina

 

 

 

 

Subotica, 16. mart - „Rekultivacija devastiranih i ozelenjavanje nekultivisanih površina u Subotici“, jedan od tri velika ekološka projekta, predstavljen je na današnjoj pres-konferenciji u gradskom Medija-centru. Član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić je, tim povodom, rekla kako će efekti i rezultati ovog projekta doprineti lepšem i boljem uređenju Subotice, i da su druga dva projekta odnose na postavljanje podzemnih kontejnera i podizanje vetrozaštitnih pojaseva. ...dalje

izvor:subotica.rs

_______________________________________________________________________________

 

 

Poštanska marka sa motivom Gradske kuće

 

 

 

 

 

Subotica, 15. mart - Svečana promocija poštanske marke sa motivom Gradske kuće održana je večeras, u Velikoj većnici Gradske kuće. Prigodna poštanska marka, u okviru serije „Umetnost“, izdata je povodom 100 godina od izgradnje reprezentativnog subotičkog zdanja. ...dalje

izvor:subotica.rs
______________________________________________________________________________

 

Deset mini autobusa obogatilo vozni park Subotica transa

 

 

 

 

Subotičanima su predstavljena nova vozila Subotica transa koja će tokom realizacije tiketing sistema rasteretiti najzagušenije linije. Iveko minibusevi imaju motore koji ispunjavaju međunarodne standarde (E 5) u pogledu emisije štetnih materija. Imaju 12 sedišta i oko 23 mesta za stajanje, a takođe rampu i mesto za invalide. Umesto standardnih gibnjeva ugrađeni su vazdušni jastuci. Vozila su klimatizovana uređajem snage 8 kw za razliku od standardnih od po 2 kw. Ukupna cena minibuseva je 85 miliona dinara.

 

...opširnije - VIDEO

______________________________________________________________________________

 

Počeli građevinski radovi i na Paliću

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i direktor preduzeća „Park Palić“ Goran Gabrić obišli su početak radova na izgradnji kanalizacije u Krfskoj ulici, na Paliću, i nastavak radova na rekonstrukciji Ženskog štranda. U Krfskoj ulici započeta je prva faza izgradnje kanalizacione mreže u dužini od 211 metara. Vrednost radova je 2,9 miliona dinara, rok za završetak je 60 dana, a izvođač radova je preduzeće „Javornik“, iz Subotice. Na Ženskom štrandu nastavljeno je sa izvođenjem radova na drugoj fazi rekonstrukcije ovog objekta. Za ovu fazu radova predviđeno je 28,9 miliona dinara, radovi će trajati 179 dana, a izvođač je, takođe, preduzeće „Javornik“. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

____________________________________________________________________________

 

 

Nagrade i diplome mladim matematičarima

 

 

 

 

Na svečanosti upriličenoj povodom završenog ciklusa takmičenja učenika srednjih škola, koji su imali opštinsko, gradsko i okružno takmičenje iz matematike, i završenog gradskog takmičenja učenika osnovnih škola, danas su, u Velikoj većnici Gradske kuće, najuspešnijim mladim matematičarima dodeljene nagrade. Nagrađeno je više od 120 učenika, preko 100 osnovaca i oko 20 srednjoškolaca. Članovima ekipe koja će na Republičkom takmičenju iz matematiike predstavljati srednje škole iz Severnobačkog okruga nagrade i diplome uručio je gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, a drugim nagrađenim učenicima Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za razvoj kulturno-prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

________________________________________________________________________

 

Održano Gradonačelnikovo humanitarno veče

 

 

 

 

Umesto tradicionalnog Gradonačelnikovog bala, sinoć je održano prvo Gradonačelnikovo humanitarno veče u reprezentativnom objektu Gradske kuće. Cena ulaznice iznosila je 6.000 dinara po osobi, a prihod od ulaznica namenjen je Osnovnoj i srednjoj školi (OISŠ) „Žarko Zrenjanin“, koja ima velikih problema pri obezbeđivanju adekvatne ishrane za svoje učenike i štićenike. Značajna sredstva izdvojila je i firma „Agroposlovi“, zakupac „Fidelinke mlina“.

Humanitarnoj večeri prisustvovalo je oko 180 zvanica koje su, po pozivu gradonačelnika, kupile ulaznicu, a od tih sredstava, nakon odbijanja troškova organizacije, ostaće preko 600.000 dinara namenjenih za OISŠ „Žarko Zrenjanin“. Pored toga, beogradska firma „Agroposlovi“ ovoj školi namenila je iznos u visini cene ulaznica za svih 70 radnika, koliko radi u dva mlina, što iznosi 420.000 dinara, s tim da će škola odlučiti kako će iskoristiti ta sredstva. ...dalje

 

izvor: subotica.rs

 

___________________________________________________________________________

 

 

Toplana se orjentiše ka obnovljivim izvorima energije

 

 

 

 

Subotica, 9. mart - Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i direktor kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Beogradu dr Jurgen Velšof, potpisali su sporazum o donaciji 230.000 evra namenjenih izradi studije izvodljivosti na osnovu koje bi JKP "Subotička toplana" izgradila kombinovano postrojenje za grejanje na biomasu, koje bi proizvodilo 5 megavata električne i 14 megavata toplotne energije.

 

...opširnije - VIDEO

 

____________________________________________________________________________

 

Otvoren "Ekspres 2012"

 

 

 

 

Subotica, 9. marta - Danas je otvoren IV Međunarodni naučni skup "Ekspres 2012" posvećen eksploataciji i implementaciji obnovljivih izvora energije. Naučni radovi koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem dvodnevnom skupu, podjedanko se bave svim oblastima eksploatacije obnovljivih izvora energije, dok kada je reč o interesovanju šire javnosti i dosadašnjoj primeni, može se reći da su toplotne pumpe do sada najprimenjivanija opcija eksploatacije obnovljivih izvora energije, što je i po iznosu investicije najdostupnija varijanta u odnosu na druge složene i veoma skupe sisteme.

 


...opširnije - VIDEO

______________________________________________________________________________

 

Obeležen 8. mart na gradskom trgu

 

 

 

 

U Kopenhagenu 1910. godine na Drugoj internacionalnoj konferenciji žena, dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava. Tako je za prvi međunarodni Dan žena na inicijativu nemačke socijaldemokratkinje Klare Cetkin najpre proglašen 19. mart što je datum kada su žene Nemačke, Danske, Austrije, Švajcarske i Amerike zatražile pravo glasa. Tri godine kasnije, 1913 zvaničan datum obeležavanja međunarodnog Dana žena se pomera na 8. mart, a u Srbiji prva proslava 8. marta desila se 1914. godine. Ovog 8.marta Subotičankama su njihov dan čestitali predstavnici Gradskih odbora Socijaldemokratske partije, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke i Edukativnog centra Roma u Subotici, sa različitim porukama, a potpisivana je i peticija za ukidanje PDV-a na bebi opremu.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 

 

Dogovorene mere za poboljšanje bezbednosti u Čantaviru

 

 

 

 

Povodom učestalih žalbi građana Mesne zajednice Čantavir na veliki broj provala i krađa, danas je u ovom mestu, na inicijativu predsednika Skupštine Grada Slavka Paraća, održan sastanak na kome su prisustvovali predsednici Saveta i Skupštine Mesne zajednice Čantavir, predstavnici lokalne samouprave, Policijske uprave Subotica i Policijskog odeljenja u Čantaviru. Na ovom sastanku dogovorena su konkretna rešenja kako bi se još više suzbio broj krivičnih dela.
Slavko Parać je, tim povodom, izjavio da je prema podacima kojima raspolaže Policijsaka uprava u Subotici, broj takvih krivičnih dela smanjen u odnosu na isti period prošle godine, a sva teža krivična dela razotkrivena. Međutim, broj tih dela je, bez obzira na tendenciju smanjenja, još uvek velik.
- Prema našoj informaciji radi se, pre svega, o maloletnim izvršiocima krivičnih dela. Pravna procedura sankcija prema maloletnim izvršiocima je komplikovanija i sporija u odnosu na punoletne i to dodatno otežava efikasnije rešavanje ovog problema, kazao je Parać.
On je rekao da je u Policijskom odeljenju u Čantaviru pre nekoliko meseci povećan broj pripadnika policije i da je na današnjem sastanku dogovoreno još nekoliko konkretnih mera koje će uticati na suzbijanje provala i krađa.
-Osim pojačanih policijskih patrola, svake noći svojim vozilom patroliraće i Komunalna policija, koja će, osim posla iz svog delokruga rada, biti u tesnoj koordinaciji sa Policijskim odeljenjem u Čantaviru. Takođe, apelujemo na građane da intenzivnije sarađuju sa policijom i blagovremeno im prijavljuju sve sumnjive pojave, kaže Slavko Parać.
Prema njegovim rečima, dogovoreno je i da predstavnici Mesne zajednice i Komunalnog preduzeća „Komval“ organizuju redarske službe tokom masovnijih okupljanja u Čantaviru, poput pijačnog dana, sahrana ili neke organizovane manifestacije.
Poseban problem, istakao je Parać, predstavlja činjenica da su se oko ovog problema angažovale pojedine političke partije nudeći razne vidove pomoći, prikupljanja podataka, kao i organizovanje tzv. civilnih straža.
- Pojedine političke partije pokušavaju da upotrebe ovo stanje radi svoje promocije, a to je da se organizovanjem tzv. civilnih straža van sistema i pravnog poretka naše zemlje rešavaju problemi. To, nažalost, može da dovede do neželjenih incidenata, uključujući i međuetničke, između pojedinih grupa, podvukao je Slavko Parać.
Učesnici sastanka dogovorili su se da će nakon mesec dana razmotriti efekte preduzetih mera.

 

_________________________________________________________________________

 

 

Subotica nagrađena u Kanu

 

 

 

 

Kan 7. marta - Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić primio je danas u Kanu u ime lokalne samoprave nagradu „Evropski gradovi i regioni budućnosti za 2012/2013. godinu" u kategoriji gradova jugoistočne Evrope koji najbolje primenjuju strategiju privlačenja stranih investicija. ...dalje

 

izvor: subotica.ra

 

______________________________________________________________________________

 

 

IV Međunarodna naučna konferencija “ Ekspres 2012“

 

 

 

 

 

Po četvrti put Subotica će 9. i 10. marta biti domaćin i pokrovitelj Međunarodne konferencije “ Ekspres 2012“ posvećene eksploataciji i implementaciji obnovljivih izvora energije. Među 31 prijavljenim radom, pored eminentnih predavača iz zemlje i regiona očekuju se ugledni učesnici iz Pakistana, Irana, Rusije i Turske, a ovaj naučni skup je uvršten u međunarodni kalendar naučnih skupova posvećenih energetskoj efikasnosti. Organizator konferencije “ Ekspres 2012“ je Visoka tehnička škola Subotica. Predavanja će biti na srpskom i mađarskom jeziku uz obezbeđen simultani prevod.
Između ostalog, ovaj skup bitno doprinosi popularizaciji eksploatacije obnovljivih izvora energije, a nakon donošenja Zakona o energetici, ova oblast je još više dobila na značaju u pogledu racionalizacije potrošnje energije.
Subotica se može smatrati pretečom u ovoj oblasti, tim pre što je u toku realizacija osavremenjivanja jednog dela subotičke Toplane, gde se uvodi sistem eksploatacije biomase.


______________________________________________________________________________

 

Subvencije za otvaranje 100 radnih mesta

 

 

 

 

Lokalni akcioni plan zapošljavanja u ovoj godini predviđa zapošljavanje 40 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u okviru programa javnih radova, a za otvaranje novih radnih mesta ovogodišnje subvencije omogućavaju zaposlenje za 60 nezaposlenih. Javni poziv se može preuzeti sa zvanične internet prezentacije Grada Subotica, a biće objavljen i u nedeljniku "Subotičke novine", "Hrvatska riječ", dnevniku "Mađarso" i časopisu "Poslovi".
Za otvaranje novih radnih mesta iz gradskog budžeta će biti izdvojeno 7,5 miliona dinara i 1,13 miliona dinara iz Nacionalne službe za zapoštaljavanje. Za program javnih radova lokalnim akcionim planom za zapošljavanje opredeljeno je 3,5 miliona dinara, a uz još 4 miliona dinara iz Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova moguće je uposliti 40 nezaposlenih tokom šestomesečnog sprovođenja javnih radova. Neto zarade će se u zavisnosti od kvalifikacija kretati u rasponu od 20.000 - 24.000 dinara mesčno.
Aplicirati mogu svi subjekti koji imaju mogućnost angažovati radnu snagu. Poslodavac će biti u obvezi redovno isplaćivati zarade, poreze i doprinose, putne troškove u iznosu od 1.500 mesečno i podnositi mesečni izveštaj nadležnoj službi lokalne samouprave koja će kontrolisati realizaciju programa.

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Započela druga faza rekonstrukcije Velikog parka

 

 

 

 

U drugoj fazi rekonstrukcije Velikog parka na Paliću predviđeno je popločanje i urbano opremanje Aleje uzdaha, deo ispred Letnje pozornice, deo staze između Velike terase i parkinga kod Male gostione kao i krak ispred Ženskog štranda. Pored popločanja Velikog parka, ova faza obuhvata i rekonstrukciju javne rasvete na području Velikog parka kao i u ulici Jožefa Hegediša i Krfskoj. Rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana a izvođač radova je Javornik. Vrednost radova iznosi 35 miliona dinara.

 

___________________________________________________________________

 

Studenti iz Bujanovca posetili matični fakultet u Subotici

 

 

 

 

Subotica, 2. mart - Studenti bujanovačkog odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u organizaciji Koordinacionog tela za jug Srbije danas su posetili matični fakultet, a prilikom prvog dana dvodnevne posete obratili su im se inicijatori otvaranja odeljenja u Bujanovcu i predstavnici institucija koje su ovu ambiciju podržale: ministar prosvete Žarko Obradović, dekan Ekonomskog fakulteta iz Subotice prof. dr. Nenad Vunjak, zatim ambasadori SAD Meri Vorlik i Velike Britanije Majkl Devenport. Skupu su prisustvovali i v.d. ambasadora OEBS-a Tomas Mur, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri, te predstavnici Grada. Saradnja Subotice i Bujanovca, čija je zajednička karakteristika multietičnost, trebala bi biti primer dobre prakse, a možda i model po kom će se sarađivati na otvatranju drugih fakulteta, za šta postoji interesovanje, po rečima Galipa Bećirija. Za posebno angažovanje i istrajnost na realizaciji otvaranja odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, ministar Marković, uručio je zahvalnice ministru Obradoviću i dekanu Ekonomskog fakulteta u Subotici prof. dr Nenadu Vunjaku. Njihovo zajedničko angažovanje i samu ideju ovakve saradnje u aktuelnim okolnostima pohvalila je amabasadorka SAD Meri Vorlik. Izrazivši veliko zadovoljstvo što je danas ovde i veliku zahvalnost Subotici na gostoprimstvu i ugodnoj atmoferi, ona je rekla da je otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu velik i važan događaj i veliki uspeh svih koji su uključeni u ostvarenje ovog cilja, a u obraćanju studentima Vorlik kaže:
- Za vas je dragi studenti, otvaranje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, od pre četiri meseca, samo početak velikog i napornog rada. Ukazuje vam se izuzetna prilika i odgovornost da kroz ovu saradnju, zajedno gradite budućnost, rekla je ambasadorka Meri Vorlik i izrazila uverenje da će studenti iz Bujanovca u tom uspeti, jer je za njih čula da su inteligentni, da znaju odgovoriti izazovima i suočiti se sa preprekama.
Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu počelo je sa radom 1. novembra prošle godine, a upisano je 94 studenta čije se studiranje finansira sredstvima budžeta.

 

...opširnije - VIDEO

 

______________________________________________________________________________

 


Ambasadori Velike Britanije i SAD-a u Subotici

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, sa saradnicima, danas je, u Gradskoj kući, primio delegacije ambasada Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji, koje su predvodili ambasadori Majkl Devenport i Meri Vorlik.
Uz čestitke što su sinoć, sat pre isteka 1. marta šefovi država ili vlada država članica Evropske unije na samitu u Briselu dodelili Srbiji status kandidata za članstvo u Uniji, ambasador Devanport je ocenio da je Subotica primer za privlačenje stranih investitora, na koji bi trebalo da se ugledaju i ostale lokalne samouprave u Srbiji. ...opširnije

 

izvor: subotica.rs
_____________________________________________________________________________

 

Gradonačelnikovo humanitarno veče 11. marta, u Gradskoj kući

 

 

 

 

 

Subotica, 2. marta - Gradonačelnikovo humanitarno veče, ovogodišnja supstitucija za dosadašnji tradicionalni Bal gradonačelnika, prvi put će se održati u Gradskoj kući 11. marta 2012. godine. Cena karte je 6.000 dinara po osobi, a prihod će biti upućen Osnovnoj i srednjoj školi 'Žarko Zrenjanin', koja ima velikih problema pri obezbeđivanju adekvatne ishrane za svoje učenike i štićenike, najavio je, na današnjoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić. ...opširnije
______________________________________________________________________________

 

 

EU sufinansira realizaciju "SuBus"-a

 

 

 

 

JP "Subotica trans" i KTI institut za saobraćaj iz Budimpešte tokom narednih 16 meseci sarađivaće na realizaciji IPA prekograničnog projekta “Razvoj integralnog javnog transporta u regionu Subotica – Segedin”, ukupne vrednosti 301.613.87 evra. Od ukupno 165.000 evra, koliko pripada "Subotica transu", oko 70.000 evra će tokom realizacije projekta biti investirano u nabavku opreme za već najavljeni tiketing sistem, koji će pod nazivom "SuBus" zaživeti do kraja ove godine, a značajan je ne samo kao način elektronske naplate karata, već i zbog kompletnog uvida u funkcionisanje sistema prevoza putnika. Takođe, ovakvim sistemom se osavremenjuje prevoz, a troškovi se bitno umanjuju. Uvođenje tiketing sistema neće neminovno povući otpuštanja viška zaposlenih, jer se JP "Subotica trans" prethodnih godina, pripremajući se za ovaj vid osavremenjavanja poslovanja, pobrinuo za adekvatan proces prekvalifikacije dela zaposlenih, a ovaj proces je u toku i trajaće do konačnog uvođenja elektronskog sistema naplate.

 

..opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________

 

Subotica zapažena na sajmu "Didakta" u Hanoveru

 

 

 

 

Na poziv nemačke Centralne agencije za nastavu na nemačkom jeziku van Nemačke (ZfA), pomoćnica gradonačelnika za oblast razvoja kulturno-prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže Ljubica Kiselički i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Slobodan Čamprag boravili su, od 14. do 18. februara, u Hanoveru, na najvećem svetskom sajmu učila i obrazovanja „Didakta”. Na današnjoj konferenciji za medije, upriličenoj tim povodom, Kiselički je kazala da je cilj boravka bio da se upoznaju nove metode u učenju jezika i da se sagleda gde je u svemu tome mesto Subotice. ...dalje

 

izvor:subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

Finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti

 

 

 

 

Subotica, 13. februara - Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Oliver Dulić i predsednik Skupštine grada Subotice Slavko Parać obišli su danas Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, ustanovu u kojoj je 2004. godine, postavljanjem 32 sunčana kolektora, počela realizacija projekata unapređenja energetske efikasnoasti i korišćenja obnovljivih izvora energije. ...opširnije

 

izvor:subotica.rs

__________________________________________________________________________________

 

Odgovorni mladi, održiva budućnost

 

 

 

 

Studentska organizacija "AISEC" i Komora mladih Subotica predstavili su nacionalni projekat "Odgovorni mladi, održiva budućnost". Cilj projekta je edukacija i motivacija mladih ljudi o održivom razvoju, podrška da realizuju svoje ideje, podizanje svesti u oblastima društvenog, ekonomskog i ekološkog aspekta održivog razvoja. Po četvrti put mladima između 18 do 29 godina pružena je mogućnost da konkurišu svojim projektnim idejama, a tri najbolje ideje će biti nagrađene sa po hiljadu evra za realizaciju projekta.
Prijavni obrazac se nalazi na veb stranici: odrzivimladi.org.rs, a Konkurs je otvoren do 15. marta. Pored Konkursa, u Beogradu će se 1. marta održati Sajam održivog razvoja i niz seminara i prezentacija ovog projekta u 6 gradova Srbije. U projektu učestvuju i studenti na razmeni što projektu daje internacionalnu dimenziju.

______________________________________________________________________________

 

Stipendije najboljim studentima

 

 

 

 

Subotica, 10. februara - Na osnovu odluke Skupštine Grada, 50 najboljih studenata sa teritorije grada Subotice dobilo je stipendije za školsku 2011/2012. godinu. Kriterijumi za dodelu stipendije bili su uspeh i deficitarnost zanimanja. Svečanosti upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovao je gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, a rešenja na iznos od 8.600 dinara mesečno studentima su uručili pomoćnik gradonačelnika za kulturno-prosvetne delatnosti Ljubica Kiselički i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Slobodan Čamprag. ...opširnije

 

izvor: subotica.rs

_________________________________________________________________________________

 

 

Ambiciozni planovi RTV Panon

 

 

 

 

Nova emisija "“Quartett“ na RTV Panon, koju će voditi tim: Andrea Hušnjak, Gertrud Fridrik, Petronela Kermeci i Anita Nađ Nemeš započinje u petak,10. februara u 20:30 časova na Panon tv. Osim nove emisije, novo rukovodstvo ove medijske kuće sa sedmogodišnjim stažom je na današnjoj konferenciji za medije predstavilo veoma ambiciozne planove, koji se zasnivaju na proširenju emisionog područja na celu Vojvodinu koristeći sve moderne i klasične mogućnosti. U proteklih nekoliko meseci je već uvedeno niz novina u programu radia i televizije, a nadalje će primarni cilj biti stvaranje rtv stanice koja će odgovarati zahtevima svih savremenih svetskih standarda. Jedan od važnijih zadataka će biti uloga koordinacije i izgradnje mađarske televizijske mreže u Vojvodini, gde bi RTV Panon bila neka vrsta mosta između Beograda i Budimpešte, sa željom da što više programa iz Srbije prevedeno na mađarski bude plasirano mađarskom gledalištu posredstvom više mađarskih medijskih kuća. S druge strane, ambicija je da se što više sadržaja iz Mađarske prevede i plasira gledalištu u Srbiji. U narednom periodu RTV Panon će nastojati izgraditi što bolju saradnju, pre svega sa drugim mađarskim medijima, ali i ostalima, a da ta saradnja bude otvorena i da omogući stalnu zajedničku bazu podataka, razmenu urednika i stručnjaka. U planu je osnivanje dopisništva u Beogradu, a novina koja je već realizovana je uključenje RTV Panon u sistem IT televizije Srbije.
Novoimenovani tim koji započinje ovako velike korake ka proboju u velike medijske kuće regiona, čine: direktorica programa Domanji Dudaš Diana, urednica radio programa Oroz Ildiko, urednik tv programa Kozma Zoltan i šef tehnike Boris Jaramazović.

 

...opširniji video izveštaj sa konferencije za medije - srpski / magyar

 

______________________________________________________________________________

 

Protest subotičkih elektronskih medija zbog novih tarifa SOKOJ-a

 

 

 

 

Subotica, 2. februara - Predstavnici subotičkih elektronskih medija su ogorčeni novim tarifama SOKOJ-a, koje s obzirom da nisu u srazmeri ostvarenih prihoda i da su povećane od 300 do čak 700 odsto, za posledicu mogu imati gašenje brojnih emitera u Vojvodini. Organizacija za zaštitu autorskih prava SOKOJ bi trebalo da ima partnerski odnos sa elektronskim medijima, međutim predloženi tarifnik Komisija za autorska i srodna prava usvojila je bez dogovora sa predstavnicima ANEM-a. Tužba koju je ANEM podneo Upravnom sudu tvrdeći da odluka Komisije nije doneta u skladu sa zakonom, odbačena je kao nedozvoljena. Predstavnici subotičkih elektronskih medija su saglasni da se autorska prava moraju poštovati i shodno tome plaćati pripadajuća naknada, ali smatraju da je nemoguće poslovati sa višestruko povećanim nametima donetim jednostranim potezima Udruženja građana SOKOJ, iza kog veruju, da stoje vlasnici velikih beogradskih medijskih kuća.
S druge strane država se još uvek nije izborila s piraterijom, a one koji posluju legalno ovakvim nametima će primorati na gašenje. Predstavnici Subotičkih medija će uputiti protesno pismo nadležnima, takođe priključiće se svim vojvođanskim emiterima koji će uskoro emitovati spot sa ciljem da se apeluje na nadležne da zaustave samovolju SOKOJ-a. Sledi protest ispred zgrade SOKOJ-a u Beogradu, a najavljen je i bojkot predizborne kampanje kao još jedan od mogućih načina protesta.

_______________________________________________________________________________

 

Nemačka delegacija posetila Suboticu

 

 

 

Subotica, 2. februara - Nemačka delegacija koju je predvodio Kristof Eihen, prvi sekretar nemačke Ambasade, u kojoj su pored predstavnika ove Ambasade bili i predstavnici KFW-a i GIZ-a, posetila je danas Suboticu. Goste je primio gradonačelnik Subotice Saša Vučinić sa saradnicima i predstavnicima „Subotičke toplane“.
Teme sastanka bile su sagledavanje dosadašnje implementacije i realizacije projekata koji su započeti u zajedničkoj saradnji, kao i dalji koraci na području iskorišćenja potencijala koji Grad ima u smislu iskorišćenja biomase u sistemu daljinskog grejanja.
Dogovoren je dalji nastavak aktivnosti na izradi studije izvodljivosti i opravdanosti i drugih dokumenata na stvaranju uslova za realizaciju budućeg projekta.

 

_______________________________________________________________________________

 

Ekonomskom fakultetu dodeljena Svetosavska nagrada

 

 

 

 

Tradicionalnu Svetosavsku nagradu pred oko 6 hiljada okupljenih na svečanoj akademiji u Vladi Srbije, Ministarstvo prosvete i nauke dodelilo je ove godine Ekonomskom fakultetu iz Subotice za izuzetan doprinos razvoju prosvete u Srbiji. Dodeli ove prestižne nagrade prisustvovali su mnogi uglednici, između ostalih predsednik Republike Srbije, patrijarh i mnogi drugi. Otvaranje odelenja u Bujanovcu je značajno doprinelo da Svetosavska nagrada stigne na Ekonomski fakultet, a pored toga uspostavljanje kontakata na planu međunarodne saradnje, negovanje multikulturalnosti kroz organizaciju multijezičke nastave, aktivnosti na planu razmene studenata i povezivanje sa privredom.
- Ovo je nagrada za koju su zaslužni svi zaposleni na ovom fakultetu i obavezuje nas da još revnosnije radimo, kaže dekan prof. dr Nenad Vunjak.

 

...opširnije - VIDEO

________________________________________________________________________________

„SAVE THE KIDS 2012" za pomoć deci "Kolevke"

 

 

 

 

Klubu Madlen je i ove godine po peti put bio organizator tradicionalne humanitarnu manifestacije „SAVE THE KIDS 2012”, čiji se kompletan prihod od prodatih ulaznica dodeljuje subotičkom Domu "Kolevka". U 2012. godini Vojvođanski Omladinski Forum (VIFO) drugi put je učestvovao, kao sponsor sakupljajući pokolne i u realizaciji medijske podrške ove manifestacije. Od 509 prodatih ulaznica prikupljeno je ukupno 101.800 dinara.

Nastupili su: Kibz (Atonal/Speed Progress), DFNDR (Atonal/Speed Progress), Mist (Sojber.corp/Bass Camp Records), Geroxy (Sojber.corp/North Side Project), Mystique (K-Players), Stole Popovic (K-Players) Vrbas, Sebastien (Club Soul) Novi Sad, Junior K. (Respect DJs) Novi Sad, Mad Matt (FunPro4/North Side Project/RTS FM), Hypnoizz (Fresh Fruits/RTS FM), Adamov(Beat & Bones/RTS FM), Nikola Majdanovic (Beat & Bones), Brajan (Beat & Bones/System Recordings), Chrono (Progressive Passion/System
recordings), Ascaloon (Progressive Passion/I Face Agency), Kovee (Septime Records), Nickolas Zoraje (Septime Records), Gabriel Bin (Septime Records/North Side Project), Fishee (S2K), The Slace (S2K), Subotika (Subotika), Moon i Carlos Gallardo

 

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Pokrajina pomogla sanaciju štete porodične kuće Terečikovih

 

 

 

Subotica, 30. januara - Pokrajinski sekretar dr Atila Čengeri, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predsednik MZ "Hajdukovo" Ištvan Haško potpisali su danas ugovor za pomoć u sanaciji porodične kuće Rudolfa Terečika, iz Hajdukova. Porodična kuća petočlane porodice Terečik izgorela je u požaru 25. decembra prošle godine. Potpisanim ugovorom Pokrajina se obavezala da će iz budžetskih rezervi Sekretarijat za zdravstvo, Gradu Subotici uplatiti 1.5 milion dinara, koje će Grad proslediti MZ "Hajdukovo", a MZ će potom isplatiti troškove sanacije objekta.
- Mislim da je to jedan mali deo sredstava za nadoknadu ukupne štete koja se desila i ovo je prilika da apelujem na građanstvo da osiguraju svoju imovinu, rekao je Pokrajinski sekretar dr Atila Čengeri.Grad Subotica je tokom prethodne godine nekoliko puta intervenisao u sličnim situacijama, a za pružanje pomoći kod sanacije objekata uništenih požarom u Čantaviru i Subotici, Grad je iz budžetskih rezervi potrošio 800 hiljada dinara. Intervenisalo se i kod pružanja pomoći objektima stradalim od podzemnih voda.
- Grad ima ograničene kapacitete za pomoć u ovakvim situacijama, a ono što je za svakoga najbolji način pojedinačno, jeste osiguranje, gde se radi o svega par stotina dinara mesečnog troška, rekao je Vučinić i zahvalio se pokrajini na brzoj intervenciji opredeljenja sredstava.
U požaru je osim spratne porodične kuće zemljoradničke porodice Terečik osim krovne konstrukcije i nameštaja izgorela i hladnjača sa kompletnim rodom od 6,5 vagona jabuka, garaža, pomoćni objekti i mehanizacija.
- Lično sam prisustvovao gašenju požara, kog je valjda i zbog vetra bilo nemoguće ugasiti, kaže predsednik MZ "Hajdukovo" Ištvan Haško.
Pomoć koju je izdvojila pokrajina pokriće tek oko polovinu štete nastale požarom, čiji je uzrok još uvek nepoznat, a po rečima Rudolfa Terečika to se moglo desiti i oštećenjem izolacije što su mogli prouzrokovati glodari.


________________________________________________________________________________

 

Čestitka povodom školske slave Sveti Sava

 

 

 

 

"Negujući uspomenu na Svetog Savu, koji je pre osam vekova udario temelje savremenom školstvu, ali i drugim društveno-humanitarnim oblastima, poput zdravstva i socijalne zaštite, svim đacima, prosvetnim radnicima i zaposlenima u našim školama, čestitamo školsku slavu.
Životno delo Svetog Save predstavlja trajnu prosvetiteljsku i civilizacijsku tekovinu koja nas podseća da je ulaganje u mlade i briga o njima siguran put ka izgradnji boljeg i naprednijeg društva. Još jednom vam čestitamo Savindan i želimo da svaki dan u školi bude ispunjen osmesima i uspesima." poruka je navedena u zajedničkoj čestitci gradonačelnika Saše Vučinića i predsednika Skupštine grada Slavka Paraća.

 

______________________________________________________________________________


Počelo preseljenje "Azohema"

 

 

 

Subotica, 26. januara - Preseljenje proizvodne opreme fabrike veštačkog đubriva „Azohem” sa Makove sedmice na lokaciju „Azotare“ počelo je danas. Početku izmeštanja opreme „Azohema“, u kome će do isteka roka za preseljenje u narednih 45 do 50 dana raditi samo pogon za primarnu proizvodnju veštačkog đubriva kako bi se ispunile ugovorene obaveze prema kupcima, prisustvovali su član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić i direktor „Azohema“ Goran Kojić. ...opširnije

izvor:subotica.rs

_____________________________________________________________________________

 

Osuda napada na hrvatske navijače

 

 

"Najoštrije osuđujemo divljanje huligana tokom Evropskog prvenstva u rukometu, pre i nakon utakmica koje je igrala reprezentacija Hrvatske. Posebno nas zabrinjava što se ovog puta ne radi o uobičajenim sukobima navijačkih grupa, već o organizovanim napadima na veliki broj mirnih građana Hrvatske koji su došli da bodre svoju reprezentaciju. Grad Subotica izražava i posebno žaljenje jer su u najvećoj meri žrtve napada bili građani i automobili registarskih tablica iz Osijeka, našeg prijateljskog i partnerskog grada u Republici Hrvatskoj. Uz osudu dosadašnjih incidenata i poziv nadležnim organima da ulože maksimalne napore da svi učesnici Evropskog prvenstva, uključujući i navijače, do kraja takmičenja budu bezbedni, nadamo se da će sutrašnji polufinalni duel Srbije i Hrvatske proći u sportskoj atmosferi dostojnoj šampionske reputacije timova na terenu." rečeno je u zajedničkom saopštenju predsednika Skupštine grada Slavka Paraća i gradonačelnika Saše Vučinića.

 

_____________________________________________________________________________


Novi računari za OŠ "Sveti Sava"

 

 

 

 

Predsednik Skupštine Grada Slavko Parać i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Slobodan Čamprag obišli su danas novoopremljeni informatički kabinet u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, u naselju Aleksandrovo. Parać je, tim povodom, istakao da je Grad Subotica za 11 novih računara i laptop izdvojio 350.000 dinara i da je obnavljanjem informatičkog kabineta u školi „Sveti Sava“ zaokružena obnova računarske opreme u svim informatičkim kabinetima u subotičkim osnovnim i srednjim školama. ...opširnije

izvor: subotica.rs

________________________________________________________________________________

 

 

Partnerstvo Parka Palić i Elitte Palić

 

S obzirom na postojeću saradnju između preduzeća Park Palić i Elitte Palić, odlučeno je da se 24. januara i zvanično potpiše Sporazum o partnerstvu. Ovim sporazumom definisaće se dužnosti i ogovornosti obe strane, a sve u cilju promovisanja turističke destinacije Palić i turističkih proizvoda Palića. Takođe, Sporazumom se predviđa i razvijanje javne svesti o važnosti projekta razvoja turističkog kompleksa Palić, izgradnja turističke destinacije visoke kategorije, otvaranje novih radnih mesta i namenska upotreba državne imovine radi kvalitetne valorizaciije resursa.

 

_____________________________________________________________________

 

Besplatne karte za gradski prevoz

 

 

 

 

Zajedničkim nastojanjima lokalne samuporave i JP "Subotica-trans" biće omogućeno sugrađanima starijim od 65 godina, sa teritorije Grada Subotice da od 1. marta besplatno koriste usluge gradskog prevoza. Karte će se izdavati od 10. do 20. februara, na posebnim šalterima Autobuske stanice. Kod prijave je potrebno posedovati ličnu kartu, priložiti jednu fotografiju i uplatiti iznos od 300 dinara. Svake godine će se preuzimati kontrolna markica koja će važiti za sve linije gradskog saobraćaja. JP"Subotica-trans" takođe izlazi u susret najstarijim sugrađanima posebnim popustom od 10% kod plaćanja svih turističkih putovanja. U narednom periodu lokalna samouprava i "Suboticatrans" će korak, po korak ići ka traženju rešenja da se ovakav vid besplatnog prevoza omogući i žiteljima prigradskih naselja.

 

...opširnije - VIDEO

_____________________________________________________________________________

 

Udruženje građana "Spas": Ničim drugim se nećemo baviti, samo njima

 

 

 

 

Subotica, 20. januar - Udruženje za zaštitu prava građana "Sapas" Subotica smatra da zaposleni u Opštinskom i Višem sudu u Subotici ne rade po zakonu. U slučaju nezakonito uknjiženog opštinskog prostora u vlasništvo Prve preduzetničke banke povređen je postupak na način koji vređa zdrav razum, a sudije se mogu smatrati saizvršiocima krivičnog dela, smatraju u ovom udruženju.
- Postupajuće Veće Višeg suda u Subotici je bilo dužno da oglasi ništavnim upis u zemljišnu knjigu koji je učinjen protivno Zakonu o sredstvima u svojini Republike Srbije, član 8 i stavilo se u saizvršilaštvo sa počiniocima krivičnog dela, tvrdi Goran Đukić član Udruženja "Spas".
U Rekursu zamenika Republičkog javnog pravobranioca u dokazima koje prilaže navodi ugovor o zameni nekretnina između Opštine Subotica i Prve preduzetničke banke od 18. januara 2001. godine, koji niti je overen, niti je sačinjen u zakonom predviđenoj formi, te nije validan dokument na osnovu kog bi se moglo dalje vršiti prometovanje nekretninama. Udruženje "Spas" je tražilo kompletnu dokumentaciju spisa, u kojima im nije dostavljen nijedan dokaz, od ukupno tri koje pominje zamenik Republičkog javnog pravobranioca. U pomenutom ugovoru o zameni nekretnina stranke u jednom članu pominju mogućnost ništavosti ovog ugovora, a u tom slučaju Prva preduzetnička banka neće tražiti nadoknadu, što je po Đukićevom mišljenju u najmanju ruku neverovatno, a predstavlja dokaz da su ugovarači i sami bili svesni činjenice da je takav ugovor ništavan.
Udruženje Spas će tražiti pritvaranje lica za koje su podneli krivičnu prijavu, a najavljuju i konferenciju za medije van granica Srbije, s obzirom da su o svemu obavestili Kancelariju komesara za proširenje EU Štefana Filea.

 

...opširnije - VIDEO

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Rotary klub Subotica dodelio četiri stipendije

 

 

 

Subotica, 17. januara - Sredstvima prikupljenim tokom manifestacije "Berbanski dani" u akciji "Plodovi humanosti" Rotary klub Subotica je obezbedio stipendije za dvoje srednjoškolaca i dva studenta koji su se prijavili na konkurs za tekuću školsku godinu. Od ukupno 24-oro prijavljenih studenata i 5 srednjoškolaca, po kriterijumu uspeha i materijalnog statusa izabrano je četvoro učesnika konkursa kojima Rotary klub Subotica dodeljuje stipendije:
Helena Peić - Tukuljac Fakultet tehničkih nauka - Novi Sad, Kristina Popadić - Prirodno matematički fakultet - Novi Sad, Ilija Božić - Gimnazija "Svetozar Marković" Subotica i Pastor Anet - Politehnička srednja škola Subotica. Visina stipendije je 5.500 dinara za srednjoškolce i 6.500 dinara za studente.

 

...opširnije - VIDEO

________________________________________________________________________________

 

Nastavak saradnje Ekonomskog fakulteta sa kompanijom Diloit

 

 

 

 

Subotica, 17. januar - Na Ekonomskom fakultetu Subotica danas je potpisan ugovor kojim se nastavlja saradnja započeta 2010. godine između ove visokoobrazovne institucije i Diloita, vodeće međunarodne kompanije iz oblasti revizije i finansijskog konsaltinga.
Potpisani ugovor sa predstavnicima Diloita iz Budimpešte i Beograda omogućava njihovo učešće u organizovanju skupova i edukacija. Takođe ugovor podrazumeva saradnju Diloita sa naučno-istraživačkim centrom u osnivanju, pri Ekonomskom fakultetu Subotica, koji će Diloitu obezbeđivati klijente, a profesori ovog fakulteta koji imaju licence učestvovaće zajedno sa stručnjacima Diloita u revizijama na ovom prostoru. Ugovor podrazumeva i monitoring klijenata koji dolaze iz Mađarske, a investiraju u Vojvodinu i Srbiju. Tokom prethodne saradnje 8 studenata Ekonomskog fakulteta Subotica se zaposlilo u Diloitu. Potpisani sporazum daje mnogo prostora i na ovom planu kada su u pitanju mladi, talentovani i obrazovani ljudi koji dolaze sa ovog fakulteta.
Diloit danas predstavlja najveću globalnu kompaniju za pružanje konsultantskih i revizorskih usluga. Osnovan 1991. godine ubrzo je postao najbrže-rastuća kompanija, sa preko 170 hiljada zaposlenih koji ostvaruju godišnji prihod od preko 27 milijardi američkih dolara.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

Rusinska zajednica proslavila Nacionalni praznik 17. januar

 


 

17. januar je od 2007. godine ustanovljen kao nacionalni praznik rusinske zajednice u Srbiji, a proslavlja se od 2008. godine. Tog datuma 1751. godine administrator komorskih imanja Habsburške monarhije u Bačkoj, Franc Jozef Redl potpisao je ugovor o naseljavanju komorske pustare Veliki Krstur, grko-katoličkih porodica koje su dolazile iz Pokarpatja, današnje Ukrajine. Ove godine proslavljajući svoj nacionalni praznik u subotičkom Društvu Rusina istoriju svog naroda, negovanje kulturne baštine i svog jezika predstavili su najmlađi članovi ove zajednice koja danas u Subotici broji preko 150 članova. Rusini danas imaju mogućnost obrazovanja na maternjem jeziku od predškolskog uzrasta do fakulteta. Svečanom obeležavanju rusinskog Nacionalnog praznika prisustvovali su i predstavnici drugih nacionalnih zajednica sa kojima je uspostavljena tradicija dobrih odnosa i saradnje.

 

...opširnije - VIDEO

_____________________________________________________________________________

 

 

Potpisan ugovor o sanaciji i zatvaranju "Azohema"

 

 

 

Subotica, 16. januar - Direktorka Fonda za zaštitu životne sredine mr Željka Jurakić i predsednik Upravnog odbora „Azohema” Jožef Kasa danas su, u gradskom Medija-centru, potpisali Ugovor o sanaciji i zatvaranju proizvodnog pogona mineralnog đubriva „Azohem” kojim je regulisano da se uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije, u iznosu od 60 miliona dinara bespovratnih sredstava, fabrika veštačkog đubriva „Azohem” demontira i iz Mesne zajednice „Makova sedmica” izmesti u pogon „Azotare”, kao i da se u narednih godinu i po dana obavi sanacija i rekultivacija prostora na kome se ova fabrika nalazila. Ugovor je potpisan uz prisustvo ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Olivera Dulića i gradonačelnika Subotice Saše Vučinića. ...opširnije

 

izvor:subotica.rs

 

_____________________________________________________________________________________

 

"Krug sreće" obezbedio donaciju deci od 170.000 dinara

 

 

 

 

Subotica, 13. januar - Subotička Komora mladih JCI po sedmi put je organizovala humanitarnu akciju "Krug sreće", u okviru kog je prodajom čestitki prikupljeno 170.000 dinara, a novac će biti uručen Centru za socijalni rad Subotica, čiji su štićenici deca iz hraniteljskih porodica bili i učesnici kreativne radionice u okviru ovog projekta, završenog dodelom poklon čeka u galeriji Otvorenog univerziteta. Poklon ček na 170.000 dinara direktoru Centra za socilanih rad Milutinu Blažiću, uručio je lokalni predsednik JCI za 2012 godinu Saša Kopilović. Kreativna radionica je okupila tridesetak učesnika.
- Sam projekat se sastoji iz tri faze. Prva faza je faza osmišljavanja, a ove godine smo odlučili da to budu štapne lutke. Tu su nam mnogo pomogli naši subotički lutkari: Ljubica Suturović i Arsen Ćosić. Što se tiče kreativnosti najmlađih autora, ona se na ovim lutkama najbolje vidi, a mogu reći da ih zaista raduju ovakve aktivnosti koje su na kraju njima namenjene i doprinose širenju "Kruga sreće", rekla je Martina Pletikosić ispred Otvorenog univerziteta Subotica, kao jednog od prijatelja radionice, kojoj se ove godine takođe kao prijatelj priključila i "Helen Doron" škola engleskog jezika.
Lutke su se u sledećoj fazi našle na čestitkama, a ukupno je prodato 4000, od kojih je lokalna samouprava kupovinom 1000 čestitaka podržala ovaj projekat. Među tridesetak autora izložbe "Štapne lutke" je i dvadesetoro štićenika Centra za socijalni rad, kojima će za njihov trud i kreativnost biti dodeljeno po 8,500 dinara.

 

 

_____________________________________________________________________________

 

Mirko Bajić o odluci Višeg suda u Subotici

 

 

 

 

Subotica, 12. januar - Nakon Rešenja Višeg suda u Subotici, od 8. novembra 2011. godine kojim se ukida presuda Opštinskog suda koji je 2001. godine doneo Rešenje na osnovu kog je u zemljišne knjige kao vlasnik prostora u ulici Lenjinov park 3 uknjižena Prva preduzetnička banka, a predmet vraća na prvostepeni postupak, uz obrazloženje da je prvostepeni sud pogrešno primenio odredbe Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije, danas se oglasio i Mirko Bajić, koji je među prvima kao član tadašnjeg Anketnog odbora reagovao na nezakonit postupak kojim se bez saglasnosti države njena imovina daje u vlasništvo drugom licu. Bajić ovakvu odluku Višeg suda smatra samo daljim održavanjem postojećeg stanja u kom će državnu imovinu i dalje bez naknade i nezakonito koristiti drugo lice. Na današnjoj konferenciji za medije predstavio je dokumentaciju i hronologiju nakon nezakonitog otuđenja državne imovine i njegove ukaze na to, između ostalog i kao člana Anketnog odbora, a činjenicu da tokom deset godina nadležne institucije nisu adekvatno odreagovale Bajić smatra dokazom sprege kriminala i korumpiranih institucija. Kompletnu dokumentaciju kojom je ukazivao na organizovani kriminal i korupciju u vezi otuđenja poslovnih prostora u Subotici, te nalaz nadležnih državnih organa, Policije i Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Bajić će uputiti ministru policije Ivici Dačiću i ministarki pravde Snežani Malović u sklopu zahteva da se sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti Željka Šukovića, nekadašnjeg sudije osnovnog Suda u Subotici, i drugih lica koji su u navedenim radnjama učestvovali.

 

...opširnije - VIDEO

_________________________________________________________________________________

 

Isplata jubilarnih nagrada

 

 

 

Subotica, 12. januara - Oko 30 miliona dinara opredeljenih za isplatu jubilarnih nagrada do kraja januara, tačnije do 27. januara biće isplaćeno zaposlenima u obrazovanju, vaspitanju i kulturi. Sredstva za isplatu jubilarnih nagrada u obrazovanju i vaspitanju su obezbedili u jednakoj srazmeri lokalna samouprava i Ministarstvo finansija, koje je 13 miliona dinara prosledilo lokalnoj samoupravi krajem decembra za isplatu jubilarnih nagrada zaposlenima u prosveti, a po rečima pomoćnice gradonačelnika Ljubice Kiselički isplata je već počela. Visina jubilarnih nagrada se kreće u rasponu od polovine bruto ličnog dohotka za deceniju staža u vaspitno-obrazovnom i sektoru kulture, za 20 godina jedne bruto plate i 1,5 bruto plate za tri decenije staža, što je približno oko 100.000 dinara kaže Kiselički. Ona je takođe, na današnjoj konferenciji za medije objavila i da je projekat bilingvalne nastave u OŠ "10.oktobar" publikovan i pohvaljen od strane jednog tiražnog nemačkog časopisa, a naći će se kao glavna tema na nemačkom štandu na ovogodišnjem sajmu Didakta, 14. februara u Hanoveru. Ovaj model nastave će poslužiti kao primer u drugim sredinama.
_____________________________________________________________________________

 

Udruženje "Spas": Zašto Sud nije postupio po zakonu ?

 

 

 

 

Subotica, 10. januara - Na danas održanoj konferenciji za medije Udruženje za zaštitu prava građana "Spas", predstavilo je manjkavosti u radu i nepostupanje po zakonu, zaposlenih u Višem i Opštinskom sudu u Subotici. Rešenjem Višeg suda u Subotici, od 8. novembra 2011. godine ukida se presuda Opštinskog suda koji je 2001. godine doneo Rešenje na osnovu kog je u zemljišne knjige kao vlasnik prostora u ulici Lenjinov park 3 uknjižena Prva preduzetnička banka, danas NLB banka, a predmet vraća na prvostepeni postupak, uz obrazloženje da je prvostepeni sud pogrešno primenio odredbe Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije. Udruženje za zaštitu prava građana "Spas", smatra da je u skladu sa odredbama ovog zakona sporno Rešenje trebalo proglasiti ništavnim, čime bi korisnik spornog prostora trebalo da plati zaostalu zakupninu unazad 11 godina. Po Rešenju Višeg suda u Subotici, od 8. novembra odbacuje se Zahtev Udruženja za zaštitu prava građana "Spas", da se Rešenje Opštinskog suda proglasi ništavnim, jer ovo udruženje nema pravni interes za podnošenje pravnog leka. Ovaj navod iz obrazloženja u Udruženju "Spas" demantovali su predstavljajući njihov statut koji između ostalog kaže da je jedan od ciljeva ovog udruženja i zaštita prava poreskih obveznika, građana Subotice. Na današnjoj konferenciji za medije je takođe rečeno da je čvrsto opredeljenje Udruženja "Spas" da se učesnici i pomagači u ovom i ostalim predmetima adekvatno sankcionišu, a o krivičnim istragama u Srbiji su izveštavali i kabinet komesara Evropske komisije u Briselu. Medijima je predstavljen i odgovor ove institucije, gde između ostalog stoji da su reforma pravosuđa i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni elementi na putu Srbije ka Evropi i mada nemaju ingerenciju da se mešaju u pojedinačne slučajeve u okviru srpskog pravosuđa, nastaviće sa praćenjem reforme sudstva u borbi protiv korupcije u Srbiji.

 

...opširnije - VIDEO

____________________________________________________________________________________

 

Humanitarna akcija za decu "Kolevke"

 

 


 

Klub Madlen ove godine po peti put organizuje tradicionalnu humanitarnu manifestaciju, koja nosi naziv „SAVE THE KIDS 2012”, čiji se kompletan prihod od prodatih ulaznica dodeljuje subotičkom Domu "Kolevka". U 2012. godini Vojvođanski Omladinski Forum (VIFO) drugi put učestvuje, kao sponsor u obliku sakupljanja pokolna i u realizaciji medijske podrške ove manifestacije.

***

A Madlen club idén 5. alkalommal szervezi meg a SAVE THE KIDS 2012 elnevezésű humanitárius rendezvényt, ahol a belépők teljes összegét felajánlják a szabadkai Kolevkának. A Vajdasági Ifjúsági Fórum - VIFÓ 2012-ben ismét részt vesz a rendezvényen, mint támogató. A támogatás ajándék gyűjtés formájában valósul meg, illetve a rendezvény média támogatottságának elősegítésében.

______________________________________________________________________________

 

Pet hiljada Subotičana 2012. dočekalo na Trgu slobode

 

 

 

 

Subotica, 1. januara - Oko pet hiljada Subotičana Novu godinu dočekalo je na glavnom gradskom trgu uz „Ex Yu bend“, tamburaški ansambl „Ravnica” i vatromet. Svečani doček 2012. godine organizovala je subotička lokalna samouprava, a u najluđoj noći na Trgu slobode nije se dogodio nijedan incident, nije bilo petardi, niti razbijenih čaša i flaša...opširnije

 

izvor:subotica.rs

______________________________________________________________________________

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE