Gradske vesti

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

 

20.12.2018.

 

Demencija - pošast 21.veka

 

 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se svakih 7 sekundi registruje jedan novi slučaj demencije. Najnovije naučne procene govore da bi do 2020. godine u svetu moglo biti 43 miliona obolelih sa nekim oblikom demencije, a do 2040. godine, čak 81 milion. Za Srbiju još ne postoje zvanični podaci, a procene su da oko 200 hiljada osoba živi sa nekim oblikom demencije. Prema proceni stručnjaka, u Srbiji 6 do 8 procenata osoba starijih od 65 godina, ima problem demencije, koji ne predstavlja samo problem osobe pogođene ovom simptomatologijom, već i problem porodice i zajednice u celini.

 

 

 

 

- Sagledavajući ukupan broj kretanja i prijavljivanja potreba korisnika od ukupnog broja od 16 hiljada korisnika koje smo imali u prošloj godini, 2285 je starije od 65 godina, što je preko 13 posto, a 5 procenata od ovog broja ima zastupljen neki vid intelektualnih i mentalnih smetnji, kaže direktorka Centra za socijalni rad grada Subotice, Miroslava Bagavac.

 

Kao odgovor na narastajući problem demencije, prema rečima direktora Gerontološkog centra Subotica, dr Nenada Ivaniševića, namera ove ustanove je osnivanje Centra za prepoznavanje i uklanjanje posledica demencije, kao posebne organizacione jedinice u okviru Gerontološkog centra Subotica, gde bi se dodatno edukovao stručni kadar ne samo ove ustanove.
- U ustanovama socijalne zaštite veoma je važno i kako je spremačica edukovana i kakav pristup ima prema korisniku. Neophodno je da ima tu neku vrstu socijalne inteligencije, kaže Ivanišević i pojašnjava da je ideja da svi zaposleni u okviru ustanove na čijem je čelu, a da ponude i ostalima, da prođu tu vrstu edukacije i da to bude centar u kom će se obrazovati kadrovi, društvena zajednica, a isto tako da se stvore kapaciteti gde će se voditi briga o dementnim osobama, što će biti objedinjenje stručnog i praktičnog dela.

 

- Ideja je nastala iz potrebe korisnika, ljudi sa kojima mi razgovaramo. Imamo takvu praksu da sve naše projekte pišemo tako, što prethodno saslušamo šta nam to korisnici govore, kao i radnici - šta je ono što nam nedostaje i kako da popravimo tu prazninu. U ovom momentu imamo tu prazninu i pojavu koja je nadolazeća. Imamo demografsku sliku koja nije dobra, kaže Nenad Ivanišević, ističući da je već 2001. godine Subotica imala 23 procenta stanovništva starijeg od 65 godina, a poslednjih godina situacija se dodatno pogoršala s obzirom da mladi koji odlaze, ostavljaju svoje članove porodica treće dobi, što čini dodatni pritisak na ustanove socijalne zaštite.
- Dakle, kad saberemo to da znamo šta treba, znamo da možemo, ostaje nam samo da pronađemo novac, a i na ovom planu imamo vrlo solidan uspeh, kaže Nenad Ivanišević.

 

 

O uzrocima, vrstama, važnosti rane dijagnostike demencije, prevenciji u smislu zdravih životnih navika i načinu ishrane, kao i društvenoj brizi o dementnim osobama, problemima sa kojima se suočava dementna osoba i njena porodica - govore članovi porodica dementnih osoba, predstavnici ZJZS - Centra za promociju zdravlja, Opšte bolnice Subotica, Dnevnog centra i Savetovališta za dementne osobe, Gerontološkog centra Subotica i Centra za socijalni rad grada Subotice.

 

 

...opširnije VIDEO - "Demencija - pošast 21.veka"- prvi deo / "Demencija - pošast 21.veka"- drugi deo

 

B. Balaban

 

 

Projekat "Demencija - pošast 21.veka" se sufinansira iz sredstava budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja putem pojedinačnog davanja u 2018. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

________________________________________________________________________________

 

07.11.2018.

 

Demencija - pošast 21.veka

 

 

Reč demencija, sve prisutnija poslednjih godina je reč koja u nama izazove različit spektar složenih emocija - koje je teško rečima opisati, ali najblaže rečeno nelagodu. Reč demencija potiče od latinske reči de-mens, odnosno de-ment, a najpribližnije prevodimo kao "izvan uma", ili "sići s uma". Pravo značenje i svu težinu ove rogobatne reči možda bi najadekvatnije definisali oni koji svaki dan osećaju njene posledice. I možda bi rekli:

 

- To je kada tvoja bliska osoba više ne ume da se sama obuče, ne prepoznaje tvoj lik, ne seća se da te je grdila zbog loših ocena, bila ponosna na svaku tvoju pobedu, a ponekad i odluta neznajući gde u stvari želi otići...

 

Uskoro, na ovoj stranici ćemo pokušati dati detaljne odgovore na mnoga pitanja, a vezana su za problem demencije koja polako postaje pošast 21.veka.

 

 

Istražićemo:

 

Kakva infrastruktura zdravstvenih i socijalnih servisa je potrebna za dugotrajnu negu, dementne osobe i pružanje podrške njihovoj porodici?
Kakva je situacija u Subotici u pogledu društvene brige o dementnim osobama i podrške njihovim porodicama?
Koliki je značaj osnivanja Centra za demenciju u Subotici?
Šta će to nadalje značiti u pogledu unapređenja ove vrste socijalne usluge?
Kakva su dosadašnja iskustva Gerontološkog centra Subotica, Dnevnog centra i Savetovališta za dementne osobe?
Šta je demencija - uzroci, vrste, rani simptomi, faze progresije?
U kom životnom dobu se najčešće javlja problem demencije?
Koji su faktori rizika razvoja demencije?
Kako se postavlja dijagnoza kod neurodegenerativnih obolenja koja podrazumevaju demenciju?
Da li postoji preventiva u smislu stila života?
Šta su do sada otkrila istraživanja amiloidnih gena i genetskih uzroka neurodegenerativnih obolenja?
U kojoj fazi progresije problema se najčešće traži stručna pomoć?
Na koji način je moguće usporiti progresiju demencije?
Značaj radno-okupacione terapije?
Kako negovati dementnog člana porodice?
Kakva bi trebala biti ishrana dementne osobe i kako očuvati zdravlje mitohondrija (najodgovornijih kada je reč o neurodegenerativnim bolestima)?
Značaj vitamina B kompleksa, minerala cinka i magnezijuma i masti omega 3 i omega 6 u ishrani dementne osobe?
Sa kakvim se problemima suočava porodica dementne osobe?
Lutanje i besciljne šetnje su veoma česte kod dementnih osoba - šta preduzeti?
Koliko je čest slučaj distanciranja prijatelja i rodbine od dementne osobe i njene porodice, kada porodica spoznaje da je napuštena od svih od kojih je očekivala podršku i razumevanje?

 

B. Balaban

 

 

 

Projekat "Demencija - pošast 21.veka" se sufinansira iz sredstava budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja putem pojedinačnog davanja u 2018. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE