Gradske vesti

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

05.07.2018.

 

Premijerka Ana Brnabić: Srbiju vidim kao lidera modernih tehnologija u budućnosti

 

 

 

 

 

U Subotici obeleženo godinu dana rada Vlade Srbije

 

 

Vlada Srbije, u mandatu premijerke Ane Brnabić danas je u Subotici obeležila godinu dana rada. U sklopu obeležavanja godišnjice, predsednica Vlade je posetila pogon kompanije "Norma grupa", Hemijsko-tehnološku školu, Apoteku Subotica, a na konferenciji za medije u konferencijskoj sali Velike terase na Paliću, predstavila je rezultate rada ostvarene tokom proteklih godinu dana i najavila buduće prioritete.

 

 

 

 

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zajedno sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i predstavnicima ambasade SR Nemačke u Srbiji, obišla je pogon fabrike Norma grupa u Subotici koja je od početka svog poslovanja u našoj zemlji uložila više od 32 miliona evra i koja trenutno zapošljava 1.200 ljudi, a svoje proizvode izvozi u 50 zemalja širom sveta.

 

Premijerka Brnabić je istakla da je Norma grupa primer investitora kakvi su potrebni Srbiji.
- Norma grupa nije samo distributivni centar, već se ceo proces izrade proizvoda dešava upravo ovde, u Subotici. Koristi se domaća pamet i kreativnost. To je upravo ono za šta se mi kao Vlada zalažemo – jačanje ekonomije koja se zasniva na inovacijama i znanju, izjavila je premijerka.

 

Ističući da je Srbija apsolutni lider u privlačenju stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana i da država svakodnevno radi na poboljšanju poslovne klime, kako bi broj investitora u budućnosti bio još veći, premijerka je podsetila da neto priliv direktnih stranih investicija u prvih 5 meseci 2018. godine iznosi više od 1,1 milijarde evra.
- To je za skoro 160 miliona evra, ili 15,8% više nego u istom periodu prethodne godine, rekla je Brnabić.

 

U pratnji premijerke Hemijsko-tehnološku školu su obišli i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 

Za obnovu Hemijsko-tehnološke škole u Subotici iz budžeta je izdvojeno 156 miliona dinara, a ovo je prva sveobuhvatna obnova zgrade, izgrađene 1897. godine u stilu eklektike, koja je pod zaštitom države kao kulturna i arhitektonska baština.

 

Ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je reč o veoma kvalitetnoj školi, koja treba da služi za primer drugima.

- Ovde je odlična učenička praksa. U pitanju je prestižna ustanova koja treba da bude model drugima u Srbiji, naglasio je Šarčević.

 

Direktor srednje Hemijsko tehnološke škole Nikola Matković izrazio je uverenje da će ova škola, koju pohađa 620 učenika, nakon 120 godina ponovo zasijati novim sjajem.

 

Učenicima je omogućeno praćene nastave na dva jezika - srpskom i mađarskom, a prema njegovim rečima, škola ima dobru saradnju sa lokalnom samupravom i privrednicima.

- Trudimo se da osim znanaja i veština, podstaknemo zapošljavanje u struci i verujemo da smo u razvoju preduzetničkih kompetencija daleko odmakli, rekao je Matković.

 

Premijerka Brnabić je istakla da je rekonstrukcija i modernizacija škola osnova za kvalitetno obrazovanje.
- Želimo da kreiramo društvo zasnovano na znanju, inovaciji i kompetenciji zbog čega stvaramo bolje uslove u kojima đaci uče i rade, istakla je premijerka i dodala da je Hemijsko-tehnološka škola, u kojoj se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku, primer za sve druge obrazovne ustanove kako se uz razvijanje preduzetništva i dualnog obrazovanja pomaže učenicima da lakše nađu zaposlenje nakon završetka školovanja.

 

U prvih godinu dana rada ove Vlade iz budžeta je izdvojeno više od 433 miliona dinara za obnovu i opremanje 168 osnovnih, srednjih i visokoškolskih ustanova, učeničkih domova i studentskih centara. Tokom prošle školske godine u Srbiji je osnovano 177 učeničkih kompanija u 77 srednjih škola, dok je predmet preduzetničkog obrazovanja uveden u sviim završnim razredima srednjih stručnih škola, u više od 80 obrazovnih profila.

-Vlada Srbije ne zapostavlja tradicionalne grane ekonomije – činimo ih efikasnijim oslanjajući se upravo na dualno obrazovanje i učeničko preduzetništvo, koje će pomoći da naša zemlja bude konkurentna u ekonomiji budućnosti, rekla je Brnabić.

 

Premijerka Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, u objektu Apoteke Subotica su prisustvovali prezentaciji sistema eRecept i jedinstvene liste čekanja na zdravstvene intervencije.

 

Sistem „eRecept“, koji od 30. juna funkcioniše na teritoriji cele Srbije, omogućava automatsko izdavanje recepata za hronične bolesnike za period od 6 meseci. To znači da hronični pacijenti neće, kao do sada, 12 puta godišnje odlaziti kod lekara po recept, već samo dva puta. Od uvođenja ovog sistema, do kraja juna prepisano je 32.785.678 recepata. Na neophodnom materijalu za štampanje recepata, godišnje će se štedeti oko dva miliona evra.

 

Centralizovana aplikacija za liste čekanja na zdravstvene intervencije objedinila je dosadašnjih posebnih 26 lista i rešila višedecenijski problem neažurnih spiskova pacijenata i dugog čekanja. Građanima je konačno omogućena brža specijalistička dijagnostika i lekarska intervencija, kao i transparentan pristup listama čekanja, koje se dnevno ažuriraju.

 

Premijerka je istakla da su modernizacija državne uprave i bolje usluge za sve građane prioritet Vlade.
- Više elektronskih servisa znači manje redova i birokratije, kraće procedure i manji rizik od korupcije. Moderne javne usluge štede novac, što omogućava više investicija, izjavila je Brnabić i podsetila da su elektronski servisi osim u državnoj upravi i zdravstvu uvedeni i u sudstvu, prosveti, poljoprivredi, građevinarstvu.
- Srbija ima sve preduslove da uspešno odgovori na izazove četvrte industrijske revolucije, što je osnov za dalji razvoj ekonomije. Digitalizacija je neminovnost – Srbiju vidim kao lidera modernih tehnologija u budućnosti, rekla je Brnabić.

 

Predstavljajući rezultate Vlade Srbije, na čijem je čelu u prethodnih godinu dana, premijerka Brnabić je istakla deset ključnih, gde je na prvom mestu bolji životni standard.
- Penzije su povećane za 5 posto, a do kraja godine biće ukinute mere smanjenja penzija iz 2014. godine, čime će svim penzionerima penzije biti povećane za 7,2 odsto. Povećane su plate zaposlenima u javnom sektoru za 5, do 10 posto.Do kraja godine, zbog suficita u budžetu i zadovoljavajućeg privrednog rasta planira se dodatno povećanje plata u javnom sektoru. Minimalna cena rada povećana je za 10 posto.Povećan je neoporezivi cenzus na 15.000 dinara, čime su rasterećeni doprinosi koji se plaćaju, naročito za najniže plate, rekla je premijerka Brnabić, a podsetila je i da su ostvareni bolji uslovi poslovanja.
- Na "Doing business list" Svetske banke, Srbija se popela na 43 mesto, među 190 zemalja, što je najbolja pozicija koju je Srbija ikad ostvarila. Svetska banka nas je proglasila liderom u sprovođenju reformi u Jugoistočnoj Evropi, a uspešno je priveden kraju i trogodišnji aranžman iz predostrožnosti sa MMF i dogovoren novi aranžman bez finansijske podrške, tzv "čuvarkuća", kako bismo nastavili sa strukturnim reformama, rekla je Brnabić.

 

Prema rečima predsednice Vlade, Srbija je u proteklih godinu dana ostvarila ekonomski rast. -Zaključeno je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim investitorima, čime je Srbija, među 94 zemlje dospela na prvo mesto po indeksu privlačenja investicija.

 

U segmentu obrazovanja i brige o mladima, premijerka je kao značajnu novinu istakla uvođenje informatike i računarstva kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, a od školske godine 2018./2019. ostvarena je mogućnost za upis više od 40 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije, a 1000 mladih naučnika je dobilo prvi posao na nučno - istraživačkim projektima u Srbiji. Stotinu najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta, potpisalo je ugovore o radu u zdravstvenim ustanovama u zemlji. Po prvi put uvedene su mere podrške poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, kroz koje je isplaćeno 685 subvencija u ukupnom iznosu od 478 miliona dinara.

 

U segmentu digitalizacije, premijerka je podsetila da je Kancelarija za IT i eUpravu, u prvoj godini postojanja osvojila Nagradu za razvoj informacionog društva, koju u Ženevi dodeljuje Svetski samit o informacionom društvu. Srbija je pobedila u konkurenciji od 685 prijavljenih i 492 nominovanih projekata vladinih institucija, kompanija i organizacija iz celog sveta. Otvoren je Centar digitalne poljoprivrede u Novom Sadu i prva digitalna farma u Bačkoj Topoli, a u Beogradu prvi državni Data centar.

 

Premijerka je takođe među ostvarenim rezultatima pomenula i poboljšanje na planu infrastrukture, javnih usluga, kao i na planu populacione politike, bezbednosti građana i napredak u evrointegracijama i u oblasti međunarodne saradnje.

 

Na konferenciji za medije u sklopu obeležavanja 365 dana rada Vlade Srbije, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić je objavio da je među državama koje su povukle priznanje Kosova, od 27. juna ove godine i Papua Nova Gvineja.

 

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE