ARHIVA STRANICE

 

VESTI IZ POKRAJINE

 

 

subotica vesti, ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, ekologija

 

 

03.07.2022.

 

Uhapšen državljanin Avganistana nakon oružanog sukoba migranata

 

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, uhapsili su državljanina Avganistana A. N. (1996) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, prilikom jučerašnjeg sukoba između dve grupe migranata koji se desio u šumi na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom. U oružanom sukobu povređeno je šest osoba, a jedna osoba je smrtno stradala.

 

 

 

 

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Subotici.

 

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a, Policija nastavlja sa radom na utvrđivanju svih činjenica u vezi s ovim slučajem i identifikaciji lica koja su učestvovala u sukobu.

 

 

 

 

Sukob se dogodio juče ujutro oko 7 časova, kada je u šumi na Makovoj sedmici došlo do oružanog sukoba između dve grupe migranata.
U izjavi za medije gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je potvrdio informaciju da je jedno lice podleglo povredama na putu do Opšte bolnice, gde je primljeno sedmoro povređenih, među kojima po njegovim rečima nema lokalnog stanovništva.
Na lice mesta izašao je i ministar policije, Aleksandar Vulin.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

02.07.2022.

 

Gradonačelnik Bakić poželeo žeteocima dobar ris i kvalitetnu žetvu

 

 

U okviru programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca „Dana Dužijance“ čija se završna svečanost održava 15. avgusta, danas je na salašu porodice Mirka i Slavice Babičković i na njivi Ane i Stipana Brajkova organizovan ris. Ovom prikazu običaja košenja žita kod Bunjevaca prisustvovali su Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Milanka Kostić, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture i obrazovanja, Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika za komunalnu delatnost i mnogi drugi gosti.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je obraćajući se prisutnima izrazio zadovoljstvo što je sa Bunjevcima ponovo na risu gde neguju lepe risarske veštine, kako su to njihovi preci činili vekovima.

„Žetva je bila oduvek najznačajniji događaj godine, za sve narode koji su se bavili zemljoradnjom širom sveta. Ali retko je koji narod toliko vezan za zemlju, za ravnicu, kao što su to naši Bunjevci“, istakao je gradonačelnik Bakić.

 

On je rekao da su Bunjevci vekovima svojim mukotrpnim radom obrađivali zemlju, živeli su od nje i podizali svoju decu.

„Bunjevci su odigrali veliku istorijsku ulogu u tome da danas na severu Srbije država ima nepregledna imanja žita i zato uvek iskazujemo zahvalnost i poštovanje. U ovoj globalnoj krizi to je blago i zahvaljujući tome blagu Srbija neće biti gladna“, podsetio je Stevan Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

01.07.2022.

 

Održan radni sastanak povodom organizacije 5. Subotičkog polumaratona

 

 

Danas je u Gradskoj kući održan radni sastanak organizatora Subotičkog polumaratona i javnih organa, službi i ustanova, koji je sazvao predsednik Skupštine grada Subotice Dr. Pásztor Bálint (dr Balint Pastor).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peti Subotički polumaraton, koji će se održati 28.08.2022. godineu sklopu obeležavanja Dana grada Subotice , organizuje Sportsko udruženje „Horizont“ kojem će, kako je rečeno na radnom sastanku, svi učesnici sastanka, u skladu sa dosadašnjom uspešnom i kvalitetnom saradnjom, pomoći da uz zajedničke napore organizuju uličnu trku pod sloganom „Trči kroz istoriju“, drugu po masovnosti u Srbiji, posle čuvenog „Beogradskog maratona“.
Učesnici će tokom trke biti u prilici da vide mnoge znamenitosti našeg grada, spomenike, crkve, zgradu Narodnog pozorišta, Gradske biblioteke, Gimnazije i mnoge druge kulturno istorijske objekte, da uživaju u secesijskim lepotama Gradske kuće, Sinagoge, palate Ferenca Rajhla. Kako je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada u svojstvu domaćina današnjeg sastanka istakao, upravo je ovo jedna od sportsko rekreativnih manifestacija koja promoviše trčanje i zdrav način života, ali ujedno utiče na turistički potencijal i privlačnost grada Subotice.
Prijave za Subotički polumaraton su otvorene i zainteresovani trkači mogu da se prijave na sajtu www.supm.rs za trku od 5 km, trku od 10 km i polumaraton (21,1) km.

 

Radnom sastanku su prisustvovali predstavnici organizatora trke, Sportskog udruženja „Horizont“, Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave Subotica, direktori nadležnih javnih i javno komunalnih preduzeća grada Subotice sa svojim saradnicima, direktorka Doma zdravlja Subotica, predstavnici Službe hitne medicinske pomoći, preduzeća „Vojput“ d.o.o, Gradske organizacije Crvenog krsta, ustanova i organizacija kao i predstavnici Grada Subotice i nadležnih službi gradske uprave.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.06.2022.

 

Gradonačelnik Bakić: Ogromna ulaganja u putnu infrastrukturu grada Subotice

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Ognjen Golubović, obišli su danas završne radove na rehabilitaciji i proširenju kolovoza u ulici Proleterskih brigada u Mesnoj zajednici „Zorka“. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da se radi o izgradnji kolovoza u dužini od jednog kilometra i proširenju sa četiri na pet metara kao i da je vrednost radova 14,8 miliona dinara.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Ovo je ulica od značaja ne samo za građane ovog dela grada nego za kompletan javni saobraćaj zato što je jedna od najprometnijih u ovom delu Subotice. Kada radovi za dan ili dva budu potpuno završeni kvalitet i bezbednost saobraćaja biće podignut na viši nivo“, naglasio je Stevan Bakić.

 

Prema njegovim rečima, krajem jula ili početkom avgusta kada se okončaju sve tenderske procedure, krenuće se u rekonstrukciju Novosadskog puta (obilaznice oko Palića) i asfaltiraće se još tri ulice u gradu i dve u prigradskim naseljima.

„Priprema se i projektno tehnička dokumentacija za izgradnju kolovoza u 17 ulica. Radi se o ogromnim ulaganjima u infrastrukturu putne mreže grada Subotice. Nastavljamo da realizujemo sve ono što smo obećali. Nakon završetka radova u ulici Proleterskih brigada, asfalt će dobiti i Zorkina ulica u dužini od jednog kilometra. Subotica ide napred da radi, koristimo ovaj ambijent političkog mira i stabilnosti koje nam je omogućio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije“, naglasio je Stevan Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

29.06.2022.

 

Gradonačelnik Bakić: Subotica poštuje svoje starije sugrađane

 

 

Gerontološki centar Subotica obeležio je danas 44 godine postojanja i rada. Prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom u dvorištu Doma za negu Gerontološkog centra, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, čestitao 44. godišnjicu od osnivanja ove socijalno-zdravstvene ustanove koja je, kako je rekao, tokom decenija postala ponos ovog grada.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Ova ustanova od osnivanja unapređuje rad i uslove u svim objektima, kao i uslugu ’Nega i pomoć u kući’, uz to razvijajući i mrežu od sada već deset grontoloških klubova. Ova ustanova jedna je od najboljih u Republici Srbiji, a nakon rekonstrukcije Doma ’Dudova šuma’, glavnog objekta Gerontološkog centra, sigurno će biti najbolja u našoj zemlji“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Istakao je kako su lokalna samouprava i Gerontološki centar neraskidivo povezani, da će grad Subotica i ubuduće preduzimati sve da, zajedno sa zaposlenima u toj ustanovi koji sa velikom ljubavlju i posvećenošću rade svoj posao, unapredi njegov rad i razvoj. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

27.06.2022.

 

Nastavak izgradnje akva parka na Paliću

 

 

 

 

 

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je prilikom današnjeg obilaska prostora na kom je pre tri i po godine započeta izgradnja akva parka na Paliću, izjavio da su obezbeđena sredstva za završetak velnes centra, a da je Vlada već odobrila da se iz republičkog budžeta izdvoji dva miliona evra za ovu investiciju. Rebalansom budžeta, koji se očekuje na jesen, biće obezbeđeno još 4 miliona, a iz gradskog budžeta predviđeno je izdvajanje od još oko milion evra.

 

 

 

 

 

- Očekujemo da će negde do kraja ove i do početka naredne godine ovaj kompleks biti u potpunosti izgrađen. Skoro 4,5 hektara prostora obogaćeni su sadržajima koji su planirani. To znači da će spolja biti četiri bazena, a unutra, u objektu, čiji je prostor oko 3.400 kvadratnih metara, biće pet bazena, odnosno pet jedinica sa vodom, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i dodao da će planirana sredstva, koja su u visini već uloženih, biti dovoljna za okončanje radova.

 

On se takođe zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu.
- Pre svega bih želeo da ovom prilikom izrazim zahvalnost predsedniku Republike i njegovom okruženju, odnosno šefu njegovog kabineta, gospodinu Kojiću, sa kojima smo veoma intenzivno i mnogo radili na tome da se ovaj današnji trenutak može dočekati, rekao je Ištvan Pastor i dodao da će Palić nadalje biti zaokružena turistička destinacija, kada se reši problem kvaliteta vode.
- Kvalitet vode sada je takav da se ne preporučuje kupanje. Radimo na tome, da čim budu omogućeni tehnološko - tehnički uslovi, u jezerskoj vodi pokušamo da formiramo bazene koji će omogućiti plivanje u jezeru u kom će voda da bude čistija nego što je sada. Vršilo bi se kontinuirano čišćenje vode iz koje bi najpre bili uklonjeni mulj i organske materije.

 

Prema rečima direktorke preduzeća "Park Palić”, Valerije Denč, prvi zadatak je da se sačini aneks ugovora sa izvođačima i da se odmah nastavi sa radovima. Prvo unutrašnjim i kako se radovi budu odvijali, tako će se prelaziti i na sređivanje spoljašnjih bazena.
- Sada krećem za Beograd i potpisaćemo ugovor u vrednosti od 230 miliona dinara. Radovi će biti nastavljeni kroz aneks ugovora koji ćemo potpisati sa glavnim izvođačem. Za iznos koji se nalazi u aneksu ugovora nije potrebno raspisivanje nove javne nabavke, zbog toga ćemo brzo moći da napredujemo, izjavila je direktorka preduzeća "Park Palić”, Valerija Denč.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

23.06.2022.

 

Promocija udomljavanja pasa iz gradskog Prihvatilišta za napuštene životinje

 

 

 

 

JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica će u subotu, 25.06.2022. godine, od 16 do 18 časova u parku „Prozivka“, u ograđenom prostoru za istrčavanje pasa, održati promociju udomljavanja pasa iz gradskog Prihvatilišta za napuštene životinje ( pse i mačke), kao i promociju odgovornog vlasništva. Ovom prilikom biće deljeni i edukativni flajeri Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srbije i Uprave za veterinu.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.06.2022.

 

U toku uklanjanje divlje deponije u Donjem Tavankutu

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sa saradnicima i direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, Slobodan Milošev, obišli su radove na uklanjanju divlje deponije na Malinovom putu u Donjem Tavankutu, što je najveća divlja deponija na teritoriji grada Subotice, a pored ove lokacije otpad će do 15. jula biti uklonjen sa još 6 lokacija: na putu Novi Žednik - Čantavir, pored Logističkog centra, u Lošinjskoj ulici, zatim kod Pačirske pruge i u Mesnoj zajednici "Ker". Radove izvodi JKP „Čistoća i zelenilo“. Sredstva su obezbedili Grad Subotica u visini od 1,8 miliona dinara, a 2,2 miliona dinara je opredelilo Ministarstvo zaštite životne sredine.

 

 

 

 

Prema rečima gradonačelnika Stevana Bakića, sa ove divlje deponije na Malinovom putu biće odneto preko 672 kubna metra, ili 408 tona otpada, a vrednost samo ovih radova prelazi 2 miliona i 385 hiljada dinara, dok je u proteklih pet godina iz gradskog budžeta utrošeno više od 18,5 miliona dinara za čišćenje divljih deponija.

- Jednostavno javnost Subotice mora da zna o kojim ciframa se radi i koliko ovo košta grad zbog neodgovornih pojedinaca koji prave ove divlje deponije. I ovom prilikom apelujem na te pojedince da prestanu sa odlaganjem otpad na javnim površinama grada, pogotovo iz tog razloga što je JKP „Čistoća i zelenilo“ obezbedilo svakom građaninu na dnevnom nivou da može besplatno da odloži otpad do 500 kilograma na Gradskoj deponiji, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić i podsetio da su napori koje je Grad Subotica učinio na planu problema divljih deponija, dali rezultate, s obzirom da je 2009. godine na području grada bilo 53 divlje deponije, prošle godine ih je bilo 20, a ove godine 16.

 

- Apelujem na sve nesavesne građane, a ima tu i preduzeća, da nemaju nikakvu potrebu da ilegalno odlažu smeće, jer JKP „Čistoća i zelenilo“ iz svih gradskih i prigradskih mesnih zajednica uredno odvozi sav čvrsti komunalni otpad, bez obzira na količinu, rekao je direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, Slobodan Milošev ističući da građani mogu čak u više navrata tokom dana besplatno odložiti otpad na Gradsku deponiju, a da se sredstva opredeljena za uklanjanje divljih deponija mogu mnogo bolje iskoristiti.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

17.06.2022.

 

Saopštenje gradonačelnika

 

Počela izgradnja turističko-manifestacionog trga u Čantaviru

 

 

Danas smo, zahvaljujući sredstvima Ministarstva privrede i Grada Subotice, u naselju Čantavir, započeli radove na izgradnji turističko-manifestacionog trga. Ovaj projekat vredan je nešto više od 55,8 miliona dinara (sa PDV-om). Ministarstvo privrede izdvojilo je, u tu svrhu, sredstva u visini od oko 27,9 miliona dinara, dok je ostatak sredstava obezbedio Grad. Površina trga za turističke svrhe biće nešto više od 8.700 kvadratnih metara.

 

 

 

 

Trenutno stanje trga u samom centru naselja, iza crkve, ne zadovoljava potrebe Čantavira u oblasti privrede, turizma i javnih manifestacija i Grad Subotica je doneo odluku da ovo naselje zaslužuje jedan nov, velik i funkcionalan prostor dostojan svojih stanovnika.

 

U Čantaviru živi šest i po hiljada ljudi, većinom poljoprivrednika. Čantavirci su ponosni domaćini, naročito uspešni u stočarstvu, koje je posebno razvijeno, pa je ovde sedište i regionalnog lidera u proizvodnji stočne hrane. Naselje, koje se pominje još u srednjem veku, danas ima svoje javno-komunalno preduzeće, razvijenu privredu i sva obeležja dobro uređenog mesta za život.

 

Život u Čantaviru treba da postane još kvalitetniji, a tome će doprineti, kako veliki projekat izgradnje kanalizacione mreže „Čista Srbija“ koji kreće ove godine, tako i projekat proširenja postojećih kapaciteta centralnog trga.

 

Uređenje prostora za potrebe kako pijačne prodaje, tako i sajmova, svečanosti, vašara i drugih manifestacija doneće veliku korist i Bačkom Dušanovu, Višnjevacu, Starom i Novom Žedniku, Bikovu, u kojima živi oko deset hiljada stanovnika, a koja su dobro povezana sa Čantavirom. Poljoprivrednici iz okoline će na trgu i u pratećim specijalizovanim objektima moći da prezentuju svoju ponudu, da se povezuju i zajedno nastupaju, a blizina autoputa otvara i velike mogućnosti za nacionalnu promociju poljoprivrednih, poslovnih i turističkih kapaciteta svih ovih subotičkih naselja i sela.

 

Vašari i pijačni dani u Čantaviru tradicionalno se održavaju više decenija. Svake treće nedelje u mesecu, u periodu od marta do novembra, održava se vašar na dve lokacije, dok je svake nedelje dva puta pijačni dan, u četvrtak i u nedelju. Najviše se prodaju zanatski radovi, domaći proizvodi i rukotvorine, koje ne mogu da se kupe u prodavnicama i trgovinskim lancima, npr. ručno rađeni slatkiši, kožna galenterija, ručno rađene korpe, voće, povrće i ostali poljoprivredni proizvodi. Od 120 izlagača, 70 prodaje poljoprivredne proizvode, 10 hranu i mesne proizvode, 10 zanatske proizvode, a ostalih 30 prodaje garderobu i kućne aparate.

 

Preduzetnici i zanatlije koji se pojave na čantavirskoj tradicionalnoj pijaci podsećaju na stara vremena, kada nisu postojali veliki trgovinski lanci. Oni dolaze uglavnom sa šireg podrčuja Bačke i Banata, a naročito iz Sente, Kanjiže, Ade, Mola, Čoke, Utrina, Gunaroša, Bačke Topole, Oroma, Bajmoka i naravno samog Čantavira i Subotice.

 

Ovim projektom ćemo ih sve objediniti na jednom mestu, čime nastavljamo kako ispunjavanje komunalnih potreba naših građana, tako i opremanje turističkih zona i stvaranje uslova za privlačenje gostiju iz okoline ali i na nacionalnom nivou. Zadovoljenje potreba građana za uređenim pijačnim prostorom, očuvanje starih zanata, jačanje turističkih kapaciteta, povezivanje sela i prigradskih naselja, stvaranje novih radnih mesta, ostanak mladih na selu i unapređenje kvaliteta života – sve su to ciljevi koji su nas opredelili da ulažemo u ovaj odličan projekat za Čantavir i ceo grad. To su i razlozi što je projekat prepoznalo i podržalo Ministarstvo privrede, na čemu smo posebno zahvalni ministarki Atanasković, sa kojom smo više putra razgovarali i naišli na njeno razumevanje.

 

Za tri meseca Čantavir će imati jedan savremen, multifunkcionalan i reprezentativan javni prostor, kakav se čekao decenijama. Neka je srećan rad izvođačima, pa da se svi okupimo na novom trgu po okončanju radova.

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

____________________________________________________________________________

 

16.06.2022.

 

Obeležena 78. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

 

 

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, na Trgu jevrejskih žrtava, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obeležena je 78. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope. Venac na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položio je gradonačelnik Stevan Bakić, a u ime Skupštine grada Subotice, predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint). Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u subotičkoj Sinagogi, istakao da smo se danas, kao i svakog 16. juna, okupili da se setimo četiri hiljade Subotičana koji su, na ovaj datum 1944. godine, odvedeni u logore smrti samo zato što su bili Jevreji.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Kada smo sabrani u ovom velelepnom molitvenom prostoru koji su ostavili iza sebe, u koji su ugradili sav duh i umeće kojim su oplemenjivali Suboticu od 18. veka, podsetimo se strašne razmere tragedije koju je ovaj grad kroz taj gnusni zločin doživeo. Subotička Sinagoga podignuta je za veliku, snažnu i bogatu zajednicu. Svaka od ovih klupa svedoči o porodicama koje su u njima sedele i čuvale veru svojih predaka, donesenu iz Svete zemlje. Veru i kulturu koju je izopačeni um nacističkih zločinaca doživeo kao najvećeg neprijatelja, koji se mora istrebiti“, rekao je gradonačelnik Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

14.06.2022.

 

Otvorena 51. Konferencija o otpadnim vodama, komunalnom čvrstom i opasnom otpadu

 

 

Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Gradom Subotica, organizovalo je u Subotici trodnevnu konferenciju iz oblasti komunalnih i industrijskih otpadnih voda, komunalnog čvrstog i opasnog otpada, sa posebnim segmentom primene zakonske regulative i standarda koji obezbeđuju poboljšanje kvaliteta životne sredine. Na konferenciji će biti predstavljeno oko dve stotine radova iz ovih oblasti, gde su naučni radnici i stručnjaci iz prakse predstavili inovativna rešenja, a tokom svečanog otvaranja konferencije posebno je istaknut značaj projekta „Čista Srbija“ koji predstavlja izuzetnu pomoć države u prečišćavanju otpadnih voda.

 

 

 

 

- Grad je sve uradio da bi pripremili projekat i kada bude potpisan aneks ugovora krenućemo sa radovima. Bajmok i Čantavir su posebni delovi koji mogu da se rade nezavisno od toga kada će u Subotici početi gradnja. U Subotici treba da se gradi 48, a na Paliću 12 kilometara, što je veliki poduhvat. Moraćemo postepeno da gradimo, kako bi građani mogli da funkcionišu. Mnogo građana će moći da se priključi na kanalizacionu mrežu, što je jako dobro, jer Subotica ima i druge predispozicije za upravljanje otpadnim vodama, kao što su prečistači arsena na tri lokacije i prečistač koji je među najboljima u državi, rekao je zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern.

 

Predsednik Udruženja za tehnologiju voda i sanitarno inžinjerstvo, Predrag Bogdanović je istakao da su Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“ među retkim dobrim primerima u Srbiji koji su uspešno rešili problem pijaće vode i problem sa prečišćavanjem otpadnih voda.
- U želji da zaštite svoju okolinu i Palićko jezero, na vreme su počeli sa radom i imali su kontinuitet, rekao je Predrag Bogdanović.

 

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, Đerđ Šugar je podsetio da se Suboticom proteže oko 350 kilometara kanalizacione mreže, što obuhvata oko 50 odsto ukupne teritorije, a prema njegovim rečima, posle završetka projekta „Čista Srbija“ taj postotak biće 10 do 20 odsto veći.
- Palić će biti 100 procentno pokriven što je veoma važno. I za vreme Jugoslavije, Subotica je bila prvi grad koji je imao prečistač, koji je izgrađen još 1975. godine. On je bio nedovoljnog kapaciteta, pa je rekonstruisan 2009. i 2010. godine, kaže Đerđ Šugar i ističe da je zadovoljavajuća svest građana po pitanju neophodnosti priključenja na kanalizacionu mrežu.
- A, primer za to je Palić, gde smo imali 70 odsto priključenih objekata.

 

Prema rečima profesorke sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Milene Bečelić Tomin, u Srbiji se tretira svega 11 posto otpadnih voda u odnosu na Evropsku uniju, te su iz tog razloga pojekti poput projekta „Čista Srbija“ od velike važnosti.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

14.06.2022.

 

Gradonačelnik Bakić obišao radove na izgradnji kolovoza u Jasenovačkoj ulici na Paliću

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, gradski menadžer Zagorka Panić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Ognjen Golubović, obišli su danas završne radove na izgradnji kolovoza u Jasenovačkoj ulici na Paliću. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio kako je za izgradnju kolovoza u ovoj ulici, u dužini od 230 metara i širine tri metra, iz gradskog budžeta izdvojeno 11 miliona dinara, da je u martu asfaltirana i obližnja Cvetna ulica i da je realizovano sve što je ranije najavljeno u vezi putne infrastrukture.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Do kraja ovog meseca biće završeni radovi i na rehabilitaciji i proširenju kolovoza u ulici Proleterskih brigada, u Mesnoj zajednici ’Zorka’. Nismo zaboravili ni Mesnu zajednicu ’Gat’, pa ćemo do kraja godine obnoviti i kolovoz u ulici Kalora Milodanovića, a tu su i naše centralne gradske saobraćajnice, poput Somborskog puta, gde ćemo raditi rekonstrukciju u delu od Trga žrtava fašizma do Zagrebačke“, naveo je gradonačelnik Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

10.06.2022.

 

Svečano obeležen jubilej od 60 godina postojanja subotičkog Vodovoda

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica svečano je obeležilo 60 godina rada, a direktor ovog javno-komunalnog preduzeća Đerđ Šugar, kao i predstavnici osnivača, gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, najavili su nove projekte iz oblasti vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda.

 

 

 

 

 

- U budućnosti planiramo proširenje usluga i u prigradskim naseljima. U okviru projekta „Čista Srbija“ radićemo na proširenju kanalizacione mreže, a u Čantaviru i u Bajmoku planirana je izgradnja prečistača, kaže direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, Đerđ Šugar, a ostvarenje velikih planova u pogledu kontinuiranog proširivanja vodovodne i kanalizacione mreže, najavio je i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor.

- Očekuju nas i neki jako ozbiljni projekti kao što je izgradnja vodovodne mreže u Hajdukovu, Šupljaku, Nosi, u Bačkim Vinogradima i Kelebiji, rekao je dr Balint Pastor.

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je naglasio da su snabdevanje čistom pijaćom vodom i prečišćavanje otpadnih voda prioriteti grada, ali i civilizacijske tekovine, a prema njegovim rečima krajem godine će započeti realizacija projekta „Čista Srbija“, čija je vrednost 20 miliona evra, u okviru kog će biti saniran i otvoreni kanal u naselju Prozivka. Za projekat „Čista Srbija“, gradonačelnik Bakić kaže:
- To je jedna od najvećih pojedinačnih investicija u istoriji ovog grada u komunalnom sistemu, iza koje stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije.

 

On je takođe podsetio da je od stupanja na dužnost novog rukovodstva Grada Subotice, rešen višedecenijski problem koji su imali stanovnici Mesne zajednice „Gat“, gde su bile česte poplave usled obilnijih atmosferskih padavina, a prema njegovim rečima takođe predstoji i proširenje kanalizacione mreže za 110 kilometara.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

03.06.2022.

 

Održana završna konferencija projekta E2P2 koji se sprovodi u Subotici i Satnici Đakovačkoj

 

 

Završna konferencija projekta „Energetski efikasna javna energija“ („Energy Efficient Public Power” – E2P2), koji se putem Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija sprovodi u Satnici Đakovačkoj i Subotici, od 2019. godine, održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Završnoj konferenciji ovog projekta zasnovanog na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije, kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike, prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, Sektor za energetsku efikasnost i toplane, Milan Macura, i načelnik Opštine Satnica Đakovačka, Željko Šimić.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, rekao da je vrednost projekta E2P2 1,4 miliona evra, da je od Evropske unije ukupno dobijeno više od 1,2 miliona evra donacija, uz učešće Satnice Đakovačke, kao vodećeg partnera na projektu, i Grada Subotice u, otprilike, jednoj šestini ukupne vrednosti projekta.

„To su izuzetne pogodosti za naše dve lokalne samouprave. Projekat nam je omogućio da u Subotici postavimo solarne panele na devet objekata javne namene. Tako su svoju solarnu, energetski efikasnu elektranu dobile: Tehnička škola 'Ivan Sarić', Dom za decu ometenu u razvoju 'Kolevka', Osnovna i srednja škola 'Svetomir Bojanin', upravni objekat Predškolske ustanove ‘Naša radost’, Otvoreni univerzitet, Nova opština, Politehnička škola, bazen na Prozivci i Osnovna škola ‘Sonja Marinković’“, naveo je gradonacelnik Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

01.06.2022.

 

Gradonačelnik Bakić sa gostima iz Gradiške obišao Slobodnu zonu i kompaniju „Ametek“

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutilo danas su, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“, obišli Slobodnu zonu Subotica, a potom i kompaniju „Ametek“ koja posluje u režimu Slobodne zone. Izražavajući zadovoljstvo što je bio u prilici da, kako je rekao, bude domaćin prijateljima iz Gradiške, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima, kazao da je tokom ranijih susreta sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenom Cicovićem više puta naglašeno da će Grad Subotica i Republika Srpska produbiti i ojačati saradnju i da tome u prilog idu i današnji razgovori sa gradonačelnikom Adžićem i njegovim timom.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Slobodna zona Subotica je ponos našeg grada, kako po poslovanju tako i po načinu na koji je organizovana. Ona je jedna od najboljih medju 15 slobodnih zona u našoj zemlji koje funkcionišu na teritorijama 24 lokalne samouprave, što znači da pored osnovnih zona postoje i podzone. Takva je situacija i sa Slobodnom zonom Subotica koja posluje i na teritoriji Kikinde. A da je jedna od najboljih zona, ocena je i direktorke Uprave za slobodne zone, Jasmine Štambuk, kao i predsednika Grupacije slobodnih zona Srbije, Slobodana Miškovića“, istakao je gradonačelnik Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

27.05.2022.

 

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor svečano otvorio Festival „Folk music fest“

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) večeras je, na Velikoj terasi na Paliću, svečeno otvorio Festival folklorne muzike „Folk music fest“ koji se, 27. i 28. maja, održava na Velikoj terasi. Uz izražavanje zahvalnosti Udruženju građana „Juhasok“ što po osmi put organizuje „Folk music fest“, dr Balint Pastor je, tom prilikom, rekao da je ovaj festival prvi u nizu sličnih, ali i drugačijih manifestacija koje će se tokom ovog proleća i predstojećeg leta na Paliću održavati svakog vikenda.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Već sledećeg vikenda na ovom istom mestu će se održati državno prvenstvo u ultramaratonu, a drugog vikenda u junu najveća smotra mađarske narodne muzike i narodnog plesa 'Durindo' i 'Đenđešbokreta'. Prošle godine smo, vraćajući Muzičkom paviljonu osnovnu namenu, otvorili manifestaciju pod nazivom 'Letnji koncerti u Muzičkom paviljonu na Paliću', koja je prerasla u tradiciju, s obzirom na to da će se takvi koncerti ove godine održavati od početka jula. Preduzeće 'Park Palić’ d.o.o. je objavilo javni poziv koji je bio otvoren do danas, do 15.00 časova, kako bi se ansambli, orkestri, muzičari i umetnici prijavili da održavaju koncerte u Muzičkom paviljonu i da taj objekat koristimo na način kakva je bila i prvobitna zamisao, pre 110 godina. Ovakve manifestacije doprinose obogaćivanju turističkog potencijala Palića”, naglasio je dr Balint Pastor. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

26.05.2022.

 

Gradonačelnik Bakić: Subotica je bila važan činilac sistema odbrane

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić pozdravio je danas, u Velikoj većnici Gradske kuće, načelnika Regionalnog centra Ministarstva odbrane Novi Sad (RC MO Novi Sad), pukovnika Miodraga Nadlačkog, sa saradnicima iz Uprave Regionalnog centra, načelnike centara Ministarstva odbrane sa teritorije AP Vojvodine i pripadnike Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica, na čelu sa načelnikom potpukovnikom Sinišom Rangelovim, koji su u okviru planskih aktivnosti RC MO Novi Sad na teritoriji nadležnosti Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica obišli neke od znamenitosti u ovom gradu, između ostalih i Gradsku kuću.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Subotica je još od 13. novembra 1918. godine i ulaska slavne Srpske vojske bila privržena oružanim snagama svoje zemlje i ponosna na sve one Subotičane koji su odabrali vojnički poziv. Mnogi od njih bili su učesnici borbi za oslobođenje kako ovog grada tako i naše države, a najviše ih je bilo u okviru 8. vojvođanske udarne brigade i 51. vojvođanske divizije“, rekao je, tom prilikom, gradonačelnik Bakić.

On je istakao da je Subotica bila važan činilac sistema odbrane, kako u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, tako i u Vojsci Jugoslavije, i da su Subotičani dali svoj herojski doprinos odbrani zemlje tokom NATO agresije i zbrinjavanju velikog broja izbeglica tokom sukoba devedesetih godina. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

23.05.2022.

 

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor održao pozdravni govor na otvaranju Akademskih dana Evropskog protestantskog otvorenog univerziteta

 

 

U ime grada domaćina Evropskog protestantskog otvorenog univerziteta, učesnike konferencije je pozdravio dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), narodni poslanik, predsednik Skupštine grada Subotice. On je istakao da je velika čast za naš grad da je izabran za mesto održavanja ovako važne konferencije i to upravo u godini kada se obeležava 110. godišnjica izgradnje Gradske kuće, kultnog zdanja Subotice i 120. godišnjice jedne od najlepših sinagoga u Evropi.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Ovo je veoma važna poruka za nas, jer je zaštita kulturnog nasleđa naše čvrsto i jasno opredeljenje. Graditeljska baština Subotice svedoči o ljubavi i poštovanju naših predaka prema svom gradu i njihovom nastojanju da ga izgrade što lepšim i boljim. Nama je ponos i dužnost da to nasleđe očuvamo. Veoma nam je drago što će multietnička Subotica, u kojoj su u službenoj upotrebi čak četiri jezika, u narednih nekoliko dana biti mesto okupljanja ekumenski orijentisanih intelektualaca, jer u našem gradu vekovima žive zajedno hrišćani – pravoslavci, katolici, protestanti, Jevreji i Muslimani.“ - rekao je dr Balint Pastor u svom pozdravnom obraćanju na otvaranju konferencije. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

21.05.2022.

 

U Subotici održano 91. Prvenstvo Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom za seniore

 

 

U Hali sportova „Dudova šuma“ večeras je održano 91. seniorsko Prvenstvo Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom. U ekipnom plasmanu najuspešniji je bio subotički Spartak sa 128 osvojenih bodova, drugo mesto pripalo je zrenjaninskom Proleteru (121 bod), a treće ekipi Radničkog iz Beograda (99 bodova). Finalna takmičenja svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da Grad Subotica još jednom pokazuje da pruža odlične uslove za rvački sport i da ima kapacitete za organizovanje velikih takmičenja.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Nedavno smo bili domaćini međunarodnog Memorijalnog turnira 'Refik Memišević – Brale’. I tokom tog tradicionalnog turnira, organizovanog takođe na vrhunskom nivou, sve je funkcionisalo kako treba. Inače, na ovom pojedinačnom seniorskom državnom prvenstvu u rvanju grčko-rimskim stilom učestvuje rekordnih 137 takmičara iz 21 ekipe, što dodatno daje na značaju ovom prvenstvu“, istakao je Bakić. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

15.05.2022.

 

Održano 12. „Banijsko prelo“

 

 

U organizaciji Zavičajnog udruženja „Banija“, iz Subotice, večeras je u restoranu „Spartak“ održano dvanaesto „Banijsko prelo“. Tradicionalnom okupljanju Banijaca prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tim povodom, rekao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je večeras na još jednom banijskom prelu na kojem se Banijci sabiraju, druže i svedoče o bogatstvu kulture i nasleđa svog zavičaja.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Banija je mnogo propatila u prošlosti. Drugi svetski rat, devedesete godine prošlog veka, a nedavno i razorni zemljotresi. Kada govorim o patnjama i stradanjima mog naroda kod mene, razumećete, prorade posebne emocije, jer ’Majka Srbija’, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod su moje svetinje koje ne volim niko da mi dira. Stvari moramo nazvati pravim imenima. Aveti prošlosti i dalje su iznad nas i nisu odustali od svog nauma, a posebno kada je reč o celokupnom srpskom narodu zapadno od Drine koji su, istine radi, hteli da iskorene. Na svu sreću, nisu uspeli u tom svom naumu i nadamo se da nikada neće ni uspeti“, istakao je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

12.05.2022.

 

Gradonačelnik Bakić prisustvovao Izbornoj sednici Skupštine Crvenog krsta Subotica

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao je danas Izbornoj sednici Skupštine Gradske organizacija Crvenog krsta Subotica 3a mandatni period 2022-2026. godina. Uz podsećanje da je prošle godine imao čast da se obrati na godišnjoj skupštini ove plemenite organizacije povodom obeležavanja 135. godišnjice njenog postojanja i rada, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u prostorijama Crvenog krsta, rekao da je današnje okupljanje, upriličeno tokom Nedelje Crvenog krsta širom naše zemlje, prilika i za osvrt na period od prethodne skupštine i da se oda priznanje svim volonterima i stručnjacima Crvenog krsta Subotice koji su dali svoj veliki doprinos u procesu masovne imunizacije u našem gradu.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Kao što su bili ključni deo komunikacije sa građanima i dopremanja pomoći, tokom vanrednog stanja 2020. godine, tako su vaši volonteri odigrali veliku ulogu i u pozivnim centrima za imunizaciju, gde su obavili više od 70.000 razgovora, a pomagali su i na vakcinalnim punktovima vrednim lekarima i medicinskim radnicima Doma zdravlja“, naveo je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

12.05.2022.

 

Gradu Subotici dodeljeno 19 miliona dinara za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta

 

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je, u Novom Sadu, uručio 45 ugovora predstavnicima 31 lokalne samouprave po osnovu dva konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo – za sufinansiranje izgradnje, sanacije, rekonstrukcije i izrade tehničke dokumentacije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije, i za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta na teritoriji AP Vojvodine u ovoj godini. U ime subotičke lokalne samouprave ugovor o „Rehabilitaciji nekategortisanih - atarskih puteva na teritoriji grada Subotice“ potpisao je gradonačelnik Stevan Bakić koji je, tim povodom, izjavio da je ovim ugovorom našem gradu dodeljeno 19 miliona dinara za uređenje atarskih puteva i otresišta u 2022. godini.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Na sredstva koje nam je dodelila Pokrajina mi ćemo dodati još 27 miliona dinara iz gradskog budžeta i to će nam omogućiti da cementnom stabilizacijom i tucanikom pokrijemo skoro 13 kilometara atarskih puteva, što je izuzetno značajno, pre svega za naše poljoprivrednike. Zahvaljujemo se nadležnom sekretarijatu i Pokrajinskoj vladi u celini što uvek podržavaju naše kvalitetno pripremljene projekte i što naše partnerstvo već godinama doprinosi boljem kvalitetu života u Subotici“, naglasio je gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

11.05.2022.

 

Gradonačelnik Bakić primio odbojkaše subotičkog Spartaka

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, sa delegacijom Muškog odbojkaškog kluba Spartak, i tim povodom izjavio da je MOK Spartak, posle 46 godina, napravio vrhunski rezultat u tek okončanoj takmičarskoj 2021/2022. godini i da su odbojkaši Spartaka ove godine priredili veliku radost Subotičanima kroz četiri teške utakmice finalne serije „plej-ofa“ Prvenstva Srbije.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Muški odbojkaški klub Spartak je sa petog mesta napadao titulu prvaka Srbije. Što se mene lično tiče, a mislim i građana Subotice, oni su naši pobednici, ne samo po njihovoj prikazanoj igri, požrtvovanju i borbenosti, već i zbog svega onoga što ih je pratilo tokom cele takmičarske sezone. Izdigli su se iznad svih problema, posebno pred početak prve utakmice ’plej-ofa’ sa novosadskom Vojvodinom. Skoro pola Spartakove ekipe uoči tog duela imalo je zdravstvene probleme i da je sve bilo kako treba po pitanju njihovog zdravlja, jer je ta prva utakmica i prednost domaćeg terena veoma bitna, možda bi sve to otišlo u nekom drugom pravcu. Bila je to, realno, borba ’Davida i golijata’, s obzirom na to da Vojvodina ekipa koja već dugo dominira u srpskoj odbojci, sjajan sportski kolektiv sa mnogo reprezentativaca, vrhunskih inostranih igrača i najboljom mogućom podrškom“, istakao j gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

10.05.2022.

 

Zaključen Memorandum o razumevanju između Grada Subotice i austrijske kompanije „Feler“

 

 

U Subotici je danas zaključen Memorandum o razumevanju između Grada Subotice i Privrednog društva „Feler“ d.o.o. Subotica, iz Subotice. Memorandum su, u Zelenoj Sali Gradske kuće, potpisali gradonačelnik Stevan Bakić, u ime Grada Subotice, i generalni direktor i vlasnik austrijske kompanije „Feler“, Barbara Ašer, i direktor „Feler“ d.o.o. Subotica Nebojša Milošević, u ime privrednog društva. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izrazio zadovoljstvo što je u ime Grada Subotice potpisao Memorandum o razumevanju sa uglednom austrijskom kompanijom „Feler – Njumajer grupa“ koja se bavi razvojem, proizvodnjom i distribucijom kablova za napajanje.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Subotica je sedište srpskog ogranka ove međunarodne poslovne grupacije koja, osim Austrije, ima proizvodne i prodajne kapacitete u Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Americi i Hong Kongu. Zahvaljujemo se menadžmentu kompanije i ovde prisutnoj generalnoj direktorici i vlasnici Barbari Ašer što su se odlučili da svoje poslovanje prošire i na Srbiju, i to baš u našoj Subotici. To je veliki dan za naš grad i državu Srbiju, a o kakvoj je kompaniji reč govori i podatak da njihove proizvode kupuju i kompanije poput ’Boša’, ’Hjulit Pakarda“ i ’Ciska’“, rekao je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

10.05.2022.

 

Gradonačelnik Bakić prisustvovao otvaranju školske manifestacije „Projektna nedelja“

 

 

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ danas je otvorena „Projektna nedelja“, tradicionalna manifestacija koja afirmiše i promoviše kreativnost i inventivnost učenika subotičkih osnovnih i srednjih škola. Otvaranju „Projektne nedelje“, čiji je moto „Ideja, realizacija i prezentacija“, prisustvovali su i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Milan Kovačević, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, istakao da ova manifestacija već 15 godina okuplja najkreativnije mlade ljude Subotice i da ona svedoči da i Tehnička škola „Ivan Sarić“, kao domaćin, i sve ostale obrazovne ustanove koje učestvuju odavno razumeju važnost kreativnosti i inovacija. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

09.05.2022.

 

Gradonačelnik Bakić: Deveti maj je ponos svih slobodoljubivih naroda sveta

 

 

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić, u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Bojan Šoralov, načelnik Okruga, a u ime ambasade Ruske Federacije u Beogradu delegacija koju je predvodio Denis Vengerski, prvi sekretar ambasade Rusije.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, rekao da se na ovom mestu, pred senima palih boraca i žrtava fašizma koji počivaju u ovoj spomen-kosturnici, Subotičani okupljaju dva puta godišnje – 10. oktobra, na dan oslobođenja Subotice od trogodišnje zločinačke okupacije i na današnji datum, 9. maj – dan konačne pobede nad fašizmom i nacizmom.

„Na ovu, 77. godišnjicu te najvažnije pobede u istoriji sveta, sećamo se i ključne bitke Drugog svetskog rata – one u Staljingradu, od koje je prošlo osam decenija. Kod današnjeg Volgograda herojska Crvena armija nanela je prvi veliki poraz nacističkoj Nemačkoj i njenim saveznicima. Preko milion građana tadašnjeg Sovjetskog saveza dalo je svoje živote kao zalog za istorijski 9. maj i pobedu koja će doći 1945. godine“, podsetio je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

07.05.2022.

 

Održan 16. Memorijalni turnir „Refik Memišević – Brale“

 

 

U Hali sportova „Dudova šuma“ danas je održan tradicionalni, 16. po redu Memorijalni turnir „Refik Memišević – Brale“ u rvanju grčko-rimskim stilom za rvače uzrasta do 17 godina, na kome je učestvovalo oko 70 takmičara iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Turnir je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je naglasio da ovaj izuzetan sportski događaj već 16 godina čuva sećanje na Subotičanina Refika Memiševića Braleta i slavi njegove sportske uspehe.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Memišević je bio šampion svog kluba, svog grada, svoje zemlje i sveta, ljudska i sportska veličina i kroz ovaj turnir mi čuvamo uspomenu na njega i sve sportske vrednosti koje su ga krasile. Nažalost, iz objektivnih razloga, što zbog korone, što zbog političke nestabilnosti u Evropi i raznih svetskih kriza, ove godine takmičari iz inostranstva nisu uspeli da dođu u većem broju, ali to ne sme i ne može da umanji značaj ovog memorijala. Ove godine prvi put imamo i ženske takmičarske kategorije, što pokazuje da dolazi do napretka i razvoja kako rvačkog sporta, tako i ovog turnira. Zahvaljujem se svima koji su se odazvali pozivu da učestvuju na turniru, takmičarima želim da postignu što bolje rezultate, a našim gostima ugodan boravak u Subotici“, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

29.04.2022.

 

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor najavio proširenje i izgradnju vodovodne mreže u četiri prigradska naselja

 

 

Narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) danas je, u Bačkim vinogradima, na lokaciji Postrojenja za prečišćavanje vode za piće predstavio projekat proširenja vodovodne mreže ovog naselja i izgradnje vodovodne mreže u Hajdukovu, Nosi i Šupljaku, odnosno mikroregionalnog vodovodnog sistema. Uz podsećanje da je Postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Bačkim vinogradima u funkciji od 2015. godine, dr Balint Pastor je rekao da je nakon nekoliko decenija učenjen prvi korak da građani Hajdukova, Bačkih vinograda, Šupljaka i Nose imaju vodu za piće.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Već godinama meštani ovih naselja s punim pravom govore da nije normalno da u 21. veku nemaju vodu za za piće. Od 2015. godine u Bačkim vinogradima vodovodnom mrežom je pokriveno svega od 30 do 40 odsto ovog naselja, dok u Hajdukovu, Nosi i Šupljaku uopšte nema vodovodne mreže i ljudi nemaju vodu za piće. Decenijama se na prevazilaženju tog velikog problema ništa nije dešavalo, a sada se, konačno, dogodilo nešto pozitivno. Naime, izradiće se projektno-tehnička dokumentacija za proširenje vodovodne mreže u Bačkim vinogradima i za izgradnju vodovodne mreže u Hajdukovu, Nosi i Šupljaku, zahvaljujući sredstvima Zelenog centra za Zapadni Balkan kojim upravlja Ministarstvo za inovacije i tehnologiju Mađarske, a jedno privredno društvo dobilo je sredstva u visini od oko 160.000 evra za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Izrada te dokumentacije je prvi korak, a nakon toga možemo da tražimo sredstva da apliciramo za izgradnju vodovodne mreže u tri sela, odnosno za proširenje vodovodne mreže u ovom naselju gde se trenutno nalazimo“, naglasio je dr Balint Pastor. ...dalje

 

____________________________________________________________________________

 

29.04.2022.

 

Fudbalerke Spartaka proslavile 13. titulu prvaka države

 

 

Svečanom ceremonijom dodele medalja i pehara i vatrometom Ženski fudbalski klub Spartak večeras je, na subotičkom Gradskom stadionu, proslavio osvajanje trinaeste šampionske titule u istoriji kluba, a dvanaeste titule u nizu. Prvotimkama, stručnom štabu i sportskom direktoru ŽFK Spartak zlatne medalje uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, dok je počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić kapitenu „plavih golubica“ Violeti Slović predao šampionski pehar. Pre velikog slavlja, savladan je „Mašinac Trace“ iz Niša (7:0) u poslednjem, šestom kolu „plej-ofa“ Super lige Srbije za žene.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Ženski fudbalski klub Spartak superiorno je osvojio novu šampionsku titulu u prvenstvenoj sezoni 2021/2022. sa čak 20 pobeda u 20 utakmica, uz impozantnu gol-razliku – 134:5. Fudbalerke Spartaka prvu titulu prvaka države osvojile su u takmičarskoj sezoni 1974/1975, a od prvenstvene sezone 2010/2011. i osvajanja prve u nizu od 12 uzastopnih šampionskih titula počele su da ispisuju nove stranice istorije ženskog fudbala u našoj zemlji. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

27.04.2022.

 

Gradonačelnik Bakić primio Marka Pižuricu, osvajača bronzane medalje na EP u boksu u Sofiji

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić primio je danas Marka Pižuricu, boksera subotičkog Spartaka i omladinskog reprezentativca Srbije koji je braneći boje srpske zastave na Evropskom prvenstvu u boksu, održanom od 11. do 21. aprila 2022. godine u Sofiji, osvojio bronzanu medalju. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je danas u ime Grada Subotice i svoje ime izrazio veliku zahvalnost mladom Subotičaninu Marku Pižurici na srčanoj sportskoj borbi za svoju zemlju koju je kao član Omladinske reprezentacije Srbije u boksu vodio na Omladinskom evropskom prvenstvu u Bugarskoj.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Omladinska bokserska reprezentacija Srbije postigla je u Sofiji istorijski rezultat, osvojivši četiri medalje. Osvajanje ovih odličja ogroman je uspeh za našu državu i srpski boks, a bronzana medalja koju je Marko izborio u kategoriji do 80 kilograma posebno je značajna za njegov matični Bokserski klub Spartak. To je prva evropska medalja ovog sportskog kolektiva sa dugom tradicijom osvojena u omladinskoj konkurenciji. Drago mi je što je Marko krenuo putem naših bokserskih legendi, Pavla Šovljanskog, osvajača dve evropske medalje u seniorskoj konkurenciji, i legendarnog Dragana Gage Vujkovića, osvajača dve medalje sa svetskih prvenstava“, naglasio je gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

27.04.2022.

 

Otvoren 24. Simpozijum epizootiologa i epidemiologa

 

 

Subotica je ove godine domaćin dvadeset i četvrtog po redu „Simpozijuma epizootiologa i epidemiologa”, stručno-naučnog skupa posvećenog razmeni stručnih saznanja i iskustava veterinarske i humane medicine, koji se od 27. do 29. aprila održava u Hotelu „Patria“. Ceremoniji svečanog otvaranja simpozijuma danas je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da je zaista veliki uspeh pokrenuti jedan ovakav godišnji skup, uz sve izazove koje je nosio period od pre dve i po decenije.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Još je veći podvig zadržati kontinuitet i na tome moramo posebno da odamo prizanje svima koji su učestovali u organizaciji sve ove godine“, kazao je Bakić.

Podsetio je da Veterinarski specijalistički institut „Subotica“ ove godine obeležava jubilej – tri decenije rada pod tim imenom i doprinosa sprečavanju pojave i širenja zaraznih bolesti životinja i njihovom efikasnom suzbijanju, i čestitao rukovodstvu i svim zaposlenima VSI „Subotica“ na stručnosti koja je veoma važna za veterinu i poljoprivredu Severnobačkog i Severnobanatskog okruga.

„Naše vreme pokazuje koliko su ovakvi skupovi važni i koliko je dragoceno stalno produbljivanje znanja o zaraznim bolestima, koje često prelaze sa životinja na ljude i time ugrožavaju ne samo našu poljoprivredu, već i javno zdravlje. Grad Subotica će uvek biti pouzdan partner kako našem lokalnom institutu, tako i svim uvaženim ustanovama čiji predstavnici su danas sa nama, kako bismo stalno unapređivali kvalitet zdravstvene zaštite životinja i ljudi“, naglasio je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

26.04.2022.

 

Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju jubileja Politehničke škole

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao je obeležavanju Dana Politehničke škole i jubileja – 20 godina postojanja škole pod ovim imenom. Obraćajući se medijima nakon otvaranja izložbe likovnih radova učenice trećeg razreda ove škole Majde Vig, gradonačelnik Bakić je istakao da je privilegija biti sa učenicima i kolektivom Politehničke škole koja danas proslavlja dve decenije rada u trenutnom organizacionom formatu i pod ovim imenom, i dodao da njena tradicija seže čak do davne 1883. godine.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Uveren sam da će učenici Politehničke škole imati mnogo da ponude svom gradu i državi Srbiji kada izađu iz ove škole i okončaju svoje školovanje. Politehnička škola je jedan od ponosa Grada Subotice u oblasti obrazovanja i u narednoj školskoj godini će imati nove obrazovne profile, u skladu sa nacionalnim modelom dualnog obrazovanja i potrebama našeg društva“, naglasio je gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

26.04.2022.

 

Gradonačelnik Bakić: Mala Bosna će imati primarnu zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuje

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao je danas obnovljenu ambulantu u Maloj Bosni i tim povodom izjavio da je za adaptaciju i renoviranje, imajući u vidu koliko dugo u taj objekat nije ulagano, iz gradskog budžeta izdvojeno 5,2 miliona dinara.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Ambulanta u Mesnoj zajednici ’Mala Bosna’ nije radila više od dve godine, zbog naloga sanitarne inspekcije o zatvaranju zbog neispunjavanja uslova koje propisuje Zakon o zaštiti zdravlja. Rešeni su veliki problemi sa krovom zgrade, zamenjeni su prozori i vrata, uveden nov sistem grejanja, renovirana su kupatila i zamenjena električna instalacija. Uredili smo i dvorište i konačno će i meštani Male Bosne imati primarnu zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju“, naglasio je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

26.04.2022.

 

Jedriličari sa Palića na početku sezone imaju već šest regata za sobom

 

 

 

 

Nenad Zakić je odmah nakon povratka sa BIOR - Bodrum International Optimist Regate, otputovao na 4. CLIVO SAILING CUP-u u Medulin, u Hrvatsku, dok su Kristina Boja i Danilo Bešić bili u Hourtinu, u Francuskoj, na ILCA 6 i ILCA 7 - U21 Evropskom Prvenstvu, a najmlađi takmičari klase Optimist su učestvovali na 29. Uskršnjoj regati, koja je održana u Novom Sadu na Dunavcu.
S obzirom da je tek početak sezone, naši takmičari su se lepo dokazali i na međunarodnim regatama, čak i pored onih takmičara iz inostranstva koji tokom cele godine imaju uslove za jedrenje. Na međunarodnim regatama se najbolje dokazao Nenad Zakić osvojivši 20. mesto od ukupno 136 takmičara na 4. CLIVO SAILING CUP-u u Medulinu, ali su i Kristina i Danilo postigli lepe rezultate na Evropskom Prvenstvu i ujedno učestvovali na odličnoj pripremi za nas najbitniju regatu, to jest za Državno Prvenstvo, koje će se održati na Paliću u periodu od 29. aprila do 1. maja.
Međutim najuspešniji su bili najmlađu takmičari kluba, početnici klase Optimist, koji su se iz Novog Sada vratili sa tri medalje, i to Tijana Zakić je osvojila 2. mesto u generalnom plasmanu, David Česko 3. mesto u kategoriji dečaka do 12.godina, a Marko Atić je dobio posebno priznanje kao najmlađi takmičar.
Nakon regata u gostima, takmičari sa Palića su se 23 i 24. aprila isprobali i na domaćem terenu, na regati koju je organizovao susedni Klub Reful. Na Reful kupu su naši takmičari postigli sledeće rezultate:
Nenad Zakić – 1 mesto u klasi Optimist (generalno)
Tihomir Zakić – 1. mesto klasa FIN
Robert Kovač – 1. mesto klasa ILCA 7
Viktor Harangozo – 3. mesto klasa FIN

Nakon svih ovih regata u gostima, u predstojećem periodu Jedriličarski klub Palić će biti domaćin i organizator sledećih velikih regata:
- 76. Prvomajska regata / Državno Prvenstvo - period održavanja regate je od 29. aprila do 1. maja 2022.godine.
- SEEOOC 2022 – 15. Otvoreni Kup Jugoistočne Evrope za klasu optimist (South East Europe Open Optimist Cup) - period održavanja od 6. do 8 maja 2022.godine.
- Otvoreno Prvenstvo Vojvodine – regata će se održati 14-15. maja 2022.godine.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

21.04.2022.

 

Vaskršnja čestitka gradonačelnika Subotice Stevana Bakića

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, čestitam najveći hrišćanski praznik, uz izražavanje iskrene želje da, u ovim izazovnim vremenima velikih globalnih iskušenja, sačuvamo mir u sebi i oko sebe, zajedništvo u našem gradu i najviše vrednosti vere, nade i ljubavi u našim porodicama i širem društvu.
Želeći vam svaku ličnu i porodičnu sreću, upućujem vam najradosniji pozdrav - Hristos vaskrse!

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

VIDEO

 

 

21.04.2022.

 

Vaskršnja čestitka predsednika Skupštine grada Subotice dr Balinta Pastora

 

 

 

 

U ime Skupštine grada Subotice i u svoje lično ime, čestitam Vaskrs svim sugrađanima pravoslavne vere, želeći da ga provedu u radosti, ljubavi i veselju. Neka nam duh najradosnijeg hrišćanskog praznika ispuni dane i pomogne nam u bitkama svakodnevice.
Pobeda života nad smrti, ljubavi nad zlom daju nam snagu da istrajemo u nevoljama i da ne gubimo nadu u stvaranju bolje budućnosti.

Hristos vaskrse!

 

Dr. Pásztor Bálint
(Dr Balint Pastor)
predsednik Skupštine grada Subotice

 

VIDEO

 

____________________________________________________________________________

 

20.04.2022.

 

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor obišao asfaltiranu ulicu Drugi vinogradi u Čantaviru

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) obišao je danas ulicu Drugi vinogradi u Čantaviru koja je dobila asfaltnu podlogu u dužini od jednog kilometra nakon skoro četrdeset godina. Uz isticanje da će ova investicija vredna oko 22 miliona dinara olakšati svakodnevicu građanima koji žive u stotinak domaćinstava u ovoj ulici, dr Balint Pastor je rekao da su sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena iz budžeta Grada Subotice.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Raduje me što smo u Čantaviru, u ulici Drugi vinogradi. U ovom naselju ukupno ima šest ulica sa nazivom vinogradi i sve su odavno asfaltirane, osim ulice Drugi vinogradi. Sa nama je i žiteljka Čantavira koja je dočekala da se i ova ulica u kojoj živi već 39 godina konačno asfaltira. I realizacija ovog projekta svedoči ono o čemu konstantno govorimo, a to je da je Gradu Subotici jako bitno da se ravnomerno razvijaju sve mesne zajednice, kako gradske, tako i prigradske. Nema ni povlašćenih, ni privilegovanih, kao što je to bilo u nekim ranijim periodima. Zaista se trudimo da stanovnici svih mesnih zajednica na teritoriji našeg grada imaju kvalitetne uslove za život, što podrazumeva i izgradnju putne, vodovodne, kanalizacione i gasovodne mreže“, naglasio je dr Balint Pastor. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

14.04.2022.

 

Uskršnja čestitka gradonačelnika Subotice Stevana Bakića

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru, čestitam najveći hrišćanski praznik, uz izražavanje iskrene želje da u ovim izazovnim vremenima velikih globalnih iskušenja sačuvamo mir u sebi i oko sebe, zajedništvo u našem gradu i najviše vrednosti vere, nade i ljubavi u našim porodicama i širem društvu.

 

Neka Vam je srećan i blagosloven Uskrs!

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

VIDEO

 

 

14.04.2022.

 

Uskršnja čestitka predsednika Skupštine grada Subotice dr Balinta Pastora

 

 

 

 

U ime Skupštine grada Subotice i u svoje lično ime svim sugrađanima koji praznuju Uskrs po Gregorijanskom kalendaru želim prijatne blagdane provedene u dobrom zdravlju, miru i radosti.

 

Iza nas je težak period i znamo da su ovo i dalje vremena u kojima se svakodnevno suočavamo sa velikim izazovima.

 

Međutim, požrtvovani i osnaženi verom i nadom u novi početak, hvatamo se sa problemima u koštac pretvarajući ih u rešive zadatke.

 

Neka nam za to snagu i utehu pruži poruka najvećeg hrišćanskog praznika, ostvarenje milosti i ljubavi koja je iznad svega.

 

Srećan Uskrs!

Dr. Pásztor Bálint
(Dr Balint Pastor)
predsednik Skupštine grada Subotice

 

VIDEO

 

____________________________________________________________________________

 

12.04.2022.

 

Završena rekonstrukcija čeone fasade Gradske biblioteke u Subotici

 

 

Završena je rekonstrukcija glavne fasade zgrade Gradske biblioteke u Subotici. Inicijativu za rekonstrukciju fasade ove građevine sagrađene 1895. godine prema projektu Ferenca Rajhla, pokrenuo je predsednik Skupštine Grada Subotice i republički poslanik, Balint Pastor. Za rekonstrukciju fasade je iz republičkog budžeta, posredstvom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu izdvojeno 18 miliona dinara.

 

 

 

 

- Radovi obuhvataju rekonstrukciju fasade, statue Atlasa, konzervatorske radove, kao i zamenu prozora i vrata. Sve je urađeno na način, da se ova zgrada u potpunosti može očuvati, a eliminisani su faktori koji su prethodnih godina doveli do toga da je zgrada skoro uništena, odnosno glavni ukrasi ove zgrade, Atlasi. Da nismo pravovremeno reagovali, možda ne bismo mogli očuvati zgradu, ali hvala Ministarstvu, hvala ministarki Obradović, hvala izvođačima radova i hvala Međupštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, izjavio je predsednik Skupštine grada Balint Pastor, zadovoljan kvalitetom izvednih radova.

 

Pored obnove zgrade Gradske biblioteke gde se nastavljaju radovi na delovima fasade i krovnoj konstrukciji, prema rečima Balinta Pastora, u planu je i obnova drugih starih građevina.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

11.04.2022.

 

Počela 31.“Nedelja pravoslavlja”

 

 

Izložbom „Traganje za verom“ autora Stevana J.Mićića, u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” večeras je otvorena 31. po redu “Nedelja pravoslavlja”. Do 17. aprila publika će biti u prilici da prisustvuje književnim večerima, promociji knjiga, muzičkoj večeri i istorijskim tribinama.

 

 

 

 

Prema rečima autora večeras otvorene izložbe, renomiranog srpskog arhitekte i majstora crteža, Stevana Mićića iz Beograda, izložba “Traganje za verom” predstavlja crteže nastale tokom obilaska Svete Gore, a doživljeno iskustvo traganja za verom sada putem svog talenta otkriva subotičkoj publici.

 

Nedelju pravoslavlja je po blagoslovu vladike bačkog Irineja, otvorio protoprezviter otac Dušan Đukić koji je svim građanima poželeo da predstojeći praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospodnje, dočekaju u zdravlju i slozi sa najmilijima.

 

Otvaranju je prisustvovao i u ime lokalne samouprave pozdravio okupljene član GV zadužen za privredu, Srđan Samardžić, koji je istakao da se lokalna samouprava danas bori za boljitak u našem gradu, za njegov razvoj i ostvarivanje svih potencijala, te da pored komunalnog infrastrukturnog, saobraćajnog i privrednog razvoja, Subotica mora da prati i jačanje kapaciteta za stvaranje i negovanje kulture i umetnosti i u ovom vremenu koje kako je rekao "besni u međunarodnim odnosima".

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

11.04.2022.

 

Obnovljena tenis hala u Dudovoj šumi

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta obišli su rekonstruisanu halu za tenis u Dudovoj šumi, gde je rekonstrukcijom staklenih površina obezbeđena visoka energetska efikasnost. Ukupna vrednost investicije je 4,8 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu obezbedio 4,4 miliona dinara. Iz gradskog budžeta je izdvojeno 176 hiljada dinara, a Teniski klub "Spartak" je učestvovao sa 152 hiljade dinara. Halu koriste takmičari Teniskog kluba "Spartak" koji pored toga što beleže izuzetne sportske rezultate, zahvaljujući odgovornom rukovodstvu svake godine izdvajaju značajna sredstva za infrastrukturna ulaganja.

 

 

 

 

- Napravili smo više terena nego što je bilo, obnovili smo kompletnu infrastrukturu što se tiče prostorija, kupatila i terena. Naišli smo međutim na problem, koji prevazilazi naše mogućnosti. Taj problem je ova hala u kojoj se sada nalazimo, izjavio je Milan Vučković, predsednik Teniskog kluba "Spartak".

 

- Prepoznali smo potrebe Grada Subotice i Teniskog kluba "Spartak" i priveli smo nameni ovaj objekat. Energetska efikasnost je kao što vidite sada na zavidnom nivou i naši teniseri, teniseri kluba "Spartak" sada imaju mnogo bolje uslove za trening, rekao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, ističući da će se nastaviti sa ulaganjima u Subotici, zahvalivši se pri tom na inicijativi da se zajedničkim snagama stvaraju mogućnosti za bavljenje sportom.

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić se zahvalio Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu na brzoj reakciji i podršci u realizaciji ovog projekta rekonstrukcije staklenih površina na objektu izgrađenom 1973. godine.

- Podržali smo rekonstrukciju pre svega zbog bezbednosti, a onda i zbog energetske efikasnosti. Tenis klub "Spartak" ima bogatu tradiciju i 250 članova od kojih 70 aktivno učestvuje na takmičenjima. Najuspešniji predstavnik je Kristijan Juhas koji profesionalno učestvuje na turnirima, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić ističući da osim takmičara TK "Spartak", teniske terene rekreativno koristi i oko stotinu sugrađana.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

08.04.2022.

 

U Subotici promovisan nacionalni model dualnog obrazovanja

 

 

U cilju predstavljanja prednosti dualnog obrazovanja, dosadašnjih iskustava i postignuća i primera dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju koji je počeo da se primenjuje od septembra 2019/2020. školske godine, kao i Zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je danas u Subotici promociju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji. Promociji održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Uz izražavanje zadovoljstva što je Grad Subotica danas ponovo domaćin jednog ovakvog okupljanja, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, rekao da smo svedoci da je ovo region koji u ekonomskom pogledu snažno napreduje.

„Kako drugačije da razvijamo ekonomiju u državi ukoliko ne razmišljamo o tome da je jedan od stubova ekonomskog razvoja i obrazovanje. Ono što će mladi učenici koji se opredele za ovaj model sigurno dobiti jeste kvalitet znanja koji će ih učiniti odmah zapošljivim. Razvoj i širenje naše industrijske zone je nešto što nam daje snažan zamajac i uverenje da ćemo uspeti, jer imamo pogodno tlo za razvoj“, istakao je Bakić.

Dodao je da Grad Subotica godinama unazad svojim aktivnostima pomaže i podstiče uspostavljanje i jačanje saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca, kao pokretača lokalnog ekonomskog razvoja. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

08.04.2022.

 

Gradonačelnik Bakić se sastao sa predstavnicima romske zajednice

 

 

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa predstavnicima romske nacionalne manjine. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je i ove godine povodom obeležavanja Svetskog dana Roma postavljena zastava Roma na Gradskoj kući, a prvi put i na objektu Mesne zajednice „Peščara“, u znak podrške sugrađanima iz romske zajednice, i da je Grad Subotica u prethodnom periodu pokazao odgovornu politiku u pogledu podrške romskoj nacionalnoj manjini i unapređenju položaja i kvaliteta života Roma i Romkinja u ovom gradu.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Od 2018. godine, putem ’ROMACTED’ programa, romskoj zajednici u našem gradu omogućeno je da se više uključi u društveni život kroz predstavljanje svojih prioriteta. U tom smislu, aktivno učešće su uzeli mladi Romi, žene Romkinje i romski muzičari. U narednom periodu očekuje nas izrada novog Lokalnog akcionog plana za period 2022-2027. godina, gde ćemo definisati prioritete za poboljšanje položaja Roma i Romkinja u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva, stanovanja i zapošljavanja“, naglasio je gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

04.04.2022.

 

Stevan Bakić: Ubedljiva pobeda Vučića u Subotici

 

 

Prema podacima koje je noćas objavio Gradski odbor Sprske napredne stranke u Subotici, nakon 99,2 posto prebrojanih glasova, sa 101 biračkog mesta, Aleksandar Vučić je u Subotici apsolutni pobednik predsedničkih izbora, sa 64,42 posto glasova građana Subotice, a prema rečima Stevana Bakića, jednog od poverenika SNS u Subotici, ovim je samo potvrđena ispravnost politike koju vodi Aleksandar Vučić, politike koja, kako je rekao " vodi miru, stabilnosti, daljem napretku i nastavku razvojne politike Srbije kao lidera u regionu".

 

 

 

 

- Za nas je ovo važan, istorijski dan, jer je Srbija pokazala u kom smeru želi da ide, izjavio je jedan od poverenika Srpske napredne stranke u Subotici, Stevan Bakić okupljenim medijima u Gradskom odboru SNS u Subotici.

 

Prema proceni Izbornog štaba Gradskog odbora SNS u Subotici, izborna lista „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve“ na parlamentarnim izborima osvojila je 37,61 odsto glasova, a Stevan Bakić se zahvalio građanima, koalicionim i političkim partnerima iz Saveza vojvođanskih Mađara i Socijalističke partije Srbije na podršci, ističući da je ponosan na rezultate izbora u Subotici, a da doprinos svim razvojnim projektima Grada, sa republičkog nivoa nije zaboravljen.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.03.2022.

 

Uručena priznanja najboljim mladim matematičarima na okružnim takmičenjima

 

 

Učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Severnobačkog upravnog okruga, koji čine Grad Subotica i opštine Bačka Topola i Mali Iđoš, koji su na nedavno održanim okružnim takmičenjima iz matematike ostvarili najbolje rezultate danas su, u Subotici, uručena priznanja. Prigodnoj svečanosti upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće, u okviru koje je diplomama i pohvalama nagrađeno oko 60 osnovaca i dvadesetak srednjoškolaca, prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint).

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je ova lepa godišnja smotra matematičkih talenata postala tradicija za Suboticu i da zaista želi da se zahvali svima u ovom gradu koji tome doprinose.

„Kao i ostale plemenite nauke, matematika je od davnina izuzetno važna za svako društvo i sve zajednice tokom istorije. Naša zemlja je uvek bila zavičaj talentovanih matematičkih umova, od anonimnih genija koji su projektovali srednjovekovne manastire, preko Petrovića, Milankovića, Pupina, do današnjih mladih svetskih šampiona na matematičkim olimpijadama. U dobrom ste društvu naši mladi Subotičani, a vašem gradu i državi izuzetno su potrebni vaši talenti i vaša vrednoća“, naglasio je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

23.03.2022.

 

Gradonačelnik Bakić obišao početak radova na rekonstrukciji centralnog trga u Bajmoku

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Ognjen Golubović, obišli su danas početak radova na rekonstrukciji Trga maršala Tita i rekonstrukciji trotoara u delu ulice Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Bajmoku. Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, izjavio kako će, pored rekonstrukcije Trga i pešačkih staza s obe strane duž dela ulice JNA, u okviru ovih radova biti postavljen novi urbani mobilijar i parkovska rasveta, da je za realizaciju ove investicije iz gradskog budžeta opredeljeno 12 miliona dinara i da radove izvodi PTP „Dubrava“ d.o.o., iz Bajmoka.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„U narednom periodu biće izvođeni radovi na uređenju atarskih puteva na teritoriji Mesne zajednice ’Bajmok’, u ukupnoj dužini od dva kilometra, i to onih puteva čije uređenje su predložili ova mesna zajednica i njeni građani. Za te radove iz gradskog budžeta je izdvojeno pet miliona dinara. Na ovaj način Grad Subotica pokazuje da ravnomerno ulaže u razvoj kako gradskih, tako i prigradskih mesnih zajednica, a naročito u MZ ’Bajmok’ koja je jedna od najvećih prigradskih mesnih zajednica na teritoriji našeg grada, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

22.03.2022.

 

Gradonačelnik Bakić: Rešili smo višedecenijski problem građana MZ „Gat“

 

 

„Danas smo pustili u rad pumpnu stanicu koja će omogućiti prebacivanje atmosferskih i otpadnih voda od Kolektora I, koji se nalazi u Velebitskoj ulici, do Kolektora 0, u ulici Dragojle Jarnević. Zbog teškog i zahtevnog terena, tražili smo rešenje i po mišljenju struke ovo je sistemsko rešenje na duge staze, jer je ovaj deo grada, tačnije Mesna zajednica ’Gat’, jedna od najnižih tačaka nadmorske visine u Subotici, stručno nazvana nulta tačka. Čekalo se, nažalost, više decenija na rešavanje ovog problema, ali sam ponosan što smo konačno rešili i taj problem naših sugrađana u ovoj mesnoj zajednici koji su do danas, usled malo većih padavina, imali poplave u svojim dvorištima i kućama, i trpeli određenu štetu“, naglasio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić nakon puštanja u rad crpne stanice u Velebitskoj ulici, u subotičkoj MZ „Gat“. Naveo je da je vrednost investicije oko 400.000 evra i da je projekat rađen u dve faze.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Prva faza je rađena od oktobra 2019. do septembra 2020. godine. Vrednost te faze je 23,5 miliona dinara, jedan deo sredstava je obezbedio Grad Subotica, a drugi JKP ’Vodovod i kanalizacija’. Druga faza je rađena od novembra 2021. godine pa do današnjeg dana, njena vrednost je 22,5 miliona dinara i kompletan iznos obezbedio je Grad“, istakao je Bakić.

Dodao je da su instalirana dva pumpna agregata nemačkog proizvođača „Hidrostal“, kapaciteta 2.000 kubnih metara vode na čas, i da je obezbeđen agregat od 55 kilovata u slučaju prestanka napajanja električnom energijom.

 

„Sve je jako dobro urađeno, izolovano, kako rad agregata ne bi uticao na okolinu i na građane. Ponosan sam na moje saradnike, na gradsku menadžerku, na sekretara Sekretarijata za komunalne delatnosti, na naše inženjere u JKP ’Vodovod i kanalizacija’, jer su preduzeli sve da ispunimo moje obećenje, dato građanima po imenovanju na mesto gradonačelnika, da ću dati sve od sebe da rešimo ovaj problem. Ovo je najbolji primer dobre fiskalne politike u prethodnoj godini koja je omogućila da možemo da opredelimo sredstva da bismo završili ovaj projekat i rešili problem naših građana u ovom delu grada. Trudićemo se i dalje da sve probleme sa kojima se susreću naši sugrađani rešavamo sistemski, jer ne želim rešenja na mesec ili dva, već insistiram na dugotrajnim rešenjima“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.03.2022.

 

Gradonačelnik Bakić obišao radove na izgradnji kolovoza u Cvetnoj ulici na Paliću

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Ognjen Golubović, obišli su danas završne radove na izgradnji kolovoza u Cvetnoj ulici na Paliću. Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, izjavio da je za izgradnju kolovoza u ovoj ulici, u dužini od 230 metara i širine četiri metra, iz gradskog budžeta izdvojeno devet miliona dinara, i da će tokom narednih nekoliko dana biti okončani radovi i na izgradnji kolovoza u Jasenovačkoj ulici, takođe u Mesnoj zajednici „Palić“.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Danas sam, u Novom Sadu, u ime subotičke lokalne samouprave, potpisao ugovor između Grada Subotice i Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine o dodeli 170 miliona dinara za finansiranje projekta ’Izgradnja i rehabilitacija saobraćajne infrastrukture u Subotici’. Zahvaljujem se Upravi za kapitalna ulaganja što je i ove godine prepoznala potrebe grada Subotice i njenih građana vezane za razvoj saobraćajne infrastrukture u našem gradu. Sa opredeljenih 50 miliona dinara u budžetu grada, ove godine ćemo raspolagati sa 220 miliona dinara za unapređenje putne infrastrukture na teritoriji grada Subotice, sa kojima ćemo rešiti brojne infrastrukturne probleme. U okviru ovog projekta biće rekonstruisan Novosadski put, odnosno obilaznica oko Palića, u dužini od oko pet kilometara, što će dodatno osnažiti turističku ponudu Palića koji je među top šest turističkih destinacija u našoj zemlji“, naglasio je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

21.03.2022.

 

Subotici odobreno 170 miliona za izgradnju i rehabilitaciju saobraćajne infrastrukture

 

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore vredne ukupno 4,5 milijardi dinara predstavnicima gradova i opština za realizaciju 32 projekta u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja i zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, razvoja sporta i u oblasti kulture. Na osnovu javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, objavljenog 18. februara ove godine, za realizaciju projekata iz te oblasti na teritoriji 14 vojvođanskih opština i gradova, među kojima je i Subotica, ukupno je odobreno nešto više od 1,67 milijardi dinara. U skladu sa odlukom o dodeli sredstava, Gradu Subotici je odobreno 169.936.572,57 dinara za projekat „Izgradnja i rehabilitacija saobraćajne infrastrukture u gradu Subotici“. U ime subotičke lokalne samouprave ugovor je potpisao gradonačelnik Stevan Bakić.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Igor Mirović je, tom prilikom, istakao da je ovo važan dan za Vojvodinu jer, kako je rekao, počinje novi investicioni ciklus, u kojem će, zajedničkim naporima, baš kao i minulih godina, biti realizovani novi konkretni projekte značajni za Vojvodinu i svih 45 lokalnih samouprava.

„Ta sredstva biće investirana direktno u lokalni ekonomski razvoj“, izjavio je Mirović i dodao da je iz pokrajinskog budžeta, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, za ove namene izdvojeno 3,6 milijardi dinara, dok će ostatak obezbediti lokalne samouprave. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

21.03.2022.

 

Počeli radovi na proširenju Graničnog prelaza Horgoš

 

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Išptvan Pastor, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Emeše Lalić Urban, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Ognjen Bjelić, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik Skupštine opštine Kanjiža, Robert Lacko, direktor Transportne zajednice Republike Slovenije Matej Zakonjšek i brojne druge zvanice prisustvovali su danas obeležavanju početka radova na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš, na teritoriji opštine Kanjiža.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Momirović je tom prilikom rekao da je planirano proširenje lokacije graničnog prelaza Horgoš od izuzetne važnosti jer predstavlja deo evropskog Koridora 10 i jednu od ključnih tačaka tranzitnog saobraćaja kroz našu zemlju. On je pozvao građane da se prevezu novim brzim vozom „Soko“, koji trenutno saobraća od Beograda do Novog Sada za svega 33 minuta, i da se uvere u to kako izgleda najbolja železnička infrastruktura i najbolji vozovi u Istočnoj Evropi.

Ištvan Pastor je izrazio zahvalnost ministru Momiroviću na podršci ovom bitnom projektu, koji otvara potpuno novu perspektivu za ovaj deo države.

Posebnu važnost ove investicije predočio je i direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, istakavši da ovaj projekat ne predstavlja samo vrata između Srbije i Mađarske, već i vrata između Zapadnog Balkana i Evropske unije. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

16.03.2022.

 

Ministarka Kisić i gradonačelnik Bakić obišli Dom „Kolevka“

 

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici, gde su izgradnjom novih objekata, rekonstrukcijom starih i njihovim opremanjem poboljšani uslovi za boravak korisnika i rad zaposlenih, kao i usluge socijalne zaštite koje se pružaju u ovoj ustanovi.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Ministarka Kisić je, tom prilikom, izjavila „da smo danas svedoci da je u Domu ’Kolevka’ u Subotici urađeno sve što je obećeno i planirano“ i što je, kako je rekla, zajedničkim snagama i značajnim sredstvima i postignuto.

 

„Kancelariji za javna ulaganja, koja je prepoznala potrebu i značaj ulaganja u nove objekte i rekonstrukciju postojećih u okviru Doma, uložila više od 750 miliona dinara, dok je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz podršku lokalne samouprave, izdvojilo dodatna sredstva kako bi se svi ovi objekti opremili. Novi objekti za boravak dece koja imaju određene smetnje u razvoju izgrađeni su po najsavremenijim svetskim standardima. Dom ’Kolevka’ je od osnivanja udomio više od 10.000 dece, a mnogi od njih su svoje prve korake napravili upravo u ovoj ustanovi“, kazala je ministarka Kisić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

14.03.2022.

 

Bunjevački nacionalni savet gradonačelniku Bakiću dodelio priznanje „Ivan Antunović“

 

 

Svečanom, devetnaestom sednicom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine (NSBNM) večeras je, u Plavoj sali Gradske kuće, obeležen „23. februar, Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Pored usvajanja informacije o radu Bunjevačkog nacionalnog saveta (BNS) u 2021. godini, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine na ovoj sednici je dodelio tradicionalna priznanja istaknutim pojedincima, institucijama, organizacijama i udruženjima iz više oblasti, a priznanje „Ivan Antunović” koje se dodeljuje za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, dodeljeno je gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je počastvovan i privilegovan dodelom najvišeg priznanja bunjevačke nacionalne zajednice koje nosi ime velikog prosvetitelja i borca za prava Bunjevaca – biskupa Ivana Antunovića.

„Posebno se zahvaljujem na ovoj počasti koju delim sa takvim veličinama značajnim za Bunjevce kakve su Zvonko Bogdan i Nikola Babić. Ovo je jedno od najlepših priznanja koje sam do sada dobio i mnogo mi znači, a posebno zbog toga što je Bunjevački nacionalni savet doneo odluku da mi to priznanje uruči upravo danas, na moj rodjendan, pokazujući na taj način koliko me poštuju i cene. Drago mi je što sam dao skroman doprinos za jednu istorijsku odluku ovog grada da konačno učinimo Bunjevce ravnopravnim u upotrebi svog jezika i pisma sa svim ostalim zajednicama u gradu“, naglasio je gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

14.03.2022.

 

Ministarka Maja Gojković posetila Suboticu

 

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković posetila je danas Suboticu, gde je zajedno sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, nakon radnog sastanka u Gradskoj kući, obišla zgradu subotičkog Narodnog pozorišta i tom prilikom istakla da je Ministarstvo spremno da pomogne završetak radova i da će, ako se svi fokusiramo na ovu investiciju, radovi na izgradnji ovog objekta biti okončani 2023. godine.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Ministarka Gojković je izjavila da izgradnja zgrade subotičkog Narodnog pozorišta, u koji je tokom proteklih 15 godina uloženo više od dve milijarde dinara, više nije stvar lokala i jednog grada, već da je to projekat od nacionalnog značaja.

„Svima nam je stalo da vidimo koliko je još sredstava neophodno u ovom trenutku kako bismo ušli u završne građevinske radove, nabavili potrebnu opremu i konačno uživali u predstavama koje neće bili lokalnog značaja zbog ovako velike ustanove u koju svi ulažemo. Krajem novembra prošle godine Republika Srbija je uložila dodatnih 350 miliona dinara, koliko znam i AP Vojvodina, a deset odsto izdvaja i lokalna samouprava. Pored procedure oko javnih nabavki koje su zbog kontrole neophodne da budu takve kakve jesu, jer su to sve državna sredstva, desilo se i nešto nepredviđeno i to na teritoriji cele države, a to je veliki porast cena građevinskog materijala na koje se u vreme kada se raspisivala javna nabavka očigledno nije ni moglo računati“, rekla je Gojković. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

14.03.2022.

 

Uručena priznanja sportistima u okviru akcije „Medalja Lajoša Vermeša“

 

 

Istaknutim sportistima i najboljem sportskom kolektivu danas su uručena priznanja u okviru tradicionalne, šesnaeste po redu akcije „Medalja Lajoša Vermeša”. Za najboljeg sportistu Subotice proglašen je Andrej Barna, plivač Spartaka, koji je zablistao upravo na Olimpijadi održanoj prošle godine u Tokiju. Od prošle godine on je najbrži srpski plivač na 50 i 100 metara kraul stilom. Drugo mesto zaslužio je Sebastijan Nađ, rvač Spartaka Na trećem mestu je Tijana Filipović, prvotimka Ženskog fudbalskog kluba Spartak i članica ženske seniorske reprezentacije Srbije. Za najbolji klub proglašen je Ženski fudbalski klub Spartak.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Današnja svečanost počela je minutom ćutanja u znak sećanja na Mihalja Vermeša, Milenka Brustulova, Ivicu Kajdočija, Milana Mileusnića, Josu Markovića, dakle na plejadu sportskih radnika koji su dali doprinos akciji dodele medalja Lajoša Vermeša, koji je 6. avgusta 1880. godine organizovao Palićke sportske igre, takozvanu „Palićku olimpijadu“, 16 godina pre održavanja prvih Olimpijskih igara modernog doba, u Atini.

 

Uručujući Vermešove medalje za najbolje sportiste predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je istakao da mu je čast što je i ove godine deo svečanosti ali da je izuzetno tužan jer je ovo prva godina bez Mihalja Vermeša. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

11.03.2022.

 

Ministar Vanja Udovičić posetio Suboticu

 

 

U okviru akcije redovnih obilazaka lokalnih samouprava i opremanja školskih fiskulturnih sala širom Srbije, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu Danetom Bastom i gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem, posetio subotičku Osnovnu školu „Sveti Sava“, a nakon toga obišao je i Sportsko-rekreativni centar „Prozivka“ gde je prisustvovao treningu Plivačkog kluba „Spartak-Prozivka“. Udovičić je, tim povodom, izjavio da je cilj današnje posete da se pokaže da se timskim, zajedničkim radom može sve da uradi, kao i da na licu mesta čuje sa kojim izazovima se suočavaju lokalni sportski kolektivi.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Želimo da razgovaramo sa sportistima i predstavnicima klubova, da vidimo kako možemo da unapredimo sistem školskog sporta i kako da omogućimo da deca imaju pravo na besplatno bavljenje sportom da bismo proširili našu bazu i omogućili svim građanima da u ovim izazovnim vremenima imaju najadekvatnije uslove za bavljenje sportom. Danas smo donirali komplet sportske opreme i rekvizite jednoj subotičkoj osnovnoj školi i to je peta škola u ovom gradu koja je dobila opremu od početka ovog projekta u okviru koga obnavljamo sportsku opremu i rekvizite za fiskulturne sale širom Srbije“, rekao je ministar Udovičić.

 

Istakao je da jedna trećina fiskulturnih sala danas ima obnovljene sportske rekvizite i sportsku opremu, i naveo da se donacija sastoji od golova sa mrežama, koševa sa tablama, mreža za odbojku, kao i 40 lopti, po deset za četiri kolektivna sporta.

 

„Na taj način želimo da omogućimo da deca u osnovnim školama imaju najbolje uslove za časove fizičkog vaspitanja, s tim da su fiskulturne sale i mesta gde lokalni klubovi obavljaju svoje sportske aktivnosti, tako da na taj način pomažemo i razvoj lokalnih sportskih kolektiva“, kazao je Udovičić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

10.03.2022.

 

Gradonačelnik Bakić obišao radove na izgradnji kolovoza u ulici Sivački put

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić danas je, zajedno sa članom Gradskog veća Srđanom Samardžićem i direktorom Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Ognjenom Golubovićem, obišao završne radove na izgradnji kolovoza u ulici Sivački put, u subotičkoj Mesnoj zajednici „Mali Bajmok“. Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, izjavio da je veoma zadovoljan kvalitetnim radom izvođača, kompanije „Vojput“, i da mu je izuzetno drago što je za radove vredne skoro 18 miliona dinara angažovano subotičko preduzeće.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

„Građani ovog dela grada dugo su čekali ovaj trenutak i uskoro će ovde biti 570 metara asfalta i kompletno saobraćajno uređenje. Kada završimo ovaj posao, planiramo da uradimo kružni tok na ukrštanju sa Batinskom i Mačvanskom ulicom i produženje ka Industrijskoj zoni ’Mali Bajmok’, čime će se stvoriti uslovi za njen dalji razvoj, a Somborski put će se značajno rasteretiti“, rekao je Bakić.

 

Istakao je da su juče završeni radovi na izgradnji kolovoza u ulici Đerđa Dože u Hajdukovu, i najavio da će tokom marta biti završeni radovi na asfaltiranju Jasenovačke i Cvetne ulice na Paliću, Rudarske u Mesnoj zajednici „Aleksandrovo“ i Luke Botića u Mesnoj zajednici „Dudova šuma“, kao i ulice Drugi vinogradi u Mesnoj zajednici „Čantavir“. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

08.03.2022.

 

Čestitka gradonačelnika Bakića povodom 8. marta

 

 

 

 

Poštovane građanke Subotice,
Ovim putem želim da Vam čestitam 8. mart - Međunarodni dan žena. Ovaj praznik ustanovile su Ujedinjene nacije, da se na globalnom planu ukaže na značaj ženskih prava i jednakosti polova, za koje je snažno zalaganje otpočelo još u prvoj polovini prošlog veka.

 

Subotica je oduvek prednjačila u svom odnosu prema damama, našim majkama, sestrama, suprugama i koleginicama.

 

Kao gradonačelnik sam izuzetno ponosan na činjenicu da su u našem Gradskom veću žene u većini, a dame su i među mojim najpouzdanijim i najsposobnijim saradnicima.

 

Često se govori da su žene stub i oslonac društva, što je velika istina, a na svima nama je da se ta vaša uloga poštuje i vrednuje svaki dan u godini i da nastavimo da unapređujemo rodnu ravnopravnost u svim oblastima.

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

____________________________________________________________________________

 

01.03.2022.

 

Gradonačelnik Bakić: Nećemo dozvoliti da se bilo ko oseća nebezbedno u našem gradu

 

 

Ovim putem, kao gradonačelnik, izražavam zabrinutost povodom jučerašnjeg napada na našu mladu sugrađanku, kod Autobuske stanice. Brzom akcijom subotičke Policijske uprave napadači su zaustavljeni i želim da izrazim zahvalnost policijskim službenicima koji revnosno obavljaju svoj posao. Zaista je jako važno da se kritične tačke u gradu posebno obezbede i dodatno nadziru od strane MUP-a.

 

 

 

 

Naša policija preduzela je u prethodnom periodu više uspešnih akcija kontrole nelegalnih migranata u Subotici i velike grupe su, u nekoliko navrata, vraćane nazad u migrantske centre na jugu zemlje.

 

Izražavam punu podršku radu Policijske uprave u Subotici, uz naglašavanje važnosti pronalaženja i lišavanja slobode drugog napadača na našu sugrađanku, a njoj i njenoj porodici pružićemo punu podršku da se posledice traume koju je doživela prevaziđu.

 

Subotica stoji uz svaku žrtvu nasilja i neće dozvoliti da se bilo ko oseća nebezbedno u našem gradu.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.02.2022.

 

Gradonačelnik Bakić primio pokrajinskog sekretara za privredu i turizam i direktorku Turističke organizacije Srbije

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam, dr Nenadom Ivaniševićem, i direktorkom Turističke organizacije Srbije (TOS), Marijom Labović, sa kojima je razgovarao o konkretnim načinima za unapređenje turističkih kapaciteta Subotice, kao i o jačanju saradnje sa Turističkom organizacijom Grada Subotice.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio kako je današnji sastanak upriličen zbog važnosti turizma za ovaj grad i da subotička lokalna samouprava u toj oblasti ima velike planove i ozbiljna očekivanja u 2022. godini.

„Predstojeću turističku sezonu treba da dočekamo što spremniji. Imamo razloga za optimizam, kada uzmemo u obzir da je prošla, 2021. godina bila rekordna što se tiče turističkog prometa u Subotici i Paliću, jer smo imali skoro 72.000 gostiju i oko 180.000 noćenja, što je najviše otkad se prate posete i noćenja“, naveo je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

17.02.2022.

 

“Tvoje herojsko putovanje - Mladi Argonauti”

 

 

Udruženje građana „Psihoartis“ i Fondacija „Danilo Kiš“ organizuju program i pozivaju na učešće u iskustvenoj grupi za mlade: “Tvoje herojsko putovanje - Mladi Argonauti”.

 

 

 

 

- U grčkoj mitologiji Argonauti su grupa heroja koja je u godinama pre Trojanskog rata pratila Jasona u potrazi za zlatnim runom. Putovali su brodom Argo, pa njihovo ime u stvari znači „mornari sa Arga“. To je klasična priča o herojskom putovanju - u kojoj junak sa saputnicima kreće na putovanje u nepoznato, tokom kojeg savladava niz prepreka, upoznaje sebe, menja se i ostvaruje svoje potencijale.Tokom trajanja ove grupe mladi Argonauti (učesnici) će se otisnuti na putovanje kroz priče i mitove stare Grčke, tokom kojeg će moći da upoznaju neistražene predele svoje psihe, pojašnjavaju organizatori.

 

Koncept rada
Mladi kroz grupnu interakciju istražuju doživljaje i iskustva kroz koja prolaze, uče kako da se bolje povežu sa sobom i drugima, kako da postanu svesni svojih potreba i kako da čuju koje su potrebe drugih, kako da daju i primaju povratnu informaciju (eng. feedback).

 

Vrsta grupe
Grupa je iskustvenog-edukativnog tipa, fokusirana je na sticanje spoznaja u vezi sa sobom putem istraživanja vlastitog iskustva, uz međusobne relacije između članova grupe.

 

Ciljna grupa
Grupa je namenjena mladima od 15 do 30 godina koje zanimaju teme: identiteta, granica, kontakta, svesnosti, telesnih procesa.

 

Naš putopis:
1. Sigurna luka Itaka - U bezbednom okruženju i uz puno prihvatanje upoznajemo se u svojim različitostima unutar grupe, postavljamo pravila putovanja i način ophođenja među učesnicima.
2. Tragom Homera/ Mitovi i bajke - Delimo svoje omiljene mitove i bajke. Koja se sve fantastična bića nalaze na tom putu - titani, sirene, patuljci, divovi, vilenjaci, veštice, dobre vile, zmajevi, vitezovi i princeze?
3. Sizifov posao - Menjati se nije lak posao, često imamo utisak da napori koje ulažemo imaju efekat “Sizifovog posla”. Istražićemo koliko je to tačno.
4. Pandorina kutija - Da li smo i pod kojim uslovima spremni da otvorimo sopstvenu Pandorinu kutiju i suočimo se sa svim što se nalazi u njoj?
5. Prometejevo oslobađanje - Prometej je dugo bio okovan usled nepočinstva koje je učinio prema tumačenju bogova. Kako da se oslobodimo sopstvenih okova i dosegnemo veću slobodu u životu?
6. Apolon i/ili Dionis - Rad na polarnostima. Svaka osoba je neprestani niz polariteta, kada spozna jedan aspekt sebe, prisutnost njegove antiteze/polariteta se podrazumeva.
7. Čarobnica Kirka - “Nekad sam mislila da su bogovi suprotnost smrti, no sada shvatam da su mrtviji od bilo čega, jer su nepromenjivi i ne mogu ništa zadržati u rukama” - Kirkine su reči iz kojih ćemo dalje crpeti inspiraciju za istraživanje.
8. Arijadnino klupko - Često upadamo u začarani krug naizgled nerešivih problema i situacija, pa nam “Arijadnino klupko” može pomoći da se izbavimo iz teških situacija.
9. Mit o Narcisu - Koliko smo usmereni na sebe i svoj izgled? Koliko često u komunikaciji govorimo “ja”? Kako nas narcizam odvaja od kontakta sa drugima?
10. Orfej i Euridika - Bavimo se partnerskim odnosima. Ko sam ja, a ko je onaj drugi?
11. Oneiros - Snovi! Kraljevski put u nesvesno. Kako analizom snova možemo doći do snažnih uvida o sebi i našim relacijama?
12. Prokrustova postelja - Prokrust je silom ukalupljivao ljude u svoju postelju, kažnjavajući ih kada su ili prekratki ili predugački za istu. Bavimo se težnjom društva i drugih ljudi da nas ukalupe u neodgovarajuće okvire, i na koji način možemo sačuvati svoj identitet i autentičnost.
13. Meduzin pogled - Meduzin pogled je imao moć da onoga koga ona pogleda u oči, skameni. Bavićemo se osećanjem stida, kako nas tuđi pogledi i procene mogu bukvalno skameniti.
14. Atlasov teret – Atlas je morao nositi svoj teret sve do smrti, ali ga se nije oslobodio ni nakon nje. Pričamo o nezavršenim poslovima, i kako oni utiču na naše dnevne živote i funkcionalnost u svim aspektima.
15. Trojanski konj/ Danajski dar - Izreka “ne veruj Danajcima (Grcima) ni kad darove nose” potiče iz Trojanskog rata. Bavićemo se manipulacijom u ljudskim odnosima, kako nas drugi manipulišu imajući naizgled dobre namere, ali i kako mi manipulišemo drugim ljudima.
16. Povratak na Itaku - Svako putovanje ima svoj kraj. Sa svakog putovanja vraćamo se obogaćeni i promenjeni. Diskutujemo i sumiramo šta nam krajevi nude i zašto su veoma važni, kako oni srećni, tako i oni tužni.

 

Teme kojima će se baviti učesnici tokom zajedničkog putovanja:
Svesnost; Ciklus svesnosti i ciklus zadovoljenja potreba; Telesni, emocionalni i kognitivni aspekti selfa; Figura/Pozadina; Granica/Kontakt; Polarnosti; Motivisanost za promene; Nezavršeni poslovi; Otpori; Stid i krivica; Rad na snovima; Smisao; Teorija polja.

 

Vaš svetioničar će biti:
Mladen Ilić, geštalt psihoterapeut pod supervizijom - na završnoj (petoj) godini edukacije iz geštalt psihoterapije u školi Geštalt studio Beograd. Ima 37 godina. Živeo u Somboru, Novom Sadu i Subotici. Mnogo je i sam putovao po svetu, kako spoljašnjem, tako unutrašnjem, i došao do zaključka da je najvažnije putovanje ono koje nas vodi ka spoznaji sebe. Ima višegodišnje iskustvo u omladinskom i psihoterapijskom radu sa mladima.

 

Formiranje grupe za mlade je u toku. Maksimalan broj članova je 10 (deset). Uvodna sesija će se održati u utorak, 22. februara 2022. godine, od 19 časova. Grupa će se sastajati jednom nedeljno, trajanje jedne grupne sesije je između dva i dva i po sata, u zavisnosti od broja učesnika. Grupa je po formiranju zatvorena, novi članovi se mogu uključiti u rad grupe ako neko odustane, uz saglasnost svih članova grupe.

 

Važne napomene:
Ovakva vrsta rada je kontraindikovana sa težim psihičkim oboljenjima.
U radu grupe mogu učestvovati samo prethodno prijavljene osobe!

 

Zainteresovani pre prijave treba da popune formular na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScQtFNpL7xKY68Msr_Abcj4CuIyyexwdfELbJ2haYIRhBmH6Q/viewform?fbclid=IwAR1Ifhhf2gqEsH1z1DUZK0DPXEul4gd4Af7zXbG1khzWVTqbY00mTzG6bmg
Za sve dodatne informacije poslati upit na e-mail: mladen.psihoartis@gmail.com.

 

Učešće je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.02.2022.

 

Gradonačelnik Bakić se sastao sa šefom Misije OEBS u Srbiji

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa šefom Misije OEBS u Srbiji, ambasadorom Janom Bratuom. Uz ocenu da je razgovor sa ambasadorom Bratuom i njegovim saradnicima bio dobar, gradonačelnik Bakić je izjavio kako su bogata nacionalna i verska raznolikost Subotičana oduvek bili bogatstvo ovog grada, na koje su građani Subotice ponosni, i da je ono dobra polazna osnova za jačanje saradnje sa uglednim međunarodnim organizacijama, poput OEBS-a.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je naveo da su se tokom srdačnog susreta zajednički osvrnuli na saradnju Grada Subotice i Misije OEBS-a tokom proteklih godina i da se u okviru te izuzetne saradnje kao posebno dobar primer ističe podrška Odeljenju subotičkog Ekonomskog fakluteta u Bujanovcu.

Dodao je kako je Subotica imala čast da je i prethodni šef Misije, ambasador Oricio, poseti 2017. godine, a da to danas čini i ambasador Bratu, u drugoj godini svog mandata.

„Susret nas je iskreno obradovao, jer smo imali čime da se pohvalimo pred našim gostima u svim oblastima koje prati i unapređuje Misija OEBS-a, posebno po pitanju manjinskih prava i skladnog suživota“, istakao je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

16.02.2022.

 

Ministar Nedimović, pokrajinski sekretar Božić i gradonačelnik Bakić obišli firmu „Su frut“

 

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, pokrajnski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas, u Gornjem Tavankutu, hladnjaču male porodične firme „Su frut“ d.o.o. iz Donjeg Tavankuta koja se bavi proizvodnjom voća, kao i otkupom, čuvanjem, pakovanjem i izvozom voća i povrća. Nakon obilaska hladnjače, održan je sastanak sa voćarima iz Donjeg i Gornjeg Tavankuta na kome se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Čedomir Božić je, tim povodom, izjavio kako je „Su frut“ primer dobrog poslovanja, da je to firma u kojoj se poslovanje odvija bez prekida i zastoja i da u njoj već šest godina rade isti radnici.
„Iskoristio bih ovu priliku da podsetim da Sekretarijat za poljoprivredu do petka ima nekoliko konkursa koji se odnos na poljoprivredne proizvođače. Najbitniji su konkursi za navodnjavanje i za ulaganje u fizičku imovinu, kao i nedavno objavljeni konkurs za mlade, koji će se nastaviti, gde mladi početnici u poljoprivredi mogu da ostvare povraćaj sredstava u iznosu do 90 odsto troškova svoje investicije“, naveo je Božić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

15.02.2022.

 

Čestitka gradonačelnika Stevana Bakića povodom Dana državnosti

 

 

 

 

Poštovani građani, dragi Subotičani,
čestitam vam ovim putem Dan državnosti Republike Srbije! Prošlo je 218 godina od tog sudbonosnog Sretenja, velikog praznika na koji su šumadijski junaci podigli 1804. Prvi srpski ustanak, ušavši u tešku i neizvesnu borbu, kroz koju će se obnoviti država Srbija. Ovo je praznik državnosti, a nje nije moglo biti bez slobode i nezavisnosti, za koje se izborio srpski narod kroz svoje jedinstvo oko velikog cilja.

 

Junački podvizi Karađorđa, hajduk Veljka, Miloša Obrenovića, Milenka Stojkovića i drugih ustaničkih prvaka, slavljeni su u srpskom narodu od Bačke do Metohije i od Negotinske do Kninske krajine i biće slavljeni na celom tom prostoru zauvek.

 

Danas na slobodnoj zemlji i u slobodnoj državi Srbiji gradimo puteve kroz junačke krajeve gde se branila sloboda i nazivamo ih po onima kojima se nismo dovoljno odužili.

 

Danas pobeđujemo u miru, da damo smisao svim ratovima i bunama u kojima dva veka branimo slobodarske tekovine.

 

Danas su nam zajedništvo i posvećenost iz ustaničkog doba potrebnije nego ikada, da nastavimo putem razvoja i napretka.

 

U to ime želim vam sve najbolje na ovaj praznični dan.

 

Slava našim ustanicima i državnicima!

Živela Subotica! Živela Srbija!

 

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

____________________________________________________________________________

 

10.02.2022.

 

Mađarski kulturni centar na Paliću ustupljen Udruženju MKUD „Palić“

 

 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) i predsednik Udruženja „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“ Ana Čisar Molnar, održali su danas pres-konferenciju u prostorijama Mađarskog kulturnog centra (MKC) na Paliću, povodom ustupanja objekta MKC Udruženju „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“. Zgrada MKC na Paliću, izgrađena u okviru IPA projekta „Colourful Cooperation“ („Raznobojna saradnja“) prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, ugovorom o zakupu poslovnog prostora od strane Grada Subotice data je u zakup na period od deset godina Udruženju „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“. U okviru projekta „Colourful Cooperation“ izgrađen je i Srpski kulturni centar „Kolo“, u Morahalomu.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Ištvan Pastor je, tim povodom, rekao da se današnjim događajem stavlja tačka na jedan veoma dugačak proces gradnje i uzimanja u posed velelepne zgrade Mađarskog kulturnog centra od strane „Mađarskog kulturno-umetničkog društva Palić“.

„Ideja vezana za izgradnju ove zgrade nastala je jako davno, Savez vojvođanskih Mađara nosi to kao neku vrstu političke obaveze ili političkog obećanja prema Palićanima još od 2008. godine. Bio je to veoma dugačak period koji je protekao u znaku brojnih aktivnosti vezanih za kupovinu zemljišta, izradu dokumentacije i stvaranje pretpostavki za finansiranje ove izgradnje putem prekogranične saradnje sa našim prijateljima iz Morahaloma kroz jedan projekat koji je nacionalnu višebojnost stavio u fokus vrednosti. Na bazi tog projekta nastao je kulturni centar 'Kolo' u Morahalomu, koji je već duže od dve godine u funkciji, kao i drugi krak tog projekta, a to je ova zgrada na Paliću koja se danas daje u zakup Udruženju 'Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić'“, istakao je Ištvan Pastor. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

09.02.2022.

 

Dodeljena nova vozila za deponovanje komunalnog otpada

 

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je Regionalnu deponiju u Bikovu i Radnu jedinicu za odvoženje i deponovanje komunalnog čvrstog otpada u okviru JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, gde je izvršena primopredaja 25 novih kamiona smećara sa potisnom pločom, autopodizača za kontejnere, vrednosti od 320 miliona dinara, čiju je nabavku finansiralo Ministarstvo zaštite životne sredine, u sklopu projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom Subotica, realizovanog uz podršku Evropske unije.

 

 

 

 

Sedamnaest autosmećara i osam autopodizača kontejnera danas je dodeljeno Gradu Subotica i opštinama Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža, Senta i Novi Kneževac, koji će unaprediti odvoženje i deponovanje otpada na teritorijama Severnobačkog i dela Severnobanatskog okruga.

- Danas je izuzetno važan dan za građane Subotice, ali isto tako i za sve građane Severnobačkog i dela Severnobanatskog okruga. Želim da se zahvalim na prisustvu i saradnji gradonačelniku Subotice Bakiću i predstavnicima šest opština, jer su svojom posvećenošću pokazali da žele da promene na bolje ekološku sliku u svojim opštinama, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

 

- Grad Subotica danas preuzima sedam kamina velikog kapaciteta, jedan kamion manje nosivosti i dva autopodizača kontejnera i time bismo definitivno zaokružili sve ono što smo započeli još 2012. godine potpisivanjem ugovora o izgradnji i opremanju Regionalne deponije, u koju je uloženo 24 miliona evra, čime velike deponije koje zagađuju životnu sredinu današnjim danom odlaze u istoriju, rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, ističući da će kvalitetno upravljanje otpadom biti u interesu približno 260 hiljada građana ove regije, a današnja podela vozila je jedan od mnogih poteza u nizu odgovorne i uspešne ekološke politike koju vodi država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao je gradonačelnik Bakić, napomenuvši da će Grad Subotica nastaviti da podržava takvu politiku.

 

opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

03.02.2022.

 

Zeleni Subotice najavljuju nastavak projekta „Zaštitimo i očistimo subotičku šumu“

 

 

Reč je o početku novog ciklusa akcija koje Zeleni Subotice već godinama sprovode.

 

 

 

 

 

U subotu 05.02.2022. godine od 10,00 sati Zeleni Subotice sa svojim partnerima započinju novi projekat uklanjanja divljih deponija pod nazivom „Zaštitimo i očistimo subotičku šumu“.
Pre 3 godine obavljeno je čišćenje Kelebijske šume, a sada se aktivnosti nastavljaju na velikom potezu od Lovačkog doma na Makovoj sedmici do Palića.
- Projekat, koji ima podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, će trajati do kraja proleća, a osim volontera Zelenih Subotice i drugih partnera, dobro su došli i svi građani i ljubitelji prirode. Okupljanje je u subotu u 9 sati kod Lovačkog doma na Makovoj sedmici. Oprema, okrepa i dobro druženje su obezbeđeni, poručuju iz ove organizacije..
Svi koji žele da se priključe mogu se javiti na telefon: 0691552777, kontakt osoba Danilo Stefanović.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

02.02.2022.

 

" Zelenokosa" posle 40 godina

 

 

 

 

Filmska verzija rok opere „Zelenokosa“ u produkciji Gabora Lenđela i Gobi Feher Đule, u režiji Karolja Vičeka, biće predstavljena u u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ u petak 4. februara u 20 časova u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“, a naredne projekcije će se održati svakog narednog petak u februaru.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

03.02.2022.

 

Predstavljen jedinstveni Ekološki informacioni sistem

 

 

Povodom puštanja u rad jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, u Plavoj sali Gradske kuće danas je održana obuka inspektora zaštite životne sredine i predstavnika jedinica lokalne samouprave iz Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Sombora, Odžaka, Apatina i Kule. Obuci su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Subotice, kao i instruktori iz firme angažovane za vršenje obuke.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

U ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i lično ime učesnike obuke pozdravila je i gostima poželela dobrodošlicu i prijatan boravak u našem gradu gradski menadžer Zagorka Panić.
„Ovo je prilika i da izrazim zahvalnost Ministarstvu zaštite životne sredine što je Subotica domaćin ovog skupa u okviru koga će se – pored primopredaje mobilnih telefona sa instaliranim softverima inspektorima za zaštitu životne sredine – održati i prezentacije rada sistema i obuka inspektora za rad na aplikaciji sa prikazom svih funkcionalnosti sistema, tokova informacija i svih neophodnih radnji sa kojima će se oni, radom sa sistemom, susretati, kao i obuka predstavnika jedinica lokalne samouprave za rad na WEB desktop aplikaciji“, navela je Zagorka Panić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

27.01.2022.

 

Gradonačelnik Bakić čestitao školsku slavu Savindan

 

 

Ovim putem želim da obavestim subotičku i širu javnost, da sam oboleo od zarazne bolesti kovid 19, što je potvrdio test koji sam uradio juče. Nalazim se na kućnom lečenju, nemam povišenu temperaturu ali mogu svim sugrađanima da potvrdim da i ovaj, po oceni mnogih stručnjaka, blaži soj virusa korona, nosi sa sobom velike izazove i poteškoće za naše zdravlje.
Jedan sam od velikog broja ljudi koji se na dnevnom nivou zaraze u našem gradu i zemlji. Moja je nada da ovako masovno širenje blaže varijante virusa označava početak kraja pandemije ali jedino u šta možemo biti sigurni je da je pritisak na naš Dom zdravlja i Opštu bolnicu ogroman i da je klinička slika onih ljudi, poput mene, koji su iskoristili mogućnost da se tri puta vakcinišu, znatno blaža.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Apelujem zato na one koji su zdravi, da pristupe vakcinaciji, što će im značajno pomoći da posledice eventualne zaraze budu što blaže za njih, njihove bližnje i zdravstveni sistem.
Izvinjavam se svim ustanovama i pojedincina sa kojima sam trebao da se sastanem, kao i organizatorima manifestacija na koje sam bio pozvan da prisustvujem, što to neću biti u prilici da učinim.
Poštujmo mere zaštite, pristupimo vakcinaciji i čuvajmo jedni druge i naše zdravstvene radnike.
Želeći najpre dobro zdravlje svim sugrađanima, koristim priliku da subotičkim učenicima, studentima i prosvetnim radnicima, čestitam školsku slavu i državni praznik - Svetog Savu.
Srećan Savindan! Živela Subotica! Živela Srbija!

 

Izvor:Kabinet gradonačelnika

 

____________________________________________________________________________

 

27.01.2022.

 

Predstavljena nova rasveta u Savremenoj galeriji

 

 

Narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) prisustvovao je danas predstavljanju nove galerijske rasvete u nekoliko izložbenih sala spratnog dela Savremene galerije. Rasveta je ugrađena sredstvima u visini od tri miliona dinara koje je Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo Savremenoj galeriji u okviru projekta „Gradovi u fokusu“, koji je jedinicama lokalnih samouprava pružio priliku da unaprede svoje kapacitete i kulturnu ponudu, u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima u oblasti kulture, kao i pojedincima i drugim subjektima u kulturi.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Uz podsećanje da Savremena galerija u aprilu ove godine obeležava šezdesetu godišnjicu postojanja i rada, dr Balint Pastor je, obraćajući se medijima, rekao da povod današnjeg okupljanja nije taj značajan jubilej, već predstavljanje nove rasvete, novih rasvetnih elemenata koji su postavljeni zahvaljujući uspešnoj aplikaciji Savremene galerije na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije „Gradovi u fokusu“.
„Završena je prva faza projekta koja je obuhvatala ugradnju rasvetnih elemenata u četiri prostorije Savremene galerije i kompletne građevinske radove, dok će se u drugoj fazi rasveta ugraditi u sledeće četiri prostorije. Tada će i neka pametna rešenja biti realizovana kako bi sve to bilo savremeno, pošto se radi o Savremenoj galeriji“, istakao je dr Balint Pastor....dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

27.01.2022.

 

U subotičkim osnovnim i srednjim školama obeležen Savindan

 

 

Osnovne i srednje škole u Subotici danas su, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, svečano proslavile školsku slavu Svetog Savu. Savindan se u obrazovno-vaspitnim ustanovama obeležio radno i svečano, bez nastave, uz prigodne programe i lomljenje slavskog kolača. Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić, prisustvovao je obeležavanju školske slave Svetog Save i Dana škole u OŠ „Sveti Sava”, a sekretar Sekretrijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović prigodnim svečanostima upriličenim povodom Savindana u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i OŠ „Matko Vuković“ gde su otvoreni sedmi po redu „Dečji svetosavski dani“ koji će, pod motom „Raduj se, mladice iznikla od dobrog drveta“, trajati do 2. februara.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

Uz izražavanje zadovoljstva što je pozvan da bude gost na školskoj slavi, ujedno i danu OŠ „Sveti Sava“, Samardžić je, u ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime, izjavio da se svaki put kada se okupimo na dan Svetog Save mi prisećamo čoveka, sveca, koji nam je pokazao i svojim životom i svojim delima kako treba raditi.
„Time je obavezao sve nas koji živimo toliko vekova iza njega da učinimo sve što je u našoj moći da svet u kome će naša deca živeti bude mnogo bolji i kvalitetniji. Srbija je danas, pa i mi u Subotici, na svetosavskom putu, jer spoznajemo da veština i znanje nisu sami po sebi ciljevi, već da moraju postojati radi boljeg života zajednice i pojedinca, a u skladu sa duhovnim vrednostima“, istakao je Srđan Samardžić. ...dalje-izvor

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

26.01.2022.

 

Pokrajinski zaštitnik građana donirao knjige obdaništu u OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru

 

 

Pokrajinski ombudsman prof. dr Zoran Pavlović donirao je danas knjige vrtiću u Osnovnoj školi „Hunjadi Janoš“, u Čantaviru. Dodeli knjiga prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) koji je, obraćajući se medijima, izrazio zahvalnost pokrajinskom zaštitniku građana što je u okviru ove akcije posvećene, pre svega, roditeljstvu i pravima deteta upravo vrtiću u Čantaviru donirao knjige na mađarskom jeziku.

 

 

 

 

Foto:Subotica.rs

 

- Čantavir je dobro mesto za sve ove teme, s obzirom na to da u ovom naselju radi vrtić koji je prošle godine postao sastavni deo mreže predškolskih ustanova, istakao je dr Balint Pastor, i dodao da je prethodnih godinu i po dana značajno investirano u objekat u kome se nalaze obdanište i škola. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

17.01.2022.

 

Gradonačelnik Bakić: Subotica pokazala veliku odgovornost

 

 

 

 

Poštovani sugrađani,
želim najpre da se zahvalim svim Subotičanima koji su izašli i izjasnili se na jučerašnjem referendumu, koji je u našem gradu protekao u najboljem redu i u demokratskoj atmosferi. Uprkos lošim vremenskim prilikama, prema podacima kojima raspolažem, na glasačka mesta je izašlo 31.892 građana sa pravom glasa, što je 25,1% ukupno upisanih u birački spisak na teritoriji grada. Posebno se zahvaljujem i odajem priznanje svim sugrađanima koji su, zaokruživši DA na glasačkom listiću, dali podršku potvrđivanju Akta o promeni Ustava, a takvih je bilo 18.392 ili 58,4% prema podacima kojima raspolažem. Ovakvim rezultatom Subotica je vrlo blizu republičkog nivoa izlaznosti ali i podrške unapređenju našeg pravosuđa, za šta je, na nivou države, glasalo 61,8% izašlih.

 

Naš grad je pokazao veliku odgovornost i demokratski kapacitet, a pre svega jedno zdravo poverenje u državu Srbiju, njene institucije i njenu politiku. Subotičani su verovali predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, koji nas je pozvao da podržimo predložene promene Ustava.

 

To poverenje on je nebrojeno puta zaslužio i potvrdio da njegove procene i njegovi predlozi jesu uvek u interesu zemlje i svih njenih građana. Subotica pamti podršku koju je dobila od predsednika Vučića za važne razvojne, infrastrukturne, privredne i kulturne projekte, za stabilnost naših javnih finansija i jačanje kapaciteta grada na svim nivoima. Subotica zna da prepozna i podrži ono što je dobro za Srbiju i onog kojem je dobrobit Srbije uvek na prvom mestu.

 

Političke grupacije koje su pokušale da izazovu sumnju u prirodu predloženih ustavnih promena, tražeći u takvoj manipulaciji šansu za opstanak na političkoj sceni, još jednom su poražene i još jednom im je narod poslao snažnu poruku o tome kome veruje i koga podržava.

 

Siguran sam da će Subotica u aprilu pokazati još veću i jedinstveniju odlučnost da naša zemlja nastavi putem dostojanstva, stabilnosti i razvoja, predvođena Aleksandrom Vučićem.

 

Živela Subotica! Živela Srbija!

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

____________________________________________________________________________

 

13.01.2022.

 

Gradonačelnik Bakić: Glasajmo za kvalitetnije pravosuđe

 

 

 

 

Poštovani sugrađani,
u nedelju, 16. januara, održava se referendum na nivou cele naše zemlje, na kojem ćete imati mogućnost da se izjasnite da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava, koji je donela Narodna skupština, a koji predviđa nova ustavna rešenja u domenu pravosuđa. Pozivam sve građane Subotice da na referendumu glasaju – DA i daju svoj doprinos unapređenju našeg sudskog i tužilačkog sistema, u skladu sa preporukama uglednih domaćih i međunarodnih poznavalaca pravne nauke.

 

Republička izborna komisija je u prethodnom periodu upoznala sve građane Srbije sa sadržajem Akta o promeni ustava, o kojem ćemo se izjasniti. Najvažnija predviđenja rešenja su ukidanje dosadašnjeg „probnog“ izbora sudija, koji je predviđao prvi sudijski mandat od tri godine, ukidanje direktnog izbora sudija od strane Narodne skupštine, kao i učešća parlamenta u direktnom izboru javnih tužilaca.

 

Ukidanjem prvog, oročenog, sudijskog mandata obezbeđuje se potpuna stalnost sudijske funkcije. Ostala pomenuta rešenja daju puni smisao Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva, koji preuzimaju glavnu ulogu pri izboru sudija i tužilaca, na taj način dajući prednost struci i nauci nad politikom.

 

Sve ovo predloženo je u cilju obezbeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, kao i veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolje zašite prava građana i jačanja vladavine prava. Narodna skupština će i dalje učestvovati u procesu, kroz izbor četiri ugledna pravnika koji će biti članovi Visokog saveta sudstva i četiri pravna stručnjaka koji će biti deo Visokog saveta tužilaštva, u čijem radu će učestvovati i ministar pravde.

 

Narodni suverenitet, državno-pravni integritet i uopšte sve vrednosti koje naš Ustav čuva i ostvaruje nisu ni na koji način ugroženi ovim referendumom, koji se sprovodi po proceduri koju sam Ustav predviđa. Oni koji, u kampanji protiv predloženih promena u pravosuđu, plasiraju takve tvrdnje pokušavaju da sprovedu jednu nečasnu političku manipulaciju nad građanima Srbije.

 

Subotičani to dobro razumeju i zato nećemo dozvoliti da propustimo ovu priliku da uzmemo direktnog učešća u demokratskom i ustavotvornom procesu i učinimo, svojim glasom i podrškom, nešto dobro i korisno za našu zemlju.

 

Glasajmo DA u nedelju, poštujući sve mere koje je na glasačkim mestima propisala Republička izborna komisija. Čuvajmo sebe i čuvajmo našu Srbiju.

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

 

Bakić polgármester: Szavazzunk a minőségesebb igazságszolgáltatásra

 

Tisztelt Polgártársak!
Vasárnap, január 16-án országos népszavazás lesz, ahol lehetőségük lesz eldönteni, hogy támogatják-e a Nemzetgyűlés által elfogadott alkotmánymódosító aktus megerősítését, amely új alkotmányos megoldásokat nyújt az igazságszolgáltatás területén. Kérek minden szabadkai polgárt, hogy a népszavazáson IGEN-nel szavazzon, hozzájárulva az igazságszolgáltatási és ügyészségi rendszerünk fejlesztéséhez, a jogtudomány neves hazai és nemzetközi szakértőinek ajánlásai szerint.

 

A Köztársasági Választási Bizottság az előző időszakban minden szerb állampolgárt tájékoztatott az alkotmánymódosítási aktus tartalmáról, amelyről dönteni fogunk. A legfontosabb új rendelkezések az eddigi „próba” bíróválasztás eltörlése, amely az első bírói mandátumot hároméves időtartamra írta elő, a Nemzetgyűlés általi közvetlen bíróválasztás eltörlése, valamint közvetlen részvételének eltörlése az ügyészek megválasztásában.

 

Az első, kötött bírói mandátum megszüntetése biztosítja a bírói funkció teljes állandóságát. A többi említett megoldás a bírók és ügyészek kiválasztásában főszerepet vállaló Bírói Főtanácsnak és Ügyészi Főtanácsnak ad teljes értelmet, a szakmát és a tudományt helyezve a politika fölé.

 

Mindez az igazságszolgáltatás nagyobb függetlenségének, hatékonyságának és felelősségének, valamint az ügyészség nagyobb függetlenségének és felelősségének, az állampolgári jogok jobb védelmének és a jogállamiság megerősítésének érdekében javasolt. A Nemzetgyűlés továbbra is részt vesz a folyamatban, négy kiváló jogász megválasztásával, akik a Bírói Főtanács tagjai lesznek, valamint négy jogi szakértőt, akik az Ügyészi Főtanács tagjai lesznek, akiknek munkájában az igazságügyi miniszter is részt vesz.

 

A népszuverenitást, az állami-jogi integritást és általában mindazokat az értékeket, amelyeket az Alkotmányunk óv és megvalósít, semmilyen módon nem veszélyezteti ez a népszavazás, amely maga az Alkotmány által biztosított eljárás szerint zajlik. Azok, akik az igazságszolgáltatásban javasolt változtatások elleni kampányban ilyen állításokat terjesztenek, tisztességtelenül próbálják politikailag manipulálni Szerbia polgárait.

 

A szabadkaiak ezt jól tudják, ezért nem hagyjuk ki a lehetőséget, hogy közvetlenül részt vegyünk a demokratikus és alkotmányos folyamatban, hogy hangunkkal és támogatásunkkal valami jót és hasznosat tegyünk hazánknak.

 

Szavazzunk IGEN-nel vasárnap, tiszteletben tartva a Köztársasági Választási Bizottság által a szavazóhelyiségekben előírt intézkedéseket. Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk a mi Szerbiánkra.

 

Stevan Bakić
Szabadka polgármestere

 

____________________________________________________________________________

 

12.01.2022.

 

Gradonačelnik Bakić posetio prvu bebu rođenu u 2022. godini u našem gradu

 

 

„Danas smo, poštujući sve epidemiološke mere, posetili divnu porodicu Rolc, čiji je sin Uroš prva subotička beba rođena u novoj 2022. godini. Uz čestitke na prinovi, ponosnim roditeljima Nikolini i Goranu uručili smo poklon karticu u novčanoj vrednosti od 100.000 dinara, a Uroša i njegovog brata Veljka smo darivali i prigodnim poklonima i time nastavili jednu lepu tradiciju“, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić nakon obilaska prvorođene bebe u našem gradu u 2022. godini – Uroša Rolca, rođenog 1. januara, u 12.25 časova u porodilištu subotičke Opšte bolnice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grad redovno novčano pomaže sve trudnice i majke, rekao je Bakić i dodao da je danas prilika da istakne šta je to što naš mali sugrađanin i njegovi roditelji mogu da očekuju od svoje države.

 

„Zahvaljujući novim republičkim merama, roditelji će za drugo dete, poput Uroševih roditelja, osim jednokratnih 5.000 dinara namenjenih za nabavku opreme za dete, i 10.640 dinara mesečno koje će dobijati tokom sledeće dve godine, kao podršku dobiti i izuzetno značajnu jednokratnu pomoć od 100.000 dinara. Dakle, majke koje se odluče da rode drugo dete, dobiće od svoje države ukupno 355.000 dinara“, naveo je Bakić.

 

Podsetio je kako je za prvo dete iznos sa 100.000 dinara uvećan na 300.000 dinara jednokratno i da je to deo šireg paketa mera podrške rađanju koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić i koje će pomoći da se zaustave negativni demografski trendovi.

 

„Grad Subotica prati podršku rađanja dece koju je prezentovao predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije. Još jednom čestitam porodici Rolc i želim Urošu i njegovom bratu Veljku bezbrižno detinjstvo u našem gradu, a Subotičanima koji žele da postanu roditelji poručujem da će imati podršku svoje države Srbije i svog grada“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

 

Supružnici Nikolina (25) i Goran (31) Rolc zahvalili su se gradonačelniku Stevanu Bakiću na poklonima i izdvojenim sredstvima za njihovog Uroša. Nikolina je navela kako je porođaj protekao u najboljem redu, da je beba bila teška 3.090 grama i dugačka 50 centimetara i da je njoj ovo drugo dete.

 

„Porodila sam se carskim rezom, sve je bilo u redu. Uroš je zdrava, živahna beba i lepo napreduje. Srećni smo zbog prinove, a najradosniji je njegov četvorogodišnji brat Veljko. Zahvaljujemo se gradonačelniku i Gradu Subotici na pažnji, poklonima i finansijskoj podršci“, kazala je Nikolina Rolc.

 

U porodilištu subotičke Opšte bolnice 1. januara 2022. godine rođeno je šest beba. U 2021. godini ukupno je rođeno 1.318 beba, što je za dvadeset više u odnosu na broj beba rođenih u 2020. godini.

 

opširnije - VIDEO

 

Izvor: Kabinet gradonačelnika

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

06.01.2022.

 

Градоначелник Суботице: Дочекајмо Божић у одговорном заједништву

 

 

 

 

Свим суграђанима који Божић славе по јулијанском календару желим да честитам предстојећи најрадоснији хришћански празник. Уз најбоље жеље за здравље, радост и породични мир, морам да упутим и један апел. Имајући у виду да, нажалост и ове године празник рођења Христовог дочекујемо у веома сложеној и неизвесној епидемиолошкој ситуацији, желим да позовем све православне суграђане да разумеју тешке и одговорне одлуке које су донесене у вези са бадњачким свечаностима.

 

Три деценије дуга традиција налагања Бадњака на суботичком Тргу слободе је морала бити привремено прекинута прошле и ове године. Око ове одлуке Град Суботица је потпуно сагласан са организатором свечаности, Српским културним центром „Свети Сава“ и Српском првославном црквеном општином суботичком. Она је донета тешка срца и са опредељењем да се традиција настави следеће године, за коју се надамо да ће донети коначан крај пандемије корона вируса.

 

Током 2021. ситуација око заразе се стално поправљала али ови критични зимски месеци су донели нови „омикрон“ сој који се значајно брже шири и већ изазива рекордне стопе инфекције у нашем окружењу.
Организатор је ипак ове године успео да обнови део програма за Бадњи дан, који ће извести поштујући мере заштите здравља али масовно сабрање нашег народа на централном тргу заиста није било могуће организовати.
Време у којем се родио Христос било је доба искушења и кризе за његов народ, а његово рођење означило је и почетак нове наде, како за његове сународнике, тако и за цео свет. Човекољубље на које нас позива наша вера неретко захтева од нас жртву и одрицање, па смо тако и данас позвани да мислимо на своје суграђане, лекаре, медицинско и немедицинско особље наших здравствених установа, за које нема празника и предаха у борби коју воде за сваког човека који болује.

 

Зато вас позивам да се, у духу празника, подсетимо њиховог труда и да им помогнемо, својом одговорношћу, кроз вакцинацију, поштовање заштиних мера и одговоран приступ празничном заједништву.
Са тим жељама вам упућујем најрадоснији поздрав – Мир Божији! Христос се роди!

 

Градоначелник Суботице
Стеван Бакић

 

 

Божићна честитка др Балинта Пастора, председника Скупштине града Суботице

 

 

 

 

У име Скупштине града Суботице честитам Божић свим суграђанима који га славе по Јулијанском календару.
Желим Вам пријатан празник проведен у здрављу, љубави, радости и миру.
Срећан Божић!

Мир Божји - Христос се роди!

 

Dr. Pásztor Bálint
(Др Балинт Пастор)
народни посланик
председник Скупштине града Суботице

 

____________________________________________________________________________

 

01.01.2022.

 

Novogodišnja čestitka predsednika Skupštine grada Subotice dr Balinta Pastora

 

 

 

 

Srećnu Novu godinu želim svim sugrađanima u ime Skupštine grada Subotice i u svoje lično ime! U novu godinu ulazimo s novim ciljevima i planovima, ali je to prilika i da se sagledaju rezultati iz prethodne godine.

 

Stupanjem na funkciju u lokalnoj samoupravi, kao ciljeve postavio sam transparentnost i sistematičnost u radu, ali pre svega da održimo izborna obećanja. Doslednost, opravdanost i racionalna ulaganja bila su imperativ u radu, kao i pronalaženje svih mogućih raspoloživih izvora za ostvarenje investicija za poboljšanje uslova života, da Subotica bude grad u kojem je dobro živeti. Nastavljamo istim putem.

 

Ove godine se obeležava 120 godina sinagoge, a 110. godišnjica Gradske kuće i kompleksa objekata na Paliću. Uprkos mnogim preprekama i zlim namerama ne odstupamo od stava da nasleđe u stilu secesije, naše graditeljsko blago treba očuvati.

 

Zahvaljujem svima na poverenju i podršci. Tako ćemo nastaviti i u godini koja je pred nama: u službi grada i njegovih građana.

 

Nova godina, nove mogućnosti. Neka Vam ona donese radost, zadovoljstvo i prave vrednosti!

 

Želim da u dobrom zdravlju, vedrog duha i sa verom u ciljeve ostvarite svoje planove, da u ličnom i profesionalnom životu postignete lepe uspehe.

 

Dr. Pásztor Bálint
(Dr Balint Pastor)
narodni poslanik
predsednik Skupštine grada Subotice

 

 

 

___________________________________________________________________

Video galeria

 

 

 

palicki filmski festival, otvoreni univerzitet subotica, toplotne pumpe, grejanje, ustede u grejanju toplotnom pumpom, energynet subotica, Završen 18.Festival evropskog filma Palić,Yasemin Samdereli,Jan Komasa,Giulio Manfredonia,Lisa Aschan,Bence Miklauzic,Fiona Gordon,Bruno Romy, Dominique Abel,Subotica Ekonomija,privreda,poljoprivreda,Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation,IPA Programming,European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi,gradonacelnik,clan gradskog veca,suboticatrans,asfaltiranje ulica,vodovod i kanalizacija,ekologija,otpad,toplotne pumpe,Evropski fondovi,Zlatni toranj nemackom filmu Zaustavljen na putu,Dome Karukoski,palicki filmski festival,lordan zafranovic,srdjan karanovic,Vladimir Blaževski, Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, </font>
/>

 

PREČICE